У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВВЕДЕНИЕ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

ГУСЬКОВА ОЛЬГА ВОЛОДИМИРІВНА

УДК 339.944

УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ ЗА УЧАСТЮ ІНОЗЕМНОГО КАПІТАЛУ

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління
підприємствами

А В Т О Р Е Ф Е Р А Т

дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата економічних наук

Луганськ – 2004

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України (м. Луганськ).

Науковий керівник: | доктор економічних наук, професор

Козаченко Ганна Володимирівна,

Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, завідуюча кафедрою менеджменту.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Макогон Юрій Володимирович, Донецький національний університет Мiнiстерства освiти i науки України, завідуючий кафедрою міжнародної економіки (м. Донецьк);

кандидат економічних наук, доцент Кендюхов Олександр Володимирович, Донецький університет економіки та права, завідуючий кафедрою менеджменту та маркетингу (м. Донецьк).

Провідна установа – Дніпропетровський національний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра міжнародних економічних відносин та бізнесу (м. Дніпропетровськ).

Захист відбудеться 22 грудня 2004 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К .051.01 у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: 91034, Луганськ-34, кв. Молодіжний, 20а.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля за адресою: 91034, Луганськ-34,
кв. Молодіжний, 20а.

Автореферат розіслано 19 листопада 2004 року.

Вчений секретар
спеціалізованої вченої ради |

Г.В. Козаченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність роботи. Глобалізаційні процеси, що відбуваються у світовій економіці, сприяють появі та розвитку нових форм міжнародного співробітництва. Протягом останніх десяти років на території України спостерігається, поряд з іншими, розвиток такої форми міжнародного співробітництва, як створення підприємств за участю іноземного капіталу. Ці підприємства сприяють розвитку виробництва, збільшенню кількості додаткових робочих місць і пошуку нових ринків збуту на світовому ринку.

У створенні, організації та управлінні діяльністю підприємства за участю іноземного капіталу беруть участь партнери підприємства, які є представниками різних культур, і ставлення до вирішення основних виробничих питань у них може бути різним, що впливає на розвиток і успішність діяльності підприємства. Притому в діяльності підприємства за участю іноземного капіталу необхідно приділяти увагу виявленню ступеня збігу основних економічних інтересів партнерів. З моменту появи перших підприємств за участю іноземного капіталу основним економічним інтересом українських партнерів прийнято вважати можливість одержання іноземних інвестицій і нових технологій. Проте при створенні підприємства за участю іноземного капіталу значну увагу слід приділяти й іншим можливостям, зокрема одержанню нових знань від іноземного партнера.

В епоху індустріального розвитку продукція виробляється із сировини, комплектуючих та енергії, і саме цими складовими визначається знову створена вартість. Але сьогодні вартість визначається не стільки фізичними ресурсами, скільки знаннями, що виявляються в нових продуктах, у нових технологіях, у нових навичках, у нових відношеннях із споживачами. У XXI сторіччі знання стають домінуючим засобом досягнення високих соціально-економічних результатів. Традиційні чинники (праця, земля та капітал) у сучасній економіці діють тільки за умови ефективного використання знань.

Знання іноземного партнера є дуже важливим і цінним ресурсом у діяльності підприємства за участю іноземного капіталу. Це є конкурентною перевагою підприємства, тому що іноземні партнери найчастіше володіють більш сучасними знаннями, ніж українські партнери по підприємству за участю іноземного капіталу. Таку перевагу необхідно розвивати і збільшувати, а для цього необхідні відповідні зміни в організації управління підприємствами за участю іноземного капіталу. Ці зміни передбачають подолання крос-культурних розходжень та гармонізацію економічних інтересів партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу.

Необхідність теоретичного обгрунтування та розробки практичних рекомендацій щодо вдосконалення управління діяльністю підприємств за участю іноземного капіталу на основі подолання крос-культурних розходжень та гармонізації економічних інтересів зумовила вибір теми дисертаційної роботи та її актуальність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано у відповідності з напрямами наукових досліджень, які виконуються на кафедрі менеджменту Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Розроблені здобувачем методичні рекомендації щодо визначення особливостей діяльності підприємств України в умовах глобалізації були використані при виконанні держбюджетної теми
ДН-33-03 "Розробка механізму управління конкурентоспроможністю суб'єктів господарської діяльності в умовах глобалізації економіки" (номер держреєстрації 0103Y00421). Особистий внесок здобувача полягає у встановленні особливостей діяльності суб’єктів господарської діяльності в умовах глобалізації, проведенні кількісної оцінки впливу глобалізації на діяльність суб’єктів господарської діяльності та дослідженні можливостей використання класифікації чинників, що впливають на діяльність суб’єктів господарської діяльності.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка та реалізація принципових підходів щодо вдосконалення управління діяльністю підприємств за участю іноземного капіталу в Україні на основі врахування особливостей організаційних культур партнерів, їхніх економічних інтересів і залучення та використання знань іноземного партнера.

