У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. академіка О. О. БОГОМОЛЬЦЯ

ПЕТРЕНКО ЛЮДМИЛА ЛЕОНІДІВНА

УДК 616.33 – 002.2:616.342 – 002 – 036.12] – 06:616.441 – 007.61] – 07 – 085 - 037 – 053.4/.7

КЛІНІКО-ПАРАКЛІНІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ХРОНІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ГАСТРОДУОДЕНАЛЬНОЇ ЗОНИ

ТА УДОСКОНАЛЕННЯ ЇХ ЛІКУВАННЯ

У ДІТЕЙ З ПАТОЛОГІЄЮ ЩИТОВИДНОЇ ЗАЛОЗИ

14.01.10 – педіатрія

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата медичних наук

Київ – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Дніпропетровській державній медичній академії

Міністерства охорони здоров’я України

Науковий керівник – доктор медичних наук, професор Абатуров

Олександр Євгенович, Дніпропетровська державна медична академія МОЗ України, професор кафедри факультетської педіатрії та дитячих інфекційних хвороб

Офіційні опоненти – доктор медичних наук, професор Андрущук

Аліса Опанасівна, Національний медичний університет ім. О. О. Богомольця МОЗ України, кафедра педіатрії №1,

– доктор медичних наук Лапшин Володимир Федорович, Інститут педіатрії, акушерства та гінекології АМН України, завідувач відділу реабілітації дітей

Провідна установа – Харківська медична академія післядипломної освіти, кафедра дитячої гастроентерології

Захист відбудеться 06.02.2003 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради д.26.003.02 у Національному медичному університеті ім. акад. О. О. Богомольця Міністерства охорони здоров’я України за адресою: 01012, м. Київ, вул. Толстого, 10, кафедра педіатрії № 4.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національного медичного університету ім. академіка О. О. Богомольця МОЗ України за адресою: 01057, м. Київ, вул. Зоологічна, 3).

Автореферат розісланий 04.01.2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради А. Я. Кузьменко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Хронічні захворювання органів травлення, незважаючи на науково-практичні досягнення в їх діагностиці та лікуванні, займають одне з головних місць у структурі патології дитячого віку [А. О. Андрущук, 1998; О. В. Тяжкая, 1999; В. Ф. Лапшин, 1999; О. М. Лук'янова, 2000; М. Ф. Денисова, 2001].

Ріст розповсюдженості цих захворювань пов’язаний з інфекційним фактором, сучасними погіршеннями соціальних умов, хронічним стресом, недостатністю вітамінів, макро- та мікроелементів у харчуванні дітей, [Г. В. Бекетова та співавт., 2001; Ю. В. Білоусов, 2002]. У дітей, що мають хвороби травного каналу, часто зустрічається патологія ендокринної системи, особливо щитовидної залози [А. П. Калінін та співавт., 1998; Л. А. Щеплягіна та співавт., 2000]. Ймовірно, що захворювання гастродуоденальної зони і щитовидної залози у дітей мають багато спільних етіопатогенетичних факторів [Е. П. Касаткіна, 2001]. Для хронічного запального процесу шлунка та 12-палої кишки (ДПК) у сполученні з патологічними змінами щитовидної залози, характерні клінічні особливості, які, можливо, зумовлені порушеннями тиреоїдного та імунного гомеостазів [П. П. Киртич, 1998; Л. А. Щеплягіна, 1999].

Зміни гормональної регуляції імуногенезу з боку щитовидної залози впливають на процеси секретовідтворювання, репарації слизової оболонки шлунка і ДПК, моторику даних органів [Я. М. Вахрушев, 2001; М. Ф. Денисова, 2001]. Дисбаланс імунної системи, який більш виражений у дітей з порушенням гормонального забезпечення, створює умови для погіршення трофіки слизової оболонки шлунка та ДПК, інфікування Helicobacter Pylori травного каналу [О. В. Шульгай та співавт., 1999; Блайзер, 2000]. Дані зміни зумовлюють схильність до рецидивно-проградієнтного перебігу та виникнення ускладнень гастроентерологічних захворювань [Г. В. Бекетова, 2001].

Незважаючи на проведені дослідження, залишаються недостатньо вивченими клініко-лабораторні особливості перебігу хронічних захворювань гастродуоденальної зони, у сполучені з тиреоїдною патологією; стан імунного і тиреоїдного гомеостазу; не освітлені питання комплексного обстеження при даній патології. Недостатньо вивчені питання прогнозу розвитку ерозивних уражень слизової оболонки шлунка і ДПК, що є частою причиною кровотеч травного каналу; формування атрофічного гастриту у дітей, порушень моторики у вигляді дуодено-гастрального рефлюксу; недостатньо вироблені рекомендації з комплексної терапії сполученої хронічної патології гастро-дуоденальної зони та щитовидної залози.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Робота виконана в рамках теми науково-дослідної роботи кафедри факультетської педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Дніпропетровської державної медичної академії: “Розробка нових підходів до імунокорекції у дітей, що мають імунний дисбаланс”, номер державної реєстрації 0199У001005.

Мета роботи: удосконалити комплекс лікування дітей з сполученою хронічною патологією гастродуоденальної зони та щитовидної залози на підставі вивчення патогенетичних механізмів їх розвитку та особливостєй перебігу.

Задачі дослідження:

-

вивчити клініко-анамнестичні особливості перебігу хронічного гастриту (ХГ) і хронічного гастродуоденіту (ХГД) в сполученні з патологією щитовидної залози;

-

дослідити зміни імунного статусу та тиреоїдної системи дітей, які хворі на ХГ і ХГД в сполученні з патологією щитовидної залози у перебігу захворювання, та вивчити кореляційний взаємозв'язок стану тиреоїдної, імунної систем і показників функції травного каналу;

-

розробити прогностичні таблиці ризику розвитку ерозивних, атрофічних процесів слизової оболонки шлунка і ДПК, дуодено-гастрального рефлюксу у дітей з сполученою хронічною патологією гастродуоденальної зони та щитовидної залози;

-

розробити комплекс патогенетичної терапії із застосуванням препарату системної ензимотерапії – Вобензиму у дітей з сполученою хронічною патологією гастродуоденальної зони та щитовидної залози і вивчити її ефективність.

