У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ОБКЛАДИНКА АВТОРЕФЕРАТУ

ХАРКІВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

Подоляка Олег Борисович

УДК 769.333.7:06.004

УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ЗМАГАЛЬНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ

В АМЕРИКАНСЬКОМУ ФУТБОЛІ

НА ОСНОВІ ЗАСТОСУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

24.00.01 – Олімпійський і професійний спорт

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата наук з фізичного виховання і спорту

Харків – 2003

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у Харківському національному аграрному університеті ім. В.В. Докучаєва Міністерства аграрної політики України.

Науковий керівник: доктор педагогічних наук, професор Єрмаков Сергій Сидорович,

Харківська державна академія дизайну і мистецтв, проректор з наукової роботи, завідувач кафедри фізичного виховання.

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор

Камаєв Олег Іванович,

Національний університет внутрішніх справ України; професор кафедри спеціальної та фізичної підготовки 1 – 3 факультетів;

кандидат педагогічних наук, доцент

Волков Євген Петрович,

Харківська державна академія фізичної культури, завідувач кафедри спортивних та рухливих ігор.

Провідна установа: Дніпропетровський державний інститут фізичної культури і спорту, кафедра спортивних ігор. Державний комітет України з питань фізичної культури і спорту, м. Дніпропетровськ.

Захист відбудеться 30 січня 2004 р. об 11 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.862.01 Харківської державної академії фізичної культури: м.Харків, вул.Клочківська, 99.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківської державної академії фізичної культури (61022, м.Харків, вул.Клочківська, 99).

Автореферат розіслано 29 грудня 2003 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.С.Ашанін

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність. Підвищення результативності змагальної діяльності вимагає подальшого удосконалення наукових основ теорії та методики спорту. Інтенсивна розробка даного напрямку досліджень у спортивній науці (Л.П. Матвєєв, 1976 - 1999; В. Barth, 1977, 1994; В.М. Платонов, 1980, 1993, 1997; Б.Н. Шустін, А.А. Новиков, 1985 - 1995; B.C. Келлер, 1987, 1993, 1995, 1997; О.І. Камаєв, 2001 та ін.) дозволяє успішно вирішувати питання організації та проведення змагань, значимості критеріїв змагальної діяльності. Однак, відсутність загальновизнаної концепції, яка б повною мірою відображала всю складність і різноманіття процесів, що впливають на учасників змагань, не дозволяє розглядати змагальну діяльність як цілісну систему і визначити найбільш ефективні шляхи підвищення її надійності.

В останні роки спостерігається підвищений інтерес учених і практиків до вивчення змагальної діяльності спортсменів (Б.Н. Шустін, 1983, 1985, 1994, 1995; B.C. Келлер, В.М. Платонов, 1987, 1993, 1997; G. Stiehler, G Konzag, H. Dobler, 1988; Л.П. Матвєєв, 1993, 1999 та ін.).

На прикладному рівні найбільше поширення одержало вивчення змагальної діяльності на основі розподілу її на частини, часові відрізки або техніко-тактичні варіанти з використанням різного ступеня деталізації з наступною їх оцінкою (Л.П. Матвєєв, 1977, 1991; В.М. Платонов, 1986, 1997; М.А. Годік, 1988; B.C. Келлер, 1993, 1995; Є.П. Волков, 2001, 2002 та ін.).

У теорії американського футболу та регбі (J.H. McKay, 1966; В.В. Аненков, В.П. Хроменков, 1980; B. Walsh, S. Gillman, 1982; В.А. Шварц, 1984; Ж.К. Холодов, 1984; T. Landry, 1991; M. Ditka, 1998; О.І. Камаєв, 2003 та ін.) досить ґрунтовно вивчені питання техніки виконання елементів, методики навчання та тренування, розвитку спеціальних якостей, але немає відповіді на питання, як найбільш ефективно реалізувати досягнутий рівень майстерності. Наукові праці, які розглядають питання підготовки та участі спортсменів у змаганнях практично відсутні, а окремі публікації не дозволяють з позицій системного та діяльнісного підходів розкрити проблему підвищення ефективності змагальної діяльності команд.

Отже, проблема полягає в необхідності наукового обґрунтування та побудови системи змагальної діяльності в американському футболі, визначення її провідних компонентів і структурних особливостей. Це дозволить ефективно управляти реалізацією індивідуальних здібностей спортсменів в екстремальних умовах змагань, а також стане методологічною основою для подальшого удосконалення змагальної діяльності в американському футболі, що і обґрунтовує її актуальність.

Зв'язок роботи з науковими програмами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану НДР Державного комітету молодіжної політики, спорту і туризму України на 2001 – 2005 рр. з теми 1.2.13. “Теоретико-прикладні аспекти інформаційного забезпечення тренувальної і змагальної діяльності в спорті” (номер державної реєстрації 0101U006470) та теми 1.2.18. “Оптимізація учбово-тренувального процесу спортсменів різного віку і кваліфікації в спортивних іграх” (номер державної реєстрації 0101U006471).

