У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Українська академія друкарства

На правах рукопису

БАНАХ

Юрій Орестович

УДК 686.12

УДОСКОНАЛЕННЯ ПЛОСКОГО ВИСІКАЛЬНОГО ПРЕСА ШЛЯХОМ НІВЕЛЮВАННЯ ВПЛИВУ ПРУЖНИХ ДЕФОРМАЦІЙ ПРИВОДА

Спеціальність: 05.05.01 - Машини і процеси поліграфічного виробництва

Автореферат
дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата технічних наук

Львів-2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Українській академії друкарства Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник - доктор технічних наук, професор
Чехман Ярослав Іванович,
професор кафедри поліграфічних машин
Української академії друкарства

Офіційні опоненти:

Доктор технічних наук, професор
Пальчевський Богдан Олексійович,
завідувач кафедри пакування і автоматизації
виробничих процесів Луцького
державного технічного університету.

Кандидат технічних наук, доцент
Регей Іван Іванович,
доцент кафедри поліграфічних машин
Української академії друкарства.

Провідна установа – Національний університет харчових
технологій, кафедра технічної
механіки і пакувальної техніки, м.Київ.

Захист відбудеться 3 листопада 2004 р. о 15 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 35.101.01 в Українській академії друкарства (79020, Львів -20, вул. Підголоско, 19, ауд. 101 головного корпусу).

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Української академії друкарства (м. Львів, вул. Підвальна, 17).

Автореферат розісланий 01.10. 2004р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Жидецький В. Ц.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Виготовлення різноманітного картонного паковання вимагає спеціального штанцювального та друкарсько-штанцювального устаткування, яке не виготовляється в Україні. Відповідне зарубіжне обладнання надто дороге.

Аналіз стану розвитку індустрії виробництва картонно-паперових паковань засвідчив, що найбільш поширеним устаткуванням для їх виготовлення є штанцювальні преси плоского типу. Вони використовуються для штанцювання картонних розгорток різної товщини. Проте великі технологічні зусилля, що можуть сягати одного і більше меганьютон, обумовлюють переважно неодинакові деформації ланок приводу рухомої плити, а це призводить до необхідності виконувати досить трудомістку підготовчу операцію – приправку, яка збільшує простої устаткування і вимагає відповідної кваліфікації обслуговуючого персоналу. Крім цього, зусилля при штанцюванні є більше технологічно необхідного і після завершення фази штанцювання воно сприймається робочими кромками штанцювального інструменту, що контактують з поверхнею опорної плити і це зусилля є однією з причин їх зношування.

Дана робота присв’ячена вдосконаленню плоского штанцювального преса тигельного типу з метою підвищення його продуктивності (внаслідок скорочення підготовчих операцій), забезпечення стабільної високої якості штанцювання і підвищення довговічності штанцювального інструмента.

Зв’язок роботи з науковими планами, програмами. Робота спрямована на вирішення науково-прикладної задачі, яка в загальному плані відповідає затвердженій урядом України в серпні 1994 року “Державній програмі розвитку виробництва тари і таропакувальних матеріалів на період до 2000 року”, а також прийнятій у вересні 1995 року постанові Кабінету міністрів України “Про внесення доповнень до Державної програми розвитку виробництва тари і пакувальних матеріалів на період до 2000 року”.

Мета та задачі дослідження. Метою дослідження є підвищення ефективності роботи і розширення технологічних можливостей плоских пресів тигельного типу при висіканні розгорток картонно-паперових паковань.

Для досягнення поставленої мети необхідно було вирішити наступні задачі:

- оцінити технологічно необхідні погонні навантаження при висіканні, бігуванні і перфоруванні заготовок, виявивши вплив на них основних видів картону, його вологості, затупленості висікального інструменту;

- сформулювати теоретичні засади і провести аналіз наперед створеного напружено-деформованого стану преса (без штанцформи) і визначити його позитивну функцію як нормалізуючого фактора в процесі штанцювання;

- провести теоретичне дослідження напружено-деформованого стану штанцювального преса з двобічним приводом плити і змінною координатою вектора технологічного зусилля для оцінки його впливу на процес штанцювання картонно-паперових розгорток;

- розробити методику експериментальних досліджень, включаючи розробку методів регулювання, тарування і вимірювання технологічних навантажень;

- провести експериментальні дослідження, виявивши ступінь їх адекватності результатам теоретичних досліджень;

- провести випробовування модернізованого преса шляхом виконання виробничого замовлення на висікання самоклейних етикеток і розгорток картонних паковань.

