У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

УКООПСПІЛКА

ЛЬВІВСЬКА КОМЕРЦІЙНА АКАДЕМІЯ

Головченко Олександр Олександрович

УДК 657.471.1

ОБЛІК І КОНТРОЛЬ ВИРОБНИЧИХ ВИТРАТ У ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОМУ ГОСПОДАРСТВІ

Спеціальність 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі аудиту та аналізу господарської діяльності Кіровоградського державного технічного університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, професор

Давидов Григорій Миколайович,

Кіровоградський державний технічний університет, декан економічного факультету

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Крупка Ярослав Дмитрович,

Інститут обліку і аудиту Тернопільської академії народного господарства, в.о. директора

кандидат економічних наук, доцент

Нашкерська Галина Володимирівна,

Львівський національний університет ім. Івана Франка, доцент кафедри обліку та аудиту

Провідна установа: Київський національний економічний університет Міністерства освіти і науки України, м. Київ, кафедра бухгалтерського обліку в промисловості

Захист відбудеться 12.05.2004 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К.35.840.01 у Львівській комерційній академії Укоопспілки за адресою: 79005, м. Львів, вул. Туган-Барановського, 10, аудиторія 205.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Львівської комерційної академії Укоопспілки за адресою: 79005, м. Львів, вул. Туган-Барановського, 10.

Автореферат розісланий 10.04. 2004 р.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради, к.е.н., доцент В.І. Блонська

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Ефективність господарювання будь-якого суб’єкта у сучасному ринковому середовищі залежить, здебільшого, від здатності забезпечувати ефективне управління процесом формування виробничих витрат. Винайдення оптимального рівня витрат на виробництво створює необхідні передумови щодо визначення стратегії підприємства у конкурентному середовищі та подальшого підвищення ефективності використання наявних ресурсів. Особливо гостро питання ефективного управління виробничими витратами стоїть перед підприємствами, що займають монопольне становище на відповідних ринках, адже в умовах дії факторів антимонопольного регулювання надмірні витрати не можуть надалі компенсуватись збільшенням відпускних цін.

Управління витратами на виробництво у ринкових умовах обумовлює необхідність реформування основних інформаційних підсистем – бухгалтерського обліку і контролю, переосмислення завдань та наповнення їх новим змістом. Вивчення та застосування передового світового і вітчизняного досвіду, результатів наукових досліджень в Україні є основою успіху таких реформ та одним з найважливіших завдань сучасної науки і практики. Запровадження сучасної концепції бухгалтерського обліку та контролю тісно пов’язане з впровадженням у господарську практику міжнародних стандартів, визначенням меж їх інтегрованого застосування з діючою методикою, конкретизацією місця і ролі обліку та контролю у загальній системі економічної інформації. При цьому, особливої актуальності набувають пошукові роботи, що системно враховують специфіку кожної окремої галузі, мають спрямованість на її технологічні та економічні відмінності.

Вагомий внесок у теоретичну розробку проблем обліку і контролю виробничих витрат зробили М.Т. Білуха, Ф.Ф. Бутинець, Б.І. Валуєв, З.В. Гуцайлюк, В.П. Завгородній, Г.Г. Кірейцев, М.В. Кужельний, В.Г. Лінник, Є.В. Мних, М.С. Пушкар, В.С. Рудницький, В.В. Сопко, М.Г. Чумаченко, С.І. Шкарабан, В.Ф. Усач та ін. Викладені ними теоретичні положення, отримані наукові результати, практичні рекомендації є базою для подальшого вивчення, систематизації та узагальнення наукових знань щодо організації і методики обліку та контролю виробничих витрат.

Разом з тим ряд організаційно-методичних питань обліку і контролю витрат на виробництво потребує уточнення та конкретизації у галузевому аспекті. Вищевикладене визначило актуальність та практичну значимість дослідження методики та організації обліку і контролю виробничих витрат на підприємствах житлово-комунального господарства (ЖКГ).

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри аудиту та аналізу господарської діяльності Кіровоградського державного технічного університету з теми “Організація та методологія обліку, аналізу і контролю в галузях народного господарства”, номер державної реєстрації 0198V000785. Особистий внесок здобувача полягає у доповненні діючої методики обліку і контролю виробничих витрат: уточненні класифікації витрат на виробництво, побудові їх оптимальної номенклатури; уточненні об’єктів обліку і контролю витрат на виробництво; розробці сучасної методики обліку виробничих витрат в умовах управління за відхиленнями.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка сучасної концепції обліку і контролю виробничих витрат, що підвищує ефективність інформаційного забезпечення процесу управління виробничими витратами на підприємствах житлово-комунального господарства, на підставі дослідження й оцінки особливостей організації та методики обліку і контролю виробничих витрат у галузі.

Для досягнення мети дисертаційної роботи було поставлено ряд завдань, що мають наукове та практичне значення:

· визначити галузеві особливості ЖКГ, як передумови побудови ефективної методики обліку і контролю виробничих витрат;

· уточнити класифікацію витрат на виробництво, розробити їх оптимальну номенклатуру;

· конкретизувати об’єкти обліку та контролю витрат на виробництво з урахуванням їх управлінської спрямованості;

· дослідити існуючі концепції обліку і контролю виробничих витрат та критично їх оцінити;

· розробити ефективну методику обліку витрат виробництва, адекватну системі управління підприємствами ЖКГ;

· побудувати організаційні моделі внутрішньогосподарського та зовнішнього контролю витрат на виробництво;

· запропонувати напрямки використання сучасних комп’ютерних технологій щодо підвищення ефективності робіт з обліку і контролю витрат.