Мета роботи - підвищити ефективність управління змагальною діяльністю в американському футболі на основі розробки і застосування інформаційних технологій з обґрунтуванням кількісних та якісних ігрових показників.

Задачі дослідження:

1. Зробити огляд літературних джерел і практичного досвіду традиційної методики управління змагальною діяльністю в американському футболі.

2. Виявити та узагальнити основні компоненти змагальної діяльності в американському футболі з обґрунтуванням її структури, кількісних та якісних характеристик.

3. Розробити та апробувати систему контролю та управління змагальною діяльністю команд в американському футболі на основі застосування інформаційних технологій.

4. Розробити систему змагальної діяльності в американському футболі з використанням поточних та оперативних форм управління на основі застосування інформаційних технологій і за допомогою педагогічного експерименту довести її ефективність.

Об'єкт дослідження - система змагальної діяльності в американському футболі.

Предмет дослідження - управління змагальною діяльністю в американському футболі на основі застосування інформаційних технологій.

Методи дослідження. Вибір методів визначався задачами та існуючими вимогами до проведення педагогічних досліджень. Були використані такі методи: аналіз літератури, педагогічні спостереження, експертні оцінки, інструментальні фіксації, математична статистика.

Наукова новизна отриманих результатів:

- вперше проведено дослідження процесу управління змагальною діяльністю в американському футболі за допомогою інформаційних технологій;

- уточнені та конкретизовані кількісні та якісні показники змагальних дій в американському футболі;

- розроблено, обґрунтовано та впроваджено в практику комп'ютерну систему реєстрації техніко-тактичних дій і визначено тенденції змагальної діяльності в американському футболі;

- доповнено методику планування, контролю та управління змагальною діяльністю в американському футболі.

Практичне значення отриманих результатів полягає в використанні розроблених методів управління змагальною діяльністю та впровадженні системи контролю на основі засобів інформаційних технологій, а також в застосуванні кількісних показників і створених комп'ютерних програм, які визначають ефективність змагальної діяльності в американському футболі.

Результати досліджень упроваджені в практику змагальної діяльності харківських команд вищої ліги “Титани” та “ХТЗ”, а також використовуються при читанні лекцій, проведенні науково-методичних семінарів у ХДАФК і Харківській обласній федерації регбі.

Особистий внесок здобувача полягає у виборі напряму досліджень, постановці задач, аналізі літературних джерел з досліджуваної проблеми, проведенні теоретичної та експериментальної роботи, аналізі та інтерпретації одержаних результатів та апробації дисертаційних розробок у практичній діяльності команд з американського футболу.

Апробація результатів дисертації. Основні результати досліджень доповідалися та розглядалися на наукових семінарах і засіданнях кафедри спортивних і рухливих ігор, кафедри олімпійського та професійного спорту ХДАФК, на щорічних семінарах Української федерації американського футболу і ХОФР (1998 – 2003 рр.), на II, IV, V міжнародних науково-практичних конференціях студентів, магістрів, аспірантів і молодих викладачів вищих навчальних закладів (2000, 2002, 2003 рр., м. Харків).

Публікації. З проблеми досліджень опубліковано п'ять статей у фахових виданнях ВАК України (у тому числі одна публікація у співавторстві).

Структура і обсяг дисертації. Робота складається зі вступу, п'яти розділів, висновків, практичних рекомендацій, списку літератури та додатків. Викладена на 203 сторінках, ілюстрована 35 таблицями та 24 рисунками. У бібліографії наведено 187 літературних джерела, з них 124 – іноземні публікації.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми; викладено мету і завдання роботи; розкрито наукову новизну, практичне значення отриманих результатів дослідження; описано шляхи апробації результатів дослідження, зазначено кількість публікацій; подано структуру та обсяг дисертації.

Перший розділ “Управління змагальною діяльністю в спортивних іграх засобами інформаційних технологій” містить теоретичний аналіз досліджуваної проблеми. Матеріали вивчення літературних джерел дозволили оцінити теоретичний та експериментальний стан досліджуваної проблеми, сформулювати задачі дослідження, підібрати адекватні методи, коректно інтерпретувати одержані дані.

Для управління змагальною діяльністю команд та окремих спортсменів в американському футболі є великі можливості щодо застосування засобів інформаційних технологій. Вони дозволяють визначити ігровий потенціал як команди в цілому, так і кожного гравця окремо з його діями в різних ситуаціях.

Обґрунтування структури змагальної діяльності в американському футболі забезпечує виявлення і узагальнення основних компонентів змагальної діяльності в американському футболі та визначення ступеню їх впливу.

