У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

БОРЗЕНКОВ СЕРГІЙ ВАЛЕРІЙОВИЧ

УДК 65.012.34

ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ВНУТРІШНЬОВИРОБНИЧОЇ

ЛОГІСТИКИ ПІДПРИЄМСТВА З БЕЗПЕРЕРВНИМ ХАРАКТЕРОМ ВИРОБНИЦТВА

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління

підприємствами

А В Т О Р Е Ф Е Р А Т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Луганськ – 2004

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у Донецькому державному університеті управління Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Ларіна Рена Рінатівна,

Донецький державний університет

управління Міністерства освіти і науки

України, професор кафедри маркетингу.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Заруба Віктор Якович, Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут” Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економічної кібернетики та маркетингового менеджменту (м. Харків);

кандидат економічних наук, доцент Плахута Ганна Андріївна, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри маркетингу (м. Луганськ).

Провідна установа – Національний гірничий університет Міністерства освіти і науки України, кафедра маркетингу (м. Дніпропетровськ).

Захист відбудеться 23 грудня 2004 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 29.051.01 у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: 91034, м. Луганськ-34, кв. Молодіжний, 20а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля за адресою: 91034, м. Луганськ-34, кв. Молодіжний, 20а.

Автореферат розісланий 19 листопада 2004 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.В. Козаченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасний етап економічного розвитку України характеризується реформаторськими перетвореннями, спрямованими на здійснення переходу до ринкової моделі економіки. З переходом на ринкові відносини суб’єкти економіки змушені переглядати основні цілі управлінської діяльності, а також активно використовувати сучасний методичний інструментарій, що забезпечує їхнє ефективне досягнення. Орієнтиром у цих перетвореннях може бути сучасна ринкова економічна система індустріально розвинутих країн, що має численні важелі керування, що стримують ринкову стихію і дозволяють використовувати всі переваги і достоїнства ринку. За ринкових обставин стратегія розвитку суб’єктів господарювання формується з урахуванням ринкової кон’юнктури, вимог, заявлених споживачем до якості запропонованої на ринку продукції.

Одним з важливих факторів підвищення ефективності підприємницької діяльності промислових підприємств із безперервним характером виробництва є ефективне управління внутрішньовиробничими логістичними потоками. Сучасні українські підприємства ще не включили управління внутрішньовиробничими логістичними потоками до складу основних напрямків активно здійснюваної стратегії своєї поведінки в ринковому середовищі і явно недостатньо використовують даний фактор підвищення конкурентоспроможності.

Необхідність теоретичного обґрунтування й розробки практичних рекомендацій щодо формування системи внутрішньовиробничої логістики промислового підприємства з безперервним характером виробництва зумовила вибір теми дисертаційного дослідження та її актуальність.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано в рамках науково-дослідної теми “Теоретико-методичні основи розвитку маркетингу в управлінні економікою України” (державний реєстраційний номер 0100U003067), що виконується в Донецькому державному університеті управління. Автором обґрунтовано внутрішньовиробничу концепцію управління логістичними потоками і її застосування підприємствами з безперервним характером виробництва.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка системи внутрішньовиробничої логістики промислового підприємства з безперервним характером виробництва на основі комплексного управління всіма ресурсами підприємства.

Для досягнення поставленої мети дослідження вирішені такі наукові та практичні завдання:

виявлено закономірності і тенденції в управлінні внутрішньовиробничими потоками з позицій логістики;

розроблено основні положення логістичної концепції управління внутрішньовиробничими потоками промислового підприємства з безперервним характером виробництва;

проаналізовано системи економічних показників стану логістичних потоків в рамках внутрішньовиробничої системи промислового підприємства;

проведено порівняльну оцінку існуючих методик і моделей економічної ефективності внутрішньовиробничої логістичної системи промислового підприємства з метою вибору найоптимальнішого варіанту;

запропоновано основні положення щодо оцінки економічної ефективності внутрішньовиробничої логістичної системи промислового підприємства з безперервним характером виробництва;

досліджено механізм утворення синергічного ефекту в логістичних системах підприємств з безперервним характером виробництва;

здійснено впровадження в діяльність промислових підприємств з безперервним характером виробництва розроблених рекомендацій.

Об’єктом дослідження є логістичні потоки промислового підприємства, що розглядаються як основа для побудови внутрішньовиробничої логістичної системи промислового підприємства з безперервним характером виробництва. Предметом дослідження є принципи і способи формування внутрішньовиробничих логістичних потоків промислового підприємства з безперервним характером виробництва.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод пізнання, фундаментальні положення економічної теорії, загальнонаукові принципи проведення досліджень, сукупність правил визначення понять, способів, прийомів, операцій наукового дослідження на усіх етапах проведення дослідження. Теоретичною основою досліджень послугували наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених в галузі економіки, логістики, маркетингу, виробничого і фінансового менеджменту, теорії управління логістичними потоками, економіко-математичного моделювання і економічного аналізу. Інформаційною базою дослідження є результати проведених автором наукових досліджень, офіційні статистичні дані Державного комітету статистики України, дані статистичної звітності й аналітичні матеріали окремих вітчизняних підприємств з безперервним характером виробництва, законодавчі та нормативні документи, що регламентують діяльність промислового підприємства.

