У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ І МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН

ЖУРАВЛЬОВ ОЛЕГ СЕРГІЙОВИЧ

УДК: 339.732

РОЗВИТОК МІЖНАРОДНИХ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ

В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ

Спеціальність 08.05.01. –

світове господарство і міжнародні економічні відносини

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

КИЇВ – 2004

Дисертацією є рукопис

Робота виконана у відділі міжнародних валютно-фінансових відносин Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України

Науковий керівник: Плотніков Олексій Віталійович,

доктор економічних наук, професор,

завідувач відділу міжнародних валютно-фінансових

відносин Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України

Офіційні опоненти: Мельник Олексій Михайлович,

доктор економічних наук, професор кафедри політекономії обліково-економічних факультетів Київського національного економічного університету

Софіщенко Ірина Ярославівна,

кандидат економічних наук, доцент

кафедри зовнішньоекономічної діяльності Київського

національного торговельно-економічного університету

Провідна установа: Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кафедра міжнародних валютно-кредитних і фінансових відносин

Захист відбудеться „ 2 ” листопада 2004 року о 14.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.176.01 Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України за адресою: 01030, Київ-30, вул. Леонтовича, 5

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України за адресою: 01030, Київ-30, вул. Леонтовича, 5

Автореферат розісланий „ 28 ” вересня 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради А.М. Хахлюк

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Останні десятиріччя розвитку світового господарства та міжнародних економічних відносин характеризувалися значним ступенем глобалізації, перебудовою механізму державного регулювання та революційними змінами в інформаційних технологіях. Все це призвело до значних структурних зрушень в фінансових механізмах розвинутих країн світу. Оскільки банківські системи окремих країн, інтегруючись у світову фінансову систему відіграють вирішальну, інституційну роль у розвитку міжнародних економічних відносин, то такі позитивні зміни не могли не призвести до відповідних зрушень у розумінні ролі міжнародної банківської діяльності.

Актуальним аспектом міжнародної банківської діяльності починаючи з 80-х років минулого століття стає нівелювання розбіжностей між банківськими та небанківськими інститутами, що має особливе значення саме на світових фінансових ринках. Однією з позитивних рис такого нівелювання є спроба уніфікації та нормалізації спільної взаємодії країн з різними фінансово-правовими системами.

За останні 10 років міжнародні банківські установи під тиском значної конкуренції у банківському середовищі та з боку небанківських фінансових інститутів були вимушені значно знизити доходність власних операцій та звернутися до географічного розширення інтересів і операцій. У зв’язку з відомими політичними зрушеннями, новими ринками для банківських інституцій різних країн стали ринки фінансових послуг країн Східної Європи та СНД. Зарубіжні банківські установи досить активно розпочали процес входження на Східноєвропейський ринок через механізм представництв, філій, та купівлі місцевих банківських інститутів.

Україна з самого початку незалежності зіткнулася з необхідністю створення надійної банківської системи, яка б забезпечила достойний рівень фінансово-економічних перетворень у перехідній економіці. Використавши світовий досвід, нам вдалось створити цивілізовану дворівневу банківську систему, яка навчилась стабільно працювати в умовах перехідної економіки, світових валютних криз, нестабільності місцевого законодавства. Протекційні заходи НБУ значно обмежили коло іноземних банків, які мали намір розпочати свою діяльність в Україні. Це певним чином знизило конкурентоспроможність українських кредитних інститутів. На сьогодні Уряд України та НБУ розглядають можливості лібералізації банківського законодавства з метою допущення більшої кількості іноземних банків на внутрішній ринок.

Слід відзначити, що український фінансовий ринок досить сильно відрізняється від існуючого у розвинутих країнах. Макроекономічне прогнозування та прогнозування специфічних банківських показників можливе лише у короткотерміновому періоді (до одного року). Світові ж фінансові інституції будують свою роботу виходячи з середньо – та довготермінового прогнозування.

В умовах, коли українська банківська система завмерла в очікуванні масивної експансії іноземних банків на внутрішній ринок, вважаємо доцільним звернутися до можливості розгляду стратегій, які могли б застосувати українські банки для виходу на міжнародні (принаймі, європейські) ринки. Тому актуальність дисертаційного дослідження зумовлена не лише розробкою варіантів банківських стратегій на іноземних ринках, але й адаптації їх до умов країн з перехідним характером економіки, у т.ч. України.

Проблеми оперування банківських інститутів на міжнародних ринках, і, загалом, інтернаціоналізація банківської діяльності традиційно привертають увагу іноземних та вітчизняних вчених. Теоретичні, фундаментальні основи міжнародного стратегічного банківського менеджменту були закладені зарубіжними вченими М.Берретом, Е.Брігхемом, Н.Бріммером, Й.Гідді, М.Леві, Дж.Рейдером, У.Шарпом. Банківський маркетинг та стратегічний менеджмент знайшли своє відображення у загальних і специфічних працях Р.Джозлін, П.Діксона, А.Лестера, М.Портера, П.Роуза, Д.Хамфріз та інших. Праці українських вчених, таких як А.Гальчинський, В.Будкін, І.Бураковський, А.Мороз, Ю.Пахомов, М.Савлук, В.Суторміна, В.Фєдосов та російських – С.Гур’янова, Є.Жукова, В.Міловідова, Н.Миримської, А.Ширинської, орієнтовані на формування національних пріоритетів та особливостей розвитку банківської діяльності. А у більш широкому контексті проблеми інтернаціоналізації та стратегічного аналізу висвітлюються у працях А.Кредісова, Д.Лук’яненка, Є.Панченка, О.Плотнікова, А.Поручника, О.Рогача, А.Румянцева, В.Степаненка, А.Філіпенка.

