У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





На правах рукописи УКРАЇНСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ

Євсєєва Ольга Олексіївна

УДК 658.5:331.101.38.001.76

УДОСКОНАЛЮВАННЯ СИСТЕМИ СТИМУЛЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОЇ РОБОТИ КОЛЕКТИВІВ ПІДПРИЄМСТВ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ

Спеціальність 08.06.01 –

економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Українській державній академії залізничного транспорту

Міністерства транспорту і зв'язку України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Галуза Станіслав Григорович, Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна Міністерства освіти і науки України, професор кафедри економічної теорії та економічних методів управління

Офіційні опоненти – доктор економічних наук, професор

Іванілов Олександр Семенович, Харківський

державний технічний університет будівництва та

архітектури Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри економіки;–

кандидат економічних наук, доцент

Криворучко Оксана Миколаївна, Харківський

національний автомобільно-дорожній університет

Міністерства освіти і науки України, доцент

кафедри менеджменту

Провідна установа – Національний технічний університет “Харківський

політехнічний інститут” Міністерства освіти і науки України, кафедра організації виробництва та

управління персоналом, м. Харків

Захист відбудеться 17.12.2004 року о 15 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К64.820.05 Харківської державної академії залізничного транспорту за адресою: 61050, м. Харків, майдан Фейєрбаха, 7, ауд. 3.501.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківської державної

академії залізничного транспорту за адресою: м. Харків, майдан Фейєрбаха, 7.

Автореферат розісланий 15.11.2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Чорнобровка І. В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Ак-ту-а-ль-ність те-ми до-с-лі-д-жен-ня. Пе-ре-хід до ри-н-ко-вої еко-но-мі-ки ак-ту-а-лі-зує до-с-лі-д-жен-ня про-б-лем сти-му-лю-ван-ня ефе-к-ти-в-ної ро-бо-ти ко-ле-к-ти-вів пі-д-п-ри-ємств, ви-ма-гає ство-рен-ня си-с-те-ми ре-гу-лю-ван-ня ви-ро-б-ни-ц-т-ва з ви-ко-ри-с-тан-ням ри-н-ко-вих ва-же-лів і сти-му-лів. Не-о-б-хі-д-не пе-ре-т-во-рен-ня си-с-те-ми еко-но-мі-ч-но-го сти-му-лю-ван-ня на най-ва-ж-ли-ві-ший за-сіб де-р-жа-в-но-го ре-гу-лю-ван-ня еко-но-мі-ки, пі-д-ви-щен-ня ефе-к-ти-в-но-с-ті ви-ро-б-ни-чо--го-с-по-да-р-сь-кої ді-я-ль-но-с-ті пі-д-п-ри-ємств і пра-ці ок-ре-мих пра-ці-в-ни-ків. У наш час при най-ман-ні робочої сили й ак-ти-ві-за-ції її пра-ці спо-с-те-рі-га-ю-ть-ся іс-то-т-ні, ча-с-то не-до-с-та-т-ньо об-ґ-ру-н-то-ва-ні ві-д-мін-но-с-ті у фо-р-мах, ме-то-дах і рі-в-нях ро-з-по-ді-лу за-со-бів на оп-ла-ту пра-ці між рі-з-ни-ми ка-те-го-рі-я-ми пра-ці-в-ни-ків, що зни-жує ре-зу-ль-та-ти-в-ність уп-ра-в-лін-ня.

Ши-ро-ке ко-ло пи-тань, при-с-вя-че-них сти-му-лю-ван-ню пра-ці, знай-ш-ло своє ві-до-б-ра-жен-ня в ро-бо-тах ві-т-чи-з-ня-них і за-ко-р-дон-них еко-но-мі-с-тів: Бо-ги-ні Д.П., Ве-се-л-ко-ва Ф.С., Во-л-гі-на М.О., Га-лу-зи С.Г., Гри-ш-но-вої О.-А., Ди-ка-ня В.Л., Єгі-а-за-ря-на Г.А., За-ві-но-в-сь-кої Г.Т., Зо-ло-та-рь-о-ва А.М., Іва-ні-ло-ва О.С., Ка-ли-ної А.В., Кле-ць-ко-го В.І., Кри-во-ру-ч-ко О.М., Кроленко А.В., Лі-бе-р-ма-на Є.Г., Най-дь-о-но-ва В.С., Оде-го-ва Ю.Г., Пе-ре-р-ви П.Г., Сивого В.Б., Су-ха-ре-в-сь-ко-го Б.М., П.Дру-ке-ра, Г. Сай-мо-на та ін. Ра-зом із тим ро-з-ви-ток ри-н-ко-вих ві-д-но-син по-с-та-вив на по-ря-док ден-ний ряд но-вих про-б-лем, пов'я-за-них з удо-с-ко-на-лю-ван-ням ор-га-ні-за-цій-но--еко-но-мі-ч-них ме-ха-ні-з-мів сти-му-лю-ван-ня ефе-к-ти-в-ної ро-бо-ти ко-ле-к-ти-вів пі-д-п-ри-ємств, що по-т-ре-бу-ють про-ве-ден-ня спе-ці-а-ль-них на-у-ко-вих до-с-лі-д-жень та-ких ак-ту-а-ль-них про-б-лем, як: чі-т-ке ви-з-на-чен-ня еко-но-мі-ч-ної при-ро-ди оп-ла-ти пра-ці у пе-ре-хі-д-ній еко-но-мі-ці; ро-з-к-рит-тя ос-но-в-них про-ти-річ іс-ну-ю-чої си-с-те-ми сти-му-лю-ван-ня ви-ро-б-ни-ц-т-ва; удо-с-ко-на-лю-ван-ня та-ри-ф-ної си-с-те-ми оп-ла-ти пра-ці, форм пре-мі-ю-ван-ня пра-ці-в-ни-ків. Усе це пі-д-ви-щує зна-чен-ня ро-з-ро-бки на-у-ко-во об-ґ-ру-н-то-ва-них ме-то-дів ро-з-по-ді-лу за-со-бів на оп-ла-ту пра-ці, що більш гну-ч-ко вра-хо-ву-ють пе-ре-хі-д-ні про-це-си та їх- си-с-те-м-ні осо-б-ли-во-с-ті.

Зв'я-зок ро-бо-ти з на-у-ко-ви-ми про-г-ра-ма-ми, пла-на-ми, те-ма-ми. Ди-се-р-та-ція пов’язана з Концепцією розвитку за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту Ук-ра-ї-ни в межах галузевої науково-дослідної роботи “Методичні рекомендації по визначенню собівартості вантажних перевезень” (державний реєстраційний номер 0103U003535, державний обліковий номер 0303U007790). Ди-се-р-та-цій-на ро-бо-та ви-ко-нувалась також в межах на-у-ко-во--до-с-лі-д-ної те-ми Ук-ра-ї-н-сь-кої де-р-жа-в-ної ака-де-мії за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту “У-до-с-ко-на-лю-ван-ня еко-но-мі-ч-них вза-є-мин на за-лі-з-ни-цях Ук-ра-ї-ни при ре-а-лі-за-ції про-г-ра-ми ре-с-т-ру-к-ту-ри-за-ції за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту Ук-ра-ї-ни” (де-р-жа-в-ний ре-є-с-т-ра-цій-ний но-мер 01030003538).

Ме-та ро-бо-ти і за-в-дан-ня до-с-лі-д-жен-ня. Ме-тою до-с-лі-д-жен-ня є ро-з-ро-б-ка ме-то-до-ло-гі-ч-них ос-нов і об-ґ-ру-н-ту-ван-ня пра-к-ти-ч-них ре-ко-ме-н-да-цій з удо-с-ко-на-лю-ван-ня сти-му-лю-ван-ня ро-бо-ти ко-ле-к-ти-вів пі-д-п-ри-ємств в умо-вах пе-ре-хі-д-ної еко-но-мі-ки Ук-ра-ї-ни з ура-ху-ван-ням спе-ци-фі-ки за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту.

Ме-та до-с-лі-д-жен-ня ви-з-на-чи-ла та-ке ко-ло вза-є-мо-зв'язаних за-в-дань: –

визначити економічну природу оплати праці та її стимулюючої функції в умовах перехідної економіки; –

здійснити класифікацію форм і систем оплати праці на прикладі підприємств залізничного транспорту; –

проаналізувати вітчизняний і закордонний досвід стимулювання трудової діяльності; –

дослідити існуючі системи стимулювання роботи колективів підприємств залізничного транспорту і розкрити їх недоліки і протиріччя; –

розробити методичні основи визначення обґрунтованості утворення фонду оплати праці на підприємствах залізничного транспорту; –

обґрунтувати пропозиції щодо методичних основ удосконалення оплати праці в межах діючої тарифної системи на прикладі підприємств залізничного транспорту; –

дослідити умови підвищення ефективності роботи трудового колективу на основі його стимулювання шляхом поліпшення соціально-психологічного клімату в колективі.

Пре-д-ме-том до-с-лі-д-жен-ня є еко-но-мі-ч-ні ві-д-но-си-ни, що ви-ни-ка-ють з при-во-ду оп-ла-ти пра-ці і сти-му-лю-ван-ня ефе-к-ти-в-ної ви-ро-б-ни-чо--го-с-по-да-р-сь-кої ді-я-ль-но-с-ті в пе-ре-хі-д-ній еко-но-мі-ці.

Об-є-к-том до-с-лі-д-жен-ня ста-ли умо-ви й уп-ра-в-лі-н-сь-кі фа-к-то-ри удо-с-ко-на-лю-ван-ня ро-бо-ти тру-до-вих ко-ле-к-ти-вів за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту Ук-ра-ї-ни в про-це-сі ри-н-ко-вої тра-н-с-фо-р-ма-ції еко-но-мі-ки.

Те-о-ре-ти-ч-ну і ме-то-до-ло-гі-ч-ну ос-но-ву до-с-лі-д-жен-ня скла-ли ді-а-ле-к-ти-ч-ний пі-д-хід до ана-лі-зу еко-но-мі-ч-них явищ і про-ти-річ, си-с-те-м-ний ро-з-г-ляд про-б-лем уп-ра-в-лін-ня пі-д-п-ри-є-м-с-т-вом, до-ся-г-нен-ня сві-то-вої і ві-т-чи-з-ня-ної на-у-ко-вої ду-м-ки в галузі те-о-рії ефе-к-ти-в-но-с-ті і уп-ра-в-лін-ня ви-ро-б-ни-ц-т-вом, за-ко-но-да-в-чі і но-р-ма-ти-в-ні ак-ти Ве-р-хо-в-ної Ра-ди, Ка-бі-не-ту Мі-ні-с-т-рів, Мі-ні-с-те-р-с-т-ва тра-н-с-по-р-ту Ук-ра-ї-ни.

У про-це-сі до-с-лі-д-жен-ня ви-ко-ри-с-та-ні еко-но-мі-ко-ма-те-ма-ти-ч-ні ме-то-ди, ме-то-ди ло-гі-ч-но-го і фа-к-то-р-но-го ана-лі-зу, уг-ру-пу-вань, ди-на-мі-ч-них ря-дів, ек-с-пе-р-т-них оці-нок, а та-кож фа-к-то-р-ний і ко-ре-ля-цій-но--ре-г-ре-сій-ний ана-ліз, ме-то-ди по-па-р-них по-рі-в-нянь і ви-з-на-чен-ня прі-о-ри-те-тів до-с-лі-д-жу-ва-них об-є-к-тів.

Ін-фо-р-ма-цій-ною ба-зою до-с-лі-д-жен-ня є ста-ти-с-ти-ч-ні да-ні, пла-но-ві і зві-т-ні ма-те-рі-а-ли пі-д-п-ри-ємств за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту Ук-ра-ї-ни, лі-те-ра-ту-р-ні дже-ре-ла, за-ко-но-да-в-чі і но-р-ма-ти-в-ні ак-ти, ма-те-рі-а-ли на-у-ко-во--пра-к-ти-ч-них ко-н-фе-ре-н-цій, ре-зу-ль-та-ти на-у-ко-во--до-с-лі-д-них ро-з-ро-бок, ана-лі-ти-ч-них ро-з-ра-ху-н-ків.

