У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПРИКОРДОННИХ ВІЙСЬК УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПРИКОРДОННИХ ВІЙСЬК УКРАЇНИ

ІМЕНІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

Парубок Олександр Миколайович

УДК 614.84 (07)

 

ДИДАКТИЧНІ УМОВИ ЗАСТОСУВАННЯ ДІЛОВИХ ІГОР У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ ФАХІВЦІВ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

Спеціальність 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Здобувач О.М. Парубок

Хмельницький – 2003

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського, Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник – кандидат педагогічних наук, доцент

Шестопалюк Олександр Васильович,

Вінницький державний педагогічний університет

імені Михайла Коцюбинського,

виконуючий обов’язки ректора.

Офіційні опоненти – 

доктор педагогічних наук, доцент Гушулей Йосип Миколайович, Тернопільський комерційний інститут, проректор з навчальної роботи;

кандидат педагогічних наук, доцент Коханко Октавіан Михайлович, Технологічний університет Поділля, кафедра педагогіки і психології, завідувач кафедри.

Провідна установа

Миколаївський державний університет, кафедра педагогіки, Міністерство освіти і науки України, м. Миколаїв.

Захист дисертації відбудеться “ 11 ” жовтня 2003 року о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 70.705.02 Національної академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького за адресою: 29003, м. Хмельницький – 3, вул. Шевченка, 46, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національної академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького (29003, м. Хмельницький – 3, вул. Шевченка, 46).

Автореферат розісланий “ 8 ” вересня 2003 року.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат педагогічних наук,

доцент Галімов А. В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасний період державотворення в Україні вимагає нового, нестандартного бачення проблеми професійної підготовки кваліфікованих фахівців пожежної безпеки. Серед основних завдань пожежно-технічних навчальних закладів України є посилення практичного спрямування підготовки фахівців, вироблення у них умінь і навичок використовувати набуті знання на практиці. Виконання цих завдань потребує пошуків нових освітніх технологій, застосування активних методів і прийомів навчання.

У Національній доктрині розвитку освіти України зазначається, що стратегічним завданням сучасної системи освіти є виховання творчої соціально-активної особистості. Розвиток творчого потенціалу та інтелектуальних здібностей потребує перегляду мети освіти: вона має бути більш динамічною, пов`язаною з ініціативною поведінкою суб`єктів навчання. Повною мірою це стосується і фахівців з протипожежної справи, які покликані захищати від пожеж і небезпечних факторів життя, здоров’я людей і навколишнє середовище.

Працівник пожежної охорони повинен володіти значним обсягом професійних знань, умінь і навичок. Складні умови професійної діяльності вимагають від фахівця пожежної безпеки глибоких знань закономірностей і параметрів процесів горіння і гасіння твердих, рідких і газоподібних речовин і матеріалів, поведінки будівельних матеріалів і конструкцій в умовах високих температур, дії небезпечних факторів пожежі на живі організми, функціонування пожежної служби і т. д.

Такі жорсткі вимоги до професійної компетентності майбутніх працівників протипожежної справи вимагають пошуку нових підходів до організації їх фахової підготовки. Необхідне обґрунтування ефективних шляхів, засобів і методів активізації пізнавальної діяльності курсантів і слухачів, розвитку їх творчого мислення та самостійності.

Проблеми підготовки фахівців у професійній школі є об’єктом уваги педагогічної науки вже декілька десятиліть. Їх досліджували вітчизняні та зарубіжні науковці (Н.В.Абашкіна, В.Ю.Биков, П.М.Воловик, Р.С.Гуревич, І.А.Зязюн, О.Е.Коваленко, Н.Г.Ничкало, Т.Нейлор, Л.П.Пуховська, Л.М.Романишина, В.К.Сидоренко, С.О.Сисоєва, М.І.Сметанський, Фіде П.Ханіка, І.Хейстер, П.А.Яковишин, Т.С.Яценко та ін.).

Загальним проблемам формування готовності особистості до професійної діяльності присвячені дослідження К.О.Абульханової-Славської, Г.О.Балла, А.В.Брушлинського, С.Я.Батишева, О.М.Леонтьєва, Я.Л.Коло-минського, Н.Л.Коломинського, В.В.Чебишевої та ін.

Різноманітні аспекти організації навчального процесу у військових навчальних закладах, шляхи його вдосконалення розглядалися в роботах В.О.Балашова, О.В.Барабащикова, О.В.Бикової, Д.І.Іщенка, М.С.Коваля, М.М.Козяра, О.Д.Сафіна, М.І.Томчука. Разом з тим у сучасних умовах відчувається недостатня обгрунтованість педагогічних шляхів переходу від традиційної репродуктивної моделі підготовки фахівців до індивідуально-творчої. Виникає суперечність між сучасними вимогами до професійної компетентності працівників пожежної безпеки і наявними методами та засобами їх навчання.

Усунути цю суперечність значною мірою допомагає впровадження у навчальний процес активних методів навчання, які суттєво стимулюють навчально-пізнавальну діяльність курсантів, сприяють засвоєнню професійно необхідних інтелектуальних і технологічних знань, розвитку творчого мислення. Аналіз психолого-педагогічних досліджень і передового досвіду свідчить, що одним із перспективних шляхів активізації пізнавальної діяльності курсантів є використання ділових ігор, які мають чітко виражену професійну спрямованість.

