У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

РАДА ПО ВИВЧЕННЮ ПРОДУКТИВНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Солодкий Владислав Олександрович

УДК: 332.8:64

РЕФОРМУВАННЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА РЕГІОНУ

/на прикладі Рівненської області/

Спеціальність 08.10.01 – Розміщення продуктивних сил і

регіональна економіка

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Раді по вивченню продуктивних сил України Національної академії наук України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Мельник Леонід Васильович,

Міжнародний університет

“Рівненський економіко-гуманітарний інститут”

імені академіка Степана Дем’янчука, декан факультету

економіки.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Куценко Віра Іванівна, Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, завідувач відділом проблем розвитку і розміщення галузей соціальної сфери;

кандидат економічних наук, доцент Качала Тамара Миколаївна, Черкаський державний технологічний університет Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедрою менеджменту і права.

Провідна установа:

Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, відділ проблем регіональної економіки, м. Київ.

Захист відбудеться “21” квітня 2003 року о 14 годині 30 хвилин на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.160.01 Ради по вивченню продуктивних сил України Національної академії наук України за адресою: 01032, м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 60.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Ради по вивченню продуктивних сил України Національної академії наук України за адресою: 01032, м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 60.

Автореферат розісланий “18” березня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

доктор економічних наук, професор Бандур С.І.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Житлово-комунальне господарство – одна з найбільших галузей в господарському комплексі держави, результати діяльності якої значною мірою визначають соціально-економічні показники розвитку суспільства. В умовах економічних реформ, забезпечення ефективного функціонування житлово-комунального господарства на регіональному рівні повинно бути одним з ключових аспектів трансформування національної економіки. Досягнення рівня розвитку галузі, при якому б задовольнялися потреби користувачів послуг, вимагає розробки науково обґрунтованих програм реформування житлово-комунального господарства, реалізація яких сприятиме як розв’язанню соціально-економічних проблем галузі так і забезпеченню її ефективності в цілому.

Проблеми регіонального розвитку і реформування житлово-комунального господарства знайшли своє відображення у наукових роботах багатьох вчених-економістів та практиків галузі. Значний внесок у розробку даної тематики здійснили А.Г. Аганбегян, А.І. Акмаєв, Б.М. Андрушків, В.Н. Бабаєв, С.І. Бандур, Я.Г. Берсуцький, О.Е. Бессонов, Б.М. Біренберг, П.П. Борщевський, Л.А. Велихов, В.М. Геєць, Б.М. Данилишин, М.І. Долішній, С.І. Дорогунцов, Ф.І. Євдокимов, Б.В. Зотов, В.І. Каспін, Т.М. Качала, Г.О. Крамаренко, В.І. Куценко, В.Н. Лексін, М.Я. Лемешев, А.С. Лисецький, І.І. Лукінов, Ю.В. Макогон, А.Ф. Мельник, Л.В. Мельник, С.Б. Мельников, Н.А. Нестеров, Г.І. Онищук, Я.В. Остапенко, В.І. Пила, І.Ф. Пономарьов, А.З. Пронін, В.А. Смирнов, Д.М. Стеченко, В.А. Студінський, Ф.Г. Таги-Заде, О.М.Тарадай, М.Ф. Тимчук, М.І. Фащевський, Л.Г. Чернюк, М.Г. Чумаченко, Л.Н. Чернишов, Я.Я.Шепель, М.О. Шульга та ін., у працях яких наводиться широкий спектр підходів до розв’язання даних проблем. Праці вчених далекого зарубіжжя П.І. Кассіді, Б.К. Кетса, П. Ликинса, Е. Верна, Е. Дж. Блейклі, Р.Л. Кемпа, де автори викладають своє бачення шляхів удосконалення роботи галузі як своїх країн, так і висловлюють рекомендації іншим державам, становлять не менший науковий інтерес.

Разом з тим, в умовах формування в державі соціально орієнтованої ринкової економіки, теоретичні та прикладні аспекти реформування та ефективності роботи житлово-комунального господарства конкретних міст і регіонів, розпочинаючи з рівня підприємств, потребують подальшого опрацювання. Це зумовило необхідність дослідження територіальної організації, процесів реформування житлово-комунального господарства та соціально-економічної ефективності його функціонування, а також обґрунтування принципів та напрямків розвитку галузі на рівні регіону.

Функціонування, розвиток та реформування житлово-комунального господарства регіону досліджується на прикладі Рівненської області. Господарський механізм регіону розглядається як цілісна система, визначальне значення у забезпеченні дієвості якої відіграє рівень ефективності регулювання регіональних соціально-економічних процесів.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Проведене автором дисертаційне дослідження пов’язане з тематикою наукових робіт Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України, зокрема з темою 3.1.5.63 “Схема (прогноз) розвитку і розміщення продуктивних сил України та її регіонів (областей) на тривалу перспективу” (номер державної реєстрації – 0100U000657). В її рамках автором здійснено прогнозування регіонального розвитку житлово-комунального господарства на перспективу.

Тема дисертаційного дослідження відповідає основним напрямкам Програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства в ринкових умовах господарювання на 2002-2005 роки та на перспективу до 2010 року в Україні.

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає у розробці та науковому обґрунтуванні методичних положень і практичних рекомендацій щодо реформування житлово-комунального господарства регіону та підходів до оцінки ефективності його функціонування в умовах економічних трансформацій.