На-у-ко-ва но-ви-з-на ди-се-р-та-ці-ї. Най-більш ва-ж-ли-ві ре-зу-ль-та-ти про-ве-де-но-го до-с-лі-д-жен-ня, що мі-с-тять еле-ме-н-ти на-у-ко-вої но-ви-з-ни, по-ля-га-ють у на-с-ту-п-но-му:

1) у-то-ч-не-но еко-но-мі-ч-ну ка-те-го-рію оп-ла-ти пра-ці з ура-ху-ван-ням дже-рел її ут-во-рен-ня й еко-но-мі-ч-но-го при-з-на-чен-ня в умо-вах пе-ре-хі-д-ної еко-но-мі-ки і пе-ре-т-во-рен-ня ро-бо-чої си-ли на то-вар;

2) ро-з-ро-б-ле-но ме-то-до-ло-гі-ч-ні і ме-то-ди-ч-ні пе-ре-ду-мо-ви ви-з-на-чен-ня об-ґ-ру-н-то-ва-но-с-ті ве-ли-чи-ни фо-н-ду оп-ла-ти пра-ці на пі-д-п-ри-є-м-с-т-вах за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту;

3) об-ґ-ру-н-то-ва-но про-по-зи-ції що-до удо-с-ко-на-лю-ван-ня оп-ла-ти пра-ці в межах ді-ю-чої та-ри-ф-ної си-с-те-ми на при-к-ла-ді пі-д-п-ри-ємств за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту;

4) ро-з-ро-б-ле-но ме-то-до-ло-гі-ч-ні і ме-то-ди-ч-ні ос-но-ви удо-с-ко-на-лен-ня оп-ла-ти пра-ці в пі-д-ро-з-ді-лах пі-д-п-ри-ємств із за-с-то-су-ван-ням ко-е-фі-ці-є-н-тів прі-о-ри-те-т-но-с-ті (ди-фе-ре-н-ці-а-ції) їх пра-ці-в-ни-ків за які-с-тю уча-с-ті в тру-до-во-му про-це-сі, об-чи-с-ле-них на ба-зі ек-с-пе-р-т-них по-па-р-них аль-те-р-на-ти-в-них оці-нок усіх пра-ці-в-ни-ків од-но-го з од-ним за фа-к-то-ра-ми, що сут-тє-во впли-ва-ють на ко-ле-к-ти-в-ний ви-ро-б-ни-чий ре-зу-ль-тат;

5) об-ґ-ру-н-то-ва-но ор-га-ні-за-цій-но--еко-но-мі-ч-ні умо-ви по-лі-п-шен-ня со-ці-а-ль-но-пси-хо-ло-гі-ч-но-го клі-ма-ту в тру-до-во-му ко-ле-к-ти-ві як мо-ти-ва-цій-но-го фа-к-то-ра йо-го ефе-к-ти-в-ної ро-бо-ти на ба-зі за-п-ро-по-но-ва-ної ме-то-ди-ки ви-мі-ру ін-те-г-ра-ль-но-го по-ка-з-ни-ка вза-є-мин у тру-до-во-му ко-ле-к-ти-ві та за-хо-дів по їх поліпшенню.

Ре-зу-ль-та-ти до-с-лі-д-жен-ня, наведені в пу-н-к-тах но-ви-з-ни 4, 5, пре-д-с-та-в-ле-ні вперше та є новими, наведені в пункті новизни 1 – удосконалюють існуючі теоретичні положення та вно-сять у них пе-в-ну но-ви-з-ну, а наведені в пунктах новизни 2, 3 – розвивають далі та іс-то-т-но до-по-в-ню-ють діючі по-ло-жен-ня.

Пра-к-ти-ч-не зна-чен-ня ре-зу-ль-та-тів до-с-лі-д-жен-ня по-ля-гає в мо-ж-ли-во-с-ті ви-ко-ри-с-тан-ня ро-з-ро-б-ле-них про-по-зи-цій що-до удо-с-ко-на-лен-ня оп-ла-ти пра-ці в межах ді-ю-чої та-ри-ф-ної си-с-те-ми в пра-к-ти-ч-ній ді-я-ль-но-с-ті пі-д-п-ри-ємств за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту з ура-ху-ван-ням пе-ре-хі-д-них про-це-сів в еко-но-мі-ці Ук-ра-ї-ни.

Пра-к-ти-ч-не зна-чен-ня ма-ють зо-к-ре-ма та-кі на-у-ко-во--при-к-ла-д-ні ро-з-ро-б-ки ди-се-р-та-ції, що впро-ва-д-же-ні у ви-ро-б-ни-ц-т-во: ме-то-ди-ка ви-з-на-чен-ня об-ґ-ру-н-то-ва-но-с-ті ве-ли-чи-ни фо-н-ду оп-ла-ти пра-ці на пі-д-п-ри-ємствах за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту; ме-то-ди-ч-ні ос-но-ви вста-но-в-лен-ня кі-ль-кі-с-ної за-ле-ж-но-с-ті оп-ла-ти пра-ці від яко-с-ті ви-ко-нан-ня ро-бо-ти; при-к-ла-д-ні ас-пе-к-ти до-с-лі-д-жен-ня умов по-си-лен-ня мотиваційної ролі со-ці-а-ль-но--пси-хо-ло-гі-ч-но-го клі-ма-ту в ко-ле-к-ти-ві при сти-му-лю-ван-ні ефе-к-ти-в-но-ї ро-бо-ти пі-д-п-ри-ємств та їх пі-д-ро-з-ді-лів.

Ап-ро-ба-ція ро-бо-ти. Ос-но-в-ні ре-зу-ль-та-ти ди-се-р-та-цій-ної ро-бо-ти ви-к-ла-де-ні на 61 (1999 р.) і 62 (2000 р.) На-у-ко-во--те-х-ні-ч-них ко-н-фе-ре-н-ці-ях Ха-р-кі-в-сь-кої де-р-жа-в-ної ака-де-мії за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту (м. Харків), на Мі-ж-на-ро-д-ній на-у-ко-во-пра-к-ти-ч-ній ко-н-фе-ре-н-ції “Ди-на-мі-ка на-у-ко-вих до-с-лі-д-жень” (м. Дні-п-ро-пе-т-ровськ, 2002), на Мі-ж-на-ро-д-ній на-у-ко-во--пра-к-ти-ч-ній ко-н-фе-ре-н-ції “На-у-ка і ос-ві-та ‘2003” (м. Дні-п-ро-пе-т-ровськ, 2003), на II Мі-ж-на-ро-д-ній на-у-ко-во--пра-к-ти-ч-ній ко-н-фе-ре-н-ції “Ди-на-мі-ка на-у-ко-вих до-с-лі-д-жень ‘2003” (м. Дні-п-ро-пе-т-ровськ, 2003), на Все-у-к-ра-ї-н-сь-кій на-у-ко-во--пра-к-ти-ч-ній ко-н-фе-ре-н-ції мо-ло-дих вче-них “Е-ко-но-мі-ка пі-д-п-ри-є-м-с-т-ва: про-б-ле-ми те-о-рії та пра-к-ти-ки” (м. Дні-п-ро-пе-т-ровськ, 2003), на VII Міжнародній науково-практичній конференції “Наука і освіта ‘2004” (м. Дні-п-ро-пе-т-ровськ, 2004).

Ок-ре-мі по-ло-жен-ня ди-се-р-та-ції бу-ли ап-ро-бо-ва-ні на пі-д-п-ри-є-м-с-т-вах за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту Ук-ра-ї-ни. Так, ме-то-ди-ка ви-з-на-чен-ня об-ґ-ру-н-то-ва-но-с-ті ве-ли-чини фо-н-ду оп-ла-ти пра-ці на пі-д-п-ри-є-м-с-т-вах за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту ап-ро-бо-ва-на в Ук-р-за-лі-з-ни-ці та на пі-д-п-ри-є-м-с-т-вах Пі-в-ден-ної за-лі-з-ни-ці при ана-лі-зі тру-до-вих по-ка-з-ни-ків, ме-то-ди-ки удо-с-ко-на-лен-ня оп-ла-ти із за-с-то-су-ван-ням ко-е-фі-ці-є-н-тів прі-о-ри-те-т-но-с-ті (ди-фе-ре-н-ці-а-ції) їх пра-ці-в-ни-ків за які-с-тю уча-с-ті в тру-до-во-му про-це-сі та ви-мі-ру ін-те-г-ра-ль-но-го по-ка-з-ни-ка вза-є-мин у тру-до-во-му ко-ле-к-ти-ві та по-лі-п-шен-ня со-ці-а-ль-но--пси-хо-ло-гі-ч-но-го клі-ма-ту в трудовому колективі – на Ос-но-в-я-н-сь-кій ди-с-та-н-ції си-г-на-лі-за-ції та зв'я-з-ку Пі-в-ден-ної за-лі-з-ни-ці.

Ма-те-рі-а-ли та ви-с-но-в-ки ди-се-р-та-ції ви-ко-ри-с-то-ву-ва-лись в Ук-р-ДА-З-Т при ви-к-ла-дан-ні ди-с-ци-п-лін „Е-ко-но-мі-ка пі-д-п-ри-є-м-с-т-ва”, „Е-ко-но-мі-ка за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту”, „У-п-ра-в-лін-ня пе-р-со-на-лом”, в Ін-с-ти-ту-ті пе-ре-пі-д-го-то-в-ки та пі-д-ви-щен-ня ква-лі-фі-ка-ції ка-д-рів Ук-р-ДАЗТ при ви-к-ла-дан-ні спе-ц-ку-р-сів „Е-ко-но-мі-ка пі-д-п-ри-є-м-с-т-ва”, „Про-г-но-зу-ван-ня на пі-д-п-ри-є-м-с-т-ві”.

Осо-би-с-тий вне-сок здо-бу-ва-ча. Наукові ви-с-но-в-ки і ре-зу-ль-та-ти, от-ри-ма-ні під час до-с-лі-д-жен-ня, зро-б-ле-ні ав-то-ром са-мо-с-тій-но. Ре-зу-ль-та-ти на-у-ко-вих до-с-лі-д-жень пре-д-с-та-в-ле-ні в спи-с-ку опу-б-лі-ко-ва-них праць. По наукових працях, опублікованих в співавторстві, особистий внесок здобувача відображений у списку його публікацій за темою дисертації.

Пу-б-лі-ка-ці-ї. Ос-но-в-ні по-ло-жен-ня і ви-с-но-в-ки ди-се-р-та-ції ви-к-ла-де-ні в 15 на-у-ко-вих пра-цях за-га-ль-ним об-ся-гом 4,2 друк. арк., з яких 10 опу-б-лі-ко-ва-но в фа-хо-вих на-у-ко-вих ви-дан-нях, що вхо-дять у пе-ре-лік ВАК Ук-ра-ї-ни.

Стру-к-ту-ра й об-сяг ро-бо-ти. Ди-се-р-та-цій-на ро-бо-та загальним обсягом 148 сто-рі-нок скла-да-є-ть-ся зі всту-пу, трьох ро-з-ді-лів, ви-с-но-в-ків. Вона містить 3 ри-су-н-ки, 20 та-б-лиць, 7 до-да-т-ків, спи-со-к ви-ко-ри-с-та-них дже-рел (190 най-ме-ну-вань).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У всту-пі об-ґ-ру-н-то-ва-на ак-ту-а-ль-ність те-ми ди-се-р-та-ції, ви-з-на-че-но її ме-ту та за-в-дан-ня, пре-д-мет, об-’-єкт і ме-то-ди до-с-лі-д-жен-ня, ві-до-б-ра-же-на на-у-ко-ва но-ви-з-на і пра-к-ти-ч-на зна-чи-мість от-ри-ма-них ре-зу-ль-та-тів.

