У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТИКТУРИ КИІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ і НАУКИ УКРАЇНИ

Оберемок Іван Іванович

УДК 658.012:378

МЕТОДИ ТА ЗАСОБИ ПРОЕКТНО-ОРІЄНТОВАНОГО УПРАВЛІННЯ У ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

Спеціальність 05.13.22 - Управління проектами та розвиток виробництва

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ, 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі управління проектами і інформатики Черкаського державного технологічного університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник – | доктор технічних наук, професор

Тесля Юрій Миколайович,

Київський національний університет будівництва і архітектури

професор кафедри інформаційних технологій

Офіційні опоненти: | доктор технічних наук, професор,

Рач Валентин Анатолійович,

Східноукраїнський національний університет,

завідувача кафедрою управління проектами

та економічної статистики.

кандидат технічних наук, доцент

Морозов Віктор Володимирович,

Університет економіки та права “Крок”,

професор кафедри технології управління.

Провідна установа – | Придніпровська державна академія будівництва і архітектури, кафедра менеджменту,

Міністерство освіти і науки України

Захист відбудеться 22.01. 2004 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д.26.056.01 у Київському національному університеті будівництва і архітектури за адресою: 03037, м. Київ, Повітрофлотський проспект, 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного університету будівництва і архітектури за адресою: 03037, м. Київ, Повітрофлотський проспект, 31.

Автореферат розісланий 19.12.2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат технічних наук, доцент Цюцюра С.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Процес управління у вищих навчальних закладах характеризується цілою сукупністю властивостей: складністю та невизначеністю, багатокритерійністю рішень, динамічним характером процесів, суперечливістю та важко формалізованим характером функціонування елементів системи управління. У зв’язку з цим створення методів і засобів управління проектами вищих навчальних закладів потребує розвитку наукових основ і методологій управління проектами, системотехніки, інформатики, прикладної математики, дослідження операцій, системного аналізу, теорії прийняття рішень, штучного інтелекту.

Для забезпечення ефективного функціонування вищих навчальних закладів України в сучасних умовах необхідно реорганізувати їх систему управління. Така реорганізація, в першу чергу, пов’язана з необхідністю переходу на ринкові механізми при реалізації практично всіх освітніх проектів. Існує єдиний шлях задоволення цих вимог – використання сучасних методологій управління вищими навчальними закладами (методології управління проектами). Наявність невирішених проблем із застосування елементів знань методології управління проектами для управління вищими навчальними закладами, і нагальна проблема їх розв’язання зумовили актуальність наукових досліджень і розробок, яким присвячена дисертаційна робота.

Враховуючи ситуацію, яка склалася стосовно навчальних закладів в нашій країні, використання нових підходів для побудови систем управління є актуальним і таким що забезпечить вихід з кризової ситуації, що склалася в системі освіти України.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана в рамках наукових досліджень теми “Наукові основи, моделі та інструментальні засоби зв’язку задач системного проектування складних технічних об’єктів (СТО), як системи з керованою структурою” за номером 121-00, державна реєстрація №0100U004424, та теми “Науково-методичні основи побудови матричних систем та технологій управління проектами підготовки спеціалістів в вищих закладах освіти” за номером 140-03, державна реєстрація №0103U008076.

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в розвитку науково-теоретичного і науково-практичного базису застосування методології управління проектами для вирішення задач управління вищими навчальними закладами на основі розробки і застосування методів і засобів структуризації і формування раціональної схеми виконання дій в проектах вищих навчальних закладів (ВНЗ).

Для досягнення поставленої мети вирішено такі задачі:

- аналізу систем управління вищими навчальними закладами;

- розробки проектно-орієнтованої математичної моделі інформаційного середовища проектів вищих навчальних закладів;

- розробки моделі структуризації інформаційного середовища проектів ВНЗ;

- розробки методів моделювання складних систем управління за рахунок відображення особливостей інформаційного середовища проектів ВНЗ в елементах і відношеннях імітаційно-інформаційної моделі;

- розробки імітаційно-інформаційної моделі схеми виконання дій в проектах ВНЗ;

- розробки структури інформаційної бази і програмних засобів системи управління проектами ВНЗ;

- розробки методів експертного наповнення інформаційної бази системи управління проектами ВНЗ.

Об‘єктом дослідження: процеси управління вищими навчальними закладами.

Предметом дослідження є: методи та засоби інформаційної технології управління проектами вищих навчальних закладів.

Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети були застосовані методи управління проектами, що добре зарекомендували себе в складних системах управління в країнах з розвиненою ринковою економікою. Застосування цих методів проводиться разом із методами математичного та імітаційного моделювання. В основу реалізації імітаційно-інформаційної моделі покладено метод статистичних випробувань Монте-Карло. Наповнення інформаційної бази виконаний із використанням експертних методів безпосередньої оцінки та ранжування. Для створення експертної групи, метою якої є проведення експертизи з наповнення інформаційної бази системи управління вищим навчальним закладом, був використаний метод самооцінки.

