У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВВЕДЕНИЕ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

ПЕТРОВА ІННА ВІКТОРІВНА

УДК 65.014.1 - 032.35

ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІНСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Спеціальність 08.06.01 - Економіка, організація і управління

підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Луганськ – 2003

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Донецькій державній академії управління Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Поважний Олександр Станіславович,

Донецька державна академія управління

Міністерства освіти і науки України,

завідуючий кафедрою фінансів.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, доцент Воронкова Алла Еженівна, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, завідуюча кафедрою менеджменту зовнішньоекономічної діяльності (м. Луганськ);

кандидат економічних наук Бєлоусов Олександр Васильович, ВАТ „Концерн Стирол”, президент (м. Горлівка).

 

Провідна установа – Таврійський національний університет імені В.І. Вернадського, кафедра менеджменту і маркетингу (м. Сімферополь).

Захист відбудеться 19 червня 2003 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 29.051.01 у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: 91034, Луганськ-34, кв. Молодіжний, 20а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля за адресою: 91034, Луганськ-34, кв. Молодіжний, 20а.

Автореферат розісланий 16 травня 2003 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г. В. Козаченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Управлінська діяльність належить до найбільш складних видів людської праці і характеризується відсутністю формалізованих результатів праці та неможливістю кількісної оцінки результатів окремих видів робіт, що виконують управлінці. Існуючі способи оцінки управлінської діяльності зводяться до визначення ефективності як відношення отриманих результатів до витрат, не враховуючи різний характер управлінської діяльності та ступінь її відповідності цілям підприємства. Ефективність управлінської діяльності виступає одночасно як самостійна категорія теорії управління та як категорія, що відчуває вплив галузевих особливостей підприємств, на яких здійснюється управлінська діяльність.

Ефективність управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі України залежить, з одного боку, від ступеня вирішеності соціально-економічних проблем галузі на державному рівні, а з другого – від готовності вирішувати ці проблеми на самих підприємствах. За таких умов ефективність управлінської діяльності характеризується складністю її визначення та відсутністю відповідного критерію оцінки цієї діяльності. Очевидно, що в такому випадку складові управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі потребують уточнення, і задача оцінки її ефективності за допомогою відповідного критерію оцінки, потребує свого вирішення.

Необхідність теоретичного обґрунтування та розробки практичних рекомендацій щодо способу оцінки ефективності управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі зумовила вибір теми дисертаційного дослідження та її актуальність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота відповідає тематиці основних наукових напрямів Донецької державної академії управління і виконана в рамках теми 99.01.05. “Організаційно-економічні проблеми менеджменту підприємств” (номер державної реєстрації 0101U002856). Автором обґрунтовано підхід до оцінки ефективності управлінської діяльності з використанням такого критерію оцінки як рівень організаційної культури підприємств.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є формування та реалізація принципових підходів до визначення ефективності управлінської діяльності на основі оцінки рівня організаційної культури підприємства.

Для досягнення поставленої мети були вирішені такі задачі:

показано вплив галузевих особливостей підприємств на управлінську діяльність;

виділено та проаналізовано особливості управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі;

обґрунтовано доцільність використання рівня організаційної культури як критерію оцінки ефективності управлінської діяльності;

на основі виділених у результаті аналізу вітчизняного і зарубіжного досвіду структурних елементів сформована модель організаційної культури підприємства, що містить у собі процедуру побудови і методику діагностування організаційної культури підприємства;

розроблено методичні матеріали щодо організації управлінської діяльності на підприємствах для забезпечення її ефективності;

запропоновано спосіб оцінки ефективності управлінської діяльності на основі оцінки рівня організаційної культури підприємства.

Об'єктом дослідження дисертаційної роботи є управлінська діяльність на підприємстві. Предметом дослідження є логіка, принципи, методи та практичні аспекти оцінки ефективності управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод пізнання, загальнонаукові принципи проведення досліджень. Теоретичною основою досліджень послугували праці вітчизняних і зарубіжних учених у галузі менеджменту, управління та економіки.

Інформаційною базою дослідження є чинні законодавчі та нормативні документи, що регулюють діяльність вугільної галузі України, статистичні дані про соціально-економічний стан галузі.

Для вирішення поставлених задач у дисертаційній роботі використано структурно-логічний аналіз (при визначенні сутності та змісту управлінської діяльності на підприємстві), фактичний аналіз (при аналізі впливу галузевих особливостей на управлінську діяльність), метод порівняльного аналізу (при дослідженні особливостей управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі), метод вибіркового спостереження й узагальнення даних (при оцінці рівня організаційної культури підприємства).

