У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ РЕГІОНАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

ШЕВЧЕНКО ІННА БОРИСЛАВІВНА

УДК 331.5:332.146(477.84)

РЕГУЛЮВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО РИНКУ ПРАЦІ ЗА УМОВ СТРУКТУРНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ

(на прикладі Тернопільської області)

Спеціальність 08.09.01 – Демографія, економіка праці, соціальна економіка і політика

АВТОРЕФЕРАТ

Дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Тернопільській академії народного господарства Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент
Брич Василь Ярославович,
Тернопільська академія народного господарства, доцент.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,
Бандур Семен Іванович,
Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, завідувач відділу регіональних проблем зайнятості та ринку праці;

кандидат економічних наук,
Семів Любов Казимирівна,
Інститут регіональних досліджень НАН України, старший науковий співробітник.

Провідна установа: Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки з питань європейської інтеграції України, відділ проблем гуманітарної політики, людського розвитку і споживчого ринку, м. Київ.

Захист відбудеться 27 червня 2003 р. о 14 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д .154.01 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора наук в Інституті регіональних досліджень НАН України за адресою: 79026, м. Львів, вул. Козельницька, 4.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Інституту регіональних досліджень НАН України за адресою: 79026, м. Львів, вул.. Козельницька, 4.

Автореферат розісланий 27 травня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук Жовтанецький В.І.

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Важливим завданням сучасної економічної думки є формування нових підходів до управління розвитком регіональних ринків праці (РРП). В Україні потреба вирішення цього питання ознаменована загальним курсом реформ і визначається Посланням Президента України до Верховної Ради України „Європейський вибір. Концептуальні засади стратегії економічного і соціального розвитку України на 2002-2011 роки”, Посланням Президента України до Верховної Ради України „Про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2002 році”, Програмою діяльності Кабінету Міністрів України на 2003-2004 роки, ін. Однак про реальні зрушення в зазначеній царині говорити не приходиться. Як доволі динамічне явище, РРП формуються в різних умовах. З одного боку, вони перебувають під тиском глобалізації економіки, проникнення інформаційних і інноваційних технологій в сферу праці, з іншого – територіальних відмінностей ресурсного забезпечення регіонів, особливостей структурної перебудови їх економіки, темпів інституційних перетворень, специфіки мотивації зайнятості та підприємницької активності населення, тощо. Актуальність дослідження проблем управління РРП на сучасному етапі національного державотворення України залишається дуже високою.

Методологічні, методичні і прикладні питання регулювання розвитку регіонального ринку праці вже тривалий час перебувають в полі зору наукових дискусій. В Україні вагомий внесок у розробку визначеної проблематики внесли Бандур С.І., Богиня Д.П., Бондар І.К., Герасимчук В.І., Долішній М.І., Заяць Т.А., Злупко С.М., Качан Є.П., Купалова Г.І., Кравченко І.С., Лібанова Е.М., Лукінов І.І., Онікієнко В.В., Петрова І.Л., Пирожков С.І., Шаленко М.В., Хомра О.У., та інші.

Не зважаючи на розгалужений потік публікацій, що мають місце за матеріалами досліджень проблем регулювання РРП, пропозиції здебільшого ґрунтуються на положеннях макроекономічної теорії. Доволі однобокою залишається сегментація РРП за професіями, структурою працездатного населення, структурою безробітних, недостатньо уваги приділяється їх взаємодії з ринками товарів та послуг, капіталу, інформації, досягнень науково-технічного прогресу, тощо. Цими обставинами пояснюється вибір теми дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження є складовою частиною науково-дослідних робіт Тернопільської академії народного господарства, зокрема планової теми "Демографічні і еколого-економічні проблеми розвитку і розміщення продуктивних сил аграрно-індустріального регіону" (номер держреєстрації 0101U002368).

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає у розробці теоретичних, методологічних і методичних підходів до регулювання РРП та обґрунтуванні рекомендацій щодо підвищення ефективності його розвитку в умовах трансформаційних перетворень економіки.

Досягнення загальної мети обумовило визначення і розв’язання наступних завдань:

·

поглиблення економічного змісту поняття РРП, виходячи з нового осмислення його суті під впливом науково-технічного прогресу та соціалізації економіки;

·

обґрунтування потреби та упорядкування класифікації функцій РРП на базі виділених ознак;

·

розроблення методологічних підходів до інтегральної оцінки трудового потенціалу;

·

проведення комплексної соціально-економічної оцінки умов розвитку РРП Тернопільської області та визначення особливостей впливу на нього структурної перебудови господарського комплексу;

·

розроблення методичних підходів до дослідження факторів впливу на перебіг соціально-економічних процесів, що мають місце на РРП;

·

розроблення концептуальних засад логістичної моделі регулювання РРП;

·

обґрунтування методичних підходів та основних напрямів підвищення ефективності дії механізму регулювання РРП на рівні адміністративної області.

Об’єкт дослідження – соціально-економічні процеси регулювання і розвитку ринку праці в Україні та характерні особливості їх протікання в умовах функціонування РРП Тернопільської області за умов структурної трансформації економіки.