Наукова новизна одержаних результатів, що виносяться на захист полягає в тому, що вперше було розроблено методи та моделі структуризації та формування раціональної схеми виконання дій в проектах ВНЗ, які враховують особливості побудови інформаційного середовища цих проектів.

Наукові результати, отримані автором, полягають у тому, що:

1) вперше побудовано проектно-орієнтовану математичну модель інформаційного середовища проектів вищих навчальних закладів, яка дозволила формалізувати процеси переробки інформації в системах управління проектами вищих навчальних закладів;

2) розроблена нова модель структуризації інформаційного середовища проектів ВНЗ на рівнях задач, технологій, робіт, процедур і функцій, що створює елементно-процедурну основу побудови раціональних схем реалізації дій в проектах ВНЗ;

3) отримали розвиток методи моделювання складних систем управління за рахунок відображення особливостей інформаційного середовища проектів ВНЗ в елементах і відношеннях імітаційно-інформаційної моделі, що забезпечує побудову раціональної схеми виконання дій в проектах ВНЗ на основі дослідження поведінки імітаційно-інформаційної моделі;

4) запропоновано адаптацію існуючих експертних методів до задачі наповнення інформаційної бази системи управління проектами ВНЗ, що забезпечує відображення знань експертів в наповненні імітаційно-інформаційної моделі.

Отримані результати становлять теоретико-методичну основу для створення ефективних систем і технологій управління проектами ВНЗ.

Достовірність результатів дослідження підтверджується достатньою збіжністю теоретичних результатів з результатами практичного впровадження, а також впровадженням в практику управління проектами.

Практичне значення отриманих результатів. Проведені дослідження дозволили створити ефективну технологію управління проектами ВНЗ на базі розроблених автором алгоритмів та програмних засобів. Розроблено:

- алгоритми реалізації імітаційно-інформаційної моделі системи управління проектами ВНЗ;

- алгоритми формування раціонального змісту проектів ВНЗ;

- структуру інформаційної бази системи управління проектами ВНЗ;

- програмні засоби формування раціонального змісту проектів ВНЗ.

Розроблені засоби дозволяють:

- запровадити раціональну технологію побудови систем управління проектами ВНЗ;

- оптимізувати час реалізації проектів ВНЗ;

- мінімізувати час та витрати при реалізації нових проектів ВНЗ;

- динамічно координувати реалізацію проектів ВНЗ з використанням розроблених засобів та інструментальних програмних засобів MS Project, P3e.

Практичне значення даної роботи полягає в тому, що через узагальнення відомих результатів і наукових положень, отриманих автором, закладено сучасні методологічні основи підвищення ефективності управління вищими навчальними закладами на базі створення та використання методів і засобів управління проектами ВНЗ.

Програмний продукт, розроблений на базі запропонованих методів і моделей проектно-орієнтованих систем управління ВНЗ впроваджено в Черкаському державному технологічному університеті.

Особистий внесок здобувача в роботах, опублікованих спільно, складається з розробки методів, моделей та інструментальних програмних засобів. В роботі [1] представлені підходи до побудови інформаційної системи управління і навчання в ВНЗ. В роботі [2] описані особливості використання матричної інформаційної технології управління проектами ВНЗ. В роботі [3] представлена математична модель системи управління проектами ВНЗ. В роботі [4] представлені експертні методи наповнення інформаційної бази системи управління ВНЗ. В роботі [5] наведено методи реорганізації системи управління ВНЗ. В роботі [6] представлені проекти, які реалізовані в Черкаському державному технологічному університеті. В роботі [7] описані особливості застосування моделі інформаційної взаємодії в системах управління проектами ВНЗ. В роботі [9] розроблені моделі оптимізації змісту проектів ВНЗ.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися і обговорювалися на таких науково-технічних конференціях: другій всеукраїнській науково-практичній конференції “Теорія і практика перебудови економіки”, м. Черкаси, 2001; 3-ій Всеукраїнській конференції молодих вчених “Інформаційні технології в науці, освіті і техніці”, м. Черкаси, 2002; науковій сесії Черкаського наукового осередку ім. Т.Г.Шевченка, м. Черкаси 2002р; п’ятій міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми і перспективи розвитку проектного менеджменту на рубежі тисячоліть” Одеса 2002 рік; першій Міжнародній конференції “Мистецтво управління проектами” Одеса, 2003.

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 9 наукових праць.

Структура і об’єм дисертації. Робота містить вступ, чотири основні розділи, висновки список літератури, три додатки. Основний текст розділів складає 131 сторінку, містить 6 таблиць, 25 рисунків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі показана актуальність використання методології управління проектами в системі управління вищим навчальним закладом. Сформульована мета роботи, її наукова новизна та практична цінність. Подана загальна ха-рактеристика сформульованих і вирішених у дисертації задач, отриманих наукових ре-зультатів, структура дисертації.

