У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Дисертацією є рукопис

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

УЖГОРОДСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІГНАТИШИН

Марія Василівна

УДК 336.02 : 346.62

ОПТИМІЗАЦІЯ ПОДАТКОВОГО ТА КРЕДИТНОГО РЕГУЛЮВАННЯ

ЯК ФАКТОР РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА В РЕГІОНІ

(на матеріалах Закарпатської області)

Спеціальність 08.02.03 – організація управління,

планування і регулювання економікою

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

 

 

Ужгород –2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Ужгородському національному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник доктор економічних наук, професор, чл.- кор. НАН України

Мікловда Василь Петрович

Ужгородський національний університет, завідувач кафедри економіки, менеджменту та маркетингу

Офіційні опоненти доктор економічних наук, професор

Войнаренко Михайло Петрович

Хмельницький державний університет,

завідувач кафедри обліку і аудиту

кандидат економічних наук, доцент

Чубарь Оксана Геннадіївна

Ужгородський національний університет,

доцент кафедри фінансів та банківської справи.

Провідна установа Інститут регіональних досліджень НАН України,

відділ соціально - економічних і правових проблем розвитку підприємництва, м. Львів

Захист дисертації відбудеться "__20__" _травня____2004 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 61.051.02 в Ужгородському національному університеті за адресою: 88000, м. Ужгород, пл. Народна, 3

аудиторія 47.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Ужгородського національного університету за адресою: 88000, м. Ужгород, вул. Капітульна, 9.

Автореферат розісланий " _19__" _04_______2004 року.

 

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, доцент С.С. Слава

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Трансформація економічної системи Укра-їни на шляху до ринкової моделі господарювання зумовлює створення ново-го за змістом механізму регулювання всіх економічних процесів. Ана-лі-зу-ю-чи стан фінансової політики, можна констатувати, що її розвиток базується на системі фінансових регуляторів, якими виступають податки та ефективна кредитна політика. Саме через них здійснюється перерозподіл валового внутрішнього продукту, формування фінансових ресурсів як у державі в цілому, так і у її адміністративно-територіальних одиницях.

Значимість податкових регуляторів з постійними змінами податкової системи та удосконаленням кредитної полі-тики зростає, що зумовлює необхідність глибокого вивчення зазначеної проблеми вітчизняною економічною наукою з використанням світового досвіду теорії і практики оподаткування та кредитування, що надає ще більшої актуальності темі, яка розглядається.

Проблемам оподаткування присвячені праці науковців минулого та багатьох сучасних авторів. Теоретичну основу проблеми становлять дослідження класиків економічної думки різних часів: А.Сміта, Д.Рікардо, Дж.М.Кейнса, А.Лаффера, Дж.Стігліца та ін.

Вченими Є.Ламанським, І.Куфманом , М.Арістовим, М.Зібером, Е.Мейером та ін. проводилося вивчення історичних матеріалів, що висвітлюють історію зародження та розвитку банківської справи, зокрема вчення про кредит.

У сучасній економічній науці питанням податкового та кредитного регулювання і дослідженню інших аспектів, які суттєво впливають на розвиток підприємництва в регіонах нашої держави, присвячено праці вітчизняних науковців, до яких слід віднести: О.Василика, В.Вишневського, М.Вой-на-рен-ка, В.Геєця, М.Долішнього, І.Луніну, М.Лендєла, В.Мікловду, А. Мороза, Т.Осад-чого, Г.Павленка, М.Пітю-ли-ча, А.Соколовську, В.Суторміну, Л.Шаб-листу, С.Юргилевича, С.Юрія та ін.

Разом з тим слід зазначити, що більшість науковців акцентують увагу на суттєвих прогалинах в податковому законодавстві, необхідності його реформування, відсутності дієвої взаємодії між центром і регіонами. Крім того, залишаються дискусійними питання спрощеного механізму оподаткування суб‘єктів господарювання, окремі питання з постійного вдосконалення правової бази податкового та кредитного регулювання, що гальмує розвиток економічних перетворень у регіонах України. Тому недостатня дослідженість зазначених проблем і їх актуальність потребують додаткового розгляду.

Автор стверджує, що в ринкових умовах госпо-да-рювання ефективність діяльності підприємств суттєво залежить від правильного вибору оптимальної моделі оподаткування, яка б вагомо сприяла розвитку інноваційної, технологічної та виробничої діяльності. При будь-якій моделі оподаткування, як показує практика, підприємства не завжди можуть забезпечити свою діяльність власним капіталом і мають потребу у залученні кредитних ресурсів. Слід зауважити, що на сьогодні зберігаються достатньо високий рівень оподаткування та кредитні ставки за користування кредитними ресурсами.

І тому, приймаючи закони на макрорівні, необхідно усвідомлювати, що на мікрорівні конкурентоздатними є ті підприємства, які вдосконалюють підходи щодо прийняття фінансових рішень в умовах невизначеності ринкового середовища, на основі економіко-математичних методів і моделей проводять розрахунки всіх можливих варіантів зменшення податкового тиску, оптимізації кредитної політики в межах чинного законодавства. Дисертант стверджує на основі проведеного аналізу, що такі розрахунки здійснюють далеко не всі підприємства, що призводить до випадкового розподілу підприємств за рівнем податкового тиску та можливим залученням кредитних ресурсів.