Об’єктом дослідження є технологічний процес штанцювання розгорток картонно-паперових паковань на плоских пресах тигельного типу.

Предметом дослідження є дослідження закономірностей і виявлення можливості усунення впливу пружних деформацій ланок привода плоского преса на технологічний процес штанцювання розгорток картонно-паперових паковань шляхом створення попередньо-напруженого стану.

Наукова новизна роботи полягає в наступному:

- аналітично обгрунтована залежність деформацій ланок механізму натискної плити від характеру і розташування штанцювальної форми, яка свідчить про необхідність виконання додаткової досить трудомісткої операції - приправки;

- вперше запропонована і проаналізована математична модель взаємозалежності зусиль і деформацій ланок механізму преса тигельного типу у випадку створення попередньо напруженого стану;

- розроблено метод розрахунку і здійснено аналіз енергетичних параметрів з врахуванням деформацій пружних ланок преса. Зокрема встановлено, що вплив попереднього натягу в системі преса на споживану потужність не істотний.

Практичне значення отриманих результатів зводиться до наступного:

- для висікального преса тигельного типу вперше запропонована і проаналізована модель напружено-деформованого стану з наперед створеним натягом в системі, що дозволило визначити шляхи удосконалення преса для забезпечення стабільності технологічного процеса;

- вперше запропоновано об’єктивний метод вимірювання в динамічних умовах технологічних зусиль від робочих інструментів плоскої штанцювальної форми при виготовленні розгорток картонних паковань;

- вперше розроблено методику аналізу впливу попередньо-напруженого стану плоского штанцювального преса на енергетичні параметри;

- реалізація попереднього натягу в пресі тигельного типу забезпечує скорочення часу на підготовку машини до роботи, підвищення стійкості висікальних лінійок і можливість висікання самоклейних етикеток;

- накопичені експериментальні дані технологічних зусиль при висіканні, перфоруванні і бігуванні для 12-ти найбільш поширених видів картону можуть бути використані при розрахунку діючих і проектуванні нових штанцювальних пресів;

- запропоновані методика розрахунку і об’єктивні засоби створення попередньо-напруженого стану в плоских висікальних пресах, які покликані забезпечити стабільність технологічного процесу і підвищення продуктивності праці.

За результатами досліджень цієї роботи на базі тигельної машини важкого типу ТТ-1 на Ходорівському заводі “ПОЛІГРАФМАШ” виготовлено висікальний прес ВТ-1 для роботи в режимі попередньо-напруженого стану. Виробничі випробовування пресу проведено на ТзОВ "ГРАФОПАК" в м. Золочів Львівської області.

Результати роботи використовуються в навчальному процесі в УАД при викладанні дисциплін “Обладнання для виготовлення упаковок”, “Устаткування для друкування на пакувальних матеріалах” для студентів спеціальності 7.090223 “Машини і технологія пакування”.

Особистий внесок здобувача. Обгрунтування основної ідеї проведено сумісно з науковим керівником. Інші основні результати теоретичного і експериментального характеру належать дисертанту.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати роботи доповідались на щорічних звітних науковотехнічних конференціях викладачів та співробітників Української академії друкарства в 1996-2002 роках.

Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано 10 робіт, з них 8 статей і тези 2-х доповідей.

Обсяг і структура роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, 4-х розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Робота містить 61 рисунок, 9 таблиць, 90 найменувань у списку використаних літературних джерел. Загальний обсяг дисертації 168 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обгрунтована актуальність та мета дослідження.

У першому розділі проаналізовані стадії виготовлення картоного паковання, виявлені особливості технологічного маршруту залежно від характеру паковань та виду замовлення. Розглянуто різновиди штанцювального і друкарсько-штанцювального устаткування, виявлені їх переваги та недоліки, сфера ефективного використання. Розглянута практика оснащення підприємств з виготовлення картонних паковань штанцювальним устаткуванням переобладнаним з тигельних і плоскодру-карських машин.

