У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

БУРЛУЦЬКИЙ БОГДАН ВАЛЕНТИНОВИЧ

УДК 658.1:336.2.003.13

ФОРМУВАННЯ ЕФЕКТИВНОГО ПОДАТКОВОГО СЕРЕДОВИЩА
ГОСПОДАРЮВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і

управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Луганськ – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Донецькому національному технічному університеті Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Антоненко Валентина Миколаївна,

Донецький національний технічний університет

Міністерства освіти і науки України,

доцент кафедри фінансів та банківської справи.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Дмитриченко Лілія Іванівна, Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, професор кафедри економічної теорії (м. Донецьк);

кандидат економічних наук, доцент Папаїка Олександр Олексійович, Донецький державний університет економіки та торгівлі ім. М. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України, завідуючий кафедрою банківської справи (м. Донецьк);

Провідна установа – Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут” Міністерства освіти і науки України, кафедра організації виробництва та управління персоналом (м. Харків).

Захист відбудеться 23 грудня 2004 р. о 15 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 29.051.01 у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: 91034, Луганськ-34, кв. Молодіжний, 20а.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля за адресою: 91034, Луганськ-34, кв. Молодіжний, 20а.

Автореферат розісланий 19 листопада 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.В. Козаченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Для функціонування будь-яких суб'єктів господарювання важливе значення має зовнішнє середовище, у складі якого вагомим і впливовим на діяльність цих суб'єктів є податкове середовище. Недосконалість податкового середовища господарювання підприємств України є однією з основних причин втрат, які виражаються в недоотриманих податкових платежах через наявність тіньової економіки, через зростаючий податковий борг і неефективні податкові пільги, а також через податкові перешкоди в процесі діяльності існуючих підприємств і при виникненні нових. У цих умовах необхідне уточнення сутності податкового середовища господарювання підприємств. Оцінка факторів, які знижують ефективність податкового середовища господарювання підприємств, дозволяє визначити його результативність у цілому й у залежності від кожного з них та є основою для розробки рекомендацій щодо його удосконалення.

Незважаючи на те, що розробкою напрямів підвищення ефективності функціонування податкових систем займалося багато економістів, сьогодні виникла потреба уточнити підхід до оцінки ефективності податкового середовища господарювання підприємств, і завдання виявлення напрямів, які б сприяли формуванню ефективного податкового середовища, а насамкінець створенню та розвитку податкових стимулів для вітчизняних підприємств.

Необхідність теоретичного обґрунтування й розробки практичних рекомендацій щодо формування ефективного податкового середовища господарювання українських підприємств зумовила вибір теми дослідження та її актуальність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконувалася відповідно до плану науково-дослідних робіт Донецького національного технічного університету. В межах держбюджетної теми "Підвищення ефективності роботи підприємств в умовах ринку" (номер державної реєстрації 0103V006021) здобувачем розглянуто можливості податкового стимулювання малого бізнесу, запропоновано алгоритм визначення доцільності переходу на спрощену систему оподаткування, розроблено й обґрунтовано модель регресивного оподаткування прибутку підприємств.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка та реалізація принципових підходів щодо оцінки та підвищення ефективності податкового середовища господарювання підприємств.

Для досягнення поставленої мети вирішено такі наукові та практичні завдання:

розглянуто поняття податкового середовища, податкової системи та податкового провадження, досліджено їхню сутність та взаємозв'язок між основними протиріччями, які виникають на шляху інтеграції інтересів держави та платників податків;

розроблено процедуру оцінки ефективності податкового середовища господарювання підприємств;

проведено оцінку податкового середовища господарювання підприємств України та виділено на основі проведеного аналізу головні напрями підвищення ефективності податкового середовища господарювання підприємств України з урахуванням інтересів держави та платників податків;

розроблено заходи щодо підвищення регулюючої функції податкової системи України;

упроваджено розроблені рекомендації в діяльність вітчизняних підприємств і державної податкової інспекції.

Об’єктом дослідження є податкове середовище господарювання підприємств України. Предметом дослідження є логіка і способи формування ефективного податкового середовища господарювання підприємств.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод пізнання, фундаментальні положення економічної теорії, загальнонаукові принципи, методи, прийоми проведення досліджень. Теоретичною основою дослідження послугували наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених, які присвячені проблемам функціонування податкових систем, визначення їхнього впливу на діяльність підприємств.

Інформаційною базою дослідження є чинні законодавчі та нормативні документи, що регулюють податкові відносини в Україні. Вихідними даними стали статистичні матеріали по Україні та звітні матеріали вітчизняних підприємств.

При дослідженні сутності податкового середовища та податкової системи, визначенні взаємозв'язку між основними її [системи] закономірностями, протиріччями розвитку використано системний підхід, історичний метод, методи аналізу й синтезу, логічний підхід, метод аналогій. При розробці процедури визначення ефективності податкового середовища господарювання підприємств і аналізі податкового середовища України, крім названих вище методів, використовувався метод функціонально-вартісного аналізу та розстановки пріоритетів. Такі методи, як аналіз і синтез, логічний підхід, математичне програмування, використовувалися при розробці моделі регресивного оподаткування прибутку підприємств і алгоритму визначення доцільності переходу до спрощеної системи оподаткування. Методи аналізу та синтезу, логічний підхід використовувалися при вдосконаленні способу визначення та адміністрування ПДВ. У процесі розробки процедури визначення доцільності стимулювання підприємницької діяльності були використані логічний підхід, метод аналізу та синтезу, метод математичного програмування та метод дисконтування. З метою автоматизації використання ця процедура була покладена в основу програми, що написана в середовищі програмування Microsoft Visual Basic 6.0.

