У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

САХАРОВА ОЛЕНА БОРИСІВНА

УДК 343.9

ПОПЕРЕДЖЕННЯ ОРГАНАМИ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

ЗЛОЧИНІВ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ НА РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ

Спеціальність: 12.00.08: кримінальне право та кримінологія;

кримінально-виконавче право

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

ХАРКІВ – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Науково-дослідному інституті Національної академії внутрішніх справ України (м. Київ).

Науковий керівник – кандидат юридичних наук, доцент Антипов Володимир Іванович, Науково-дослідний інститут фінансового права, директор інституту.

Офіційні опоненти:

- доктор юридичних наук, професор Борисов Вячеслав Іванович, Інститут вивчення проблем злочинності Академії правових наук України, директор інституту;

- доктор юридичних наук, доцент Попович Володимир Михайлович, Науково-дослідний центр з проблем оподаткування Академії державної податкової служби України, начальник центру.

Провідна установа – Одеська національна юридична академія, кафедра кримінології і кримінально-виконавчого права.

Захист відбудеться “23” квітня 2003 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради
Д 64.086.01 у Національній юридичній академії України імені Ярослава Мудрого (61024, м. Харків, вул. Пушкінська, 77).

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого (61024, м. Харків, вул. Пушкінська, 77).

Автореферат розісланий “18” березня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Шепітько В.Ю.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Український ринок цінних паперів (далі – РЦП) перебуває на стадії свого формування та становлення. Тому поряд із прогресивними змінами щодо підвищення ролі РЦП як важливої ланки фінансового ринку країни, є певні негативні наслідки у вигляді збочень у процесі його формування, зокрема тенденція збільшення числа злочинів та інших правопорушень. Аналіз статистичних даних‚ отриманих у Державній службі боротьби з економічною злочинністю (далі – ДСБЕЗ) МВС України‚ показує‚ що у 2000 р. порівняно з 1999 р. зареєстровано майже вдвічі більше злочинів‚ пов’язаних з незаконним обігом цінних паперів. Тільки органами внутрішніх справ за 2000 р. виявлено 772 таких злочини. Така ж тенденція збереглася і в наступні роки.

Наразі, оперативне обслуговування РЦП органами внутрішніх справ ускладнюється особливостями, які випливають із специфіки діяльності учасників цього ринку, зокрема, необізнаністю працівників ДСБЕЗ, а також працівників управлінь боротьби з організованою злочинністю (далі – УБОЗ) щодо типових способів вчинення злочинів, пов’язаних з випуском та обігом цінних паперів, непідготовленістю оперативних працівників до якісного збору інформації про відповідні злочини тощо.

Вказане вище обумовлює актуальність даної дисертаційної роботи. Вивчення стану наукової розробки проблем попередження злочинів, які вчиняються на РЦП, показало, що на сьогоднішній день спеціального розгорнутого дослідження цього не проводилось. Науковий та дослідний матеріал з даних питань обмежений. Окремі аспекти боротьби зі злочинністю на РЦП досліджувались П.П. Андрушком, В.М. Поповичем, В.А. Предборським, С.Ю. Василенком та іншими. Проте досі в арсеналі кримінології відсутні узагальнені дані щодо способів (механізмів) вчинення злочинів на РЦП, причин та умов, що породжують і обумовлюють їх вчинення, комплексу попереджувальних заходів та можливостей підвищення ефективності дій, спрямованих на своєчасне виявлення цих злочинів. Отже, названі проблеми є малодослідженими в Україні й у такому аспекті ще не вивчались.

Виходячи з вказаних обставин, виникає об'єктивна необхідність розробки дійових заходів та напрямків діяльності органів внутрішніх справ щодо виявлення та попередження злочинів на вітчизняному РЦП.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. У п. п. , 43 Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 р. №1376/2000, передбачена необхідність удосконалення заходів з виявлення злочинів, у тому числі щодо цінних паперів, а також запобігання та викриття негативних тенденцій у сфері функціонування фондового ринку.

Необхідність проведення наукових досліджень з актуальних питань фондового ринку визначена п. Заходів щодо реалізації Основних напрямів розвитку фондового ринку на 2001-2005 роки, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2001 р. №1046, а також п. Заходів щодо вдосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з питань фондового ринку та корпоративного управління в Україні на 2001-2005 роки, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2001 р. №487-р.

Дисертаційне дослідження виконано у Науково-дослідному інституті Національної академії внутрішніх справ України у відповідності до наукового напряму лабораторії проблем правового захисту економіки.

Мета і завдання дослідження. Основною метою дисертаційного дослідження є надання теоретичної допомоги підрозділам ДСБЕЗ і УБОЗ в організації оперативного пошуку інформації, її юридичної оцінки та інших дій щодо попередження та виявлення корисливих злочинів на РЦП.

