У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ПРИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПРИ ПРЕЗИДЕНТОВІ УКРАЇНИ

ЖАДАН Ірина Олексіївна

УДК 338.246.025.87/.88;336.279

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ

СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМИ

КОРПОРАТИВНИМИ ПРАВАМИ В УКРАЇНІ

25.00.02 – механізми державного управління

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата наук з державного управління

КИЇВ – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національній академії державного управління при Президентові України.

Науковий керівник – | кандидат економічних наук, професор

ЧЕЧЕТОВ Михайло Васильович,

Фонд державного майна України,

голова.

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

БОНДАР Інтерна Касянівна,

Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань

європейської інтеграції України,

завідувач відділу проблем праці

та політики доходів населення;

кандидат наук з державного управління

ВАКУЛЕНКО Володимир Миколайович,

Національна академія державного управління

при Президентові України,

завідувач кафедри управління містом.

Провідна установа - | Національний інститут стратегічних досліджень

при Президентові України, відділ соціально-економічної стратегії, м. Київ.

Захист відбудеться 9 червня 2004 року о 16 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.810.01 в Національній академії державного управління при Президентові України за адресою: 03057, м. Київ, вул. Ежена Потьє, 20, к. 212.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національної академії державного управління при Президентові України за адресою: 03057, м. Київ, вул. Ежена Потьє, 20.

Автореферат розісланий 7 травня 2004 року.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради В.К. Майборода

Підписано до друку 26.04.2004.

Формат 60 х 84 1/16. Тираж 100 прим. Обл.-вид. арк. 1,45.

Ум.-друк.арк. 1,16. Гарн. Таймс.

Свідоцтво серії ДК № 1561 від 06.11.2003 р.

Віддруковано з оригінал-макета у видавництві

Національної академії державного управління

при Президентові України.

03057, Київ-57, вул. Ежена Потьє, 20, тел. 456-94-36.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Роль держави в суспільному житті країни, місце державної власності в структурі форм власності, цілі державного під-приємництва, межі, до яких є припустимим втручання держави в діяльність суб’єктів господарювання та форми такого втручання, - ці питання є предметом дискусій науковців, економістів, державних діячів, філософів протягом століть. Радикальні зміни в економіці, пов’язані з реформуванням відносин власності, загострили ці питання для України. Разом з цим виникла низка правових, економічних та організаційних проблем, пов’язаних із реалізацією багато-векторної ролі держави в нових ринкових умовах.

Одна з них - проблема ефективного управління державними корпора-тивними правами. Ця діяльність є складовою загальних процесів управління державною власністю, державного регулювання економіки, проте має свою специфіку й особливості.

Відсутність науково аргументованого підходу до формування політики держави у сфері управління державними корпоративними правами призводить до зміщення акцентів у дилемі “управляти чи приватизувати” в бік приватизації. Суб’єкти господарювання з державною часткою в статутному фонді розглядаються як джерела поповнення бюджету, а не як інструменти реалізації цілеспрямованої політики держави. При цьому низькі показники їх діяльності вважаються підставою для продажу, часом за безцінь, пакетів акцій, що належать державі в стратегічних підприємствах, характер діяльності яких визначає стан економічної безпеки країни. Як наслідок з 1998 р. кількість пакетів акцій, що належать державі в товариствах, скоротилась майже у п’ять разів, проте перехід прав власності на ці пакети акцій від держави до приватного власника у більшості випадків не забезпечив зростання ефек-тивності суб’єктів господарювання. Дійсно, в період системної трансформації відносин власності система управління державними корпоративними правами є субстанцією зосередження багатьох протиріч переходу від адміністративно-командних до ринкових методів господарювання. Проте зазначене не виправдовує наявної практики відсторонення від вирішення “проблем зростання” цієї системи шляхом позбавлення держави корпоративних прав під прикриттям невміння управляти ними.

Проблема управління державними корпоративними правами є принципово новою для практики й вітчизняної науки з питань державного управління, і рівень її розробки та висвітлення в науковій літературі в Україні є недостатнім. Тільки окремі аспекти управління державними корпоративними правами в Україні висвітлюють В.В.Васильєв, О.Р.Кібенко, П.О.Поро-шенко, М.В.Чечетов. Слід зазначити, що й науковці інших країн системних досліджень на цьому напрямі не проводили, що можна пояснити, зокрема, відмінностями в становленні форм господарювання й розвитку відносин власності та різними підходами щодо структурування підприємств за формами власності. Тому велике теоретичне значення для дослідження має література з державного управління (зокрема його соціальних аспектів), теорії держави і права, а також права власності (В.Б.Авер’янов, Г.В.Атаманчук, В.Г.Афанасьєв, В.Д.Баку-менко, В.Г.Бодров, В.М.Князєв, М.Х.Ко-рець-кий, В.І.Луговий, В.К.Майборода, Л.Ю.Мель-ник, Н.Р.Нижник, С.І.Пересунько, В.А.Ребкало, В.А.Скуратівський, В.В.Цвєт-ков та ін.), роботи, в яких досліджуються роль та місце держави в економіці суспільства (В.М.Геєць, П.Дракер, А.Пігу, І.В.Розпутенко, А.Сміт та ін.), зокрема в країнах з перехідною еко-но-мікою (А.С.Булатов, А.С.Галь-чин-ський, С.В.Мочерний, Дж.Сакс, Р.Фрід-ман, С.Хавина та ін.), державний сектор економіки, причини його формування та напрями розвитку (С.Д.Дзю-бик, Л.Моннієр, Дж.Е.Стігліц та ін.), питання корпоративного управління (А.Демб, В.А.Євту-шевський, В.Клінова, Т.В.Ка-ша-ніна, А.Радигін, Ф.Фрідріх-Нойбауер та ін.), а також проблеми підприємств із змішаною формою власності (С.Брукс, К.Веле, Т.Дейнтс, М.Дімок, Л.Мусольф, Л.Пратт та ін.).