Проте, на наш погляд, масштаби та рівень дослідження проблем розробки стратегії виходу саме українських фінансових інститутів на міжнародні ринки, є недостатніми. Важливо не лише зазначити можливі варіанти дій українських банків, але й піддати їх всебічному аналізу на предмет доцільності та оптимальності.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалась в межах науково-дослідної тематики відділу міжнародних валютно-фінансових відносин Інституту світової економіки та міжнародних відносин НАН України: “Світовий рух капіталу в умовах глобалізації” (№ державної реєстрації 0103U006312); „Валютно-фінансові аспекти глобалізації світової економіки” (№ державної реєстрації 0101U005097), та теми, що виконується на замовлення Міністерства науки і освіти України „Валютно-фінансовий аспект глобалізації світового господарства в контексті економічного розвитку України” (№ державної реєстрації 01.03.01/003228 1.3.5.6 від 01.04.2003).

Внесок автора полягає у дослідженні теоретичних основ розвитку міжнародних комерційних банків в умовах глобалізації та розробці практичних рекомендацій щодо оптимізації процесу інтеграції вітчизняної банківської системи до світового фінансового простору.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є виявлення сучасних тенденцій інтернаціоналізації банківської діяльності, розробка теоретичних та практичних засад системи стратегічного планування діяльності вітчизняних кредитно-фінансових установ на світових фінансових ринках.

Для досягнення мети було поставлено такі задачі:

§ показати сучасну структуру і динаміку розвитку фінансових ринків світу;

§ проаналізувати роль комерційних банків як основного елементу інституціонального забезпечення світової фінансової системи;

§ дослідити складові елементи портфелю міжнародних банківських послуг та проаналізувати видову структуру операцій міжнародних комерційних банків;

§ визначити поняття і різновиди міжнародних банківських стратегій;

§ всебічно розкрити основні етапи і концептуальні схеми стратегічного процесу міжнародного комерційного банку;

§ провести комплексне дослідження світового досвіду реалізації стратегій інтернаціоналізації комерційними банками;

§ розглянути та проаналізувати характеристики та основні показники діяльності банківської системи України;

§ здійснити оцінку готовності національних кредитно-фінансових установ до оперування на міжнародних ринках;

§ розробити альтернативні варіанти інтернаціоналізаційних стратегій для українських банків та надати практичні рекомендації щодо варіантів їх присутності на світових ринках, наголошуючи на можливих напрямах розвитку та диверсифікації портфелю послуг.

Об’єктом дослідження є глобальні світогосподарські процеси, які відбуваються в країнах ЄС, Північної Америки, Східноєвропейського регіону та України, та призводять до взаємної інтеграції та об’єднання національних економік.

Предметом дослідження є теоретичні та практичні аспекти функціонування та розвитку міжнародних комерційних банків в умовах глобалізації економіки.

Методи дослідження. Методологічною основою виступають загальнонаукові принципи пізнання соціально-економічних явищ і процесів, у тому числі системного аналізу, перехід від абстрактного до конкретного, поєднання аналізу та синтезу, економіко-математичного прогнозування. Широко використовувались графічні методи та ретроспективний аналіз.

В першому розділі використані методи дедукції та індукції. В другому розділі – методи аналізу та синтезу, перехід від абстрактного до конкретного. Третій розділ ґрунтується на емпіричному, статистичному та системних методах дослідження.

Теоретичною базою дослідження стали висновки, узагальнення вітчизняних і зарубіжних вчених стосовно проблем міжнародних фінансів і банківської діяльності. Дослідження також спиралося і на відповідні положення національного та зарубіжного банківського і фінансового законодавства, нормативно-правові документи. Було використано статистичні дані міжнародних фінансових організацій, дані монографічної та періодичної літератури, звітні матеріали закордонних і національних комерційних банків, НБУ, дослідження інвестиційних і консалтингових агенцій.

Наукова новизна дисертаційної роботи полягає у здійсненному комплексному аналізі глобального середовища розвитку міжнародного банківського бізнесу та у реальній оцінці стратегічного потенціалу і можливостей оперування національних кредитно-фінансових установ, як на сталих міжнародних фінансових ринках так і на ринках з перехідним характером економіки. Також у процесі наукового дослідження було сформульовано та обґрунтовано наступні положення, які конкретизують наукову новизну роботи, зокрема, автором:

· конкретизовано характер і особливості функціонування сучасного комерційного банка як основного елемента інституціонального забезпечення світової фінансової системи в умовах значної глобалізації фінансових ринків, активного усування бар’єрів між внутрішніми і міжнародними фінансовими ринками, революційних темпів фінансових інновацій. Зокрема, нами встановлено, що сучасні комерційні банки підтримують таку свою роль здійсненням мінімум трьох основних груп операцій: перевідні та розрахункові операції; кредитні та депозитні операції; валютні операції;

· вперше у вітчизняній літературі проведено ґрунтовний порівняльний аналіз портфелю міжнародних банківських послуг з урахуванням сучасної структури і динаміки розвитку фінансових ринків світу. Доведено, що конкурентноспроможній портфель повинен складатися з двох основних частин: традиційні послуги – послуги, що діють значний проміжок часу, задовольняють значне коло клієнтів, змінюються досить рідко, в основному, пристосовуючись до інформаційних нововведень; інноваційні послуги – це нові фінансові інструменти та технології, які з’являються в портфелі міжнародних банківських послуг для задоволення нових, зростаючих потреб клієнтів, що викликані революційними змінами в процесах міжнародної фінансової інтеграції;

