У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І СПОРТУ УКРАЇНИ

ВОВЧЕНКО ІННА ІВАНІВНА

УДК: 796.421 – 053.2

ПРОГРАМУВАННЯ ЗАНЯТЬ З ОЗДОРОВЧОЇ ХОДЬБИ ДЛЯ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ З РІЗНИМ РІВНЕМ ФІЗИЧНОГО СТАНУ

24.00.02 – Фізична культура, фізичне виховання різних

груп населення

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата наук з фізичного виховання і спорту

Київ - 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Національному університеті фізичного виховання і спорту України, Державний комітет України з питань фізичної культури і спорту.

Науковий керівник - кандидат педагогічних наук, доцент

Берестецька Ірина Юріївна,

Національний університет фізичного

виховання і спорту України, доцент кафедри

теорії і методики фізичного виховання,

рекреації і оздоровчої фізичної культури.

Офіційні опоненти:

доктор педагогічних наук, професор Максименко Георгій Миколайович, Луганський Національний педагогічний університет ім. Т.Г.Шевченка, директор інституту фізичного виховання і спорту;

доктор педагогічних наук, професор Вільчковський Едуард Станіславович, Львівський державний інститут фізичної культури, професор кафедри теорії і методики фізичного виховання.

 

Провідна установа - Харківська державна академія фізичної культури, кафедра теорії і методики фізичного виховання, Державний комітет України з питань фізичної культури і спорту, м.Харків.

Захист відбудеться “21” листопада 2003р. о 14 год. 30 хв. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.829.01 Національного університету фізичного виховання і спорту України (03680, Київ - 150, вул. Фізкультури, 1).

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного університету фізичного виховання і спорту України (03680, Київ- 150, вул. Фізкультури, 1).

Автореферат розісланий “20” жовтня 2003р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.І.Воронова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність. Погіршення стану здоров’я, збільшення захворюваності школярів України пов’язані, головним чином, із соціально-економічною кризою і екологічними проблемами в нашій державі. Темпи соціальних, економічних, технологічних і навіть кліматичних змін потребують від людини швидкої адаптації до умов життя і діяльності.

За даними медичних оглядів останніх років у 80% дітей шкільного віку реєструються суттєві відхилення у фізичному розвитку та стані здоров’я, і ці показники з кожним роком погіршуються (Апанасенко Г.Л., 1999; Волкова С.С., 2000; Москаленко В.Ф., 2002). Таким чином, проблема здоров’я школярів набуває рангу проблеми, яка має загальнодержавне значення. Вирішення цієї проблеми полягає у збереженні та зміцненні здоров’я школярів, починаючи з молодших класів (Державні вимоги до системи фізичного виховання, 1998; Апанасенко Г.Л., 2002).

Наявні програми (Комплексні програми, 1993; Програми для з/о навчальних закладів, 1998), за якими проводяться уроки з фізичної культури, не сприяють вирішенню оздоровчих завдань (Круцевич Т.Ю., 2001).

На думку деяких авторів (Weis Maureen R.,2000; Зубалій М.Д., 2000), для покращення фізичного здоров’я дітей та підлітків потрібні засоби та методи, які повинні відповідати індивідуальним особливостям тих, хто займається.

Важливим також є валеологічне виховання (Жолдак В.І., Калінкін Л.А., 1997; Трєщева О.Л., 1997; Юрочкіна С.О., 1997; Волкова С.С., 2000), яке сприяє формуванню у дітей усвідомленної потреби у здоров’ї, розумінні основ здорового способу життя, необхідності рухової активності, забезпеченню засвоєння прийомів збереження та зміцнення здоров’я.

У Законі “Про фізичну культуру і спорт” особлива увага приділяється фізкультурно-оздоровчій діяльності. Відповідно до Державної програми фізкультурно-оздоровчі заходи повинні забезпечити на підставі встановлених законодавством вимог широке впровадження і використання засобів масової фізичної культури з метою зміцнення здоров’я, підвищення резервних можливостей організму дітей та молоді. З цієї позиції велике значення надається використанню найбільш ефективних і доступних засобів фізичного виховання, до яких належать дозована ходьба і біг.

Не дивлячись на те, що зібрані чисельні дані про вплив оздоровчої ходьби на організм людей різних вікових груп (Р.Е.Мотилянська, 1981; Л.Я.Іващенко, Н.П.Страпко, 1988; Амосов М.М, Бендет Л.А., 1989; Купер К., 1989; Амосов М.М., 1990; та ін.), недостатньо опрацьовані програми для молодших школярів, які використовують її з оздоровчою метою.