Відсутність наукових праць, присвячених комплексному дослідженню управління державними корпоративними правами, а також сучасний стан економіки країни визначають актуальність обраної теми дослідження, яке дасть можливість розкрити сутність цього явища з погляду науки державного управління і сприятиме створенню теоретичного підґрунтя для прийняття рішень у сфері управління державними корпоративними правами.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження проводилося відповідно до комплексного наукового проекту “Державне управління та місцеве самоврядування” Національної академії державного управління при Президентові України за темою “Методологічні та інституційні засади державного регулювання економіки” (ДР №0103U006821). Роль автора дисертації полягала в дослідженні формування організаційної структури системи управління державними корпоративними правами.

Мета й завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є науково-теоретичне обґрунтування необхідності формування й використання системи управління держав-ними корпоративними правами як механізму держави щодо регулювання умов суспільного розвитку.

Реалізація мети дослідження передбачає вирішення таких основних завдань:

-

зробити системний аналіз теоретичних джерел, законодавчої та нормативної бази з предмета дослідження;

-

дослідити роль державного корпоративного підприємництва в умовах ринкової трансформації відносин власності;

-

уточнити поняття та сутність управління державними корпоративними правами;

-

охарактеризувати стан розвитку системи управління державними корпо-ра-тивними правами в Україні;

-

визначити мету системи управління державними корпоративними правами;

-

розкрити особливості оцінки ефективності управління державними корпоративними правами;

-

обґрунтувати шляхи вдосконалення системи управління державними корпоративними правами;

-

сформулювати концептуальні засади та принципи розвитку системи управління державними корпоративними правами в Україні.

Об’єкт дослідження - система управління державними корпоративними правами.

Предмет дослідження - теоретико-методологічні засади формування системи управління державними корпоративними правами в Україні.

Гіпотеза дослідження базується на припущенні, що теоретичні розробки, висновки та рекомендації, наведені в дисертаційному дослідженні, сприятимуть формуванню ефективної державної політики щодо управління державними корпоративними правами, а виявлені особливості, концептуальні засади й принципи будуть покладені в основу формування відповідної системи й забезпечать підвищення її ефективності.

Методи дослідження. Дисертаційне дослідження побудоване на застосуванні комплексу взаємодоповнюючих наукових методів, спрямованих на отримання об’єктивних результатів. Аналіз теоретичних джерел з предмета дослідження через виявлення, відбір, класифікацію, систематизацію та узагальнення матеріалу дав змогу зробити висновок щодо низького рівня розробленості проблеми й, відповідно, необхідності застосування методу дедукції. Останній дозволив перейти від аналізу наукових підходів щодо ролі держави в економічному житті країни до визначення ролі державного підприємництва в процесах суспільного відтворення, виокремити роль підприємств із змішаною формою власності й визначити сутність поняття “управління державними корпоративними правами”. Застосування системно-історичного, системно-елементного та системно-прогностичного аспектів аналізу в поєднанні з аналізом державної політики дозволило дослідити систему управління державними корпоративними правами як цілісне утворення, оцінити стан розвитку, визначити мету, розглянути складові та запропонувати шляхи підвищення ефективності цієї системи. Методологічну базу дослідження доповнюють положення теорії державного управління, її базові концепції та принципи.

Інформаційною базою дослідження є закони та підзаконні акти, нормативні документи органів виконавчої влади, публікації, матеріали науково-практичних конференцій, дані статистичної звітності, звіти підприємств.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що:

уперше:

-

здійснено цілісний науковий аналіз процесу формування системи управління державними корпоративними правами в Україні як державного механізму управління;

-

доведено, що метою системи управління державними корпоративними правами має бути сприяння зростанню рівня соціально-економічного розвитку країни шляхом державного корпоративного підприємництва як цілеспрямованої діяльності, скоординованої з іншими механізмами управління;

-

визначено особливості оцінки ефективності управління державними корпоративними правами, що дозволяє змінити методологічний підхід до цієї оцінки та сформувати об’єктний склад системи відповідно до її мети;

-

сформульовано концептуальні засади та принципи розвитку системи управління державними корпоративними правами як методологічну основу її вдосконалення;

набуло подальшого розвитку обґрунтування необхідності:

-

використання підприємств із змішаною формою власності не тільки як джерел отримання прибутку, а й інструментів державної політики щодо вирішення соціально-економічних потреб суспільства;

-

визнання особливого статусу держави як суб’єкта корпоративного управління, що забезпечить для неї можливість встановлення спеціального права (“золотої акції”) в підприємствах, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, але приватизуються, для збереження контролю та відповідальності держави за їх діяльністю;

уточнено визначення та розкрито сутність “управління держав-ними корпоративними правами”. Авторське визначення підкреслює державницький характер цього управління і складає мотиваційну основу встановлення спеціальних прав для держави як суб’єкта корпоративного управління;

-

обґрунтовано пропозиції щодо вдосконалення системи управління державними корпоративними правами, зокрема: щодо формування державної політики у відповідній сфері, стратегії розвитку цієї системи, її організаційно-правового забезпечення, підвищення ефективності діяльності суб’єктів господарювання з державними корпоративними правами, що дозволяє підви-щити ефективність управління державними корпоративними правами як на макро-, так і на мікрорівні.

