У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА РАБОТЫ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА ГІРНИЧА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

МОРОЗОВ Іван Тимофійович

УДК 662.268.6:622.016.347

ОХОРОНА ВИЇМКОВИХ ШТРЕКІВ У ВИРОБЛЕНОМУ

ПРОСТОРІ ЗА СУЦІЛЬНОЇ СИСТЕМИ РОЗРОБКИ В

УМОВАХ ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКОГО РАЙОНУ ДОНБАСУ

Спеціальність:

05.15.02 - Підземна розробка родовищ корисних копалин

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Дніпропетровськ - 1998

Робота виконана в Національній гірничій академії України

Міністерства освіти України

Науковий керівник доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри економіки підприємства Національної гірничої академії України

ПОНОМАРЕНКО Павло Іванович

Офіційні опоненти: доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри підземної розробки родовищ корисних копалин Донецького технічного університету

САПИЦЬКИЙ Костянтин Федорович

кандидат технічних наук, старший науковий співробітник відділу управління динамічними проявленнями гірського тиску Інституту геотехнічної механіки НАН України

КУРНОСОВ Анатолій Тимофійович

Провідна установа - Донецький вугільний державний інститут Міністерства вугільної промисловості України

Захист відбудеться 21 січня 1999р о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 08.080.03 по захисту дисертацій при Національній гірничій академії України (320027, м.Дніпропетровськ -27, пр.К.Маркса,19)

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національної гірничої академії України (320027, м.Дніпропетровськ -27, пр.К.Маркса)

Автореферат розісланий 21 листопада 1998р

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради к.т.н., доцент В.В.Харченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми.

Вугільна промисловість України знаходиться в глибокій кризі. За період з 1990 по 1997 роки обсяг видобутку вугілля зменшився в 2.2 рази (з 164.8 до 75 млн.т). Низька продуктивність праці і висока собівартість вугілля українських шахт - основні причини його невисокої конкурентоспроможності не тільки на світовому ринкові, але й всередині країни.

Шахтний фонд України дуже старий. Переважна більшість вугільних шахт експлуатується понад 30 років, а половина усіх шахт - понад 50 років. Реконструкція шахт проводилась більш ніж 20 років тому.

Стратегічною задачею вугільної промисловості України є реструктуризація галузі, що розпочалася, однак, темпи її низькі. Через вкрай важкий стан усієї економіки Україна не може найближчим часом забезпечити великомасштабні роботи з реконструкції вугільних шахт та швидкому закриттю тих з них, чия подальша експлуатація недоцільна.

В економічних умовах, що склалися, головною задачею наступних років повинно стати дослідження шляхів, які дозволять поліпшити стан галузі системою міроприємств з мінімальними капітальними вкладеннями. Раціональна підготовка і відробка виїмкових полів в умовах діючих шахт - одне з таких міроприємств.

Стовпова система розробки, що повсюдно застосовувалась раніше, при переході гірничих робіт на більші глибини почала втрачати свої переваги як через значний розрив у часі між завершенням відробки виїмкових стовпів і підготовкою нових, так і через низьку стійкість виїмкових штреків.

Як наслідок - значні матеріальні і трудові витрати на перекріплення штреків попереду лав, стримування посування останніх, значне зростання вартості вугілля та погіршення інших техніко-економічних показників очисних вибоїв.

Тому зі збільшенням глибини проведення гірничих робіт, з переходом до відробки малопотужних та особливо викидонебезпечних пластів спостерігається стійка тенденція заміщення стовпової системи розробки суцільною. Однак, пряме перенесення досвіду 50-60 рр., коли ця система розробки широко застосовувалась, неможливе, бо з тими параметрами системи (незначні розміри виїмкових полів, лав), низькій механізації очисних і закладних робіт, існуючих способах охорони штреків і т.ін. вона буде просто неконкурентоспроможною. За нинішних умов довжина виїмкового стовпа і довжина лави повинні бути такими, як за стовпової системи розробки, тобто строк існування виробок у виробленому просторі в порівнянні з 50-60 рр. значно зростає. Тому задача охорони виїмкових штреків у виробленому просторі за суцільної системи розробки зараз дуже актуальна.

Мета і задачі дослідження

Мета - установлення закономірностей розподілу напружень і зміщень навколо підготовчих виробок в розвантаженій зоні і розробка на їх основі способів забезпечення стійкості та безремонтної підтримки штреків у виробленому просторі за суцільної системи розробки.

Для її досягнення були поставлені наступні задачі:

1.

Дослідити сучасні тенденції підземної розробки вугільних пластів Донбасу та установити перспективи застосування суцільної системи розробки.

1.

Обгрунтувати та розробити економіко-математичну модель і виконати розрахунок параметрів суцільної системи розробки.

1.

Розробити метод розрахунку кількості збійок за суцільної системи розробки з трьома виїмковими штреками.

1.

Дослідити вплив параметрів закладної смуги на стійкість виробки, що охороняється за суцільної системи розробки.

1.

Дослідити несучу здатність кріплення виїмкових штреків, що охороняється у виробленому просторі.

1.

Дослідити в промислових умовах вплив механізованої закладки закріпного простору пустою породою на зміщення контура виробки.

1.