Останнім часом спостерігається підвищення інтересу дидактів і методистів до використання ігрових технологій у навчальному процесі вищих навчальних закладів. Накопичено позитивний досвід використання ділових ігор у різних ланках системи підготовки кадрів (М. М. Бірштейн,

В. П. Галушко, Ю. В. Геронімус, С. Р. Гідрович, Р. Г. Грем, К. Ф. Грей,

М.М. Крюков та ін.). Питання розробки, впровадження і використання ділових ігор у професійній підготовці висвітлені у працях А.О. Вербицького, О. С. Дубинчук, В. Г. Коваленко, М. Б. Мироносецького, І. М. Носаченко,

В.І. Рибальського, І.М. Сироєжина, О.В.Торічного, Л.В.Якубовської та ін. На їхню думку, використання ділових ігор суттєво активізує засвоєння майбутніми фахівцями професійних знань, умінь і навичок.

Разом з тим аналіз літератури свідчить про недостатнє обґрунтування дидактичних умов ефективного застосування навчально-рольових ігор у процесі професійної підготовки майбутніх працівників пожежної безпеки. Увага дослідників здебільшого зосереджується на з’ясуванні сутності ігрової пізнавальної діяльності, класифікації навчально-рольових ігор, визначенні їх дидактичних можливостей і функцій. Як правило, поза увагою залишається той факт, що саме по собі використання ділових ігор не гарантує підвищення ефективності навчальної діяльності курсанті. Лише за певних педагогічних умов застосування ділових ігор може сприяти активізації пізнавальної діяльності майбутніх фахівців.

Недостатня розробленість теоретичних засад використання ділових ігор у професійній підготовці майбутніх працівників протипожежної справи суттєво обмежує можливості їхнього застосування у педагогічному процесі пожежно-технічних навчальних закладів. У зв`язку з цим виникла необхідність в обґрунтуванні дидактичних умов організації ігрової навчально-пізнавальної діяльності курсантів, у проектуванні ділових ігор, які стимулюють активну міжособистісну взаємодію суб’єктів навчального процесу, сприяють формуванню професійних умінь і розвитку творчих здібностей.

Враховуючи актуальність проблеми та її недостатню розробленість у теорії та практиці пожежно-технічної освіти, нами обрано тему наукового дослідження: “Дидактичні умови застосування ділових ігор у професійній підготовці фахівців пожежної безпеки”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження проведено відповідно до тематичного плану наукових досліджень Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського і є складовою дослідницької проблеми “Теорія і технологія виховання і навчання у системі освіти України” (тема №36). Тема дисертації затверджена на засіданні вченої ради Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського (протокол № 5 від 26.11.97р.) і узгоджена з Радою з координації наукових досліджень у галузі педагогіки і психології АПН України (протокол № 2 від 25.02.03р.).

Об’єкт дослідження – професійна підготовка фахівців пожежної безпеки.

Предмет дослідження – дидактичні умови ефективного застосування ділових ігор у процесі професійної підготовки фахівців пожежної безпеки.

Мета дослідження – визначити та теоретично обґрунтувати дидактичні умови ефективного застосування ділових ігор у професійній підготовці фахівців пожежної безпеки.

Гіпотеза дослідження полягає в припущенні, що використання ділових ігор підвищить ефективність професійної підготовки фахівців пожежної безпеки за таких дидактичних умов:– 

зорієнтованості ділових ігор на моделювання у навчанні соціального та предметного контексту майбутньої професійної діяльності; – 

забезпечення проблемності змісту ділових ігор і процесу його розгортання в навчальній діяльності; – 

оптимального співвідношення ігрового та дидактичного планів навчально-ігрової діяльності курсантів;– 

налагодження партнерської взаємодії між учасниками ділових ігор, орієнтація на діалогічне спілкування з курсантами, яке забезпечує сприятливий психологічний мікроклімат і атмосферу творчості під час занять.

Завдання дослідження:

1. На основі аналізу психолого-педагогічної літератури з’ясувати сутність, типи та основні напрямки застосування ділової гри як методу активного навчання.

2. Визначити зміст і розробити систему навчальних ділових ігор для професійної підготовки фахівців пожежної безпеки.

3. Обґрунтувати дидактичні умови ефективного застосування ділових ігор на заняттях із спеціальних дисциплін.

4. Підготувати методичні рекомендації щодо розробки та застосування ділових ігор у процесі підготовки фахівців пожежної безпеки.

Методологічну основу дослідження склала психолого-педагогічна теорія активізації пізнавальної діяльності особистості, розроблена в працях Ю.К.Бабанського, Т.А.Ільїної, О.М.Леонтьєва, В.І.Лозової, М.І.Махмутова, В.О.Моляко, В.В.Рибалки, С.Л.Рубінштейна, Г.І.Щукіної, Т.С.Яценко та ін.

Теоретичну основу дослідження становлять положення, що ґрунтуються на:– 

філософії сучасної освіти (Г.П.Васянович, Б.С.Гершунський, С.У.Гончаренко, В.С.Журавський, І.А.Зязюн, В.Г.Кремень, О.Я.Савченко та ін.);– 

психолого-педагогічних основах ефективної підготовки фахівців (А.М.Алексюк, В.С.Безрукова, Н.М.Буринська, Р.С.Гуревич, Й.М.Гушулей, В.Р.Ільченко, О.П.Кондратюк, В.О.Онищук, К.К.Платонов, М.І.Сметанський, Н.Ф.Тализіна та ін.);– 

педагогічних засадах підготовки вогнеборців у пожежно-технічних навчальних закладах (О.В.Бикова, М.С.Коваль, М.М.Козяр та ін.).

Враховувалися положення Закону України “Про освіту”, “Про пожежну безпеку” та інші законодавчі акти.

Дослідження базувалось також на положеннях Національної доктрини розвитку освіти, нормативно-правових документах Міністерства освіти і науки України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства з надзвичайних ситуацій України.