Наукова новизна отриманих результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає в розробці принципових підходів щодо оцінки та підвищення ефективності податкового середовища господарювання підприємств.

Наукова новизна результатів дослідження полягає в такому:

уперше:

розкрито сутність податкового середовища господарювання підприємств шляхом виділення: статичної та динамічної складових податкової системи, фіскальних органів й органів, що формують податкове законодавство, та отримано оцінку ефективності елементів податкового середовища елементів з використанням методу функціонально-вартісного аналізу, співвідношення отриманих і потенційно можливих податкових платежів, відношення отриманих податкових платежів до витрат платників податків та держави на податкове провадження;

розроблено модель регресивного оподаткування прибутку підприємств, яка спрямована на підвищення регулюючої функції податку на прибуток та врахування фіскальних інтересів держави й базується на співвідношенні між зменшенням ставки та збільшенням прибутку;

удосконалено:

спосіб обчислення податку на додану вартість шляхом використання частки доданої вартості в ціні, яка для різних видів економічної діяльності визначається як відношення доданої вартості до випуску продукції (робіт, послуг);

оцінку доцільності переходу на спрощену систему оподаткування малих підприємств з врахуванням впливу матеріаломісткості, трудомісткості, рівня рентабельності продукції;

процедуру визначення доцільності державного стимулювання підприємницької діяльності, яка, крім загальновідомих критеріїв надання податкових пільг, містить такі кількісні критерії, як ефективність використання податкового потенціалу та податковий коефіцієнт, і включає механізм контролю за наданою податковою пільгою та алгоритм визначення максимального розміру податкової пільги, при якому вона повністю окупається;

дістали подальшого розвитку:

поняття податкової системи шляхом включення до нього методів і принципів податкового провадження; поняття податкового провадження розширюється додаванням методів і принципів побудови податків та податкового контролю.

Практичне значення одержаних результатів. Викладені в дисертації теоретичні положення та розроблені практичні рекомендації дозволяють вирішити низку питань, пов'язаних з оцінкою та підвищенням ефективності податкового середовища господарювання підприємств України, враховують інтереси держави та платників податків.

До результатів, які мають найбільше практичне значення, належать пропозиції щодо:

проведення оцінки ефективності податкового середовища, що дозволяє виділити основні напрями підвищення його ефективності і зосередити увагу на першочергових завданнях;

використання методу функціонально-вартісного аналізу для вдосконалення механізму адміністрування окремих податків та оптимізації витрат на податковий облік на підприємстві;

використання моделі регресивного оподаткування прибутку для підвищення регулюючої функції податку на прибуток підприємств в Україні;

використання алгоритму визначення доцільності переходу малих підприємств до спрощеної системи оподаткування, що дозволить знизити витрати на податкове планування на підприємстві;

використання процедури визначення доцільності податкового стимулювання підприємницької діяльності та розробленої на її основі комп’ютерної програми.

Розробки та рекомендації автора використовуються в практичній діяльності підприємств Донецької області, ДПІ м. Донецьк, що підтверджується відповідними документами, які містяться в додатках до дисертації: ТОВ "Концепт" (довідка № 204 від 16.06.2003 р.), АТЗТ "Валентин" (довідка № 415 від 17.07.2003 р.), ШППУ ДВАТ "Трест Донецькшахтопроходка" (довідка № 01/115 від 16.02.2004 р.), ДПІ Петровського району м. Донецьк (довідка № 7223/10/17-2 від 22.03.2004 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, у якій викладено авторський підхід до розробки теоретичних, практичних положень і рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності податкового середовища господарювання підприємств України. Особистий внесок у праці, опубліковані у співавторстві, визначено у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні наукові положення та практичні результати наукового дослідження доповідалися автором й одержали схвалення на засіданнях кафедри фінансів та банківської справи Донецького національного технічного університету; на Міжнародній науково-практичній конференції "Проблеми забезпечення економічної безпеки" (м. Донецьк, 2001 р.); Першій Міжнародній-Другій Всеукраїнській науковій конференції студентів та молодих учених "Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання" (м. Донецьк, 2001 р.); Третій Міжнародній конференції студентів і молодих учених "Економіка і маркетинг у XXI сторіччі" (м. Донецьк, 2002 р.); Науково-практичній конференції "Теорія і практика сучасного менеджменту: проблеми та шляхи їх вирішення" (м. Тернопіль, 2002 р.); Третій Міжнародній науково-методичній конференції "Менеджмент малого і середнього бізнесу: проблеми, навчання, перспективи" (м. Севастополь, 2003 р.); науково-практичній конференції "Актуальні проблеми державного управління та менеджменту" (м. Запорожжя, 2003 р.); III Міжрегіональній науково-практичній конференції "Оподатковування в промисловому регіоні: теорія, практика і перспективи розвитку" (м. Донецьк, 2003 р.); Другій Міжнародній науково-практичній конференції "Стан і проблеми трансформації фінансів та економіки регіонів у перехідний період" (м. Хмельницький, 2004 р.).