Об’єкт дослідження – діти віком від 7 до 15 років із хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони, що сполучені з тиреоїдною патологією.

Предмет дослідження – клінічні проявлення ХГ, ХГД в сполученні з тиреоїдною патологією; дані ендоскопічного, морфологічного досліджень шлунку та ДПК, імунної і тиреоїдної систем; вплив комплексної терапії із застосуванням препарату Вобензим на перебіг ХГ, ХГД в сполученні з тиреоїдною патологією.

Методи дослідження – загальноклінічні, біохімічні, імунологічні, радіоімунологічні (тиреоїдні гормони, тиреотропин, антитіла до тиреоглобулину, пероксідазі), інструментальні (УЗД, ЕКГ, РЕГ, ФЕГДС), аналітично-статистичні.

Наукова новизна отриманих результатів. У роботі вперше вивчені патогенетичні механізми та клініко-анамнестичні особливості перебігу хронічних захворювань гастродуоденальної зони у поєднанні з патологією щитовидної залози. Подано характеристику динаміки концентрації тиреоїдних гормонів у периферичній крові дітей, які хворі на ХГ, ХГД, що перебігають на фоні тиреоїдної патології. Показано, що у періоді загострення даних захворювань спостерігається зниження концентрації тиреоїдних гормонів на фоні підвищення рівня тиреотропіну. Період ремісії ХГ характеризується відсутністю відновлення вмісту тиреоїдних гормонів, ознаками підвищення активності конверсії тироксину (Т4) у трийодотиронін (Т3) на фоні триваючого підвищення рівня тиреотропіну. ХГД супроводжується подальшим зниженням концентрації периферичних тиреоїдних гормонів на фоні динамічного підвищення рівня тиреотропіну.

Показано, що ХГ і ХГД на фоні тиреоїдної патології супроводжуються більш вираженим дисбалансом імунної системи, що характеризується зниженням вмісту імунокомпетентних клітин у периферичній крові, порушенням співвідношення імунорегуляторних клітин, дисімуноглобулінемією за типом МGа і торпідністю фазових змін.

На основі вивчення патогенезу розвитку хронічних захворювань гастродуоденальної зони у дітей з патологією щитовидної залози розроблено комплекс терапії з застосуванням препарату системної ензимотерапії - Вобензиму, доведена його висока ефективність у лікуванні дітей, хворих на ХГ та ХГД в сполученні з автоімунним тиреоїдитом (АІТ).

Практичне значення отриманих результатів. Встановлено, що спадкоємна обтяженість з боку хронічних захворювань травного каналу і щитовидної залози, несприятливий алергологічний анамнез (харчова і медикаментозна алергії), наявність вогнищ хронічної інфекції носоглотки, перенесений епідемічний паротит є факторами ризику розвитку поєднаної патології: хронічних захворювань гастродуоденальної зони та щитовидної залози.

Обґрунтована необхідність обстеження щитовидної залози у дітей, які хворі на ХГ чи ХГД, і травного каналу дітей з тиреопатіями.

Показана клініко-імунологічна ефективність системної ензимотерапії, зокрема, лікування Вобензимом дітей зі сполученою хронічною патологією гастродуоденальної зони та АІТ.

Створено математичні моделі розрахунку ймовірності розвитку ерозивних процесів слизової оболонки шлунка, ДПК; формування атрофічного гастриту, дуоденогастрального рефлюксу у дітей, хворих на ХГ та ХГД в сполученні з тиреоїдною патологією.

Впровадження в практику охорони здоров'я. Результати роботи впроваджені в практику дитячих лікувально-профілактичних установ міст Дніпропетровська, Кривого Рогу, Донецька, Вінниці. Теоретичні положення дисертації включені в програму навчання студентів на кафедрах Дніпропетровської медичної академії.

Особистий внесок здобувача. Особисто автором проаналізована наукова і патентна література з даної проблеми. Автором проведені клінічні обстеження, аналіз лабораторних і інструментальних даних, результатів лікування 170 дітей. Проведено статистичний аналіз результатів обстеження, написано текст дисертації, сформульовані висновки і практичні рекомендації, отримані результати впроваджені у діагностичну та лікувальну практику.

Апробація результатів дисертації. Результати проведеного дослідження були представлені та обговорені на засіданнях кафедри факультетської педіатрії і дитячих інфекційних хвороб Дніпропетровської медичної академії. Основні положення дисертації представлено на засіданні педіатричної спільноти м. Дніпропетровська (2000), ІІІ науково-практичній конференції дитячих гастроентерологів України “Діагностика і лікування захворювань шлунка і ДПК у дітей” (Одеса, 1999), V науково-практичній конференції “Актуальні питання алергології, клінічної і лабораторної імунології” (Київ, 2001), Міжнародній науково-практичній конференції “Санаторно-курортна реабілітація дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС” (Євпаторія, 2001), науково-практичній конференції “Актуальні питання патології щитовидної залози населення, що проживає в районах йодного дефіциту і радіоактивного забруднення” (Тернопіль, 2001), опубліковані в обласній і республіканській пресі.

Публікації. За темою дисертації опубліковано 8 робіт, з них 3 роботи в провідних фахових журналах, тези конференцій.

Обсяг і структура дисертації. Матеріали дисертації викладені на 155 сторінках друкованого тексту. Робота складається з вступу, огляду літератури, 5 розділів, висновків, практичних рекомендацій, списку використаної літератури, який включає 265 джерел. Робота ілюстрована 5 малюнками і 32 таблицями.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Матеріали та методи дослідження. Проведено аналіз результатів клініко-лабораторного, імунологічного, гормонального, ендоскопічного обстеження 170 дітей у віці від 7 до 15 років. У 42 дітей відмічався ХГ в сполученні з тиреоїдною патологією (26 дітей з автоімунним тиреоїдитом та 16 – з дифузним нетоксичним зобом) та у 45 дітей – ХГД в сполученні з патологією щитовидної залози (32 з автоімунним тиреоїдитом та 13 – з дифузним нетоксичним зобом), а також у 38 дітей – ХГ, 45 – ХГД без ураження щитовидної залози.