У процесі дослідження використовувались такі методи:

а) теоретичні: вивчення праць філософів, педагогів, психологів, методистів, фахівців пожежної безпеки, а також офіційних документів із проблем підготовки вогнеборців в Україні, застосування активних методів і сучасних технологій навчання; аналіз навчальних планів, програм і підручників, методичних посібників і рекомендацій для пожежно-технічних навчальних закладів.

б) емпіричні: педагогічне спостереження, бесіда, анкетування, інтерв`ювання, експериментальна перевірка дидактичних умов ефективного використання ділових ігор у навчальних закладах пожежної безпеки; статистичні і математичні методи обробки результатів дослідження.

Дослідження проводилось протягом 1998-2003рр. у три етапи.

На першому етапі (1998-1999рр.) здійснювався аналіз психологічної, педагогічної, методичної та спеціальної літератури, вивчалась методика викладання спеціальних дисциплін у пожежно-технічних навчальних закладах. Уточнювалися вихідні теоретичні положення, об`єкт, предмет, мета та завдання дослідження, розроблялися гіпотеза, програма та методика дослідження. Основна увага зосереджувалась на вивченні теоретичних і прикладних досліджень з проблем ігрового навчання, з’ясуванні реального стану професійної підготовки вогнеборців, вивченні досвіду застосування ділових ігор на заняттях із спеціальних дисциплін.

На другому етапі (2000-2001рр.) обгрунтовувались дидактичні умови застосування навчальних ділових ігор, розроблялась система методичної роботи щодо їх конструювання, опрацьовувалися її структурні компоненти; обґрунтовувалась тематика, зміст, структура ділових ігор, розроблялись і проводились ділові ігри з слухачами (курсантами).

На третьому етапі (2001-2003рр.) проводилася експериментальна перевірка гіпотези дослідження щодо дидактичних умов ефективного використання ділових ігор під час вивчення пожежно-технічних дисциплін у навчальних закладах МНС України. Розроблялися методичні рекомендації щодо підготовки та проведення ділових ігор. На цьому етапі здійснювався аналіз експериментального дослідження, узагальнювалися його матеріали, оброблялися експериментальні дані, формулювалися загальні висновки.

Експериментальна база дослідження: різними видами пошуково-експериментальної роботи було охоплено 359 курсантів (слухачів) Вінницького училища професійної підготовки працівників державної пожежної охорони, Львівського інституту пожежної безпеки, факультету №2 перепідготовки та підвищення кваліфікації Академії пожежної безпеки України (м. Київ). В експериментальній роботі брали участь 57 учнів випускних класів СЗШ № 22 I-III ст. м. Вінниці, які навчаються за програмами підготовки вогнеборців, а також 19 викладачів навчальних закладів.

Наукова новизна дослідження полягає в тому, що:

вперше обґрунтовано дидактичні умови ефективного використання ділових ігор у професійній підготовці фахівців пожежної безпеки (зорієнтованість на моделювання майбутньої професійної діяльності; проблемність змісту і процесу його розгортання в навчальній діяльності; оптимальне співвідношення ігрового та дидактичного планів ділової гри; партнерська взаємодія учасників ділових ігор на основі діалогічного спілкування);

розроблено зміст і систему ділових ігор, які активізують пізнавальну діяльність курсантів під час вивчення спеціальних дисциплін;

уточнено основні напрямки застосування ділових ігор у навчальному процесі пожежно-технічних навчальних закладів МНС України;

обґрунтовано технологію розробки ділових ігор із спеціальних дисциплін;

подальшого розвитку дістала класифікація ділових ігор у навчальному процесі.

Практичне значення результатів дослідження полягає в тому, що розроблені ділові ігри та методичні рекомендації щодо їх застосування в процесі вивчення спеціальних дисциплін у пожежно-технічних навчальних закладах МНС України. Підготовлено дидактичні матеріали, які можуть використовуватися не лише викладачами спецпредметів, але й курсантами у процесі самопідготовки.

Результати дослідження можуть знайти застосування під час складання навчальних планів, програм, написанні підручників і навчальних посібників, науковцями і педагогічними працівниками пожежно-технічних навчальних закладів.

Проміжні та кінцеві результати дослідження впроваджено в навчально-виховний процес Вінницького училища професійної підготовки працівників державної пожежної охорони (акт №17 від 12.05.2003р.), Львівського інституту пожежної безпеки (акт №2/602 від 19.05.2003р), факультету №2 перепідготовки та підвищення кваліфікації Академії пожежної безпеки України (м. Київ) (акт №139 від 19.05.2003р.), Вінницької середньої загальноосвітньої школи I-III ступенів №22 (акт №125 від 14.05.2003р.). Матеріали дослідження можуть бути використані у навчально-виховному процесі вищих пожежно-технічних закладах освіти, на курсах підвищення кваліфікації та перепідготовки працівників пожежної охорони, а також у загальноосвітніх середніх школах з поглибленим вивченням основ пожежної безпеки.

Вірогідність результатів дослідження забезпечено методологічною і теоретичною обґрунтованістю його вихідних положень, використанням методів дослідження, адекватних поставленим завданням, чіткістю визначення предмета, мети, гіпотези і завдань дослідження, поєднанням кількісного і якісного аналізів результатів експерименту.