Для досягнення зазначеної мети в роботі поставлені та розв’язувались такі задачі:

- визначення економічної сутності та особливостей територіальної організації житлово-комунального господарства;

- виявлення закономірностей, принципів та проблем сучасного етапу

розвитку галузі;

- розробка методичних підходів до оцінки ефективності реформування житлово-комунального господарства;

- визначення характеру та особливостей функціонування житлово-комунального господарства регіону;

- обґрунтування концептуальних основ розвитку житлово-комунального господарства міста Рівне;

- розробка пропозицій щодо удосконалення управління регіональним розвитком галузі;

- обґрунтування напрямів та заходів реформування системи житлово-комунального господарства в регіоні;

- формування методичних підходів до оцінки соціально-економічних умов праці на підприємствах галузі.

Об’єктом дослідження є процес функціонування житлово-комунального господарства Рівненського регіону.

Предметом дослідження є теоретичні засади і прикладні аспекти реформування житлово-комунального господарства та удосконалення його територіальної організації, що відбувається в умовах змін в економіці регіону.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційного дослідження є фундаментальні положення економічної теорії та регіоналістики, наукові роботи українських та зарубіжних вчених з проблем функціонування, розвитку та реформування житлово-комунального господарства, теоретичні та методологічні розробки науково-дослідних установ, а також нормативні та законодавчі акти України.

При проведенні дисертаційного дослідження, для розв’язання поставлених у роботі задач, застосовано системний підхід та використано такі наукові методи:

абстрактно-логічний та монографічний – для визначення особливостей територіальної організації, виявлення закономірностей та окреслення проблем регіонального розвитку житлово-комунального господарства; порівняльного та структурного аналізу, економіко-статистичний, табличний та графічний – для визначення характеру та особливостей функціонування житлово-комунального господарства регіону; економіко-математичні методи – для розробки методичних підходів до оцінки ефективності функціонування житлово-комунального господарства.

Інформаційну базу роботи, поряд з щорічними звітами, методичними та статистичними матеріалами Державного комітету статистики України, Державного комітету з питань житлово-комунального господарства України, інших міністерств та відомств, Рівненського обласного статистичного управління та даними економічної періодики, склали результати інтерв’ю та консультацій з керівниками та провідними економістами Рівненських міського та обласного управлінь житлово-комунального господарства.

Наукова новизна одержаних результатів. Результатами дисертаційного дослідження, які відзначаються науковою новизною, є такі:

- отримало подальший розвиток поняття економічної сутності територіальної організації житлово-комунального господарства, що знайшло своє вираження у пріоритетності постановки та розв’язання пов’язаних з ефективністю його функціонування соціальних та соціально-економічних проблем, та визначено особливості розміщення регіональної інфраструктури галузі;

- обґрунтовано принципи реформування житлово-комунального господарства регіону, які, на відміну від існуючих, передбачають комплексне врахування економічних, фінансових, екологічних та соціальних аспектів розвитку галузі;

- визначено сукупність взаємопов’язаних проблем розвитку житлово-комунального господарства, розв’язання яких потребує здійснення першочергових заходів на державному та регіональному рівнях, а також проблем, які можуть бути вирішені на рівні підприємств галузі;

- розроблено методичні підходи до оцінки ефективності функціонування житлово-комунального господарства, що, на відміну від існуючих, враховують вплив на ефективність роботи галузі споживчої цінності її продукції (робіт, послуг), а також умов праці на підприємствах житлово-комунального господарства;

- визначено шляхи удосконалення управління регіональним розвитком житлово-комунального господарства; обґрунтовано концептуальні основи розвитку житлово-комунального господарства міста Рівне, відмінність яких від існуючих полягає в комплексному розгляді робіт за наявними підгалузями житлово-комунального господарства та універсальності їх застосування в залежності від специфіки конкретних поселень;

- вперше розроблено методичні положення щодо розрахунку економічного коефіцієнту соціальності як індикатора ступеня вирішення соціально-економічних проблем колективів підприємств галузі;

- запропоновано та обґрунтовано напрями і заходи щодо реформування житлово-комунального господарства в регіоні, які, у порівнянні з існуючими, вимагають незначних затрат та здатні забезпечити суттєве зростання ефективності функціонування галузі.

Практичне значення одержаних результатів. Сформульовані та обґрунтовані в дисертаційній роботі наукові результати дають можливість удосконалити механізм реформування житлово-комунального господарства регіону. Теоретичне значення дослідження полягає в тому, що представлені в ньому положення можуть бути основою визначення шляхів удосконалення управління регіональним розвитком житлово-комунального господарства, обґрунтування напрямів його реформування та оцінки діяльності підприємств галузі. Практична цінність дисертаційної роботи визначається розробкою конкретних заходів по підвищенню ефективності функціонування житлово-комунального господарства регіону.

Викладені у роботі наукові результати, зокрема щодо прогнозування регіонального розвитку житлово-комунального господарства використані у дослідженнях Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України (довідка № 25/718-4-12 від 10.12.2002 р.).

Окремі результати дослідження використані Українським державним університетом водного господарства та природокористування при виконанні науково-дослідної теми (довідка № 60 від 10.12.2002 р.).

Результати дисертаційної роботи використано Управлінням житлово-комунального господарства Рівненського міськвиконкому при розробці “Програми соціально-економічного розвитку міста Рівне на 2001-2002 роки” (довідка № 08-1629 від 11.12.2002 р.), Управлінням житлово-комунального господарства Рівненської обласної державної адміністрації при розробці “Програм економічного та соціального розвитку Рівненської області” на 2002 та 2003 роки (довідка № 1494/02-06 від 12.12.2002 р.).