У першому розділі виконаний аналіз предметної області систем управління вищими навчальними закладами, його особливостей, виділені проекти ВНЗ, які реалізуються у вищих навчальних закладах. На основі аналізу існуючих систем управління вищими навчальними закладами як в нашій країні так і за кордоном зроблено висновок про необхідність розробки нових методів та засобів побудови системи управління проектами ВНЗ у вищих навчальних закладах.

Проведений аналіз існуючої структури управління ВНЗ показав, що традиційні підходи не дозволять ефективно вирішити задачі, які виникають у вищому навчальному закладі в умовах України. В ситуації, що склалася в Україні для вирішення задач вищого навчального закладу необхідна розробка нових підходів, які базуються на сучасних, методологіях управління, зокрема на методології управління проектами.

В другому розділі дисертації виділені особливості застосування методології управління проектами для вдосконалення управління ВНЗ, запропонована системна інформаційна технологія управління проектами ВНЗ, проведена структуризація інформаційного середовища проектів ВНЗ та розроблена математична модель інформаційного оточення проектів вищого навчального закладу.

Сформульоване визначення проекту ВНЗ як унікального набору скоординованих дій по перетворенню інформаційного ресурсу в інформаційний продукт системи управління ВНЗ і спрямованого на досягнення сфокусованого корисного результату, необхідної якості в умовах обмеженості використовуваних ресурсів.

Проведений аналіз дозволив виділити ряд ознак проектів ВНЗ:

1. Наявність мети проектів ВНЗ. Проекти ВНЗ мають чітко визначену мету, яка в залежності від типу проектів може полягати у впровадженні нових методів навчання та форм навчання, реорганізації роботи функціональних підрозділів вищого навчального закладу, поновленні матеріальної бази ВНЗ.

2. Обмеженість у часі. Кожен з проектів ВНЗ має чітко визначений час початку та завершення.

3. Обмеженість ресурсів. Ресурси вищого навчального закладу перерозподіляються між проектами в залежності від потреб і важливості проекту.

4. Унікальність. Проекти ВНЗ містять неповторний перелік робіт, що вказує на унікальність цих проектів.

5. Взаємозв’язок дій. Проект ВНЗ являє собою орієнтовану на досягнення цілі множину взаємозв’язаних дій. Система зв’язків між діями задається технологією документообігу – технологією формування і використання інформаційних продуктів і ресурсів проекту.

Проведена структуризація інформаційного середовища проектів ВНЗ, як сукупності екземплярів інформаційних представлень, що об‘єднуються у відповідності з цілями проектів в інформаційні об‘єкти і інформаційні функції, які в свою чергу поєднуються в інформаційні процедури у відповідності зі структурою технології переробки інформації в службах ВНЗ.

Особливості проектів ВНЗ полягають у тому, що більшість операцій пов’язані з обробкою та накопиченням інформації. Автором запропоновано структуру проекту ВНЗ, яка забезпечує відображення в формальному математичному апараті дій, пов’язаних з переробкою інформації в інформаційному середовищі проектів ВНЗ.

Інформаційне середовище проектів ВНЗ подано як сукупність типів інформаційних представлень (вхідних, вихідних і робочих форм документів електронних документів і форм документів на твердому носії, форм)

W={wi},i=. | (1)

Екземпляром інформаційного представлення вважатимемо заповнений (заповнюваний) документ заданого типу інформаційного представлення, конкретизований визначеною сутністю предметної області проектів ВНЗ

E={ei}, i=. | (2)

Екземпляр інформаційного представлення

ej =<wn,rm,ij>, | (3)

де: rm- сутність проектів ВНЗ, відносно якої формується екземпляр інформаційного представлення: ij- інформація.

Екземпляри інформаційного представлення заповнюються в процесі реалізації інформаційних функцій

F={fi}, i=. | (4)

Інформаційною функцією вважатимемо модель відношень між типами інформаційних представлень. Реалізація інформаційної функції полягає в відображенні заданого функцією відношення на екземпляри інформаційного представлення.

Сукупність інформаційних представлень, наповнення яких забезпечує формування закінченого інформаційного продукту або є закінченим інформаційним продуктом, будемо називати об'єктом інформаційного середовища або просто інформаційним об'єктом

Q={qi}, i=. | (5)

В подальшому сукупність функцій, які формують значення одного інформаційного об‘єкта будемо називати інформаційною процедурою.

Інформаційною процедурою вважатимемо множину інформаційних функцій формування значень аргументів іншої інформаційної функції.

Z={zj}, i=, | (6)

zj=<fj1,fj2,... ,fjs,…fjn>,

якщо ei0=fj(ei1,... ,eik,…ein), eik

fjs eik=fjs(ea1,... eaw). | (7)

Під інформаційним середовищем проектів ВНЗ будемо розуміти формальну п’ятірку:

IП WEQFZ. | (8)

Більш високий рівень композиції сутностей предметної області ВНЗ дозволяє звести наведену теоретичну модель до традиційних понять – робіт і технологій їх реалізації в проекті. Для цього типовий фрагмент технології наповнення інформаційного середовища подамо як структурну одиницю цієї технології – роботу.

