У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРВИТЕТ

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРCИТЕТ

Переверзева Світлана Олександрівна

УДК 347. 824: 338. 47 (0432)

МЕХАНІЗМ РЕГУЛЮВАННЯ КОМЕРЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ АВІАКОМПАНІЙ УКРАЇНИ

Спеціальність 08.07.04 - економіка транспорту і зв’язку

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному авіаційному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Щелкунов Володимир Ігоревич –

Національний авіаційний університет,

завідувач кафедри економіки.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Ященко Леонід Андрійович –

Національний авіаційний університет,

професор кафедри організації авіаційних перевезень;

кандидат економічних наук

Бойко Володимир Іванович –

авіакомпанія “Міжнародні авіалінії України ”,

віце – президент з корпоративного планування

та фінансів.

Провідна установа: Національний транспортний університет,

кафедра економіки та інформатики,

Міністерство освіти і науки України, м. Київ.

Захист відбудеться “12” лютого 2004 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.062.02 в Національному авіаційному університеті за адресою: 03058, м. Київ, проспект Космонавта Комарова 1, корпус 2, аудиторія 418.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національного авіаційного університету за адресою: 03058, м. Київ, проспект Космонавта Комарова, 1.

Автореферат розісланий “9” січня 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Матвєєв В.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. В умовах сталого розвитку економіки України великого значення набувають питання ефективного державного регулювання діяльності суб’єктів цивільної авіації (ЦА), зокрема авіакомпаній (АК).

Перехід авіатранспортної галузі України на ринкові умови функціонування супроводжується цілим рядом проблем, зокрема:

-

різким спадом обсягів авіаперевезень;

-

реорганізацією та реструктуризацією об'єднаних авіаційних загонів колишнього Українського управління ЦА;

-

пріоритетним розвитком міжнародних перевезень при катастрофічному падінні внутрішніх;

-

експлуатацією повітряних суден (ПС) на межі вироблення встановленого ресурсу;

-

спільною експлуатацією міжнародних повітряних ліній (МПЛ) із закордонними авіакомпаніями, які мають значний досвід роботи в умовах конкуренції;

-

дефіцитом коштів на відновлення ПС;

-

недосконалістю існуючої в Україні лізингової системи.

Тому, не принижуючи важливості таких складових діяльності авіакомпанії, як льотна експлуатація парку ПС, технічне обслуговування ПС тощо, комерційна діяльність авіакомпаній набуває домінуючого значення в діяльності АК, забезпечуючи здатність ведення господарської діяльності з певним рівнем економічної ефективності та формування свого сектору ринку авіаперевезень.

Вагомий внесок в розробку проблем комерційної діяльності авіакомпаній, забезпечення її економічної ефективності внесли вітчизняні та зарубіжні економісти - Афанасьєв В.Г., Артамонов Б.В., Бугайко Д.О., Городецька Л.О., Гудз К.І., Жебка В.В., Загорулько В.М., Зайончик Л.Г., Командровська В.Є., Кононова Л.М., Костроміна Е.В., Кулик В.А., Кулаєв Ю.Ф., Мірошніков А.В., Мова В.В., Полянська Н.Є., Щелкунов В.І., Юн Г.М., Ященко Л.А та інші.

У той же час, питанням створення та застосування науково-обґрунтованих методів аналізу комерційної діяльності авіакомпаній в ринкових умовах досі не приділялося належної уваги.

У сучасній вітчизняній економічній науці дотепер відсутні моделі оцінки економічної ефективності роботи авіакомпаній за критеріями, розробленими Міжнародною організацією цивільної авіації (ІКАО). З огляду на прагнення України інтегруватися у європейські та світові економічні структури та на необхідність переходу вітчизняних авіакомпаній на світові стандарти звітності щодо ведення господарської діяльності, дослідження, присвячені цим проблемам, стають особливо актуальними.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Мета дослідження тісно пов’язана з вирішенням задач організації комерційної діяльності суб’єктів авіаційного транспорту в рамках виконання “Концептуальних положень щодо шляхів вирішення проблем цивільної авіації України”, затверджених рішенням Колегії Міністерства транспорту України від 09.07.2001 р. №35. Дисертаційна робота виконана відповідно до “Державної комплексної програми розвитку авіаційного транспорту України на період до 2010 року”, схваленої постановою Кабінету Міністрів України від 27.07.2001 р. № 919.

Мета і задачі дослідження. Метою даного дослідження є розробка науково-методичних положень та практичних рекомендацій щодо удосконалення механізму та підвищення ефективності комерційної діяльності авіакомпаній України.