Ряд положень дисертаційного дослідження, зокрема щодо соціально-економічних аспектів забезпечення сталого розвитку регіону, використовуються при викладанні курсів “Принципи побудови світових соціальних систем”, “Основи систем соціального захисту”, “Економіка підприємства”, “Організація виробництва” та інших, які викладаються студентам економічних спеціальностей в Українському державному університеті водного господарства та природокористування (довідка № 61 від 11.12.2002 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є одноосібно виконаною науковою працею, в якій викладено авторські розробки щодо принципів, напрямів та заходів реформування житлово-комунального господарства регіону та перспектив його розвитку.

Наукові положення, висновки та рекомендації, що представлені в роботі, отримані автором самостійно і є його особистим внеском у розвиток економічної науки.

Апробація результатів дослідження. Основні результати дисертаційного дослідження апробовано на “Ювілейній науково-технічній конференції професорсько-викладацького складу та студентів Українського інституту інженерів

водного господарства” (м. Рівне, 1995 р.), щорічних науково-технічних

конференціях Рівненського державного технічного університету (м. Рівне, 2000, 2001 та 2002 рр.), Міжнародній науково-практичній конференції “Динаміка

наукових досліджень” (м. Дніпропетровськ, 2002 р.), Міжнародній науково-

технічній конференції “Актуальні проблеми водного господарства та природокористування” (м. Рівне, 2002 р.), Міжнародній науковій конференції “Теорія і методи оцінювання, оптимізації використання та відтворення земельних ресурсів” (м. Київ, 2002 р.).

Публікації. Основні результати дисертаційного дослідження загальним обсягом 1,7 друк. арк. опубліковано в 6 наукових працях у фахових виданнях, де дисертант є їх одноосібним автором.

Структура дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Повний обсяг дисертації становить 213 сторінок тексту, який включає 15 таблиць і 10 рисунків на 20 сторінках. Список використаних джерел, що нараховує 151 найменування, викладено на 13 сторінках, 5 додатків займають 10 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі “Наукові засади територіальної організації житлово-комунального господарства” обґрунтовано економічну сутність та особливості територіальної організації житлово-комунального господарства, принципи та проблеми сучасного етапу розвитку галузі регіону, запропоновано методичні підходи до оцінки ефективності функціонування житлово-комунального господарства.

Визначено, що територіальна організація житлово-комунального господарства – це науково обґрунтоване розміщення його взаємопов'язаних підгалузей, яке базується на раціональному використанні матеріальних, природних і трудових ресурсів, а також на економії витрат на подолання невідповідностей у взаємному розміщенні джерел сировини, палива, енергії, місць виробництва та споживання продукції та послуг, що сприяє зростанню загальної народногосподарської ефективності виробництва.

Економічна сутність територіальної організації житлово-комунального господарства в сучасних умовах може бути визначена як вдале поєднання виробничо-господарської діяльності підприємств галузі міського та регіонального підпорядкування, що розосереджені географічно, та забезпечення їх ефективного функціонування з врахуванням як економічних так і соціальних умов розвитку регіону, а також, при розробці та реалізації програм покращання роботи галузі, надання пріоритетного значення вирішенню саме соціальних і соціально-економічних житлово-комунальних проблем населення незалежно від місця проживання конкретних громадян.

Виходячи із закономірностей розміщення продуктивних сил, встановлено, що планування розвитку та реформування житлово-комунального господарства регіону відбувається на основі таких принципів:

- збалансованості розвитку регіональної інфраструктури галузі (передбачає розміщення підприємств житлово-комунального господарства, за якого витримувалася б рівновага між виробничими потужностями, обсягом вироб-ництва, з одного боку, та наявністю сировинних, енергетичних, водних, земельних, трудових, фінансових ресурсів регіону – з іншого);

- оптимальності розміщення об’єктів галузі;

- регулювання діяльності природних монополій регіону, забезпечення рівних конкурентних умов для всіх суб’єктів господарювання даної території в наданні житлово-комунальних послуг;

- створення умов для залучення інвестицій на розвиток і модернізацію об’єктів житлово-комунального господарства регіону;

- забезпечення самофінансування підприємств та ефективних форм розрахунків у галузі;

- економічної обґрунтованості диференційованих тарифів на житлово-комунальні послуги;

- захисту прав споживачів товарів і послуг галузі;

- збереження екологічної рівноваги (збалансоване за більшістю параметрів функціонування житлово-комунального господарства не може бути визнане ефективним, якщо його робота викликає екологічну напруженість в регіоні чи його частині).

Доведено, що ефективне, відповідно до наведених принципів, функціонування житлово-комунального господарства регіону передбачає вирішення проблем реформування галузі, що існують як на рівні галузі в цілому так і на рівні окремих житлово-комунальних підприємств. Класифікований перелік виокремлених автором сучасних проблем галузі подано на рис. 1.

У дисертації розроблено методичні підходи до оцінки ефективності роботи підприємств житлово-комунального господарства. Основою подібної оцінки має бути визначення міри виконання житлово-комунальним господарством комплексу вимог, які висуваються до нього суспільством.