У зв’язку з цим обґрунтування програм з оздоровчої ходьби з урахуванням початкового рівня фізичного стану і обумовлює актуальність теми нашого дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження проводилось відповідно до пункту 85 “Розробити фізкультурно-оздоровчі програми для різних вікових груп населення ”Цільової комплексної програми “Фізичне виховання – здоров’я нації” на підставі Зведеного плану науково-дослідної роботи у сфері фізичної культури і спорту на 1998-2000 роки за темою 1.2.1. “Обґрунтування і розробка методу оцінки індивідуального здоров’я людини”, номер державної реєстрації 0196U010542 і темою 1.2.3. “Режими рухової активності дітей, які мешкають у різних зонах радіаційного забруднення” на 1996-2000рр., номер державної реєстрації 0199U000935, а також за темою на 2001-2005рр. ”Удосконалення системи державних тестів і нормативів фізичної підготовленості школярів і учнівської молоді”, номер державної реєстрації 0101U004940 УДК 796.426-053.2.

Мета роботи - розробити програму занять з оздоровчої ходьби для дітей молодшого шкільного віку з урахуванням рівня їх фізичного здоров’я.

Завдання дослідження:

1. Вивчити стан проблеми валеологічного виховання, здоров’я в сучасній науковій літературі та існуючих оздоровчих програм для молодших школярів.

2. Визначити взаємозв’язок між показниками фізичного розвитку, фізичної підготовленості, фізичної працездатності і здоров’я дітей 7-10 років.

3. Систематизувати методики визначення фізичного здоров’я для дітей молодшого шкільного віку і виявити найбільш інформативні з них.

4. Розробити програму оздоровчої ходьби для дітей молодшого шкільного віку з різним рівнем фізичного стану та визначити її ефективність.

Об’єкт дослідження - фізичний стан дітей молодшого шкільного віку.

Предмет дослідження - програма занять оздоровчою ходьбою для молодших школярів з різним рівнем фізичного стану.

Методи дослідження:

1. Теоретичний аналіз і узагальнення літературних даних.

2. Вивчення документальних матеріалів.

3. Антропометрія.

4. Фізіологічні методи дослідження.

5. Педагогічні методи дослідження.

6. Методи визначення рівня фізичної працездатності.

7. Методи визначення показників захворюваності і рівня фізичного здоров’я.

8. Методи математичної статистики.

Наукова новизна отриманих результатів полягає у тому, що:

· вперше обґрунтовані параметри тренувальних навантажень програми оздоровчої ходьби для дітей молодшого шкільного віку з різним рівнем фізичного здоров’я, які використовуються на уроках фізичної культури та в інших формах занять фізичними вправами;

· розроблена номограма для визначення рівня фізичного здоров’я молодших школярів, підставою до якої слугував кореляційний зв’язок між значеннями ЧССсп і довжиною дистанції, яку пройшли за 12 хвилин з рівнем фізичного стану;

· обґрунтована методика непрямої оцінки рівня фізичного здоров’я дітей молодшого шкільного віку за результатами довжини дистанції, яку подолали за 12 хвилин;

· доповнений зміст програми з фізичної культури обґрунтуванням програми оздоровчої ходьби і бігу для молодших школярів з урахуванням їх рівня фізичного стану.

Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці програми і практичних рекомендацій із застосування оздоровчої ходьби і бігу на уроках фізичної культури і в самостійних формах занять для дітей молодшого шкільного віку з урахуванням їх рівня здоров’я. Матеріали дослідження можуть використовуватися у практиці роботи вчителів валеології, фізичної культури і на лекційних курсах фізкультурних навчальних закладів різного рівня акредитації.

Результати досліджень були впроваджені у практику роботи ДЮКФП та загальноосвітньої школи і апробовані, про що свідчать відповідні акти впровадження.

Особистий внесок здобувача. При виконанні роботи особистий внесок здобувача полягає у постановці мети, задач та організації досліджень, аналізі і узагальненні літературних джерел, у самостійно виконаній експериментальній роботі, статистичній обробці, описі отриманих результатів, формулюванні конкретних висновків. У роботах, виконаних у співавторстві, автору належать дані педагогічних досліджень, розробка програми оздоровчої ходьби і бігу та аналіз її ефективності.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення і висновки доповідались на кафедральних наукових конференціях (Київ, 1999, 2000), на IV Міжнародному конгресі “Олімпійський спорт і спорт для всіх: проблеми здоров’я, рекреації, спортивної медицини і реабілітації” ( Київ, 2000), на VII Міжнародному конгресі “Сучасний олімпійський спорт і спорт для всіх” (Москва, 2003).