У ро-з-ді-лі 1 “Е-ко-но-мі-ч-на при-ро-да оп-ла-ти пра-ці та її сти-му-лю-ю-чої фу-н-к-ції в умо-вах пе-ре-хі-д-ної еко-но-мі-ки” про-ве-де-но ог-ляд лі-те-ра-ту-ри та ана-ліз на-у-ко-вих пі-д-хо-дів до обраної про-б-ле-ми; здій-с-не-но до-с-лі-д-жен-ня сти-му-лю-ван-ня пра-ці як еко-но-мі-ч-ної ка-те-го-рії; пре-д-с-та-в-ле-на кла-си-фі-ка-ція форм і си-с-тем оп-ла-ти пра-ці; уто-ч-не-но еко-но-мі-ч-ну при-ро-ду оп-ла-ти пра-ці та сти-му-люю--чу фу-н-к-цію в умо-вах пе-ре-хі-д-ної еко-но-мі-ки; про-аналізовано за-ко-р-дон-ний і ві-т-чи-з-ня-ний до-с-ві-д сти-му-лю-ван-ня тру-до-вої ді-я-ль-но-с-ті.

Оп-ла-та пра-ці є ва-ж-ли-вою скла-до-вою го-с-по-да-р-сь-ко-го уп-ра-в-лін-ня, ре-гу-лю-ю-ча роль якої зро-с-тає з пе-ре-хо-дом від ад-мі-ні-с-т-ра-ти-в-но--ко-ма-н-д-ної до ри-н-ко-вої еко-но-мі-ки у мі-ру то-го, як ме-то-ди еко-но-мі-ч-но-го сти-му-лю-ван-ня ста-ють усе більш си-ль-ни-ми і зна-чу-щи-ми в по-рі-в-нян-ні і на фо-ні ад-мі-ні-с-т-ра-ти-в-них ме-то-дів го-с-по-да-рю-ван-ня як на ма-к-ро-, так і на мі-к-ро-рі-в-нях. То-му ство-рен-ня зба-ла-н-со-ва-ної, ді-євої си-с-те-ми еко-но-мі-ч-но-го сти-му-лю-ван-ня стає од-ні-єю з це-н-т-ра-ль-них про-б-лем ри-н-ко-вої тра-н-с-фо-р-ма-ції еко-но-мі-ки.

Ви-хі-д-ною по-зи-ці-єю до-с-лі-д-жен-ня те-о-рії еко-но-мі-ч-но-го сти-му-лю-ван-ня ефе-к-ти-в-но-с-ті, що має на-с-лі-д-ки при-н-ци-по-вої ва-ж-ли-во-с-ті для го-с-по-да-р-сь-кої пра-к-ти-ки, є до-с-лі-д-жен-ня су-т-но-с-ті оп-ла-ти пра-ці, її ви-з-на-чен-ня як еко-но-мі-ч-ної ка-те-го-рі-ї.

До-те-пер у спе-ці-а-ль-ній еко-но-мі-ч-ній лі-те-ра-ту-рі ві-д-су-т-нє ви-з-на-чен-ня су-т-но-с-ті оп-ла-ти пра-ці, іма-не-н-т-не умо-вам пе-ре-хі-д-ної еко-но-мі-ки, яке б охо-п-лю-ва-ло її дже-ре-ла і при-з-на-чен-ня. За-с-то-со-ву-ю-ть-ся ви-з-на-чен-ня, вла-с-ти-ві со-ці-а-лі-с-ти-ч-ній еко-но-мі-ці, ад-мі-ні-с-т-ра-ти-в-но--ко-ма-н-д-ній си-с-те-мі, що то-р-ка-ю-ть-ся ті-ль-ки од-ні-єї її осо-б-ли-во-с-ті, - що во-на є гро-шо-вою оп-ла-тою (ви-на-го-ро-дою) за пра-цю, а ос-кі-ль-ки ро-бо-ча си-ла не є при со-ці-а-лі-с-ти-ч-ній еко-но-мі-ці то-ва-ром, то і за-р-п-ла-та не ро-з-г-ля-да-ла-ся гро-шо-вим ви-ра-жен-ням її ва-р-то-с-ті, і ві-д-т-во-рю-ва-ль-на фу-н-к-ція ви-па-ла з ви-з-на-чен-ня ка-те-го-рії оп-ла-ти пра-ці. Ця фу-н-к-ція зна-ч-ною мі-рою за-к-рі-п-лю-ва-ла-ся за су-с-пі-ль-ни-ми фо-н-да-ми спо-жи-ван-ня.

Оп-ла-та пра-ці яв-ляє со-бою еле-мент кру-го-о-бі-гу ва-р-то-с-ті, дже-ре-лом яко-го

є ча-с-ти-на зно-ву ство-ре-ної пра-ці-в-ни-ком ва-р-то-с-ті, при-з-на-че-ної для ві-д-ш-ко-ду-ван-ня ви-т-ра-че-ної на ви-го-то-в-ле-ний про-дукт ро-бо-чої си-ли. Ва-ж-ли-вою, су-т-ні-с-ною оз-на-кою оп-ла-ти пра-ці є та-кож її еко-но-мі-ч-не при-з-на-чен-ня, спря-мо-ва-ність її ви-ко-ри-с-тан-ня в пе-ре-хі-д-ній еко-но-мі-ці із пе-ре-т-во-рен-ням ро-бо-чої си-ли на то-вар, з па-дін-ням ро-лі су-с-пі-ль-них фо-н-дів спо-жи-ван-ня. На на-шу ду-м-ку, під оп-ла-тою пра-ці як еко-но-мі-ч-ною ка-те-го-рі-єю пе-ре-хі-д-ної еко-но-мі-ки в про-це-сі пе-ре-т-во-рен-ня ро-бо-чої си-ли на то-вар ва-р-то ро-зу-мі-ти засіб ви-на-го-ро-ди пра-ці-в-ни-ка за ви-ко-на-ну ним ро-бо-ту в гро-шо-вій (або ін-шій) фо-р-мі, дже-ре-лом якої є ча-с-ти-на зно-ву ство-ре-ної пра-ці-в-ни-ком ва-р-то-с-ті, а при-з-на-чен-ням – ві-д-т-во-рен-ня ро-бо-чої си-ли і сти-му-лю-ван-ня ефе-к-ти-в-ної тру-до-вої ді-я-ль-но-с-ті.

Пра-к-ти-ка ак-ти-ві-за-ції сти-му-лю-ю-чої фу-н-к-ції оп-ла-ти пра-ці не-мо-ж-ли-ва без чі-т-ко-го ро-з-г-ля-ду і ви-з-на-чен-ня те-о-рії вза-є-мо-дії і спе-ци-фі-ки еко-но-мі-ч-них ка-те-го-рій “по-т-ре-би – ін-те-ре-си – мотиви – стимули – за-ці-ка-в-ле-ність”. Оп-ла-та пра-ці, що є важливішою складовою еко-но-мі-ч-ного сти-му-лювання, ви-ра-жає ві-д-но-си-ни між су-с-пі-ль-с-т-вом, пі-д-п-ри-є-м-с-т-вом (ко-ле-к-ти-вом) і пра-ці-в-ни-ка-ми та по-к-ли-ка-на уз-го-ди-ти су-с-пі-ль-ні, ко-ле-к-ти-в-ні та ін-ди-ві-ду-а-ль-ні ін-те-ре-си в пи-тан-нях пі-д-ви-щен-ня ефе-к-ти-в-но-с-ті ви-ро-б-ни-ц-т-ва та го-с-по-да-рю-ван-ня. Для цьо-го оп-ла-та пра-ці по-вин-на за-ле-жа-ти від досягнутих ре-зу-ль-та-тів, бути мотивом їх зростання, матеріально зацікавлювати працівників в ефективній роботі.

Ана-ліз за-ко-р-дон-но-го до-с-ві-ду сти-му-лю-ван-ня пра-ці по-ка-зує, що для пі-д-ви-щен-ня ді-є-во-с-ті си-с-те-ми сти-му-лю-ван-ня пра-ці не-о-б-хі-д-но: по-в-я-зу-ва-ти оп-ла-ту і весь ме-ха-нізм сти-му-лю-ван-ня пра-ці з кі-н-це-ви-ми ре-зу-ль-та-та-ми ро-бо-ти, у то-му чи-с-лі з ефе-к-ти-в-ні-с-тю ви-ко-ри-с-тан-ня ре-су-р-сів; пе-ре-бо-ро-ти рі-в-ність в оп-ла-ті пра-ці між пра-ці-в-ни-ка-ми рі-з-ної ква-лі-фі-ка-ції; збі-ль-шувати спів-ві-д-но-шен-ня між край-ні-ми ро-з-ря-да-ми, пра-г-ну-ти до од-на-ко-вої оп-ла-ти пра-ці-в-ни-ків тих са-мих про-фе-сій, що ви-ко-ну-ють ро-бо-ту од-на-ко-вої скла-д-но-с-ті; впро-ва-ди-ти пе-р-со-на-ль-ні ок-ла-ди для ро-бі-т-ни-ків, що ви-ко-ну-ють осо-б-ли-во скла-д-ні ро-бо-ти; ши-ро-ко ви-ко-ри-с-то-ву-ва-ти на-д-ба-в-ки, зни-ж-ки до за-р-п-ла-ти в за-ле-ж-но-с-ті від пі-д-су-м-ків ді-я-ль-но-с-ті; по-є-д-нува-ти фі-к-со-ва-ну оп-ла-ту пра-ці з за-о-хо-чу-ва-ль-ною при си-н-х-ро-ні-за-ції дій зни-жок і на-д-ба-вок до за-р-п-ла-ти за ре-зу-ль-та-та-ми пра-ці.

У да-ний час еко-но-мі-ч-но-му ме-ха-ні-з-му сти-му-лю-ван-ня пра-ці в Ук-ра-ї-ні вла-с-ти-ві се-р-йо-з-ні не-до-лі-ки: він не на-ці-ле-ний на по-лі-п-шен-ня які-с-них по-ка-з-ни-ків і в пе-р-шу че-р-гу – про-ду-к-ти-в-ність пра-ці і якість про-ду-к-ції; та-ри-ф-на си-с-те-ма в ба-га-ть-ох ви-па-д-ках не за-бе-з-пе-чує пе-ре-ваг в оп-ла-ті пра-ці пра-ці-в-ни-ків, що ма-ють кра-щі кі-н-це-ві ре-зу-ль-та-ти, при-н-ци-пи її по-бу-до-ви ба-га-то в чо-му за-с-та-рі-ли; спо-с-те-рі-га-є-ть-ся не-ви-п-ра-в-да-не збли-жен-ня ок-ла-дів пра-ці-в-ни-ків рі-з-ної ква-лі-фі-ка-ції і рі-з-них ка-те-го-рій; не-ра-ці-о-на-ль-не спів-ві-д-но-шен-ня в оп-ла-ті пра-ці ро-бі-т-ни-ків і фа-хі-в-ців; ві-д-су-т-ні чі-т-кі ре-ко-ме-н-да-ції про до-ці-ль-ні сфе-ри за-с-то-су-ван-ня по-го-дин-но-пре-мі-а-ль-ної, ві-д-ря-д-но--пре-мі-а-ль-ної, пря-мої ві-д-ря-д-ної оп-ла-ти пра-ці; до-п-ла-ти і на-д-ба-в-ки но-сять ха-ра-к-тер ме-ха-ні-ч-ної до-ба-в-ки до середньої за-ро-бі-т-ної пла-ти.

В ро-з-ді-лі 2 “А-на-ліз ді-ю-чої си-с-те-ми еко-но-мі-ч-но-го сти-му-лю-ван-ня пра-ці на за-лі-з-ни-ч-но-му тра-н-с-по-р-ті Ук-ра-ї-ни” про-ве-де-но до-с-лі-д-жен-ня та-ри-ф-ної си-с-те-ми і за-ко-но-да-в-чо-го ре-гу-лю-ван-ня оп-ла-ти пра-ці на пі-д-п-ри-є-м-с-т-вах за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту; про-а-на-лі-зо-ва-но вза-є-мо-з-в-я-зок ефе-к-ти-в-но-с-ті ви-ро-б-ни-ц-т-ва й оп-ла-ти пра-ці в галузі; ро-з-к-ри-ті ос-но-в-ні про-ти-річ-чя і не-до-лі-ки іс-ну-ю-чої си-с-те-ми сти-му-лю-ван-ня ко-ле-к-ти-вів пі-д-п-ри-ємств за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту.

