У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВВЕДЕНИЕ ДОНЕЦЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ УПРАВЛІННЯ

ЧЕЧЕЛЬ АННА ОЛЕКСАНДРІВНА

УДК 65.01:796.5

УДОСКОНАЛЕННЯ

ДЕРЖАВНИХ МЕХАНІЗМІВ УПРАВЛІННЯ

РОЗВИТКОМ ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ

Спеціальність 25.00.02 – Механізми державного управління

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата наук з державного управління

Донецьк – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Донецькій державній академії управління Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник: | Кандидат економічних наук, доцент

Осипенко Іван Миколайович

Донецька державна академія управління

Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри менеджменту у невиробничій сфері.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук Бабич Дмитро Володимирович, Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри статистики та обліку (м. Харків)

кандидат наук з державного управління Кірнос Інна Олександрівна, Донецький національний технічний університет Міністерства освіти і науки України, ст. викладач кафедри зовнішньоекономічної діяльності підприємств (м. Донецьк).

Провідна установа – Хмельницький інститут регіонального управління і права, кафедра регіонального та муніципального управління (м. Хмельницький)

Захист відбудеться 18 травня 2004 року о 14.30 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.107.01 у Донецькій державній академії управління Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, пр. Б. Хмельницького, 108, к. 201.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецької державної академії управління Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 163 а.

Автореферат розісланий 16 квітня 2004 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Клейнер Я.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Поетапний перехід до ринкових відносин вимагає удосконалення організаційно-економічних механізмів регулювання економіки на основі взаємодії органів місцевого управління і суб'єктів підприємницької діяльності окремих галузей народного господарства. Накопичений досвід з регулювання галузями економіки в розвинутих капіталістичних країнах свідчить про те, що ці механізми включають централізоване державне, міжрегіональне і регіональне прогнозування, планування і програмування соціально-економічних і науково-технічних процесів. Однією з галузей, що активно розвиваються, є туризм.

Тому вивчення питань визначення сутності державного управління розвитком туризму, принципів формування механізмів управління цією сферою послуг, планування, прогнозування і формування програм стратегічного розвитку, доцільності розвитку туризму в розрізі напрямків підприємництва і специфіки організаційно-економічних, інформаційних і інвестиційних процесів, є важливою державною задачею і визначає актуальність теми дисертаційної роботи.

Дисертаційне дослідження проводилось на підставі наукових робіт щодо проблем управління туристичними ресурсами таких провідних вчених, як В.В. Дорофієнко, І.М. Осипенко, І. В. Черніна, О.С. Поважний, В.І.Азар, Е.В. Левицька, В.Г. Гуляєв, Є.В. Сердюк, Г.М. Алейнікова та інші.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане відповідно до тематики науково-дослідних робіт Донецької державної академії управління, яка затверджена на засіданні Вченої Ради ДонДАУ 28.01.99р., зокрема роботи проводилися за темою № 99.06.01 “Регіональні аспекти інноваційної та інвестиційної діяльності та їх роль у вирішенні соціально-економічних проблем регіону (номер держреєстрації 0199U003656) та № 99.06.02 “Розробка методів оновлення і розвитку організацій і підприємств” (номер держреєстрації 0199U003654), а також Договором про наукову і творчу співдружність між кафедрою менеджменту у невиробничій сфері та відділом проблем ефективного використання виробничого потенціалу Інституту економіки промисловості НАН України в 1999-2004 роках, у межах яких автором дослідження розроблені теоретичні положення і практичні рекомендації, спрямовані на створення організаційно-економічного механізму державного регулювання розвитком туризму в Україні.

Мета і задачі дослідження. Метою даної роботи є теоретичне обгрунтування організації та механізмів управління окремими галузями в Україні в період трансформаційних змін економіки на прикладі туризму.

Для досягнення поставленої мети вирішені наступні задачі:

визначено основні проблеми і виявлені тенденції розвитку сфери туризму в Україні (на прикладі Донецького регіону), як складової частини національної економіки;

проаналізовано особливості державного управління в сфері туризму;

на основі виявлених проблем, пов'язаних з державним управлінням туристичною діяльністю, сформовані основні напрямки його подальшого удосконалення;

досліджено передумови формування інвестиційної стратегії в сфері туризму;

розроблено методику формування концептуальних основ розвитку туризму;

запропоновано механізм формування туристичних послуг;

запропоновано механізм інформаційно-фінансового забезпечення туризму;

запропоновано механізм управління реалізацією державних програм щодо розвитку туризму;

запропоновано механізм взаємодії інфраструктури туризму з системою державного соціального страхування;

Об'єктом дослідження є процеси взаємодії державної політики і національної економіки в сфері послуг, зокрема в туризмі.