Предмет дослідження - теоретико-методологічні і прикладні проблеми підвищення ефективності механізмів регулювання РРП під впливом структурних змін регіональної економіки.

Методи дослідження. Методологічну основу дисертаційного дослідження становлять фундаментальні положення сучасної економічної теорії, наукові досягнення вітчизняних та зарубіжних вчених у сфері розміщення продуктивних сил, регіональної економіки, зайнятості та ринку праці.

В якості інструменту дослідження застосовано загальнонауковий діалектичний метод пізнання. Дослідження теоретико-методологічних основ формування ринку праці проведено із застосуванням абстрактно-логічного методу. Для з’ясування закономірностей формування та реалізації механізму державної регіональної економічної політики використано принцип системного аналізу. Аналіз основних чинників впливу на перебіг соціально-економічних процесів розвитку ринків праці регіонів України проведений на основі методів економіко-статистичного аналізу, багатовимірного статистичного аналізу.

Інформаційною базою дисертаційного дослідження є законодавчі та адміністративні акти Верховної Ради, Президента і Кабінету Міністрів України, матеріали Державного комітету України по статистиці, Тернопільського обласного управління статистики, аналітичні матеріали Тернопільської обласної державної адміністрації, а також результати досліджень, виконаних автором.

Наукова новизна одержаних результатів. Основні результати і наукова новизна роботи полягають у наступному:

· поглиблено понятійно-термінологічний апарат вивчення РРП як суспільно-економічної системи, котра охоплює цілісну сукупність сфер, відносин, форм, методів, пов’язаних з трудовою діяльністю людини в межах конкретної території, функціонує з метою відтворення, зокрема накопичення і використання людських ресурсів і розвиток якої обумовлюється впливом діючих систем господарювання, розселення та рівнем розвитку продуктивних сил і виробничих відносин;

· отримали подальший розвиток дослідження економічної природи функцій РРП. Це дозволило запропонувати авторське бачення їх класифікації, виділити в складі традиційних функцію нового виду - трансформації і розвитку відносин власності та ринкових форм господарювання;

· розроблено методичні підходи до інтегральної оцінки трудового потенціалу регіону, котра, на відміну від існуючих, базується на застосуванні схеми послідовності проведення часткових його оцінок, зокрема на етапах: до використання (до моменту зайнятості суспільно-корисною працею), використання (в момент зайнятості суспільно-корисною працею) і продуктивного використання (в момент продуктивної зайнятості суспільно-корисною працею) робочої сили економічно активного населення;

· розроблено і апробовано методичні підходи до дослідження соціально-економічних процесів РРП з допомогою факторного аналізу. Новизна полягає у застосуванні більш досконалої системи критеріїв та показників оцінки РРП, а також в розробці алгоритму розрахунків;

· вперше розроблено концептуальні засади формування мережевої логістичної моделі працевлаштування незайнятого економічно активного населення і регулювання на цій основі процесів РРП;

· обґрунтовано основні напрями підвищення ефективності дії механізму регулювання ринку праці Тернопільської області, які полягають в оптимізації процесів трансформації регіональних потоків незайнятого економічно активного населення відповідно до дії факторів розвитку РРП та стратегічних пріоритетів структурної модернізації економіки регіону.

Практичне значення одержаних результатів. Отримані в ході дисертаційного дослідження наукові результати та розроблені на їх основі відповідні висновки і пропозиції поглиблюють знання в галузі регіональної економіки, економіки праці та зайнятості. Теоретико-методологічні засади формування механізму регулювання РРП, запропоновані автором, можуть бути використані при розробці нормативних актів та інших документів стосовно регіонального аспекту реформування української економіки.

Методичні підходи до вдосконалення системи забезпечення моделі регулювання ринку праці є завершеною розробкою, увійшли до наукового звіту, поданого в Тернопільську обласну державну адміністрацію, отримали позитивну оцінку і прийняті до використання, що підтверджується відповідною довідкою №02-457 від 22.05.2003 р.

Методичні підходи до напрямів формування функціональної системи регулювання РРП реалізовані в доповідній записці Тернопільському обласному центру зайнятості (довідка № ОЦ_/838 від 14.05.2003 р.).

Окремі положення дисертації використані при підготовці і викладанні лекційного курсу „Ринок праці” для студентів спеціальності 6.050.100 – Бакалавр „Управління трудовими ресурсами” (довідка № 126 – 028 / 388 від 5.02.2003 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійною завершеною роботою. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї і положення, що є результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні наукові положення і результати дисертаційної роботи доповідалися на ІІ міжнародній науково-практичній конференції "Регіональні проблеми розвитку АПК України: сучасний стан і перспективи вирішення" (Київ, Київський національний університет ім. Т.Шевченка, 18-19 березня 2002 р.), міжнародній науково-практичній конференції "Тенденції розвитку ринку праці в Україні та проблеми працевлаштування студентів" (Луганськ, Східноукраїнський національний університет, 5-6 квітня 2001 р.), міжнародній науково-практичній конференції "Управління людськими ресурсами: проблеми теорії та практики" (Київ, Київський національний економічний університет, 15-16 травня 2001 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції "Шляхи активізації вітчизняного виробництва: теорія та практика. Проблеми підготовки фахівців" (Хмельницький, Хмельницький інститут економіки та підприємництва, 25-26 травня 2001 р.) та ін.