Практичне значення одержаних результатів. Матеріали дослідження розширюють науково-методологічну базу формування системи управління державними корпоративними правами. Виявлені й проаналізовані особливості розвитку системи мають практичне значення для вдосконалення її організаційно-правового забезпечення й суб’єкт-об’єктного наповнення. Результати дослідження можуть бути використані: для наукового забезпечення формування та провадження державної політики трансформації відносин власності; для розробки й удосконалення організаційно-правової та методологічної основи з управління державними корпоративними правами; у написанні підручників, курсів лекцій, методичних матеріалів, навчальних посібників для студентів вищих навчальних закладів, підготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів; як основа перспективних досліджень, зокрема з визначення найбільш ефективних схем управління в державному секторі економіки, механізмів підвищення ефективності підприємств з державною часткою власності, застосування інститутів державного представництва тощо.

Окремі положення й результати дослідження використані при розробці Програми розвитку фондового ринку України на 2001-2005 роки та затверджених на її основі Указом Президента України “Про додаткові заходи щодо розвитку фондового ринку України” від 26.03.2001 р. №198/2001 Основ-них напрямів розвитку фондового ринку України на 2001-2005 роки, проекту Концепції розвитку корпоративного управління в Україні (Довідка про впрова-дження результатів №100/25576 від 12.12.2003 р.); Положення про порядок здійснення конкурсного відбору агентів з розміщення депозитарних розписок на державні акції на міжнародних фондових ринках, затвердженого Наказом ФДМУ від 31.07.2001 р. №1378 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21.08.2001 р. за №729/592, проектів нового “Порядку продажу пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, створених у процесі прива-ти-зації, що на-лежать державі, через механізм депозитарних розписок на міжна-родних фондових ринках” та “Порядку застосування опціонів для продажу пакетів акцій, що належать державі”, Концепції корпоративно-дивідендної політики держави (Довідка про впровадження результатів №10-13-15967 від 16.12.2003 р.); проектів Державної програми приватизації на 2004-2006 роки та Концептуальних засад підвищення ефективності управління державними корпо-ративними правами (Довідка про впровадження результатів №10-13-15968 від 16.12.2003 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійним дослі-джен-ням автора. Висновки, пропозиції та рекомендації, у тому числі ті, що характе-ри-зують наукову новизну, одержані автором особисто. Ідеї й розробки М.В.Чечетова, в співавторстві з яким було підготовлено статті, в дисертації не використовувались.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретико-методологічні положення й висновки дисертаційного дослідження доповідалися на міжнародних й українських науково-практичних конференціях, “круглих столах” і семінарах: “Державна регіональна політика та місцеве самовря-дування” (Київ, 2000), “Інструменти фондового ринку для залучення інвестицій” (Київ, 2001), “Державне управління в умовах інтеграції України в Європейський Союз” (Київ, 2002), “Права акціонерів, рівноправне ставлення і роль держави” (Київ, 2002), “Управління у державі ІІІ-го тисячоліття” (Львів, 2003), “Фінансова й промислова реструктуризація” (Сеул, 2003), “Прискорення економічного росту України: пріоритетні задачі” (Яремча, 2003), “Управління економікою в ринкових умовах в контексті стратегічних напрямів розвитку України до 2011 року” (Харків, 2003), “Ринки капіталів країн СНД і Балтії” (Ялта, 2004), “Управління економікою в ринкових умовах в контексті стратегічних напрямів розвитку України” (Миколаїв, 2004), обговорювалися на робочих нарадах з питань управління державними корпоративними правами.

Публікації. Основні результати дисертаційного дослідження викладені в сімнадцяти наукових працях, у тому числі в дев’яти статтях у фахових наукових журналах і збірниках наукових праць та чотирьох публікаціях у матеріалах науково-практичних конференцій.

Структура й обсяг дисертації. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Повний обсяг дисертації - 252 сторінки, у тому числі: список використаних джерел - на 34 сторінках; додатки - на 47 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано мету й основні завдання, наукову новизну роботи, розкрито теоретичне та практичне значення отриманих результатів, подано загальну характеристику дисертації в рекомендованій ВАК послідовності.

У першому розділі - “Управління державними корпоративними правами як предмет наукового дослідження” - зроблено аналіз наукової літератури, розкрито методологічні засади дослідження, визначено поняття та сутність управління державними корпоративними правами. Роль системи управління державними корпоративними правами в умовах трансформації форм та відносин власності розглянуто крізь призму ролі держави як регулятора пропорцій суспільного відтворення, зокрема гаранта соціальної захищеності.

Аналіз літератури показав, що рівень розробленості проблеми з предмета дослідження є недостатнім, наявна наукова база характеризується фрагмен-тарністю й відсутністю системного підходу до вивчення проблеми, тому дослідження формування системи управління державними корпора-тивними правами як державного механізму управління має заповнити основні теоретичні прогалини та створити наукове підґрунтя для вдосконалення системи управління державними корпоративними правами в Україні.