Нерівномірність такого розподілу є невигідним як державі (макрорівень), так і окремо взятим підприємствам (мікрорівень), що в результаті призводить до гальмування розвитку ринкових відносин.

Зазначеній проблемі присвячена дисертаційна робота, в якій шляхом математичного моделювання досліджується на мікрорівні оптимізація податкового та кредитного регулювання окремо взятих підприємств регіону Закарпаття.

Зв‘язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційної роботи є складовою частиною науково-дослідних робіт Ужгородського національного університету з теми “Ринкова трансформація економіки регіону”. Робота виконана згідно з науковим напрямом “Трансформація податково-кредитної політики та її вплив на розвиток підприємництва”(затверджено Вченою радою Мукачівського технологічного інституту, протокол №4 від 20.12.2000 р.)

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є наукове обґрунтування теоретико-методологічних засад та практичних аспектів і рекомендацій щодо оптимізації податкового та кредитного регулювання на мікрорівні в межах чинного законодавства шляхом розробки математичних моделей, які дають можливість при залученні підприємствами позичкового капіталу наглядно оцінити та розмістити альтернативні методи оподаткування в порядку спадання їх сприятливості, та розробка моделі сприяння розвитку підприємництва в регіоні і механізму її функціонування.

Досягнення вказаної мети передбачає вирішення таких завдань теоретичного та практичного характеру:

·

наукове тлумачення економічного змісту категорії “оптимізація”;

·

дослідження теоретичних основ соціально-економічної сутності податків як провідної регулюючої форми в системі фінансових відносин;

·

здійснення аналізу впливу внутрішніх та зовнішніх факторів на розвиток підприємництва в регіоні;

·

розроблення моделі зі сприяння та розвитку підприємництва в регіоні;

·

виявлення на основі аналізу недоліків та переваг альтернативних методів оподаткування;

·

розроблення математичних моделей оптимізації податкового та кредитного регулювання на основі альтернативних методів оподаткування;

·

узагальнення зарубіжного досвіду оподаткування і на цій основі розроблення заходів з удосконалення податкової політики в Україні.

Об’єкт, предмет та методи дослідження. Об‘єктом дослідження є податкова та кредитна система України, в межах якої знаходиться предмет дослідження - альтернативні методи оподаткування та кредитування суб‘єктів господарювання різних форм власності.

Теоретико-методологічною основою дисертаційного дослідження стали загальнонауковий діалектичний, аналітичний, історичний методи, які через системний підхід і праці вчених з оподаткування та кредитування дозволили дослідити адміністрування податків та функціонування кредиту у економічній політиці держави у часі. У процесі дослідження використано також методи: аналізу та прогнозування, оптимізації, математичні методи, за допомогою яких вдалося визначити загальні тенденції шляхом розробки математичних моделей, що дозволили оптимізувати податково - кредитне навантаження суб’єктів підприємницької діяльності.

Інформаційною базою дослідження слугували законодавчі та нормативно-правові акти з питань кредитної та податкової політики в Україні, укази Президента України, матеріали Державної податкової адміністрації, статистичні дані органів Держкомстату України та регіону Закарпаття, а також фінансова та податкова звітність підприємств регіону.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в обґрунтуванні теоретико-методичних основ щодо вибору найраціональнішого рішення, яке залежить від критерію оптимальності, згідно з яким має розвиватись та функціонувати певна система, забезпечуючи найвищу ефективність. Основні наукові положення та найбільш значимі результати дослідження, які характеризуються науковою новизною, розкривають її зміст та логіку, полягають в наступному:

вперше:

· обгрунтовано ефективність роботи підприємства на основі оцінки діючих альтернативних методів оподаткування. Математично змодельовано альтернативні системи оподаткування з представленням у кожній з них прибутку як функції валового доходу, матеріальних затрат, затрат на оплату праці та ставок податків і зборів відповідної альтернативної системи оподаткування. В результаті дослідження отриманих функцій знайдено критерії переходу підприємства з однієї альтернативної системи оподаткування на іншу;

· побудовано модель взаємозв’язку ставки податків та інших обов’язкових платежів з нормою самофінансування підприємств різних галузей регіону шляхом застосування математичної моделі природного росту випуску продукції. Отримані математичні співвідношення науково обґрунтовують дію податкових важелів, роблять їх більш прогнозованими, оптимальними;

· розроблено математичні моделі, які дають можливість, виходячи із заданої мікроекономічної ситуації, в якій знаходиться підприємство, оптимізувати співвідношення власних та залучених кредитних ресурсів, оцінити та розмістити альтернативні методи оподаткування в порядку спадання їх сприятливості;

· запропонована автором методика, що полягає в розробці математичних моделей, залишається актуальною незалежно від змін у чинному законодавстві та прийняття Податкового кодексу. Зазначена методика дає можливість побудувати аналогічні математичні оптимізаційні моделі, прив‘язані до нової економічної ситуації, обумовленої змінами в законодавстві, що впливає на податково-кредитне регулювання економічних процесів.

удосконалено:

· трактування в поглибленому контексті економічного змісту категорії “оптимізація”;

· структуру та механізм функціонування регіонального центру з питань розвитку та підтримки підприємництва в регіоні. На противагу існуючій в регіоні структурі пропонується модель, яка становить науковий інтерес та практичну цінність, дозволяє на регіональному рівні на основі системного аналізу виявляти і систематизувати головні проблеми та з’ясовувати перешкоди розвитку підприємництва в регіоні, мобілізувати всі структури, які є прямими учасниками ринкових перетворень, до співпраці, впроваджувати в реальне життя наукові розробки, які дають можливість прораховувати з випередженням у часі наслідки змін у чинному законодавстві, максимізувати в кінцевому результаті вигоди держави, регіону, суб’єктів підприємницької діяльності.

