У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Андрєєва Вікторія Геннадіївна

УДК 658.15+65.012.12

СИНТЕЗ СИСТЕМИ ДІАГНОСТИКИ УПРАВЛІННЯ

ФІНАНСОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк - 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі фінансів і банківської справи Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Єгоров Петро Володимирович,

Донецький національний університет

Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк),

декан обліково-фінансового факультету,

завідувач кафедри фінансів і банківської справи

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Берсуцький Яків Григорович, Донецький університет економіки та права (м. Донецьк), ректор

кандидат економічних наук, доцент Сайгина Тетяна Борисівна, Донецький національний технічний університет Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк), доцент кафедри фінансів і банківської справи.

Провідна установа:

Східноукраїнський національний університет ім. Володимира Даля Міністерства освіти і науки України (м. Луганськ), кафедра менеджменту.

Захист відбудеться 5 жовтня 2004 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, великий зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розісланий 3 вересня 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Овечко Г.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Мікро- і макроекономічні умови сучасного розвитку концепції ринкового господарювання постійно ускладнюються, особливо щодо вирішення фінансових проблем підприємств, це обумовлює пошук нових методів та підходів, які дозволять ефективно реагувати на зміни як зовнішнього, так і внутрішнього їх середовища. У даних умовах пріоритетну увагу варто приділяти управлінню фінансовою діяльністю як найбільш складній і відповідальній ланці в системі управління різними аспектами діяльності будь-якого підприємства. Так, один з найважливіших показників функціонування підприємств - рентабельність операційної діяльності на промислових підприємствах України за 2000-2002 роки знизився з 4,6% до 2,6%, більш ніж 40% підприємств є збитковими.

Розв’язанню означеної проблеми може сприяти впровадження системи діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства, яка побудована на принципово новій протипроблемній концепції управління. Така система забезпечує комплексне виявлення, аналіз, усунення та прогнозування проблем підприємства з метою забезпечення прийняття випереджальних управлінських рішень, спрямованих на досягнення його стратегічних і тактичних цілей.

Значний внесок у дослідження даної наукової проблеми зробили вітчизняні й зарубіжні вчені: Т.Б. Бердникова, Я.Г. Берсуцький, І.О. Бланк, О.С. Вартанов, О.П. Градов, П.В. Єгоров, В.В. Ковальов, Е.М. Коротков, Б.Г. Литвак, Ю.Г. Лисенко, Г.В. Савицька, Н.Г. Чумаченко, А.Д. Шеремет, Дж. Ван Хорн, Б. Коласс, Т. Пітерс, Р. Уотерман і інші. Однак проведені дослідження показали, що в науковій літературі розкриваються тільки окремі аспекти діагностики, причому найчастіше діагностика визначається як напрямок економічного аналізу, що значною мірою звужує цільову спрямованість і сферу її дії. Звідси, як правило, слідкує відсутність комплексності та системності при дослідженні діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства.

Таким чином, неоднозначність теоретичного обґрунтування і нестача відповідних практичних розробок в області діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства з позицій системного підходу й обумовили вибір теми дисертації та її актуальність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно з науковою темою кафедри фінансів і банківської справи Донецького національного університету “Дослідження механізму управління фінансовими і кредитними процесами в економіці України” (номер державної реєстрації 0101U005729), у якій автор брав участь як виконавець.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка на основі системного підходу концепції діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства і механізмів її реалізації, орієнтованих на підвищення ефективності прийняття управлінських рішень тактичного і стратегічного характеру, що дозволяють забезпечити стійкий, динамічний та збалансований розвиток економіки підприємства.

Для досягнення мети в роботі поставлено і вирішено такі задачі:

визначено особливості управління фінансовою діяльністю підприємства в умовах трансформації економіки України;

визначено взаємозв'язок діагностики із загальними функціями управління фінансовою діяльністю підприємства;

розроблено концептуальну модель системи діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства;

розроблено комплекс механізмів системи діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства;

розроблено структуру системи інформаційної підтримки прийняття рішень у діагностиці управління фінансовою діяльністю підприємства;

реалізовано систему діагностики управління фінансовою діяльністю на прикладі великого промислового підприємства.

Об'єктом дослідження є процеси управління фінансовою діяльністю підприємства в умовах трансформаційної економіки.

Предметом дослідження є механізми діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційної роботи є діалектичний метод пізнання економічних явищ, фундаментальні теоретичні положення економічної науки в області управління фінансовою діяльністю підприємства, які розроблені в працях видатних вітчизняних та зарубіжних учених-економістів, законодавчі і нормативні акти України, урядові рішення та постанови, галузеві методичні рекомендації.