Публікації. Матеріали дисертаційної роботи відображені у 9 публікаціях, із них 4 – у виданнях, затверджених ВАК України, в яких цілком розкриваються результати дослідження.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, п’яти розділів, які відображають результати досліджень, висновків і практичних рекомендацій. Робота викладена на 205 сторінках тексту, ілюстрована 33 таблицями, 42 рисунками. Список використаної літератури містить 302 джерела, серед яких 35 - іноземних.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У першому розділі роботи “ Валеологічне виховання і ефективні програми рухової активності як основні фактори оздоровлення дітей молодшого шкільного віку” проаналізовані основні напрямки у системі фізичного виховання дітей молодшого шкільного віку. Розглянуті фізіологічні особливості вікового розвитку, а також особливості фізичного стану молодших школярів. Вивчались критерії оцінки здоров’я і фактори, які впливають на нього. Розглянута структура захворюваності дітей на Україні, зокрема у Житомирській області. Систематизовані методи оцінки фізичного здоров’я дітей. У літературі відображена велика кількість рекомендацій і програм з оздоровчої ходьби і бігу для дорослого населення і підлітків, у програмах систематизовані параметри навантажень (Душанін С.А., Іващенко Л.Я., Пирогова Е.А., 1985; Травін Ю.Г., 1986; Донський Д.Д., 1988).

Підкреслюється, що розробка такої програми могла б істотно підвищити рівень здоров’я дитини, здійснювати оздоровчі заходи серед молодших школярів і навчити дитину самостійно піклуватися про своє здоров’я, що має важливе значення для практики фізичного виховання.

У другому розділі “ Методи та організація досліджень ” обґрунтовуються методи, які використовувалися для вирішення поставлених завдань.

Коротка характеристика обстеженого контингенту та організація досліджень. Дослідження проводились на базі спеціалізованої школи №5 м.Коростишева Житомирської області. Спостереження проводились за 182 дітьми (91 хлопчиком і 91 дівчинкою) віком від 7 до 10 років. Експериментальну (20 дівчаток і 20 хлопчиків) і контрольну (20 дівчаток і 20 хлопчиків) групи склали 80 школярів молодших класів. На першому етапі (1997-1998 рр.) був проведений аналіз науково-методичної літератури, що дозволило визначити стан проблеми, яку вивчали, і розробити програму дослідження. Аналізували показники захворюваності молодших школярів за даними статистичних матеріалів МОЗ України і управління охорони здоров’я Житомирської області. На другому етапі (1998-1999рр.) проводився констатуючий експеримент. Вивчені показники фізичного розвитку, фізичної підготовленості, фізичної працездатності, фізичного здоров’я і захворюваності дітей віком від 7 до 10 років. На третьому етапі (1999-2000рр.) проводили порівняльний педагогічний експеримент на базі школи № 5 м.Коростишева. Для проведення педагогічного експерименту була сформована контрольна і експериментальна групи. Досліджували зміни рівня фізичного здоров’я під впливом занять оздоровчою ходьбою та бігом на уроках фізичної культури і в самостійних заняттях за розробленою програмою. Зміст уроків у цілому відповідав вимогам програми. 20-30% часу кожного уроку відводилось на впровадження програми з оздоровчої ходьби та бігу. Керуючись початковим рівнем фізичного здоров’я, кожна дитина отримувала індивідуальне навантаження. Проведена математична обробка результатів і зроблений порівняльний аналіз даних на початку і в кінці педагогічного експерименту. Дані, які отримали, дозволили обґрунтувати програму занять з оздоровчої ходьби і бігу для дітей молодшого шкільного віку з різним рівнем фізичного здоров’я. На четвертому етапі (2001р.) проведено обговорення власних досліджень, написання практичних рекомендацій, оформлення дисертації та автореферату, підготовка до захисту.

Третій розділ “Особливості фізичного стану спостережених дітей молодшого шкільного віку ” вміщує оцінку фізичного стану молодших школярів.

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), фізичний стан - це комплексна оцінка рівня фізичного розвитку, фізичної підготовленості, стану здоров’я, фізичної працездатності, функціональних можливостей серцево-судинної та дихальної систем.

Оцінка рівня фізичного розвитку, яка використовується у комплексі з іншими показниками, є важливою характеристикою для оцінки рівня здоров’я дитини. Одним із фрагментів нашого дослідження була оцінка рівня фізичного розвитку і його гармонійності у дітей молодшого шкільного віку. Серед обстежених дітей (180 осіб) 45,6% мають дисгармонійний фізичний розвиток. Найбільшу кількість дітей, які мають дисгармонійний фізичний розвиток, спостерігали серед 7-річних (55%) і 10-річних (50%) школярів.

Значення усіх параметрів антропологічних вимірювань обстежених школярів знаходились у діапазоні М±у, які відповідають нормативам, наведеним у спеціальній літературі (Нагорна А.М. та ін., 1991 ) для дітей молодшого шкільного віку даного регіону.

Дані середньостатистичних значень антропометричних параметрів, наведені у таблиці 1, свідчать про те, що у всіх статево-вікових групах обстежених дітей величини середніх значень обхвату грудної клітки були нижчі від середньо-вікових стандартів.

Довжина і вага тіла хлопчиків, довжина тіла у 7, 8, 9-річних і вага тіла 8-річних дівчаток перевищують відповідні середні стандарти. Показники довжини тіла у 10-річних дівчаток і ваги тіла у 7, 9, 10-річних дівчаток – нижчі від вікових середньостатистичних нормативів (р>0,05).

