У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ УКРАИНЫ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

БОНДАРЕНКО ІГОР ВІТАЛІЙОВИЧ

УДК 339.88: 338.45 (043.3)

УДОСКОНАЛеННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ УПРАВЛІННЯ

РЕСТРУКТУРИЗАЦІЄЮ ПРОМИСЛОВО-ІНВЕСТИЦІЙНОЇ КОРПОРАЦІЇ

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління

підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Луганськ — 2004

Дисертацією є рукопис

Роботу виконано в Донецькому державному університеті управління Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник: член-кореспондент НАН України, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Пілюшенко Віталій Лаврентійович,

Донецький державний університет управління

Міністерства освіти і науки України,

проректор з наукової роботи, завідувач кафедри

маркетингу.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Амітан Веніамін Наумович, Інститут економіко-правових досліджень НАН України, завідувач відділу економіко-правових проблем розвитку територіальних систем (м. Донецьк);

кандидат економічних наук, доцент Кримська Любов Олександрівна, Запорізький національний технічний університет Міністерства освіти і науки України, завідуюча кафедрою менеджменту і маркетингу (м. Запоріжжя).

Провідна установа – Інститут економіки промисловості НАН України, відділ проблем ефективності підприємств (м. Донецьк).

Захист дисертації відбудеться 17 червня 2004 року о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 29.051.01 у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: 91034, м. Луганськ-34, кв. Молодіжний, 20а.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Східноукраїнського національного університету імені В. Даля за адресою: 91034, м. Луганськ-34, кв. Молодіжний, 20а.

Автореферат розісланий 14 травня 2004 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.В. Козаченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Пріоритетним завданням для суб’єктів виробничої діяльності в Україні є їх найскоріша адаптація до ринкових механізмів хазяйнування, у тому числі до змін зовнішнього середовища.

Підприємство під впливом зміни попиту на продукцію, методів її виробництва й обслуговування зіштовхується з необхідністю радикальної зміни своєї структури і функцій у формі злиття і придбання, поділу і виділення, перетворення або, що частіше зустрічається в господарській практиці підприємств в Україні, у формі комплексної зміни методів функціонування для рішення проблем виживання або підвищення ефективності роботи — реструктуризації. Більш того, потреба в змінах стала виникати настільки часто, що їхній вплив на життєвий цикл підприємства вже не розглядається як виняткове явище.

Важливо зауважити, що необхідність реструктуризації виникає не тільки в підприємств, що знаходяться в нестабільному становищі (спад виробництва й обороту, наближення до стану банкрутства й ін.). Як ні парадоксально, значний інтерес до цих питань виявляють керівники стабільних у фінансово-економічному стані підприємств і корпорацій України, які розуміють, що швидкий ріст обороту, помітне підвищення рівня життя працівників можуть означати “синдром великого бізнесу”, неадекватність системи управління новому масштабу діяльності. У вітчизняній економічній літературі в основному викладені результати досліджень управління реорганізацією і реструктуризацією на основі інструментарію фінансового менеджменту без урахування в достатній мірі інструментарію маркетинг-менеджменту і методів антикризового управління, особливо на перших етапах даного процесу. Проблеми запобігання банкрутства промислових підприємств, їхнього виживання в обстановці перманентної кризи є актуальними для більшості українських підприємств, але наукових праць, що присвячені методології антикризового маркетингу, явно недостатньо.

Тому удосконалення організації управління реструктуризацією промислово-інвестиційної корпорації є актуальним науково-практичним завданням. Актуальність теми роботи підтверджується також нагальною потребою в науково-методичних рекомендаціях для керівників і фахівців промислових підприємств України, що здійснюють реструктуризацію або реорганізацію підприємств.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до плану науково-дослідної роботи Донецького державного університету управління “Теоретико-методичні основи розвитку маркетингу в управлінні економікою України” (номер держреєстрації 0100U003067). При виконанні зазначеної НДР автором було сформульовано принципи структурної трансформації та удосконалення організації управління реструктуризацією промислово-інвестиційної корпорації для низки промислових підприємств України.

Метою роботи є підвищення ефективності виробничої діяльності підприємств, що входять у промислово-інвестиційну корпорацію, за рахунок формування і реалізації програм реструктуризації й антикризового управління, що використовують інструментарій промислового маркетингу.

Для досягнення мети дослідження в дисертації поставлені і вирішені такі задачі:

досліджено науково-методичні основи організації управління реструктуризацією промислових підприємств, що входять у промислово-інвестиційну корпорацію (ПІК);

визначено роль організації управління при перетворенні стратегічного планування в стратегічне корпоративне управління в умовах промислово-інвестиційної корпорації;

розроблено процес формування і реалізації програми реструктуризації промислових підприємств ПІК з урахуванням їх життєвого циклу;

обґрунтовано маркетингові аспекти антикризового управління промисловим підприємством у системі ризику-менеджменту;

розроблено методичні і практичні рекомендації щодо програми реструктуризації промислових підприємств;

упроваджено систему оцінок і планування технічного рівня промислових підприємств.

Об'єктом дослідження є діяльність промислово-інвестиційних корпорацій.

Предметом дослідження є логіка, принципи і способи організації управління промислово-інвестиційної корпорації й основні закономірності антикризового менеджменту діяльності промислових підприємств, що входять у промислово-інвестиційну корпорацію в умовах трансформації економіки.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод пізнання, фундаментальні положення економічної теорії, загальнонаукові принципи проведення досліджень. Теоретичною основою досліджень послугували наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених у галузі менеджменту, конкурентоспроможності та конкуренції, антикризового маркетинг-менеджменту процесу реструктурування промислових підприємств у складі промислово-інвестиційних корпорацій.