Основними методологічними принципами дослідження обрано такі:

-

ступінь вивченості явища: дослідження має враховувати не тільки теоретичні та практичні розробки, які прямо чи опосередковано стосуються управління державними корпоративними правами, а й першоджерела, які складають теоретичне підґрунтя для цих розробок, що відкриває поле для більш повного та критичного сприйняття наявної наукової бази;

-

діалектична єдність і суперечливість явища: система управління державними корпоративними правами розглядається в динамічному розвитку як органічна складова державного впливу на економічні процеси через застосування корпоративних прав щодо окремих суб’єктів господарювання;

-

ідеологічна підпорядкованість інтересам суспільства: дослідження виходить з того, що система управління державними корпоративними правами в Україні має бути складовою системи впливу держави на створення умов суспільного відтворення і сприяти реалізації конституційного положення щодо соціальної спрямованості економіки;

-

правова (юридична) відповідність явища: якщо отримані результати не вписуються в чинну законодавчу базу, це не може бути перепоною для їх впровадження, навпаки, саме результати наукового дослідження мають бути підґрунтям для вдосконалення правового поля;

-

інституціональне оформлення явища: розробка теоретико-методоло-гічного підґрунтя управління державними корпоративними правами як будь-якого явища у сфері державно-управлінської діяльності має передбачати та враховувати можливі наслідки щодо інституціональних змін у відповідних схемах та структурах;

-

реальність застосування результатів дослідження: зміст, характер та значущість дослідження визначаються можливістю застосування його резуль-татів на практиці або в подальших дослідженнях.

Необхідність задоволення економічних потреб суспільства й забезпе-чен-ня соціальних гарантій має бути ідеологічним чинником побудови сис-те-ми державного регулювання економіки - сукупності інститутів, форм, ме-то-дів та інструментів, за допомогою яких держава впливає на суб’єкти господа-рювання й ринкову кон’юнктуру. Побудова структури цієї системи залежить від розвитку форм та відносин власності в конкретній державі.

Зіставлення можливостей ринкових і державних механізмів управління дозволило дійти висновку щодо об’єктивної необхідності втручання держави в економіку країни. За умови регулюючого впливу держави позитивні функції ринку роблять його ефективною системою, а державна політика, спря-мована на створення самодостатньої макросистеми, забезпечує якість перетворень. При цьому використання державою ринкових механізмів для виконання її природних функції розширює арсенал механізмів державного впливу.

Визначення поняття “управління державними корпоративними правами” на тому рівні, який би розкривав сутність цього явища, відсутнє як на законодавчому рівні, так і в науковій літературі, що зумовлює різні підходи до його тлумачення. Це управління пов’язане з формуванням і реалізацією макроекономічної політики та з діяльністю держави на загальних засадах з іншими партнерами щодо корпоративного управління.

На підставі аналізу сутності понять “корпоративні права”, “управління корпоративними правами”, “державне управління” та “управління об’єктами державної власності” синтезовано визначення поняття “управління держав-ними корпоративними правами”, що сформульоване як один з державних механізмів управління, що реалізується державою через корпоративну участь в суб’єктах господарювання, сутність якого полягає у здійсненні державними органами або залученими особами функцій з управління діяльністю цих суб’єктів у межах прав, визначених їх статутом та чинним законодавством з метою задоволення суспільних інтересів. Таким чином, управління державними корпоративними правами не є виключно сукупністю дій та відносин, що виникають унаслідок набуття державою можливості тим чи іншим чином впливати на діяльність під-приємств залежно від розмірів пакетів акцій у статутних фондах. Це цілеспрямована діяльність держави, пов’язана з визначенням мети управління, сфери здійснюваного впливу, структури та обсягу прав і організаційних механізмів їх реалізації.

Виходячи з того, що правомочності власника визначаються суспільним характером відносин, суб’єктом яких він виступає, а ступінь загальносуспільної значу-щості об’єкта привласнення є визначальним критерієм встановлення прав та обов’язків щодо нього, зроблено висновок, що державна й приватна форми власності відрізняються саме набором цих прав та обов’язків, оскільки характер обов’язків держави відносно всього суспільства є визначальною величиною щодо встановлення прав для держави як власника. Говорити про право власності щодо суб’єкта корпоративного управління можна тільки в межах норм, які встановлюються господарським правом і статутом суб’єкта господарювання, тому зрозуміло, що ефективність держави як суб’єкта корпоративного управління визначається складом прав, які їй належать у суб’єктах господарювання. Отже, склад цих прав має забезпечувати управлінський вплив вагомий настільки, щоб завдяки йому було можливо скоординувати дії суб’єктів господарювання на задоволення не тільки поточних, а й майбутніх потреб суспільства. Суспільнозначущий характер управ-ління державними корпоративними правами складає мотиваційну основу встановлення спеціального права “золотої акції” для держави як суб’єкта корпоративного управління і визначає режим правовідносин щодо тих чи інших підприємств із змішаною формою власності. Отже, специфіка державних корпоративних прав полягає в можливості застосування спеціального права держави (“золотої акції”) щодо конкретних суб’єктів господарювання відпо-відно до їх статусу, що є привілеєм держави відносно інших акціонерів.

Виходячи з того, що місце та роль тієї чи іншої системи в структурі державного управління визначається її впливом на стан суспільних відносин та соціально-економічне становище країни, реалізація мети дослідження потребує теоретичних узагальнень щодо ролі державного підприєм-ництва та його корпоративної форми; аналізу нормативно-правової бази становлення та розвитку системи управління державними корпоративними правами, що дозволить виявити особливості й тенденції розвитку організаційно-правової структури та форму-вання суб’єкт-об’єктного складу системи управління державними корпоратив-ними правами та запропонувати шляхи підвищення її ефективності.