В результаті проведеного аналізу, з врахуванням практичних потреб підвищення ефективності експлуатації плоских штанцювальних пресів, сформульовані основні задачі дослідження.

Другий розділ дисертації присв’ячений дослідженню технологічних навантажень, що виникають при виконанні операцій штанцювання. У цьому розділі розглянуто основні види штанцювального інструмента, його конструкцію та геометрію робочої кромки. Дана класифікація та характеристики картону, що застосовується в пакувальній індустрії.

Проведено аналіз сил висікання (рис.1, а) і встановлена аналітична залежність для визначення погонного технологічного зусилля:

(1)

де - напруження руйнування картону, - радіус закруглення робочої кромки ножа, - лобові сили, що діють перпендикулярно до граней заточки ножа, - коефіцієнт тертя, - кут загострення ножа.

Найбільш істотною є руйнівна сила що діє по площині шириною і викликає напруження при якому відбувається руйнування матеріалу.

Напружено-деформований стан при перфоруванні аналогічний як і при висіканні, оскільки перфорувальні лінійки конструктивно не відрізняються від висікальних і їх можна розглядати як набір коротких висікальних лінійок.

Розглянуто два способи бігування картону: традиційний і з використанням контрбігувальних матриць.

Бігування картону традиційним способом (рис. 1, б) здійснюється за рахунок деформації стиснення, а інколи і часткового руйнування верхніх шарів картону і по суті є не чим іншим як різновидністю висікання тупим ножем. Цей спосіб бігування передбачає високий рівень стиснення, при якому різко змінюється початкова структура матеріалу і практично щезає пружна складова деформації. Процес бігування ускладнюється і тим, що величина заглиблення повинна бути різною залежно від товщини картону.

Представлена на рис. 1, в характерна діаграма зміни зусилля бігування від відносної деформації картону наглядно ілюструє стрімке зростання навантажень навіть при незначному збільшенні деформації. При звільненні від навантаження (криві 1, 2, 3, 4) створена деформація частково відновлюється за рахунок пружних властивостей картону.

Зусилля при традиційному бігуванні, при низькій якості бігування, може в кілька разів перевищувати зусилля висікання.

Тому з метою стрімкого зменшення технологічних навантажень при бігуванні і ризику перевантажень штанцювальних секцій в останній період широко застосовується бігування з використанням контрбігувальних матриць (рис. 1, г). Бігування таким способом забезпечує формування чіткої лінії на заготовці, не руйнуючи поверхневі шари матеріалу.

Бігувальна лінійка 1 торкається аркуша картону 2 на прямій , а сам аркуш опирається на приправочний рельєф 3-3'. При подальшому переміщенні бігувальної лінійки відбувається вдавлювання картону в щілину, утворену двома смужками приправочного рельєфу. В крайньому положенні лінійка стискує картон на величину (набагато меншу ніж при традиційному способі бігування). Отже в матеріалі картону виникають напруження стиску () і розтягу (). Пряма на поверхні картону після бігування цим способом приймає вигляд кривої .

При цьому способі бігування погонні технологічні навантаження на порядок менші ніж при традиційному способі бігування.

Третій розділ присв’ячений теоретичному дослідженню впливу податливості системи тигельного преса на виконання технологічного процесу, можливості нівелювання цього впливу шляхом створення попередньо-напруженого стану та дослідженню енергетичних параметрів преса за наявності попереднього натягу.

Практично забезпечити симетричність навантажень на тигель неможливо, тому рівнодіюча технологічних зусиль буде зміщена від центра тигля. А при наявності люфтів в ланках привода тигля і його напрямних та внаслідок податливості системи, тигель перекошуватиметься відносно талера. В результаті окремі лінійки через їх надмірне врізання в тіло тигля затуплюватимуться, інші недосікатимуть.

Для приводу натискного органу штанцювальної секції найчастіше використовується двобічний кривошипно-повзунний механізм (рис. 2). Внаслідок створення технологічного навантаження деформуються всі ланки привода: пальці кривошипів на величину - , шатуни - , вісь тигля - . Деформацією кривошипів 1 і головного вала 2 можна знехтувати, оскільки вона на порядок нижча за вказані.