Для досягнення поставленої мети дослідження вирішено такі наукові та практичні задачі:

проаналізовано форми міжнародного співробітництва, показано роль і місце підприємств за участю іноземного капіталу в системі міжнародного співробітництва;

виділено та досліджено особливості діяльності підприємств за участю іноземного капіталу;

розроблено процедуру оцінки впливу особливостей діяльності підприємств за участю іноземного капіталу на результативність та успішність їхньої діяльності;

розроблено принципові основи організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу, отримання яких розглядається як одна з умов успішності діяльності таких підприємств;

розглянуто форми та методи державного регулювання діяльності підприємств за участю іноземного капіталу і його вплив на діяльність таких підприємств;

упроваджено в діяльність підприємств за участю іноземного капіталу розроблених рекомендацій.

Об'єктом дослідження є діяльність підприємств за участю іноземного капіталу. Предметом дослідження є логіка, принципи та способи розвитку спільного підприємництва на основі вивчення й урахування культурних розходжень партнерів і їхніх економічних інтересів з метою залучення та використання знань іноземного партнера.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертації є сукупність пізнавальних засобів, методів, прийомів, що використовувалися в процесі дослідження, а також фундаментальні положення економічної теорії та загальнонаукові принципи проведення досліджень. Теоретичною основою дослідження послугували наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених у галузі менеджменту, економіки, міжнародного співробітництва та управління знаннями.

Правове поле дослідження склали чинні законодавчі акти та нормативні документи, які регулюють діяльність підприємств за участю іноземного капіталу в Україні. Інформаційною базою дослідження є статистичні дані про діяльність підприємств за участю іноземного капіталу в Україні та результати власних досліджень.

У роботі використано системно-структурний аналіз (при дослідженні особливостей розподілу підприємств за участю іноземного капіталу за галузями економіки України), метод квантифікації (при дослідженні культурних розходжень партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу), метод порівняльного аналізу (при аналізі економічних інтересів партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу), метод об’єктного аналізу та експертних оцінок (при оцінці культурних розходжень партнерів по підприємству), функціональний підхід (при оцінці ступеня збігу економічних інтересів партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу), метод організаційного моделювання та ситуаційний підхід (при розробці моделі організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу).

Наукова новизна отриманих результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає в розробці моделей організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу, при побудові яких ураховуються результати оцінки культурних різниць та економічних інтересів партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу.

Наукова новизна основних результатів дослідження полягає в такому:

уперше:

доведено, що підприємства за участю іноземного капіталу, які діють в українській економіці, слід розглядати не тільки як джерело іноземних інвестицій та нових технологій, але і як знань іноземного партнера, котрі є цінним ресурсом та важливою конкурентною перевагою таких підприємств;

показано, що результативність отримання та використання знань іноземного партнера значною мірою залежить від наявності відповідної організації управління знаннями, що має будуватися на подоланні крос-культурних розбіжностей та гармонізації економічних інтересів партнерів по підприємству;

розроблено модель організації управління знаннями та процедуру вибору її виду на підприємстві за участю іноземного капіталу, що базується на результатах оцінки культурних особливостей та економічних інтересів партнерів по підприємству;

запропоновано метод оцінки культурних особливостей партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу, який грунтується на використанні чинників крос-культурного менеджменту у виявленні культурних розходжень, їх мінімізації та у вивченні особливостей культури партнера по підприємству;

удосконалено:

метод аналізу культурних особливостей партнерів Г. Хофстеда щодо діяльності підприємств за участю іноземного капіталу з метою прогнозування ступеня успішності спільної діяльності партнерів по підприємству;

процедуру оцінки економічних інтересів партнерів по підприємству за участю іноземного каптала, що передбачає виявлення збігу інтересів, їхньої взаємовигідності та несуперечливості, відповідності місії, цілям та стратегічним планам діяльності підприємства.

Практичне значення отриманих результатів дослідження. Розроблені в дисертації підходи, способи й отримані результати являють собою методичну базу вдосконалення управління діяльністю підприємств за участю іноземного капіталу.

До числа результатів, що мають найбільше практичне значення, належать пропозиції щодо:

вибору виду моделі організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу;

оцінки культурних розходжень партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу з використанням адаптованого методу Г. Хофстеда;

визначення пріоритетних економічних інтересів партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу.