Публікації. Основні результати дослідження опубліковані в 17 наукових працях, серед яких 5 статей – у наукових журналах, 5 статей – у збірниках наукових праць і 7 публікацій – у матеріалах конференцій. Загальнийзагальним обсяг публікацій – 5,7 д.а., з яких автору належать 4,6 д.а.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів і висновків, викладених на 174 сторінках машинописного тексту. Матеріали роботи містять 11 таблиць і 34 рисунки, які подано на 14 сторінках. Список використаних джерел із 219 найменувань уміщено на 19 сторінках, 7 додатків – на 71 сторінці.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У дисертаційній роботі на основі проведеного автором дослідження захищаються такі основні положення.

Розділ 1. Теоретичні аспекти формування податкового середовища господарювання підприємств та його стан в Україні. Дослідженню теоретичних положень розвитку оподаткування належить вирішальне значення при формуванні ефективного податкового середовища господарювання підприємств, яке є одним з основних у зовнішньому середовищі підприємства (рис. 1). Особливе місце у цьому процесі займає однозначне використання таких категорій як "податкове середовище", "податкова система", "податкове провадження", гармонічне застосування на практиці основних умов та протиріч формування податкового середовища.

Податкове середовище у роботі розглядається як податкова система, фіскальні органи, що забезпечують адміністрування податкових доходів держави, та органи, що формують податкове законодавство. Податкова система виступає як сукупність податків і зборів (обов'язкових платежів) – статична складова, а також принципів, методів їх побудови, нарахування, сплати та податкового контролю – динамічна складова. Поглиблюючи зміст податкового провадження, крім сукупності прийомів, способів і методик, які визначають стадії нарахування та сплати податків, до нього необхідно включити принципи і методи побудови податків, що використовуються перед нарахуванням, а також необхідні для завершення циклу податкового провадження методи та принципи податкового контролю.

Серед основних умов, які обов’язково слід ураховувати при вдосконаленні податкового середовища господарювання підприємств, виділено такі:

випередження практикою оподатковування фінансової науки є причиною того, що остання не встигає довести суспільству справедливість стягування податків;

можливість затягування в часі реакції на зміни в податковій системі (поведінка платників податків, суми податкових платежів та ін.) ускладнює прогноз у швидко мінливих умовах зовнішнього та внутрішнього середовищ;

можливість підвищення певною мірою ефективності господарської діяльності через зростання податкового навантаження;

недопустимість обкладання податками частини доходу платника, необхідної для збереження самого доходу.

Виконання основних вимог, які суспільство та держава пред’являють до податкової системи – економічна ефективність і соціальна справедливість, – спрощується з урахуванням протиріч, які виникають під час формування та функціонування податкових систем, а саме: при встановленні оптимального співвідношення та кількості податків, взаємозв’язку в податку фіскальної та регулюючої функцій, ставок податку, податкових пільг, відносин між державним та місцевими бюджетами при розподілі податкових платежів.

Незважаючи на стабілізацію ситуації та зростання економічних показників і податкових платежів у порівняльних цінах за 2000-2002 рр., і в даний час податкова політика України не досягає своєї мети, багато в чому не відповідає проголошеним принципам. Розгляд розвитку податкового середовища України підтвердив прояв і недостатню узгодженість у вітчизняній системі оподаткування властивих усім податковим системам протиріч, а також необхідність поглибленого вивчення податкового середовища з метою точної оцінки факторів, які знижують його ефективність.

Розділ 2. Аналіз ефективності податкового середовища господарювання підприємств України. Специфіка функціонування податкового середовища господарювання підприємств потребує розробки процедури визначення його ефективності, яка дозволяла б проводити аналіз на рівні держави та на рівні платника податків. Аналіз проводився за таким алгоритмом (рис.2).

де і –сукупні податкові платежі та платежі за і-м податком (збором), грн.; і –сукупні витрати держави на податкове провадження та витрати, пов’язані з адмініструванням і-го податку (збору), грн.; і– сукупні витрати платників податків на податкове провадження та витрати на нарахування та сплату
і-го податку (збору), грн.; – максимально припустимий податковий коефіцієнт (тягар), %; – розрахункове значення податкового коефіцієнта, %; і –сукупний податковий борг і борг по і-му податку (збору), грн.; і –реальні втрати від наданих законодавством податкових пільг та від пільг за і-м податком (збором), грн.; і – податкові платежі, недоотримані через тіньову економіку та ухиляння від сплати і-го податку (збору), грн.; – збори до фондів соціального страхування, грн.; – валовий внутрішній продукт, грн.;
і – фінансові санкції за порушення податкового законодавства та ухиляння від сплати і-го податку (збору), грн.; – ефективність використання податкового потенціалу (ефективність динамічної складової податкової системи – системи податкового провадження), %; – ефективність використання податкового потенціалу і-го податку (збору) – оцінка статичної складової податкової системи, %; – ефективність витрат держави на адміністрування податків (зборів) і витрат платників податків на нарахування та сплату кожного з них (оцінка статичної складової податкової системи); – перевищення сукупних податкових платежів над сукупними витратами держави та платників на податкове провадження (ефективність адміністрування податків (зборів)); і – показники, які показують, у скільки разів перевищує () відповідно (), тобто характеризують ефективність нарахування та сплати податку (збору) чи всіх податків (зборів) з позицій платника.