Розробка концепції системи діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства в умовах трансформаційної економіки здійснювалася на основі системного підходу. При проведенні досліджень, у залежності від вирішення поставлених конкретних цілей і задач, використовувалися прийоми фінансового аналізу, що дозволили об'єктивно відбити динаміку фінансових процесів на підприємстві; методи логічного узагальнення, за допомогою яких було досягнуто послідовність проведення наукового дослідження; методи економіко-математичного моделювання, що забезпечили наукове обґрунтування відповідних позицій щодо визначення взаємозв'язку діагностики із загальними функціями управління фінансовою діяльністю підприємства; методи структурного аналізу, експертних оцінок, графічного аналізу, групувань, методи і моделі прогнозування, які дозволили визначити й обґрунтувати основні механізми проведення діагностики досліджуваної області управління.

Наукова новизна отриманих результатів. Новизна наукових результатів дослідження полягає у розробці та впровадженні нової актуальної концепції – системи діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства. При цьому отримано такі наукові результати:

уперше:

розроблено концептуальну модель системи діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства, що ґрунтується на системному підході і дозволяє підвищити ринкову вартість підприємства;

запропоновано класифікатор розпізнавання проблем управління фінансовою діяльністю підприємства, який побудовано на поєднанні функціональних підсистем і основних напрямків досліджуваної області управління, що дає змогу визначити проблеми для подальшого їх системного аналізу та скоротити витрати на утримання системи управління підприємством;

дістали подальшого розвитку:

декомпозиційна модель взаємозв'язку загальних функцій і підсистем управління фінансовою діяльністю підприємства в процесі діагностики, що побудовано з використанням методів економіко-математичного моделювання, на підставі якої об'єктивно діагностуються зміст і послідовність управлінських дій, це дає змогу на основі скорочення реалізації управлінського циклу зменшити витрати ресурсів, що залучені до виробництва;

комплекс механізмів діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства, що базується на методах діагностики підсистем, загальних функцій управління і прийняття управлінських рішень, реалізація якого є об'єктивною основою для прийняття ефективних управлінських рішень із проблем управління фінансовою діяльністю підприємства та дозволяє скоротити час і підвищити точність рішень, що приймаються;

удосконалено:

метод вибору оптимальної моделі розробки прогностичних оцінок фінансових показників по сполученню формальних критеріїв апроксимації і змістовному аналізу, результатом реалізації якого є можливість здійснення випереджального управління шляхом розробки заходів, спрямованих на попередження і профілактику можливих проблем у перспективній діяльності підприємства, що дозволяє уникнути додаткових втрат у разі їх виникнення.

Практична значимість отриманих результатів полягає в тому, що теоретичні положення, викладені в роботі, доведено до рівня конкретних практичних пропозицій і рекомендацій. Висновки і пропозиції, отримані в процесі вирішення поставлених задач, спрямовано на реалізацію виявлених резервів підвищення ефективності системи управління фінансовою діяльністю на підприємстві.

Матеріали дисертаційної роботи використані в практиці великого металургійного підприємства – ВАТ “Донецький металургійний завод” (ВАТ “ДМЗ”), на базі якого здійснювалась апробація запропонованої системи діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства. Розроблена система діагностики є універсальною і може бути застосована для широкого кола підприємств незалежно від галузевої приналежності з метою підвищення ефективності їх управління в цілому.

У результаті впровадження системи діагностики управління фінансовою діяльністю на ВАТ “ДМЗ” у 2003 р. зони проблемності підприємства значно зменшились, економічний ефект склав 61,3 тис. грн, що підтверджується довідкою про впровадження.

Окремі результати дослідження використовуються в навчальному процесі Донецького національного університету при викладанні навчальних дисциплін “Фінанси підприємств” і “Фінансовий менеджмент”.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і висновки дисертаційної роботи обговорювались й одержали позитивну оцінку на Міжрегіональній науково-практичній конференції “Оподаткування в промисловому регіоні: теорія, практика і перспективи розвитку” (м. Донецьк, 2001 р., 2002 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблеми економічного зростання України на сучасному етапі: мікро і макрорівень” (м. Феодосія, 2002 р.), Науково-практичній конференції “Удосконалення контрольно-ревізійної діяльності в регіоні” (м. Донецьк, 2003 р.), Міжнародній конференції студентів і молодих учених „Фінансовий і банківський менеджмент: досвід і проблеми” (м. Донецьк, 2003 р.), наукових семінарах кафедри „Фінанси і банківська справа” Донецького національного університету.

Публікації. За результатами виконаних досліджень опубліковано 11 робіт, загальним обсягом 3,71 д.а., з яких особисто автору належить 3,51 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 162 найменувань. Загальний обсяг дисертації складає 169 сторінок. Робота містить 21 рисунок, 12 таблиць, 16 додатків.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, задачі, об'єкт, предмет і методологію дослідження, визначено наукову новизну, теоретичну та практичну значимість роботи.

