У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВВЕДЕНИЕ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Рябцев Андрій В’ячеславович

УДК 519.863:336.225.621.1

Моделювання оптимальної податкової стратегії підприємства

Спеціальність 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

 

Донецьк – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

г

Науковий керівник – | доктор економічних наук, професор

Лисенко Юрый Григорович,

Донецький національний університет

Міністерства освіти і науки України,

завыдувач кафедри економічної кібернетики

(м. Донецьк).

 

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Вітлинський Вальдемар Володимирович, Київський національний економічний університет Міністерства освіти і науки України,професор кафедри економіко- математичних методів (м.Київ)

кандидат економічних наук Хижняк Володимир Іванович, Донецький інститут економіки та господарського права, професор кафедри вищої математики та економіко- математичних методів (м.Донецьк)

Провідна установа:

Харківський державний економічний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра економічної кібернетики (м.Харків)

Захист відбудеться 26 червня 2003 р. о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 11.051.07 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: вул. Челюскінців, 198-а, м. Донецьк – 83015.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: вул. Університетська, 24, м. Донецьк – вул.Університетська, 24.

Автореферат розісланий 23 травня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради |

Беспалова А.Г.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Діюча в Україні система оподаткування, що формує податкове середовище підприємницької діяльності, є недосконалою. Недосконалість податкової системи обумовлено невиконанням основних принципів оподаткування, сформульованих у Законі України “Про систему оподаткування”, а саме: стимулювання виробничої та інвестиційної активності, обов'язковість, рівнозначність і пропорційність, рівність, соціальна справедливість, стабільність, економічна обґрунтованість та ін.

В умовах нестабільного податкового середовища, що зумовлено загальною економічною нестабільністю і мінливістю податкового законодавства України, досить актуальною є проблема зниження податкового тягаря, що лежить на “плечах” вітчизняних виробників. На сучасний момент підприємства повинні сплачувати значну частку свого прибутку державі. Значний податковий тягар “вимиває” обігові кошти підприємства, знижуючи тим самим його фінансову стійкість і платоспроможність, позбавляє їх фінансових ресурсів, необхідних для ведення розширеного відтворення.

У двох напрямках ведуться наукові дослідження питань оптимізації податкової системи: пошук податкових ставок, що максимізують надходження до бюджету або, навпаки, таких, що забезпечують умови більш швидкого економічного розвитку суб’єктів господарської діяльності. Протилежність інтересів державних податкових органів та підприємств щодо оподаткування призводить до випадків ухилення від сплати податків.

Проблемі зниження податкового тиску приділяється значна увага на всіх гілках державної влади, ця проблема є об’єктом дослідження багатьох науковців, як вітчизняних, так і зарубіжних: Балацький Є.В., Вишневський В.П., Вітлінський В.В., Єгоров П.В., Ковальчук К.Ф., Лисенко Ю.Г., Мовшович С.М., Соколовський Л.Е., Папаїка О.О., Петренко В.Л., Рева Т.М. та інші. Питання оптимізації податкової системи спрямовані на зниження фіскального тиску, що є підґрунтям для розробки оптимальної податкової стратегії підприємств.

Таким чином, проблема зниження податкового тиску на підприємстві є на сучасний момент досить актуальною, а питання оптимізації процесів управління податками на підприємстві в умовах нестабільного економічного середовища вимагають ретельного і глибокого дослідження, що і визначило мету і задачі дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано в рамках держбюджетної теми ДонНУ Г-00/54 “Моделювання динаміки виробничо-економічних систем”, номер держреєстрації – 0100U001971. Автор приймав участь у зазначеній темі як співвиконавець.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є моделювання оптимальної податкової стратегії підприємства, що дозволить підвищити його фінансову стійкість. Для досягнення поставленої мети було сформульовано і вирішено такі задачі:

проведено аналіз податкових умов функціонування підприємств, визначено структуру сплачуваних підприємством податків та розраховано сукупну ставку оподаткування підприємств;

розроблено класифікацію сучасних методів податкової оптимізації, які використовуються на вітчизняних та зарубіжних підприємствах;

обґрунтовано необхідність створення системи податкового менеджменту на підприємстві в умовах нестабільного економічного середовища, визначено його структурні елементи;

запропоновано концепцію синтезу оптимальної податкової стратегії підприємства;

на основі запропонованої концепції розроблено комплекс економіко-математичних моделей синтезу оптимальної податкової стратегії підприємства, які реалізують механізм стратегічного управління податками на підприємстві;

запропоновано алгоритм податкового планування, за яким реалізується податкова стратегія, яку розроблено на основі економіко-математичних моделей.