Апробація результатів дослідження здійснювалася шляхом їхнього впровадження у навчальний процес пожежно-технічних навчальних закладів МНС України. Теоретичні положення і практичні рекомендації, сформульовані за наслідками експериментальної роботи, доповідалися на міжнародній науково-практичній конференції “Психолого-педагогічні проблеми підготовки інженерно-педагогічних кадрів для закладів професійно-технічної освіти” у Київському індустріально-педагогічному коледжі ( Київ, 1999); IV міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання в підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми” у Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського (Вінниця, 2000); II міжнародній науково – педагогічній конференції “Теоретичні і методичні проблеми підготовки педагога професійної школи до впровадження інноваційних та інформаційних технологій навчання” у Київському професійно-педагогічному коледжі імені Антона Макаренка (Київ, 2001); V міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання в підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми” у Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського (Вінниця, 2002), III міжнародній науково-практичній конференції “Теоретичні і методичні засади розвитку професійно-педагогічної освіти у контексті європейської інтеграції” у Київському індустріально-педагогічному коледжі ( Київ, 2003), а також на засіданнях кафедр педагогіки, теорії і методики трудового та професійного навчання, на щорічних конференціях викладачів, здобувачів і аспірантів Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського ( 1998-2003 р. р.).

Публікації за темою дисертації. Основні результати дослідження опубліковано у 10 одноосібних наукових і науково-методичних працях. У тому числі 6 статей у провідних наукових фахових виданнях, 3 тез у збірниках матеріалів конференцій і 1 методичні рекомендації.

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, двох розділів, загальних висновків, списку використаних джерел і додатків. Основний текст дисертації викладено на 165 сторінках. Ілюстративний матеріал подано у 6 таблицях і 1 рисунку. Бібліографія включає 214 найменувань, з них 10 іноземними мовами.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано вибір теми, актуальність і доцільність дослідження, визначено його об`єкт, предмет, мету, гіпотезу і завдання, розкрито методи та етапи дослідження, наукову новизну та практичне значення роботи, а також наведено відомості про апробацію дисертації та впровадження її результатів у практику.

У першому розділі – “Застосування ділових ігор у навчальному процесі як педагогічна проблема” – розкрито психолого-педагогічні передумови активізації навчального процесу в пожежно-технічних навчальних закладах МНС України, проаналізовано теорію і практику застосування ділових ігор у навчанні, розглянуто навчальну гру як засіб активізації пізнавальної діяльності слухачів і курсантів.

Аналіз психолого-педагогічної літератури свідчить про існування різних підходів до трактування сутності ділової гри. Одні автори визначають її як активний метод навчання, інші – як методичний прийом або навіть як форму навчання. У педагогічних працях наводиться чимало визначень ділової гри. Аналізуючи наявні визначення (А.А. Балаєва, Я.М. Бельчикова, М.М. Бірштейн, В.П. Галушко, Ю.В.Геронімуса, С.Р.Гідровича, В.Г. Коваленко, М.М. Крюкова, А.М. Смолкіна та ін.), можна зробити висновок, що гра залежно від дидактичної мети виступає як форма, метод або засіб навчання.

У своєму дослідженні ділову гру ми розуміємо як метод навчання, який забезпечує досягнення навчальної мети через відтворення професійної діяльності вогнеборців в умовах, що імітують реальні процеси і формують у курсантів практичні уміння та професійно-службове мислення.

У дидактиці відсутній єдиний підхід до класифікації ділових ігор. Так, О.В. Торічний, залежно від функціональної спрямованості ігор поділяє їх на шість груп: 1) дослідницькі; 2) дидактичні; 3) рефлексивно-оцінні; 4) діагностичні; 5) мотиваційно-спонукальні; 6) психотехнічні.

І.О.Липський, розглядаючи ділові ігри військово-педагогічного профілю, виділяє серед них рольові та ситуативні.

О.В.Потемінський пропонує класифікувати навчальні ділові ігри на змагальні, компромісні, конфліктні.

На наш погляд, в основу класифікації ділових ігор доцільно покласти мету їх застосування (навчання, атестація, дослідження, планування тощо). Такий підхід дозволяє класифікувати ділові ігри на навчальні, виробничі (службові) та дослідницькі.

Навчальною називають гру, у процесі якої використовуються проблемні завдання, що забезпечують досягнення дидактичної мети. Відмінною рисою навчальної гри є те, що вона реалізує діяльнісний підхід до навчання. В психологічній концепції ігрової діяльності О.М. Леонтьєва та Д.Б. Ельконіна гра є діяльність, мотив якої полягає у самому процесі її виконання.

Навчальна ділова гра суттєво активізує навчально-пізнавальну діяльність курсантів, оскільки їй притаманні такі особливості: 1) системне представлення змісту навчального матеріалу в імітаційній моделі; 2) відтворення структури і функціональних ланок майбутньої професійної діяльності в ігровій навчальній моделі; 3) формування у курсантів потреби у знаннях і їхньому практичному застосуванні, що забезпечує свідомість навчання, особистісну активність, перехід від пізнавальної мотивації до професійної; 4) комплексний навчально-виховний вплив на особистісне і професійне становлення курсантів; 5) забезпечення переходу від організації та регуляції діяльності викладачем до саморегуляції та самоорганізації діяльності самими студентами; 6) широкі можливості використання навчальної інформації як засобу регуляції квазіпрофесійної діяльності. Завдяки цим особливостям ділова гра дозволяє формувати у курсантів професійну спрямованість і цілісне уявлення про майбутню діяльність, виробляти в них як предметно-професійний, так і соціальний досвід, у тому числі досвід прийняття індивідуальних і колективних рішень, розвивати професійне мислення, а також активізувати навчальну діяльність, формувати пізнавальну мотивацію.

Аналіз сучасного досвіду професійної підготовки майбутніх фахівців пожежної безпеки свідчить, що традиційний підхід недостатньою мірою сприяє розвитку професійного мислення, виробленню умінь творчо використовувати набуті знання на практиці. Пояснювально-ілюстративне навчання, яке переважає у пожежно-технічних навчальних закладах, не забезпечує формування високого рівня навчальної мотивації, оскільки курсанти недостатньо усвідомлюють значення теоретичних знань для майбутньої професійної діяльності. На основі поетапного підходу до професійної підготовки, розробленого академіком С.Я. Батишевим, дисертантом зроблено висновок: якщо на початковому етапі курсантам і слухачам пропонують навчальні завдання, які не мають чіткої професійної спрямованості, то це значною мірою знижує їхню навчальну мотивацію і негативно позначається на формуванні професійної компетентності випускників, зумовлює низький рівень готовності до практичного використання набутих знань.

