У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Одеська національна академія зв'язку ім

Одеська національна академія зв'язку ім. О.С. Попова

Кузнецова Людмила Володимирівна

УДК 338.47:656.8

особливості розподілення витрат

ТА тарифоутворення

на підприємствах поштового зв’язку

08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Одеса – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Одеській національній академії зв'язку ім. О.С. Попова

Державного комітету зв'язку та інформатизації України.

Науковий керівник доктор технічних наук, професор

Князєва Ніна Олексіївна,

Одеська національна академія зв’язку ім. О.С. Попова,

завідуюча кафедрою управління проектами та системного аналізу

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

бельтюков Євген Афанасійович,

Одеський національний політехнічний університет

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри економіки підприємств

кандидат економічних наук, доцент

Гурченков Олександр Петрович,

Український державний морський технічний

університет ім. адмірала Макарова Міністерства

освіти і науки України, завідувач кафедри

економіки й організації виробництва

Провідна установа Дніпропетровський національний університет

Міністерства освіти і науки України,

кафедра економіки підприємства, м. Дніпропетровськ

Захист відбудеться 7 травня 2004 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К41.816.03 в Одеській національній академії зв’язку ім. О.С.Попова за адресою: 65029, м. Одеса, вул. Кузнечна, 1.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова за адресою: 65029, м. Одеса, вул. Кузнечна, 1.

Автореферат розісланий 01.04.2004 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради В.М. Орлов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Економічна ситуація, що склалася сьогодні в Україні, характеризується розвитком ринкових відносин в управлінні діяльністю багатьох сфер економіки. Виникнення конкурентного середовища на ринку послуг поштового зв’язку України є визначальним фактором, що впливає на хід розвитку поштового зв’язку та підвищення ефективності його роботи.

До числа основних факторів підвищення ефективності роботи підприємств (операторів) поштового зв'язку слід віднести зростання обсягів надаваних послуг, отже, збільшення доходів, прибутку та режим економії всіх видів ресурсів з дотриманням нормативів якості. Крім факторів приросту доходів та прибутку за рахунок збільшення тарифів на підвищення ефективності, в першу чергу, впливають продуктивність праці і собівартість послуг. Зменшення собівартості послуг поштового зв'язку чинить незрівнянно більший ефект на показники прибутку і результативності діяльності оператора поштового зв’язку, ніж тільки збільшення прибутковості за рахунок розширення виробництва і продажу послуг та збільшення тарифів на послуги. Визначення можливих шляхів удосконалення принципів роботи і покращення тим самим результативності діяльності оператора поштового зв'язку потребує дослідження й аналізу основних показників діяльності ринку послуг поштового зв'язку.

Питання аналізу ринку послуг поштового зв'язку постійно привертають увагу вчених-економістів. Ці питання розглядаються в наукових працях вітчизняних і зарубіжних вчених: Брейлі Р., Володіної О.Є., Гарайкіної Т.І., Горелик М.А., Губіна М.М., Кейнса Дж., Князєвої Н.О., Орлова В.М., Потапової-Синько Н.Ю., Редькіна О.С., Резникової Н.П., Сайфутдінова А.Ф., Срапіонова О.С., Тихонової А.Ф. та інших. Вони привнесли багато провідних ідей, що були використані при дослідженні ринку послуг зв'язку в різних країнах. Незважаючи на це, існує ряд невирішених проблем, де важливою серед них є відсутність науково обґрунтованих підходів до розподілення витрат та тарифоутворення в поштовому зв'язку, які враховують особливості технологічних процесів надання послуг.

Проблема розподілення витрат та тарифоутворення існувала і в умовах виключно державної форми власності в поштовому зв'язку України, але з розвитком ринку вона набула особливо важливого значення. Ще й сьогодні не розроблена методика розподілення витрат за послугами поштового зв’язку, яка б враховувала особливості технологічних процесів надання послуг поштового зв’язку, не визначені основні складові й елементи, що найбільшою мірою впливають на загальну результативність розподілення витрат.

Існуючі в розвинених країнах методики розподілення витрат і тарифоутворення не підходять для прямої адаптації до умов ринку послуг зв'язку України, тому що вони розроблені для вже сформованого поштового ринку з наявністю факторів, характерних для насиченого ринку. В умовах, коли національний ринок поштового зв'язку знаходиться в стадії розвитку, потрібно створення методик, в яких повинні враховуватися специфічні особливості роботи поштових операторів у такому середовищі – високий рівень виробничих витрат, суттєва залежність попиту від рівня тарифів, домінування на ринку національного оператора поштового зв’язку з державною формою власності – Українського державного підприємства поштового зв’язку (далі УДППЗ) “Укрпошта”. Ці особливості і повинні стати основою розроблювальних методик, які мають бути достатньо гнучкими, надавати можливість адаптації до умов подальшого розвитку всієї галузі поштового зв'язку з урахуванням різних можливостей розвитку суб'єктів поштового ринку.