У другому розділі - “Становлення та розвиток системи управління державними корпоративними правами в Україні”, - виходячи з особливостей макроекономічного трансформування інститутів та відносин власності, визначено роль державного підприємництва в економіці країни, розкрито значущість та особливості державного корпоративного підприємництва, зроблено аналіз норма-тивно-правової бази становлення та розвитку організаційно-правової структури системи управління державними корпоративними правами.

Аналіз проблем інституціоналізації приватної власності в Україні в контексті досвіду країн світу дозволив зробити висновок, що завдання політики й економіки ще на початку ринкових перетворень мало полягати не в орієнтації на повне роздержавлення, а в структуруванні всього виробничого сектора шляхом виокремлення підприємств, які мали залишитися в державній власності, які необхідно було приватизувати повністю, а в яких залишити за державою можливість корпоративного управління. За таких умов можна було досить швидко законодавчо, організаційно-методологічно та економічно наблизитися до країн з розвинутими ринковими відносинами, в яких дифузія державної власності шляхом її часткової приватизації та денаціоналізації призвела до широкого використання інтеграційної форми підприємництва в підприємствах із змішаною (державно-приватною) формою власності. На підставі аналізу зарубіжного досвіду зроблено висновок, що ці підприємства є наслідком розвитку відносин власності, це характерна риса країн з розвинутими ринковими відносинами, яка дозволяє нівелювати вади та підсилювати переваги державного та приватного методів господа-рювання, породжуючи нові економічні якості та соціальні можливості. Отже, необхідно визнати не тільки доцільність існування певного кола підприємств із змішаною формою власності, а й історичну необхідність та економічну обумовленість їх використання як інструментів державної політики.

Доведено, що вітчизняне господарське право потребує корегування стосовно визначення змісту та сутності понять “державне підприємство” та “підприємство із змішаною формою власності”, уніфікації цих понять з міжнародним законодавством та розширення можливостей державного корпоративного підприємництва у сфері соціально-економічного регулювання. Навіть за умови входження до корпоративного капіталу державна власність не може позбутися своїх природних завдань - забезпечення суспільних потреб. Це створює для держави як суб’єкта корпоративного управління умови подвійного режиму: перший випливає з суспільного характеру й призначення державної власності щодо реалізації державою її соціальних функцій. Другий повязаний із необхідністю узгоджувати позицію держави з прагненнями приватних партнерів щодо корпоративного управління. Тут держава виступає як приватний власник і її правосуб’єктність визначається розміром пакету акцій відповідно до законо-давства та статуту підприємства. Цей дуалізм зумовлює відмінність держави від інших власників товариства, цілі та мотиви участі яких у корпоративному управлінні спрямовані виключно на отримання прибутку. Відстоюється думка, що державне корпоративне підприємництво являє собою вплив на суб’єкти господарювання, характер якого має відповідати статусу суб’єктів впливу й бути достатнім для спрямування їх діяльності відповідно до інституціональних завдань держав-ної власності. Це і має бути теоретико-методо-логіч-ним підґрунтям для цілепокладання й організаційно-правового забезпечення системи управління державними корпоративними правами.

Докладний ретроспективний аналіз нормативно-правової бази за предметом дослідження дозволив дійти висновку, що організаційно-правове забезпечення системи управління державними корпоративними правами здійснюється в контексті приватизаційних процесів і характеризується відсут-ністю стратегії розвитку системи, а також закону, який регламентує діяльність її суб’єктів і визначає основні поняття, терміни та цілі. Мають місце: брак спеціально підготовлених кадрів, здатних знайти важелі впливу та удоско-налити механізми управління; недостатнє використання інституту уповноважених осіб та слабка мотивація представ-ників держави щодо результатів діяльності підприємств; недосконалість механіз-мів відповідальності за порушення умов та завдань з управління тощо.

Системно-історичний аналіз нормативно-правової бази з регламентації організаційного забезпечення системи управління державними корпоративними правами показав, що вищим органом системи є Кабінет Міністрів України, провадження політики здійснює Фонд державного майна України, на міністерства та відомства покладено організаційно-функціональні повнова-ження щодо обґрунтування необхідності закріплення державних корпоративних прав та здійснення управління цими правами у відповідних галузях або функціональних напрямах, а безпосереднє управління здійснюється через інститути відповідальних представників та уповноважених осіб.

Структурно-прогностичний аналіз дозволив дійти висновку щодо необхідності створення окремого організаційного центру системи управління дер-жав-ними корпоративними правами рівня центрального органа виконавчої влади зі спеціальним статусом, підпорядкованого КМУ, окреслення його завдань, відмежування їх від завдань інших органів та наділення його відпо-відними повноваженнями. Зроблено теоретичне узагальнення, що потреба у відокрем-леному організаційному центрі виникла в процесі еволюції системи як цілісного утворення, яке потребує більш високого рівня ієрархічної орга-нізованості.

Отримані результати показали необхідність моделювання впливу системи на розв’язання економічних та соціальних проблем, розробки концептуальних засад і принципів її розвитку та обґрунтування шляхів підвищення її ефективності. Цьому й присвячено наступний розділ.