Результати дисертаційної роботи використовуються в практичній діяльності підприємств за участю іноземного капіталу та підприємств, які ведуть зовнішньоекономічну діяльність, що діють у м. Луганськ. Це підтверджується відповідними документами, які містяться в додатках до дисертації: Луганської Регіональної Торгово-промислової Палати (довідка № .02-481 від 27.05.2004 р.), УЛ ТОВ "Інтерпласт" (акт упровадження від 25.05.2004 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки та висновки дисертаційної роботи є результатом самостійно проведеного дослідження автора у сфері вдосконалення управління діяльність підприємств за участю іноземного капіталу. Внесок автора в колективно опубліковані роботи конкретизовано у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Отримані результати дослідження, висновки та пропозиції доповідалися, обговорювалися і були схвалені на Другій Міжнародній–Третій Всеукраїнській науковій конференції студентів і молодих учених "Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання" (м. Донецьк, 2002 р.), Міжвузівській науково-практичній конференції студентів і молодих учених "Соціально-політичні і культурні тенденції розвитку в сучасному світі" (м. Донецьк, 2003 р.),
IV Міжнародній науковій конференції студентів і молодих учених "Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання" (м. Донецьк, 2003 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих учених "Економіка підприємства: проблеми теорії та практики" (м. Дніпропетровськ, 2003 р.), II Всеукраїнській науково-практичній конференції "Економіка підприємства: проблеми теорії та практики"
(м. Дніпропетровськ, 2004 р.), II Міжнародній науково-практичній конференції "Методологія та практика менеджменту на порозі ХХІ століття: загальнодержавні, галузеві та регіональні аспекти" (м. Полтава, 2004 р.), III Міжнародній науково-практичній конференції "Маркетингові дослідження в Україні" (м. Київ, 2004 р.).

Публікації. Основні результати дослідження опубліковано в 14 наукових працях, серед яких – 2 статті в наукових журналах, 6 статей – у збірниках наукових праць і 6 публікацій – у матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій – 3,9 д.а., з яких автору належать 3,4 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертация складається із вступу, трьох розділів і висновків, викладених на 195 сторінках машинописного тексту. Матеріали дисертації містять 34 таблиці та 31 рисунок, які подано на 37 сторінках. Список використаних джерел із 173 найменувань уміщено на 16 сторінках, 3 додатки – на 5 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі на основі проведеного автором дослідження захищаються такі основні положення.

Розділ 1. Міжнародне співробітництво та його форми. Характерною рисою глобалізації на сучасному етапі розвитку економіки є переміщення товарів, послуг, капіталу, ресурсів, знань і навичок з різних країн у результаті міжнародного співробітництва. Дослідження міжнародного співробітництва показує, що все більшого значення у світовій економіці набувають міжнародні форми кооперування й економічного співробітництва підприємств, сприяючи поглибленню інтеграції та входженню країни у світове господарство. Міжнародні економічні відносини характеризуються множиною форм співробітництва, що дає можливість більш повно використовувати міжнародний розподіл праці. Основні форми міжнародного співробітництва, що пов'язані з прямими іноземними інвестиціями, представлені на рис. 1.

Найбільш поширеною формою міжнародного співробітництва в Україні є підприємства за участю іноземного капіталу. Тенденції в галузевій динаміці розподілу підприємств за участю іноземного капіталу в Україні показують, що у 2003 році найбільше підприємств було створено в харчовій промисловості (33,8%), машинобудуванні (11,7%), фінансовій сфері (3,4%) та зовнішній торгівлі (3,6%). Створення підприємств за участю іноземного капіталу передбачає встановлення цілеспрямованих стратегічних відносин між незалежними організаціями двох і більше країн, що мають загальні цілі, прагнуть до взаємної вигоди та визнають високий рівень взаємозалежності. Такі підприємства укладають відносно тривалі за часом міжорганізаційні угоди щодо співробітництва, що передбачають спільне використання ресурсів і структур управління двох чи більше самостійних організацій, які розташовані у двох чи більше країнах для спільного виконання задач, пов'язаних з корпоративною місією кожної з них.

У діяльності підприємства за участю іноземного капіталу спостерігаються особливості, характерні тільки для цих підприємств. Головними серед таких особливостей є наявність культурних розходжень партнерів та різниця економічних інтересів партнерів, тобто всієї сукупності вимог та обмежень, що накладаються культурою даної країни на тих, хто здійснює в ній (чи з нею) спільну діяльність. У спільній діяльності беруть участь представники різних країн, національна й організаційна культура яких є різною. Іноді культурні розходження, ставлення до організації та управління виробництвом, а також до вирішення основних виробничих питань можуть істотно вплинути на успішність і результативність діяльності підприємства за участю іноземного капіталу.