Дослідження спрямовано на вирішення таких завдань:

·

проведення аналізу системи державних органів, які в межах своїх повноважень та компетенції здійснюють регулювання та контроль за діяльністю на РЦП України, а також законодавчого регулювання цього ринку на предмет виявлення проблемних питань у системі державного регулювання та контролю за РЦП;

·

виявлення причин, які породжують злочини, та умов, що сприяють їх вчиненню на РЦП;

·

виявлення наявних тенденцій, які мають криміногенний характер, у діяльності учасників РЦП;

·

визначення типових способів вчинення злочинів при випуску та обігу цінних паперів;

·

з’ясування структури злочинності на РЦП;

·

вивчення та аналіз організації та практики роботи органів внутрішніх справ, а саме ДСБЕЗ і УБОЗ, щодо попередження та виявлення злочинів у сфері РЦП;

·

з’ясування можливостей застосування в Україні відповідних норм міжнародно-правових актів, а також врахування кримінального законодавства зарубіжних країн щодо відповідальності за злочини на РЦП;

·

розробка науково обґрунтованих пропозицій з вдосконалення законодавства, що регламентує діяльність на РЦП, а також пропозицій щодо основних заходів, спрямованих на підвищення ефективності діяльності органів внутрішніх справ України з профілактики та виявлення злочинів на РЦП.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини на ринку цінних паперів, правові ознаки та соціальні чинники протиправної діяльності учасників РЦП, а також комплекс кримінально-правових та кримінологічних заходів попередження та припинення такої діяльності.

Предметом дослідження є кримінально-правові норми, якими передбачена відповідальність за злочини, що вчиняються на РЦП, стан та тенденції злочинності на цьому ринку, криміногенні детермінанти, що обумовлюють вчинення злочинів на РЦП, діяльність органів внутрішніх справ щодо виявлення та попередження злочинів у названій сфері, міжнародно-правові акти та законодавство зарубіжних країн з визначених проблем.

Методи дослідження. У процесі дослідження використовувались такі методи дослідження:

·

при зборі емпіричних даних (у процесі вивчення практики боротьби органів внутрішніх справ зі злочинністю на РЦП, а також діяльності державних органів щодо контролю та регулювання даного ринку тощо) - документальний (вивчення статистичних даних, кримінальних справ, матеріалів оперативно-розшукових справ тощо), опитування (інтерв’ювання та анкетування), вибірковий метод;

·

при обробці та аналізі зібраних даних (у процесі вироблення кримінально-правової та кримінологічної характеристик злочинів, які вчиняються на РЦП, класифікації основних криміногенних детермінант, виокремлення типових дослідчих ситуацій, класифікації типових адміністративних та цивільно-правових правопорушень фінансових посередників тощо) - зведення, групування, порівняння, узагальнення, складання схем механізмів вчинення злочинів;

·

при інтерпретації отриманих результатів (у процесі розробки системи попередження та виявлення злочинів на РЦП, пропозицій щодо вдосконалення кримінального законодавства України, при обґрунтуванні необхідності внесення доповнень до відповідних нормативно-правових актів щодо уточнення суб’єктів РЦП, на які не поширюється спрощена система обліку та звітності, тощо) - метод практичної інтерпретації (зокрема, метод експертних оцінок), метод теоретичної інтерпретації (аналіз, індукція і дедукція, аналогія, порівняння).

Емпіричну основу дисертаційної роботи становлять статистичні звіти про роботу органів внутрішніх справ України та про виявлені злочини на РЦП за 1996–2001 роки; узагальнені дані суцільного вивчення 65 кримінальних справ даної категорії; матеріали оперативно-розшукових справ щодо злочинності на РЦП; матеріали надрукованих кримінологічних досліджень (за участю автора) щодо виявлення та попередження зловживань‚ пов’язаних з діяльністю фінансових посередників на РЦП; матеріали Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку‚ Фонду державного майна України щодо правопорушень на РЦП; узагальнення всіх письмових відповідей Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України за 1999 р. на звернення громадян-вкладників підприємницьких структур фінансових посередників з приводу нерозрахунків з ними; результати інтерв’ювання співробітників Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та Фонду державного майна України; результати опитування 126 співробітників підрозділів ДСБЕЗ і УБОЗ МВС України, які представляють усі області України; відповідні нормативно-правові акти‚ загальнотеоретична і спеціальна юридична та економічна література, матеріали періодичної преси.

Теоретичним підґрунтям дисертаційного дослідження стали роботи відомих учених з теорії попередження злочинності: Г.А. Аванесова, Ю.В. Александрова, В.Н. Бурлакова, О.А. Герцензона, І.М. Даньшина, Г.В. Дашкова, А.І. Долгової, А.П. Закалюка, В.Є. Емінова, І.І. Карпеця,
В.М. Кудрявцева, В.Г. Лихолоба, П.П. Михайленка, О.Е. Михайлова, В.П. Сальникова, О.Б. Сахарова.

При використанні джерел кримінологічної інформації забезпечена репрезентативність емпіричних даних.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у тому, що дана робота є першим в Україні монографічним дослідженням, в якому робиться спроба у загальнотеоретичному та конкретно-практичному напрямку надати комплексну кримінально-правову та кримінологічну характеристику злочинності на РЦП. Елементи новизни полягають у такому:

· вперше в Україні виділені та проаналізовані структурні елементи злочинності на РЦП, способи вчинення злочинів організованими злочинними угрупованнями з використанням вексельної форми розрахунків, механізми вчинення злочинів на ринку приватизаційних паперів та акцій, а також особливості кримінологічної характеристики злочинів, що вчиняються за допомогою випуску та обігу облігацій республіканської позики;

· вперше виділені специфічні та загальні криміногенні детермінанти, що обумовлюють вчинення злочинів на РЦП;

· дістала подальший критичний аналіз характеристика системи контролю і державного регулювання РЦП;

· вперше проаналізовані особливості й наявні проблеми боротьби органів внутрішніх справ зі злочинністю на РЦП;

· надана розгорнута типова схема приватизаційного процесу з використанням фінансовими посередниками незаконних способів купівлі, акумулювання та використання приватизаційних майнових сертифікатів;

· розроблена система попередження злочинності на РЦП, що включає в себе конкретні пропозиції щодо підвищення ефективності діяльності органів внутрішніх справ стосовно профілактики певних злочинів на даному ринку;

· вперше в Україні запропонована система режимно-облікових бланків векселів, яка сприятиме ефективному проведенню працівниками ДСБЕЗ (УБОЗ) заходів щодо попередження злочинів з використанням вексельної форми розрахунків;

· отримали подальший критичний розгляд питання кримінально-правової характеристики злочинів, що вчиняються на РЦП;

· запропоновані основні напрями удосконалення ряду кримінально-правових норм з огляду на зарубіжний та міжнародно-правовий досвід;

· розроблені пропозиції з усунення недоліків та суперечностей чинного законодавства, що регламентує діяльність на РЦП.