Об’єктом дослідження є витрати виробництва підприємств житлово-комунального господарства, їх облік і контроль.

Предметом дослідження є комплекс теоретичних та практичних питань обліку і контролю виробничих витрат у житлово-комунальному господарстві України.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є діалектичний підхід до вивчення сучасного стану обліку і контролю витрат на виробництво, їх критичної оцінки. Обґрунтування результатів дисертації проведене з використанням загальнонаукових методів пізнання: аналізу і синтезу, індукції та дедукції, системного підходу, абстрагування, конкретизації, кібернетичного методу тощо. Зазначені методи застосовані при з’ясуванні соціально-економічної сутності собівартості як складного синтетичного показника, визначенні взаємозв’язку та взаємозалежності об’єктів та суб’єктів обліку і контролю, дослідженні теоретичних основ формування та напрямків використання інформації про виробничі витрати.

У процесі дослідження використані нормативні акти України з питань формування, державного регулювання, організації обліку і контролю виробничих витрат. Фактографія дослідження базується на звітних даних підприємств ЖКГ Кіровоградської області; документах первинного, аналітичного та синтетичного обліку досліджуваних підприємств; публічних даних колегій та нарад з питань житлово-комунального господарства Кіровоградської облдержадміністрації.

Наукова новизна результатів полягає у розробці та визначенні шляхів запровадження сучасної системи обліку і контролю витрат виробництва на підприємствах житлово-комунального господарства України.

Основні результати дослідження, що складають наукову новизну, характеризуються наступним:

· визначені та систематизовані галузеві особливості ЖКГ, як передумова побудови ефективної методики обліку і контролю виробничих витрат;

· обґрунтовано оптимальну класифікацію витрат на виробництво в ЖКГ (запропоновано оптимізацію чинної номенклатури виробничих витрат за рахунок запровадження додаткових статей: “Втрати матеріального носія послуг в мережах”, “Плата за користування мережами сторонніх організацій з доставки покупного ресурсу”; уточнено порядок формування статей: “Амортизація основного виробничого обладнання”, “Роботи і послуги виробничого характеру сторонніх підприємств і організацій”, “Паливо на технологічні потреби”, “Електроенергія на технологічні потреби”, “Сировина і матеріали”);

· доведено доцільність розширення кола об’єктів обліку витрат та калькулювання собівартості обчисленням розміру витрат, які формують тарифи на житлово-комунальні послуги, що сприяє поглибленню інформативності обліку витрат та підвищенню обґрунтованості формування тарифів на житлово-комунальні послуги;

· розроблено методику обліку витрат виробництва, адекватну системі управління підприємствами ЖКГ, що враховує: розмежування облікових функцій фінансової та управлінської бухгалтерії; розподіл інформаційних потоків обліку тарифних та нетарифних витрат; системне визначення тарифної собівартості житлово-комунальних послуг; калькулювання неповної та тарифної собівартості із застосуванням єдиних масивів облікових даних;

· запропоновано організаційні моделі внутрішньогосподарського та зовнішнього контролю витрат на виробництво з урахуванням спрямованості на управління витратами (у тому числі тарифними);

· визначені напрямки використання сучасних комп’ютерних технологій щодо підвищення ефективності робіт з обліку і контролю витрат, у тому числі алгоритмізовані процедури: розподілу інформації на рахунках бухгалтерського обліку; класифікації та оцінки відхилень виробничих витрат; формування виробничої та тарифної собівартості.

Практичне значення одержаних результатів. Формулювання висновків та пропозицій дисертаційного дослідження у галузевому контексті, їх чітка прив’язка до нагальних потреб управління виробничими витратами, визначає практичне значення одержаних результатів. Теоретико-методичні розробки орієнтовані на органічну інтеграцію їх у систему управління виробничими витратами на підприємствах житлово-комунального господарства, а отже реалізація цих розробок на практиці дозволяє організовувати інформаційне забезпечення процесу управління витратами із заданим рівнем вірогідності, повноти та деталізації даних.

Методичні розробки та рекомендації з удосконалення методики й організації обліку та контролю виробничих витрат впроваджені у господарську практику підприємств ЖКГ, зокрема, в ОКВП “Дніпро-Кіровоград” (довідка від 24.11.03р. № 1058/01), де запроваджено систему управлінських рахунків з обліку тарифних виробничих витрат та транзитних рахунків з обліку тарифної собівартості; у КП “Олександрія-водоканал” (довідка від 25.11.03р. № 3149/05), на якому застосовується запропонована оптимальна номенклатура статей витрат на виробництво з системним поділом на тарифні та нетарифні витрати; на КП “Кіровоградтеплоенерго” (довідка від 24.11.03р. № 1919/07), яке використовує запропоновану нами методику внутрішньогосподарського контролю витрат за відхиленнями; Управлінням житлово-комунального господарства Кіровоградської облдержадміністрації (довідка від 24.11.03р. № 06/13-980), у практичній роботі якого застосовується методика зовнішнього контролю витрат на виробництво. Крім цього, результати дослідження використовуються у навчальному процесі Кіровоградського державного технічного університету (довідка від 26.11.03р. № 18-18/2394).

Особистий внесок здобувача. У дисертаційному дослідженні викладено авторський підхід щодо реалізації мети дослідження – удосконалення методики й організації обліку та контролю витрат на виробництво на підприємствах житлово-комунального господарства. Сукупність отриманих результатів є авторською оцінкою чинної методики обліку і контролю витрат та потреби в їх оптимізації за сучасних умов. Усі результати дослідження, що виносяться на захист, одержані автором особисто.