Діагностика захворювань щитовидної залози проводилась на підставі клінічних даних, динамічних показників рівня тиреоїдних гормонів, тиреотропіну, антитіл до тиреоглобуліну, пероксидази; даних сонографії щитовидної залози (об’єм, стан капсули, структура паренхими, кровообіг залози). У постановці діагнозу автоімунного тиреоїдиту та дифузного нетоксичного зобу були використані критерії діагностики по Д. Е. Шиліну, Москва, 1998 р. Тривалість захворювання щитовидної залози складала не менше 2 років, проаналізовано стан щитовидної залози в динаміці до проведеного обстеження, а також в катамнезі від 1 до 4 років.

Дівчатка склали 67,1 % (114 дітей), хлопчики – 32,9 % (56 дітей). Хворі знаходилися на лікуванні в гастроентерологічному та обласному ендокринологічному відділеннях дитячої міської клінічної лікарні № 1 м.Дніпропетровська. Групу контролю склали 30 практично здорових дітей. Усім дітям проводилось дослідження вмісту тиреоїдних гормонів у сироватці крові та імунологічне обстеження.

Для вивчення імунного статусу дітей ідентифікація Т- і В- лімфоцитів (Е-РУК) здійснювалась у тесті спонтанного розеткоутворення за M. Jondal et al [1972] у модифікації А. Н. Чередєєва і співавторів [1976], визначення кількості “активних Т-лімфоцитів (Еа-РУК) проводилося за L. Fernandes [1975] у модифікації А. Н. Чередєєва і співавторів [1975]. Імунорегуляторні субпопуляції Т-лімфоцитів досліджували в тесті розеткоутворення за S. Limatibul et al [1978], за допомогою обробки лімфоцитів теофіліном. Вивчалися як абсолютні, так і відносні показники вмісту імуноцитів.

Кількісне визначення основних класів сироваткових імуноглобулінів А, М, G проводили методом радіальної імунодифузії у гелі за G. Mancini et al [1965].

Функціональний стан щитовидної залози оцінювали за допомогою радіоімунологічного аналізу з використанням стандартних тест-наборів фірми A BEKMAN COULTEP COMPANY (Словаччина-Франція), дослідження проводилися у радіоімунологічній лабораторії 4-го медичного об'єднання м. Дніпропетровська. Визначався рівень вмісту у сироватці крові загального трийодотироніну, тироксину, тиреотропіну, антитіл до тиреоглобуліну, пероксидази. Проводилося дослідження загального білка крові, білірубіну, печінкових ферментів, холестерину, беталіпопротеїдів, лужної фосфатази, амілази за уніфікованими методиками. Рівень цукру крові і глюкозотолерантний тест проводили гексокіназним методом за допомогою апарата “Мікролаб-200” (Австрія). Для вивчення зовнішньосекреторної функції підшлункової залози проводилося визначення рівню амілази в крові з використанням подвійного навантаження глюкозою [А. Г. Луганова, 1986]. Дослідження функції шлунка, ДПК, жовчовивідної системи проводилося шляхом багатофазного гастродуоденального зондування з використанням тонкого зонда. Іонометричним методом визначалася pН шлункового соку – натщесерце і після стимуляції пентагастрином. Проводилась езофагогастродуоденоскопія за допомогою фіброскопу “Olimpus”GLF типу РQ-20. Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини і щитовидної залози здійснювалось апаратом “Aloka-500” (Японія) з лінійними датчиками 3,5 і 7,5 мгц. Для оцінки об’єму щитовидної залози використовувалися нормативи F. Delange et al.

Для підтвердження хеликобактерної етіології хронічних захворювань гастродуоденальної області використовувався експрес-метод (уреазний тест) Lee A. and Megrand F.

Статистична обробка отриманих даних проводилася на комп'ютері з використанням програми “Statgraf” PC IBM.

Використано наступні статистичні методи: варіаційної статистики [С.А.Айвазян та ін., 1985], кореляційний аналіз [А. Я. Окунь, 1971], факторний аналіз, послідовний аналіз Вальда, а також непараметричні методи дослідження [Е. В. Гублер, 1978].

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ЇХНЄ ОБГОВОРЕННЯ

Нами встановлено, що у 16,2 1,22% випадків виникнення захворювань щитовидної залози передувало розвитку ХГ, ХГД, у 40,9 1,74% спостерігалось одночасно, а у 32,9 1,56% дітей - відмічалось пізніше. Клініко-анамнестичні дані у дітей, хворих на хронічні захворювання гастродуоденальної зони в сполученні з тиреоїдною патологією, мають деякі особливості. Так, спадкова схильність до захворювань травного тракту і щитовидної залози зустрічалася в 71,1 1,94% проти 55,5 1,32%, (p<0,05), а несприятливий алергологічний анамнез (харчова і медикаментозна алергія) - 40,4 1,12% і 18,4 0,94%, (p< 0,05) у групі дітей з ХГ і ХГД без уражень щитовидної залози. У 46 1,28% пацієнтів у структурі перенесених інфекційних захворювань відзначався епідемічний паротит (22 1,09%, (p<0,05) - ХГ та ХГД без тиреопатії). Хронічні вогнища інфекції носоглотки визначались у 75,5% хворих. Супутні захворювання з боку підшлункової залози (реактивний панкреатит) також спостерігалися в більшому ступені у хворих на ХГ, ХГД з тиреоїдною патологією, переважно при ХГД (ХГ з тиреопатією 32 1,12% і 13 0,72% без ТП, ХГД – 56 1,72% і 28 1,13% відповідно, (р<0,05). Дискінетичні порушення жовчовивідної системи діагностувались у значній кількості дітей з сумісною патологією (98 3,25% і 70 2,76% відповідно, р< 0,05), домінували гіпокінетична і змішана форми, частіше спостерігалась схильність до холелітіазу (12 0,85% і 5 0,12%, р<0,05)

Клінічна картина у більшості дітей в обох групах була подібною, однак у хворих з тиреопатіями больовий синдром характеризувався перевагою тупих, ниючих болів 63,7 1,59%, відчуттям важкості, переповненням шлунка 31,6 1,46%. Диспептичний синдром був більш яскравим, постійним, відмічався у 74,3 1,58% випадків проти 55,2 1,34%, (р < 0,05), переважала нудота - 72 1,64%, відрижка 68 2,15%.