При обчисленні податкового коефіцієнта було встановлено, що рівень податкового тиску на економіку України в 1999-2001 рр. був оптимальним і складав 18% і 28% (з урахуванням зборів у соціальні фонди), тому що супроводжувався збільшенням як ВВП, так і податкових платежів у порівняльних цінах. За рівнем впливу на аргументи розподіляються так: податкові платежі, збори до фондів соціального страхування, існуючий податковий борг, витрати підприємств, пов’язані з функціонуванням податкового середовища.

Проте, розрахунки податкового навантаження на основі даних шістнадцяти вітчизняних підприємств підтвердили факт нерівномірного (до кількох порядків) його розподілу між підприємствами України, коли перевищував максимально припустиму величину. Це підтвердило необхідність використання в знаменнику формули ефективності динамічної складової податкової системи доданка можливих надходжень від скасування наданих законодавством податкових пільг , у якості яких використовувалися ті, які ДПА виділяє як "реальні втрати бюджету" від їх надання. Як податковий борг використовувалося його значення на кінець кожного року аналізу без урахування сум списання, бо якщо держава йде назустріч платникам і списує борги, значить визнає, що вилучення вищі за припустимий рівень, і тому не може їх одержати. Втрати через тіньову економіку знаходилися множенням її частки у ВВП і виявлених раніше оптимальних податкових коефіцієнтів та збіглися з результатами розрахунків інших дослідників.

Показник є відношенням фактично сплачених податкових платежів до потенційно можливих платежів і може використовуватися на рівні держави, області, району, конкретного платника податків, як для всієї сукупності податків (зборів), так і для окремого з них. Обчислення має найбільшу інформаційну цінність при аналізі податкового середовища господарювання підприємств, оскільки характеризує динамічну складову податкової системи поряд з результативністю фіскальних органів. Результати розрахунків дозволяють стверджувати, що протягом усього аналізованого періоду (1995-2002 рр.) найбільший вплив на зменшення податкового потенціалу мали тіньова економіка та пільги в оподаткуванні, меншою мірою – податковий борг (рис.3).

За звітними даними шістнадцяти вітчизняних підприємств визначено ефективність кожного зі сплачуваних на цих підприємствах податків і зборів (статичної складової податкової системи на рівні підприємства). Було встановлено, що підприємства широко використовують можливості податкового планування, намагаються в першу чергу погасити заборгованість за податком на прибуток і ПДВ, допускаючи заборгованість з інших податків і зборів.

При проведенні функціонально-вартісного аналізу системи податків на рівні підприємств і розрахунку як витрати на функціонування податкового середовища використовувалися витрати часу платників податків при їх нарахуванні та сплаті і держави на їхнє нарахування, облік, контроль і збір . Аналіз дозволив встановити незбалансованість між ступенем значущості податку (збору) і трудомісткістю його нарахування та сплати, а саме: за податком на прибуток, ПДВ, комунальним податком, збором за використання природних ресурсів. Ранжирування податків і зборів на рівні підприємств за їх середніми функціонально-вартісними оцінками та за методом розміщення пріоритетів дозволяють рекомендувати об'єднати збори у фонди соціального страхування в один збір, підвищити ставки комунального податку і – що особливо важливо для України – ставки збору за використання природних ресурсів і збору за забруднення навколишнього природного середовища. Також було встановлено, що чим значніші обсяги діяльності підприємства, тим більшою кількістю податків його можна обкладати, а для підприємств малого бізнесу можна рекомендувати скасувати деякі податки, що підтверджено широким поширенням і збільшенням платежів від використовуваного в Україні єдиного податку.

Розрахунок показника ефективності адміністрування податків (зборів) відрізняється від використовуваного на практиці відношення наявністю в знаменнику витрат платників, що дозволяє оцінити віддачу податкової системи та її ефективність для суспільства в цілому, а не тільки з позицій фіскальних органів. Зменшення та коливання показника у період 1995-2000 рр. зумовлене змінами у витратах на адміністрування. Збільшення показника у період 2000-2002 рр. свідчить про підвищення ефективності витрат на адміністрування податків, але збільшення податкового боргу за цей період вказує на протилежний процес.

Наявність визначених недоліків податкового середовища господарювання підприємств України потребує розробки відповідних заходів щодо підвищення його ефективності.

Розділ 3. Напрями підвищення ефективності податкового середовища господарювання підприємств України. Відповідно до результатів аналізу податкового середовища з урахуванням інтересів держави та платників податків розроблено заходи щодо стимулювання підприємницької діяльності шляхом поліпшення функціонування податку на прибуток підприємств, ПДВ, єдиного податку та вдосконалення процедури надання пільг.

