У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальна характеристика роботи

Одеський національний університет ім. І.І. Мечникова

ЯВОРСЬКА ВІКТОРІЯ ВОЛОДИМИРІВНА

УДК 911.3.631.Ш. І.

ГЕОДЕМОГРАФІЧНІ ПРОЦЕСИ І ГЕОДЕМОГРАФІЧНА СИТУАЦІЯ В РЕГІОНІ УКРАЇНСЬКОГО ПРИЧОРНОМОР`Я

11.00.02 – економічна і соціальна географія

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата географічних наук

Одеса - 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економічної і соціальної географії Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова.

Міністерство освіти і науки України

Науковий керівник: доктор географічних наук, професор

Топчієв Олександр Григорович,

завідувач кафедри економічної і соціальної географії

Одеський національний університет

ім. І.І. Мечникова, професор.

Офіційні опоненти: доктор географічних наук, професор

Хомра Олександр Улянович

Національний інститут проблем

міжнародної безпеки, завідувач відділу

соціальної економіки та демографічної безпеки;

доктор географічних наук, професор

Дергачов Володимир Олександрович

Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України,

головний науковий співробітник.

Провідна установа: - Львівський національний університет імені Івана Франка, географічний факультет, Міністерство освіти і науки України, м. Львів.

Захист дисертації відбудеться “3” жовтня 2003 року о 1400 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 41.051.03 при Одеському національному університеті ім. І.І. Мечникова за адресою: 65058, м. Одеса, Шампанський пров., 2, ауд. 108

З дисертацією можна ознайомитись у науковій бібліотеці Одеського національного університету ім. І.І.Мечникова (65026, м. Одеса, вул. Преображенська, 24).

Автореферат розісланий “2” вересня 2003р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

доктор географічних наук, професор Є.В. Єлісеєва

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Актуальність дисертаційного дослідження визначається широким спектром недостатньо вирішених науково-методологічних і практичних проблем, пов`язаних з вивченням процесів відтворення населення та їх регіональних особливостей в умовах сучасних суспільно-економічних трансформацій.

Глибока демографічна криза як на загально національному, так і на регіональному рівнях, необхідність вирішення цілої низки проблем, пов`язаних з пошуками шляхів покращення геодемографічної ситуації, посилює актуальність глибокого осмислення особливостей геодемографічних процесів та їх територіальної диференціації в межах окремих регіонів. Переважання в наукових дослідженнях аналізу “ситуацій” як статичних станів соціально-демографічних явищ актуалізує необхідність їх дослідження з позицій динамічних підходів, розробки принципово нових концепцій, зокрема концепції геодемографічного процесу(ГДП).

Регіон Українського Причорномор`я (УП) є одним з специфічних регіонів України (приморське економіко-географічне положення, історико-географічні особливості заселення краю, своєрідний етно-національний склад населення тощо) і тому може слугувати в певному смислі як хороший “полігон” для практичного опробування нового підходу до вивчення ГДП.

Зв`язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційна робота пов`язана з тематикою науково-дослідницьких робіт кафедри економічної та соціальної географії Одеського національного університету ім. І.І.Мечникова, в яких безпосередньо приймав участь автор: 1. Держбюджетною темою № 774 УДК 504.03;316;504:34 “Принципи та механізми управління природокористуванням та раціональної організації у приморських смугах України (на прикладі приморських територій Одеського, Миколаївського і Херсонського обласних регіонів”, номер державної реєстрації 0198U002985 (1998-2000рр.) 2.Держбюджетною темою № 303 УДК 911.3:316;332.1333.6 “Розробка концепції і програми сталого соціально-економічного розвитку регіону Українського Причорномор`я у контексті міжнародних програм екологічного захисту Чорного моря”, номер державної реєстрації 0101U011739 (2000-2003рр.).

Мета і задачі дослідження. Розробити методологічні принципи та обґрунтувати методичні прийоми щодо аналізу процесів відтворення населення та розвитку геодемографічної ситуації в регіоні на основі суттєво нового, динамічного підходу. Здійснити геодемографічне районування території УП за територіальними відмінностями геодемографічних процесів, виділити геодемографічні зони і підзони, ареали, які можуть стати основою для розробки конкретних засад демографічної політики з урахуванням особливостей етно-національного складу населення, систем його сільського і міського розселення, екологічної ситуації тощо. Відповідно до поставленої мети, сформульовано такі задачі:

- розкрити зміст поняття геодемографічного процесу в системі знань про демовідтворення населення;

- обґрунтувати методику типізації геодемографічних процесів, визначити найбільш значимі фактори, показники, параметри, для систематики геодемографічних процесів;

- виділити основні типи геодемографічних процесів в межах території регіону Українського Причорномор`я за його адміністративними областями і районами;

- розкрити вплив соціально-економічних, етно-національних, екологічних, розселенських умов в регіоні УП на відтворення населення і розвиток геодемографічних процесів;

- показати основні тенденції і виявити особливості формування сучасної геодемографічної ситуації в регіоні Українського Причорномор`я, оцінити існуючі підходи до геодемографічного районування, обгрунтувати новий підхід до геодемографічного районування на основі аналізу множини демографічних індикаторів і на основі оцінки сучасної геодемографічної ситуації в розрізі адміністративних районів, здійснити геодемографічне районування регіону Українського Причорномор`я;

- визначити об`єктивні передумови та специфіку формування основних засад демографічної політики в регіоні Українського Причорномор`я.

Об`єктом дослідження обрані процеси відтворення населення в регіоні Українського Причорномор`я (Одеська, Миколаївська, Херсонська області України), та їх мікрорегіональні особливості, умови, фактори розвитку регіональних та локальних популяцій населення.