За “ Експрес-оцінкою” діти, які спостерігалися, були розділені за ознакою відповідності ваги тіла до довжини (табл. 2). З 180 обстежених дітей 61,7% віднесли до нормального типу будови тіла, 1,1% - загрожує ожиріння, 5,5% - мають ожиріння, 31,7% - мають показники нижчі від норми, що говорить про недостатню вагу тіла у дітей.

Таблиця 1

Середньостатистичні значення показників фізичного розвитку обстежених (х±?)

№ п/п | Показники | Вік (років)

7 nхл - 20

nд - 20 | 8 nхл - 25

nд - 23 |

9 nхл - 26

nд - 26 |

10 nхл – 20

nд - 20

1 | Довжина тіла (см) хл.

дів. |

124±5,92

125±5,94 |

131±5,54

131±5,72 |

135±5,72

135±5,37 |

140±8,14

138±7,14

2 | Вага тіла (кг)

хл.

дів. |

24,2±4,24

23±3,15 |

26,8±4,75

27,2±5,06 |

29,8±4,95

29,2±4,96 |

32,3±5,39

30,1±5,57

3 | ОГК (см) хл.

дів. | 60,8±4,93

58,3±3,46 | 62,8±3,61

61,3±3,82 | 64,7±3,79

63,4±4,82 | 66,8±4,02

64,5±4,98

Таблиця 2

Відповідність ваги тіла довжині у школярів, яких спостерігали ,%

(за “Експрес-оцінкою”)

Вік

(років) | Стать | Нижче від норми | Норма | Загроза ожиріння | Ожиріння

7 | Хл. n-20

Дів. n-20 | 35

15 | 60

85 | -

- | 5

-

8 | Хл. n-25

Дів. n-23 | 28

34,8 | 68

56,5 | -

- | 4

8,7

9 | Хл. n-26

Дів. n-26 | 23,1

50 | 73,1

34,6 | -

3,8 | 3,8

11,6

10 | Хл. n-20

Дів. n-20 | 30

35 | 55

65 | 5

- | 10

-

Проте у сучасних молодших школярів в усіх вікових групах спостерігається тенденція до збільшення показників довжини тіла і до зниження показників обхвату грудної клітки і ваги тіла.

Для оцінки рівня фізичної підготовленості використовували 9 контрольних вправ, які були нормативними тестами шкільної програми і “Державних тестів і нормативів оцінки фізичної підготовленості населення України”.

Із 180 обстежених дітей найбільший відсоток незадовільних оцінок спостерігається у таких тестах (рис. 1):

Рис. 1. Відсоткове співвідношення незадовільних оцінок за виконання тестів:

1- підтягування у висі – 51,6%;

2- нахил тулуба вперед – 51,1%;

3- біг на витривалість –28,3%

4- човниковий біг – 18,9%;

5- метання м’яча – 12,8%;

6- біг 30м – 12,2%;

7- піднімання тулуба в сід за 60 сек – 11,7%.

Особливо неприйнятні ці тести для дітей з низьким і нижче середнього рівнями фізичного здоров’я (59,7% обстежених дітей), у яких також спостерігається низький рівень фізичної підготовленості.

Дослідження фізичної працездатності показали, що в жодній із вікових груп дівчаток не виявлена висока фізична працездатність. У хлопчиків високі показники фізичної працездатності (5%) спостерігались у віковій групі 10 років.

Виявлений кореляційний взаємозв’язок значення індексу Руф’є з показниками: фізичної підготовленості, фізичного здоров’я, захворюваності

(r від 0,424 до 0,894).

Вивчені комплексні системи оцінок рівня фізичного здоров’я різних авторів, і проведений їх аналіз.

У четвертому розділі “Обґрунтування диференційованих програм оздоровчої ходьби і бігу для молодших школярів із різним рівнем здоров’я“ дослідження були спрямованні на обґрунтування програми з оздоровчої ходьби і бігу з урахуванням рівня фізичного здоров’я дітей, що є нагальним для сучасного фізичного виховання.

Обстежили 180 молодших школярів і визначили рівень здоров’я за методиками різних авторів. Використали метод парної кореляції між окремими показниками фізичного розвитку, фізичної підготовленості, фізичної працездатності і рівнем здоров’я, з’ясували найбільш інформативну методику оцінки фізичного здоров’я.

Встановлено значний кореляційний зв’язок між рівнем здоров’я і показниками фізичної працездатності (r від –0,517 до –0,894), витривалості

(r від –0,466 до –0,814), захворюваності (r від –0,468 до –0,707).

За рівнями фізичного здоров’я діти, яких обстежили, були розділені на 5 груп: з низьким рівнем – 34,6%; з нижче середнього – 25,1%; з середнім – 36,4%; з вище середнього – 2,8%; з високим – 1,1%.