Апробація результатів дослідження. Основні положення і результати дослідження були представлені на: першій всеукраїнській науково-практичній конференції “Облік контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю” (м. Черкаси, 20-22.11.02р.); шостій міжнародній науково-практичній конференції “Наука і освіта 2003” (м. Дніпропетровськ, 20-24.01.03р.); другій міжнародній науково-практичній конференції “Динаміка наукових досліджень ‘2003” (м. Дніпропетровськ, 20-27.10.03р.).

Публікації. За результатами проведених досліджень опубліковано 7 наукових праць загальним обсягом 1,67 друк. арк., з них 4 – у наукових фахових виданнях – 1,36 друк. арк., 3 – матеріали конференції – 0,31 друк. арк.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі дисертаційного дослідження “Теоретичні аспекти обліку та контролю виробничих витрат” розкрито економічний зміст показника виробничих витрат, визначено чинний стан обліку і контролю витрат на виробництво, вказано на необхідність вдосконалення діючих систем обліку і контролю для потреб ефективного управління та основні напрямки такого вдосконалення у житлово-комунальному господарстві.

Дослідження історичного розвитку проблеми визначення витрат як економічної категорії дозволило дійти висновку, що собівартість продукції є складним економічним показником, що всебічно характеризує фінансово-господарську діяльність підприємств, зниження якого відіграє велику роль у підвищенні ефективності виробництва. Особливого значення зниження собівартості має для монопольних утворень, цінова політика яких жорстко регулюється державою.

Підприємства ЖКГ діють в умовах монополії на виробництво та реалізацію окремих видів послуг. Дія ринкових законів та механізмів має обмежений вплив на діяльність підприємств галузі. Отже, концепція управління підприємством набуває не ринкового, а виробничого спрямування, що визначає першочерговість управління витратами на виробництво.

Дослідження галузевих особливостей підприємств ЖКГ виявило ряд передумов та особливостей, що істотно впливають на організацію та методику обліку і контролю виробничих витрат. Із них до складу основних нами віднесено:

· ринкові особливості;

Механізм управління витратами в умовах монополізму спрямований не на вибір стратегії поведінки виробника на ринку, а на досягнення максимального результату в умовах відсутності конкурентної боротьби. Отже, система управління виробничими витратами в ЖКГ повинна бути більше спрямована на скорочення розміру витрат і на цій основі одержання максимальних фінансових результатів.

· технологічні особливості;

Безперервність виробничого процесу; відповідність завдань основних підрозділів конкретним етапам у загальній технології; територіальна розгалуженість підприємств ЖКГ; безпосереднє виконання конкретних завдань, які являються невіддільною частиною технологічного процесу; технологічна залежність від попередніх та наступних етапів технологічного процесу. Усе це дозволило нам обґрунтувати необхідність доповнення чинної методики обліку та контролю інформацією про виробничі витрати у розрізі окремих стадій (етапів) технологічного процесу.

· особливості державного регулювання.

Дослідження механізму державного регулювання діяльності підприємств ЖКГ у частині регулювання цін і тарифів підтвердило пряму залежність розміру виробничих витрат від регуляторної політики держави. Згідно з Законом України “Про природні монополії” при формуванні цін на товари суб’єктів природних монополій враховуються витрати, які згідно з законами про оподаткування відносяться до складу валових витрат виробництва та обігу.

У дисертаційній роботі доведена невідповідність даних як податкового, так і фінансового обліку потребам ціноутворення в ЖКГ з наступною аргументацією:

– інформаційна система податкового обліку направлена не на забезпечення процесу управління витратами, а на здійснення фіскальної політики держави;

– дані податкового обліку зазнають значних трансформацій, перш ніж утворюють відповідну інформаційну базу для розрахунку цін та тарифів у ЖКГ;

– розмір витрат на виробництво, що обчислені відповідно до національних стандартів, також повинен бути адаптований для потреб ціноутворення. При цьому повна собівартість коригується на суму витрат невиробничого характеру (визначається згідно положень податкового законодавства), що являє собою дуже складний та незручний механізм.

У зв’язку з цим визначено, що у системі бухгалтерського обліку та контролю підприємств житлово-комунального господарства виникає необхідність обчислити та проконтролювати додатковий об’єкт – тарифні витрати (витрати, що формують тарифи на житлово-комунальні послуги). Одержання цих даних у межах реформованої системи обліку є одним із головних питань інформаційного забезпечення процесу управління виробничими витратами в ЖКГ.

Забезпечення єдності обліково-аналітичної системи можливе за умови запровадження оптимальної номенклатури статей витрат на виробництво, яка у найбільшій мірі відповідає галузевим особливостям підприємств та додатково має на меті визначення неповної та тарифної собівартості у межах єдиної інформаційної бази даних.

У дисертації запропоновано оптимальну структуру номенклатури статей витрат на виробництво, що передбачає запровадження додаткових статей: “Втрати матеріального носія послуги в мережах”, “Плата за користування мережами сторонніх організацій з доставки покупного ресурсу” та уточнення порядку формування статей: “Амортизація основного виробничого обладнання”, “Роботи і послуги виробничого характеру сторонніх підприємств і організацій”, “Паливо на технологічні потреби”, “Електроенергія на технологічні потреби”, “Сировина і матеріали”.

Другий розділ роботи “Методика та організація обліку витрат на виробництво у житлово-комунальному господарстві” присвячений системному дослідженню проблем організаційно-методичного забезпечення обліку виробничих витрат в ЖКГ: уточненню об’єктів обліку витрат на виробництво з урахуванням їх управлінської спрямованості; визначенню “слабких місць” чинної методики обліку виробничих витрат; розробці ефективної методики обліку витрат на виробництво адекватної системі управління в ЖКГ.