З метою підвищення регулюючої функції податку на прибуток запропоновано модель регресивного оподаткування прибутку підприємств. У моделі зменшення ставки відстає від збільшення прибутку, й тому абсолютний розмір податку збільшується. Це відставання є достатнім для того, щоб не зменшити частину прибутку, що залишається в розпорядженні підприємств. Пропонується така формула розрахунку ставки податку на прибуток:

, %, (1)

де – ставка податку в базовому періоді (25%); – коефіцієнт гальмування ставки податку на прибуток, ; – коефіцієнт регулювання швидкості зменшення ставки податку на прибуток, ; і – відповідно оподатковуваний прибуток звітного та базового (до використання моделі) періодів, грн.

Передбачається встановлювати коефіцієнт залежно від галузі господарювання в межах від 0.2 до 0.5, щоб, з одного боку, максимально можливе зменшення ставки податку на прибуток склало 50% (з метою необхідного задоволення фіскальних потреб держави та виключення порушення стабільності надходжень коштів у бюджет). З іншого боку, як показали розрахунки, подальше зменшення коефіцієнта (менший за 0,2) позначиться негативно на зацікавленості платників податків у використанні пропонованої моделі (табл.1). Конструкція коефіцієнта сприяє стимулюванню вітчизняного бізнесу до легалізації прихованої (тіньової) діяльності, розширенню виробництва та збільшенню прибутку, тому що саме темпи збільшення прибутку впливають на зменшення ставки податку на прибуток до мінімального рівня. Наявні межі зміни коефіцієнтів і дозволяють визначити поле можливих значень ставки податку на прибуток у звітному періоді (табл.1).

Зниження бюджетоутворюючої ролі ПДВ, наявність зловживань у процесі відшкодування визначили необхідність його удосконалення. Запропоновано в момент перерахування коштів на рахунок продавця одночасно перераховувати в держбюджет ПДВ у розмірі, що дорівнює добутку ставки (20%) на ціну реалізації та на частку доданої вартості в ціні , тобто:

, грн., (2)

де – додана вартість у ціні реалізації, грн.

чЧастка визначається для певного виду економічної діяльності як відношення суми доданої вартості до випуску продукції за поданими у статистиці даними. Пропонована диференціація ставок дасть можливість розширити перелік оподатковуваних товарів (робіт, послуг) і зменшити ймовірність маніпулювань, додатковою гарантією чого є незначна розбіжність ставок ПДВ у ціні (за розрахунками в середньому від 7.5% до 10.5%, існуюча ж ставка ПДВ у ціні становить 16.7%). Такий підхід дозволяє врахувати сформовану в Україні в різних галузях господарювання різницю у структурі виробництва, що сприятиме поліпшенню розподілу податкового тягаря й виконанню затверджених у Законі України "Про систему оподаткування" принципів рівнозначності та пропорційності в обкладанні, дозволить знизити податковий борг, втрати від пільг з цього податку.

Відзначаючи важливість стимулювання розвитку малого бізнесу в Україні, подаються алгоритм і розрахунки, які дозволяють визначити доцільність переходу на спрощену систему оподаткування (при ставці єдиного податку 6%) шляхом порівняння прибутку після оподаткування спрощеної та загальновстановленої системи оподаткування. Розрахунки доводять, що перехід на спрощену систему оподаткування зменшить податковий тягар лише для високорентабельних підприємств сфери послуг, промислових підприємств і торговельних підприємств, які мають високі націнки. Зменшення рівня рентабельності без зміни питомої ваги витрат на оплату праці, або зменшення витрат на оплату праці при незмінній рентабельності, або та зменшення обох показників – усі ці три варіанти вказують на недоцільність використання спрощеної системи оподаткування. Зменшення матеріальних витрат та збільшення витрат на оплату праці підвищують доцільність переходу на єдиний податок.

Як додатковий варіант стимулювання підприємницької діяльності з використанням моделі регресивного оподаткування прибутку підприємств розроблено процедуру визначення доцільності стимулювання підприємницької діяльності. Крім використовуваних у практиці оподаткування критеріїв надання податкових пільг (вид діяльності, статус підприємства), у процедурі запропоновано такі взаємодоповнюючі кількісні критерії як ефективність використання податкового потенціалу та податковий коефіцієнт. Такий підхід стимулює підприємців показувати реальні результати своєї діяльності.

В роботі удосконалено спосіб надання податкових знижок, контроль над наданням яких пропонується проводити шляхом порівняння ефекту держави (втрат платника ) та втрат держави (ефекту платника ) від їх використання, які знаходяться за формулами:

, грн. (3)

, грн. (4)

де – тривалість періоду аналізу (квартал); – пільговий коефіцієнт у
і-му періоді (відсоток зменшення податкового зобов’язання зі сплати податку), частки одиниці; – податкове зобов'язання зі сплати податку в і-му звітному періоді, грн.; – базове податкове зобов'язання зі сплати податку, використовуване для порівняння в і-му звітному періоді, грн.; – номінальна ставка відсотка Національного банку за внеском на депозит у k-му звітному періоді, частки одиниці; – темп інфляції в k-му звітному періоді, частки одиниці.

