У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА РАБОТЫ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

ХАЙЛОВА Тетяна Володимирівна

УДК 347.191.11: 008

ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ

ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМНИЦТВА

Спеціальність 25.00.02 - Механізми державного управління

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата наук з державного управління

Донецьк – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Донецькому державному університеті управління Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник - доктор економічних наук, доцент

Адамов Борис Ісайович,

Донецька облдержадміністрація (м. Донецьк),

заступник голови, керівник апарату.

Офіційні опоненти:

доктор наук з державного управління, доцент Воротін Валерій Євгенович, Національна академія державного управління при Президентові України (м. Київ), професор кафедри економічної теорії та історії економіки;

кандидат економічних наук Покотиленко Руслан Вікторович інститут економіки промисловості НАН України (м. Донецьк), старший науковий співробітник сектору проблем соціальної безпеки.

Провідна установа:

Національний інститут стратегічних досліджень при Адміністрації Президента України (м. Київ), відділ економічної та соціальної стратегії.

Захист дисертації відбудеться " 21 " грудня 2004 р. о 14-30 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.107.01 в Донецькому державному університеті управління Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 163 а.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 163 а.

Автореферат розісланий " 19 " листопада 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Я.С. Клейнер

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Економічна безпека – один із сучасних напрямків науки і практики державного управління, що динамічно розвиваються і є сьогодні найбільш досліджуваними.

Посилення інтересу до економічної безпеки з боку вчених і державних службовців, політиків, підприємців пов'язаний з визнанням пріоритетної ролі, яку відіграє економіка в забезпеченні внутрішньої і зовнішньої безпеки країни, у формуванні ефективної державної стратегії і політики, що стимулює економічне зростання на засадах розвитку підприємництва.

В умовах трансформації економічних, політичних і культурних інститутів українське підприємництво проходить етап самоідентифікації, самоорганізації, формування систем захисту своїх інтересів. На цих засадах виникає, з одного боку, необхідність державної підтримки підприємництва, з іншого, - зацікавленість підприємництва у державних інститутах економічної безпеки. Таким чином формується економічна безпека підприємництва.

Економічна безпека підприємництва є блоком системи державного управління і водночас системи ринку. Вона виконує не тільки функції забезпечення ефективної роботи своїх підсистем і елементів, формування і підтримки довгострокової конкурентоспроможності підприємців на ринку, але й функції захисту економічних інтересів підприємництва від держави у випадках, коли державна влада неефективно функціонує.

Питання розробки державних механізмів управління економічною безпекою є у полі зору провідних вчених. Окремим аспектам цих проблем приділяється увага в роботах українських вчених Геєця В.М., Губерної Г.К., Мунтіяна В.І., Новікової О.Ф., Чумаченка М.Г., російських вчених - Абалкіна Л.І., Афонцева С.М., Ілларіонова А.А., Іноземцева В.В., Панаріна С.О., Сенчагова В.О. Разом з тим, вирішення проблем, пов’язаних з визначенням напрямків державної політики щодо забезпечення економічної безпеки підприємництва, структуруванням змісту та функцій управління економічною безпекою, обґрунтуванням методів оцінки економічної безпеки, є досить актуальним. Крім того, дотепер не встановлено, що відноситься до державних механізмів управління економічною безпекою підприємництва, які функції повинна виконувати держава, а які підприємництво. Не визначені критерії вибору підходів державного управління до забезпечення економічної безпеки підприємництва, основні процеси та процедури прийняття рішень та розробки політики.

Необхідність розробки спеціального механізму державного управління економічною безпекою підприємництва, який оптимізував би співвідношення соціальних неринкових цілей держави та економічних ринкових цілей підприємництва, обумовила вибір теми дисертації та її актуальність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Пропозиції, розроблені в дисертації, відображено в результатах науково-дослідних робіт, виконаних за участю автора в Донецькому державному університеті управління Міністерства освіти і науки України, _ тема дослідження кафедри загального та адміністративного менеджменту “Ринкове реформування управління економікою України” (номер держреєстрації 0100U003069, 1999-2004 рр.), у рамках якої автором розроблено методичні підходи до формування механізмів державного управління економічною безпекою підприємництва; у Донецькому інституті внутрішніх справ МВС України, тема кафедри правового регулювання та організації боротьби з економічними злочинами в сфері фінансово-господарчих відносин “Економічна безпека бізнесу”, у рамках якої автором розроблені економічно-правові основи комерційної таємниці та засоби запобігання промисловому шпіонажу.

Мета і задачі дослідження.

Мета дослідження – виявити змістовну структуру та функції інституту економічної безпеки в системі державного управління і розробити механізм упереджувального державного управління економічною безпекою підприємництва на засадах погодження інтересів бізнесу з інтересами держави та суспільства.