одержало подальший розвиток:

· дослідження практичних наслідків реалізації організаційної та контрольної функції податкового менеджменту, що дало автору можливість оцінити їх за відповідними ознаками;

· узагальнення зарубіжного досвіду оподаткування країн, які в перехідний період до ринкових методів господарювання застосували модель "шокової терапії" і на цій основі запропоновано заходи з удосконалення податкової політики в Україні;

· удосконалення критеріїв оптимізації податкових платежів як фінансового інтересу суб‘єктів господарювання регіону. Запропоновано, через розроблену математичну модель, вибір оптимального режиму оподаткування з мінімальним податковим тиском, а також змодельовано підхід щодо визначення межі переходу на альтернативний режим оподаткування підприємств малого бізнесу відносно рівня рентабельності

Практичне значення одержаних результатів. Дослідження на мікрорівні оптимізації податкового та кредитного регулювання в межах чинного законодавства та адміністрування податків в цілому в умовах невизначеності і ризику дало змогу автору отримати результати, які мають практичне значення, а саме: пропонована методика з оптимізації податково-кредитних регуляторів впроваджена в практичну діяльність державних податкових інспекцій та платників податків регіону Закарпаття. Розрахунки, за даними фінансової та податкової звітності суб‘єктів господарювання, дозволяють платникам податків обґрунтовано приймати рішення стосовно вибору альтернативних методів оподаткування, оптимізувати співвідношення власних та залучених коштів, використовуючи розроблені автором математичні моделі та програмне забезпечення.

Результати дослідження з удосконалення структури та механізму функціонування регіонального центру з питань розвитку підприємництва в регіоні були використані при розробці Концепції сталого розвитку Закарпаття, схваленої рішенням Закарпатської обласної ради ІV скликання від 16.10.2002р.(довідка №10/249 від 9.04. 2004 р.).

Результати дослідження з оптимізації податково-кредитних регуляторів на основі альтернативних методів оподаткування впроваджено в практичну діяльність: Мукачівської об’єднаної податкової інспекції (довідка № 9791/10/01-0 від 24.10 2002р.), Берегівської об’єднаної податкової інспекції (довідка № 427 від 10.03. 2004р.), ЗАТ Мукачівська лижна фабрика “Тиса” (довідка № 15 від 18.03. 2002 р.), ВКФ “Арка”(довідка № 24 від 18.08. 2002 р.), ТОВ ПТП “Компакт” (довідка №15 від 5.11.2002р.),ТОВ “Кредо-авто”(довідка № 24 від 3.04. 2003 р.), ТОВ” ЛТЛ плюс”(довідка № 17 від 3.09.2003 р).

Основні теоретичні положення дисертації, що випливають зі змісту, практичні рекомендації та розробки автора використовуються Мукачівським технологічним інститутом при викладанні дисциплін “Податкова система,” “Податковий менеджмент”, “Фінанси”, “Фінанси підприємств”, “Фінансова діяльність суб‘єктів господарювання” (довідка № 77 від 17.02. 2003 р).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є результатом самостійних наукових досліджень автора. Особисто автору належить комплексне дослідження теоретичних і практичних засад, розробка економіко-математичних моделей та розробка моделі сприяння розвитку підприємництва в регіоні Закарпаття , які дозволили визначити загальні тенденції розвитку підприємництва та дію податкових та кредитних регуляторів на мікрорівні при залученні позичкового капіталу, наглядно оцінити та розмістити альтернативні методи оподаткування в порядку спадання їх сприятливості. Усі наукові результати, викладені в дисертації, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї, які є результатом особистих досліджень здобувача.

Апробація результатів дисертації. Результати наукових досліджень обговорювалися на засіданні ради представництва журналу “Вісник Державної податкової служби”, в Хмельницькому державному університеті на ІV міжнародній науково-практичній конференції, в Мукачівському технологічному інституті на щорічних 6,7,8,9 науково-практичній конференціях, засіданні “круглого столу” ІІІ з‘їзду спілки економістів України, який відбувся 31 жовтня 2001 року в м. Києві, а також у структурних підрозділах державної податкової адміністрації в Закарпатській області.

Публікації. Наукові результати, які відображають зміст дисертаційних досліджень, опубліковані у фахових виданнях в семи наукових працях, загальним обсягом 3,15 друкованих аркушів, з яких 3,1 друкованого аркуша належить особисто автору дисертації.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, cписку використаних джерел та додатків. Робота містить 8 таблиць, 30 рисунків, 3 діаграми. Обсяг основного тексту роботи викладено на 163 сторінках машинописного тексту, список опрацьованої літератури налічує 152 найменування, на які у тексті є посилання.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність дисертаційного дослідження, визначено його мету, основні завдання, наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, наведено дані їх апробації та впровадження, показано можливість теоретичного та практичного використання.

У першому розділі дисертаційної роботи “Теоретико - методологічні аспекти податково – кредитного регулювання економічних процесів” розглянуто в діахронічному аспекті сутність категорії податку та кредиту, їх роль в економічній політиці. На основі аналізу літературних джерел класиків світової економічної думки та вітчизняних науковців дисертант досліджує економічні категорії “ податок”, “кредит”, їх вплив на економічні процеси в якості фінансових регуляторів. Використовуючи наведені категорії, досліджено ефективність способу вирішення проблеми економічної поведінки суб’єктів господарювання через їх оптимізацію.

