У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Актуальність теми

Київський національний торговельно-економічний університет

Філатова Ганна Олександрівна

УДК 339.944.003.13

Організаційно-економічний механізм визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств

Спеціальність: 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук

Київ - 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Київському національному торговельно-економічному університеті Міністерства освіти і науки України на кафедрі менеджменту зовнішньоекономічної діяльності

Науковий керівник: | кандидат економічних наук, доцент,

Чаюн Тетяна Іванівна,

Київський національний торговельно-економічний університет, доцент кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, доцент,

Чужиков Віктор Іванович

Київський національний економічний університет, заступник завідувача кафедри міжнародної економіки

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник

Шевчик Михайло Григорович

Національний аграрний університет, доцент кафедри маркетингу

Провідна установа: | Київський національний університет імені Тараса Шевченка, кафедра теоретичної та прикладної економіки, м. Київ

Захист відбудеться “_____” __________________ 2004 р. о _______ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.055.01 Київського національного торговельно-економічного університету за адресою: 02156, м.Київ–156, вул. Кіото, 19.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного торговельно-економічного університету за адресою: 02156, м.Київ–156, вул. Кіото, 19.

Автореферат розісланий “_____”_______________ 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Н.І. Морозова

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Україна знаходиться на важливому етапі входження в систему світових господарських зв’язків, від успішної реалізації якого залежить не тільки динаміка зовнішньої торгівлі, але й можливість розвитку держави як органічної підсистеми світового господарства. Важливою умовою успішного функціонування системи зовнішньоекономічної діяльності України в комплексі міжнародного обміну є вдосконалення системи оцінки її результатів.

Характерною ознакою становлення України як незалежної держави зі світовим рівнем розвитку національної економіки є загальна зосередженість на дослідженні проблематики ефективного входження вітчизняного господарського комплексу до глобального ринку та посідання ним гідного місця у міжнародній системі. Близько 60% валового внутрішнього продукту України формується за рахунок зовнішньоторговельного обороту, тому проблема підвищення ефективності зовнішньоторговельних операцій, зокрема, експортних, набуває подальшої значущості.

Головною ланкою даного процесу стає підприємство як господарюючий суб’єкт. Формування асортименту високо-технологічної конкурентноспроможної продукції з урахуванням вимог не тільки внутрішнього, а й зовнішніх ринків для забезпечення ефективності збуту зумовлює необхідність розробки нових підходів щодо обґрунтування організаційно-економічного механізму визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств.

Наукового переосмислення потребують як базові підходи до визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств, так і її методологічне забезпечення. Одним з підходів могла б стати побудова організаційно-економічного механізму визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств, який би врахував особливості функціонування господарюючого суб’єкта на сучасному етапі. Тому наукове дослідження цієї проблеми є актуальним, оскільки відпрацювання теоретичних положень і методичних підходів здійснення аналізу й оцінки ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств, виявлення резервів її підвищення в комплексі майже відсутні.

Особливо актуальним на сучасному етапі розвитку зовнішніх торговельних зв’язків окремих одиниць господарювання є визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності на основі систематизованого ретельного аналізу, який би дозволив розкрити зміни стану експортно-імпортної діяльності підприємства під впливом зовнішніх та внутрішніх факторів.

Критичний аналіз наукових праць з окресленої проблематики показав, що у вітчизняній і зарубіжній науковій літературі існує певний доробок щодо визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності як на макро-, так і на мікрорівні. У ширшому контексті проблематика визначення категорії “ефективність зовнішньоекономічної діяльності” на макрорівні представлена в роботах таких українських науковців, як І.В. Бураковський, В.Р. Сіденко, В.І. Чужиков, А.С. Філіпенко, О.І. Кредісов, А.П. Румянцев, а також зарубіжних вчених: В.Парето, П.Х. Ліндерт, П. Хейне, Е. Дж. Долан, Г. Менкью, Д. Сальваторе, Р.С. Хеймані, Д.М. Шапіро, і, зокрема, російських вчених - С.М. Захарова, Г.Л. Шагалова, Ю.О. Григор’єва, В.М. Шаститко, В.Є. Рибалкіна, О.П. Кірєєва, А.С. Бугрова, І.П. Фамінського та ін. Слід зазначити, що для цього рівня господарювання достатньо відпрацьовано як категорійний апарат, так і методологічні засади.