У результаті досліджень запропоновано уточнення об’єктів обліку витрат та калькулювання собівартості з урахуванням галузевого аспекту, що передбачає: локалізацію витрат у розрізі технологічних стадій (етапів) надання послуг; визначення відхилень виробничого споживання ресурсів від заданих (нормативних, задекларованих у монопольній ціні) параметрів; розмежування виробничих витрат у залежності від їх відшкодування монопольною ціною (тарифом) на житлово-комунальні послуги.

Дослідження чинної методики обліку виробничих витрат в ЖКГ дозволили виявити, що:

· на підприємствах галузі традиційно використовують метод обліку фактичних витрат;

· діючою методикою передбачено періодичне (при затвердженні або перезатвердженні монопольної ціни) складання нормативних (планових) калькуляцій тарифних витрат, як наслідок –чинна методика не дозволяє оперативно отримувати інформацію про розмір виробничих витрат, що формують тарифи на житлово-комунальні послуги;

· складання нормативних (планових) калькуляцій “відірвано” від інформаційних систем обліку та контролю, що знижує оперативність та вірогідність облікових даних;

· система обліку виробничих витрат не містить важливої інформації щодо відхилень фактичних витрат від заданого (нормативного, задекларованого у монопольній ціні) рівня;

· методика обліку витрат на виробництво не передбачає локалізації витрат у розрізі стадій (етапів) технологічного процесу, що знижує можливості системи управління витратами щодо оперативного реагування за виявленими відхиленнями.

Таким чином, аналіз чинної в ЖКГ методики засвідчив її невідповідність потребам оперативного управління виробничими витратами (у тому числі тарифними), що дозволило обґрунтувати необхідність позитивної реконструкції діючої методики обліку з її переорієнтацією на принципи управління за відхиленнями, що притаманні нормативному методу обліку витрат на виробництво. Визначаючи нормативний метод обліку виробничих витрат як найбільш ефективний на підприємствах житлово-комунального господарства, нами доведено доцільність реформування чинної методики обліку витрат на основі:

· розподілу облікових функцій фінансової та управлінської бухгалтерії;

· відокремленого обліку витрат на виробництво, що формують тарифи на житлово-комунальні послуги;

· організації транзитних управлінських рахунків з обліку тарифної собівартості;

· калькулювання виробничої (неповної) та тарифної собівартості житлово-комунальних послуг із застосуванням єдиного масиву облікових даних.

Розподіл облікових функцій управлінської та фінансової бухгалтерії, що запропоновано у дисертаційному дослідженні, не передбачає докорінного реформування діючої організаційної структури обліку виробничих витрат на підприємствах ЖКГ. Завданням такого розподілу ставиться розмежування інформаційних потоків облікової інформації. Схему розподілу функцій фінансової та управлінської бухгалтерій наведено на рис. 1.

Рис. 1. Схема розподілу функцій фінансової та управлінської бухгалтерії

Дослідження свідчать, що забезпечення структурного розподілу облікових функцій напряму пов’язане з відокремленням у системі обліку інформації про розмір витрат, що відшкодовуються тарифами на житлово-комунальні послуги.

У дисертації запропоновано застосовувати управлінські рахунки, які з необхідним, у кожному окремому випадку, рівнем деталізації (за об’єктами обліку та калькулювання) надають керівництву підприємства ЖКГ потрібну інформацію щодо витрат на виробництво, та окремо – тієї їх частини, що формує тарифи на житлово-комунальні послуги (табл. 1).

Таблиця 1

Рахунки управлінського обліку витрат на виробництво на підприємствах ЖКГ

Код рахунку | Найменування рахунку | Напрямок застосування

231 | Нормативні тарифні виробничі витрати | Одержання інформації про розмір виробничих витрат, що формують тарифи на житлово-комунальні послуги – тарифну виробничу собівартість

2311 | Відхилення цін

2312 | Відхилення споживання

232 | Нормативні нетарифні виробничі витрати | Одержання інформації про витрати, що не формують тарифи на житлово-комунальні послуги – нетарифну виробничу собівартість

2321 | Відхилення цін

2322 | Відхилення споживання

911 | Нормативні тарифні загальновиробничі витрати | Одержання інформації про розмір загальновиробничих витрат, що формують тарифи на житлово-комунальні послуги – тарифну собівартість

9111 | Відхилення цін

9112 | Відхилення споживання

912 | Нормативні нетарифні загальновиробничі витрати | Одержання інформації про розмір загальновиробничих витрат, що не формують тарифи на житлово-комунальні послуги

9121 | Відхилення цін

9122 | Відхилення споживання

Застосування даного підходу обумовило необхідність організації управлінських рахунків з обліку тарифної собівартості, а також побудови облікової моделі калькулювання виробничої (неповної) та тарифної собівартості житлово-комунальних послуг із застосуванням єдиної бази даних. У житлово-комунальному господарстві запропоновано до запровадження наступні транзитні рахунки з обліку тарифної собівартості (табл. 2).

Вирішення завдань щодо формування виробничої та тарифної собівартості із застосуванням єдиного масиву облікових даних пропонується шляхом використання реформованої моделі обліку виробничої та тарифної собівартості на підприємствах ЖКГ (рис. 2).