З огляду на те, що ефектом діяльності підприємств галузі, в силу їх специфіки, є продукція, що прийнятна для її отримувачів, ефективність реформування підприємств галузі по валовій продукції з врахуванням потреб та вимог споживачів – соціального аспекту, на повну реалізацію якого, зрештою, і спрямована діяльність підприємств галузі, запропоновано розраховувати за формулою:

 

, (1)

де: ВП – валова, продукція, тис. грн.;

Д?П – приріст валової продукції внаслідок реформування,

тис. грн.;

ОВФ – середньорічна вартість основних виробничих фондів,

тис. грн.;

Рис. 1. Проблеми реформування житлово-комунального господарства

ОЗ – оборотні засоби підприємства, тис. грн.;

Ві – і-ий вид витрат на реформування житлово-комунального

підприємства, тис. грн.;

n – кількість видів витрат на реформування (витрати на

основні виробничі фонди, оборотні засоби, трудові ресурси,

структурну перебудову підприємства та ін.).

Ен – нормативний коефіцієнт економічної ефективності

капітальних вкладень;

С – повна собівартість продукції підприємства, тис. грн.;

Д? – приріст собівартості на виготовлення додаткової продукції,

тис. грн.;

Ксц – коефіцієнт споживчої цінності продукції (робіт, послуг) після

здійснення процесу реформування підприємств галузі:

, (2)

де: Квк – коефіцієнт відповідності корисності;

Квц – коефіцієнт відповідності цін;

Кяч – коефіцієнт якості роботи в часі (детальні підходи до

розрахунку даних коефіцієнтів наводяться в роботі);

х1, х2, х3 – відносна важливість (в долях одиниці) відповідного

фактору для споживачів (визначається безпосередньо шляхом

отримання інформації від отримувачів послуг) згідно їх

пріоритетів в конкретних умовах обслуговування.

Комплексна оцінка ефективності реформування підприємств житлово-комунального господарства повинна враховувати як всі зазначені вище фактори, так і показник, що враховує умови роботи працівників підприємства, які створюють відповідний ефект. У якості показника, що враховує соціальну ефективність праці на підприємстві може бути прийнятий розрахований в роботі економічний коефіцієнт соціальності Ксе. Тоді інтегральний показник ефективності реформування підприємств житлово-комунального підприємства по валовій продукції можна розрахувати як:

. (3)

З-поміж підприємств однієї підгалузі житлово-комунального господарства ефективнішим при ранжуванні буде те, ІЕРвп якого є вищим; в порядку зменшення ІЕРвп будуть розташовуватися всі інші підприємства. Для висновків про роботу конкретного житлово-комунального підприємства, необхідним є порівняння показника його ІЕРвп з результатами діяльності провідного підприємства підгалузі міста (регіону). В даному випадку, умова ефективності відповідного процесу на підприємстві буде мати вигляд:

ІЕРвпі ? ІЕРвпб?п, (4)

де: ІЕРвпі, ІЕРвпб - відповідно ефективність реформування

і-го та базового (провідного) підприємства галузі;

Кп – коефіцієнт приведення умов функціонування провідного

підприємства підгалузі до умов функціонування і-го

підприємства.

Застосування запропонованих методичних підходів до оцінки ефективності реформування підприємств житлово-комунального господарства регіону буде особливо доцільним з огляду на те, що вони враховують не лише економічні чинники роботи відповідних підприємств, а й соціально-економічні аспекти, як такі, що є необхідними для першочергового врахування при оцінці роботи галузі, призначення якої – створення сприятливих умов для проживання, роботи та відпочинку споживачів її послуг.

У другому розділі “Характеристика та особливості функціонування житлово-комунального господарства Рівненського регіону” подано характеристики та рівень житлово-комунального обслуговування в м. Рівне, виявлено основні тенденції реформування житлово-комунального господарства Рівненського регіону, запропоновано механізм удосконалення управління регіональним розвитком житлово-комунального господарства.

Проведений аналіз функціонування житлово-комунального господарства регіону включає вивчення особливостей роботи підприємств різних підгалузей, обсягів фінансування житлово-комунального господарства у порівнянні з потребами, а також обґрунтування доцільності створення автоматизованої системи роздільних платежів за житлово-комунальні послуги, організації підприємства водопостачання, що буде знаходитися у комунальній власності обласного центру, та пропозицій, спрямованих на покращання фінансового стану державного комунального автотранспортного підприємства 1728.

Виявлено, що труднощі, які виникають в діяльності підприємств житлово-комунального господарства, прямо відображаються на результатах їх господарювання. Так, балансовий збиток житлово-експлуатаційних підприємств обласного центру в 1999 році склав 693,0 тис. грн. І хоча їх сумарний прибуток склав 452,9 тис. грн. у 2000 та 683,3 тис. грн. у 2001 році, в цілому ефективність роботи галузі потребує значного підвищення.

У роботі вказано, що основною ознакою, яка була і поки що залишається головним індикатором наявності реформ в галузі регіону є зростання цін на житлово-комунальні послуги. Так, в області, темпи їх зростання були одними з найвищих в державі, а індекси тарифів (грудень до грудня попереднього року) складали від 1265,5% в 1995 і 116,6% в 1998 до 109,7 та 129,6% в 1999 і 2000 роках.