Предметом дослідження є методологічні та методичні засади аналізу процесів відтворення населення на регіональному рівні, дослідження регіональних та мікрорегіональних геодемографічних процесів та геодемографічних ситуацій, їх систематика та класифікація використання для прогнозування населення та розроблення регіональної демографічної політики.

Методологія і методи дослідження. Методологічною основою дисертаційного дослідження є фундаментальні положення теорії суспільної географії та демогеографії, теоретичні і прикладні розробки вітчизняних та зарубіжних вчених в області географії населення та геодемографії.

Багатоаспектність аналізованих в роботі явищ і різноманітних факторів зумовила необхідність взаємопов`язаного застосування в дисертаційному дослідженні системно-структурного, статистично-демографічного, монографічного, абстрактно-логічного, картографічного, експедиційного, історико-географічного методів дослідження, вивчення конкретних систем розселень і “ключових поселень”. Автор роботи дотримувалась позиції, що саме комплексний підхід суспільно-географічний при дослідженні процесів відтворення населення забезпечить всебічне його вивчення як в часовому, так і в просторовому вимірах..

Наукова новизна одержаних результатів. Дисертаційна робота є першим дослідженням, в якому з позицій суспільно-географічної науки розкривається зміст поняття “геодемографічного процесу “ в системі знань про відтворення населення:

- обґрунтована методика систематизації і класифікації ГДП та розроблені основні теоретико-концептуальні основи категорії геодемографічний процес;

- обґрунтовано систему показників, параметрів та методи їх застосування при виділенні типів ГДП, вперше здійснено типізацію ГДП в регіоні УП.

- розроблена і обґрунтована методика аналізу територіальної диференціації ГДП та геодемографічного районування (часткового та інтегрального) геодемографічної ситуації і геодемографічного процесу; вперше для регіону Українського Причорномор`я здійснено інтегральне геодемографічне районування.

- розкрито основні закономірності і виявлені особливості формування сучасної геодемографічної ситуації в регіоні Українського Причорномор`я взаємозв`язку з різними факторами соціального, економічного, розселенського, етно-національного, екологічного характеру.

Практичне значення отриманих результатів. Наукова цінність роботи полягає в обґрунтуванні нового напрямку геодемографічних досліджень, спрямованого на вивчення геодемографічних процесів та їх регіональних особливостей. Практична цінність дослідження полягає також в тому, що розроблені в ньому теоретичні положення і методичні підходи щодо типізації геодемографічних процесів і геодемографічного районування можуть бути використані при дослідженні інших регіонів. Результати дослідження знайшли часткове впровадження в науково-дослідницькій і освітянській сферах. Деякі положення використано автором при написанні методичних розробок в посібнику для вчителів географії і учнів середніх шкіл (“Географія Одещини). Теоретичні та практичні положення роботи знайшли впровадження в наукових звітах кафедри економічної та соціальної географії Одеського Національного університету імені І.І. Мечникова за держбюджетною тематикою.

Обгрунтованість і достовірність наукових положень, висновків і рекомендацій, що виносяться на захист, забезпечується цілеспрямованим застосуванням системи методів дослідження, що застосовувались для вирішення поставлених задач і мети дисертаційної роботи. Достовірність і репрезентативність дослідницького масового первинного статистичного матеріалу, додаткові польові обстеження “ключових” низових демографічних систем, анкетування забезпечили комплексність аналізу територіальної диференціації геодемографічної ситуації і геодемографічних процесів в межах регіону УП. Отримані науково-практичні результати дисертаційної роботи відповідають особливостям тих складних і негативних явищам, якими в останній період реально характеризується розвиток геодемографічних процесів в регіоні Українського Причорномор`я.

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійною науковою працею, в якій висвітлені ідеї і розробки, що належать особисто автору роботи. В процесі дисертаційного дослідження вони забезпечили вирішення поставлених задач. У роботі містяться ті концептуальні положення, висновки, методичні підходи, які сформулювала особисто здобувач наукового ступеня. Використані положення інших авторів мають відповідні посилання.

Апробація результатів дисертаційного дослідження. Основні положення дисертації доповідалися на регіональних і загальнонаціональних науково-практичних конференціях: “Четвертий міжнародний конгрес україністів. Південь України” 1999, Одеса; “Географічні дослідження в Україні на межі тисячоліть. Всеукраїнська наукова конференція студентів та аспірантів”; 2000, Київ; “Сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку досліджень з географічних дисциплін та картографії в Україні”. Тернопіль , 2000; “Реалії, проблеми та перспективи розвитку географії в Україні”. Львів.2000; “Географічна наука і освіта в Україні.” Київ, 2000, щорічні наукові конференції професорсько-викладацького складу ОНУ.

Публікації. За темою дисертаційного дослідження опубліковано 13 наукових праць загальним обсягом 4,25 д.а., в тому числі: 1 у науковому журналі, 8 у збірниках наукових праць, 3 у матеріалах конференцій. З них 8 одноосібних, обсягом – д.а; 6 - у співавторстві загальним обсягом 2,65 д.а. Особистий внесок здобувача в праці зі співавторами 0,75д.а.

Обсяг і структура роботи. Дисертаційне дослідження складається з вступу, переліку умовних позначень, 4 розділів, висновків, списку використаних джерел (187 найменувань) і додатків; включає 149 сторінки тексту, містить 32 рисунки, 21 таблицю, 3 додатки .