Експериментально обгрунтувати можливість використання порід Червоноармійського району Донбасу як закладного матеріалу.

Методи дослідження.

Аналіз напружено-деформованого стану (НДС) породного масиву числовими методами, візуальні спостереження та натурні виміри зміщень контура виробки, промислові випробування механізованого способу закладки пустою породою, лабораторні дослідження властивостей закладного матеріалу.

Наукові положення, що захищаються у дисертації:

1. Безремонтна підтримка відкотного проміжного штрека, пройденого слідом за лавою в розвантаженій зоні, досягається його охороною закладною смугою шириною 20-22 м за модуля пружності Е3 0.1 від модуля Юнга породи покрівлі і механізованою закладкою закріпного простору подрібненою породою.

2. Аркове кріплення з спецпрофілю СВП-22, установлене з кроком 1 м, забезпечує стійкість проміжного відкотного штреку, що охороняється у виробленому просторі закладною смугою на глибині Н 800 при міцності порід покрівлі на стиснення 40 МПа.

3. Механізована закладка подрібненої породи з розмірами кусків, що не перевищують 70 мм закріпного простору між контуром перерізу виробки у прохідці і кріпильними рамами, що дорівнює 0.35 – 0.4 м, сприяє більш рівномірному навантаженню кріплення і знижує зсунення покрівлі в 1.8-2.0 рази в порівнянні з заповненням цього простору деревом і пустою породою вручну.

Обгрунтованість і достовірність наукових положень, висновків та рекомендацій підтверджується впровадженням результатів теоретичних досліджень відробки виїмкових полів 11-ої південної, 11-ої північної та 12-південної лав за суцільної системи розробки з трьома виїмковими штреками на шахті №1/3 "Новогродовська" ДХК "Селідоввугілля".

Наукову новизну становлять наступні отримані результати:

1. На підставі аналізу тривимірного напруженого стану масиву з використанням критерія Парчевського-Шашенка отримана нова залежність максимального еквівалентного напруження в покрівлі виїмкового штреку, що охороняється у виробленому просторі, від співвідношення модулей пружності закладної смуги і породи покрівлі. Установлена залежність дозволяє визначати раціональні параметри закладної смуги, що охороняє проміжний відкотний штрек у виробленому просторі.

2. Вперше встановлена залежність, яка поєднує максимальні нормальні напруження в кріпленні підготовчої виробки з параметром с/, що характеризує умови розробки. Отримана залежність дозволяє визначити область можливого застосування металевого кріплення з спецпрофілю СВП (глибину розробки і міцність вміщуючих порід).

3. На підставі аналізу результатів імітаційного моделювання установлений вплив параметрів системи розробки на величину собівартості 1 т вугілля, які відрізняються тим, що за одних і тих же швидкостей посування вибою збільшення потужності пласта, довжини виїмкового стовпа і довжини лави зменшують собівартість вугілля за абсолютною величиною, а при збільшенні швидкості посування очисного вибою відносне зменшення собівартості одинакове за будь-якої потужності пласта, довжині виїмкового стовпа і довжині лави.

Установлені закономірності дозволяють планувати собівартість добутого вугілля в залежності від швидкості посування очисного вибою при заданих потужності пласта, довжині лави та довжині виїмкової ділянки.

Наукове значення роботи полягає в розкритті закономірностей розподілу напружень і зміщень навколо виїмкових штреків, охороняємих у виробленому просторі, в зонах, що зазнають впливу очисних робіт, і врахуванні їх в процесі обгрунтування параметрів закладної смуги та кріплення.

Практичне значення роботи полягає в розробці методики розрахунку оптимальних за вартістю параметрів суцільної системи розробки і методики розрахунку раціональних параметрів закладної смуги та кріплення виїмкового штрека, що охороняється у виробленому просторі.

Технологія механізованого спорудження закладних смуг і забутівки закріпного простору з параметрами, що визначені за розробленими методиками, використані під час відробки трьох виїмкових полів за суцільною системою розробки на шахті № 1/3 "Новогродовська" ДХК "Селідоввугілля".

Методика розрахунку раціональних параметрів суцільної системи розробки впроваджена під час підготовки за цією системою виїмкових полів на шахтах ДХК "Селідоввугілля".

Апробація результатів досліджень,

Основні положення дисертаційної роботи доповідались на науковій конференції Техногенні ресурси України (Київ, 1996р.), міжвузівській науково-практичній конференції "Становлення української економіки" (Дніпропетровськ,1996р.), міжвузівській науково-практичній конференції "Еколого-економічні проблеми розвідки, розробки та збагачення корисних копалин України" (Дніпропетровськ, 1997р.), першій міжнародній конференції "Геотехнічна механіка освоєння надр", присвяченій 95-річчю з дня народження академіка НАН України Полякова М.С. (Дніпропетровськ, 1998 р.), міжнародній науково-практичній конференції "ХХІ сторіччя - проблеми і перспективи освоєння родовищ корисних копалин" (Дніпропетровськ, 1998 р.), на технічних радах ДХК "Селідоввугілля" (Димитрово, 1997, 1998 рр.), на наукових семінарах НГА України (Дніпропетровськ, 1997, 1998 рр.).

Публікації.