Водночас на мікрорівні визначенню ефективності зовнішньоекономічної діяльності приділяється недостатня увага. В роботах вітчизняних вчених: А.А. Мазаракі, Н.М. Ушакової, Л.О. Лігоненко, О.І. Кириченка, і зарубіжних, зокрема російських науковців - І.О. Муравйова, Л.Є. Стровського, В.В Бокова, О.В. Буреніної, С.М. Попова, Ю.О. Огороднікової та ін. досліджено певні підходи щодо визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності на рівні окремого господарюючого суб’єкта або окремої зовнішньоторговельної операції. Власне категорія “ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємств” недостатньо теоретично обґрунтована і вимагає конкретизації. Не систематизовано методичні підходи щодо визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств та резервів її підвищення. У роботах зазначених авторів не висвітлено сутність поняття “організаційно-економічний механізм визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств”, методична та методологічна база його формування та реалізації. Потребує уточнення методика проведення всебічного аналізу зовнішньоекономічної діяльності підприємств з метою визначення впливу чинників на її результати як на рівні підприємства, так і на рівні галузі, на підставі якої доцільно розробити інструментарій виявлення резервів підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження пов’язане з планами науково-дослідних робіт Київського національного торговельно-економічного університету. Окремі його положення використовувались у процесі виконання госпрозрахункової науково-дослідної теми “Формування економічних відносин між Україною та Росією як фактор розвитку національної економіки”, № державної реєстрації 01001U000927, а також держбюджетної науково-дослідної теми “Управління експортним потенціалом на різних рівнях господарювання”.

Мета та задачі дослідження полягають у розробці теоретично обгрунтованого організаційно-економічного механізму визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств у структурі загальної системи зовнішньоекономічних зв’язків держави, що сприятиме підвищенню рівня практичної реалізації резервів діяльності вітчизняних підприємств на зовнішніх ринках.

У процесі досягнення мети дисертаційного дослідження передбачається вирішити такі завдання методологічного, теоретичного та практичного характеру:

· визначити сутність та умови формування організаційно-економічного механізму визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств;

· проаналізувати існуючі методичні підходи щодо визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності на рівні підприємства;

· обґрунтувати вибір методичних підходів щодо аналізу зовнішньоекономічної діяльності і розробити методику проведення такого аналізу;

· оцінити ефективність зовнішньоекономічної діяльності окремого господарюючого суб’єкта;

· визначити методичні підходи щодо оптимізації ефективної товарної і географічної структури експорту (імпорту) підприємств;

· розробити комплекс організаційних заходів щодо підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств кондитерської галузі.

Об’єктом дослідження є процес управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємств (на прикладі кондитерської галузі України).

Предметом дослідження є теоретичні та практичні підходи щодо побудови організаційно-економічного механізму визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності, зокрема експорту, підприємств.

Методи дослідження базуються на загальнонаукових та емпіричних методичних прийомах економічної науки. У процесі дослідження підходів щодо побудови організаційно-економічного механізму визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств застосовувалися економіко-статистичні й економіко-математичні методи аналізу (для характеристики розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємств кондитерської галузі України), методи абстрагування (для виявлення суттєвих чинників, які впливають на функціонування підприємств цієї галузі на зовнішньому і внутрішньому ринках), динамічного програмування (для розрахунку оптимальної структури експорту (імпорту) підприємств досліджуваної галузі), інформаційних технологій ПЕОМ. У процесі дослідження також використовувалися загальнотеоретичні методи наукового пізнання: синтезу, дедукції, індукції та інші методичні прийоми.

Інформаційною базою дослідження є законодавство, нормативно-правові акти з питань зовнішньоекономічної діяльності, наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених щодо значущості і ролі ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємства в системі зовнішніх зв’язків галузі, методичних підходів до визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств, особливостей зовнішньоекономічної діяльності кондитерської галузі. Фактографічна інформація, використана в процесі дослідження, містить офіційні дані Державного комітету статистики України, Державної митної служби України, звітну інформацію підприємств кондитерської галузі України.

Наукова новизна результатів дослідження полягає в отриманні наукових результатів, які містять положення теорії та практики побудови й удосконалення організаційно-економічного механізму визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств, зокрема у дисертації вперше:

· введено поняття “організаційно-економічний механізм визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств”, що тлумачиться як система методологічних підходів та прийомів, застосування яких дозволяє розрахувати ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємств, проаналізувати вплив чинників на результати цієї діяльності, виявити резерви її підвищення;

· обгрунтовані умови й етапи формування і реалізації даного механізму, які передбачають аналіз зовнішнього і внутрішнього середовища, де функціонує підприємство, кількісний аналіз експортно-імпортних операцій підприємств галузі в цілому, виявлення ступеня використання підприємством своїх можливостей для максимізації експорту;

· систематизовано оціночні показники, що надає можливість прийняття оптимальних рішень щодо удосконалення товарної структури експорту;

· запропоновано алгоритм використання принципу оптимальності Р. Беллмана при оцінці ефективності експорту (імпорту) підприємства, за яким визначаються країни-імпортери і такі товарні групи, які забезпечують достатній для відтворення підприємства рівень рентабельності експорту;

удосконалено:

·

визначення категорії “ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємств”, яка розглядається як ступінь досягнення максимального обсягу чистого прибутку від зовнішньоторговельних операцій за рахунок оптимізації існуючих сукупних витрат на внутрішньому та зовнішньому ринках;

·

методичні підходи щодо аналізу експортно-імпортних операцій на рівні окремого підприємства і галузі взагалі з розрахунками конкретних показників, які надають змогу виявити резерви її диверсифікації;

·

критерії та показники визначення ефективності експортно-імпортних операцій підприємств із застосуванням розрахунку цінової й абсолютної ефективності експорту за товарною структурою;

дістало подальший розвиток:

·

поняття “ефективність зовнішньоекономічної діяльності держави”, яке тлумачиться як ступінь досягнення такого рівня відтворення національного доходу за рахунок здійснення зовнішньоекономічних операцій за певний період часу, який би забезпечив зростання добробуту населення;

·

організаційно-економічні заходи підвищення ефективності експортно-імпортних операцій підприємств, реалізація яких сприятиме вдосконаленню асортиментної структури і маркетингової програми диверсифікації експорту, запобігатиме антидемпінговим розслідуванням проти української кондитерської продукції.