Підприємства за участю іноземного капіталу необхідно розглядати як джерело одержання знань і досвіду партнерів по спільній діяльності. Врахування культурних розбіжностей та різниці економічних інтересів партнерів по підприємству сприяє залученню знань від іноземного партнера. Іноземний партнер найчастіше володіє більш сучасним досвідом, новітніми технологіями та має більш поглиблені знання в галузі менеджменту та маркетингу. Це пов’язано із залученням у розвинених країнах великих інвестицій до інновацій та їх упровадження. За рубежем знанням як самостійному виду ресурсів почали приділяти увагу на початку 90-х років XX століття. В Україні ж темпи інноваційних процесів є значно меншими. До того ж в українській економіці ще не до кінця подолано наслідки кризових явищ, які зумовили значний спад інноваційної діяльності в Україні і зовсім не сприяли появі, розвитку та накопиченню нових знань. Знання сьогодні стають одним із головних ресурсів підприємства, бо сприяють досягненню високих економічних результатів у діяльності підприємства за участю іноземного капіталу.

Розділ 2. Дослідження умов діяльності підприємств за участю іноземного капіталу в Україні. Підприємства за участю іноземного капіталу є специфічними суб’єктами господарювання, що значною мірою зумовлено спільною діяльністю представників різних країн, і яка потребує спеціального державного регулювання.

Державне регулювання діяльності підприємств за участю іноземного капіталу розглядається як система заходів, що спрямовані на стимулювання інвестиційної активності і формування сприятливого інвестиційного клімату, залучення неінфляційних джерел інвестування і створення єдиних стандартів ефективності інвестицій. Дослідження показали, що в Україні для державного регулювання діяльності підприємств за участю іноземного капіталу характерні нестабільність законодавчої бази та пільгового законодавства, використання ставок оподатковування доходів, що постійно змінюються. Все це негативно впливає на рішення іноземного інвестора про створення та розвиток підприємств за участю іноземного капіталу на території України. Іноземні партнери, вирішуючи питання про створення підприємств за участю іноземного капіталу на території України, звертають увагу на політичну й економічну ситуацію в країні. При цьому питання стабільності існуючого політичного й економічного режиму найчастіше їх цікавлять більше, ніж інші якісні характеристики цього режиму, до яких вони у певних межах можуть досить легко пристосовуватися, маючи широкі фінансові можливості.

З числа виявлених особливостей діяльності підприємств за участю іноземного капіталу основну увагу в роботі зосереджено на подоланні крос-культурних розходжень та гармонізації економічних інтересів партнерів, оскільки це впливає на можливість залучення та використання знань іноземного партнера, результативність та успішність діяльності підприємств за участю іноземного капіталу. В діяльності підприємств за участю іноземного капіталу особливу увагу необхідно приділяти факторам культурного середовища. Саме вони викликають найбільші складності. Коректна оцінка розходжень національних культур і адекватне їх урахування стають надзвичайно необхідними в діяльності підприємств за участю іноземного капіталу. Брати до уваги фактори культурного середовища необхідно через складну та багаторівневу структуру культури, яка визначає розмаїтість її функцій у житті кожного суспільства.

У міжнародній практиці найбільш часто використовуються параметри виміру культури, що запропоновані Г. Хофстедом. Метод Г. Хофстеда базується на аналізі чотирьох показників організаційної культури: дистанція влади, відхилення від невизначеності, індивідуалізм (колективізм), мужність (жіночність). Дослідження Г. Хофстеда дозволяють визначати чисельні величини даних вимірів.

Метод Г. Хофстеда використовується для визначення культурних розходжень на рівні держави. З метою оцінки культурних розбіжностей партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу в дисертації метод Г. Хофстеда адаптовано до діяльності таких підприємств. Для адаптації методу Г. Хофстеда щодо діяльності підприємства за участю іноземного капіталу в роботі запропоновано проводити анкетування працівників підприємства. Для більш точного та достовірного аналізу культурних особливостей анкетування персоналу підприємства за участю іноземного капіталу доцільно проводити в залежності від приналежності працівника до певного рівня управління підприємством (нижчий, середній і вищий). За результатами анкетування здійснюється розрахунок кожного показника організаційної культури. Результати оцінки культурних розходжень за допомогою адаптованого методу Г. Хофстеда представлено в табл. 1.

Значення показників табл. 1 свідчать, що між культурами партнерів оцінюваних підприємств за участю іноземного капіталу існують помітні розходження щодо методів і способів вирішення основних питань у діяльності підприємств. Це говорить про те, що розходження в рівні життя, освіті, менталітеті, ставленні до досягнень і багатства персоналу підприємства за участю іноземного капіталу є досить значними.