За матеріалами досліджень опубліковані 11 праць, в тому числі 1 монографія, 6 статей в наукових фахових виданнях, 4 статті у збірниках наукових конференцій.

Структура і обсяг дисертації

Дисертація складається з вступу, чотирьох розділів і висновку, викладена на 149 сторінках машинописного тексту, містить 32 рисунка, 10 таблиць, список літератури з 116 найменувань та 5 додатків, що підтверджують практичне використання результатів роботи і їх промислове впровадження.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі досліджені сучасні тенденції підземної розробки вугільних пластів Донбасу і визначені перспективи застосування суцільної системи розробки, дана коротка характеристика гірничо-геологічних умов Червоноармійського району Донбасу, визначені особливості проведення та охорони виїмкових штреків за суцільної системи розробки і виконаний критичний аналіз результатів досліджень охорони виїмкових штреків на межі та безпосередньо у виробленому просторі.

За допомогою аналізу даних практики і результатів досліджень інших авторів встановлено, що стовпова система розробки, яка повсюдно застосовувалася раніше, при переході гірничих робіт на більші глибини почала втрачати свої переваги як через значний розрив у часі між завершенням відробки виїмкових стовпів і підготовкою нових, так і через низьку стійкість виїмкових штреків.

Аналіз зміни питомої ваги розробки у вугільній промисловості України свідчить про те, що на глибині до 600 м частка стовпової системи складє 68%, комбінованої - 19%, а суцільної - 13%. На глибині від 600 до 1000 м питома вага стовпової системи зменшується до 39%, а суцільної, навпаки, збільшується з 13% до 24%. Ця система розробки не тільки усуває основні недоліки стовпової системи, але й більш екологічна через те, що вся порода від проведення виробок залишається у шахті.

У перспективі виймання пластів потужністю < 0.8м буде проводитись в 50% очисних вибоїв з малостійкою покрівлею, на пластах потужністю m=0.8м близько 70% лав будуть працювати в умовах нестійких і дуже нестійких покрівель. Це утруднює попереднє оконтурювання запасів підготовчими виробками та ускладнює їх підтримку, у зв`язку з чим перспектива використання суцільної системи розробки значно розширюється.

На основі аналізу результатів досліджень вітчизняних і закордонних вчених (М.П.Бажин, А.Ф.Булат, В.В.Виноградов, В.Г.Глєбов, В.Т.Глушко, Ю.Б.Грядущий, М.П.Зборщик, А.М.Зорін, В.І.Кузяра, Г.Г.Литвинський, Л.В.Новікова, Л.Я.Парчевський, Г.С.Піньковський, Б.М.Усаченко, І.Л.Черняк, О.Якобі та ін.) встановлено, що на сьогодні відсутній спосіб охорони виїмкових штреків, який можна було б однозначно вважати кращим. Існує значна кількість комбінацій охорони і вибір найбільш раціонального з них слід здійснювати у відповідності з конкретними гірничо-гелогічними та гірничотехнічними умовами.

Так, одним з нейсприятливіших способів охорони виробок є такий, коли виробка з одного боку охороняється масивом вугілля, а з іншого межує з виробленим простором. Саме в такому положенні знаходяться відкотні штреки при відробці панелей. Навпаки, самий сприятливий спосіб охорони -розташування виробок в обвалених породах. Останнім часом поширюється застосування варіанту суцільної системи розробки з трьома виїмковими штреками, два з яких проводяться слідом за лавою в обвалених породах та охороняються протягом усього строку служби закладними смугами з подрібненої породи. Незважаючи на ефективність цього варіанту ні раціональні способи охорони штреків у виробленому просторі, ні самі параметри суцільної системи розробки до цього часу науково не обгрунтовані.

Другий розділ присвячений обгрунтуванню параметрів суцільної системи розробки. Цьому питанню були присвячені роботи О.С.Бурчакова, М.Ф.Дукалова, О.В.Колоколова, Ю.М.Липковича, Б.С.Локшина, Б.О.Резентретера, Ю.М.Рубинського, К.Ф.Сапицького, О.А.Скочинського, Л.Д.Шевякова та ін.

У більшості досліджень задача визначення оптимальних параметрів системи розробки зводиться до визначення оптимальних параметрів очисного вибою. Причому, практично всі економіко-математичні моделі розроблені для умов стовпової системи розробки, були складними з точки зору формування масиву вихідних даних, відображали середньогалузеву статистику і не враховували специфіку конкретного гірничого підприємства. Тому вони, як правило, використовувались в проектних організаціях і майже не використовувались інженерно-технічними робітниками вугільних шахт.