Предметом дослідження є удосконалення економічних і організаційних механізмів державного управління розвитком туризму в Україні.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження стали основні положення теорії державного управління, наукові праці і методичні розробки провідних вітчизняних вчених в галузі менеджменту, маркетингу, економіки, Закони України, інструктивно-методичні документи державних і галузевих органів управління.

У роботі використовувалися методи логічного аналізу, системного і комплексного підходів при розгляді сутності та особливостей розвитку туристичних послуг в Україні.

При аналізі тенденцій реформування системи управління розвитком туризму в Україні використовувалися методи статистичного аналізу. Логічний аналіз і імітаційне моделювання застосовані під час розробки методики формування концептуальних основ розвитку туризму в державі. На основі методу системного підходу розроблені принципи створення механізму управління інформаційно-інвестиційними процесами в сфері туризму.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в обгрунтуванні необхідності і можливості удосконалення механізмів державного управління розвитком туризму в Україні та розкривається в наступних нових результатах дослідження:

вперше:

розроблено методику формування концепції державної політики розвитку сфери туризму, яка полягає у створенні математичної моделі, що дозволяє оцінити та оптимізувати значимість кожного стратегічного напрямку в рамках розроблюваної концепції;

запропоновано новий організаційно-економічний механізм державного управління розвитком туризму в Україні, що включає в себе механізм інформаційно-фінансового забезпечення туризму, механізм взаємодії інфраструктури туризму з системою державного соціального страхування та механізм управління реалізацією державних програм щодо посилення ролі туризму в регіонах держави на підставі створення Асоціацій туроператорів екологічних зон (АТЕЗ), що дозволить підвищити ефективність державної політики і створити сприятливі умови розвитку в сфері туризму;

удосконалено:

систему державної стандартизації і сертифікації у частині оцінки якості послуг (на прикладі туризму), яка стає одним з найважливіших показників розвитку внутрішнього і міжнародного туризму;

одержало подальший розвиток:

визначення та система обліку впливу екологічних аспектів на процес розвитку туристичної індустрії, що стає одним з показників оцінки доцільності капіталовкладень у невиробничі галузі економіки України, зокрема в туризм;

система формування туристичних продуктів, як первинний ступінь організаційного впливу у процесі надання туристичних послуг.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблені у дисертації підходи, способи й отримані результати являють собою методичну основу процесу формування механізмів державного регулювання розвитку туризму в Україні.

Практична цінність дослідження обумовлена таким: положення дисертаційного дослідження доповнюють теорію державного управління в частині нових підходів щодо оцінки стану малого бізнесу, і зокрема туризму в Україні.

Результати дисертаційного дослідження, висновки і конкретні пропозиції були частково використані при розробці концептуальних основ соціально-економічного розвитку Донецької області до 2010 року в частині розвитку сфери послуг (довідка Донецької облдержадміністрації № 489/1-09 від 29.08.2003).

Теоретичні розробки автора, практичні висновки та пропозиції, що випливають зі змісту дослідження, використовуються у навчальному процесі Донецької державної академії управління при викладанні курсу “Менеджмент у туризмі” (довідка № 01-12/466а від 03.09.2003).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки та висновки дисертації є результатом самостійно проведених автором досліджень у галузі удосконалення механізмів державного управління. Автором запропоновано методику формування концептуальних основ розвитку туризму та новий механізм державного управління розвитком туризма в Україні.

Апробація результатів дисертації. Теоретичні положення, висновки і пропозиції дисертаційної роботи обговорювалися на наукових семінарах кафедри “Менеджмент у невиробничій сфері” Донецької державної академії управління, на IV студентській науковій конференції ДонДАУ (м. Донецьк, 1996), на міжнародній науковій конференції Молодих учених-економістів “Менеджмент в економіці перехідного періоду” (м. Донецьк, 1997), на IIІ міжнародній науковій конференції “Економіка третього тисячоріччя” (м. Донецьк, 2000), на науковій конференції ДонНУ за підсумками науково-дослідної роботи за період 1999-2000 (м. Донецьк, 2001), на IV Міжнародній конференції “Наука і освіта, 2001” (м. Дніпропетровськ, 2001), на IV Міжнародної науково-практичної конференції “Туристичний феномен: економічні, соціальні, екологічні і культурно-історичні передумови і наслідки” (м. Святогірськ, 2002), на Всеукраїнській науково-практичній конференції “Державне регулювання економіки та місцеве самоврядування” (м. Дніпропетровськ, 2003).

Публікації. Основні положення і результати досліджень опубліковані в 17 роботах, з яких 3 статті у наукових журналах та 6 статей у збірниках наукових праць, 8 публікацій в матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій 4,8 д.а., з яких автору належить 3,2 д.а.

Структура і обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, які викладено на 177 сторінках друкованого тексту. Матеріали дисертації містять 10 рисунків, 16 таблиць, які наведено на 19 сторінках. Список використаних джерел із 197 найменувань наведений на 14 сторінках, 5 додатків - на 12 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Розділ 1.Сутність і особливості розвитку туризму як одного з основних секторів сфери послуг в Україні.