У роботі використані конкретно-пошукові методи (виявлення, відбір, теоретичний аналіз, синтез, актуалізація, класифікація, узагальнення літературних джерел, присвячених питанням логістичного підходу до управління промисловим виробництвом); історико-структурний аналіз (для виявлення основних компонентів системи комплексного управління внутрішньовиробничими логістичними потоками промислового підприємства з безперервним характером виробництва); системний підхід, функціонально-структурний аналіз і метод експертних оцінок (для розглядання промислового підприємства як цілісного комплексу взаємопов’язаних, об’єднаних спільною метою елементів, виявлення внутрішніх і зовнішніх зв’язків логістичної системи, дослідження стану її організації і управління, виявлення причинної обумовленості виникнення проблем і проведення оптимізаційного моделювання діяльності промислового підприємства на перспективу); метод цільового соціологічного опитування і анкетування (при дослідженні думки робітників коксохімічної галузі по відношенню до оцінки діяльності логістичної системи і доцільності використання концепції логістики для удосконалення управління підприємствами даного типу); хронологічний метод (для розглядання розвитку логістичного підходу до управління усіма ресурсами промислового підприємства з безперервним характером виробництва в динаміці, із урахуванням змін і у часовій послідовності); діахроний метод (метод періодизації) (для дослідження якісних змін функціонування внутрішньовиробничої логістичної системи у межах певних періодів розвитку); проблемно-науковий, екстраполяційний, прогностичний методи (для поширення висновків, набутих у результаті аналізу використаних джерел, на управління внутрішньовиробничими логістичними системами підприємств подібного типу).

Наукова новизна отриманих результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає у формуванні системи внутрішньовиробничої логістики промислового підприємств з безперервним характером виробництва, способів і умов її використання.

Наукова новизна результатів дослідження полягає в такому:

уперше:

розроблено логістичну концепцію управління внутрішньовиробничими потоками промислового підприємства з безперервним характером виробництва, яка передбачає відхід від жорстких, детальних планів і перехід до гнучких, мобільних, зручних у роботі і наочних комплексних планів, що дозволяють швидко здійснювати необхідні коректування і розрахунки із урахуванням природних, економічних, технологічних та інших умов, що змінюються;

запропоновано систему управління всіма ресурсами підприємства, що полягає у зменшенні його витрат за рахунок координації і інтеграції функціонування всіх підрозділів і раціонального використання ними внутрішньовиробничих логістичних потоків;

удосконалено:

принципові підходи до побудови логістичної стратегії управління внутрішньовиробничими потоками промислового підприємства, засновані на розробці стратегічного і тактичного плану використання всіх наявних матеріальних ресурсів промислового підприємства на основі виявлення маркетингових пріоритетів розвитку;

економіко-математичну модель “витрати-випуск” за рахунок здійснення повністю злагодженого і внутрішньо збалансованого планування випуску продукції на основі забезпечення безперервного процесу виробництва потрібними ресурсами встановленого об’єму у необхідні терміни часу;

одержали подальший розвиток:

оцінка впливу стану логістичних потоків на результати фінансово-господарської діяльності підприємства, яка з урахуванням можливостей виробництва та ступеню впливу ринкової конкуренції на величину товарообігу дозволяє скоротити потенціальні втрати промислового підприємства;

закономірності виникнення синергічного ефекту внутрішньовиробничої логістичної системи промислового підприємства з безперервним характером виробництва на підставі гармонізації суперечливих економічних інтересів окремих складових логістичної системи.

Практичне значення отриманих результатів. Розроблені в дисертації підходи, способи й отримані результати являють собою методичну базу формування системи внутрішньовиробничої логістики підприємства з безперервним характером виробництва.

До числа результатів, що мають найбільш важливе практичне значення, належать пропозиції щодо:

моделі управління внутрішньовиробничими логістичними потоками, що дозволяє в залежності від задаваємої структури реалізації продукції і якісних характеристик сировини і матеріалів розрахувати фактичний випуск за кожним видом продукції;

стратегії комплексного управління використанням матеріальних ресурсів підприємства з безперервним характером виробництва із застосуванням чинників для аналізу зовнішніх та внутрішніх можливостей, виявлення сильних та слабких сторін функціонування підприємства, графічного аналізу, методу сегментації ринку, позиціонування, методу побудови багатоконкурентної матриці;

проведення оцінки стану логістичних потоків у внутрішньовиробничій системі промислового підприємства з безперервним характером виробництва за допомогою алгоритму удосконалення їх руху.