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 14 наукових праць загальним обсягом 144 ст., з яких 92 ст. належить особисто автору, зокрема 10 наукових статей, 3 тези доповідей на наукових конференціях. У фахових виданнях опубліковано 10 праць.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів та висновків, списку використаних джерел, додатків. Повний обсяг дисертації складає 259 сторінок. Робота містить 8 таблиць та 14 рисунків, що займають 12 сторінок. Список використаних джерел налічує 158 найменувань, викладених на 15 сторінках, додатки займають 54 сторінки.

2. ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність вибраної теми, мета, основні завдання, об'єкт і предмет дослідження, наукова новизна та практична цінність одержаних результатів.

Перший розділ – „Теоретико-методологічні основи регулювання регіональних ринків праці на етапі структурних зрушень” присвячено вивченню основних понять і категорій, що розкривають суть РРП, методологічних аспектів його оцінки і взаємоз”язку з проблемами економічного зростання.

Аналіз теоретико-методологічних підходів до визначення поняття РРП дозволив виявити в середовищі наукових кіл існування різноманітних поглядів на його економічну природу. Не деталізуючи кожного з них, слід вказати, що найбільш прогресивними є ті, що опираються на положення неокласичних та сегментаційних теорій та концепцію людського капіталу. Зокрема, на відміну від існуючих визначень, ринок праці ми розглядаємо як суспільно-економічну систему, метою функціонування якої є накопичення, використання, відтворення людських ресурсів в умовах досягнутого рівня розвитку продуктивних сил та науково-технічного прогресу і яка охоплює цілісну сукупність сфер, відносин, форм, методів, пов’язаних з трудовою діяльністю людини. Виходячи з цього, нами пропонується трактувати економічну суть РРП як суспільно-економічної системи, котра охоплює цілісну сукупність сфер, відносин, форм, методів, пов’язаних з трудовою діяльністю людини в межах конкретної території, функціонує з метою відтворення, зокрема накопичення і використання людських ресурсів і розвиток якої обумовлюється впливом діючих систем господарювання, розселення та рівнем розвитку продуктивних сил і виробничих відносин.

Узагальнивши наукові підходи вітчизняних і зарубіжних авторів до класифікації функцій РРП, нами здійснено їх упорядкування. В роботі визначено систему, яка включає наступні функції РРП: суспільного поділу праці, трудозбереження, посередницьку, створення конкурентного середовища (мотиваційну), ціноутворюючу, інтегруючу, соціальну, інноваційну, інвестиційну та інформаційну. Обґрунтовано потребу виділення в ній нового виду функції - трансформації і розвитку відносин власності та ринкових форм господарювання, - як такої, що активізує появу якісно нового стану соціально-економічного розвитку країни.

РРП є відкритою системою, яка функціонує не відокремлено, а у взаємодії з усіма соціально-економічними системами, в т.ч. з системою зайнятості. В основі цих взаємодій лежать взаємозв’язки, в яких перетинаються чи змикаються інтереси мікро- та макросередовища. Виходячи з цього в дисертації мова ведеться не лише про економічно активне населення, яке поділяється за характером участі у суспільному виробництві (зайняте чи незайняте), але й про категорію трудового потенціалу. Стратегія територіального розвитку, зорієнтована переважно на максимальне залучення до економічного обороту трудового потенціалу регіонів України, у поєднанні з складними і суперечливими трансформаційними процесами, які відбуваються у зв’язку з формуванням ринку праці, спричинили до істотних відтворювальних диспропорцій у процесах виробництва, розподілу, обміну і використання працездатного потенціалу, що сприяло поглибленню регіональної диференціації соціально-економічних умов його відтворення та загостренню регіональних проблем зайнятості.

В дисертаційній роботі розроблено методичні підходи до інтегральної оцінки трудового потенціалу регіону, котра, на відміну від існуючих, базується на застосуванні схеми послідовності проведення часткових його оцінок, зокрема на етапах: до використання (до моменту зайнятості суспільно-корисною працею), використання (в момент зайнятості суспільно-корисною працею) і продуктивного використання (в момент продуктивної зайнятості суспільно-корисною працею) економічно активного населення.

Аналіз основних економічних концепцій регулювання ринку праці дає підстави стверджувати, що жодна з них повною мірою не змальовує динаміку стану ринкової економіки на протязі тривалого періоду часу. Можливості практичного застосування висновків різних напрямів та шкіл залежать від конкретної економічної ситуації в окремо взятій країні, її історичного досвіду ведення господарства та інших чинників. В цілому еволюція моделей регулювання ринку праці в розвинутих країнах світу відбувається у напрямах досягнення більшої гнучкості та зміщення акцентів з регламентуючих і обмежуючих заходів на стимулюючі, з регулювання попиту на робочу силу на регулювання пропозиції; з впливу на кількісні параметри робочої сили на вплив на якісні характеристики.

