У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Актуальність теми Міністерство освіти і науки України

Український державний лісотехнічний університет

Ватаманюк-Зелінська Уляна Зеновіївна

УДК 504.06 +330.341.1

ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ

УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ
(НА ПРИКЛАДІ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ)

Спеціальність 08.08.01 – економіка природокористування і охорони
навколишнього середовища

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів – 2003

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Українському державному лісотехнічному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Римар Микола Васильович,

Український державний лісотехнічний університет, завідувач кафедри обліку і аудиту

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

заслужений діяч науки і техніки України

Петрович Йосиф Михайлович,

Національний університет “Львівська політехніка”, завідувач кафедри менеджменту організацій

кандидат економічних наук

Борейко Володимир Іванович,

ТзОВ Спеціальне проектно-конструкторське і технологічне бюро високовольтної апаратури,
директор

Провідна установа: Тернопільська академія народного

господарства Міністерства освіти і науки України,
і технологій АПК, м. Тернопіль

Захист відбудеться “25” лютого 2004 року об 1100 на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 35.072.01 в Українському державному лісотехнічному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 79057, м. Львів, вул. ген. Чупринки, 103, зал засідань

Автореферат розісланий “23” січня 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Кіндрат Р.Я.

Актуальність теми. Реструктуризаційні зрушення в економіці України та її орієнтація на пріоритети світового ринку вимагають розробки і формування нових підходів у сфері управління господарською діяльністю. Важливим заходом у розв'язанні цих проблем є реалізація інноваційної моделі розвитку нашої держави. Проте негативні тенденції в економіці України, що склались у зв'язку із загостренням екологічних і соціальних проблем, розробка екологічної доктрини та утвердження нової інноваційної стратегії, зумовлюють формування еколого-економічних засад управління інноваційним розвитком. Це передбачатиме можливість розробки, впровадження та використання інтегрованої екологічної техніки, формування стратегії еколого-економічного управління інноваційною діяльністю підприємств і застосування нових організаційно-економічних механізмів реалізації управлінських рішень.

Питання економічної теорії інновацій набули широкого висвітлення у працях таких вітчизняних і зарубіжних вчених як Бажал Ю.М., Гертц Д., Добров І.М., Завлін П.Н., Кондратьєв І.М., Кульчицький А.С., Крупка М.І., Лапко О.О., Менсфілд Е., Петрович Й.М., Римар М.В., Садеков А.А., Слоу Р., Твісс Б., Туган-Барановський М., Фатхундінов Р.А., Хучек М., Шумпетер Й.А. та ін. Серед вчених, роботи яких присвячені управлінню оздоровлення довкілля та вивченню впливу забруднення навколишнього природного середовища на економіку знаходяться Балацький О.Ф., Гринів Л.С., Данилишин Б.М., Долішній М.І., Мельник Л.М., Олдак П.Г., Синякевич І.М., Стадницький Ю.І., Туниця Ю.Ю., та ін.

Незважаючи на велику кількість досліджень у цих галузях, слід звернути увагу на недостатність наукового опрацювання еколого-економічних питань інноваційної сфери. У такій ситуації основним завданням реформування економіки України в цілому і національної інноваційної системи, зокрема, у напрямку екологічно збалансованого розвитку є створення нових механізмів її регулювання і підтримки, які адекватні ринковій економіці і умовам перехідного періоду

Ця ситуація зумовила необхідність комплексного розгляду та вивчення проблеми, яка стосується еколого-економічних засад управління інноваційною діяльністю, сприяла вибору теми, визначила мету і завдання дисертаційної роботи, її структуру та зміст.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Наукові результати дисертації використано у процесі роботи над держбюджетною темою кафедри обліку і аудиту Українського державного лісотехнічного університету ДБ 0101U005132 "Економічний механізм покращання фінансового стану і раціонального використання лісових ресурсів на підприємствах лісопромислового комплексу", де дисертантом обґрунтовано роль системи статистичних показників у процесі управління екологізацією інноваційної діяльності промислових під-приємств регіону.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є розробка еколого-економічних засад управління інноваційною діяльністю підприємств регіону в умовах переходу України на модель інноваційного розвитку.

Для досягнення визначеної мети у дисертаційній роботі поставлені такі основні задачі:

-

розкрити сутність і еколого-економічне значення технологічних інновацій та розробити їх класифікацію;

-

здійснити аналітичну оцінку фінансового забезпечення екологічних інноваційних проектів та узагальнити практику розподілу коштів для їх реалізації;

-

обґрунтувати більш досконалий механізм організації управління інноваційною діяльністю підприємств у регіоні;

-

обґрунтувати механізм стимулювання інноваційної діяльності підприємств регіону;

-

розробити методичні рекомендації для визначення ефективності впровадження природоохоронних інноваційних проектів у галузі економіки регіону.

Об'єктом дослідження є інноваційна діяльність підприємств Львівської області.

Предметом дослідження є еколого-економічні засади управління інноваційною діяльністю цих підприємств.

