У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПРИКАРПАТСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЇМ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ПОДІЛЛЯ

ПУКІШ НАТАЛІЯ БОГДАНІВНА

УДК 330.4:339.146

МОДЕЛІ ОЦІНКИ І АНАЛІЗУ
У ЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМАХ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.03.02 – економіко-математичне моделювання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Хмельницький

2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економічної кібернетики Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника Міністерства освіти і науки України (м. Івано-Франківськ)

Дисертацією є рукопис.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Благун Іван Семенович,

Прикарпатський університет ім. В.С. Стефаника

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри економічної кібернетики

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Клебанова Тамара Семенівна,

Харківський державний економічний університет

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри економічної кібернетики

кандидат економічних наук, доцент

Лук’яненко Ірина Григорівна,

Національний університет „Києво-Могилянська Академія” (м. Київ) Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри фінансів факультету економічних наук

Провідна установа – Донецький національний університет Міністерства освіти і

науки України, кафедра математики і математичних методів в економіці

Захист відбудеться 11 грудня 2003 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 70.052.01 Технологічного університету Поділля Міністерства освіти і науки України за адресою: 29016, м. Хмельницький, вул. Інститутська, 11, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Технологічного університету Поділля Міністерства освіти і науки України за адресою: 29016, м. Хмельницький, вул. Камянецька, 110.

Автореферат розісланий 10 листопада 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Скринник Н.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. У сучасній трансформаційній економіці значно зросла роль логістичної діяльності фармацевтичних підприємств, основу якої складають потокові процеси. Управління процесами формування, розподілу і руху матеріальних, інформаційних, грошових та ін. потоків є найважливішою складовою частиною системи управління підприємством в цілому. Воно спрямоване на досягнення з найменшими витратами максимальної адаптації підприємства до ринкової кон’юнктури, збільшення на ринку його частки участі і отримання переваг серед конкурентів.

Ефективність управління такими процесами в умовах невизначеності і нестійкості ринкового середовища багато в чому залежить від швидкості реакції системи на зміну внутрішніх і зовнішніх умов, тобто від її гнучкості.

Складність проблеми підвищення ефективності функціонування логістичних систем викликає необхідність застосування економіко-математичних методів і моделей для формування і вибору логістичних стратегій.

Значний внесок у розвиток методів моделювання потокових процесів внесли наукові праці як вітчизняних, так і зарубіжних вчених – таких, як: Бланк І.А., Благун І.С., Гаджинський А.М., Забродський В.А., Залманова М.Е., Кальченко А.Г., Клєбанова Т.С., Ліндерс Л., Лук’яненко І.Г., Николайчук В.Е., Петренко В.Л., Рейнхард Ю., Ткаченко І.С., і ін. Однак деякі проблеми, особливо пов’язані з побудовою моделей аналізу і прогнозування логістичних стратегій у сфері розподілу, не знайшли належного відображення в наукових працях.

Актуальність проблеми, її теоретичне і практичне значення, недостатня розробка визначили необхідність проведення даного дослідження, тему, мету і завдання дисертації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана в рамках держбюджетної теми: "Моделювання соціально-економічного розвитку економіко-виробничих структур в ринкових умовах” (ДР 0102000U4510), яка досліджується кафедрою економічної кібернетики Прикарпатського університету ім. В. Стефаника.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних основ і моделей формування логістичної стратегії в сфері розподілу, що забезпечує гнучкість логістичної системи і підвищення ефективності функціонування підприємства в цілому.

Для досягнення мети в дисертації поставлені й вирішені такі завдання:

· визначені особливості управління логістичною діяльністю фармацевтичного підприємства;

· проведено аналіз сучасних методів і моделей, які використовуються для аналізу і моделювання потокових процесів;

· розроблена концептуальна схема гнучкої системи управління логістичною діяльністю підприємства;

· визначені моделі механізму аналізу і прогнозування ринків збуту фармацевтичних товарів;

· побудована економетрична модель обсягів продажу, яка характеризує потенційні можливості ринків збуту;

· визначені етапи механізму формування логістичної стратегії фармацевтичного підприємства в сфері розподілу;

· побудовано комплекс моделей, які забезпечують вибір логістичної стратегії для конкретного фармацевтичного підприємства з урахуванням типу ринку, конкурентної позиції підприємства і фінансового потенціалу.

Об’єктом дослідження є процеси управління логістичною діяльністю фармацевтичного підприємства.

Предметом дослідження – комплекс моделей аналізу і прогнозування, які забезпечують формування і вибір логістичної стратегії фармацевтичного підприємства в сфері розподілу.

