У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальна характеристика роботи

Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Фаєз А.С. Ельнакла

УДК 69.003:658.012.12

Розробка методики інтегрованої оцінки параметрів реалізації будівельних проектів

05.13.22 - управління проектами та розвиток виробництва

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Дніпропетровськ – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Придніпровській державній академії будівництва та архітектури (ПДАБтаА) Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор технічних наук, професор

Тян Рево Борисович,

Придніпровська державна академія

будівництва та архітектури,

завідувач кафедри фінанси

Офіційні опоненти:

доктор технічних наук, професор Павлов Іван Дмитрович, Запорізька державна інженерна академія, завідувач кафедри промислового та цивільного будівництва;

кандидат технічних наук, професор Уваров Євген Павлович, Луганська філія Донбаської державної академії будівництва та архітектури, директор.

Провідна установа:

Київський національний університет будівництва і архітектури, кафедра організації і управління будівництва Міністерства освіти і науки України, м. Київ.

Захист відбудеться 1 липня 2004 р. о 15.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 08.085.01 при Придніпровській державній академії будівництва та архітектури за адресою:

49600, м. Дніпропетровськ, вул. Чернишевського, а., ауд. 202.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Придніпровської державної академії будівництва та архітектури (м. Дніпропетровськ, вул. Чернишевського, 24-а.)

Автореферат розісланий 1 червня 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Баташева К. В.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Процес реалізації будівельного проекту, здійснюваний будівельною фірмою (проектною командою) – це цілеспрямований і раціональний процес, що полягає в трансформації однієї (початкової) ситуації в бажану ситуацію. Для забезпечення раціональності (оптимальності) і цілеспрямованості процесу реалізації проекту й існує управління. Тут управління визначається як організація взаємодії речей таким чином, щоб досягти заданої мети проекту, кінцевого результату (вартість, тривалість).

У традиційній методології планування будівельного проекту такі важливі параметри як час, ресурси (продуктивність, потужність), вартість ізольовані один від одного. Хоча добре відомо, що оцінка вартості, терміни, прибуток так само, як і ресурси, взаємозалежні.

В ринковій економіці замовник – окрема найбільш зацікавлена в реалізації проекту фізична чи юридична особа, що вкладає свої, чи позичені кошти і очікує одержати не лише компенсуючі затрати на проект, але й вигоду від прибуткової експлуатації об’єкту, приймає і диктує рішення з основних питань реалізації проекту.

Однією з особливостей будівництва є великий ступінь невизначеності в сполученні з основними елементами будівельного виробництва і постійно мінливих параметрів його функціонування (невизначеність обсягів робіт, технології, продуктивності, люди із їхньою нераціональністю, новим видом робіт і діяльності).

У традиційній методології невизначеності розглядаються як неминуче зло і повинні бути попереджені чи „лукаво сховані”. Прийшов час цю невизначеність відкрито визнати як частину реального світу (інакше в ринковій економіці не можна) і розглядати її як найбільш важливу і необхідну частину планування. Цю невизначеність необхідно серйозно аналізувати (тобто відповідно до відомих законів) і інтегрувати в загальний процес планування реалізації будівельного проекту.

Це дуже важливо, особливо в умовах Палестини, де десятиліттями йде військово-політичне протистояння, що вносить велику невизначеність у реалізацію будівельних проектів. Тому проблема, інтегрована за часом, ресурсами і вартістю, оцінки параметрів будівельних проектів з урахуванням невизначеності і ризику і на цій основі удосконалювання планування і реалізації будівельних проектів є актуальним завданням.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дана робота виконана відповідно до напрямку наукової праці кафедри організації і планування будівництва Придніпровської державної академії будівництва та архітектури “Удосконалення керування будівельними проектами”, затвердженої рішенням Ученої ради від 16.06.1996 р., а також відповідно до програми науково-дослідної роботи кафедри “Розробка теоретичних положень і практичних методик обґрунтування техніко-економічних параметрів (ТЕП) інвестиційних будівельних проектів з урахуванням ризиків і адаптації організації завдяки стратегії диверсифікації” (державний бюджет №8, номер державної реєстрації 0100V003688, затвердженої рішенням Ученої ради ПДАБА, протокол №5 від 21.12.1999 р).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка методики інтегрування оцінки параметрів реалізації будівельних проектів з урахуванням невизначеності для підвищення ефективності управлінських процесів.

Сформульована мета дослідження обумовила необхідність рішення наступних задач:

- виконати аналіз принципів і методів планування реалізації будівельних проектів;

- розробити методи (чи модель) прийняття рішень по тривалості і вартості в умовах невизначеності вихідних передумов;

- винайти модель вибору рішень по вартості і тривалості реалізації будівельного проекту.