На відміну від світової практики, в Україні становлення моделі ринку праці відбувається емпіричним шляхом, через пристосування до вже складеної економічної ситуації. За умов соціально-економічної ситуації, що склалася в Україні, слід узяти орієнтацію на соціально-орієнтовану економіку, тобто таку модель регулювання ринку праці, за якої мінімальні соціальні гарантії гарантуються державою, економічно регулюється структура зайнятості.

Другий розділ - Сучасні тенденції розвитку регіонального ринку праці в контексті трансформації економіки” присвячено комплексному аналізу функціонування й розвитку РРП Тернопільської області, як складової загальнонаціонального ринку праці України, вивченню впливу структурних зрушень на перебіг процесів РРП, з’ясуванню в якій мірі залежить розвиток РРП від спеціалізації економіки регіону, масштабності структурних перетворень, можливостей розширення сфери прикладання праці, а також ефективності здійснення місцевими органами влади виконавчої влади та центрами зайнятості політики сприяння зайнятості населення і забезпечення соціальних гарантій.

Важливою складовою частиною створення моделі регулювання ринку праці є постійне відстеження впливу трансформаційних процесів у структурі господарства на перебіг процесів регіонального ринку праці. Структурна модернізація економіки неоднозначно вплинула на стан ринку праці Тернопільщини в напрямах посилення нераціональної структури зайнятості населення, збільшення масштабів міжгалузевого руху працівників, поглиблення диспропорцій між якісними характеристиками робочих місць і кадрів, зміни співвідношення між різними формами безробіття, зрушень в трудомісткості виробництва тощо, зростання кількості безробітних, подовження тривалості терміну пошуку роботи, поглиблення диференціації рівнів безробіття. Тернопільщина відзначається більш стрімким, ніж в середньому по Україні, зростанням обсягів безробіття.

Проведені дослідження доводять, що у Тернопільській області структурна перебудова економіки супроводжується поглибленням диспропорцій в структурі зайнятості населення. На фоні України усі процеси в сфері працевикористання є особливо гострі. В 90-х роках рівень зайнятості населення знизився до критичного рівня, зменшився попит на робочу силу, скоротились обсяги працевлаштування, знизилась мобільність робочої сили, яка характеризується нерівномірністю у галузевому і територіальному розрізі, відбувся стрімкий ріст безробіття (в 1999 році показники рівня безробіття стрімко почали йти вгору і динаміка процесу значно перевищила середньо українські тенденції), причому з значною специфікою тривалості терміну пошуку роботи по роках (Рис. ).

Накопичення соціально-економічних проблем в Тернопільській області відбувалося поступово під дією впливу різних факторів, які підлягають прямому чи опосередкованому регулюванню зі сторони структур управління економікою і є інструментами впливу на перебіг трудовідтворювальних процесів на ринку праці. Тому оптимальність функціонування моделі регулювання регіонального ринку праці залежить від того, наскільки повно і правильно врахована сила системоутворюючого впливу факторів, визначений тип зв'язків між окремими з них, вивчено зміну факторів у часі.

Дослідження факторів впливу на перебіг соціально-економічних процесів регіонального ринку праці ґрунтуються на багатокритеріальному підході. При аналізі системи критеріїв та показників такої оцінки, побудові її алгоритм використаний один з методів багатомірного аналізу - метод головних компонент, що дало змогу виділити такі основні чинники ринку праці, які визначають його стан: фактор ефективності функціонування господарського комплексу регіону; фактор соціальної спрямованості структурних трансформацій та соціального захисту населення; фактор дієвості державної політики зайнятості населення та фактор забезпечення матеріально-побутових умов відтворення населення.

Так, щодо проблем структурних змін функціонування господарського комплексу регіону, то на фоні України привертає увагу не лише ріст частки аграрного сектору економіки, але й низька його ефективність. Відзначається в регіоні й посилене не завжди оправдане звертання обсягів виробництва продукції промисловості (табл. 1).

Таблиця 1

Динаміка змін галузевого розподілу продукції промисловості

в Тернопільській області в 1985-2000 рр.

(у відсотках)

Галузі промисловості | 1985 | 1990 | 1995 | 1999 | 2000 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Всього по області | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | Електроенергетика | 0,0 | 0,1 | 0,1 | 4,6 | 3,8 | Хімічна та нафтохімічна | 1,0 | 0,3 | 0,9 | 3,4 | 3,1 | Машинобудування та металообробка | 18,3 | 20,3 | 16,5 | 20,3 | 12,8 | Деревообробна промисловість | 2,2 | 2,2 | 2,2 | 1,9 | 1,8 | Промисловість будівельних матеріалів | 4,1 | 3,7 | 6,0 | 5,0 | 3,8 | Скляна та фарфорово-фаянсова промисловість | 0,5 | 0,5 | 2,9 | 3,8 | 3,8 | Легка промисловість | 26,5 | 26,1 | 12,6 | 5,3 | 4,6 | Харчова промисловість | 39,6 | 37,3 | 49,6 | 45,9 | 56,7 | Борошномельно-круп”яна промисловість | 4,8 | 4,7 | 5,1 | 4,9 | 5,0 | Поліграфічна промисловість | 0,1 | 0,1 | 0,4 | 0,5 | 0,4 | Інші галузі | 2,9 | 4,9 | 3,7 | 4,4 | 4,2 |

Аналізуючи проблеми, пов’язані з оцінкою дієвості державної політики зайнятості населення Тернопільщини, слід вказати на пасивність її заходів. Інвестиції в основний капітал за 1995-2001рр. скоротились більше як в 1,7 рази. Це певним чином позначається й на мотивації населення до зайнятості, й на продуктивності праці зайнятого населення, й на всій системі функціонування економічних відносин у сфері праці (рис. ).

