У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МИКОЛАЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кузнецов Олег Олександрович

УДК 336.33:649

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ЕФЕКТИВНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ПРОМИСЛОВОГО ПТАХІВНИЦТВА НА ОСНОВІ ІННОВАЦІЙ

08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук

Миколаїв - 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Миколаївському державному аграрному університеті Міністерства аграрної політики (м. Миколаїв).

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

ЧЕРВЕН Іван Іванович,

Миколаївський державний аграрний університет,

завідувач кафедри організації виробництва та агро-бізнесу.

Офіційні опоненти: – доктор економічних наук, професор,

Зимовець Віктор Наумович,

Національний науковий центр

“Інститут аграрної економіки”,

головний науковий співробітник;–

доктор економічних наук, професор,

Поляков Олександр Максимович,

Національний університет харчових технологій,

професор кафедри менеджменту.

Провідна установа – Рада по вивченню продуктивних сил України Національної академії наук України, відділ проблем розвитку і розміщення сільськогосподарського виробництва, м. Київ.

Захист відбудеться “_25__” __червня__ 2004 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 38.806.01 у Миколаївському державному аграрному університеті за адресою: 54010, м. Миколаїв, вул. Паризької Комуни, .

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Миколаївського державного аграрного університету за адресою: м. Миколаїв, вул. Карпенка, 73.

Автореферат розісланий “_19_” __травня_ 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Клочан В.Ф.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Перехід країни на ринкові відносини обумовлює необхідність подальшого удосконалювання механізму господарювання в агропромисловому комплексі, переорієнтації його на стимулювання виробництва конкурентноздатної продукції (з урахуванням споживчого попиту на неї). На жаль, діюча нині система господарювання не в достатній мірі стимулює структурну перебудову і ріст продуктивності праці, носить витратний характер, не зацікавлює сільгосптоваровиробників у ефективному розвитку виробництва, а переробні підприємства - у безвідходній комплексній переробці продукції.

Птахівництво поки що знаходиться в глибокій кризі, що виражається в низькій ліквідності, неплатоспроможності і збитковості значної кількості підприємств цієї галузі. У той же час висока оборотність капіталу робить птахівництво привабливим як з комерційної, так і з інвестиційної точок зору. Крім того, за своїми споживчими якостями продукція птахівництва відноситься до категорії дієтичних продуктів харчування, що користуються стабільним попитом з боку населення.

Питанням ефективного розвитку птахівничих підприємств присвячені роботи І.А. Бахтіна, А.І. Вербовикова, В.Н. Зимовця, А.Т. Коваленка, А.С. Лисецького, О.О. Лук’яненка, Б.А. Мельника, Л.І. Подобеда, О.М. Полякова, Т.С. Санталова, Н.Б. Сеперовича, П.М. Слюсара, Т.А. Столляра, Г.О. Тардатьяна, В.І. Фісініна, І.І Червена, М.П. Шкляра, Ф.О. Ярошенка. Проте система економічних відносин підприємств-виробників птахівничої продукції, постачальників кормів для них і переробних підприємств, проблеми ефективного розвитку і управління виробництвом відстають від сучасних вимог, що обумовлює необхідність комплексного вирішення цих питань, без чого усунення існуючого нині диспаритету цін і організація ефективної системи реалізації продукції є неможливими. Необхідні принципово нові підходи до управління сучасним спеціалізованим виробництвом і регулювання економічних відносин птахівничих формувань.

Актуальність проблеми, її велике практичне значення і недостатня розробленість обумовили вибір теми дисертації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана згідно з планом наукової роботи Гуманітарного університету “Запорізький інститут державного та муніципального управління” за темами “Планування, прогнозування та державне регулювання мікро- та макроекономічних процесів” (номер ДР 0102U003195) та “Організаційно-економічний механізм функціонування підприємницьких структур - системи ціноутворення, фінансово-кредитних відносин, страхування” (номер ДР 0102U003197) і в межах тем наукових досліджень Миколаївського державного аграрного університету.

Мета й завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка обґрунтованих науково-методичних положень та практичних рекомендацій, спрямованих на забезпечення ефективного розвитку підприємств промислового птахівництва на основі інновацій.