При цьому необхідно виконувати умову , яка ідентична умові . З цих умов та формул (3) і (4) випливає, що розрахунок втрат і ефекту держави від надання знижки ведеться в межах різниці і проіндексованого , тобто для отримання податкової знижки нарахований для внесення в бюджет податок повинен бути більшим за .

Порівняно з інвестиційним податковим кредитом використання пропонованого способу надання податкових знижок більш зручне, оскільки простіше та дешевше для держави та підприємств. Це досягається завдяки відсутності необхідності контролю над напрямами використання коштів, що зекономлені підприємством при комп’ютеризації пропонованого способу надання податкових знижок, а це дозволить зменшити витрати держави. Пропонований спосіб надання податкової знижки має істотну перевагу порівняно з податковим кредитом при визначенні термінів дії цієї пільги, які пропонується встановлювати в залежності від особливостей процесу відтворення на підприємстві на термін від 1,5 року до 3 років.

З метою автоматизації використання процедури визначення доцільності державного стимулювання підприємницької діяльності у середовищі програмування Microsoft Visual Basic 6.0 було створено програму "Підприємство-стимул", яка, після введення необхідних даних, дозволяє проаналізувати доцільність стимулювання, його можливі варіанти. У програмі реалізовано поданий вище спосіб контролю над наданням податкової знижки, а також алгоритм визначення максимально припустимого пільгового коефіцієнта (максимально можливої податкової знижки), при якому буде виконуватися умова .

Програма “Підприємство-стимул” відповідає вимогам, які були висунуті до процедури визначення доцільності державного стимулювання підприємницької діяльності. Вона припускає участь платника в цьому процесі; ураховує форму власності, статус і вид діяльності платника, а також такі кількісні характеристики, як податковий потенціал і податковий коефіцієнт; передбачає одержання ефекту від пільги платником податків на рівних умовах з державою; дозволяє формувати базу даних підприємств-пільговиків; включає механізм контролю за наданням пільги.

ВИСНОВКИ

У дисертації здійснено теоретичне обґрунтування й вирішення актуального науково-практичного завдання із формування ефективного податкового середовища господарювання підприємств України. Це вирішення полягає у формуванні процедури оцінки ефективності податкового середовища господарювання підприємств, використання якої дозволило зосередитися на першочергових напрямах підвищення ефективності податкового середовища господарювання підприємств України. За підсумками дослідження можна зробити такі висновки.

1. Сутність податкової системи слід розглядати у статиці як систему податків, що входять у неї, і в динаміці – як систему принципів і методів податкового провадження (побудови, нарахування, сплати, контролю). Динамічна складова значною мірою, ніж статична, визначає ефективність функціонування тієї або іншої податкової системи на практиці. Взаємозв'язок протиріч, які виникають на шляху інтеграції інтересів держави та платників податків у процесі розвитку податкового середовища, враховувався при проведенні дослідження та розробці процедури оцінки ефективності функціонування податкового середовища, яка дозволяє здійснювати аналіз не тільки в масштабі держави, але й на рівні регіону, галузі, конкретного суб'єкта підприємницької діяльності.

2. Аналіз ефективності динамічної складової системи оподаткування, оснований на відношенні отриманих і потенційно можливих податкових платежів, дозволив виявити, що найсуттєвіший вплив на зниження ефективності використання податкового потенціалу України мають тіньова економіка та надані податкові пільги. Обгрунтовано використання при розрахунку податкового коефіцієнта в чисельнику формули (крім податкових платежів і зборів на соціальне страхування) податкового боргу та витрат платників податків, пов'язаних з функціонуванням податкового середовища.

3. Аналіз ефективності статичної складової податкової системи (системи податків) методом функціонально-вартісного аналізу дозволив виділити незбалансованість між ступенем значущості податку (збору) і трудомісткістю його нарахування та сплати, а саме: за податком на прибуток, ПДВ, комунальним податком, збором за використання природних ресурсів. Розрахунки показали, що чим значніші обсяги діяльності підприємства, тим більшою кількістю податків його можна обкладати, а для підприємств малого бізнесу можна рекомендувати скасувати деякі податки.

4. Для підвищення регулюючої функції податку на прибуток запропоновано модель регресивного оподаткування прибутку підприємств, у якій зменшення ставки податку відстає від збільшення прибутку, а тому абсолютний розмір податку збільшується. Пропонована регресія сприяє стимулюванню вітчизняного бізнесу до легалізації тіньової діяльності, розширенню виробництва та збільшенню прибутку, тому що саме темпи збільшення прибутку впливають на зменшення ставки податку на прибуток.

5. Представлений спосіб обчислення ПДВ ураховує сформовану в Україні в різних галузях господарювання різницю у структурі витрат на виробництво. Запропоновано в момент перерахування коштів на рахунок продавця одночасно перераховувати в держбюджет ПДВ у розмірі, що дорівнює добутку ставки ПДВ (20%) на ціну реалізації та на частку доданої вартості в ціні. Ця частка визначається для певного виду економічної діяльності як відношення суми доданої вартості до випуску продукції за поданими у статистиці даними.