Інформаційною базою дослідження є діючі законодавчі та нормативні документи, що регулюють діяльність промислових підприємств і корпорації в Україні, статистичні дані і матеріали первинної звітності промислових підприємств; результати наукових досліджень, проведених провідними інститутами і вузами України, а також безпосередньо автором.

У роботі використано системно-структурний аналіз (при дослідженні особливостей організації управління реструктуризацією промислово-інвестиційної корпорації). При встановленні закономірностей процесів формування і реалізації програм реструктуризації промислових підприємств ПІК з урахуванням їх життєвого циклу використовувались методи порівняльного аналізу і синтезу, економіко-статистичного аналізу. Метод графічного зображення аналітичних даних – SWOT-аналіз, використаний в аналізі переваг і недоліків промислових підприємств, що входять у промислово-інвестиційні корпорації; економіко-математичні методи моделювання – у дослідженні системи оцінок і планування технічного рівня промислових підприємств.

Наукова новизна отриманих результатів.

Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає в теоретичному обґрунтуванні напрямів удосконалення організації управління реструктуризацією промислово-інвестиційної корпорації та розробці пропозицій щодо підвищення її ефективності в сучасних умовах.

Наукова новизна результатів дослідження полягає в такому:

вперше:

розроблено процес формування і реалізації програми реструктуризації промислово-інвестиційної корпорації та їх складової – підприємств з урахуванням життєвого циклу підприємств;

упроваджено систему оцінок і корпоративного планування технічного рівня промислових підприємств, що входять до промислово-інвестиційних корпорацій;

розроблена послідовність оцінки ефективності роботи промислово-інвестиційних корпорацій, що використовує технологію аналізу середовища функціонування.

удосконалено:

принципові основи формування стратегії реструктуризації зв’язано-диверсіфікованих систем, що враховує корпоративний, діловий, функціональний й оперативний організаційні рівні;

основи маркетинг-менеджменту для використання виробничими підприємствами, що входять у промислово-інвестиційну корпорацію;

способи реалізації промислового маркетингу в процесі реструктуризації підприємств, що входять у промислово-інвестиційну корпорацію.

Одержали подальший розвиток:

принципи формування і реалізації антикризового управління підприємствами промислово-інвестиційної корпорації, що враховує вплив зовнішнього середовища, критеріальні коефіцієнти адаптації та синергії;

теоретичні положення корпоративного управління підприємствами промислово-інвестиційної корпорації, що пропонує замість оперативного керівництва підприємствами координацію і підтримку бізнес-одиниць при розумному рівні децентралізації;

маркетингові аспекти антикризового управління в системі ризик-менеджменту промисловим підприємством, як складової промислово-інвестиційної корпорації.

Практичне значення отриманих результатів. До числа результатів, що мають найбільше практичне значення, належать пропозиції щодо:

системи оцінок і корпоративного планування технічного рівня промислових підприємств, що входять у промислово-інвестиційну корпорацію;

загальної схеми реструктуризації промислово-інвестиційної корпорації з використанням модернізованого методичного підходу;

комплексної методики оцінки і розрахунку досягнутих і нормативних показників технічного рівня видів виробництва підприємств промислово-інвестиційних корпорацій;

методичної бази маркетинг-менеджменту для використання виробничими підприємствами і корпораціями України.

Результати дисертаційної роботи використовуються в практичній діяльності промислових підприємств і корпорацій, котрі діють в Донецькій, Луганській і Харківській областях, що підтверджується відповідними документами, які містяться в додатках до дисертації: Акціонерного товариства „Концерн Стирол”, м. Горлівка (довідка № 01-04/380 від 28.12.2003 р.), науково-виробничого підприємства „Машинобудівник”, м. Харків (довідка № 12/11 від 12.11.2003 р.), промислово-інвестиційної корпорації „Укрпідшипник”, м. Донецьк (акт про практичне використання від 20.10.2003 р. При цьому був отриманий економічний ефект у розмірі 374 тис. грн.), а також Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Верховної Ради України, м. Київ (довідка № 06-17/19-593 від 15.10.2003 р.). Окремі наукові положення дисертації використовуються в навчальному процесі Донецького державного університету управління при викладанні дисципліни „Промисловий маркетинг”, „Виробничий менеджмент”, „Організація підприємства” та „Управління проектами” (довідка № 05-12/64 від 30.10.2003 р.)

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки та висновки дисертаційної роботи є результатом самостійно проведених досліджень автора щодо вирішення поставлених завдань удосконалення управління виробничими підприємствами, що входять у промислово-інвестиційну корпорацію, на основі впровадження процесу формування і реалізації програм реструктуризації і управління бізнес-процесами. Внесок автора у колективно опубліковані роботи конкретизований у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Отримані результати наукових досліджень, висновки та пропозиції доповідалися, обговорювалися і схвалені на I-IV Міжнародних науково-практичних конференціях відповідно: “Україна і її регіони у світовій глобалізованій економіці” (Донецьк, 2000 р.), “Соціально-економічні процеси глобалізації” (Донецьк, 2001 р.), “Глобалізація: трактування і дійсність” (Донецьк, 2002 р.), “Проблеми становлення глобально-інформаційного технологічного укладу в країнах СНД і Китаю” (Донецьк, 2003 р.); на Всеукраїнській науково-практичній конференції “Актуальні проблеми маркетингу в Україні” (Київ, 2000 р.); на регіональній науково-практичній конференції “Донбас-2020: охорона довкілля та екологічна безпека” (Донецьк, 2001 р.); на межрегіональній науково-практичній конференції “Теорія та практика управління у трансформаційний період” (Донецьк, 2001 р.); на всеукраїнській науково-практичній конференції “Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку регіонів України” (Донецьк, 2002 р.); на Всеукраїнській науково-практичній конференції “Сучасні проблеми економіки підприємства” (Дніпропетровськ, 2003 р.).