Робота проекту ВНЗ (R) – це проектно- або функціонально-орієнтована сукупність інформаційних процедур, що формують закінчений інформаційний продукт з використанням єдиних ресурсів і є структурним елементом технології реалізації проекту. Робота – це модель типового (проектно - або функціонально-орієнтованого) фрагмента технології реалізації проекту.

При такому підході в структурі проектів ВНЗ, виділяється чотири рівні: проекти, роботи, процедури і функції. Впровадження 4-х рівневої структури проектів ВНЗ дозволило чітко визначити виконавців, місце реалізації, та необхідні для реалізації ресурси на різних рівнях представлення, розробити методи формування раціонального змісту проектів ВНЗ.

Атрибути проектів ВНЗ.

1. Множина проектів:

Apr={A1,A2,..,Ai,...}, | (9)

де: Apr – множина проектів вищого навчального закладу; Ai – проект вищого навчального закладу.

2. Кортеж обмежень проекту ВНЗ:

Ki=<K1i,K2i,K3i,K4i>, | (10)

де: Ki - обмеження проекту Аi; K1i - обмеження часу проекту Аi; K2i - обмеження вартості проекту Аi; K3i- допустима послідовність виконання робіт проекту Аi; K4i- ресурсні обмеження проекту Аi.

3. Проект:

Ai=< Tis,Ri,Ui>, | (11)

де: Ri- множина робіт проекту Ai; Tis- час старту проекту Ai; Ui- зв'язки між роботами проекту Ai,

Ri={r1,r1,..,rm}. | (12)

4.Робота:

ri=<Zi,Uip>, | (13)

де: Zi={zi1,zi2,…,zit}- процедури, які необхідно реалізувати для виконання роботи Ri; Uip- умова реалізації процедур.

5. Процедура:

Zi=<Fi,Uif>, | (14)

де: Fi={fi1,fi2,... ,fin}- функції процедури Zi; Uif- умова реалізації функцій.

6. Функція:

F=<e0,E,I,B,Х,S,Tv,M,Cs,Ck,Ci>, | (15)

де: e0 – екземпляр інформаційного представлення – результат реалізації функції; E – екземпляри інформаційних представлень; I – виконавці; B – місце реалізації функції; Х – ресурси; необхідні для реалізації функції; S – засоби, необхідні для реалізації функції; Tv – час виконання функції; M – тип функції; Cs - вартість реалізації функції; Ck - вартість виправлення помилок; Ci - штраф за затримку в реалізації функції.

У третьому розділі дисертації запропоновано критерії ефективності схем реалізації функцій і процедур в проектах ВНЗ, представлено методологія побудови ефективної системи управління проектами ВНЗ, що базується на такій структуризації проектів, робіт, процедур і функцій, яка забезпечує одержання інформаційного ресурсу системи управління проектами з найменшими витратами, а також запропоновано метод формування раціональноого змісту проектів ВНЗ.

Цільова функція формування раціонального змісту проектів ВНЗ має вигляд: |

(16)

при обмеженнях (10), де S(fi) – витрати на реалізацію функції fi.

Це досягається в тому випадку, коли:

;

Fi Fj0;

Fi=<f1i,f2i,…,fgi…,fni>, FiR1i, R1iR, fgi Fi;

Fj=<f1j,f2j,…,ftj …,fmj>, FjR1j, R1jR, ftj Fj;

Fi,FjF,

де: F- функції проектів ВНЗ; Fi,Fj– підмножини множини F; Ri–підмножина робіт, в яких використовуються функції Fi; Rj– підмножина робіт, в яких використовуються функції Fj.

Для формування раціонального змісту проектів ВНЗ систематизовані всі функції, які відносяться до навчально-організаційних процесів ВНЗ. Для цього проведено групування функцій. Принципи групування базуються на двох положеннях:

1) в один клас об’єднуються функції, певною мірою подібні між собою;

2) ступінь подібності між функціями, які належать до одного класу, значно вищий, ніж між функціями, що належать до різних класів.

В дисертаційній роботі пропонуються такі ознаки, за якими буде виконуватися групування: етапність процедури, екземпляри інформаційного представлення, місце реалізації функції, виконавець.

Для побудови ефективної технології реалізації дій в проектах необхідно знайти найкращий шлях розвитку імітаційно-інформаційної моделі і відобразити його в планах робіт по проектах ВНЗ. Для цього необхідно визначити критерії і побудувати цільову функцію розвитку імітаційно-інформаційної моделі .

Одним із визначальних чинників у системі управління є якість реалізації проектів.

Sякс(?T)= - pym(?T )*Сkym max, | (17)

де ?T=Тфакт-Тдир – час, який затрачено на реалізацію проекту понаднормово; - кошти, які можуть бути використані на виправлення помилок; pym(?T) – імовірність помилки при реалізації функції fym з понаднормовим часом ?T.