Об'єктом дослідження дисертаційної роботи є процеси управління податками на підприємстві.

Предметом дослідження є моделювання оптимальної податкової стратегії підприємства.

Методи дослідження. Проведені в дисертаційній роботі дослідження засновані на фундаментальних роботах вітчизняних і зарубіжних учених з питань теорії і практики оподаткування, застосування математичних методів в економіці, сучасних досягненнях економічної науки в розглянутій області.

У процесі дослідження використані принципи системного підходу, методи економічного аналізу і прогнозування, статистичні методи обробки економічної інформації, методи аналізу динамічних моделей, методи економіко-математичного моделювання.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі акти Верховної Ради України і декрети Кабінету Міністрів України, статистичні дані про структуру і динаміку ВВП, суми податкових надходжень до бюджету та інші макроекономічні показники, дані бухгалтерського і податкового обліку про динаміку фінансового стану ВАТ “Донецький енергозавод” (м. Донецьк).

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертаційній роботі здійснено постановку та вирішення актуальної задачі моделювання оптимальної податкової стратегії підприємства в умовах нестабільного економічного середовища. При цьому було отримано такі наукові результати:

концепція синтезу оптимальної податкової стратегії підприємства, що побудована на основі принципів системного підходу, реалізація якої дозволяє підвищити фінансову стійкість підприємства в умовах нестабільного економічного середовища;

модель динаміки основних виробничих фондів підприємства, яка побудована на основі теорії різницевих рівнянь та дозволяє оцінити вплив податків на стабільність розвитку підприємства;

модель податкового планування, яка побудована на основі теорії диференціальних рівнянь, що дозволяє визначити їх суми в планованому періоді;

модель управління грошовими потоками підприємства, яку побудовано з використанням методів імітаційного моделювання, що дозволяє визначити оптимальну структуру обігових коштів з метою зниження податкового навантаження підприємства.

Практичне значення одержаних результатів дисертаційного дослідження полягає в тому, що теоретичні положення, викладені в дисертаційній роботі, доведені до рівня практичної реалізації. Розроблений комплекс економіко-математичних моделей синтезу оптимальної податкової стратегії впроваджений на ВАТ “Донецький енергозавод” (м. Донецьк), що підтверджується актом впровадження.

Особистий внесок автора. Всі одержані в дисертаційній роботі наукові результати були розроблені автором самостійно. Крім того, в роботах у співавторстві автором було проведено аналіз сучасних економіко-математичних моделей оптимізації податкової системи, обґрунтовано необхідність розробки імітаційної моделі функціонування підприємства з метою оцінки впливу податків на його фінансову стійкість, розроблено модель динаміки основних виробничих фондів підприємства, розроблено модель управління грошовими потоками підприємства.

Апробація результатів дисертації. Основні положення роботи доповідалися й обговорювалися на наукових семінарах кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету, V Міжнародному конгресі українських економістів (м. Львів, 2000), Міжнародній науково-практичній конференції “Наука і освіта – 2002” (м. Дніпропетровськ, 2002), VII Всеукраїнській науково-методичній конференції (м. Запоріжжя, 11-13 вересня 2002), VI Міжнародній науково-практичній конференції “Наука і освіта – 2003” (м. Дніпропетровськ, 2003).

Публікації. За матеріалами дослідження опубліковано 9 робіт загальним обсягом 3,37 д.а., з яких авторові належить 2,25 д.а.

Структура й обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку літератури з 123 найменувань і 1 додатку. Роботу викладено на 157 сторінках. Матеріал дисертації ілюструють 20 таблиць, 18 рисунків.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, задачі, об'єкт, предмет і методологію дослідження, показано наукову новизну і практичну цінність роботи.

Розділ 1. “Методологічні основи синтезу податкової стратегії підприємства”. В цьому розділі проведено аналіз податкових умов функціонування вітчизняних підприємств, визначено структуру податків, що сплачуються підприємствами, досліджено сучасні підходи до оптимізації податкової системи на макрорівні, проаналізовано методи податкової оптимізації, що використовуються вітчизняними та зарубіжними підприємствами, запропоновано концепцію синтезу оптимальної податкової стратегії підприємства.