Проведене дослідження засвідчує, що за останнє десятиріччя відбулося різке зниження інвестицій в основний капітал у житлове будівництво у районах області, а отже і обсягів введення в експлуатацію нової житлової площі, соціальні та демографічні наслідки чого з’являються уже сьогодні. Дані, щодо введення в експлуатацію житла у розрізі районів у 2000 році демонструє рис. 2. Наявна різниця у 232 м2 загальної площі на 1000 чоловік населення між Дубенським та Дубровицьким районами на користь останнього свідчить про приховані резерви виконання робіт, що на даному етапі може визначатися, в основному, потенціалом керівного складу адміністративної одиниці. Демонструючи це, можна послатися на приклади м. Дубна та Дубенського району і міста Рівне та району відповідно, де велика різниця в показниках, за всіх інших подібних на територіях умов, є підтвердженням зробленого висновку. В роботі відзначено, що в умовах недостатності фінансування, ефективне керівництво відповідною ланкою виступає головним чинником забезпечення позитивних результатів.

 

Результати оцінки обсягу платних послуг у районах Рівненського регіону, всього і на душу населення, у фактичних та порівняльних цінах наведено в таблиці 1. У дослідженні виявлено причини значної диференціації обсягів платних послуг в місті Рівне (як всього так і на душу населення) та в окремих районних центрах та районах. Вказуючи на значний соціальний розрив між мешканцями обласного та районних центрів і, безпосередньо, населенням районів, який чітко фіксують показники платних послуг на душу населення, автор визначає напрямки вирішення проблем забезпечення жителів регіону платними послугами в достатніх для задоволення їх потреб обсягах.

Таблиця 1

Динаміка платних послуг у Рівненському регіоні

(Розраховано за даними Рівненського обласного статистичного управління) |

Роки

1998 | 1999 | 2000

Всього, млн. грн. | На душу населен-ня, грн. | Всього, млн. грн. | На душу населення, грн. | Всього, млн. грн. | На душу населення, грн.

Ф. | П. | Ф. | П. | Ф. | П. | Ф. | П.

м.Рівне | 91,6 | 374 | 98,7 | 88,0 | 403 | 359,2 | 138,5 | 93,5 | 567 | 382,8

м.Дубно | 2,3 | 54 | 2,3 | 2,0 | 55 | 49,0 | 4,0 | 2,7 | 98 | 66,2

м.Кузнецовськ | 7,4 | 188 | 9,8 | 8,7 | 245 | 218,4 | 13,1 | 8,8 | 325 | 219,4

м.Острог | 1,0 | 76 | 1,4 | 1,2 | 96 | 85,6 | 2,2 | 1,5 | 154 | 104,0

Березнівський | 3,5 | 53 | 3,8 | 3,4 | 59 | 52,6 | 4,8 | 3,2 | 74 | 50,0

Володимирець-кий | 2,2 | 36 | 3,3 | 2,9 | 55 | 49,0 | 3,4 | 2,3 | 56 | 37,8

Гощанський | 2,4 | 61 | 2,6 | 2,3 | 67 | 59,7 | 4,0 | 2,7 | 102 | 68,9

Демидівський | 0,6 | 33 | 2,1 | 1,9 | 127 | 113,2 | 1,9 | 1,3 | 115 | 77,6

Дубенський | 7,6 | 154 | 9,4 | 8,4 | 191 | 170,2 | 10,8 | 7,3 | 220 | 148,5

Дубровицький | 2,5 | 47 | 3,3 | 2,9 | 62 | 55,3 | 4,3 | 2,9 | 82 | 55,4

Зарічненський | 1,4 | 38 | 1,6 | 1,4 | 42 | 37,4 | 1,8 | 1,2 | 49 | 33,1

Здолбунівський | 9,2 | 145 | 8,9 | 7,9 | 143 | 127,5 | 10,9 | 7,4 | 175 | 118,2

Корецький | 2,2 | 52 | 2,2 | 2,0 | 53 | 47,2 | 3,0 | 2,0 | 75 | 50,6

Костопільський | 6,4 | 94 | 6,7 | 6,0 | 97 | 86,5 | 8,6 | 5,8 | 126 | 85,1

Млинівський | 4,7 | 108 | 4,0 | 3,6 | 94 | 83,8 | 4,7 | 3,2 | 110 | 74,3

Острозький | 2,7 | 85 | 2,9 | 2,6 | 94 | 83,8 | 3,6 | 2,4 | 115 | 77,6

Радивилівський | 3,8 | 93 | 3,8 | 3,4 | 93 | 82,9 | 4,2 | 2,8 | 102 | 68,9

Рівненський | 6,3 | 73 | 9,8 | 8,7 | 112 | 99,8 | 8,8 | 5,9 | 101 | 68,2

Рокитнівський | 1,6 | 32 | 2,4 | 2,1 | 46 | 41,0 | 2,9 | 2,0 | 55 | 37,1

Сарненський | 6,5 | 64 | 7,1 | 6,3 | 70 | 62,4 | 10,1 | 6,8 | 99 | 66,8

Примітки:

1. Ф. – у фактичних цінах.

2. П. – у порівняльних цінах 1998 року.

В дисертації визначено, що удосконалення управління регіональним розвитком житлово-комунального господарства повинно передбачати:

1) забезпечення раціонального розміщення інфраструктури житлово-комунального господарства регіону, з врахуванням максимально можливої кількості специфічних регіональних факторів, причому в обов’язковому порядку соціально-економічних та екологічних;

2) оптимізацію організаційно-управлінської структури галузі з чітким розмежуванням функцій підприємств міського та обласного підпорядкування;

3) інтенсивне оновлення та розширення матеріальної бази житлово-комунального господарства територій з врахуванням специфічних потреб, обумовлених розташуванням міст, сіл та селищ, що забезпечить розвиток інфраструктури галузі, а отже й підвищить результативність її діяльності;

4) реалізацію комплексних програм управління регіональним розвитком галузі з метою удосконалення систем планування, організації та контролю функціонування житлово-комунального господарства територій;

5) забезпечення пропорційного розвитку підгалузей житлово-комунального господарства, що передбачає врахування географічних, кліматичних та демографічних особливостей регіону, специфіки розміщення населення та його соціально-економічних характеристик, а також техніко-економічних показників розвитку регіону.