Наукова новизна отриманих результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає в теоретичному обґрунтуванні способу оцінки ефективності управлінської діяльності, основою якого є оцінка рівня організаційної культури підприємства та розробка рекомендацій щодо її удосконалення. Наукова новизна отриманих результатів полягає у такому:

показано, що на управлінську діяльність, яку пропонується розглядати як усвідомлену цілеспрямовану діяльність людини щодо реалізації функцій управління на підставі науково обґрунтованих принципів за допомогою практично підтверджених методів для отримання певного результату, впливають галузеві особливості підприємств, які необхідно враховувати при оцінці її ефективності;

сформовано з урахуванням галузевих особливостей принципові основи організації управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі, які спрямовані на забезпечення її ефективності;

обґрунтовано доцільність і доведено можливість використання рівня організаційної культури підприємства як критерію оцінки ефективності управлінської діяльності;

розроблено модель організаційної культури підприємства й адаптовано її до особливостей управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі;

визначено сукупність елементів організаційної культури підприємства, аналіз і оцінка яких дозволяє побудувати профіль культурного розриву, що характеризує фактичний рівень організаційної культури на підприємстві;

запропоновано спосіб оцінки ефективності управлінської діяльності, що базується на оцінці рівня організаційної культури підприємства шляхом діагностики її стану на підприємствах вугільної промисловості.

Практичне значення отриманих результатів. Розроблені в дисертації підходи, методи й отримані результати являють собою методичну базу для використання запропонованого способу оцінки ефективності управлінської діяльності на основі оцінки рівня організаційної культури підприємства.

До результатів, що мають найбільше практичне значення, належать пропозиції щодо:

розробки моделі організаційної культури підприємства на основі виділення набору елементів, за допомогою аналізу яких прослідковується їх вплив на ефективність управлінської діяльності;

формування сукупності елементів організаційної культури підприємства, аналіз і оцінка яких дозволяє представити профіль культурного розриву, що характеризує фактичний рівень організаційної культури на підприємстві;

розробки та використання способу оцінки ефективності управлінської діяльності на основі оцінки рівня організаційної культури підприємства.

Результати дисертаційної роботи підготовлені до практичного використання та впроваджені на підприємствах вугільної промисловості Донецької області, що підтверджується відповідними документами, які містяться в додатках до дисертації: ДВАТ „Шахта ім. Є.Т.Абакумова” ДХК „Донвугілля” (акт упровадження від 12.12.2002 р.), ДВАТ „Шахта Південнодонбаська №1” (довідка від 09.01.2003 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки та висновки дисертаційної роботи є результатом самостійно проведених автором досліджень на підприємствах вугільної промисловості. Внесок автора в колективно опубліковані роботи конкретизований у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Отримані результати наукових досліджень, висновки та пропозиції доповідалися, обговорювалися і схвалені на наукових семінарах і конференціях. Серед них: Міжнародна науково-практична конференція “Двадцать первое столетие – проблемы и перспективы освоения месторождений полезных ископаемых” (Дніпропетровськ, 1998 р.); Міжнародна науково-практична конференція “Проблеми і перспективи розвитку економіки України в умовах ринкової трансформації” (Дніпропетровськ, 1999 р.); Всеукраїнська науково-практична конференція “Маркетинг та захист прав споживачів” (Донецьк, 2000 р.); Міжнародна науково-практична конференція “Методологія та практика менеджменту на порозі двадцять першого сторіччя: загальнодержавні, галузеві, та регіональні аспекти” (Полтава, 2000 р.); Всеукраїнська науково-практична конференція “Регіоналізація економіки і здійснення адміністративної реформи в Україні” (Дніпродзержинськ, 2000 р.); Міжнародна науково-практична конференція “Проблеми наукових досліджень і перспективи інноваційної діяльності молодих учених” (Макіївка, 2001 р.); Міжнародна науково-практична конференція “Сучасні проблеми управління” (Київ, 2001 р.); конференції професорсько-викладацького складу Донецької державної академії управління (1998-2002 р.).

Результати наукового дослідження використовуються в навчальному процесі Донецької державної академії управління при викладанні курсів „Операційний менеджмент” і „Мотивація та оцінка персоналу”.

Публікації. Основні результати досліджень опубліковано в 15 наукових працях, серед яких: 4 статті в наукових журналах, 8 статей у збірниках наукових праць, 3 публікації у матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій – 3,19 д. а., з яких особисто автору належать 3,04 д. а.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів і висновків, викладених на 178 сторінках машинописного тексту. Матеріали дисертації містять 15 таблиць і 28 рисунків, які подано на 22 сторінках. Список використаних джерел із 189 найменувань міститься на 14 сторінках, 4 додатка – на 19 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі на основі проведених автором досліджень захищаються такі основні положення.

Розділ 1. Управлінська діяльність: сутність та особливості на підприємствах вугільної галузі. Досягнення успіху сучасними підприємствами забезпечується певними складовими, серед яких найбільш важливе місце займає управлінська діяльність. На підставі вивчення наукових думок вітчизняних та зарубіжних учених у роботі пропонується розглядати управлінську діяльність як усвідомлену цілеспрямовану діяльність людини щодо реалізації функцій управління на підставі науково обґрунтованих принципів за допомогою практично підтверджених методів управління для отримання певного результату (рис. 1).

Управлінська діяльність відрізняється від управління тим, що її суб’єктом може бути тільки людина, яка за допомогою певних функцій і методів здійснює цю діяльність щодо об’єкта управління. Об’єкти управлінської діяльності можуть бути різними, що зумовлює конкретизацію принципів, функцій і методів управління з метою їх адаптації до об’єктів. Залежно від об’єкта ці складові управлінської діяльності набувають певного змісту й можуть мати специфічні риси, які визначають характер управлінської діяльності. В цьому випадку управлінська діяльність конкретизується щодо об’єкта управління, а її реалізація здійснюється за певними особливостями, які необхідно досліджувати та враховувати при оцінці її ефективності.