Україна після фактичного розпаду колишньої союзної держави опинилась в складних економічних умовах. Особливо насторожують кризові явища в інвестиційній та інноваційній діяльності. Аналіз економічних реформ в Україні свідчить про велику кількість проблем і негативних явищ. За час реформування скоротилося виробництво в усіх сферах господарського комплексу, хоч це характерно при структурних змінах в економіці. Інфляція, падіння виробництва значно знизили життєвий рівень народу України, що відбилось й на розвитку туризму.

Одним з напрямків удосконалення сфери туризму як галузевої системи є досягнення оптимальної взаємодії структури та засобів функціонування її елементів та підсистем. Побудова організаційної структури управління туризмом повинна базуватися на принципах державного забезпечення соціально-економічних гарантій ведення господарської діяльності, стандартизації техніко-технологічного забезпечення, формування системи інформаційних потоків, розвитку туристичної бази, збільшення кількості й поліпшення якості туристичних послуг.

Комерційна спрямованість туристичних фірм призводить до появи туристського та сервісного бізнесу, що мають забезпечити необхідний рівень матеріально-технічного обладнання процесів туристичного обслуговування.

Своєчасність і якість послуг, що надаються, визначає рівень розвитку і взаємодії основних сфер функціонування туристичної діяльності: сфери технологічного обслуговування та сфери забезпечення інфраструктури.

Аналіз пріоритетів розвитку туризму в Україні виявив різноманітність та насиченість природно-історичної і культурно-етнічної бази надання туристичних послуг у Донецькій області, як одного з можливих регіонів розвитку туризму, що дозволило визначити збільшення частки надходжень від туристичної діяльності у формуванні бюджетів різних рівнів.

Динаміка розвитку сфери послуг туризму в Україні (табл. 1) вказує на підвищення активності туристичних потоків в Україні та демонструє перевагу частки приватних візитів на Україну над діловими й організованими поїздками, а також істотне перевищення кількості виїздів за рубіж українців із приватними й організованими колективними поїздками в порівнянні зі службовими поїздками, що характеризує формування структури українського туризму у межах європейського туристичного простору.

Виявлені у вітчизняному туризмі тенденції вказують на доцільність розвитку цієї сфери й можливість створення нових робочих місць в інфраструктурі туризму та удосконалення його матеріально-технічної бази.

Розвиток системи державного контролю екологічної регламентації господарської діяльності визначає доцільність проведення обов’язкового екологічного аудиту діяльності виробників туристичних послуг, що обгрунтовує необхідність проведення екологічної експертизи та сертифікації послуг для підвищення якості обслуговування до світових стандартів, що відіб'ється на імпорті туристів, інтенсифікації інвестицій в туризм та підвищенні прибутковості цієї галузі сфери послуг.

Тісний взаємозв’язок рівнів рентабельності туристичних організацій і екологічного забруднення природного середовища в місцях надання туристичних послуг обгрунтовує обов’язковість врахування особливостей екологічних зон та екологічні й економічні наслідки туризму при інвестуванні у сферу туристичної діяльності.

Таблиця 1

Основні показники розвитку туризму в Україні за 1995-2002рр.

Показники розвитку туризму | Роки

1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002

Загальна кількість іноземців, що в’їхали в Україну, млн. чол.

-

у тому числі туристів, млн. чол.

-

у відсотках | 6,1 | 6,7 | 14,7 | 12,0 | 11,0 | 11,5 | 12,7 | 13,5

3,7 | 3,9 | 7,6 | 6,2 | 4,2 | 4,1 | 5,8 | 6,3

60,7 | 58,2 | 51,7 | 51,7 | 38,2 | 35,7 | 45,7 | 46,7

Загальна кількість громадян, що виїхали з України, млн. чол.

-

у тому числі туристів, млн. чол.

-

у відсотках | 8,8 | 25,4 | 14,7 | 12,6 | 12,3 | 12,0 | 12,3 | 12,5

6,9 | 11,5 | 10,5 | 8,6 | 7,4 | 7,3 | 7,3 | 9,1

78,4 | 45,3 | 71,4 | 68,3 | 60,2 | 60,8 | 59,9 | 72,8

Зовнішньоторговельний обіг України, усього млрд. дол. США

у тому числі надано туристичних послуг, млрд. дол. США

-

у відсотках | 28,6 | 37,9 | 37,5 | 32,5 | 28,1 | 28,0 | 28,4 | 29,8

3,8 | 3,4 | 3,7 | 3,8 | 3,2 | 3,2 | 3,8 | 4,2

13,3 | 9,0 | 9,9 | 11,7 | 11,4 | 11,4 | 13,4 | 14,1

Важливу роль у підйомі туристичного бізнесу в Україні відіграє створення найсприятливішого інвестиційного клімату, ефективність механізму формування якого визначає обсяги капіталовкладень у галузі народного господарства, і зокрема в туризм, інтенсивність яких визначає перспективи розвитку туристичної галузі.