Для досягнення цієї мети в роботі вирішувались наступні завдання:

- дослідити теоретичні аспекти ефективного розвитку аграрного бізнесу, визначитись з методичними підходами до планування й оцінки ефективності функціонування підприємств в умовах здійснення інновацій, а також з особливостями їх застосування у промисловому птахівництві;

- провести ретроспективний аналіз розвитку та ефективності функціонування птахівничих підприємств - з використанням адаптованої до ринкових умов і особливостей галузі методики;

- виявити невикористані резерви і визначити стратегічні напрямки розвитку птахівничих підприємств, серед яких: зміцнення матеріально-технічної бази і удосконалення технології виробництва; розвиток кооперації і удосконалення системи економічних відносин; створення стабільного господарського середовища і організація ефективної реалізації виробленої продукції;

- дати економічну оцінку запропонованих заходів по забезпеченню ефективної діяльності птахівничих підприємств.

Предмет і об’єкт дослідження. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних та практичних положень, пов’язаних із забезпеченням ефективного розвитку підприємств промислового птахівництва.

Об’єктом дослідження є сукупність організаційно-економічних процесів, які відбуваються на птахівничих підприємствах Дніпропетровської, Донецької та Запорізької областей, а також фактори підвищення ефективності їх діяльності.

Методи дослідження. В процесі дослідження використано широке коло економічних методів досліджень, у тому числі: статистико-економічний (при проведенні аналізу розвитку та ефективності виробництва продукції птахівництва); монографічний (в процесі розробки рекомендацій щодо підвищення ефективності діяльності підприємств промислового птахівництва); розрахунково-конструктивний та експериментальний (при економічному обґрунтуванні шляхів підвищення ефективності діяльності птахівничих підприємств); апроксимації (в процесі встановлення залежностей у сезонних змінах цін на зернові культури); абстрактно-логічний (при узагальненні результатів дослідження і формулюванні висновків) та ін.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному:

·

уточнено сутність ефективності функціонування підприємства в ринкових умовах - як раціонального, обґрунтованого процесу перетворення на основі інновацій вхідних виробничих ресурсів у вихідну продукцію, здатну краще, ніж конкуренти, задовольнити покупців;

·

для аналізу фінансово-економічного стану підприємства у якості головних показників запропоновано використовувати прибуток на одиницю сукупного ресурсного потенціалу та показник фінансової стійкості;

·

удосконалено механізм організації виробництва м’яса бройлерів на птахофабриках великих і середніх розмірів - включенням племінного репродуктора другого порядку;

·

набули подальшого розвитку організаційні форми об’єднання птахофабрик з сільськогосподарськими підприємствами-постачальниками зернофуражу (шляхом створення асоціації сільськогосподарських товаровиробників);

·

запропоновано систему фінансування птахофабрики, засновану на випуску векселів терміном обертання до 3-х місяців, що дозволяє задовольнити її потребу у короткострокових кредитах;

·

удосконалено схему збуту птахівничої продукції дилерською мережею на етапі зрілості товару (що дозволить знизити витрати на збут і попередити необґрунтовані втрати і розкрадання продукції);

·

вперше запропоновано методику прогнозування середньомісячних цін на фуражне зерно в залежності від очікуваної врожайності та періоду року в регіоні.

Практичне значення отриманих результатів. Дисертант приймав безпосередню участь у розробці й обґрунтуванні Програми стабілізації та розвитку агропромислового комплексу Донецької області на період до 2010 року (довідка № 628/05 від 19.12.2003) та Програми стабілізації та розвитку агропромислового комплексу Запорізької області на період до 2010 року (довідка № 714/02 від 17.12.2003).

Результати дослідження впроваджені в практичну діяльність наступних сільськогосподарських підприємств: ЗАТ “Птахокомбінат “Дніпровський” Дніпропетровської області (акт від 20.01.2004 року); АТЗТ “Екопрод” Донецької області (акт від 16.11.2002 року ); ТОВ “Агрофірма “Дабл ю Джей Донбас” Донецької області (акт від 25.11.2002 року).

Основні положення, висновки й пропозиції дисертаційної роботи мають практичну цінність і для інших регіонів України.

Теоретичні розробки здобувача використовуються у навчальному процесі Гуманітарного університету “Запорізький інститут державного та муніципального управління” та Миколаївський державний аграрний університет при викладанні курсів “Економіка підприємства в АПК”, “Фінанси АПК”, “Економіка і організація виробництва”, “Організація сільськогосподарського виробництва” (довідка від 15.09.2003 р.).

Особистий внесок здобувача. Основні положення і висновки дисертації сформульовані і обґрунтовані автором особисто і містяться в одноосібно опублікованих роботах. Матеріал статті, що видана у співавторстві, використаний у дисертації лише у частині, яка належить її автору.