Таблиця 2

Рахунки обліку тарифної собівартості на підприємствах ЖКГ

Код рахунку | Найменування рахунку | Напрямок застосування

905 | Тарифна собівартість послуг за діючими нормами | Узагальнення інформації про нормативну собівартість послуги, що відшкодовується затвердженими тарифами

9051 | Відхилення цін | Узагальнення інформації про вплив фактору цін на відхилення фактичної тарифної собівартості від нормативної (задекларованої у тарифах)

9052 | Відхилення споживання | Узагальнення інформації про вплив внутрішніх факторів на відхилення фактичної тарифної собівартості від нормативної (задекларованої у тарифах)

Наведена на рис. 2 модель обліку виробничої та тарифної собівартості знайшла своє методичне продовження у розробці системи формування даних про виробничу та тарифну собівартість на рахунках бухгалтерського обліку. Вона дозволяє у системі бухгалтерських рахунків одержати два масиви інформації про:

· суму виробничих витрат, що обчислені відповідно до П(С)БО № 16;

· розмір витрат, що формують тарифи на житлово-комунальні послуги.

Автоматизація обліково-аналітичних процедур дозволила у межах запропонованої методики обліку витрат на виробництво у галузі ЖКГ значно підвищити оперативність та повноту інформаційного забезпечення управління. Основою запропонованої нами автоматизації є система кодування витрат, алгоритми розподілу інформації про витрати на рахунках управлінського та фінансового обліку.

Наукова та практична цінність запропонованого підходу до автоматизації полягає у тому, що:

· на підставі первинного кодування витрати автоматично розподіляються на тарифні і нетарифні;

· виробничі витрати автоматизовано ідентифікуються як прямі та непрямі (для тарифних та нетарифних витрат);

· для прямих та непрямих витрат визначається споживання у межах норм, відхилення від встановлених норм та нормативів, обліковуються причини такого відхилення (відхилення споживання, відхилення цін);

· віднесена на рахунки управлінського обліку інформація про споживання ресурсів у межах норм та відхилення від норм, автоматизовано групується на транзитних рахунках управлінського обліку тарифної собівартості.

У третьому розділі дослідження “Контроль витрат на виробництво у системі управління житлово-комунальним господарством” досліджені проблеми внутрішньогосподарського та зовнішнього контролю витрат на виробництво у системі управління ЖКГ; запропоновані шляхи вдосконалення діючої методики контролю в умовах системи управління за відхиленнями; визначена організаційна модель внутрішньогосподарського контролю витрат на виробництво в ЖКГ.

Одним із важливих елементів сучасної системи управління підприємством є контроль. Аналіз спеціалізованої літератури, проведений у межах дослідження, засвідчив, що головним завданням контролю є виявлення відхилень господарських процесів від встановлених оптимальних значень, а також виявлення причин цих відхилень та оперативне інформування системи управління підприємства щодо зафіксованих диспропорцій. Кінцевою метою контролю є інформаційне забезпечення прийняття і реалізації такого управлінського рішення, яке б усунуло дію небажаних чинників, що виникли, або врегулювало господарський процес у разі неминучості їх впливу.

Важливе значення у визначенні контролю, як окремої функції управління, має оцінка його ролі в управлінському процесі. Будь-який управлінський процес являє собою поєднання трьох фаз: прийняття управлінського рішення, контроль за його виконанням, оцінку ефективності виконання прийнятого рішення. Таким чином, у процесі контролю, як самостійної функції управління, забезпечується не тільки спостереження та контроль за виконанням управлінського рішення, а й визначається якість самого управлінського рішення, ефективність заходів з його запровадження, дієвість та злагодженість роботи системи виконавців певних управлінських рішень.

Економічна сутність контролю розкривається також складом основних функцій, які він повинен виконувати. Ми погоджуємось з думкою ряду вчених, щодо виконання контролем інформаційної, коригувальної та мобілізуючої функцій.

Дослідження контролю також пов’язане з визначенням його видів. У роботі науково обґрунтовано класифікацію видів контролю (за часом проведення, стадіями проведення, характером (спрямованістю), технологічними етапами, етапами отримання інформації), що дозволяє розглядати контроль витрат як процес, що має певні властивості та закономірності.

Дослідження методів контролю виробничих витрат у системі управління ЖКГ дозволило розподілити їх на: документальні, розрахунково-аналітичні та методи узагальнення і реалізації результатів контролю. В основу першого групування запропоновано закласти контроль всіх документованих (на будь-якому рівні – первинне документування, узагальнюючі регістри) витрат на виробництво. У межах документального методу контролю визначено наступні способи: формальна перевірка документів, арифметична перевірка, логічна перевірка документів, зустрічна перевірка, інвентаризація, вибіркове або суцільне спостереження, експертиза. Група розрахунково-аналітичних методів включає способи економічного аналізу, моделювання, прогнозування, статистичні, економіко-математичні розрахунки. Група методів узагальнення і реалізації результатів об’єднує способи аналітичного та систематизованого групування, документування результатів проміжного контролю, слідчо-юридичного обґрунтування, контролю прийнятих управлінських рішень.

У дисертаційному дослідженні обґрунтовано необхідність віднесення до кола об’єктів контролю витрат на виробництво та калькулювання собівартості (крім визначених об’єктів обліку та калькулювання) дій посадових осіб, що дозволяє спрямовувати контроль на потреби оперативного управління витратами (у тому числі і тарифними). Віднесення до складу об’єктів контролю витрат на виробництво дій посадових осіб повністю відповідає визначенню контролю, як універсального інструменту одержання інформації через канал зворотного зв’язку між суб’єктом та об’єктом управління. Контроль дій посадових осіб, таким чином, дозволяє встановити ефективність взаємодії суб’єкту та об’єкту управління, якість прийнятих управлінських рішень.