Розділ 2. Система управління туризмом в Україні.

Система державного управління туристичною діяльністю в Україні базується на специфіці національної економіки та світовому досвіді регулювання взаємовідносин серед суб’єктів народного господарства. Аналіз історичного розвитку туристичної галузі й умови виникнення різних форм туризму вказує, що Україна має величезні туристичні ресурси, які можуть бути використані як у внутрішньому, так й у в’їздному туризмі.

Формування системи державного регулювання розвитку туризму пов’язано з необхідністю виявлення значення та специфічних особливостей реалізації політики, тактики й стратегії в державному управлінні.

Розвиток системи державного управління туризмом в Україні яскраво демонструє автономний характер розвитку цієї сфери. Так, виділення Державної туристичної адміністрації з Державного комітету молодіжної політики, спорту та туризму в самостійне відомство стало початком реформування механізму державного управління розвитком туризму – перспективної сфери національної економіки. На обласному рівні Управління у справах сім’ї, молоді та туризму Донецької облдержадміністрації координує в своїй діяльності ряд напрямків, які перехрещуються лише в рішенні окремих питань.

Існуючий організаційно-економічний механізм державного управління туризмом (рис. 1), через який повинна реалізуватися державна політика у галузі, стримує розвиток внутрішнього та в’їздного туризму, удосконалення матеріально-технічної бази туризму та підвищення якості обслуговування.

Рис. 1. Механізм державного управління туризмом в Україні (на прикладі Донецької області)

Це не дозволяє надати потрібної уваги розвитку туризму. Враховуючи економічну доцільність розвитку туризму в Україні, держава повинна більш уваги приділяти формуванню умов для активізації цієї сфери, що у майбутньому визначить необхідність формування самостійної системи управління туризмом на місцях.

Така ситуація пов’язана з тим, що інфраструктура туризму, як складова механізму реалізації державної туристичної політики знаходиться на етапі переформування до ринкових умов та недостатньо ефективно виконує свої функції щодо інформаційно-фінансового забезпечення та організаційно-координаційного впливу на розвиток туризму.

Нестабільність законодавства та економічного розвитку національної економіки визначають коливання у функціонуванні фінансово-кредитної системи, системи оподаткування, систем ціноутворення та платежів за виробничі та природні ресурси, а також системи економічних стимулів та санкцій.

Сьогодні оператори туристичної діяльності зустрічаються з труднощами, які можуть бути вирішені при наявності ефективного державного управління туризмом.

Одним з напрямків удосконалення сфери туризму як галузевої системи є досягнення оптимальної взаємодії структури та засобів функціонування її елементів і підсистем. Підсистемами організаційно-економічного механізму державного управління розвитком туризму визначені механізм реалізації державних програм у рамках галузі, механізм інформаційно-фінансового забезпечення туризму та механізм взаємодії інфраструктури туризму з системою органів державного соціального страхування, що базуються на механізмі формування інвестиційного клімату, механізмі державного управління розвитком туристичної галузі та механізмі формування туристичних послуг (рис.2).

Рис. 2 Складові організаційно-економічного механізму державного управління розвитком туризму

Визначено можливі напрямки співробітництва туристичних організацій з органами системи державного соціального страхування, що дозволить більш ефективно реалізовувати функції системи страхування України щодо реалізації таких функцій системи як оздоровлення соціально незахищених груп населення, лікування і профілактики професійних захворювань та інших, що безпосередньо впливають на стан здоров’я населення та демографічну ситуацію у державі (рис. 3).

Рис. 3. Напрямки взаємодії інфраструктури туризму з системою державного соціального страхування через Асоціації туроператорів екологічних зон

Розділ 3. Удосконалення організаційно-економічних механізмів державного управління розвитком туризму

Державне управління базується на визначенні пріоритетних напрямків розвитку туристичної діяльності та формуванні умов сталого розвитку цієї сфери народного господарства. З метою розробки комплексної програми розвитку туризму (на прикладі Донецького регіону) запропоновано методику формування концептуальних основ розвитку туризму. що базується на визначенні вагомості кожного стратегічного напрямку у концепції регулювання туристичною сферою.

Усе різноманіття стратегій управління, що є складовими концепції розвитку, укладається в рамки наступної формальної моделі.

Визначення 1: Типом стратегії управління визначено упорядковану пару:

type S = (V, р)

де V – упорядкований набір (вектор) характеристик даної стратегії, а р - розбивка безлічі характеристик по групах за напрямками розвитку.