Податкові умови фінансово-господарської діяльності підприємств визначаються діючою в державі системою оподаткування. Вона безпосередньо впливає на показники економічної ефективності суб'єктів господарської діяльності та її елементи: виробництво, розподіл, обмін, споживання. Система оподаткування являє собою сукупність встановлених у державі податків, зборів, мит та інших прирівняних до них обов'язкових платежів, а також форм і методів їх стягнення.

Податкова система України сьогодні є недосконалою. Це обумовлено, насамперед, невиконанням основних принципів оподаткування, визначених у Законі України “Про систему оподаткування”, нестабільністю і суперечливістю податкового законодавства, наявністю в ньому недоліків, що дозволяють платникам податків ухилятися від їх сплати. Одним з недоліків діючої податкової системи є диспропорція фіскального тиску. Значна частина податкового навантаження в Україні припадає на юридичних осіб, тоді як в економічно розвинутих країнах – на фізичних. Дані про суми податкових платежів до державного бюджету наведено в табл. 1.

Таблиця 1.

Податкові надходження до державного бюджету України (млн. грн)*

Показники | 1998 | 1999 | 2000 | 2001

Податок на додану вартість | 7460,1 | 8409,2 | 9441,4 | 10348,4

Податок на прибуток підприємств | 5694,4 | 6352,5 | 7698,4 | 8280,0

Прибутковий податок з громадян | 3570,6 | 4434,4 | 6377,7 | 8774,9

Акцизний сбір з вітчизняних товарів | 1089,8 | 1577,2 | 1798,4 | 2207,5

Акцизний сбір з імпортних товарів | 199,0 | 210,4 | 441,3 | 446,8

Плата за землю | 1114,9 | 1090,3 | 13764 | 1618,6

Податки на міжнародну торгівлю та зовнішні операції | 972,7 | 1238,1 | 1560,7 | 1945,3

Податки на власність | 193,1 | 296,2 | 529,5 | 552,4

Збір на геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок держ. бюджету | 152,7 | 144,4 | 313,1 | 245,7

Інші податки | 459,9 | 590,4 | 927,4 | 1290,9

в тому числі місцеві податки і збори | 392,1 | 441,5 | 485,5 | 513,6

Всього податкових надходжень | 21848,3 | 25130,4 | 31317,5 | 36716,7

* Дані отримані зі статистичного щорічника України. – 2001 рік. – К.: Техніка, 2002. – 575 с.

Аналіз структури обов'язкових платежів показав, що підприємства повинні сплачувати зі свого валового доходу значні суми у вигляді податків і зборів до державного та місцевого бюджетів, позабюджетних фондів. Це значно підриває фінансову стійкість підприємств, позбавляє їх фінансових ресурсів, необхідних не тільки для ведення розширеного відтворення, але й не дозволяє здійснювати просте. У зв'язку з цим у підприємств є два шляхи рішення зазначеної проблеми зниження податкового тиску: відхід у “тінь” чи створення системи податкового менеджменту, основна задача якого є синтез оптимальної податкової стратегії.

Перший шлях найменш привабливий як для платників податків, оскільки вони несуть не тільки адміністративну, але найчастіше – кримінальну відповідальність, а значні штрафні санкції роблять ухилення від сплати податків економічно невигідним, так і для держави, оскільки це зменшує доходну частину бюджету, позбавляючи його можливості ефективно реалізовувати економічну і соціальну політику.

Другий шлях у нашій країні ще не отримав достатнього розвитку, оскільки дотепер не існує концептуальних основ синтезу податкової стратегії, відсутній єдиний підхід до створення системи податкового менеджменту, немає практичного досвіду в управлінні податками. Методи податкової оптимізації, які застосовуються підприємствами, спрямовані на зменшення розміру податкових зобов'язань за допомогою цілеспрямованих правомірних дій платника податків, що включають до себе повне використання всіх наданих законодавством пільг, податкових звільнень та інших законних прийомів і способів.

У зв'язку з цим у дисертаційній роботі пропонується концепція синтезу оптимальної податкової стратегії, розробка і реалізація якої є прерогативою податкового менеджменту. Основними функціями податкового менеджменту є: аналіз податкового середовища, податковий облік, планування податкових платежів, податковий моніторинг, контроль виконання рішень в області податкового управління. Таким чином, пропонується організувати систему податкового менеджменту на підприємстві як підсистему фінансового менеджменту.