- запропонувати методику аналізу фізичної реалізації будівельного проекту на основі евристичного підходу.

Об'єкт дослідження – процес реалізації будівельного проекту.

Предмет дослідження. Процес організаційно-технологічної підготовки, оцінки параметрів, планування і контроль реалізації будівельних проектів.

Методи дослідження. Теоретичною основою дослідження є наукові праці вітчизняних і зарубіжних спеціалістів у галузі стратегічного управління, а також методологія управління проектами. Для досягнення поставленої у роботі мети було використано наступні методи дослідження: системний підхід – для визначення складових процесу стратегічного управління і обґрунтування їх зв’язку; аналізу і синтезу – для деталізації об’єкту дослідження внаслідок розподілу його на окремі складові; вірогідність моделювання, організаційно-технологічне моделювання.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробці та обґрунтуванні:

- необхідності удосконалення методології керування при орієнтації діяльності будівельних фірм на конкретний проект;

- графо-аналітичної моделі для оцінки сфери невизначеності параметрів реалізації будівельних проектів;

- моделі оцінки ухвалення рішення по параметрах вартості і часу при невизначеності передумов на основі запропонованих оцінних функцій;

- методики аналізу фізичної реалізованості будівельного проекту по продуктивності і за часом при обмеженні ресурсів;

- методики інтегрованого планування і контролю за реалізацією будівельного проекту і діяльності будівельних фірм.

Практичне значення одержаних результатів полягає в:

- підвищенні обґрунтованості планування і реалізації будівельних проектів по параметрах продуктивності, часу, витрат і результату в умовах невизначеності;

- розробці плану реалізації будівельного проекту, збалансованого по ресурсах (потужності) будівельної фірми і за умовами замовника;

підвищенні ефективності управлінського процесу і діяльності організації за рахунок інтегрованої системи планування і контролю реалізації будівельного проекту.

Особистий внесок здобувача:

- розроблена модель ухвалення рішення по основних параметрах реалізації будівельного проекту в умовах невизначеності на основі оцінних функцій;

- методи і моделі аналізу ресурсної реалізованості будівельного проекту по продуктивності, часу і потужності як інструмента збалансованого планування по ресурсах;

- система і методи інтегрованого планування і контролю, що базується на безупинному потоці якісної і кількісної, внутрішньої і зовнішньої інформації і перетворення їх на основі методів планово-контрольних розрахунків у конкретні кількісні показники і тим самим формування майбутнього стану і результату реалізації будівельного проекту.

Апробація результатів дисертації:

Дисертація виконана на кафедрі організації і планування виробництва Придніпровської державної академії будівництва та архітектури, де була проведена її перша апробація. Основні положення дисертації пройшли апробацію на наукових конференціях (Дніпропетровськ, Харків, Кривий Ріг).

Публікації: основні положення дисертації викладені й опубліковані в 7 наукових статтях, із них 5 надруковані у фахових виданнях, що входять до переліку, затвердженого ВАК України.

Структура й обсяг дисертаційної роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, чотирьох розділів, загальних висновків, списку використаних джерел з 203 найменувань, у тому числі 28 рисунків і 37 таблиць.

Основний зміст роботи

У вступі викладена актуальність роботи, сформульовані мета і задачі дослідження, показані наукова новизна і практична цінність методики інтегрованої оцінки параметрів реалізації будівельних проектів, приведені основні положення і результати, що виносяться на захист.

У першому розділі приводиться аналіз організаційно-економічних передумов удосконалення управління будівельними проектами, показані соціально-економічні зміни і їхній вплив на цільові настанови діяльності будівельних організацій, а також аналіз принципів і методів планування реалізації будівельних проектів.

Значний внесок у розробку методології управління проектами зробили вчені: Балицький В.С., Білоконь А.І., Бушуєв Є.П., Володін В.П., Воронін В.І., Вечоров В.Т., Гончаренко Д.Ф., Давидов В.А., Дамаскін Б.С., Драгун Л.М., Ільїн М.І., Кірнос В.М., Млодецький В.Р., Олійник П.П., Павлов І.Д., Поздняков В.В., Савицький М.В., Торкатюк В.І., Тян Р.Б., Уваров Є.П., Ушацький С.А., Цай Т.М., Шапіро В.Д., Шрейбер А.К. та інші.

У роботі приведені надзвичайно цікаві дані про наступність економічних і організаційно-технічних рішень інвестиційного процесу будівництва промислових комплексів.