Дослідження проблем чинної методики контролю витрат на виробництво у системі управління ЖКГ проведено за наступними аспектами: організаційним, технічним, економічним та технологічним. У результаті розгляду контролю за зазначеними аспектами, розроблено організаційну модель внутрішньогосподарського контролю витрат на виробництво на підприємствах ЖКГ. Новим підходом у запропонованій моделі є те, що на кожній технологічній стадії (етапі) контролю системно (з урахуванням галузевих особливостей ЖКГ) визначено суб’єкти контролю, їх контрольні функції та відповідні об’єкти, що підлягають контролю.

Основною передумовою оптимізації методики контролю виробничих витрат у сучасних умовах визначено конкретизацію та системне закріплення контрольних процедур. При цьому всі контрольні процедури укрупнено розподілені на: процедури підготовчого етапу, процедури етапу контрольної обробки даних, процедури заключного етапу контролю.

Головними, з точки зору вдосконалення контрольного процесу, вважаємо процедури етапу контрольної обробки даних. Саме вони визначають порядок застосування специфічних методів, прийомів та способів, що є властивими для контролю, як виду управлінської діяльності.

До етапу контрольної обробки даних віднесено наступні групи процедур:

· розрахунково-аналітичні;

· оцінки та класифікації відхилень;

· персоніфікації визначених порушень;

· доведення вини конкретних виконавців;

· документування результатів процедурного контролю.

У роботі доведено, що важливим, з точки зору організації контрольного процесу, є наукове обґрунтування послідовності запровадження процедур класифікації та оцінки відхилень витрат на виробництво на підприємствах ЖКГ. Нами запропоновано основні напрямки класифікації та оцінки виявлених відхилень: відображення у системі бухгалтерського обліку; структура відхилень; вірогідність контрольних даних; вплив на господарський процес; масштаб; причини виникнення.

У роботі систематизовано процедури заключного опрацювання виявлених відхилень витрат на виробництво на підприємствах ЖКГ, що визначають механізм розробки висновків і пропозицій за встановленими відхиленнями. Розроблена нами модель ґрунтується на встановленні ієрархії заключного опрацювання зафіксованих відхилень.

Досліджені напрямки автоматизації контрольних процедур дозволили розробити алгоритми класифікації, оцінки та кодування відхилень витрат на виробництво на підприємствах ЖКГ. Впровадження засобів сучасної обчислювальної техніки у процес контролю виробничих витрат дає змогу значно скорочувати його трудомісткість та створює необхідні передумови щодо підвищення ефективності останнього на всіх етапах контрольної діяльності.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведене теоретичне узагальнення і розв’язання наукової проблеми вдосконалення методики обліку і контролю витрат на виробництво на підприємствах житлово-комунального господарства. Це втілюється у розробці науково-теоретичних підходів та практичних рекомендацій щодо реформування методики та організації обліку і контролю виробничих витрат з урахуванням їх спрямування на потреби ефективного управління витратами, у тому числі тими, що формують тарифи на житлово-комунальні послуги. Результати проведеного дослідження дають можливість зробити наступні узагальнення, висновки та пропозиції:

1. В умовах переходу економіки країни до ринкових відносин собівартість продукції виступає економічним показником, що всебічно характеризує фінансово-господарську діяльність підприємств. Зниження собівартості відіграє значну роль у підвищенні ефективності господарювання. Даний процес має особливе значення для підприємств, які діють в умовах монополізованих ринків, зокрема, для підприємств житлово-комунального господарства.

2. На підприємствах ЖКГ немає можливості оперативно коригувати ціни на власні роботи (послуги), що визначає першочерговість управління витратами на виробництво, які формують ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги (тарифна собівартість).

3. Житлово-комунальне господарство, як специфічна галузь, має ряд особливостей, що суттєво впливають на організацію та функціонування систем обліку і контролю. До основних галузевих особливостей віднесено: технологічні, ринкові та фактори державного регулювання.

4. Собівартість як складовий синтетичний показник, що об’єднує різнорідні витрати, визначає необхідність їх раціональної класифікації. Проведеним дослідженням визначено доцільність уточнення діючої класифікації витрат на виробництво за статтями калькулювання. У результаті одержано оптимальну номенклатуру статей витрат на виробництво, яка у найбільшій мірі відповідає галузевим особливостям підприємств ЖКГ та додатково має на меті визначення неповної та тарифної собівартості у межах єдиної інформаційної бази даних.

5. Для оптимізації чинної номенклатури статей витрат на виробництво доцільно: запровадити додаткові статті: “Втрати матеріального носія послуги в мережах”, “Плата за користування мережами сторонніх організацій з доставки покупного ресурсу” та уточнити порядок формування статей: “Амортизація основного виробничого обладнання”, “Роботи і послуги виробничого характеру сторонніх підприємств і організацій”, “Паливо на технологічні потреби”, “Електроенергія на технологічні потреби”, “Сировина і матеріали”.

6. Розробка методики обліку витрат у сучасних умовах вимагає конкретизації об’єктів обліку витрат та калькулювання собівартості, їх системної ув’язки. У результаті побудовано модель зв’язку та залежності об’єктів обліку витрат та калькулювання собівартості на підприємствах ЖКГ, яка передбачає: локалізацію витрат у розрізі технологічних стадій (етапів) надання послуг; визначення відхилень виробничого споживання ресурсів від заданих (нормативних) параметрів; розмежування виробничих витрат у залежності від їх відшкодування монопольними цінами (тарифами) на житлово-комунальні послуги.