Методи дослідження. Методологічною основою проведеного дослідження стали класичні положення сучасної економічної теорії, економіки природокористування, регіональної економіки, теорії управління, економічної теорії сталого розвитку. Для досягнення поставленої у дисертаційній роботі мети застосовувалися такі методичні засоби і прийоми: методи порівняльного та графічного аналізу (при визначенні рівня екологічного та економічного розвитку галузей економіки регіону та їх потреб у реалізації інноваційних проектів природоохоронного значення), причинно-наслідкових зв'язків (при удосконаленні класифікації технологічних інновацій та формуванні організаційного механізму управління іннова-цій-ною діяльністю підприємств регіону), системного підходу (при удосконаленні механізму розподілу фінансових ресурсів між підприємствами окремих галузей економіки регіону).

Інформаційну базу дослідження складають закони України, нормативно-правові акти Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, Листи Вищого арбітражного суду України, документи Контрольного ревізійного управління у Львівській області, економічні огляди, доповіді, інформаційні матеріали опубліковані у періодичних виданнях, монографії та науково-аналітичні статті вітчизняних та зарубіжних авторів.

Наукова новизна одержаних результатів. У результаті проведеного дослідження вперше виносяться на захист такі наукові результати:

-

з нових позицій обґрунтовано організаційний механізм управління інноваційною діяльністю підприємств, який передбачає розробку і реалізацію еколого-економічної стратегії інноваційного розвитку регіону;

-

з нових позицій представлено механізм стимулювання інноваційної діяльності підприємств регіону, який полягає у матеріальному заохоченні суб’єктів господарювання і дає змогу компенсувати їх витрати, пов’язані з впровадженням екологічних інноваційних проектів;

-

розроблено методичні рекомендації для визначення ефективності впровадження екологічних інноваційних проектів у галузі економіки регіону, що дає змогу оцінити потребу кожної з них в інноваційних проектах природоохоронного значення;

отримала подальший розвиток:

-

класифікація інновацій, в результаті чого вперше введено у науковий вжиток такі класифікаційні ознаки як вид, тип, клас, підклас та форма технологічної інновації. Застосування цієї класифікації у системі "виробництво-довкілля" дає змогу об'єднати в єдиний комплекс однотипні елементи окремих класифікаційних ознак і враховувати їх вплив на навколишнє середовище, що сприяє розвитку теорії управління інноваційними процесами;

удосконалено:

-

механізм розподілу фінансових ресурсів між підприємствами окремих галузей економіки регіону, який передбачає одержання цими підприємствами максимального прибутку за умови впровадження ними екологічних інноваційних проектів.

Практичне значення одержаних результатів. Практична цінність дисертаційного дослідження полягає в тому, що одержані автором результати і розроблені рекомендації, які стосуються еколого-економічних засад управління інноваційною діяльністю, дають можливість приймати рішення щодо підвищення ефективності впровадження інноваційних проектів природоохоронного значення на рівні підприємства, а також міському та регіональному рівнях.

Матеріали наукового дослідження використані Львівським регіональним відділенням Української державної інноваційної компанії (акт впров. №1 від 15.05.2003 р.), де згідно пропозицій дисертанта, впроваджено метод управління екологізацією інноваційної діяльності підприємств Львівського регіону, що передбачає розробку Екологічної програми регіонального інноваційного розвитку, механізм повернення коштів, наданих для реалізації інноваційних проектів та ефективний їх розподіл між суб’єктами інноваційної діяльності; Управлінням промисловості та підприємництва Львівської міської ради використовуються рекомендації щодо розробки Місцевої інноваційної програми (довідка №07 від 10.03.2003 р.).

Результати наукових досліджень використовуються у процесі читання теоретичного курсу та проведення практичних занять з таких дисциплін: "Економічний аналіз", що читається студентам за спеціальністю "Менеджмент організацій" для оцінки ефективності впровадження природоохоронних інноваційних проектів у галузі економіки регіону та "Бухгалтерський облік", що читається студентам за спеціальністю "Облік і аудит", для вдосконалення управління витратами, пов'язаними із розробкою продукції екологічного виду та освоєнням її виробництва (акт впров. №2 від 30.04.2003 р.).

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені у дисертації, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в роботі використано лише ті ідеї та положення, які є результатом особистої роботи здобувача. Конкретний внесок здобувача у ці праці вказаний в авторефераті у переліку основних публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Окремі положення та висновки дисертації доповідались автором та отримали позитивну оцінку на щорічних науково-технічних конференціях професорсько-викладацького складу, наукових співробітників, докторантів та аспірантів Українського державного лісотехнічного університету (Львів, 1999-2003 рр.); на третій міжнародній науково-методичній конференції "Актуальні проблеми підготовки фахівців в умовах реструктуризації органів регіонального управління" (Рівне, 2002 р.).

Публікації. За темою дисертаційного дослідження автором опубліковано 8 наукових праць у фахових виданнях, затверджених ВАК України – збірниках наукових праць. Загальний обсяг цих публікацій, які становлять основу дисертації, перевищує 2,5 друкованих аркуша, з яких понад 2,2 – особистий внесок здобувача.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел зі 164 найменувань, дванадцяти додатків і містить 15 таблиць та 22 рисунки. Повний обсяг роботи становить 246 сторінок комп'ютерного тексту, з яких таблиці займають 11 сторінок, рисунки – 9 сторінок, список використаних джерел – 14 сторінок, додатки – 21 сторінка.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовується актуальність теми, визначаються мета і задачі дослідження, наукова та практична цінність одержаних результатів, їх апробація та використання, подано відомості про публікації автора, структуру та обсяг дисертації.