Аналіз негативних аспектів управління будівництвом у вітчизняній і закордонній практиці, у нормативній базі, у методології фінансової, планової, проектної й облікової діяльності показав, що в управління будівельними проектами необхідно більш ретельно враховувати ключові функції системи управління - планування і контроль з урахуванням інтегрованої оцінки параметрів реалізації будівельних проектів, системного підходу й обліку невизначеності. Системний підхід у методології вимагає виконання обов'язкових етапів, у тому числі оцінки фізичної (ресурсної), економічної і фінансової реалізованості проекту, тобто оцінки основних параметрів, тому що будь-який прийнятий план повинний бути ресурсно-реалізованим, мінімальним по вартості, фінансово забезпеченим.

В другому розділі викладена методика оцінки і вибору рішень по тривалості і вартості реалізації будівельного проекту при невизначених передумовах вихідних даних.

На основі аналізу вихідних передумов для розробки методів прийняття рішень по тривалості і вартості запропонованих графо-аналітичних моделей стосовно до умов реалізації будівельного проекту параметри реалізації по вартості і тривалості можна звести до трьох оцінок: оптимістичні, ймовірні і песимістичні.

Щоб прийти до однозначного і по можливості найвигіднішого варіанта рішення навіть у тому випадку, коли якимось варіантам можуть відповідати різні умови , пропонується ввести придатні оціночні (цільові) функції (табл.1). Результат їхнього застосування даний у табл. .

Оптимістична позиція

(1)

Нейтральна позиція

(2)

Песимістична позиція

(3)

Таблиця 1

Результат застосування оціночних функцій

Рівняння | Оціночна функція | Результат

1 | Оптимістична позиція | 2 | Позиція щодо оптимізму | Нейтральна позиція | | | Позиція щодо песимізму | 3 | Песимістична позиція | Приведені результати (табл. ) істотно розрізняються, вони упорядковані таким чином, що вплив мінімальної норми Нміn знижується від рядка до рядка, тобто тривалість виконання робіт збільшується від позиції крайнього оптимізму до позиції крайнього песимізму. При цьому вибір критерію (оціночної функції) визначається винятково позицією особи, що приймає рішення.

Таким чином, вибір альтернативи за правилами, що відповідають принциповим установкам осіб, що приймають рішення, зводиться до наступного:

- максимаксне рішення - максимізація показників (прибутку, доходу);

- максимінне рішення - максимізація мінімуму значень показників;

- мінімаксне рішення - мінімізація максимуму втрат.

Якщо відомі і задані імовірності оцінки, то можна застосовувати й інші оцінні функції, розрахувавши статистичну імовірність цільового ефекту. Іноді доводиться виходити із суб'єктивної оцінки імовірності. Усе це говорить про те, що можна застосовувати різні оцінні функції чи їх модифікації.

Параметри проекту - тривалість і вартість, отримані за допомогою оцінних функцій, дають уявлення з погляду надійності (імовірності) чи ризику досягнення, Оскільки вибір критерію (оціночної функції) визначається винятково позицією особи, що приймає рішення, то необхідно визначити вплив цієї позиції на можливу ефективність результату рішення. Для цього пропонується графічне зображення - “Поле можливих рішень” (рис. 1), за допомогою якого можна розрахувати математичне чекання кінцевого результату - кінцеву вартість - (витрати, прибуток).

Обмежимося розглядом прямокутника, створеного за допомогою прямих паралельних осей координат, проведених із точок ; и ,. На рис. 1 цей прямокутник позначений буквами АВСД, і назвемо його полем очікуваних результатів. Характерною особливістю цього прямокутника є те, що вірогідність досягнення результату всередині прямокутника дуже висока і дорівнює 0,9973. Мало того, результати будь-якого рішення всередині цього прямокутника мають не тільки координати і , але і володіють визначеною вірогідністю (ступенем невизначеності).

Щоб порівняти результати варіантів рішень з точки зору їх якості, необхідно встановити так звані відношення часткового порядку.

Назвемо варіант не гіршим, чим варіант , якщо для відповідних точок і виконується нерівність

Причому рахується кращим , якщо хоча б одна з двох нерівностей є строгим, т.б.

и

Очевидно, що при такому визначенні не будь-які два варіанти рішення допускають порівняння в тому розумінні, що один із них краще іншого. Може статися, що для точок і , що відповідають варіантам , виконуються, наприклад, нерівності

и

Рис. 1 Поле можливих рішень

У роботі для розрахунку кінців (результатів) рішень пропонується метод “дерево рішень” (рис.2) - метод, коли потрібно прийняти кілька рішень в умовах невизначеності, коли всі рішення і їхні результати, зазначені на “дереві”, прораховуються, прораховується кожен варіант і наприкінці проставляється його кінцевий результат (прибуток, доход, витрати).

У роботі, як приклад, приведені варіанти пропозицій щодо вартості і тривалості, де всі параметри реалізації проекту статистично оцінені підрядчиком, а пропозиції замовника оцінені відносно вартості і тривалості, отриманих у ході розрахунку підрядчиком (табл. 2).