Порівняння індивідуальних характеристик змагальної діяльності з модельними даними дозволяє визначити найбільш загальні резерви підвищення підготовленості спортсмена та перспективи її удосконалення.

Другий розділ “Методи та організація дослідження” обґрунтовує вибір методів дослідження, їх цільове призначення та процес організації дослідження. Основні теоретико-методичні та практичні дослідження здійснювалися на базі двох харківських команд вищої ліги – “Атланти” та “Титани”.

Перший етап (30.08.1996 р. – 23.08.1998 р.) був присвячений накопиченню результатів аналізу ігор в американському футболі та огляду літератури з теми, пов'язаної з тренувальним процесом, контролем та управлінням змагальною діяльністю в американському футболі. Визначався загальний напрям досліджень, поглиблено вивчалися іноземні системи контролю та управління змагальною діяльністю різних команд з американського футболу.

На другому етапі (01.09.1998 р. – 20.10.2000 р.) розроблялися науково-методичні напрями застосування запропонованих форм контролю в системі управління змагальною діяльністю на сучасному етапі, визначалися сучасні тенденції розвитку спорту, розроблялася концепція управління в процесі змагань в американському футболі, виявлялися та узагальнювалися основні компоненти змагальної діяльності в американському футболі з обґрунтуванням її структури, кількісних та якісних характеристик.

Використовуючи найбільш вдалі іноземні комп'ютерні програми, з урахуванням наших можливостей розроблено комп'ютерні програми реєстрації техніко-тактичних дій команд і визначення тенденцій ігрової діяльності. Оцінювалася їх практична спрямованість і впровадження в практичну діяльність, формулювалися висновки та рекомендації. При проведенні педагогічного експерименту здійснювалася апробація остаточного варіанта розроблених нами комп'ютерних програм.

На третьому етапі (27.05.2002 р. – 30.08.2003 р.) узагальнюючи досвід управління змагальною діяльністю в американському футболі, було проведено експеримент, здійснено математичну обробку та інтерпретацію експериментального матеріалу.

Для підготовки експериментальної групи до гри нами була розроблена програма підготовки, яка повторювалась кожного тижня за однією і тією ж основною схемою, але робота, в кожний період тренування змінювалася відповідно до аналізу змін в ігрових тенденціях суперника. Схема тижневого плану підготовки до гри передбачає часовий розклад днів тижня та тренувань, базується на техніко-тактичній підготовці складів команд із процентним співвідношенням застосовуваних тактичних розробок і ситуаційних замін, а також тренування спецкоманд у поєднанні з фізичною підготовкою.

Управління змагальною діяльністю проходило у певній послідовності відповідно до програми підготовки. Основна увага приділялася взаємозв'язку між гравцями та тренерським складом. Використання спеціально розроблених правил контакту та додаткового екіпірування дозволили застосувати на тренуваннях ігровий контакт з моделюванням умов, можливих на майбутній грі.

За допомогою педагогічних спостережень і статистичного аналізу ігрових показників контрольної та експериментальної груп у ході експерименту були виявлені труднощі в управлінні змагальною діяльністю під час матчу. Недоліком у проведенні експерименту була відсутність методики оперативного планування та управління ігровою діяльністю команди. Відсутність певних схем взаємодії на грі призвело до деякої розкоординації дій тренерського складу. Для усунення цих недоліків була розроблена та застосована у наступних експериментальних іграх методика оперативного управління, яка передбачає перш за все збір асистентами інформації, потрібної для термінової та підсумкової оцінки дій кожного гравця і всієї команди.

У третьому розділі “Інформативні аспекти змагальної діяльності в американському футболі” одержано достовірні дані під час дослідження змагальної діяльності в американському футболі, що визначили ступінь взаємозв'язку між показниками, а також встановлено вплив окремих факторів на формування спортивного результату.

В американському футболі важливим інформативним аспектом є базові показники гри. Методологія побудови стратегії та тактики ведення гри, яка базується на аналізі польових позицій, може розглядатися як важливий фактор забезпечення ефективної підготовки та змагальної діяльності в американському футболі.

На рис.1 показано можливість практичного застосування визначених нами коефіцієнтів дауна та драйву.

Рис. 1. Вплив досліджених факторів на результат гри

Розглядаючи внесок кожного із шести досліджуваних ігрових факторів у загальну сумарну дисперсію результативності показників змагальної діяльності, можна констатувати, що найбільшу вагу має фактор kдрайву – 44,0 %. Це підкреслює переважний вплив драйву і свідчить про найбільш ефективне значення цього показника у змагальній діяльності.

Одне з провідних місць у структурі показників змагальних дій в американському футболі займає другий фактор kдауна – 17,4%, з новим поглядом на інтерпретацію GO- ситуації.