У першому розділі дисертаційної роботи "Теоретико-методичні основи еколого-економічного управління інноваційною діяльністю підприємств" розглядаються основні категорії та поняття, що сприяють розкриттю суті еколого-економічного управління інноваційною діяльністю в умовах реструктуризаційних змін і ринкових перетворень економіки нашої держави. Обґрунтовано необхідність використання даного напрямку управлінської науки, як процесу, що забезпечує інтеграцію екологічної і соціальної політики в економічну політику регіону. Запропоновано вдосконалену класифікацію технологічних інновацій у системі "виробництво-довкілля", яку представлено на рис. 1.

Вихідним моментом виділення в роботі еколого-економічного напрямку управління інноваційною діяльністю є перехід України на моделі інноваційного та екологічно збалансованого розвитку. Еколого-економічне управління розглядається у дисертації як складова частина управлінської науки, яка враховує та реалізує цілі охорони навколишнього середовища і раціонального природокористування при плануванні, здійсненні та контролі господарських дій для забезпечення збалансованого функціонування екосистеми, а також її інноваційного розвитку. Еколого-економічне управління інноваційною діяльністю підприємств передбачає:

1)

підтримку підприємством збалансованості внутрішнього і зовнішнього середовищ;

2)

ідентифікацію у процесі управління інноваційною діяльністю вимог нормативно-правових актів в екологічній сфері;

3)

узгодження економічних інтересів підприємства із завданнями по охороні довкілля, передбаченими Екологічною програмою інноваційного розвитку регіону;

4)

включення процедури врахування екологічних аспектів інноваційної діяльності у життєвий цикл нової продукції;

5)

оцінку ефективності еколого-економічного управління інноваційною діяльністю за допомогою аудиту.

Опрацювання теоретичних та фактичних матеріалів дало змогу зробити висновок про те, що еколого-економічне управління розвитком інноваційної діяльності підприємств повинно враховувати екологічну політику регіону. Даний процес, на відміну від традиційного, повинен містити інструменти, за допомогою яких здійснюється оцінка можливих негативних впливів інноваційних проектів на довкілля, а також визначати шляхи екологізації інноваційної діяльності підприємств, що забезпечить їм перехід на шлях до збалансованого розвитку – саме це зумовило необхідність пошуку нових підходів та розширення меж традиційного розуміння процесу управління інноваційною діяльністю.

У роботі досліджено існуючі підходи до визначення поняття "інновація" та виділено окремі класифікаційні ознаки прийнятні, зокрема, для інновацій технологічного виду. У рамках цього дослідження запропоновано можливі варіанти наочного зображення моделей розвитку інноваційного процесу за умов виготовлення та впровадження новинки фірмою для власного використання та для реалізації – на продаж; запропоновано вдосконалену класифікацію технологічних інновацій у системі "виробництво – довкілля", в результаті чого вперше введено у науковий вжиток такі класифікаційні ознаки як вид, тип, клас, підклас та форма технологічної інновації, враховується їх вплив на довкілля.

Видом інновацій слід вважати таку групу техніко-економічних процесів, яка має конкретну спрямованість у суспільному розвитку, задовольняє певну суспільну потребу і, відповідно, має споживчу вартість, будучи об'єктом інтелектуальної власності. Усі техніко-економічні та суспільні процеси цієї групи не відрізняються один від одного, об'єднують науку, техніку, економіку, підприємництво та управління, включаючи ту чи іншу сукупність стадій, а саме: фундаментальні та прикладні дослідження, дослідно-конструкторські, проектні чи інші розробки, випробування та промислове освоєння новинки, її реалізацію чи придбання, а також дослідження попиту на інноваційну продукцію, просування товару на ринку, її екологічність, тощо. Результатом цього процесу буде одержання прибутку внаслідок використання або реалізації новинки, а також задоволення окремих суспільних потреб.

Поняття "тип" технологічних інновацій містить у собі розширене означення їх виду. Дана категорія передбачає "нову комбінацію факторів виробництва" і відрізняється від інших характерними особливостями. Тип інновацій – це виразно відособлена динамічна система окремих близькоспоріднених предметів – при впровадженні нових товарів, та способів – при впровадженні нових методів організації праці у виробництві. Завдяки наявності поряд із загальновидовими специфічних, індивідуально виражених її ознак, забезпечується існування цієї системи у різних умовах.

Групування технологічних інновацій за класами передбачає зведення численних і різноманітних рис та форм технологічних процесів і виробів до мінімальної кількості раціональних економічних категорій (класів) на основі загальних конструктивних, технологічних і функціональних характеристик перших. Це дає змогу виявити необхідний мінімум домінантних ознак, номенклатуру типорозмірів нових товарів та параметрів нових виробничих процесів.

У процесі розбиття на класи формуються класові угрупування – підкласи – сукупність схожих конструктивних, технологічних і функціональних ознак нових виробів чи технологій, основні риси котрих належать певним формаціям. Вони характеризуються специфічною внутрішньою організацією, тільки їм властивими особливостями, своєрідним типом зв'язків із зовнішнім середовищем, що проявляється у різних формах їх здійснення. Форма, у даному випадку, передбачає можливість кількісного і якісного визначення будь-якої ознаки.