Результати дисертаційної роботи використовуються в практичній діяльності вітчизняних промислових підприємств з безперервним характером виробництва, що підтверджується відповідними документами, які містяться в додатках до дисертації: ВАТ “ЯКХЗ” (довідка №202/04 від 4.03.04), виробничо-господарського об’єднання “Металургпром” (довідка №ВЛ-240/61 від 27.12.2003), ДП “Укрдіпромез” (довідка №1ЮК/3558 від 5.12.2003).

Окремі науково-методичні положення дисертації використовуються в навчальному процесі Донецького державного університету управління при вивченні дисциплін “Промисловий маркетинг”, “Логістика” (довідка №05-12/90 від 23.01.2004).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки та висновки дисертаційної роботи є результатом самостійно проведених досліджень автора в галузі формування системи внутрішньовиробничої логістики промислового підприємства з безперервним характером виробництва. Внесок автора в колективно опубліковані роботи конкретизований у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Отримані результати наукових досліджень, висновки та пропозиції доповідалися, обговорювалися і схвалені на Всеукраїнській науково-практичній конференції “Теорія та практика управління у трансформаційний період” (м. Донецьк, 2001 р.); на II Міжнародній науково-практичній конференції “Маркетингові дослідження в Україні” (м. Ялта, 2002 р.); на IV Міжнародній науково-практичній конференції “Маркетинг та логістика в системі менеджменту” (м. Львів, 2002 р.), на V, VI, VII і VIII науково-практичних конференціях професорсько-викладацького складу Донецького державного університету управління (м. Донецьк, 2000-2003 рр.).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковано в 12 наукових роботах, серед яких – 2 статті в наукових журналах, 7 статей – у збірниках наукових робіт і 3 публікації – у матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій 3,2 д.а., з яких автору належать 2,7 д.а.

Структура і обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, які наведено на 192 сторінках печатного тексту, у тому числі 18 таблиць і 27 рисунків наведено на 21 сторінці. Перелік використаних джерел з 172 найменувань наведено на 14 сторінках і 1 додаток – на 5 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі на основі проведених автором досліджень захищаються такі основні положення.

Розділ 1. Теоретичні аспекти промислової логістики. Аналіз публікацій в напрямку використання логістичної концепції в управлінні виробництвом показав, що промислова логістика є системою управління промисловим підприємством, направленою на забезпечення раціональних поставок сировини і матеріалів у необхідні проміжки часу. Логістична система промислового підприємства з безперервним характером виробництва повинна представляти собою систему управління промисловим підприємством, спрямовану на забезпечення оптимального руху логістичних потоків (рис. 1).

Основним об’єктом управління промислової логістики є крізний матеріальний потік. Циркуляція логістичних потоків охоплює надходження матеріальних ресурсів на склад підприємства, переміщення їх у цех на початкову операцію, транспортування незавершених продуктів праці в межах цеху, між цехами і, нарешті, по закінченні усіх операцій – переміщення закінчених продуктів праці за межи промислового підприємства у сферу їхньої реалізації і споживання. Під внутрішньовиробничим логістичним потоком промислового підприємства з безперервним характером виробництва прийнято розглядати сукупність сировини, матеріалів, інформації, коштів, енергоресурсів та ін., що рухаються у взаємозалежних виробничих підрозділах і перетворюються в готові продукти праці, які потім через канали розподілу доводяться до споживачів (рис. 2). Розгляд цих формально різнорідних, але за змістом єдиних процесів як цілісного комплексу відіграє важливу роль. Очевидним є той факт, що функції, що у сукупності складають матеріальний потік промислового підприємства з безперервним характером виробництва, технологічно пов’язані, а локальні витрати, ними обумовлені, економічно залежні. Це означає, що зміни в одному з видів діяльності впливають на інші, а спроби зниження окремих витрат можуть привести до більш високих загальних витрат. Для матеріального потоку будь-якого промислового підприємства основною характеристикою повинна бути безперервність, протягом усього технологічного процесу виробництва кожен його учасник повинний забезпечувати взаємозалежну ланку необхідними обсягами ресурсів.

Таким чином, з огляду на взаємозв’язок між функціями, що у сукупності складають матеріальний потік промислового підприємства, його міжфункціональний характер, з одного боку, і приймаючи до уваги свою цільову спрямованість, з іншого боку – промислова логістика передбачає використання організаційно-управлінських механізмів координації, тобто логистических систем.

Отже, в роботі доведено, що логістична система промислового підприємства повинна являти собою організаційний механізм, що, перетинаючи функціональні границі його підрозділів, за рахунок більш гнучкої координації направляє їхні дії на досягнення концептуальної мети логістики – удосконалення руху логістичних потоків на підставі збалансованості постачання ресурсів у часі і за обсягами.