На формування особливостей управлінської діяльності значною мірою впливає галузева приналежність підприємств. Необхідність та рівень державної підтримки будь-якої галузі, соціальні проблеми в ній та ступінь їх вирішеності, умови праці на підприємствах та неухильність їх дотримання впливають на управлінську діяльність і зумовлюють її здіснення з урахуванням особливостей підприємств галузі. Особливо яскраво вплив галузевої специфіки простежується у вугільній галузі України, яка є головним енергетичним постачальником держави та основою її енергетичної безпеки. Водночас це збиткова, дотаційна галузь, що потребує постійного фінансування, яке на даному етапі мінімальне: так, якщо в 1990 р. рівень державної дотації складав близько 80% у витратах на собівартість продукції, то тепер – тільки 8%, фінансова допомога галузі знижена майже в десять разів. Разом з цим вугледобувні підприємства відчувають велике соціальне навантаження, більшість з них є містоутворюючими об’єктами. Гірниче виробництво належить до категорії особливонебезпечних, що погрожуює життю та здоров’ю робітників, а також навколишньому середовищу. Враховуючи це, особливу увагу слід приділяти управлінській діяльності, яка повинна бути націлена на вирішення соціально-економічних проблем галузі.

Проведеним дослідженням встановлено, що управлінська діяльність, враховуючи специфіку вугільної галузі, має такі особливості, як: необхідність постійного контролю за забезпеченням безпеки праці робітників; планування заходів, спрямованих на зниження рівня професійних захворювань у галузі (близько 90% усіх професійних захворювань в Україні складають професійні захворювання шахтарів); організація умов для реалізації активної соціальної політики; координація заходів щодо зниження соціальної напруженості та конфліктності в галузі; мотивація робітників на дотримання високого рівня дисципліни праці. Ці особливості управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі визначають її характер і показують взаємозалежність соціально-економічного розвитку галузі та ефективності управлінської діяльності. У свою чергу, ефективність є категорією, що відображає результативність будь-якої діяльності. За умови складності визначення результату управлінської діяльності оцінки її ефективності потребує додаткових досліджень, що дозволить вирішити завдання пошуку відповідного критерію оцінки ефективності управлінської діяльності з метою отримання інформації про її результативність.

Розділ 2. Визначення підходів до оцінки ефективності управлінської діяльності. Ефективність управлінської діяльності – складна багатогранна категорія, яка відображає характерні риси економічних, соціальних, технологічних, психологічних явищ. Складність її визначення полягає в тому, що результати управлінської діяльності не завжди мають натурально-речовинну форму та відрізняються від результатів виробничо-господарської діяльності, по-перше, з’ясуванням дійсного виникнення результату управління, по-друге, визначенням його джерела і, по-третє, встановленням взаємозалежності між цілями й задачами управління та реально отриманими результатами.

Багатогранність ефективності управлінської діяльності обумовлює наявність сукупності понять для її вираження. В роботі досліджено головні, що лежать в основі системи управління будь-якого рівня: ефективність управлінської діяльності окремого працівника; ефективність управлінської діяльності апарату управління або окремих його органів і підрозділів; ефективність процесу управління (розробка й реалізація конкретного управлінського рішення); ефективність системи управління (з урахуванням ієрархії управління, а також участі працівників в управлінні); ефективність механізму управління (форм і методів управління).

У роботі показано, що при переході від одного поняття до іншого збільшується ємність кожного наступного. Так, зміст поняття ефективності управлінської діяльності окремого працівника складає результативність його діяльності. Але, оскільки в управлінні використовують інформацію та технічні засоби як витрати минулої праці, можна говорити про ефективність сукупних витрат для досягнення управлінських результатів. Водночас у процесі управління реалізуються його цілі, функції і методи. Тому, коли йдеться про поняття “ефективність процесу управління”, об'єктом оцінки стає організаційно-економічна система розробки та реалізації рішень. Проте процес управління протікає по рівнях визначеної системи, у межах якої він одержує ту або іншу якість. Виникає необхідність оцінки ефективності системи управління. Кожна організаційна система управління функціонує у визначених соціально-економічних умовах, що формують механізм господарювання, ефективність якого є повною ефективністю управлінської діяльності. З урахуванням взаємопроникнення, тісного взаємозв'язку аналізованих понять, їх методологічної єдності можна стверджувати, що їх сукупність дає повне уявлення про поняття “ефективність управлінської діяльності”.