Адаптований метод Г. Хофстеда допомагає визначати культурні розбіжності партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу, але для більш повного та всебічного аналізу та вивчення культурних особливостей партнерів по підприємству доцільним буде використання розробленого в роботі методу оцінки культурних особливостей з використанням крос-культурних змінних. До числа таких змінних належать мова, релігія, соціальна організація суспільства, його цінності та зв'язки, освіта та технологія, право та політика, географія та мистецтво. Метод аналізу культурних особливостей партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу полягає в якісній оцінці та виявленні проблемних крос-культурних змінних з подальшим удосконаленням чи мінімізацією культурних розходжень. Запропонований метод оцінки культурних особливостей з використанням крос-культурних змінних, який є неформалізованим, визначає послідовність дій для вдосконалення та мінімізації культурних розходжень у діяльності підприємства за участю іноземного капіталу. Адаптований метод Г. Хофстеда та метод оцінки культурних особливостей з використанням крос-культурних змінних не є взаємозамінними. Використання одного методу необхідно доповнити застосуванням іншого для більш повного та всебічного вивчення культурних особливостей партнера по підприємству за участю іноземного капіталу. Результати аналізу культурних розходжень партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу з використанням змінних крос-культурного менеджменту представлено у табл. 2.

У процесі обробки результатів опитування персоналу спільного українсько-іспанського підприємства “Інтерсплав” і спільного українсько-литовського підприємства ТОВ “Інтерпласт” було визначено, що персонал підприємства має відповідний рівень технічних, гуманітарних знань і кваліфікації співробітників підприємств за участю іноземного капіталу, а це дозволяє кваліфіковано виконувати власні обов'язки. В результаті проведення оцінки культурних розходжень з використанням крос-культурних змінних на підприємствах за участю іноземного капіталу було виявлено культурні особливості партнерів, урахування яких впливатиме на створення сприятливої корпоративної культури підприємства, що позначиться на успішності та результативності діяльності підприємства за участю іноземного капіталу.

Аналіз впливу культурних факторів на діяльність підприємства за участю іноземного капіталу показав, що уважне їх урахування при створенні конкретного підприємства за участю іноземного капіталу дозволяє згладити культурні розходження між працівниками, компенсувати їх на рівні менеджменту організації шляхом створення відповідної організаційної структури та використання певних норм і процедур управління всередині підприємства, більш повно виявити економічні інтереси партнерів по підприємству, а отже підвищити ефективність діяльності підприємства за участю іноземного капіталу.

Створюючи підприємство за участю іноземного капіталу, крім розходжень в організаційній культурі партнерів, необхідно враховувати економічні інтереси партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу. Визначення основних економічних інтересів партнерів при створенні підприємства за участю іноземного капіталу з наступною їх гармонізацією здійснюється у певній послідовності, алгоритм якої запропоновано в роботі. Основною вимогою при цьому є чіткість й однозначність формулювання економічних інтересів. Аналіз практики діяльності підприємств за участю іноземного капіталу свідчить, що частина інтересів партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу збігається, частина –_не збігається, а деякі інтереси навіть суперечать. Ступень збігу економічних інтересів партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу значною мірою сприяє розвитку підприємства. Отже, збіг економічних інтересів партнерів є рушійною силою ефективної діяльності підприємства за участю іноземного капіталу. Визначення ступеня збігу виявлених інтересів партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу дозволяє зробити попередні висновки про можливість подальшого співробітництва і є основою вибору способів гармонізації інтересів партнерів по підприємству.

Завершальним етапом визначення економічних інтересів партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу і ступеня їх збігу є складання зведеної таблиці, у яку вносяться всі виявлені економічні інтереси партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу. В дисертаційній роботі було проведено дослідження щодо визначення економічних інтересів партнерів спільного українсько-іспанського підприємства "Інтерсплав". На підприємстві спостерігається повний збіг частини інтересів партнерів. Водночас є і протиріччя між деякими економічними інтересами. Партнери по підприємству за участю іноземного капіталу зацікавлені у взаємному одержанні нових знань, у виході на нові ринки збуту. При цьому іноземний партнер зацікавлений в українському ринку збуту, а український партнер – у більш широкому задоволенні потреб внутрішнього ринку. Для іноземного партнера створення підприємства за участю іноземного капіталу на території України є можливістю переносу екологічно шкідливого виробництва з території власної країни, а в Україні це може призвести до погіршення екологічної ситуації в регіоні. Однак Україна зацікавлена у створенні і функціонуванні спільного українсько-іспанського підприємства "Інтерсплав" тому, що виникнення такого підприємства в Луганській області сприяло появі нових робочих місць та зниженню соціальної напруги в регіоні.

Виявлення основних економічних інтересів і вивчення основних культурних особливостей партнера дозволяє залучати й одержувати знання, технології, навички й інновації, якими володіє іноземний партнер, тому що він зацікавлений у розвитку підприємства, у яке вкладено власні технології, кошти, а головне – знання. Знання сьогодні є головною конкурентною перевагою, яку необхідно розвивати. А для цього на підприємстві за участю іноземного капіталу необхідно створити сприятливі умови для організації управління знаннями.