Податкова стратегія, що визначає цілі та шляхи її досягнення в напрямку податкової мінімізації, формується на основі загальної стратегії підприємства, яку, в свою чергу, необхідно коректувати з урахуванням особливостей реалізації стратегії податкового менеджменту. Загальна стратегія підприємства визначається на рівні стратегічного управління, де відбувається координація тактичних цілей усіх підсистем управління: операційного, фінансового, інноваційного, інвестиційного менеджменту й інших. На рівні тактичного управління система податкового менеджменту ставить своєю метою мінімізацію податкового навантаження на підприємство, що на рівні оперативного управління розподіляється на ряд задач, зокрема: скорочення бази оподаткування, відстрочка податкових платежів, надання податкових пільг. Концептуальну схему синтезу оптимальної податкової стратегії підприємства представлено на рис. 1.

Рис. 1. Концептуальна схема синтезу податкової стратегії підприємства

Процес управління податками на підприємстві передбачає здійснення таких етапів: аналізу податкового середовища, оцінки поточного рівня оподаткування, податкове прогнозування та планування, оптимізації грошових потоків, податкового моніторингу господарських операцій, податкового обліку, аналізу та звітності, оцінка ефективності управління податками.

Розділ 2. “Моделювання оптимальної податкової стратегії підприємства”. В цьому розділі розроблено модель динаміки основних виробничих фондів, яка дозволяє оцінити вплив основних податків на стабільність розвитку підприємства; запропоновано економіко-математичну модель планування податкових платежів, що дозволяє визначити їх суми в планованому періоді; розроблено модель управління грошовими потоками підприємства, яку спрямовано на зниження податкового навантаження підприємства.

Етап оцінки поточного рівня оподаткування реалізується за допомогою моделі динаміки основних виробничих фондів, яка відображає взаємозв’язок між оновленням, обсягом та вартістю основних виробничих фондів (ОВФ) і прибутком підприємства, а також дозволяє оцінити вплив податку на прибуток та ПДВ на відтворювальні процеси. Головною умовою стабільного функціонування підприємств є здійснення розширеного відтворення. Це означає, що повинно відбуватися зростання вартості виробничих потужностей. Зростання вартості основних виробничих фондів описано такою моделлю:

Kt+1 = (1-a)Kt + u(Rt + aKt), (1)

Qt = kKt, (2)

Vt = kKtP, (3)

Rt = (1 – TR)(Kt(k((1 – TN)P – m) – (a + w/f)) – C). (4)

де Kt – вартість ОВФ у момент часу t, a – норма вибуття ОВФ, Rt – прибуток підприємства в момент часу t, u – норма реінвестування, k – коефіцієнт фондовіддачі основних фондів, Qt – обсяг виробництва продукції, P – ціна продукції, Vt – виручка від реалізації, TR – ставка податку на прибуток, TN – ставка ПДВ, m – вартість матеріальних витрат на одиницю продукції, w – заробітна плата одного робочого основного виробничого персоналу, f – коефіцієнт фондоозброєності, C – умовно-постійні витрати.

На підставі моделі (1)-(4) будується різницеве рівняння динаміки ОВФ:

, (5)

Рішення рівняння (5) дає точку рівноваги:

. (6)

Звідси маємо умови стабільності точки рівноваги:

1) для ставки податку на прибуток:

, (7)

2) для ставки ПДВ:

, (8)

де g1 = Pkf, g2 = mkf, g3 = af.

Модель динаміки основних фондів підприємства (1)-(5) дозволяє визначити такі податкові параметри, при яких підприємство буде стабільно розвиватися в довгостроковому періоді за рахунок здійснення розширеного відтворення. Знаючи ідеальні і реальні податкові умови, керівництво підприємства може визначити, на якій траєкторії розвитку воно зараз знаходиться, й прийняти відповідні управлінські рішення щодо стабілізації цієї траєкторії.

Планування податкових платежів є основою для планування операційної, фінансової та інших видів діяльності підприємства, оскільки планові значення сум податків порівнюються з фінансовими ресурсами, а, отже, оцінюється можливість підприємства покрити податкові зобов'язання без збитку для його фінансової стійкості. Тому, перш ніж приймати рішення щодо розробки виробничого плану необхідно розрахувати планові обсяги валових доходів, витрат, податкового прибутку і платежів, на підставі яких формуються керуючі впливи. Під час здійснення податкового менеджменту розробляється план податкових відрахувань і прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства на кінець звітного періоду, і має можливість динамічно прораховувати результати своїх дій на об'єкт. Таким чином, система управління обирає такий вектор керуючих впливів, що дозволяє мінімізувати обсяг податкових платежів у поточному звітному періоді.