Для досягнення поставленої мети були сформульовані та вирішені такі основні задачі:

-

проведено аналіз базових міжнародних документів ІКАО, ІАТА (Міжнародна асоціація повітряного транспорту), ЄКЦА( Європейська Комісія Цивільної Авіації), які регламентують організацію міжнародних комерційних повітряних перевезень;

-

здійснено критичний аналіз діючої нормативно – правової бази організації міжнародних повітряних перевезень в Україні та розроблено пропозиції щодо її удосконалення;

-

сформульовано системну концепцію організації ефективної комерційної діяльності авіакомпаній України в сучасних економічних умовах;

-

розроблено ієрархічну систему автоматизованого оперативного контролю комерційних показників рейсу, авіалінії, авіакомпанії;

-

розроблено моделі оцінки економічної ефективності діяльності авіакомпанії за критеріями ІКАО.

Об'єктом дослідження є процеси міжнародного і національного регулювання комерційної діяльності авіакомпаній в ринкових умовах.

Предметом дослідження є сукупність економічних і організаційно - правових відносин в процесі регулювання комерційної діяльності авіакомпаній.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною базою дисертаційного дослідження є фундаментальні основи економічної теорії, сучасні концепції маркетингу, економічна теорія транспорту, викладені в роботах вітчизняних і закордонних економістів.

Для досягнення поставленої мети в роботі використано методи аналізу і синтезу, математичного моделювання. При дослідженнях аналітичного матеріалу використовувалися графоаналітичні методи і методи факторного аналізу.

При аналізі нормативно – правової бази організації міжнародних повітряних перевезень в Україні використано нормативні документи ІСАО, ІATA, ЄКЦА, періодичні видання цих організацій, закони України, накази Мінтрансу України і нормативні документи Укравіатрансу.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в поглибленні існуючих і розробці нових теоретичних положень щодо підвищення рівня організації та ефективності процесів у господарській діяльності авіакомпанії, зокрема:

вперше:

-

запропоновано концепцію ієрархічної побудови механізму забезпечення ефективності комерційної діяльності авіакомпанії;

-

розроблено методику автоматизованого оперативного контролю комерційної діяльності авіакомпанії, що враховує рівень доходів і витрат на ефективність рейсу відповідно до вимог ІКАО;

удосконалено:

-

модель розрахунку економічної ефективності діяльності авіакомпанії з використанням критеріїв, рекомендованих ІКАО;

-

алгоритм оперативного контролю прибутковості рейсів на етапах бронювання перевезень;

знайшли подальший розвиток:

-

систематизація нормативно - правових міжнародних і національних актів, які регулюють складові комерційної діяльності авіакомпаній при здійсненні міжнародних повітряних перевезень (МПП);

-

система взаємозв'язків процесів впливу державного регулювання і ринкових механізмів на комерційну діяльність авіакомпаній;

-

структура основних факторів, які впливають на формування попиту на авіатранспортні послуги;

-

системний підхід до аналізу комерційної діяльності авіакомпанії в ринкових умовах;

-

система прийняття рішень в умовах дерегулювання діяльності авіакомпаній;

-

методи розрахунків доходів і витрат по рейсам, авіалініям і в цілому по авіакомпаніям;

-

формування авіаційних тарифів з використанням методичних рекомендацій ІАТА.

Особистий внесок здобувача.

Дисертація є самостійною науковою працею. Усі наукові результати, викладені в дисертації, отримано автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, у дисертації використано лише ті ідеї, положення і розробки, які складають індивідуальний внесок автора.

Практичне значення отриманих результатів. Практична цінність отриманих результатів полягає в тому, що розроблені в дисертації “Автоматизований оперативний контроль комерційної діяльності авіакомпанії” і “Модель оцінки економічної ефективності діяльності авіакомпанії” можуть використовуватися в практичній діяльності авіакомпаній будь-якої форми власності (Акти впровадження результатів науково–дослідної роботи №550-А.7 від 06.11.2003р. і №551-А.7 від 06.11.2003р., Додаток Ж).

Здобувач є одним з розробників “Методичних рекомендацій з формування собівартості авіаційних перевезень для внутрішніх і міжнародних сполучень з урахуванням методичних рекомендацій ІКАО”. Робота виконана за завданням Укравіатрансу в листопаді 2003 р.

Апробація роботи. Основні теоретичні положення і практичні результати дисертації доповідалися й одержали позитивну оцінку на IV міжнародній науково-технічній конференції “Авіа-2002”, на V міжнародній науково-технічній конференції “Авіа-2003” (м. Київ).