Іншим, не менш важливим, чинником чіткої роботи системи управління є своєчасне забезпечення проектів вхідними документами:

Sінф.(?T)= Сiym*?Tmin, | (18)

Матеріальні затрати на реалізацію функцій:

Sкош.= Сsym. | (19)

Побудуємо цільову функцію на основі трьох представлених залежностей. Для цього введемо вагові коефіцієнти чинників. Вагові коефіцієнти визначають важливість кожного з трьох представлених факторів у системі управління ВНЗ:

k1,k2,k3, k1+k2+k3=1, | (20)

де k1,k2,k3 – відповідні коефіцієнти ваги функцій Sкош, Sвип.пом., Sінф..

Узагальнена цільова функція:

k1Сsym+ k2pym(?T )*Сkym*?T+ k3Сiym*?Tmin, | (21)

при обмеженнях (10).

Для досягнення цільових значень (16) і (21), що забезпечують отримання раціонального змісту і технології реалізації дій в проектах ВНЗ були використані методи імітаційно-інформаційного моделювання. Об’єктами імітаціно-інформаційної моделі є:

- модуль проекту:

МПРІМ = <Npr,Rpr,Stpr,Zpr,Tфнpr,Tстpr>, | (22)

де: Npr – ім’я модуля; Rpr – перелік робіт, які входять до складу даного проекту; Stpr – стан модуля; Zpr – зв’язки між роботами проекту; Tстpr- час активізації модуля; Tфнpr- час пасивізації модуля;

- модуль робіт:

МРІМ = <Nr,Pr,Str,Tфнr,Tстr>, | (23)

де: Nr – ім’я модуля; Pr – множина процедур модуля; Str – стан модуля; Tфнr- час пасивізації модуля; Tстr- час активізації модуля;

- модуль процедур:

МПІМ = <Np,Fp,Stp,Tфнp,Tстp>, | (24)

де: Np – ім’я модуля; Fp – множина функцій модуля; Stp – стан модуля; Tфнp- час пасивізації модуля; Tстp- час активізації модуля;

- модуль функцій:

МФІМ= <Nf,Stf,Mf,Resf,Tрелf,Tстf>, | (25)

де: Nf – ім’я модуля; Stf – стан модуля; Mf– тип функції, Resf – множина ресурсів, необхідних для реалізації функції; Tрелf– час реалізації функції; Tстf– час активізації модуля;

- модуль ресурсів:

МРС=<N,Trc,Src>, | (26)

де: N – назва модуля; Trс – тип модуля ресурсів системи; Srс – стан модуля ресурсів Srс={0,1}.

В основу імітаційно-інформаційного моделювання покладено метод статистичних випробувань Монте-Карло. Для реалізації імітаційно-інформаційної моделі системи управління вищими навчальними закладами розроблені алгоритми: алгоритм наповнення імітаційно-інформаційної моделі, алгоритм процедури активізації проектів, алгоритм процедури пасивізації проектів. Алгоритм наповнення імітаційно-інформаційної моделі забезпечує інформаційне наповнення всіх елементів імітаційно-інформаційної моделі, а також запуск алгоритмів активізації і пасивізацій проектів. Алгоритм процедури активізації проектів призначений для відтворення методів запуску проектів на реалізацію блокування ресурсів, необхідних для реалізації проекту. Алгоритм процедури пасивізації проектів призначений для відтворення методів завершення реалізації проектів та зняття блокування з ресурсів та заповнення бази вхідних документів.

В результаті імітаційно-інформаційного моедлювання було отримано раціональне наповнення процедур і робіт проектів ВНЗ (відносно виразу (16)), а також ефективну схему (по відношенню до виразу (21)) їх реалізації.

В процесі розробки проектів ВНЗ враховано вплив чинників невизначеності та ризику. Це, насамперед, пов’язано зі складністю системи управління проектами у вищому навчальному закладі, великою кількістю проектів, які реалізуються на базі загальних ресурсів та невизначеністю інформації, яка використовується в навчальному процесі. До зовнішніх чинників ризику відносяться: правова невизначеність в Україні по відношенню до вищих навчальних закладів (прийняття нових законодавчих актів та зміна вже існуючих), економічні зміни та нестабільність в державі, організаційні чинники ризиків. До внутрішніх чинників ризику відносяться: ризик контингенту, ризик кадрового складу, фінансовий ризик, інформаційний ризик, технічні ризики.

У четвертому розділі наведено структуру інформаційної бази системи управління проектами ВНЗ, метод та алгоритм експертного наповнення інформаційної бази системи управління проектами ВНЗ. Розроблено програмно-інформаційні засоби формування раціонального змісту проектів ВНЗ.

Запропоновано адаптацію існуючих експертних методів до задачі наповнення інформаційної бази системи управління проектами ВНЗ, що забезпечує відображення знань експертів в наповненні імітаційно-інформаційної моделі. Етапи реалізації: оцінка компетенції експертів методом самооцінки, ранжування списку експертів в залежності від їх компетенції, введення та оцінка експертами елементів інформаційної бази, підрахунок для кожного елемента інформаційної бази змінної, яка вказує на необхідність використання, визначення керівною групою переліку функцій в залежності від встановлених коефіцієнтів. Експертні дослідження проводяться з використанням розроблених методів і засобів.