· встановлено особливості механізму диверсифікованого росту міжнародних банків в умовах глобалізації. Визначено інструменти такого механізму: злиття та поглинання банківських та небанківських фінансових установ. Доведено існування п’яти варіантів стратегій, що є репрезентативними: стратегія світової мережі; стратегія великої кількості закордонних філій; стратегія однієї філії; стратегія представництв; стратегія кореспондентських зв'язків;

· вперше запропоновано основні етапи і концептуальні схеми реалізації стратегій інтернаціоналізації банківської діяльності виходячи з досвіду провідних світових кредитно-фінансових установ. Зокрема встановлено, що стратегія інтернаціоналізації банківської діяльності повинна включати наступні етапи: визначення стратегії; прийняття рішень про складові комплексу цілей; організація людських ресурсів; запровадження систем обробки інформації; оцінка ефективності функціонування; етап висновків про доцільність прийнятої стратегії;

· вперше узагальнено альтернативні варіанти інтернаціоналізаційних стратегій для українських банків виходячи із оцінки готовності національних кредитно-фінансових установ до оперування на міжнародних ринках, що була здійснена на основі характеристик та основних показників діяльності банківської системи України. Запропоновано комплексне застосування маркетингової стратегії прямування за клієнтом із застосуванням наступних організаційних стратегій у вказаній послідовності: на сучасному етапі – стратегія кореспондентських зв'язків; наступний етап – стратегія представництв; наступний етап – стратегія однієї філії, причому, перехід від однієї організаційної стратегії до іншої повинен обумовлюватися розвитком діяльності клієнтів банку на міжнародних ринках.

Практичне значення одержаних результатів полягає в можливому використанні розроблених автором методичних рекомендацій у роботі провідних кредитно-фінансових установ України, в процесі розробки стратегій виходу на ринки Європи та Північної Америки.

Висновки та практичні рекомендації, отримані в результаті дослідження, використовуються у науковій роботі відділу міжнародних валютно-фінансових відносин Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України (довідка затверджена протоколом засідання відділу від 13 квітня 2004 р., №3).

Результати дослідження можуть бути також використані в навчальному процесі при вивченні курсів „Світова економіка”, „Міжнародні економічні відносини”, „Міжнародні валютно-фінансові відносини” тощо.

Особистий внесок здобувача полягає в тому, що всі наукові результати виконаної дисертації отримані автором самостійно.

Апробація результатів дослідження. Результати роботи обговорювалися на засіданнях відділу міжнародних валютно-фінансових відносин Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України у 1998 – 2004 роках, доповідались на наступних конференціях: міжнародна наукова конференція „Актуальні проблеми розвитку відкритої економіки України”, Київ: Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 12 лютого 2002 року; ХІ міжнародна науково-теоретична конференції „Механізми співпраці України з міжнародними фінансовими інституціями”, Київ: Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 20 листопада 2003 року.

Результати дослідження були застосовані в АТ “Укрінбанк” (довідка №02/2377 від 06.10.04) та АБ “Енергобанк” ” (довідка №012/01-2393 від 01.10.04) в процесі оцінки можливостей виходу цих кредитно-фінансових установ на міжнародний ринок банківських послуг.

Публікації. Основні положення дисертації опубліковані в чотирьох наукових працях загальним обсягом 2,07 авторських аркушів:

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, який нараховує 169 найменувань. Робота нараховує 207 сторінок, містить 18 таблиць, 11 рисунків.

ВСТУП

РОЗДІЛ 1 Глобальне середовище розвитку міжнародного банківського БІЗНЕСУ

1.1. Сучасна структура і динаміка розвитку фінансових ринків світу

1.2. Комерційні банки як основний елемент інституціонального забезпечення світової фінансової системи

1.3. Портфель міжнародних банківських послуг (видова структура операцій)

Висновки до розділу 1

РОЗДІЛ 2 Особливості і характер процесу стратегічного планування в банківському бізнесі

2.1. Поняття і різновиди міжнародних банківських стратегій

2.2. Основні етапи і концептуальні схеми стратегічного процесу

2.3. Світовий досвід реалізації стратегій інтернаціоналізації

Висновки до розділу 2

РОЗДІЛ 3 Стратегічний потенціал і оцінка можливості оперування українських кредитно-фінансових установ на зарубіжних ринках

3.1. Характеристики та основні показники банківської системи України

3.2. Оцінка готовності національних кредитно-фінансових установ до оперування на міжнародних ринках

3.3. Альтернативні варіанти інтернаціоналізаційних стратегій українських банків

Висновки до розділу 3

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, показано ступінь розробки теми, зв’язок роботи з науковими програмами і темами, визначено об’єкт, предмет, мету і завдання дослідження, наукову новизну одержаних результатів та їх практичне значення.

У першому розділі розкривається зміст діяльності фінансової системи в умовах світових процесів глобалізації. Основна увага приділена тому, як на сучасному етапі розвитку світової фінансової системи відбувається значна глобалізація фінансових ринків. Зростаючі потоки світового капіталу підсилюють фінансову конкуренцію між країнами. Ця тенденція натискає на уряди окремих країн, сприяючи скороченню обсягу втручання держави в діяльність на внутрішньому ринку і лібералізації міжнародного руху капіталу.

Другим аспектом міжнародної фінансової інтеграції – є усунення бар'єрів між внутрішніми і міжнародними фінансовими ринками і розвиток множинних зв'язків між цими секторами ринку.