Динамічні процеси суспільних перетворень, реформування економічних відносин і проблема інтеграції України в загальноєвропейський інформаційний простір, а також недостатнє теоретичне обґрунтування ряду науково-методичних проблем розподілення витрат і тарифоутворення на поштових підприємствах України обумовлюють об'єктивну необхідність розроблення і впровадження теоретичних і методологічних підходів розподілення витрат і тарифоутворення на підприємствах поштового зв'язку. Цим обумовлюється актуальність даного дослідження і його науково-практичне значення.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації відповідає тематичному плану наукових досліджень Одеської національної академії зв'язку ім. О.С. Попова. Положення дисертаційної роботи використані при виконанні тем: “Розробка методики розрахунку витрат на послуги поштового зв'язку” (№ держреєстрації 0197U000280), “Створення автоматизованої системи прогнозування грошових потоків та послуг поштового зв'язку” (№ держреєстрації 0197U000280), “Аналіз світового ринку послуг поштового зв'язку” (№ держреєстрації 0101U005001). Особисто автором розроблено принципи розподілення витрат на послуги та тарифоутворення в поштовому зв’язку. Це дозволило розробити та впровадити методику розподілення витрат на основні послуги поштового зв’язку та стратегію тарифоутворення для національного оператора поштового зв’язку України.

Дисертаційне дослідження виконане відповідно до основних положень, викладених в Законах України “Про державне прогнозування і розробку прог-рам економічного і соціального розвитку України”, “Про поштовий зв'язок”.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка методичних основ і практичних рекомендацій щодо розподілення витрат і тарифоутворення на поштових підприємствах з урахуванням особливостей ринку послуг поштового зв’язку України. Реалізація поставленої мети визначила необхідність вирішення наступних задач:

-

аналіз сучасних проблем розвитку поштового зв'язку України;

-

визначення особливостей функціонування поштового зв'язку в ринкових умовах;

-

показати важливість і значимість здійснення контролю за витратами для загальної результативності підприємства;

-

теоретично обґрунтувати і сформувати концептуальний підхід до розподілення витрат на послуги поштового зв'язку і систему заходів, що забезпечують зниження собівартості послуг поштового зв'язку;

-

виявити особливості тарифної політики поштового зв'язку як одного з найважливіших факторів ринкового господарювання;

-

удосконалити підходи до формування тарифної політики поштового зв'язку.

Об'єктом дослідження є процес функціонування та перспективи розвитку ринку послуг поштового зв’язку України.

Предметом дослідження є методичні основи розподілення витрат і тарифоутворення на послуги на підприємствах поштового зв'язку України в ринкових умовах з урахуванням особливостей технологічних процесів галузі.

Методи дослідження. Методологічну основу дисертаційної роботи складають методи і прийоми наукового дослідження, а також сучасні теорії ринкової економіки. В процесі аналізу ринку послуг зв'язку використано системний підхід. Метод узагальнення застосований для систематизації техніко-економічних особливостей галузі, статистичне групування використано для класифікації вихідних даних дослідження. Результати дослідження надано за допомогою методів порівняння економічних показників і графічного відображення. Методи імітаційного моделювання застосовано при розробці моделі розподілення витрат за рівнями агрегування.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна сформульованих і обґрунтованих у дисертації основних положень, висновків і рекомендацій полягає в розробці нового підходу до розподілення витрат і тарифоутворення на послуги поштового зв'язку в сучасних умовах з урахуванням технологічних процесів надання послуг на підприємствах галузі поштового зв’язку України.

Найбільш значні наукові результати дисертаційного дослідження полягають у наступному:

Вперше:

-

з позицій системного підходу до аналізу ринкових відносин визначено найважливіші особливості розвитку ринку послуг поштового зв'язку на етапі глобалізації і входження України у світовий інформаційний простір;

-

розроблено модель розподілення витрат на поштові послуги, що застосовує витратні центри, центри концентрації та рівні агрегування, яка формує розмір собівартості кожної послуги;

-

розроблено методику розрахунку витрат на послуги поштового зв'язку, що враховує особливості технологічних процесів надання послуг;

-

розроблено принципи розподілення доходів між учасниками технологічного процесу з надання послуг поштового зв’язку;

-

розроблено та впроваджено систему автоматизованого розрахунку витрат на основні послуги поштового зв’язку, що реалізує комплексний підхід до вирішення економічних проблем поштової галузі України;

Дістали подальший розвиток:

-

принципи формування тарифної політики національного оператора поштового зв'язку УДППЗ “Укрпошта”;

Удосконалено:

-

основні напрями зниження собівартості послуг поштового зв'язку;

-

підходи до урахування особливостей сучасного обліку витрат на підприємствах поштового зв'язку.

Теоретична і практична цінність отриманих результатів. Основний науковий і практичний результат дисертаційної роботи полягає у можливості використання розроблених моделей та методик у діяльності поштового підприємства, що сприяє підвищенню ефективності функціонування кожного оператора на ринку послуг поштового зв'язку України.

Результати досліджень, виконаних у дисертаційній роботі, знайшли застосування в роботі УДППЗ “Укрпошта” при формуванні тарифної політики та розподіленні витрат за основними послугами поштового зв'язку.

З метою забезпечення розподілення витрат за основними послугами поштового звязку та на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 01.07.99 № 11538/96 щодо завершення роботи для визначення вартості витрат по розповсюдженню друкованих періодичних видань Державний Комітет звязку та інформатизації України Наказом № 12 від 31.01.2001 р. затвердив “Методику визначення витрат на основні послуги поштового звязку”, які надаються УДППЗ “Укрпошта”. Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки України провів експертизу “Методики розрахунку витрат на основні послуги поштового звязку”, в результаті якої була отримана позитивна оцінка методики і рекомендації її застосування для здійснення необхідних розрахунків і визначень.

Впровадження методики сприяло оптимізації тарифів на послуги поштового зв’язку через наближення їх рівня до собівартості надання відповідних послуг та дало можливість отримати економічний ефект у розмірі понад 50 млн. грн. на рік (акт впровадження від 25 11. 2003 р.).