Прикладом використання методології управління проектами для управління ВНЗ є створення автоматизованої системи прийому студентів. Структуру цього проекту на рівнях робіт, процедур, функцій і інформаційного наповнення наведено в дисертаційній роботі.

ВИСНОВКИ

1. Проведений аналіз проблем управління вищими навчальними закладами показав, що, враховуючи ситуацію, яка склалася стосовно навчальних закладів у нашій країні, використання нових підходів для побудови систем управління є актуальним і таким що забезпечить вихід з кризової ситуації, що склалася в системі освіти України. Виконано аналіз основних ризиків в управлінні проектами ВНЗ. Проведений аналіз існуючих ризиків в системі управління вищими навчальними закладами дозволив використати основні методи управління ризиком такі як: резервування коштів, резервування часу.

2. Для побудови ефективної схеми реалізації процесів управління проектами і операційною діяльністю ВНЗ в функціонально організованих ВНЗ, виділено рівень типових перетворень інформації при вирішенні задач управління проектами і операційною діяльністю ВНЗ. Це рівень системної інформаційної технології управління проектами ВНЗ. Показано, що реалізація системної інформаційної технології потребує розробки нових принципів і методів компонування дій в зміст проектів.

3. Виділено компоненти інформаційного середовища проектів ВНЗ і дано їх формальне визначення. Сформульовано задачу побудови ефективної технології реалізації інформаційних функцій і процедур при багатопроектному управлінні.

4. Розроблено математичну модель інформаційного середовища проектів ВНЗ, яка включає формальний опис атрибутів, обмежень і впливів на технологію реалізації цих проектів на рівнях: проектів, робіт, процедур, функцій, ресурсів. Виходячи із запропонованої математичної моделі інформаційного середовища проектів ВНЗ сформульовано задачі побудови ефективної технології, управління ВНЗ. Розроблено метод компонування функціонального наповнення проектів ВНЗ. Показано, що порядок виконання функцій і процедур цілком залежить від технології формування екземплярів інформаційних представлень.

5. Для оцінки різних можливих схем реалізації дій в системах багатопроектного управління запропоновано критерії ефективності схем реалізації функцій і процедур в проектах ВНЗ. Запропоновано цільову функцію оптимізації схем реалізації функцій і процедур в проектах ВНЗ. Розроблено метод формування раціональної схеми реалізації функцій і процедур в проектах ВНЗ, який базується на використанні методу імітаційно-інформаційного моделювання по відношенню до інформаційного середовища проектів ВНЗ. Розроблені наступні модулі імітаційно-інформаційної моделі: модуль проекту імітаційно-інформаційної моделі (МПРІМ); модуль роботи імітаційно-інформаційної моделі (МРІМ); модуль процедури імітаційно-інформаційної моделі (МПІМ); модуль функції імітаційно-інформаційної моделі (МФІМ); модуль ресурсів ВНЗ (МРС). На основі використання методу Монте–Карло забезпечено необхідну кількісну реалізацію випробовувань в імітаційно-інформаційній моделі, що дозволяє отримати раціональний план виконання дій в проектах ВНЗ.

6. На основі використання математичної моделі інформаційного середовища проектів ВНЗ розроблено структуру інформаційної бази системи управління вищим навчальним закладом. Виділено п'ять рівнів відображення інформації та 4 групи таблиць інформаційної бази.

7. Представлено програмну реалізацію системи управління проектами ВНЗ. Подано структурну схему програмної системи, дано перелік модулів системи, їх структуру та функції.

8. Розроблено алгоритм проведення експертизи з формування списків проектів, робіт, процедур та функцій. Наведено приклади використання розроблених методів і засобів для управління проектами ВНЗ.

9. Новими науковими результатами роботи є:

- проектно-орієнтована математична модель інформаційного середовища проектів вищих навчальних закладів, що дозволяє формалізувати процеси переробки інформації в системах управління проектами вищих навчальних закладів.

- модель структуризації інформаційного середовища проектів ВНЗ на рівнях задач, технологій, робіт, процедур і функцій, що створює елементно-процедурну основу побудови раціональних схем реалізації дій в проектах ВНЗ.

- методи моделювання складних систем управління за рахунок відображення особливостей інформаційного середовища проектів ВНЗ в елементах і відношеннях імітаційно-інформаційної моделі, що забезпечує побудову раціональної схеми виконання дій в проектах ВНЗ на основі дослідження поведінки імітаційно-інформаційної моделі;

- експертні методи, адаптовані до задачі наповнення інформаційної бази системи управління проектами ВНЗ.

10. Практичне значення даної роботи полягає в тому, що через узагальнення відомих результатів і наукових положень, отриманих автором, закладено сучасні методологічні основи підвищення ефективності управління вищими навчальними закладами на базі створення та використання методів та засобів управління проектами ВНЗ.