Що-до си-с-те-ми еко-но-мі-ч-но-го сти-му-лю-ван-ня на за-лі-з-ни-ч-но-му тра-н-с-по-р-ті, то слід ві-д-мі-ти-ти, що сьо-го-д-ні по-мі-т-но за-го-с-т-ри-ла-ся си-ту-а-ція зі зна-ч-ним ви-пе-ре-д-жен-ням те-м-пів зро-с-тан-ня оп-ла-ти пра-ці в по-рі-в-нян-ні з те-м-па-ми зро-с-тан-ня її про-ду-к-ти-в-но-с-ті. Це пі-д-т-ве-р-д-жує осо-б-ли-ву ак-ту-а-ль-ність до-с-лі-д-жень, спря-мо-ва-них на удо-с-ко-на-лен-ня си-с-те-ми сти-му-лю-ван-ня ро-бо-ти ко-ле-к-ти-вів пі-д-п-ри-ємств за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту шля-хом вс-та-но-в-лен-ня вза-є-мо-з-в-я-з-ку оп-ла-ти пра-ці з кі-нце-вими ре-зу-ль-та-тами ро-бо-ти пі-д-п-ри-ємств, їх пі-д-ро-з-ді-лів і ок-ре-мих ро-бі-т-ни-ків.

Про-ве-де-ний у хо-ді до-с-лі-д-жен-ня ана-ліз до-з-во-лив ви-я-ви-ти не-до-лі-ки, вла-с-ти-ві ді-ю-чо-му еко-но-мі-ч-но-му ме-ха-ні-з-му сти-му-лю-ван-ня пра-ці на пі-д-п-ри-є-м-с-т-вах за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту, ос-но-в-ни-ми з яких є:

– си-с-те-ма сти-му-лю-ван-ня пра-ці не на-ці-ле-на на по-лі-п-шен-ня які-с-них по-ка-з-ни-ків, насамперед про-ду-к-ти-в-ності пра-ці і якості тра-н-с-по-р-т-них по-с-луг; –

ме-ха-нізм сти-му-лю-ван-ня пра-ці є не-ви-п-ра-в-да-но скла-д-ним і на-ці-ле-ним в ос-но-в-но-му на кі-ль-кі-с-не збі-ль-шен-ня па-ра-ме-т-рів ви-ро-б-ни-ц-т-ва; –

іс-ну-ю-ча та-ри-ф-на си-с-те-ма не за-бе-з-пе-чує більш ви-со-ку оп-ла-ту пра-ці-в-ни-ків, що до-ся-га-ють у пі-д-су-м-ку кра-щих кі-н-це-вих ре-зу-ль-та-тів; –

спо-с-те-рі-га-є-ть-ся не-о-б-ґ-ру-н-то-ва-не збли-жен-ня ок-ла-дів пра-ці-в-ни-ків рі-з-ної ква-лі-фі-ка-ції і рі-з-них ка-те-го-рій.

За-раз на пі-д-п-ри-є-м-с-т-вах за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту фо-р-му-є-ть-ся фонд оп-ла-ти пра-ці по трьох напрямках: пе-р-ший – та-ри-ф-на пла-та робітників і по-са-до-ві ок-ла-ди ІТП: службовців; дру-гий – до-да-т-ко-ва за-ро-бі-т-на пла-та для вста-но-в-лен-ня ста-бі-ль-них до-п-лат за ро-з-ши-рен-ня зон об-с-лу-го-ву-ван-ня, спо-лу-чен-ня про-фе-сій, за ке-рівництво бри-га-дою та ін.; тре-тій – пре-мі-ю-ван-ня за еко-но-мію ма-те-рі-а-лів, на-у-ко-во--те-х-ні-ч-ні до-ся-г-нен-ня, пі-д-ви-щен-ня яко-с-ті про-ду-к-ції й ін. Ті-ль-ки дру-гий напрямок – до-да-т-ко-ва за-ро-бі-т-на пла-та для вста-но-в-лен-ня до-п-лат за ро-з-ши-рен-ня зон об-с-лу-го-ву-ван-ня і т.д. – є ді-є-вим за-со-бом ін-те-н-си-фі-ка-ції пра-ці, то-ді як пе-р-ший напрямок сти-му-лює кі-ль-кі-с-ні па-ра-ме-т-ри ви-ро-б-ни-ц-т-ва, причому, як правило, на проміжних стадіях виробничого циклу, а третій напрямок – слабо повязаний з кінцевою ефе-к-ти-в-ністю ви-ро-б-ни-ц-т-ва і нерідко використовується як механічна доплата до середнього тарифного заробітку.

Слід відмітити занадто слабкий зв’язок тарифної частини фонду оплати праці підприємств з його надтарифною частиною – індивідуальними преміями працівників, що виплачується з урахуванням їх особливого внеску в кінцевий виробничий результат підрозділу. Важлива з цієї точки зору система преміювання за КТУ (коефіцієнт трудової участі) робітника в кінцевому колективному результаті, що діє сьогодні на підприємствах, недостатньо враховує фактори ефективності праці і потребує розширення їх кількості за рахунок найбільш впливових на кінцеві результати. Однак розв’язання задачі посилення стимулюючої дії премій за рахунок надтарифної частини оплати праці ускладнюється тією обставиною, що за останні роки на залізничному транспорті частка премій у загальному фонді оплати праці значно зменшилась, наприклад, на підприємствах Південної залізниці з 1997 року по 2002 рік – у 2,4 рази.

У ро-з-ді-лі 3 “Шля-хи по-си-лен-ня сти-му-лю-ван-ня пра-ці на пі-д-п-ри-є-м-с-т-вах за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту в су-ча-с-них умо-вах” ви-з-на-че-ні за-га-ль-ні на-п-ря-м-ки удо-с-ко-на-лю-ван-ня еко-но-мі-ч-но-го сти-му-лю-ван-ня пра-ці в пе-ре-хі-д-ній еко-но-мі-ці; ви-к-ла-де-ні ме-то-ди-ч-ні ос-но-ви ви-з-на-чен-ня об-ґ-ру-н-то-ва-но-с-ті ут-во-рен-ня фо-н-ду оп-ла-ти пра-ці на пі-д-п-ри-ємствах га-лу-зі; ви-з-на-че-ні на-п-ря-м-ки пі-д-ви-щен-ня сти-му-лю-ю-чої фу-н-к-ції та-ри-ф-ної за-ро-бі-т-ної пла-ти в су-ча-с-них умо-вах; на-у-ко-во-го об-ґ-ру-н-то-ва-ні про-по-зи-ції що-до удо-с-ко-на-лен-ня оп-ла-ти пра-ці в пі-д-ро-з-ді-лах пі-д-п-ри-ємств із за-с-то-су-ван-ням ко-е-фі-ці-є-н-тів прі-о-ри-те-т-но-с-ті (ди-фе-ре-н-ці-а-ції) їх-пра-ці-в-ни-ків за які-с-тю уча-с-ті в тру-до-во-му про-це-сі; об-ґ-ру-н-то-ва-ні ор-га-ні-за-цій-но--еко-но-мі-ч-ні умо-ви по-лі-п-шен-ня со-ці-а-ль-но--пси-хо-ло-гі-ч-но-го клі-ма-ту в тру-до-во-му ко-ле-к-ти-ві як мо-ти-ва-цій-но-го фа-к-то-ра йо-го ефе-к-ти-в-ної ро-бо-ти.

Ва-ж-ли-вим ета-пом ство-рен-ня ді-є-вої си-с-те-ми сти-му-лю-ван-ня ре-зу-ль-та-ти-вної ро-бо-ти є ви-з-на-чен-ня об-ґ-ру-н-то-ва-но-с-ті фо-р-му-ван-ня фо-н-ду оп-ла-ти пра-ці пі-д-п-ри-є-м-с-т-ва (ФОП), то-б-то йо-го ро-з-мі-ру.

У пра-к-ти-ці ро-бо-ти пі-д-п-ри-ємств за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту як кри-те-рій ра-ці-о-на-ль-но-с-ті си-с-те-ми сти-му-лю-ван-ня ви-ко-ри-с-то-ву-ю-ть-ся спів-ві-д-но-шен-ня те-м-пів зро-с-тан-ня про-ду-к-ти-в-но-с-ті пра-ці і се-ре-д-нь-ої за-ро-бі-т-ної пла-ти, пи-то-ма ва-га ко-ш-тів на оп-ла-ту пра-ці в при-бу-т-ку, ви-т-ра-тах. На на-шу ду-м-ку, за-с-то-су-ван-ня цих по-ка-з-ни-ків не-до-с-та-т-ньо для оці-н-ки ді-є-во-с-ті сти-му-лю-ван-ня пра-ці на пі-д-п-ри-є-м-с-т-вах, то-му що при цьо-му не вра-хо-ву-є-ть-ся ряд іс-то-т-них фа-к-то-рів, що впли-ва-ють на кі-н-це-вий ре-зу-ль-тат (се-ре-д-нь-о-рі-ч-на ва-р-тість ак-ти-в-ної ча-с-ти-ни ос-но-в-них фо-н-дів, якість про-ду-к-ції, що ви-пу-с-ка-є-ть-ся, чи-се-ль-ність і ква-лі-фі-ка-ція пра-ці-в-ни-ків та ін.). Цих не-до-лі-ків, на наш по-г-ляд, мо-ж-на запобігти за до-по-мо-гою про-по-но-ва-ної на-ми ме-то-ди-ки оцінки обґрунтованості величини ФОП шляхом ви-мі-рю-ван-ня ко-ре-ля-цій-но-го зв'я-з-ку ви-т-рат на оп-ла-ту пра-ці пі-д-п-ри-є-м-с-т-ва (або йо-го пі-д-ро-з-ді-лів) та їх фа-к-то-рів--ар-гу-ме-н-тів.

З цього приводу, на-ми бу-ло об-с-те-же-но 52 пі-д-п-ри-є-м-с-т-ва. Ана-ліз об-ґ-ру-н-то-ва-но-с-ті ве-ли-чи-ни ФОП був про-ве-де-ний за да-ни-ми по 18 ти-по-вих за об-ся-га-ми ді-я-ль-но-с-ті і ма-те-рі-а-ль-но--те-х-ні-ч-ною ба-зою ди-с-та-н-цій си-г-на-лі-за-ції і зв'я-з-ку Ук-р-за-лі-з-ни-ці, що ма-ли се-ре-д-ні ро-з-мі-ри і по-ка-з-ни-ки го-с-по-да-р-сь-кої ді-я-ль-но-с-ті за 2002р.

У ро-лі фа-к-то-рів--ар-гу-ме-н-тів (X1, X2, …, X5) ФОП(Y) на-ми бу-ли ві-ді-б-ра-ні та-кі по-ка-з-ни-ки: X1 – ви-торг від ре-а-лі-за-ції ро-біт, по-с-луг, тис. грн.; X2 – при-бу-ток (зби-ток) від ре-а-лі-за-ції ро-біт, по-с-луг пі-с-ля опо-да-т-ко-ву-ван-ня, тис. грн.; X3 – се-ре-д-нь-о-с-пи-с-ко-ва чи-се-ль-ність пра-ці-в-ни-ків, осіб; X4 – про-ду-к-ти-в-ність пра-ці, тех. од. на 1 чол.; X5 – се-ре-д-нь-о-рі-ч-на ва-р-тість ак-ти-в-ної ча-с-ти-ни ос-но-в-них фо-н-дів, тис. грн. Да-ва-ло-ся та-ке тлу-ма-чен-ня впли-ву цих по-ка-з-ни-ків на ФОП: 1) чим бі-ль-ша су-ма ви-то-р-гу від ре-а-лі-за-ції (X1) і чи-с-то-го при-бу-т-ку (X2), тим бі-ль-ший ро-з-мір пі-д-ро-з-ді-лу або ви-ща ефе-к-ти-в-ність йо-го ви-ро-б-ни-чо--го-с-по-да-р-сь-кої ді-я-ль-но-с-ті, що за ін-ших рі-в-них умов збі-ль-шує ве-ли-чи-ну ФОП; 2) бі-ль-шій се-ре-д-нь-о-с-пи-с-ко-вій чи-се-ль-но-с-ті пра-ці-в-ни-ків (X3) по-вин-на ві-д-по-ві-да-ти (за ін-ших рі-в-них умов) більш ве-ли-ка су-ма ФОП; 3) чим ви-ща (ни-ж-ча) про-ду-к-ти-в-ність пра-ці (X4), тим ви-ща (ни-ж-ча) ефе-к-ти-в-ність ви-ро-б-ни-ц-т-ва, що є пі-д-с-та-вою збі-ль-шен-ня (зме-н-шен-ня) ФОП; 4) збі-ль-шен-ня се-ре-д-нь-о-рі-ч-ної ва-р-то-с-ті ак-ти-в-ної ча-с-ти-ни ос-но-в-них фо-н-дів (X5) сві-д-чить про зростання те-х-ні-ч-ної ос-на-ще-но-с-ті пра-ці, що пі-д-ви-щує ефе-к-ти-в-ність ви-ро-б-ни-ц-т-ва (пра-в-да, як-що ці-на фо-н-дів не збільшується шви-д-ше від їх спо-жи-в-чих па-ра-ме-т-рів).