В даній роботі, для умов сучасного етапу, запропонована економіко-математична модель, що дозволяє шляхом імітаційного моделювання гірничо-технічних умов відробки ділянки шахтного поля визначати питомі витрати. Ця методика відрізняється від раніше розроблених тим, що процес оптимізації виконується не тільки за чотирма основними параметрами (довжиною лави, швидкістю посування очисного вибою, довжиною виїмкового поля, потужністю пласта), але й охоплює ширший діапазон витрат, що розглядаються (заробітну платню працівників, погашення вартості вуглевидобувного комплексу, монтаж і демонтаж комплексу, транспортування вугілля вздовж лави конвейєром, проведення підготовчих виробок, підтримку виробок, траспортування вугілля транспортними виробками, кількість підготовчих виробок, провітрювання виїмкової ділянки). Це дозволило розробити методику оптимізації всіх основних параметрів технологічної схеми очисних робіт, що реалізується за допомогою персональних ЕОМ. За критерій оптимальності даної економіко-математичної моделі прийнятий вартісний критерій - собівартість 1 т вугілля. За розробленою програмою на персональному комп`ютері Pentium 2-300 виконані розрахунки собівартості 1 т вугілля для лави довжиною 100, 150, 200, 250, 300 м що відробляє пласт потужністю 0.8; 1.0; 1.2; 1.4 м виїмкового поля довжиною 800, 1000, 1200, 1600 м з швидкістю посування вибою 0.6; 1.0; 1.4; 2.6; 1.8; 2.2; 3.0; 3.4; 3.6 м/доб.

Результати розрахунків собівартості 1т вугілля в різних поєднаннях цих параметрів та їх графічна інтерпретація повністю наведені в дисертації.

Установлено, що зі збільшенням швидкості посування очисного вибою, потужності пласта, довжини лави і довжини виїмкового стовпа собівартість зменшується. Разом з тим, вплив цих параметрів суцільної системи розробки на зниження собівартості неоднаковий - самий значний вплив здійснює швидкість посування очисного вибою, а самий незначний - довжина виїмкового стовпа. Особливо наглядно це проявляється при збільшенні швидкості з 0.6 до
1.8 м/доб. Подальше збільшення швидкості вибою також зменшує собівартість, однак, темпи цього зниження зменшуються. Ця закономірність справедлива для різних значень потужності пласта, довжини лави і виїмкового стовпа. Так, при відробці стовпа довжиною 1200м лавою довжиною 200м (табл.1) збільшення швидкості посування очисного вибою з 0.6 до 1.8 м/доб. (в 3 рази) зменшує собівартість вугілля в 2.6 рази. (з 39.36 до 15.27 грн/т при m = 0.8м; з 31.57 до 12. 24 грн/т при m =1.0м; з 26.39 до 10. 27 грн/т при m =1.2м і з 22.68 до
8. 87 грн/т при m =1.4м).

Подальше збільшення швидкості посування очисного вибою з 1.8 до
3.6 т/доб. (в 2 рази) знижує собівартість 1.6 рази (з 15.2 до 9.13 грн/т при
m=0.8м; з 12.24 до 7.38 грн/т при m =1.0м; з 10.27 до 6.22 грн/т при m =1.2м і з 8.87 до 5.38 грн/т при m =1.4м).

Ця закономірність спостерігається не тільки для різної потужності пласта, але й для різних довжин лави та виїмкового стовпа, що дозволяє зробити наступний висновок: за одних і тих же швидкостей посування очисного вибою збільшення потужності пласта, довжини виїмкового стовпа і довжини лави зменшує абсолютну величину собівартості вугілля, однак, зменшення собівартості за відносною величиною при збільшенні швидкості посування очисного вибою не залежить від потужності пласта, довжини вийманого стовпа і довжини лави.

Таблиця 1. Зміна собівартості 1 т вугілля при збільшенні швидкості посування очисного вибою на пластах різної потужності (lл = 200м,
Lст = 1200м).

Потужність пласта | Відносне зменшення собівартості 1т вугілля при збільшенні швидкості посування очисного вибою

от 0.6 до 1.4 | от 1.4 до 1.8 | от 1.8 до 3.6

м | м/доб | м/доб | м/доб

0.8

1.0

1.2

1.4

За результатами моделювання установлена лінійна залежність собівартості вугілля від потужності пласта і довжини виїмкового стовпа та її ступенева залежність від швидкості посування очисного вибою та довжини лави.

Характер залежності між собівартістю і впливаючими параметрами, описаний для двох виробок, є справедливим і для трьох виїмкових штреків. Наприклад, коли швидкість посування очисного вибою дорівнює 1 м/доб., а довжина лави дорівнює 100, 150 и 250 м собівартість для двох і трьох виїмкових штреків відповідно дорівнює 21.87 та 22.24, 18.39 та 18.63, 15.79 та 15.93 грн/т. Незначне збільшення собівартості спостерігається й за інших значень довжини лави та потужностей посування очисного вибою. Це свідчить про те, що за суцільної системи розробки проведення та охорона третього виїмкового штрека суттєво не впливає на зростання собівартості вугілля.

За результами моделювання побудована номограма (рис.1), за допомогою якої можна підібрати раціональні параметри суцільної системи розробки, виходячи з конкретних гірничо-геологічних і гірничо-технічних умов.

Рис.1 Номограма визначення собівартості вугілля при різних параметрах суцільної системи розробки

Розроблена модель і пакет програм, створений на її основі, дозволять ІТР шахт виконувати необхідні розрахунки та їх аналіз безпосередньо на підприємстві.