У третьому розділі “Перспективні напрями розвитку та удосконалення організаційно-економічного механізму житлово-комунального господарства регіону” обґрунтовано концептуальні основи розвитку житлово-комунального господарства міста Рівне, розроблено напрями та заходи реформування територіальної, галузевої та організаційної структури житлово-комунального комплексу регіону, наведено методичні підходи до оцінки соціально-економічної ефективності функціонування та регіональний прогноз розвитку житлово-комунального господарства.

Доведено, що перспективний розвиток житлово-комунального господарства регіону повинен базуватися на стійкій системі науково обґрунтованих поглядів на основні складові цього процесу, що, в сукупності із розробкою способів досягнення ефективної взаємодії елементів інфраструктури галузі, формують концептуальні підходи до забезпечення ефективного перебігу трансформаційних процесів в житлово-комунальному господарстві. Зазначено, що як перелік основних напрямків та сутнісне наповнення реформ, концепція розвитку може розроблятися та відповідно використовуватися для досягнення поставлених цілей на рівні будь-якої ланки регіональної ієрархії.

Запропоновані автором концептуальні основи досягнення житлово-комунальним господарством сталого соціально-економічного розвитку визначають заходи, реалізація яких забезпечить покращання обслуговування жителів, розширення сфери послуг житлово-комунальних підприємств, підвищення рівня благоустрою міста. Розроблені для житлово-комунального господарства обласного центру, концептуальні основи, у якості алгоритму здійснення трансформацій, з врахуванням ефекту масштабу, можуть бути застосовані для реформування та розвитку середніх та малих міст Рівненського регіону, як таких, що мають подібні умови функціонування галузі. Перелік необхідних робіт подано в розрізі підгалузей житлово-комунального господарства.

У дисертації обґрунтовано такі напрями реформування житлово-комунального господарства регіону: 1) дієва демонополізація і розвиток конкурентного середовища; 2) забезпечення економічно доцільного регулювання і контролю; 3) стимулювання створення товариств співвласників житла.

Розроблені автором заходи підвищення ефективності функціонування житлово-комунального господарства обласного центру включають:

- залучення недержавних підприємств до виконання робіт по обслуговуванню і ремонту житлового фонду та прибудинкових територій;

- створення загальноміського підрозділу по санітарній очистці території;

- організація загальноміської аварійно-диспетчерської служби.

З метою характеристики стану забезпечення соціально-економічних потреб працюючих на підприємствах житлово-комунального господарства за певний

період (рік, квартал, місяць), в роботі запропоновано розроблені автором методичні підходи до розрахунку економічного коефіцієнту соціальності (Ксе), як відношення фактичної (середньоспискової) чисельності працівників підприємства до їх умовної соціально-економічної чисельності. Виражений в долях він показує, яку частину від реально виконуваного обсягу робіт повинен був би виконувати працівник у випадку роботи з віддачею еквівалентною реальним соціально-економічним умовам на підприємстві, тобто визначає яку долю від необхідного рівня складає соціально-економічне забезпечення працівників підприємства – звідси і назва – економічний коефіцієнт соціальності. Умовна соціально-економічна чисельність в даному контексті – це кількість працівників підприємства, яка необхідна для виконання планового обсягу робіт з урахуванням реального стану дотримання соціальних норм та умов праці.

Пропонуємо вважати підприємство таким, на якому дотримуються відповідні вимоги по соціально-економічному забезпеченню працівників у випадку, коли . У всіх інших випадках, тобто, коли виконується умова , підприємство не виконує в повній мірі обов’язків по дотриманню соціальних параметрів забезпечення працівників. Запропонований для оцінки соціально-економічних аспектів функціонування окремого підприємства, критерій у розрізі житлово-комунального господарства міста залишається незмінним: ).

Розраховані в роботі прогнозні показники розвитку житлово-комунального господарства Рівненського регіону дозволяють відслідкувати перспективи покращання його роботи в коротко-, та середньостроковій перспективі. Довгостроковий прогноз розвитку галузі визначатиметься тенденціями розвитку економіки регіону і держави в цілому та ефективністю здійснення науково обґрунтованих реформ в житлово-комунальному господарстві.

Висновки

У дисертації здійснено теоретичне узагальнення шляхів реформування житлово-комунального господарства та запропоновано методичні підходи щодо обґрунтування підвищення ефективності його функціонування в умовах перехідної ринкової економіки.

В результаті проведеного дослідження:

1. Визначено економічну сутність та особливості територіальної організації житлово-комунального господарства; вказано, що при розробці кроків по реформуванню галузі доцільним є раціональне використання зарубіжного досвіду функціонування житлово-комунального господарства, що дозволить уникнути багатьох помилок властивих перехідним періодам.