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі роботи – “Теорія та методологія геодемографічних досліджень” розглянуто і оцінено той різноманітний вклад в розробку проблеми, який був зроблений в попередні періоди вітчизняними та зарубіжними дослідниками. В наукових працях М.П.Демченко, В.О.Джамана, І.М. Дудника, Ф.Д,Заставного, Е.М. Лібанової, Н.Мірко, Т.М.Палій, Т.В. Панасенко, В.П.Піскунова, І.М. Прибиткової, Ю.І. Пітюренко, І.П Рябова, Г.Г.Старостенко, В.С.Стешенко, Л.М Тарангул, М.І.Фащевського, О.У.Хомри, Л.В.Чуйко та багатьох інших вітчизняних науковців детально аналізуються особливості сучасного геодемографічного розвитку України в цілому та окремих її регіонів, обґрунтовуються можливі варіанти подальшої трансформації демовідтворювальних процесів. Значний вклад в розробку теоретичних і методичних проблем геодемографічної науки внесли такі відомі російські демографи і економіко-географи як Д.І.Валентей, А.Г.Вишневський, А.Г. Волков, Н.В. Звєрєва, С.В.Соболєва, Б.Н.Урланіс, Б.С.Хорєв, Г.М. Федоров і багато інших. Серед зарубіжних авторів слід зазначити В. Лексика, Р. Пресса, А.Ягельського і інших. Стосовно регіону Українського Причорномор`я суттєвий внесок в дослідження особливостей геодемографічної ситуації за станом на середину 80-х років ХХ століття зробили такі дослідники як В.О.Дергачов, С.Б.Куделіна, К.Є. Повітчана, О.І.Полоса, В.Г. Пижов, В.Л.Смольський, О.Г.Топчієв, Л.В.Хомич і інші.

В наукових працях зазначених авторів основні зусилля були спрямовані, головним, чином, на вивчення особливостей геодемографічної проблематики в її статичному стані – аналіз населення і розселення як фіксованих явищ. Недостатня увага приділялась вивченню динаміки, змін, розвитку дослідженню геодемографічного процесу, як загальної траєкторії безперервного розвитку демовідтворення населення. В окремих працях мали місце лише фрагменти такого підходу.

Ціла низка питань є ще нерозв`язаною, мають дискусійний характер. Це стосується і такої значної проблеми як системне розроблення категорійно-понятійного апарату геодемографічних досліджень. Зовсім не досліджувались питання територіальної диференціації геодемографічної ситуації в останні 8-10 років в межах регіону Українського Причорномор`я. Відсутні наукові праці з дослідження концептуальних основ ГДП, немає робіт по сучасному геодемографічному районуванню на основі множини демографічних індикаторів. Усе це зумовило об`єктивну необхідність розробки концепції геодемографічного процесу виділення його типів і підтипів, вивчення територіальної диференціації ГДП тощо.

В дисертаційному дослідженні певна увага приділяється проблемам розробки понятійно-термінологічного і категорійного апарату геодемографії як складової частини соціально-економічної географії. Зокрема узагальнені погляди вітчизняних та зарубіжних дослідників і представлено власне уявлення про такі категорії демогеографічної науки як демогеографічна система, геодемографічна обстановка, демогеографічна ситуація, геодемографічний процес, демовідтворювальний територіальний комплекс, економіко-демографічна обстановка і інші. Розробка і змістовне обґрунтування понятійно-термінологічного апарату сприяло створенню потужного евристичного потенціалу демогеографічної науки, хоча ще є невирішені питання геодемографічної проблематики, які потребують подальшого вивчення. Автором розроблена принципова схема базових понять і термінів які використовуються для аналізу ГДП.

Підкреслюється необхідність подальшої розробки концептуальних основ геодемографічних категорій, зокрема категорії геодемографічного процесу як загальної траєкторії відтворення населення у взаємозв`язку з факторами соціального, економічного, етно-національного, екологічного, розселенського характеру. Подальшої розробки потребують також питання принципів і підходів до геодемографічного районування, поглибленого вивчення геодемографічних процесів в умовах сучасного періоду переходу до ринкових відносин.

У другому розділі “Геодемографічна ситуація в регіоні Українського Причорномор`я” проаналізована динаміка чисельності міського і сільського населення з урахуванням територіальних відмінностей за останні 50 років. Приділяється значна увага аналізу етно-національного складу населення, що має безпосередній зв`язок з деякими особливостями формування сучасної геодемографічної ситуації і розвитком геодемографічних процесів в різних територіальних утвореннях регіону Українського Причорномор`я.

В цьому розділі розкриваються також особливості систем сільського і міського розселення в регіоні УП і аналізується взаємовплив розвитку геодемографічних процесів з конкретними формами розселенської мережі. Зокрема, підкреслюється депресивний характер розвитку геодемографчних процесів протягом останніх 15-20 років в північних і центральних розселенських зонах Одеської і Миколаївської областей і східних зонах Херсонщини, і більш сприятливий розвиток геодемографічної ситуації в урбанізованій Приморській смузі, де розселенська мережа в останні періоди формувалась під впливом інтенсивного міграційного притоку населення більш активного репродуктивного віку.

В дисертації розкриваються особливості геодемографічної ситуації в регіоні УП. В цілому вона оцінюється автором як вкрай несприятлива.