Для досягнення поставленої мети в дисертації були розв’язані наступні задачі:

1. Уточнено сутність економічної безпеки підприємництва обґрунтуванням та введенням до наукового обігу поняття “ядро економічної безпеки підприємництва”, яке є його принциповою основою.

2. Визначено принциповий зміст інституту економічної безпеки підприємництва в системі державного управління і ринкового самоврядування, його функції, задачі, методи і механізми регулювання.

3. Виявлено закономірності інституціональних і структурних змін, які стимулюють самоорганізацію підприємництва як особливої групи інтересів та впливають на формування її економічної безпеки.

4. На основі емпіричних досліджень основних моделей, що відбивають узгодження інтересів держави і підприємництва, запропоновано використовувати для оцінки узгодження показник довіри як комплексний соціально-економічний фактор-індикатор.

5. Розроблено підхід упереджувального управління економічною безпекою підприємництва, базовою частиною якого є ефективна експертна система оцінки й аналізу стану економічної безпеки підприємництва.

6. Впроваджено сформовані механізми державного регіонального управління економічною безпекою підприємництва, що дозволило підвищити ступінь залученості громадян у процеси прийняття рішень і якість роботи системи державного управління: якість досліджень, експертизи, консультацій.

Послідовне вирішення поставлених задач визначило зміст дисертаційної роботи та її структуру.

Об'єкт дослідження _українське підприємництво як особлива група інтересів, що має здатність до самоорганізації і розвитку та є важливішим чинником економічного розвитку країни.

Предметом дослідження є закономірності взаємозв'язків і взаємозалежностей інститутів держави і ринку з метою забезпечення економічної безпеки підприємництва.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження стали досягнення світової і вітчизняної економічної і політичної наук, а вірогідність і обґрунтованість результатів дисертації забезпечувалися сучасними методами аналізу та узагальнення, які конкретизувалися за кожною задачею дисертаційної роботи.

Інформаційною базою дисертації стали офіційні статистичні дані, законодавчі та нормативні документи, що регламентують управління діяльністю підприємництва з боку держави, власні дослідження автора.

У роботі були використані: інституціональний аналіз (при дослідженні закономірностей трансформаційних процесів), ситуаційний аналіз (при дослідженні моделей узгодження інтересів держави і підприємництва), компаративний економічний і політичний аналіз, логіко-структурне моделювання, метод індивідуальних і колективних експертних оцінок (при розробці експертної системи оцінки й аналізу економічної безпеки підприємництва).

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат дисертації полягає в розробці принципів, методів та організаційних форм упереджувального підходу до державного управління економічною безпекою підприємництва.

Наукова новизна результатів проведеного дослідження, що виноситься на захист, полягає в наступному:

вперше:

доведено, що економічна безпека підприємництва є об'єктом державного управління, що виконує функції формування норм економічної політики держави і норм економічної поведінки підприємництва, реформування норм у випадку втрати їх адекватності, забезпечення й узгодження інтересів держави і підприємництва, захисту інтересів підприємництва як особливої соціально-економічної групи, якій властивий високий рівень самоорганізації й адаптації; визначені функції, методи, стратегії та тактики являють собою змістовну структуру економічної безпеки підприємництва;

обґрунтовано і введено до наукового обігу поняття “ядро економічної безпеки підприємництва”, що являє собою соціальне партнерство, яке відбиває історично обумовлений компроміс інтересів головних суб'єктів сучасного соціально орієнтованого ринкового господарства і виражає необхідність соціального миру як однієї з основних умов політичної, соціальної й економічної стабільності;

визначено інституціональні умови, які впливають на формування економічної безпеки підприємництва та регламентують систему державного управління економічною безпекою підприємництва, доведено, що підприємництво є водночас економічним та політичним інститутом, а економічна безпека підприємництва – водночас інститутом державного управління та ринкового самоуправління;

розроблено і впроваджено в практику державного управління експертну систему оцінки економічної безпеки підприємництва, яка містить в собі адекватну цілям та задачам економічної безпеки методологію аналізу та забезпечує здійснення упереджувального державного управління економічною безпекою підприємництва;

удосконалено:

організаційно-методичне забезпечення державного управління економічною безпекою підприємництва на визначених у дисертаційній роботі принципах, які є логічним продовженням принципів економічної та політичної теорії, зокрема, інституціональної теорії та теорії суспільного вибору;

науково-практичні підходи до попередження економічної злочинності, зокрема, розроблено полікритеріальну класифікацію економічних правопорушень, в якій економічна злочинність обґрунтована як відхилення від оптимального інституціонального розвитку;

емпірико-аналітичні моделі узгодження інтересів підприємництва, держави та суспільства, що дозволило обґрунтувати характер зв’язків між учасниками процесу узгодження інтересів і методи вирішення проблемних та конфліктних ситуацій;

дістали подальшого розвитку:

положення інституціональної теорії щодо взаємозв'язаної та взаємозалежної зміни інститутів ринку і держави, що дозволило розробити ефективний механізм упереджувального управління економічною безпекою підприємництва;

принципи, методологія і конкретні методи ситуаційного моделювання умов формування економічної безпеки підприємництва, які дають змогу визначити оптимальні шляхи узгодження інтересів і розробляти ефективну державну політику стосовно підприємництва.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблені в дисертації підходи, методи й отримані результати є основою формування механізмів державного управління економічною безпекою підприємництва з використанням методів ситуаційного аналізу, комплексної всебічної експертизи, аналізу по відхиленням.