Теоретичною і методологічною основою дослідження є розробки вітчизняних і зарубіжних учених в області управління потоковими процесами, системного управління, адаптивного управління, економіко-математичного моделювання і прогнозування, маркетинг-досліджень ринків фармацевтичних товарів, інформаційних технологій у системах прийняття рішень.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному:

вперше:

запропоновано концептуальну схему управління гнучкою логістичною системою, яка побудована на адаптивних механізмах, що дозволяють прогнозувати динамічні зміни характеристик потокових процесів і ринкової ситуації, формувати і коректувати логістичні стратегії в сфері розподілу;

розроблено моделі аналізу і прогнозування ринку збуту фармацевтичної продукції, які дають можливість на основі методів багатовимірної класифікації і економетричного моделювання здійснити групування регіональних ринків збуту, визначити їх потенційну ємність.

одержали подальший розвиток:

моделі оцінки привабливості ринків збуту, які на основі нечітких множин, з урахуванням карти захворюваності, соціально-економічних, демографічних та ін. чинників дозволяють вибрати ринки збуту для конкретного фармацевтичного підприємства;

комплекс моделей оцінки конкурентноздатності фармацевтичного підприємства, який на основі методів таксономії і дискримінантного аналізу забезпечують формування логістичної стратегії в сфері розподілу;

удосконалені:

моделі формування товарної, асортиментної і цінової політики, що дозволяють на основі аналізу потенціалу ринків збуту здійснювати вибір логістичних каналів і ланцюгів.

Практична цінність отриманих результатів полягає в тому, що запропонована в роботі концептуальна схема гнучкої системи управління потоковими процесами, комплекс моделей і методів їх реалізації дозволяє синтезувати відповідну логістичну стратегію, визначити структуру стратегічної програми і портфель замовлень.

Розроблені моделі і алгоритми гнучкої логістичної системи фармацевтичного підприємства досить універсальні і можуть бути використані для вдосконалення логістичної діяльності підприємств різних галузей.

Основні наукові результати були впроваджені в Управлінні охорони здоров’я Івано-Франківської обласної державної адміністрації (довідка № 592/01-22/55 від 04.07.2003 р.)

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертації доповідались та обговорювалися на V Міжнародній науково-практичній конференції “Наука і освіта – 2002” (2002 р., м. Дніпропетровськ), Всеукраїнській науково-методичній конференції “Проблеми економічної кібернетики” (2002 р., м. Донецьк), VIIІ Всеукраїнській науково-методичній конференції “Проблеми економічної кібернетики” (2003 р., м. Донецьк), а також на наукових семінарах економічного факультету Прикарпатського університету імені Василя Стефаника.

Публікації результатів дослідження. Результати дослідження опубліковані в 7 наукових працях, загальним обсягом 4,25 друкованого аркуша.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел, додатків. Робота викладена на 182 сторінках машинописного тексту, матеріал дисертації ілюстрований 43 таблицями і 30 рисунками, з яких повний лист займають 19. Обсяг додатків становить 27 сторінок. Список використаних джерел складається з 132 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтована актуальність дослідження, визначені його мета і задачі, а також об'єкт дослідження, розкрита наукова новизна дослідження та практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі – “ЛОГІСТИКА ЯК ОСНОВНИЙ НАПРЯМОК УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ФАРМАЦЕВТИЧНИМ ПІДПРИЄМСТВОМ” – визначені роль і особливості логістики в системі управління фармацевтичним підприємством, проведений аналіз сучасних методів і моделей управління потоковими процесами.

На сучасному етапі розвитку економіки діяльність фармацевтичних підприємств здійснюється в умовах жорсткої конкуренції на ринку, появи нових, більш дешевих і досить ефективних препаратів. Тому для збереження своїх ринкових позицій підприємству, насамперед, необхідне підвищення рівня технологічності й ефективності бізнесів-процесів на основі логістичного підходу. Впровадження останнього в практику управління бізнесом дозволяє підвищити організаційно-економічну стійкість підприємства на ринку і знизити рівень загальних витрат підприємства. Так, за даними Європейської логістичної асоціації за 1999 рік, застосування логістичних розробок дозволило скоротити час виробництва товарів на 25%, знизити собівартість виробництва продукції до 30%, скоротити обсяги матеріально-технічних запасів від 30 до 70%.

Традиційне і логістичне управління мають істотні розходження. Для першого характерно те, що кожна ланка логістичного ланцюга має власну систему управління, що орієнтується на власні критерії ефективності і цілі. При другому підході керуючі впливи додаються до наскрізного матеріального потоку і формуються, виходячи з загальних цілей, так що параметри вихідного потоку є прогнозованими. Тому, логістична парадигма до управління є реалізацією системного підходу до виробничо-збутової діяльності підприємства.