Публікації. Основні результати дослідження опубліковані в 12 наукових працях, у тому числі – 3 статті в наукових журналах, 4 статті – у збірниках наукових праць і 5 публікацій – в матеріалах науково-практичних конференцій. Загальний обсяг публікацій — 5,03 д.а., з яких авторові належать 3,85 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, що викладені на 168 сторінках машинописного тексту. Матеріали дисертації містять 23 рисунки, 18 таблиць, які подано на 41 сторінках. Список використаних джерел з 175 найменувань приведений на 14 сторінках, 9 додатків — на 45 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У дисертаційний роботі на основі проведених автором досліджень розглянуті, проаналізовані і розроблені такі основні положення.

Розділ 1. Організаційне регулювання економічної діяльності виробничих підприємств, що входять у промислово-інвестиційну корпорацію.

Генеральною метою корпоративного менеджменту в умовах промислово-інвестиційної корпорації є розробка і здійснення корпоративної стратегії як ідеальної моделі намірів і цілей, що визначають ділову і фінансову програму підприємств корпорації. Ціль їх стратегії — досягнення стійких конкурентних переваг на ринках. Головна стратегія це не тільки власний шлях розвитку материнської компанії і підприємств, що входять у корпорацію, вона ще повинна сформувати маркетингову і фінансову стратегії.

Модель стратегічних рішень у контексті маркетинг-менеджменту визначає основну область ділової активності корпорації, дійсний і бажаний (прогнозований) спосіб її економічної і соціальної організації, а також характер економічної або неекономічної взаємодії інтересів акціонерів, працівників і суспільства в цілому. Варто погодитися з думкою відомих фахівців в області корпоративного менеджменту, що корпоративні здібності відносяться до визначення того, що компанія може робити і розуміння цього вимагає детального аналізу сильних і слабких сторін компанії (SWOT- аналізу) відповідно до її технологічних, фінансових, людських і інших ресурсів.

Другий рівень корпоративного управління охоплює процес виробництва, реалізації товарної продукції й одержання прибутку. Корпоративне управління реалізується на рівні корпорації як самостійної юридичної особи.

В умовах діяльності промислових і промислово-інвестиційних корпорацій зростає роль маркетинг-менеджменту, що забезпечує мотивацію взаємодії підприємств, що входять у корпорацію, у конкурентній боротьбі і максимізацію прибутку. Найважливіші етапи процесу маркетинг-менеджменту приведені на рис. 1.

Маркетинг-менеджмент формує комплекс довгострокових і короткострокових управлінських впливів на всі підприємства корпорації й особи, взаємодіючі в сфері маркетингу. При цьому він забезпечує інтенсифікацію зусиль по досягненню маркетингових цілей в запланованих результатах діяльності корпорації. Як інструментарій розробки стратегії і тактики маркетинг-менеджменту виступають комплекс маркетинг-мікса і методи мотивації. Інтеграція маркетингу і менеджменту створює управлінську складового ефекту в структурі сінергічного ефекту маркетингу. Управлінський ефект виражається в прискореному досягненні цілей маркетингу за рахунок підвищення рівня планування, організації, координації, мотивації і контролю всіх заходів, зв'язаних з інтенсифікацією маркетингової політики промислової корпорації і часток маркетингових політик підприємств, що входять у корпорацію. У залежності від характеристик базової корпоративної стратегії, кон'юнктури товарного ринку і стану зовнішнього середовища на мікро- і макрорівнях підприємствам необхідно вибрати модель маркетинг-мікса з урахуванням мотивації персоналу, у тому числі служби маркетингу.

Реалізація корпоративної стратегії вимагає гнучкої адаптації підприємств, що входять у корпорацію, до умов, які диктуються ринком, що викликає необхідність трансформації бізнес-процесів на основі реструктуризації, реорганізації, реінжинірінга.

Особливо ефективна реструктуризація для підприємств, що входять у корпорації, тому що останні здатні здійснювати інвестування за рахунок власних ресурсів, мають у своєму розпорядженні розвинену службу маркетингу і здатні направити зусилля підприємства, що переживають кризу, на організацію виробництва і збуту конкурентноздатної продукції в порівняно короткий термін. Для корпорації і підприємств, що входять у них, реструктуризація є способом їхньої внутрішньої перебудови, що дозволяє підвищити ефективність до мінливих вимог ринку і досягненнями науково-технічного прогресу. Реструктуризація є не разової, а постійною функцією підприємства, за допомогою якої воно залишається конкурентноздатним і прибутковим за рахунок своєчасної і гнучкої адаптації до мінливої кон'юнктури і вимог ринку.

В умовах ПІК, крім видів антикризових методів таких як реструктуризація, досить часто використовується реорганізація окремих підприємств, здійснювана шляхом горизонтального, вертикального і родового злиття підприємств.

Фактором позитивної трансформації є інноваційна діяльність, що повинна враховувати не тільки стадії життєвого циклу товару, але і стійкий стан виробничої системи, що залежать від фази життєвого циклу підприємства. Проблема трансформації бізнесів-процесів промислових підприємств, що входять у ПІК, вимагає розгляду процесу трансформації групи підприємств, що мають різні стадії життєвого циклу.