У другому розділі дисертаційної роботи "Аналітична оцінка еколого-економічної стратегії управління інноваційною діяльністю підприємств регіону" досліджено чинники, які впливають на провадження інноваційної політики у регіоні; доведено, що законодавча база з питань інноваційного розвитку в цілому не забезпечує потреби суспільства у даній сфері; висвітлено економіко-організаційні проблеми еколого-економічного управління інноваційними процесами та обґрунтовано доцільність впровадження механізму, який би забезпечив дієвий контроль за поверненням бюджетних коштів, вже наданих для реалізації інноваційних проектів.

Проведене в роботі дослідження напрямків фінансування інноваційної діяльності Львівським регіональним відділенням Державного інноваційного фонду України дало змогу зробити висновок про необхідність підвищення ефективності використання фінансових ресурсів шляхом їх вкладення в пріоритетні галузі економіки регіону відповідно до рівня їх еколого-економічного розвитку. До стратегічних пріоритетних напрямків інноваційної діяльності, згідно Регіональної програми інноваційного розвитку Львівської області на 1998 – 2000 рр., належали: впровадження агропродтехнологій по виробництву, збереженню та переробці сільськогосподарської продукції; впровадження енерго-, ресурсозберігаючих технологій, виробництво нових матеріалів, речовин та виробів з високоякісними властивостями; впровадження перспективних інформаційних технологій, створення приладів комплексної автоматизації та систем зв’язку. Львівським регіональним відділенням Державного інноваційного фонду України було профінансовано тільки два інноваційних проекти, які відповідали лиш двом з перелічених напрямків і передбачали збільшення обсягів виробництва продукції з одночасним зменшенням собівартості готової продукції за рахунок впровадження енергозберігаючих технологій та впровадження нових вітчизняних розробок для виготовлення екологічно чистої продукції при застосуванні ресурсоощадних технологій.

Аналіз звітних даних Львівського регіонального відділення Державного інноваційного фонду України, а також його правонаступника – Львівського регіонального відділення Української державної інноваційної компанії, які характеризують рівень інноваційного розвитку підприємств Львівщини, вказав на цілковите ігнорування екологічних засад в управлінні інноваційною сферою регіону. В узагальненому вигляді на рис. представлено негативні тенденції у фінансуванні екологічних інноваційних проектів, які виражені у відсутності їх фінансового забезпечення в окремі періоди (1992-1994, 1996, 1998-2003 рр.).

У роботі запропоновано оцінювати ступінь врахування екологічного фактора в управлінні інноваційною діяльністю підприємств за допомогою методу експертних оцінок, який передбачає оцінку:

-

ефективності системи управління з урахуванням екологічних складових суб'єктом інноваційної діяльності;

-

інформованості щодо впливу на навколишнє середовище процесу інно-ва-ційної діяльності даного підприємства;

-

напрямків екологізації виробництва суб'єкта інноваційної діяльності;

-

можливих варіантів інноваційних рішень та їх фінансового забезпечення;

-

конкурентного середовища, в якому перебуватиме даний суб'єкт господарювання;

-

інвестиційного ризику за умови реалізації інноваційного проекту;

-

рівня екологічної безпеки даного інноваційного проекту;

-

рівня екологічного ризику інноваційної діяльності підприємства.

Схематично метод реалізації підприємствами еколого-економічної стратегії їх інноваційного розвитку представлено на рис. .

У дисертації запропоновано Екологічну програму інноваційного розвитку регіону. Вона передбачає перелік інноваційних проектів природоохоронного значення і пріоритетні напрямки їх реалізації. Розроблення цієї програми здійснюється в ряд етапів:

1. Обґрунтування екологічної стратегії і політики інноваційного розвитку регіону.

2. Встановлення пріоритетів інноваційного розвитку.

3. Аналіз соціально-економічного розвитку регіону: основні напрямки, зовнішньоекономічні зв'язки, тощо.

4. Визначення основних напрямків реалізації Програм екологізації науково-технічної діяльності підприємствами та тематики інноваційних проектів. Їх фінансування.

5. Організаційні заходи. Передбачають залучення до реалізації даної програми Відділу екологізації інноваційної діяльності при Управлінні екології і природних ресурсів Львівської області, Відділу фінансового контролю інноваційної діяльності при Фінансовому управлінні Львівської області.

Разом з тим у роботі відмічено, що для встановлення пріоритетів інноваційної діяльності регіону, потрібна розробка спеціальних Програм екологізації науково-технічної діяльності його підприємств, які відповідали б меті і завданням регіональної інноваційної політики. Виробнича сфера поширення цих програм охоплює:

-

в організаційному плані – об'єкти екологізації та процес управління охороною навколишнього середовища;

-

у плані розвитку нормативної бази – наявні акти, відповідно до яких здійснюватиметься екологізація науково-технічної діяльності, розроблені методики та процедура її здійснення;

-

в територіальному плані – рівень забруднення навколишнього природного середовища в межах території підприємства і визначення меж поширення можливого забруднення, з врахуванням загальної екологічної ситуації у регіоні.

Аналіз світового досвіду та вітчизняної практики дав можливість обґрунтувати необхідність реалізації завдань Екологічної програми інноваційного розвитку регіону у комплексі з Програмою екологічного аудиту та Програмою екологізації інвестиційної діяльності, які потребують детальної розробки і подальшої реалізації у сфері еколого-економічного управління з метою забезпечення збалансованого регіонального розвитку.