Під логістикою розуміється інтегрована система планування, управління, контролю і регулювання потоками ресурсів, що виникають у процесі функціонування підприємства. Взаємозв'язок зовнішнього і внутрішнього контуру логістичного управління підприємства представлена на рис.1. Розглядаючи внутрішню логістику фармацевтичного підприємства як сукупність постачальницької, виробничої і логістики збуту, визначені оперативні і стратегічні її задачі і розроблена схема взаємозв'язку логістики підприємства з основними видами його діяльності.

Аналіз стану фармацевтичного ринку України показав, що в цій галузі спостерігаються негативні тенденції в медико-демографічній ситуації, головними проявами яких є падіння народжуваності, істотне погіршення здоров'я населення, ріст смертності. Сформовано таблицю напруженості медико-соціальної ситуації в регіональному розрізі, яка показала, що з 25 регіонів України в більш ніж у 50 % ця ситуація розглядається як кризова. Насамперед, це відноситься до Луганської області і м. Севастополя. У цих умовах розвиток фармацевтичного ринку України як за рахунок збільшення числа фармацевтичних підприємств, так і за рахунок випуску різноманітної фармацевтичної продукції є особливо значимим.

Проведений аналіз динаміки зміни показників збутової діяльності низки фармацевтичних підприємств показав, що одним з найважливіших напрямків удосконалення логістичного управління є побудова економіко-математичних моделей, що дозволяють здійснювати оцінку стану ринку, передбачати тенденції його розвитку і формувати маркетинг-логістичну стратегію.

У другому розділі – “МОДЕЛІ ОЦІНКИ І ПРОГНОЗУВАННЯ СТАНУ РИНКУ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ПРЕПАРАТІВ” – розроблена схема гнучкої системи управління логістичною діяльністю фармацевтичного підприємства, запропонований комплекс моделей оцінки і прогнозування стану ринку збуту.

Управління логістикою є найважливішою складовою частиною системи управління фармацевтичного підприємства. Під логістичною системою розуміється система, призначена для виконання логістичних функцій і операцій, що складається з різноманітних елементів, об'єднаних у підсистеми, тісно пов'язаних між собою. Від ефективності функціонування логістичної системи залежить дотримання і підвищення динамічності постачань, скорочення збутових витрат, покращення планування завантаження, використання потужностей тощо.

Виявлені наступні характеристики логістики, як складної системи управління: розгалуженість потокових процесів, логістичних каналів і ланцюгів; багатокритеріальність; динамічна зміна стану, структури і складу логістичних процесів. Основними чинниками, що мають значний вплив на ці характеристики, є динамічність ринку, розвиток науково-технічного прогресу, зміна пріоритетів державної соціально-економічної політики.

Логістична діяльність підприємства, як і будь-яка інша, зв'язана з ймовірнісним характером навколишнього середовища: випадкові коливання попиту, цін; зміни в технології транспортної сфери. Тому виникає необхідність розробки гнучкої стратегії логістичної системи, що дозволяє зберігати основні її характеристики. Гнучке управління логістичною діяльністю – це управління, що забезпечує збільшення швидкості реакції підприємства на ринкові зміни; зниження тривалості узгодження замовлень і їхнього виконання; прискорення відновлення асортименту продукції і технологій; зниження вартості продукції.

Для реалізації задач гнучкої системи управління логістичною діяльністю фармацевтичного підприємства запропоновано комплекс адаптивних механізмів, які включають: механізм аналізу стану і прогнозування ринків збуту фармацевтичних підприємств; механізм формування логістичної стратегії підприємства; механізм формування портфеля замовлень.

У першому механізмі здійснюється аналіз стану ринків збуту і прогнозування обсягів продажу фармацевтичних препаратів на регіональних ринках. Необхідними даними для вирішення задач цього механізму є інформація про структуру ринку, його обсяг, стабільність; кількість покупців і їхні характеристики; розміщення замовлень; мотивацію й особливості споживання замовників; еластичність попиту; стан грошової сфери; політику державного економічного регулювання; законодавство і т.ін.