У першому розділі “Теоретичні і методологічні основи розробки системи діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства” досліджено тенденції і проблеми управління фінансовою діяльністю підприємств, сутність діагностики, взаємозв'язок діагностики із загальними функціями управління, розроблено концептуальну модель системи діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства.

Трансформація підприємств України у сучасну ринкову економіку відбувається з недостатньою ефективністю управління фінансовою діяльністю підприємств, основним показником якої є прибуток, що ілюструє табл.1.

Ефективне вирішення цієї проблеми забезпечує впровадження системи діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства. Найважливішим напрямком її побудови є розробка декомпозиційної моделі взаємозв'язку загальних функцій і підсистем управління фінансовою діяльністю підприємства в процесі діагностики, побудованої за допомогою використання теоретико-множинного підходу, що дозволяє судити про проблеми і причини їх виникнення як в окремо узятій функціональній підсистемі, так і по кожній загальній функції у визначеній конкретній ситуації або періоді часу. Використовуючи запропонований підхід до діагностики, визначено основні проблеми загальних функцій управління фінансовою діяльністю підприємства.

На підставі проведених досліджень встановлено, що діагностика управління фінансовою діяльністю підприємства становить комплексний процес виявлення, аналізу, усунення і прогнозування появи проблем підприємства з позицій його основних напрямків і управлінського циклу в розрізі функціональних підсистем з метою підвищення ефективності управління підприємством у цілому.

Таблиця 1

Збиткові підприємства та організації за видами економічної діяльності

(в цілому по Україні)

Види економічної діяльності | на 1.01.2001 р. | на 1.01.2002 р. | на 1.01.2003 р.

Відсотків до загальної кількості підприємств (організацій) | Сума збитків, млн. грн | Відсотків до загальної кількості підприємств (організацій) | Сума збитків, млн. грн | Відсотків до загальної кількості підприємств (організацій) | Сума збитків, млн. грн

Сільське господарство | 34,5 | 1532,9 | 42,6 | 1650,9 | 48,2 | 2291,2

Промисловість | 42,2 | 9810,3 | 41,1 | 10484,7 | 41,8 | 11329,0

Будівництво | 40,0 | 843,1 | 36,5 | 661,5 | 37,9 | 971,9

Оптова та роздрібна торгівля | 36,3 | 4323,2 | 36,3 | 4455,2 | 35,7 | 4829,7

Транспорт і зв’язок | 47,4 | 3823,6 | 45,0 | 883,9 | 45,3 | 1214,0

Інші | 38,2 | 1857,3 | 39,0 | 2926,6 | 38,9 | 2133,7

Всього | 37,7 | 22190,4 | 38,2 | 21062,8 | 38,8 | 22769,5

Методологічною основою вирішення проблеми підвищення ефективності управління підприємством є розроблена концептуальна модель системи діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства (рис. 1).

Концептуальна модель синтезує мету, задачі, принципи, методи і механізми діагностики, діагностичний банк проблем та систему інформаційної підтримки прийняття рішень, що дозволяє підвищити ринкову вартість підприємства.

В другому розділі „Комплекс механізмів діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства” розроблено механізми діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства: механізм виявлення проблем, механізм діагностики проблем, механізм діагностики прийняття управлінських рішень, механізм прогнозування проблем.

Початковою стадією діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства є механізм виявлення проблем, що дозволяє на підставі встановлених діагностичних ознак поставити попередній діагноз виявленим проблемам для їх подальшої діагностики. У механізмі запропоновано: класифікатор розпізнавання проблем; систему оцінки фінансових показників і послідовність їх діагностичного порівняння; експертні листи для виявлення та діагностики проблем загальних функцій управління.

Елементом матричного класифікатора розпізнавання проблем є інформація у вигляді значення індикатора кожного напрямку управління фінансовою діяльністю підприємства, що вказує на наявність або відсутність проблеми по кожній функціональній підсистемі. Запропонований класифікатор дозволяє не тільки розпізнавати проблеми, але і по кількості розпізнаних проблем судити про ступінь ефективності управління кожною підсистемою і фінансовою діяльністю підприємства в цілому.

Рис. 1. Концептуальна модель системи

діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства

Якісне й оперативне виявлення стратегічних і тактичних проблем напрямків управління фінансовою діяльністю ґрунтується на застосуванні в комплексі еталонних систем оцінок: загальноприйнятих (теоретично обґрунтованих) норм, показників середньогалузевих значень, кращих значень показників досліджуваного підприємства за попередні періоди і рекомендованої

послідовності діагностичного порівняння, що дозволяє більш ефективно виявити проблеми у функціонуванні підприємства і зробити висновок про ступінь несприятливості даної проблемної ситуації, тобто поставити попередній діагноз досліджуваної області управління.