Україна в особі адміністрації зв'язку запропонувала Всесвітньому поштовому союзу, а також країнам Регіональної співдружності в області зв'язку методику розподілення витрат за послугами поштового зв'язку для використання в практичній діяльності операторів поштового зв'язку країн світу.

Особистий внесок здобувача. Основні наукові результати дисертаційної роботи отримані автором самостійно.

У наукових працях, що опубліковані у співавторстві, автору належить: у статті “Маркетинговые подходы к оценке результатов деятельности операто-ров почтовой связи” – аналіз результативності діяльності поштового оператора; у статті “Основные направления снижения себестоимости услуг почтовой свя-зи“ – формування методології аналізу витрат та собівартості поштових послуг; у статті “Система розрахунку та прогнозування показників операційної діяльно-сті поштового звязку” – формування системи розрахунку показників операцій-ної діяльності в поштовому зв’язку; у книзі “Маркетинг поштового звязку” – розробка принципів розподілення витрат на послуги поштового зв’язку на транзитному етапі та формування тарифної політики національного оператора поштового зв’язку України; у статті “Стратегия развития неосновной деятель-ности в почтовой связи” – аналіз доходів від неосновної діяльності у поштово-му зв’язку; у “Свідоцтві про реєстрацію авторського права на твір № 6884” – розробка модулів з формування структури даних; у “Методиці та програмі розрахунку витрат на послуги поштового зв’язку” – розробка методики розподілення витрат за послугами на транзитному етапі.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисертаційної роботи апробовані в доповідях, повідомленнях і були схвалені на наукових конференціях, зокрема, на другій Всеукраїнській науково-практичній конференції “Україна наукова–2002” та в ході роботи міжнародних організацій з питань поштового зв'язку та системи кінцевих розрахунків: на засіданні Ради поштової експлуатації Всесвітнього поштового союзу, питання “Кінцеві розра-хунки та інші”, травень 2000 р. (Берн, Швейцарія); на засіданні Комісії Регіональної співдружності в області зв'язку, семінар з нової системи кінцевих розрахунків, вересень 2000 р. (Чолпон-Ата, Киргизія); у роботі групи кінцевих розрахунків Всесвітнього поштового союзу з питань відпрацювання напрямів покращення системи кінцевих розрахунків, схвалених Пекінським конгресом, квітень 2002 р. (Берн, Швейцарія); на міжрегіональній конференції поштових адміністрацій Регіональної співдружності в області зв'язку і Балтійського поштового союзу з питань обліку витрат і поштової реформи, червень 2002 р. (Рига, Латвія); у співробітництві з міжнародними консультантами Всесвітнього поштового союзу з питань фінансової діяльності для країн, що розвиваються, листопад 2001 р. (Київ); на науково-практичних семінарах “Економіка-1999”, “Економіка-2000”, “Економіка-2001” (Одеса).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 9 наукових праць, з них 4 у спеціальних фахових виданнях, що входять до переліків ВАК України. Загальний обсяг матеріалу складає 20,63 д.а., з них особисто автору в друкованих працях належить 5,83 д.а.

Обсяг і структура роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 100 найменувань і додатків. У роботі, загальний обсяг якої складає 196 сторінок комп’ютерного тексту (з них 158 сторінок основного тексту), наведено 26 таблиць та 17 рисунків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі розглянуто доцільність, обґрунтовано актуальність обраної теми, сформульовано мету і задачі дослідження, наведено основні результати дисертаційної роботи, рівень їх наукової новизни та надана теоретична і практична цінність одержаних результатів.

В першому розділі дисертаційної роботи “Характеристика діяльності поштового зв’язку в сучасних умовах” проаналізовано основні тенденції розвитку світового ринку послуг поштового зв'язку на етапі глобалізації та формування загальносвітового інформаційного простору. Визначено особливості функціонування ринку послуг поштового зв'язку України в сфері надання універсальних та інших послуг.

У більшості країн світу розвитку й удосконалюванню засобів та видів поштового зв'язку приділяється значна увага, незважаючи на зниження кількості користувачів, викликану поширенням в усьому світі нових засобів зв'язку (факсимільний зв’язок, Інтернет і т.п.). В результаті аналізу основних показників діяльності поштових адміністрацій країн світу зазначено, що більшість країн вдаються до державного або іншого дотування пошти. Виходячи з такого залежного становища, установлення тарифів, як правило, покладається не на оператора, а на державні органи. Так, у 86% держава бере участь у формуванні тарифів і в 60% визначає перелік надаваних підприємством послуг. Вільні тарифи мають місце здебільшого в економічно розвинених країнах з вільною конкуренцією.

Розглянуто особливості надання послуг поштового зв'язку в Україні. Зазначено, що понад 90% усіх поштових послуг надаються УДППЗ "Укрпошта". Виконано аналіз структури й обсягів доходів цього підприємства (табл. 1).

Значним показником структури доходів національного поштового опера-тора України є збільшення частки інших доходів на 5,9% і розширення переліку інших нетрадиційних послуг. У 2003 р. УДППЗ “Укрпошта” надавала понад 30

Таблиця 1

Структура й обсяг доходів УДППЗ “Укрпошта” за 2000-2003 рр.