До результатів, що становлять найбільшу практичну значущість, відносяться:

логіко-структурна модель оцінки впливу інститутів держави і політичних рішень на економічну безпеку підприємництва, яка поєднує, з одного боку, функції виявлення і діагностики локальних і системних загроз економічній безпеці підприємництва, а з іншого, - функції попереджувального впливу на систему безпеки з метою збільшення самоорганізації та адаптації до умов, що змінюються;

експертна система оцінки й аналізу стану економічної безпеки підприємництва;

методики аналізу й оцінки економічної безпеки підприємництва на рівні району, міста, регіону;

алгоритм підготовки експертів до проведення інноваційних досліджень і роботи щодо досягнення цілей експертної системи, включаючи навчальні модулі, семінари і тренінги .

Результати роботи були використані в практичній діяльності Управління МВС України на Донецькій залізниці у 2003-2004 рр., що дозволило підвищити якість управлінського процесу спецпідрозділу БОЗ УМВС України на Донецькій залізниці (довідка про впровадження № 29/1157 від 18.02.2004 р.), Куйбишевської районної ради (м. Донецьк) у 2004 р., що дозволило сприяти підвищенню ефективності управління районом, зокрема, розвитком підприємництва та зростанням бази оподаткування (довідка про запровадження № 01/25 - 78 від 13.01.2004 р.), та у навчальному процесі Донецького інституту внутрішніх справ МВС України у 2002 - 2004 рр. при викладанні дисциплін: "Основи економічних теорій", "Економіка підприємств", "Судова бухгалтерія", "Основи бухгалтерського обліку" (акт впровадження № 404 від 18.12.2003 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційну роботу виконано автором самостійно. Результати проведених здобувачем досліджень знайшли своє відображення в наукових роботах, опублікованих без співавторів.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідались і одержали схвалення на II Міжнародній науково-практичній конференції “Місто, регіон, держава: проблеми розподілу повноважень” (жовтень 2000 р., м. Славяногорськ), II Всеукраїнській науково-практичній конференції “Україна наукова-2002” (травень 2002 р., м. Дніпропетровськ), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблеми економічного зростання України на сучасному епапі: мікро- і макрорівень” (липень 2002 р., м. Феодосія), III Міжнародній науково-практичній конференції “Місто, регіон, держава: проблеми розподілу повноважень” (квітень 2003 р., м. Донецьк), ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Динаміка наукових досліджень - 2004” (червень 2004 р., м. Дніпропетровськ).

Публікації. Основні ідеї і положення дисертаційної роботи відображено в 9 наукових публікаціях (у тому числі 6 у збірниках наукових праць, 1 у науковому журналі і 2 публікації у матеріалах конференцій). Загальний обсяг публікацій складає 3,15 д.а., з яких 3,02 д.а. належать особисто автору.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, 6 додатків. Дисертацію викладено на 232 сторінках, вона містить 13 таблиць, 17 рисунків на 22 сторінках, список використаних джерел зі 136 найменування на 11 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Розділ 1. Теоретичні та методологічні основи стратегії державного управління економічною безпекою підприємництва. В існуванні й ефективному функціонуванні економічної безпеки підприємництва зацікавлено як само підприємництво, так і держава. У соціально орієнтованій ринковій економіці держава виконує функції, більшість з яких спрямована на забезпечення ефективності підприємницької діяльності. Вона формує правила гри і погоджує інтереси економічних і політичних агентів на основі реалізації принципів взаємної зацікавленості.

У першому розділі дисертаційній роботи на основі аналізу наукової літератури, присвяченої питанням економічної безпеки, було уточнено поняття "економічна безпека підприємництва" введенням до наукового обігу поняття "ядро економічної безпеки підприємництва". На цій основі були змістовно структуровані функції упереджувального та кризового державного управління.

Визначено задачі, які має вирішувати система управління економічною безпекою в Україні: формування стратегій економічної безпеки і забезпечення ефективного функціонування економіки, здійснення цілеспрямованої координації взаємодії економічних і політичних інститутів, узгодження інтересів і стратегій підприємництва, держави і суспільства, захист економічної і соціальної справедливості.