У дисертаційній роботі встановлено, що аналіз ефективності управлінської діяльності здійснюється за допомогою двох основних груп методів. Першу групу складають методи аналізу ефективності управління, в основу яких покладено критерій економії ресурсів – зниження їх питомих витрат. Їхня суть полягає в реальному зіставленні отриманих результатів із ресурсним потенціалом об'єкта, яким управляють, з метою виявлення напрямків реалізації його можливостей. Окремий випадок застосування цих методів – зіставлення динаміки кінцевих результатів зі зміною абсолютного обсягу витраченої енергії та сировинних матеріалів. Найбільш важливим правилом є те, що збільшення корисних результатів повинно випереджати приріст збільшення витрачених ресурсів. Другу групу складають методи аналізу ефективності з погляду термінів досягнення, що обумовлені об'єктивними чинниками та соціально-економічними цілями, визначеними впливовими органами. Іншими словами, ефективність управлінської діяльності характеризується тим ступенем реалізації поставленої мети об'єктом, яким управляють. Якщо досягнуто мету та в термін вирішено поставлену задачу – значить управління функціонувало ефективно.

Дослідження сутності ефективності управлінської діяльності та окреслення методів її оцінки стало підгрунттям для розробки комплексного підходу до оцінки ефективності управлінської діяльності.

Комплексний підхід до оцінки ефективності управлінської діяльності дозволяє розглядати її ефективність як сукупність відношень:

витрат до отриманих результатів – виражає економічність використання засобів і ресурсів (ефективність тим вища, чим менші витрати дозволяють одержати той самий результат);

результату до цілей, які переслідувалися – виражає ступінь реалізації цілей управлінської діяльності (ефективність тим вища, чим більше результати відповідають цілям);

цілей реальним потребам, проблемам – виражає ступінь раціональності поставлених цілей (ефективність тим вища, чим більше цілі вирішують реальні проблеми).

Ці способи оцінки ефективності управлінської діяльності можуть відповідно різнитися як “економічність”, “результативність” і “доцільність”. Якщо мета цілком відбиває потреби, а результат повністю реалізує її, то ефективність визначається витратною складовою. В цьому випадку ефективність управлінської діяльності можна оцінити шляхом порівняння отриманого прибутку та витрат на управління. Але така елементарна оцінка не завжди є достатньо коректною. По-перше, результат управління не завжди визначається прибутком. По-друге, він не завжди відповідає очікуваному безпосередньому й опосередкованому результату. По-третє, результат управління може бути не тільки економічним, але й соціальним, соціально-економічним, соціально-політичним, соціально-психологічним. По-четверте, витрати на управління не завжди можна досить чітко виділити. Тому на практиці ефективність управлінської діяльності частіше за все визначається аналітичним або експертним шляхом, зіставленням багатьох елементів, що пов’язано з певними труднощами, які обумовлюються відсутністю, перш за все, відповідного критерію оцінки ефективності управлінської діяльності для отримання інформації про її результативність.

Ураховуючи проведені дослідження управлінської діяльності та її ефективності, на підставі комплексного підходу до оцінки ефективності цієї діяльності в роботі пропонується такий критерій її оцінки, як рівень організаційної культури підприємства. Вибір такого критерію оцінки ефективності управлінської діяльності у вугільній галузі зумовлений її особливостями та можливістю рівня організаційної культури підприємства відображати ефективність управлінської діяльності.

У роботі уточнено зміст поняття організаційної культури підприємства як сукупності формальних і неформальних правил і норм діяльності, звичаїв і традицій, що можна представити, як певні елементи, рівень розвитку яких визначає ефективність управлінської діяльності. На підставі вивчення наукових думок вітчизняних та зарубіжних учених установлено підходи до виокремлення набору елементів організаційної культури підприємства, за допомогою аналізу яких прослідковується вплив культури на підприємство. Ці підходи знайшли своє відображення в моделях Сате, Пітерса-Уотермена, Парсонса, Квіна-Рорбаха. Враховуючи особливості управлінської діяльності у вугільній галузі, удосконалено підхід до виокремлення набору елементів організаційної культури підприємства: трудова дисципліна в колективі, безпека й охорона праці на підприємстві; соціальний розвиток і соціальний захист; соціально-психологічний клімат у колективі; задоволеність працівників результатами своєї праці; урахування інтересів робітників при управлінні підприємством; значення особистості керівника для успішної роботи підприємства.

Розуміння сутності організаційної культури підприємства, як сукупності елементів, на виокремлення яких впливають особливості управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі, дозволяє стверджувати, що рівень організаційної культури відображає ефективність управлінської діяльності та може бути використаний як критерій оцінки її ефективності.

Розділ 3. Оцінка ефективності управлінської діяльності на основі оцінки рівня організаційної культури.

Організація управлінської діяльності на підприємствах базується на певних основах, неухильне дотримання яких гарантує досягнення результату або поставленої мети. Проведені дослідження управлінської діяльності та її особливостей на підприємствах вугільної галузі дозволили сформулювати такі принципові основи організації цієї діяльності, спрямовані на забезпечення її ефективності, як: соціальне партнерство, систематизація окремих елементів управлінської діяльності на підприємстві, постійний контроль та безперервний розвиток і удосконалення управлінської діяльності.