6. Подано алгоритм визначення доцільності переходу на спрощену систему оподаткування (при ставці єдиного податку 6%), що базується на порівнянні прибутку після оподаткування за спрощеною та загальною системами оподаткування. Встановлено, що перехід на спрощену систему оподаткування зменшить податковий тягар лише для високорентабельних підприємств сфери послуг, промислових підприємств і торговельних підприємств, які мають високі націнки. Зменшення матеріальних витрат та збільшення витрат на оплату праці підвищують доцільність переходу на єдиний податок.

7. Розроблено процедуру визначення доцільності державного стимулювання підприємницької діяльності, в основі якої лежить використання, крім відомих критеріїв (вид діяльності, статус підприємства), показників ефективності використання податкового потенціалу та податкового коефіцієнта. Такий підхід стимулює підприємства показувати реальні результати своєї діяльності. Пропонований спосіб надання податкових знижок дозволить скоротити втрати держави при їх наданні. З метою автоматизації процедури в середовищі програмування Microsoft Visual Basic 6.0 було створено програму "Підприємство-стимул", яка, після введення необхідних даних, дозволяє проаналізувати доцільність стимулювання, порівняти ефект та втрати від використання податкової знижки, визначити максимально можливу знижку.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях

1. Антоненко В.Н., Бурлуцкий Б.В. Налоговые правонарушения как один из основных факторов, снижающих эффективность налоговой системы Украины // Финансы, учет, банки. Сб. научн. трудов Донецкого национального университета. – Вып.6.– Донецк: ДонНУ, 2001. – С.362-365.

Особистий внесок здобувача: згруповано основні податкові порушення та заходи протидії.

2. Бурлуцький Б.В. Причинно-наслідковий зв’язок низької ефективності податкової системи України та шляхи її підвищення // Финансы, учет, банки. Сб. научн. трудов Донецкого национального университета. – Вып.8. Ч.1. – Донецк: ДонНУ, 2002. – С.121-127.

3. Антоненко В.М., Бурлуцький Б.В. Регресивне оподаткування як чинник підвищення регулювальної ролі податку на прибуток // Фінанси України. – 2002. – №11. – С.72-76.

Особистий внесок здобувача: розробка, обґрунтування регресивної моделі, визначення умов, за яких модель може мати мінімальну стабільну ставку податку на прибуток.

4. Бурлуцький Б.В., Антоненко В.М. Податкове планування як складова фінансового менеджменту суб’єкта малого бізнесу // Вісник Тернопільської академії народного господарства. – Вип.7/2. – Тернопіль: ТАНГ, 2002. – С.132-136.

Особистий внесок здобувача: розроблено алгоритм визначення доцільності переходу на спрощену систему оподаткування.

5. Бурлуцький Б.В., Антоненко В.М. Пільговий режим оподатковування у вільних економічних зонах (ВЕЗ) і територіях пріоритетного розвитку (ТПР) Донецького регіону як спосіб залучення іноземних інвестицій в Україну // Актуальні проблеми міжнародних відносин: Зб. наук. праць Київського національного університету ім. Т. Шевченка. – Вип.35. Ч. II. – К.: КНУ ім. Т. Шевченка. Інститут міжнародних відносин, 2002. – С.36-38.

Особистий внесок здобувача: поглиблено напрями поліпшення інвестиційного клімату у ВЕЗ і ТПР.

6. Бурлуцький Б.В., Антоненко В.М. Шляхи підвищення ефективності податкового контролю в Україні // Вісник Технологічного університету Поділля. – 2002. – №4. – Ч.2. Т.1. – С.119-123.

Особистий внесок здобувача: визначено комплекс заходів щодо підвищення податкового контролю в Україні.

7. Бурлуцький Б.В., Антоненко В.М. "Лінійне" оподаткування як один з факторів, що знижують ефективність регулюючої функції податкової системи України // Наукові праці Донецького національного технічного університету. Серія: економічна. – Вип.46. – Донецьк: ДонНТУ, 2002. – С.85-91.

Особистий внесок здобувача: обґрунтовано межі зміни параметрів моделі стимулювання підприємницької діяльності.

8. Бурлуцький Б.В. Методологічні підходи до оцінки ефективності податкової системи // Наукові праці Донецького національного технічного університету. Серія: економічна. – Вип.60. – Донецьк: ДонНТУ, 2003. – С.100-108.

Друковані праці наукових конференцій, статті в інших виданнях

9. Бурлуцький Б.В., Антоненко В.М. Сучасні проблеми розвитку малого бізнесу в Україні та їх подолання // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2003. – №1. – С.44-49.

Особистий внесок здобувача: виділено податкові чинники, які стають на заваді розвитку малого бізнесу в Україні.

10. Бурлуцький Б.В., Антоненко В.М. Розробка методики визначення доцільності державного стимулювання підприємницької діяльності // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2004. – №1. – С.44-50.

Особистий внесок здобувача: розроблено методику та критерії визначення доцільності державного стимулювання.