На формування сучасної геодемографічної ситуації і розвиток геодемографічного процесу в регіоні УП значний вплив мають не тільки загальні фактори соціально-економічного характеру і кризові явища перехідного до ринкової моделі періоду, але і деякі регіональні чинники, які є характерними лише для Українського Причорномор`я. Це своєрідний етно-національний склад населення, особливо в Одеській області, приморське економіко-географічне положення і формування тут потужних портово-промислових комплексів, міських агломерацій і інших урбаністичних форм розселення населення в приморській смузі, з одного боку і депресивної периферії – з другого

У третьому розділі роботи “Геодемографічний процес в регіоні Українського Причорномор`я” сформульовані теоретико-концептуальні положення категорії “геодемографічного процесу”(ГДП):

- геодемографічний процес як демографічну категорію слід розуміти не як традиційне співвідношення показників природного та механічного руху населення на різні дати і відрізки часу, не просто як послідовну зміну демографічних подій протягом певного часу, а як єдиний цілісний, безперервний процес, що визначає узагальнену траєкторію розвитку населення, соціально-демографічних факторів і чинників, які формують напрями й типи відтворення населення;

- особливості геодемографічних процесів зумовлені наявністю демографічної ситуації, якістю життя населення, його статево-віковою структурою, закономірностями і формами територіальної організації населення (його стан, чисельність, динаміка, розміщення по території, густота і форми розселення, структура зайнятості і інші); особливості ГДП визначаються не тільки суто демографічними параметрами і показниками, але і зв`язаними з ними соціальними, економічними, етно-національними, розселенськими, екологічними факторами;

- геодемографічний процес має просторову диференціацію в межах певних територіальних соціумів різних ієрархічних рівнів; закономірності і особливості розвитку структури розселення, його територіальної організації впливають на своєрідність геодемографічного процесу, на визначення його типів і підтипів .

- геодемографічний процес за своєю суттєвістю поняття динамічне. Його складові компоненти знаходяться в стані безперервного руху, зміни розвитку; на певному етапі свого часового розвитку, його можна розглядати фіксовано як геодемографічну обстановку (ситуацію);

- геодемографічний процес за своєю природою та багатокомпонентною структурою є досить інерційною категорією, але при певних незвичайних(екстремальних) умовах його параметри можуть змінюватись досить суттєво навіть в короткі проміжки часу (наприклад, вплив на ГДП економічних, екологічних, політичних і інших кризових явищ);

- в рамках концепції геодемографчного процесу в певній мірі забезпечується інтеграція, синтез чисельних показників демографічної і соціальної статистик; характер відтворення населення в сучасних кризових умовах перехідного періоду віддзеркалюється через призму концепції ГДП більш чітко, конкретно, як на окремих часових “зрізах” так і в просторовому відношенні.

В цьому розділі обгрунтовані методичні підходи до систематики геодемографічних процесів з виділенням їх типів і підтипів.

Головними ознаками ГДП можуть бути: 1) співвідношення показників руху населення, що розглядаються послідовно за певний проміжок часу (орієнтовно 10-12 років); 2) загальний характер траєкторії часових змін населення. При цьому якісні зміни населення – співвідношення його статево-вікових груп, розглядаються також як головна, але похідна характеристика. Іншими словами, якщо за першими двома ознаками систематизувати ГДП, то для кожного його типу будуть властиві свої співвідношення щодо якісного складу населення. Варіант систематики ГДП за наведеними ознаками представлений у таблиці 1 .

Таблиця 1

Типізація геодемографічних процесів (ГДП)

Таксономічні

одиниці ГДП | Ознаки для виділення таксонів | Пропоновані позначення ГДП

Типи ГДП | Співвідношення загального приросту (ЗП) та загального зменшення (ЗЗ) населення

·

ЗП>ЗЗ

·

ЗП=ЗЗ

·

ЗП<ЗЗ |

І

П

Ш

Підтипи ГДП | Співвідношення природного приросту (ПП) та міграційного сальдо(МС)

-

Зростання населення за рахунок природного приросту:

*ПП(+)>МС(+)

*ПП(+)>МС(-)

-

Зростання населення за рахунок механічного притоку:

*МС(+)>ПП(+);

*МС(+)>ПП(-);

-

Стабілізація кількості населення

*ПП=0; МС=0;

*ПП(+) = МС(-);

*ПП(-) = МС(+);

- Зменшення населення за рахунок природного убуття;

*ПП(-) >МС(-);

*ПП(-) > МС(+);

-

Зменшення населення за рахунок механічного убуття:

*МС(-) >ПП(-);

*МС(-)>ПП(+). |

І.1

І.1.а

І.1.б

І.2

І.2.а

І.2.б

ІІ

ІІ.1

ІІ.2

ІІ.3

ІІІ.1

ІІІ.1.а

ІІІ.1.б

ІІІ.2

ІІІ.2.а

ІІІ.2.б

Види ГДП | За ступенем стабільності чи варіативності траєкторії ГДП:

·

Стійкий ГДП(С);

·

Нестійкий ГДП(Н). |

22 види

І-С; ІІ-С; ІІІ-С;

І-Н; ІІ-Н; ІІІ-Н.

Підвиди ГДП | За темпом розвитку геодемографічних процесів:

*динамічний ГДП (Д);

*малодинамічний ГДП (М) |

16 підвидів

І-С(Д); І-С(М);

І т.д.

Примітка: (ПП(-) - природий приріст має відємне значення; ПП(+) – природний приріст має позитивне значення; МС(-) – міграційне сальдо з від`ємним значенням; МС(+) – позитивне значення показника міграційного руху.)

Підкреслимо, що це дедуктивна схема, яка повинна охоплювати всі можливі типи ГДП. Наголосимо також, що це перша спроба типізації ГДП, яка потребує подальшого уточнення.

·

Типи ГДП визначаються за співвідношенням загального приросту чи загального зменшення населення регіону;

·

Підтипи ГДП встановлюються за співвідношенням природного приросту та міграційного сальдо, як головних показників руху населення;

·

Види ГДП фіксують стабільність (рівномірність) чи варіативність (нерівномірність) процесу;

·

Підвиди ГДП характеризують загальний темп процесу як більш чи менш динамічний.