Астеновегетативний синдром спостерігався у 98% випадків, проявлявся сонливістю у денний час 26,5 1,09%, погіршенням пам'яті 31, 1,13%, здатності засвоювати інформацію 28 1,14%, зниженням рухової активності 22,4 1,16%. Симптоми полігіповітамінозу відзначалися у 38 1,32% дітей в обох групах, а трофічні порушення волосся, нігтів зустрічалися в 3 рази частіше у хворих на ХГ, ХГД з захворюваннями щитовидної залози 35,7 1,23% і 10,5 0,74% - ХГ, ХГД без ТП, (р < 0,05).

Ендоскопічна картина та дані біопсії слизової оболонки шлунка і ДПК у хворих на ХГ і ХГД в сполученні з тиреоїдною патологією, мали наступні особливості: вірогідно частіше спостерігалася ерозивна форма (ХГ -19 0,92% і 10 0,56%, ХГД – 23,8 1,18% і 11,5 0,96%, р<0,05), субатрофічна (12,5 0,58% і 5 0,13%, р<0,05); поверхнева (40 1,26% і 48 1,35%), а також гіперпластична ( 30 1,16% і 37 1,24% ) зустрічались однаково часто; залучення у запальний процес одночасно антрального відділу і тіла шлунка переважали у дітей з патологією щитовидної залози (27 1,78% і 14 0,93 %, р<0,05). Частіше діагностувалися моторні порушення у вигляді дуоденогастрального рефлюксу (35,5 1,64% проти 22 1,04%, р < 0,05) Кислотоутворююча функція шлунка у дітей із ХГ і ТП була збережена (35,7 1,17% проти 36 1,16% ), зниженна (27,3 1,14% проти 15,6 1,08%, р < 0,05), тоді як підвищувалася частіше у групі дітей без ураження щитовидної залози (37,5 1,19% і 47,4 1,62%, р < 0.05). Позитивний уреазний тест на наявність хеликобактер пілорі відзначався однаково часто в обох групах (80 2,41 % і 84 2,53% відповідно).

Порівняльна характеристика показників тиреоїдного гомеостазу дозволила виявити деякі особливості динаміки рівня периферичних тиреоїдних гормонів і тиреотропіну у хворих на ХГ і ХГД в сполученні з тиреоїдною патологією Так, у дітей з ХГ в сполученні з тиреоїдною патологією, відзначалось зниження рівня Т3 і Т4 при підвищенні концентрації тиреотропіну як в періоді загострення, так і в періоді ремісії. Ймовірно, дані зміни гормонального фону вказують на недостатню активність щитовидної залози в умовах підвищеної потреби в її гормонах. Напроти, у хворих на ХГ без ураження щитовидної залози у періоді загострення спостерігалось підвищення рівня Т3, Т4 і тиреотропіну, що, можливо, є наслідком посилення активності гіпоталамо-гіпофізарно-тиреоїдної системи при розвитку хронічного запального процесу в організмі. У періоді ремісії вміст Т3 зберігався на більш високому рівні, ніж у здорових дітей, а концентрація тироксину і тиреотропіну мала тенденцію до нормалізації (табл. 1).

У дітей, хворих на ХГД в сполученні з тиреоїдною патологією, спостерігалось зниження вмісту периферичних тиреоїдних гормонів на фоні підвищення тиреотропіну у періоді загострення, а в періоді ремісії продовжувалось подальше зниження рівня Т3 при зростаючій концентрації тиреотропіну, що вказує на зниження адаптаційних можливостей тиреоїдної системи, порушення процесів конверсії Т4 у Т3, недостатньо адекватну реакцію щитовидної залози на тиреотропін.

Таблиця 1

Динаміка показників тиреоїдного гомеостазу у дітей, які хворі на ХГД у сполученні з захворюваннями щитовидної залози

Показники | Одиниці вимі-рювання |

ХГД у сполученні з тиреоїдною патологією | ХГД без уражень щитовидної залози | Група

здорових

дітей

Періоди захворювання | Періоди захворювання

Фаза загострення | Фаза ремісії | Фаза загострення | Фаза ремісії

Т3 | Нмоль/л | 1,52+0,12 (1, 2) | 1,43+0,18 (1, 2) | 2,44 + 0,11 (2) |

2,15+0,22 (2) |

2,24+0,25

Т4 | Нмоль/л | 102,13+6,94 (1, 2) | 79,64+4,47 (1, 2) | 168,18+5,24 (1, 2) | 120,58+6,54 (2) | 126,75+7,34

ТТГ | ММЕ/л | 3,13+0,28 (1) | 5,86+0,25 (1, 2) | 3,28+0,08 (1) | 2,85+0,31 (1, 2) | 1,27+0,23

Анти-тіла до ТГ | Ед./л | 134,48+7,75 (1, 2) | 98,64+6,42 (1, 2) | 10,14+2,71 (2) | 8,26+2,74 ( 2) | 6,17+2,35

Примітка: 1 - вірогідні відмінності з групою здорових дітей (р < 0,05)

2 - вірогідні відмінності групи дітей з ХГД у сполученні з ТП і ХГД без уражень щитовидної залози (р < 0,05).