Таблиця 2

Варіанти пропозицій по вартості і тривалості

Варіанти пропозицій | Договірна ціна | Значення показників

Вартість | Тривалості

Пропозиція підрядчика | 12000 | 6700 | 6350 | 500 | 0,76 | 20 | 19 | 1 | 76 | Перша пропозиція замовника | 12000 | 6000 | 6350 | 500 | 0,24 | 13 | 19 | 1 | 24 | Друга пропозиція замовника | 15000 | 8680 | 8680 | 700 | 0,5 | 10 | 10 | 1 | 0,5 |

В роботі розглянуті різні аспекти фактору часу, які повинні враховуватися при оцінці ефективності. До цих факторів відносяться:

- динамічність техніко-економічного показника підприємства, що проявляється в зміні, в часі об’єму і структури продукції, що виробляється, норм розходу сировини, численність персоналу, тривалість виробничого циклу, норми запасу і т.і.;

- фізичний знос основних фондів, що обумовлює загальні тенденції до зниження їх продуктивності і росту витрат на їх утримання, експлуатацію і ремонт протягом розрахункового періоду;

- зміни в часі цін на продукцію, що виробляється і поглинаючі ресурси;

- неспівпадання обсягів виконаних будівельно-монтажних робіт з розмірами оплати цих робіт, зокрема необхідність авансування підрядчиків;

- різночасність затрат, результатів і ефектів, виконання їх в ході всього періоду реалізації проекту, а не в якийсь один фіксований момент часу.

Рис. 2. Дерево прийняття рішень

У третьому розділі. У роботі запропонована методика визначення мінімального рівня ресурсів при фіксованій тривалості. При цьому послідовність рішення наступна:

1. Вибрати первісний рівень ресурсів.

2. Розподілити ресурси за допомогою одного з вище описаних методів.

3. Якщо рішення не прийнятне, то необхідно збільшити рівень ресурсів на одиницю чи на 2 і повторити пункт 2.

Безсумнівно, результати рішення залежать від методу, що використовувався, обмеження на кількість ресурсів на кожній роботі, правил переваги. Приведені в роботі приклади ілюструють ідею моделювання різноманітних ситуацій, що виникають при розподілі ресурсів, різних умов реалізації проекту, а також вибір найбільш ефективного методу реалізації будівельного проекту.

Розроблена методика аналізу фізичної реалізованості будівельного проекту, орієнтованого на ресурси (потужності) і тривалість. Задача аналізу фізичної реалізуємості зведена до наступного:

1. Ресурси обмежені, а проект потрібно завершити, використовуючи ці обмежені ресурси, визначити довготривалість реалізації проекту при обмеженому і фіксованому рівні ресурсу (визначення строку, орієнтованих на потужність).

2. Довготривалість проекту задана і потребує визначити мінімальний рівень необхідних ресурсів (визначення строку, орієнтованих на проект -довготривалість).

3. Довготривалість проекту задана і потребує розробки такого розкладу робіт проекту, щоб ресурсний профіль був згладженим і відповідав формі, якій віддається перевага.

Результати рішення цих задач приводять план до фізичної реалізуємості. Всі ці задачі в реальних проектах являються багатомірними, комбінаторними і що важко вирішуються в коректній математичній постановці. Але організаційно-технологічна модель реалізації будівельного проекту у вигляді сітьового графіка дозволяє знаходить евристичний підхід до рішення цих задач, результати якого будуть прийнятні для практичного використання.

Результат рішення задачі фізичної реалізуємості істотно залежать від обмежень на кількості ресурсів на кожній роботі. Такими обмеженнями можуть бути:

1. Кількість ресурсів для виконання ресурсів строго фіксовано, т.б.

(4)

де - планова кількість ресурсів, направлене на виконання роботи;

- потрібна кількість ресурсів.

Це означає, що планова кількість ресурсів повинно відповідати потрібній кількості ресурсів для виконання роботи з фіксованою довготривалістю. Крім того, таке обмеження відображає умову постійності інтенсивності виконання робіт і використання ресурсів.

2. Кількість ресурсів для виконання робіт обмежено лише зверху, т.б.

(5)

Таке обмеження означає меншу кількість наявних ресурсів, чим потрібно, може бути направлене на виконання роботи. Це обмеження відображає не постійність інтенсивності виконання робіт і нефіксованості довготривалості її виконання. Наявність такого типу обмежень на роботах проекту потребує визначення їх довготривалості виконання з урахуванням загальних обмежень для всього проекту.

3. Кількість ресурсів для виконання робіт обмежено зверху і знизу, т.е.

(6)

Таке обмеження, як і обмеження другого типу, означає можливість виконання роботи з використанням інтенсивності і визначення її довготривалості.