В другому механізмі формується множина цілей і умов логістичної діяльності підприємства на заданому проміжку часу. Множина складається з наступних елементів: , де - множина впливів, що піддаються збуренню; - множина інформаційних впливів щодо стану середовища (стан ринку, державної політики, внутрішнього стану підприємства); - множина критеріїв функціонування підприємства; - множина обмежень (логістичних ресурсів). На підставі множини станів формується гнучка логістична стратегія підприємства. Під останньою розуміється набір правил і прийомів за допомогою яких досягаються основні цілі розвитку тієї чи іншої системи. Виділяють три базові складові логістичної стратегії: продуктово-маркетингову стратегію; транспортну стратегію постачань, формування каналів збуту і дистриб'юторської мережі; стратегію фінансового забезпечення.

Змістом третього механізму є формування портфеля замовлень, основою якого є стратегічна програма підприємства. При визначенні портфеля замовлень враховуються виробничі і логістичні можливості системи, пов'язані з виконанням зобов'язань і плану постачань по обсягу, замовникам, асортименту і якості; досліджується динаміка і рівномірність виконання договірних зобов'язань у часі, визначається комплекс логістичних послуг, формується цінова політика.

Одним з найбільш важливих у запропонованому комплексі механізмів є перший механізм, що включає два модулі.

У першому модулі здійснюється формування системи показників стану ринків збуту, угруповання ринків збуту і діагностика отриманих груп.

Вибір показників, за допомогою яких досліджується стан ринку фармацевтичних товарів, ґрунтується на інформаційній моделі ринку, що включає кількісні і якісні характеристики змін у структурі продажів лікарських препаратів, рівні забезпеченості населення фармацевтичною продукцією, фінансовому стані постачальників і виробників, цінових тенденціях на вітчизняні й імпортні препарати, рівні медичного обслуговування, картах захворюваності населення, демографічній структурі, рівні доходів тощо. Для відбору показників використовується трьохрівневий фільтр, побудований на експертних оцінках і різних статистичних критеріях.

Групування ринків збуту здійснюється на основі кластерного аналізу. У загальному випадку методи кластер-аналізу розв’язують задачу оптимальної (у відповідності з деяким критерієм ефективності T) розбивки вихідної множини на k підмножин (груп) . Звичайно величина k апріорно невідома, відомий лише діапазон її можливих значень: . Комплекс моделей, розроблений на кластер-процедурах, дозволяє здійснити групування регіональних фармацевтичних ринків, як за окремими групами чинників: демографічними, економічними, медико-фармацевтичними, так і в загальному випадку.

Діагностика стану отриманих груп ринків включає: визначення глобальних і локальних інтегральних показників стану регіонального ринку, формування рейтингу ринків у кожній групі, визначення домінуючих чинників. Аналіз динаміки зміни структурного складу груп дозволяє визначити найбільш привабливі для збуту фармацевтичної продукції ринки України.

В другому модулі механізму здійснюється побудова багатофакторної економетричної моделі обсягу продажів фармацевтичних препаратів і комплексу моделей прогнозування факторних ознак. Економетрична модель обсягу продажів у регіоні має вид:

,

де - обсяги продажу лікарських препаратів у регіоні (тис. грн.);

- чисельність постійного населення (тис. чіл.);

- середньомісячна заробітна плата працівників (грн.);

- рівень захворюваності (тис. сл. на 100 тис. населення).

Адекватність моделі підтверджується низкою статистичних критеріїв, зокрема, коефіцієнтом детермінації рівним 0,932. Прогнозні значення обсягів продажів фармацевтичних препаратів регіональних ринків, отримані внаслідок реалізації даної моделі і наведені в таблиці 1.