Розділ 2. Концептуальні положення внутрішньовиробничої логістики при безперервному характері виробництві. Основними концептуальними положеннями логістичного підходу до управління внутрішньовиробничими потоками промислового підприємства з безперервним характером виробництва слід вважати сучасні тенденції в області управління внутрішньовиробничими потоками сировини і матеріалів, що передбачають відхід від твердих детальних планів і перехід до гнучких, мобільних, зручних у роботі і наочних планів, що дозволяє швидко здійснити необхідні коректування і розрахунки з урахуванням змінних природних, економічних, технологічних та інших умов. Очевидно, що в ринкових умовах підприємства не матимуть у розпорядженні декілька місяців на проведення планових розрахунків, як це мало місце в умовах адміністративно-командної економіки.

В рамках концептуальних положень показано, що використовуючи традиційні методи управління внутрішньовиробничими потоками промислового підприємства, проблематично в короткий термін скласти збалансований, внутрішньо погоджений план управління внутрішньовиробничими потоками і виробничо-господарською діяльністю промислового підприємства. Ще складніше вносити в нього необхідні корективи. Також слід зазначити, що вживані на більшості підприємств з безперервним характером виробництва методи управління і планування внутрішньовиробничих потоків будуються лише на знаннях і інтуїції конкретних виконавців і спираються на використання значної кількості документів, які в переважній масі відображають лише інтенсивність матеріальних потоків. Аналітичні ж рішення, як доводять дослідження, приймаються на основі 10-15% від цієї маси документів. До того ж, управління внутрішньовиробничими потоками “уручну” часто виявляється незадовільним внаслідок того, що сумісний вплив безлічі чинників на результати і витрати підприємства важко, а іноді і просто неможливо спрогнозувати. Логістичний підхід навпаки дозволяє запобігати великому скупченню напівфабрикатів і готової продукції на складах, недостатньому завантаженню устаткування, неузгодженості в русі матеріальних, інформаційних, фінансових потоків і т.п.

В рамках концептуальних положень внутрішньовиробничої логістики при безперервному виробництві доведено доцільність використання моделі управління внутрішньовиробничими логістичними потоками на основі методу “іnput-output” (“витрати-випуск”), що призначений для аналізу виробництва і розподілу продукції на різних рівнях – від окремого підприємства до народного господарства в цілому. У сфері даного дослідження, особливий інтерес представляє його використання для удосконалення внутрішньовиробничих логістичних потоків промислового підприємства з безперервним характером виробництва. Даний метод дозволяє здійснювати цілком погоджене і внутрішньо збалансоване планування випуску продукції, на основі забезпечення безперервного процесу виробництва необхідними ресурсами матеріалів, устаткування, робочої сили. Принципова схема методу витрати-випуск представлена на рис. 5 і на рис. 6.

Розділ 3. Формування системи внутрішньовиробничої логістики підприємства з безперервним характером виробництва. Під системою внутрішньовиробничої логістики в роботі розуміється різновид виробничої логістичної системи, яка являє собою управлінський механізм, який за рахунок гнучкішої координації декількох підсистем – технологічно пов’язаних виробництв, з’єднаних єдиною інфраструктурою, направляє дії підрозділів підприємства на досягнення концептуальної мети логістики – доставці товарів і виробів в задане місце, в потрібній кількості і асортименті в максимально можливій мірі підготовлених до виробничого або особистого споживання при заданому рівні витрат. Обсяг матеріальних потоків у промислових логістичних системах з безперервним характером виробництва в значній мірі визначає ефективність функціонування цих систем в силу великої капіталоємності потоків сировини і матеріалів, а також їх впливу на кінцеві результати діяльності економічних суб’єктів. При логістичному підході до управління потоками сировини і матеріалів особлива увага приділяється часовому аспекту. Завдяки подачі потрібних матеріалів у потрібне місце і за необхідний проміжок часу досягається значне удосконалення руху усіх видів ресурсів, що дає можливість підійти до реалізації концепції “виробництва з оптимальними обсягами внутрішньовиробничих матеріальних потоків”.

Побудова внутрішньовиробничої логістичної системи промислового підприємства повинна припускати:

обґрунтований вибір цілей;

визначення промислової політики;

розробку заходів оптимізації промислової системи з безперервним характером виробництва;

методи досягнення цілей;

забезпечення основи для ухвалення подальших довгострокових рішень.

Проте важливим напрямом є саме удосконалення практики функціонування промислового виробництва, яке полягає в раціональному використанні можливостей промислового підприємства, у тому числі комплексному використанні всіх видів ресурсів і запобіганні нераціональних дій, які здатні привести до зниження ефективності діяльності промислового підприємства. При цьому, створення системи удосконалення виробництва повинне включати визначення:

кінцевої і проміжної мети промислового виробництва;

задач, рішення яких необхідне для досягнення цілей;

засобів і способів їх рішення;

ресурсів, що вимагаються, їх джерел і способу їх розподілу.