2. Обґрунтовано принципи регіонального розвитку житлово-комунального господарства та виявлено і досліджено такі проблеми розвитку і реформування галузі:

на державному та регіональному рівнях: повільний розвиток конкурентних відносин на ринку житлово-комунальних послуг; недостатня ефективність роботи органів місцевого самоврядування; формальний підхід до процедури укладання договорів; відсутність оцінки соціально-економічних результатів діяльності галузі; нерівномірність процесу переходу на нові форми управління; низькі темпи створення товариств співвласників житла; недостатня ефективність впроваджуваної системи фінансування; низький рівень збирання платежів за житлово-комунальні послуги;

на рівні підприємств: низька ефективність використання основних фондів; недостатність забезпечення підприємств галузі оборотними засобами; висока собівартість послуг; неефективність планування та прогнозування на підприємствах галузі; проблеми трудових ресурсів на підприємствах житлово-комунального господарства; низький рівень оплати праці; низький рівень продуктивності праці; недостатня забезпеченість висококваліфікованими працівниками.

3. Розроблено методичні підході до оцінки ефективності роботи підприємств галузі, що враховують не лише економічні чинники, а й соціально-економічні аспекти роботи підприємств житлово-комунального господарства. Основою подібної оцінки є визначення міри виконання житлово-комунальним господарством комплексу вимог, які висуваються до нього суспільством. Забезпечення адекватного розрахунку рівня якості, а відповідно і споживчої вартості для населення послуг даного житлово-комунального підприємства або їх групи в розрізі галузі чи регіону, створить умови для реальної оцінки причин та наслідків як сьогоднішніх так і перспективних результатів їх роботи.

4. Здійснений аналіз роботи галузі показав, що, житлово-комунальне господарство міста Рівне має зношені на 60-80% основні фонди, фінансуванням покривається лише 35 – 40% фактичної потреби в коштах. Інфраструктура житлово-комунального Рівненського регіону потребує значного прискорення темпів розвитку. Встановлено, що причинами подібного розвитку ситуації є припинення або значне зменшення державного фінансування відповідних проектів та відсутність у необхідних обсягах надходження коштів з альтернативних джерел. Звернено увагу на нагальну потребу покращання ситуації шляхом розробки науково обґрунтованих програм реформування галузі.

5. Визначено, що удосконалення управління регіональним розвитком житлово-комунального господарства повинно передбачати: забезпечення раціонального розміщення інфраструктури житлово-комунального господарства регіону; оптимізацію організаційно-управлінської структури галузі; інтенсивне оновлення та розширення матеріальної бази житлово-комунального господарства територій; реалізацію комплексних програм управління регіональним розвитком галузі; забезпечення пропорційного розвитку підгалузей житлово-комунального господарства.

6. Представлені автором концептуальні основи досягнення житлово-

комунальним господарством міста Рівне сталого соціально-економічного розвитку визначають заходи, реалізація яких забезпечить покращання обслуговування жителів, розширення сфери послуг житлово-комунальних підприємств, підвищення

рівня благоустрою міста. Розроблені для житлово-комунального господарства обласного центру, концептуальні основи, у якості алгоритму здійснення трансформацій, з врахуванням ефекту масштабу, можуть бути застосовані для реформування та розвитку середніх та малих міст Рівненського регіону, як таких, що мають подібні умови функціонування галузі.

7. Обґрунтовано напрями реформування житлово-комунального господарства регіону до яких належать: дієва демонополізація і розвиток конкурентного середовища; забезпечення економічно доцільного регулювання і контролю; стимулювання створення товариств співвласників житла.

8. У контексті наведених концептуальних основ розвитку галузі, в роботі запропоновано такі заходи підвищення ефективності функціонування житлово-комунального господарства міста Рівне: залучення недержавних підприємств до виконання робіт по обслуговуванню і ремонту житлового фонду та прибудинкових територій; створення загальноміського підрозділу по санітарній очистці території; організація загальноміської аварійно-диспетчерської служби.

9. В роботі встановлено, що соціально-економічні фактори визначають умови, а отже і результати роботи працівників, зокрема, житлово-комунальних підприємств. Для характеристики стану забезпечення соціально-економічних потреб працюючих на підприємствах житлово-комунального господарства, автором розроблені методичні підходи до розрахунку економічного коефіцієнту соціальності (Ксе), згідно з якими пропонуємо вважати підприємство таким, на якому дотримуються відповідні вимоги по соціально-економічному забезпеченню працівників у випадку, коли .

10. Здійснений за результатами проведеного дослідження прогноз показників розвитку житлово-комунального господарства регіону на коротко-, та середньострокову перспективу вказує на реальні можливості покращання роботи галузі за умов сталого економічного розвитку держави, а також реалізації запропонованих напрямів та заходів реформування житлово-комунального господарства.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Солодкий В.О. Особливості функціонування та основні напрямки реформування житлово-комунального господарства на сучасному етапі розвитку економіки // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – Дніпропетровськ: Дніпропетровський національний університет. – 2001. – Вип. 92. – С. 42-48.

2. Солодкий В.О. Житлово-комунальне господарство: соціально-економічні умови праці та їх оцінка // Вісник Рівненського державного технічного університету. Серія: економіка: Зб. наук. пр. – Рівне: Рівненський державний технічний університет. – 2001. – Вип. 5 (12).– С. 173-180.

3. Солодкий В.О. Розвиток та резерви підвищення ефективності роботи житлово-комунального господарства // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. пр. – Дніпропетровськ: Дніпропетровський національний університет. – 2001. – Вип. 106.– С. 94-101.

4. Солодкий В.О. Проблеми реформування та зарубіжний досвід функціонування житлово-комунального господарства // Вісник Рівненського державного технічного університету. Серія: економіка: Зб. наук. пр. – Рівне: Рівненський державний технічний університет. – 2002. – Вип. 1 (14). – С. 75-81.