Розділ 3. Організація управління знаннями на підприємствах за участю іноземного капіталу. Управління знаннями підприємства за участю іноземного капіталу є складним процесом і за своєю суттю охоплює всі сфери діяльності пдіприємства. Управління знаннями – це систематичний процес ідентифікації, використання та передачі інформації і знань, що персонал підприємства за участю іноземного капіталу може створити, удосконалити й застосовувати. Організація управління знаннями – це не автономна, не самостійна активність, а невіддільна частина менеджменту підприємства за участю іноземного капіталу. Проте організація управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу містить у собі елементи стратегічного управління, управління персоналом, маркетингу, організаційного розвитку, економіки, інформатики, теорії створення інформаційних систем, створення команд, інноваційного менеджменту. Організація управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу має базуватися на відповідній моделі організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного партнера.

Під моделлю організації управління знаннями розуміється теоретично побудована цілісна сукупність уявлень про те, якою є і якою повинна бути організація управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу, як вона впливає і як має впливати на об'єкт управління, як адаптується і як має адаптуватися до змін у зовнішньому середовищі, щоб підприємство могло досягти поставлених цілей, стабільно розвиватися та забезпечувати свою життєздатність. Така модель поєднує дії, пов'язані з формуванням знань, їх кодифікацією, поширенням і використанням, а також із розвитком інновацій і навчанням. У дисертаційній роботі запропоновано інформаційний, автономний і творчий види моделі організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу управління. Ці види моделі забезпечують оптимальні умови організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу. Зведена матриця розподілу обов'язків при використанні трьох видів моделі організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу подана на рис. .

У межах інформаційного виду моделі організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу підхід до процесу організації управління знаннями аналогічний підходу до обробки інформації. Відсортована інформація, що надходить від іноземного партнера, проходячи всю ієрархічну піраміду, потрапляє до керівників вищої ланки, які складають на її основі плани та віддають накази рядовим працівникам.

При автономному виді моделі організації управління знаннями знання іноземного партнера обробляються й аналізуються рядовими працівниками – незалежними та самостійними спеціалістами. Безпосереднє спілкування працівників як одного рівня, так і різних зведено до мінімуму. Основний робочий принцип – не взаємодія, а автономія, тобто творці й організатори знання – це індивідууми, що діють самостійно, не співпрацюючи з членами групи.

При використанні творчого виду моделі організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу в процесі трансформації знань, що розвивається за спіраллю, необхідно, щоб знання, одержуване підприємством від іноземного парнера, оброблялося, аналізувалося та адаптувалося до діяльності підприємства за участю іноземного капіталу керівниками середньої ланки. За необхідністю до цього процесу можуть підключатися як керівники вищої ланки, так і рядові працівники. Таким чином, знаходячись на перетині вертикальних і горизонтальних потоків інформації, що циркулює на підприємстві, менеджер середньої ланки стає центральною фігурою, бо керує знаннями.

Виділені подібності та відмінності трьох запропонованих видів моделі організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу представлено в табл. 3.

Вибір виду моделі організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу здійснюється у певній послідовності. Процедура вибору виду моделі організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу базується на результатах оцінки ступеня збігу економічних інтересів партнерів по підприємству та культурних особливостей, тобто в залежності від значення основних показників факторів Г. Хофстеда (дистанція влади, відхилення від невизначеності, індивідуалізм (колективізм), мужність (жіночність)). Основні показники Г. Хофстеда, характерні для кожного виду моделі організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу, подано в табл. 4.

Основними умовами використання моделі організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу є постійне навчання персоналу, безперервність процесу одержання та створення знань, удосконалення знань та їх трансформація, гармонізація інтересів і збіг основних культурних цінностей партнерів по підприємству.

Апробація видів моделі від залежності показників Г. Хофстеда на спільному українсько-іспанському підприємстві "Інтерсплав" і спільному українсько-литовському підприємстві ТОВ "Інтерпласт" показала, що для кожного підприємства доцільно використовувати певний вид моделі організації управління знаннями. Так, для спільного українсько-іспанського підприємства "Інтерсплав" значення показників Г. Хофстеда свідчать про доцільність використання як для інформаційного виду моделі, так і автономного. На спільному українсько-іспанському підприємстві "Інтерсплав" існує авторитарний стиль управління, тому краще використовувати інформаційний вид моделі організації управління знаннями. Показники Г. Хофстеда спільного українсько-литовського підприємства ТОВ "Інтерпласт" свідчать, що більш успішно буде функціонувати автономний і творчий види моделі організації управління знаннями. На спільному українсько-литовському підприємстві ТОВ "Інтерпласт" стиль управління більш демократичний. При ньому процес одержання знань відбувається одночасно від вищого керівництва до нижчої ланки і навпаки. Отже, на спільному українсько-литовському підприємстві ТОВ "Інтерпласт" доцільно використовувати одночасно два види моделей – творчий і автономний.