Результати констатуючого етапу експериментального дослідження у Вінницькому училищі професійної підготовки працівників пожежної охорони, Львівському інституті пожежної безпеки, факультеті №2 перепідготовки та підвищення кваліфікації Академії пожежної безпеки України (м. Київ) та Вінницькій середній загальноосвітній школі I-III cтупенів №22 свідчать, що курсанти (слухачі) та учні під час використання набутих теоретичних знань на практиці відчувають невпевненість у своїх діях, губляться та допускають значні помилки в процесі виконання поставленого завдання.

Вивчення сучасного досвіду професійної підготовки фахівців пожежної безпеки свідчить про недостатнє використання у навчальному процесі методів активного навчання, зокрема ділових ігор. Так, ігрові заняття із спеціальних дисциплін систематично проводять лише 8,9 % викладачів, а 71,8% не практикують їх взагалі. Основними причинами такого стану є: відсутність розробленої системи ділових ігор із спеціальних дисциплін, недостатнє обгрунтування дидактичних умов їх застосування, недосконалість методики організації та проведення ділових ігор на заняттях із спеціальних дисциплін на міжпредметній основі, недостатня науково-методична підготовка викладачів спеціальних дисциплін до проведення навчальних ділових ігор.

Таким чином, існує потреба в теоретичному обгрунтуванні дидактичних умов і методики ефективного застосування ділових ігор у процесі професійної підготовки майбутніх фахівців пожежної безпеки.

У другому розділі – “Зміст та методика проведення ділових ігор у процесі професійної підготовки працівників пожежної безпеки” – обгрунтовуються дидактичні умови та розкривається методика проведення ділових ігор із спеціальних дисциплін протипожежної спрямованості, аналізуються результати експериментального дослідження ефективності розробленої системи ділових ігор.

У дослідженні ми виходили з того, що використання ділових ігор саме по собі не гарантує активізації пізнавальної діяльності курсантів. Лише за певних дидактичних умов ділові ігри можуть сприяти вдосконаленню професійної підготовки майбутніх фахівців протипожежної справи.

Однією з таких умов є забезпечення професійної спрямованості ділових ігор, моделювання за їх допомогою предметного і соціального контексту, змісту та форм майбутньої професійної діяльності курсантів. Ще на етапі проектування гри необхідно створити імітаційну модель того чи іншого фрагмента професійної діяльності та ігрову модель взаємодії задіяних у ній людей. Під час конструювання гри викладач має виступати в двох позиціях – фахівця, який імітує зміст майбутньої діяльності (зміст навчання), і педагога, що проектує способи репрезентації цього змісту в особливій, навчально-ігровій формі.

Ігрове моделювання забезпечує адекватність навчально-пізнавальної і майбутньої професійної діяльності курсантів. Під час визначення змісту навчання має враховуватися не лише логіка відповідної науки, але й модель фахівця, що відображає специфіку майбутньої професійної діяльності. Це надає цілісності, системної організованості та особистісного смислу знанням і умінням, які засвоюються курсантами. Навчальна діяльність набуває для них особистісного смислу, оскільки в ній проглядаються контури майбутньої професії. Знання засвоюються не для майбутнього застосування, не абстрактно, а в реальному для курсантів процесі інформаційного забезпечення їх ігрових дій, у динаміці розвитку сюжету гри, у формуванні цілісного образу професійної ситуації.

У процесі використання ділових ігор важливо забезпечити органічну єдність імітаційного моделювання предметного змісту майбутньої професії та ігрового моделювання соціальної взаємодії учасників гри. У випадку переваги професійно-предметного аспекту ділова гра стає одноплановою і “вироджується” у тренажер – складний, але принципово нічим не відмінний від неігрових тренажерів. Якісна своєрідність ділової гри і, відповідно, її навчальні можливості втрачаються й у тому випадку, коли викладач акцентує увагу на одних лише навчальних діях учасників і будує гру так, щоб спонукати їх головним чином щось запам'ятовувати, вивчати, засвоювати, перевіряти. Засвоєння знань необхідне, але воно повинно здійснюватися в контексті виконання тих чи інших ігрових дій, а не бути прямою метою діяльності курсантів. Не слід також акцентувати увагу курсантів на виключно ігрових діях. У цьому випадку ділова гра втрачає дидактичне значення і перетворюється в розвагу, що не має жодного відношення до навчальної діяльності, реалізації педагогічних завдань. Ігрові дії повинні бути для курсанта тією умовністю, що не заважає основному – загальному і професійному розвитку його особистості як фахівця.

Адекватне ігрове моделювання професійної діяльності неможливе без ділового співробітництва і взаєморозуміння учасників гри. Тому важливою умовою ефективності ігрової навчальної діяльності курсантів є партнерська взаємодія на основі суб'єкт-суб'єктних відносин. Процес гри здійснюється як спільна діяльність учасників у ході постановки ними професійно важливих завдань і їхнього виконання за допомогою підготовки і прийняття спільних рішень. Оскільки учасники ігрової діяльності можуть перебувати у відносинах співробітництва, суперництва або конфлікту і повинні так чи інакше домовлятися, щось доводити один одному, переконувати в правильності своєї позиції чи спростовувати позицію партнера, вони змушені дотримуватися передбаченого розробником і прийнятого у грі стилю спілкування. При цьому найбільш продуктивним є спілкування діалогічного типу, оскільки воно дозволяє висловити свою точку зору, погляди і змінити їх з урахуванням позиції партнера по діалогу.