Види послуг | Доходи, тис. грн. | Структура, %

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003

Листи | 122023 | 179648 | 242405 | 277916 | 16 | 16,5 | 18,2 | 19,3

Перекази | 53385 | 78596 | 78582 | 82077 | 7 | 7,2 | 5,9 | 5,7

Пенсії | 190661 | 213332 | 238410 | 273592 | 25 | 19,6 | 17,9 | 19,0

Посилки | 15253 | 22456 | 30634 | 31679 | 2 | 2,1 | 2,3 | 2,2

Періодичні видання | 61011 | 89824 | 122535 | 123836 | 8 | 8,2 | 9,2 | 8,6

Інші доходи | 320311 | 505260 | 619334 | 650863 | 42 | 46,4 | 46,5 | 45,2

Усього доходів | 762644 | 1089116 | 1331900 | 1439963 | 100 | 100 | 100 | 100

найменувань інших послуг, що не мають прямого відношення до поштового зв'язку. У ряді областей України доходи від іншої діяльності перевищують до-ходи від основної діяльності. Ця ситуація має бути розглянута з двох сторін –позитивної і негативної. Позитивна сторона полягає в тому, що поштове під-приємство вишукує додаткові джерела доходів в умовах зниження попиту на послуги поштового зв'язку, по-перше, через низьку платоспроможність тих шарів населення, які традиційно користуються послугами поштового зв'язку. По-друге, платоспроможні шари населення надають перевагу більш сучасним і зручним засобам зв'язку, ніж поштовому зв'язку. Негативна сторона полягає в тому, що підприємство поштового зв'язку все менше займається основною діяльністю. На ринку послуг поштового зв’язку склалася ситуація, за якої надання додаткових послуг є більш вигідним з економічної точки зору.

В результаті проведеного аналізу внесено пропозиції щодо подальшого розвитку операторів на ринку універсальних послуг поштового зв'язку. Це активізація прийому електронних банківських переказів, коректування і диференціація тарифів з урахуванням особливостей регіонів і категорій користувачів, розробка системи знижок і пільг для залучення некомерційного сектору споживачів, розвиток ринку послуг поштового зв'язку в сільській місцевості, відкриття банками нових філій у районних центрах, розробка механізму прийому поштових відправлень безпосередньо у замовника, а також можливості доставки додому банківських переказів тощо.

УДППЗ “Укрпошта” запропоновано впровадити ряд заходів щодо збереження і посилення своїх позицій в умовах конкуренції: активізацію маркетингової діяльності, розширення рекламної кампанії; розширення переліку додаткових видів обслуговування з урахуванням особливостей регіону; покращення культури обслуговування споживачів і естетичного виду поштових відправлень; впровадження тарифної політики, що забезпечувала б одержання прибутку, задовольняла б попит на послуги поштового зв’язку, враховувала ціни конкурентів, якість послуг тощо.

Проведено аналіз діяльності з надання інших послуг, що являє собою одну із важливих і перспективних складових загального комплексу виробничо-еко-номічної діяльності поштового оператора. Аналіз був спрямований на виявлен-ня напрямків і видів діяльності, що приносять найбільший доход. Доходи УДППЗ “Укрпошта” від іншої діяльності за 2002 – 2003 рр. надано в табл. 2.

Таблиця 2

Доходи від іншої діяльності УДППЗ “Укрпошта”

Види доходів від іншої діяльності | 2002 р. | 2003 р.

Обсяг,

тис. грн. | Структура, % | Обсяг,

тис. грн. | Структура, %

Доходи від іншої діяльності, в тому числі: | 619334 | 100 | 733226 | 100

Доходи від нетрадиційних послуг | 416068 | 67,18 | 447701 | 67,8

Фінансові доходи | 125 | 0,02 | 815 | 0,11

Інші операційні доходи | 203141 | 32,8 | 284710 | 38,8

Установлено, що до інших послуг, які користуються найбільшим попитом, відноситься продаж товарів народного споживання, реалізація періодичних видань вроздріб, розрахунково-касове обслуговування, прийом рекламних матеріалів, електронна і гібридна пошта, послуги Інтернет тощо.

Крім надання ”інших послуг” поштовий оператор займається також фінансовою діяльністю, успіх якої залежить від ділової активності оператора, кон'юнктури ринку, загальноекономічного стану галузі й інших макро- і мікроекономічних факторів. Аналіз показав, що Укрпошта є слабким конкурентом на ринку неосновних послуг поштового зв'язку, залишаючись лідером у наданні основних поштових послуг. Для успішної інтеграції в конкурентний поштовий ринок Укрпошта повинна продовжувати розвиток і удосконалення основних послуг та знаходити шляхи до впровадження на ринок нових послуг за найбільш ефективними для себе напрямами.

Доведено, що з огляду на основні фінансові показники діяльності оператора найбільш суттєвим фактором, який сприятиме подальшому розвитку поштового зв’язку, є, насамперед, оптимізація витрат. В роботі розглянуто виробничі витрати УДППЗ "Укрпошта" (табл. 3).

Проведений аналіз виробничих витрат УДППЗ "Укрпошта" показав, що за останній період спостерігається зростання за всіма статтями витрат. Структура витрат поштового зв'язку не є статичною, але превалюють дві статті: “ФОП з відрахуваннями” та “Інші витрати”.