В третьому розділі з метою кількісної оцінки впливу параметрів закладної смуги на стійкість штреку, що охороняється у виробленому просторі, вирішувалась просторова задача геомеханіки для області масиву, геометрія якого обумовлена суцільною системою розробки. Робоча схема містила сполучення лави з відкотним і проміжним відкотним штреками, закладну смугу між штреками, вироблений простір за лавою і неторкану частину масиву попереду вибою (рис.2). Використовувся метод граничних елементів у формі розривних зміщень. Вихідна система рівнянь формувалась на основі аналітичного розв"язку задачі Рогведа щодо розриву зміщень на прямокутному елементі в пружному просторі. Розглядались гірничо-геологічні умови типові для Червоноармійського району Донбасу.

Рис. 2 Схема досліджуваної області масива

Вміщуючі породи – аргиліти з модулем пружності Е1=3.5105, МПа, коефіціентом Пуасона, 1=0.27, питомою вагою =2.5210-3, кГ/см3. Межа міцності породи на стиснення с=35.5, МПа, а на розтягнення- р=2.0 МПа. Властивості вугільного пласта: модуль пружності Е2=0.25102, МПа, коефіціент Пуасона 2=0.13. Глибина розробки Н=800м, довжина опереджуючої частини відкотного штреку d=20м. Діюче навантаження – вага породи: у вертикальному напрямку , у горизонтальному - ( - коефіцієнт бокового розпору). Межі зони граничного напруженого стану в покрівлі пласта визначались за критерієм Парчевського-Шашенка:

де ; - межа залишкової міцності. За даними лабораторних випробувань Інституту геотехнічної механіки Національної академії наук України для аргиліта =7.5 МПа.

Модуль закладної смуги Е3 варіювався в межах 0.05Е1Е3Е1. В результаті статистичної обробки отриманих розрахункових даних установлена залежність максимальних еквівалентних напружень в покрівлі пласта від співвідношення модулей пружності закладної смуги і породи:

, МПа

де .

Результати розрахунку показали, що для виконання умов стійкості покрівлі охороняємого штреку (максимальна протяжність зони граничного напруженого стану чи контура виробки не перевищує 2м) необхідно створити закладну смугу з модулем пружності, ширина якої не менша 20м.

Несуча здатність кріплення проміжного відкотного штреку досліджувалась методом граничних елементів у формі фіктивних навантажень.

В якості базового використовувалось аналітичне рішення задачі Кельвіна щодо дії нормальних та дотичних навантажень рівномірно розподілених на прямолінійному відрізку, довільно орієнтованому в безкінечному пружному середовищі. Розглядалось аркове кріплення з спецпрофілю СВП-22 з кроком установки l=1 м. Розрахунок виконувався за методикою Л.В.Новікової. Поперечний переріз замінювався прямокутним, жорсткість якого еквівалентна жорсткості реальної конструкції з урахуванням забутівки на ділянці, що дорівнює кроку установки кріплення. Розрахунки виконані для деяких значень, що визначають параметри: межу міцності порід на стиснення , МПа, глибину м, дозволили установити залежність максимальних нормальних напружень в кріпленні від параметра :

, МПа

З цієї формули виходить, що використання профілю з спецпрофілю СВП-22 на глибині Н=800 м з кроком установки її l=1 м можливе, якщо межа міцності порід на стиснення складає Це відповідає гірничо-геологічним умовам Червоноармійського району Донбасу.

Результати теоретичних досліджень впроваджені при відробці виїмкових полів 11-ої південної, 11-ої північної та 12-ої південної лав пласта К8 на шахті № 1/3 "Новогродовська" ДХК "Селідоввугілля". Потужність пласта 1-1.2 м, кут падіння 12-13о. Довжина стовпів від 800 до 1500 м. Довжина лав від 312 до 340 м. Глибина розробки 660-810 м.

В цих лавах проходка усіх штреків виконувалась буро-вибуховим способом у змішаному вибої з розташуванням вугільного пласта у верхній частині перерізу виробки з підриванням підошви. Відкотні штреки кріпились піддатливими трапецієвидними кріпленнями КПС, а проміжні відкотні і вентиляційні - піддатливим арковим металевим кріпленням КМП - А5. Переріз виїмкових штреків в проходці та кріпленні відповідно складали: відкотного – 10.6 і 8.8 м2, а проміжного відкотного та вентиляційного – 17.7 і 15.3 м2.

В усіх трьох випадках відкотні штреки проводились у вугільному масиві з опередженням лав на 30-40м, вентиляційні - слідом за лавою. Також слідом за лавами на відстані 35-40м від відкотних штреків проводились проміжні штреки. Через кожні 60-70 м відкотні та проміжні штреки об"єднувались збійками, що слугували для транспортування вугілля з відкотного на проміжний відкотний штрек, провітрювання, переміщення людей і доставки матеріалів. Після введення в експлуатацію нової збійки попередня збійка і частина відкотного штреку між цими збійками були погашені. За такої схеми проведення виробок відкотний штрек підтримувався на межі з обваленими породами не за всією довжиною, а лише від лави до збійки, що дозволило використовувати кріпильні рами повторно.

Штреки у виробленому просторі охоронялись закладними смугами, що споруджувались за допомогою двох дробильно-закладних комплексів "Титан", установлених на проміжному відкотному і вентиляційних штреках. В якості закладного матеріалу використовувалась порода підошви штреків.

Для впровадження рекомендацій аналітичних розрахунків щодо збільшення модуля пружності закладки (Е3 ) через кожні два метри паралельно лаві до дерев`яних стійок прибивалась металева сітка, що збільшувало щільність закладного масиву.