Психолого-педагогічні дослідження свідчать, що організація ігрової взаємодії курсантів на основі принципу діалогічного спілкування є необхідною умовою розв’язання навчальних проблем, підготовки і прийняття узгоджених рішень, розвитку пізнавальної активності курсантів. Кожен учасник гри відповідно до цього принципу не тільки має право, але й повинен висловлювати свої погляди з усіх питань, що виникають у грі. Діалогічність спілкування забезпечується не тільки проблемним змістом гри, але й рольовими позиціями учасників, що аналізують виникаючі проблемні ситуації з різних точок зору відповідно до вимог ролі.

Важливою умовою ефективності ділової гри є проблемність змісту імітаційної моделі і процесу її розгортання в ігровій формі. Проблемність задає предмет для дискусії, пошуку альтернативних варіантів і доведень. Проблемне завдання на відміну від навчальної задачі, що розв’язується за відомим зразком, є необхідною умовою виникнення власне гри. Завдяки йому створюються умови для поглиблення знань у спільній діяльності та діалогічному спілкуванні учасників гри. Це творчий процес, оскільки за рахунок різних способів інтерпретації змісту гри кожним з учасників з'являється принципова можливість одержати суб'єктивно нове знання, якого наодинці курсанти набути не можуть. Імітація стає грою тоді, коли неможливо приймати рішення наодинці, коли виникає потреба в узгодженні суперечливих поглядів і інтересів, коли формалізовані процедури прийняття рішень не дають потрібних результатів.

В основу конструювання змісту ділових ігор було покладено тематичний підхід. Зокрема, розроблено ділові ігри, які використовувалися під час пожежно-технічної та пожежно-профілактичної підготовки курсантів: “Проект”, “Режим”, “Аварія”, “Нещасний випадок”, “Рятівник”, “Вогнеборець”. Перераховані ігри призначалися для вироблення і закріплення набутих знань та умінь на практичних заняттях. Досвід нашої роботи дає підстави стверджувати, що ігрові сюжети для ділових ігор із спеціальних дисциплін можна визначити практично в кожній темі курсу. При цьому важливо забезпечити реалізацію міжпредметних зв’язків, а також здійснювати диференційований підхід до курсантів, враховуючи рівень їх фактичних знань, професійну спрямованість і здібності. Розподіл ігрових ролей, що базується на знанні особистісних характеристик курсантів (слухачів), сприяє підвищенню їх навчальної мотивації та формуванню професійного мислення.

Розроблена нами методика підготовки ділових ігор передбачає реалізацію низки послідовних етапів:

1. Визначення теми, змісту та дидактичної мети гри.

2. Виділення структурних елементів майбутньої професійної діяльності курсантів, які підлягають моделюванню.

3. З’ясування основних етапів гри, типових проблемних ситуацій, факторів, які визначають характер і динаміку гри.

4. Постановка конкретних завдань навчально-ігрової діяльності, рольової структури гри, функцій її учасників, характеру їх взаємодії у рольовій діяльності.

5. Підготовка сценарію гри.

6. Визначення правил гри.

7. Розробка критеріїв та показників оцінювання результатів виконання ігрових дій.

8. Розподіл ролей між учасниками гри.

9. Складання інструкції для організатора гри і гравців; розробка робочих матеріалів для учасників гри.

10. Проведення ділової гри.

11. Підведення підсумків і аналіз результатів гри.

Під час визначення ефективності експериментальної методики використання ділових ігор у процесі професійної підготовки майбутніх фахівців пожежної безпеки враховувалися два основні показники: рівень пізнавальної активності курсантів (слухачів) і рівень сформованості їх професійних умінь.

Відповідно до плану дослідження було проведено два діагностичні зрізи: перед початком експерименту і після його завершення.

Під час першого зрізу контрольна та експериментальна групи практично не відрізнялися за рівнем пізнавальної активності курсантів (слухачів). Майже для третини курсантів (слухачів) властивим був низький рівень пізнавальної активності. Після формуючого експерименту в експериментальній групі суттєво збільшився відсоток курсантів з високим

(з 16% до 31%) і середнім (з 42% до 58%) рівнем пізнавальної активності і, відповідно, зменшилась кількість слухачів (курсантів) з низьким рівнем

(з 31% до 7%).

Одержані результати експерименту (рис.1) також свідчать, що застосування ділових ігор сприяє зростанню рівня професійних умінь курсантів.

Рис.1. Динаміка розвитку рівнів професійних умінь слухачів і курсантів

експериментальної та контрольної груп

Статистична достовірність одержаних результатів визначалась за допомогою методів кореляційного аналізу, підрахунків критерію ?І. ?наслідок математичної обробки одержано дані, які дають підстави вважати, що існує пряма залежність між застосуванням навчальних ділових ігор і рівнем сформованості професійних умінь курсантів (слухачів).

 

ВИСНОВКИ

1. Одним із ефективних методів професійної підготовки майбутніх фахівців пожежної безпеки є ділова гра, яка становить розгорнуту форму спільної проблемно-пошукової діяльності суб`єктів на основі навчальної ситуації, що моделює виконання майбутніх службових обов`язків.

2. Ділова гра дозволяє задати в навчанні предметний і соціальний контексти майбутньої професійної діяльності і змоделювати таким чином більш адекватні порівняно з традиційним пояснювально-ілюстративним навчанням умови формування особистості фахівця.