Внесок обох факторів становить 61,4% від загальної суми дисперсії вибірки показників змагальної діяльності, а також складає 72,5% від загальної суми вибірки результативних показників змагальної діяльності всіх шести досліджуваних факторів, сума решти чотирьох показників склала 27,5%.

За підсумками досліджень, для вибору інформативних показників експерименту було вирішено скористатися загальноприйнятими факторами ефективності: загальної кількості набраних очків та ярдів.

Вияв недоліків при аналізі ігрових стратегій команди супротивника та визначення своїх можливостей дозволяють вчасно коригувати техніко-тактичні дії в ході гри. Корекція дій команди щодо польової позиції застосовувалася в команді "Атланти" та "Титани" (м. Харків) і довела свою ефективність в іграх національної збірної.

У четвертому розділі “Розробка та апробація системи управління змагальною діяльністю команд на основі застосування інформаційних технологій в американському футболі” надано методику загального аналізу змагальної діяльності команд, яка є основною у формуванні комп'ютерних баз даних і первинною при аналізі майбутнього супротивника. Ця методика стала основою визначення та розробки складових системи інформаційних технологій в американському футболі.

Розроблена нами методика збирання і аналізу характерних рис техніко-тактичних дій супротивника дозволяє оцінювати особливості стилю гри команди та окремих гравців, визначати ключі формацій і комбінацій. Аналіз техніко-тактичних дій власної команди – важливий пункт у системі інформаційного забезпечення, якщо не більш важливий, ніж аналіз техніко-тактичних дій супротивника.

Розробка баз даних команд, заснованих на методі експертної оцінки, створює систему управління змагальною діяльністю, яка визначає модельні стани гравців основного складу команди за фізичною, техніко-тактичною та психологічною підготовленістю стосовно даного супротивника.

Запропонований підхід до побудови плану майбутньої гри на основі моделі, створеної за допомогою аналізу техніко-тактичної діяльності команд, істотно полегшує роботу тренера при підготовці команди до майбутньої зустрічі з суперником і в управлінні змагальною діяльністю. Обробка баз даних на основі створених нами програм і застосування методу перспективного планування обґрунтовує модельні характеристики своєї команди і команди супротивника. Розроблений нами передігровий контрольний план являє собою підсумок усіх вищезгаданих методик.

Використовуючи накопичений досвід і розроблену нами технологію управління змагальною діяльністю команд на основі застосування інформаційних технологій, розроблена та впроваджена в практику комп'ютерна система для визначення тенденцій змагальної діяльності в американському футболі.

Розроблена нами комп'ютерна програма для планування та корекції дій захисту під час гри дозволяє за числовим масивом табличних даних здійснювати аналіз статистичних показників і тенденцій гри. Оскільки при прийнятті рішень у багатьох сферах доводиться аналізувати багатофакторну інформацію про предметну область, то корекція дій гравців здійснювалась шляхом поетапних динамічних запитів до програми з боку тренерів.

Розглянуті теоретичні та практичні питання управління змагальною діяльністю в американському футболі апробовані у 21 грі чемпіонату України, у чотирьох іграх Кубка СНД, серії ігор команд німецької професійної ліги AFVD, у восьми контрольних іграх під час експерименту, а також використовувалися в збірній України.

У п'ятому розділі “Визначення ефективності системи змагальної діяльності з використанням поточних та оперативних форм управління за допомогою педагогічного експерименту” описується розроблена нами та здійснена програма експерименту, яка аналізувалася за допомогою методів математичної статистики, підводяться підсумки експерименту з оцінкою практичного застосування розробленої методики управління.

До проведення експерименту за командними та індивідуальними показниками змагальної діяльності фактичне значення t-критерію між характеристиками контрольної та експериментальної груп відповідало tф = 4,45 (очків) і 2,64 (ярди), при надійності p=0,95 та обсягу вибірки n1=n2=7, tтабл=2,45. З цього можна зробити висновок, що показники контрольної групи істотно відрізнялися від показників експериментальної групи, тому що t > tтабл. Тобто гравці, які прийшли з команди “Атланти”, перевершували молодших гравців команди “Титани”, у першу чергу за техніко-тактичною підготовкою до змагальної діяльності. Тому для балансування складів команди, тренерський склад вирішив застосувати розроблену нами технологію управління змагальною діяльністю з використанням поточних та оперативних її форм на основі інформаційних технологій.

Аналіз матчів під час експерименту визначив ступінь впливу експериментальної методики на змагальну діяльність. Основні показники змагальної діяльності, які отримані під час експерименту, до та після застосування методики оперативного управління і підготовки тренерського складу до змагань, свідчать про покращення основних ігрових показників експериментальної групи (табл. 1).