У третьому розділі - “Обгрунтування шляхів удосконалення системи управління державними корпоративними правами” - визначені концептуальні засади й сформульовано принципи розвитку системи управління державними корпоративними правами, розкрито особливості оцінки ефективності управління державними корпоративними правами, запропоновано шляхи підвищення ефективності системи, доведено доцільність запровадження інституту “золотої акції” як механізму забезпечення спеціальних прав держави.

Ефективність системи управління державними корпоративними правами залежить від організації її роботи та від дієвості відповідних правових механізмів. На сьогодні діяльність з управління державними корпоративними правами є неефективною. Це означає, що неефективно функціонує держава як акціонер у межах певного інституціонального та правового середовища, яке нею ж і створюється. Враховуючи те, що відповідність умов функціонування його цілям є визначальним щодо цілезабезпечення, можна говорити про неефективність держави як системи впливу на об’єкти управління зокрема шляхом формування організаційно-правової бази, спроможної забезпечити її ефективну діяльність як акціонера.

Оцінка стану концептуального забезпечення управління державними корпоративними правами, законодавчо закріплених обмежень і спрямувань та аналіз сукупності проблем дозволили дійти висновку про необхідність корегування системи шляхом прийняття концепції, яка повинна визначити мету та принципи розвитку системи, цілі закріплення за державою корпоративних прав, засади дивідендної політики держави, механізми участі представників держави в органах управління товариств, залучення та відсто-ронення осіб, що здійснюють управління державними корпоративними правами, підвищення кадрового потенціалу системи та стратегію подальшого її розвитку. Концепція має враховувати як особливості корпоративного управління, так і стратегічні напрями розвитку економіки України, в контексті яких мають бути визначені шляхи вдосконалення системи та підвищення її ефективності. При цьому запропоновано таку методологічну основу розробки концепції:

-

постановка цілей передує формуванню об’єктного складу системи;

-

особливості об’єктів управління, їх значущість щодо досягнення цільової ефективності системи визначають рівень організаційної складової системи та статус суб’єктів управління;

-

правова форма забезпечення впливу (закріплення пакету акцій певного рівня або застосування права “золотої акції”) є похідною від статусу об’єктів системи.

Таким чином, запропонований методологічний підхід передбачає, що оптимізація об’єктного складу системи є передумовою досягнення цільової ефективності управління державними корпоративними правами.

Показано, що система управління держав-ними корпоративними правами є об’єктивно необхідним явищем, яке потребує формування ідеології, теорії та методології розвитку з урахуванням визнаних теоретич-них конструкцій, історичних і ситуативних умов та стратегії розвитку країни. Виходячи з того, що практика обмеження державного впливу на економіку країни за відсутності альтернатив з боку ринкових механізмів закриває можливості для позитивної динаміки суспільного розвитку, зроблено висновок, що в умовах трансформації форм та відносин власності саме система управління державними корпоративними правами має бути тим державним механізмом управління, який, поєднуючи в собі елементи як адміністративних, так і ринкових механізмів впливу, дозволить нівелювати вади перехідного періоду. Забезпечення дієвості цього механізму потребує насамперед відповідного об’єктного наповнення системи, тобто розмір пакетів акцій та зміст державних корпоративних прав мають визначатися в розрізі галузей та певних підприємств, їх значущості для економіки й безпеки держави.

Аналіз політики реформування державного сектора економіки України дозволив виявити принципову теоретичну та методологічну хибність форму-вання об’єктного складу системи управління державними корпоративними правами за залишковим принципом, де саме управління розглядається як вимушена функція на шляху до повної приватизації підприємств. Стихійний продаж пакетів акцій, що належать державі, зокрема в підприємствах, які мають стратегічне значення для її економіки та безпеки, призводить до зниження потенціалу цієї системи. Станом на 01.01.2004 р. держава була власником пакетів акцій у 1414 відкритих акціонерних товариствах, проте тільки 279 з них давали можливість контролювати діяльність цих товариств, а розмір 495 пакетів акцій був менше 25%.

Ключову роль при ухваленні рішень щодо продажу відіграє методоло-гіч-ний підхід до визначення критеріїв оцінки ефективності управління держав-ними корпоративними правами за фінансово-економічними показниками діяльності підприємств. На підставі зіставлення аналітичних матеріалів та теоретичних підходів щодо оцінки ефективності в державному секторі економіки зроблено висновок, що мікроекономічні показники не можна вважати достатнім критерієм при оцінці ефективності управління державними корпоративними правами. Воно потребує оцінки з огляду на сутність та інституціональні завдання саме державної власності, для якої мікро-економічні показники відіграють підпорядковану роль стосовно необхідності забезпечення зайнятості в регіоні або функціонування в тому спектрі галузей, які з тих чи інших причин є малорентабельними й навіть збитковими, непривабливими для приватного капіталу. Мікроекономічні показники господарської діяльності дозволяють судити тільки про порівняну життєздатність підприємств і не розкривають причин, за яких у державному секторі поруч з рентабельними продовжують функціонувати й збиткові суб’єкти господарювання. Для управління державними корпоративними правами, як і для державного підприємництва взагалі, незалежно від форми його організації, головним критерієм ефективності має бути оцінка того, наскільки успішно реалізуються макроекономічні завдання, які відповідають системі орієнтирів державної регулюючої політики. Соціально-економічні потреби суспільства та недостатність ринкових механізмів впливу для їх задоволення є вихідними положеннями щодо формування завдань для системи управління державними корпоративними правами, ступінь вирішення яких і має бути критерієм оцінки її ефективності. Таким чином, цей критерій можна визначити як інтегрований показник узгодженості результату функціонування системи управління державними корпоративними правами з визначеною для неї метою.