Доповненням до цього є графік геодемографіних процесів (рис.1), на якому показана динаміка головних показників руху населення протягом певного часу (бажано 10-15років) Графік дає змогу чітко визначити загальну тенденцію динаміки населення – зростання, стагнація, зменшення, а також характеризувати темп, стабільність або варіативність такої тенденції. Стає можливим систематизувати країни або регіони за різними типами ГДП.

На основі розробленого методичного підходу в регіоні УП виділено 2 типи і 4підтипи ГДП і дана їх змістовна характеристика. Перший підтип( І.2.б), який характеризується незначним природним убуттям населення і більш помітним механічним його притоком утворює невеликий за

територією ареал на півдні Одеської області (Приморська смуга) і охоплює Овідіопільський і Роздільнянський адміністративні райони.

Другий тип геодемографічного процесу (зменшення населення (Ш), підтипи Ш.1а, Ш.1б, Ш.2а) має більш широке територіальне розповсюдження, і кожен його підтип утворює певні компактні геодемографічні зони і підзони з декількома просторовими “вкрапленнями” невеликих за розмірами ареалами. Цей тип геодемограффічного процесу характеризується зменшенням населення головним чином за рахунок природного його убуття.

Основні положення концепції геодемографічного процесу дають можливість комплексного науково-методичного дослідження суспільно-демографічних параметрів населення регіону УП як цілісного, безперервного процесу, взаємопов`язаного з різноманітними внутрішніми і зовнішніми факторами соціального, економічного, розселенського, етно-національного, екологічного характеру.

Виділені на основі розробленої методики типи і підтипи геодемографічного процесу в межах регіону Українського Причорномор`я використані як при характеристиці особливостей геодемографічної ситуації, тенденції її розвитку в окремих територіальних утвореннях, так і при аналізі просторової диференціації демографічних параметрів в процесі геодемографічного районування регіону УП.

В четвертому розділі роботи обґрунтовуються та висвітлюються теоретичні і методичні підходи геодемографічного районування території Українського Причорномор`я і проводиться змістовний аналіз виділених геодемографичних зон, підзон, ареалів.

Геодемографічне районування проводилось в декілька етапів ( рис.2)

На першому етапі визначались методологічні і методичні підходи до геодемографічного районування, формулювались цілі районування, вибирались і оцінювались критерії, операційні територіальні одиниці, на зрізі яких систематизувались демографічні індикатори і показники демографічної статистики.

Основною операційною одиницею геодемографічного районування регіону Українського Причорномор`я був прийнятий адміністративний район. Всього в регіоні УП її за станом на 2002 рік нараховувалось 63 одиниці (26 в Одеській області, 19 в Миколаївській і 18 в Херсонській областях). Така кількість операційних одиниць є достатньою для аналізу територіальної диференціації будь-якого демографічного індикатора і кількісного коефіцієнта в межах регіону Українського Причорномор`я.

На другому етапі була підготовлена і оцінена інформаційна база, проведена класифікація демографічних індикаторів і кількісних коефіцієнтів, за допомогою яких здійснювався аналіз особливостей геодемографічних процесів і характер геодемографічної ситуації в тому чи іншому територіальному утворенні (зоні, підзоні, ареалі). По кожному з 63 районів УП було проаналізовано 19 демографічних індикаторів і коефіцієнтів ( стимулюючі, дестимулюючих, загальних).

Систематизація аналітичних результатів такої процедури дозволило одержати досить репрезентативну базу кількісних і якісних параметрів, які стали основою вивчення територіальної диференціації розвитку геодемографічних процесів в межах регіону Українського Причорномор`я. При інтерпретації одержаних кількісних і якісних параметрів враховувався вплив на них різних факторів соціального, економічного, етно-національного, екологічного, розселенського характеру.

На третьому етапі була побудована серія картограм на основі одиночних, індивідуальних демографічних показників і коефіцієнтів, виділені геодемографічні зони, підзони, ареали, що в просторовому відношенні дозволило зробити попередні висновки щодо формування геодемографічних територіальних утворень, особливостей і закономірностей їх просторової диференціації в межах регіону УП.

Результати такої методичної обробки наносились на картограму 63-х адміністративних районів УП, що дозволило виокремити в його межах геодемографічні зони, підзони, в яких відображені інтегральні параметри ГДП і ГДС за станом на 2001 рік. (див. рис.3). Такий методичний підхід дав можливість упорядкувати (систематизувати велику кількість показників з їх різними значеннями і підійти до оцінки з однакових рівнозначних позицій.

Виділені три досить компактні геодемографічні зони і декілька геодемографічних ареалів, які поширені окремими ізольованими утвореннями на загальному фоні великих масивів

однорідної геодемографчної ситуації. В дисертаційній роботі наводиться досить детальна комплексна характеристика кожної із виділених зон – Північної периферійної глибоко депресивної, Східної геодемографічної зони середньої депресивності і Приморської малої депресивної геодемографічної зони. По кожній зоні аналізуються типи і підтипи геодемографічних процесів, особливості геодемографічної ситуації за станом на 2001 рік характеризуються масштаби скорочення населення, кризові демографічні явища, вплив на формування демографічних параметрів різних факторів соціального, економічного, етно-національного, розселенського характеру.

Районування території УП дозволило з одного боку визначити певну просторову закономірність в розвитку ГДП в межах регіону, з другого – визначити певні особливості в кожній геодемографчній зоні. Виділені три компактні геодемографічні зони різного ступеню депресивності – Північна, Східна і Приморська за структурою геодемографчних процесів, особливостями ГДС досить суттєво відрізняються одна від одної. Це повинно ураховуватись управлінськими структурами при розробці соціально-демографічних заходів, спрямованих на покращення геодемографічної ситуації в конкретних територіальних утвореннях.