Виявлення проблем загальних функцій управління фінансовою діяльністю підприємства базується на їх діагностичній експертизі, представленій у вигляді експертних листів, які містять перелік питань (параметрів діагностування) з можливими варіантами відповідей та їх кількісних оцінок, що дозволяє визначити основні причини виникнення проблем даного виду.

Зміст механізму виявлення проблем управління фінансовою діяльністю підприємства представлено у вигляді схеми на рис.2.

З погляду комплексного визначення основних складових проблем управління фінансовою діяльністю підприємства розроблено механізм їх діагностики, що дозволяє на підставі встановлених діагностичних ознак поставити комплексний розгорнутий діагноз виявленим проблемам для розробки і прийняття ефективних управлінських рішень, спрямованих на усунення або зниження ступеня впливу наявних проблем. У механізмі запропоновано: трьохрівневу декомпозицію факторів, що впливають на управління фінансовою діяльністю підприємства, критерії визначення пріоритетності вирішення проблем у розрізі основних напрямків і загальних функцій досліджуваної області управління; зведену експертну таблицю визначення пріоритетності вирішення проблем у балах; інформаційні реквізити діагнозу фінансових проблем.

Як критерій визначення пріоритетності вирішення проблем управління фінансовою діяльністю підприємства пропонується використовувати показник, що визначає відхилення між встановленими еталонними значеннями фінансових показників та їх фактичними значеннями (К):

, i= , j=,

де N – граничне значення j-го фінансового показника i-го напрямку управління фінансовою діяльністю підприємства; F – фактичне значення j-го фінансового показника i-го напрямку управління фінансовою діяльністю підприємства; T – загальноприйняті теоретичні значення; S – середньогалузеві значення; L – кращі значення за попередні періоди підприємства; n – кількість напрямків управління фінансовою діяльністю підприємства; m – кількість фінансових показників.

Критерієм виявлення пріоритетності вирішення проблем при реалізації

Рис. 2. Механізм виявлення проблем управління

фінансовою діяльністю підприємства

загальних функцій управління фінансовою діяльністю підприємства виступає показник визначення значимості проблеми, що розраховується за формулою:

, ,

де – показник значущості проблеми за р-м параметром діагностики i-ї функції управління фінансовою діяльністю підприємства; – кількісна оцінка j-го показника р-го параметра діагностики i-ї функції управління фінансовою діяльністю підприємства;- кількість показників р-го параметра діагностики i-ї функції управління фінансовою діяльністю підприємства.

Таким чином, чим ближче значення запропонованих критеріїв до одиниці, тим вище настійність вирішення даної проблеми.

У дисертаційній роботі розроблено зведену експертну таблицю визначення пріоритетності вирішення проблем у балах, яка дозволяє об'єднати попередній діагноз проблем, поставлений на етапі виявлення проблем, і рангові оцінки, визначені на етапі ранжирування, що дає можливість чітко і комплексно відслідковувати навіть незначні зміни фінансового стану підприємства.

Виявлення основних характеристик проблем дозволило визначити складові діагнозу проблем у розрізі проблемних напрямків, функціональних підсистем і загальних функцій управління фінансовою діяльністю підприємства, що характеризує дані проблеми на новому якісному рівні, визначаючи умови і шляхи їх розв’язання з позицій системного уявлення про проблемність управління фінансовою діяльністю підприємства в цілому.

У рамках механізму діагностики прийняття управлінських рішень удосконалено технологію їх розробки і прийняття на основі більш поглибленої деталізації, визначення змісту і послідовності реалізації основних етапів відповідно до встановлених параметрів якості. Цей механізм складається з таких етапів: розробки критеріїв якості управлінських рішень; логічного визначення формальних процедур прийняття рішень; оцінки відповідності процедур діючої системи прийняття рішень установленим критеріям якості; визначення напрямків і складності необхідних змін; коректування процедур прийняття рішень на підприємстві і досягнення їх якісного рівня.

Реалізацію механізму прогнозування проблем засновано на виборі оптимальної моделі розробки прогностичних оцінок фінансових показників по сполученню формальних критеріїв апроксимації і змістовному аналізу, результатом реалізації якого є можливість здійснення об'єктивного прогнозу, запобігання і профілактика появи можливих проблем у досліджуваній області управління, наукове обґрунтування висновків і рекомендацій щодо вибору ефективної стратегії і тактики прийняття управлінських рішень. Даний механізм складається з таких блоків: розробки прогнозного середовища виникнення проблем; визначення закономірностей зміни фінансових показників; розробки моделей і методів прогнозування закономірностей зміни фінансових показників; розробки прогнозних оцінок фінансових показників на заданий період попередження; розробки заходів, спрямованих на запобігання виникнення прогнозованих проблем.