Таблиця 1

Прогнозні значення обсягів продажу фармацевтичних препаратів

Регіон | Прогнозні значення обсягів продажів,

тис. грн. | Темпи росту обсягу продажів | Тип попиту

АР Крим | 64789 | 0,99299 | Стабільний

Вінницька | 50861 | 0,99957 | Стабільний

Волинська | 24070 | 0,84953 | Загасаючий

Дніпропетровська | 132169 | 0,83484 | Загасаючий

Донецька | 177399 | 1,11786 | Зростаючий

Житомирська | 37773 | 1,22168 | Зростаючий

Закарпатська | 32675 | 0,99142 | Стабільний

Запорізька | 75352 | 0,98402 | Стабільний

Івано-Франківська | 41652 | 1,13398 | Зростаючий

Київська | 65011 | 1,36905 | Зростаючий

Кіровоградська | 31005 | 0,85445 | Загасаючий

Луганська | 89429 | 1,25413 | Зростаючий

Львівська | 83937 | 0,98004 | Стабільний

Миколаївська | 42225 | 1,24493 | Зростаючий

Одеська | 81642 | 1,10547 | Зростаючий

Полтавська | 54024 | 1,13111 | Зростаючий

Ровенська | 31707 | 1,34477 | Зростаючий

Сумська | 40889 | 1,28369 | Зростаючий

Тернопільська | 25672 | 0,84490 | Загасаючий

Харківська | 99841 | 1,12358 | Зростаючий

Херсонська | 35493 | 0,75020 | Загасаючий

Хмельницька | 38860 | 0,94234 | Стабільний

Черкаська | 43168 | 0,95215 | Стабільний

Чернівецька | 28925 | 0,84356 | Загасаючий

Чернігівська | 33650 | 1,00862 | Стабільний

Аналіз виділених груп ринків і прогнозних характеристик їх стану дозволяє визначити найбільш привабливі для реалізації фармацевтичних препаратів регіони і розробити комплекс заходів щодо формування маркетинг-логістичної стратегії.

Так, для реалізації дорогих фармацевтичних препаратів найбільш перспективними є Донецький і Дніпропетровський регіони, причому перший з них має більш високий потенціал.

У третьому розділі - “МОДЕЛІ ФОРМУВАННЯ ЛОГІСТИЧНИХ СТРАТЕГІЙ ПІДПРИЄМСТВ НА РЕГІОНАЛЬНИХ РИНКАХ ЗБУТУ” - розроблений механізм вибору логістичної стратегії в сфері розподілу, а також комплекс економіко-математичних моделей, що забезпечують її реалізацію.

Механізм формування логістичних стратегій фармацевтичних підприємств характеризують три основні етапи: оцінка привабливості ринків збуту; оцінка конкурентної позиції підприємств і можливостей фінансового забезпечення логістичної стратегії; вибір логістичної стратегії підприємства на регіональних ринках.

На першому етапі проводиться оцінка розподілу регіональних ринків за рівнем захворюваності, обсягами виробництва і номенклатурою фармацевтичної продукції; за типами ринку, з урахуванням динаміки попиту на продукцію і стану регіональних ринків за соціально-економічними чинниками; формування функції переваги для вибору регіональних ринків, на яких доцільна реалізація продукції підприємства; вибір привабливих ринків збуту для конкретного фармацевтичного підприємства. Реалізація задач цього етапу на основі методу нечітких множин дозволяє для конкретних фармацевтичних підприємств визначити стратегічні зони і сформувати план черговості постачань продукції з врахуванням мінімальних транспортних витрат.

На другому етапі здійснюється оцінка конкурентних позицій і фінансового потенціалу підприємства. Для оцінки використовуються такі показники, як частка ринку, темпи приросту виготовленої продукції, темпи приросту реалізованої продукції, темпи приросту чистого прибутку, темпи зміни матеріалоємності продукції, обсяги виготовлених фармацевтичних препаратів, а також низки фінансових показників. Класифікація підприємств за рівнем конкурентної позиції і фінансовим потенціалом проводиться за допомогою методів багатомірного аналізу. У результаті реалізації запропонованих моделей були виділені групи фармацевтичних підприємств із високим, середнім і низьким рівнем конкурентноздатності (табл.2). Побудовано систему канонічних дискримінантних функцій, що дозволяє виявити рівень фінансової небезпеки і оцінити можливість виходу підприємства на певні регіональні ринки.

Таблиця 2

Опис груп фармацевтичних підприємств із різною конкурентною позицією

Назва підприємств, що ввійшли в групу | Значення показника рівня конкурентноздатності | Назва групи | Опис основних характеристик групи

1 | 2 | 3 | 4

Монфарм

Здоров'я

ФФ “Дарниця”

Фармак

Червона зірка |

0,4743

0,3391

0,3355

0,3351

0,3340 |

Підприємства з високою конкурентною позицією | Підприємства з переважно високою і середньою часткою ринку, високими темпами приросту обсягу виготовленої і реалізованої продукції, високими значеннями коефіцієнта реалізації.

Прод. табл. 2

1 | 2 | 3 | 4

Біолек

Київський вітамінний завод

Борщагівський ХФЗ

Київмедпрепарати

ОЗ ГНЦЛС

Київська фабрика "Біофарма"

ХФП "Біостимулятор"

Дніпрофарм

Вітаміни |

0,2951

0,2772

0,2736

0,2715

0,2693

0,2498

0,2398

0,1972

0,1857 |

Підприємства із середньою конкурентною

позицією | Підприємства із середньої і низькою часткою ринку, переважно позитивними темпами приросту виготовленої продукції і негативними темпами приросту реалізованої продукції. Відповідно значення коефіцієнта реалізації знаходяться на середньому рівні (60-70%). Негативним є і збільшення частки матеріальних витрат у собівартості продукції.