Таблиця 1

Ступінь впливу врахованих факторів, %

Групи | До експерименту | Після експериментуРівень приростуКонтрольна група (n=24)84,3270,37-13,95 | Експериментальна група (n=24)90,8185,88-4,93 | Різниця між групами, %6,49 | 15,51 | 9,02 |

У групах спостерігалося деяке зниження впливу основних факторів на результативність, що привело до відповідного підвищення показників техніко-тактичної та фізичної підготовки в експериментальній групі ( = 0,3) та зниження в контрольній ( = 0,3), по показниках коефіцієнта спортивної майстерності (табл. 2).

Таблиця 2

Показники коефіцієнта спортивної майстерності по групах

Показники | Група | Ігри до експерименту | КонтрольнаЕкспериментальна | 1 | 0,75 | 1,3 | 2 | 0,79 | 1,32 | 3 | 0,91 | 1,12 | 0,82 | 1,25 | Ігри після експерименту | 5 | 0,93 | 1,1 | 6 | 1,14 | 0,88 | 7 | 1,36 | 0,8 | 1,14 | 0,93 | Рівень приросту | -0,32 | 0,32 |

Розроблена нами методика оперативного управління змагальною діяльністю дозволяє підвищити ефективність змагальних дій на 9,0% (табл. 1) завдяки підготовці не тільки складів: нападу, захисту та спецкоманд, а й тренерів до майбутньої гри. Тому при управлінні змагальною діяльністю в американському футболі варто враховувати не тільки підготовку команди до майбутньої гри та засоби реалізації намічених планів.

На основі педагогічних спостережень створено модельні характеристики взаємодій учасників процесу управління змагальною діяльністю на різних його етапах. Зроблено висновок, що тренерів позицій можуть заміняти досвідчені гравці різної спеціалізації, а контроль над ними – безпосередньо здійснювати асистенти з нападу, захисту та спецкоманди.

Взаємозв'язок загальних показників контрольної та експериментальної груп в іграх між собою, до і після проведення експерименту, свідчить про закономірне покращення результативності змагальних характеристик експериментальної групи, зв'язки впровадження нашої програми та визначено їх зниження у контрольній групі. Так, оцінка результативних показників (табл. 3) визначила різницю між групами до експерименту, яка мала -2,2%, після експерименту вона зросла до 9,3%. Рівень приросту впливу досліджуваних факторів склав 11,6%.

Таблиця 3

Оцінка результативних показників випробуваних груп, %

Групи | До експерименту | Після експериментуРівень приростуКонтрольна група (n=24)88,4778,23-10,24 | Експериментальна група (n=24)86,2587,561,31 | Різниця між групами, %-2,229,3311,55 |

Фактичне значення t-критерію між характеристиками контрольної та експериментальної груп після проведення експерименту tф = 0,12 (очків) і 1,98 (ярди) при надійності p=0,95 і обсягу вибірки n1=n2=7, tтабл=2,45 свідчить про підвищення результативності гри експериментальної групи в порівнянні з аналогічними характеристиками контрольної групи (рис. 2).

Рис. 2. Наочне уявлення про t-критерій між групами до і після експерименту (К-Е – контрольна група-експериментальна група)

Аналіз індивідуальної результативності нападу в досліджуваних групах (табл. 4) визначив різницю між групами до експерименту -6,9% і після експерименту 10,9%. Рівень приросту впливу досліджуваних факторів склав 17,7% (табл. 5).

Таблиця 4

Приріст за основними показниками нападу

в досліджуваних групах (n=12)

Гравці | Ярди | TD | Ярди | TD

до | після | до | після | приріст

Контрольна група

QB | -14 | 3 | 8 | 6 | 17 | -2

HB | 668 | 397 | 2 | 2 | -271 | 0

SE | 314 | 304 | 3 | 1 | -10 | -2

TE | 337 | 322 | 1 | 4 | -15 | 3

FB | 375 | 316 | 3 | 1 | -59 | -2

FL | 306 | 234 | 2 | 1 | -72 | -1

WR | 133 | 359 | 0 | 0 | 226 | 0

302,71 | 276,43 | 2,71 | 2,14 | -26,29 | -0,57

Експериментальна група

QB | 13 | 16 | 1 | 5 | 3 | 4

HB | 354 | 563 | 0 | 2 | 209 | 2

SE | 261 | 162 | 0 | 1 | -99 | 1

FB | 256 | 222 | 1 | 1 | -34 | 0

TE | 282 | 225 | 0 | 1 | -57 | 1

FL | 172 | 194 | 0 | 0 | 22 | 0

WR | 151 | 172 | 1 | 1 | 21 | 0

212,71 | 222 | 0,43 | 1,57 | 9,29 | 1,14

Таблиця 5

Ступінь впливу врахованих факторів у нападі, %

Групи | До експерименту | Після експерименту | Рівень приросту

Контрольна група (напад n=12) | 22,78 | 13,67 | -9,11

Експериментальна група (напад n=12) | 15,92 | 24,53 | 8,61

Різниця між групами, % | -6,86 | 10,86 | 17,72

Оскільки ігри проходили між випробуваними групами, то аналіз показників індивідуальних результативних дій на позиціях: нападу, захисту і спецкоманд (табл. 6) виявив у контрольній групі зниження результативності на 13 балів, а в експериментальній – підвищення на 20 балів. Середня різниця між експериментальною та контрольною групами за загальними показниками до експерименту складала (-3,1 бала), після експерименту – (-0,3 бала), що свідчить про підвищення індивідуальної результативності в експериментальній групі.