У третьому розділі „Практична реалізація системи діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства” розроблено систему інформаційної підтримки прийняття рішень, апробовано механізми діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства на прикладі ВАТ “ДМЗ” і проведено оцінку ефективності їх впровадження.

Проведені дослідження дозволили запропонувати рекомендації з удосконалення структури системи інформаційної підтримки прийняття рішень у діагностиці управління фінансовою діяльністю підприємства, у складі якої варто розглядати такі підсистеми (системи): систему фінансової інформації, систему діагностики фінансової інформації, систему проблемної фінансової інформації, що дозволить підвищити обґрунтованість і ефективність прийнятих управлінських рішень. Розроблена структура по кожній підсистемі забезпечує аналіз взаємозв'язків проблем і способів їх вирішення. У роботі уточнено основні параметри інформаційної моделі, на підставі яких інформація, одержувана на даному етапі, заноситься до банку вирішення проблем підприємства, де відбувається її нагромадження з метою повного або часткового застосування в перспективній діяльності при вирішенні проблемних ситуацій на підприємстві.

У процесі проведення діагностики на ВАТ “ДМЗ” виявлено найбільш проблемні напрямки управління його фінансовою діяльністю: управління ліквідністю і платоспроможністю (рівень проблемності – 61,9%) і управління фінансовою стійкістю (57,4%). У результаті впровадження системи діагностики управління фінансовою діяльністю на підприємстві у 2003 році зони проблемності значно зменшилися за рахунок таких факторів: збільшення обсягу виробництва внаслідок більш повного використання виробничих потужностей підприємства і введення в експлуатацію нового високотехнологічного устаткування; підвищення виручки від реалізації продукції за рахунок розширення ринку збуту і підвищення частки реалізації найбільш рентабельних видів продукції; раціонального використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів; скорочення невиробничих витрат і втрат. Зони проблемності напрямків управління фінансовою діяльністю досліджуваного підприємства до впровадження системи діагностики (2002 р.) і після впровадження системи діагностики (2003 р.) графічно представлено на рис. 3.

Діагностика підсистем управління фінансовою діяльністю ВАТ “ДМЗ” дозволила зробити висновок, що найбільш проблемними підсистемами на підприємстві є: управління капіталом (58,4%), управління грошовими потоками (40,7%) і управління інвестиціями (37,8%). У результаті впровадження системи діагностики управління фінансовою діяльністю на підприємстві у 2003 році зони проблемності значно зменшилися за рахунок впровадження коригувальних заходів, спрямованих на підвищення ефективності розроблювальної на підприємстві політики управління його проблемними функціональними підсистемами.

Діагностика загальних функцій управління фінансовою діяльністю ВАТ “ДМЗ” вказала на серйозні проблеми в їх реалізації. Це, насамперед: низький рівень стимулювання (38,1%), недостатньо ефективне виконання функцій організації (31,6%) і регулювання (30,2%). У результаті впровадження системи діагностики управління фінансовою діяльністю на підприємстві у 2003 році зони проблемності зменшилися за рахунок проведення відповідних заходів, спрямованих на усунення причин, визначених при діагностуванні проблем даного виду.

Рис. 3. Зони проблемності напрямків управління

фінансовою діяльністю ВАТ “ДМЗ”

Результативність впровадження системи діагностики управління фінансовою діяльністю на ВАТ “ДМЗ” у 2003 році визначають такі джерела її економічної ефективності: зниження дебіторської заборгованості за рахунок надання знижок по довгостроковій оплаті - 211,5 тис. грн.; реалізація неліквідів постачальникам і споживачам, а також їх перерозподіл між цехами з метою раціонального використання за призначенням – 720,0 тис. грн.; відшкодування виявлених нестач і розкрадань, незаконної витрати матеріальних цінностей і коштів у результаті підвищення ефективності реалізації функції контролю - 200,7 тис. грн.; зменшення сум штрафних санкцій, пені, неустойки через зниження претензійно-позовних сум - 37,2 тис. грн.; реструктуризація кредиторської заборгованості - 1150,0 тис. грн.; збільшення грошових коштів у результаті одержання пільг по оподаткуванню - 746,0 тис. грн. Відповідно до прийнятої на підприємстві системи оцінювання, коефіцієнт індивідуальної участі в отриманому економічному ефекті дорівнює 0,02, отже, сумарний економічний ефект (E) від упровадження системи діагностики управління фінансовою діяльністю на ВАТ “ДМЗ” склав:

E = (211,5+720,0+200,7+37,2+1150,0+746,0)0,02=61,3 тис. грн.