Планування податкових платежів здійснюється за допомогою такої системи диференціальних рівнянь:

, (9)

, (10)

, (11)

, (12)

, (13)

де i – номер продукції, j – номер матеріалу, Vl – денний доход від l-го продажу, ZlR – матеріальні витрати, Zmd – цехові витрати, Wmd – витрати на оплату праці, ZT – валові витрати виробництва, wi – питомі витрати по оплаті праці, siG,sjm,sjR,si,smA,smc,smw, – норми швидкості витрат відповідно до їх типу, виробництва i-го виду продукції, ci – собівартість одиниці продукції, piG, pjm, pjR, – ціни реалізації продукції, матеріалів та закупівлі матеріалів відповідно, CFOT – соціальні нарахування на оплату праці, T – сума сплачуваних податків.

Задача синтезу податкової стратегії підприємства на оперативному рівні вирішується за рахунок оптимального розподілу матеріальних і фінансових ресурсів у часі і між елементами грошових потоків. Оскільки податки є від’ємними грошовими потоками, то їх можна зменшити за рахунок скорочення тих грошових потоків, що є базою оподаткування. Крім того, можна досягнути значного розширення позитивних грошових потоків, без суттєвого збільшення податків. Таким чином, якісне управління обіговими коштами і фінансовими інвестиціями, а також, залучення короткострокових кредитів банків, дозволяє підприємству суттєво підвищити свою платоспроможність і фінансову стійкість.

У дисертаційній роботі запропоновано економіко-математична модель обігу оборотного капіталу і грошових потоків (обігу коштів) підприємства. Досліджується залежність прибутку і рентабельності оборотного капіталу від величини оборотного капіталу, аналізуються деякі заходи щодо підвищення фінансово-економічної ефективності із залученням додаткових коштів. Дана модель базується на схемі обігу грошових потоків підприємства, що представлена на рис. 2.

Рис. 2. Схема обігу грошових потоків підприємства

На основі розробленої в роботі моделі сформульована задача покрокової мінімізації податкового навантаження підприємства на кожен місяць з метою забезпечення його фінансової стійкості. Вектор t характеризує фінансовий стан підприємства в t-й місяць, а змінні t = (Vijt), (i? j) підлягають виборові на кожному кроці. Тоді Ft() є оптимальне значення цільової функції t-крокового процесу, що відповідає вектору , інакше кажучи – функція стану. Нехай при обраних t і t вектор параметрів стану для інших (t–1) кроків є (t,). Тоді задача покрокової мінімізації вирішується за допомогою методу динамічного програмування, сутність якого полягає в побудові і використанні рекурентних співвідношень виду:

. (14)

Тоді, визначивши Ft() при фіксуванні , одночасно знаходять оптимальні значення *() керуючих впливів на t-му місяці.

Розділ 3. “Реалізація оптимальної податкової стратегії підприємства на прикладі ВАТ “Донецький енергозавод”. В цьому розділі запропоновано алгоритм податкового планування на підприємстві, проведено аналіз фінансового стану ВАТ “Донецький енергозавод” (м. Донецьк), реалізовано модель управління грошовими потоками на прикладі зазначеного вище підприємства; розраховано економічний ефект від впровадження запропонованого комплексу моделей синтезу оптимальної податкової стратегії.

Реалізація податкової стратегії багато в чому залежить від реалізації податкового планування, яка визначає рух грошових потоків, їх відповідність матеріальним ресурсам, забезпечує реальне використання економічних важелів, органічне поєднання товарно-грошових відносин і системи управління підприємством. Податкове планування є частиною фінансового планування на підприємстві, і тому передбачає планування всіх доходів і витрат коштів для забезпечення його розвитку. Воно здійснюється шляхом складання фінансових планів різного змісту і призначення в залежності від задач і об'єктів планування.