Ядро економічної безпеки підприємництва визначено як соціальне партнерство, що відбиває історично обумовлений компроміс інтересів головних суб'єктів сучасного соціально орієнтованого ринкового господарства і виражає необхідність соціального миру як однієї з основних умов політичної, соціальної й економічної стабільності. Для цілей державного управління була розроблена змістовна структура економічної безпеки підприємництва (цілі, функції, агенти, механізми). Схема структури подана на рис.1.

Дисертантом розроблений комплексний підхід до управління економічною безпекою підприємництва, який передбачає поєднання принципів, функцій, методів, стратегій і технологій управління безпекою на всіх рівнях.

Він спрямований на своєчасне вирішення соціально-економічних проблем, оптимальний розподіл повноважень у процесі прийняття рішень, вибір стратегії й тактики підприємництва і держави, адекватних сучасним ринковим умовам. Комплексний підхід включає упереджувальний та антикризовий підходи до управління економічною безпекою підприємництва. Упереджувальне управління розкрито як погоджене і координоване на всіх рівнях планування стратегічних позицій розвитку підприємництва, а також аналіз, прогнозування і управління змінами майбутнього.

Дисертантом запропоновано якісно новий підхід до визначення економічних злочинів у системі державного управління, проведено комплекс статистичних і емпіричних досліджень економічної злочинності як соціального явища. Динаміка економічних злочинів в Україні подана в табл. 1.

Складність і різноманіття прояву економічної злочинності обумовлює необхідність класифікації її різновидів, що й було здійснено в розділі за ознаками суб’єктів, інтересів та характеру збитків від економічної злочинності. Це необхідно не тільки для досягнення тактичних цілей – збільшення розкриття злочинів, але й для змін у економічній стратегії та політиці держави.

Таблиця 1

Динаміка економічних злочинів в Україні, тис. грн.

Види злочинів | Роки

1985 | 1990 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000

Обман покупців і замовників | 2,4 | 3,7 | 7,7 | 8,0 | 6,9 | 5,7 | 4,7 | 3,9

Порушення правил торгівлі та незаконна торговельна діяльність | 1,1 | 3,0 | 7,7 | 5,3 | 4,0 | 2,3 | 1,6 | 1,1

Хабарництво | 1,6 | 1,0 | 1,9 | 1,9 | 2,2 | 2,4 | 2,3 | 2,3

Порушення правил про валютні операції | 0,3 | 0,3 | 9,7 | 4,6 | 2,5 | 1,7 | 1,5 | 0,9

Виготовлення і збут підроблених грошей або цінних паперів | 0,02 | 0,02 | 1,9 | 2,8 | 3,6 | 4,0 | 2,8 | 2,4

Ухилення від сплати податків–– | 3,6 | 5,9 | 8,8 | 10,5 | 10,5 | 10,7

Шахрайство з фінансовими ресурсами–– | 1,1 | 1,2 | 1,8 | 1,7 | 1,7 | 1,4

Заняття забороненими видами підприємницької діяльності–– | 0,2 | 0,2 | 0,3 | 0,2 | 0,2 | 0,2

Приховування валютного виторгу–– |

0,2 | 0,3 | 0,2 | 0,2 | 0,4 | 0,4

Примітка. У збірниках офіційної статистики за 2001-2002 рр. дані про економічні злочини відсутні.

Як підтвердили дослідження, у генезисі економічної злочинності виділяється вплив неефективного державного та ринкового управління. Аналізуючи економічну злочинність як специфічний вид діяльності, був зроблений висновок, що саме альтернативна вартість часу є одним з вирішальних факторів, що впливають на розвиток економічної злочинності. Отже, на динаміку економічних злочинів впливає не тільки ефективність правоохоронної системи, але й ефективність функціонування інших економічних і політичних інститутів. Зменшення безробіття, демократизація і збільшення залученості населення в процеси державного управління сприяють зменшенню економічної злочинності.

Розділ 2. Аналіз інституціональних умов формування економічної безпеки підприємництва в Україні. Як результат застосування наукової методології інституціонального підходу, методів статистичного економічного аналізу, соціологічних досліджень і глибокого включеного спостереження виявлені фактори, що впливають на формування економічної безпеки підприємництва – фактори структурних та інституціональних трансформацій в економіці та суспільному житті.

Дисертантом проведено дослідження, в результаті якого доведено, що найважливішим фактором, який обумовлює структурну перебудову економіки та економічне зростання, є самоорганізація підприємництва. У дисертації емпірично доведена наукова гіпотеза, висунута ще Й. Шумпетером, про те, що саме інерційність, запізнювання в розвитку інститутів державного управління, відставання їх від розвитку економічних інститутів є однією з головних причин виникнення інституціональних пасток – сталих неефективних форм взаємовідношень між державою та бізнесом. Внаслідок цього підприємництво використовує свій потенціал недостатньо ефективно, віддаючи перевагу тіньовим, непрозорим нормам поведінки.