Луганський ХФЗ

Одеська фабрика бакпрепаратів

Львівлікпрепарат

Межирічеський вітамінний завод

Лубнифарм

Здоров'я народу |

0,1581

0,1462

0,0982

0,0379

0,0323

0,0169 |

Підприємства з низької конкурентною

позицією | Підприємства з невеликою часткою ринку (0-2%), негативними темпами приросту виготовленої і реалізованої продукції. В даній групі підприємств спостерігається найбільш високий рівень скорочення обсягів чистого прибутку (більш ніж у 4 рази в порівнянні з попереднім звітним періодом).

На третьому етапі здійснюється вибір логістичної стратегії підприємства на регіональних ринках. Схема вибору стратегій поведінки підприємств у залежності від типу конкурентної позиції і фінансового забезпечення представлена в таблиці 3.

Таблиця 3

Вибір стратегій підприємства

Тип стратегії | Фінансовий потенціал

Високий | Середній | Низький

Тип конкурентної позиції підприємства | Висока | Агресивна стратегія

Нейтральна стратегія | Нейтральна

стратегія

Середня

Низька | Нейтральна стратегія | Консервативна

Для підприємств із високими і середніми значеннями конкурентної позиції і фінансовим потенціалом можуть бути розглянуті агресивна і нейтральна стратегії. Підприємствам із значною конкурентною позицією, але низьким фінансовим потенціалом, варто дотримуватись нейтральної стратегії, хоча особливу увагу варто приділяти проблемі фінансових ризиків. Для підприємств, у яких конкурентна позиція і фінансовий потенціал – низькі, варто використовувати консервативну стратегію. Під агресивною логістичною стратегією розуміється активна діяльність на ринках різного ступеня привабливості. Нейтральна стратегія спрямована на переважну присутність фармацевтичних підприємств на прилеглих і середньо вилучених регіональних ринках з високим і середнім ступенем привабливості. Консервативна логістична стратегія припускає діяльність підприємства тільки на близьких ринках з високим рівнем привабливості.

Для формування логістичної стратегії фармацевтичного підприємства запропонований комплекс економіко-математичних моделей, що включає моделі оцінки потенціалу ринку збуту, моделі прогнозування темпів зміни частки ринку, моделі обсягу постачань фармацевтичного підприємства на регіональні ринки по номенклатурних позиціях, моделі ціноутворення на фармацевтичну продукцію.

Результати реалізації моделі оцінки потенціалу ринків збуту показали, що для низки регіонів потенціал збуту значно вище, ніж ємкість ринку, оцінювана за рівнем роздрібного товарообігу. Облік цього чинника дозволить підвищити обґрунтованість вибору найбільш привабливих для підприємства ринків збуту і, як наслідок, ефективність планування маркетинг-логістичної діяльності.

Модель визначення обсягів постачань і-ої фармацевтичної продукції в j-й регіони може бути представлена як задача квадратичного програмування:

при обмеженнях:

,

де - прогнозні обсяги реалізації;

- значення обсягів постачань продукції i-й номенклатури в j-ий регіон, що є привабливим;

- значення обсягів виробництва продукції i-ої номенклатури, що відомі з виробничих програм підприємств;

- булева змінна, що задається у виді:

Для визначення оптової ціни на лікарські серцево-судинні препарати розроблена нелінійна економетрична модель:

У= З0,936745*Х10,110781*Х20,971420*Х3-0,682935 ,

де У – ціна на лікарський препарат;

З– собівартість даного лікарського препарату;

Х1– фармакологічний ефект;

Х2– додатковий (супутній) ефект;

Х3 – кількість протипоказань.

Адекватність і значимість отриманої моделі підтверджує значення коефіцієнта кореляції, рівне 0,98053. Модель має постійну еластичність, коефіцієнти еластичності зміни ціни на лікарські препарати за чинниками збігаються з відповідними значеннями оцінок параметрів. Так, якщо собівартість виробництва серцево-судинних препаратів зросте на 1 %, то доцільно збільшувати ціну не більше, ніж на 0,936745 %; якщо оцінка прямого фармакологічного ефекту зросте на 1 %, то ціна препарату повинна зрости не більше, ніж на 0,110781%; якщо ж оцінка додаткового фармакологічного ефекту зросте на 1 %, то ціна препарату може зрости не більше, ніж на 0,971420 %; якщо же оцінка протипоказань збільшиться на 1%, то необхідно знизити ціну на препарати на 0,682935 %.

Таким чином, отримані моделі можуть бути використані як інструментарій прийняття рішень при виборі й обґрунтуванні стратегії ціноутворення.