Визначення 2: Стратегією управління називається упорядкована пара

S = (type S, F)

де type S – тип стратегії, припустимо, що L - фіксований список характеристик, тоді F:L >[0; l] – функція, що визначає значимість кожної характеристики в умовах стратегії S і яка задовольняє наступним двом умовам:

1)

F(x)0 тоді і тільки тоді, коли x входить у type S;

2)

справедлива рівність ?F(x) = 1, де сума береться по всіх характеристиках х, що входить у type S.

Ваги характеристик елементарних стратегій привласнюються експертним шляхом. Пріоритетність їхніх значень може бути визначена методом поетапного порівняння. Метод таблиць оцінок дає можливість обчислити оптимальні значення цільової функції з обліком як кількісних, так і якісних критеріїв оцінки. За цільову функцію часто вибирається лінійна функція:

F = ?бi вij,

де ?i – вага i-й елементарної стратегії в основній стратегії фірми, а ?ij- вага j-ї характеристики в умовах i-ї елементарної стратегії. При кожнім фіксованому значенні j величина ?iвij, де сума береться по всім і, являє собою вагу j-ї характеристики в розроблювальній концепції. Величини ?ij та бi визначаються в результаті експертної допомоги.

Доцільно також буде визначення оптимального плану послуг, що надаються суб’єктами туризму, X = (x1…..xn) виходячи із сукупних потенційних можливостей індустрії туризму по створенню туристичних продуктів.

Оптимальний план капіталовкладень відповідно до витратних блоків технологічного механізму створення туристичного продукту з урахуванням обмеженості ресурсних можливостей можна представити наступною моделлю:

n

? aij xj = bi, (i = 1…..m)

j =1

Одержуваний прибуток: n

F = ? cj xj ? max,

j =1

де n – кількість туристичних продуктів; aij – вартість витрат на i-у послугу в j-му туристичному продукті; xj – кількість j-х послуг, що робляться фірмою за звітний період (j =1……n), xj = 0 (j = 1……n); m-кількість витратних блоків при створенні туристичних продуктів; bi – туристичний продукт; cj – прибуток від реалізації j-го туристичного продукту.

Використовуючи запропоновані моделі при наявності адекватних даних можна здійснити прогнозування тенденцій розвитку туризму в державі і сформувати політику регулювання напрямків і темпів розвитку, виділити основні важелі впливу на рівні формування послуг, стабілізувати розвиток туризму шляхом здійснення координації діяльності суб'єктів туристичної діяльності.

З метою виявлення приоритетних секторів туризму побудована модель оцінки місткості ринку (попиту) і обсягу пропозиції туристичних послуг, що враховує умови територіального розподілу держави та культурно-історичні, політико-демографічні та екологічні особливості кожного регіону.“

Кровоносною системою” економіки є сфера інформаційно-фінансових потоків, принципи і механізми якої визначають мобільність і ефективність діяльності суб'єктів, що господарюють в галузі туристичної діяльності. Одним з результатів дослідження став запропонований механізм управління інформаційно-фінансовими потоками в інфраструктурі туризму, що сформовано на принципах державної підтримки залучення до сфери туризму традиційних й альтернативних фінансових джерел та централізованого контролю за цільовим використанням цих фінансових засобів в умовах розвитку туристичного ринку.

Вивчення механізму формування туристичних послуг, який складається за принципом нагромадження вартості туристичного продукту, дозволило виділити основні блоки організаційного впливу на процес формування туристичних послуг та намітити шляхи оптимізації технологічних процесів створення нового туристичного продукту або удосконалення створеного раніше.

Проведений в Донецькому регіоні аналіз діяльності санаторіїв та закладів відпочинку виявив необхідність їх виділення в самостійні структури з метою підвищення ефективності їх функціонування, тому що вони надають значну частину ринку туристичних послуг.

У процесі дослідження виділені основні елементи інфраструктури туризму, проаналізовані можливі напрямки їх співробітництва. Запропоновано нову модель удосконалення механізму управління реалізацією державних програм щодо розвитку туризму шляхом створення Асоціацій туроператорів екологічних зон. Виділено основні функції і задачі їх діяльності (рис.4), серед яких можна виділити: проведення комплексного екологічного аудиту, проведення екологічних акцій з очистки навколишнього природного середовища, надання консалтингових послуг щодо особливостей чинного законодавства й ліцензування туристичної діяльності, створення системи замовлень, послуги з страхування й кредитування; організація комплексних маркетингових досліджень й рекламних акцій та інші.

Підсумковим результатом дослідження стало запропонування нового організаційно-економічного механізму державного управління туризмом, де з’ясована взаємодія органів державної влади, суб’єктів туризму, громадських і політичних об’єднань та громадян завдяки створення Асоціацій туроператорів екологічних зон, як координаційного, консультаційного, фінансового та організаційного центру розвитку туризму у кожній екологічній зоні туристичного обслуговування. Наведений механізм (рис.5) охоплює такі сфери організаційного впливу на процес туристичної діяльності: організаційно - управлінську, соціальну, інформаційно-фінансову, природоохоронну.