У розділі досліджено феномен самоорганізації підприємництва як процесу ініціативного формування та забезпечення його економічної безпеки.

Аналіз форм і методів самоорганізації українського підприємництва показав, що самоорганізація підприємництва виявляється в підвищенні активності фірм у розробці інновацій, включаючи технічні, технологічні інновації та бізнес-інновації, у збільшенні інвестиційної активності фірм, прагненні організувати неформальні ділові мережі, за допомогою яких підприємництво може впливати на державну політику. Динаміка цих тенденцій свідчить про зростаючу самоорганізацію підприємництва, а те, що самоорганізація підприємництва відбувається більш інтенсивно, ніж змінюється державна промислова політика, а часто ці процеси суперечать один одному, свідчить про існування визначеного запізнювання стратегії державного регулювання підприємництва.

Адаптація підприємців відбувається швидше, ніж державні інститути реагують на зміну умов господарювання і створюють умови для підвищення конкурентоспроможності бізнесу. Тенденція самоорганізації підприємництва на тлі зростаючої інерційності державного управління має як позитивні, так і негативні наслідки.

Позитивним наслідком є вплив зростання самоорганізації бізнесу на результати господарської діяльності, а, отже, на динаміку соціально-економічних показників на макрорівні.

Серед негативних - існування і зростання неформальних, тіньових форм самоорганізації, наприклад, корупції, підтримки монопольного положення на ринку, поширення тіньових форм лобіювання проектів та інтересів в органах державного управління, що часто суперечить інтересам суспільства.

Аналіз функціонування інститутів держави і реально існуючих у практиці моделей узгодження інтересів за участю підприємництва дозволив виділити й обґрунтувати в дисертації ролі основних агентів економіки і політики, у формуванні економічної безпеки підприємництва, їх цілі, інтереси, функції та методи вирішення конфліктів.

У дисертації запропоновано використовувати показник довіри для оцінки ступеня узгодженості інтересів та формування оптимальної моделі узгодження інтересів. Довіра підприємців до влади і рішень, що вона приймає, є водночас й результатом ефективності механізмів державного управління економічною безпекою підприємництва.

Розділ 3. Розробка експертної системи оцінки й аналізу стану економічної безпеки підприємництва. Ефективність підходу упереджувального управління економічною безпекою підприємництва залежить від активності підприємців та їх залученості в процеси розробки державної політики і прийняття рішень, а також від якості роботи системи державного управління економічною безпекою підприємництва: якості досліджень, експертизи, консультацій.

У розділі розроблено та викладено результати впровадження експертної системи оцінки та аналізу стану економічної безпеки, яка є основною частиною упереджувального підходу до економічної безпеки підприємництва. Основну частину підходу упереджувального управління економічною безпекою підприємництва має складати експертна система оцінки й аналізу стану економічної безпеки, яка базується на комплексному підході до всебічної експертизи ситуацій узгодження/конфлікту інтересів за участю підприємництва та держави.

Призначення експертної системи полягає в одержанні об'єктивної інформації про стан економічної безпеки підприємництва, здійсненні кваліфікованих консультацій представників регіональної і місцевої влади, врахуванні результатів наукової експертизи на всіх етапах формування і реалізації державної регіональної політики відносно підприємництва.

Сфера дослідження й оцінки, що підлягає експертизі, поділяється на два блоки проблем: 1) дослідження адаптації і становлення фірми як основного інституту ринкової економіки та її діяльності щодо забезпечення економічної безпеки на мікро-рівні; 2) дослідження форм взаємодії підприємництва, органів державного управління, місцевого самоврядування, громадських організацій і мас-медіа з метою забезпечення економічної безпеки підприємництва як соціально-економічної групи населення країни.

Для здійснення комплексної експертизи розроблена структура експертної системи (подана на рис. 2) та методологія експертизи (рис.3), яка поєднує класичні й сучасні методи, такі як евристичний ситуаційний аналіз, компаративний політичний і економічний аналіз, експертні оцінки, логіко-структурне моделювання, стратегічні аналіз і прогнозування.

Дослідження й експертиза здійснюються в чотири етапи. На першому етапі методами глибокого включеного спостереження і ситуаційного аналізу досліджуються мотиви поведінки представників підприємництва та державної влади, процеси прийняття рішень, методи узгодження інтересів, розробки стратегії і тактики регіонального і місцевого розвитку. На другому етапі експертизи здійснюється наукове узагальнення ситуацій за допомогою розроблених експертних карт, що містять перелік ключових питань, які систематизують ситуації. Третій етап експертизи – класифікація відібраних ситуацій відповідно до обраних критеріїв. Четвертий етап – розробка логіко-структурних моделей вирішення ситуацій і прийняття рішень.