ПУБЛІКАЦІЇ ПО ТЕМІ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Тесля Ю.М., Мисник Л.Д., Оберемок І.І., Тесля Є.Ю. Системний підхід до побудови інформаційної технології автоматизованого навчання у вищому навчальному закладі // Вісник ЧІТІ. – Черкаси: “Графія України”, 1999.- №4. – С.50-54.

2. Оберемок И.И., Тесля Ю.Н. Система задач и структура матричной информационной технологии управления высшим учебным заведением // Вісник ЧІТІ. – Черкаси: “Графія України”, 1999.- №2. – С.8-12.

3. Математична модель системи управління проектами вищого навчального закладу // Теорія і практика перебудови економіки. Матеріали ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції: Черкаси – Черкаси: ЧДТУ, 2001. – С.116-118.

4. Данченко О.Б., Оберемок І.І. Експертний метод формування списків проектів, робіт, процедур та функцій у системі управління проектами вищого навчального закладу // Вісник ЧДТУ. – Черкаси: “Графія України”, 2001.- №4. – С.113-116.

5. Реорганізація системи управління вищими закладами освіти за допомогою інформаційної технології управління проектами // Третя Всеукраїнська конференція молодих науковців “Інформаційні технології в науці, освіті і техніці” (ІТОНТ-2002). – Черкаси, 2002. – С.185-187.

6. Управління проектами “Абітурієнт” та “Дистанційне навчання” в Черкаському державному технологічному університеті // Тринадцята наукова сесія Наукового товариства ім. Шевченка у Черкасах: Збірник тез доповідей на засіданнях секцій і комісій Осередку НТШ у Черкасах. – Черкаси, 2002. – С.72-73.

7. Тесля Ю.М., Оберемок І.І., Катаєва Є.Ю., Аль-Шукрі Фатхі Мохаммед Ахмед. Застосування моделі інформаційної взаємодії для прийняття рішень у проектах // Вісник ЧДТУ. – Черкаси: “Графія України”, 2002.- №2. – С.154-158.

8. Лега Ю.Г., Тесля Ю.М., Оберемок І.І. Математична модель і алгоритм структуризації інформаційного середовища проектів навчання // Управління проектами та розвиток виробництва. – Луганськ: ВАТ “Політпринт”, 2002. №4- С.145-149.

9. Оберемок І.І. Математична модель системи управління проектами вищого навчального закладу // Радиоэлектроника и информатика. – Харьков: УВВПЦ ХНУРЕ,2002. №3 – С.123-125.

АНОТАЦІЯ

Оберемок І.І. Методи та засоби проектно-орієнтованого управління в вищих навчальних закладах. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спе-ціальністю 05.13.22 – Управління проектами та розвиток виробництва. – Черкаський державний технологічний університет. - Черкаси, 2003.

Дисертація присвячена вирішенню задачі створення ефективної системи управління вищим навчальним закладом шляхом розробки методів та засобів проектно-орієнтованого управління ВНЗ. Проведено аналіз предметної області ВНЗ. Побудовано проектно-орієнтовану математичну модель інформаційного середовища проектів вищих навчальних закладів, що дозволяє формалізувати процеси переробки інформації в системах управління проектами вищих навчальних закладів. Розроблена нова модель структуризації інформаційного середовища проектів ВНЗ на рівнях задач, технологій, робіт, процедур і функцій, що створює елементно-процедурну основу побудови раціональних схем реалізації дій в проектах ВНЗ. Отримали розвиток методи моделювання складних систем управління за рахунок відображення особливостей інформаційного середовища проектів ВНЗ в елементах і відношеннях імітаційно-інформаційної моделі, що забезпечує побудову раціональної схеми виконання дій в проектах ВНЗ на основі дослідження поведінки імітаційно-інформаційної моделі. Представлені в роботі методи та програмно-інформаційні засоби впроваджені в Черкаському державному технологічному університеті.

Ключові слова: інформаційна технологія, проектно-орієнтоване управління, вищий навчальний заклад, проект.

АННОТАЦИЯ

Оберемок И.И. Методы и средства проектно-ориентированного управления в высших учебных заведениях. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата технических наук по специальности 05.13.22 – Управление проектами и развитие производства. – Черкасский государственный технологический университет. - Черкассы, 2003.

Диссертация посвящена решению задачи создания эффективной системы управления высшими учебными заведениями путем разработки технологии проектно-ориентированного управления. Проведен анализ предметной области, где рассмотрены существующие методологии управления высшими учебными заведениями, как в нашей стране, так и за рубежом. Проведенный анализ показал необходимость совершенствования системы управления высшими учебными заведениями. Для этого предложено использовать методологию управления проектами, которая хорошо зарекомендовала себя в мировой практике. Многие виды деятельности в ВУЗах обладают всеми признаками проектов, так, как имеют четко сформулированную цель, ограничения по времени, ограничены по ресурсам, а также уникальны по своим целям и содержанию. Выделены и описаны два типа проектов ВУЗа: проекты развития и модернизации научно-образовательной деятельности и проекты обеспечения жизнедеятельности ВУЗа.