Розділ 2. Дослідження умов формування і реалізації програми реструктуризації виробничих підприємств, як складової промислово-інвестиційної корпорації.

Антикризове управління підприємством містить у собі вибір місії підприємствами, визначення мети, формування і підтримка на належному рівні стратегічного потенціалу підприємства, здатного забезпечити протягом тривалого періоду конкурентні переваги підприємства на внутрішньому і зовнішньому ринках. Загальна модель організації антикризового управління показана на рис. 2.

Складні зв’язано-диверсіфіковані системи (ЗДС), до яких відносяться корпорації, концерни можуть знаходиться в квазістабильному стані. Під останнім розуміється такий стан, коли, принаймні, одна структурна одиниця ЗДС знаходиться в перехідному періоді. Вплив перехідних періодів на стан ЗДС пропонується оцінити по абсолютних величинах і швидкостях їхнього виміру наступних критеріїв:—

процес адаптації , що відбуваються зміни ,—

процес реструктурірованія , сінергічний процес .

У роботі проведений аналіз перехідних періодів адаптації Ка і коефіцієнта сінергії Кс, розрахованих відповідно по формулах:

; (1)

. (2)

Результати аналізу дозволили зробити висновок, що при виборі стратегії антикризового управління підприємствами, що входять у промислово-інвестиційну корпорацію, варто враховувати вплив макро- і мікро факторів оточуючого середовища на поведінку корпорації як системи, що можна оцінювати по крітеріальним коефіцієнтам адаптації і сінергії.

Визначені проблеми, вирішення яких підвищить ефективність діяльності промислово-інвестиційних корпорацій в Україні, зокрема ПІК „Укрпідшипник”, а саме:

не створені механізми мотивації залучення вільних коштів в акціонерному товаристві, їхнього ефективного використання для розвитку і забезпечення гарантій вкладників;

законодавчий підхід держави до акціонерних товариств не диференційований по обсязі капіталу;

система корпоративного управління не доповнюються зовнішньої, що забезпечує розвиток фондового ринку і мотивацію менеджерів корпорації, орієнтований на підвищення її діяльності;

діючий фондовий ринок не несе інформаційних функцій, тому що корпорації і підприємства не зацікавлені в розкритті зведень про свою діяльність.

Для забезпечення стабільної й ефективної роботи корпорації необхідно сформувати і реалізувати програму реструктуризації кожного підприємства на основі концепції маркетингу – удосконалення виробництва з урахуванням результатів перепроваджених діагностики і ситуаційного аналізу підприємств, що входять до корпорації.

Найважливішою складовою процесу діагностики є ситуаційний аналіз, задачею якого є формування проблемного поля й одержання вихідних даних для розробки стратегії розвитку підприємства. Найважливішим етапом ситуаційного аналізу є SWOT-аналіз.

У рамках об'єкта дослідження в дисертаційній роботі проведений SWOT- аналіз чотирьох підприємств: ВАТ “Артемівський завод по обробці кольорових металів”, ВАТ “Донбаскабель”, ВАТ “Донецьккокс” і ВАТ “Машинобу-дівний завод “Вистек”. Вибір саме цих підприємств обумовлений тим, що вони відносяться до різних галузей промисловості, знаходяться на різних стадіях життєвого циклу, наприклад, елімінації, також економічного росту і їхніх фінансово-економічних показників досить диференційовані. Результати SWOT-аналізу дозволили кількісно оцінити сильні і слабкі сторони підприємств, погрози і можливості зовнішнього середовища, сформувати програмні поля, сформулювати й оцінити проблеми і виділити стратегічні зони господарювання, що в цілому в істотному ступені визначають умови формування і реструктуризації підприємств, що входять у корпорацію. При цьому була оцінена ступінь готовності підприємства до реструктуризації. У дисертаційній роботі запропонована методика комплексної оцінки готовності підприємств до стратегічних змін, заснована на використанні принципів маркетингової експертної оцінки ознак готовності. Розглядаються такі ознаки готовності як визначеність місії, цілей, стратегії, здатність розпізнавання проблем, організація робіт з підвищення конкурентоспроможності, рівень корпоративної культури й ін., всього 16 ознак. Оцінка ознак експертами вироблялася по наступній шкалі: “5” — дана ознака виявляється на підприємстві цілком, “4” — не цілком, “3” — слабко, “2” — не виявляється.

Оцінний бал визначається по формулі:

, (3)

де Sij — бальна оцінка j-го експерта ступеня прояву i-го ознаки;

n — кількість експертів, які незалежні;

Ki — коефіцієнт вагомості i-го ознаки (Ki <1);

m — число розглянутих ознак.

Аналізуємо дані оцінок стратегічності, а вони такі: ВАТ “АЗОКМ” - 3,431, ВАТ “Донбаскабель” - 3,82, ВАТ “Донецьккокс” - 3,581, ЗАТ “АМЗ “Вистек” - 3,013. Необхідно відзначити, що об’єкти дослідження мають помірний ступінь готовності до стратегічних змін. Тільки ВАТ “Донбаскабель” має високий ступінь “стратегічності”. Гірше всього стан на ЗАТ “Артемівський машзавод “Вистек”. Наведені дані показують, що в менеджменту ПІК “Укрпідшипник” існують серйозні проблеми щодо підготовки промислового підприємства ЗАТ “Машзавод “Вистек” до стратегічних змін, у т.ч. частині розробки і реалізації програми реструктуризації.