Апробація результатів дослідження. Наукові положення основних результатів дослідження та їх практичне застосування обговорювалися на 13 науково-практичних конференціях: міжнародних - "Наука і освіта 2000" (м. Дніпропетровськ, 2000 р.), “Динаміка наукових досліджень” (м. Дніпропетровськ, 2002 р.), “IV Українська конференція по птахівництву з міжнародною участю” (м. Алушта, 2003 р.); всеукраїнських - „Актуальні питання удосконалення фінансово-кредитного механізму в Україні” (м. Запоріжжя, 2002 р.), “Підвищення ролі фінансових відносин у комплексному соціально-економічному розвитку регіону” (м. Дніпропетровськ, 2002 р.), "Україна у світовій спільноті" (м. Дніпропетровськ, 2003 р.), "Економіка підприємства: проблеми теорії та практики" (м. Дніпропетровськ, 2003 р.), "Фінансово-кредитна система України: проблеми та шляхи вирішення" (м. Дніпропетровськ, 2003 р.), „Підвищення ролі фінансових відносин у комплексному соціально-економічному розвитку регіону” (м. Дніпропетровськ, 2002 р.), “Тиждень економіки ДНУ” (м. Дніпропетровськ, 2003 р); регіональних - “Актуальні проблеми державного управління і місцевого самоврядування” (м. Запоріжжя 2001, 2002, 2003 рр.).

Публікації. Основні положення дисертаційної роботи опубліковано в 16 статтях у наукових журналах, збірниках наукових праць та матеріалах науково-практичних конференцій, загальним обсягом 2,3 друк. арк., з них 6 - у наукових фахових виданнях.

Обсяг і структура дисертації. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, який налічує 163 найменувань, та додатків. Основна частина роботи викладена на 154 сторінках комп’ютерного тексту. В роботі нараховується 36 таблиць і 34 рисунки.

Основний зміст роботи

У першому розділі “Теоретичні та методичні основи ефективного розвитку підприємств АПК у ринковому середовищі” розглядаються основні теоретичні положення щодо економічної сутності ефективності функціонування підприємств і методичні підходи до її оцінки у сучасних умовах.

Економічна ефективність виробництва - категорія, заснована на дії економічних законів. Вона відображає одну з головних сторін виробництва - результативність і є формою вираження його мети.

Найбільш важливі методологічні аспекти, що розглядаються в процесі вивчення цієї проблеми, охоплюють наступне коло питань: визначення сутності категорії ефективності виробництва, обґрунтування системи показників оцінки ефективності виробництва та формулювання її критерію.

Важливо, щоб сільськогосподарське виробництво (підприємство) не мало занадто затратного і енергоємного характеру, а одержання результатів супроводжувалося скороченням витрат на одиницю продукції, при реалізації якої досягається не тільки відшкодування витрачених ресурсів, а й одержання прибутку. Сутність ефективності полягає не тільки в одержанні ефекту як такого, а й у виправданості способів його одержання. Завжди варто виходити з того, що ефект сам по собі не дає уявлення про рівень ефективності виробництва, оскільки при використанні різних технологій рівні витрати дають досить різні результати і, навпаки, - неоднакові витрати ресурсів нерідко забезпечують одержання майже однакового ефекту. У зв’язку з цим необхідно виявляти не тільки ефект, а й розміри одержання останнього на одиницю ресурсів. Саме це і виражає економічну ефективність виробництва.

Слід вказати, що всі економічні процеси повинні розглядатися в нерозривній єдності продуктивних сил і виробничих відносин, усі її аспекти (політично-економічний, соціально-політичний, техніко-економічний і екологічний) повинні бути органічно ув’язаними. Поняття економічної ефективності доцільно розглядати як єдину категорію, що має різні аспекти і форми вираження.

Для відображення рівня економічної ефективності функціонування будь-якого аграрного підприємства більшість вчених визнає застосування як системи показників, так і узагальнюючого показника. Проте єдиної точки зору стосовно ні узагальнюючого показника, ні ролі окремих, часткових показників в економічній літературі немає.

На нашу думку, при розрахунку узагальнюючого показника ефективності функціонування сільськогосподарських підприємств в ринкових умовах в якості його чисельника доцільно використовувати прибуток. Що стосується знаменника, то для нього більш прийнятними є не матеріально-грошові витрати, а сукупний ресурсний потенціал. Такий підхід до визначення економічної ефективності функціонування підприємства дозволить враховувати особливості сільськогосподарського виробництва і надасть можливість дотримуватись основного принципу дії системи економічних показників - всеосяжне відображення причинно-наслідкових зв’язків між витратами, використовуваними виробничими ресурсами і економічним ефектом.