Автор погоджується з думкою провідних вчених, які визначають податок як універсальну категорію, яка виражає основні риси та властивості взаємовідносин держави і суб’єктів економіки в процесі формування всієї сукупності доходів у будь-якій економічній системі ринкового типу, і що податки є способом перерозподілу доходів, внаслідок чого вони здатні стримувати або, навпаки, стимулювати певні економічні процеси.

Оскільки податок представлено як універсальну категорію, то категорія “кредит” є об'єктивною вартісною, і саме в цій суті виступає органічним елементом фінансово-кредитних відносин, а практична реальність останніх завдячує регулюючому впливові законо-давчих норм, які охоплюють фінансову сферу.

У реферованому розділі автор досліджує вплив податково - кредитних регуляторів на мікроекономічний рівень з метою оптимізації поведінки держави, банків та суб’єктів підприємницької діяльності в межах чинного законодавства.

Досліджуючи економічний зміст поняття "оптимізація", прив‘язуючи його до сутності економічного змісту поняття "податково-кредитне регулювання", автор відмічає відсутність в економічній літературі чіткого визначення оптимізації податково-кредитного регулювання.

Обґрунтовуючи оптимальний варіант тлумачення категорії “оптимізація”, автор доходить висновку, що оптимізація – це зрівноваження інтересів всіх зацікавлених суб’єктів господарювання: держави, банків, підприємств різних форм власності, які є прямими учасниками ринкових перетворень. Зокрема, інтерес держави – установити такі податкові ставки, які б сприяли збільшенню надходжень до бюджету за рахунок зростання ділової активності суб’єктів підприємницької діяльності, інтерес банку - встановити такий розмір процентних ставок по кредиту, який би забезпечував ріст і попит на кредит; інтерес підприємства полягає в зменшенні податкового тиску і отриманні економічно вигідних кредитів.

У процесі подальшого дослідження автор інтерес держави представив діючими ставками податків та платежів, інтерес банків - ставкою по кредиту, і головне дослідження зосередив на оптимізації поведінки підприємства, що випливає із заданих умов та рівня інфляції. Вираження інтересів держави та банків в отриманих результатах дослідження полягає в тому, що вони можуть прораховувати поведінку основного елемента ринкової системи ,- підприємства, і корегувати свою поведінку залежно від поставленої мети - стимулювати або стримувати ділову активність підприємств, галузей, регіонів.

Далі у представленому розділі з‘ясовується принцип стабільності законодавчого та нормативно-правового забезпечення прав учасників податкового процесу. На основі проведеного дослідження автор переконливо стверджує, що на практиці цей принцип фактично ігнорується. Результатом цього є неможливість прогнозування підприємницької діяльності, що породжує нестабільність та невпевненість у завтрашньому дні. Як показує аналіз результатів опитування респондентів, проведеного автором в містах Закарпаття, головною проблемою, з якою стикаються суб‘єкти підприємницької діяльності на практиці, є складність та заплутаність податкового законодавства, неоднозначність його тлумачення, часті позапланові перевірки, високі податкові та кредитні ставки, складна звітність. З цього приводу досліджено практичні наслідки реалізації органі-заційної та контрольної функції податкового менеджменту, які оцінені автором за відповідними ознаками, що забезпечують оптимальний варіант дії податкових та кредитних регуляторів.

У другому розділі - “Оптимізація сприяння розвитку підприємництва в регіоні та моделі вирішення проблем” розглянуто проблеми організації управління з сприяння розвитку підприємництва в регіоні, здійснено розробку математичних моделей, які забезпечують оптимальні варіанти вирішення проблем.

В роботі акцентується увага на важливості розвитку в Україні відсталих і депресивних територій. Звичайно, для повноцінного розвитку територій регіону необхідно, в першу чергу, розвивати їх внутрішній потенціал: підтримувати розвиток малого та середнього бізнесу, створювати нові робочі місця, інфраструктуру, привернути увагу інвесторів. Однак щоб регіон міг бути конкурентоспроможним і забезпечував оптимальні умови для успішної економічної діяльності на своїй території, необхідно досягти певного рівня розвитку.

З цього приводу пропонується модель та механізм її функціонування, використання якої стане дійовим важелем впливу на економічний розвиток підприємництва в регіоні. Модель, яка зображена на рис.1, передбачає створення муніципальних центрів розвитку підприємництва в регіонах при обласних державних адміністраціях з чітким підпо-рядку-ванням Державному комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.

Використання цієї моделі дасть можливість через моніторинги, тренінги, комплекс консультаційних послуг зробити вибір найкращого варіанту з багатьох можливих, тобто оптимального варіанту, який в кінцевому результаті забезпечить: підвищення прибутковості підприємницьких структур, приведе до загальної ефективності виробництва, ефективності фінансової та управлінської діяльності підприємств різних форм власності, створення додаткових робочих місць в регіоні, забезпечить додаткове та своєчасне надходження податків і зборів до вищого та нижчого рівнів бюджету.