Третім аспектом фінансової революції є фінансові інновації, тобто створення нових фінансових інструментів і технологій.

Наведені нами у розділі матеріали свідчать про те, що в світовому економічному середовищі і структурі за останні 50 років (починаючи з 1950 року по наш час) виникли серйозні зміни. Значне зростання міжнародної торгівлі і швидкий приток міжнародного капіталу, зростаючий темп науково-технічного прогресу і перехід від комуністичної системи до ринкової економіки в Східній Європі прискорили регіональне співробітництво і світову інтеграцію. В результаті цих досягнень перед банками, корпораціями і інвесторами поставлено багато цілей і відкриваються різноманітні перспективи.

Як ми встановили комерційні банки відіграють значну роль в ефективному функціонуванні як національних фінансових ринків, так і у створенні ефективного механізму їх інтеграції у світову фінансову систему. Розмаїття банківських валютних операцій, їх здійснення у всьому світі, включаючи й офшорні центри, створює значні можливості для розвитку діяльності на ринках капіталу декількох країн одночасно.

Еволюція світової фінансової системи, що досить ретельно досліджена як зарубіжними, так і вітчизняними спеціалістами стала новим імпульсом для розвитку та удосконалення операцій кредитно-фінансових інститутів. А.Сарчев, В.Могутін, І.Сисоєв, Е.Орітц, аналітики Кембріджського Університету виділяють такі основні напрямки змін:

·

світове дерегулювання (лібералізація банківського законодавства багатьма країнами)

·

зростаюча орієнтація на досягнення ефективності як окремих операцій, так і загального функціонування фінансових установ;

·

глобалізація (інтеграція ринків);

·

залежність від телекомунікацій;

·

сек’юритизація неліквідних активів;

·

інституціоналізація ринків.

Нами переконливо доведено, що комерційні банки на сьогодні є не просто однією з складових інституціональної структури фінансової системи, але й виступають каталізатором економічних та політичних змін у світі. Однак, у міжнародній фінансовій сфері з'явились нові конкуренти традиційним банківським установам – інститути, що пропонують розмаїття додаткових, ефективних та зручних послуг з використанням новітніх технологій.

Бар'єри між фінансовими ринками почали поступово зникати, надаючи фінансовому світу характер великого комп'ютеризованого ринку.

З початку 90-х років минулого століття найактуальнішою стала універсальна стратегія побудови клієнтського банку, що не просто є самоціллю, а необхідною умовою подальшого існування кредитно-фінансових установ.

Таким чином, не дивлячись на позиції банків, що трохи похитнулися сьогодні та на все зростаючі вимоги як з боку технологічного вдосконалення, так і з боку досягнення певного рівня прибутковості й надійності, банки все ж залишаються провідними інститутами, що надають послуги в фінансовій сфері.

Американський вчений П.Роуз бачить сучасний банк не тільки як традиційну кредитно-фінансову установу, а як універсальний багатофункціональний організм.

Ми встановили, що існує велика кількість класифікацій комерційних банків, небанківських інститутів, але немає такої, яка б носила універсальний характер. Це спричинено розбіжностями у національних законодавствах.

Також ми дійшли висновку, що формулювання та втілення у життя ефективної стратегії – одне з головних завдань менеджменту міжнародних банків. Цей процес передбачає аналіз багатьох складових і залежить іноді від суто суб'єктивних факторів, в результаті чого кожен банк має досить індивідуальний рецепт успіху.

Сучасні комерційні банки, виступаючи основним елементом інституціонального забезпечення світової фінансової системи, підтримують таку свою роль здійсненням широкого кола міжнародних операцій. Всі операції міжнародних комерційних банків можливо поділити на 3 основні групи:

1.

Перевідні та розрахункові.

2.

Кредитно-депозитні.

3.

Валютні.

Євроринки (які ми також досить ретельно проаналізували) включають ринок євровалюти, ринок єврооблігацій, євродоларові ф'ючерси і опціони, валютні і процентні свопи. Євроринок поступово сформувався з кінця 50-х років і безупинно розширюється, демонструючи життєздатність, що не регламентується державою, хоча періодично спричиняє його вразливість (скажемо під час нафтової кризи в 70-х роках минулого століття).

Більша частина валютних угод (до 90%) здійснюються на неорганізованому, позабіржовому або міжбанківському валютному ринку, на якому дилери проводять операції з використанням електронного і супутникового зв'язку.

Важливою характеристикою європейського інтегрованого валютного ринку являється заснування наднаціональних міждержавних валютно-кредитних і фінансових інститутів – Європейського інвестиційного банку, Європейського фонду розвитку, Європейського фонду валютного співробітництва, Європейського центрального банку (з 1 січня 1999 року).

Отже, за останні десятиліття на валютному ринку виникли зміни характеру торгівлі з перенесенням акцепту на зміну терміновості торгівлі, тобто відбувається значне зростання угод, виконання яких передбачається у майбутньому. Цьому сприяли насамперед:

·

прискорення передачі найактуальнішої інформації за допомогою сучасних засобів зв'язку;

·

глобалізація і взаємозв’язок національних ринків, в результаті чого зміни в одному центрі світової торгівлі здійснюють вплив на стан світового валютного ринку в цілому;

·

лібералізація правових умов і послаблення державного регулювання в сфері валютної торгівлі.

Це приводить до підвищення чутливості валютного ринку, до кон’юнктурних змін і до значного підвищення валютних коливань, і в той же час до зростання можливостей для високоефективного інвестування.