У роботі показано, що соціальне партнерство є найбільш ефективною формою організації стосунків між управлінським персоналом і працівниками підприємства. Для його реалізації з огляду на особливості управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі запропоновано створити соціально-економічну службу на підприємстві. Розроблено Положення про соціально-економічну службу, у якому відображено мету, завдання, основні функції служби, її взаємодію з іншими підрозділами, права та відповідальність служби, її склад і вимоги до працівників служби. Створення такого підрозділу на підприємствах вугільної галузі обумовлено необхідністю врахування керівництвом підприємства всіх змін економічного та соціального характеру, які відбуваються в колективі з метою адекватного реагування на ситуації, що склалися і впливу на процеси що відбуваються, шляхом формування конкретних передумов їхніх змін. Усе це можливе за умови систематизації окремих елементів управлінської діяльності на підприємстві. Тому систематизація управлінської діяльності належить до принципових основ її організації на підприємствах вугільної галузі та дозволяє представити окремі елементи управлінської діяльності у вигляді нової організаційної структури підприємства. В роботі запропоновано етапи побудови організаційної структури та визначено види забезпечення управлінської діяльності на підприємстві. Систематизація управлінської діяльності дозволяє встановити взаємозв’язок і тісну взаємодію всіх елементів цієї діяльності щодо розвитку підприємства та забезпечити її ефективність.

Забезпечення ефективності управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі ґрунтується на її особливостях, з огляду на які серед принципових основ організації цієї діяльності виділено необхідність постійного контролю управлінської діяльності за допомогою кадрового аудиту. З цією метою в дисертаційній роботі визначено сутність кадрового аудиту, вивчено основні аспекти його вияву та види функціонування, визначено принципи, на підставі яких здійснюється ця діяльність. Розроблено технологію проведення кадрового аудиту, що містить такі етапи: визначення мети аудиту, формування набору робочих стандартів, вибір і заповнення облікових форм, виявлення відхилень, оцінка відхилень, прийняття рішення про подальші дії та складання аудиторського висновку. З огляду на ці етапи в роботі розроблено можливі варіанти висновків аудиту і структуру аудиторського висновку. Необхідність використання кадрового аудиту на підприємствах вугільної галузі обумовлена тим, що, по-перше, вугільна галузь потребує цілеспрямованої державної підтримки, фінансові витрати на яку необхідно постійно контролювати, щоб запобігти можливим зловживанням; по-друге, складні 1 небезпечні умови праці у вугільній галузі вимагають правильного та чіткого виконання працівниками обов'язків, і тут кадровий аудит, поряд з існуючими методами контролю, дозволить виявити явні порушення і вжити заходів щодо їх усунення; і, по-третє, у наш час вугільна промисловість характеризується високим рівнем соціальної напруженості, зниженню якої буде сприяти проведення кадрового аудиту, що дозволяє виявити відповідність існуючих показників та норм праці законодавчо встановленим нормам і нормативам. Технологія кадрового аудиту була використана при проведенні дослідження ефективності управлінської діяльності на шахті імені Є.Т.Абакумова. Результатом проведених досліджень є формування аудиторського висновку, у якому обґрунтовано відповідність основних показників ефективності управлінської діяльності прийнятим стандартам. Ця відповідність була встановлена під час проведення досліджень. Але ж підприємство є відкритою системою, яка відчуває постійний вплив зовнішнього середовища. За таких умов управлінська діяльність на підприємстві повинна своєчасно реагувати на всі зміни та адаптуватися до них. Тому серед принципових основ організації цієї діяльності на підприємствах вугільної галузі виділено принцип безперервного розвитку та вдосконалення управлінської діяльності.

Принцип безперервного розвитку та вдосконалення управлінської діяльності реалізується за допомогою використання можливостей кадрового маркетингу на підприємстві. В роботі розкрито зміст поняття кадрового маркетингу, який розглядається як сукупність заходів щодо пошуку та запрошення на роботу в організацію висококваліфікованих спеціалістів, аналізу очікувань співробітників в області службових переміщень, ступеня можливості їх задоволення та створення ефективного механізму цих переміщень з метою найбільш повного задоволення працівників результатами своєї праці. Встановлено, що пошук і запрошення до роботи висококваліфікованих спеціалістів більшість великих підприємств здійснює самостійно, використовуючи різноманітні методи та зовнішні і внутрішні джерела набору робочої сили. Основними зовнішніми джерелами набору є: колишні співробітники, що надають інформацію іншим претендентам; клієнти та постачальники, які можуть запропонувати необхідних кандидатів; рекламні оголошення про наявні вакансії; навчальні заклади, з якими підприємство може налагодити співробітництво в області підготовки потрібних спеціалістів. Використання зовнішніх джерел набору управлінських працівників пов'язано з численними проблемами. Зменшити їх кількість, а також фінансові витрати на пошук потрібних працівників, допоможе використання внутрішнього джерела набору кадрів, як-то: підвищення кваліфікації власних співробітників, аналіз їх сподівань в області службових переміщень і створення умов для повноцінної реалізації цих сподівань відповідно до виробничо-економічних цілей підприємства. Порівняно з зовнішнім, внутрішнє джерело набору кадрів має такі переваги: працівники бачать переконливий приклад реалізованих можливостей колег по роботі; кращі можливості оцінки робочої “хватки” працівників; організація знає здібності та недоліки своїх робітників; значно скорочуються витрати на наймання. Описані переваги дозволяють зробити висновок, що використання внутрішнього джерела набору управлінських працівників є доцільним на підприємстві. Зважаючи на це, у дисертаційній роботі розроблено механізм функціонування системи підвищення кваліфікації управлінських працівників з метою забезпечення ефективності управлінської діяльності на підприємстві.