Тиреоїдний гомеостаз дітей, хворих на ХГД без ураження щитовидної залози, характеризувався підвищенням вмісту тиреоїдних гормонів і тиреотропину у періоді загострення і тенденцією до нормалізації показників у періоді ремісії. Порівняльний аналіз тиреоїдного гомеостазу дітей, які хворіли на ХГД в сполученні з тиреоїдною патологією, і дітей без ураження щитовидної залози характеризувався наступними вірогідними відмінностями:

в фазі загострення показники вмісту Т3, Т4, ТТГ були нижче у пацієнтів з сполученою патологією, а рівень антитіл до тиреоглобуліну значно вище ніж у хворих на ХГД без ТП. У періоді ремісії продовжувалось зниження Т3, Т4 в обох групах, а концентрація тиреотропіна зростала у дітей з ХГД та ТП і знижалась у хворих без ураження щитовидної залози.

Проводилось вивчення стану імунної системи в періоді загострення і ремісії, характеру взаємозв'язків клінічних симптомів, показників тиреоїдного гомеостазу та імунної системи.

Нами встановлено, що виникаючі зміни імуноцитів та імуноглобулінів у дітей з хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони в сполученні з тиреоїдною патологією можна віднести до фазових реакцій, які відображають особливості загального адаптаційного процесу. Імунологічні реакції, що мали вторинний характер імунної відповіді, були подібними, однак, найбільш значні зміни спостерігалися у хворих на ХГД в сполученні з захворюваннями щитовидної залози.

Так, у пацієнтів із ХГ, незалежно від наявності змін з боку щитовидної залози, у періоді загострення відзначалось зниження кількості Е-РУК, Еа-РУК, чутливості Е-РУК до теофіліну, підвищення рівня імуноглобулінів сироватки крові класів М і G. У періоді ремісії кількість Е-РУК підвищувалась, але не досягала показників у контрольній групі; зберігався дисбаланс імунорегуляторних клітин, спостерігалось зниження концентрації імуноглобулінів класу М. Коливання рівня імуноглобулінів G не були вірогідними у порівнянні з такими у періоді загострення та ремісії.

Імунний гомеостаз хворих на ХГД на фоні тиреоїдної патології (табл. 2) характеризувався значним зниженням загальної кількості Е-РУК, теофілінрезистентної і теофілінчутливої фракцій, підвищенням концентрації імуноглобулінів класу М і більш значне – G. У періоді ремісії відбувалось наростання кількості Е-РУК, однак воно не було вірогідним.

У динаміці відзначалось незначне зниження імуноглобулінів М, а рівень G – практично не змінювався. Серед показників імунного статусу у дітей із сполученою патологією в порівнянні з групою без ураження щитовидної залози, вірогіднимі були тільки кількість Етч-РУК та рівень IgG. У дітей з ХГ і ХГД без ураження щитовидної залози імунологічні показники характеризувалися менш значними відхиленнями загальної кількості Е-РУК співвідношенням теофілінрезистентної і теофілінчутливої фракцій, переважним підвищенням рівня імуноглобулінів М.

Торпідність фазових змін показників імунної системи, які зберігались у періоді ремісії, порушення з боку клітинної і гуморальної ланок імунітету є важливою ланкою при порушенні толерантності і забезпеченні проліфера-тивної стадії регенераторного процесу, що сприяє підтримці хронічного запалення в травному тракті.

Таблиця 2

Порівняльна характеристика імунологічних показників у хворих на ХГД у сполученні з захворюваннями щитовидної залози

Показники | Оди-ниці вимі- рю-вання | ХГД у сполученні з тиреопатіями | ХГД без уражень щитовидної залози | Група

здорових

дітей

Періоди захворювання | Періоди захворювання

Фаза загострення | Фаза ремісії | Фаза загострення | Фаза ремісії

Лімфо-цити | 109/л | 2,28 + 0,08 | 2,61 + 0,03 | 2,54 + 0,09 | 2,76 + 0,08 | 2,93 + 0,13

Е-РУК | % | 42,34+1,52 (1) | 45,46+1,34 (1) | 46,84+1,70 (1) | 50,23 + 1,23 | 53,24 + 0,73

109/л | 0,96 + 0,08 1,23 + 0,21 | 1,29 + 0,18 | 1,39 + 0,02 | 1,57 + 0,05

Еакт-РУК | % | 28,72 + 1,78 (1) | 33,24 + 1,26 | 33,77 + 0,65 | 31,87 + 1,23 | 36,23 + 0,45

109/л | 0,66 + 0,05 | 0,87 + 0,07 | 0,67 + 0,05 | 0,85 + 0,04 | 1,05 + 0,06

Етр-РУК | % | 26,73+1,19 (1) | 27,40 +1,15(1) | 23,41 +1,22 (1 | 31,54 + 1,16 | 34,54 + 0,64

109/л | 0,61 + 0,07 | 0,72 + 0,06 | 0,58 + 0,05 | 0,88 + 0,07 | 0,98 + 0,04

Етч-РУК | % | 9,10 + 0,50 (1,2) | 9,42 + 0,34 (1,2) | 13,98 +0,62 (1,2) | 16,93 + 0,34(2) | 19,40 + 0,62

109/л | 0,22 + 0,08 | 0,25 + 0,02 | 0,39 + 0,05 | 0,46 + 0,07 | 0,58 + 0,03

Ig A | г/л | 1,22 + 0,08 | 1,13 + 0,05 | 0,98 + 0,07 | 1,06 + 0,05 | 1,16 + 0,07

Ig M | г/л | 1,58 + 0,12 (1)1,20 + 0,14(1)1,49 + 0,14 (1)1,16+0,12 (1)0,72 + 0,05

Ig G | г/л | 19,21+0,42 (1, 2)16,76+0,35 (1, 2) | 15,23+0,36 ( 2)12,83+0,22 (2)11,23 + 0,11

Примітка: 1вірогідні відмінності з групою здорових дітей (Р 0,05)

2–вірогідні відмінності групи дітей з ХГД в сполученні з ТП і ХГД без ураження щитовидної залози (р < 0,05).