7. Дослідження чинної на підприємствах ЖКГ методики обліку витрат на виробництво дозволило виявити: по-перше, невідповідність обліку фактичних витрат потребам оперативного управління (відсутня інформація про рівень витрат, що формують тарифи на житлово-комунальні послуги; діюча методика не передбачає персоніфікації виявлених відхилень відносно винуватців; частина інформації про виробничі витрати не знаходить свого відображення у системі бухгалтерського обліку); по-друге, більшу економічну доцільність застосування нормативного методу обліку витрат на виробництво на підприємствах ЖКГ, що передбачає нагромадження у системі обліку інформації про заданий (нормативний) рівень витрат на виробництво (в тому числі тарифних витрат), зміну норм, відхилення від норм, послідовне визначення причин та винуватців відхилень.

8. Проведені дослідження дозволили сформулювати принципи організації обліку на підприємствах ЖКГ в умовах системи управління за відхиленнями. При цьому традиційні організаційні принципи доповнено рядом принципів управлінського спрямування, що сприяє позитивному реформуванню методики обліку виробничих витрат на підприємствах галузі. Як результат – одержано облікову модель, що сприяє: розмежуванню облікових функцій фінансової та управлінської бухгалтерії; розподілу інформаційних потоків обліку тарифних та нетарифних витрат; системному обчисленню тарифної собівартості житлово-комунальних послуг; калькулюванню неповної та тарифної собівартості із застосуванням єдиних масивів облікових даних.

9. Важливе значення контролю, як окремої історично визначеної функції управління, має оцінка його ролі в управлінському процесі. В організаційному аспекті фазу контролю доречно визначати як останню у процесі первинного управління – фазу, що забезпечує подальший управлінський процес необхідною інформацією (завдання, цілі, відхилення, їх причини і винуватці, інші диспропорції у господарському процесі). Відповідно визначаються основні функції контрольної діяльності: інформаційна, коригувальна та мобілізуюча.

10. Ідентифікація місця і ролі контролю у системі господарського управління тісно пов‘язана з визначенням його організаційних форм та видів. Класифікація організаційних форм дозволила обмежити коло можливих користувачів контрольної інформації (внутрішніх та зовнішніх) на підприємствах ЖКГ. Класифікація видів контролю дала можливість: конкретизувати методи (методичні процедури, прийоми, способи) контролю витрат на виробництво у галузі; розглянути контроль як процес, що має певні властивості та закономірності. Доречною на підприємствах ЖКГ є класифікація видів контролю: за часом проведення; за стадіями проведення; за характером (спрямованістю); за технологічними етапами контролю; за етапами отримання інформації.

11. Розгляд контролю як функції управління, що забезпечує зворотній зв’язок між об’єктом та системою управління, дозволив віднести до складу об’єктів контролю (крім визначених об’єктів обліку та калькулювання) дії посадових осіб, що надає управлінського спрямування системі контролю. В умовах інтегрування з нормативним обліком витрат на виробництво контролю повинно передувати складання контрольних номенклатур за зазначеними об’єктами. Проведені дослідження дозволили розробити механізм складання контрольних номенклатур у галузі ЖКГ на всіх етапах контрольного процесу.

12. Забезпечення коригувальної та мобілізуючої функцій контролю базується на визначенні та опрацюванні відхилень виробничих витрат. Аналіз зарубіжної та вітчизняної спеціальної літератури, проведений у дослідженні, підтвердив необхідність обмеження кола відхилень від норм, що підлягають контролю. За основу такого обмеження в ЖКГ прийнято науково-обґрунтовану класифікацію відхилень витрат на виробництво відповідно до: відображення їх у системі обліку; структури відхилень; вірогідності контрольних даних; впливу на господарський процес; масштабу; причин виникнення.

13. Впровадження засобів сучасної обчислювальної техніки у процес контролю виробничих витрат дає змогу значно скорочувати його трудомісткість та створює необхідні передумови щодо підвищення ефективності останнього на всіх етапах контрольної діяльності (підготовчому, процедурному, заключному). Запропоновані алгоритми класифікації, оцінки та кодування відхилень витрат на виробництво на підприємствах ЖКГ сприяють більш широкому запровадженню комп’ютерних технологій у системі контролю та підвищують рівень управління підприємств галузі.

Список опублікованих праць за темою дисертації

У наукових фахових виданнях:

1. Головченко О.О. Галузеві особливості житлово-комунального господарства (ЖКГ) та їх вплив на облік та контроль витрат на виробництво // Наукові праці КДТУ. Економічні науки, випуск 3. – Кіровоград: КДТУ, – 2002. – С.275-282. (0,34 друк. арк.).

2. Головченко О.О. Вдосконалення класифікації витрат на виробництво на підприємствах житлово-комунального господарства (ЖКГ) // Економіка: проблеми теорії та практики. Випуск 144. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. – С.43-51 (0,34 друк. арк.).

3. Головченко О.О. Вдосконалення системи об’єктів обліку витрат та калькулювання собівартості на підприємствах житлово-комунального господарства (ЖКГ) // Збірник наукових праць ЧДТУ. Економічні науки, випуск 4. – Черкаси: ЧДТУ, 2002. – С.34-37 (0,40 друк. арк.).

4. Головченко О.О. Проблеми класифікації відхилень в ході контролю витрат на виробництво на підприємствах житлово-комунального господарства // Наукові праці КДТУ. Економічні науки, випуск 4. – Кіровоград: КДТУ, – 2003. – С.124-129. (0,28 друк. арк.).

В інших виданнях:

1. Головченко О.О. Вдосконалення системи об’єктів обліку витрат та калькулювання собівартості на підприємствах житлово-комунального господарства (ЖКГ) // Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю. Матеріали І-ої Всеукраїнської науково-практичної конференції. – Черкаси: ЧДТУ, 2002. – С.140-142 (0,09 друк. арк.).