Виділені в роботі принципові основи організації управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі спрямовані на забезпечення її ефективності, яку запропоновано оцінювати після визначення рівня організаційної культури підприємства. На підставі вивчення наукових думок вітчизняних і зарубіжних учених та виявлення особливостей управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі сформовано модель організаційної культури підприємства, яку представлено на рис. 2.

Оскільки рівень організаційної культури підприємства пропонується розглядати як критерій оцінки ефективності управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі, то в роботі показано, що початковим етапом її оцінки є формування організаційної культури. Дослідженням установлено, що формування організаційної культури підприємства здійснюється, з одного боку, шляхом природного відбору найкращих норм, правил та зразків поведінки, які привносяться на підприємство працівниками, а з другого – штучним формуванням організаційної культури спеціалістами-консультантами. На відміну від другого, перший шлях дозволяє без напруження підтримувати досягнутий рівень організаційної культури, який визначає ефективність управлінської діяльності.

За допомогою підходу до виокремлення набору елементів організаційної культури з урахуванням особливостей управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі розроблену модель організаційної культури адаптовано до умов підприємств вугільної галузі.

Проведені в роботі дослідження сутності ефективності управлінської діяльності, її особливостей на підприємствах вугільної галузі дозволили зробити висновок, що ефективність управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі визначається рівнем організаційної культури підприємства. Також було розроблено спосіб оцінки ефективності управлінської діяльності на підставі оцінки рівня організаційної культури підприємства, який містить у собі діагностику організаційної культури та аналіз отриманих профілів культурного розриву для обґрунтування висновків щодо ефективності управлінської діяльності на підприємстві. Запропонована методика діагностики рівня організаційної культури на підприємстві передбачає використовувати соціологічні методи дослідження, щоб одержати інформацію про рівень розвитку кожного елемента організаційної культури. Це здійснюється в декілька етапів. На першому – формулюється мета дослідження, яка передбачає отримання об'єктивної інформації про реальний рівень розвитку організаційної культури на підприємстві, на другому – за допомогою підходу до відокремлення набору елементів організаційної культури з урахуванням особливостей управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі здійснюється вибір елементів організаційної культури даного підприємства. Третій етап – обробка та ознайомлення з результатами дослідження за допомогою профілю культурного розриву.

Побудова профілю культурного розриву дозволяє скласти уявлення про рівень розвитку кожного з виокремлених елементів організаційної культури підприємства, а аналіз такого профілю дає можливість оцінити ефективність управлінської діяльності на підприємстві. В роботі побудовано профілі культурного розриву двох підприємств вугільної галузі, аналіз яких свідчить, що на одному з аналізованих підприємств управлінська діяльність більш ефективна за рахунок кращого розвитку певних елементів організаційної культури підприємства.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі здійснено теоретичне обґрунтування та вирішення актуального науково-практичного завдання з оцінки ефективності управлінської діяльності на підставі визначення рівня організаційної культури підприємства. Основні висновки та результати, які одержано у ході проведених досліджень, зводяться до такого.

1. Управлінська діяльність – це усвідомлена цілеспрямована діяльність людини щодо реалізації функцій управління на підставі науково обґрунтованих принципів за допомогою практично підтверджених методів управління для отримання певного результату. Управлінська діяльність відрізняється від управління тим, що її суб’єктом може бути тільки людина, яка за допомогою певних функцій і методів здійснює цю діяльність щодо об’єкта управління. Об’єкти управлінської діяльності можуть бути різними, що зумовлює конкретизацію принципів, функцій і методів управління з метою їх адаптації до об’єктів. Залежно від об’єкта ці складові управлінської діяльності набувають певного змісту та можуть мати специфічні риси, які визначають характер управлінської діяльності.

2. Управлінська діяльність відчуває вплив галузевої специфіки підприємств, на яких вона здійснюється та, у свою чергу, набуває певних особливостей, які визначають її характер і показують взаємозалежність соціально-економічного розвитку галузі й ефективності управлінської діяльності. Було досліджено специфіку вугільної галузі та виділено такі особливості управлінської діяльності на її підприємствах, як необхідність постійного контролю за забезпеченням безпеки праці робітників, планування заходів, спрямованих на зниження рівня професійних захворювань у галузі, організація умов для реалізації активної соціальної політики, координація заходів щодо зниження соціальної напруженості та конфліктності в галузі, мотивація працівників до дотримання високого рівня дисципліни праці.

3. Визначення ефективності управлінської діяльності пов’язано з певними труднощами, які полягають, насамперед, у складності окреслити результати цієї діяльності, які не завжди мають натурально-речовинну форму та відрізняються від результатів виробничо-господарської діяльності, по-перше, з’ясуванням дійсного виникнення результату управління, по-друге, походженням його джерела і, по-третє, встановленням взаємозалежності між цілями й завданнями управління та реально отриманими результатами. Серед існуючої сукупності понять для вираження ефективності управлінської діяльності в роботі виділено головні, що дають уявлення про повну ефективність управлінської діяльності.