На ос-но-ві за-з-на-че-них по-ка-з-ни-ків бу-ли про-ве-де-ні ро-з-ра-ху-н-ки ста-ти-с-ти-ч-них фо-р-мул ко-ре-ля-цій-ної (по-па-р-ної і мно-жин-ної) за-ле-ж-но-с-ті ве-ли-чи-ни ФОП(Y)

від рі-з-них ко-м-бі-на-цій йо-го фа-к-то-рів--ар-гу-ме-н-тів (X1, X2, …, X5), то-б-то від об-’-є-к-ти-в-них при-чин.

Фо-р-му-лу з най-бі-ль-шим ко-е-фі-ці-є-н-том мно-жин-ної ко-ре-ля-ції на-ве-де-но ни-ж-че:

Y=f(Х1,Х3,Х4,Х5) = -4179.97+0.912544X1+0.386085X3+988.1713X4-0.02652X5. (1)

За ці-єю, як і за ін-ши-ми фо-р-му-ла-ми, об-чи-с-лю-ва-ли зна-чен-ня ро-з-ра-ху-н-ко-вих ве-ли-чин ФОП (Y розр. і). Да-лі шля-хом зі-с-та-в-лен-ня цих ве-ли-чин з фа-к-ти-ч-ним зна-чен-ням ФОП (Y фа-к-тич. і) ви-з-на-чи-ли ко-е-фі-ці-є-н-ти об-ґ-ру-н-то-ва-но-с-ті ФОП (К ОБГР. і), то-б-то:

У такий спосіб за даними 18 обстежених підприємств були розраховані ко-е-фі-ці-є-н-ти об-ґ-ру-н-то-ва-но-с-ті ФОП по кожному з них. На рисунку 1 наведені значення цих ко-е-фі-ці-є-н-тів.

Як виходить з да-них ри-су-н-ку 1, ро-з-ра-ху-ва-в-ши ко-е-фі-ці-є-н-ти об-ґ-ру-н-то-ва-но-с-ті ве-ли-чи-ни ФОП по об-с-те-же-них пі-д-п-ри-є-м-с-т-вах, мо-ж-на зро-би-ти ви-с-но-вок про те, що у ди-с-та-н-ці-ях си-г-на-лі-за-ції і зв'я-з-ку № 3, 4, 9, 11, 18 спо-с-те-рі-га-є-ть-ся зна-ч-на “не-до-п-ла-та” ко-ш-тів, зу-мо-в-ле-них об-є-к-ти-в-ни-ми фа-к-то-ра-ми (ко-е-фі-ці-є-н-ти об-ґ-ру-н-то-ва-но-с-ті ФОП ві-д-по-ві-д-но до-рі-в-ню-ють 0.95, 0.96, 0.92, 0.81, 0.96), що об-ме-жує мо-ж-ли-во-с-ті за-о-хо-чен-ня ко-ле-к-ти-ву за зро-с-тан-ня ефе-к-ти-в-но-с-ті, а у ди-с-та-н-ці-ях си-г-на-лі-за-ції і зв'я-з-ку № 6, 12, 14 – “пе-ре-п-ла-та” про-ти ро-з-ра-ху-н-ко-во-го рі-в-ня, зу-мо-в-ле-но-го ві-ді-б-ра-ни-ми фа-к-то-ра-ми--ар-гу-ме-н-та-ми (ко-е-фі-ці-є-н-ти об-ґ-ру-н-то-ва-но-с-ті ФОП ві-д-по-ві-д-но до-рі-в-ню-ють 1.07, 1.14, 1.11), що ве-де до не-о-б-ґ-ру-н-то-ва-ної пе-ре-ви-т-ра-ти ко-ш-тів ФОП.

За-с-то-су-ван-ня наведеного методичного підходу до ви-з-на-чен-ня величини ФОП спри-я-ти-ме прий-нят-тю об-ґ-ру-н-то-ва-них уп-ра-в-лі-н-сь-ких рі-шень, ро-з-ши-рен-ню ін-фо-р-ма-цій-ної ба-зи еко-но-мі-ч-них до-с-лі-д-жень, по-лі-п-шен-ню яко-с-ті ана-лі-ти-ч-ної ро-бо-ти в да-но-му на-п-ря-м-ку, по-к-ра-щен-ню сти-му-лю-ван-ня ро-бо-ти ко-ле-к-ти-вів пі-д-п-ри-ємств за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту. Не-о-б-хі-д-но ві-д-з-на-чи-ти гну-ч-кість цієї ме-то-ди-ки, що до-з-во-ляє вра-хо-ву-ва-ти бе-з-ліч фа-к-то-рів, що впли-ва-ють на ве-ли-чи-ну ко-ш-тів, спрямова-них на сти-му-лю-ван-ня ро-бо-ти, і до-ці-ль-ність її за-с-то-су-ван-ня при оці-н-ці ді-є-во-с-ті сти-му-лю-ван-ня не ті-ль-ки на пі-д-п-ри-є-м-с-т-вах за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту, але й ін-ших га-лу-зей.

Пе-р-с-пе-к-ти-в-ним на-п-ря-м-ком удо-с-ко-на-лю-ван-ня сти-му-лю-ван-ня ефе-к-ти-в-ної ро-бо-ти пі-д-п-ри-ємств та їх пі-д-ро-з-ді-лів є ви-з-на-чен-ня вне-с-ку ко-ж-но-го пра-ці-в-ни-ка в кі-н-це-вий ре-зу-ль-тат пра-ці свого ко-ле-к-ти-ву. У ді-ю-чих ме-то-ди-ч-них по-ло-жен-нях про преміювання кі-ль-кі-с-ного ви-з-на-чен-ня пре-мії немає, про-с-то пе-ре-лі-чу-ю-ть-ся ви-па-д-ки, ко-ли пре-мія мо-же бу-ти зме-н-ше-ною, або працівник мо-же бу-ти ці-л-ком її по-з-ба-в-ле-ний. Ана-ліз по-ло-жень про пре-мі-ю-ван-ня на 36 об-с-те-же-них на-ми пі-д-п-ри-ємствах за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту по-ка-зав, що зв'я-зок пре-мій з ко-н-к-ре-т-ним тру-до-вим вне-с-ком ко-ж-но-го працівника у кі-н-це-вий ре-зу-ль-тат ро-бо-ти пі-д-п-ри-є-м-с-т-ва (пі-д-ро-з-ді-лу) пра-к-ти-ч-но ві-д-су-т-ній, у кра-що-му ви-па-д-ку пре-мія на-ра-хо-ву-є-ть-ся про-по-р-цій-но ок-ла-ду або тарифного заробітку пра-ці-в-ни-ка.

За-с-то-со-ву-ва-ння ро-з-по-ді-лу частини за-ро-бі-т-ної пла-ти пра-ці-в-ни-ків пі-д-п-ри-ємств за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту на ос-но-ві відомого ко-е-фі-ці-є-н-та тру-до-вої уча-с-ті (КТУ) не оде-р-жа-ло на-ле-ж-но-го ро-з-ви-т-ку че-рез те, що його не-до-лі-ком був су-б-є-к-ти-в-ний спо-сіб ви-з-на-чен-ня пі-д-ви-щу-ва-ль-них і зни-жу-ва-ль-них по-ка-з-ни-ків. Ве-ли-чи-ни впли-ву фа-к-то-рів яко-с-ті пра-ці на ба-зо-ве зна-чен-ня КТУ (1,0) ви-з-на-ча-ю-ть-ся до-сить до-ві-ль-но, що мо-же приз-ве-с-ти до по-ми-лок при ви-з-на-чен-ні ін-ди-ві-ду-а-ль-них вне-с-ків пра-ці-в-ни-ків у за-га-ль-ний ре-зу-ль-тат. В ди-се-р-та-ції до-во-ди-ть-ся, що більш об-є-к-ти-в-на оці-н-ка пра-ці й об-ґ-ру-н-то-ва-ний ро-з-по-діл оп-ла-ти пра-ці пі-д-ро-з-ді-лу мо-жуть бу-ти за-бе-з-пе-че-ні на ос-но-ві ко-е-фі-ці-є-н-та яко-с-ті ви-ко-нан-ня ро-біт (КЯВР) з ви-ко-ри-с-тан-ням ме-то-дів па-р-них по-рі-в-нянь всіх пра-ці-в-ни-ків і на-с-ту-п-но-го ви-з-на-чен-ня їх ві-д-но-с-них прі-о-ри-те-тів.

На-ми ро-з-ро-б-ле-ні ме-то-ди-ч-ні пі-д-хо-ди до удо-с-ко-на-лен-ня оп-ла-ти пра-ці в пі-д-ро-з-ді-лах пі-д-п-ри-ємств з ура-ху-ван-ням ін-ди-ві-ду-а-ль-но-го вне-с-ку ко-ж-но-го йо-го пра-ці-в-ни-ка в кі-н-це-ві ви-ро-б-ни-чі ре-зу-ль-та-ти, то-б-то яко-с-ті їх ро-бо-ти, які пе-ре-ві-ре-но на при-к-ла-ді од-ні-єї з бри-гад (12 ро-бі-т-ни-ків). За ці-єю ме-то-ди-кою спо-ча-т-ку всі ро-бі-т-ни-ки бри-га-ди по-рі-в-ню-ва-лись один з од-ним по се-ми факторах, що пі-д-ви-щу-ва-ли, і ше-с-ти, що зни-жу-ва-ли, оці-нку робітника (за до-по-мо-гою опи-ту-ва-ль-них ек-с-пе-р-т-них ан-кет). Ви-ко-ри-с-то-ву-вались та-кі які-с-ні оці-н-ки: > – кра-ще; – кра-ще або од-на-ко-во; = – од-на-ко-во; – гі-р-ше або од-на-ко-во; < – гі-р-ше. Да-лі цим по-па-р-ним які-с-ним оці-н-кам на ос-но-ві спе-ці-а-ль-но-го ро-з-ра-ху-н-ку на-да-ва-в-ся кі-ль-кі-с-ний ви-раз. При-к-лад по-па-р-ної які-с-ної оці-н-ки чле-нів бри-га-ди по пі-д-ви-щу-ва-ль-но-му оці-ню-ва-ль-но-му фактору “на-с-та-в-ни-ц-т-во, до-по-мо-га і пе-ре-да-ча до-с-ві-ду ко-ле-гам” та їх пі-д-су-м-ко-ва кі-ль-кі-с-на оці-н-ка (ві-д-но-с-ні прі-о-ри-те-ти) на-ве-де-но в та-б-ли-ці 1.