Практичне значення одержаних результатів полягає у введенні і теоретичному обгрунтуванні поняття “організаційно-економічний механізм визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств”, у розробці методик аналізу зовнішньоекономічної діяльності для різних рівнів господарювання та оптимізації товарної і географічної структури експорту (імпорту) підприємств.

Результати дисертаційного дослідження мають прикладну спрямованість: розроблений організаційно-економічний механізм визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності впроваджено на 28 кондитерських фабриках ЗАТ “УКРКОНДИТЕР” (довідка про впровадження №19/3-41 від 12.02.2004 р.). На підприємстві ТОВ “АСТРА” впроваджено методику аналізу зовнішньоекономічної діяльності підприємств (імпорту) та методику оптимізації структури імпорту підприємства з метою підвищення ефективності імпортних операцій (довідка про впровадження №32/1 від 20.03.2003 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід щодо розробки організаційно-економічного механізму визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств. У праці [4] особистий внесок здобувача полягає в розробці методики аналізу зовнішньоекономічної діяльності на різних рівнях господарювання.

Апробація результатів дослідження. Результати досліджень були оприлюднені на таких науково-практичних конференціях: Міжнародна науково-практична конференція “Економічна теорія: сучасні проблеми розвитку сфери товарного обігу”(м. Київ, 2002 р.); Міжнародна науково-практична конференція “Розвиток підприємницької діяльності в Україні” історія і сьогодення” (м. Тернопіль, 2003 р.); Всеукраїнська науково-практична конференція “Роль регіонів у забезпеченні стійкого розвитку національної економіки України” (м. Чернівці, 2003 р.); наукова практична конференція професорсько-викладацького складу аспірантів КНТЕУ за підсумками науково-дослідної роботи за 2001-2002 рр. (м. Київ, 2003 р.).

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 8 робіт загальним обсягом 4 д.а., з них 4 статті - у провідних наукових фахових виданнях.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертаційна робота містить вступ, три розділи, дев’ять підрозділів, висновки до розділів, загальні висновки, список використаних джерел, додатки. Повний обсяг дисертації викладено на 263 с., у тому числі основного тексту 178 с., включаючи 44 таблиці, 6 рисунків, 22 формули, 8 додатків (70 с.) і 155 найменувань використаних літературних джерел.

Основний зміст дисертації

У вступі дисертаційної роботи обгрунтовано актуальність теми, висвітлено стан дослідженості проблеми, її значення для розвитку підприємств-суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України, сформульовано мету і завдання дослідження, визначено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Теоретичні засади організаційно-економічного механізму визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств” на підставі критичного аналізу праць вітчизняних та зарубіжних науковців у контексті теми дослідження, узагальнення та систематизації існуючих положень стосовно поставленої мети дослідження, обгрунтовано сутність поняття “організаційно-економічний механізм визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств”, умови й етапи формування і реалізації даного механізму, уточнено сутність понять “ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємств” та “ефективність зовнішньоекономічної діяльності держави”.

У перебігу дисертаційного дослідження виявлено, що існує три основні підходи до визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств. Перший базується на розумінні ефективності як результативності, другий пов’язує ефективність з поняттям “економічність”, третій підхід ґрунтується на визначенні ефективності як прибутковості. Деталізований аналіз сукупності підходів щодо визначення категорії “ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємств” дав можливість зробити висновок, що ця категорія найчастіше характеризується як ефективність експорту.

За результатами проведених теоретичних досліджень автором обґрунтована власна думка щодо визначення категорії “ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємств”. Визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності доцільно формулювати, виходячи з рівня господарювання і мети діяльності, яка повинна бути реалізована за певний період часу.

На національному рівні зовнішньоекономічна діяльність слугує основній меті держави – забезпеченню добробуту населення, що досягається за рахунок зростання національного доходу. Таким чином, ефективність зовнішньоекономічної діяльності держави – це характеристика ступеня досягнення такого рівня відтворення національного доходу за рахунок здійснення зовнішньоторговельних операцій, який би забезпечив зростання добробуту населення .

Метою зовнішньоекономічної діяльності підприємств є отримання прибутку від зовнішньоторговельних операцій. Виходячи з означеної мети, ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємств визначається як ступінь досягнення максимального обсягу чистого прибутку від зовнішньоторговельних операцій за рахунок оптимізації існуючих сукупних витрат на внутрішньому і зовнішньому ринках.