Дія технологічної сили

(2)

здеформує ланки механізму на величину

(3)

Таким чином, загальна деформація залежатиме від величини технологічного зусилля і податливості преса: , де - податливість, - жорсткість системи.

Якщо для конкретного пресу є величиною сталою, то зусилля залежить від багатьох факторів: сумарної довжини штанцювального інструменту, що розміщений на штанцформі; властивостей матеріалу, що висікається; характеру розміщення лінійок відносно напрямку волокон матеріалу; величини затупленості висікальних та перфораційних лінійок; способу здійснення бігування та методів їх приправки, тощо.

При зміні кожного з цих параметрів, змінюється величина технологічного зусилля , відповідно і величина деформації . В кожному випадку проявляється несиметричність вектора технологічних навантажень , що призводить до неодинакової деформації шатунів. В роботі розглянуто їх вплив на трудомісткість процесу налагодження штанцювального преса

Усунути ці недоліки пропонується встановленням з двох боків штанц-форми опорних планок 5 (рис.2), висота яких визначається відповідними розрахунками. Величина попереднього натягу встановлюється виходячи із максимально допустимого технологічного навантаження в пресі.

На рис. 3, а зображена модель напруженого стану преса. Пружини 1 імітують зовнішній контур розтягу, а пружини 2 - внутрішній контур стиску напруженої системи. При появі технологічного навантаження відбувається деформація розтягу (збільшення) і деформація стиску (зменшення) , де: - жорсткість контура розтягу, - жорсткість контура стиску.

Величина необхідного попереднього натягу

(4)

Суміщені графіки деформацій, що відповідають величині попередньо створеного зусилля , зображені на рис. 3, б. Зміна зусилля в межах відбуватиметься в межах деформації , котра в 102 - 103 може бути меншою за деформацію . Це означає, що практично , забезпечить постійну плоскопаралельність натискної і опорної поверхонь.

(5)

Залежність навантаження від переміщення натискної плити і де-формації ланок преса представлена на рис. 4. Переміщення натискної плити (з початку висікання) супроводжуватиметься дією певної сили . Це зусилля викличе деформацію зовнішнього контура , яку можемо замінити деформацією найбільш податливих ланок преса – шатунів ().

На рис. 5 зображено кривошипно-повзунний механізм привода натискної плити в двох положеннях: положення OAB відповідає початкові контакту висікальних ножів з картонною заготовкою, положення OA'B' - крайньому положенню натискної плити.

Фазовий кут , що відповідає початку контакту висікальних ножів з картонною заготовкою визначиться за формулою:

(6)

де

При холостому ході натискної плити, фазовий кут визначиться:

(7)

де

Біжучі фазові кути , що відповідають біжучим навантаженням , знаходяться аналогічним шляхом. Приймаючи , запишемо:

(8)

де - задавана величина врізання висікальних ножів у картонну заготовку,

- деформація шатунів при зусиллі .

Графік залежності показаний на рис. 6.

В роботі розроблена методика дослідження крутних моментів на кривошипному валу в період штанцювання, з урахуванням деформацій преса.

Загальний крутний момент складатиметься з моменту , що створюється внаслідок дії технологічного зусилля та сил інерції (рис. 7), моменту від тертя в напрямних повзуна (площина n-n), моменту тертя в шарнірі B , моменту тертя в шарнірі A та моменту тертя в підшипниках кривошипа

(9)

На рис.8 представлено графік зміни сумарних зусиль , що діють на повзун в горизонтальній площині залежно від кута повороту кривошипа: , де - зусилля розтягнутих шатунів після висікання.

В крайньому положенні тигля ( і ) крутний момент визначатиметься формулою:

(10)

При залежність (10) набуде вигляду:

(11)

Таким чином, в крайньому робочому положенні тигля крутний момент на головному валу не дорівнюватиме нулю і визначатиметься силами тертя в рухомих з'єднаннях, що виникають внаслідок дії макси-мального технологічного зусилля , включаючи незначні сили інерції.