У третьому розділі дисертації "Організаційні та еколого-економічні механізми управління інноваційною діяльністю підприємств регіону" обґрунтовано новий підхід до формування організаційної системи управління інноваційною діяльністю підприємств на еколого-економічних засадах; запропоновано нову форму статистичної звітності – "Еколого-економічний звіт суб'єкта інноваційної діяльності", застосування якого на практиці сприятиме активізації інноваційної діяльності на промислових підприємствах, а також її екологізації; удосконалено механізм оптимального розподілу фінансових ресурсів між підприємствами окремих галузей економіки регіону за умови впровадження ними екологічних інноваційних проектів; розроблено методичні рекомендації для оцінки ефективності впровадження інноваційних проектів з точки зору їх впливу на екологічний та економічний розвиток регіону і визначення пріоритетів інноваційної діяльності в нім; представлено модель еколого-економічного управління інноваційною діяльністю підприємств і схему реалізації методу еко-балансу суб'єктами інноваційної діяльності.

Опрацювання сучасної спеціальної літератури та проведення аналізу практичної діяльності підприємств Львівської області дали змогу зробити висновок про те, що вузькоекономічний підхід до розгляду кола проблем, пов'язаних з екологізацією інноваційної діяльності, унеможливлює виділення цілісного механізму управління нею та ефективного його функціонування за сучасних господарських умов і системних трансформаційних перетворень. У роботі запропоновано вдосконалити організаційну систему управління в регіоні на основі поділу функцій планування та реалізації інноваційних проектів на дві групи. Одна з цих груп інноваційного процесу має бути безпосередньо пов'язана з плануванням джерел та об'єктів технологічних інновацій природоохоронного спрямування та їх орієнтацією на виконання перспективних регіональних екологічних програм; друга група – це екологічні інноваційні проекти, що будуть впроваджені в найближчі п'ять років. Органами регіонального управління здійснюється економічне регулювання інноваційної діяльності шляхом реалізації функцій дозволяючого, стимулюючого, або стримуючого характеру – при впровадженні екологічних інноваційних проектів суб’єктами господарювання. При плануванні тим же органам відводиться виключна роль управління інноваційною діяльністю, від них залежатиме її природоохоронний характер.

Проведене в роботі дослідження напрямків використання коштів Львівським регіональним відділенням Державного інноваційного фонду України дало змогу обґрунтувати доцільність застосування запропонованого "Еколого-еконо-міч-ного звіту суб'єкта інноваційної діяльності", на основі котрого підприємство може одержати кошти (компенсувати витрати) для реалізації інноваційного проекту природоохоронного значення. З цією метою запропоновано оптимальний розподіл фінансових ресурсів між підприємствами окремих галузей економіки регіону, які реалізовують дані проекти.

У роботі доведено, що при оптимальному розподілі фінансових ресурсів з метою впровадження екотехнологій між m підприємствами j-ї галузі економіки регіону функція означатиме сумарний ефект, тобто:

де: fj(Uпр) – максимальний прибуток, одержаний за оптимального розподілу фінансових ресурсів між підприємствами j-ї галузі економіки регіону, які реалізовують екологічні інноваційні проекти;

Pj – загальний прибуток, одержаний суб’єктами інноваційної діяльності j-ї галузі економіки регіону внаслідок реалізації ними екологічних інноваційних проектів;

п – кількість галузей економіки регіону;

Pk – прибуток, одержаний k-м підприємством j-ї галузі економіки регіону внаслідок реалізації ним інноваційного проекту природоохоронного значення;

Uпр kj – величина фінансових ресурсів, виділена k-му підприємству j-ї галузі економіки регіону для реалізації інноваційного проекту природоохоронного значення;

р – загальна кількість промислових підприємств регіону;

Uпр j – величина ресурсів, виділених j-й галузі економіки регіону;

Uпр – загальний обсяг пропозиції фінансових ресурсів для фінансування інноваційних проектів.

У роботі обґрунтовується необхідність пошуку шляхів ліквідації негативних диспропорцій у розвитку галузей економіки регіону. Розроблені методичні рекомендації щодо оцінки ефективності впровадження екологічних інноваційних проектів, за допомогою ґрунтовних досліджень рівня впливу вибраних факторів, дають можливість оцінити потребу кожної з них в інноваційних проектах природоохоронного значення. Етапи здійснення такої оцінки включають:

1)

визначення частки впливу окремо виділених факторів на еколого-еконо-міч-ний розвиток регіону;

2)

вибір показників, які характеризують вплив екологічних і економічних факторів на розвиток регіону;

3)

визначення часткових індексів для зростаючих факторів, які призводять до позитивних і до негативних зрушень в еколого-економічному розвитку регіону;

4)

визначення інтегрального індексу еколого-економічного розвитку регіону, який дає змогу оцінити рівень екологічного і економічного розвитку кожної з галузей його економіки та узагальнити фактори, які його характеризують.