Відмічається кореляційний взаємозв’язок фізичного здоров’я з показниками ЧССсп r від –0,499 до –0,852. З підвищенням рівня здоров’я у дітей спостерігається зниження ЧССсп. Це дозволило нам з’ясувати залежність між ЧССсп і ходьбою (рис. 2), ЧССсп і ЧССтр. та побудувати номограми для визначення рівня фізичного здоров’я.

Виявлено кореляційний взаємозв’язок між результатами 12-хвилинного тесту ходьби і бальною оцінкою рівня здоров’я, фізичною працездатністю і показниками захворюваності молодших школярів. Розглядаючи результати ходьби у дітей різного рівня здоров’я ( низький, нижче середнього, середній, вище середнього, високий), з’ясували вірогідні відмінності р<0,05 ( табл. 3).

Дані кореляційного взаємозв’язку а також результати виконання ходьби дозволили обґрунтувати оцінку рівня здоров’я молодших школярів за результатами 12-хвилинного тесту. На підставі проведених досліджень була розроблена система розподілу дітей за рівнем здоров’я: низький, нижче середнього, середній, вище середнього, високий.

Результати тестування показали, що діти, залежно від рівня фізичного здоровя, подолали за вказаний час різні дистанції. Це дозволило нам розробити методику непрямого визначення рівня фізичного здоровя (табл. 4) за результатами 12 - хвилинної ходьби в помірному темпі.

Рис. 2. Номограма для визначення рівня здоров’я залежно від ЧССсп і результатів ходьби.

Таблиця 3

Середньостатистичні значення результатів 12-хвилинної ходьби у дітей молодшого шкільного віку (м)

Рівень фізичного здоров’я | Дівчата | Вірогідність

відмінностей | Хлопчики | Вірогідність

відмінностей

Mx±Smx | n | Mx±Smx | n

Низький | 992,25±13,3 | 20 |

Р <0,05 | 1052,5±15,04 | 20 |

Р <0,05

Нижче середнього | 1270,35±19,9 | 20 |

Р <0,05 | 1348,25±16,08 | 20 |

Р <0,05

Середній | 1502,3±23,5 | 20 |

Р <0,05 | 1589±15,18 | 20 |

Р <0,05

Вище середнього | 1690±16,01 | 15 |

Р <0,05 | 1791,25±17,4 | 12

Р <0,05

Високий | 1850,5±10,9 | 10 |

Р <0,05 | 1965±19,7 | 8 |

Р <0,05

Таблиця 4

Шкала оцінки рівня фізичного здоров’я для дітей молодшого шкільного віку

Рівень фізичного здоров’я | Дистанція ходьби(м), яку подолали за 12 хв.

Дівчата | Хлопці

Низький | Менше 1100 | Менше 1200

Нижче середнього | 1100 - 1400 | 1200 – 1500

Середній | 1401 - 1600 | 1501 – 1700

Вище середнього | 1601 - 1800 | 1701 – 1900

Високий | Більше 1800 | Більше 1900

Програма оздоровчої ходьби та бігу була розрахована на навчальний рік і на її виконання відводилось 10-12 хвилин кожного уроку, були визначені параметри за інтенсивністю (швидкість) і обсягом (довжина дистанції). На початку фізичне навантаження збільшувалось за рахунок обсягу дистанції, а пізніше за рахунок підвищення інтенсивності виконання роботи. Визначені межі тренуючих режимів ЧСС для різних рівнів здоров’я. Група дітей, які мали низький і нижче середнього рівень фізичного здоров’я, займалася оздоровчою ходьбою протягом навчального року. Діти, які належать до групи із середнім рівнем фізичного здоров’я, у I, II, III чвертях займалися ходьбою, а у IV чверті їм рекомендували чергування ходьби та бігу. Школярі, які мали рівень здоров’я вище середнього, у I семестрі займалися ходьбою, на початку II семестру в III чверті їм рекомендували чергування ходьби та бігу, а у IV – оздоровчий біг. Група дітей із високим рівнем здоров’я у I чверті займалася ходьбою, у II – чергувала ходьбу і біг, а у II семестрі займалася оздоровчим бігом. Результати педагогічного експерименту дозволили нам перевірити ефективність оздоровчої програми ходьби та бігу. Програма аеробної спрямованості для молодших школярів є ефективною тому, що обстежені діти експериментальних груп (82,5%) набули більш високого рівня фізичного здоров’я. У дітей (15%), які залишилися на попередньому рівні здоров’я, спостерігали збільшення суми балів фізичного здоров’я, і лише 2,5% дітей залишились на тому ж рівні (рис.3).

Рис. 3. Розподіл школярів експериментальної та контрольної груп за рівнем здоров’я після проведення експерименту:

1- перехід на більш високий рівень;

2- попередній рівень здоров’я, збільшення балів;

3- попередній рівень;

4- перехід на більш низький рівень здоров’я.