Аналіз ресурсної реалізуємості будівельного проекту полягає в наступному:

1. Якщо рівень використання ресурсів в кожному одиночному інтервалі часу фіксований і обмежений, то потрібно визначити розклад виконання робіт і довготривалість реалізації проекту. При цьому не просто довготривалість реалізації проекту, а мінімальну довготривалість.

В формалізованому вигляді ця задача може бути записана в наступному вигляді:

визначити (7)

при обмеженнях:

(8)

(9)

, (10)

де G- топологія сітьового графіку.

В результаті рішення одержуємо довготривалість реалізації проекту , планові моменті початку (ПМП) і закінчення ПМЗ робіт і сумарну кількість ресурсів в кожному одиночному інтервалі часу . Якщо на якихось роботах присутні обмеження типу 5 и 6, то визначаємо довготривалість їх виконання і кількість ресурсів в кожному одиночному інтервалі часу для цих робіт.

2. Довготривалість реалізації проекту фіксована. В цьому випадку необхідний такий розклад робіт проекту, при якому сумарна якість ресурсів на кожному одиночному інтервалі часу буде мінімальною. Ця задача записується в формалізованому вигляді так:

визначити (11)

при наступних обмеженнях:

(12)

(13)

(14)

В результаті рішення задачі розподілу ресурсів при вище вказаних обмеженнях одержуємо мінімальний ресурсний профіль за весь період реалізації проекту, планові моменти початку (ПМП) і закінчення (ПМЗ) виконання робіт. І в тому ж випадку, якщо в якихось роботах присутні обмеження типу 5 и.6, то визначаємо довготривалість їх виконання.

При аналізі використовуються різні методи розподілу ресурсів по роботі і часу: послідовний, паралельний і комбінований.

Послідовний метод розподілу ресурсів моделює умова (вимога) безперервності виконання робіт, коли на початку робіт необхідна кількість ресурсів з урахуванням можливих обмежень призначається для її виконання, тобто

.

У момент закінчення ці ресурси звільняються, тобто

.

Паралельний метод розподіляє ресурси через визначені проміжки часу.

Комбінований метод включає моменти послідовного і паралельного методу, коли

.

Запропоновані евристичні методи (послідовний, паралельний, комбінований) дозволяють вирішувати задачі розподілу з достатньою для практики точністю.

Ці методи дозволяють вирішувати задачі визначення мінімальної тривалості при обмеженому рівні ресурсів, задачі визначення мінімального рівня ресурсів при фіксованій тривалості реалізації проекту як і при одному виді ресурсів, так при декількох типах ресурсів.

У четвертому розділі представлена розроблена система інтегрованого планування і контролю реалізації будівельного проекту.

Розроблена і запропонована методологія визначення планово-контрольних показників на основі інформації і виникнення витрат за місцем і часом, а також на основі ресурсної реалізованості проекту.

При керуванні проектом необхідно мати ефективні зворотні зв'язки, що дають інформацію про хід виконання, щоб мати можливість виробити правильні коригувальні дії в будь-якій виникаючій ситуації.

Створення зворотного зв'язку виходу системи з входом і порівняння виходу з бажаним рівнем виконання (планом) - головна і важлива особливість будь-якого ефективного процесу керування (рис. 3).

Рис. 3. Зворотні зв'язки в керуванні проектом

Тривалості і витрати плануються паралельно, а потім вводиться регулювання (управління). При управлінні використовуються розклад і оцінки, поточні звіти про виконання робіт, трудові ресурси, устаткування, вартість матеріалів, вартість контрактів, накладні витрати, інші витрати і зміни у проекті. Усі ці задачі є обов'язковими атрибутами керування проектом.

Контроль необхідно розглядати як продовження планування, що супроводжує процес реалізації проекту і створює гарантії виконання планів.

При контролі за продуктивністю проекту і часом необхідно враховувати не тільки заплановані обсяги робіт і терміни, але й очікувані результати по продуктивності і термінах.

Порівняння планових і фактичних витрат по проекту повинне проводитися інтегровано, по можливості інтегровано з відповідними показниками продуктивності і часу.

Система контролю витрат (вартості) повинна передбачати поточну (щоденну, щотижневу, щомісячну) інформацію про планові і фактичні прямі витрати на реалізацію будівельного проекту за кожний день і наростаючим підсумком з початку будівництва (табл. 3).

Таблиця 3.