Вибір такого підходу зумовлений тим, що для прийняття рішення, яке стосується технологічної інновації природоохоронного спрямування у будь-яку з галузей, насамперед, оцінюється рівень потреби в даному заході. Це дасть змогу визначитись з пріоритетами інноваційного розвитку регіону; здійснювати планування та ефективне управління процесом екологізації інноваційної діяльності; запобігти нераціональному використанню ресурсів, а також дасть можливість прогнозувати екологічний і економічний розвиток регіону.

Для встановлення відповідності інноваційних процесів у регіоні Екологічній програмі його інноваційного розвитку та для оцінки безпеки і потенційного ризику інноваційних проектів з точки зору їх впливу на навколишнє середовище, у дисертації обґрунтовується необхідність проведення екологічного аудиту інноваційної діяльності підприємств. Метод еко-балансів є одним з методів проведення екологічного аудиту. На рис.  представлено екологічний баланс процесу інноваційної діяльності.

Цей метод передбачає облік усіх витрат природних ресурсів та можливих відходів із врахуванням їх впливу на навколишнє середовище. Схема еко-балансу представлена з врахуванням особливостей інноваційної діяльності підприємств, які займаються розробкою та виготовленням інноваційної продукції й надалі використовують її у власному виробничому процесі, а також тих підприємств, які придбали інноваційну продукцію з метою подальшого виготовлення, або використання і при цьому не здійснюють витрат на її розробку.

Реалізація методу еко-балансу забезпечується внаслідок поетапного прийняття ефективних управлінських рішень, спрямованих на досягнення підприємством екологічної збалансованості за рахунок впровадження інноваційних проектів природоохоронного значення. Схему реалізації методу еко-балансу представлено на рис. .

У роботі обґрунтовується, що організаційно-економічний механізм реалізації еколого-економічного управління інноваційною діяльністю підприємств повинен передбачати: маркетингові інструменти впровадження еколого-економічних стратегій; модель екологічного бухгалтерського обліку; аналіз екологічних витрат та методи екологічного аудиту. У дисертації, враховуючи необхідність створення концепції інноваційного розвитку, яка була б орієнтована перш за все на формування екологічних соціально-господарських систем, представлено схему моделі еколого-економічного управління інноваційною діяльністю підприємств регіону (рис. 6), яка враховує структуру управління інноваційними процесами та реалізацію основних завдань стратегії його сталого інноваційного розвитку.

У даній моделі поєднано традиційні елементи управлінської науки і враховано екологічну складову, що спрямовує дії суб'єкта інноваційної діяльності на забезпечення збалансованого розвитку підприємства, а також створює (через реалізацію відповідними організаційними структурами функцій оперативного та стратегічного еколого-економічного управління) неперервний процес пошуку, відтворення і реалізації інноваційних рішень, спрямованих на збереження довкілля.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі здійснено теоретичне узагальнення і представлено нове вирішення наукового завдання, що полягає у розробці еколого-економічних засад управління інноваційною діяльністю підприємств регіону.

Це знайшло відображення у розробці теоретичних і методичних положень та практичних рекомендацій з даної проблематики.

1. Удосконалено класифікацію технологічних інновацій. Внаслідок групу-ван-ня їх однотипних прикмет вперше було запропоновано такі класифі-ка-ційні ознаки як вид, тип, клас, підклас та форма технологічної інновації, враховано їх вплив на довкілля, що має вагоме значення для теорії управління інноваційними процесами.

2. У дисертації досліджено стан інноваційної діяльності підприємств, фінансування якої здійснювалось Львівським регіональним відділенням Державного інноваційного фонду України. У результаті цього виявлені негативні тенденції у процесі управління інноваційною діяльністю підприємств регіону, зокрема: ігнорування екологічних засад управління інноваційною діяльністю; невідповідність регіональної інноваційної політики основним напрямкам і пріоритетам Регіональної програми інноваційного розвитку та неузгодженість економічних інтересів підприємств із завданнями по охороні довкілля, передбаченими цією програмою; неефективний розподіл коштів Львівським регіональним відділенням Державного інноваційного фонду України між суб'єктами інноваційної діяльності та відсутність належного контролю за їх поверненням; низька екологічна ефективність і незначна кількість інноваційних проектів, реалізованих підприємствами області за рахунок власних фінансових ресурсів.

3. Дослідження реального стану інноваційної діяльності підприємств Львівського регіону вказує на відсутність нормативно-законодавчого забезпечення інноваційного напрямку розвитку як на державному так і на регіональному рівнях.

4. Розроблено методичні рекомендації для визначення ефективності впровадження природоохоронних інноваційних проектів у галузі економіки регіону. Їх застосування дасть змогу органам регіонального управління визначити рівень еколого-економічного розвитку галузей регіону і реально оцінити їх потребу в реалізації інноваційних проектів природоохоронного значення.

5. Представлено Програму екологізації науково-технічної діяльності підприємства, що дасть змогу узгодити екологічні інтереси підприємств із завданнями по охороні довкілля, передбаченими Екологічною програмою інноваційного розвитку регіону, яка запропонована у роботі.

6. Значну увагу приділено стимулюванню інноваційної діяльності та забезпеченню контролю над використанням коштів, наданих з метою фінансового за-безпечення екологічних інноваційних проектів. У результаті запропоновано таку форму статистичної звітності як "Еколого-економічний звіт суб'єкта інно-ваційної діяльності", який дає змогу підприємствам розраховувати на повне (часткове) фінансування цих проектів, або на компенсацію коштів, витрачених підприємствами на їх реалізацію.