Утворення ареалів з несприятливою ситуацією на ринку праці Тернопільської області вимагає постійного контролю, а вирішення проблем структурної розбалансованості економіки, які мають місце в них - оперативного державного втручання з боку органів влади. Автор вважає, що зростання ділової активності населення в регіоні, зниження еміграційних його настроїв, вирівнювання кон’юнктури РРП стануть можливими при забезпеченні державної підтримки розвитку окремих виробництв, а також завдяки реалізації комплексу заходів, направлених на підвищення ефективності роботи підприємницьких структур області.

У третьому розділі – „Вдосконалення механізму регулювання регіонального ринку праці на етапі структурних зрушень в економіці” окреслено напрями та запропоновано організаційно-економічні важелі підвищення ефективності управління РРП Тернопільської області на перспективу.

В дисертації обґрунтована необхідність застосування при дослідженні процесу взаємодії суб’єктів РРП оптимізуючого і ресурсозберігаючого потенціалу логістики. Логістика, як галузь економічної науки, в даному випадку дає можливість застосувати теорію оптимального управління до сфери функціонування відносин у сфері РРП. Мова йде про оптимальну організацію зайнятості населення при продуктивному використанні людських ресурсів регіону і мінімізації сукупних витрат на досягнення цієї мети. Виходячи з цього, відкривається можливість для вирішення питань, пов'язаних з аналізом ринку робочих місць і робочої сили, виробленням загальної концепції розподілу трудового потенціалу, розвитком інституційного забезпечення, вибором методів і інструментарію, організацією професійного навчання (перенавчання), раціональних напрямів працевлаштування робочої сили, аналізом організацій (закладів) постачання робочої сили (кадрів), вакансій, із вибором схеми підготовки (перепідготовки) кадрів тощо.

У даному дослідженні під логістичною системою регулювання РРП ми розуміємо сукупність взаємозалежних, взаємодіючих суб’єктів процесу регулювання систем зайнятості населення і ринку праці адміністративної області, об'єднаних спільністю цілей, задач і економічних інтересів у підвищенні рівня зайнятості населення та її продуктивності, а також ефективності структурної перебудови економіки регіону з метою вирішення соціально-економічних проблем та забезпечення збалансованості її розвитку. Процес взаємодії всіх суб'єктів РРП щодо працевлаштування можна відобразити так (Рис. 2):

Структурно макрологістичну систему регулювання ринку праці регіону можна представити як інтеграцію функціональних, галузевих, територіальних і забезпечувальних підсистем. При дослідженні територіальної підсистеми логістичної моделі регулювання ринку праці нами окреслені напрями створення мікрологістичної системи підприємств. Зазначимо, що українські підприємства сьогодні слабо включені у програму реформування ринку праці, хоча мова про те, що розробка напрямів сучасної кадрової політики підприємств повинна виходити з концепції побудови соціально орієнтованої ринкової економіки ведеться постійно.

Рис. 2. Мережева логістична модель працевлаштування населення регіону

Виходячи з основних тенденцій економічного і соціального розвитку, пріоритетів структурної модернізації економіки Тернопільської області та з урахуванням результатів факторного аналізу сформовані відповідні пріоритети галузевої підсистеми логістичної моделі ринку праці.

Головними напрямами формування функціональної складової вважаємо сприяння працевлаштуванню населення, інформацiйно-консалтингову діяльність, соціально-психологічна допомогу населенню, профорієнтацію і профнавчання та формування бізнес-інноваційного центру (бізнес-інкубатора).

Зокрема, досліджено, що головними недоліками функціонуючої в Україні системи професійного навчання є її відірваність від реальної кон’юнктури на ринку праці та неадекватність якісних та кількісних показників підготовки фахівців сучасним умовам. Це позначається на низькій продуктивності праці, неефективній структурі зайнятості., на відставанні у технологічних нововведеннях.

Для вирішення цих питань у дисертаційній роботі запропоновано комплекс заходів щодо формування систем координації різних форм професійної освіти; моніторингу трудового і кадрового потенціалу, формування системи державного регулювання загальної кількості високопродуктивних робочих місць на основі визначення кількісних і якісних індикаторів, що характеризують загальну потребу населення в робочих місцях, територіально-галузеву структуру наявних робочих місць, а також додаткову їх потребу для працевлаштування незайнятого населення, проведення комплексу заходів щодо професійно-інформаційного консультування та адаптації населення до трансформацій, що відбуваються на ринку праці області.