Таблиця 1 –

Попарна якісна оцінка працівників виробничого підрозділу та їх підсумкова

кількісна оцінка КЯВР за підвищувальним фактором

“наставництво, допомога і передача досвіду колегам”

Працівники | Якісна попарна оцінка | Підсумкова

кількісна

оцінка (відносні пріоритети)

Працівники | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

1 | = | > | > | > | > | > | > | > | > | > | > | 0.094

2 | = | < | > | > | > | > | > | > | > | 0.088

3 | = | > | > | > | > | > | > | > | > | 0.092

4 | = | < | < | < | < | < | > | 0.076

5 | = | > | > | > | > | > | > | 0.088

6 | = | > | > | > | > | > | > | 0.088

7 | = | < | < | < | < | 0.075

8 | = | > | > | > | 0.084

9 | = | > | > | 0.082

10 | = | > | 0.080

11 | = | > | 0.078

12 | = | 0.073

На ос-но-ві по-ді-б-них ча-с-т-ко-вих оці-нок пра-ці-в-ни-ків за ок-ре-мими по-ка-з-ни-ками яко-с-ті ро-бо-ти ро-з-ра-хо-ва-но ко-м-п-ле-к-с-ний ко-е-фі-ці-єнт яко-с-ті їх ро-бо-ти (КЯВР), який і ви-ко-ри-с-то-ву-є-ть-ся для ко-ри-гу-ван-ня та-ри-ф-ної за-ро-бі-т-ної пла-ти ко-ж-но-го чле-на бри-га-ди.

На базі представленої методики були також розраховані ко-е-фі-ці-є-н-ти якості роботи працівників апарату управління, зрозуміло, з використанням інших факторів.

Ви-ко-ри-с-тан-ня на-ших про-по-зи-цій з удо-с-ко-на-лен-ня оп-ла-ти пра-ці на бе-з-та-ри-ф-ній ос-но-ві із застосуванням ко-е-фі-ці-є-н-та яко-с-ті ви-ко-нан-ня ро-бо-ти пра-ці-в-ни-ками в пра-к-ти-ці сти-му-лю-ван-ня пі-д-п-ри-ємств за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту до-з-во-лить по-си-ли-ти зв’я-зок ін-ди-ві-ду-а-ль-ної оп-ла-ти пра-ці з ко-ле-к-ти-в-ни-ми ре-зу-ль-та-та-ми та зме-н-ши-ти су-б-’-є-к-ти-в-ність оці-н-ки пра-ці.

Ва-ж-ли-вим мо-ти-ва-цій-ним фа-к-то-ром пі-д-ви-щен-ня ефе-к-ти-в-но-с-ті фу-н-к-ці-о-ну-ван-ня пі-д-п-ри-є-м-с-т-в є по-лі-п-шен-ня со-ці-а-ль-но--пси-хо-ло-гі-ч-но-го клі-ма-ту в їх тру-до-вих ко-ле-к-ти-вах. У ди-се-р-та-ції обґрунтовано ме-то-ди-ку по-лі-п-шен-ня со-ці-а-ль-но-пси-хо-ло-гі-ч-но-го клі-ма-ту, яка ап-ро-бо-ва-на в ко-ле-к-ти-ві те-х-ні-ків зв’я-з-ку Ос-но-в-я-н-сь-кій ди-с-та-н-ції си-г-на-лі-за-ції та зв'я-з-ку Пі-в-ден-ної за-лі-з-ни-ці.

Ко-жний член цьо-го ко-ле-к-ти-ву за-по-в-нив ан-ке-ту ви-ро-б-ни-чих вза-є-мин, в якій пе-ре-лі-чу-ва-лись всі йо-го ко-леги та ві-д-з-на-ча-лось йо-го ста-в-лен-ня до ко-ж-но-го з них та-кими зна-ками: “ + ” – ви-би-рає спі-в-ро-бі-т-ни-ка для спі-в-п-ра-ці; “ – ” – ві-д-хи-ляє „ка-н-ди-да-ту-ру” спі-в-ро-бі-т-ни-ка; “ 0 ” – за-ли-ша-є-ть-ся бай-ду-жим. На ос-но-ві от-ри-ма-них ан-ке-т-них да-них ро-з-ра-хо-ву-ва-лись по-ка-з-ни-ки, що ха-ра-к-те-ри-зу-ють вза-є-ми-ни у ко-ле-к-ти-ві, а са-ме: по-ка-з-ни-ки згу-р-то-ва-но-с-ті ко-ле-к-ти-ву і бе-з-ко-н-ф-лі-к-т-но-с-ті при ро-з-в-’-я-зан-ні ви-ро-б-ни-чих за-дач, за-до-во-ле-но-с-ті вза-є-ми-на-ми в ко-ле-к-ти-ві, ста-ту-су фо-р-ма-ль-но-го лі-де-ра, ста-ту-су не-фо-р-ма-ль-но-го лі-де-ра, збі-гу ста-ту-су фо-р-ма-ль-но-го і не-фо-р-ма-ль-но-го лі-де-ра. По цих по-ка-з-ни-ках ви-з-на-ча-в-ся рі-вень ін-те-г-ра-ль-но-го по-ка-з-ни-ка ви-ро-б-ни-чих вза-є-мин за спе-ці-а-ль-ною шка-лою оці-нок ві-д-но-син (мо-ж-ли-ві оці-н-ки відносин: по-га-ні, за-до-ві-ль-ні, добрі, відміннні). Ро-з-ра-ху-н-ки по-ка-за-ли, що ві-д-но-си-ни в ко-ле-к-ти-ві, що досліджувався, ха-ра-к-те-ри-зу-ю-ть-ся як негативні. У зв’я-з-ку з цим бу-ли ро-з-ро-б-ле-ні і ре-а-лі-зо-ва-ні за-хо-ди що-до ко-ри-гу-ван-ня по-ве-ді-н-ки пра-ці-в-ни-ків з ме-тою по-к-ра-щен-ня мо-ра-ль-но--пси-хо-ло-гі-ч-но-го клі-ма-ту в ко-ле-к-ти-ві. По-в-то-р-не ан-ке-ту-ван-ня і ро-з-ра-ху-н-ки, що про-во-ди-ли-ся че-рез пі-в-ро-ку, по-ка-за-ли по-зи-ти-в-ні на-с-лі-д-ки ці-єї ро-бо-ти: зро-с-ла пи-то-ма ва-га пра-ці-в-ни-ків, що за-до-во-ле-ні сво-єю пра-цею і ви-ко-ну-ють та пе-ре-ви-ко-ну-ють ви-ро-б-ни-чі но-р-ми. Та-ким чи-ном, за-с-то-су-ван-ня ро-з-ро-б-ле-ної ме-то-ди-ки пі-д-ви-щен-ня ефе-к-ти-в-но-с-ті ви-ро-б-ни-ц-т-ва за ра-ху-нок ак-ти-ві-за-ції мо-ти-ва-цій-ної фу-н-к-ції со-ці-а-ль-но-пси-хо-ло-гі-ч-но-го клі-ма-ту тру-до-во-го ко-ле-к-ти-ву має пра-к-ти-ч-не зна-чен-ня.

ВИСНОВКИ

1. Ство-рен-ня ді-є-вої си-с-те-ми еко-но-мі-ч-но-го сти-му-лю-ван-ня ефе-к-ти-в-ної ро-бо-ти колективів пі-д-п-ри-ємств пе-ре-т-во-рю-є-ть-ся на од-ну з це-н-т-ра-ль-них про-б-лем ри-н-ко-вої тра-н-с-фо-р-ма-ції еко-но-мі-ки. При цьо-му най-ва-ж-ли-ві-шою скла-до-вою го-с-по-да-р-сь-ко-го уп-ра-в-лін-ня в пе-ре-хі-д-ній еко-но-мі-ці стає оп-ла-та пра-ці, сти-му-лю-ю-ча роль якої в ад-мі-ні-с-т-ра-ти-в-но--ко-ма-н-д-ній си-с-те-мі бу-ла до-по-мі-ж-ною при головуючій ролі ди-ре-к-ти-в-ного пла-ну-ван-ня.

2. Ви-хі-д-ною по-зи-ці-єю в те-о-рії еко-но-мі-ч-но-го сти-му-лю-ван-ня ефе-к-ти-в-но-с-ті є до-с-лі-д-жен-ня су-т-но-с-ті оп-ла-ти пра-ці, її ви-з-на-чен-ня як еко-но-мі-ч-ної ка-те-го-рі-ї. У спе-ці-а-ль-ній лі-те-ра-ту-рі пе-ре-ва-жає ви-з-на-чен-ня оп-ла-ти пра-ці, іма-не-н-т-не ад-мі-ні-с-т-ра-ти-в-но--ко-ма-н-д-ній си-с-те-мі, яке то-р-ка-є-ть-ся ті-ль-ки од-ні-єї її осо-б-ли-во-с-ті, - що во-на яв-ляє со-бою гро-шо-ву ви-на-го-ро-ду за пра-цю. В ди-се-р-та-ції до-во-ди-ть-ся, що під оп-ла-тою пра-ці як еко-но-мі-ч-ною ка-те-го-рі-єю в пе-ре-хі-д-ній еко-но-мі-ці в про-це-сі пе-ре-т-во-рен-ня ро-бо-чої си-ли на то-вар ва-р-то ро-зу-мі-ти засіб ви-на-го-ро-ди пра-ці-в-ни-ка за ви-ко-на-ну ним ро-бо-ту в гро-шо-вій (або ін-шій) фо-р-мі, дже-ре-лом якої є ча-с-ти-на зно-ву ство-ре-ної ва-р-то-с-ті, при-з-на-че-ної для ві-д-т-во-рен-ня ро-бо-чої си-ли і сти-му-лю-ван-ня ефе-к-ти-в-но-с-ті тру-до-вої ді-я-ль-но-с-ті.

3. Од-ні-єю з умов ство-рен-ня ефе-к-ти-в-ної си-с-те-ми сти-му-лю-ван-ня є чі-т-ке

уя-в-лен-ня про зміст по-нят-тя “е-ко-но-мі-ч-ний сти-мул”, про йо-го спів-ві-д-но-шен-ня з ка-те-го-рі-я-ми “по-т-ре-би”, “е-ко-но-мі-ч-ний ін-те-рес”, “мотивація” і “ма-те-рі-а-ль-на за-ці-ка-в-ле-ність”.

4. За-ко-р-дон-ний до-с-від сти-му-лю-ван-ня пра-ці сві-д-чить про до-ці-ль-ність: ті-с-но-го ув-я-зу-ван-ня ме-ха-ні-з-му сти-му-лю-ван-ня з кі-н-це-ви-ми ре-зу-ль-та-та-ми тру-до-вої ла-н-ки та ефе-к-ти-в-ні-с-тю ви-ко-ри-с-тан-ня ре-су-р-сів, по-ши-рен-ня цьо-го при-н-ци-пу на рі-вень ок-ре-мих пі-д-ро-з-ді-лів пі-д-п-ри-ємств і ко-ж-но-го пра-ці-в-ни-ка; по-до-лан-ня зрі-в-ня-лівки в оп-ла-ті між пра-ці-в-ни-ка-ми рі-з-ної ква-лі-фі-ка-ції; збі-ль-шен-ня розбіжності в оп-ла-ті між край-ні-ми ро-з-ря-да-ми; пра-г-нен-ня до од-на-ко-вої оп-ла-ти пра-ці-в-ни-ків тих са-мих про-фе-сій, що ви-ко-ну-ють ро-бо-ту од-на-ко-вої скла-д-но-с-ті; ши-ро-ко-го ви-ко-ри-с-тан-ня на-д-ба-вок, зни-жок до за-р-п-ла-ти в за-ле-ж-но-с-ті від ре-зу-ль-та-тів ді-я-ль-но-с-ті.