Запропонований у дисертаційній роботі алгоритм податкового планування, що дозволяє підприємству реалізувати податкову стратегію, передбачає виконання таких етапів: визначення переліку податків, які підприємство повинне сплачувати згідно з чинним законодавством; визначення ставок податків і розрахунок величини бази оподаткування; розрахунок сум податків, які підлягають сплаті; календарне планування податкових платежів і формування платіжного календаря підприємства на визначений календарний період.

Розроблений у дисертаційній роботі комплекс економіко-математичних моделей оптимізації податкової стратегії підприємства було реалізовано на промисловому підприємстві м. Донецька ВАТ “Донецький енергозавод”. Були проаналізовано основні показники фінансово-господарської діяльності підприємства в динаміці за 1996-2001 рр., зокрема, вартість основних виробничих фондів і оборотних активів, обсяги і виручка від реалізації, собівартість продукції, операційний і валовий прибуток та ін., а також структура податків, що сплачуються підприємством.

У дисертаційній роботі представлено реалізацію моделі управління грошовими потоками, що сформульована як задача динамічного програмування. Метод динамічного програмування застосовується для задач, у яких процес прийняття рішень, розбивається на кроки. Оптимізація здійснюється на кожному кроці з урахуванням реалізації рішення на попередньому етапі, але не може впливати на нього. Тобто оптимальність на кожному наступному етапі не залежить від початкового стану і рішення в попередньому етапі. Оптимізація на кожному етапі здійснюється з урахуванням реалізації імітаційної моделі, яку побудовано за методом системної динаміки Дж. Форрестера і реалізовано в ППП PowerSim.

Весь розроблений комплекс економіко-математичних моделей синтезу оптимальної податкової стратегії впроваджено на підприємстві ВАТ “Донецький енергозавод”. Результатом реалізації оптимальної податкової стратегії стало зниження величини податкового навантаження, розрахованого такою формулою:

, (15)

де T -– сума податків, V – обсяг реалізації продукції.

Динаміку податкового навантаження на підприємство представлено на рис. 3.

* результат впровадження запропонованої концепції

Рис. 3. Величина податкового навантаження на ВАТ “Донецький енергозавод”

Економічний ефект було отримано за рахунок оптимального перерозподілу обігових коштів між статтями доходів та витрат, прискорення обігу оборотних ресурсів та використання в повному обсязі всіх податкових пільг, що передбачені законодавством. Під час оптимізації податкової стратегії також було підвищено показники виробничої та фінансової ефективності.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі на теоретичному, методологічному й інструментальному рівнях поставлено і вирішено задачу синтезу оптимальної податкової стратегії підприємства. У результаті проведеного дослідження було отримано такі результати:

1. На основі проведеного аналізу податкових умов функціонування вітчизняних підприємств визначено структуру податків, зборів і інших обов'язкових платежів, що підлягають сплаті в державний та місцеві бюджети і позабюджетні фонди, розраховано сукупну ставку оподаткування підприємств. Це дозволяє визначити ті податки, які є критичними для фінансової стійкості підприємства, та сконцентрувати управління на скорочення об’єкту оподаткування.

2. Розроблено класифікацію сучасних методів мінімізації податкового тиску на підприємство. Ця класифікація дозволяє керівництву вибрати таку групу методів, що не суперечать чинному законодавству, є найбільш доречними сфері діяльності підприємства, а також дозволяють використати в повному обсязі весь комплекс наданих законодавством пільг.

3. Запропоновано концепцію синтезу оптимальної податкової стратегії підприємства, яку побудовано на принципах системного підходу, яка дозволяє підвищити фінансову стійкість підприємства в умовах нестабільного економічного середовища. З метою розробки і реалізації податкової стратегії пропонується створити на підприємстві систему податкового менеджменту.

4. На основі запропонованої концепції розроблено комплекс економіко-математичних моделей синтезу оптимальної податкової стратегії підприємства, що спрямовані на вирішення наступних задач: оцінка впливу податків на стабільність розвитку підприємства, планування податкових платежів, оптимізації грошових потоків при заданих планових параметрах. Реалізація розроблених моделей дозволяє знизити рівень податкового навантаження та підвищити фінансову стійкість підприємства.

5. Запропоновано алгоритм податкового планування, що дозволяє підприємству реалізувати податкову стратегію підприємства. Податкове планування дозволяє визначити рух грошових потоків, їх відповідність матеріальним ресурсам, забезпечує реальне використання економічних важелів, органічне поєднання товарно-грошових відносин і системи управління підприємством.