Показниками визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств є показники відносної й абсолютної ефективності експорту.

Дослідження методологічних підходів щодо визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств виявили, що в сучасній економічній науці домінують два підходи. Перший грунтується на розрахунку загального показника ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємства - прибутковості зовнішньоторговельних операцій. Другий підхід полягає в обчисленні ефективності окремих укладених зовнішньоторговельних угод. У перебігу теоретичного дослідження автором доведено, що існуючі методичні підходи не дозволяють провести комплексну оцінку ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств, проаналізувати вплив чинників, які супроводжуть діяльність підприємств на внутрішньому та зовнішньому ринку, виявити та оцінити резерви підвищення ефективності їх зовнішньоекономічної діяльності.

Запропонований дисертантом організаційно-економічний механізм визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств трактується як система методологічних підходів та прийомів, застосування яких дозволяє розрахувати ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємств, проаналізувати вплив чинників на результати цієї діяльності, а також виявити резерви та шляхи її підвищення (рис. 1).

На основі проведених обчислень і аналізу стану розвитку зовнішньоекономічної діяльності пропонується розробити комплекс організаційних заходів, реалізація яких зумовить подальше зростання ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств.

У другому розділі “Дослідження зовнішньоекономічної діяльності підприємств кондитерської галузі України” розглянуто сучасні тенденції розвитку ринку кондитерських виробів України, обгрунтовано методику проведення аналізу зовнішньоекономічної діяльності підприємств кондитерської галузі України, здійснено оцінку результатів експорту й імпорту підприємств кондитерської галузі України.

Використання запропонованої методики передбачає застосування однакових методичних підходів як для макро-, так і для мікрорівня, що полегшує подальшу систематизацію отриманих результатів і дозволяє визначити ефективність зовнішньоекономічної діяльності.

Рис. 1. Організаційно-економічний механізм визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств

Результати ґрунтовного дослідження існуючих методів аналізу економічних процесів засвідчили доцільність застосування в даній методиці економіко-статистичних та економіко-математичних методів, а саме: аналізу рядів динаміки, відносних величин, індексів, розрахунку ступеня варіації, а також пропорційного ділення й логарифмічний методи. Алгоритм методики наведено на рис. 2.

Зокрема, слід зазначити, що об’єктом аналізу зовнішньоекономічної діяльності галузі є експортно-імпортні операції з готовими виробами. При дослідженні зовнішньоекономічної діяльності підприємства, в залежності від основного її напрямку, аналізується експорт або імпорт певних товарів.

Оцінка результатів дії чинників, отриманих після послідовних розрахунків показників, передбачених методикою на п’яти етапах аналізу, є оcновою для визначення ефективності зовнішньо-економічної діяльності підприємств.

За результатами проведеного аналізу здійснено оцінку:

динаміки обсягів експорту (імпорту) протягом періоду, що аналізується (зменшення, незмінність, зростання);

стабільності попиту на продукцію на зовнішніх ринках (попит на імпортну продукцію на внутрішньому ринку: ритмічний, неритмічний);

основних товарних груп експорту (імпорту); основних торговельних партнерів з експорту (імпорту); характеристики спрямованості експорту (імпорту);

залежності ринку кондитерських виробів від імпортної продукції, основних експортних груп товарів (для макрорівня); експортомісткості виробництва, груп товарів, які є основою експорту (для мікрорівня);

зміни цін і фізичного обсягу експорту (імпорту), впливу цих факторів на обсяг експорту й імпорту (позитивний, негативний)

Результати проведених із застосуванням даної методики досліджень зовнішньоекономічної діяльності провідних підприємств кондитерської галузі України дозволили стверджувати, що протягом 2000-2003 рр.:

· обсяги експорту підприємств кондитерської галузі України зростали;

· найбільшим попитом на зовнішніх ринках користувалися такі групи виробів, як „Цукерки варені без начинки, не глазуровані шоколадом”, „Кондитерські вироби з цукру без вмісту какао”, „Напівфабрикат “глазур кондитерська” з вмістом какао”, „Кондитерські вироби з цукру, без вмісту какао, глазуровані шоколадом”.

· основними партнерами підприємств з експорту були Росія і Казахстан;

· підприємства, що досліджувалися, були орієнтовані як на внутрішній, так і на зовнішній ринки збуту;

· на підприємствах експорт домінував над імпортом, тобто виробництво цілком не залежало від поставок імпортних товарів і послуг;

· коливання експортних цін відбувалося по групах кондитерських виробів, які місять продукти переробки какао-бобів через зміни їх вартості.

Рис. 2. Методика аналізу зовнішньоекономічної діяльності підприємств кондитерської галузі України

У третьому розділі дисертації “Обгрунтування економіко-організаційних засад підвищення ефективності зовнішньо-економічної діяльності підприємств” за результатами теоретичного та практичного дослідження щодо формування організаційно-економічного механізму визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств обгрунтовано систему оціночних показників, спрямованих на прийняття оптимальних рішень щодо удосконалення товарної структури експорту; визначено критерії оцінки фактичного рівня ефективності зовнішньоекономічної діяльності господарюючого суб’єкта, запропоновано методику оптимізації структури експорту. На основі отриманих результатів обгрунтовано механізм реалізації резервів підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств.