Таким чином, формування ефективного механізму управління розвитком туризму в Україні (на прикладі Донецького регіону) знаходиться на етапі становлення, але потенціал природно-рекреаційних, історичних і культурно-етнічних ресурсів краю настільки багатий, що Донбас може стати не тільки великим промисловим регіоном України, але і добре відомим на світовому ринку центром туристичного обслуговування.

Рис. 4 Механізм реалізації державних програм розвитку туризму.

ВИСНОВКИ

У дисертації обґрунтовані необхідність і можливість розробки комплексної системи організації управління і реалізації державної політики розвитку сфери туризму в Україні.

1.

Запропоновано методику формування концептуальних основ розвитку туризму, що є базою для формування інвестиційної стратегії, де визначено напрямки і джерела фінансово-інформаційних потоків.

Рис.5 Організаційно-економічні механізми державного управління туризмом (на прикладі Донецької області)

2.

Сформовано організаційно-економічний механізм державного управління туризмом, що охоплює організаційно-управлінську, соціальну, інформаційно-фінансову, природоохоронну сфери та дозволяє підвищити ефективність діяльності сфери туризму завдяки створення АТЕЗ, що стануть координаційними, інформаційно-консультаційними, фінансовими центрами.

3.

Запропоновано механізм формування туристичних послуг, шляхом поетапного нагромадження вартості у процесі створення турпродукту.

4.

Обумовлена необхідність в обов'язковому екологічному аудиті при інвестуванні в сферу туризму економіки України, як методу страхування від витрат на ліквідацію забруднення, конкурентної боротьби на ринку; оцінки реальної вартості землі з урахуванням ступеню екологічного забруднення та при законотворчому процесі у сфері захисту навколишнього середовища.

5.

Досліджено динаміку розвитку сфери послуг у рамках туризму, з метою виділення пріоритетних напрямків розвитку туристичного потенціалу Донеччини, які є основою запропонованої державної програми розвитку туризму в регіоні.

6.

У дисертаційному дослідженні вивчено значення міжнародного туризму у світовій економіці, обкреслене місце України в системі міжнародного туризму. Проаналізовано особливості міжнародного туризму в Україні стосовно основних сфер функціонування туризму: сфери технологічного обслуговування і сфери забезпечення інфраструктури.

7.

У рамках дослідження виділені можливі напрямки взаємодії суб’єктів туристичної індустрії з органами державного соціального страхування.

ПЕРЕЛІК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Антропова Дівоче прізвище Чечель А.О.А.А., Скобелев В.Г. Об одном подходе к разработке стратегии маркетингового менеджмента // Менеджер. Вестник Донецкой государственной академии управления. – 1999. - №1. – С. 125-129.

Особистий внесок: запропоновано ідею метода, визначено напрямки стратегічного розвитку.

2.

Антропова А.А. Разработка механизма управления финансово-информационными потоками в туристическом бизнесе Донецкого региона // Вестник Херсонского государственного технического университета. – 2001. - №1(10). – С. 107-110.

3.

Антропова А.А. Международный туризм в Украине: реалии и тенденции развития //Вісник Донецького інституту тур. бізнесу.–2002.- № 6.– С. 15-17.

4.

Антропова А.А., Антропова Л.В. Основные проблемы и направления развития организационного механизма управления турбизнесом в Донецком регионе // Социальный менеджмент и управление информационными процессами, серия “Государственное управление”: Сб. научн. тр. Донецкой государственной академии управления.- т.2, вып. 4.–Донецк: ДонГАУ, 2001.– С. 86-93.

Особистий внесок: запропоновано окремі напрямки удосконалення організаційного механізму управління туристичним бізнесом.

5.

Антропова А.А. Роль экологического аудита в системе организационного механизма управления бизнесом (на примере турбизнеса) // Социальный менеджмент и управление информационными процессами, серия “Государственное управление”: Сб. научн. тр. Донецкой государственной академии управления. - т.2, вып. 5.- Донецк: ДонГАУ, 2001. – С. 211-213.

6.

Антропова А.А. Об одном подходе к формированию технологической схемы оказания туристических услуг // Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами, серія “Державне управління”: Зб. наук. пр. Донецької державної академії управління.- т.2, вип. 8. - Донецьк: ДонДАУ, 2002.– С. 253-259.

7.

Чечель А.А. Концептуальные основы развития туризма в Донецкой области// Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами, серія “Державне управління”: Зб. наук. пр. Донецької державної академії управління. - т.3, вип. 17.- Донецьк: ДонДАУ,2002. – С. 172-178.

8.