При прогнозуванні основних тенденцій розвитку управління фінансовою діяльністю ВАТ “ДМЗ” визначено найбільш істотні проблеми, які будуть мати місце на підприємстві в процесі його подальшого функціонування, що дозволило розробити на перспективу ефективні випереджальні дії, спрямовані на недопущення (зниження ступеня впливу) даних фінансових проблем.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У процесі дослідження на методологічному, теоретичному й інструментальному рівнях вирішено задачу розробки концептуальної моделі системи діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства і комплексу механізмів її реалізації. Результати дослідження дозволили зробити такі висновки:

1. Методологічно обґрунтовано економічну сутність понять: “управління фінансовою діяльністю підприємства” та “діагностика управління фінансовою діяльністю підприємства”.

2. Доведено, що діагностика нерозривно пов'язана із загальними функціями управління фінансовою діяльністю підприємства, розроблено декомпозиційну модель їх взаємозв'язку, на підставі якої визначено основні проблеми досліджуваної області управління з позиції загальних функцій управління.

3. Розроблено концептуальну модель системи діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства, що ґрунтується на системному підході і синтезує мету, задачі, принципи, механізми, методи діагностики, діагностичний банк проблем і систему інформаційної підтримки прийняття рішень, що у сукупності обумовлюють її економічну ефективність. Реалізація концепції сприяє зниженню проблемності управління фінансовою діяльністю підприємства й оптимізації фінансових процесів на підприємстві.

4. Ефективним інструментом розпізнавання проблем є розроблений матричний класифікатор, який дозволяє систематизувати фінансові проблеми в розрізі основних напрямків і функціональних підсистем, що дозволяє установити класифікаційні ознаки проблем, визначити їх кількісну і якісну характеристики для подальшого системного аналізу. Запропонований класифікатор дозволяє не тільки розпізнавати проблеми, але і по кількості розпізнаних проблем судити про ступінь ефективності управління кожною функціональною підсистемою і фінансовою діяльністю підприємства в цілому.

5. Обґрунтовано комплекс механізмів діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства: механізм виявлення проблем, механізм діагностики проблем, механізм діагностики прийняття управлінських рішень, механізм прогнозування проблем, реалізація якого є об'єктивною основою підвищення ефективності досліджуваної області управління. Відповідно до кожного механізму розроблено комплекс інструментів, що включає моделі, методики й інструменти, спрямовані на досягнення цілей і вирішення задач, які стоять перед діагностикою.

6. Здійснено випереджальне управління підприємством шляхом розробки заходів, спрямованих на запобігання та профілактику прогнозованих проблем у його перспективній діяльності.

7. На підставі синтезу механізмів реалізована концепція діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства на прикладі ВАТ “ДМЗ”, що дозволило значно зменшити зони проблемності підприємства. У результаті отримано сумарний економічний ефект у розмірі 61,3 тис. грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у фахових виданнях:

1. Андреева В.Г. Механизм диагностики принятия управленческих решений // Финансы, учет, банки: Сборник научных трудов. Выпуск 9 / Под общ. ред. П.В. Егорова.- Донецк: ДонНУ, Каштан, 2003.- С. 63-71.

2. Андрєєва В.Г. Механізм діагностики проблем управління фінансовою діяльністю підприємства // Економіка: проблеми теорії і практики. Збірник наукових праць. Випуск 152.- Дніпропетровськ: ДНУ, 2002.- С. 116-120.

3. Андреева В.Г. Диагностика системы налогообложения предприятия // Финансы, учет, банки. Сборник научных трудов по материалам межрегиональной научно-практической конференции “Налогообложение в промышленном регионе: теория, практика и перспективы развития”. Выпуск шестой. - Донецк: ДонНУ, 2001. – С. 202-204.

4. Андреева В.Г. Механизм выявления проблем управления финансовой деятельностью предприятия // Финансы, учет, банки: Сборник научных трудов. Выпуск 7 / Под общ. ред. П.В. Егорова. - Донецк: ДонНУ, Издательство “УкрНТЭК”, 2002. – С. 92-97.

5. Андреева В.Г. Механизмы диагностики управления финансовой деятельностью предприятия // Вісник Донецького університету. Серія В. Економіка і право. – 2002.- С. 158-163.

6. Андреева В.Г. Миссия диагностики в управлении предприятием // Вісник Донецького університету. Серія В. Економіка і право. – 2001, №2.- С.88-93.