В роботі вказується на потребу технічного переозброєння стратегічних галузей економіки Тернопільської області, а також широкого впровадження комп’ютеризації, побудови комплексних мереж та створення сучасних баз даних в сфері управління працею. Основною вимогою вдосконалення законодавчого і нормативно-правового забезпечення розвитку РРП є досягнення необхідного рівня динамічності заходів, оскільки основною причиною порушення трудовідтворювальних процесів в Україні є зволікання з прийняттям нормативно-правових актів, спрямованих на стабілізацію соціально-економічних, трудових відносин. Створення сучасної інформаційної бази РРП має враховувати значний досвід використання балансових методів та інформаційно-статистичних джерел в Україні, а також функціонування систем територіального соціально-економічного моніторингу, що діє в інших державах. Економічне забезпечення регулювання РРП має спиратись на заходи випереджувального характеру. В сучасній економічній ситуації зростає значимість структурно-інвестиційних, податкових та кредитних методів впливу на відтворення трудових ресурсів та розробки системи економічного стимулювання роботодавців.

ВИСНОВКИ

1. Досліджено, що в умовах поглиблення проблем людського розвитку ринкові механізми функціонування економіки щораз соціалізуються. Це стосується й РРП, який можна трактувати як суспільно-економічну систему, котра охоплює цілісну сукупність сфер, відносин, форм, методів, пов’язаних з трудовою діяльністю людини в межах конкретної території, функціонує з метою відтворення, зокрема накопичення і використання людських ресурсів і розвиток якої обумовлюється впливом діючих систем господарювання, розселення та рівнем розвитку продуктивних сил і виробничих відносин;

2. Проведене дослідження показало існування широкого різноманіття функцій(функція суспільного поділу праці, відтворювальна (функція трудозбереження), посередницька функція, створення конкурентного середовища (мотиваційна), ціноутворююча, інтегруюча, соціальна, інноваційна, інвестиційна та інформаційна функції), притаманних РРП на сучасному етапі соціально-економічного розвитку українського суспільства та обґрунтовано потребу виділення нового виду функції - трансформації і розвитку відносин власності та ринкових форм господарювання, - як такої, що активізує появу якісно нового стану соціально-економічного розвитку країни.

3. Обґрунтований поділ трудового потенціалу на такі його види: трудовий потенціал виступає як трудовий потенціал до зайнятості дієздатного населення суспільно-корисною працею; по-друге, як наявний трудовий потенціал дієздатного працівника, який зайнятий суспільно-корисною працею; по-третє, як трудовий потенціал, який виявляється на основі продуктивної спроможності працівника. На підставі такого методологічного підходу щодо аналізу сутності трудового потенціалу визначена інтегральна оцінка трудового потенціалу шляхом окреслення його кількісних і якісних параметрів, які детерміновані чинниками об’єктивного і суб’єктивного порядку.

4. В дисертації проведено критичний аналіз концепцій та практики застосування різних моделей регулювання РРП. В його результаті відзначено, що стратегічним напрямком політики ринкових перетворень в сфері праці та зайнятості на регіональному рівні є структурні зміни економіки. Вказано також і те, що серцевиною державного регулювання РРП, особливо в праценадлишкових територіях, є інвестиційна, інноваційна, кредитна політика відродження і розвитку працемістких виробництв.

5. В процесі дисертаційного дослідження з допомогою багатокритеріального підходу вдалося визначити систему критеріїв розвитку РРП, застосувати однин з методів багатомірного аналізу - метод головних компонент до аналізу процесів на РРП і виділити такі основні чинники, які визначають його стан: фактор ефективності функціонування господарського комплексу регіону; фактор соціальної спрямованості структурних трансформацій та соціального захисту населення; фактор дієвості державної політики зайнятості населення та фактор забезпечення матеріально-побутових умов відтворення населення.

6. В дисертаційній роботі вказується, що з метою прискорення структурної модернізації господарського комплексу регіону необхідно використовувати принципи і методи стратегічного планування території. Враховуючи, той факт, що в Тернопільській області вже розроблені стратегічні засади соціально-економічного розвитку до 2005 року, автором обґрунтовується доцільність застосування в сфері регулювання розвитку РРП оптимізаційного і ресурсозберігаючого потенціалу логістики.

7. Під логістичною системою регулювання регіонального ринку праці ми розуміємо сукупність взаємозалежних, взаємодіючих учасників процесу регулювання зайнятості населення і ринку праці області, об'єднаних спільністю цілей, задач і економічних інтересів у підвищенні рівня зайнятості населення та її продуктивності, а також ефективності структурної перебудови економіки регіону з метою вирішення соціально-економічних проблем та забезпечення сталого розвитку регіону.

8. В результаті проведеного дослідження автору вдалося встановити, що структурно макрологістична система регулювання ринку праці Тернопільської області представлена як інтеграція функціональних, галузевих, територіальних і забезпечувальних підсистем. Функціональна підсистема складається з таких компонент: працевлаштування населення; інформацiйно-консалтингова діяльність, соціально-психологічна допомога, профорієнтація і профнавчання; бізнес-інноваційний центр (бізнес-інкубатор). Галузева складова моделі включає підсистеми промисловості, сільського господарства, будівництва, транспорту і зв’язку, торгівлі і громадського харчування, соціальної сфери та підсистему інших галузей, які виробляють товари чи надають послуги. Підсистема забезпечення має у своєму складі: технічне, інформаційне, економічне, нормативно-правове забезпечення. Територіальна підсистема включає мезологістичну систему районів і мікрологістичну систему підприємств і організацій. З урахуванням сучасних проблем соціально-економічного розвитку Тернопільської області та ринку праці цього регіону запропоновані напрями формування цих складових, важливе місце серед яких посідають програмно-цільові методи впливу.