Система контролю вартості будівництва об'єкту

Календарна дата | Порядкові дні | Вартість робіт кожного дня | Вартість наростаючим підсумком | Результати | За планом | фактично | За планом | фактично | + | - | 1 червня | 1 | 1700 | 1700 | 1700 | 1700 | 0 | 0 | 2 червня | 2 | 1800 | 1800 | 3500 | 3500 | 3 червня | 3 | 2000 | 2000 | 5500 | 5000 | -500 | 25 серпня | 47 | 1700 | 1700 | 18300 | 18300 | - | - | 26 серпня | 48 | 3000 | 3000 | 21300 | 21300 | - | - | 30 жовтня | 136 | 2500 | 2500 | 47000 | 49000 | 2000 | - | 1 листопада | 137 | 2500 | 2000 | 49500 | 51000 | 2000 |

Рис. 4. Схема поточного контролю вартості проекту

Є також корисним скласти прогноз сумарних витрат по проекту в цілому на основі існуючих тенденцій (трендів). Розглянуті в цьому розділі показники реалізації по витратах дають можливість прогнозувати майбутні загальні витрати по проекту.

При припущенні про те, що тенденція (тренди) буде збережена, витрати можуть бути прогнозовані за такою формулою:

де – загальні прогнозовані витрати по проекту;

– показник витрат по проекту;

– планові витрати проекту.

Якщо припустити, що починаючи з даного моменту часу (момент контролю і вироблення рішень), витрати будуть відповідати плановим, то пропонуються прогнозовані загальні витрати визначити за такою формулою:

У світлі цих передбачуваних показників розроблена схема поточного контролю витрат проекту (рис. 4), як видно з рисунка, необхідно приділяти більше уваги витратам частини проекту, що залишилася, тому що прямі витрати “канули в лету”. Це і відповідає основним принципам методології керування проектом .

1. Усі рішення повинні бути спрямовані на досягнення цілей проекту (продуктивність, час, прибуток).

2. Керувати можна тільки частиною проекту, що залишилася.

Основні висновки

1.

У роботі встановлено, що традиційна система і методологія планування реалізації будівельного проекту не відповідають ефективному проектному процесу і діяльності будівельних фірм у ринкових умовах господарювання.

2.

У ринкових умовах будівельний проект - це товар, реалізований за умовами і потребами замовника (власника), і тому є індивідуальним, неповторним, незв'язаним з попередніми і наступними. Усе це обумовлює особливість функціонування будівельних фірм, орієнтованих на проект.

3.

Запропоновано невизначеність приймати як частину реального світу, розглядати й аналізувати в загальному процесі планування і контролю на основі запропонованих оцінних функцій, що відбивають позиції особи, яка приймає рішення.

4.

Для підвищення видимості й оцінки параметрів запропонована графо-аналітична модель, на якій кожна точка (тривалість, вартість) має свої імовірності досягнення. Запропоновано визначення параметрів робити на основі методу (дерево прийняття рішень).

5.

Установлено, що тривалість реалізації проекту істотно залежить від виду обмежень на кількість ресурсів на кожній роботі, методів розподілу обмежених ресурсів і застосовуваних систем правил переваги.

6.

Розроблена і запропонована система інтегрованого планування і контролю з урахуванням утворення витрат і результату за часом і місцем. Пропонується контроль розглядати як продовження планування, що супроводжує процес реалізації проекту і забезпечує гарантію досягнення цілей проекту.

7.

Розроблено методику планово-контрольних розрахунків по реалізації будівельного проекту і контролю, що дозволяє кількісно описувати попередні і майбутні події (звіт) у взаємозв'язку з процесами в самій будівельній фірмі.

8.

Розроблена і запропонована система показників для оцінки ходу реалізації проекту по продуктивності (змістовності), часових результативних цілей, використання яких дозволяє не тільки визначити минулу подію, але і прогнозувати очікувані результати реалізації проекту по термінах, витратах і прибутку.

9.

Розроблено систему контролю, тривалості і вартості, що доведена до конкретних форм, прийнятних як для ручної, так і машинної обробки інформації.

Основні положення дисертації, опубліковані

в наступних статтях:

1. Е.В. Оскома, В.С. Головкова, Фаез Эльнакла. Релевантные издержки и доходы для принятых решений // Сборник научных трудов: экономика, менеджмент, маркетинг. Управление проектами, организация. Выпуск 3. –Днепропетровск: Наука и образование, 2003. –С.179-182 (автору належить ідея класифікації і витрат по реалівантності).

2. Эльнакла Фаез. Различные аспекты учета фактора времени в оценке инвестиционных проектов // Вісник Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. –Дніпропетровськ: ПДАБтаА, 2002. - №7. – С 54-61.

3. Р.Б. Тян, Ф. Эльнакла. Разработка модели оценки и выбора параметров реализации строительного проекта при неопределенности // Вісник Придніпровської державної академії будівництва ти архітектури. – Дніпропетровськ: ПДАБтаА, 2003. - №12. –С.43-50. (автору належить ідея постановки задачі і її рішення).