ВИСНОВКИ

1. В результаті проведених досліджень введено поняття ГДП, розроблені і сформульовані основні положення концепції геодемогравфічного процесу. Вони збагачують уявлення про особливості геодемографічного розвитку населення, вносять певний вклад в розвиток територіальних основ суспільної географії.

2. Розроблена методика аналізу і виділення типів і підтипів ГДП. Зроблений аналіз просторової диференціації виділених автором типів і підтипів ГДП показав, що існують суттєві територіальні відмінності, зумовлені місцевими внутрішніми і зовнішніми факторами. Це має як теоретичне так і практичне значення. Воно може бути використаним при розробці пріоритетів соціально-демографіного розвитку регіону УП,

3. Демографічна проблема, демографічна криза в нашій країні, в т.ч. в регіоні Українського Причорномор`я не має в сучасний період простого рішення. Це комплексна соціально-демографічна проблема, яка не може бути вирішеною лише за допомогою вже давно відомих, здебільшого декларативних заходів демографічної політики. До цього часу ще не повністю розроблені теоретичні, концептуальні положення про оптимальний режим відтворення населення в умовах сучасних ринкових реформ, наступає такий момент, коли виникає негайна необхідність розробки науково-обгрунтованих шляхів розвитку і вдосконалення всіх форм життєдіяльності населення і перш за все його соціально-економічної діяльності.

4. В специфіці геодемографічного процесу УП своєрідну роль відіграє таке територіальне утворення як Приморська смуга, де системно поєднуються багатофакторні структурні компоненти промислової, транспортної, рекреаційної, прибережної морської та океанічної діяльності. Високий рівень її урбанізації, її аттрактивність на протязі тривалого періоду, виникнення тут цілої низки “молодих” за своєю віковою структурою населення міст різного рангу людності сприяло формуванню в її межах більш сприятливої демовітворювальної ситуації. Ця обстановка і в сучасний кризовий період має певний вплив на хід геодемографічного процесу в Приморській смузі, на формування більш сприятливих, менш депресивних умов геодемографічного розвитку.

5. На основі розроблених автором методичних підходів і застосування комплексного аналізу множини демографічних індикаторів по 63-х адміністративних районах вперше за останні 10 - 12 років було здійснено геодемографічне районування території УП.

6. Аналіз траєкторії геодемографічного процесу і стану геодемографічної ситуації в регіоні Українського Причорномор`я на зламі століття дає підстави стверджувати, що суто демографічні аспекти відтворення населення вже не відіграють провідної ролі в формуванні чисельності населення і трудових ресурсів. Це стосується навіть багатонаціональних за складом населення розселенських зон межиріччя Дністра і Дунаю. Зокрема, розробка конкретних заходів демографічної політики вимагає певного переміщення акценту із області етно-національних пріоритетів в бік вирішення проблем соціально-економічного розвитку.

7. Результати наукового дослідження, комплексного аналізу геодемографічного процесу і геодемографічної ситуації в регіоні Українського Причорномор`я мають певне теоретичне і практичне значення.

Теоретичне значення полягає в розробці концепції геодемографічного процесу, науково-методичних підходів щодо виділення його типів і підтипів, поглиблено наукове обґрунтування категорії геодемографічної ситуації тощо.

Практичне значення результатів дисертаційного дослідження полягає в тому, що положення роботи можуть бути використані як методична база для обґрунтовування основних засад демографічної політики на регіональному і мікро регіональному рівнях .

Основні положення дисертації викладені у публікаціях

1. Яворська В.В. Геодемографічний процес в соціально-економіко-географічних дослідженнях: концептуальний погляд (на прикладі УП) // Географія і сучасність. Зб. наук. праць. НПУ ім. М.П.Драгоманова.. - К.: Вид-во НПУ ім. Драгоманова , 1999. - Вип. 2.- С.13-17. – 0,25 д.а.

2. Яворська В.В. Етнонаціональній склад населення Українського Причорномор’я (на прикладі Одеської області) // Географія і сучасність. Зб.наук. праць. НПУ ім. М.П.Драгоманова. - К.: Вид-во НПУ ім. Драгоманова , 1999. - Вип. 2. – С. 51-56 – 0,3 д.а.

3. Яворська В.В. Сучасні геодемографічні процеси Миколаївської області // Географія і сучасність. Зб. наук. праць. НПУ ім. М.П.Драгоманова. - К.: Вид-во НПУ ім. Драгоманова, 2000. - Вип.3. – С. 208-214 – 0,4д.а.

4. Яворська В.В. Демографічна ситуація в регіоні Придунав`я // Географічні проблеми розвитку півдня України у ХХІ столітті. Зб.наук.праць. - Одеса-Мелітополь. 2000. – Т.2. -С.12-17- 0,3 д.а.

5. Яворська. В.В. Основні методологічні підходи до вивчення геодемографічного процесу // Географічна наука і Україна. Зб. наук. праць. – К.: Фітосоціоцентр, 2000. – С.24 – 0,05 д.а.

6. Топчієв О.Г., Куделіна С.Б., Яворська В.В. Геодемографічний процес: зміст і функції поняття // Український. географічний журнал, 2000.- №2 – С. 25-27-0,2 д.а. Особистий внесок Яворської В.В.: розроблена методика типізації ГДП – 0,15 д.а.