В роботі дана оцінка крутних моментів при штанцюванні, з врахуванням податливості преса, на переобладнаній тигельній машині ТТ-1.

Четвертий розділ присв’ячений експериментальній перевірці теоретичних положень, викладених в третьому розділі. Дослідження проводились на переобладнаній і модернізованій друкарській тигельній машині важкого типу ТТ-1 Шадрінського заводу "Поліграфмаш"(Росія).

Дослідження передбачали вивчення пружної взаємодії ланок штанцювального преса при штанцюванні по традиційній схемі і при наявності створеного попереднього натягу. Під час експерименту досліджувались деформації шатунів в різних умовах штанцювання, погонні технологічні зусилля при висіканні та бігуванні без застосування контрбіговки (так званий “традиційний спосіб”) на різних видах картону, закономірність зміни технологічних зусиль від величини врізання висікальних лінійок в картон, можливість висікання на штанцювальному пресі, що працює в режимі попереднього натягу, самоклейких етикеток.

Для реалізації цих задач, крім звичайної штанцформи, яка включає набір висікальних та бігувальних лінійок, були виготовлені дві експериментальні штанцформи: одна з набором висікальних, інша - з набором бігувальних лінійок.

З метою забезпечення паралельності тигля і талера в вертикальній та горизонтальній площинах в зоні їхнього контакту, розроблена методика регулювання паралельності тигля в цих площинах.

Налагодження преса для роботи в режимі попереднього натягу здійснювалось при наявності на талері обмежувальних планок без штанцювальної форми. Поворотом ексцентричних втулок встановлювалось зусилля на обмежувальні планки, що дорівнювало максимально допустимому зусиллю на яке розраховано прес. Контроль величини попереднього натягу здійснювався виходячи із деформації шатунів.

Оцінка сумарних навантажень і пружних деформацій преса при штанцюванні здійснювалась в динамічних умовах шляхом вимірювання дефор-мацій шатунів привода тигля з допомогою дротяних тензорезисторів і відповідної тензоапаратури. Тарування деформації шатунів велось шляхом заміру їх деформацій індикаторами годинникового типу, які закріплювались на шатунах машини за допомогою пристосувань.

При штанцюванні традиційним способом величина максимальних зусиль на лівому і правому шатунах була різною, що є свідченням того, що вектор рівнодіючої технологічного зусилля зміщений відносно центра штанцювальної форми. Типові осцилограми зусиль на кожному з шатунів під час штанцювання зображені на рис.9.

Дослідження погонних технологічних зусиль при штанцюванні безпосередньо на плоскому штанцювальному пресі стало можливим завдяки застосуванню опорних планок. При наявності цих планок, максимальне зусилля, що створюється на шатунах, є вищим ніж технологічне. Тигель опирається на планки тоді, коли висікання завершено. На рис.10 зображена осцилограма зусилля на шатунах при вимірюванні технологічного зусилля висікання. Початок висікання відповідає точці A і завершується точці B. Тигель опирається на планки, а далі зусилля на шатунах зростає до величини попереднього натягу .

Дослідження погонних зусиль при штанцюванні здійснювалось з використанням експериментальних штанцформ, згаданих вище. Для висікання використовувався картон "хром-ерзац" різних марок та різної щільності. Дослідження погонних зусиль здійснювалося при висіканні картону як повздовж так і поперек волокна.

Дослідження залежності зміни величини погонного зусилля висікання від величини врізання висікальних лінійок в картон дозволило більш глибоко підійти до розшифровки механізму руйнування матеріалу картону. Вимірювання переміщення тигля велись з використанням штанцформи з набором висікальних лінійок, в центрі якої був вмонтований датчик переміщення тигля. Співставлення осцилограм навантажень та переміщення тигля (рис. 11) дозволило отримати залежність зміни зусилля від величини врізання в картон .