4. Р.Б. Тян, Ф. Эльнакла. Определение минимального уровня ресурсов при фиксированной продолжительности реализации строительного проекта // Вісник Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. – Дніпропетровськ: ПДАБтаА, 2004 - №2. –С.60-64. (автору належить ідея постановки задачі, алгоритм вирішення).

5. Тян Р.Б., Эльнакла Фаез. Использование оценочных функций для оценки продолжительности и стоимости реализации строительного проекта // Новини науки Придніпров?я. – Дніпропетровськ: ПДАБА. Інженерні дисципліни, 2004. -№4.-С.47-52 (автору належить ідея постановки задачі і її рішення).

6. Тян Р.Б., Эльнакла Фаез. Методологические предпосылки перехода на методы управления проектами // Матеріли VII Міжнародної науково-практичної конференції ,,Наука і освіта 2004”. – Том. 12. – Дніпропетровськ: Наука і освіта. – 2004. – С. 56-57 (автору належить ідея постановки задачі, алгоритм вирішення).

7. Р.Б. Тян, Ф. Эльнакла. Методология планирования строительного проекта // Вісник Придніпровської державної академії будівництва ти архітектури. – Дніпропетровськ: ПДАБтаА, 2004. - №3. –С.49-53. (автору належить ідея постановки задачі і її рішення).

Анотація

Фаєз А.С.Ельнакла. Розробка методики інтегрованої оцінки параметрів реалізації будівельних проектів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за фахом 05.13.22 – управління проектами і розвиток виробництва. – Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Дніпропетровськ, 2004 р.

Дисертаційна робота присвячена розробці методики інтегрованої оцінки параметрів реалізації будівельних проектів з урахуванням невизначеності для підвищення ефективності управлінських процесів, а також розробці інтегрованої системи планування і контролю. У роботі обґрунтована необхідність удосконалювання методології керування будівельними проектами з погляду реалістичності оцінки основних параметрів, а саме вартості і тривалості реалізації будівельних проектів.

У дисертації встановлена необхідність розподілу ресурсів по роботах проекту як складової частини загального планування і реалізації проектів для визначення його фізичної реалізованості.

У роботі запропонована розроблена система інтегрованого планування і контролю з урахуванням утворення витрат і результатів за часом і місцем, що дає можливість реалістично планувати реалізацію проекту по тривалості і вартості на основі запропонованої системи показників для оцінки ходу реалізації по продуктивності, часу і вартісному параметру.

Ключові слова: проект, реалізація, невизначеність, ризик, ресурси, розподіл, планування, контроль, показники, система, параметри.

Аннотация

Фаез А.С. Ельнакла. Разработка методики интегрированной оценки параметров реализации строительных проектов. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.22 – управление проектами и развитие производства. – Приднепровская государственная академия строительства и архитектуры, Днепропетровск, 2004 г.

Диссертационная работа посвящена разработке методики интегрированной оценки параметров реализации строительных проектов с учетом неопределенности для повышения эффективности управленческих процессов, а также разработке интегрированной системы планирования и контроля. В работе обоснована необходимость совершенствования методологии управления строительными проектами с точки зрения реалистичности оценки основных параметров, а именно стоимости и продолжительности реализации строительных проектов.

В работе приведена графо-аналитическая модель для оценки сферы неопределенности параметров реализации строительных проектов.

Разработанная графо-аналитическая модель на основе оценочных функций позволяет определить параметры реализации проекта с учетом дополнительных условий, задаваемых заказчиком для принятия решений в условиях неопределенности исходных предпосылок (производительность, затраты, продолжительность, объемы), предложен ряд оценочных функций, использование которых включает позиция лица, принимающего решения от крайнего пессимизма до позиции крайнего оптимизма.

Предложен метод “Дерево решений” позволяет совместно с предложенными оценочными функциями решать задачи с учетом неопределенности и получать результаты в статической форме.

В роботе приведена методика анализа физической реализуемости строительного проекта ориентирована как на ресурсы так и на продолжительность. при этом учитываются ограничения на общее количество ресурсов, так и на каждую работу. Задача физической реализуемости сведена к следующему: ресурсы ограничены, а проект следует завершить, используя эти ограниченные ресурсы, т.е. определить продолжительность реализации проекта при ограниченном и фиксированном уровне ресурса (определение сроков, ориентированных на мощности); продолжительность проекта задана и требуется определить минимальный уровень необходимых ресурсов (определение сроков, ориентированных на проект-продолжительность); продолжительность проекта задана и требуется разработать такое расписание работ проекта, чтобы ресурсный профиль был сглаженным и отвечал предпочтительной форме.