Результати дослідження, які були нами отримані, дозволили обґрунтувати застосування такого методу лікування, який впливав на патогенетичні порушення як з боку органів травлення, так і щитовидної залози. Таким препаратом був обраний Вобензим, який здійснює системний вплив на запалювальний та імунологічний процеси в даних органах. Проведено вивчення клінічної ефективності Вобензиму (Mucos Farma, Німеччина) і його вплив на стан тиреоїдної та імунної систем при лікуванні 30 дітей в періоді загострення ХГ чи ХГД, які перебігали в сполученні із АІТ (гіпертрофічна форма). Препарат призначався з розрахунку 1 таблетка на 5 кг маси тіла в 3 прийоми за 40 хвилин до їжі протягом 4 тижнів. Лікування Вобензимом проводилось на фоні стандартної терапії (амоксіціллін або рокситроміцін, де-нол, фуразолідон, антациди, вітаміни.) Контрольну групу склали 40 хворих з даною сполученою патологією, які отримували стандартну терапію без Вобензиму.

Комплексна терапія з використанням Вобензиму привела до більш швидкого купірування больового, диспептичного і астеновегетативного синдромів, трофічних порушень, скорочення періоду загострення хронічної патології травного каналу на 4 – 5 діб. Спостерігалось зменшення об’єму щитовидної залози в динаміці на 10–15% у 38,8 1,67% хворих, а в групі контролю тільки в 7,5 0,85% (р < 0,05). Позитивні зміни ехоструктури залози відзначались у 27 1,44% спостережень і були відсутні у пацієнтів з групи контролю. З боку тиреоїдного гомеостазу у 42 2,34% спостережень відзначалось відновлення рівня тиреоїдних гормонів, переважно у тих випадках, коли концентрація антитіл до тиреоглобуліну була досить високою.

В імунному статусі (табл. 3) спостерігалось підвищення загальної кількості Е-РУК, Етч-РУК, зниження рівня імуноглобулінів класу G, що вказує на позитивну динаміку.

Таблиця 3

Динаміка імунологічних показників у дітей, які хворі на ХГ та ХГД в сполученні з АІТ, при лікуванні яких використовувався Вобензим

Показники | Одиниці вимірю

вання |

Діти, які лікувались із застосуванням Вобензиму | Діти, які лікувались без Вобензиму

До лікування | Після лікування | До лікування | Після лікування

Лімфоцити | 109/л | 2,38 + 0,45 | 3,24 + 0,32 | 2,41 + 0,32 | 2,54 + 0,33

Е-РУК | % | 0,96 + 0,14 | 1,62 + 0,13 (1) | 1,01 + 0,16 | 1,10 + 0,04

109/л | 40,67+ 1,36 | 49,85 + 1,43 | 41,84 + 1,78 | 43,30 + 1,16

Еакт-РУК | % | 0,61 + 0,24 | 0,97 + 0,11 | 0,63 + 0,15 | 0,97 + 0,11

109/л | 32,69+ 0,61 | 34,21 + 0,65 | 33,54 + 0,42 | 34,21 + 0,65

Етр-РУК | % | 0,66 + 0,01 | 0,95 + 0,03 | 0,63 + 0,04 | 0,67 + 0,05

109/л | 27,54+ 3,23 | 29,21 + 1,07 | 26,12 + 2,87 | 27,05 + 2,13

Етч-РУК | % | 0,20 + 0,01 | 0,52 + 0,07 (1) | 0,22 + 0,04 | 0,26 + 0,02

109/л | 8,83 + 0,21 | 14,04 + 1,14 | 8,08 + 0,32 | 10,13 + 0,06

Ig A | г/л | 1,35 + 0,13 | 1,29 + 0,14 | 1,30 + 0,28 | 1,31 + 1,03

Ig M | г/л | 1,61 + 0,14 | 1,29 + 0,10 | 1,63 + 0,12 | 1,42 + 0,24

Ig G | г/л | 19,42+ 0,21 | 11,23+ 0,45(1) | 18,96 + 0,32 | 16,34 + 0,73

 

Примітка: 1 вірогідні відмінності (р < 0,05)

З метою проведення протирецидивної терапії Вобензим також призначався курсами протягом 4 тижнів з розрахунку 1 таблетка на 6 кг маси тіла у три прийоми за 40 хвилин до їжі у якості монотерапії 38 дітям з хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони в сполученні з АІТ восени (вересень – листопад) та навесні (березень – квітень).

Спостереження у катамнезі протягом 1–2 років після терапії Вобензимом дозволило відзначити, що частота загострень ХГ і ХГД у даних пацієнтів реєструвалася у три рази менше (14% в основній і 43% – у контрольній групі без використання Вобензиму, р < 0,05), а так само і епізоди алергічних реакцій на харчові і медикаментозні алергени (12% і 27% відповідно, р < 0,03 ).

Таким чином, використання Вобензиму у комплексній терапії дітей, хворих на ХГ, ХГД в сполученні з АІТ, сприяє підвищенню клінічної ефективності лікування, зменшенню частоти рецидивів до 14%, нормалізації дисбалансу імунної системи і тиреоїдного гомеостазу.

На підставі послідовного аналізу Вальда клініко-анамнестичних, імунологічних і показників тиреоїдного гомеостазу була розроблена прогностична система немашинного застосування для прогнозування розвитку ерозивних уражень слизової оболонки шлунку та ДПК, атрофічного гастриту у дітей і моторних порушень у вигляді дуодено-гастрального рефлюксу. Запропонована прогностична система, яка побудована з урахуванням етапності лікувально-профілактичних заходів, включає 119 найбільш інформативних ознак, таких як: вік, наявність спадкової обтяженості, яка супроводжує захворювання, перенесені захворювання, виразність основних клінічних син-дромів, дані лабораторних і інструментальних методів дослідження. При використанні таблиць, які були нами запропоновані, необхідно підсумувати прогностичні коефіцієнти, які відповідають переліку ознак у досліджуваного індивідуума. Якщо сума балів дорівнює +13 балів, то вірогідність прогнозованого стану складає 95 % (табл. 4).