Автор заперечує існуючу точку зору, де контроль і управління собівар-тістю мають сенс тільки у випадку прибуткової діяльності підприємства. В роботі доведено, що дане твердження не зовсім вірне, адже оптимізуючи і

Таблиця 3

Виробничі витрати УДППЗ "Укрпошта"

Показники | Кількість одиниць за періодами, млн. грн. | Структура, %

2001 | 2002 | 2003 | 2001 | 2002 | 2003

1.ФОП | 199,6 | 259,3 | 370,5 | 32,8 | 28,0 | 28,0

2. Нарахування на ФОП | 73,8 | 95,7 | 132,3 | 12,1 | 10,3 | 10,0

3. Амортизаційні відрахування | 31,8 | 39,5 | 48,9 | 5,0 | 3,7 | 3,7

4. Перевезення пошти | 33,1 | 38,7 | 46,3 | 4,9 | 5,4 | 3,5

5. Матеріали, електроенергія | 22,9 | 24,5 | 59,5 | 3,1 | 4,2 | 4,5

6. Інші витрати | 274,7 | 332,8 | 665,5 | 42,1 | 48,4 | 50,3

Усього витрат | 635,8 | 790,6 | 1323,2 | 100,0 | 100,0 | 100,0

регулюючи витратну частину, можна домогтися якщо не прибуткової, то хоча б беззбиткової діяльності. Дослідження дисертаційної роботи направлено на розробку підходів до визначення собівартості та контролю за витратами послуг поштового зв’язку, що сьогодні є важливою складовою частиною управління витратами.

В другому розділі дисертації “Особливості розподілення витрат на послуги поштового зв’язку” наведено існуючі методи групування витрат: укрупнених розрахунків зміни базового рівня витрат; кошторисно-нормативних розрахунків розміру необхідних витрат; розрахунків з використанням укрупнених і кошторисних способів планування витрат.

Проаналізовано способи віднесення витрат на послуги, виділено п'ять основних способів калькулювання: прямий розрахунок; підсумовування витрат; виключення витрат; розподілення витрат; нормативний. Запропоновано систему функціонального обліку і розподілення витрат у поштовому зв’язку, яка включає виконання наступних етапів:

1.

Визначення основних функціональних видів діяльності, що мають місце в організації.

2.

Створення центрів витрат для їх групування.

3.

Визначення носія витрат.

4.

Віднесення на послуги витрат за функціями виробничої діяльності.

Функціональний метод відбиває специфіку мережного поштового виробництва, кожний елемент якого виконує чітко установлені типові функції, що є основою об'єктивної оцінки собівартості послуг, формування їхніх тарифів, виходячи з економічно обґрунтованих витрат, створення умов для ефективного управління витратами виробництва.

У даній дисертаційній роботі розроблена модель розподілення витрат, що застосовує функціональний метод обліку витрат, які виникають на кожній стадії технологічних процесів виробництва послуг поштового зв'язку.

Вперше для розподілення витрат у поштовому зв’язку в модель уведено наступні елементи:

1. Витратні центри – експлуатаційні центри, призначені для створення послуг поштового зв'язку на вихідному, транзитному, кінцевому (вхідному) етапах.

2. Рівень агрегування – абстрактне поняття, уводиться в модель для акумулювання витрат різних витратних центрів. У даній моделі на рівні агрегування представлені агреговані витрати, що стосуються відповідних послуг поштового зв'язку.

3. Центри концентрації концентрують витрати за кожною послугою, що виникають на всіх рівнях агрегування.

Модель формування витрат наведена на рис. 1. Найважливішим аспектом моделі є визначення принципів перенесення витрат на рівень агрегування кожної послуги. Аналіз структури витрат поштових підприємств показав можливість використання ФОП як базової статті для розподілення витрат на рівні агрегування витрат. Дана модель лежить в основі розробленої методики розподілення витрат на послуги поштового зв'язку. В методиці надається розподілення витрат за видами послуг, виходячи з обсягу часу, що припадає на обробку поштових відправлень на різних етапах їх проходження (вихідний, вхідний, транзитний, перевезення пошти) та їх доставку.

Впровадження методики сприяло оптимізації тарифів на послуги поштового звязку через наближення їх рівня до собівартості надання відповідних послуг та дало можливість отримати економічний ефект у розмірі понад 50 млн. грн. на рік. Методика використовується всіма регіональними дирекціями УДППЗ “Укрпошта”.

Техніко-економічний ефект від впровадження методики має такі основні складові:

-

максимізація поточного прибутку або доходу: визначення розміру витрат для надання послуг та ймовірного попиту на них, а також формування тарифів, при застосуванні яких досягається відповідна величина поточного прибутку;

-

визначення собівартості надання окремо взятої послуги поштового звязку;

-

максимізація обсягу продаж поштових послуг: скорочення витрат на одну послугу за рахунок зростання обсягів продаж та установлення знижок на тарифи корпоративним клієнтам.

Розроблена методика визначення витрат на окремих ділянках виробництва та етапах технологічних процесів надання послуг поштового звязку дозволила

Рис. 1. Модель розподілення витрат на одиницю послуг поштового звязку

удосконалити процедуру розподілення доходів між учасниками технологічних процесів, базуючись на застосуванні величини трудовитрат (ФОП) як бази розподілення. Удосконалена схема розподілення доходів учасників у сфері надання послуг поштового звязку наведена на рис. 2.

Рис. 2. Схема розподілення доходів між учасниками технологічного процесу

Комплексний підхід, який застосовується для вирішення проблем поштової галузі, обумовлює необхідність удосконалення операційної діяльності оператора поштового зв’язку. Розрахунки основних показників діяльності поштового зв'язку мають бути орієнтовані на застосування сучасних комп'ютерних та інформаційних технологій. За безпосередньої участі автора виконано розробку автоматизованої системи розрахунку показників операційної діяльності поштового зв'язку – програмний комплекс Ukrpost.