Таким чином, результати проведених досліджень показали, що використання алгоритму вибору виду моделі організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу значною мірою сприятиме оцінці економічних інересів партнера по підприємству, більш чіткому встановленню культурних розбіжностей та визначенню шляхів їх подолання. Використання моделі організації управління знаннями на спільному українсько-литовському підприємстві ТОВ "Інтерпласт" та спільному українсько-іспанському підприємстві "Інтерсплав" дозволило мінімізувати культурні різниці українського та литовського партнерів по підприємству, розкрити організаційну культуру партнерів та підвищити взаєморозуміння щодо основних ділових питань. Доцільність використання моделі організації управління знаннями зумовлена підвищенням ефективності прийняття рішень, концентрації досвіду персоналу, створенням необхідних умов для своєчасного одержання, створення та поширення всередині підприємства за участю іноземного капіталу знань, інформації і даних, що знаходяться в розпорядженні підприємства.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі здійснено теоретичне обгрунтування й вирішення актуального науково-практичного завдання щодо вдосконалення управління діяльністю підприємств за участю іноземного капіталу на основі гармонізації економічних інтересів та подоланні культурних розходжень партнерів з метою залучення та використання знань іноземного партнера. Це вирішення полягає у визнанні нового призначення підприємств за участю іноземного капіталу, що розглядається як джерело нових знань, повне отримання яких можливе за умови врахування культурних розходжень партнерів та збігу основних економічних інтересів. Основні висновки та результати, які одержано в ході проведеного дослідження, зводяться до такого.

1. Глобалізація сприяє появі та розвитку нових форм міжнародного співробітництва, серед яких найбільш поширеною для України є підприємства за участю іноземного капіталу. Розгляду питання управління діяльністю підприємствами за участю іноземного капіталу приділено недостатньо уваги в українській економічній літературі, що й зумовило вибір об'єкта дослідження.

2. Підприємства за участю іноземного капіталу є специфічними суб'єктами господарювання, що зумовлено самим характером спільної діяльності. За результатами дослідження встановлено особливості діяльності підприємств за участю іноземного капіталу, серед яких головною є вплив культурних розходжень та різниці економічних інтересів на результати діяльності таких підприємств.

3. У міжнародній діяльності фактори культурного середовища викликають найбільші складності. Коректна оцінка культурних особливостей і правильне їхнє врахування стають надзвичайно необхідними. З метою оцінки культурних розбіжностей партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу адаптовано метод Г. Хофстеда щодо діяльності підприємств за участю іноземного капіталу. Оскільки вибір моделі організації управління знаннями базується на оцінці культурних розходжень, то в роботі подано послідовність такої оцінки. Для адаптації методу Г. Хофстеда щодо діяльності підприємства за участю іноземного капіталу запропоновано проведення анкетування працівників підприємства, за результатами якого здійснюється розрахунок показників організаційної культури.

4. Для більш детального та розширеного аналізу й вивчення культурних особливостей партнера по підприємству доцільним представляється застосування запропонованого методу оцінки культурних розходжень з використанням крос-культурних змінних. Даний метод аналізу культурних особливостей партнерів по підприємству за участю іноземного капіталу полягає у якісній оцінці та виявленні проблемних крос-культурних змінних з подальшим удосконаленням чи мінімізацією культурних розходжень.

5. Створюючи підприємство за участю іноземного капіталу, необхідно враховувати також і економічні інтереси партнерів по підприємству. Визначення системи економічних інтересів партнерів при створенні підприємства за участю іноземного капіталу з наступною їх гармонізацією здійснюється в певній послідовності, алгоритм якої запропоновано в роботі. Дослідження дозволяють виявити та визначити ступінь збігу економічних інтересів партнерів по підприємству.

6. Підприємства за участю іноземного капіталу необхідно розглядати як джерело одержання знань іноземного партнера. Знання, які отримує підприємство від іноземного партнера, є конкурентною перевагою, яку необхідно використовувати та розвивати. Організація управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу необхідна для забезпечення необхідних умов для створення й одержання знань, аналізу створених чи отриманих знань, їх адаптації (при необхідності), розподілу, ефективного використання й оцінки результатів щодо їх використання.

7. Для організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу запропоновано використання розробленої моделі організації управління знаннями, яка складається з інформаційної, автономної та творчої. Вибір виду моделі організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу здійснюється в певній послідовності. Процедура вибору виду моделі організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу базується на результатах оцінки культурних особливостей та ступеня збігу економічних інтересів партнерів по підприємству.

ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ
ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях

1.