Выполнена структуризация информационной среды проектов ВУЗов. Сформулировано определение информационной среды, как совокупности экземпляров информационного представления, которые объединяются в соответствии с целями проектов в информационные объекты и информационные функции, которые в свою очередь объединяются в информационные процедуры в соответствии с технологией обработки информации в систему управления ВУЗа.

Разработана 4-х уровневая математическая модель системы управления проектами ВУЗа. На базе математической модели была разработана имитационно-информационная модель системы управления проектами ВУЗа. Последовательность реализации модулей имитационно-информационной модели определяется с использованием метода Монте-Карло и отображает последовательность действий.

Предложены критерии эффективности схем реализации функций и процедур в проектах ВУЗ и представлена методология построения эффективной системы управления проектами ВУЗ.

Разработаны средства обработки данных для формирования рациональной структуры необходимых для реализации проектов, работ, процедур и функций. Разработана структура информационной базы системы управления проектами.

Предложена информационная технология построения рациональной последовательности реализации проектов, работ, процедур и функций.

Выполнен анализ основных рисков в управлении проектами ВУЗа. Проведенный анализ существующих рисков в системе управления высшими учебными заведениями позволил использовать основные методы управления риском: резервирование денег и резервирование времени.

Разработан метод и алгоритм наполнения информационной базы проектов ВУЗа. Использован экспертный метод для оценки реализуемости и формирования наполнения проектов ВУЗа. Проведён анализ рисков проектов ВУЗа.

На основе использования математической модели информационной среды проектов ВУЗа разработана структура информационной базы системы управления высшими учебными заведениями. Разработаны программные средства формирование рациональной структуры проектов ВУЗа с использованием языка структурированных запросов SQL, что значительно сократило время реализации имитационно-информационной модели.

Практическое значение данной работы состоит в том, что через обобщение известных результатов и научных положений, полученных автором, заложены современные методологические основы повышения эффективности управления высшими учебными заведениями на базе создания и использования методов та средств управления проектами ВУЗа. Разработанные программно-информационные средства внедрены в Черкасском государственном технологическом университете.

Ключевые слова: информационная технология, проектно-ориентированное управление, высшее учебное заведение, проект.

ABSTRACT

Oberemok I.I. Methods and means of project-oriented management in high schools. - Manuscript.

The dissertation for the scientific degree of Candidate of Technical Sciences on specialty 05.13.22 – Project Management and Production Development. – Cherkassy state technological university. - Cherkassy, 2003.

The dissertation is devoted to solving the task of creating effective system of high school managing by means of the development of methods and means of project-oriented management of high school projects. The analysis of the sphere of high schools under consideration has been done. The project-oriented mathematical model of high school informational projects space is worked out. This model regulates the processing information in the system of high school projects management. The structure of informational basis of high school projects management system on the levels of tasks, technologies, works, procedure and functions is worked out, that creates the elemental – procedural basis for the building of rational schemes of realization of high school projects management system. The method of modelling of the basic management system by means of the peculiarities of the informational basis of high school project management system in elements and relation of informational-imitating model get further development. That provides building of the rational actions in the high school project management system on the basis of the analysis of informational-imitating model. The methods and informational means presented in the work are introduced in the Cherkassy State Technological University.

Key words: informational technologies, project management, high school, project.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Формування ефективної організації управління в регіональних підрозділах комерційних банків - Автореферат - 24 Стр.
ВИСЛОВЛЮВАННЯ-ВІДМОВА: СТРУКТУРНО-СЕМАНТИЧНИЙ ТА КОМУНІКАТИВНО-ПРАГМАТИЧНИЙ АСПЕКТИ (НА МАТЕРІАЛІ СУЧАСНОЇ НІМЕЦЬКОЇ МОВИ) - Автореферат - 28 Стр.
СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО СТВОРЕННЯ ЗАСОБІВ НАВЧАННЯ ДЛЯ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ (на матеріалі дисциплін природничого циклу) - Автореферат - 30 Стр.
КЛІНІКО-ПАТОГЕНЕТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ЕКСТРАКТУ РОДІОЛИ РІДКОГО ТА СИНГЛЕТНО-КИСНЕВОЇ ТЕРАПІЇ В ЛІКУВАННІ ХВОРИХ ІЗ ХРОНІЧНОЮ СЕРЦЕВОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ - Автореферат - 26 Стр.
СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ОРІЄНТАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ НА ПЕРЕХІДНОМУ ЕТАПІ: ДИНАМІКА ТА ФАКТОРИ ФОРМУВАННЯ - Автореферат - 28 Стр.
Організаційно-економічний механізм системи ідентифікації та маркування товарів (EANUCC) на підприємствах - Автореферат - 27 Стр.
ВЗАЄМОДІЯ СЛІДЧОГО З ОРГАНОМ ДІЗНАННЯ В СИСТЕМІ МВС УКРАЇНИ ( організаційно-правовий та психологічний аналіз ) - Автореферат - 26 Стр.