6. Розроблений комплекс економіко-математичних моделей реалізовано на ВАТ “Донецький енергозавод” (м. Донецьк); отримано економічний ефект у розмірі 135 тис. грн, що підтверджується актом впровадження. Економічний ефект було отримано за рахунок оптимального перерозподілу обігових коштів між об’єктами доходів та витрат, прискорення обігу оборотних ресурсів та використання в повному обсязі всіх податкових пільг, що передбачені законодавством.

список опублікованих автором робіт за темою дисертації

Статті у наукових фахових виданнях

1. Жерлицын Д.М., Рябцев А.В. Современные трактовки кривой Лаффера // Модели управления в рыночной экономике: Сб. науч. трудов. – Донецк: ДонГУ, 2000. – Вып. 3. – С. 54-62. (Особистий внесок автора: проведено аналіз сучасних економіко-математичних моделей оптимізації податкової системи).

2. Рябцев А.В. К вопросу о моделировании оптимальной налоговой ставки // Модели управления в рыночной экономике: Сборник научных трудов / Под. общ. ред. д.э.н., проф. Ю.Г.Лысенко. – Донецк: ДонНУ, 2000. – Спец. вып. – С. 57-62.

3. Рябцев А.В. Моделирование процессов влияния инновационных мероприятий на денежные потоки производственно-экономической системы // Новое в экономической кибернетике: Сб. науч. статей. – Донецк: ДонНУ, 2000. – Вып. 4. (Модели и методы реинжиниринга систем управления). – С. 77-85.

4. Стасюк В.П., Рябцев А.В. Влияние налогов на воспроизводственные процессы промышленного предприятия // Економічна кібернетика (Міжнародний журнал). – Донецк: ДонНУ, 2001. – № 1-2. – С. 101-107. (Особистий внесок автора: розроблено модель динаміки основних фондів підприємства, що дозволяє оцінити вплив податку на стабільність розвитку підприємства).

5. Лысенко Ю.Г., Рябцев А.В. Минимизация налоговой нагрузки промышленного предприятия посредством оптимизации денежных потоков // Новое в экономической кибернетике: (Сб. научн. ст.) Под общ. ред. Ю.Г.Лысенко; Донецкий нац. ун-т. // Моделирование налоговой политики предприятий. – Донецк: ДонНУ, 2003. – № 1. – с. 4-16. (Особистий внесок автора: розроблено модель управління грошовими потоками підприємства, що дозволяє визначити оптимальну структуру оборотних активів та поточних зобов’язань з метою зниження податкового навантаження підприємства).

За матеріалами конференцій

6. Петренко В.Л., Рябцев А.В. Шляхи удосконалення національної податкової системи // Матеріали доповідей V Міжнародного конгресу українських економістів. – Ч.1. – Львів, 2000. – С. 292-294. (Особистий внесок автора: обґрунтовано необхідність розробки імітаційної моделі функціонування підприємства з метою оцінки впливу податків на його фінансову стійкість).

7. Рябцев А.В. Вплив податків на фінансову стійкість підприємства // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції “Наука і освіта – 2002”. – Том 18. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. – С. 40-42.

8. Рябцев А.В. Концепция синтеза оптимальной стратегии налогового менеджмента предприятия // Тези доповідей VII Всеукраїнської науково-методичної конференції (Запоріжжя, 11-13 вересня 2002). – Запоріжжя, 2002. – С. 177-178.

9. Рябцев А.В. Модель управления денежными потоками промышленного предприятия // Матеріали VI Міжнародної науково-практичної конференції “Наука і освіта – 2003”. – Том 21: Економіка. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – С. 47-48.

АНОТАЦІЯ

Рябцев А.В. Моделювання оптимальної податкової стратегії підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02. – Економіко-математичне моделювання. – Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2003.

Дисертаційну роботу присвячено вирішенню актуальної задачі моделювання процесів управління податками на підприємстві. На основі принципів системного підходу запропоновано концепцію синтезу оптимальної податкової стратегії підприємства. Обґрунтовано необхідність створення системи податкового менеджменту на підприємстві.

На основі запропонованої концепції розроблено комплекс економіко-математичних моделей синтезу оптимальної податкової стратегії, реалізація якого дозволяє знизити податковий тиск на підприємство і підвищити його фінансову стійкість в умовах нестабільного економічного середовища. Запропоновано алгоритм податкового планування, що реалізує податкову стратегію підприємства.