Рівень готовності підприємств корпорації до стратегічних змін і SWOT-аналіз дозволяють топ-менеджерам “Укрпідшипник” прийняти обґрунтовані рішення про напрямки і глибину необхідної трансформації підприємств ПІК “Укрпідшипник”.

В цілях прийняття управлінського рішення по глибині трансформації підприємств запропоновано шість етапів формування програми реструктуризації підприємства:

підготовка проекту програми з попереднім визначенням стратегічних цілей;

попередня діагностика конкурентного середовища і маркетингові дослідження цільових ринків;

розробка маркетингової концепції удосконалення виробництва і бізнес-плану проекту реструктуризації;

розробка етапної моделі і характеристика проекту;

вивчення соціальних аспектів реструктуризації;

визначення джерел фінансування, формування команди по реалізації проекту реструктуризації і прийняття рішення з реалізації проекту.

У процесі формування програми реструктуризації найважливіше значення має розробка і реалізація маркетингової стратегії як для конкретного промислового підприємства так і для промислово-інвестиційної корпорації. Показано, що в результаті реструктуризації з'являється можливість багаторазово продовжувати етап стабільної роботи життєвого циклу підприємства.

Результати проведених автором досліджень показали, що реструктуризація підприємств ПІК “Укрпідшипник” у контексті концепції промислового маркетингу дозволяє істотно переборювати їхні життєві цикли за рахунок реструктуризації і створення нових виробництв орієнтованих на достатньо ліквідну продукцію. У результаті процесу реструктуризації трансформується роль корпоративного центра, що замість оперативного керівництва підприємствами здійснює координацію і підтримку бізнес-одиниць шляхом розумної децентралізації.

Розділ 3. Практичні аспекти реалізації програми реструктуризації промислово-інвестиційної корпорації.

Дослідження показали, що запропонований модернізований методичний підхід до реструктуризації вітчизняних підприємств і викладена уперше в Україні методика оцінки і розрахунку досягнутих корпоративних показників технічного рівня видів виробництв підприємств, що входять у промислово-інвестиційну корпорацію має практичну реалізацію при формуванні програми реструктуризації промислових підприємств. Запропоновані методики формування програми реструктуризації, визначення ефективності роботи корпорації з використанням технології аналізу середовища функціонування також має практичне застосування в діяльності дослідних підприємств.

Запропонований методичний підхід до реструктуризації українських підприємств дозволяє забезпечити реалізацію наступних принципів:

1. Позитивний підхід замість концентрації уваги на проблемах.

2. Перетворення вищого керівництва корпорації в “агентів змін”.

3. Забезпечення причетності і залучення всього топ-менеджменту корпорації в процесі здійснення організаційних змін.

4. Опора на цільові команди, групову динаміку у команді.

5. Використання бенчмаркингу.

6. Наявність загального бачення контурів майбутнього підприємства ключовим персоналом.

7. Вирощування організаційних змін.

Загальна схема реструктуризації промислового підприємства показана на рис. 3.

Для забезпечення якісної організації управління процесом реструктуризації промислових підприємств в роботі розроблено й апробовано комплексну методику оцінки і розрахунку досягнутих корпоративних нормативних показників технічного рівня видів виробництва підприємств промислової корпорації.

Досягнутий показник технічного рівня (ДПТР) видів виробництв характеризує фактичний ступінь прогресивності технологічних процесів і устаткування, а нормативний показник технічного рівня (НПТР) ступінь прогресивності з урахуванням реалізації світових досягнень науково-технічного прогресу і передового звіту.

Показник технічного рівня виробництва оцінюється по шкалі його можливої забезпеченості від 0,1 до 0,9 в залежності від рівня прогресивності технології й устаткування. Характеристика окремих технологічних операцій з описом устаткування постачені кодами, названими визначниками.

Показник технологічного рівня виду роботи Ypj визначається по формулі:

, (4)

де 1…...,2 — порядкові номери видів робіт;

1...…,2 n — порядкові номери операцій у i-ом виді робіт;

Yіn — показник технічного рівня, що відповідає обраному видові визначника;

бin— коефіцієнт значимості n-ої операції, що визначається за експортною оцінкою

Результати оцінки показника технічного рівня виду роботи (виготовлення виливків лиття в піщані форми) ?р для ЗАТ “Машзавод “Вистек” приведені у табл. 1.

Таблиця 1

Вихідні дані за АМЗ “Вистек”

Визначник | Yt | бт

04.05.02.03 | 0,300 | 0,20

04.05.13.05 | 0,500 | 0,15

04.05.22.03 | 0,300 | 0,20

04.05.34.07 | 0,700 | 0,20

Тоді

Для промислово-інвестиційної корпорації „Укрпідшипник” даний показник дорівнює 0,674, а це означає, що ЗАТ “АМЗ “Вистек” необхідно модернізувати виробництво виготовлення виливків лиття в піщані форми.

Достоїнства методики полягають в тому, що дозволяє визначити чисельність основних робітників, необхідних для функціонування того або іншого виду виробництва, ступеня досягнення корпоративного нормативу технічного рівня, визначення розміру фінансування для підвищення досягнутого показника технічного рівня.

Опрацювання технічних аспектів розробки і реалізації маркетингової стратегії при реструктуризації підприємств промислової корпорації показало необхідність мати стратегічні складові для чотирьох організаційних рівнів:

1. Корпоративна стратегія.

2. Ділова стратегія (для кожного виду діяльності).