У другому розділі розкриваються методичні підходи до створення системи стратегічного планування міжнародної банківської установи, яка функціонує в умовах глобалізації. Нами виділені як загальні принципи формування стратегій так і реальні механізми їх реалізацій. Стратегія в широкому значенні — це образ дій, що обумовлює цілком визначену і відносно стійку лінію поводження будь-якої організації на досить тривалому історичному інтервалі. Як ми вбачаємо, міжнародний банк визначає стратегію з погляду знаходження оптимальної точки диверсифікації продуктів і послуг та акцентує увагу на своїй можливості гнучко й швидко реагувати на потреби клієнтів.

Найбільш досконалим, з нашої точки зору, є визначення стратегії наведене швейцарським фінансистом Е. Сідлером у його статті "Маркетингові стратегії для міжнародних банків". Він зазначає, що стратегія – це не довгострокове планування, а бачення майбутнього.

В основному, всі зарубіжні автори (ми прийшли до погодження з ними) зводять всі існуючі стратегії банківського бізнесу на міжнародних ринках до двох категорій:

1.

Організаційні

2.

Маркетингові

Аналізуючи можливі організаційні форми, що використовуються кредитно-фінансовими установами на міжнародному ринку, можна відокремити п’ять варіантів стратегій, що є репрезентативними: стратегія світової мережі; стратегія великої кількості закордонних філій; стратегія однієї філії; стратегія представництв; стратегія кореспондентських зв'язків.

Українські кредитні інститути, в основному, застосовують стратегію кореспондентських зв’язків і, лише декілька, мають закордонні представництва (стратегія представництв).

Розглянуті нами поняття та різновиди міжнародних банківських стратегій, направлені на закріплення та розширення присутності банку на світових ринках, повинні втілюватися за допомогою інтеграції до бізнес-процесів.

Під час стратегічного процесу менеджмент кредитної установи вирішує 5 основних завдань:

1.

Визначення сфери діяльності та формування стратегічних установок.

2.

Постановка стратегічних цілей та задач для їх досягнення.

3.

Формування стратегії для досягнення визначених цілей та результатів діяльності.

4.

Реалізація стратегічного плану

5.

Оцінка результатів діяльності та зміни стратегічного плану чи методів його реалізації.

У диверсифікованій компанії (якою безумовно і є банк) стратегії розробляються на чотирьох різних організаційних рівнях:

1.

Корпоративна стратегія – стратегія для компанії та сфер її діяльності у цілому.

2.

Ділова стратегія – для кожного окремого виду діяльності компанії.

3.

Функціональна стратегія – для кожного функціонального напрямку визначеної сфери діяльності. Кожна сфера діяльності має стратегію маркетингу, фінансів, тощо.

4.

Операційна стратегія – більш вузька стратегія для основних структурних одиниць (філій, представництв, департаментів)

Формування стратегії для досягнення визначених цілей та результатів діяльності банку, особливо в умовах глобалізації, повинно спиратися на PEST та SWOT аналізи.

Загалом процедура визначення стратегії повинна враховувати:

1.

Соціальні, політичні, громадянські та регулюючі норми.

2.

Привабливість сегменту міжнародного ринку та умови конкуренції.

3.

Специфічні ринкові можливості та загрози.

4.

Сильні та слабкі сторони організації, її конкурентні можливості.

5.

Особисті амбіції, філософію бізнесу та етичні погляди менеджерів банку.

Таким чином, типовий міжнародний банк визначає стратегію з погляду знаходження оптимальної точки диверсифікації продуктів і послуг та акцентує увагу на своїй можливості гнучко й швидко реагувати на потреби клієнтів.

Реальні факти з міжнародної практики підтверджують, що мотив одержання високої норми прибутку є домінуючим при виході банків на міжнародну арену, тому дуже часто кредитно-фінансові установи, детально не проаналізувавши всі "за та проти" обирають стратегію присутності за кордоном.

Світовий досвід показує, що банки з міжнародною орієнтацією проходять ряд етапів свого розвитку (міжнародний відділ, робота на міжнародних ринках, транснаціональна стадія розвитку, глобальний банк). На сьогодні більшість банків розвинутих країн знаходиться на третій, а деякі вже досягли найвищої – четвертої стадії інтернаціоналізації, де відбувається перехід від кількості до якості.

В сучасних умовах глобалізації основними механізмами диверсифікованого росту міжнародних банків ми визначили такі інструменти: злиття та поглинання. З початку 90-х років минулого століття і по сьогодення основні напрямки диверсифікованості діяльності банків — це інвестиційна банківська справа і страховий бізнес.

Банки, що досягли успіху в реалізації стратегії міжнародної присутності, здебільшого використовували збалансований підхід до управління бізнесом. Вони заздалегідь планують основні фінансові індикатори, такі як, наприклад, загальний стан бізнесу, внутрішні процеси, показники організаційного розвитку, поведінка клієнтів. Такі кредитно-фінансові установи сфокусовані на досягнення конкретних цілей і реалізують реальні стратегії.

У третьому розділі досліджуються реальні можливості виходу українських банківських установ на міжнародні ринки з точки зору існуючого потенціалу та розкривається роль банківської системи у фінансовому секторі України.

Фінансовий сектор будь-якої країни відіграє провідну роль у розподіленні ресурсів за умов ринкової економіки. Для перехідної економіки, яку має Україна є необхідним існування досить ефективної звичайної банківсь-кої системи, що збирає короткотермінові депозити, обробляє перекази коштів, забезпечує капіталом малі та середні підприємства, є достатньо капіталізованою для покриття звичайних банківських ризиків, таких як ті, що охоплені портфелем позик.