7. Куделіна С.Б., Яворська В.В. Територіальна організація обласної системи розселення, екологічна ситуація: взаємодія сучасний стан (на прикладі Одеської області) //Сучасна географія та навколишне природне середовище . науково-практична конференція. Зб. наук. праць.- Вінниця: Вид-во Рекламна Агенція “Стар трек” –1999. – С. 84-85 – 0,2д.а. Особистий внесок Яворської В.В.: оцінені взаємозв`язки демографічних і розселенських процесів – 0,1д.а.

8. Одеська область: Географічний атлас: Моя мала Батьківщина / Відповід. ред. Т.В. Погурельська. – К.: ТОВ “Видавництво “Мапа”, 2002. – 20 с. – 1,25 д.а. Особистий внесок Яворської В.В. – розроблені картограми: загальна характеристика населення області та етно-національного складу –0,1д.а.

9. Куделіна С.Б., Мірошниченко О.А., Уголік К.В., Хомич Л.В., Яворська В.В. Прибрежна зона Одеської області: рівень антропогенного навантаження та екологічний стан // Экологические проблемы Черного моря: Сб. научн. статей.– Одесса: ОЦНТЭИ 1999.-С.122-125 –0,2 д.а. Особистий внесок Яворської В.В.: дана характеристика демографічної ситуації в приморській смузі – 0,1 д.а.

10. Яворська В.В. Статево-вікова структура населення як фактор геодемографічного процесу // Матеріали Всеукраїнської наукової конференції студентів та аспірантів “Географічні дослідження в Україні на межі тисячоліть” – К.: ВЦ “Київський університет”. 2000. – С.50-52 – 0,1д.а.

11. Топчієв О.Г., Куделіна С.Б., ХомичЛ.В., Яворська В.В. Становлення регіональної політики в Україні: напрямки і пріоритети соціально-економічного розвитку Українського Причорномор`я// Четвертий міжнародний конгрес україністів: Одеса, 26-29 серпня 1999р. Доповіді та повідомлення. Південь України. Одеса – Одеса: АстроПринт, 1999 - .С.184-192 – 0,5 д.а. Особистий внесок автора обґрунтовано вплив соціально-економічних та демографічних факторів на формування регіональної політики регіону УП – 0,2 д.а.

12. Яворська В.В. Значення статево-вікової структури, та її вплив на геодемографічні процеси // Матеріали всеукраїнської студентсько-аспірантської наукової конференції ”Сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку досліджень з географічних дисциплін та картографії в Україні” – Тернопіль. – 2000. –С. 90-93 – 0,2 д.а.

13. Куделіна С.Б., Мірошниченко О.А., Уголік К.В., Яворська В.В. Сучасні екологічні проблеми Одещини // Экологические проблемы городов и рекреационных зон: Сб. научн.ст. – Одесса: ОЦНТЭИ - 1999. – С.62-67 – 0,3 д.а. Особистий внесок Яворської В.В.: наголошується зв`язок концепції ГДП з екологічними проблемами – 0,1 д.а.

Анотація

Яворська В.В. Геодемографчні процеси і геодемогафічна ситуація в регіоні Українського Причорномор`я. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата географічних наук за спеціальністю 11.00.02 – економічна і соціальна географія. – Одеський національний університет ім.. І.І.Мечникова.

В дисертації введено поняття геодемографічний процес, розроблені і сформульовані основні концептуальні положення категорії геодемографічний процес, науково-методичні підходи до його аналізу в взаємозв`язку з різними впливовими факторами соціального, економічного, етно-національного, розселенського, екологічного характеру, виділені і охарактеризовані типи і підтипи геодемографічних процесів стосовно регіону Українського Причорномор`я з позицій підходу соціально-географічної науки.

На основі розроблених автором дисертації методичних підходів проведено інтегральне геодемографічне районування, в результаті якого в межах регіону УП виділені і охарактеризовані геодемографічні зони і підзони, окремі ареали. Зроблена прогнозна оцінка розвитку населення на ближчу перспективу.

Ключові слова: геодемографічний процес, геодемографічна ситуація, геодемографчне районування, геодемографічні зони, підзони , ареали.

Аннотация

Яворская В.В. Геодемографические процессы и геодемографическая ситуация в регионе Украинского Причерноморья . – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата географических наук по специальности 11.00.02 – экономическая и социальная география. – Одесский национальный университет им. И.И.Мечникова, 2003.

В диссертационной работе впервые с позиций социально-географической науки введено понятие геодемографический процесс, разработаны и сформулированы основные концептуальные положения категории геодемографического процесса, научно-методические подходы его анализа в взаимосвязи с различными факторами социального, экономического, этно-национального, расселенческого, экологического характера, выделены и охарактеризованы типы и подтипы геодемографических процессов. Автор дает определение геодемографических процессов как непрерывной траектории демовоспроизводства населения, происходящего в тесной взаимосвязи и взаимообусловленности с различными факторами социального, экономического, этно-национального, расселенческого, экологического характера.

Обобщены и проанализированы в содержательном аспекте такие понятия и категории геодемографии как геодемографическая ситуація, геодемографическая система, территориальный демовоспроизводственный комплекс, низовая геодемографическая система и др. В разрезе содержания этих категорий проводилось исследование геодемографического процесса в регионе УП, его территориальной дифференциации, влияние на его развитие многочисленных факторов общего и регионального характера.

В работе достаточно полно изложен материал, отражающий динамику численности населения в регионе Украинского Причерноморья. Проведен анализ динамики численности населения за последние 40 лет с момента переписи населения 1959г. до 2001г., с выделением периода 1991-2001гг. т.е. с того момента, когда геодемографический процесс стал развиваться по другой траектории. Анализ проводился как во временном аспекте, так и в территориальном отношении, что было использовано автором при геодемографическом районировании.