Результатом роботи програмного комплексу Ukrpost є значення статей витрат за кожною послугою поштового зв'язку, собівартість і рентабельність одиниці кожної послуги тощо за обраний період часу.

Програмний комплекс Ukrpost використовується в економічній діяльності УДППЗ “Укрпошта”. Державним департаментом інтелектуальної власності МОН України видано Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір “Компютерна програма “Програма розподілення витрат на основні послуги поштового звязку Ukrpost”.

Проведені у другому розділі дослідження та авторські розробки дозволили сформулювати основні напрями зниження собівартості послуг поштового звязку. До найбільш суттєвих напрямів віднесено: зниження питомої ваги заробітної плати, підвищення продуктивності праці, автоматизація і механізація технологічних процесів, покращення якості послуг поштового зв'язку, запровадження нових послуг, залучення споживачів, реклама, залучен-ня інвесторів, розвиток недержавних операторів тощо. Найбільш суттєвим визнано напрямок, який передбачає удосконалення тарифної політики.

Третій розділ дисертації “Особливості тарифоутворення в поштовому зв’язку України” присвячений найважливішому аспекту діяльності поштового оператора – тарифній політиці. Проаналізовано принципи та механізми формування тарифів в галузі поштового зв’язку. Установлено, що для поштового зв’язку ціноутворення повинно будуватися на поєднанні державного регулювання і вільного ціноутворення та конкуренції в тих секторах ринку послуг зв'язку, де воно не буде чинити дестабілізуючий вплив на розвиток галузі. Тарифи на послуги поштового звязку мають бути побудовані виходячи з таких основних вимог: забезпечення противитратного характеру в роботі галузі; підвищення ефективності використання засобів поштового звязку; покращення якості надаваних послуг. Основною вихідною ознакою побудови тарифів зв'язку за рекомендаціями Всесвітнього поштового союзу є установлення тарифів на основі собівартості, що включає середню собівартість послуг плюс визначений розмір прибутку.

Завдання тарифної політики, що стоять перед поштовим звязком України в нинішній економічній ситуації, можуть розглядатися з різних позицій. По-перше, послуги повинні бути доступними для всіх соціальних прошарків населення за рівнем тарифів; по-друге, необхідно підвищувати прибутки шляхом збільшення тарифів на основні послуги за рахунок розширення видів послуг і підвищення їх якості. Визначено, що розробка тарифів на послуги поштового звязку має:

-

спиратися на ретельне вивчення ринку послуг зв'язку, особливостей виробничого процесу і процесу реалізації послуг;

-

враховувати появу нових, недержавних операторів зв'язку, що надають споживачам більш якісні послуги зв'язку;

-

забезпечувати захист прав споживачів на послуги поштового звязку гарантованої якості на підставі закону України “Про захист прав споживачів”.

Вперше розроблено та запропоновано принципи тарифної політики для УДППЗ “Укрпошта”. Визначено різні завдання тарифної політики: максиміза-ція поточного прибутку або доходу; максимізація обсягу продажу; ринкове лідерство за якістю; максимізація частки ринку; виживання; запобігання проникненню на ринок конкурентів; збереження прихильності каналів розподілу. Розроблено та запропоновано основні етапи процесу формування тарифів на послуги, що надаються УДППЗ "Укрпошта":

1-й етап (стратегічний) – постановка цілей тарифної політики;

2-й етап (дослідницький) – визначення собівартості послуг та аналіз попиту з урахуванням еластичності;

3-й етап (методологічний) – обґрунтування методу ціноутворення на різні послуги;

4-й етап (розрахунковий) – визначення базових тарифів на послуги.

В кінцевому результаті ціна послуги визначається ринком, на неї значно впливає відношення попиту і пропозиції, вона являє собою компроміс між бажанням продавця і можливостями покупця. Проте, джерелом формування продажної ціни є калькуляція. Незважаючи на докорінні зміни в системі ціноутворення завдяки певній лібералізації, калькуляційний метод формування цін залишається головним, оскільки ціна має забезпечувати покриття всіх витрат і крім цього ще й одержувати прибутки.

Крім калькуляційного застосовуються також й інші методи формування цін на послуги, але слід відзначити, що за всіх умов ціна має компенсувати витрати виробника, тому використання калькуляцій – необхідний процес у ціноутворенні.

В умовах вільного формування цін для всіх видів послуг прийнятний метод зрівноважування вартості послуг і платоспроможного попиту з попереднім збиранням необхідної для моделювання попиту інформації.

Одним з напрямів тарифної політики є застосування дискримінаційних цін, що означають надання однойменних послуг за різними тарифами. Такий підхід до ціноутворення широко застосовується в галузі електрозв'язку й у сфері надання транспортних послуг. Проведення даної політики спирається на наявність сегментів ринку, що відрізняються інтенсивністю попиту і його залежністю від тимчасового фактора (сезони відпусток, святкові періоди, сільськогосподарські роботи). Це обумовлює нерівномірність поштового обміну протягом року, у зв'язку з чим можна тимчасово підвищувати тарифи на поштові відправлення в періоди підвищених потоків.

Диференціювання тарифів на послуги пошти на основі державного регулювання і політики вільних цін сприяє більш раціональному розподілу ресурсів, установленню стабільного попиту, формуванню розвиненої структури поштового ринку і відновленню престижу пошти.