Публікації. Результати досліджень автора, основні положення дисертації і практичних рекомендацій опубліковані в п'ятьох статтях у наукових фахових виданнях України загальним обсягом 1,1 друкованих аркушів.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, списку використаних літературних джерел, що містить 151 назву, додатків. Основний обсяг дисертації викладений на 177 сторінках. Робота містить 2 таблиці і 15 рисунків.

Основний зміст

У вступі відображено актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету і задачі роботи, визначено предмет і об'єкт дослідження, сформульовано концептуальні положення проблеми, новизну, теоретичне і практичне значення отриманих результатів, ступінь і характер апробації.

Розділ 1 “Наукові підходи до регулювання комерційної діяльності авіакомпанії”. У діяльності авіакомпаній усе більшого значення набуває комерційна діяльність, яка представляє собою комплекс заходів, спрямованих на реалізацію принципів підприємництва в ринковому авіатранспортному середовищі в умовах взаємодії з іншими суб'єктами господарювання, державними органами, міжнародними організаціями та ін. Основними методологічними основами комерційної діяльності в сучасних умовах є концепція маркетингу і системний підхід. Метою комерційної експлуатації повітряного транспорту є забезпечення прибутковості та підвищення ефективності перевезень за рахунок збалансованого використання всіх важелів регулювання діяльності авіакомпанії.

Науково обґрунтовано, що наявність цілісної системи регулювання і дерегулювання авіатранспортного бізнесу є однією з умов, необхідних для створення сприятливого середовища для міжнародного співробітництва в сфері ЦА, надання відносинам, що виникають у ході авіатранспортної діяльності, упорядкованого і стабільного характеру.

У роботі, на основі аналізу основних груп міжнародних документів ІКАО, ІАТА з організації МПП (документ ІСАО DОС 7300 “Чикагська конвенція”, документ ІСАО DОС 7500 “Угода про транзит при міжнародних повітряних сполученнях”; групи документів, які відносяться до Варшавської системи, а також групи документів, які відносяться до питань, пов'язаних з боротьбою проти актів незаконного втручання в діяльність цивільної авіації - документ ІСАО DОС 8920 та ін.) та нормативного забезпечення комерційної діяльності України, запропоновано основні положення формування механізму міжнародного і національного регулювання комерційної діяльності авіакомпаній України. В результаті проведених досліджень автором запропоновано структурну схему механізму регулювання комерційної діяльності авіакомпаній у сучасних умовах (рис.1).

Рис.1. Структурна схема механізму регулювання комерційної діяльності авіакомпаній

Основні положення формування механізму зводяться до наступного:

-

основу побудови механізму складає системний підхід, який об’єднує між собою ринкові механізми, процеси міжнародного та державного регулювання та елементи комерційної діяльності;

-

до системи включаються різні підходи щодо регулювання діяльності ЦА - від традиційного підходу до режиму повної лібералізації;

-

комерційна діяльність авіакомпанії повинна бути адаптованою до режимів регулювання та кон’юнктури ринку;

-

перехід від традиційного до інших режимів регулювання повинен відбуватися поетапно на основі оцінки економічної ефективності комерційної діяльності авіакомпаній в нових умовах (в залежності від ступеня лібералізації) з врахуванням змін параметрів попиту і пропозиції, ціноутворення, конкурентного середовища;

-

повинні бути узгоджені інтереси держави, авіакомпаній та споживачів авіатранспортних послуг (як пріоритетні).

Основним документом, що використовується державами для спільного регулювання їхніх відносин в області МПП, є міжурядова угода про повітряне сполучення між двома країнами. Діяльність у сфері ЦА в Україні регламентується цілим рядом законів, указів, наказів, постанов, правил, стандартів, рекомендацій. До діяльності авіакомпаній на міжнародній арені необхідно додати міжурядові угоди про повітряне сполучення, комерційні угоди між призначеними авіаперевізниками і цілий ряд регламентуючих документів щодо сертифікації і одержання дозволів на право виконання комерційної діяльності.

У роботі розглянуто основні положення доступу до ринку перевезень – права на маршрути, права на експлуатацію, права на перевезення, а також ключові питання, пов'язані з тарифами – види і характеристики тарифів, методи їхнього регулювання, тарифна політика ІАТА і її впровадження в діяльність авіакомпаній України. Особлива увага приділена аналізу питань регулювання провізної ємності з точки зору як урядів, так і авіаперевізників.

В результаті проведеного аналізу робиться висновок, що ключовим питанням національного регулювання є визначення призначеного перевізника для експлуатації договірної повітряної лінії. У роботі проаналізовано традиційний підхід щодо визначення авіаперевізника, критерій основного місця діяльності і фактичного нормативного контролю, критерій повної лібералізації та зроблено висновок, що діючий Повітряний кодекс України не відображає структурних змін у побудові авіатранспортної галузі України, запропоновано рекомендації з удосконалення системи державного регулювання авіабізнесу.