3. Функціональна стратегія (для кожного функціонального напрямку).

4. Операційна стратегія (для основних структурних одиниць корпорації).

У практичній діяльності ПІК “Укрпідшипник” упровадження зазначеної стратегічної системи дозволило розробити реальні програми реструктуризації підприємств і структурних бізнес-одиниць з оптимальним використанням механізму децентралізації.

Для оцінки ефективності діяльності промислово-інвестиційних корпорацій вперше в Україні запропоновано використовувати технологію аналізу середовища функціонування (АСФ). При цьому кожна ПІК розглядається як система, що має входи і виходи (відповідно, ресурси і вироблена продукція), у якій формується безліч виробничих можливостей і вирішується нелінійна задача оптимізації, що дозволяє оцінювати параметри виробничих можливостей з метою визначення таких, котрі максимізують ефективність. Технологія аналізу середовища функціонування дозволяє не просто одержати кількісні оцінки діяльності промислового об'єкта, але і показати якою мірою підприємству (корпорації) варто знизити витрати або збільшити випуск продукції для того, щоб стати ефективним. Використання АСФ у ПІК „Укрпідшипник” дозволила дати не тільки кількісні оцінки діяльності підприємств, що входять до корпорації, але й сформулювати оптимальну стратегію розвитку.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі здійснено теоретичне обґрунтування й вирішення актуального науково-практичного завдання з удосконалення організації управління реструктуризацією промислово-інвестиційної корпорації. Це вирішення полягає у використанні концепції маркетинг-менеджменту для розробки механізму корпоративного управління процесу реструктуризації промислових підприємств, що входять до корпорації. Основні висновки та результати, які одержано в ході проведених досліджень, зводяться до такого.

1. Трансформація бізнес-процесів підприємств, що входять у промислово-інвестиційну корпорацію, реалізується шляхами реструктуризації, реорганізації, реінжинірінга, інноваційного процесу в залежності від мети й обсягу змін, глибини пережитої кризи, стану конкурентоспроможності продукції, що випускається, рівня технологій, етапу життєвого циклу підприємства.

2. При виборі стратегії антикризового управління підприємствами, що входять у ПІК, варто враховувати вплив макро- і мікрофакторів зовнішнього середовища на поводження корпорації як системи, ґрунтуючись на результатах їхнього аналізу, принаймні, по критеріях-коефіцієнтах адаптації і коефіцієнтах сінергії.

3. Для забезпечення стабільної й ефективної роботи промислово-інвестиційної корпорації і її підприємств необхідно сформувати і реалізувати програму реструктуризації кожного підприємства на основі концепції маркетинг-менеджменту з урахуванням результатів діагностики і ситуаційного аналізу.

4. У результаті процесу реструктуризації трансформується роль корпоративного центра, що замість оперативного керівництва підприємствами, здійснює координацію і підтримку бізнес-одиниць шляхом розумної децентралізації на основі делегування повноважень щодо прийняття рішень.

5. Реструктуризація підприємств у контексті концепції маркетингу дозволяє істотно подовжувати їхні життєві цикли, наприклад, для ВАТ „Донбаскабель” – до 104 років, для ВАТ „АЗОКМ” – до 70 років, для ЗАТ „Вистек” – до 100 років.

6. Використання запропонованої в роботі методики комплексної оцінки готовності промислового підприємства до стратегічних змін по шістнадцятьох ознаках готовності дозволяє здійснювати диференційований підхід до визначення напрямків і обсягів реструктуризації для кожної бізнес-одиниці.

7. Запропонований механізм корпоративного управління враховує досягнуті і нормативні показники технічного рівня видів виробництв, що позитивно впливає на якісний рівень маркетинг-менеджменту процесом реструктуризації промислових підприємств.

8. Розроблена методика оцінки ефективності роботи корпорації на основі аналізу середовища функціонування дозволяє визначати як кількісні показники ефективності, так і необхідні зміни показників господарської діяльності, що приводять до підвищення ефективності.

ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ
ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях

1. Бондаренко І. В. Трансформація (реструктуризація) вітчизняних підприємств та впровадження нових принципів менеджменту // Экономические проблемы и перспективы стабилизации экономики Украины. Сб. научн. трудов ИЭП НАНУ. Т.2. – Донецк: ИЭП НАНУ, 2000. – С. 314–315.

2. Бондаренко И. В., Дубницкий В. И. Условия реализации программы реструктуризации предприятия: концептуальные подходы // Прометей. Региональный сб. науч. тр. по экономике. Вып. 1(2). – Донецк: Юго-Восток, 2000. – С. 306–325.

Особистий внесок здобувача: обґрунтовано підходи до формування основних етапів розробки та впровадження нової оргструктури й сформульовано принципи децентралізації.

3. Бондаренко И. В. Методический подход к определению критериев принятия маркетинговых решений на предприятиях, входящих в промышленную корпорацию // Маркетинг в Україні. Науковий журнал Всеукраїнської громадської організації „Українська Асоціація Маркетингу”. – 2000. – №4. – С. 13–15.

4. Бондаренко И. В. Роль крупных промышленно-инвестиционных корпораций в становлении экономики Украины // Менеджер. Вісник Донецької державної академії управління. – 2001. – №1(13). – С. 13–18.

5. Бондаренко И. В. Концептуальный подход к корпоративному управлению связанно-диверсифицированными системами в условиях глобализации // Прометей. Региональный сб. науч. тр. по экономике. Вып. 1(4). – Донецк: Юго-Восток, 2001. – С. 349–366.