Анализ ресурсной реализуемости строительного проекта заключается следующим: если уровень потребления ресурсов в каждом единичном интервале времени фиксирован и ограничен, то требуется определить расписание выполнения работ и продолжительность реализации проекта. Причем не просто продолжительность реализации проекта, а минимальную продолжительность. В результате решений получаем продолжительность реализации проекта, плановые моменты начала и окончания работ и суммарное количество ресурсов в каждом единичном интервале времени. Если на каких-то работах присутствуют ограничения, то определяем продолжительность их выполнения и количество ресурсов в каждом единичном интервале времени для этих работ. Продолжительность реализации проекта фиксирована. В этом случае необходимо такое расписание работ проекта, при котором суммарное количество ресурсов на каждом единичном интервале времени будет минимальным. В результате решения задачи распределения ресурсов при выше указанных ограничениях получаем минимальный ресурсный профиль за весь период реализации проекта, плановые моменты начала и окончания выполнения работ. И в том же случае, если в каких-то работах присутствуют ограничения, то определяем продолжительность их выполнения.

В диссертации установлена необходимость распределения ресурсов по работам проекта как составной части общего планирования и реализации проектов для определения его физической реализуемости.

Автором предложено распределение ограничения ресурсов эвристическими методами, которые позволяют решать задачи определения минимальной продолжительности при ограниченном уровне ресурсов и задачи определения минимального уровня ресурсов при фиксированной продолжительности реализации проектов как при одном виде ресурсов, так и при нескольких видах ресурсов.

В работе предложена разработанная система интегрированного планирования и контроля с учетом образования затрат и результатов по времени и месту, что дает возможность реалистично планировать реализацию проекта по продолжительности и стоимости на основе предложенной системы показателей для оценки хода реализации по продуктивности, времени и стоимостном параметре.

Ключевые слова: проект, реализация, неопределенность, риск, ресурсы, распределение, планирование, контроль, показатели, система, параметры.

Summary

Fayez A S Alnaqla. Development of the integrated estimation technique of parameters of building projects realization. - Manuscript.

He submits his thesis for a candidate’s degree in the speciality 05.13.22 – Project management and development of production – Pridniprovskaya State Academy of Civil Engineering and Architecture, Dnepropetrovsk, 2004.

The thesis is devoted to development of the integrated estimation technique of parameters of building projects realization, taking into account uncertainty for increasing the efficiency of administrative processes, and also development of the integrated system of planning and monitoring. The necessity to improve the methodology of building project management is proved in this work from the point of view of real estimation of the main parameters, namely cost and duration of building project realization.

The necessity of resources distribution on the project works as a component of the general planning and the project realization to define its physical realization is established in this work.

The developed system of the integrated planning and monitoring, taking into consideration time and place expenses and results that enables to plan the realization of the project on duration and cost on the basis of the offered system of parameters for estimation in the course of realization on efficiency, time and cost parameter is offered in this thesis.

Key words: project, realization, uncertainty, risk, resources, distribution, planning, control, parameters, system, parameters.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНА СИТУАЦІЯ В СРСР У 20-ТІ РОКИ ТА АЛЬТЕРНАТИВА ЛІВОЇ ОПОЗИЦІЇ - Автореферат - 39 Стр.
КОГЕРЕНТНЕ КОЛЕКТИВНЕ НАДВИПРОМІНЮВАННЯ НЕРЕЛЯТИВІСТСЬКИХ ЕЛЕКТРОНІВ В МАГНІТНОМУ ПОЛІ ТА ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЯ В АСТРОФІЗИЧНИХ УМОВАХ - Автореферат - 20 Стр.
ПІДПРИЄМНИЦТВО В АГРАРНІЙ СФЕРІ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Автореферат - 25 Стр.
Участь жандармерії в державному будівництві та захисті суверенітету ЗУНР - Автореферат - 25 Стр.
ТОПОГРАФІЯ І ДИФРАКТОМЕТРІЯ КРИСТАЛІВ КРЕМНІЮ З ДИСЛОКАЦІЯМИ І МІКРОДЕФЕКТАМИ В УМОВАХ Х-ПРОМЕНЕВОГО АКУСТИЧНОГО РЕЗОНАНСУ - Автореферат - 23 Стр.
ДЕЯКІ КЛАСИ МІР ТА ПОВ’ЯЗАНІ З НИМИ ОПЕРАТОРИ НА ПРОСТОРАХ КОНФІГУРАЦІЙ - Автореферат - 13 Стр.
СЕЛЕКЦІЙНО-ГЕНЕТИЧНІ ТА БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТВАРИН ЗАХІДНОГО ВНУТРІШНЬОПОРОДНОГО ТИПУ УКРАЇНСЬКОЇ ЧОРНО-РЯБОЇ МОЛОЧНОЇ ПОРОДИ - Автореферат - 58 Стр.