Автором досліджено основні складові впливу державного регулювання і ринкових механізмів на діяльність авіакомпаній України.

Механізм регулювання комерційної діяльності авіакомпаній повинен будуватися згідно вимог та рекомендацій міжнародних організацій ЦА.

У розділі 2 “Дослідження умов ефективної комерційної діяльності авіакомпаній України” наведено аналіз тенденцій зміни обсягів авіаційних перевезень в Україні, зокрема показано, що за останні роки відслідковується позитивна тенденція розвитку авіаційних перевезень, що є наслідком позитивних змін в економіці країни, зростання купівельної спроможності населення, подальшого розвитку ділових і культурних зв'язків. В розглянутий період відбувалися якісні зміни в маркетинговій політиці авіакомпаній, проводилася подальша модернізація парку ПС, розвивалася мережа послуг вітчизняних авіаперевізників. У 2002 році авіакомпаніями України перевезено 1767,5 тис. пасажирів, що складає 127,8% у порівнянні з 2001 роком. Показано, що в умовах ринкових відносин основним напрямком діяльності будь-якої авіакомпанії є комерційна діяльність, яка являє собою комплекс заходів, спрямованих на виявлення і перетворення купівельної спроможності споживача в реальний попит на авіаперевезення і доведення транспортної послуги до споживача. Кінцева мета комерційної діяльності – підвищення прибутковості авіаперевезень. Фінансовий успіх авіакомпанії буде в значній мірі залежати від ефективності використання ПС і ступеня відповідності провізної місткості попиту.

На основі аналізу тенденцій зміни авіаційних перевезень в Україні досліджуються складові елементи формування попиту на авіаційні перевезення. Попит на перевезення може залежати від дії різних факторів, багато з яких взаємозалежні і часто підпадають під обмеження в області регулювання. Серед найбільш впливових факторів необхідно вказати на рівень економічного розвитку держав, між якими здійснюються авіаперевезення, рівень забезпечення авіаційної безпеки, рівень культурних, наукових, ділових, туристичних та спортивних зв’язків між країнами, якість обслуговування, рівень рекламно-інформаційної діяльності авіакомпанії та використання інтернет-технологій при обслуговуванні замовників.

Проаналізовано нормативно – правове забезпечення діяльності авіакомпанії, показано статус, мету створення і сферу впливу рішень основних органів державної влади, які формують політику в області авіаційної діяльності України.

Науковий аналіз методичних підходів до організації комерційної діяльності авіакомпаній показує, що одним з напрямків підвищення ефективності комерційної роботи у ринкових умовах є проведення гнучкої тарифної політики, яка є основним інструментом ведення конкурентної боротьби. У роботі приводиться уніфікована методика побудови тарифів ІАТА, яка враховує тип маршруту, його довжину, наявність стоп-оверів, силу і слабкість національних валют різних держав, місце оплати і місце оформлення перевезення.

На основі проведених досліджень автором запропоновано функціональну схему комерційної діяльності авіакомпанії в умовах державного регулювання і впливу ринкових механізмів (рис.2).

Рис. 2. Функціональна схема комерційної діяльності авіакомпанії

Для ефективного ведення комерційної діяльності, авіакомпанії необхідно постійно підвищувати кваліфікацію не тільки льотного, інженерно-технічного персоналу, але й управлінського персоналу (менеджерів); здійснювати модернізацію парку ПС; проводити гнучку тарифну політику з урахуванням сезонності та оптимізації класності обслуговування; здійснювати точний контроль за видатками і доходами; впроваджувати автоматизацію всіх виробничих процесів; розширювати присутність на ринках інших держав шляхом входження в міжнародні стратегічні авіаційні альянси та придбання акцій інших АК. В умовах жорсткої конкуренції, для поліпшення фінансового положення національних авіакомпаній шляхом зниження рівня конкурентної боротьби з закордонними авіакомпаніями, які працюють на українському ринку МПП, необхідно рекомендувати використовувати пульні угоди при експлуатації спільних МПЛ. Це дозволить придати взаєминам між національними і закордонними авіакомпаніями дух співробітництва і партнерства.

Акцентовано увагу також на тому, що комерційні угоди, які визначають конкретні права авіакомпаній на здійснення авіаперевезень, повинні відігравати істотну роль у комерційній роботі авіакомпаній. Тому необхідно домагатися отримання дозволів на право експлуатації авіаліній по п'ятій “свободі повітря” і дозволів на продаж перевезень у країнах, де авіакомпанія – партнер має розвинену мережу продажів.