Розробку внутрішньовиробничої логістичної системи промислового підприємства з безперервним характером виробництва може бути представлено наступним чином (рис. 7). Її безсумнівними перевагами є можливість гнучкого реагування на коливання попиту і виникнення збоїв у безперервному виробничому процесі, розрахунок коливної точки замовлення партії сировини і матеріалів, коли момент розміщення замовлення визначається з урахуванням виконання постачальником своїх зобов’язань, коливань попиту й інших факторів, визначення потреби в матеріальних ресурсах разом із задачами прогнозування, контролю за станом матеріальних потоків і з урахуванням витрат на формування і рух матеріальних потоків.

Апробація запропонованої внутрішньовиробничої логістичної системи промислового підприємства з безперервним характером виробництва була проведена на типовому коксохімічному підприємстві, результатом якої є алгоритм удосконалення руху логістичних потоків у внутрішньовиробничій системі (рис. 8). Виходячи з аналізу дії алгоритму можна стверджувати, що раціоналізація логістичних потоків повинна стати одним з найбільш значимих і доступних резервів досягнення більш високих економічних результатів функціонування промислового виробництва. Розрахунки ефективності застосування моделі удосконалення логістичних потоків промисловими підприємствами з безперервним характером виробництва наведено в табл. 1. На підставі даних, що містяться в табл. 1, можливо визначити економію на весь обсяг і на одиницю продукції, одержувану підприємством при заміні традиційного підходу до організації внутрішньовиробничих потоків на альтернативний (логістичний): економія на одиницю продукції (Е1 = 7,65 * 2 / 1000 = 0,015 тис. грн.); економія від зниження браку після заміни сировини на одиницю продукції (Е2 = 226884 / 143962 – (1,58 * 3 / 100) / 1000 = 0,00005 тис. грн.); прибуток від реалізації продукції на одиницю продукції (Е3 = 51,75 * 2 / 1000 = 0,1035 тис. грн.).

При впровадженні моделі удосконалення логістичних потоків підприємства при безперервному виробництві до уваги брались наступні ситуації:

при виробництві коксохімічної продукції на підприємстві використовується сировина та матеріали, що поставляються, в основному, на давальницькій основі єдиним постачальником, однак доцільною є можливість використання альтернативних джерел одержання сировини і матеріалів;

при заміні сировини та матеріалів відбувається зниження відсотка браку. Це обумовлюється технологічними особливостями; при використанні альтернативного виду сировини виникає менше помилок позиціонування;

за умов випуску додаткового виду продукції підприємством, це повинно привести до отримання прибутку.

На підставі розглянутих заходів щодо підвищення ефективності використання матеріального потоку на типовому промисловому підприємстві з безперервним характером виробництва (коксохімічна галузь) визначається ефект економії на одиницю продукції (сінергічний ефект): (Еj = Е1 + Е2 + Е3 = 0,015 + 0,00005 + 0,1035 = 0,119 тис. грн.)

Отже, система внутрішньовиробничої логістики на підставі удосконалення використання всіх ресурсів підприємства з безперервним характером виробництва повинна включати розробку стратегічного і тактичного плану використання всіх наявних матеріальних ресурсів промислового підприємства на основі виявлення маркетингових пріоритетів розвитку. Це дозволить з більшою ефективністю досягати цілей функціонування промислового підприємства на ринку за рахунок координації діяльності всіх його складових елементів внутрішньовиробничої логістичної системи.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі здійснено теоретичне обґрунтування й вирішення актуального науково-практичного завдання із формування системи внутрішньовиробничої логістики підприємства з безперервним характером виробництва. Це вирішення полягає у побудові стратегії, методів і моделей управління внутрішньовиробничими потоками промислового підприємства на основі запропонованої концепції логістики за рахунок комплексного управління всіма ресурсами підприємства з безперервним характером виробництва. Основні висновки та результати, які одержано в ході проведених досліджень, зводяться до такого.

1. Існують різноманітні системи, що забезпечують функціонування економічного механізму. В їх розмаїтті необхідно виділяти саме логістичні системи з метою їх синтезу, аналізу і вдосконалення. Адже впровадження організаційних механізмів координації управління внутрішньовиробничими потоками промислових підприємств, які інтегрують зусилля різних функціональних відділів, що раніше виконували свої задачі ізольовано, не заперечує необхідності паралельного вдосконалення управлінських координуючих процедур. У діяльності промислових підприємств з безперервним характером виробництва координація функціонування різних підрозділів на основі концепції логістики набуває найбільшої актуальності через їх взаємопідпорядкованість і специфічність (негнучкість) процесу виробництва продукції, що й зумовило вибір об‘єкта дослідження.

2. Підприємства з безперервним процесом виробництва є специфічними суб‘єктами господарювання, що зумовлено характеристикою системи їх складових взаємопов’язаних елементів, які пропонується розглядати як ланки логістичного ланцюга. За результатами дослідження встановлено значні відмінності логістичного підходу до управління внутрішньовиробничими потоками промислового підприємства від традиційного.