Ситовим аналізом за стандартною методикою встановлено, що порода подрібнюється до класу 0-70мм. Причому, породний дрібняк (класу 0-6мм) складає в закладному матеріалі понад 30%. З одного боку це збільшило щільність бутової смуги, а з іншого - спричиняло суттєве пилоутворення в лаві і створювало передумови до налипання пилу в трубопроводі. Дослідженнями адгезійних властивостей аргиліту встановлено, що коли його вологість менша 20% небезпека налипання дрібної фракції на внутрішній поверхні трубопроводу не виникає.

Шахтними дослідженнями також установлено, що заповнення закріпного простору подрібненою породою за допомогою установки "Титан" не тільки зменшує зміщення покрівлі в 1.8-2 рази, але й сприяє рівномірнішому навантаженню штрекового кріплення, що підтверджується практично однаковими зміщеннями сполучених сегментів у вузлах піддатливості штрекового кріплення.

Збійки між відкотним і проміжним відкотними штреками кріпились піддатливим трапецієвидним металевим кріпленням з спецпрофілю СВП-22. Через те, що збійки знаходились в обвалених породах, вони не зазнавали високого гірського тиску. Навіть на відстані 500-600м від лави вони практично не втрачали стійкість, що дозволило збільшити відстань між ними під час відробки 12-ої південної лави з 60-70м до 200-220м, а їх довжину - з 35-40м до 20м.

Механізоване заповнення закладних смуг і закріпного простору штрекового кріплення подрібненою породою дозволили відпрацювати усі три виїмкових стовпи без перекріплення виїмкових штреків, збільшити довжину лави до 340м, а довжину стовпа до 1500м. Максимальний місячний видобуток вугілля склав 23391т, а максимальна швидкість посування очисного вибою – 44.1 м/міс. Ці цифри співставимі з показниками очисних вибоїв, що відробляють виїмкові стовпи зворотним ходом, у зв"язку з чим ДХК "Селідоввугілля" взяла курс на широке впровадження суцільної системи розробки.

Обгрунтованість і достовірність положень, висновків і рекомендацій підтверджена результатами впровадження технічних вирішень під час відробки 11-ої південної, 11-ої північної і 12-південної лав за суцільною системою розробки на шахті № 1/3 Новогродовська ДХК "Селідоввугілля".

ВИСНОВКИ

В дисертації, що є завершеною науковою роботою, поставлена і вирішена актуальна наукова задача, що полягає в розкритті закономірностей розподілу напружень і зміщень навколо виїмкових штреків у розвантаженій зоні та розробці на їх основі способів забезпечення стійкості і безремонтної підтримки штреків у виробленому просторі за суцільної системи розробки.

Основні результати досліджень, виконаних в дисертаційній роботі, полягають в наступному:

1.

Досліджені сучасні тенденції підземної розробки вугільних пластів Донбасу. Установлено, що з переходом глибини розробки з 600 до 1000 м питома вага стовпової системи розробки зменшилася з 68 до 39%, а суцільної збільшилась з 13 до 24%. У зв`язку зі збільшенням глибини проведення гірничих робіт, переходом до розробки малопотужних і особливо викидонебезпечних пластів обгрунтована перспектива подальшої заміни стовпової системи суцільною.

2. Обгрунтована і розроблена економіко-математична модель, яка відрізняється тим, що процес оптимізації виконується не тільки за довжиною лави, швидкістю посування очисного вибою, довжиною виїмкового поля, потужністю пласта, але й охоплює ширший діапазон витрат, що розглядаються. Установлено, що збільшення швидкості посування очисного вибою, потужності пласта, довжини виїмкового стовпа і довжини лави зменшує собівартість 1 т вугілля. Однак, вплив цих параметрів нерівнозначний - самий великий вплив на зміну величини собівартості має швидкість посування очисного вибою, а самий маленький - довжина виїмкового стовпа.

3. За допомогою числового методу граничних елементів досліджений вплив закладної смуги на стійкість виробки, що охороняється, за суцільної системи розробки та несуча здатність штрекового кріплення. Отримана нова залежність максимальних еквівалентних напружень в покрівлі виробки від співідношення модулей пружності закладної смуги і породи покрівлі. Установлено, що для виконання умови стійкості покрівлі охороняємого штрека необхідно створити закладну смугу шириною 20-22м з модулем пружності закладного матеріалу 0.1Епор покрівлі. Правильність цього висновку підтверджена результатами промислового впровадження запропонованого способу охорони виробок в 12-ій південній лаві пласта К8 на шахті №1/3 "Новогродовська".

4. Експериментальними дослідженнями в шахтних умовах установлено, що механізована закладка подрібненою породою закріпного простору між контуром перерізу виробки в прохідці і кріпильними рамами, що дорівнює
0.35 – 0.4 м сприяє більш рівномірному навантаженню кріплення і зниженню покрівлі і 1.8 – 2.0 рази у порівнянні з заповненням його деревом і пустою породою вручну.

Результати досліджень впроваджені на шахті №1/3 "Новогродовська" ДХК "Селідоввугілля" і прийняті до впровадження в проекти відробки вийманих стовпів на інших шахтах цієї компанії.