Позиція держави як суб’єкта відносин власності, результати діяльності якого є значущими на рівні всього суспільства, не завжди збігається з позицією ринку, основним призначенням якого є забезпечення конкурентоспроможності суб’єктів господарювання, тому ефективність макросистеми залежить від її здатності використовувати механізми державного та ринкового регулювання, визначати правила поведінки, створювати умови господарювання, коорди-ну-вати діяльність її суб’єктів та регулювати відносини власності таким чином, щоб отриманий результат задовольняв як прагнення окремих осіб, так і суспіль-ства в цілому. Отже, метою системи управління державними корпоративними правами має бути сприяння зростанню рівня соціально-економічного розвитку країни шляхом державного корпоративного підприємства як цілеспрямованої діяльності, скоординованої з іншими державними механізмами управління.

Досягнення суспільних цілей через механізм державного корпоративного підприємництва можливе тільки за умов побудови системи управління державними корпоративними правами, здатної забезпечити баланс цілей соціально-економічного розвитку держави й комерційних інтересів приватних власників. Запропоноване в дисертації структурування системи за характером право-відносин дозволяє розглядати діяльність держави як акціонера в контексті її діяльності як системи організації суспільної влади та дає методологічну основу для впровадження спеціального права держави (“золотої акції”) у під-приємствах, які мають стратегічне значення для її економіки та безпеки.

Доведено необхідність зміни парадигми управління державними корпора-тивними правами від функції щодо окремих підприємств до системи - цілісного утворення з встановленими цілями й завданнями, якому належить чітко визначене місце в системі державного управління. Зміна парадигми спонукає до відмови від намагань вирішити проблеми управління на рівні окремих підприємств і зрозуміти її значущість на рівні держави в цілому, а отже, й різницю між обов’язками держави та обов’язками інших учасників корпоративних відносин і, відповідно, необхідність визнання та правової регламентації особливого статусу держави як суб’єкта корпоративного управління. Цей статус дасть можливість відмежувати діяльність держави як звичайного акціонера, що діє на паритетних засадах з іншими акціонерами з метою отримання прибутку, від її діяльності як системи організації суспільної влади, метою якої є забезпечення умов суспільного розвитку, й визнати доцільність закріплення за державою спеціальних прав щодо певної частини суб’єктів господарювання

Визначено, що суспільно-політичні принципи та принципи державно-управлінської діяльності мають бути покладені в основу прийняття та провадження рішень у системі управління державними корпоративними правами. Передусім, це принципи законності, об’єктивності та прозорості. Крім того, розвиток системи потребує дотримання принципів, які сприятимуть формуванню системи, спроможної виконувати свої функції в системі державного управління та досягати визначених цілей в умовах реалій сьогодення з урахуванням перспектив майбутнього. У роботі визначено та дано змістовне наповнення таких принципів розвитку системи управління державними корпоративними правами: системності, концептуальної забез-пе-ченості, цілеспрямованості, наукової обґрунтованості, узгодженості інтересів, пріоритетності, плановості, оптимальної достатності, адаптації, ефективності.

ВИСНОВКИ

Проведене дисертаційне дослідження й узагальнення його результатів підтверджують, що поставлені завдання реалізовані й мета досягнута.

Дослідження дозволило зробити такі висновки й рекомендації.

1. Аналіз літератури з питань управління державними корпоративними правами показав, що стан розробленості досліджуваної проблеми характе-ризується фрагментарністю й відсутністю системного підходу до її вивчення. Це, а також характер суспільних відносин, пов’язаних із сучасним станом економіки країни, визначають актуальність системного дослідження для створення теоретико-методологічного підґрунтя формування ефективної системи управління державними корпоративними правами в Україні.

2. Інститут змішаного підприємництва є тим інтеграційним механізмом, який дозволяє нівелювати вади та підсилювати переваги державного й приватного методів господарювання та регулювати діяльність підприємств не шляхом адміністративного впливу, а через застосування важелів корпора-тивного управління з метою вирішення загальнонаціональних проблем.

Напрями державної корпоративної активності визначаються з огляду на сутність та інституціональні завдання державної власності, виходячи з того, що вона є необхідним елементом системи державного регулювання в цілому, а не виключно капіталом, спроможним породжувати додану вартість. Відповідно, склад прав держави як суб’єкта корпоративного управління визначається загальнозначущим характером обов’язків держави як системи забезпечення умов суспільного розвитку.

3. Управління державними корпоративними правами - це один із державних механізмів управління, що реалізується державою через корпо-ративну участь у суб’єктах господарювання, сутність якого полягає у здійсненні державними органами або залученими ними особами функцій з управління діяльністю цих суб’єктів у межах прав, визначених їх статутом та чинним законодавством з метою задоволення суспільних інтересів. Управління державними корпоративними правами не є виключно сукупністю дій та відносин, що виникають унаслідок набуття державою можливості тим чи іншим чином впливати на діяльність підприємства залежно від розміру пакету акцій у його статутному фонді. Це цілеспрямована діяльність держави, пов’язана із визначенням мети управління, сфери здійснюваного впливу, структури та обсягу прав й організаційних механізмів їх реалізації.