5. У наш час ме-ха-ні-з-му сти-му-лю-ван-ня пра-ці на пі-д-п-ри-є-м-с-т-вах за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту вла-с-ти-ві се-р-йо-з-ні не-до-лі-ки: він не на-ці-ле-ний на по-лі-п-шен-ня які-с-них по-ка-з-ни-ків і в пе-р-шу че-р-гу – про-ду-к-ти-в-но-с-ті пра-ці та яко-с-ті про-ду-к-ції; не за-бе-з-пе-чує ма-к-си-ма-ль-ного ув-я-зу-ван-ня ро-з-мі-рів за-ро-бі-т-ків з ре-а-ль-ни-ми кі-н-це-ви-ми ре-зу-ль-та-та-ми пра-ці; та-ри-ф-на си-с-те-ма в ба-га-ть-ох ви-па-д-ках не га-ра-н-тує пе-ре-ва-ги в оп-ла-ті пра-ці-в-ни-кам, що ма-ють кра-щі кі-н-це-ві ре-зу-ль-та-ти роботи; спо-с-те-рі-га-є-ть-ся не-ви-п-ра-в-да-не збли-жен-ня ок-ла-дів пра-ці-в-ни-ків рі-з-ної ква-лі-фі-ка-ції і рі-з-них ка-те-го-рій; не-ра-ці-о-на-ль-не спів-ві-д-но-шен-ня в оп-ла-ті пра-ці ро-бі-т-ни-ків і фа-хі-в-ців; не-чі-т-ко ви-з-на-че-ні еко-но-мі-ч-на роль і фу-н-к-ції до-п-лат і на-д-ба-вок у си-с-те-мі оп-ла-ти пра-ці, нерідко вони но-сять ха-ра-к-тер ме-ха-ні-ч-ної до-ба-в-ки до за-ро-бі-т-ної пла-ти; іс-ну-ю-ча та-ри-ф-на си-с-те-ма оп-ла-ти пра-ці зо-рі-є-н-то-ва-на в ос-но-в-но-му на кі-ль-кі-с-ні па-ра-ме-т-ри ви-ро-б-ни-ц-т-ва і не вра-хо-вує багатьох фа-к-то-рів, що сут-тє-во впли-ва-ють на кі-н-це-ві ре-зу-ль-та-ти ро-бо-ти та ін-ди-ві-ду-а-ль-ний вне-сок пра-ці-в-ни-ка пі-д-п-ри-є-м-с-т-ва в за-га-ль-ний ре-зу-ль-тат пра-ці ко-ле-к-ти-ву.

6. Для по-си-лен-ня сти-му-лю-ю-чої фу-н-к-ції оп-ла-ти пра-ці не-о-б-хі-д-но ві-д-мо-ви-ти-сь від пре-мі-ю-ван-ня за про-мі-ж-ни-ми по-ка-з-ни-ка-ми, пе-рей-шо-в-ши до про-с-тої та оче-ви-д-ної си-с-те-ми пре-мі-ю-ван-ня в ос-но-в-но-му за кі-н-це-ві ре-зу-ль-та-ти. Но-р-ма-ти-ви за-о-хо-чен-ня при цьо-му по-вин-ні бу-ти до-в-го-с-т-ро-ко-ви-ми і по-с-тій-ни-ми, то-му що ча-с-тий пе-ре-г-ляд пре-мі-а-ль-них но-р-ма-ти-вів зни-жує сти-му-лю-ю-че зна-чен-ня пре-мій. Для пі-д-ви-щен-ня сти-му-лю-ю-чої фу-н-к-ції за-р-п-ла-ти до-ці-ль-но удо-с-ко-на-лю-ва-ти та-ри-ф-ну си-с-те-му оп-ла-ти пра-ці, а при пре-мі-ю-ван-ні вра-хо-ву-ва-ти по-зи-ти-в-ний до-с-від за-с-то-су-ван-ня бе-з-та-ри-ф-них си-с-тем.

7. Ва-ж-ли-вим ета-пом ство-рен-ня ді-є-вої си-с-те-ми сти-му-лю-ван-ня ефе-к-ти-в-но-с-ті, аде-к-ва-т-ної ри-н-ко-вим ві-д-но-си-нам, є ана-ліз об-ґ-ру-н-то-ва-но-с-ті ут-во-рен-ня фо-н-ду оп-ла-ти пра-ці. На за-лі-з-ни-ч-но-му тра-н-с-по-р-ті ра-ці-о-на-ль-ність си-с-те-ми сти-му-лю-ван-ня, як пра-ви-ло, оці-ню-ють спів-ві-д-но-шен-ням те-м-пів зро-с-тан-ня про-ду-к-ти-в-но-с-ті пра-ці і се-ре-д-нь-ої за-ро-бі-т-ної пла-ти, пи-то-мою ва-гою ко-ш-тів на оп-ла-ту пра-ці в при-бу-т-ку, ви-т-ра-тах. Од-нак та-кий ана-ліз ве-ли-чи-ни фо-н-ду оп-ла-ти пра-ці (ФОП) не-до-ці-ль-ний і не-до-с-та-т-ній, то-му що при цьо-му не вра-хо-ву-є-ть-ся низка ва-ж-ли-вих фа-к-то-рів, що по-вин-ні впли-ва-ти на ут-во-рен-ня фо-н-ду оп-ла-ти пра-ці. Ці не-до-лі-ки мо-ж-на по-с-ла-би-ти за до-по-мо-гою про-по-но-ва-ної в ди-се-р-та-ції ме-то-ди-ки, за-с-но-ва-ної на за-с-то-су-ван-ні ко-ре-ля-цій-них ро-з-ра-ху-н-ків за-ле-ж-но-с-ті ве-ли-чи-ни ФОП від її об-є-к-ти-в-них фа-к-то-рів--ар-гу-ме-н-тів. Зі-с-та-в-лен-ня фа-к-ти-ч-них і ро-з-ра-ху-н-ко-вих зна-чень ФОП вка-зує на хи-би в йо-го ут-во-рен-ні та спри-яє прий-нят-тю об-ґ-ру-н-то-ва-них уп-ра-в-лі-н-сь-ких рі-шень, ро-з-ши-рен-ню ін-фо-р-ма-цій-ної ба-зи еко-но-мі-ч-них до-с-лі-д-жень, по-лі-п-шен-ню яко-с-ті ана-лі-ти-ч-ної ро-бо-ти.

8. Пра-к-ти-ч-но скрізь на за-лі-з-ни-ч-но-му тра-н-с-по-р-ті ві-д-су-т-ній зв'я-зок ве-ли-чи-ни пре-мій пра-ці-в-ни-ків пі-д-ро-з-ді-лів пі-д-п-ри-ємств з ко-н-к-ре-т-ним тру-до-вим вне-с-ком ко-ж-но-го з них у кі-н-це-вий ко-ле-к-ти-в-ний ре-зу-ль-тат ро-бо-ти; пре-мія на-ра-хо-ву-є-ть-ся, як пра-ви-ло, про-по-р-цій-но до ок-ла-ду пра-ці-в-ни-ка. За-с-то-су-ван-ня об-ґ-ру-н-то-ва-ної в ди-се-р-та-ції ме-то-ди-ки ро-з-ра-ху-н-ку по ко-ж-но-му пра-ці-в-ни-ку ко-е-фі-ці-є-н-та яко-с-ті ви-ко-нан-ня ро-бо-ти (КЯВР), що ві-д-би-ває участь йо-го в ко-ле-к-ти-в-ній пра-ці й об-чи-с-люється на ба-зі ек-с-пе-р-т-но-го по-па-р-но-го по-рі-в-нян-ня всіх пра-ці-в-ни-ків між со-бою за ба-га-ть-ма ха-ра-к-те-ри-с-ти-ка-ми ро-бо-ти, до-з-во-ляє ві-д-ко-ри-гу-ва-ти та-ри-ф-ну ча-с-ти-ну оп-ла-ти на бе-з-та-ри-ф-ній ос-но-ві, що сут-тє-во поси-лює зв'я-зок ін-ди-ві-ду-а-ль-ної оп-ла-ти пра-ці з ко-ле-к-ти-в-ни-ми ре-зу-ль-та-та-ми та зме-н-шує су-б-є-к-ти-в-ність ін-ди-ві-ду-а-ль-них оці-нок пра-ці-в-ни-ків.

9. По-лі-п-шен-ня со-ці-а-ль-но--пси-хо-ло-гі-ч-но-го клі-ма-ту в тру-до-во-му ко-ле-к-ти-ві є іс-то-т-ним чин-ни-ком пі-д-ви-щен-ня ефе-к-ти-в-но-с-ті пі-д-п-ри-є-м-с-т-ва. Ро-з-ро-б-ле-на в ди-се-р-та-ції ме-то-ди-ка ви-мі-ру ін-те-г-ра-ль-но-го по-ка-з-ни-ка вза-є-мин у ко-ле-к-ти-ві і розро-б-ки за-хо-дів для ко-ри-гу-ван-ня по-ве-ді-н-ки йо-го чле-нів з ме-тою по-лі-п-шен-ня мо-ра-ль-но-пси-хо-ло-гі-ч-но-го клі-ма-ту в колективі по-ка-за-ла мо-ж-ли-вість пі-д-ви-щен-ня про-ду-к-ти-в-но-с-ті пра-ці ко-ле-к-ти-ву за ра-ху-нок мо-ти-ва-цій-них факторів.

Спи-сок ОПУ-Б-ЛІ-КО-ВА-НИХ ав-то-ром праць

за те-мою ди-се-р-та-ції

Стат-ті в фа-хо-вих на-у-ко-вих ви-дан-нях

1. Ев-се-е-ва О., Че-ба-но-ва Н. Те-о-ре-ти-че-с-кие ас-пе-к-ты эф-фе-к-ти-в-но-с-ти сти-му-ли-ро-ва-ния ра-бо-ты кол-ле-к-ти-вов пре-д-п-ри-я-тий же-ле-з-но-до-ро-ж-но-го тра-н-с-по-р-та в ус-ло-ви-ях ры-но-ч-ных от-но-ше-ний // Ве-с-т-ник бу-х-га-л-те-ра и ау-ди-то-ра Ук-ра-и-ны. – 2002. – № 23 – 24. – С. 20 – 22. Ди-се-р-та-н-ту на-ле-жить уто-ч-нен-ня еко-но-мі-ч-ної ка-те-го-рії оп-ла-ти пра-ці з ура-ху-ван-ням її еко-но-мі-ч-но-го при-з-на-чен-ня в умо-вах пе-ре-хі-д-ної еко-но-мі-ки.

2. Єв-сє-є-ва О.-О., Па-ку-лі-на А.-А. Си-с-те-ма мо-ти-ва-цій-но-го уп-ра-в-лін-ня ак-ти-ві-за-ці-єю пра-ці // Зб. на-у-ко-вих праць “Е-ко-но-мі-ка: про-б-ле-ми те-о-рії та пра-к-ти-ки”. Ви-пуск 128. – Дні-п-ро-пе-т-ровськ: ДНУ, 2002. – С. 172-176. Ди-се-р-та-н-ту на-ле-жить ро-з-ро-б-ка про-по-зи-цій що-до до-ці-ль-но-с-ті до-по-в-нен-ня ти-по-вих рі-шень на ос-но-ві ре-г-ла-ме-н-то-ва-них та-ри-фів бе-з-та-ри-ф-ною си-с-те-мою ін-ди-ві-ду-а-лі-за-ції за-ро-бі-т-ної пла-ти.

3. Ев-се-е-ва О.-А., Па-ку-ли-на А.А. Ме-то-ди-ка оце-н-ки вли-я-ния ко-м-п-ле-к-са ма-р-ке-ти-н-га на при-быль и оп-ре-де-ле-ние эф-фе-к-ти-в-но-с-ти ра-бо-ты пре-д-п-ри-я-тий ре-ги-о-на // Зб. на-у-ко-вих праць “Е-ко-но-мі-ка: про-б-ле-ми те-о-рії та пра-к-ти-ки”. Ви-пуск 129. – Дні-п-ро-пе-т-ровськ: ДНУ, 2002. – С. 40-47. Ди-се-р-та-н-ту на-ле-жить ви-к-ла-ден-ня ме-то-ди-ки фа-к-то-р-но-го і ко-ре-ля-цій-но-ре-г-ре-сій-но-го ана-лі-зу у ро-бо-ті пі-д-п-ри-ємств, ме-то-ди по-па-р-них по-рі-в-нянь працівників і ви-з-на-чен-ня їх відносних прі-о-ри-те-тів.