Серед наукових положень та висновків, сформульованих у дисертаційному дослідженні, найбільш значущими є, зокрема:

· виділення певних спільних рис злочинів, що передбачені Кримінальним кодексом України, у диспозиціях яких застосовується термін “цінні (приватизаційні) папери (документи)”;

· вирішення ряду спірних питань кваліфікації злочинів, що вчиняються на РЦП;

· визначення структури злочинності на РЦП за сферами вчинення злочинів, а також виявлення, визначення та систематизація типових способів (механізмів, схем) вчинення даних злочинів;

· виведення, обґрунтування та визначення практичної значущості положення про те, що основні причини та умови (чинники), що сприяють вчиненню злочинів на РЦП, можна згрупувати у чотири блоки криміногенних детермінант: соціально-економічні, нормативно-правові, організаційно-управлінські та культурно-виховні;

· розроблення системи попередження злочинності на РЦП з висуненням конкретних пропозицій щодо підвищення ефективності діяльності органів внутрішніх справ стосовно виявлення та профілактики конкретних видів злочинів на даному ринку.

Практичне значення одержаних результатів визначається можливістю використання співробітниками правоохоронних органів висновків та рекомендацій, які містяться в дисертації, для підвищення ефективності боротьби органів внутрішніх справ зі злочинами на РЦП.

Результати дисертаційного дослідження впроваджені:

· у правотворчості: через розроблення пропозицій до проекту Закону України “Про внесення змін та доповнень до Закону України “Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні” (щодо створення центрального депозитарію)” (реєстраційний №7009), що були використані робочою групою Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності при доопрацюванні вказаного законопроекту (акт від 23.01.2002 р. №06-19/15-80 комісії у складі представників зазначеного Комітету Верховної Ради України);

· у практичній діяльності органів внутрішніх справ: через розроблення методичних рекомендацій для оперативних працівників‚ слідчих органів внутрішніх справ‚ підрозділів УБОЗ МВС України щодо виявлення та попередження злочинів‚ що вчиняються у нафтогазовому комплексі з використанням вексельних розрахунків (акт від 08.11.2001 р. комісії у складі представників Головного управління боротьби з організованою злочинністю МВС України);

· у навчальному процесі: через розроблення навчально-методичного комплексу з спеціального курсу “Виявлення злочинів у сфері приватизації та функціонування фондового ринку” для кафедри економічної безпеки Національної академії внутрішніх справ України (акт впровадження у навчальний процес від 14.05.2002 р., затверджений проректором Національної академії внутрішніх справ України з наукової роботи).

Особистий внесок здобувача. Публікації дисертанта у фахових виданнях є одноосібними.

Щодо колективного наукового нефахового видання “Правопорушення в сфері функціонування ринку цінних паперів в Україні”, у підготовці якого дисертант брав участь, то у вихідних даних цієї праці позначені розділи, підрозділи та параграфи, які дисертант підготував самостійно.

Крім того, дисертант у співавторстві з С.Н. Баліною, С.Ю. Василенком брав участь у написанні параграфа “Тінізація фондового ринку” розділу 3 навчального посібника “Тіньова економіка та організована економічна злочинність”.

Апробація результатів дисертації. Загальні теоретичні положення дисертаційного дослідження, а також відповідні висновки та пропозиції оприлюднені через участь у науково-практичних конференціях:

1.

Десята Всеукраїнська науково-практична конференція “Стратегія економічного розвитку і Арбітражний суд України: проблеми, перспективи” (28-29 листопада 2000 рік,
м. Донецьк);

2.

Дванадцята Всеукраїнська науково-практична конференція-форум “Проблеми боротьби з корупцією, організованою злочинністю та контрабандою” (27 квітня 2001 рік, м. Київ).

Публікації. Основні наукові положення дисертаційного дослідження викладені в одинадцяти публікаціях, з яких шість опубліковані у фахових виданнях та дві є публікаціями доповідей на науково-практичних конференціях.

Структура дисертації. Дисертація складається із вступу, двох розділів, які охоплюють сім підрозділів, висновків у кінці кожного розділу і заключних висновків, списку використаних джерел у кількості 236 найменувань та додаткового матеріалу (13 додатків загальною кількістю
69 сторінок). Повний обсяг дисертації 285 сторінок. Обсяг, що займають ілюстрації, складає 3 сторінки, список використаних джерел – 23 сторінки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовується актуальність обраної теми, мета та основні завдання дослідження; визначається його об’єкт, предмет та методологічна база; розкривається практичне значення даного дослідження; формулюються одержані нові наукові положення.