У розділі 3 “Моделювання механізму ефективної комерційної діяльності авіакомпанії” показано, що організація комерційної діяльності авіакомпанії як складної, взаємозалежної від багатьох зовнішніх і внутрішніх факторів системи, неможлива без системного підходу, основним положенням якого є те, що система розглядається як єдине ціле з урахуванням взаємозв'язків її складових елементів.

Складність використання системного підходу до організації комерційної діяльності авіакомпанії є наслідком двох обставин: першої - обмеженість формалізованого опису багатьох напрямків комерційної діяльності, другої - досліджувана система знаходиться в динамічному стані під постійним впливом на неї зовнішніх і внутрішніх факторів.

У роботі пропонується схема використання концепції системного підходу до комерційної діяльності авіакомпанії на сучасному етапі, розробленої відповідно до функціональної схеми, представленої на рис.2. Запропонована концепція враховує основні критерії, які характеризують економічну ефективність діяльності авіакомпаній відповідно до рекомендацій ICAO.

Системна ієрархія організації ефективної комерційної діяльності авіакомпанії передбачає виділення трьох рівнів контролю і прийняття управлінських рішень: рейс – авіалінія – авіакомпанія, в основі яких знаходиться первинна звітна польотна інформація про кожний конкретний рейс. У роботі запропоновано методичні рекомендації з адаптації системи розрахунків основних показників комерційної діяльності до вимог ІСАО.

Автором запропоновано моделі розрахунків доходів і витрат авіакомпанії на заданому рейсі, згідно з вимогами ІСАО (рис.3).

Рис. 3. Концептуальний підхід до розрахунку собівартості льотної години ПС на МПЛ, рівня нормального пасажирського тарифу економічного класу обслуговування і критеріїв економічної ефективності рейсу (оперативне управління прибутковістю рейсу в процесі бронювання)

Різноманітність факторів, які впливають на ефективність роботи авіакомпанії, складності врахування частки впливу кожного з них на формування прибуткової і видаткової частин рейсів, неможливість точної оцінки дії деяких факторів при калькуляції окремих статей доходів і витрат, обумовлюють складність поставленої задачі і неможливість її вирішення без використання сучасної комп'ютерної техніки.

Доходи D від перевезення пасажирів, багажу, вантажів і пошти визначаються за формулою:

 

де і – кількість виконаних рейсів на авіалініях для всіх типів ПС (і = 1, 2, …n);

j – кількість рівнів пасажирських тарифів (j = 1, 2, …m);

Тіj – пасажирський тариф j-ого рівня на і-ому рейсі;

kij – кількість пасажирів, які мають авіаквитки з j-им рівнем тарифу на і-ому рейсі;

Т1і – пасажирський тариф 1-ого класу обслуговування на і-ому рейсі;

Gexbі – кількість наднормативного багажу на i-ому рейсі;

Rcgoі – тариф на перевезення вантажу на i-ому рейсі;

Gcgoі – кількість перевезеного вантажу на i-ому рейсі;

Rmlі – тариф на перевезення пошти на i-ому рейсі;

Gmlі – кількість перевезеної пошти на i-ому рейсі.

На відміну від залежностей для визначення доходів через рівні тарифів і коефіцієнти з визначенням відсотку пасажирів, які скористалися конкретним тарифом по напрямку, в удосконаленій моделі значення доходу визначається безпосередньо за даними бронювання. Бронювання на конкретний рейс надає інформацію не тільки про кількість заброньованих пасажирів, але і про їхній клас обслуговування (тобто інформацію про конкретний тариф).

Важливо відзначити принципові відмінності запропонованої методики визначення економічної ефективності діяльності авіакомпаній від відомих раніше:

по-перше – запропонована методика розрахунку дохідної і видаткової частин рейсу (як для виконаних, так і запланованих), представлена у вигляді універсальної програми для персонального комп’ютеру (ПК), яка надає можливості аналізу впливу багатьох параметрів, як на ефективність рейсу, так і на ефективність роботи авіакомпанії в цілому;

по-друге – використання при оцінці ефективності критеріїв, рекомендованих ІКАО. На виконання вимог Укравіатрансу про введення нових форм звітності, що враховують вимоги ІКАО, запропонована методика може надати авіакомпаніям реальну допомогу в підготовці звітності;

по-третє - розрахунковий метод дозволяє здійснювати оперативне управління прибутковістю рейсу в процесі бронювання.

Методика дозволяє чітко визначати інтервали часу для прийняття оперативних рішень і надавати інформацію комерційним службам авіакомпаній щодо корегування тарифів на даний рейс, пропозиції щодо заміни типу або компоновки ПС, тощо. Отже, модель дозволяє здійснювати оперативне управління прибутковістю рейсу в процесі бронювання.