Результати дослідження засвідчили, що за критерієм впливу факторів на діяльність суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, існує фактична і можлива ефективність.

Фактична ефективність експорту – це показник, який віддзеркалює реальну величину результативності експортних операцій, досягнуту за певний період часу. Цей показник визначається за формулами відносної й абсолютної ефективності експорту.

Можлива ефективність експорту – це показник, який характеризує таку величину результативності експортних операцій, яку підприємство може досягти за умови мінімізації негативного впливу певних зовнішніх та внутрішніх факторів.

На підставі аналізу статистичних даних щодо розвитку кондитерської галузі України виявлено, що абсолютна ефективність зовнішньоекономічної діяльності окремих підприємств в 2000-2003 рр. складала 9 – 18%. Виходячи з цих даних, визначено показники оцінки абсолютної і відносної ефективності, які наведено у табл. 1.

Проведений аналіз абсолютної і відносної ефективності досліджуваних підприємств дозволив зробити такі висновки:

· за умови, що витрати на експорт певних товарів перебільшують виручку від їх реалізації, експорт є економічно невигідним, а отже, недоцільним. Підприємству слід переглянути цінову політику на зовнішньому ринку і, якщо дозволяють умови просування товарів на цей ринок, збільшити експортну ціну на величину доходу або реалізовувати продукцію лише на національному ринку;

· якщо витрати на експорт певних товарів дорівнюють виручці від їх реалізації, і при цьому ціна реалізації певних товарів на експорт дорівнює або більша, ніж ціна на внутрішньому ринку, то експорт є доцільним, але ефективність - низькою. В цьому випадку слід переглянути рішення про доцільність експортних операцій з цими товарними групами, або переглянути географічну структуру експорту, спираючись на результати попереднього аналізу експорту;

Таблиця 1

Показники оцінки ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств кондитерської галузі України

Показники ефективності |

Характеристика показників

абсолютна | відносна

Ефабс < 1,00 | - | витрати на експорт товарів перебільшують виручку від їх реалізації

Ефабс = 1,00 або

1,09 > Ефабс > >1 |

Ефвідн

1,00 | витрати на експорт товарів дорівнюють виручці від їх реалізації; ціна реалізації товарів на експорт дорівнює або більша, ніж ціна на внутрішньому ринку

1,12 > Ефабс > >1,09 | Ефвідн

1,00 | виручка від реалізації товарів на експорт перевищує витрати на експорт цих товарів; ціна реалізації певних товарів на експорт дорівнює або більша, ніж ціна на внутрішньому ринку

1,18 > Ефабс > >1,12 | Ефвідн

1,00 | виручка від реалізації товарів на експорт перевищує витрати на експорт цих товарів; ціна реалізації певних товарів на експорт дорівнює або більша, ніж ціна на внутрішньому ринку

де Ефабс – загальна абсолютна ефективність експорту;

Ефвідн – цінова ефективність експорту.

· якщо виручка від реалізації товарів на експорт перевищує витрати на експорт цих товарів, і Ефвідн 1,00, то експорт цих товарів слід визнати достатньо вигідним, а ефективність –середньою. В цьому випадку підприємству слід диверсифікувати географічну структуру експорту;

· якщо 1,18 > Ефабс > 1,12, а Ефвідн 1,00, то експорт певних товарів - економічно вигідний, а ефективність - висока. За цих умов слід вжити заходів щодо оптимізації експорту і визначити таку товарну і географічну структуру експорту, яку доцільно розвивати в подальшому з метою досягнення максимального значення показника абсолютної ефективності експорту.

Для досягнення максимально можливого показника ефективності експорту підприємству необхідно реалізувати резерви підвищення величини фактичного показника. Основним таким резервом для підприємств кондитерської галузі є обґрунтування товарної і географічної структури експорту, яка б максимізувала його рентабельність. Із застосуванням принципу оптимальності Р. Беллмана обчислено оптимальну структуру експорту. За допомогою рівняння визначено країни і товарні групи, які максимізують обсяг та рівень рентабельності експорту в аналізованому періоді.

Рівняння Р. Беллмана із введенням показників географічної і товарної структури експорту формалізується таким чином:

 

Fk(n) = max {g1(x) + h(n-x) +Fk-1 [aх +b(n-x)]}, F1(n) = max [g1(x)], (1)

0yx

де Fk(n) – максимальний обсяг експорту n-товарних груп до k - країн.

k – кількість країн, до яких здійснюється експорт,

n – кількість товарних груп, що експортуються,

х – товарна група,

g1(x) – обсяг експорту х-товарної групи,

h(n-x) – обсяг експорту іншої товарної групи,

aх – показник зменшення обсягу х –товарної групи при експорті до іншої країни;

b(n-x) - показник зменшення обсягу (n-x) товарної групи при експорті до іншої країни;

Fk-1 (aх+b(n-x) – максимальний обсяг експорту інших товарних груп до інших країн.