У першому розділі “Кримінально-правова та кримінологічна характеристики злочинів, що вчиняються на ринку цінних паперів”, який включає три підрозділи, надаються загальна характеристика РЦП через призму типових видів злочинів, які вчиняються на ньому, з розкриттям конкретного змісту юридичного складу злочинів, що передбачені статтями Кримінального кодексу України, в диспозиціях яких як предмети вказуються “цінні (приватизаційні) папери (документи)”; кримінологічна характеристика даних злочинів з визначенням структури, характерних особливостей злочинності та способів (механізмів) вчинення злочинів; криміногенні детермінанти, що сприяють та обумовлюють злочинні посягання за допомогою випуску та обігу цінних паперів.

У першому підрозділі “Кримінально-правова характеристика злочинів, що вчиняються на ринку цінних паперів” викладаються питання, пов'язані з кримінально-правовою характеристикою злочинів, що вчиняються на даному ринку та відповідальність за які передбачена тими статтями Особливої частини Кримінального кодексу України, в диспозиціях яких як предмети вказані “цінні (приватизаційні) папери (документи)”, з розглядом об'єктивних та суб'єктивних ознак зазначених злочинів.

На підставі праць учених у галузі кримінального права та особистого розуміння питання дисертант схиляється до того, що для правильного визначення кримінально-правової характеристики злочинів, що вчиняються на РЦП, необхідно чітко визначити об’єкти цих злочинів. Розглядається структура об’єктів цих злочинів: предмет суспільних відносин, з приводу якого існують відносини на ринку, суб’єкти відносин та соціальний зв’язок як зміст цих відносин. Це дозволило дійти висновку, що зазначені злочини мають певні спільні риси щодо предмета суспільних відносин, на які відбувається посягання, а саме цим предметом є цінні папери, у зв’язку з якими чи щодо яких існують ці відносини.

Проведений дисертантом аналіз структури суспільних відносин, що виникають і функціонують у зв’язку з випуском та обігом цінних паперів, дозволив сформулювати визначення злочинів, що вчиняються на РЦП. Зазначеними злочинами є суспільно небезпечні діяння, що посягають на суспільні відносини, які охороняються державою та виникають між емітентами, інвесторами, фінансовими посередниками, юридичними особами, що здійснюють діяльність по організації торгівлі на РЦП, реєстраторами, депозитаріями (зберігачами) та державою в процесі відчуження (видачі, перерахування на рахунок власника) цінних паперів первинним власникам та подальшого обігу цінних паперів на ринку.

Виявлення та аналіз ознак об’єктивної сторони складів злочинів, що вчиняються на РЦП, з критичним розглядом різних точок зору вчених-юристів щодо змісту об’єктивної сторони складів певних злочинів дозволило уточнити правову оцінку цих суспільно небезпечних діянь. У результаті наголошуються спільні риси об’єктивної, суб'єктивної сторін та суб'єкту злочинів, що вчиняються на даному ринку, які обумовлені специфікою спільного для них предмета суспільних відносин – цінних паперів.

У другому підрозділі “Кримінологічна характеристика злочинів, що вчиняються на ринку цінних паперів” розглядаються ознаки та особливості кримінологічної характеристики вказаних злочинів, які необхідно враховувати при організації попереджувальної діяльності.

На підставі аналізу емпіричних даних автором виділена та розглянута структура злочинності на РЦП за сферами вчинення злочинів: злочини, що вчиняються з використанням вексельної форми розрахунків; злочини, вчинені на ринку приватизаційних паперів та акцій; злочини на ринку облігацій; злочини, пов’язані з порушенням порядку випуску, обігу, виготовлення, збуту та використання недержавних цінних паперів.

Результати суцільного вивчення кримінальних справ, порушених за фактами злочинних дій на РЦП, дозволили надати класифікацію злочинів, що вчиняються за допомогою векселів, з розкриттям типових механізмів вчинення злочинів з використанням ”бронзових”, “дружніх”, “зустрічних” та підроблених векселів, на основі незаконного отримання векселів на підставі надання векселедавцям підроблених господарських документів. У свою чергу, аналогічним чином автором виділені та проаналізовані механізми вчинення кожного з шести видів злочинів на ринку приватизаційних паперів та акцій, а також двох різновидів злочинів, що вчиняються на ринку облігацій.

Дисертантом визначені основні риси злочинних угруповань, організованих для незаконного проведення вексельних операцій з метою протиправного отримання грошових коштів. При цьому на основі аналізу вивчених автором кримінальних та оперативно-розшукових справ визначені особливості та надана поетапна характеристика уніфікованих та модифікованих механізмів вчинення злочинів організованими злочинними угрупованнями з використанням векселів.

Вивчення кримінальних справ, порушених щодо незаконної діяльності з використанням приватизаційних паперів, а також відповідних оперативно-розшукових справ дозволило визначити розгорнуту типову схему проведення злочинної діяльності на РЦП організованими злочинними угрупованнями, що діяли з використанням незаконних способів купівлі та акумулювання приватизаційних майнових сертифікатів.

Крім того, автор виділив характерні особливості вчинених злочинів на ринку облігацій республіканської позики.

Дисертантом також були узагальнені кримінологічні ознаки осіб злочинців, що вчиняють злочини на РЦП.

У третьому підрозділі “Причини та умови, що сприяють вчиненню злочинів на ринку цінних паперів” надається сукупність соціально-економічних, нормативно-правових, організаційно-управлінських, культурно-виховних чинників, що детермінують злочинність на РЦП, у тому числі які пов'язані з прогалинами, суперечностями і недоліками чинного законодавства, що регулює діяльність учасників даного ринку, з невпорядкованістю державного регулювання і контролю за функціонуванням РЦП, з неприйняттям попереджувальних заходів правоохоронними органами відносно можливих злочинів даної категорії, з відсутністю правової культури у населення тощо.