2. Головченко О.О. Вдосконалення методики обліку витрат на виробництво на підприємствах ЖКГ // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Наука і освіта ‘2003”. Том 25. Економіка. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – С.15-17 (0,12 друк. арк.).

3. Головченко О.О. Деякі аспекти нормативного обліку виробничих витрат в житлово-комунальному господарстві// Матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції “Динаміка наукових досліджень ‘2003”. Том 24. Економіка. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – С.15-17 (0,1 друк. арк.).

АНОТАЦІЯ

Головченко О.О. Облік і контроль виробничих витрат у житлово-комунальному господарстві. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит. – Львівська комерційна академія Укоопспілки, Львів, 2004.

У дисертації розглянуті та обґрунтовані нові підходи щодо вирішення актуальних проблем організації та методики обліку і контролю витрат на виробництво на підприємствах житлово-комунального господарства. Розглянуто діючі концепції обліку і контролю виробничих витрат, що надало можливість визначити основні проблеми інформаційного забезпечення процесу управління витратами в ЖКГ.

Запропоновано методичні рекомендації щодо вдосконалення методики обліку та контролю витрат на виробництво в умовах системи управління за відхиленнями. Розроблено методику обліку витрат на виробництво, що враховує: розмежування облікових функцій фінансової та управлінської бухгалтерії; розподіл інформаційних потоків обліку витрат, які формують та не формують тарифи на житлово-комунальні послуги (тарифних та нетарифних витрат); системне обчислення тарифної собівартості житлово-комунальних послуг; калькулювання неповної та тарифної собівартості із застосуванням єдиних масивів облікових даних.

Досліджено організаційні, технічні, економічні та технологічні аспекти контролю витрат на виробництво. На основні чого побудовано сучасну модель внутрішньогосподарського контролю виробничих витрат. На кожній стадії контролю визначено суб’єкти контролю, їх контрольні функції та відповідні об’єкти, що підлягають контролю. Систематизовано процедури контролю виробничих витрат, розроблено механізм опрацювання контрольної інформації на заключному етапі контролю витрат. Розроблено конкретні пропозиції щодо використання сучасних комп’ютерних технологій щодо підвищення ефективності робіт з обліку і контролю витрат в умовах системи управління за відхиленнями.

Ключові слова: витрати на виробництво, собівартість, внутрішньогосподарський контроль, зовнішній контроль.

АННОТАЦИЯ

Головченко А.А. Учет и контроль производственных затрат в жилищно-коммунальном хозяйстве. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – Бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Львовская коммерческая академия Укоопсоюза, Львов, 2004.

В диссертации рассмотрены и обоснованы новые подходы к решению актуальных проблем организации и методики учета и контроля затрат на производство на предприятиях жилищно-коммунального хозяйства (ЖКХ).

Исследование экономической природы затрат на производство дало возможность определить их место и роль в системе показателей, характеризующих финансовую деятельность предприятий. Обосновано, что в условиях ограниченной конкуренции (монополизма) снижение себестоимости является важнейшим фактором в повышении эффективности хозяйствования.

Установлено, что предприятия жилищно-коммунального хозяйства действуют в условиях монополии на производство и реализацию отдельных видов услуг. Таким образом концепция управления предприятием приобретает не рыночный, а производственный характер, что определяет первоочередность управления теми затратами на производство, которые формируют тарифы на жилищно-коммунальные услуги (тарифные затраты). Среди отраслевых особенностей ЖКХ, существенно влияющих на организацию и методику учета производственных затрат, определены: рыночные, технологические и факторы государственного регулирования.

Целостность учетно-аналитической системы обеспечивается за счет использования оптимальной номенклатуры статей затрат на производство, которая максимально отвечает потребностям системы управления затратами в ЖКХ в информации про уровень неполной (определенной согласно национальных стандартов) и тарифной себестоимости.

Предложено реформировать действующую номенклатуру статей затрат за счет: введения дополнительных статей “Потери материального носителя услуги в сетях”, “Плата за пользование сетями сторонних организаций по доставке покупного ресурса” и уточнения порядка формирования статей: “Амортизация основного производственного оборудования”, “Работы и услуги


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЕЛЕКТРОННА СТРУКТУРА ТА УМОВИ ІСНУВАННЯ ВПОРЯДКОВАНИХ ФАЗ СПЛАВІВ ПЕРЕХІДНИХ МЕТАЛІВ - Автореферат - 18 Стр.
Медико-соціальні закономірності формування перинатальної патології та оптимізація медичної допомоги вагітним і новонародженим - Автореферат - 35 Стр.
Кабельні ПЕРВИННІ термоЕЛЕКТРИЧНІ ПЕРЕТВОРЮВАЧІ з покращеними метрологічнИми І ЕКСПЛУАТАЦІЙНИМИ характеристиками - Автореферат - 24 Стр.
НАУКОВІ ОСНОВИ УДОСКОНАЛЕННЯ ЛІКАРСЬКОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІЛЬГОВИХ КАТЕГОРІЙ НАСЕЛЕННЯ ПРОМИСЛОВИХ РЕГІОНІВ - Автореферат - 49 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ КЕРІВНИКА В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ: ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ - Автореферат - 27 Стр.
РОЗВИТОК МЕТОДІВ АНАЛІЗУ ПЕРЕХІДНИХ ПРОЦЕСІВ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНИХ СИСТЕМ НА ОСНОВІ ВИКОРИСТАННЯ УДОСКОНАЛЕНИХ МОДЕЛЕЙ ЇХ ЕЛЕМЕНТІВ - Автореферат - 23 Стр.
МОДЕЛЮВАННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ ПЛІВКОВИХ ОХОЛОДЖУВАЧІВ - Автореферат - 19 Стр.