Експертна система оцінки економічної безпеки підприємництва впроваджена в практику управління Донецькою обласною державною адміністрацією, що підтверджується відповідними документами. Пілотний проект у рамках системи реалізований у Куйбишевському районі міста Донецька.

Практично значущими результатами дисертаційного дослідження, у розробці яких дисертант брав безпосередню участь, є: управлінська інновація – підхід упереджувального управління економічною безпекою підприємництва, до основи якої покладено систему експертизи, інкорпоровану в процес державного регіонального управління (впроваджена Донецькою обласною державною адміністрацією); концепція підготовки магістрів державного управління, навчальні модулі для експертів (впроваджені Донецьким державним університетом управління).

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі представлено спосіб вирішення актуального науково-практичного завдання формування та забезпечення економічної безпеки підприємництва на основі соціального партнерства, що відображає історично обумовлений компроміс інтересів головних суб’єктів сучасного соціально-орієнтованого ринкового господарства, і виражає об’єктивну необхідність соціального світу як однієї з основних умов політичної, соціальної та економічної стабільності. Зроблено такі висновки:

1.

Економічна безпека підприємництва є об’єктом державного управління, що виконує функції формування норм економічної політики держави й економічної поведінки підприємництва, реформування норм у випадку втрати їхньої адекватності, захист інтересів підприємництва як особливої соціально-економічної групи, якій властивий високий рівень самоорганізації й адаптації.

2.

Доведено необхідність розробки організаційно-методичного забезпечення формування механізмів державного управління економічною безпекою підприємництва, виявлено змістовна структура економічної безпеки підприємництва, яка складається із ядра, функцій, взаємозалежних агентів, підсистеми діагностування загроз, цільової підсистеми, підсистеми реагування в реальному масштабі часу, механізмів запобігання локальним і системним загрозам економічній безпеці підприємництва.

3.

Визначено ядро економічної безпеки підприємництва. Під ядром економічної безпеки підприємництва розуміється соціальне партнерство, що відображає історично обумовлений компроміс інтересів головних суб’єктів сучасного соціально-орієнтованого ринкового господарства і виражає необхідність соціального миру як однієї з основних умов політичної, соціальної й економічної стабільності.

4.

Організаційно-методичне забезпечення державного управління економічною безпекою підприємництва базується на визначених у дисертаційній роботі принципах, що є логічним продовженням принципів економічної і політичної теорії, зокрема інституціональної теорії та теорії суспільного вибору.

5.

Обґрунтовано інституціональні умови, що впливають на формування економічної безпеки підприємництва і регламентують систему державного управління економічною безпекою підприємництва. Під інституціональними умовами розуміються трансформації політичних, економічних і культурних інститутів від інституціональної матриці “планова економіка” до інституціональної матриці “ринкове господарство”, процеси імпорту інститутів. Серед економічних інститутів досліджено найважливіший – інститут підприємницької фірми й інститут приватної власності, серед політичних інститутів досліджено інститути державного управління, місцевого самоврядування та профспілок. Доведено, що підприємництво є одночасно економічним і політичним інститутом, економічна безпека підприємництва є одночасно інститутом державного управління і ринкового самоврядування, а отже, управління економічною безпекою підприємництва має здійснюватися узгоджено органами державного управління та представниками організованого підприємництва.

6.

Експертна система оцінки й аналізу економічної безпеки підприємництва, запропонована як результат дисертаційних досліджень і впроваджена в практику державного управління, містить у собі адекватну цілям і завданням забезпечення економічної безпеки підприємництва методологію експертизи, що забезпечує реалізацію упереджувального державного управління економічною безпекою підприємництва.

7.

Розроблено відповідний методичний інструментарій, використання якого забезпечило ефективність функціонування експертної системи, – програми семінарів і тренінгів з навчання експертів. Запропоновано сучасну трирівневу структуру функціонування експертної системи, схеми організації збору, обробки й аналізу інформації зі створенням банків і баз даних; обґрунтовано критерії розпізнавання і класифікації проблемних ситуацій, визначено основні типи логіко-структурних моделей вирішення проблемних ситуацій, у тому числі конфліктів інтересів.

Список опублікованих праць за темою

дисертації

1.

Хайлова Т.В. Промышленный шпионаж и экономическая безопасность предприятия // Регион, город, предприятие в условиях переходной экономики: Сб. науч. тр. – Донецк: ИЭПИ НАН Украины. - 2000. - С. 289-294.

2.

Хайлова Т.В. Ухилення від сплати податків як наслідок неефективної державної політики // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр.
Вип. 152. – Д.: ДНУ, 2002. - С. 45-51.

3.

Хайлова Т.В. К вопросу о природе экономических преступлений // Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами: Зб. наук. пр. Серія "Державне управління". Т. ІІІ. Вип. 17. – Донецьк: ДонДАУ, 2002. - С. 287-294.