7. У роботі запропоновано механізм оптимального розподілу фінансових ресурсів між підприємствами окремих галузей економіки регіону за умови впровадження ними екологічних інноваційних проектів. Такий розподіл сприятиме розв'язанню проблем екологічно збалансованого розвитку регіону та інтеграції екологічної складової в усі його галузі, що вдосконалить механізм та пріоритети фінансування інноваційних проектів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях

1. Ватаманюк У.З. Податкова та інноваційна політика при розвитку ринку інтелектуальної власності// Наук. вісник УкрДЛТУ: Зб. наук.-техн. праць. – Львів: УкрДЛТУ. – 1999, вип. 9.13. – С. .

2. Римар М.В., Ватаманюк У.З. Економічно-правові передумови інноваційної діяльності в Україні// Наук. вісник УкрДЛТУ: Еколого-економічні проблеми розвитку лісового комплексу. – Львів: УкрДЛТУ, – 2001. вип. 11.3. – С. . Особистий внесок здобувача: розробка рекомендацій щодо економіко-правового регулювання інноваційної діяльності.

3. Римар М.В., Ватаманюк У.З. Поняття інновації: соціальний і технічний аспект// Вісн. ДУ "Львівська політехніка": Проблеми економіки та управління/ Зб. наук. праць. – Львів: НУ "Львівська політехніка". – 2001, № . – С. . Особистий внесок здобувача: визначення та обґрунтування соціального аспекту поняття технологічної інновації.

4. Римар М.В., Ватаманюк У.З. Державна підтримка інноваційних заходів та науково-технічних проектів Львівського регіону// Вісн. ДУ "Львівська політехніка": Проблеми економіки та управління/ Зб. наук. праць. – Львів: НУ "Львівська політехніка", – 2002, № . – С. . Особистий внесок здобувача: аналіз обсягів фінансування інноваційних проектів Львівщини за рахунок державних коштів.

5. Римар М.В., Ватаманюк У.З. Еколого-економічні регулятори інноваційної діяльності в регіоні// Проблеми раціонального використання соціально-еконо-міч-ного та природно-ресурсного потенціалу регіону: фінансова політика та інвестиції. Серія: "Природокористування, екологія та ресурсозбереження". Випуск VII. № : Зб. наук. праць. – Луцьк: Надстир'я, 2002. – С. -79. Особистий внесок здобувача: розробка системи еколого-економічних регуляторів інноваційної діяльності.

6. Ватаманюк У.З. Система статистичних показників і їх значення у комплексному управлінні екологізацією інноваційної діяльності регіону// Наук. вісник УкрДЛТУ: Зб. наук.-техн. праць. – Львів: УкрДЛТУ. – 2003, вип. 13.2. – С. .

Тези доповідей, матеріали наукових конференцій

7. Ватаманюк-Зелінська У.З. Інвестиційна підтримка заходів спрямованих на впровадження пріоритетних науково-технічних розробок у виробничу сферу Львівського регіону// Вісник Рівненського державного технічного університету: Економіка. Актуальні проблеми підготовки фахівців в умовах реструктуризації органів регіонального управління/ Зб. наук. праць. – Рівне: РДТУ. – 2002, вип. 2 (15). – С. .

8. Ватаманюк У.З. Загальна модель класифікації технологічних інновацій// Наук. вісник УкрДЛТУ: Сучасна економічна теорія та проблеми її застосування. – Львів: УкрДЛТУ. – 2002, вип. 12.6 – С. .

АНОТАЦІЯ

Ватаманюк У.З. Еколого-економічні засади управління інноваційною діяльністю підприємств (на прикладі Львівської області). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.08.01 – економіка природокористування і охорони навколишнього середовища. – Український державний лісотехнічний університет, Львів, 2003.

Дисертацію запропоновано з метою вирішення проблем реалізації стратегії сталого інноваційного розвитку та реформування системи управління розвитком інноваційних процесів у регіоні. У роботі розглянуто теоретичні аспекти інноваційної діяльності та розроблено вдосконалену класифікацію технологічних інновацій. Досліджено стан інноваційної сфери Львівського регіону та виявлено негативні тенденції в управлінні інноваційною діяльністю підприємств цього регіону. Запропоновано механізм оптимального розподілу фінансових ресурсів між суб'єктами інноваційної діяльності за умови впровадження ними екологічних інноваційних проектів. Розроблено методичні рекомендації для визначення рівня еколого-економічного розвитку галузей економіки регіону, що дасть змогу реально оцінити їх потребу в технологічних інноваціях природоохоронного спрямування. Значну увагу приділено стимулюванню інноваційної діяльності та забезпеченню контролю над використанням коштів, наданих з метою фінансового забезпечення екологічних інноваційних проектів.

Ключові слова: технологічні інновації, інноваційна діяльність, еколого-економічні засади управління інноваційним розвитком, екологічний баланс процесу інноваційної діяльності підприємства.

АННОТАЦИЯ

Ватаманюк У.З Эколого-экономические принципы управления инновационной деятельностью предприятий (на примере Львовской области). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.08.01 – экономика природоиспользования и охраны окружающей среды. – Украинский государственный лесотехнический университет, Львов, 2003.