Ключові слова: податкова стратегія, податковий менеджмент, податкове планування, фінансова стійкість, моделювання.

Аннотация

Рябцев А.В. Моделирование оптимальной налоговой стратегии предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02. – Экономико-математическое моделирование. – Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2003.

В диссертационной работе на теоретическом, методологическом и инструментальном уровне поставлена и решена задача синтеза оптимальной налоговой стратегии предприятия.

Проведенный анализ налогового законодательства позволил сделать вывод о несовершенстве отечественной налоговой системы. Несовершенство обусловлено невыполнением основных принципов налогообложения, определенных в Законе Украины “О системе налогообложения”, нестабильностью и противоречивостью налогового законодательства, наличием в нем “пробелов”, позволяющих налогоплательщикам уклоняться от уплаты налогов.

Функционируя в условиях высокого налогового бремени, отечественные предприятия вынуждены искать различные пути его минимизации. Проведенное исследование показало, что существует две группы способов минимизации налоговой нагрузки: незаконные (криминальные) и легальные. Незаконные способы основаны на уклонении от уплаты налогов, сокрытии доходов, подмене и фальсификации документов, использовании фиктивных структур и пр. Легальные методы снижения налоговой нагрузки предполагают использование всех предоставленных законодательством льгот, налоговых освобождений и других законных приемов и способов.

В настоящее время не существует методики легальной минимизации налоговой нагрузки, отсутствуют концептуальные основы синтеза налоговой стратегии, незначительный практический опыт в управлении налогами. В связи с этим на предприятии предлагается создать систему налогового менеджмента, главной задачей которого является разработка и реализация оптимальной налоговой стратегии.

Налоговая стратегия, которая определяет цели и пути их достижения в направлении налоговой минимизации, формируется на основе общей стратегии предприятия, которая в свою очередь корректируется с учетом особенностей реализации стратегии налогового менеджмента. Основными функциями налогового менеджмента являются: анализ налоговой среды, налоговый учет, планирование налоговых платежей, налоговый мониторинг, контроль исполнения решений в области налогового управления.

Синтез оптимальной налоговой стратегии предприятия предполагает реализацию следующих этапов процесса управления налогами: анализ налоговой среды, оценка текущего уровня налогообложения предприятия, планирование налоговых платежей, оптимизация денежных потоков с целью минимизации налоговой нагрузки.

Выполнение первого этапа осуществляется с помощью модели динамики основных фондов промышленного предприятия, позволяющей определить такие налоговые параметры, при которых предприятие будет стабильно развиваться в долгосрочном периоде за счет осуществления расширенного воспроизводства.

Второй этап реализуется с помощью модели планирования налоговых платежей, позволяющая определить сумы налоговых платежей в планируемом периоде. Планирование налоговых платежей является основой для планирования операционной, финансовой, инвестиционной и других видов деятельности предприятия.

Модель управления денежными потоками промышленного предприятия, направлена на обеспечение финансовой устойчивости предприятия и минимизацию налоговой нагрузки в краткосрочном периоде за счет оптимального распределения материальных и финансовых ресурсов во времени и между элементами денежных потоков.

Реализация налоговой стратегии во многом зависит от реализации налогового планирования, которое определяет движение денежных потоков, их соответствие материальным ресурсам, обеспечивает реальное использование экономических рычагов, органическое объединение товарно-денежных отношений и системы управления предприятием.

Ключевые слова: налоговая стратегия, налоговый менеджмент, налоговое планирование, финансовая устойчивость, моделирование.

Summary

Ryabtsev A.V. Modelling of enterprise’s optimal tax strategy. – Manuscript.

Thesis for a candidate degree in economic sciences on speciality 08.03.02 – Economic and mathematical modelling. – Donetsk National University, Donetsk, 2003.

The thesis is devoted to solving the actual problem of modelling the enterprise’s tax management processes. Based on the system approach principles the concept of enterprise’s optimal tax strategy synthesis is proposed. The need of establishing the tax management system of enterprise is proved.

Based on the concept the complex of economic-mathematical models of enterprise’s optimal tax strategy synthesis is developed. Realisation of the models allows to lower the tax press on enterprise and increase its financial stability in conditions of unstable tax environment. The tax-planning algorithm is proposed. This algorithm allows to fulfil the enterprise’s tax strategy.

Keywords: tax strategy, tax management, tax planning, financial stability, modelling.