За період педагогічного експерименту у дітей, за якими спостерігали, зменшилась кількість випадків гострих захворювань у навчальному році, а також кількість днів пропущених через хворобу (у дівчаток у середньому на 6 днів, у хлопців - на 5 днів). Тривалість хвороби у дітей більш високого рівня здоров’я була меншою, ніж у дітей з більш низьким рівнем здоров’я.

Експериментальні дослідження показали, що підвищення рівня здоров’я молодших школярів на уроках фізичної культури можна досягнути за рахунок впливу вправ аеробної спрямованості.

У п’ятому розділі “ Обговорення результатів власного дослідження” на підставі особистих досліджень отримали результати, які дозволили підтвердити і розширити наукові дані з проблеми, яку вивчали, а саме: оздоровлення дітей молодшого шкільного віку шляхом розробки програми оздоровчої ходьби для молодших школярів з урахуванням рівня їх фізичного здоров’я. Впровадження розроблених програм дозволяє проводити оздоровчі заходи у молодшій школі, а також формувати у дітей звичку самостійно піклуватися про своє здоров’я.

ВИСНОВКИ

1. Аналіз науково-методичної літератури свідчить, що валеологічне виховання і оптимальна рухова активність мають істотний вплив на спосіб життя та здоров’я дітей. Дозована ходьба і біг найбільш доступні, природні рухові локомоції мають максимально виявлений оздоровчий ефект. Недостатньо висвітленим питанням щодо оздоровлення дітей 7-10 років залишається обґрунтування програм з оздоровчої ходьби з різним рівнем фізичного стану.

2. Показники фізичного розвитку школярів, за якими спостерігали, відповідають діапазону середньостатистичних значень для статево-вікових груп даного регіону України. Особливістю фізичного розвитку цих школярів є виявлена у процесі досліджень тенденція до збільшення показників довжини тіла, зниження величин обхвату грудної клітки і ваги тіла у всіх статево-вікових групах (р>0,05).

3. За результатами оцінки тестів, що пропонуються шкільною програмою, у 59,7% школярів зафіксовано низький рівень фізичної підготовленості. Найбільш складними для виконання є тести: “підтягування у висі”, “нахил тулуба вперед”, “біг на витривалість”, “човниковий біг”. Діапазон незадовільних оцінок за результатами їх виконання – від 18,9% до 51,6%.

4. Підтвердилась тенденція підвищення рівня фізичної працездатності (за індексом Руф’є) у 7-10 річних дітей з віком. Кореляційний аналіз виявив взаємозв’язок показників фізичної працездатності з показниками фізичної підготовленості, фізичного здоров’я та захворюваності (при r від 0,424 до 0,894). З підвищенням рівня здоров’я дітей знижується значення індексу Руф’є. Це свідчить про економізацію функції серцево-судинної системи.

5. Вибір методики “Експрес-оцінки рівня соматичного здоров’я” як найбільш інформативної для визначення рівня фізичного здоров’я, ґрунтується на кореляційній залежності між бальною оцінкою рівня фізичного здоров’я і показниками фізичної працездатності (r = –0,894), витривалості (r = –0,814), захворюваності (r = –0,707).

6. Обґрунтована і розроблена методика визначення рівня фізичного здоров’я молодших школярів за результатами виконання тесту 12-хвилинної ходьби. Основою для розробки методики слугувала тісна кореляційна залежність між довжиною подоланої дистанції і бальною оцінкою рівня фізичного здоров’я

(r = 0,789 - у дівчаток, r = 0,915 – у хлопчиків), фізичною працездатністю

(r = -0,578 - у дівчаток, r =-0,710 - у хлопчиків), показниками захворюваності

(r = від –0,631 до –0,685 - у дівчаток і r від –0,629 до –0,638 - у хлопчиків).

Розроблена номограма для визначення рівня фізичного здоров'я молодших школярів залежно від показників ЧСС у спокої і довжини дистанції ходьби за 12 хвилин у помірному темпі.

7. Обґрунтовані параметри тренувальних навантажень створеної програми з оздоровчої ходьби для учнів початкової ланки залежно від рівня фізичного здоров’я: кількість занять на тиждень, обсяг, інтенсивність, пульсові режими.

8. Розроблена програма і практичні рекомендації щодо використання ходьби на уроках фізичної культури і під час самостійних занять. Дітям з низьким і нижче середнього рівнем здоров’я рекомендована оздоровча ходьба, із середнім – чергування ходьби і бігу, з поступовим переходом на біг - для дітей із високим рівнем здоров’я. Впровадження програми оздоровчої ходьби, побудованої з урахуванням рівня фізичного стану молодших школярів, дозволило підвищити рівень здоров’я у 82,5% дітей експериментальної групи (у контрольній - 25%), у 15% дітей стан здоров’я наблизився до більш високого рівня за рахунок збільшення суми балів фізичного здоров’я ( у контрольній відповідно – 22,5%), а також навчити дітей самостійно піклуватися про своє здоров’я.