ВИСНОВКИ

Дисертаційні дослідження дозволили зробити наступні висновки:

1. Логістична діяльність фармацевтичного підприємства в сучасних умовах розглядається, як комплекс потокових процесів як усередині підприємства, так і з навколишнім середовищем. Управління потоковими процесами є найважливішою складовою частиною управління всією діяльністю фармацевтичного підприємства і спрямовано на досягнення з найменшими витратами максимальної адаптивності підприємства до ринкової кон'юнктури, збільшення на ринку своєї частки участі і одержання переваг перед конкурентами.

2. Високий ступінь впливу ринкового середовища і внутрішніх умов функціонування фармацевтичного підприємства, нерівномірність руху матеріальних, інформаційних потоків, їх ймовірнісний характер, необхідність узгодження інтересів усіх суб'єктів логістичної стратегії є основними передумовами удосконалення управління потоковими процесами на основі адаптивного підходу.

3. Розроблена схема гнучкої системи управління логістичною діяльністю, заснована на механізмах аналізу стану і прогнозування ринків збуту фармацевтичних товарів і формування маркетинг-логістичної стратегії, забезпечує реалізацію адаптивного підходу до побудови системи.

4. Технологія гнучкої системи управління логістичною діяльністю підприємства дає можливість установлювати послідовність досягнення цілей логістичних стратегій, терміни розробки і виконання заходів при реалізації портфеля замовлень. Синхронізація в часі реалізації логістичної стратегії дозволяє підвищити маневреність функціонування підприємства.

5. Комплекс моделей, заснований на кластерах-процедурах, дозволяє здійснити угруповання регіональних ринків фармацевтичних продукції, провести аналіз динаміки зміни цих ринків, визначити ринки зі зростаючим, стабільним і згасаючим попитом.

6. Розроблена економетрична модель залежності обсягів продажу від низки чинників, що дозволяє визначити потенційні можливості ринків збуту і сформувати маркетинг-логістичні стратегії для підприємства.

7. Алгоритмічна модель оцінки привабливості регіональних ринків збуту на основі методу r-вибірок і апарату нечітких множин дає можливість вибрати найбільше перспективні ринки для просування конкретних груп лікарських препаратів в умовах неповної інформації.

8. Для оцінки фінансового потенціалу фармацевтичного підприємства і вибору типу маркетинг-логістичної стратегії підприємства отримані дискримінантні функції.

9. Побудовано модель оцінки потенціалу збуту фармацевтичної продукції з урахуванням активності ділових зв'язків у регіонах, що дозволяє сформувати заходи щодо раціонального забезпечення регіонів лікарськими препаратами, знизити транспортні витрати, поліпшити структуру каналів розподілу, зменшити можливість виникнення дефіциту чи надлишку препаратів у торговій мережі.

10. Розроблено модель прогнозування темпів зміни частки ринку продукції підприємства від темпів зміни обсягів виробництва, реалізації продукції конкретного підприємства і темпів зміни обсягів реалізації продукції фармацевтичної галузі.

11. Розроблені логістичні моделі управління асортиментною і ціновою політикою фармацевтичного підприємства, що дозволяють визначити оптимальні обсяги постачань продукції підприємства на регіональні ринки по різних номенклатурних позиціях і визначення ціни на лікарські препарати з урахуванням економічних і медико-соціальних факторів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У фахових виданнях:

1. Пукіш Н.Б. Особливості впливу запасів на активізацію збутової політики підприємства // В кн. “Трансформація регіональної економіки”. – Івано-Франківськ, Плай, 2001. – С. 122-129.

2. Пукіш Н.Б. Комплекс моделей аналізу і прогнозування стану ринку збуту фармацевтичних товарів // Вісник ТАНГ. Серія „Економіко-математичні методи”, Тернопіль, 2002, № 11-12. – С. 53-63.

3. Пукіш Н.Б. Модель прогнозирования темпов изменения доли рынка предприятия // Модели управления в рыночной экономике. Сб. науч. трудов. – ДонНУ, Донецк, 2002. – С. 479-483.

4. Пукіш Н.Б. Моделювання конкурентної спроможності фармацевтичних підприємств // Вісник ТУП, Хмельницький, 2003, № 1. – Ч. 2. – С. 205-213.

5. Пукіш Н.Б. Моделювання стратегії розвитку фармацевтичних ринків // Маркетинг в Україні. – № 4(20). – 2003. – С. 4-11.

В інших виданнях:

6. Пукіш Н.Б. Стратегія функціонування підприємства з позицій маркетингу // Матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції “Наука і освіта – 2002”. – Т. 14. Економіка. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. – С. 45-46.