Банківська система України побудована по європейському дворівневому принципу: функції центрального банку щодо підтримання стабільної грошової одиниці виконує Національний банк України; існує розгалужена мережа комерційних банків різних організаційно-правових форм утворення, поділених НБУ на 4 групи у залежності від розміру чистих активів.

Банківська система України розвивається аналогічним для більшості країн Східної Європи шляхом – від утворення великої кількості комерційних банків до поступового звуження їх кола.

Українська банківська система надає практично повний спектр стандартних банківських послуг стосовно обслуговування грошових потоків підприємств країни. Разом з тим, послуги фізичним особам представлені досить бідно у зв’язку з нерозвинутою фінансовою структурою країни, відсутністю певної інфраструктури, низькими доходами населення та низької фінансовою культурою. У спектрі послуг також практично відсутні: послуги по керуванню коштами, консалтингові послуги, обслуговування операцій з цінними паперами (відсутній ліквідний ринок цінних паперів).

В банківській системі України спостерігається процес укрупнення банківських інституцій з метою забезпечення надійності та надання більш якісних послуг.

Разом з цим, банківська система України є досить слабо капіталізованою та оперує активами, які можливо порівняти з активами середнього банку із Західної Європи. Тому при зміні інвестиційного клімату України на більш привабливий, банківська система України зазнає значного тиску з боку нових банківських структур західного походження.

Банківські клієнти залишаються основною рушійною силою, що впливає на прийняття банком рішення про вихід на міжнародний ринок. Питання про вихід на міжнародний ринок вирішується українськими кредитними установами з урахуванням трьох основних стратегічних цілей: досягнення певного рівня прибутковості; намірів здобути визнання серед світових фінансових кіл та поступовим впровадженням політики слідування за клієнтом.

Будь-яка нинішня стратегія українського банку повинна базуватися на відкритості банку для можливих партнерів. Реалізація філософії партнерства, в свою чергу, неможлива без постійного якісного аудиту, без удосконалення форм обслуговування клієнтів, без розвитку філіальної мережі з єдиним для всього банку стандартом послуг.

Успіху на світовій фінансовій арені можуть досягти не вузькоспеціалізовані, а максимально диверсифіковані комерційні кредитні установи, причому поєднуючи різні види діяльності не механічно, а стикуючи їх ринково, технологічно, операційно.

Національні кредитні інститути повинні уникати інерції та байдужості. Вони повинні бути рухливими, постійно пристосовуватися до запитів ринку на міжнародній арені.

Серйозні кроки в галузі фінансування міжнародної торгівлі вже зроблені українськими банками, одержані перші результати, що дозволяють говорити про перспективність розвитку даного напрямку.

Під час аналізу потенціальних фінансових зарубіжних ринків було встановлено, що на даному етапі українські банки в змозі просунутися та повноцінно працювати лише на ринках близького зарубіжжя та частково Східної Європи. Тому, на нашу думку, буде доцільним розробити спочатку реальну стратегію обробки ринків банківських послуг на цьому географічному сегменті.

Українські кредитно-фінансові установи мають перед собою три альтернативні варіанти, що поєднують в собі вирішення як маркетингових, так і організаційних стратегічних питань (стратегія послідовності кроків, стратегія ефекту масштабу, стратегія "прямування за клієнтом")

Наведені нами стратегії реальні для розроблення вже сьогодні кількома потужними банками України чи їх об'єднаннями (найвірогідніше тими, що входять до першої десятки українських банків за розмірами чистих активів), вимагають ретельної роботи, необхідності проведення аналізу та вивчення прогнозних варіантів. Тому для успішної їх реалізації національним кредитно-фінансовим установам доцільно було б утворити окрему організаційну ланку, яка б складалася з спеціалістів, здатних обізнано та з урахуванням поточної ресурсної бази підійти до розроблення реальних стратегічних варіантів присутності на міжнародних ринках.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі, що виявляється в застосуванні досвіду розвитку міжнародних комерційних банків в умовах глобалізації до українських кредитно-фінансових установ.

Виявивши сучасні тенденції інтернаціоналізації банківської діяльності та розробивши теоретичні та практичні засади системи стратегічного планування діяльності вітчизняних кредитно-фінансових установ на світових фінансових ринках, ми досягли мети наукового дослідження та можемо зробити наступні висновки:

1. Міжнародна фінансова інтеграція, елементом якої є міжнародна банківська діяльність, на сучасному етапі характеризується наступними рисами:

· відбувається значна глобалізація фінансових ринків, невпинно зростають потоки світового капіталу, підсилюється фінансова конкуренція між країнами;

· активно усуваються бар’єри між внутрішніми і міжнародними фінансовими ринками, що відбувається паралельно із розвитком множинних зв’язків між цими секторами ринку;

· революційними темпами відбуваються фінансові інновації, тобто створення нових фінансових інструментів і технологій;

2. Сучасні комерційні банки будь-якої країни світу виступають основним елементом інституціонального забезпечення світової фінансової системи та підтримують таку свою роль здійсненням широкого кола міжнародних операцій. Така роль може бути збережена за комерційними банками лише при умові забезпечення комплексу з мінімум трьох основних груп операцій:

· перевідні та розрахункові операції;

· кредитні та депозитні операції;

· валютні операції;

3. Портфель міжнародних банківських послуг (згідно видової структури операцій) повинен складатися з 2-х основних частин:

· Традиційні послуги – послуги, що діють значний проміжок часу, задовольняють значне коло клієнтів, змінюються досить рідко, в основному, пристосовуючись до інформаційних нововведень;

· Інноваційні послуги – це нові фінансові інструменти та технології, які з’являються в портфелі міжнародних банківських послуг для задоволення нових, зростаючих потреб клієнтів, що викликані революційними змінами в процесах міжнародної фінансової інтеграції;

4. Для успішного оперування на світових фінансових ринках комерційні банки повинні використовувати організаційні та маркетингові стратегії. Аналізуючи можливі організаційні форми, що використовуються кредитно-фінансовими установами на міжнародному ринку, можна відокремити п’ять варіантів стратегій, що є репрезентативними:

· стратегія світової мережі;

· стратегія великої кількості закордонних філій;

· стратегія однієї філії;

· стратегія представництв;

· стратегія кореспондентських зв'язків.

Українські кредитні інститути, в основному, застосовують стратегію кореспондентських зв’язків і, лише декілька, мають закордонні представництва (стратегія представництв).

5. Серед маркетингових стратегій оперування банків на міжнародних ринках ми виділяємо наступні: стратегія „послідовності кроків”, стратегія „ефекту масштабу”, стратегія "прямування за клієнтом"

6. В сучасних умовах глобалізації основними механізмами диверсифікованого росту міжнародних банків ми визначаємо такі інструменти:

· злиття банківських та небанківських фінансових установ;

· поглинання банківських та небанківських фінансових установ.

Ми однозначно встановили, що з початку 90-х років минулого століття і по сьогодення основні напрямки диверсифікованості діяльності міжнародних банків — це злиття та поглинання в інвестиційній банківській справі і страховому бізнесі.

7. Проаналізувавши сучасний стан банківської системи України, ми дійшли висновку, що в Україні вдалося побудувати стабільно працюючу банківську систему з наступними рисами:

· Банківська система України побудована по європейському дворівневому принципу: функції центрального банку щодо підтримання стабільної грошової одиниці виконує Національний банк України; існує розгалужена мережа комерційних банків різних організаційно-правових форм утворення, поділених НБУ на 4 групи у залежності від розміру чистих активів.

· Банківська система України розвивається аналогічним для більшості країн Східної Європи шляхом – від утворення великої кількості комерційних банків до поступового звуження їх кола.

· Українська банківська система надає практично повний спектр стандартних банківських послуг стосовно обслуговування грошових потоків підприємств країни. Разом з тим, послуги фізичним особам представлені досить бідно у зв’язку з нерозвинутою фінансовою структурою країни, відсутністю певної інфраструктури, низькими доходами населення та низькою фінансовою культурою.

8. Стосовно готовності національних кредитно-фінансових установ до оперування на міжнародних ринках ми визначили, що у такій стадії знаходяться лише 2–3 великих банки з першої групи класифікації НБУ. Всі інші комерційні банки України не мають обумовленої потреби здійснення своєї діяльності шляхом територіальної присутності за межами України та здійснюють свою діяльність виключно шляхом застосування організаційної стратегії кореспондентських звязків.

9. Як інтернаціоналізаційну стратегію для основного масиву українських банків, ми пропонуємо поєднання двох типів організаційної та маркетингової стратегії. Ми пропонуємо реалізовувати маркетингову стратегію прямування за клієнтом шляхом застосування наступних організаційних стратегій у вказаній послідовності:

· на сучасному етапі – стратегія кореспондентських зв'язків;

· далі – стратегія представництв;

· далі – стратегія однієї філії, причому, перехід від однієї організаційної стратегії до іншої повинен обумовлюватися розвитком діяльності клієнтів банку на міжнародних ринках.

Основні положення, теоретичні і практичні висновки дисертації викладено у таких фахових виданнях:

1. Журавльов О. Класифікація та огляд комерційних банків Великої Британії // Зб. наук. пр. – К.: ІСЕМВ НАН України, 1999. – Вип. 26. – С. 27–32.

2. Журавльов О. Типові риси та основні характеристики сучасних кредитно-фінансових установ // Зб. наук. пр. – К.: ІСЕМВ НАН України, 2002. – Вип. 35. – С. 256–262.

3. Журавльов О. Етапи розвитку банківських установ, що працюють на міжнародних ринках // Зб. наук. пр. – К.: ІСЕМВ НАН України, 2002. – Вип. 38. – С. 128–131.

4. Журавльов О. Оцінка готовності національних кредитно-фінансових установ до оперування на міжнародних ринках // Актуальні проблеми міжнародних відносин – Зб. наук. пр. – К.: Київський національний університет ім. Т. Шевченка Інститут міжнародних відносин, 2004. – Вип. 46. – Част. 1. – С. 111–115.

В інших виданнях:

ѕ Журавлев О. Интеграция Великобритании в Европейский союз: мифы и реальность // Мир денег. – 1999. – №4–5. – С. 37–39.

АНОТАЦІЯ

Журавльов О. Розвиток міжнародних комерційних банків в умовах глобалізації. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.05.01. світове господарство і міжнародні економічні відносини. Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, Київ, 2004.

Дисертаційна робота охоплює фундаментальні теоретичні та сучасні практичні аспекти розвитку міжнародних комерційних банків в умовах глобалізації.

У роботі описане глобальне середовище розвитку міжнародного банківського бізнесу. Розглянуті особливості та характер процесу стратегічного планування кредитно-фінансових установ. Проаналізовані характеристики та основні показники банківської системи України. Оцінена готовність національних кредитно-фінансових установ до оперування на міжнародних ринках. Запропоновані альтернативні варіанти інтернаціоналізаційних стратегій для українських комерційних банків.