За результатами аналізу матеріалів щодо незаконної діяльності на РЦП автором виділені та розглянуті специфічні (особливі) криміногенні детермінанти, що сприяють вчиненню злочинів з використанням вексельної форми розрахунків, а також злочинів на ринку облігацій, злочинів з використанням підроблених цінних паперів, злочинів, вчинених службовими особами та іншими працівниками підприємницьких структур фінансових посередників на ринку приватизаційних паперів та акцій. При цьому аналіз статистичних даних щодо протиправної діяльності фінансових посередників на РЦП дозволив прогнозувати погіршення криміногенної обстановки на цьому ринку.

У роботі наводяться і класифікуються типові адміністративні та цивільно-правові правопорушення фінансових посередників, оскільки саме вони згідно з вивченими кримінальними справами часто виступають причинами та умовами, що сприяють вчиненню злочинів на РЦП.

За результатами аналізу та узагальнення результатів опитування 126 співробітників підрозділів ДСБЕЗ і УБОЗ зроблено висновок щодо слабкої обізнаності працівників органів внутрішніх справ зі специфікою діяльності на РЦП, що обумовлює неефективне проведення роботи по виявленню та попередженню злочинів на цьому ринку.

Крім того, на основі аналізу причин та умов, що сприяють вчиненню злочинів на РЦП, дисертантом запропоновані зміни та доповнення до законодавства, що регламентує діяльність на РЦП, які спрямовані на усунення прогалин і правових колізій.

У другому розділі “Попереджувальна діяльність органів внутрішніх справ у боротьбі зі злочинами на ринку цінних паперів”, що включає чотири підрозділи, висвітлюються питання, пов'язані з аналізом основних ознак чинної системи контролю і державного регулювання РЦП
в Україні та чинників‚ які ускладнюють діяльність підрозділів ДСБЕЗ, УБОЗ щодо виявлення та попередження злочинів на даному ринку, а також деяких норм міжнародно-правових актів та законодавства зарубіжних країн щодо відповідальності суб'єктів цього ринку за вчинені злочини. Закінчується розділ пропозиціями щодо удосконалення діяльності органів внутрішніх справ з попередження та виявлення злочинів на цьому ринку.

У першому підрозділі “Загальна характеристика системи контролю і державного регулювання ринку цінних паперів” надаються структура системи державних органів, які здійснюють контроль та регулювання діяльності на РЦП України, а також стан законодавчого регулювання цього ринку.

На підставі аналізу правового статусу основних державних органів щодо контролю та регулювання діяльності суб'єктів РЦП - Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі – ДКЦПФР), Фонду державного майна, Антимонопольного комітету та Національного банку України тощо - робиться обґрунтований висновок про те, що кількість цих регулюючих і контролюючих державних органів в Україні занадто велика, а їх структура – винятково складна і суперечлива.

З метою виправлення такого становища обґрунтовується недоцільність з боку спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування затвердження спільно з ДКЦПФР ліцензійних умов провадження професійної діяльності на РЦП, порядку контролю за їх додержанням та проведення нагляду за додержанням Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку законодавства у сфері ліцензування цієї діяльності на даному ринку.

Також доводиться недоцільність наділення спеціального уповноваженого органу виконавчої влади у сфері регулювання ринків фінансових послуг повноваженнями щодо здійснення регулювання і нагляду за наданням фінансових послуг на РЦП та щодо застосування відповідних заходів впливу з метою попередження правопорушень на даному ринку.

Автором пропонується передати до ДКЦПФР усі повноваження щодо регулювання та контролю за діяльністю фінансових посередників (у тому числі довірчих товариств) на РЦП, зокрема, щодо розроблення процедур реорганізації, злиття, ліквідації, розрахунків інвестиційних фондів та інвестиційних компаній.

При цьому наголошується, що у процес розробки зазначених процедур певні державні органи можуть втручатися, але лише в межах наданої компетенції. Тому дисертантом робиться важливий висновок щодо необґрунтованості переобтяження на нормативно-правовому рівні зайвими невластивими їм функціями Фонду державного майна, Національного банку України щодо контролю та регулювання РЦП.

У другому підрозділі “Особливості боротьби органів внутрішніх справ зі злочинами на ринку цінних паперів” викладені особливості та проблемні питання, які ускладнюють діяльність по виявленню та попередженню органами внутрішніх справ злочинів, що вчиняються на РЦП.

Аналізуються обставини, що обумовлюють неефективність діяльності оперативних підрозділів органів внутрішніх справ щодо попередження та виявлення злочинів на РЦП. При цьому автором зазначається, що оперативне обслуговування даного ринку ускладнюється деякими особливостями, які випливають із специфіки діяльності учасників цього ринку. Такі особливості специфіки функціонування РЦП обумовлюють виникнення труднощів у працівників ДСБЕЗ, УБОЗ, які не можуть знайти докази вчинення злочинів, оскільки нерідко незаконне заволодіння цінними паперами завуальовується укладанням господарських угод без явних порушень закону.

У результаті автор дійшов висновку, що за сучасних умов розвитку економічних відносин, зокрема РЦП, перед оперативними працівниками виникають певні складнощі щодо розпізнання правової сутності події на даному ринку та визначення характеру відповідальності правопорушників (кримінальної, адміністративної або цивільно-правової).