Рис. 1. Модель з підтримки та сприяння розвитку

підприємництва в регіоні

Пропонована модель дає можливість на регіональному рівні мобілізувати всі структури, які є прямими учасниками ринкових перетворень, до співпраці, впроваджувати в реальне життя наукові розробки, які дозволяють прораховувати з випередженням в часі наслідки змін у чинному законодавстві, що в кінцевому результаті принесе вигоду державі, регіонам, суб‘єктам підприємницької діяльності. Завдяки цій моделі буде можливим реалізувати принцип нової політики щодо стимулювання розвитку регіонів, передбаченої Законом України “Про державне прогнозування і розробку програм економічного і соціального розвитку України”.

У подальшому в роботі дисертант досліджує функціо-ну-вання альтернативних методів оподаткування шляхом розробки математичних моделей, впровадження в практику яких дає можливість в залежності від мікроекономічної ситуації зробити вибір альтернативної моделі оподаткування, яка більш ефективно сприятиме розвитку підприємства.

Отже, щоб дати оцінку ефективності роботи підприємств регіону, автором проведено економіко-математичний аналіз діючих альтернативних методів оподаткування з метою оптимізації податкового регулювання через дослідження мікроекономічної ситуації, в якій знаходиться підприємство. В цьому випадку оптимізація податкового регулювання полягає в зменшенні податкового тиску у межах чинного податкового законодавства. Для побудови математичної моделі введено такі позначення :

М – вартість матеріалів без ПДВ;

Z - заробітна плата;

p - нарахування на фонд оплати праці 32%, що сплачується підприємством до Пенсійного фонду України (p = 0.32);

s - нарахування на фонд оплати праці 2,9%, що сплачується підприємством до фонду соціального страхування (s = 0,029);

f - нарахування на фонд оплати праці 2,1%, що сплачується підприємством до фонду сприяння зайнятості населення (f = 0,021);

n - нарахування на фонд оплати праці 2,77%, що сплачується підприємством до фонду страхування від нещасних випадків та професійного захворювання на підприємстві (n = 0,0277) (ставка 2,77% в будівельній сфері);

q1 – податок на додану вартість 20% ( q1 = 0,2);

q2 – податок на прибуток 30% ( q2 = 0,3);

q10 – єдиний податок 10% ( q10= 0,1);

q6 – єдиний податок 6% ( q6 = 0,06);

Прийнято валовий дохід W1 за 100% і знайдено верхню межу заробітної плати за умови незбиткової діяльності підприємства, а також верхнє значення заробітної плати на підприємстві, яке надає послуги і має мінімальні затрати матеріалів М ? 0 для:

-

загальної системи оподаткування

 

при | (1)–

єдиного 6%-ного податку з ПДВ

при | (2)

-

єдиного 10%-ного податку без ПДВ

при | (3)

 

На рисунку 2. зображено залежність верхнього граничного рівня заробітної плати від % витрат валового доходу на закупівлю матеріалів.

Рис. 2.Залежність верхнього граничного рівня заробітної плати від % витрат валового доходу на закупівлю матеріалів.

Як бачимо, три графіки перетинаються в трьох точках:

1. Перетин графіків Z1(M), Z6 (M) |

(4)

2.Перетин графіків Z1(M), Z10 (M). |

(5)

3. Перетин графіків Z6(M), Z10(M). |

(6)

На основі розрахунків та побудованого графіка (рис.2) автор стверджує, що критичними є значення матеріальних затрат 30,07%, 46,96% та 76,24%. Якщо мікроекономічна ситуація підприємства така, що матеріальні затрати менші 30,07%, то доцільно перейти із 6%-ної системи оподаткування на 10%-ну, що дає можливість керівництву підприємства приймати рішення щодо збільшення прибутку підприємства або максимізування заробітної плати.

Порядок зростання сприятливості альтернативних методів оподаткування для підприємства - платника податку:

-

звичайна система оподаткування;

-

6%-на система оподаткування;

-

10%-на система оподаткування.

Проведений аналіз наведених вище розрахунків дає право стверджувати, що при нульових матеріальних затратах (підприємство надає послуги, використовуючи матеріали замовника) підприємство може прийняти рішення і перетворити в заробітну плату максимальну кількість отриманої виручки - 87,57%. Отже, воно має перевагу в конкуренції за висококваліфіковану робочу силу перед підприємствами, що застосовують інші методи оподаткування.

У даному розділі розглянуто і проаналізовано ще три можливі мікроекономічні ситуації стосовно рівня матеріальних затрат, де порядок розміщення альтернативних методів оподаткування у плані їх сприятливості для підприємства буде інший.

Далі в представленому розділі автор пропонує ще одну побудовану модель взаємозв’язку ставки податків та інших обов’язкових платежів з нормою самофінансування підприємств різних галузей Закарпатського регіону шляхом застосування математичної моделі природного росту випуску продукції. Отримані математичні співвідношення науково обґрунтовують дію податкових важелів, роблять їх більш прогнозованими, оптимальними.

У третьому розділі – “Оптимізація податкових та кредитних регуляторів на основі альтернативних методів оподаткування” проаналізовано через системний підхід і праці вчених з оподаткування та кредитування дію фінансових регуляторів у економічній політиці держави. Автор відзначає, що податково-кредитне регулювання економіки повинно бути стабільним і спрямованим на створення сприятливого середовища для розвитку підприємницької діяльності. У процесі дослідження автором використано методи аналізу, оптимізації та математичні методи, за допомогою яких вдалося визначити загальні тенденції шляхом розробки математичних моделей, які дозволили при залученні позичкового капіталу наглядно оцінити та розмістити альтернативні методи оподаткування в порядку спадання їх сприятливості. Проведений у роботі аналіз доводить, що важливе значення при залученні підприємствами кредитних ресурсів є проблема оптимізації співвідношення власних та залучених кредитних ресурсів.