Ключові слова: міжнародний фінансовий ринок, міжнародні фінансові відносини, міжнародний банк, комерційний банк, міжнародна банківська стратегія, стратегія інтернаціоналізації.

АННОТАЦИЯ

Журавлев О. Развитие международных коммерческих банков в условиях глобализации. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.05.01. – мировое хозяйство и международные экономические отношения. Институт мировой экономики и международных отношений НАН Украины, Киев, 2004.

Диссертационная работа охватывает фундаментальные теоретические и современные практические аспекты развития международных коммерческих банков в условиях глобализации. В работе показана современная структура и динамика развития финансовых рынков мира. Установлено, что на современном этапе международная финансовая интеграция, элементом которой является международная банковская деятельность, характеризуется следующими чертами: происходит значительная глобализация финансовых рынков, неустанно возрастают потоки мирового капитала, усиливается финансовая конкуренция между странами; активно устраняются барьеры между внутренними и международными финансовыми рынками; революционными темпами происходят финансовые инновации, то есть создания новых финансовых инструментов и технологий.

Проанализирована роль коммерческих банков как основного элемента институционального обеспечения мировой финансовой системы Современные коммерческие банки любой страны мира выступают основным элементом институционального обеспечения мировой финансовой системы и поддерживают такую роль осуществлением широкого круга международных операций. Эта роль может быть сохранена за коммерческими банками лишь при условии обеспечения комплекса из минимум трех основных групп операций:

§ переводные и расчетные операции;

§ кредитные и депозитные операции;

§ валютные операции;

Проанализированы возможные организационные формы, которые используются кредитно-финансовыми учреждениями на международном рынке и выделены шесть вариантов стратегий:

· стратегия мировой сети;

· стратегия большого количества заграничных филиалов;

· стратегия одного филиала;

· стратегия представительств;

· стратегия корреспондентских связей.

В работе всесторонне раскрыты основные этапы и концептуальные схемы стратегического процесса международного коммерческого банка и проведен комплексное исследование мирового опыта реализации стратегий интернационализации коммерческими банками.

Рассмотрен и проанализирован характеристики и основные показатели деятельности банковской системы Украины

Банковская система Украины построена по европейскому двухуровневому принципу и является вполне состоявшейся: функции центрального банка относительно поддержания стабильной денежной единицы выполняет Национальный банк Украины; существует разветвленная сеть коммерческих банков разных организационно-правовых форм образования, разделенных НБУ на 4-ри группы в зависимости от размера чистых активов.

Осуществлена оценка готовности национальных кредитно-финансовых учреждений к работе на международных рынках и определено, что в стадии готовности находятся лишь 2–3 крупных банки из первой группы классификации НБУ. Все другие коммерческие банки Украины не имеют обусловленной потребности осуществления своей деятельности путем территориального присутствия за пределами Украины и осуществляют свою деятельность исключительно путем применения организационной стратегии корреспондентских связей.

Разработаны альтернативные варианты стратегий интернационализации для украинских банков и предоставлены практические рекомендации относительно вариантов их присутствия на мировых рынках, делая ударение на возможных направлениях развития и диверсификации портфелю услуг.

Ключевые слова: международный финансовый рынок, международные финансовые отношения, международный банк, коммерческий банк, международная банковская стратегия, стратегия интернационализации.

ANNOTATION

Zhuravlov O. Development of international commercial banks in conditions of globalization. – Manuscript.

Dissertation is for obtaining Ph.D. in Economic by specialization 08.05.01 – International Economics and International Economic Relations – Institute of World Economy and International Relations of The National Academy of Sciences of Ukraine. Kyiv, 2004.

The dissertation is devoted to fundamental theoretical and modern practical aspects of the development of international commercial banks in conditions of globalization.

This paper has described global environment of development of banking business. The details and the character of the strategic planning process in credit-financial institutions have been unclosed. The characteristics and main indicators of banking system of Ukraine are researched. The readiness of Ukrainian credit-financial institutions for operating on foreign markets is determined. The alternative variants of internationalizations strategies for Ukrainian commercial banks are proposed.

Key words: international financial market, international relations, international bank, commercial bank, international bank


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКСПОРТУ-ІМПОРТУ ЯЛОВИЧИНИ - Автореферат - 29 Стр.
Психологічні чинники мотивації ВИБОРУ ОСОБИСТІСТЮ нової роботи - Автореферат - 27 Стр.
ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ВИХОВАННЯ ОСНОВ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ ПІДЛІТКІВ У ПОЗАКЛАСНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Автореферат - 32 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ЗВАРЮВАННЯ ТИСКОМ БІМЕТАЛЕВИХ ЗАГОТОВОК КІНЦЕВОГО ІНСТРУМЕНТУ - Автореферат - 23 Стр.
Сучасні методи медичної візуалізації доброякісних пухлин, пухлиноподібних утворень яєчника та захворювань, які їх імітують - Автореферат - 26 Стр.
ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ІНТЕНСИФІКАЦІЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ В Економіко-правовому коледжі (на матеріалі спеціальних дисциплін) - Автореферат - 29 Стр.
НАУКОВО-ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ СТВОРЕННЯ КОНТАКТНИХ ДИСПЕРСНИХ ВИСОКОШВИДКІСНИХ ОХОЛОДЖУВАЧІВ ДЛЯ АМІАЧНИХ ХОЛОДИЛЬНИХ УСТАНОВОК - Автореферат - 46 Стр.