Чечель А.А. Взаимодействие организаций турбизнеса с системой фондов социального страхования Украины //Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами, серія “Державне управління”: Зб. наук. пр. Донецької державної академії управління.-т.3,вип.18.- Донецьк: ДонДАУ,2002.– С.64-72.

9.

Чечель А.А. Ассоциации туроператоров экологических зон в инфраструктуре туристического бизнеса // Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами, серія “Державне управління”: Зб. наук. пр. Донецької державної академії управління. - т.4, вип. 21.- Донецьк: ДонДАУ,2003.–С. 194-202.

10.

Антропова А.А. Экологическая ситуация Украины, правовые аспекты // Материалы IV студенческой научн. конф. Донецкой государственной академии управления: Сб. тез. - Донецк, ДонГАУ, 1996. – С. 76.

11.

Антропова А.А.Туризм: модель фирмы //Материалы международной научной конференции молодых ученых-экономистов “Менеджмент в экономике переходного периода”. – Донецк,1997. – С. 186-188.

12.

Антропова А.А. Об одном подходе к разработке стратегии управления рисками //Материалы IIІ международной научн. конф. “Економіка третього тисячоліття: проблеми, тенденції, перспективи”. - т.2. Донецьк, 2000. – С. 11-14.

13.

Антропова А.А., Антропова Л.В., Себко Л.В. Роль экологического аудита в принятии решений об инвестировании на примере туристического бизнеса // Праці наукової конференції ДонНУ за підсумками науково-дослідницької роботи за період 1999-2000р.р - Донецк: ДонНУ, 2001. – С. 144-146.

Особистий внесок: проведено аналіз доцільності проведення екологічного аудиту при інвестуванні.

14.

Антропова А.А.Стратегия производства: соответствие спроса и предложения //Матеріали IV Міжнародной конференціі “Наука і освіта,2001”, серія “Економічні науки” - т.1.- Дніпропетровськ, 2001. – С. 10-11.

15.

Антропова А.А. Особенности международного туризма в Украине: технологические возможности и перспективы // Материалы IV Международной научно-практической конф. “Туристический феномен: экономические, социальные, экологические и культурно-исторические предпосылки и последствия”. - Славяногорск,2002. – С. 14-15.

16.

Антропова А.А. Формирование системы управления развитием туристического бизнеса в Донецком регионе // Материалы V Междунар. научно-практ. конф. студентов и молодых ученых. – Донецк: ДИТБ, 2002. – С. 128-131.

17.

Чечель А.А. Пути реформирования механизма управления туристическим бизнесом в Донецком регионе // Матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції “Державне регулювання економіки та місцеве самоврядування”. – Дніпропетровськ, 2003. – С. 78-79.

АНОТАЦІЯ

Чечель А.А. Удосконалення державних механізмів управління розвитком туризму в Україні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з державного управління за спеціальністю 25.00.02 – Механізми державного управління – Донецька державна академія управління Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2003.

Дисертація присвячена теоретичному обгрунтуванню організації та механізмів державного управління розвитком туризму в Україні, що реалізуються через державні програми стратегічного розвитку і сприяють активізації та підвищенню рівня інформаційно-фінансового, кадрового та матеріально-технічного забезпечення в інфраструктурі туризму.

Проведено аналіз місця та ролі державних органів влади у регулюванні основних процесів надання туристичних послуг: розглянуто механізми впливу на розвиток сфери туризму, розкриті недоліки, наведені особливості інвестиційних процесів в ринкових умовах інтеграції в європейський економічний простір.

Запропоновано методику формування концепції державної політики щодо розвитку туризму в Україні, що може бути використана для розподілу державного та місцевих бюджетів згідно вагомості пріоритетних напрямків.

Запропоновано організаційно-економічний механізм удосконалення державного управління розвитком сфери туризму завдяки створенню Асоціацій туроператорів екологічних зон.

Ключові слова: державні механізми, державні органи влади, інвестиції, інфраструктура туризму, стратегічний розвиток, програми, державний бюджет, туроператори.

АННОТАЦИЯ

Чечель А.А. Совершенствование государственных механизмов управления развитием туризма в Украине. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата наук из государственного управления по специальности 25.00.02 – Механизмы государственного управления – Донецкая государственная академия управления Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2003.

Диссертация посвящена теоретическому обоснованию организации и механизмов государственного управления развитием туризма в Украине, которые реализуются через государственные программы стратегического развития и оказывают содействие активизации и повышению уровня информационно-финансового, кадрового и материально-технического обеспечения в инфраструктуре туризма.

Проведен анализ места и роли государственных органов власти в регулировании основных процессов предоставления туристических услуг: рассмотрены механизмы влияния на развитие сферы туризма, выявлены недостатки, определены особенности инвестиционных процессов в рыночных условиях интеграции в европейское экономическое пространство.