Гуськова О.В. Совместные предприятия как форма международного сотрудничества // Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Зб. наук. праць Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Вип. 8. – Луганськ: СНУ ім. В. Даля, 2002. – С. 95-100.

2.

Гуськова О.В. Баланс экономических интересов как основа успешной деятельности совместных предприятий // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимирв Даля. – 2003. – №2 (60). – С. 58-64.

3.

Гуськова О.В. Взаимопроникновение организационных культур как фактор эффективной деятельности совместных предприятий // Менеджер. Вісник Донецької державної академії управління. – 2003. – №4 (26). – С.87-93.

4.

Козаченко А.В., Гуськова О.В. Принципиальные подходы к организации управления знаниями в совместных предприятиях // Прометей. Регіональний зб. наук. праць з економіки. Вип. 3 (12). – Донецьк: Юго-Восток, 2003. – С. 95-105.

Особистий внесок здобувача: запропоновано та розкрито етапи процесу використання знань іноземного партнера на підприємстві за участю іноземного капіталу.

5.

Гуськова О.В. Инвестиционный опцион как механизм защиты интересов иностранного партнера по совместному предприятию // Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Зб. наук. праць Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Вип. 10. – Луганськ: СНУ ім. В. Даля, 2003. – С.265-271.

6.

Гуськова О.В. Особенности организации управления знаниями в деятельности предприятий с участием иностранного капитала // Прометей. Регіональний зб. наук. праць з економіки. Вип. 2 (14). – Донецьк: Юго-Восток, 2004. – С. 92-96.

7.

Гуськова О.В. Анализ культурных особенностей иностранных партнеров по предприятию с участием иностранного капитала Украины // Регіональні перспективи. – 2004. – № 3-5 (40-42). – С. 391-394.

8.

Гуськова О.В. Функции и переменные кросс-культурного менеджмента в деятельности предприятий с участием иностранного капитала // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимирв Даля. – 2004. – № 4 (74). – С. 170-176.

Друковані праці наукових конференцій, статті в інших виданнях

9.

Гуськова О.В. Глобализация как процесс содействующий развитию предприятий с участием иностранного капитала // Праці Другої Міжнародної–Третьої Всеукраїнської наукової конференції студентів та молодих учених "Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання". Ч.1. – Донецьк: ДонНУ, 2002. – С. 48-50.

10.

Гуськова О.В. Анализ факторов, влияющих на стоимость инвестиционного опциона // Праці IV Міжнародної наукової конференції студентів та молодих учених "Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання". Ч.5. – Донецьк: ДонНУ, 2003. – С. 43-45.

11.

Гуськова О.В. Деятельность совместных предприятий как форма получения знаний // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених "Економіка підприємства: проблеми теорії та практики". – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – С. 29-31.

12.

Гуськова О.В. Распределение международных инвестиций по отраслям экономики Украины // Тезисы докладов и выступлений на межвузовской научно-практической конференции студентов и молодых ученых "Социально-политические и культурные тенденции развития в современном мире". – Донецк: ДЭГИ, 2003. – С. 31-34.

13.

Гуськова О.В. Влияние культурной среды на продвижение продукции на международных рынках // Матеріали III Міжнародної науково-практичної конференції "Маркетингові дослідження в Україні". – К.: КНТЕУ, 2004. – С. 24-25.

14.

Гуськова О.В. Функции культурной среды в деятельности предприятий с участием иностранного капитала // Матеріали II Всеукраїнської науково-практичної конференції "Економіка підприємства: проблеми теорії та практики".
Т. 1. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 17-18.

АНОТАЦІЯ

Гуськова О.В. Удосконалення управління діяльністю підприємств за участю іноземного капіталу. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. – Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, Луганськ, 2004.

Розглянуто сутність глобалізаційних процесів у світовій економіці, визначено роль і місце підприємств за участю іноземного капіталу в системі міжнародного співробітництва та в розвитку економіки України. Виявлено особливості діяльності підприємств за участю іноземного капіталу. Розглянуто форми та методи державного регулювання діяльності підприємств за участю іноземного капіталу в Україні та його вплив на діяльність таких підприємств. Досліджено основні економічні інтереси партнерів при створенні підприємств за участю іноземного капіталу та подано алгоритм оцінки їх збігу. Запропоновано метод оцінки культурних особливостей за допомогою крос-культурних чинників з подальшою їх мінімізацією. Адаптовано метод Г. Хофстеда з оцінки культурних особливостей щодо діяльності підприємств за участю іноземного капіталу. Визначено принципові основи організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капіталу. Розроблено модель організації управління знаннями на підприємстві за участю іноземного капітала та запропоновано алгоритм вибору виду моделі з використанням результатів оцінки культурних особливостей методом Г. Хофстеда, адаптованного до


Сторінки: 1 2