7. Егоров П.В., Андреева В.Г. Концептуальная модель системы диагностики управления финансовой деятельностью предприятия // Економічна кібернетика. Міжнародний науковий журнал. – 2003, №1-2 (19-20). - С.15-21 (Особистий внесок здобувача: розроблено концептуальну модель системи діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства).

8. Андреева В.Г. Оптимизация налогового планирования на предприятии // Финансы, учет, банки. Сборник научных трудов по материалам межрегиональной научно-практической конференции “Налогообложение в промышленном регионе: теория, практика и перспективы развития”. Выпуск восьмой. Часть 2.- Донецк: ДонНУ, 2002. – С. 332-335.

за матеріалами конференцій:

9. Андреева В.Г. Проблемы управления финансовой деятельностью предприятия: функциональный подход // Фінансовий і банківський менеджмент: досвід та проблеми. Тези доповідей і виступів V міжнародної наукової конференції студентів і молодих учених. – Донецьк: Юго-Восток, 2003.- С.49-50.

10. Андрєєва В.Г. Механізм діагностики проблем управління фінансовою діяльністю підприємства // Тези за матеріалами Всеукраїнської науково-практичної конференції “Проблеми економічного зростання України на сучасному етапі: мікро і макрорівень”. – Феодосія, 2002. - С.15.

11. Егоров П.В., Андреева В.Г. Диагностика финансового состояния предприятия как инструмент контроля // Труды научно-практической конференции “Совершенствование контрольно-ревизионной деятельности в регионе”. Донецк: Юго-Восток, 2003. – С. 55-57 (Особистий внесок здобувача: обґрунтовано основні напрямки і систему показників діагностики фінансового стану підприємства).

АНОТАЦІЯ

Андрєєва В.Г. Синтез системи діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. Донецький національний університет, Донецьк, 2004.

Роботу присвячено дослідженню теоретичних основ і обґрунтуванню рекомендацій щодо формування ефективного інструмента підвищення ефективності управління фінансовою діяльністю підприємства. Розкрито сутність діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства, її властивості, функції та принципи формування.

У дисертації запропоновано концептуальну модель системи діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства, що ґрунтується на системному підході і дозволяє оптимізувати фінансові процеси на підприємстві.

На базі запропонованої концепції синтезовано комплекс механізмів діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства: механізм виявлення проблем, механізм діагностики проблем, механізм діагностики прийняття управлінських рішень, механізм прогнозування проблем, реалізація якого є об'єктивною основою для підвищення ефективності досліджуваної області управління. Відповідно до кожного механізму розроблено комплекс інструментів, який включає моделі і методики, спрямовані на розв’язання цілей і задач, що стоять перед діагностикою.

Розроблено систему інформаційної підтримки прийняття рішень і реалізовано систему діагностики управління фінансовою діяльністю підприємства на прикладі ВАТ “ДМЗ”.

Ключові слова: управління фінансовою діяльністю підприємства, функції управління, функціональні підсистеми, виявлення проблем, діагностика проблем, прийняття рішень.

АННОТАЦИЯ

Андреева В.Г. Синтез системы диагностики управления финансовой деятельностью предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. Донецкий национальный университет, Донецк, 2004.

В диссертации осуществлена постановка и решение новой актуальной задачи синтеза системы диагностики управления финансовой деятельностью, которая является комплексным процессом выявления, анализа, устранения и прогнозирования проблем предприятия с позиций основных направлений и управленческого цикла в разрезе функциональных подсистем с целью повышения эффективности управления предприятием в целом.

Предложена декомпозиционная модель взаимосвязи диагностики с общими функциями управления, на основании которой достаточно объективно диагностируется содержание и последовательность управленческих действий, что позволяет судить о проблемах и причинах их возникновения как в отдельно взятой функциональной подсистеме, так и по каждой общей функции управления финансовой деятельностью предприятия в определенной конкретной ситуации или периоде времени. Используя предложенный подход к диагностике, определены основные проблемы общих функций управления финансовой деятельностью предприятия.

В работе на методологическом, теоретическом и инструментальном уровнях разработана концептуальная модель системы диагностики управления финансовой деятельностью предприятия и комплекс механизмов ее реализации, позволяющих оптимизировать финансовые процессы на предприятии.

Разработан классификатор распознавания проблем управления финансовой деятельностью предприятия, позволяющий установить классификационные признаки проблем, определить их количественные и качественные характеристики для дальнейшего системного анализа.

В рамках диссертации разработан механизм комплексного выявления проблем управления финансовой деятельностью предприятия в разрезе основных направлений, общих функций управления и функциональных подсистем, качество реализации которого напрямую зависит от выбранной системы оценки текущего состояния управления.