4. Комплексний підхід до оцінки ефективності управлінської діяльності дозволяє розглядати ефективність як сукупність відношень економічності, результативності та доцільності. Проведені дослідження управлінської діяльності та її ефективності, комплексний підхід до оцінки ефективності цієї діяльності дозволили зробити висновок про можливість використання рівня організаційної культури підприємства як критерію оцінки ефективності управлінської діяльності. Вибір такого критерію оцінки ефективності управлінської діяльності у вугільній галузі зумовлено її особливостями та можливістю рівня організаційної культури відображати ефективність управлінської діяльності.

5. Організаційна культура підприємства розглядається як сукупність формальних і неформальних правил і норм діяльності, звичаїв і традицій, що можна представити як певні елементи, рівень розвитку яких визначає ефективність управлінської діяльності. На підставі вивчення наукових думок вітчизняних та зарубіжних учених встановлено підходи до виокремлення набору елементів організаційної культури, за допомогою аналізу яких прослідковується вплив культури на організацію. Ці підходи знайшли своє відображення в моделях Сате, Пітерса-Уотермена, Парсонса, Квіна-Рорбаха. Удосконалено підхід до виокремлення набору елементів організаційної культури підприємства з урахуванням особливостей управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі.

6. Виділення принципових основ організації управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі, що дозволяють забезпечити її ефективність, дало змогу обгрунтувати можливості рівня організаційної культури підприємства відображати ефективність управлінської діяльності на підприємстві. Аналіз наукових думок вітчизняних і зарубіжних учених дозволив сформувати модель організаційної культури підприємства, а використання підходу до виокремлення набору елементів організаційної культури підприємства з урахуванням особливостей управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі – адаптувати цю модель до умов цієї галузі.

7. Проведені дослідження сутності ефективності управлінської діяльності, її особливостей на підприємствах вугільної галузі дають підстави стверджувати, що ефективність управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі визначається рівнем їх організаційної культури. Це дозволило розробити спосіб оцінки ефективності управлінської діяльності на підставі оцінки рівня організаційної культури підприємства, який містить у собі діагностику організаційної культури та аналіз отриманих профілів культурного розриву для обґрунтування висновків щодо ефективності управлінської діяльності на підприємстві.

ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях

1. Поважный С.Ф., Петрова И.В. Кадровый аудит: принципы формирования и технология проведения // Менеджер. Вісник Донецької державної академії управління. – 2000. – №2. – С.4–8.

Особистий внесок здобувача: розроблено методику проведення кадрового аудиту.

2. Петрова І.В. Формування моделі організаційної культури підприємства // Регіональні перспективи. – 2000. – №2 – 3. – С.167–169.

3. Петрова И.В. Организационная культура как способ обеспечения эффективного использования трудових ресурсов // Уголь Украины. – 2001. – №2–3. – С.21–24.

4. Петрова И.В. Использование механизма кадрового аудита для оценки эффективности управленческой деятельности // Менеджер. Вісник Донецької державної академії управління. – 2002 . – №1. – С.163–167.

5. Петрова І.В. Використання можливостей кадрового маркетингу на підприємстві // Торгівля і ринок України. Зб. наук. праць Донецького державного університету економіки і торгівлі. Вип. 11. Т. 2. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2000. – С.83–87.

6. Петрова И.В. Управление организационной культурой на предприятиях: диагностика состояния и выявление направлений ее совершенствования// Экономика. Сб. науч. трудов Донецкой государственной академии управления. Вып. 3. Т. 2. – Донецк: ДонГАУ, 2001. – С. 98–106.

7. Петрова И.В. Повышение квалификации работников как форма развития персонала предприятия // Проблемы повышения эффективности функционирования предприятий различных форм собственности. Сб. науч. трудов Института экономики промышленности НАН Украины. - Донецк: ИЭП НАН Украины. – 2001. – С.271–275.

8. Петрова И.В. Оценка эффективности управленческой деятельности на основе оценки организационной культуры // Управление экономикой переходного периода. Сб. науч. трудов Института экономики промышленности НАН Украины. – Донецк: ИЭП НАН Украины. – 2002. – С.272 – 280.

Друковані праці наукових конференцій, статті в інших виданнях

9. Петрова И.В. Особенности управленческой деятельности на предприятиях угольной отрасли // Государственное управление. Сб. науч. трудов Донецкой государственной академии управления. Вып. 7. Т. 2. – Донецк: ДонГАУ, 2001. – С.186 – 190.

10. Петрова И.В. Эффективная организация деятельности центра оценки персонала предприятия // Экономико-управленческие аспекты повышения эффективности производства. Сб. науч. трудов Донецкой государственной академии управления. – Донецк: ДонГАУ, 2000. – С.99–104.

11. Петрова И.В. Методология формирования системы управления деятельностью персонала // Вісник Донбаської державної академії будівництва і архітектури. Вип. 3 (28). – Макіївка: ДонДАБА, 2001. – С.151–154.

12. Петрова И.В. Социально- экономическая ориентация в управлении предприятиями горной промышленности // Сб. науч. трудов Национальной горной Академии Украины. Вып. 3 (7). – Днепропетровск: РИК НГА Украины, 1998. – С.80–82.