6. Пилюшенко В. Л., Дубницкий В. И., Бондаренко И. В. Маркетинговый механизм корпоративного управления процессом реструктуризации // Менеджер. Вісник Донецької державної академії управління. – 2001. – №4(16). – С. 59–66.

Особистий внесок здобувача: сформульовано принципи використання маркетингового механізму корпоративного управління процесом реструктуризації підприємств, які входять до промислової корпорації.

7. Бондаренко И. В., Пилюшенко В. Л. Некоторые аспекты реструктуризации промышленных предприятий в современных условиях хозяйствования // Прометей. Региональный сб. науч. тр. по экономике. Вып. 2(8). – Донецк: Юго-Восток, 2001. – С. 103–111.

Особистий внесок здобувача: обґрунтовано необхідність використання інструментарію промислового маркетингу, антикризового менеджменту й фінансового менеджменту українськими промисловими підприємствами.

Друковані праці наукових конференцій, статті в інших виданнях

8. Бондаренко И.В., Дубницкий В.И., Возможности компьютерного маркет-моделирования фрагментов маркетинговой деятельности предприятий, входящих в промышленную корпорацию // Стратегія маркетингу в управлінні регіонів та підприємництвом. Зб. наук. праць Донецької державної академії управління. Т.2, Вип.7. – Серія „Державне управління”. – Донецьк: ДонДАУ, 2001. – С. 40–48.

Особистий внесок здобувача: обґрунтовано методичні підходи до використання комп’ютерного маркет-моделювання для рішень економічних задач підприємств, які входять до промислової корпорації).

9. Бондаренко И. В. Методические основы организационного регулирования экономической деятельности в условиях корпоративного управления // Материалы І Международной научно-практической конференции “Украина и ее регионы в условиях глобализируемой экономики”. – ИЭПИ НАН Украины, ДЭГИ. – Донецк: Юго-Восток, 2000. – С. 326–331.

10. Бондаренко И. В. Определение эффективности работы промышленно-инвестиционных корпораций: применение технологии анализа среды функционирования // Материалы всеукраинской научно-практ. конфер. “Современные проблемы социально-экономического развития регионов Украины”. Т.2. – Донецк: ИЭП НАН Украины, 2002. – С. 155–161.

11. Бондаренко И. В., Левчук А. Г. Аспекты комплексного подхода к проблеме совершенствования корпоративных отношений // Материалы докладов ІІІ Международной научно-практической конференции “Глобализация: трактовки и действительность”. – ИЭПИ НАН Украины, ДЭГИ. – Донецк.: Юго-Восток, 2002. – С. 165–177.

Особистий внесок здобувача: запропоновано методичний підхід до формування моделей раціонального використання фінансових коштів з метою соціального забезпечення промислової корпорації.

12. Бондаренко И. В. Модернизированный методический подход к реструктурированию предприятий, входящих в промышленную корпорацию // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Сучасні проблеми економіки підприємства”. Т.2. – Дніпропетровськ, ДНУ, 2003. – С. 56-58.

АНОТАЦІЯ

Бондаренко І. В. Удосконалення організації управління реструктуризацією промислово-інвестиційної корпорації. Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами — Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, Луганськ, 2004.

У роботі виконано дослідження і розроблено процес організації управління реструктуризацією промислово-інвестиційних корпорацій та їх складових бізнес-одиниць. Узагальнено і поглиблено теоретичні аспекти організаційного регулювання економічної діяльності підприємств, що входять у промислово-інвестиційну корпорацію. Обґрунтовано роль маркетинг-менеджменту в корпорації і визначено умови формування і реалізації програми реструктуризації виробничих підприємств з урахуванням їхнього життєвого циклу.

Обґрунтовано вплив макро- і мікрофакторів навколишнього середовища на корпорацію як систему, що дозволило обґрунтувати вибір стратегії антикризового управління підприємствами. Показано як трансформується роль корпоративного центра, що, замість оперативного управління підприємствами корпорації, здійснює їхню координацію з одночасним делегуванням повноважень, що істотно збільшує децентралізацію в управлінні. Запропоновані методики-оцінки готовності підприємств до стратегічних змін, оцінки ефективності роботи корпорації дозволяють здійснювати диференційований підхід до визначення напрямків і обсягів реструктуризації підприємств.

Ключові слова: промислово-інвестиційна корпорація, реструктуризація, організація управління, маркетинг-менеджмент, стійкість, система, оцінка.

 

АННОТАЦИЯ

Бондаренко И. В. Совершенствование организации управления реструктуризацией промышленно-инвестиционной корпорации. Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. — Восточноукраинский национальный университет имени Владимира Даля Министерства образования и науки Украины, Луганск, 2004.

В работе выполнено исследование и разработан процесс эффективной организации управления реструктуризацией промышленно-инвестиционных корпораций и входящих в них бизнес-единиц. Обобщены и углублены теоретические аспекты регулирования процессами управления деятельностью предприятий, входящих в промышленно-инвестиционную корпорацию. Обоснована роль инструментария маркетинг-менеджмента при трансформации промышленных предприятий. Определены условия формирования и реализации программы реструктуризации предприятий промышленно-инвестиционной корпорации с учетом стадии их жизненного цикла. Предложенная и апробированная в условиях ПИК “Укрподшипник” методика комплексной оценки готовности производственных предприятий к стратегическим изменениям позволяет осуществлять дифференцированный подход к определению направлений, глубины и объемов реструктуризации предприятий, а также принимать взвешенные управленческие решения.