В момент контакту датчика з картоном (точка O’), технологічне зусилля дорівнює нулю, оскільки висікальні лінійки ще не вступили в контакт з картоном. По мірі наближення висікальних лінійок до картону (ділянка О’-А’), датчик фіксує переміщення тигля. В момент контакту висікальних лінійок з картоном (точка А’) появляється зусилля висікання . Процес висікання закінчується в точці B’, оскільки переміщення тигля практично припинилось. В цій точці тигель оперся на планки, а подальший ріст зусилля на шатунах здійснюється за рахунок створеного попереднього натягу і досягає величини (точка C). При подальшому повороті кривошипа, зусилля попереднього натягу поступово зменшується (ділянка C-D) і в момент коли воно практично дорівнює нулю (точка D), датчик переміщення фіксує зворотній рух тигля. Розшифрувавши осцилограми зусилля на шатунах та переміщення тигеля при штанцюванні на ділянці A-B (A’-B’) для кожного виду картону, були побудовані графіки залежності зміни зусилля від величини врізання висікальних лінійок в картон. На рис. 12 показаний графік залежності зусиль висікання від величини врізання для картону МО-0,35 (по волокну).

Горизонтальна ділянка B’D’ (рис. 11) осцилограми переміщення тигля свідчить про те, що сідаючи на опорні планки, він практично перестає рухатись (рухається в межах деформації планок, яка становить біля 3 мкм). Таким чином, встановлюючи основну площину планок на рівні підкладки самоклейних етикеток, забезпечимо їх висікання без пошкодження основи. Цей висновок підтверджується висіканням тиражу самоклейних етикеток на даному тигельному пресі при наявності попереднього натягу на ТзОВ “ГрафоПак”.

ВИСНОВКИ

Проведений аналіз стану розвитку виробництва картонно-паперових пакувань засвідчив що найбільш поширеним видом устаткування для їх виготовлення є штанцювальні преси плоского типу. Проте великі технологічні зусилля обумовлюють істотні пружні деформації ланок двостороннього приводу плити. Це збільшує простої устаткування під час підготовчих операцій і збільшує навантаження на висікальні лінійки, що є однією з основних причин їх зношення. Неможливе висікання самоклейких етикеток.

Дисертаційна робота присв’ячена усуненню цих недоліків шляхом нівелювання впливу на процес висікання пружних деформацій ланок двобічного приводу плити.

На підставі досліджень можна сформулювати такі висновки:

1. Шляхом експериментальних досліджень визначено технологічно-необхідні погонні зусилля при висіканні на різних видах картону вздовж і впоперек волокон. Виявлено вплив на ці зусилля вмісту вологості в картоні. В результаті експерименту і теоретичного аналізу сил при висіканні встановлено, що руйнування відбувається після досягнення критичного напруження стиснення картону ()

Визначено вплив затупленості лінійок на збільшення технологічних зусиль (в середньому на 30%). Аргументована ефективність застосування контрприправки, при якій зусилля бігування на порядок нижчі ніж при традиційному способі.

2. Вивчено вплив пружних деформацій ланок привода штанцювального преса на збільшення зусиль на висікальні лінійки і перекос поверхні тигля, що потребує його нівелювання шляхом проведення трудомісткої ручної операції – приправки.

3. Розроблені теоретичні передумови для реалізації запропонованої ідеї створення попередньо-напруженого стану в системі плоского штанцювального преса з двобічним приводом плити з метою забезпечення фіксованого її крайнього положення.

4. Розроблені рекомендації і методика створення попередньо-напруженого стану в штанцювальному пресі тигельного типу.

5. Дослідження, з врахуванням податливості ланок привода, крутних моментів на головному валу засвідчили, що створення попередньо-напруженого стану практично не збільшує навантажень і споживаної пресом потужності. Найбільшого значення набувають крутні моменти в крайньому робочому положенні натискної плити і є результатом дії сил тертя в опорах головного валу і в шарнірних з’єднаннях шатунів, які визначаються величиною початково створюваного зусилля попереднього натягу.

6. Досліджено, що пружні коливання системи привода тигля на хід технологічного процесу штанцювання не впливають.

7. Запропоновані методика і об’єктивні засоби регулювання плоскопаралельності поверхонь тигля і талера, що можуть бути реалізовані безпосередньо у виробничих умовах.

8. За результатами досліджень на базі тигельної машини важкого типу ТТ-1 виготовлено висікальний прес ВТ-1 для роботи в попередньо-напруженому стані, який встановлений на виробництві ТзОВ “ГрафоПак”. Це дозволило нормалізувати технологічний процес, істотно скоротити час налагодження і використовувати прес не тільки для виготовлення розгорток картонних паковань, але й для висікання самоклейних етикеток.