4. Дієвість державних рішень щодо формування системи управління державними корпоративними правами (визначення організаційного центру системи, функціонування інститутів державного представництва, кадрове забезпечення тощо) визнати достатньою неможливо. Організаційне та норма-тивно-правове забезпечення системи здійснюється в контексті приватизаційних процесів і характеризується відсутністю стратегії її розвитку, а також закону, який розкривав би основні поняття, механізми та цілі управління. Існує невизначеність правового статусу підприємств із змішаною формою власності та неврегульованість проблеми закріплення за державою спеціального права (“золотої акції”). Зміст поняття “державне підприємство” в Україні не відповідає міжнародній практиці в частині віднесення до “державних” підприємств незалежно від розміру пакетів акцій, що належать державі, за умови збереження за нею контролю за їх діяльністю.

5. Метою системи управління державними корпоративними правами має бути сприяння зростанню рівня соціально-економічного розвитку країни шляхом державного корпоративного підприємництва як цілеспрямованої діяльності, скоординованої з іншими механізмами управління.

6. Головним критерієм оцінки ефективності управління державними корпо-ративними правами визначено інтегрований показник узгодженості результату функціонування системи управління державними корпоративними правами із встановленою для неї метою. Таким чином, рівень зростання показників соціально-економічного становища країни визначає рівень ефективності системи управління державними корпоративними правами. Відповідно, особливість оцінки ефективності цього управління полягає в необхідності його здійснення за ступенем впливу всієї системи управління державними корпоративними правами на загальний стан соціально-економічного розвитку країни.

7. Ефективне вирішення проблем у сфері управління державними корпо-ративними правами потребує:

-

формування державної політики щодо ролі системи управління державними корпоративними правами як складової механізмів державного управління з урахуванням досвіду країн з розвиненими ринковими відносинами та історичної складової розвитку українського суспільства;

-

визначення концептуальних засад закріплення за державою пакетів акцій у суб’єктах господарювання;

-

прийняття концепції розвитку системи управління державними корпора-тивними правами, узгодженої з державною програмою розвитку державного сектора економіки, яка б визначала: цілі й принципи управління; організаційно-правові механізми їх реалізації; критерії оцінки ефективності управління; стратегію розвитку цієї системи;

-

вдосконалення та забезпечення дієвості законодавства з регулювання відносин власності з урахуванням особливостей правовідносин у сфері управ-ління державними корпоративними правами;

-

виваженої політики щодо визначення оптимального обсягу державних корпоративних прав, а також організаційно-правових форм забезпечення контролю держави за діяльністю ключових підприємств, застосування диферен-ційованого підходу в питаннях інвестування та реінвестування, банкрутства й санації, податкового тиску та дивідендної політики;

-

зміни парадигми управління державними корпоративними правами від функції щодо окремих підприємств до системи - цілісного утворення із встановленими цілями й завданнями, якому належить чітко визначене місце в системі державного управління;

-

визнання на політичному рівні необхідності використання державного корпоративного підприємництва як інструменту державної політики у створенні умов суспільного розвитку.

8. Шляхами підвищення ефективності суб’єктів господарювання з дер-жавними корпоративними правами визначено:

-

вплив на керівництво підприємств із державною часткою через засоби та можливості корпоративного контролю, професійного аудиту та системи стимулів, зокрема механізму опціонів;

-

підвищення корпоративної культури через продаж пакетів акцій, які нале-жать державі, на міжнародних фондових ринках, що передбачає необ-хід-ність розкриття інформації про підприємства за вимогами міжнародних стандартів;

-

підвищення прозорості діяльності підприємств шляхом запровадження оптимальної системи звітування;

-

затвердження та контроль виконання планів діяльності
Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО МЕДИКАМЕНТОЗНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ В УМОВАХ МЕДИЧНОГО СТРАХУВАННЯ - Автореферат - 22 Стр.
ЗАКОНОМІРНОСТІ ЛОКАЛІЗАЦІЇ ГІДРОТЕРМАЛЬНОЇ ЗОЛОТОРУДНОЇ МІНЕРАЛІЗАЦІЇ ЗЕЛЕНОКАМ’ЯНИХ СТРУКТУР СЕРЕДНЬОГО ПРИДНІПРОВ’Я УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА ВІДНОСНО СИСТЕМ РОЗЛОМІВ - Автореферат - 28 Стр.
ЗОЛЬ-ГЕЛЬ СИНТЕЗ І ВЛАСТИВОСТІ ІОНІТІВ НА ОСНОВІ СКЛАДНИХ ФОСФАТІВ БАГАТОВАЛЕНТНИХ МЕТАЛІВ І КРЕМНЕЗЕМУ - Автореферат - 23 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ - Автореферат - 22 Стр.
ВПЛИВ БІОТИЧНИХ ТА АБІОТИЧНИХ ФАКТОРІВ НА ПЕРСИСТЕНЦІЮ ТА БІОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗБУДНИКА ДИФТЕРІЇ - Автореферат - 24 Стр.
СИНТЕЗ ТА БІОЛОГІЧНА АКТИВНІСТЬ НОВИХ 1,4-БЕНЗО- і 1,4-НАФТОХІНОНІВ З АМІНОКИСЛОТНИМИ ТА ГЕТЕРОЦИКЛІЧНИМИ ФРАГМЕНТАМИ - Автореферат - 23 Стр.
ПРИКЛАД ЯК ТИП ТЕКСТУ: ЛІНГВОСТИЛІСТИЧНІ ТА ПРАГМАТИЧНІ АСПЕКТИ (на матеріалі англійської дидактичної літератури) - Автореферат - 28 Стр.