З метою поліпшення контролю рівня доходів від виконаних перевезень, правильності застосування тарифів, використання бланків суворої звітності, автором розроблена автоматизована оперативна система контролю комерційної діяльності авіакомпанії (рис. 4).

Рис. 4. Алгоритм програми контролю комерційної ефективності рейсів авіакомпанії

Особливістю програми є те, що вона дозволяє контролювати обсяг продажів перевезень як агентствами в Україні, так і представництвами авіакомпаній за кордоном, що дозволяє отримати повну інформацію з агентської мережі продажів.

ВИСНОВКИ

1.

У нормативно – правовому регулюванні повітряних комерційних перевезень в Україні беруть участь як принципи і норми міжнародного повітряного права, так і норми національного законодавства України. За роки незалежності в Україні створено нормативно – правову базу організації повітряних комерційних перевезень, яка забезпечує доступ до ринку авіапідприємств усіх форм власності.

2.

Посилюється жорстка конкурентна боротьба за український авіаційний ринок. У 2002 році 42 іноземні авіакомпанії, які виконують регулярні рейси в Україну, перевезли приблизно 1,6 млн. пасажирів, а частка українських авіакомпаній у МПП склала лише 45,6 відсотків. Конкурентоспроможність вітчизняних авіакомпаній, яка обумовлена, у першу чергу, станом парку ПС, поступається закордонним авіакомпаніям.

3.

Процеси лібералізації авіатранспортної галузі, які розпочалися в Україні, не знайшли відображення в державних нормативно – правових документах щодо організації міжнародних повітряних перевезень, і, насамперед, у Повітряному кодексі України. Діючий кодекс не відображає структурних змін в бік ринкової економіки і не забезпечує децентралізації управління суб'єктами господарювання ЦА України. При вирішенні питань щодо визначення призначеного авіаперевізника для експлуатації МПЛ рекомендується використовувати критерій основного місця діяльності та фактичного нормативного контролю. З метою забезпечення авіакомпаніям широкого доступу до ринків капіталу, зменшення фінансової залежності від уряду, підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності і підвищення конкурентноздатності, органам державного регулювання варто законодавчо закріпити процес лібералізації міжнародних повітряних перевезень, зокрема, переглянути статтю 4 “Господарська та комерційна діяльність авіації України” Повітряного кодексу України.

4.

Запропонована в дисертації модель оцінки економічної ефективності діяльності авіакомпанії надає широкі можливості для аналізу впливу визначальних факторів як на ефективність рейсу, так і на ефективність роботи авіакомпанії в цілому. Універсальність програми полягає в тому, що при визначенні витрат на здійснення рейсу можуть використовуватися як аналітичні методи розрахунку, так і введення в ПК оператором конкретних даних по окремих статтях витрат. Графоаналітичний метод програми дозволяє визначити рівень комерційного завантаження, який відповідає беззбитковості рейсу та інтервали часу для прийняття рішень по даному рейсу.

5.

Запропонований універсальний програмний продукт дозволяє визначити дохідну і видаткову частини рейсу, авіалінії, авіакомпанії за визначений інтервал часу, включаючи такі важливі елементи для прийняття рішень стратегічного і тактичного плану, як визначення комерційного завантаження для забезпечення беззбитковості рейсу, конкретизація інтервалів часу прийняття рішень, управління прибутковістю рейсу в процесі бронювання.

6.

З огляду на те, що прийняття обґрунтованих економічних управлінських рішень залежить від достовірності інформації, наведеної у фінансовій звітності, розроблена в дисертації програма “Автоматизований оперативний контроль комерційної діяльності авіакомпанії” забезпечує одержання такої інформації, джерелом якої є первинна польотна звітна документація по кожному рейсу. Комбінація двох програм - програми автоматизованого оперативного контролю комерційної діяльності та програми визначення економічної ефективності діяльності авіакомпанії забезпечує вирішення для авіакомпанії ключових задач: аналізу економічної ефективності рейсу та оперативності обробки інформації, що надходить і аналізу ефективності рішень, що приймаються.

СПИСОК ОПублікОВАНИХ ПРАЦЬ за темою дисертації

1.

Переверзева C.A. Основные тенденции развития авиакомпаний (по материалам ІКАО и ІАТА) // Проблеми підвищення ефективності інфраструктури: Зб. наук. пр.: Вип. 3. – К.: НАУ, 1998. – С. 80 – 85.

2.

Кулаєв Ю.Ф., Переверзева С.О. Структура міжнародних авіаційних пасажирських тарифів ІАТА: досвід для діяльності цивільної авіації України // Економіка і управління. – 2000. – №2 (7). – С.73 – 79.