Основні положення і результати роботи опубліковані в наступних публікаціях:

1.

Новикова Л.В., Пономаренко П.И., Приходько В.В., Морозов И.Т. Метод граничных элементов в задачах горной геомеханики.-Днепропетровск, “Наука и образование”.-1997.-180 с.

1.

Морозов И.Т., Пономаренко П.И., Радченко В.В. Реструктуризация угольных шахт //Матеріали міжвузівської науково-практичної конференції “Становлення української економіки”.-Дніпропетровськ.- 1996.-с.19.

1.

Морозов И.Т. Повышение эффективности возведения бутовых полос при охране выемочных штреков // Материали межвузовской научно-практической конференции “Эколого-экономические проблемы разведки, разработки и обогащения полезных ископаемых Украины”.-Днепропетровск.-“Наука и образование”.-1997.-С.44-46.

1.

Пономаренко П.И., Морозов И.Т., Либерман О.М. Экономические и экологические аспекты отработки выемочных столбов при сплошной системе разработки // Материали межвузовской научно-практической конференции “Эколого-экономические проблемы разведки, разработки и обогащения полезных ископаемых Украины”.-Днепропетровск.-“Наука и образование”.-1997.-С.42-44.

1.

Пономаренко П.И., Морозов И.Т., Приходько В.В. Оценка устойчивости вентиляционного штрека при сплошной системе разработки // Материали межвузовской научно-практической конференции “Эколого-экономические проблемы разведки, разработки и обогащения полезных ископаемых Украины”.-Днепропетровск.- “Наука и образование”.-1997.-С.108-109.

1.

Морозов И.Т., Пономаренко П.И. Перспективы применения сплошной системы разработки в Донбассе // “Уголь Украины”.-1997.-№12.-С.8-10

1.

Пономаренко П.И., Морозов И.Т. Экспериментальные исследования устойчивости выемочных штреков при механизированной закладке закрепного пространства// Придніпровський науковий вісник. Серія машинобудування та технічні науки.-1998.-№6 (73).-С.39-44.

1.

Морозов И.Т. опыт охраны выемочных штреков при сплошной системе разработки на шахте №1/3 “Новогродовская”// Придніпровський науковий вісник. Серія машинобудування та технічні науки.-1998.-№6 (73).- С.49-52.

1.

Пономаренко П.И., Аскаров А.А., Морозов И.Т. Обоснование оптимальных параметров сплошной системы разработки // Международная научно-практическая конференция “ХХІ столетие - проблемы и перспективы освоения месторождений полезных ископаемых”. Сборник научных трудов Национальной горной академии Украины.-№3.-т.3.-Днепропетровск.-1998.-С.18-22.

1.

Морозов И.Т. Расчет количества сбоек при сплошной системе разработки. Придніпровський науковий вісник // Серія машинобудування та технічні науки.-1998.-№24 (91).-С.43-48.

1.

Морозов И.Т. Анализ подходов к иследованию напряженно – деформированного состояния массивов трещиноватых горных пород. Придніпровський науковий вісник // Серія машинобудування та технічні науки.-1998.-№5 (72).-С. 41-48.

Особистий внесок автора у роботи, написані у співавторстві:

[ 1,5 ]-розробка розрахункового алгоритму впливу жорсткості закладної сму-ги на стійкість штреку та обробка результатів розрахунку;

[ 2 ]-реалізація та аналіз результатів об`єднання вугільних шахт у ВО “Селі-доввугілля”;

[ 4 ]-аналіз и систематизація переваг суцільної системи розробки та способів охорони штреків у виробленому просторі;

[ 7 ]-проведення експериментальних досліджень і обробка їх результатів;

[ 9 ]-підготовка вихідних даних, розробка розрахункового алгоритму та ана-ліз отриманих результатів.

АНОТАЦІЯ

Морозов І.Т. "Охорона виїмкових штреків у виробленому просторі за суцільної системи розробки в умовах Червоноармійського району Донбасу.- Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.15.02 - "Підземна розробка родовищ корисних копалин". Національна гірнича академія України. Дніпропетровськ, 1998.

За допомогою методу граничних елементів розкриті закономірності розподілу напружень і зміщень навколо виїмкових штреків в розвантаженій зоні і на їх основі визначені раціональні параметри закладної смуги та штрекового кріплення. Отримана нова залежність, що пов’язує максимальні напруження в покрівлі виробки з співвідношенням модулей пружності закладної смуги і породи покрівлі.

Розроблена економіко-математична модель оптимізації за вартісним критерієм (собівартості 1т вугілля) основних параметрів суцільної системи розробки (довжини лави, швидкості посування очисного вибою, довжини виїмкового поля, потужності пласта) з урахуванням витрат на заробітну плату, монтаж і демонтаж комплекту, транспортування вугілля конвейєром, проведення і підтримки підготовчих виробок, провітрювання виїмкової ділянки.

Розроблений та випробуваний в промислових умовах механізований спосіб заповнення закладних смуг і закріпного простору подрібненою породою.

Описані результати впровадження рекомендацій за параметрами закладних смуг, штрекового кріплення і за параметрами суцільної системи розробки на шахті №1/3 "Новогродовська" ДХК "Селідоввугілля".