3. Сьогодні на підприємствах галузі безперервного виробництва головні тенденції пов‘язані із тим, що випускаючи основний товар, ці підприємства переважно зосереджують увагу тільки на витратах, пов’язаних з його виробництвом і збутом. При цьому продукти, які є продукцією подальших стадій виробничого циклу і можуть забезпечити підприємству додатковий прибуток, не є об’єктами його стратегічної діяльності. Тому, на нашу думку, підприємства з безперервним характером виробництва повинні активно використовувати комплексний підхід до управління ресурсами підприємства, під яким в роботі розуміється управління взаємопов’язаними видами ресурсів, що використовуються у виробничому процесі, виходячи з їх впливу на досягнення цілей функціонування підприємства.

4. На основі дослідження сучасних тенденцій аспекту формування системи управління внутрішньовиробничими потоками підприємств з безперервним характером виробництва пропонується відхід від жорстких детальних планів і перехід до гнучких, мобільних, зручних в роботі і наочних комплексних планів, що дозволяють швидко здійснити необхідні коректування і розрахунки з урахуванням природних, економічних, технологічних і інших умов, що змінюються.

5. Запропоновано принципові підходи до побудови стратегії використання матеріальних ресурсів підприємства з безперервним характером виробництва, які повинні включати розробку стратегічного і тактичного плану використання всіх наявних матеріальних ресурсів промислового підприємства на основі виявлення маркетингових пріоритетів розвитку.

6. Обґрунтовано застосування логістичної моделі “витрати-випуск” для удосконалення використання ресурсів промислового підприємства, яка дозволяє здійснювати повністю злагоджене і внутрішньо збалансоване планування випуску продукції на основі забезпечення безперервного процесу виробництва необхідними за обсягами і часом постачання ресурсами.

7. Доведено важливість розглянутої послідовності формування системи внутрішньовиробничої логістики і її взаємозв’язок із стратегією розвитку підприємства. На основі проведеного аналізу виявлено, що існує необхідність застосування моделей і методів логістики при постійній зміні не тільки зовнішніх, але і внутрішніх умов реалізації стратегії підприємства, а саме стратегічне управління внутрішньовиробничими логістичними потоками перетворюється в безперервний комплексний процес побудови і коректування діяльності підприємства на основі розробленого алгоритму удосконалення руху логістичних потоків.

8. Практична реалізація логістичної методики комплексного управління всіма ресурсами промислового підприємства дозволила довести доцільність її застосування, що обумовлено отриманими результатами удосконалення використання початкових ресурсів підприємства на основі отриманого синергічного ефекту.

ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях

1. Борзенков С.В. Оптимизация логистических потоков коксохимического предприятия // Менеджер. Вестник Донецкой государственной академии управления. – 2003. – №3 (25). – С.78-85.

2. Борзенков С.В. Управление материальными потоками в рамках внутрипроизводственных логистических систем // Зб. наук. праць Донецької державної академії управління. Серія “Економіка”. Вип. 22. Т. ІV. – Донецьк: ДонДАУ, 2003. – С.272-283.

3. Пилюшенко В.Л., Борзенков С.В. Перспективы коксохимического производства в мире // Прометей. Региональный сборник научных трудов по экономике. Вып. 11. – Донецк: Юго-Восток, 2003. – С. 49-59.

Особистий внесок здобувача: проаналізовано стратегічні напрямки розвитку галузі.

4. Пилюшенко В.Л., Борзенков С.В. Пути оптимизации материальных потоков в коксохимическом производстве // Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. №469 “Логістика”. – Львів: НУ “Львівська політехніка”, 2003. – С. 480-485.

Особистий внесок здобувача: визначено складові управління портфелем замовлень промислового підприємства.

5. Ларина Р.Р., Борзенков С.В. Оптимизация модели логистической системы непрерывного производства // Зб. наук. праць Донецької державної академії управління. Серія “Економіка”. Вип. 23. Т. ІV. – Донецьк: ДонДАУ, 2003. – С.69-84.

Особистий внесок здобувача: обґрунтовано використання основних складових внутрішньовиробничої оптимізаційної моделі.

6. Борзенков С.В., Поповченко О.Н., Янковский Н.А. Управление внутрипроизводственными логистическими потоками // Менеджер. Вестник Донецкой государственной академии управления. – 2002. - №5 (21). – С. 111-115.

Особистий внесок здобувача: обґрунтовано доцільність інтегрованого комплексного управління логистическими потоками промислового підприємства.

7. Пилюшенко В.Л., Борзенков С.В. Необходимость использования моделей и методов промышленной логистики коксохимическим предприятием // Вісник Донецького національного університету. Серія В. Економіка і право. - №2-1/2002. – Донецьк: ДонНУ, 2002. – С. 66-71.

Особистий внесок здобувача: запропоновано класифікацію задач, що ставить перед собою промислове підприємство і їхнє рішення за допомогою методів логістики.

Друковані праці наукових конференцій, статті в інших виданнях

8. Борзенков С.В. Организация логистической системы коксохимического предприятия // Зб. наук. праць Донецької державної академії управління. Серія “Державне управління”. Вип. 7. Т. ІІ. – Донецьк: ДонДАУ, 2001. – С.229-235.