3. Ефективність використання ділових ігор залежить від забезпечення у навчальному процесі низки дидактичних умов: зорієнтованість на моделювання майбутньої професійної діяльності; проблемність змісту і процесу його розгортання в навчальній діяльності; оптимальне співвідношення ігрового та дидактичного планів ділової гри; партнерська взаємодія учасників ділових ігор на основі діалогічного спілкування.

4. Методика організації та проведення ділових ігор у підготовці фахівців протипожежної справи передбачає дотримання таких загальних принципів: імітаційного моделювання конкретних умов і динаміки ситуацій, що можуть виникнути під час несення служби; проблемності змісту; колективної діяльності в умовах рольової взаємодій; ділового партнерства.

5. Методика підготовки і проведення ділових ігор передбачає реалізацію низки послідовних етапів: 1) визначення теми, змісту та дидактичної мети гри; 2) виділення структурних елементів майбутньої професійної діяльності курсантів, які підлягають моделюванню; 3) з’ясування основних етапів гри, типових проблемних ситуацій, факторів, які визначають характер і динаміку гри; 4) постановка конкретних завдань навчально-ігрової діяльності, рольової структури гри, функцій її учасників, характеру їх взаємодії у рольовій діяльності; 5) підготовка сценарію гри; 6) визначення правил гри; 7) розробка критеріїв і показників оцінювання результатів ігрової діяльності; 8) розподіл ролей між учасниками гри; 9) складання інструкції для організатора гри і гравців, розробка робочих матеріалів для учасників гри; 10) проведення ділової гри; 11) підведення підсумків і аналіз результатів гри.

6. Експериментальна перевірка ефективності розробленої методики використання ділових ігор професійної спрямованості дає підстави стверджувати, що вона сприяє розвитку пізнавальної активності курсантів і слухачів, посилює їх пізнавальну мотивацію та професійну спрямованість, а також підвищує успішність засвоєння навчального матеріалу.

Виконане дисертаційне дослідження не вичерпує усіх аспектів проблеми використання ділових ігор у процесі професійної підготовки майбутніх фахівців пожежної безпеки. Подальші дослідження можуть здійснюватися за такими напрямами: використання ділових ігор у процесі профільної диференціації навчання майбутніх фахівців пожежної безпеки; обґрунтування педагогічних шляхів застосування інформаційних технологій навчання в структурі ділових ігор.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Парубок О.М. Ділова гра у професійній підготовці працівників пожежної охорони // Педагогіка і психологія професійної освіти. –1999 -№3.-С.155-158.

2. Парубок О.М. Ділові ігри на заняттях з предмета “Безпека життєдіяльності” // Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання в підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми. Збірник наукових праць – Київ-Вінниця: ДОВ “Вінниця”. – 2000 – С.191-193.

3. Парубок О.М. Ділові ігри на заняттях професійної підготовки працівників пожежної охорони // Педагог професійної школи. Збірник наукових праць (Випуск 1).- Київ: Науковий світ. – 2001- С.285-288.

4. Парубок О.М. Використання ділових ігор при підготовці працівників пожежної охорони // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету. Серія: Педагогіка. – 2001 – №6. –С.46-51.

5. Парубок О.М. Ділові ігри на заняттях з професійної підготовки працівників пожежної охорони // Наукові записки. Серія: Педагогіка і психологія.- Випуск 4. – Вінниця: Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського. – 2001- С.60-63.

6. Парубок О.М. Ділові ігри в підготовці фахівців протипожежного захисту // Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання в підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми. Збірник наукових праць (випуск 2, частина 1). – Київ-Вінниця: ДОВ “Вінниця”. – 2002 – С.487-489.

7. Парубок О.М. Ділова гра як засіб формування особистості працівників пожежної охорони // Актуальні проблеми трудової і професійної підготовки молоді (випуск 4). – Вінниця: ВДПУ. – 1998. – С.84-85.

8. Парубок О.М. Застосування ділової гри при підготовці фахівців пожежної охорони // Актуальні проблеми трудової і професійної підготовки молоді (випуск 7). – Вінниця: ВДПУ. – 2001. – С.81-82.

9. Парубок О.М. Дидактичні умови застосування ділових ігор у професійній підготовці фахівців пожежної безпеки // Актуальні проблеми трудової і професійної підготовки молоді (випуск 9). – Вінниця: ВДПУ. – 2003. – С.90-91.

10. Парубок О.М. Ділові ігри в процесі підготовки працівників пожежної охорони: Методичні рекомендації. – Вінниця: УДПО МВС України, ВДПУ. – 2002. – 19 с.

АНОТАЦІЇ

Парубок О.М. Дидактичні умови застосування ділових ігор у професійній підготовці фахівців пожежної безпеки. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти. – Національна академія Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького, Хмельницький, 2003.

Дисертація присвячена проблемі застосування ділових ігор з метою вдосконалення навчального процесу в професійній підготовці фахівців пожежної безпеки. Обґрунтовано дидактичні умови ефективного використання ділових ігор у навчальному процесі, розроблено систему ділових ігор (“Проект”, “Режим”, “Пожежа”, “Аварія”, “Нещасний випадок”, “Рятівник”), які активізують пізнавальну діяльність курсантів під час вивчення спеціальних дисциплін, уточнено основні напрямки застосування ділових ігор у навчальному процесі пожежно-технічних навчальних закладів МНС України, обґрунтовано технологію розробки ділових ігор із спеціальних дисциплін; подальшого розвитку дістала класифікація ділових ігор у навчальному процесі.

Розроблено методичні рекомендації щодо проведення ділових ігор у процесі вивчення спеціальних дисциплін у пожежно-технічних навчальних закладах МНС України. Підготовлено дидактичні матеріали, які можуть використовуватися не лише викладачами спецпредметів, але й курсантами у процесі самопідготовки.