Комплексное исследование основных составляющих проблем управления финансовой деятельностью предприятия осуществляется на основании реализации механизма их диагностики, целью которого является системное изучение выявленных проблем, постановка окончательного диагноза и подготовка необходимой информации о проблемной ситуации для разработки и принятия эффективных управленческих решений, направленных на устранение или снижение степени влияния имеющихся проблем на предприятии.

Предложен механизм диагностики принятия решений, результатом которого является рационализация технологии принятия управленческих решений на основании более углубленной детализации, определения содержания и последовательности реализации основных этапов в соответствии с установленными параметрами качества.

Усовершенствован механизм прогнозирования проблем управления финансовой деятельностью предприятия, основанный на выборе оптимальной модели разработки прогностических оценок финансовых показателей по сочетанию формальных критериев аппроксимации и содержательному анализу, результатом реализации которого является возможность осуществления процесса опережающего управления путем разработки мероприятий, направленных на предупреждение и профилактику возможного появления проблем в перспективной деятельности предприятия.

Повышение эффективности внедрения системы диагностики управления финансовой деятельностью предприятия осуществляется за счет разработанной системы информационной поддержки принятия управленческих решений. Разработанная структура каждой информационной подсистемы обеспечивает анализ взаимосвязей проблем и способов их решения.

На примере ОАО “ДМЗ” осуществлена реализация концепции системы диагностики управления финансовой деятельностью предприятия, что позволило уменьшить зоны проблемности предприятия и повысить эффективность его управления.

Ключевые слова: управление финансовой деятельностью предприятия, функции управления, функциональные подсистемы, выявление проблем, диагностика проблем, принятие решений.

SUMMARY

Andreeva V.G. Synthesis of the diagnostic system for management of the enterprise’s financial activities. - Manuscript.

Thesis for a Candidate’s degree in economic sciences in specialty 08.06.01 - Economics, organization and enterprises management. Donetsk National University, Donetsk, 2004.

The thesis is devoted to study of theoretical fundamentals and to justification of recommendations as for creation of an efficient instrument that helps to enhance the efficiency of management of the enterprise’s financial activities. The essence of diagnostics of the enterprise’s financial activities management, its functions and principles are investigated.

The author has proposed a conceptual model of the system for diagnostics of the enterprise’s financial activities management that is based on a system approach and allows to optimize financial processes at the enterprise.

On the basis of the concept proposed, the complex of mechanisms for diagnostics of the enterprise’s financial activities management is synthesized that includes the mechanisms for identification of problems, for diagnostics of problems, for diagnostics of managerial decisions, for prediction of problems. Realization of this complex of mechanisms is a foundation for enhancing the efficiency of the enterprise’s financial activities management. For every mechanism a set of instruments is developed that includes models and techniques necessary for solving the diagnostic tasks.

The information support system for decision making in the process of diagnostics of the enterprise’s financial activities management is designed. The system for diagnostics of the enterprise’s financial activities has found a practical application at the OSJC “Donetsk metallurgical plant”.

Key words: management of the enterprise’s financial activities, functions of management, functional subsystems, identification of problems, diagnostics of problems, decision making.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

МОРАЛЬНО-ЕТИЧНІ ЦІННОСТІ ПІДПРИЄМЦЯ: ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТОК (СОЦІАЛЬНО-ФІЛОСОФСЬКИЙ АНАЛІЗ) - Автореферат - 24 Стр.
РОЗРОБКА МЕТОДУ СИНТЕЗУ ЛОКАЛЬНИХ СИСТЕМ НАВІГАЦІЙНОГО УСТАТКУВАННЯ СТИСЛОГО РАЙОНУ - Автореферат - 22 Стр.
ОКУПАЦІЙНИЙ РЕЖИМ ТА АНТИФАШИСТСЬКИЙ РУХ ОПОРУ НА ЛУГАНЩИНІ (1941?1943 рр.) - Автореферат - 32 Стр.
ВИДІЛЕННЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ ПОКРИШКИ В КАРБОНАТНИХ ВІДКЛАДАХ ВЕРХНЬОЇ КРЕЙДИ Причорноморсько-Кримської нафтогазоносної провінції ЗА ПЛАСТОВИМИ ТИСКАМИ - Автореферат - 21 Стр.
Внесок М.М. Аркаса у розвиток суспільно-політичної думки України - Автореферат - 30 Стр.
ДЕПОРТАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ В ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ ХХ СТОЛІТТЯ: ПРИЧИНИ, НАСЛІДКИ, ШЛЯХИ ПОВЕРНЕННЯ НА БАТЬКІВЩИНУ - Автореферат - 26 Стр.
АНАЛІТИЧНЕ КОНСТРУЮВАННЯ ЯКІСНИХ СИСТЕМ СТАБІЛІЗАЦІЇ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ - Автореферат - 26 Стр.