Список опублікованих праць за темою дисертації.

1. Банах Ю.О. Експериментальне дослідження процесу штанцювання на пресах тигельного типу з підвищеною точністю базування його робочих органів// Поліграфія і видавнича справа, №34.-Львів, УАД, 1998 –с.159-163.

2. Банах Ю.О. Оцінка крутних моментів при штанцюванні, з врахуванням податливості преса, на машині тигельного типу// Наукові записки, випуск 1. –Львів: УАД, 1999 –с.15-20.

3. Банах Ю.О. Теоретичне дослідження напруженого стану штанцювального преса //Поліграфія і видавнича справа, №35.-Львів, УАД, 1999 –с.113-126.

4. Банах Ю.О. Технологічні навантаження в процесі штанцювання і шляхи їх зменшення//Поліграфія і видавнича справа, №32.-Львів, УАД, 1997 –с.67-70.

5. Чехман Я.І., Банах Ю.О. Про доцільність створення попереднього натягу в системі тигельного преса машини при штанцювальних роботах //Поліграфія і видавнича справа, №31.-Львів, УАД, 1996 –с.34-39.

6. Чехман Я.І., Банах Ю.О. Старим машинам – нове життя// Упаковка.-2002.- №3.– с.32-33.

7. Чехман Я.І., Банах Ю.О. Технологічні можливості плоских штанцювальних пресів можуть бути розширенні //Палітра друку, -2000. -№2.–с.40.

8. Чехман Я.І., Сенкусь В.Т., Босак В.О., Банах Ю.О. Модернізація тигельних друкарських машин// Упаковка.-2003.- №4.– с.30-31.

9. Банах Ю.О. Задачі та методика експериментального дослідження напруженого стану тигельного штанцювального преса// Звітна наук.-техн. конф. УАД. Тези доповідей. Вип. 3. –Львів: УАД, 1997 –с.26.

10. Банах Ю.О. Методика комп’ютерного визначення залежності технологічних навантажень від переміщення штанцінструментів// Звітнанаук.-техн. конф. УАД. Тези доповідей. Вип. 4. –Львів: УАД, 1999 –с.32.

АНОТАЦІЯ

Банах Ю.О. Удосконалення плоского висікального преса шляхом нівелювання впливу пружних деформацій привода. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.05.01 – “Машини і процеси поліграфічного виробництва”. – Українська академія друкарства, 2004 р.

В дисертації виявлені та проаналізовані причини дестабілізації роботи штанцювального преса тигельного типу, яка вимагає довготривалого і трудомісткого налагодження перед початком роботи. Теоретично обгрунтована можливість усунення цього недоліку шляхом створення напружено-деформованого стану штанцювального преса. Його створюють без наявності штанцювальної форми один раз перед початком експлуатації преса, незалежно від характеру форм, які будуть використовуватись.

Досліджені значення технологічно необхідних зусиль при висіканні, бігуванні і перфоруванні на різних видах картону. Оцінено вплив на зусилля затупленості висікальних лінійок, вологості картону. Розроблені рекомендації і методика створення попереднього напружено-деформованого стану. Виявлено вплив цього стану на енергетичні показники преса. Показана мала ймовірність виникнення пружних коливань в приводі.

Ефективність штанцювального преса, створеного на базі тигельної машини ТТ-1, в якому реалізовані рекомендації дисертації, підтверджена практикою його експлуатації на виробництві при виготовленні розгорток картонних паковань і висіканні самоклеючих етикеток.

Ключові слова: плоский висікальний прес, напружено-деформований стан преса, штанцформа, висікальні лінійки.

АННОТАЦИЯ

Банах Ю.О. Усовершенствование плоского высекального пресса путем нивелирования влияния пружных деформаций привода. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата технических наук по специальности 05.05.01 – “Машины и процессы полиграфического производства”. – Украинская академия печати, 2004 р.