13. Петрова И.В. Управление социально – экономическим развитием предприятий горной промышленности // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції „Проблеми та перспективи розвитку економіки України в умовах ринкової трансформації” Т 1. – Дніпропетровськ: РИК НГА України, 1999. – С.187–188.

14. Петрова І.В. Оптимізація взаємовідносин по забезпеченню соціального захисту працівників держави та регіону // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Регіоналізація економіки і здійснення адміністративної реформи в Україні”. – Дніпродзержинск,2000. – С. 57–59.

15. Петрова И.В. Определение подходов к управлению персоналом // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції “Сучасні проблеми управління”. – Київ: ІВЦ “Політехніка”, 2001. – С.332–334.

АНОТАЦІЯ

Петрова І.В. Оцінка ефективності управлінської діяльності на підприємствах вугільної промисловості. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. – Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, Луганськ, 2003.

Розглянуто сутність управлінської діяльності та її залежність від галузевої специфіки підприємств, на яких вона здійснюється. Встановлено особливості управлінської діяльності на підприємствах вугільної галузі та обґрунтовано необхідність їх вивчення. Подано характеристику ефективності управлінської діяльності та запропоновано комплексний підхід до її оцінки з використанням такого критерію її оцінки, як рівень організаційної культури підприємства. Представлено поняття організаційної культури підприємства та запропоновано підхід до виокремлення набору її елементів з урахуванням особливостей управлінської діяльності на підприємстві. Розроблено спосіб оцінки ефективності управлінської діяльності на підставі оцінки рівня організаційної культури підприємства, який містить у собі діагностику організаційної культури та аналіз отриманих профілів культурного розриву для обґрунтування висновків щодо ефективності управлінської діяльності на підприємстві.

Ключові слова: управлінська діяльність, ефективність, оцінка, підприємство, вугільна галузь, організаційна культура, рівень.

АННОТАЦИЯ

Петрова И.В. Оценка эффективности управленческой деятельности на предприятиях угольной промышленности. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. – Восточноукраинский национальный университет имени Владимира Даля Министерства образования и науки Украины, Луганск, 2003.

Показано, что достижение успеха современными предприятиями обеспечивается определенными составляющими, среди которых наиболее важное место занимает управленческая деятельность. Дано определение управленческой деятельности, которая рассматривается как осознанная целенаправленная деятельность человека по реализации функций управления на основе научно-обоснованных принципов с помощью конкретных, практически подтвержденных методов управления для достижения определенного результата, и показано ее отличие от управления. Проанализировано влияние отраслевых особенностей предприятий на управленческую деятельность, среди которых в угольной отрасли наиболее ярко проявляются такие, как необходимость и уровень государственной поддержки отрасли, социальные проблемы и степень их разрешенности, условия труда и неукоснительность их соблюдения. Выделены и исследованы такие особенности управленческой деятельности на предприятиях угольной отрасли Украины, как необходимость постоянного контроля за обеспечением безопасности труда работников, планирование мероприятий, направленных на снижение уровня профессиональных заболеваний в отрасли, организация условий для реализации активной социальной политики, координация мер по снижению социальной напряженности и конфликтности в отрасли, мотивация высокого уровня дисциплины труда. Эти особенности управленческой деятельности на предприятиях угольной промышленности определяют характер этой деятельности в отрасли и обуславливают ее эффективность.

Установлено, что эффективность управленческой деятельности – сложная многогранная категория, которая отражает характерные особенности экономических, социальных, технологических, психологических и иных явлений и обусловливает наличие совокупности понятий для ее выражения. Выделены главные понятия, совокупность которых дает представление об эффективности управленческой деятельности. Установлено, что анализ эффективности управленческой деятельности осуществляется с помощью двух основных групп методов: первую группу составляют методы анализа эффективности управления, в основу которых положен критерий экономии ресурсов – снижение их удельных затрат, вторую группу составляют методы анализа эффективности с точки зрения степени или сроков достижения, обусловленные объективными


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ТРОМБОЛІТИЧНА ТЕРАПІЯ ТРОМБОЕМБОЛІЇ ЛЕГЕНЕВОЇ АРТЕРІЇ - Автореферат - 24 Стр.
МІЖНАРОДНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПОДВІЙНОГО ОПОДАТКУВАННЯ - Автореферат - 23 Стр.
Точність наближення розподілів сум незалежних випадкових величин Теорія ймовірностей і математична статистика - Автореферат - 12 Стр.
МЕТОДИ ДИНАМІЧНОГО УПРАВЛІННЯ В ЦИФРОВІЙ МЕРЕЖІ ІНТЕГРАЛЬНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ НА ОСНОВІ ЗАСТОСУВАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ БАГАТОАГЕНТНИХ СИСТЕМ - Автореферат - 18 Стр.
ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ КОМЕРЦІЙНО-ПОСЕРЕДНИЦЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ РИНКУ ГАЗУ - Автореферат - 28 Стр.
стратегії домінування в аргументативному дискурсі: гендерний аналіз (на матеріалі англійської мови) - Автореферат - 27 Стр.
науково-методичні основи прогнозування ринку устаткування (на прикладі верстатобудування України) - Автореферат - 23 Стр.