ВИСНОВКИ

Узагальнюючи результати теоретичної та практичної роботи з розподілення витрат та тарифоутворення на підприємствах поштового зв’язку, автор дійшов наступних висновків.

1.

Поштовий зв’язок, незважаючи на розвиток телекомунікацій, не втрачає своїх позицій на світовому ринку послуг зв’язку. Як показує аналіз, підприємницька діяльність з надання неосновних послуг, являє собою одну з важливих і перспективних складових загального комплексу виробничо-економічної діяльності поштових підприємств.

2.

Виконаний аналіз дозволив зробити висновок, що на підвищення ефективності роботи поштових підприємств скорочення витрат справляє незрівнянно більший ефект, ніж тільки збільшення прибутковості за рахунок розширення послуг та підвищення тарифів. Підвищення рентабельності пов'язане з необхідністю здійснення контролю за витратами, що є частиною задачі визначення собівартості послуг поштового зв’язку.

3.

Аналіз особливостей технологічних процесів надання послуг поштового зв’язку дозволив зробити висновки, що безпосереднє віднесення всіх статей витрат на виробництво по окремих послугах не є можливим, а отже, у цьому випадку неможливий і поточний облік та контроль витрат по окремих послугах. Тобто розподілення витрат по окремих послугах поштового зв’язку можна зробити тільки розрахунково.

4.

Для вирішення завдання розподілення витрат та формування розміру собівартості кожної послуги поштового зв’язку розроблено модель, яка, застосовуючи функціональний метод обліку витрат, надає можливість агрегування витрат за етапами технологічних процесів і розподілення витрат за послугами відповідно до особливостей надання послуг поштового зв'язку.

5.

Запропонована у роботі методика розподілення витрат по послугах поштового звязку, що, базуючись на розробленій моделі, надає можливість, виходячи з нормативів чисельності штату на підприємствах поштового зв’язку, розподілити усі статті витрат по видах послуг і розрахувати собівартість кожної послуги. Актом упровадження методики в УДППЗ “Укрпошта” засвідчуються, що отримані такі основні результати: забезпечено застосування механізму формування тарифів на послуги поштового звязку, який дозволяє використовувати обєктивні показники при встановленні регульованих державою тарифів на універсальні послуги, здійснено поглиблений аналіз економічних аспектів надання послуг поштового звязку, зокрема таких чинників, як механізми отримання доходів, формування витрат, встановлення тарифів; реалізовано важливі заходи для втілення однієї з цілей Пекінської поштової стратегії на 2000-2004 роки, спрямованої на підтримання економічної життєздатності міжнародної поштової мережі; забезпечено адаптацію систем, що використовуються для оцінки компенсаційних тарифів стосовно вхідної міжнародної пошти та дії міжнародних угод у тарифній сфері; визначено механізми встановлення конкурентних цін для різних сегментів поштового ринку та проведення гнучкої тарифної політики, зокрема через диференціацію тарифів і застосування розрахованих знижок до тарифів при наданні послуг корпоративним клієнтам; визначено механізм реалізації окремих статей закону України "Про поштовий звязок" стосовно забезпечення фінансової підтримки національного оператора у його діяльності з надання універсальних послуг поштового звязку. Упровадження методики сприяло оптимізації тарифів на послуги поштового звязку через наближення їх рівня до собівартості надання відповідних послуг та дало можливість отримати економічний ефект у розмірі понад 50 млн. грн. на рік.

6.

Розробка автоматизованої системи Ukrpost розрахунку показників операційної діяльності поштового зв'язку дозволила реалізувати комплексний підхід до вирішення проблем поштової галузі, істотно удосконалити економічну діяльність УДППЗ “Укрпошта”. Департаментом інтелектуальної власності МОН України видано авторське право на твір “Компютерна програма”. Програма розподілення витрат на основні послуги поштового звязку Ukrpost ”.

7.

Урахування специфіки надання послуг поштового зв’язку дозволило розробити принципи розподілення доходів між учасниками технологічного процесу з надання послуг поштового зв’язку, що забезпечило вирішення проблеми взаєморозрахунків.

8.

Запропоновані в роботі заходи: зниження питомої ваги заробітної плати в структурі витрат, підвищення продуктивності праці, удосконалення тарифної політики, впровадження нових послуг поштового зв’язку тощо – дозволяють вирішити завдання зниження собівартості послуг поштового зв’язку.

9.

Визначено особливості формування тарифної політики для УДППЗ ”Укрпошта”, що дозволяє забезпечити виконання різних завдань: максимізації поточного прибутку; максимізації обсягу продажу; ринкового лідерства за якістю; максимізації частки ринку; виживання; запобігання проникненню на ринок конкурентів; збереження прихильності каналів розподілу.

10.

Визначені у роботі сфери застосування різних методів ціноутворення для послуг, що надає оператор поштового зв’язку дозволяють оптимізувати тарифи на послуги при роботі в конкурентному середовищі, забезпечити рентабельність низки послуг і зберегти ключові сегменти ринку. Розроблена процедура диференціювання тарифів на послуги пошти на основі державного регулювання і політики вільних цін сприяє більш раціональному розподілу ресурсів, установленню стабільного попиту, формуванню розвиненої структури поштового ринку і відновленню престижу пошти. Одержані результати дають можливість науково обґрунтувати тарифну політику та підвищити ефективність рішень з управління витратами на підприємствах поштового зв’язку.

Список опублікованих праць за темою дисертації

Статті у фахових виданнях

1.