Ключові слова: ділова гра, пожежно-технічний навчальний заклад, навчальний процес, педагогічні умови, ефективність, вогнеборці, спеціальні дисципліни.

Парубок А.Н. Дидактические условия применения деловых игр в профессиональной подготовке специалистов пожарной безопасности.– Рукопись.

Диссертация на соискание учёной степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.04 – теория и методика профессионального образования. Национальная академия Пограничных войск Украины им. Богдана Хмельницкого, Хмельницкий, 2003.

Диссертация посвящена проблеме использования деловых игр с целью совершенствования учебного процесса в профессиональной подготовке специалистов по пожарной безопасности. Разработана система деловых игр и методические рекомендации по моделированию деловых игр в процессе изучения специальных дисциплин курсантами (слушателями) пожарно-технических учебных заведений МНС Украины.

В работе рассмотрены психологические и педагогические аспекты активизации учебного процесса, выявлены главные предпосылки интенсификации и активизации обучения при подготовке специалистов по пожарной безопасности. Обосновано положение, что совершенствование профессиональной подготовки будущих специалистов пожарной безопасности возможно путем применения современных педагогических технологий, в основе которых лежит проблемное обучение. Эффективным средством реализации такого подхода является использование в учебном процессе системы деловых игр.

В диссертации раскрыта сущность, классификация и этапы проведения деловых игр. Обоснованы дидактические условия эффективного использования деловых игр в процессе профессиональной подготовки специалистов пожарной безопасности (направленность на моделирование будущей профессиональной деятельности; проблемность содержания и процесса его развертывания в учебной деятельности; оптимальное соотношение игрового и дидактического планов деловой игры; партнерское взаимодействие участников деловых игр на основе диалогического общения).

Представлена система деловых игр, которые активизируют познавательную деятельность курсантов во время изучения специальных дисциплин: “Проект – 1”, “Режим – 1” и “Режим – 2” (предмет “Противопожарная профилактика”), “Пожар” (предмет “Противопожарная тактика”), “Авария”, “Несчастный случай”, “Спасатель” (предмет “Безопасность жизнедеятельности”). Представленные игры могут служить образцами для конструирования и разработки аналогичных игр по другим учебным предметам.

Раскрыты основные направления применение деловых игр в учебном процессе пожарно-технических учебных заведений МЧС Украины. Обоснована технология разработки деловых игр по специальным дисциплинам, дальнейшего развития получила классификация деловых игр в учебном процессе.

Практическое значение результатов исследования состоит в разработке системы деловых игр и методических рекомендаций по их применению в процессе изучения специальных дисциплин в пожарно-технических учебных заведениях МЧС Украины. Подготовлены дидактические материалы, которые могут использоваться не только преподавателями спецдисциплин, но и курсантами в процессе самоподготовки.

Ключевые слова: деловая игра, пожарно-техническое учебное заведение, учебный процесс, педагогические условия, эффективность, пожарные, специальные предметы.

Parubok O.M.

The Didactic Conditions of the Usage of Business Games in Professional Preparation of Fire-Safety Specialists. – Manuscript.

The aim of dissertation is to get scientific degree of the candidate of Pedagogics in the Speciality 13.00.04 – the Theory and Methodology of Professional Education – the National Academy of Troops of Ukraine named after B. Khmelnytskiy, Khmelnytskiy, 2003.

The paper is dedicated to the usage of business game in order to improve the teaching process of professional training of fire-safety specialists. The devised system of business games and methodological recommendations of their construction while studying special disciplines by the military students and listeners of fire-safety-technical educational establishments MUS of Ukraine. There examples of the construction and carrying out of business games on special subjects in the preparation of specialists of “fire brigades” (“The Project”, “Regime”, “Fire”, “Accident”, “Catastrophe”, “Safer”). The didactic conditions of the usage of these games in the process of studying are explained here. The effectiveness of business games on the example of working with special disciplines in fire-safety-technical educational establishments have been evaluated here.

Key words: business game, fire-safety-technical educational establishment, the process of studying, pedagogical conditions, fire-fighters, special disciplines.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВІДНОВЛЕННЯ РОДЮЧОСТІ ДЕРНОВО-ПІДЗОЛИСТИХ СУПІЩАНИХ ГРУНТІВ ІЗ ТОКСИЧНИМИ ОЗНАКАМИ - Автореферат - 32 Стр.
ПЕРЕОЦІНКА ЦІННОСТІ ІСТОРІЇ: ІСТОРИЗМ ТА ІСТОРИЦИЗМ - Автореферат - 31 Стр.
Профілактика та лікування вторинної панкреатичної інфекції при хірургічному лікуванні хворих на тяжкий гострий панкреатит (клініко-експериментальне дослідження) - Автореферат - 28 Стр.
ЕКОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ КУЛЬТУРНИХ І ДИКОРОСЛИХ каротиноносних РОСЛИН - НАКОПИЧУВАЧІВ ВІРУСІВ ТА КСЕНОБІОТИКІВ І МЕТОД ОТРИМАННЯ З НИХ КАРОТИНУ - Автореферат - 23 Стр.
ЕФФЕКТИВНІСТЬ АНТРАЛЮ ТА ЕРБІСОЛУ В КОМПЛЕКСНІЙ ТЕРАПІЇ ХВОРИХ НА ПРОСТУ ДІАБЕТИЧНУ РЕТИНОПАТІЮ - Автореферат - 27 Стр.
УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИМИ ПРОЦЕСАМИ НА ФІНАНСОВИХ РИНКАХ - Автореферат - 23 Стр.
УПРАВЛІННЯ ЗБУТОМ ПРОМИСЛОВОЇ ПРОДУКЦІЇ В КОМПЛЕКСІ МАРКЕТИНГУ - Автореферат - 28 Стр.