Предложена методика формирования концепции государственной политики относительно развития туризма в Украине, которая может быть использована для распределения государственного и местных бюджетов согласно весомости приоритетных направлений. Она легла в основу предложений по совершенствованию информационно-финансового обеспечения стабильного развития инфраструктуры туризма. Особое место во взаимодействии субъектов туризма и государственных структур отведено системе органов государственного социального страхования Украины. Эффективное использование аккумулированных в фондах соцстраха средств позволит решить ряд задач по оздоровлению и лечению нуждающихся граждан, в том числе представителей социально незащищенных слоев населения.

Обоснована необходимость усовершенствования государственного механизма управления развитием сферы туризма. Предложен механизм государственного влияния на процессы развития туризма посредством создания Ассоциаций туроператоров экологических зон, как координационно- организационных, консультационно-информационных и финансово-аналитических центров объединения субъектов туризма в каждой зоне. Данный механизм охватывает следующие сферы:

организационно - управленческую, так как целью его создания является совершенствование системы государственного влияния на развитие туризма;

социальную, так как, с одной стороны, призван содействовать решению проблемы репродуктивного здоровья населения, а с другой стороны, путем привлечения средств системы социального страхования Украины, предусматривает значительное снижение прессинга финансовых затрат для конкретного клиента;

информационно-финансовую, так как предусматривает объединение информационных и финансовых потоков в рамках АТЭЗ;

природоохранную, так как требования международного сообщества заставляют ориентироваться не только на рентабельность туристической деятельности, но и на ее роль для экологической безопасности региона в рамках каждого конкретного проекта.

Реформирование системы государственного социального страхования Украины привело к появлению новых подходов и расширению спектра направлений обеспечения социальной защиты населения, упорядочению целевой адресной помощи нуждающимся гражданам. В качестве одного из альтернативных вариантов социальной защиты определены возможные направления сотрудничества туристических организаций с органами системы государственного социального страхования, что позволит более эффективно реализовывать функции системы социального страхования Украины, относительно оздоровления, лечения и профилактики заболеваний среди населения.

Ключевые слова: государственные механизмы, государственные органы власти, инвестиции, инфраструктура туризма, стратегическое развитие, программы, государственный бюджет, туроператоры.

ANNOTATION

Chechel A.A. Improving the state mechanisms of the tourism development management in Ukraine. – Manuscript.

The thesis for candidate’s degree of on state management by specialty 25.00.02 – Mechanisms of state management. – Donetsk State Academy of management, the Ministry of Education and Science of Ukraine, Donetsk, 2003.

The thesis is develop to the theoretical argumentation of organization and mechanisms of the state management by tourism development in Ukraine. The mechanisms promote the higher activity and higher-level increase of information and financial, personal and logistics in the tourism infrastructure. The work analyses the significance of the state government bodies in regulating the main processes of tourism services provision: it studies mechanism to influence the development of the tourism , discovers drawbacks, studies a peculiar character of the investment processes under the conditions of integrating into economic community.

The research offers methods to form the concepts of the state policy concerning the development of tourism in Ukraine. The work proves the necessity to perfect the state mechanism of the tourism sphere development management.

Key words: state mechanism, state government bodies, investments, infrastructure of tourism, development strategy, programs, state budget, tour-operators.

Підписано до друку 14.04. 2004р. Формат 60 х 84 1/16 0,86 д.а.

Тираж 100 прим. Замовлення 440.

Ротапринт ДонДАУ, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 163а.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ В СИСТЕМІ ВИДІВ ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - Автореферат - 21 Стр.
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГОСПОДАРСЬКИХ ДОГОВОРІВ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ ЧЕРЕЗ МЕРЕЖІ ЕЛЕКТРОЗВ’ЯЗКУ - Автореферат - 29 Стр.
НАУКОВЕ ОБГРУНТУВАННЯ РОЗРОБКИ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ МОДУЛІВ ПАКЕТОФОРМУВАЛЬНИХ МАШИН ДЛЯ ПРОДОВОЛЬЧИХ ВАНТАЖІВ - Автореферат - 21 Стр.
ДІАГНОСТИКА ВІРУСНИХ ХВОРОБ В ПРОЦЕСІ ОДЕРЖАННЯ ЗДОРОВОГО САДИВНОГО МАТЕРІАЛУ ВИНОГРАДУ - Автореферат - 28 Стр.
ЛІБЕРАЛІЗМ У СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНОМУ ЖИТТІ ІСПАНІЇ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ XIX СТОЛІТТЯ - Автореферат - 29 Стр.
РОЗВИТОК ТЕОРІЇ І ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ КОМПЕНСУЮЧИХ НАВАНТАЖЕНЬ ДО РОЗВ’ЯЗАННЯ ЗАДАЧ БУДІВЕЛЬНОЇ МЕХАНІКИ - Автореферат - 35 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ЗВЕДЕННЯ ОБ'ЄКТІВ БУДІВНИЦТВА - Автореферат - 24 Стр.