Тому автор, базуючись на проведеному у роботі дослідженні, пропонує власну методику математичних моделей, за допомогою яких виникла можливість оптимізувати співвідношення власних та залучених коштів, враховуючи собівартість, інфляцію, ставки податків, форму альтернативних методів оподаткування, яку використовує підприємство, процентну ставку за кредит та ряд інших показників, які впливають на формування оборотних коштів на підприємствах різних форм власності.

Для побудови математичної моделі введемо такі позначення:

- власні початкові оборотні кошти підприємства,

- власні кошти підприємства, накопичені в процесі операцій купівлі - продажу, виробництва-продажу,

- ціна закупівлі товару або собівартість виробленого товару,

- ціна продажу товару,

- кредит, отриманий підприємством,

- річний відсоток по банківському кредиту,

- період обороту кредитних коштів по місяцях,

- норма накопичення, тобто частка грошових коштів, що спрямовується в обіг,

- сумарні оборотні кошти підприємства (приймається, що .

- єдиний 6% -ний податок,

- єдиний 10% -ний податок,

- ПДВ 20%,

- податок на прибуток 30%,

- мінімальні затрати, необхідні для функціонування підприємства,

- критична ціна, нижче якої реалізація продукції підприємством веде до його збитковості,

- критичний період обороту кредитних коштів, перевищення якого приводить підприємство до збитків.

У цих позначеннях рівняння накопичення має вид:

, () | (7)

де маємо при

- - 6% -ну систему оподаткування, |

(8)

(9)

- - 10% -ну систему оподаткування, |

(10)

(11)

- - 30% - ну загальну систему оподаткування. |

(12)

(13)

Незалежно від системи оподаткування збільшення накопичення відбувається, якщо

| (14)

де - показник, що характеризує інфляцію (якщо інфляція відсутня, а якщо > інфляція має місце). За 2002 рік інфляція по Україні становила 100,8%, саме таке значення використаємо в числових розрахунках.

Дослідження нерівності (14), проведені в роботі, дали можливість порівняти загальну систему оподаткування з альтернативними системами за такими критеріями, як критична ціна , критичний період обороту кредиту і т.д. і розмістити їх в порядку спадання або зростання сприятливості для підприємства.

Зокрема, на основі розроблених математичних моделей, які прив‘язані до реальної економічної ситуації, здійснено оптимізацію співвідношення власних та залучених кредитних ресурсів, що дає можливість правильно вибрати (пов‘язавши вибір з мікроекономічною ситуацією, в якій знаходиться підприємство) альтернативну систему оподаткування, яка буде більше сприяти розвитку підприємства.

Обмеження на розмір власних та залучених коштів зведено в таблиці 1.

Таблиця 1

Обмеження на розмір власних та залучених коштів

Якщо

якщо | При таких обмежен-нях на та рів-ня-ння накопичення спа-дає, що приводить до збитковості підпри-ємства.

якщо |

якщо , або

якщо

Далі на основі використаних вихідних та розрахункових показників діючого виробничо - комерційного підприємства “Арка”, автор проводить аналіз результатів дослідження дії вище наведеної моделі, впроваджені в практичну діяльність підприємства. Результати дослідження зведено в таблиці 2.

Таблиця 2

Оптимізація податково - кредитних регуляторів виробничо – комерційного

підприємства "Арка" за 2003 р.

п/п | Показники | Система
оподаткування

зага-льна | 6% і ПДВ | 10%

Вихідні показники

1 | Власні початкові оборотні кошти підприємства, тис.грн. | 200 | 200 | 200

2 | Кредитні кошти, тис.грн. | 100 | 100 | 100

3 | Кошторисна собівартість будівельних робіт, тис.грн. | 300 | 300 | 300

4 | Річний відсоток по банківському кредиту, % | 23 | 23 | 23

5 | Єдиний податок, % | - | 6 | -

6 | Єдиний податок, % | - | - | 10

7 | ПДВ, % | 20 | 20 | -

8 | Податок на прибуток, % | 30 | - | -

9 | Норма накопичення, тобто частка грошових коштів, що спрямовується в обіг | 0,9 | 0,9 | 0,9

10 | Період обороту кредитних коштів, місяці | 2 | 2 | 2

Розрахункові показники

1. | Критична ціна, тис.грн. | 370,2 | 358,5 | 363,6

2. | Критичний період обороту кредитних коштів, місяці | 10,2 | 4,7 | 4,7

3. | Критична норма накопичення, тобто частка грошових коштів, що спрямовується в обіг | 0,93 | 0,921 | 0,924

4. | Відношення кінцевих власних оборотних коштів до початкових S1/S0, при тендерній ціні контракту 370,2 тис.грн | 1,008 | 1,050 | 1,036

5. | Відношення кінцевих власних оборотних коштів до початкових S1/S0, при тендерній ціні контракту 363,6 тис.грн | 0,99 | 1,026 | 1,008

6. | Відношення кінцевих власних оборотних коштів до початкових S1/S0, при тендерній ціні контракту 358,5 тис.грн | 0,976 | 1,008 | 0,987

Як показують результати дослідження, наведені моделі можна застосувати до реальної мікроекономічної ситуації, в якій знаходиться діюче підприємство. За розрахунковими показниками, наведеними в таблиці 2, суб’єкту підприємницької діяльності можна наглядно побачити і вибрати оптимальний варіант своєї поведінки з прогнозованим кінцевим результатом.