Використання таблиць дозволяє прогнозувати вірогідність розвитку ерозивного ураження слизової оболонки шлунку, ДПК, моторних порушень даних органів вперше, а також на фоні вже існуючих захворювань шлунково-кишкового тракту, що підтверджується спостереженням у катамнезі. Результати клінічної апробації на 36 пацієнтах показали 95% вірогідність прогностичних таблиць, які дозволяють сподіватися, що вони допоможуть у виборі адекватної лікувально-профілактичної тактики при хронічних захворюваннях гастродуоденальної зони.

Патологія щитовидної залози (по даним клінічного і інструментального методів дослідження) сприяє розвитку ерозивних, атрофічних процесів слизової оболонки кишково-шлункового тракту.

Таблиця 4

Діагностично-прогностична таблиця ризику розвитку ерозивних уражень ДПК у хворих

Ознака та градація | Прогностичний коефіцієнт (ПК)

1 | 2

Фізичний розвиток:

довжина тіла

нижче середньої (25–10 центіл.)

середня (25–75 центіл.)

вище середньої (> 75 центіл.)

вага тіла

нижче середньої (25–10 центіл.)

середня (25–75 центіл.)

вище середньої (> 75 центіл.) |

- 0,9

+ 2,4

+ 5,4

+ 3,6

+ 1,9

- 0,5 | Тривалість захворювання:

до 1 року

1–3 роки

3–5 роки

Больовий синдром:

Помірно виражений |

- 1,2

+ 2,8

+ 3,4

+ 2,0 | Виражений

Позитивні пузирні симптоми так

ні | + 2,0

+ 3,2

- 0,9 | Болючість в панкреатичних точках

Так

Ні |

+ 3,2

- 0,6 | Тривалість больового синдрому:

3–5 днів

–8 днів

більше 8 днів |

- 0,9

+ 2,3

+ 3,0 | Болючість товстого кишечника так

ні | + 3,9

- 0,8 | Стул:

схильність до запорів

нестійкий стул

стул в нормі |

+ 2,4

+ 1,0

- 0,9 | Астеновегетативний синдром:

Відсутній

виражений помірно

виражений

Стан щитовидної залози (УЗІ):

об’єм залози в межах норми

вище норми

порушення структури щитовидної залози так

ні |

- 2,1

+ 2,8

+ 3,4

 

+ 1,2

+ 2,3

+ 3,2

- 0,5 | 1 | 2 | Імунний статус:

Етр – РУК/Етч – РУК 2,7 – 3,2

2,2 – 2,7

1,8 – 2,2

Імуноглобулін А 0,6 – 1,1 г/л

1,1 – 1,4 г/л

1,4 – 1,7 г/л |

+ 3,9

0,0

- 0,6

+ 2,3

+ 0,7

- 0,6 |

Імуноглобулін М 0,6 – 1,3 г/л

1,3 – 2,1 г/л

2,1 – 2,9 г/л | + 0,7

0,0

+ 2,2 |

Імуноглобулін G 8,8 – 11,8 г/л

11,8 – 14,8 г/л

14,8 – 17,8 г/л |

- 0,6

0,0

+ 2,5 | Тиреоїдні гормони в сироватці крові:

Т3 0,9 – 1,2 н.моль/л

1,5 – 2,1 н.моль/л

2,1 – 2,8 н.моль/л

Т4 60 – 102 н.моль/л

102 – 145 н.моль/л

145 – 188 н.моль/л |

0,0

+ 0,5

+ 2,3

0,0

+ 2,0

+ 3,9 | ТТГ 0,1 – 3,0 мМЕ/л

3,0 – 6,0 мМЕ/л

6,0 – 8,0 мМЕ/л

Кислотоутворююча функція шлунку:

Знижена

не порушена

підвищена |

+ 0,5

0,0

+ 2,9

- 1,2

+ 1,1

+ 3,7 |

Враховуючи дані прогностичних таблиць доцільно проведення протирецидивного лікування із застосуванням Вобензиму, який має протизапальну дію, а також регулює стан імунної та тиреоїдної систем у дітей із сполученою патологією.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведене теоретичне обґрунтування та нове вирішення наукової задачі щодо удосконалення лікування дітей з сполученою патологією гастродуоденальної зони та щитовидної залози на підставі вивчення патогенетичних механізмів їх розвитку та особливостей перебігу.

1.

Хронічні гастрити та гастродуоденіти в сполученні з тиреоїдною патологією характеризуються пролонгованим періодом загострення хвороби, вираженим диспептичним, трофічним та астенічним синдромами; частим виникненням ерозивного процесу у слизовій оболонці шлунка та 12-палої кишки (20%), дуоденогастрального рефлюксу (30%).

2.

Хронічний гастрит та гастродуоденіт в сполученні з захворюваннями щитовидної залози у періоді загострення супроводжується вірогідним зниженням концентрації периферичних тиреоїдних гормонів на фоні приросту рівня тиреотропіну, а у періоді ремісії характеризується неадекватно низькою концентрацією Т3 і Т4, порушеннями конверсії Т4 у Т3, співвідношення тиреотропіну до Т3.

3.

Стан імунної системи у дітей, які хворі на хронічний гастрит та гастродуоденіт в сполученні з тиреоїдною патологією, характеризується виразним зниженням вмісту Е-РУК, Еакт-РУК, Етч-РУК, наявністю дисімуноглобулінемії типу MGа та торпідністю фазових змін імунного стану.

4.