Розв’язок рівняння базувався на даних про обсяги поставок до усіх країн-імпортерів. Серед товарних експортних груп обрані такі, що мають високий та середній рівень абсолютної ефективності експорту і здатні максимізувати його обсяг. Застосування принципу оптимальності дало можливість виявити товарні групи, які дійсно є основою рентабельності експорту.

За результатами дослідження зовнішньоекономічної діяльності провідних підприємств кондитерської галузі виявлено, що оптимізуючими обсяг експорту товарними групами в досліджуваному періоді були такі товарні групи, як „Кондитерські вироби з цукру без вмісту какао з начинкою”, “Глазур кондитерська без вмісту какао”, “Цукерки варені, неглазуровані шоколадом”, “Глазур кондитерська з вмістом какао”, “Карамель з вмістом какао”. Географічну структуру експорту оптимізували поставки продукції до Киргизстану, Росії та Казахстану.

Величина підвищення ефективності визначена шляхом порівняння показників загальної абсолютної й абсолютної ефективності експорту виявлених оптимізуючих товарних груп.

Якщо фактичний показник ефективності дорівнює або менший за максимально можливий, це свідчить про ефективну зовнішньоекономічну діяльність підприємства. За результатами проведеного аналізу таким підприємством визнано ЗАТ „АВК”.

Якщо абсолютна ефективність оптимізуючих товарних груп перевищує загальну абсолютну, це свідчить про нераціональну зовнішньоекономічну діяльність підприємства. Результати дослідження дозволили зробити висновок, що таким підприємством було ЗАТ „Дніпропетровська кондитерська фабрика „Дніпровські Зорі”.

На підставі здійснених досліджень функціонування підприємств на зовнішніх ринках дисертантом розроблено комплекс спеціальних організаційних заходів, які дозволяють досягти максимально можливого для підприємства рівня ефективності. Ці заходи спрямовані на розширення географії поставок та вдосконалення товарної структури експорту, що забезпечувала б його максимальний обсяг і ефективність. Географічну і товарну структуру експорту підприємства необхідно формувати на підставі аналізу й оцінки соціального, економічного, культурного та правового середовища зовнішнього ринку. Для підприємств кондитерської галузі пропонуються раціональні форми виходу на нові ринки або зміцнення своїх позицій на відомих ринках. Обґрунтовано, що найрезультативнішими засобами просування експорту кондитерської продукції за даних умов є створення спільних підприємств, відкриття представництв підприємства в країні збуту, а також участь у міжнародних виставках.

ВИСНОВКИ

У дисертації теоретично узагальнено існуючі і запропоновано нові підходи, які полягають у формуванні та обгрунтуванні організаційно-економічного механізму визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств, практичне застосування якого забезпечить підвищення ефективності експортно-імпортних операцій підприємств кондитерської галузі України.

В наукових працях щодо досліджуваної проблеми, категорія “ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємств” визначається як результативність, прибутковість або економічність і характеризується як “ефективність експорту”. Вона є недостатньо обґрунтованою і вимагає конкретизації.

Комплексне дослідження економіко-організаційного механізму визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств на підставі аналізу сучасних наукових розробок дало змогу дійти таких висновків.

1.

В існуючих методичних підходах до визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності бракує системності у виборі й оцінці показників, що не дозволяє комплексно дослідити власне ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємств. З метою усунення цього недоліку введено поняття й обґрунтовано складові організаційно-економічного механізму визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності. Ця категорія тлумачиться як система методологічних підходів та прийомів, застосування яких дозволяє визначити ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємств, проаналізувати вплив чинників на результати цієї діяльності, а також виявити резерви та шляхи її підвищення.

2.

Результати дослідження можливості застосування економіко-статистичних та економіко-математичних методів аналізу експорту (імпорту) засвідчили, що найраціональнішим є використання таких методів, як порівняння (рядів динаміки), відносних величин, середніх величин, обчислення ступеня варіації, індексів, а також пропорційного ділення та логарифмічний метод.

3.

Запропоновано методику аналізу зовнішньоекономічної діяльності підприємств, яка базується на єдиних методичних підходах, що дозволяє зіставити результати зовнішньоекономічної діяльності галузі і підприємства з метою характеристики розвитку експорту (імпорту) останнього. Методика складається з п’яти етапів, які передбачають дослідження динаміки експорту (імпорту), ритмічності поставок на зовнішні ринки, географічної і товарної структури експорту (імпорту), визначення експортомісткості виробництва, системи чинників і ступінь їх впливу на обсяги експорту (імпорту). Запропонована методика є універсальною для різних рівнів господарювання. Результати її застосування є підгрунтям для визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств і конкретних резервів її зростання.

4.