4.Є-в-сє-є-ва О.-О., Па-ку-лі-на А.-А. Ме-то-ди-ч-ний пі-д-хід до ви-з-на-чен-ня ефе-к-ти-в-но-с-ті ро-бо-ти пі-д-п-ри-ємств ре-гі-о-ну // Зб. на-у-ко-вих праць “Е-ко-но-мі-ка: про-б-ле-ми те-о-рії та пра-к-ти-ки”. Ви-пуск 134. – Дні-п-ро-пе-т-ровськ: ДНУ, 2002. – С. 126 – 133. Ди-се-р-та-н-ту на-ле-жить ро-з-ро-б-ка ме-то-ди-ч-но-го пі-д-хо-ду до ви-з-на-чен-ня ефе-к-ти-в-но-с-ті ро-бо-ти пі-д-п-ри-ємств.

5. Єв-сє-є-ва О.-О. Ро-з-ро-б-ка ме-то-ди-ки пі-д-ви-щен-ня ефе-к-ти-в-но-с-ті ро-бо-ти тру-до-во-го ко-ле-к-ти-ву за ра-ху-нок по-лі-п-шен-ня со-ці-а-ль-но--пси-хо-ло-гі-ч-но-го клі-ма-ту // Зб. на-у-ко-вих праць “Е-ко-но-мі-ка: про-б-ле-ми те-о-рії та пра-к-ти-ки”. Ви-пуск 166. – Дні-п-ро-пе-т-ровськ: ДНУ, 2002. – С. 179 – 184.

6. Ев-се-е-ва О.-А. Эко-но-ми-че-с-кая при-ро-да оп-ла-ты тру-да и ее сти-му-ли-ру-ю-щей фу-н-к-ции в пе-ре-хо-д-ной эко-но-ми-ке // Ві-с-ник Ха-р-кі-в-сь-ко-го на-ці-о-на-ль-но-го уні-ве-р-си-те-ту ім. В. Н. Ка-ра-зі-на. – 2003. – № 608. – С. 56-60.

7. Єв-сє-є-ва О. О. Оці-н-ка пра-ці та пе-р-со-на-лу на за-лі-з-ни-ч-но-му тра-н-с-по-р-ті з ура-ху-ван-ням со-ці-а-ль-но--пси-хо-ло-гі-ч-но-го фа-к-то-ра як ін-с-т-ру-мент ефе-к-ти-в-но-го уп-ра-в-лін-ня ви-ро-б-ни-чим про-це-сом // На-у-ко-ві пра-ці Кі-ро-во-г-ра-д-сь-ко-го де-р-жа-в-но-го те-х-ні-ч-но-го уні-ве-р-си-те-ту. Еко-но-мі-ч-ні на-у-ки. Ча-с-ти-на II. – Вип. 4. – Кі-ро-во-г-рад: КДТУ, 2003. – С. 84 – 89.

8. Єв-сє-є-ва О.-О., Па-ку-лі-на А.-А. Ме-то-ди-ка ви-з-на-чен-ня ефе-к-ти-в-но-с-ті ви-ко-ри-с-тан-ня фо-н-ду оп-ла-ти пра-ці ко-ле-к-ти-вів пі-д-п-ри-ємств за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту // Ві-с-ник еко-но-мі-ки тра-н-с-по-р-ту і про-ми-с-ло-во-с-ті (збі-р-ник на-у-ко-во--пра-к-ти-ч-них ста-тей). Ви-пуск 2. – Ха-р-ків: Ук-р-ДАЗТ, 2003. – С. 23-26. Ди-се-р-та-н-ту на-ле-жить ін-те-р-п-ре-та-ція ко-ре-ля-цій-них фо-р-мул ви-з-на-чен-ня ве-ли-чи-ни фо-н-ду оп-ла-ти пра-ці на пі-д-п-ри-є-м-с-т-вах за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту.

9. Ев-се-е-ва О.А. Со-ве-р-ше-н-с-т-во-ва-ние сти-му-ли-ру-ю-щей фу-н-к-ции оп-ла-ты тру-да с уче-том пре-и-му-ществ та-ри-ф-ной си-с-те-мы // Еко-но-мі-ка: про-б-ле-ми те-о-рії та пра-к-ти-ки. Збі-р-ник на-у-ко-вих праць. Ви-пуск 189. Том І. – Дні-п-ро-пе-т-ровськ: ДНУ, 2004. – С. 318 – 327.

10. Ев-се-е-ва О.-А. Ис-сле-до-ва-ние оте-че-с-т-вен-но-го и за-ру-бе-ж-но-го опы-та сти-му-ли-ро-ва-ния оп-ла-ты тру-да // Ві-с-ник еко-но-мі-ки тра-н-с-по-р-ту і про-ми-с-ло-во-с-ті (збі-р-ник на-у-ко-во--пра-к-ти-ч-них ста-тей). Ви-пуск 5-6. – Ха-р-ків: Ук-р-ДАЗТ, 2004. – С. 230-235.

Ін-ші ро-бо-ти

11. Єв-сє-є-ва О.О. До-с-лі-д-жен-ня ефе-к-ти-в-но-с-ті сти-му-лю-ван-ня ро-бо-ти ко-ле-к-ти-вів пі-д-п-ри-ємств за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту // Ма-те-рі-а-ли Мі-ж-на-ро-д-ної на-у-ко-во--пра-к-ти-ч-ної ко-н-фе-ре-н-ції “Ди-на-мі-ка на-у-ко-вих до-с-лі-д-жень”. – Том 21. – Еко-но-мі-ка. – Дні-п-ро-пе-т-ровськ: На-у-ка і ос-ві-та, 2002. – С. 12 – 15.

12. Єв-сє-є-ва О.О. Ро-з-ро-б-ка ме-то-ди-ки пі-д-ви-щен-ня ефе-к-ти-в-но-с-ті ро-бо-ти тру-до-во-го ко-ле-к-ти-ву пі-д-п-ри-є-м-с-т-ва за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту за ра-ху-нок по-лі-п-шен-ня со-ці-а-ль-но--пси-хо-ло-гі-ч-но-го клі-ма-ту // Ма-те-рі-а-ли Мі-ж-на-ро-д-ної на-у-ко-во-пра-к-ти-ч-ної ко-н-фе-ре-н-ції “На-у-ка і ос-ві-та ‘2003”.– Том 27. – Еко-но-мі-ка. Еко-но-мі-ка про-ми-с-ло-во-с-ті. – Дні-п-ро-пе-т-ровськ: На-у-ка і ос-ві-та, 2003. – С. 26 – 28.

13. Ев-се-е-ва О.А. Ра-з-ра-бо-т-ка но-вой си-с-те-мы сти-му-ли-ро-ва-ния тру-да на пре-д-п-ри-я-ти-ях же-ле-з-но-до-ро-ж-но-го тра-н-с-по-р-та // Ма-те-рі-а-ли II Мі-ж-на-ро-д-ної на-у-ко-во--пра-к-ти-ч-ної ко-н-фе-ре-н-ції “Ди-на-мі-ка на-у-ко-вих до-с-лі-д-жень‘2003”. – Том 27. – Еко-но-мі-ка. Еко-но-мі-ка пі-д-п-ри-є-м-с-т-ва. – Дні-п-ро-пе-т-ровськ: На-у-ка і ос-ві-та, 2003. – С. 28 – 30.

14. Єв-сє-є-ва О.О. Удо-с-ко-на-лю-ван-ня си-с-те-ми сти-му-лю-ван-ня пра-ці ро-бі-т-ни-ків апа-ра-та уп-ра-в-лін-ня на за-лі-з-ни-ч-но-му тра-н-с-по-р-ті // Ма-те-рі-а-ли Все-у-к-ра-ї-н-сь-кої на-у-ко-во--пра-к-ти-ч-ної ко-н-фе-ре-н-ції мо-ло-дих вче-них “Е-ко-но-мі-ка пі-д-п-ри-є-м-с-т-ва: про-б-ле-ми те-о-рії та пра-к-ти-ки”. – Дні-п-ро-пе-т-ровськ: На-у-ка і ос-ві-та, 2003. – С. 38 – 39.

15. Евсеева О. А. Использование отечественного и зарубежного опыта стимулирования трудовой деятельности на предприятиях железнодорожного транспорта // Ма-те-рі-а-ли VII Міжнародної науково-практичної конференції “Наука і освіта ‘2004”. – Том 65. – Економіка підприємства. – Дніпропетровськ: На-у-ка і осві-та, 2004. – С. 76 – 79.

Ано-та-ція

Єв-сє-є-ва О. О. Удо-с-ко-на-лю-ван-ня си-с-те-ми сти-му-лю-ван-ня ефе-к-ти-в-ної ро-бо-ти ко-ле-к-ти-вів пі-д-п-ри-ємств за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту. – Ру-ко-пис.

Ди-се-р-та-ція на здо-бут-тя наукового сту-пе-ня ка-н-ди-да-та еко-но-мі-ч-них на-ук за спе-ці-а-ль-ні-с-тю 08.06.01 – “Е-ко-но-мі-ка, ор-га-ні-за-ція і уп-ра-в-лін-ня пі-д-п-ри-є-м-с-т-ва-ми” – Ук-ра-ї-н-сь-ка де-р-жа-в-на ака-де-мія за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту, Ха-р-ків, 2004.

Ди-се-р-та-ція мі-с-тить те-о-ре-ти-ч-ні уза-га-ль-нен-ня і но-ві ме-то-ди-ч-ні пі-д-хо-ди до удо-с-ко-на-лю-ван-ня си-с-те-ми сти-му-лю-ван-ня ефе-к-ти-в-ної ро-бо-ти ко-ле-к-ти-вів пі-д-п-ри-ємств за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту.

У ди-се-р-та-ції: об-ґ-ру-н-то-ва-на еко-но-мі-ч-на ка-те-го-рія оп-ла-ти пра-ці з ура-ху-ван-ням дже-рел її ут-во-рен-ня й еко-но-мі-ч-но-го при-з-на-чен-ня в пе-ре-хі-д-ній еко-но-мі-ці; ро-з-к-ри-ті ос-но-в-ні про-ти-річ-чя і не-до-лі-ки іс-ну-ю-чої си-с-те-ми сти-му-лю-ван-ня ко-ле-к-ти-вів пі-д-п-ри-ємств за-лі-з-ни-ч-но-го тра-н-с-по-р-ту; ро-з-ро-б-ле-ні


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФОРМУВАННЯ СТРУКТУРИ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ЮНИХ БІГУНІВ НА СЕРЕДНІ ДИСТАНЦІЇ В РІЧНОМУ ЦИКЛІ ТРЕНУВАННЯ - Автореферат - 23 Стр.
УПРАВЛІННЯ СТРАТЕГІЧНИМ РОЗВИТКОМ ІНТЕГРОВАНИХ АГРАРНО-ПРОМИСЛОВИХ ФОРМУВАНЬ - Автореферат - 34 Стр.
ЮРИДИЧНА ОСВІТА В УНІВЕРСИТЕТАХ УКРАЇНИ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТ. (ЕТАПИ ТА ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ) - Автореферат - 30 Стр.
МОДИФІКАЦІЯ КІСКОВОПЛАСТИЧНОЇ АМПУТАЦІЇ ГОМІЛКИ ЗА ПИРОГОВИМ З ОСТЕОСИНТЕЗОМ ТА ЕКСПРЕС-ПРОТЕЗУВАННЯМ - Автореферат - 24 Стр.
Вдосконалення динамометричного методу та технічних засобів діагностування штангових глибинно-насосних установок для видобутку нафти - Автореферат - 23 Стр.
МЕТОДИ АДАПТИВНОЇ МАРШРУТИЗАЦІЇ В ГІБРИДНИХ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ МЕРЕЖАХ З ГАРАНТОВАНОЮ ЯКІСТЮ ОБСЛУГОВУВАННЯ - Автореферат - 25 Стр.
ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ ЦЕРЕБРАЛЬНОЇ ГЕМОДИНАМІКИ ТА ЛІПІДНОГО ОБМІНУ У ХВОРИХ НА ІШЕМІЧНИЙ ІНСУЛЬТ - Автореферат - 31 Стр.