Список робіт, опублікованих за темою дисертації:

1. Вовченко Інна. Дозована ходьба, як засіб підвищення рівня здоров’я дітей молодшого шкільного віку // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб.наук. пр. – Харків: ХХПІ, 2002. - №21.- С.20-25.

2. Вовченко І.І. Фізична підготовленість і здоров’я молодших школярів // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. – Харків: ХХПІ, 2001. - №18. – С. 42-47.

3. Вовченко І.І. Тенденції до змін розвитку дітей молодшого шкільного віку // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. – Харків: ХХПІ, 2000. - №22. – С. 9-14.

4. Вовченко И.И., Берестецкая И.Ю. Оценка уровня соматического здоровья детей младшего школьного возраста // Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві: Зб. наук. пр. Волинського державного університету ім.Лесі Українки. –Луцьк: Медіа, 1999. – С. 602-604.

5. Берестецкая И.Ю., Вовченко И.И. Обоснование информативных критериев оценки уровня здоровья детей 7-10 лет // Фізична культура, спорт та здоров’я нації: Зб. наук. пр. –Вінниця: УАННП, 1998. - С.9-11.

6. Берестецкая И.Ю., Вовченко И.И. Дозирование физической нагрузки в зависимости от уровня здоровья детей // Материалы междун. научно-практ. конф. “Современные проблемы и развитие физической культуры и спорта”. – Архангельск: АГМА. – 1998. - с. 158.

7. Берестецкая И.Ю., Вовченко И.И. Проблемы валеологического воспитания студентов вузов // Матеріали II Всеукраїн. наук.-практ. конф. “Актуальні проблеми фізичного виховання у ВУЗі”. –Донецьк: ДДМУ. – 1998.- С.4-5.

8. Берестецкая И.Ю., Вовченко И.И. Дозирование физической нагрузки младших школьников в зависимости от уровня индивидуального здоровья // IV Межд. конгресс “Олимпийский спорт и спорт для всех: проблемы здоровья, рекреации, спортивной медицины и реабилитации”. – Киев: Олімпійська література. - 2000. – с. 337.

9. Вовченко И.И., Берестецкая И.Ю. Оздоровительная ходьба как средство повышения уровня здоровья младших школьников // VII Межд. конгресс “Современный олимпийский спорт и спорт для всех”. – Москва: - 2003.-Том 3.-

С. 142-143.

АНОТАЦІЯ

Вовченко Інна Іванівна. Програмування занять з оздоровчої ходьби для дітей молодшого шкільного віку з різним рівнем фізичного стану. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту за спеціальністю 24.00.02 – Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення. Національний університет фізичного виховання і спорту України, Київ, 2003.

Дисертація присвячена актуальному питанню розробки і обґрунтування програм занять з оздоровчої ходьби для дітей молодшого шкільного віку з різним рівнем фізичного стану.

У констатуючому експерименті за допомогою різних методів розглянуто особливості фізичного розвитку, фізичної підготовленості, фізичної працездатності, захворюваності та стану здоров’я молодших школярів ( 180 осіб).

У роботі проаналізовані результати педагогічного експерименту, в якому взяли участь 80 дітей молодшого шкільного віку, які займалися за програмою з оздоровчої ходьби та бігу.

Програма оздоровчої ходьби та бігу для молодших школярів, розроблена з урахуванням їх фізичного здоров’я, дозволяє досягти високого тренувального ефекту. Заняття оздоровчою ходьбою та бігом протягом навчального року показали, що діти експериментальної групи (82,5%) перейшли у групи з більш високим рівнем здоров’я. У дітей (15%), які залишились у групах із попереднім рівнем здоров’я, спостерігали збільшення суми балів фізичного здоров’я.

Експериментальні дослідження показали, що підвищення рівня здоров’я на уроках фізичної культури можна досягти за рахунок впливу вправ аеробної спрямованості.

Ключові слова: програма оздоровчої ходьби, фізичний стан, діти молодшого шкільного віку.

АННОТАЦИЯ

Вовченко Инна Ивановна. Программирование занятий по оздоровительной ходьбе для детей младшего школьного возраста с различным уровнем физического состояния. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата наук по физическому воспитанию и спорту по специальности 24.00.02 – Физическая культура, физическое воспитание разных групп населения. Национальный университет физического воспитания и спорта Украины, Киев, 2003.

Диссертация посвящена актуальному вопросу разработки и обоснования программ занятий по оздоровительной ходьбе для детей младшего школьного возраста с различным уровнем физического состояния.

Анализ литературы свидетельствует, что в настоящее время не разработана программа оздоровительной ходьбы для младших школьников с учетом уровня их физического здоровья.

Повышение эффективности оздоровительных мероприятий путем разработки программы оздоровительной ходьбы и бега с учетом уровня физического здоровья детей младшего школьного возраста и рационального подбора средств физического воспитания и определяет цель нашего исследования.