На підставі розрахункових показників таблиці 2 побудовано діаграму (рис.3.)

1 – загальна система оподаткування, 2 – єдина 6%-на система оподаткування, 3 - єдина 10%-на система оподаткування

Рис. 3. Відношення кінцевих власних оборотних коштів до початкових S1/S0 при різних податкових системах та тендерних цінах

Як бачимо з діаграми, підприємству “Арка” в заданій мікроекономічній ситуації вигідно працювати за спрощеною 6% - ною системою оподаткування. Ця система забезпечить підприємству ріст накопичення власних коштів S1/S0 1,008 не нижчий рівня інфляції при будь-якій тендерній ціні із розрахованих. При 10%-ній спрощеній системі оподаткування S1/S0 1,008, якщо тендерна ціна 363,6 тис.грн. Загальна система не забезпечить підприємству конкурентноздатність, якщо ціна буде нижчою 370,2 тис.грн.

У даному розділі розроблено ще одну математичну модель, яка дає можливість вибору підприємницьким структурам оптимального режиму оподаткування з мінімальним податковим тиском та визначення межі переходу на альтернативний режим оподаткування підприємств малого бізнесу відносно рівня рентабельності.

Далі у реферованому розділі на основі глибокого аналізу моделей оподаткування узагальнено досвід Польщі та Естонії, що дало можливість автору розробити і запропонувати заходи з удосконалення податкової політики в Україні.

Автор стверджує, що одна із суттєвих проблем сьогодення в Україні – невідпрацьованість і неузгодженість податкового законодавства, яке визначає склад податкової системи та механізм визначення бази оподаткування та сплати податків.

Автор рекомендує впровадити прозорість схем використання податків через постійний і гласний моніторинг їх використання, що дасть можливість підняти статус законослух-няного платника податків. Цього можна досягти за умови, якщо у процесі податкової діяльності буде визначено оптимальну пропорцію між платником і державою стосовно тієї частини вартості продукту, яка залишається у нього, адже саме ця пропорція є основою стимулюючої функції податків. І це підтверджується кривою Лаффера, де при встановленні податкових ставок слід брати до уваги певний критичний рівень і не порушувати так звані “заборонені зони”.

ВИСНОВКИ

У дисертації викладено теоретичне узагальнення і нове практичне вирішення наукової задачі, що виявляється в розробці нових економіко-математичних моделей з оптимізації податкових та кредитних регуляторів на мікрорівні в межах чинного законодавства з прийняття суб’єктами підприємницької діяльності оптимальних фінансових рішень в умовах невизначеності ринкових відносин.

До основних висновків і пропозицій можна віднести такі:

1.

Узагальнення тлумачення категорії оптимізація, сутність якої полягає у зрівноваженні інтересів всіх зацікавлених суб’єктів господарювання: держави, банків, підприємств різних форм власності, які є прямими учасниками ринкових перетворень.

2.

Постійна трансформація податкової системи України створює об’єктивно-суб’єктивні фактори, які призводять на мікрорівні до ускладнення задач з прийняття суб’єктами підприємницької діяльності фінансових рішень. Як показує практика, у реальних ситуаціях фінансові результати підприємств не завжди можна передбачити через часті зміни у податковому законодавстві. Вирішення проблеми з прийняття оптимальних фінансових рішень у ринковій системі вимагає дослідження на мікрорівні в межах чинного законодавства альтернативних методів оподаткування та кредитування. З цього приводу пропонується модель з удосконалення структури та механізму її функціонування на регіональному рівні, яка буде збалансовано координувати взаємодію між центром і регіонами з підтримки та сприяння розвитку підприємництва. Запропонована модель дає можливість взаємодіяти центру і регіонам, мобілізувати всі структури, які є прямими учасниками ринкових перетворень до співпраці, впроваджувати в реальне життя наукові розробки, за допомогою яких буде можливим прораховувати з випередженням у часі наслідки змін у чинному законодавстві, що в кінцевому результаті принесе вигоду державі, регіонам, суб‘єктам підприємницької діяльності.

3.

На основі узагальнення та аналізу підходів з оподаткування малого та середнього бізнесу запропоновано критерії оптимізації податкових платежів як фінансового інтересу суб‘єктів господарювання регіону. Побудовано математичну модель, яка дає можливість вибору оптимального режиму оподаткування з мінімальним податковим тиском та визначення межі переходу на альтернативний режим оподаткування підприємств малого бізнесу відносно рівня рентабельності.

4.

Побудовано моделі оптимізації власних та залучених кредитних ресурсів. Розроблені моделі дають можливість, виходячи із заданої мікроекономічної ситуації, в якій знаходиться підприємство, оптимізувати співвідношення власних та залучених кредитних ресурсів, оцінити та розмістити альтернативні системи оподаткування в порядку спадання їх сприятливості.

5.

Побудовано модель взаємозв’язку ставки податків та інших обов’язкових платежів з нормою самофінансування підприємств різних галузей Закарпатського регіону шляхом застосування математичної моделі природного росту випуску продукції. Отримані математичні співвідношення науково обґрунтовані, забезпечують оптимальний режим оподаткування, надають можливість податковим важелям бути більш прогнозованими і передбачуваними.