5. Солодкий В.О. Аспекти діяльності житлово-комунального господарства міста Рівне та регіону в умовах економічних трансформацій // Вісник Українського державного університету водного господарства та природокористування. Серія: економіка: Зб. наук. пр. – Рівне: Український державний університет водного господарства та природокористування. – 2002. – Вип. 4 (17). – С. 105-111.

6. Солодкий В.О. Управління регіональним розвитком житлово-комунального господарства // Вісник Українського державного університету водного господарства та природокористування. Серія: економіка: Зб. наук. пр. – Рівне: Український державний університет водного господарства та природокористування. – 2002. – Вип. 5 (18). – С. 187-193.

АНОТАЦІЯ

Солодкий В.О. Реформування житлово-комунального господарства регіону (на прикладі Рівненської області). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.10.01 – Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка. – Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, Київ, 2003.

В дисертації поглиблено теоретико-методологічні засади територіальної організації житлово-комунального господарства, визначено принципи та проблеми сучасного етапу розвитку галузі; запропоновано методичні підходи до визначення ефективності реформування житлово-комунального господарства.

На основі комплексного підходу до оцінки функціонування житлово-комунального господарства регіону, здійснено аналіз його розвитку з встановленням чинників негативного впливу на ситуацію в галузі. Запропоновано механізм удосконалення управління регіональним розвитком житлово-комунального господарства.

Розроблено концептуальні основи розвитку галузі, визначено та обґрунтовано напрями і заходи реформування житлово-комунального господарства в регіоні. Встановлено сутність соціально-економічної ефективності функціонування галузі та подано регіональний прогноз розвитку житлово-комунального господарства.

Ключові слова: житлово-комунальне господарство, територіальна організація, регіон, принципи розвитку, реформування, соціально-економічна ефективність.

АННОТАЦИЯ

Солодкий В.О. Реформирование жилищно-коммунального хозяйства региона (на примере Ровенской области). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по

специальности 08.10.01 – Размещение производительных сил и региональная экономика. – Совет по изучению производительных сил Украины НАН Украины, Киев, 2003.

Главная цель работы состоит в разработке и научном обосновании методических положений и практических рекомендаций относительно реформирования и подходов к оценке эффективности функционирования жилищно-коммунального хозяйства региона в условиях экономических трансформаций.

В диссертации углублены теоретико-методологические положения территориальной организации жилищно-коммунального хозяйства, определена экономическая сущность и особенности территориальной организации жилищно-коммунального хозяйства, указано, что при разработке мероприятий по реформированию отрасли целесообразным является использование зарубежного опыта функционирования жилищно-коммунального хозяйства.

Определены принципы регионального развития жилищно-коммунального хозяйства и классифицированы проблемы развития и реформирования отрасли на государственном и региональном уровне, а также на уровне предприятий. Предложены методические подходы к определению эффективности реформирования жилищно-коммунального хозяйства, которые учитывают не только экономические, но и социально-экономические аспекты работы предприятий жилищно-коммунального хозяйства.

На основании комплексного подхода к оценке функционирования жилищно-коммунального хозяйства региона, выполнен анализ его развития с определением факторов отрицательного влияния на ситуацию в отрасли. Определены основные направления формирования хозяйственного механизма управления региональным развитием жилищно-коммунального хозяйства, предложен механизм усовершенствования управления региональным развитием отрасли. Разработан алгоритм программы реформирования жилищно-коммунального хозяйства Ровенского региона, реализация которой станет важным фактором создания эффективной системы управления региональным развитием отрасли.

Концептуальные основы достижения жилищно-коммунальным хозяйством города Ровно устойчивого социально-экономического развития отображены в комплексной программе научно обоснованных мероприятий, реализация которых обеспечит улучшение обслуживания жителей, расширение сферы услуг жилищно-коммунальных предприятий, повышение уровня благоустройства города. Особенностью представленных концептуальных основ развития жилищно-коммунального хозяйства является их универсальность, то есть возможность применения для реформирования и развития и других городов региона имеющих похожие условия функционирования отрасли.

В работе определены направления реформирования жилищно-коммунального хозяйства региона, которые включают действенную демонополизацию и развитие конкурентной среды, обеспечение экономически целесообразного регулирования и контроля, стимулирование создания товариществ собственников жилья.

В контексте концептуальных основ развития отрасли предложены

следующие мероприятия по повышению эффективности функционирования

жилищно-коммунального хозяйства города Ровно: привлечение негосударственных предприятий к выполнению работ по обслуживанию и ремонту жилищного фонда и прилегающих территорий; создание общегородского подразделения по санитарной очистке территории; организация общегородской аварийно-диспетчерской службы.

В работе указано, что социально-экономические факторы в значительной степени определяют результаты работы жилищно-коммунальных предприятий. Для характеристики обеспечения социально-экономических потребностей работающих на предприятиях жилищно-коммунального хозяйства, автором разработаны методические подходы к расчету экономического коэффициента социальности как индикатора решаемости социально-экономических проблем работников отрасли, определены и обоснованы другие показатели социально-экономической эффективности жилищно-коммунального хозяйства.

Ключевые слова: жилищно-коммунальное хозяйство, территориальная организация, регион, принципы развития, реформирование, социально-экономическая эффективность.

ANNOTATION

Solodkyy V.O. Reforming of the


Сторінки: 1 2