Запропоновані теоретичні і практичні рекомендації дозволять підвищити ефективність функціонування РРП Тернопільської області та покращити умови життєдіяльності людей і добробуту суспільства.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ НАУКОВИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Бейко Б.М., Брич В.Я., Шевченко І.Б. Структурна трансформація ринку праці / Тернопіль: Астон.-2000 – 88 с., в т.ч. особистий внесок автора 36 ст. – аналіз демографічного стану Тернопільської області, аналіз динаміки зростання чисельності безробітних та динаміки структури безробітних за причинами незайнятості.

2. Шевченко І.Б. Роль та значення людських ресурсів у суспільному прогресі // Регіональні аспекти розміщення продуктивних сил.-Тернопільська академія народного господарства. -Тернопіль: Економічна думка.-2000. - Вип 4. - С.215-217

3.      Брич В.Я., Шевченко І.Б. Особливості трансформації ринку праці в умовах переходу до ринкових відносин // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету. Серія: Економіка-Тернопіль: ТДПУ.-2000.- №7. - С.17-19, в т.ч.особистий внесок автора – аналіз становища на ринку праці Тернопільщини.

4.     Шевченко І.Б. Ринок праці: теорія, методологія дослідження // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету. Серія: Економіка.-Тернопіль: ТДПУ.-2001.- №8. - С.14-18

5.     Шевченко І.Б. Теоретичні аспекти дослідження ринку праці // Зайнятість та ринок праці.- Збірник наукових працью.- К: РВПС України НАН України.- 2001. - Вип. 15. - С. 51-56

6.     Шевченко І.Б. Аналіз економічних передумов структуризації регіонального ринку праці // Наукові записки. Збірник наукових праць. Тернопільська академія народного господарства.- Тернопіль: Економічна думка.-2001 - Вип. 10.- С. 142-146

7.     Шевченко І.Б. Власність та ринок праці в умовах економічних зрушень // Регіональні аспекти розміщення продуктивних сил.- Тернопільська академія народного господарства.- Тернопіль: Економічна думка.-2001. - Вип. 5. - С.204-207

8.     Шевченко І.Б. Мотивація праці в аграрному секторі економіки в умовах економічної трансформації // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету. Серія: Економіка.-Тернопіль: ТДПУ.-2001. - №9.- С. 15-17

9.     Шевченко І.Б. Особливості структурних змін на регіональному ринку праці // Проблеми формування ринкової економіки: Міжвід. наук. зб. спец. вип. управління людськими ресурсами: проблеми теорії та практики. – К.: КНЕУ.- 2001. - С.353-360

10. Шевченко І.Б. Регіональний ринок праці в умовах економічної трансформації// Зайнятість та ринок праці.-Збірник наукових праць.- К: РВПС України НАН України.- 2002.- Вип. 17. - С. 36-42

11. Шевченко І.Б. Напрями вдосконалення функціональної підсистеми логістичної моделі регулювання регіонального ринку праці// Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету. Серія: Економіка. - Тернопіль: ТДПУ.-2002. - №11. - С. 13-15

12. Шевченко І.Б. Особливості регулювання соціально-трудових відносин в перехідній економіці // Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. “Регіональні проблеми розвитку АПК України: сучасний стан і перспективи вирішення”.- К.:Стафед-2.-2002. - С. 141-143

13. Шевченко І.Б. Шляхи вирішення проблем працевлаштування студентської молоді // Збірник тез міжнар. наук.-практ. конф. “Тенденції розвитку ринку праці в Україні та проблеми працевлаштування студентів”.-Луганськ: Східноукраїнський національний університет.- 2001. - С. 112

14. Шевченко І.Б. Соціальна база економічної трансформації // Збірник тез Всеукраїнської наук.-практ. конф. "Шляхи активізації вітчизняного виробництва: теорія та практика. Проблеми підготовки фахівців".-Хмельницький:ХІЄП.-2001. - С. 95-99

АНОТАЦІЯ

Шевченко І.Б. Регулювання регіонального ринку праці за умов структурної трансформації економіки (на прикладі Тернопільської області). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.09.01 – демографія, економіка праці, соціальна економіка і політика. – Тернопільська академія народного господарства.

Дисертацію присвячено теоретико-методологічному обгрунтуванню основних напрямів вдосконалення механізму регулювання регіональних ринків праці (на прикладі Тернопільської області). Здійснено теоретичні узагальнення сутності понять “ринок праці” та “регіональний ринок праці”. Обґрунтовано систему функцій ринку праці в умовах структурної трансформації економіки. Проведений аналіз категорій “людські ресурси” та “трудовий потенціал” та розроблено методологічні підходи до інтегральної оцінки трудового потенціалу. Здійснено комплексну оцінку регіонального ринку праці Тернопільської області. Розроблено концептуальні засади моделі регулювання регіональних ринків праці та обґрунтовано шляхи вдосконалення механізму регулювання ринку праці. Основні результати роботи впроваджено в практику.