Аналіз наукових праць вітчизняних і закордонних авторів показав неоднозначність тлумачення категорії “ринкова ефективність підприємства”, під якою часто розуміють економічну ефективність виробництва на рівні підприємства, його конкурентноздатність. Вважаємо, що ці категорії не суперечать одна одній, а є близькі й подібні, доповнюють одна одну.

Під ефективністю функціонування підприємства в ринкових умовах господарювання пропонується розуміти раціональне, обґрунтоване перетворення вхідних ресурсів у вихідну продукцію із урахуванням системного впливу на підприємство комплексу внутрішніх і зовнішніх факторів та потреб (що дозволяє йому задовольняти покупців краще, ніж конкуренти).

Для ефективного ведення підприємницької діяльності в птахівничих формуваннях обов’язково повинні використовуватися інноваційні процеси. На основі досліджень ми прийшли до висновку, що інновації є реакцією підприємства на прогнозовані чи фактичні зміни в середовищі його існування. Причому це явище є більше соціально-економічним, ніж технічним. Мета кожного інноваційного рішення - підвищити віддачу на вкладені ресурси.

У другому розділі “Розвиток та інтенсифікація промислового птахівництва підприємств регіону” досліджено ретроспективу та сучасний стан ведення і ефективності промислового птахівництва в Україні і Дніпропетровській області. При цьому окремі аспекти розглядаються також по Донецькій та Запорізькій областях.

Проведений нами аналіз показав, що на початку 90-х років минулого століття птахівництво було досить розвинутою галуззю, а у 1993-1999 рр. спостерігалася глибока криза (виробництво зменшилось в 2-3 рази, збитковість м’ясного птахівництва становила 33-45%). Починаючи з 2000 року відбувається покращення ситуації: поступово зростають обсяги виробництва продукції (рис. 1), яєчне птахівництво стало рентабельним, а збитковість м’яса птиці зменшилася.

Рис. 1. Динаміка валового виробництва продукції птахівництва по Україні в цілому та Дніпропетровській області

В Дніпропетровській області налічується одинадцять птахівничих підприємств бройлерного напрямку. Масштаби їх діяльності різні. Вказані у табл. 1 чотири птахофабрики виробляють 65,3% всієї курятини в області. Інші, дрібні підприємства нами детально не досліджувались з причини незначної присутності їх на регіональному ринку м’яса птиці.

Перелічені в табл. 1 птахофабрики адаптувалися до ринкових умов господарювання, застосовуючи різні підходи. Для них характерні такі спільні риси: всі вони використовують інноваційні технології, перейшли на утримання кращих кросів м’ясної птиці, реорганізували свою виробничу структуру, закупили імпортне обладнання для утримання та переробки птиці. Тому не випадково, що виробництво м’яса птиці у них, на відміну від інших птахофабрик, є достатньо прибутковим (табл. 2).

З наведених у вказаній таблиці даних бачимо, що кращими за більшістю показників ефективності галузі в досліджуваному регіоні є ЗАТ “Птахокомбінат “Дніпровський” Дніпропетровської області та Діанівська птахофабрика Донецької області. Особливо яскраво це прослідковується по розміру прибутку на 1 працівника і 100 грн основних фондів, а також по рівню рентабельності.

Таблиця 1

Основні економічні показники функціонування провідних бройлерних птахофабрик регіону в 2002 році

Показники | Дніпропетровська область | До-не-ць-ка об-ласть

ЗАТ “Пта-хо-ко-м-бі-нат “Дні-п-ро-в-сь-кий” | ТОВ “Птахо-фабрика “Петро-павлів-ська” | ЗАТ “Оріль-Лідер” | ПВФ “Агро-центр” | Ді-а-ні-в-сь-ка пта-хо-фа-б-ри-ка

Вартість основних фондів, тис. грн.. | 42274 | 13179 | 114083 | 9745 | 9498

Кількість працюючих, чол. | 629 | 540 | 780 | 205 | 225

Фондоозброєність, тис. грн./чол. | 67,2 | 24,4 | 146,2 | 47,5 | 42,2

Обсяг реалізації м’яса бройлерів, ц | 51916 | 24050 | 112260 | 22004 | 40170

Собівартість проданої продукції, тис. грн. | 42019 | 19240 | 91267 | 17713 | 24407

Прибуток, тис. грн. | 8814 | 750 | 2007 | 1293 | 3608

У третьому розділі “Основні напрями забезпечення ефективного розвитку підприємств промислового птахівництва” визначені основні шляхи вирішення цієї проблеми, серед яких: зміцнення матеріально-технічної бази і удосконалення технології виробництва; розвиток кооперації і удосконалення системи економічних відносин; створення стабільного господарського середовища, організація ефективної реалізації виробленої продукції.