Застосування препарату системної ензимотерапії – Вобензиму у комплексній терапії дітей із сполученою хронічною патологією гастродуоденальної зони та автоімунним тиреоїдитом, сприяє скороченню періоду загострення хронічної патології травного каналу на 4–5 діб, а також зменьшенню розмірів щитовидної залози (у середньому у 38% спостережень), відновленню тиреоїдного та імунного статусів. Використання Вобензиму у періоді ремісії (за даними катамнезу протягом 1–2 років) у вигляді монотерапії у реабілітації хворих на ХГ та ХГД дозволяє знизити частоту рецидивів до 14%, що у три рази менше, ніж при використання стандартної терапії.

5.

Непараметричні математичні моделі, які були створені нами, дозволяють визначити у конкретного індивідуума вірогідність розвитку ерозивних та атрофічних уражень слизової оболонки шлунку, 12-палої кишки та дуоденогастрального рефлюксу на 95%.

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

1.

Дітям, які хворі на ХГ та ХГД, доцільним є проведення дослідження стану щитовидної залози, а також дослідження стану органів гастродуоденальної зони при наявності у дитини тиреоїдної патології.

2.

При лікуванні дітей, які хворі на хронічні захворювання гастродуоденальної зони в сполученні з автоімунним тиреоїдитом, в комплекс тера-певтичних заходів доцільно включення препарату системної ензимотерапії Вобензиму в дозі 1 таблетка на 5 кг ваги тіла на добу, яка призначається у три прийоми за 40 хвилин до їжі, протягом 4 тижнів, а також використання у вигляді монотерапії в реабілітації хворих на ХГ, ХГД у періоді ремісії протягом 4 тижнів.

3.

Дітям з хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони в сполученні з тиреоїдною патологією доцільним є використання непараметричних математичних моделей для визначення вірогідності розвитку ерозивних та атрофічних уражень слизової оболонки шлунку, 12-палої кишки та дуоденогастрального рефлюксу.

 

СПИСОК ПРАЦЬ, НАДРУКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Клініко-функціональні особливості хронічних захворювань гастродуоденальної ділянки у дітей з гіперплазією щитовидної залози // Архів клинической и экспериментальной медицини. – 1999. – Т.8, №2.-С.184–186. Автором проведене клінічне спостереження за хворими, статистичну обробку результатів дослідження та їх аналіз.

2. Досвід використання Вобензиму при лікуванні автоімунного тиреоїдиту у поєднанні з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту у дітей // ПАГ.–2000.–№5.–С.59–61 (співавтор О. Є. Абатуров). Автором проведено клінічне спостереження за хворими, статистичну обробку результатів дослідження та їх аналіз.

3. Клініко-ендокринні особливості хронічних гастритів та гастродуоденітів у дітей з тиреомегалією // ПАГ.–2001.–№2.–С.25–27 (співавтори О. Є. Абатуров, Г. Г. Вернік, О. М. Герасименко). Автором проведено клінічне спостереження та аналіз отриманих результатів.

4. Критерии риска развития и ведущие клинико-диагностические признаки аутоиммунного тиреоидита у детей // Актуальные вопросы дерматовенерологии: Сб. статей.– Д.,–1996. – С.227.

5. Малые аномалии развития у детей с хронической патологией желудочно-кишечного тракта в сочетании с гиперплазией щитовидной желези // Актуальні питання дерматології. – Вип.12.– Д.,–1999.– С.7–9. (співавтори О Є. Абатуров, Е. А. Нестерович. Автором проведене клінічне спостереження за хворими, статистичну обробку результатів дослід-ження та їх аналіз.

6. Хронічні захворювання гастродуоденальної зони у дітей та стан щитовидної залози // ІІІ науково-практична конференція дитячих гастроентерологів України.–Одеса,1999.–С.157–158. (співавтори О.Є.Абатуров, Г.Г. Вернік). Автором проведено клінічне спостереження та аналіз отриманих результатів.

7. Використання Вобензиму в терапії дітей, які хворіють на хронічні захворювання травного каналу у поєднанні із зобом // Науково-практична конф. “Актуальні питання алергології, клінічної і лабораторної імунології”. // Імунологія та алергологія. - № 2-3 -2000.–С.78. Автором проведено клінічне спостереження за хворими, статистичну обробку результатів дослідження, та їх аналіз.

8. Клініко-функціональні особливості та тиреоїдний гомеостаз у дітей, які хворі на хронічний гастрит та гастродуоденіт у поєднанні з автоімунним тиреоїдитом //


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

СТАН ТА ОПТИМІЗАЦІЯ МЕРЕЖІ ЛІСОВИХ ЗАПОВІДНИХ ОБ’ЄКТІВ ЗАХОДУ УКРАЇНИ - Автореферат - 26 Стр.
Формування ціннісних орієнтацій молоді в період системної трансформації українського суспільства - Автореферат - 26 Стр.
Власне ім’я як засіб інтелектуалізації поетичного мовлення (на матеріалі поезій Ліни Костенко) - Автореферат - 27 Стр.
СТРУКТУРА МІОКАРДА ЩУРІВ ПРИ ХРОНІЧНІЙ ІНТОКСИКАЦІЇ СИМАЗИНОМ І КОРЕКЦІЇ ТИМОГЕМІНОМ - Автореферат - 28 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ В ПОСТІНФАРКТНОМУ ПЕРІОДІ ШЛЯХОМ ЗАСТОСУВАННЯ ЛІПІДКОРИГУЮЧОЇ ТЕРАПІЇ ПРОТЯГОМ ШЕСТИ МІСЯЦІВ - Автореферат - 29 Стр.
МЕТАЛОЛІПОСОМАЛЬНА КОРЕКЦІЯ КЛІНІКО-БІОХІМІЧНИХ ТА ІМУНОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ У КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ З ГОСТРИМ САЛЬПІНГООФОРИТОМ - Автореферат - 27 Стр.
ЕФЕКТИВНІСТЬ МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИХ ЗАСОБІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ КОНВЕНЦІЇ ПРО ЗАХИСТ ПРАВ І ОСНОВНИХ СВОБОД ЛЮДИНИ - Автореферат - 29 Стр.