В диссертации представлены современные взгляды на системы расселения в, т.ч. городского и сельского в регионе Украинского Причерноморья, обращается внимание на особенности расселения в урбанистической приморской зоне и связь геодемографических процесов, на формированием здесь сети молодых городов (Теплодар, Южный), в которых геодемографическая ситуация отличается более благоприятными параметрами по сравнению с другими расселенческими территориями. Вместе с тем, подчеркивается, что в последний период и в Приморской расселенческой зоне наблюдаются не свойственные ранее для нее кризисные явления геодемографического развития.

В диссертации исследованы особенности развития геодемографической ситуации в регионе УП по состоянию на 2001г. На основе анализа конкретных индикаторов и коэфициентов показано, что развитие геодемографических процессов характеризуется кризисными явлениями, устойчивым характером сокращения численности населения по причине естественного его убывания.

Детально проанализированы территориальные различия в развитии геодемографических процессов на основе оценки множества показателей по 63 административным районам УП. На основе разработанных автором диссертации методических подходов проведено интегральное геодемографическое районирование, в результате которого в пределах региона УП выделены и охарактеризованы геодемографические зоны, подзоны, ареалы. В работе представлена детальная комплексная характеристика каждой из выделенных зон – Северной периферийной сильной депрессивности, Восточной геодемографычной зоны средней депрессивности и Приморской геодемографичной зоны малой депрессивности. По каждой зоне анализируются типы и подтипы геодемографических процессов, особенности геодемографической ситуации на 2001 год. Дана соответствующая оценка сложившейся системе демографических показателей, сделан достаточно полный анализ их территориальной дифференциации, указаны факторы, которые повлияли на существенные отклонения этих показателей от средних значений.

Районирование территории УП позволило с одной стороны определить пространственные закономерности в развитии ГДП в пределах региона, с другой – определить особенности в каждой геодемографической зоне. Выделенные три компактные зоны различной степени депрессивности – Северная, Восточная и Приморская по структуре геодемографических процессов, особенностям ГДС существенно отличаются одна от другой.

Это должно учитываться управленческими структурами при разработке основных положений демографической политики, направленной на улучшение ГДС в регионе УП. Сделана прогнозная оценка развития населения на ближайшую перспективу.

Ключевые слова: геодемографический процесс, геодемографическая ситуация, геодемографическое районирование, геодемографичесские зоны, подзоны, ареалы.

Annotation

Yavorskaya V.V. Geo-demographic processes and geo-demographic situation in the region of the Ukrainian Black Sea coastal zone.- Manuscript.

Dissertation on gaining an academic degree of candidate of geographical sciences: 11.00.02 – economic and social geography – Odessa I.I.Mechnikov National University, 2003.

The subject under research is geo-demographic process and geo-demographic situation in the region of the Ukrainian Black Sea coastal zone.

There have been worked out and formulated main concepts of geo-demographic process (GDP) and the scientific and methodological approaches to its analysis in connection with social, economic, ethno-national, settlemental and ecological factors.

The types and subtypes of GDP in the limits of the Ukrainian Black Sea coastal zone are found out and characterised. It is done on the basis of social geography approach.

The peculiarities of geo – demographic situation in the Ukrainian Black Sea coastal zone in 2001 are studied here. Based on concrete indicators and coefficients the analysis shows, that the crisis takes place in geo-demographic situation in this region because of depopulation; the reason lies in its natural decreasing. The data of 63 administrative regions of the Ukrainian Black Sea coastal zone are given and the territorial differences between them in geo-demographic development process are carefully analysed.

On the basis of the author’s methodological approach the integral zoning is made; geo-demographical zones, sub-zones and areals in the Ukrainian Black Sea coastal zone are distinguished and characterized. The forecasting prognosis of population development for the nearest future is made.

These data can be used by the administrative and management structures in developing the policy of improving the geo-demographic process in the Ukrainian Black Sea coastal zone .

The key-words: geo-demographic process , geo-demographic situation, geo-demographic zoning, geo-demographic zones, areals.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

СТАБІЛІЗАЦІЙНА ЕКОНОМІЧНА ПОЛІТИКА В УКРАЇНІ В ЕПОХУ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Автореферат - 53 Стр.
Моделювання та оптимізація технологічних процесів очищення дифузійного соку - Автореферат - 23 Стр.
НАУКОВІ ОСНОВИ ОПТИМІЗАЦІЇ ЛІСОАГРАРНИХ ЛАНДШАФТІВ РІВНИННОЇ ЧАСТИНИ УКРАЇНИ - Автореферат - 51 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНІЧНОГО ДIАГНОСТУВАННЯ ТИРИСТОРНИХ СИСТЕМ ЗБУДЖЕННЯ ПОТУЖНИХ СИНХРОННИХ ГЕНЕРАТОРІВ І ЕЛЕКТРОПРИВОДІВ ТЕС - Автореферат - 19 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПИЛОВЛОВЛЮВАННЯ БАТАРЕЙНИХ ЦИКЛОНІВ ЗА РАХУНОК ЗАСТОСУВАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ З ЖАЛЮЗІЙНИМИ РЕШІТКАМИ - Автореферат - 23 Стр.
ІНФОРМАЦІЙНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ ПЛАЗОВО-ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ВИРОБНИЦТВА У СУДНОБУДУВАННІ - Автореферат - 24 Стр.
АГРОБІОЦЕНОТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ІНТЕГРОВАНОГО ЗАХИСТУ ПЛОДОВИХ РОЗСАДНИКІВ ВІД ОСНОВНИХ ШКІДНИКІВ ЗЕРНЯТКОВИХ КУЛЬТУР У ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Автореферат - 54 Стр.