На підставі проведеного аналізу емпіричного матеріалу автором пропонуються основні етапи здійснення оперативної роботи по виявленню злочинів, що вчиняються на РЦП. Особлива увага приділяється напрямку оперативного пошуку інформації щодо діяльності на ринку організованих злочинних угруповань. При цьому доводиться, що при проведенні оперативними працівниками цих заходів найбільша увага повинна приділятися перевірці законності проведення взаєморозрахунків за угодами з цінними паперами.

За результатами вивчення роботи оперативних підрозділів органів внутрішніх справ щодо виявлення та профілактики злочинів, які вчиняються на РЦП, автором виділяються типові дослідчі ситуації.

Аналіз практики боротьби органів внутрішніх справ зі злочинами на РЦП дозволив виділити характерну особливість – докази щодо злочинної діяльності осіб злочинців на даному ринку виявляються оперативними працівниками при вивченні даних бухгалтерського обліку і звітності юридичних осіб-учасників РЦП. Тому з метою попередження даних злочинів пропонується внести відповідні доповнення до ряду нормативно-правових актів щодо уточнення суб'єктів даного ринку, на яких не поширюється спрощена система обліку та звітності.

У третьому підрозділі “Міжнародно-правові акти та законодавство зарубіжних країн про відповідальність за злочини на ринку цінних паперів, можливості застосування відповідних норм в Україні” надаються результати аналізу міжнародно-правових матеріалів з питань правового регулювання діяльності учасників РЦП, норм про кримінальну відповідальність за вчинення злочинів у сфері даного ринку в окремих країнах (США, Велика Британія, Франція, ФРН, Голландія, Швейцарія, Іспанія та Російська Федерація), вивчаються можливості застосування відповідного досвіду при вдосконаленні українського законодавства.

У результаті пропонується, по-перше, привести українське законодавство у відповідність до загальноприйнятих європейських юридичних норм (зокрема, до розглянутих у дослідженні Директив ЄС, мета яких – захист прав та інтересів інвесторів на РЦП); по-друге, приєднатися до Конвенції про захист прав інвестора, яку ратифікували практично всі країни Співдружності Незалежних Держав. По-третє, обґрунтовується необхідність криміналізації окремих суспільно небезпечних діянь на даному ринку, а саме введення кримінальної відповідальності за використання інсайдерської інформації при торгівлі цінними паперами, за перекручення і приховування при продажу цінних паперів інформації щодо їх надійності і доходності та інформації, здатної вплинути на котирування цінних паперів, а також за маніпулювання курсом цінних паперів.

З урахуванням зарубіжного досвіду (США, ФРН, Великої Британії) автор пропонує втілити на практиці певні попереджувальні заходи, що сприятимуть усуненню можливостей вчинення окремих різновидів злочинів на РЦП, а також, з огляду на відповідний досвід країн ближнього зарубіжжя, – удосконалити певні статті Кримінального кодексу України.

У четвертому підрозділі “Заходи, спрямовані на вдосконалення діяльності органів внутрішніх справ щодо попередження та виявлення злочинів на ринку цінних паперів” розглядається структура системи попередження злочинності на РЦП, формулюються конкретні пропозиції щодо підвищення ефективності заходів органів внутрішніх справ щодо попередження та виявлення цих злочинів.

На основі проведеного аналізу емпіричного матеріалу дисертант висуває конкретні пропозиції щодо підвищення ефективності діяльності органів внутрішніх справ стосовно попередження та виявлення злочинів з використанням вексельної форми розрахунків, на ринку акцій та інвестиційних сертифікатів, у тому числі злочинів, що вчиняються із завданням шкоди підприємницькій структурі фінансового посередника, а також на ринку облігацій. Усі ці заходи охарактеризовані та класифіковані.

Для забезпечення отримання працівниками органів внутрішніх справ у процесі оперативного обслуговування РЦП необхідної інформації пропонується організувати спеціальну систему комерційних банків – дилерів, які у зв’язку з наданням їм відповідних дозволів на продаж бланків векселів були б зобов’язані вводити до спеціально утвореної комп’ютерної системи режимно-облікових бланків векселів інформацію щодо покупців вексельних бланків. Дисертантом обґрунтовується, яким чином створення та впровадження на практиці зазначеної системи режимно-облікових бланків векселів сприятиме ефективному проведенню співробітниками ДСБЕЗ, УБОЗ заходів щодо попередження та виявлення злочинів, що вчиняються з використанням векселів.

На основі аналізу типових злочинних діянь та інших правопорушень, що вчиняються службовими особами та іншими працівниками підприємницьких структур фінансових посередників, у роботі надається перелік фінансово-господарських документів, які оперативним працівникам необхідно перевіряти для отримання інформації про правопорушення на РЦП.

Висновки містять основні наукові положення і результати проведеного дисертаційного дослідження. Зокрема, наводиться теоретичне узагальнення вирішеної наукової задачі, що полягає в необхідності розробки заходів, спрямованих на підвищення ефективності діяльності органів внутрішніх справ щодо попередження та виявлення злочинів, що вчиняються на РЦП.

На основі узагальнення та аналізу емпіричного матеріалу викладаються головні наукові та практичні результати роботи.

Узагальнюються ознаки та особливості кримінологічної характеристики злочинів, що вчиняються з використанням векселів, на ринку акцій, приватизаційних паперів та облігацій, а також з порушенням порядку випуску, обігу, виготовлення, збуту та використання недержавних цінних паперів.