4.

Маляренко Т.А., Хайлова Т.В. Экономическая преступность в переходной экономике // Управління та регулювання діяльності підприємств, установ та організацій: Зб. наук. пр. Серія "Державне управління". Т. ІІІ. Вип. 10. – Донецьк: ДонДАУ, 2002. - С. 178-181.

Особистий внесок здобувача: проаналізовано методи формування управлінських рішень, уточнено склад і послідовність етапів розробки і реалізації управлінських рішень щодо забезпечення економічної безпеки підприємництва.

5.

Хайлова Т.В. Управлінські аспекти безпеки малого бізнесу // Город, регион, государство: проблемы распределения полномочий: Сб. науч. пр. – Донецк: Юго-Восток, 2003. - С. 404-409.

6.

Філіпенко Т.В., Хайлова Т.В., Рижков Г.Є. та інш. Економіко-правові аспекти вексельного обігу та визначення векселя недійсним: Наук.-практ. Рекомендації. – Севастополь: Вебер, 2002. - С. 12-21.

Особистий внесок здобувача: уточнено порядок оформлення векселя і проведення вексельних операцій.

7.

Хайлова Т.В. Основи комплексного підходу до управління економічною безпекою підприємництва // Державне управління процесами жизнєдіяльності і галузевого розвитку регіону: Зб. наук. пр. Серія "Державне управління". Т. ІV. Вип. 25. – Донецьк: ДонДАУ, 2003.- С. 235-240.

8.

Хайлова Т.В. Економічна злочинність як наслідок незавершеності інституціональних трансформацій // Менеджер. - 2004. - № 2 (28). - С. 123 - 129.

9.

Хайлова Т.В. Аналітична оцінка стану економічної безпеки підприємництва: загальнодержавний та регіональний підхід // Національна академія управління при Президентові України. Зб.наук.пр. - К.: Вид-во НАДУ, 2004. -Вип.1. - С. 333-341.

АНОТАЦІЯ

Хайлова Т.В. Формування державного механізму управління економічною безпекою підприємництва. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з державного управління за спеціальністю 25.00.02 – Механізми державного управління. – Донецький державний університет управління Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2004.

Основний науковий результат дисертації полягає в розробці принципів, методів та організаційних форм упереджувального підходу до формування механізмів державного управління економічною безпекою підприємництва і способів їх реалізації, що ґрунтуються на використанні принципів і методів теорії і практики державного і публічного управління та інституціональної теорії. Уточнено поняття “економічна безпека підприємництва” механізмами державного управління, введено до наукового лексикону поняття “ядро економічної безпеки підприємництва”. Визначено принциповий зміст поняття “економічна безпека підприємництва”. Установлено закономірності інституціональних і структурних змін, що відбуваються в економіці України. На основі емпіричних досліджень визначені основні моделі, що відбивають узгодження інтересів держави і підприємництва. Розроблено ефективну експертну систему аналізу й оцінки економічної безпеки підприємництва. Впроваджено в практику на державному і регіональному рівнях механізми державного управління економічною безпекою підприємництва.

Ключові слова: державне управління, підприємництво, економічна безпека, інституціональні зміни, упереджувальне управління, експертна система.

АННОТАЦИЯ

Хайлова Т.В. Формирование государственного механизма управления экономической безопасностью предпринимательства. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата наук по государственному управлению по специальности 25.00.02 – Механизмы государственного управления. – Донецкий государственный университет управления Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2004.

Основной научный результат диссертации заключается в разработке принципов, методов и организационных форм упреждающего подхода к формированию механизмов государственного управления экономической безопасностью предпринимательства и способов их реализации, которые базируются на использовании принципов и методов теории и практики государственного и публичного управления и институциональной теории. Уточнено понятие “экономическая безопасность предпринимательства” механизмами государственного управления, введено в научный лексикон понятие “ядро экономической безопасности предпринимательства”. Определено принципиальное содержание понятия экономической безопасности предпринимательства. Установлены закономерности институциональных и структурных изменений, происходящих в экономике Украины. В диссертации доказано, что важнейшим фактором, обуславливающим структурную перестройку экономики и экономический рост, является самоорганизация предпринимательства. Доказано, что организации государственного управления развиваются медленнее, чем субъекты предпринимательства - фирмы. Исследован феномен самоорганизации предпринимательства как процесс инициативного формирования его экономической безопасности. Самоорганизация предпринимательства проявляется в повышении активности фирм в разработке инноваций, включая технические и технологические инновации, бизнес - инновации, в росте инвестиционной активности фирм, стремлении организовывать деловые сети.

Предложен научно-практический подход к оценке экономической безопасности предпринимательства с помощью аналитических инструментов, позволяющих охарактеризовать системные взаимосвязи, локальные и системные конфликты внутри ядра экономической безопасности, определить согласованность в развитии институтов рынка и государства, определить уровень вовлеченности предпринимательства и других социальных групп в процессы социального партнерства.