Розроблено методичні підходи щодо застосування принципу оптимальності Р. Беллмана з метою розрахунку оптимальної товарної і географічної структури експорту. Результати проведених розрахунків дозволили виокремити товарні групи, які оптимізували експорт в досліджуваному періоді, а також привабливі ринки збуту продукції підприємств кондитерської галузі.

5.

Доведено наявність фактичної та можливої ефективності експорту. Фактична визначається на підставі обчислення відносної й абсолютної ефективності, що віддзеркалює реальну величину результативності експортних операцій, досягнутої за певний період часу. Можлива є величиною результативності експортних операцій, яку підприємство може досягти за умови мінімізації негативного впливу певних факторів на процес експорту. Якщо фактичний показник дорівнює максимально можливому, то зовнішньоекономічна діяльність підприємства вважається ефективною. Якщо значення цих показників однакові або розрахована можлива ефективність більша за фактичну, - резерви диверсифікації зовнішньоекономічної діяльності підприємства не використовуються, і вона є неефективною.

6.

Визначено, що перевищення загальної абсолютної ефективності експорту підприємства над абсолютною ефективністю товарних груп, що оптимізують експорт, визначених за рівнянням Р. Беллмана, свідчить про повне використання підприємством наявних резервів. Домінування абсолютної ефективності оптимізуючих товарних груп над загальною свідчить про невикористання резервів. Експорт товарних груп із середнім і низьким рівнем абсолютної ефективності знижує ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

7.

Запропоновано комплекс організаційних заходів підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств кондитерської галузі в контексті вдосконалення асортиментної структури та розширення географії поставок продукції на зовнішні ринки. На підставі аналізу динаміки експорту, попиту на зовнішніх ринках, змін вартості експорту, географічної структури збуту проведено коригування його структури з метою вилучення товарних груп з низьким рівнем рентабельності. За результатами дослідження зовнішньоекономічної діяльності підприємств кондитерської галузі України доведено, що найрезультативнішими інструментами підвищення ефективності є участь у міжнародних виставках, створення спільних підприємств з компаніями-операторами ринку збуту продукції, відкриття представництв за кордоном.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ за темою дисертації

У фахових виданнях

1.

Філатова Г.О. Застосування методу відносних величин при аналізі зовнішньоекономічної діяльності//Економіка і підприємництво: стан та перспективи: Зб. наук. праць. –К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2002.- С. 138 –146.

2.

Філатова Г.О. Оцінка впливу показників зовнішньоекономічної діяльності на стан валового внутрішнього продукту країни//Вісник ДонДУЕТ. Серія Економічні науки. - Донецьк: ДонДУЕТ. - 2001. - №4(12). –С.262-269.

3.

Філатова Г.О. Теоретичні засади щодо визначення категорії “ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємства// Українська наука: сучасне, минуле, сьогодення. - Тернопіль: Підручники і посібники. – 2003. - Вип.6. - С. 320-325.

4.

Чаюн Т.І., Філатова Г.О. Методика аналізу зовнішньекономічної діяльності на різних рівнях господарювання//Економіка і підприємництво: стан та перспективи: Зб. наук. праць. - К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2001. - С. 199-205.

В інших виданнях

5.

Філатова Г.О. Оптимізація структури експорту як елемент організаційно-економічного механізму визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємства. – К.: Знання України, 2004. – 24 с.

6.

Філатова Г.О. Застосування економіко-статистичних та економіко – математичних методів при аналізі зовнішньоекономічної діяльності підприємств//Тези доп. Міжнар. наук. конф. “Розвиток підприємницької діяльності на Україні: історія і сьогодення”: Тези доп. Міжнар. наук. конф. – Тернопіль, 2003.- С. 87

7.

Філатова Г.О. Методичні підходи щодо визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємства//Економічна теорія: сучасні проблеми розвитку сфери товарного обігу: Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. Тези доповідей. У 2 ч. /Відп. ред. В.Д. Лагутин:– К. - 2002. – Ч.2. – С.223-224.

8.

Філатова Г.О.Теоретичні засади щодо визначення категорії “ефективність зовнішньоекономічної діяльності регіону”//Наук. вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ: Матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. – Чернівці: АНТ Лтд, 2003. – Вип. 1 - С. 64-67.

Анотація

Філатова Г.О. Організаційно-економічний механізм визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація та управління підприємствами. – Київський національний торговельно-економічний університет, Київ, 2004.

Досліджено теоретичні і методологічні підходи щодо визначення категорії “ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємств”. Обґрунтовано сутність, умови формування та складові організаційно-економічного механізму визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств. Аргументовано вибір методичних підходів щодо аналізу зовнішньоекономічної діяльності підприємств і розроблено методику проведення такого аналізу, яка грунтується на застосуванні певних економіко-статистичних та економіко-математичних методах. Визначено систему оціночних показників та критерії ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств шляхом розрахунку відносної й абсолютної ефективності експорту. Обґрунтовано використання принципу оптимальності Р. Беллмана при оцінці ефективності експорту підприємства, за яким визначаються країни та товарні групи, які максимізують обсяг та рівень рентабельності експорту. Аргументовано існування фактичної і можливої ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств. Рекомендації та пропозиції, викладені у дисертації, сприятимуть зростанню ефективності зовнішньоекономічних операцій підприємств в умовах транзитивної економіки.