Виділяються головні характерні риси організованих злочинних угруповань, що вчиняють незаконні вексельні операції, а також протиправні угоди з купівлі приватизаційних паперів, за які придбавались акції приватизованих підприємств.

Формулюються основні обставини, які обумовлюють неефективність діяльності оперативних співробітників щодо попередження та виявлення злочинів, що вчиняються на РЦП, а також визначаються характерні особливості боротьби зі злочинністю на даному ринку, які випливають із специфіки його функціонування.

Отримані результати дозволили узагальнити та класифікувати розроблені дисертантом конкретні попереджувальні заходи та заходи щодо виявлення органами внутрішніх справ зазначених злочинів.

У зв’язку з проведеним дослідженням формулюються нові наукові завдання, які дослідникам-кримінологам необхідно вирішувати з метою подальшого вивчення кримінологічної характеристики злочинності на РЦП.

За результатами дослідження автором опубліковано такі роботи:

1. Незаконне отримання коштів на ринку цінних паперів України з використанням векселів // Предпринимательство‚ хозяйство и право. – 1998. - №10. - С. 38-41.

2. Финансовые посредники на рынке ценных бумаг: все ли условия для злоупотреблений изжиты? // Предпринимательство‚ хозяйство и право. – 1998. - №12. – С. 22-26.

3. Прогноз можливих зловживань‚ пов’язаних з використанням векселів // Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ України. – 1999. - №2. – С. .

4. Зловживання в акціонерних товариствах: спроби класифікації // Економіка‚ фінанси‚ право. – 1999. - №7. – С. 34-36.

5. Возможности предупреждения преступлений, связанных с подделкой векселей // Предпринимательство, хозяйство и право. – 1999. - №10. – С. 44-48.

6. Проблеми боротьби органів внутрішніх справ зі злочинами на ринку цінних паперів // Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ України. – 2001. - №4. – С. 179-184.

7. Деякі проблеми боротьби з незаконною діяльністю фінансових посередників на ринку цінних паперів України // Правосуддя - гарант законності у сфері економічних правовідносин: Міжвідомчий науковий збірник / За ред. А.І. Комарової, Д.М. Притики, В.В. Медведчука, ін. - 2000. – Т. 21 (1). - С. 275-283.

8. Особливості боротьби з організованою злочинністю на ринку цінних паперів України // Проблеми боротьби з корупцією, організованою злочинністю та контрабандою: Міжвідомчий науковий збірник / За ред. А.І. Комарової, М.О. Потебенька, В.П. Пустовойтенка, ін. - 2001. – Т. . - С. 307-315.

9. Правопорушення в сфері функціонування ринку цінних паперів в Україні: Наукове видання / Баліна С.Н.‚ Сущенко В.Д.‚ Конорєв В.М.‚ Сахарова О.Б.‚ ін. / За ред. С.Н. Баліної. – К.: Фенікс‚ 2000. – С. 79-123, 152-155, 172-191, 218-230 (у співавторстві з С.Н. Баліною, В.В. Бутом), 123-151, 169-171, 191-193, 202-208, 214-218, 231.

10. Тінізація фондового ринку // Тіньова економіка та організована економічна злочинність: Навчальний посібник / Сущенко В.Д., Баліна С.Н., Белецький В.О., ін. / За ред. В.А. Предборського. – К., 1999. – С. 121-193 (у співавторстві з С.Н. Баліною, С.Ю. Василенком.
Особисте написання – с. 121-151).

11. Деякі механізми протиправного ведення діяльності фінансовими посередниками на ринку приватизаційних паперів України // Злочинність у сфері економіки України: стан, тенденції та проблеми боротьби: Збірник праць / За ред. В.Д. Сущенка, В.І. Литвиненка. – К.: Національна академія внутрішніх справ України, 2001. – С. 60-72.

АНОТАЦІЇ

Сахарова О.Б. Попередження органами внутрішніх справ злочинів, що вчиняються на ринку цінних паперів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.08 – кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право. – Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого, Харків, 2003.

Дисертація присвячена дослідженню комплексу теоретичних та практичних питань, пов’язаних з попередженням злочинності на ринку цінних паперів.

Робота містить кримінологічну характеристику даних злочинів з розкриттям механізмів їх вчинення, аналіз чинників, що детермінують ці злочини.

У дисертації проаналізовані особливості та проблемні питання в чинній системі контролю та державного регулювання ринку цінних паперів, а також у діяльності органів внутрішніх справ щодо боротьби з відповідними злочинами.

Особлива увага приділяється розробці заходів, спрямованих на вдосконалення діяльності органів внутрішніх справ щодо попередження та виявлення злочинів на ринку цінних паперів.

Ключові слова: ринок цінних паперів, векселі, фінансові посередники, приватизаційні папери, попередження злочинів, діяльність органів внутрішніх справ.

Сахарова Е.Б. Предупреждение органами внутренних дел преступлений, осуществляемых на рынке ценных бумаг. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.08 – уголовное право и криминология; уголовно-исполнительное право. – Национальная юридическая академия Украины имени Ярослава Мудрого, Харьков, 2003.

В диссертации исследуется комплекс теоретических и практических вопросов, связанных с предупреждением преступлений на рынке ценных бумаг.

В роботе излагается уголовно-правовая и криминологическая характеристики преступлений, совершаемых на данном рынке. В результате формулируется вывод о том, что указанные преступления имеют общие характерные черты относительно предмета общественных отношений, на которые совершается преступное посягательство. Этим предметом являются ценные бумаги, в связи с которыми или по поводу которых существуют анализируемые отношения.