Таблиця 6

Показники індивідуальної результативної діяльності по позиціях: нападу,

захисту та спецкомандах (n = 24)

Гравці | Контрольна група | Експериментальна група | Різниця експ. і контр. груп

до | після | приріст | до | після | приріст | до | після | приріст | QB | 6 | 7 | 1 | 1 | 4 | 3 | -5 | -3 | 2

HB | 4 | 2 | -2 | 0 | 2 | 2 | -4 | 0 | 4

SE | 3 | 1 | -2 | 0 | 1 | 1 | -3 | 0 | 3

TE | 1 | 4 | 3 | 0 | 2 | 2 | -1 | -2 | -1

FB | 3 | 0 | -3 | 1 | 1 | 0 | -2 | 1 | 3

FL | 2 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | -2 | -2 | 0

WR | 0 | 0 | 0 | 1 | 2 | 1 | 1 | 2 | 1

DEF | 3 | 2 | -1 | 2 | 2 | 0 | -1 | 0 | 1

FG | 8 | 9 | 1 | 3 | 9 | 6 | -5 | 0 | 5 | Conv. | 1 | 0 | -1 | 0 | 1 | 1 | -1 | 1 | 2 | EP | 15 | 8 | -7 | 3 | 7 | 4 | -12 | -1 | 11 | КО, Р | 2 | 0 | -2 | 0 | 0 | 0 | -2 | 0 | 2 | 4 | 2,92 | -1,08 | 0,92 | 2,58 | 1,67 | -3,08 | -0,33 | 2,75 | У | 48 | 35 | -13 | 11 | 31 | 20 | -37 | -4 | 33 |

При аналізі груп за індивідуальними показниками змагальної діяльності фактичне значення t-критерію між контрольною та експериментальною групами склало до експерименту tф = 3,17, після експерименту tф = 0,69 при надійності p=0,95 і обсягу вибірки n1=n2=12, tтабл=2,2.

Після статистичної обробки результатів дослідження індивідуальної змагальної діяльності кожної групи окремо значення t-критерію для контрольної групи склало tф=1,5, для експериментальної tф = 3,08 при надійності p=0,95 і обсягу вибірки n1=n2=12, tтабл=2,2 (рис. 3). Це свідчить про недостовірний приріст показників у контрольній групі і про достовірний в експериментальній. Результати контрольної групи до експерименту не відрізняються від показників, одержаних після його проведення (p>0,05), а показники експериментальної групи істотно поліпшилися (p<0,05), що свідчить про ефективність використання розробленої нами методики управління змагальною діяльністю в американському футболі на основі застосування інформаційних технологій.

Рис. 3. Показник t-критерію до і після експерименту по групах окремо

ВИСНОВКИ

1. Проведений нами аналіз спеціальної спортивної літератури свідчить проте, що системі управління змагальною діяльністю в американському футболі приділяється недостатньо уваги, а сучасні комп'ютерні технології практично не застосовуються, тому що немає теоретичного і практичного обґрунтування їх використання.

2. Виявлені показники змагальної діяльності в американському футболі виражені в математичних формулах (23 критерії). Обрані кількісні показники змагальної діяльності дозволили розробити статистичну модель для команди в цілому та окремих її ліній, а також забезпечити семантичний зміст динамічної моделі з прогнозом на майбутнє.

3. Ступінь взаємозв'язку між показниками змагальної діяльності в американському футболі, виявив вплив окремих факторів на формування спортивного результату. Результативність досліджених факторів від загальної варіації склала:

- загальна кількість набраних ярдів – 14,8 %;

- загальна кількість розиграшів – 0,8 %;

- співвідношення загальної кількості набраних ярдів і загальної кількості розиграшів – 5,3 %;

- співвідношення кількості результативних дій і загальної кількості виконаних дій – 2,3 %,

4. Обґрунтована можливість практичного застосування визначених нами факторів дауна та драйву, які мають найбільшу вагу з шести досліджених факторів. У відсотковому відношенні це складає в kдрайву – 44,0% і в kдауна – 17,4% від загальної сумарної дисперсії показників змагальної діяльності. Сума обох факторів складає 61,4% від загальної суми дисперсії вибірки.