Использовали следующие методы: теоретический анализ и обобщение данных литературы, изучение документальных материалов, антропометрические, физиологические, педагогическое наблюдение, педагогическое тестирование, педагогический эксперимент, определения уровня физической работоспособности, определение показателей заболеваемости и уровня физического здоровья, математическая статистика.

В констатирующем эксперименте под наблюдением находилось 180 детей младших классов, при этом изучены показатели физического развития, физической подготовленности, физической работоспособности, заболеваемости и состояния здоровья детей. Во всех возрастных группах отмечается тенденция к увеличению показателей длины тела и снижению массы тела. При оценке физической подготовленности у детей младшего школьного возраста выявлены наиболее сложные для выполнения тесты: подтягивание в висе, наклон туловища вперед, бег на выносливость. У обследуемых детей индекс Руфье имеет тенденцию снижения с возрастом, а также установлено корреляционную взаимосвязь значения индекса Руфье с физической подготовленностью, физическим здоровьем, заболеваемостью.

Для оценки физического здоровья использовали разные методы оценки, что позволило распределить детей на 5 уровней: низкий, ниже среднего, средний, выше среднего, высокий.

Установлена корреляционная взаимосвязь между уровнем здоровья и показателями функций, показателями заболеваемости, показателями, характеризующими уровень проявления выносливости. Отмечается корреляционная взаимосвязь физического здоровья с показателями ЧССп, что позволило выявить зависимость ЧССп и ходьбы, ЧССп и ЧССтр и построить номограммы для определения уровня физического здоровья.

Выявлена корреляционная взаимосвязь между результатами 12-минутного теста ходьбы и балльной оценкой уровня здоровья, физической работоспособностью и показателями заболеваемости. При анализе результатов ходьбы у детей разного уровня здоровья, отмечаются достоверные различия

(p<0,05). Это позволило обосновать оценку уровня здоровья младших школьников.

В сравнительном педагогическом эксперименте участвовало 80 детей младшего школьного возраста. Программа занятий в контрольной группе (40 чел.) носила традиционный характер. Материал уроков экспериментальной группы (40 чел.) в целом отвечал требованиям школьной программы, однако 20-30% времени каждого урока отводили на оздоровительную ходьбу и подвижные игры легкоатлетической направленности. Дети с низким и ниже средним уровнями здоровья занимались оздоровительной ходьбой. Для детей среднего, выше среднего, высокого уровней рекомендовали ходьбу, чередование ходьбы и бега. Нагрузка на уроках повышалась постепенно по результатам контроля за уровнем их физического здоровья.

Программа оздоровительной ходьбы и бега для младших школьников, разработанная на основе учета уровня их физического здоровья, позволяет достигнуть высокого тренирующего эффекта. Занятия оздоровительной ходьбой и бегом на протяжении учебного года показали, что дети экспериментальной группы (82,5%) перешли в группы с более высоким уровнем здоровья. У детей (15%), которые остались в группах с прежним уровнем, наблюдалось увеличение суммы баллов физического здоровья.

Все приведенные данные апробированы на достаточной выборке детей младшего школьного возраста и свидетельствуют об эффективности предложенной программы по оздоровительной ходьбе для младших школьников с различным уровнем физического состояния. Применение программы по оздоровительной ходьбе на уроках физической культуры и в самостоятельных занятиях физическими упражнениями позволяет повысить уровень здоровья детей 7-10 лет и способствует выработке навыка самостоятельной заботы о собственном здоровье.

Ключевые слова: программа оздоровительной ходьбы, физическое состояние, дети младшего школьного возраста.

ANNOTATION

Vovchenko Inna. – The programming of training for sanitation walking of junior schodchildren with different level of physical state. – Manuscript.

The dissertation work for degree of Candidate of Sciens /Physical Education/ in speciality 24.00.02 – Physical culture, Physical education in different groups of people. – National University of Physical Education and sports of Ukraine, Kyiv, 2003.

The dissertation is devoted to an urgent problem of working out and giving basis to the programme of training for sanitation walking of junior schoolchildren with different level of physical state.

The peculiaritus of physical development physical training, physical ability to work, sick rate and health condition of junior schoolchildren (180 persons) were examined in a stating experiment with the help of different methods.

The results of the pedagogical experiment were analysed in the given work. 80 junior schoolchildren who took training on sanitation walking and running programme participated in the experiment.

The programme of sanitation walking and running for junior schoolchildren is worked out with taking into consideration their physical health. It allows to get a very good training effect . The training for sanitation walking and running during the schooling year showed that the children of the experimental group (82,5%) changed their position for the group with better health level children (15%) who stayed in the groups with the same health level showed the increasing of the sum of poits of physical health.

The experimental researok proved that the improvement of the health level can be reached at the lessons of physical training thanks to the influence of the aerobic exercises.

Key - words: the programme of sanitation walking, physical state, junior schoolchildren.