Изучение эмпирического материала позволило автору выделить и рассмотреть структуру преступности на рынке ценных бумаг с описанием типичных способов (механизмов) совершения этих преступлений, а также признаков и особенностей их криминологической характеристики. Определены основные черты организованных преступных группировок, которые действуют на рынке ценных бумаг с использованием вексельной формы расчетов, а также на основе противоправных способов покупки, аккумулирования и вложения приватизационных бумаг в приватизируемые предприятия с целью приобретения акций.

Диссертантом также определены характерные особенности совершаемых преступлений на рынке облигаций республиканского займа.

В диссертации изучен комплекс социально-экономических, нормативно-правовых, организационно-управленческих, культурно-воспитательных факторов, детерминирующих преступления на рынке ценных бумаг.

На основе анализа этих причин и условий, которые порождают и обусловливают совершение преступлений на рынке ценных бумаг, предлагается с целью нейтрализации действия отдельных криминогенных детерминант внести соответствующие изменения и дополнения в законодательство, которое регламентирует рынок акций и облигаций, деятельность финансовых посредников, а также выдачу и обращение векселей.

В диссертационном исследовании проанализированы проблемные вопросы, особенности и противоречия в действующей системе контроля и государственного регулирования рынка ценных бумаг в Украине, а также особенности и проблемы борьбы органов внутренних дел с преступностью на рынке ценных бумаг. В результате предлагаются конкретные меры по предупреждению и выявлению преступлений, совершаемых на данном рынке организованными преступными группировками, в частности с использованием векселей. С этой целью также предлагается внести дополнения в соответствующие нормативно-правовые акты для уточнения субъектов рынка ценных бумаг, на которые не распространяется упрощенная система учета и отчетности.

Значительное место в работе отведено возможностям использования при усовершенствовании украинского законодательства соответствующих норм международно-правовых актов, а также законодательства зарубежных стран и практики его применения.

В роботе разработана структура системы предупреждения преступности на рынке ценных бумаг с рассмотрением объектов профилактики, основных уровней, форм и субъектов предупреждения, а также классификации профилактических мер, определены конкретные меры, позволяющие повысить эффективность деятельности органов внутренних дел по выявлению и профилактике отдельных видов преступлений на рынке ценных бумаг.

В частности показано, как создание и применение на практике разработанной диссертантом системы режимно-учетных бланков векселей должно способствовать эффективной работе по предупреждению и выявлению преступлений, совершаемых с использованием векселей. Также сформулирован перечень финансово-хозяйственных документов, которые оперативным сотрудникам органов внутренних дел необходимо проверять с целью выявления совершаемых на рынке ценных бумаг правонарушений.

Ключевые слова: рынок ценных бумаг, векселя, финансовые посредники, приватизационные бумаги, предупреждение преступлений, деятельность органов внутренних дел.

Saharova O. B. Prevention by the organs of domestic affairs of crimes that are committed on the equity market. – Manuscript.

Thesis of candidate of juridical sciences in the specialty 12.00.08 – criminal law and criminology; criminal and executive law. – Yaroslav Mudriy National Law Academy of Ukraine, Kharkiv, 2003.

The thesis is dedicated to the research of complex of theoretical and practical questions concerned with prevention of delinquency on the equity market.

The work contains the criminological description of the given crimes disclosing mechanisms of their perpetration, analysis of factors that determine these crimes.

The thesis analyses the peculiarities and problems in the acting control system and government regulation of the equity market as well as in activity of organs of domestic affairs with regard to the struggle with respective crimes.

A particular attention is paid to the development of measures aimed at improvement of activity of organs of domestic affairs with regard to prevention and revelation of crimes on the equity market.

Key words: equity market, bills, financial


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОХОРОНА ВИЇМКОВИХ ШТРЕКІВ У ВИРОБЛЕНОМУ ПРОСТОРІ ЗА СУЦІЛЬНОЇ СИСТЕМИ РОЗРОБКИ В УМОВАХ ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКОГО РАЙОНУ ДОНБАСУ - Автореферат - 21 Стр.
Удосконалення методології СТАТИСТИчного аналізу міжнародного трансферу технологій в україні - Автореферат - 35 Стр.
ЕФЕКТИ БЛИЖНЬОГО ВПОРЯДКУВАННЯ В БІНАРНИХ РІДКОКРИСТАЛІЧНИХ СИСТЕМАХ ТА РОЗПЛАВАХ ОРГАНІЧНИХ МОЛЕКУЛЯРНИХ КРИСТАЛІВ - Автореферат - 24 Стр.
ІДЕЙНІ ТА ПОЛІТИКО-ПРАКТИЧНІ ЗАСАДИ ДІЯЛЬНОСТІ СОЦІАЛ-ДЕМОКРАТІЇ - Автореферат - 28 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ РЕЖИМІВ ТА КОНСТРУКТИВНИХ ПАРАМЕТРІВ РОБОЧИХ ОРГАНІВ КУКУРУДЗОЗБИРАЛЬНИХ КОМБАЙНІВ - Автореферат - 25 Стр.
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВАЛЮТНИХ ОПЕРАЦІЙ СУБ'ЄКТІВ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Автореферат - 26 Стр.
КОМПЕНСАЦІЇ ЗА ТРУДОВИМ ПРАВОМ УКРАЇНИ - Автореферат - 27 Стр.