В диссертации выявлены и проанализированы причины дестабилизации работы штанцевального пресса тигельного типа, которая требует длительной и трудоемкой наладки перед началом работы. Теоретически обоснована возможность устранения этого недостатка путем создания пружно-деформированного состояния штанцевального пресса. Его создают без наличия штанцевальной формы единственный раз перед началом эксплуатации пресса, независимо от характера форм, которые будут использоваться.

Исследованы значения технологически необходимых усилий при высекании, биговании и перфорировании на различных видах картона. Оценено влияние на усилие затупленность высекальных линеек, влажности картона. Разработаны рекомендации и методика создания предварительного пружно-деформированного состояния. Выявлено влияние этого состояния на енергетические показатели пресса. Показана малая вероятность возникновения пружных колебаний в приводе.

Эффективнивность штанцевального пресса, созданного на базе тигельной машины ТТ-1, в котором реализованы рекомендации диссертации, подтверждена практикой его эксплуатации на производстве при изготовлении разверток картонной упаковки и высекании самоклейких этикеток.

Ключевые слова: плоский висекальный пресс, пружно-деформирован-ное состояние пресса, штанцформа, висекальные линейки.

SUMMARY

Banah Yu. O. Improving the effectiveness of flat diecutting press for elastic deformation actuator by the help of leveling influence.

The thesis for obtaining a scientific degree of Candidate of Technical Sciences, specialization 05.05.01- “Machines and processes of printing production.”- Ukrainian Academy of Printing. Lviv, 2004.

Thesis shows and analyses the causes of destabilization work of diecutting press tigel-type, which need long-tern and hard-working organizer before the beginning of work. The possibility of removing this defect, is theoretically substantiated by the help of making elastic deformation mill of diecutting press. It is made without diecutting form once before the exploitation beginning of press, regardless of using forms.

Importance of technological- necessary efforts for carving, running and perforing on different types of cardboard is researched. The influence is valued for blunt effort of carving lines humidity cardboard. Recommendations and methods of creating elastic deforma tion mill is also worked out. The influence of this mill is showed on energetic indicator press. Low possibility of rising elastic vibrations in actuator are showed and impossibility of their influence on thechnological process.

The effectiveness of diecutting press made on tigel type machine TT-1, in which the recommendations of thesis are realized, is confirmed in practice of its exploitation for making cardboard packing and carving self-sticky labels.

Keywords: flat diecutting press, elastic deformation mill of diecutting press, diecutting form, carving lines.

Здобувач Ю. Банах






Наступні 7 робіт по вашій темі:

БАНКИ ЯК СУБ’ЄКТИ ПОДАТКОВИХ ПРАВОВІДНОСИН - Автореферат - 24 Стр.
ПОШИРЕННЯ МАСТИТІВ У КОРІВ, РОЗРОБКА ЗАСОБІВ ЇХ ПРОФІЛАКТИКИ ТА ТЕРАПІЇ З ЗАСТОСУВАННЯМ ЙОДОФОРІВ - Автореферат - 28 Стр.
ДИФЕРЕНЦІЙОВАНИЙ ПІДХІД ДО ЛІКУВАННЯ ГНІЗДОВОЇ АЛОПЕЦІЇ З УРАХУВАННЯМ КЛІНІКО-ПАТОГЕНЕТИЧНОГО ПОЛІМОРФІЗМУ, ПОРУШЕНЬ АМІНОКИСЛОТНОГО СПЕКТРА ТА ІМУННОЇ СИСТЕМИ - Автореферат - 27 Стр.
Клініко-фізіологічне обгрунтування вольового керування диханням при зниженні функціональних резервів зовнішнього дихання та інтенсивних фізичних тренуваннях - Автореферат - 49 Стр.
ФОРМУВАННЯ РИТОРИЧНОЇ КУЛЬТУРИ СТУДЕНТІВ ГУМАНІТАРНИХ ФАКУЛЬТЕТІВ У НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОМУ ПРОЦЕСІ - Автореферат - 29 Стр.
ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ДЕФОРМАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВО-ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Автореферат - 24 Стр.
НЕСКІНЧЕННОВИМІРНІ АЛГЕБРАЇЧНІ ГРУПИ ПОЛІНОМІАЛЬНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ АФІННИХ ПРОСТОРІВ - Автореферат - 34 Стр.