5. Ефективність системи управління змагальною діяльністю в американському футболі залежить від: загального аналізу змагальної діяльності команд по 11 показниках; збирання даних змагальної діяльності супротивника – по 10; аналіз дій суперника – по 38, своєї команди – по 84; застосування баз даних команд – по 52; методики складання плану гри з наступним моделюванням умов змагальної діяльності – по 17 показниках.

6. Розроблена нами методика підготовки тренерів до оперативного управління змагальною діяльністю підвищує ефективність ігрових дій команд у середньому на 9,0%.

7. Виявлено зміни в результативності характеристик експериментальної та контрольної груп:

- фактичне значення t-критерію між характеристиками контрольної та експериментальної груп до проведення експерименту відповідало tф = 4,45 (очків) і 2,64 (ярди) при надійності p=0,95 і обсягу вибірки n1=n2=7, tтабл=2,45, що свідчить про домінування контрольної групи над експериментальною. Після проведення експерименту tф = 0,12 (очків) і 1,98 (ярди) при надійності p=0,95 і обсягу вибірки n1=n2=7, tтабл=2,45, що свідчить про підвищення результативності змагальних дій експериментальної групи в порівнянні з аналогічними характеристиками контрольної групи;

- при аналізі груп за індивідуальними показниками змагальної діяльності фактичне значення t-критерію між контрольною та експериментальною групами склало: до експерименту tф=3,17, після експерименту tф = 0,69 при надійності p=0,95 і обсягу вибірки n1=n2=12, tтабл=2,2;

- після статистичної обробки результатів дослідження індивідуальної змагальної діяльності кожної групи окремо значення t-критерію для контрольної групи склало tф=1,5, експериментальної tф = 3,08 при надійності p=0,95 і обсягу вибірки n1=n2=12, tтабл=2,2, що свідчить про недостовірний приріст показників у контрольній групі і про достовірний в експериментальній.

8. Розроблена нами методика управління змагальною діяльністю в американському футболі, з урахуванням застосування інформаційних технологій дає позитивний ефект на результати цієї діяльності та право рекомендувати її для практичного застосування у навчально-тренувальному процесі висококваліфікованих команд.

СПИСОК НАУКОВИХ ПРАЦЬ,

ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Подоляка А.Е., Подоляка О.Б. Статистическое выражение соревновательной деятельности в американском футболе // Физическое воспитание студентов творческих специальностей: Сб. науч. тр. – Харьков: ХХПИ, 2002. - № 7. - С. 3-9.

2. Подоляка О.Б. Определение принципов общего анализа соревновательной деятельности команд в американском футболе // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. – Харків: ХДАДМ (ХХПИ), 2003.-№10. - С. 56-60.

3. Подоляка О.Б. Роль полевой позиции в американском футболе // Физическое воспитание студентов творческих специальностей:Сб. науч. тр. – Харьков: ХХПИ, 2002. - № 8. - С. 11-18.

4. Подоляка О.Б. Планирование соревновательной деятельности в американском футболе // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. – Харків: ХХПИ, 2002. - № 21. - С. 83-88.

5. Подоляка О.Б. Подготовка команды по американскому футболу в соревновательном периоде // Физическое воспитание студентов творческих специальностей: Сб. науч. тр.- Харьков: ХГАДИ (ХХПИ), 2003. - № 2.-С. 57-61.

АНОТАЦІЇ

Подоляка О.Б. Удосконалення управління змагальною діяльністю в американському футболі на основі застосування інформаційних технологій. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту за спеціальністю 24.00.01 – Олімпійський і професійний спорт. Харківська державна академія фізичної культури, Харків, 2003 р.

Дисертаційна робота присвячена розробці та апробації методів підвищення ефективності підготовки і управління змагальною діяльністю в американському футболі на основі розробки та застосування інформаційних технологій з обґрунтуванням якісних показників змагальних дій.

У результаті багаторічного вивчення процесу змагальної діяльності виявлено основні її показники, які були виражені в математичних формулах. Визначено модель команди та учасників процесу управління на різних його етапах.

Дано характеристику базових показників гри в американському футболі. Розроблено методи аналізу польових позицій, збирання даних та аналізу техніко-тактичних дій суперника і своєї команди. Створено методику побудови плану гри, підготовки команди та тренерів до наступної грі.

Нами створена вітчизняна комп'ютерна система реєстрації техніко-тактичних дій команд і визначенні їх ігрові тенденції. Створено методику формування інформаційних баз даних.

Результати впровадження інформаційних технологій свідчать про підвищення ефективності прийнятих рішень, що відкриває нові можливості в управлінні змагальною діяльністю.

Ключові слова: управління, змагальна діяльність, статистика, американський футбол, тенденція, база даних, модель.