Диссертация предложена с целью решения проблем реализации стратегии устойчивого инновационного развития и реформирования системы управления инновационными процессами в регионе.

В работе рассмотрены теоретические аспекты инновационной деятельности и, в результате обобщения теоретических данных, разработана классификация технологических инноваций. Вследствие группирования их однотипных признаков впервые были предложены такие критерии классификации инноваций, как вид, тип, класс, подкласс и форма технологической инновации. Применение этой классификации даёт возможность объединить в единый комплекс однотипные элементы отдельных классификационных признаков, что способствует развитию теории управления инновационными процессами.

На основании исследования литературных источников установлено, что для повышения эффективности управления инновациями необходимо использовать комплексные методические разработки, которые дали бы возможность определить уровень эколого-экономического развития отраслей экономики регионов. Как результат, в диссертации разработаны методические рекомендации для определения эффективности внедрения экологических инновационных проектов в отрасли экономики региона, что даёт возможность определить потребность каждой из них в таких инновационных проектах.

В результате проведённого исследования выявлены негативные тенденции в процессе управления инновационной деятельностью предприятий региона. В частности к ним относятся: игнорирование экологических принципов в управлении инновационной деятельностью; несоответствие региональной инновационной политики основным требованиям Региональной программы инновационного развития и несогласованность экономических интересов предприятий с задачами по охране окружающей среды, предусмотренными этой программой; неэффективное распределение финансовых ресурсов Львовским региональным отделением Государственного инновационного фонда Украины между субъектами инновационной деятельности и отсутствие надлежащего контроля за их возвратом; низкая экологическая эффективность и незначительное количество инновационных проектов, реализованных предприятиями области за счёт собственных финансовых ресурсов.

Обработка теоретических и фактических материалов позволила диссертанту сделать ряд предложений относительно активизации инновационной деятельности в регионе и улучшения её финансового обеспечения. При этом в работе обосновано необходимость нового подхода к формированию организационной системы управления инновационной деятельностью предприятий региона, а также предоставлена форма "Эколого-экономического отчёта субъекта инновационной деятельности", что даст возможность стимулировать инновационные процессы на предприятиях и управлять ими на эколого-экономических принципах.

В диссертации разработан механизм оптимального распределения финансовых ресурсов между предприятиями отдельных отраслей экономики региона, который предвидит получение максимальной прибыли этими предприятиями за счёт внедрения экологических инновационных проектов. Такой способ распределения финансовых ресурсов будет способствовать решению проблем экологически сбалансированного развития региона и интеграции экологической составляющей во все отрасли его экономики, усовершенствует механизм и приоритеты финансирования инновационных проектов.

Ключевые слова: технологические инновации, инновационная деятельность, эколого-экономические принципы управления инновационным развитием, экологический баланс процесса инновационной деятельности.

ANNOTATION

U.Z.Ecological and economic principles of management of enterprises' activity (by the example of Lviv Region). – Manuscript.

Thesis for the Candidate of Economic Science degree in the specialty 08.08.01 – Economics of Nature Management and Environmental Protection. – Ukrainian State University of Forestry Engineering, Lviv, 2003.

The thesis has been proposed with the aim of problem-solving regarding realization of steady innovation development strategy and modernization of the management system in the field of innovation processes development in the region. The work contains theoretical aspects of innovation activity and development of technological innovations perfected classification. The state of innovation field in Lviv Region has been researched and negative tendencies in innovation activity management of this region's enterprises have been revealed. The mechanism of optimal distribution of financial resources among innovation activity subjects has been proposed on condition that they introduce ecological innovation projects. The system recommendations for determination of the level of regional economic sectors' ecological and economic development have been developed which will give the opportunity to substantively estimate their need for technological innovations of nature-conservative direction. Considerable attention has been paid to the innovation activity stimulation and to ensuring of control over distribution of funds presented with the aim of financial provision of innovation projects.

Key words: technological innovations, innovation activity, ecological and economic principles of innovation development management, ecological balance of the enterprise's innovation activity process.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Науково-методичні основи Управління проектами: Економічний аспект - Автореферат - 49 Стр.
Застосування локальної дозованої гіпотермії сегментарної зони надниркових залоз при комплексному лікуванні хворих з початковими проявами гіпертонічної енцефалопатії - Автореферат - 19 Стр.
ЕЛЕКТРОННІ ОБЧИСЛЮВАЛЬНІ МАШИНИ НА ОСНОВІ АЛГЕБР З РЕГУЛЯРНИМ МАТРИЧНИМ ПРЕДСТАВЛЕННЯМ - Автореферат - 36 Стр.
ФОРМУВАННЯ ЗВ’ЯЗКІВ ІЗ ГРОМАДСЬКІСТЮ в ОРГАНАХ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ УКРАЇНИ: СОЦІОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ МОДЕЛЕЙ - Автореферат - 24 Стр.
ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ РИНКОВИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Автореферат - 53 Стр.
ФІЗИКО-ТЕХНОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ЕЛЕКТРОННО-ЙОННИХ МЕТОДІВ СТВОРЕННЯ НАНОСТРУКТУР ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ДЛЯ НВІС - Автореферат - 43 Стр.
Біохімічні основи Вдосконалення технології виробництва столових плодово-ягідних вин - Автореферат - 24 Стр.