9. Борзенков С.В. Роль логистики в управлении коксохимическим производством // Зб. наук. праць Донецької державної академії управління. Серія “Державне управління”. Вип. 8. Т. ІІІ. – Донецьк: ДонДАУ, 2002. – С.260-267.

10. Борзенков С.В. Концепция логистики в обеспечении конкурентных преимуществ коксохимического предприятия // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Теорія та практика управління у трансформаційний період”. Т.3. Секція IV. Промислові підприємства в умовах економічної трансформації. – Донецьк: ІЕП НАН України, 2001. – С.259-263.

11. Борзенков С.В. Логистическая система в формировании организационно-экономической устойчивости коксохимического предприятия // Матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції “Маркетингові дослідження в Україні”. – Луганськ: СУНУ, 2002. – С. 32-33.

12. Борзенков С.В. Управление материальными запасам коксохимического предприятия с позиций логистики // Матеріали IV Міжнародної науково-практичної конференції “Маркетинг та логістика”. – Львів: НУ “Львівська політехніка”, 2002. – С. 32-33.

АНОТАЦІЯ

Борзенков С.В. Формування системи внутрішньовиробничої логістики підприємства з безперервним характером виробництва. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. – Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, Луганськ, 2004.

Визначено, що особливістю застосування концепції логістики у безперервному виробництві є той факт, що внутрішньовиробнича логістична система промислового підприємства з безперервним характером виробництва повинна являти собою організаційний механізм, який, перетинаючи усі взаємозалежні функціональні підрозділи безперервного виробництва, за рахунок більш гнучкої координації направляє їхні дії на досягнення концептуальної мети логістики – удосконалення руху потоків матеріальних, інформаційних, фінансових, енергетичних і інших видів ресурсів. Розроблено алгоритм моделювання процесу комплексного управління внутрішньовиробничими логістичними потоками підприємства з безперервним характером виробництва на основі використання оптимізаційної моделі “витрати-випуск”. Досліджено процес управління внутрішньовиробничою логістичною системою промислового підприємства з безперервним характером виробництва, який повинен включати сукупність чинників системи удосконалення виробничо-комерційної діяльності на основі комплексного підходу, які включають основи планування виробництва продукції, особливості удосконалення виробничого процесу промислового підприємства на мікроекономічному рівні, планування потреби в матеріальних ресурсах, зменшення витрат виробництва промислового підприємства.

Ключові слова: внутрішньовиробнича логістика, безперервне виробництво, алгоритм, система, концепція, модель, ефект синергії.

АННОТАЦИЯ

Борзенков С.В. Формирование системы внутрипроизводственной логистики предприятия с непрерывным характером производства. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. – Восточноукраинский национальный университет имени Владимира Даля Министерства образования и науки Украины, Луганск, 2004.

Выявлены особенности функционирования промышленных предприятий с непрерывным характером производства, которые состоят в том, что материальный поток промышленного предприятия представляет собой совокупность сырья и материалов, которые поступая от поставщиков в виде предметов труда, направляются в производственные подразделения и превращаются в готовые продукты труда, которые направляются потребителям через соответствующие каналы распределения. Основанием для управления материальными потоками промышленного предприятия является вся совокупность внутрипроизводственных операций, которая охватывает складирование сырья и материальных ресурсов, перемещение их в цеха, транспортировку продуктов труда в пределах цеха, между цехами, перемещение продуктов труда в сферу их реализации и потребления. Показано, что особенностью применения концепции логистики в непрерывном производстве является тот факт, что внутрипроизводственная логистическая система промышленного предприятия с непрерывным характером производства должна представлять собой организационный механизм, который, пересекая все взаимосвязанные функциональные подразделения непрерывного производства, за счет более гибкой координации направляет их действия на достижение концептуальной цели логистики – совершенствования движения потоков материальных, информационных, финансовых, энергетических и других видов ресурсов.

Обоснована необходимость использования оптимизационной модели “затраты-выпуск” для управления логистическими потоками при непрерывном производстве. Показана целесообразность его использования для усовершенствования внутрипроизводственных потоков сырья и материалов промышленного предприятия с беспрерывным характером производства за счет осуществления полностью слаженного и внутренне сбалансированного планирования выпуска продукции, на основе обеспечения непрерывного процесса производства необходимыми материалами и сырьем. Разработан алгоритм совершенствования движения логистических потоков во внутрипроизводственной системе промышленного предприятия с непрерывным характером производства. При этом проанализирован принцип оптимальности планирования промышленного производства, который связан с применением многовариантных расчетов и выбором наиболее эффективных из них. Под оптимальностью внутрипроизводственного планирования в работе понимается достижение наиболее полного использования производственных ресурсов в целях повышения эффективности производства, его интенсификации, улучшение конечных показателей производственно-хозяйственной деятельности планированного объекта. Проведенное исследование позволяет утверждать, что стабильность планирования промышленного производства означает целесообразное внесение возможных изменений в утвержденные планы, соблюдение порядка и сроков внесения уточнений в планы отраслей, научно-производственных и промышленно-производственных объединений, отдельных промышленных предприятий.