Подоляка О.Б. Совершенствование управления соревновательной деятельностью в американском футболе на основе применения информационных технологий. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата наук по физическому воспитанию и спорту по специальности 24.00.01 – олимпийский и профессиональный спорт. Харьковская государственная академия физической культуры, Харьков, 2003 г.

Диссертационная работа посвящена всестороннему исследованию и апробации методов повышающих эффективность подготовки и управления соревновательной деятельностью в американском футболе на основе применения разработанных нами информационных технологий с обоснованием качественных показателей соревновательных действий.

В результате многолетнего изучения процесса соревновательной деятельности выявлены основные ее показатели, которые были выражены в математических формулах. Определена модель команды по американскому футболу.

Исследования с помощью статистических методов позволили выделить и изучить ряд информативных показателей, влияющих на эффективность соревновательной деятельности в американском футболе. Показана возможность практического применения разработанных коэффициентов дауна и драйва, имеющих наибольший вес в общей суммарной дисперсии выборки – 61,4% (драйва – 44,0%, дауна – 17,4%), что указывает на их наиболее эффективную значимость в соревновательной деятельности и новый взгляд на их интерпретацию.

Другой немаловажной информативной стороной в американском футболе являются базовые показатели игры. Созданы модели участников процесса управления на различных его этапах. Разработаны методы анализа полевых позиций, сбора данных и анализа технико-тактических действий противника и своей команды. Создана методика формирования информационных баз данных, построения плана игры и подготовки команды к предстоящей игре. Разработанная нами методика оперативного планирования и управления позволяет повысить эффективность соревновательных действий в среднем на 9,0% не только за счет подготовки составов команд, но и за счет предлагаемой методики подготовки тренеров к предстоящей игре.

Систематизация сведений по проблеме управления соревновательной деятельностью в американском футболе предполагает: общий анализ соревновательной деятельности команд по 11 показателям, сбор данных – по 10, анализ действий противника – по 38, анализ действий своей команды – по 84, применение баз данных команд – по 52, методики составления плана игры – по 17 показателям.

Нами создана и описана в диссертации отечественная компьютерная система регистрации технико-тактических действий команд и определении их игровых тенденций.

В результате внедрения информационных технологий повышается эффективность принимаемых решений, что в свою очередь открывает новые возможности в управлении соревновательной деятельностью.

Ключевые слова: управление, соревновательная деятельность, статистика, американский футбол, тенденция, база данных, модель.

Podolyaka O. B. Perfection of management of competitive activity in the American football on the basis of application of information technologies. – Manuscript

Thesis for a Candidate’s Degree in physical training and sports, speciality 24.00.01 – Olympic and professional sports. Kharkov State academy of Physical Culture, Kharkov, 2003.

The thesis is devoted to methods of increase of efficiency of preparation and management of competitive activity in the American football on the basis of development and application of information technologies with a substantiation of qualitative parameters of competitive actions.

As a result of long-term study of process of competitive activity its basic parameters were revealed which were expressed by the mathematical formulas. The model of the team and participants of process of management at its various stages is determined.

The characteristic of basic parameters of game in the American football is given. The methods of the analysis of field positions, data collecting and analysis of technical and tactical actions of the opponent and the team are developed. The methods of making the plan of the game, preparation of the team and trainers to the forthcoming game is created.

In the given work home computer system of registering technical and tactical actions of teams and definition of their playing tendencies were developed. The technique of formation of information databases is created.

The results of researches of introduction of information technologies show the increase of efficiency of the accepted decisions that in its turn opens new opportunities in planning a course of competitive activity.

Keywords: management, competitive activity, statistics, American football, tendency, database, model.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Теорія і практика контролю результатів навчально-пізнавальної діяльності студентів вищих навчальних закладів України у другій половині ХІХ століття - Автореферат - 28 Стр.
ЦІННІСНІ ОРІЄНТАЦІЇ СУЧАСНОГО БІОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ (ПОСТНЕКЛАСИЧНИЙ ЕТАП) - Автореферат - 24 Стр.
діяльність інформаційних агентств світу в умовах формування глобального комунікаційного простору - Автореферат - 30 Стр.
Міграція радіоцезію при водно-ерозійних процесах У лісоаграрних ландшафтАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО Полісся України - Автореферат - 32 Стр.
Структурно – функціональні особливості галофітів в умовах Приазов’я України - Автореферат - 29 Стр.
СОЦІОКУЛЬТУРНА ГЕТЕРОГЕННІСТЬ НОВИН В НАЦІОНАЛЬНОМУ МЕДІА ПРОСТОРІ - Автореферат - 21 Стр.
ОПТИМІЗАЦІЯ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ КУРСАНТІВ ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ У ПЕРІОД ПЕРВИННОГО ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ - Автореферат - 23 Стр.