Исследовано влияние макро- и микрофакторов окружающей среды на промышленно-инвестиционную корпорацию как связанно-диверсифицирован-ную системы, что позволило обосновать выбор стратегии антикризисного управления предприятиями, входящих в корпорацию. Показано, что эффективным инструментарием, позволяющим ускорить выход Украины и ее регионов из перманентного экономического кризиса является создание, развитие и повышение роли крупных связанно-диверсифицированных систем и систем вертикально интегрированных структур в виде корпораций, концернов, холдингов и других объединений, что, в свою очередь не мешает развитию в конкретной производственной территории предприятий малого и среднего бизнеса, которые смогут выполнять заказы населения и промышленных предприятий.

Доказано, что реализация программы реструктуризации, сформированной в контексте концепции маркетинга – совершенствование производства, обеспечивает стабильную и эффективную работу промышленно-инвестиционной корпорации. Обосновано, что интеграция маркетинга и менеджмента создает управленческую составляющую эффекта в структуре корпорации. При этом трансформируется роль корпоративного центра, который, вместо оперативного руководства предприятиями, осуществляет их действенную координацию с одновременным делегированием полномочий, что существенно увеличивает децентрализацию в управлении. Выявлено, что в условиях деятельности промышленно-инвестиционных корпораций целесообразно формировать стратегии для четырех организационных уровней – корпоративного, делового, функционального и оперативного. Для оценки качества управляющих стратегий для организационных уровней предложено использовать методику оценки эффективности работы промышленно-инвестиционной корпорации и входящих в нее предприятий, которая позволяет по результатам анализа среды функционирования определить как количественные показатели эффективности, так и необходимые изменения показателей хозяйственной деятельности, приводящие к повышению эффективности.

Показано, что модернизированный подход к управлению реструктуризацией украинских промышленных предприятий предполагает реализацию принципов: позитивного подхода вместо концентрации внимания на проблемах; превращение высшего руководства корпорации в “агентов изменений”; обеспечение причастности и вовлечение всего топ-менеджмента корпорации в процесс осуществления организационных изменений; опора на целевые команды, групповую динамику; использование бенчмаркинга; выращивание организационных изменений. В целях совершенствования организацией управления процессом реструктуризации предприятием предложена и апробирована комплексная методика оценки и расчета достигнутых корпоративных показателей технического уровня видов производства предприятий промышленно-инвестиционной корпорации.

Ключевые слова: промышленно-инвестиционная корпорация, реструктуризация, организация управления, маркетинг-менеджмент, устойчивость, система, оценка.

ANNOTATION

Bondarenko I. V. Improvement of the organization of control of re-structuring of industrial-investment corporation

The thesis for obtaining a scientific degree of Candidate of Economic Science in specialty 08.06.01 – Economics, organization and management of companies.— Fast-Ukrainian National University named by Vl. Dal of Ministry of education and science of Ukraine. Lugansk — 2004.

The study is devoted to research and development in organization of management of restructuring industrial corporations and business units they include. It generalizes and deepens theoretical aspects of organizational regulation of economic activities of the enterprises included in the industrial-investment corporation. It substantiates the role of marketing management in the corporation and determines the conditions for working out and implementation of the programme of restructuring industrial enterprises taking into consideration their life cycle.

The study substantiates the influence of macro and micro factors of the environment on the corporation as a system, thus helping to substantiate the choice of strategy of antirecessionary management of enterprises. The study shows transformations in the role of the corporate centre, which, instead of effective management of the enterprises, fulfils its coordination and at the same time transfers its authorities, that substantially increases decentralization in management. The suggested methods of estimation of the effectiveness of the corporation enable to fulfil differentiated approach to determination of the ways and scope of the restructure of the enterprises.

Key words: industrial-investment corporation, restructure, organization of management, marketing management, stability, system, estimation.

Підписано до друку 26.04.2004 р. Формат 60х90/16 0,9 д.а.

Тираж 100 екземплярів. Замовлення №

_____________________________________________________________________

Надруковано в типографії “Юго-Восток Лтд”. 83055, м. Донецьк, вул. Щорса 17.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Тематична модель сучасного регіонального видання (на матеріалі друкованої газетної періодики Кіровоградщини за 1991-2003 роки) - Автореферат - 26 Стр.
“РОЗВИТОК ІДЕЇ ЦІЛІСНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ДИТИНИ В УКРАЇНСЬКІЙ ПЕДОЛОГІЇ 20-30-Х РОКІВ ХХ СТОЛІТТЯ.” - Автореферат - 22 Стр.
РОЗПОДІЛЬЧІ КАМЕРИ НОВОГО ТИПУ В СИСТЕМАХ ВОДОВІДВЕДЕННЯ - Автореферат - 19 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІЧНИХ, ГЕМОДИНАМІЧНИХ, СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНИХ змін У ХВОРИХ НА НИЖНІЙ ІНФАРКТ МІОКАРДА З УРАЖЕННЯМ ПРАВОГО ШЛУНОЧКА - Автореферат - 29 Стр.
ЗАСЕЛЕННЯ ТА ГОСПОДАРСЬКЕ ОСВОЄННЯ ПІВДЕННО-СХІДНИХ СТЕПІВ УКРАЇНИ В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ XVII XVIII СТ. - Автореферат - 28 Стр.
ДІАГНОСТИКА СОЦІАЛЬНО-ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ ЯК УМОВА СОЦІАЛІЗАЦІЇ СТУДЕНТА ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ - Автореферат - 25 Стр.
ПРИНЦИП ПОДІЛУ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ ТА СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ (КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ) - Автореферат - 28 Стр.