3.

Щелкунов В.И., Переверзева С.А. Автоматизированный оперативный контроль коммерческой деятельности авиакомпании // Проблеми інформатизації та управління: Зб. наук. пр.: Вип. 6. – К.: НАУ, 2002. – с. 73 –79.

4.

Переверзева С.А. Особенности государственного регулирования международных воздушных перевозок // Проблеми підвищення ефективності інфраструктури: Зб. наук. пр.: Вип. 8. – К.: НАУ, 2002. – С. 54 – 58.

5.

Щелкунов В.И., Переверзева С.А. Основные составляющие жизнедеятельности авиакомпаний Украины в условиях перехода на рыночные экономические отношения // Проблеми інформатизації та управління: Зб. наук. пр.: Вип. 7. – К.: НАУ, 2003. – С. 21 –25.

Особистим внеском Переверзевої С.О. у роботі “Структура міжнародних авіаційних пасажирських тарифів ІАТА: досвід для діяльності цивільної авіації України” є побудова міжнародних авіаційних пасажирських тарифів ІАTА для маршруту будь якої складності і розробка рекомендації по використанню тарифної політики ІАTА в діяльність авіакомпаній в Україні; у роботі “Автоматизированный оперативный контроль коммерческой деятельности авиакомпании” - розроблено автоматизований метод оперативного контролю комерційної діяльності авіакомпанії; у роботі “Основные составляющие жизнедеятельности авиакомпаний Украины в условиях перехода на рыночные экономические отношения” - запропоновано структуризацію комерційної діяльності авіакомпанії.

АНОТАЦІЯ

Переверзева С.О. “Механізм регулювання комерційної діяльності авіакомпаній України”. Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.04 – економіка транспорту і зв’язку. – Національний авіаційний університет, Київ, 2003.

Робота присвячена дослідженню ефективності комерційної діяльності авіакомпаній України в умовах комерціалізації міжнародних повітряних перевезень при наявності обмежень, які встановлюються органами державного регулювання для забезпечення необхідного рівня безпеки польотів, авіаційної безпеки та екологічної чистоти навколишнього середовища. Аналіз тенденцій зміни авіаційних перевезень в Україні за останні роки і нормативно-правового забезпечення діяльності авіакомпаній в умовах переходу на ринкові відносини показав недосконалість існуючої нормативно-правової бази та необхідність приведення її до міжнародних стандартів. В роботі розроблено пропозиції з удосконалення цієї бази та з державної підтримки ЦА України на сучасному етапі економічного розвитку.

З використанням принципів системного аналізу сформульовано концепцію організації комерційної діяльності авіакомпанії в нових економічних умовах, розроблено методичні рекомендації з адаптації до вимог ІКАО системи розрахунків основних показників комерційної діяльності авіакомпанії, запропоновано уніфіковану методику визначення тарифів для авіамаршрутів будь-якої складності.

Розроблено метод автоматизованого оперативного контролю комерційної діяльності авіакомпанії, який враховує доходи від перевезення пасажирів, багажу, вантажів і пошти. Удосконалено модель оцінки економічної ефективності діяльності авіакомпанії. Модель являє собою універсальний продукт для ПК, який дає можливість аналізувати вплив багатьох експлуатаційних факторів на ефективність рейсу, повітряної лінії, авіакомпанії. Як критерії оцінки ефективності використано критерії, рекомендовані ІКАО.

Моделювання механізму ефективної комерційної діяльності авіаліній забезпечує можливість позитивних якісних змін в організації даного напрямку діяльності авіакомпаній.

Ключові слова: авіакомпанія, авіалінія, авіатранспортні послуги, комерційна діяльність, конкуренція, попит, пропозиція, регулювання.

 

АННОТАЦИЯ

Переверзева С.А. “Механизм регулирования коммерческой деятельности авиакомпаний Украины”. Рукопись. Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.04 – экономика транспорта и связи. Национальный авиационный университет, Киев. – 2003.

Работа посвящена исследованию эффективности коммерческой деятельности авиакомпаний Украины в условиях коммерциализации международных воздушных перевозок при наличии ограничений, выдвигаемых органами государственного регулирования по обеспечению необходимого уровня безопасности полетов, авиационной безопасности и экологической чистоты окружающей среды. Анализ тенденций изменения авиационных перевозок в Украине за последние годы и нормативно-правового обеспечения деятельности авиакомпаний в условиях перехода на рыночные отношения показал несовершенство существующей нормативно-правовой базы и необходимость приведения ее к международным стандартам. В работе разработаны предложения по совершенствованию этой базы и государственной поддержке ГА Украины на современном этапе.