7. Пукіш Н.Б. Моделювання оцінки привабливості ринків збуту фармацевтичних підприємств // Тези доп. VIIІ Всеукраїнської науково-методичної конференції “Проблеми економічної кібернетики”, м. Донецьк. -– 2003. – С. 92-94.

АНОТАЦІЯ

Пукіш Н.Б. Моделі оцінки та аналізу в логістичних системах підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 – економіко-математичне моделювання. Технологічний університет Поділля. Міністерство освіти і науки України. Хмельницький, 2003.

У дисертаційній роботі запропоновано комплекс моделей формування гнучкої логістичної стратегії фармацевтичного підприємства, що включає моделі оцінки стану ринків збуту, моделі прогнозування обсягів продажу, моделі оцінки привабливості регіональних ринків збуту, моделі оцінки конкурентної позиції підприємства, моделі оцінки фінансового потенціалу фармацевтичного підприємства, моделі вибору логістичної стратегії, моделі формування портфеля замовлень.

Синтез запропонованих вище моделей дозволить підвищити адаптивні властивості логістичної системи і, як наслідок, знизити тривалість узгодження замовлень і їх виконання; прискорити відновлення асортименту продукції і технологій; знизити вартість продукції, що випускається; розширити можливості регулювання цін; зменшити ступінь ризику при зниженні збуту.

Ключові слова: економіко-математична модель, потокові процеси, логістична система, маркетинг-логістична діяльність, гнучкість, стратегія, портфель замовлень.

АННОТАЦИЯ

Пукиш Н.Б. Модели оценки и анализа в логистических системах предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – экономико-математическое моделирование. Технологический университет Подолье. Министерство образования и науки Украины. Хмельницкий, 2003.

В диссертационной работе предложена схема гибкой системы управления логистической деятельностью предприятия. Реализации задач последней осуществляется с помощью комплекса адаптивных механизмов, включающего: механизм анализа состояния и прогнозирования рынков сбыта фармацевтических предприятий; механизм формирования логистической стратегии предприятия; механизм формирования портфеля заказов.

Целевой направленностью первого механизма является оценка состояния региональных рынков сбыта фармацевтической продукции. Комплекс моделей этого механизма включает модели выбора системы показателей, модели группировки региональных рынков сбыта, модели диагностики состояния полученных групп рынков, модели прогнозирования объемов продаж фармацевтической продукции.

Содержанием второго механизма является формирование маркетинг-логистической стратегии фармацевтического предприятия. Модельный уровень этого механизма включает модели оценки привлекательности региональных рынков сбыта, модели оценки конкурентной позиции предприятия, модели оценки финансового потенциала предприятия, модели выбора логистической стратегии предприятия.

Третий механизм предназначен для формирования портфеля заказов, основой которого является стратегическая программа предприятия. При определении портфеля заказов учитываются производственные и логистические возможности системы, связанные с выполнением обязательств и плана поставок по объему, заказчикам, ассортименту и качеству; исследуется динамика и равномерность выполнения договорных обязательств во времени, определяется комплекс логистических услуг, формируется ценовая политика.

Синтез предложенных выше механизмов позволит повысить адаптивные свойства логистической системы и, как следствие, снизить продолжительность согласования заказов и их выполнения; ускорить обновление ассортимента продукции и технологий; снизить стоимость выпускаемой продукции; расширить возможности свободного регулирования цен; уменьшить степень риска при снижении сбыта.

Ключевые слова: экономико-математическая модель, потоковые процессы, логистическая система, маркетинг-логистическая деятельность, гибкость, стратегия, портфель заказов.

SUMMARY

Pukish N.B. Evaluation and analysis models in logistic systems of enterprises. – Manuscript. Dissertation of the degree of the Candidate of Economic sciences; major 08.03.02 – Economic and mathematical modeling. – Technological University of Podillya. Ministry of education and science of Ukraine, 2003

In the thesis the candidate studies complex of models of forming of a logistic strategy in the pharmaceutical company including markets evaluation models, sales volume prognostic models, appeal evaluation models of regional markets, competitiveness evaluation models, evaluation models of financial potential of the pharmaceutical company, models of choice of logistic strategy, models of forming of stock of orders.

Synthesis of described models allows to increase adaptive attributes of logistic system and to decrease the orders adjustment period and execution of an order; to accelerate the process of technologies and range of products renewal; to decrease value of production; to expand the possibilities of price administration; to reduce riskiness followed by contraction of sale.

Key words: economical and mathematical model, flow processes, logistical strategy, marketing and logistics, flexibility, strategy, stock of orders.