Сформулированы принципиальные подходы к разработке стратегии управления использованием материальных ресурсов предприятия с непрерывным характером производства, которые должны включать разработку стратегического и тактического плана использования всех имеющихся материальных ресурсов промышленного предприятия на основе выявления маркетинговых приоритетов развития. Это позволит с большей эффективностью достигать целей функционирования промышленного предприятия на рынке за счет координации деятельности всех составляющих элементов его логистической системы. В соответствии с предложенными походами к разработке стратегии определено, что этапами ее реализации должны стать: выявление задач предприятия; определение стратегических хозяйственных единиц; постановка целей маркетинга; комплексный анализ ситуации для каждой стратегической единицы (анализ внешней среды / анализ деятельности предприятия); разработка стратегического плана управления внутрипроизводственными логистическими потоками; реализация тактики управления. Установлено, что методами реализации подходов к разработке стратегии должны стать метод определения сильных и слабых сторон функционирования предприятия, графический анализ, метод сегментации рынка, позиционирование, метод построения многоконкурентной матрицы.

Исследован процесс последовательности формирования системы управления внутрипроизводственными логистическими потоками промышленного предприятия с непрерывным характером производства, который должен включать совокупность факторов системы совершенствования производственно-коммерческой деятельности на основе комплексного подхода. Данные факторы должны составлять основы планирования производства продукции, особенности совершенствования производственного процесса промышленного предприятия на микроэкономическом уровне, планирование потребности в материальных ресурсах, снижение затрат производства промышленного предприятия, вычисление синергетического эффекта от внедрения предложенных мероприятий.

Ключевые слова: внутрипроизводственная логистика, непрерывное производство, алгоритм, система, концепция, модель, эффект синергии.

ANNOTATION

Borzenkov S.V. The formation of intraindustrial logistic system of the enterprise with continuous character of manufacture. – Manuscript.

Thesis for a candidate of economy degree by the specialty 08.06.01 Economy, organization and management of enterprises. – East-Ukrainian National University named after Vladimir Dal of the Ministry of Education and Sciences of Ukraine, Lugansk, 2004.

It is shown, that feature of application of logistic concept in continuous manufacture is that fact, that the intraindustrial logistical system of the industrial enterprise with continuous character of manufacture should represent the organizational mechanism which, crossing all interconnected functional divisions of continuous manufacture, because of more flexible coordination directs their actions on achievement of logistics’ conceptual purpose – to perfection of movement of material, information, financial, power streams and other sorts of resources. The algorithm of modeling of complex management process by intraindustrial logistical streams of the enterprise with continuous character of manufacture is developed on the basis of using optimization model “expenses-releases”. It is investigated the managerial process by intraindustrial logistical system of the industrial enterprise with continuous character of manufacture which should include set of factors of perfection system of industrial-commercial activity on the basis of the complex approach which include bases of production planning, features of production process perfection of the industrial enterprise on an economic level, planning of needs for material resources, reducing manufacture’s expenses of the industrial enterprise.

Key words: intraindustrial logistics, continuous manufacture, algorithm, system, concept, model, synergy effect.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА ВПЛИВУ ШКІДЛИВИХ ФАКТОРІВ РЕГІОНУ З РОЗВИНУТОЮ ЗАЛІЗОУРАНОДОБУВНОЮ ПРОМИСЛОВІСТЮ НА РЕПРОДУКТИВНУ СИСТЕМУ ЧОЛОВІКІВ (клініко-експериментальне дослідження) - Автореферат - 52 Стр.
СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ МЕХАНІЗМИ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ КОЛЕКТИВНИХ СУБ'ЄКТІВ УПРАВЛІННЯ - Автореферат - 25 Стр.
РЕГУЛЯЦІЯ ВНУТРІШНЬОКЛІТИННИХ Ca2+-ТРАНСПОРТУВАЛЬНИХ СИСТЕМ МАЛОКЛІТИННИХ ТРАВНИХ ЗАЛОЗ - Автореферат - 29 Стр.
ОПТИМIЗАЦIЯ НАБЛИЖЕНОГО IНТЕГРУВАННЯ НА ДЕЯКИХ КЛАСАХ ФУНКЦIЙ ОДНIЄЇ I БАГАТЬОХ ЗМIННИХ - Автореферат - 21 Стр.
МЕХАНІЗМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ГАЗОРОЗПОДІЛЬНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ - Автореферат - 21 Стр.
організаційний механізм інвестування промислового ВИРОБНИЦТВА в економічних регіонах - Автореферат - 22 Стр.
Технологічні основи енергоощадності у процесах транспортування та зберігання моторних палив - Автореферат - 31 Стр.