11. Бурлуцький Б.В., Хмелева І.В. Актуальні аспекти підвищення ефективності податкового стимулювання лізингових операцій // Материалы Международной научно-практической конференции “Проблемы обеспечения экономической безопасности”. – Донецк: ДонНТУ, 2001. – С.17-19.

Особистий внесок здобувача: визначено податковий аспект проблеми розвитку лізингових операцій в Україні.

12. Бурлуцкий Б.В., Антоненко В.Н. К вопросу об эффективности налоговой системы Украины // Праці Першої Міжнародної–Другої Всеукраїнської наукової конференції студентів та молодих учених "Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання". – Ч.1.– Донецьк: ДонНТУ, 2001.– С.246-248.

Особистий внесок здобувача: обґрунтовано необхідність визначення розміру податкових платежів із доходу суб'єкта підприємництва, нижче від якого державі невигідно обкладати його діяльність.

13. Бурлуцкий Б.В., Антоненко В.Н. Причины и пути снижения уклонений от налогов в сфере малого бизнеса // Матеріали III Міжнародної конференції студентів і молодих учених "Економіка і маркетинг в XXI сторіччі". – Донецьк: ДонНТУ, 2002. – С.33-35.

Особистий внесок здобувача: розкрито головні причини ухилення від оподаткування у сфері малого бізнесу.

14. Бурлуцький Б.В. Напрямки стимулювання й оптимізації розвитку малого підприємництва в Україні (податковий аспект проблеми) // Тези доповідей Третьої Міжнародної науково-методичної конференції "Менеджмент малого і середнього бізнесу: проблеми, навчання, перспективи". – Севастополь: СевНТУ, 2003. – С.44-45.

15. Бурлуцкий Б.В., Антоненко В.Н. Налоговые льготы как метод государственного управления деловой активностью предприятий // Збірник тез доповідей науково-практичної конференції "Актуальні проблеми державного управління та менеджменту". – Т.1, ч.1. – Запоріжжя: ГУ "ЗІДМУ", 2003.– С.33-34.

Особистий внесок здобувача: обґрунтувано необхідності розробки заходів щодо контролю надання податкових пільг.

16. Бурлуцкий Б.В. Анализ эффективности налоговой системы Украины // Материалы III-й межрегиональной научно-практической конференции "Налогообложение в промышленном регионе: теория, практика и перспективы развития". – Донецк: ДонГУЭТ им. М. Туган-Барановского, 2003. – С.273-279.

17. Бурлуцкий Б.В. Повышение объективности механизма налогового стимулирования предпринимательской деятельности // Матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції "Стан і проблеми трансформації фінансів та економіки регіонів у перехідний період". – Хмельницький: Еврика, 2004. – С.25-29.

АНОТАЦІЯ

Бурлуцький Б.В. Формування ефективного податкового середовища господарювання підприємств. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. – Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, Луганськ, 2004.

Розроблено процедуру аналізу ефективності податкового середовища господарювання підприємств. Установлено, що найбільший вплив на зниження ефективності податкового середовища України мають тіньова економіка та податкові пільги. Запропонована модель регресивного оподаткування прибутку підприємств спрямована на збільшення прибутку та розширення виробництва. Запропонований спосіб обчислення ПДВ ураховує сформовану в Україні в різних галузях господарювання різницю у структурі виробництва. Розроблено алгоритм визначення доцільності переходу на спрощену систему оподаткування, який спрощує податкове планування у сфері малого бізнесу. Представлена процедура визначення доцільності стимулювання підприємницької діяльності заохочує підприємців відображати реальні результати своєї діяльності. За допомогою розробленої комп’ютерної програми "Підприємство-стимул" автоматизовано використання процедури визначення доцільності стимулювання підприємницької діяльності та розробленого способу надання податкових знижок, яким передбачено одержання ефекту від пільги платником податків на рівних умовах з державою.

Ключові слова: податкове середовище, ефективність, податковий потенціал, підприємство, податкові пільги, регресивне оподаткування, стимулювання підприємництва, податкові знижки.

АННОТАЦИЯ

Бурлуцкий Б.В. Формирование эффективной налоговой среды хозяйствования предприятий. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. – Восточноукраинский национальный университет имени Владимира Даля Министерства образования и науки Украины, Луганск, 2004.

В диссертационной работе рассмотрены теоретические и практические аспекты определения и повышения эффективности налоговой среды хозяйствования предприятий Украины. Систематизированы основные условия и противоречия формирования и функционирования налоговой среды, которые учитывались при проведении дальнейших теоретических исследований и разработке практических рекомендаций.

Анализ налоговой среды хозяйствования предприятий Украины по разработанной процедуре показал, что наибольшее влияние на снижение ее эффективности имели теневая экономика и налоговые льготы. Функционально-стоимостной анализ системы налогов на уровне предприятий позволил выделить несбалансированность между степенью значимости налога (сбора) и трудоемкостью его исчисления и уплаты, а именно: по налогу на прибыль, НДС, коммунальному налогу, сбору за использование природных ресурсов. Установлено, что чем больше объемы деятельности предприятия, тем большим количеством налогов его можно облагать, а для предприятий малого бизнеса можно рекомендовать отмену


Сторінки: 1 2