Князева Е.А., Кузнецова Л.В. Маркетинговые подходы к оценке результатов деятельности операторов почтовой связим // Наукові праці УДАЗ. – Одеса, 2001. – № 1. – С. 104-107. (0,31 д.а., автору належить – 0,12 д.а.).

2. Князева Е.А., Кузнецова Л.В. Основные направления снижения себестоимости услуг почтовой связи // Наукові праці ОНАЗ. – Одеса, 2002. – №1. – С. 157-160. (0,32 д.а., автору належить – 0,16 д.а.).

3.

Князєва Н.О., Діденко С.І., Кузнецова Л.В. Система розрахунку та прогнозування показників операційної діяльності поштового звязку // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – Вип. 127. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. – С. 39-47. (0,6 д.а., автору належить – 0,2 д.а.).

4.

Кузнецова Л.В. Розподіл доходів між учасниками технологічного процесу з надання послуг поштового звязку // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – Вип. 173. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. – С. 215-219 ( 0,32 д.а.).

Друковані матеріали наукових конференцій та інші праці

5.

Маркетинг поштового звязку / Н.О. Князєва, С.Б. Горелкіна, В.П. Іванов, Л.В. Кузнецова. – К.: ТОВ “Видавництво “Аспект-поліграф”, 2003. – 264 с. (15,35 д.а., автору належить – 3,9 д.а.).

6.

Кузнецова Л.В. Тарифна політика поштового звязку // Матеріали Другої Всеукраїнської науково-практичної конференції “Україна наукова 2002”. Том 4: Економіка. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. – С. 40-43 (0,18 д.а.).

7.

Князева Е.А., Кузнецова Л.В. Стратегия развития неосновной деятельности в почтовой связи // Зв’язок. – 2004 – №2 (46). – С. 40-42 (0,35 д.а., автору належить – 0,15 д.а.).

8.

Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 6884. Компютерна програма “Програма розподілення витрат на основні послуги поштового звязку Ukrpost”. – К.: МОН України, Державний департамент інтелектуальної власності. Дата реєстрації: 03.01.2003 – автори: Князєва Н.О., Красовський М.Л., Діденко С.І., Кузнецова Л.В., Стужнєва Н.М.

9.

Методика та програма розрахунку витрат на послуги поштового зв’язку / Н.О. Князєва, Л.В. Кузнецова, С.І. Діденко, Н.М. Стужнева. – К: удппз “Укрпошта”, 2003. – 50 с. (3,2 д.а., автору належить – 0,8 д.а.).

Анотація

Кузнецова Л.В. Особливості розподілення витрат та тарифоутворення на підприємствах поштового зв’язку. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами – Одеська національна академія зв'язку ім. О.С. Попова, Одеса, 2004.

У дисертаційній роботі здійснене комплексне дослідження проблем розпо-ділення витрат та формування тарифної політики підприємств, працюючих на ринку послуг поштового зв’язку України. Розглянуто тенденції розвитку світо-вого ринку послуг поштового зв'язку та основні проблеми й особливості ста-новлення поштового ринку України. Визначено принципи розподілення витрат за рівнями агрегування витрат. Розроблено модель та методику розподілення витрат за послугами поштового звязку. Удосконалено принципи розподілення доходів між учасниками техно-логічного процесу з надання послуг поштового зв’язку. Прийнято участь у розробці автоматизованої системи розрахунку витрат на основні послуги пош-тового звязку. Запропоновано основні напрями зниження собівартості послуг поштового звязку. Визначено принципи та механізми тарифоутворення в поштовому зв’язку. Обґрунтовано необхідність формування тарифів в поштовому звязку з урахуванням особливостей галузі. Надано пропозиції щодо розробки тарифної політики національного оператора поштового зв’язку України УДППЗ “Укрпошта”.

Ключові слова: ринок поштових послуг, витрати, доходи, розподілення, тарифоутворення, автоматизована система, рівні агрегування, моделі, методи.

Аннотация

Кузнецова Л.В. Особенности распределения затрат и тарифообразования на предприятиях почтовой связи. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприя-тиями – Одесская национальная академия связи им. А.С. Попова, Одесса, 2004.

В


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

НАУКОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ШЛЯХІВ ОПТИМІЗАЦІЇ РОЗПОДІЛУ ОБСЯГІВ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ МІЖ РІВНЯМИ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ - Автореферат - 25 Стр.
ОБЛІК оперативної ОРЕНДИ В СІЛЬСЬКОму господарстві УКРАЇНИ - Автореферат - 27 Стр.
ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНІ АСПЕКТИ РЕАЛІЗАЦІЇ КУРСУ ЧЕСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ НА ІНТЕГРАЦІЮ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Автореферат - 27 Стр.
Філософсько-соціологічний аналіз релігієзнавчої спадщини діячів українського національного відродження початку ХХ століття - Автореферат - 47 Стр.
Формування та використання трудового потенціалу аграрного сектора економіки - Автореферат - 27 Стр.
ФОНОФОРЕЗ ПАРАЦЕТАМОЛУ В КОМПЛЕКСНІЙ ТЕРАПІЇ ПІСЛЯТРАВМАТИЧНОГО ЗАПАЛЕННЯ ОКА /клініко-експериментальне дослідження/ - Автореферат - 28 Стр.
ЕМАНСИПАЦІЙНІ ТЕНДЕНЦІЇ В УКРАЇНСЬКІЙ ЖІНОЧІЙ ПРОЗІ КІНЦЯ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТЬ - Автореферат - 30 Стр.