Ключові слова: ефективність, зовнішньоекономічна діяльність, організаційно-економічний механізм, аналіз, оптимальна структура.

АННОТАЦИЯ

Филатова А.А. Организационно-экономический механизм определения эффективности внешнеэкономической деятельности предприятий. – Рукопись.

Диссертация на соискание учёной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – Киевский национальный торгово-экономический университет, Киев, 2004.

В диссертации исследованы теоретические и методологические подходы к определению категории “эффективность внешнеэкономической деятельности предприятий”. Сущность понятия “эффективность внешнеэкономической деятельности предприятия” трактуется как степень достижения максимального объёма чистой прибыли от внешнеэкономических операций за счёт оптимизации существующих совокупных затрат на внутреннем и внешнем рынках. В существующих методических подходах к определению эффективности внешнеэкономической деятельности отсутствует системность оценки. С целью нивелирования этого недостатка обоснованы сущность, условия формирования и составляющие организационно-экономического механизма определения эффективности внешнеэкономической деятельности предприятий, который определяется как система методологических подходов и приёмов, позволяющая определить эффективность внешнеэкономической деятельности предприятий, проанализировать влияние факторов на результаты этой деятельности, и определить резервы и методы её повышения. Аргументирован выбор методических подходов к анализу внешнеэкономической деятельности предприятий. Разработана методика проведения данного анализа, основанная на применении таких экономико-математических и экономико-статистических методов, как методы анализа рядов динамики, относительных величин, средних величин, расчёта коэффициента вариации, индексов, пропорционального деления и логарифмический метод. Данная методика базируется на единых методических подходах к анализу внешнеэкономической деятельности для макро- и микроуровня. Определены составляющие системы оценочных показателей и критерии эффективности внешнеэкономической деятельности предприятий с применением расчётов относительной и абсолютной эффективности экспорта (импорта). Обосновано применение принципа оптимальности Р. Беллмана при оценке эффективности экспорта (импорта) предприятий, с помощью которого определена товарная и географическая структура, обеспечивающая достаточный для воспроизводства предприятия уровень рентабельности экспорта (импорта). Аргументировано существование фактической и возможной в данных условиях эффективности внешнеэкономической деятельности предприятий. Фактическая эффективность определяется на основе расчёта относительной и абсолютной эффективности экспорта (импорта), которые отражают реальную величину результативности экспортных (импортных) операций, достигнутой за определённый период времени. Возможная эффективность – это величина результативности экспортных (импортных) операций, которую предприятие может достичь при условии минимизации негативного влияния определённых факторов на процесс экспорта (импорта). Этот показатель рассчитывается как величина резерва эффективности, который определён с помощью уравнения Р. Беллмана. Внедрение в практику рекомендаций и предложений, изложенных в диссертации, позволяет обеспечить рост эффективности внешнеэкономических операций предприятий в условиях транзитивной экономики.

Ключевые слова: эффективность, организационно-экономический механизм, анализ, оптимальная структура.

ANNOTATION

Filatova G.O. Economic-organizing mechanism of determination of efficiency of foreign economic activity of enterprises. – Manuscript.

Thesis for competition for academic degree of candidate of economic sciences in major 08.06.01 – Economy, Organization and Management of Enterprises. – Kyiv National University of Trade and Economics, Kyiv, 2004.

Theoretical and methodological approaches have been studied as to determination of the category “efficiency of foreign economic activity of enterprises”. The essence, conditions of formation and components of economic-organizing mechanism of determination of efficiency of foreign economic activity of enterprises have been substantiated. The choice of methodological approaches has been argued as to the analysis of foreign economic activity of enterprises, the technique of carrying out of such analysis has been elaborated which is based on application of certain economic-statistical and economic-mathematical methods. The system of estimated figures has been defined, as well as the criteria of efficiency of foreign economic activity of enterprises by means of calculation of relative and absolute export efficiency. Application of R. Bellman’s principle of optimality in evaluation of efficiency of the enterprise’s export has been substantiated on the basis of which countries and commodity groups are defined which maximalize the volume and level of profitability of exports. The existence of actual and possible efficiency of foreign economic activity of enterprises has been argued. Recommendations and proposals stated in the thesis will contribute to increase in efficiency of foreign economic operations of enterprises in the conditions of transitive economy.

Key words: efficiency, foreign economic activity, economic-organizing mechanism, analysis, optimal structure.

ФІЛАТОВА ГАННА ОЛЕКСАНДРІВНА

Організаційно-економічний механізм визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств

Підп. до друку 04.05.2004 Формат 60х84/16.

Папір письм.Офс.друк.Ум.друк.арк. 0,9 Ум.фарбо-відб.1,05.

Обл.-вид.арк. 1,00. Тираж 100 прим. Зам.

Видавничий центр КНТЕУ. Друкарня ВЦ КНТЕУ.

02156, Київ-156, вул.Кіото, 19