Ключові слова: регіональний ринок праці, трудовий потенціал, логістична модель управління регіональним ринком праці, вдосконалення механізму регулювання регіональним ринком праці.

АННОТАЦИЯ

Шевченко И.Б. Регулирование регионального рынка труда в условиях структурной трансформации экономики (на примере Тернопольской области). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.09.01 – демография, экономика труда, социальная экономика и политика. – Тернопольская академия народного хозяйства, Тернополь, 2003.

Диссертация посвящена теоретико-методологическим обоснованиям основных направлений усовершенствования механизма регулирования региональными рынками труда (на примере Тернопольской области). Определены теоретические обобщения сущности понятий “рынок труда” и “региональный рынок труда”. Рынок труда рассматривается автором как общественно-экономическая система, цель функционирования которой является накопление, использование, воссоздание человеческих ресурсов в условиях достигнутого уровня развития производительных сил и научно-технического прогресса и которая охватывает целостную совокупность сфер, отношений, форм, методов, связанных с трудовой деятельностью человека. Следовательно, региональный рынок труда – это общественно-экономическая система, цель функционирования которой является накопление, использование, воссоздание человеческих ресурсов, которая охватывает в границах конкретной территории целостную совокупность сфер, отношений, форм, методов, связанных с трудовой деятельностью человека, формирование которой обусловлено системами хозяйствования, расселения и уровнем развития производительных сил и производственных отношений, что сложились на данной территории.

Обоснована система функций рынка труда в условиях структурной трансформации экономики в которую входят следующие функции: общественного разделения труда, трудосберегающая, посредническая, создания конкурентной среды (мотивирующая), ценообразовательная, функция трансформации и развития отношений собственности и рыночных форм хозяйствования, интегрирующая, социальная, инновационная и информационная.

Проведен анализ категорий “человеческие ресурсы” и “трудовой потенциал” и разработаны методологические подходы к интегральной оценке трудового потенциала путем очерчивания его качественных и количественных параметров, которые постоянно детерминируются факторами объективного и субъективного характера. Осуществлена комплексная оценка рынка труда Тернопольской области. Разработаны концептуальные основы модели регулирования региональным рынком труда с применением логистики. Логистика регулирования рынка труда нацелена на оптимальную организацию занятости населения при эффективном использовании человеческих ресурсов региона и минимизации общих затрат на достижение цели. В нашем исследовании под логистической системой регулирования регионального рынка труда мы понимаем совокупность взаимозависимых, взаимодействующих элементов процесса регулирования занятости населения и рынка труда области, объединенных общностью целей, задач, экономических интересов в повышении уровня занятости населения и ее производительности, а также эффективности структурной перестройки экономики региона.

Обоснованы пути усовершенствования механизма регулирования рынком труда. Основные результаты работы реализованы в экономической практике.

Ключевые слова: региональный рынок труда, трудовой потенциал, логистическая модель управления региональным рынком труда, усовершенствование механизма управления региональным рынком труда.

ANNOTATION

I. B. Shevchenko: The regulation of the regional labor market during the structural transformation of economics (at the example of Ternopil Region). – Manuscript.

The dissertation for acquisition of the scientific degree of a Candidate in Economics, specialty #08.09.01: Demography, Economics of Labor, Social Economics and Politics. Ternopil Academy of National Economy.

This dissertation is dedicated to theoretical and methodological basis of main directions of improvement of regulation mechanism of regional labor market (at the example of Ternopil Region). There was made the theoretical generalization of the meaning of “labor market” and “regional labor market” and was substantiated the system of the labor market functions under the circumstances of the structural transformation of economics. Also, there was carried out the analysis of the categories such as “human resources” and “labor potential” and was designed the methodological approach to the integral estimation of labor potential. In this work were presented the complex ratings of the regional labor market of the Ternopil Region. There was worked out the conceptual basis of the regulation model of the regional labor market and were shown the ways of updating of the regulation mechanism of the labor market. The main results of the work were implemented into practice.

Key words: regional labor market, labor potential, logistic model of regional labor market management, updating of regulation mechanism of regional labor market.

завдання, обіотеціь за адресою:и України






Наступні 7 робіт по вашій темі:

українська ментальність у контекстi відродження національної духовності - Автореферат - 27 Стр.
Фармакологiчна профiлактика цереброваскулярних порушень при комбiнованiй дiї загальної вiбрацiї та захитуванНя (експериментальне дослiдження) - Автореферат - 39 Стр.
Продуктивність і біологічні особливості помісей першого покоління від схрещування маток цигайської породи і баранів асканійської селекції - Автореферат - 27 Стр.
Рак товстої кишки, ускладнений обтураційною непрохідністю: нові підходи у лікуванні в умовах відділення загальнохірургічного профілю (клініко-експериментальне дослідження) - Автореферат - 40 Стр.
ОБҐРУНТУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ КЕРІВНОГО ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВ - Автореферат - 26 Стр.
ВИКОНАННЯ ВЕКСЕЛЬНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ - Автореферат - 24 Стр.
Військово-політична та наукова діяльність Миколи Капустянського - Автореферат - 29 Стр.