6.

Математично змодельовано альтернативні методи оподаткування, з представленням в кожній з них прибутку як функції валового доходу, матеріальних затрат, затрат на оплату праці та ставок податків і зборів відповідної альтернативної системи оподаткування. В результаті дослідження отриманих функцій знайдено критерії доцільності переходу підприємства з однієї альтернативної системи оподаткування на іншу. На основі розробленої моделі дано оцінку діючим альтернативним методам оподаткування, доведено через вибір оптимальних варіантів підвищення ефективності роботи підприємства.

7.

Запропонована методика розробки математичних моделей залишиться актуальною незалежно від того, які методи оподаткування будуть застосовуватись після прийняття Податкового кодексу.

8.

Узагальнено зарубіжний досвід оподаткування країн, які в перехідний період до ринкових методів господарювання застосували модель "шокової терапії", і на цій основі запропоновано заходи з удосконалення податкової політики в Україні.

Список опублікованих праць за темою дисертації:

1. Ігнатишин М.В., Ігнатишин М.І., Туряниця М.М. Оцінка діючих податкових систем з точки зору ефективності роботи підприємства // Вісник Технологічного університету Поділля.- 2002.- № 4.-С.92-95.[Особистий внесок автора:ідея розробки моделі, розрахункова частина ].

2. Ігнатишин М.В. Методологічні підходи освоєння в навчальному процесі орієнтаційно-рольової гри “Грошові розрахунки та вимоги до їх проведення” //Вісник Технологічного університету Поділля.- 2002.- № 4- С.92-95.

3. Ігнатишин М.В. Організаційні аспекти податкового менеджменту на державному та регіональному рівні // Економіст. – 2003.-№ 8.- С.35-37.

4. Ігнатишин М.В., Папп В.В. Особливості організації системи оподаткування та методи оптимізації податкового навантаження у малому підприємництві // Економіст. - 2003.-№5.- С.90-95.[Особистий внесок автора: розрахункова частина податкового тиску].

5. Ігнатишин М.В. Податкове регулювання рівня самоінвестування підприємств та галузей Закарпатського регіону // Економіст. – 2003.- №7.- С. 12-15 .

6. Ігнатишин М.В.Оптимізація співвідношення власних та залучених коштів при альтернативному оподаткуванні підприємств //Науковий вісник Ужгородського університету. Серія “Економіка”.- 2003.- Випуск № 13.- С.157-165.

7. Ігнатишин М.В. Досвід теорії і практики оподаткування Естонії - приклад для удосконалення фіскальної політики України //Вісник Технологічного університету Поділля. Ч. 2. Т. 2 (55). – 2003.- № 5. - С.151-156.

АНОТАЦІЯ

Ігнатишин М. В. Оптимізація податкового та кредитного регулювання як фактор розвитку підприємництва в регіоні ( на матеріалах Закарпатської області) – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.02.03 - організація управління, планування і регулювання економікою. Ужгородський національний університет. - Ужгород, 2004.

Дисертація присвячена дослідженню на мікрорівні оптимізації податкового та кредитного регулювання в межах чинного законодавства окремо взятих підприємств, галузей регіону Закарпаття, їх розвитку під впливом інших чинників.

У роботі рекомендується удосконалення структури та механізму функціонування регіонального центру з питань розвитку та підтримки підприємництва. На противагу існуючій в регіоні структурі пропонується модель, яка має практичну цінність, дозволяє на регіональному рівні на основі системного аналізу виявляти і систематизувати головні проблеми та з’ясовувати перешкоди розвитку підприємництва, мобілізувати всі структури, які є безпосередніми учасниками ринкових перетворень, до співпраці, впроваджувати в реальне життя наукові розробки, які дають можливість прораховувати з випередженням у часі наслідки змін у чинному законодавстві.

Досліджено принцип взаємозв’язку ставки податків та інших обов’язкових платежів з нормою самофінансування підприємств різних галузей Закарпатського регіону шляхом застосування математичної моделі природного росту випуску продукції. Науково обґрунтовані математичні співвідношення забезпечують оптимальний режим оподаткування, за рахунок чого податкові важелі стають більш прогнозованими і передбачуваними.

Розроблено критерії оптимізації податкових платежів як фінансового інтересу суб‘єктів господарювання регіону. Дано оцінку діючим альтернативним методам оподаткування.

Обґрунтовано науково в якості найоптимальніших методів використання власних та залучених кредитних ресурсів на основі альтернативних методів оподаткування та запропоновано методику, яка залишається актуальною незалежно від того, які методи оподаткування будуть застосовуватись після прийняття Податкового кодексу. Це в свою чергу підвищує практичну цінність методики, позитивний ефект, який дає можливість отримати цілеспрямовані результати.

Ключові слова: єдиний податок, оптимізація, математичне моделювання, кредитні ресурси, критичне значення ціни, норма накопичення, банківський кредит, альтернативні методи оподаткування.

АННОТАЦИЯ

Игнатишин М. В. Оптимизация налогового и кредитного регулирования как фактор развития предпринимательства в регионе (на материалах Закарпатской области). - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.02.03.- организация, планирование и регулирование экономикой. Ужгородский национальный университет. - Ужгород, 2004.

Диссертация посвящена исследованию на микроуровне


Сторінки: 1 2