На основе эмпирических исследований определены основные модели, отражающие согласование интересов государства и предпринимательства. Разработана эффективная экспертная система анализа и оценки экономической безопасности предпринимательства. Экспертная система решает задачи: выявление сущности конфликта предпринимательства и государства, выбор адекватных и эффективных методов согласования интересов; изучение и научное описание путей адаптации предпринимательства к изменениям рынка и государственной политики; диагностирование причин отклонений от оптимального институционального развития; создание надежной профессиональной кадровой и информационной основы для разработки государственной политики.

Для кадрового обеспечения работы экспертной системы в Донецкой области разработаны концепция и программные положения создания сети высококвалифицированных экспертов: трехуровневая структура экспертной системы и методы взаимодействия экспертов в рамках экспертной системы. Внедрены в практику на государственном и региональном уровнях механизмы государственного управления экономической безопасностью предпринимательства.

Ключевые слова: государственное управление, предпринимательство, экономическая безопасность, институциональные изменения, упреждающее управление, экспертная система.

ANNOTATION

Khaylova T.V. The Creation of State Management Mechanisms of the Economic Security of Entrepreneurship. - Manuscript.

Dissertation on competition for a scientific degree of the Candidate of Science in Public Administration, specialty 25.00.02 - Mechanisms of the State Management. - The Donetsk State University of Management of Ministry of Education and Science of Ukraine, Donetsk, 2004.

The major scientific result of dissertation contains the elaboration of the principles, methods and organizational forms of strategic approach to the state management mechanisms of economic security of entrepreneurship as well as the methods of their realisation, which are based on the usage of principles and tools of state and public management and institutional theory. The definition "economic security of entrepreneurship" was made more precise wits mechanisms of state management; the definition "core of economic security of entrepreneurship" was penetrated into scientific lexicon. The principal content of definition of economic security of entrepreneurship was argued. The sets of institutional and structural changes, which are taking place in economy of Ukraine were empirically explained. On the base of empirical investigations the main patterns, which reflect the agreement of interests of the state and entrepreneurship were described. The effective expert system of analysis and estimation of economic security of entrepreneurship was elaborated. The elaborated mechanisms of state management of economic security of entrepreneurship were introduced and used in practice at state and regional levels.

Key words: state management, entrepreneurship, economic security, institutional changes, strategic management, expert system.

Підписано до друку 30.09.2004 р. Формат 60х84/16.

Папір офсетний. Друк різографічний. Умов.-друк. арк. 0,9.

Тираж 100 прим. Замовлення № 136

___________________________________________________________________

Донецький державний університет управління

83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 163 а






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Сатиричний дискурс польського літературно-мистецького кабаре (на матеріалі текстів Т. Боя-Желенського, Ю. Тувіма та К. І. Галчинського) - Автореферат - 35 Стр.
Формування та використання виробничо-технічного потенціалу в молочному скотарстві - Автореферат - 29 Стр.
ОБҐРУНТУВАННЯ КОНСТРУКТИВНИХ ПАРАМЕТРІВ ПЛАНЕТАРНИХ ДОЛІТ БЕЗУДАРНОЇ ДІЇ - Автореферат - 23 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ВОГНЕЗАХИСТУ ДЕРЕВИНИ ГЛИБОКИМ ПРОСОЧЕННЯМ АНТИПІРЕНАМИ НА ОСНОВІ ЕЛЕКТРОГІДРАВЛІЧНОГО ЕФЕКТУ - Автореферат - 18 Стр.
СИНТЕЗ ВАЖІЛЬНИХ ПРЯМОЛІНІЙНО-НАПРЯМНИХ МЕХАНІЗМІВ ТА МЕХАНІЗМІВ ІЗ ЗУПИНКОЮ ВИХІДНОЇ ЛАНКИ НА БАЗІ ШАРНІРНОГО ЧОТИРИЛАНКОВОГО МЕХАНІЗМУ - Автореферат - 23 Стр.
ДИСИПАЦІЯ ЕНЕРГІЇ ТА НЕЛІНІЙНА ПРОВІДНІСТЬ ГРАНУЛЬОВАНИХ НАДПРОВІДНИКІВ ДРУГОГО РОДУ В НАДПРОВІДНОМУ І НОРМАЛЬНОМУ СТАНАХ - Автореферат - 26 Стр.
ДИНАМІКА ГЕНЕТИЧНОЇ СТРУКТУРИ ПТИЦІ ПРИ СТВОРЕННІ НОВИХ ТА УДОСКОНАЛЕННІ ІСНУЮЧИХ ПОПУЛЯЦІЙ ЯЄЧНИХ КУРЕЙ - Автореферат - 21 Стр.