С использованием принципов системного анализа сформулирована концепция организации коммерческой деятельности авиакомпании в новых экономических условиях, разработаны методические рекомендации по адаптации к требованиям ИКАО системы расчетов основных показателей коммерческой деятельности авиакомпании, предложена унифицированная методика определения тарифов для авиамаршрутов любой сложности.

Разработан метод автоматизированного оперативного контроля коммерческой деятельности авиакомпании, который учитывает доходы от перевозки пассажиров, багажа, грузов и почты. Усовершенствована модель оценки экономической эффективности деятельности авиакомпании. Модель представляет собой универсальный продукт для ПК, дающий возможность анализировать влияние многих эксплуатационных факторов на эффективность рейса, воздушной линии, авиакомпании. В качестве критериев оценки эффективности использованы критерии, рекомендуемые ИКАО. Показано также, что индивидуальный характер формирования спроса на авиалиниях и рейсах в результате действия разнообразных факторов ограничивает возможность формализации процедур принятия решений. Предложенная модель оценки экономической эффективности деятельности авиакомпании дает возможность конкретизировать временные интервалы для принятия решений по каждому конкретному рейсу авиакомпании, так как программа обеспечивает реальную картину динамики формирования коммерческой загрузки рейса от начала продаж до точки безубыточности рейса, вплоть до даты выполнения рейса. Моделирование механизма эффективной коммерческой деятельности авиалиний обеспечивает возможность положительных качественных изменений в организации данного направления деятельности авиакомпаний.

Ключевые слова: авиакомпания, авиалиния, авиатранспортные услуги, спрос, предложение, конкуренция, коммерческая деятельность, регулирование.

THE SUMMARY

Pereverzeva S.O. “The mechanism of commercial activity regulation of Ukrainian airlines”. -The manuscript. The dissertation on competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a specialty 08.07.04 - economics of transport and communication. National aviation university, Kiev. – 2003.

The dissertation is devoted to the research of Ukrainian airlines commercial activity efficiency in conditions of the international airline traffic commercialization, at presence of the restrictions, which are put forward by bodies of state regulation on maintenance of a necessary level of safety of flights, aviation safety and ecological cleanliness of the environment. The analysis of tendencies of air transportation change in Ukraine for last years and normative and legal maintenance of airlines activity in conditions of transition to the market relations, has shown imperfection of existing normative and legal base and necessity of its development to the international standards. The offering of this base perfection and state support of Ukraine civil aviation at the present stage are developed at this work.

Using the principles of the system analysis, the concept of the airline commercial activity organization in new economic conditions is formulated, methodical recommendations on adaptation to requirements of ICAO system of calculations of the airline commercial activity basic parameters are developed and the unified technique of tariffs definition for airroutes of any complexity is offered.

The method of the airline commercial activity automated operative control , which takes into account incomes of passengers, luggage, cargo and mail transportation is developed. The model of an estimation of airline activity economic efficiency is advanced. The model represents a universal product for the personal computer, giving an opportunity to analyze influence of many operational factors on efficiency of flight, an air-route, airline. As criteria of an estimation of efficiency, the criteria recommended by ICAO are used.

Modeling of the mechanism of effective commercial activity of airlines provides an opportunity of positive qualitative changes in the organization of the airlines given direction activity.

Key words: airlines, airline, air-transport services, competition, demand, supply, commercial activity, regulation.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОПТИМІЗАЦІЯ ЛІКУВАННЯ У РАННЬОМУ ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНОМУ ПЕРІОДІ ХВОРИХ НА УСКЛАДНЕНІ ФОРМИ СИНДРОМУ ДІАБЕТИЧНОЇ СТОПИ - Автореферат - 26 Стр.
КУЛЬТУРНИЙ РОЗВИТОК ГРЕЦЬКОЇ СПІЛЬНОТИ УКРАЇНИ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНИ ХХ СТ. - Автореферат - 30 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ УЛАШТУВАННЯ ПАЛЬ З РОЗШИРЕНОЮ П’ЯТОЮ - Автореферат - 26 Стр.
АВТОМАТИЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ЕНЕРГОСПОЖИВАННЯМ В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОМУ ВИРОБНИЦТВІ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Автореферат - 24 Стр.
ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА СУГЕСТОПЕДИЧНОГО НАВЧАННЯ ШКОЛЯРІВ СЕРЕДНІХ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ - Автореферат - 54 Стр.
Педагогічні умови формування умінь командира підрозділу у майбутніх офіцерів МВС України - Автореферат - 25 Стр.
Стратегічне державне управління формуванням агропромислового комплексу регіону - Автореферат - 22 Стр.