Матеріали досліджень опубліковані в 1 монографії та 10 статтях.

Ключові слова: напружено-деформований стан, виїмкові штреки, суцільна система розробки, закладка подрібненою породою, бутові смуги.

АННОТАЦИЯ

Морозов И.Т. Охрана выемочных штреков в выработанном пространстве при сплошной системе разработки в условиях Красноармейского района Донбасса. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.15.02 - подземная разработка месторождений. - Национальная горная академия Украины. Днепропетровск, 1998.

С помощью метода граничных элементов раскрыты закономерности распределения напряжений и смещений вокруг выемочных штреков в разгруженной зоне и на их основе определены рациональные параметры закладочной полосы и штрековой крепи. Получена новая зависимость, связывающая максимальные напряжения в кровле выработки с соотношением модулей упругости закладочной полосы и породы кровли.

Разработана экономико-математическая модель оптимизации по стоимостному критерию (себестоимости 1 т угля) основных параметров сплошной системы разработки (длины лавы, скорости подвигания очистного забоя, длины выемочного поля, мощности пласта) с учетом затрат на заработную плату, монтаж и демонтаж комплекса, транспортирование угля конвейером, проведение и поддержание подготовительных выработок, проветривание выемочного участка.

Разработан и опробован в промышленных условиях механизированный способ заполнения закладочных полос и закрепного пространства измельченной породой.

Описаны результаты внедрения рекомендаций по параметрам закладочных полос, штрековой крепи и по параметрам сплошной системы разработки на шахте № 1/3 “Новогродовская” ГХК “Селидовоуголь”.

Материалы исследований опубликованы в одной монографии и десяти статьях.

Ключевые слова: напряженно-деформированное состояние, выемочные штреки, закладка измельченной породой, бутовые полосы, сплошная система разработки.

ANNOTATION

I.T. Morozov. “Butt entry protection in the mined – out space using longwall mining systemm conditions of Krasnoarmeisk region in Donbass”. Manuskript.

Thesis for scientific degree of candidate of technical sciences on speciality 05.05.02 – underground mining operations. National Mining University of Ukraine, Dnepropetrovsk 1998.

Due to the boundary element method the regularities of tension distribution and the shiftings around butt entries in unloaded zone have been discovered and rational parameters stowing band and entry support have been determined on their base. The new dependence connecting maximum tensions in the roof of working with the ratio of elasticity modules of stowing band and rock of the roof is obtained.

Economic – mathematical model, optimization based on cost criterion (production costs of 1 t of coal) of the main parameters of longwall mining system (the length of lava, the sinking advance of working face, the layer thickness) with allowance for wages costs, mounting and dismantling of package, conveyor coal transportation, conducting and maintening development workings, ventilation of excavated site are developed.

Mechanized method of filling stowing bands and supported space by crushed rock is developed and tested in industrial conditions.

The results of introducing recommendations on parameters of stowing bands, entry support and on parameters of long wall mining system in the mine No 1/3 “Novogrodovskaya” State holding Company “Selidovugol” are described.

The materials of researches are published in the monography and scientific articles.

Key words: tension – deformed condition, butt entry longwall mining system filling by crushed rock, rubble bands, longwall mining system according.

МОРОЗОВ Іван Тимофійович

Охорона виїмкових штреків у виробленому просторі при суцільній системі розробки в умовах Червоноармійського району Донбасу

(Автореферат)

Підписано до друку 19.11.1198 р. Формат 30х42/4. Папір

Polspeed. Ризография. Умовн. друк. арк. 1.0. Обліково-

видавн. арк.-1.0. Тираж 100 прим. Зам. №

Безкоштовно.

РВК НГА України

320600, ДСП, м. Дніпропетровськ, 27, пр.К.Маркса, 19






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Удосконалення методології СТАТИСТИчного аналізу міжнародного трансферу технологій в україні - Автореферат - 35 Стр.
ЕФЕКТИ БЛИЖНЬОГО ВПОРЯДКУВАННЯ В БІНАРНИХ РІДКОКРИСТАЛІЧНИХ СИСТЕМАХ ТА РОЗПЛАВАХ ОРГАНІЧНИХ МОЛЕКУЛЯРНИХ КРИСТАЛІВ - Автореферат - 24 Стр.
ІДЕЙНІ ТА ПОЛІТИКО-ПРАКТИЧНІ ЗАСАДИ ДІЯЛЬНОСТІ СОЦІАЛ-ДЕМОКРАТІЇ - Автореферат - 28 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ РЕЖИМІВ ТА КОНСТРУКТИВНИХ ПАРАМЕТРІВ РОБОЧИХ ОРГАНІВ КУКУРУДЗОЗБИРАЛЬНИХ КОМБАЙНІВ - Автореферат - 25 Стр.
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВАЛЮТНИХ ОПЕРАЦІЙ СУБ'ЄКТІВ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Автореферат - 26 Стр.
КОМПЕНСАЦІЇ ЗА ТРУДОВИМ ПРАВОМ УКРАЇНИ - Автореферат - 27 Стр.
ОПТИМІЗАЦІЯ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ КУРСАНТОК ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ З УРАХУВАННЯМ СПЕЦИФІКИ ЕТАПІВ ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ - Автореферат - 23 Стр.