Однією з витратних статей діяльності птахокомбінатів є вартість молодняку. З метою здешевлення останнього і більш повного та ефективного використання потужностей птахівничих підприємств нами було розроблено проект утримання маточного поголів’я і отримання необхідного для повного завантаження птахокомбінату робочого молодняку. Фінансові показники даного проекту свідчать про досить високу економічну ефективність його впровадження. Інвестиційні витрати окупляться протягом 27 місяців.

Проведений нами по ЗАТ “Птахокомбінат “Дніпровський” аналіз господарсько-економічних відносин показав, що вони не відповідають у повній мірі виробничо-фінансовим потребам за ринкових умов господарювання. Насамперед, це полягає у відсутності інтегральних зв’язків з постачальниками сировини, а також механізму кредитування діяльності птахофабрики.

Таблиця 2

Економічна ефективність функціонування провідних бройлерних птахофабрик регіону в 2002 році

Показники | Дніпропетровська область | До-не-ць-ка об-ласть

ЗАТ “Пта-хо-ко-м-бі-нат “Дні-п-ро-в-сь-кий” | ТОВ “Птахо-фабрика “Петро-павлів-ська” | ЗАТ “Оріль-Лідер” | ПВФ “Агро-центр” | Ді-а-ні-в-сь-ка пта-хо-фа-б-ри-ка

Вихід валової продукції в розрахунку на:

а) 1 працівника, ц | 82,5 | 44,5 | 143,9 | 107,3 | 178,5

б) 1 грн вартості основних фондів, грн | 0,99 | 1,45 | 0,80 | 1,81 | 3,15

Собівартість 1 ц курятини, грн. | 809,36 | 800,00 | 812,99 | 804,99 | 607,51

Прибуток (грн) в розрахунку на:

а) 1 ц м’яса | 169,77 | 31,18 | 17,87 | 58,76 | 89,81

б) 1 працівника | 14012,7 | 1388,8 | 2573,0 | 6307,3 | 16035,5

в) 100 грн вартості основних фондів | 20,8 | 5,7 | 1,8 | 13,2 | 38,0

Рівень рентабельності, % | 21,0 | 3,9 | 2,2 | 7,3 | 17,3

Дослідження показали, що прагнення до забезпечення птахофабрик зернофуражем за рахунок розширення власної земельної бази є хибною, безперспективною справою. На прикладі ЗАТ “Птахокомбінат “Дніпровський” доведено, що такий підхід призводить до значного відволікання оборотних коштів, росту неплатоспроможності підприємства.

Це обумовлюється наступними, пов’язаними одна з одною проблемами: утримання птахофабрикою власними силами земель під посіви зернових культур викликає необхідність нарощування машинно-тракторного парку і витрат на його ремонт, відновлення та обслуговування; знижується керованість виробництва; беручи в оренду землю, техніку, приміщення, підприємство вимушене брати на себе тягар утримання соціальної сфери на селі, що, в свою чергу, потребує додаткових витрат.

Дієвим шляхом до вирішення проблеми забезпечення птахофабрики кормами може стати налагодження кооперативних зв’язків в середині даного територіального утворення без створення додаткових юридичних і організаційних надбудов. Зокрема, в роботі пропонується створення асоціації, яка не є юридичною особою. Її призначення - організація спільної діяльності між двома і більше самостійними господарюючими суб’єктами.

До основних переваг асоціації відносяться наступні: у цьому випадку не потрібно створювати юридичну особу, а звідси - немає додаткових витрат на утримання адміністративно-господарського персоналу; учасники асоціації платять податки з моменту продажу кінцевої продукції, що реалізується в її рамках; кожен учасник асоціації зберігає свою юридичну самостійність, але водночас виконує умови укладеного договору; уся вироблена асоціацією продукція є спільною пайовою власністю її учасників, що, з одного боку, надає їм певні гарантії у відносинах з іншими партнерами, а з іншого - позбавляє їх можливості накладення арешту на одержану в рамках асоціації продукцію; можливість більш широкого управління розподілом кінцевої продукції. В якості критеріїв обґрунтованості, виправданості розподілу кінцевої продукції можуть бути прибуток або виручка від реалізації.

Одним з головних шляхів зменшення витрат на корми є зниження вартості придбаної зернової сировини. Цього можна досягти перш за все за рахунок оптимізації термінів закупки кормового зерна у виробників. Нами було проаналізовано статистичні дані щодо закупівельної ціни на фуражне зерно на позабіржовому ринку Дніпропетровської і Запорізької областей за 2002 і 2003 роки. Динаміка середніх помісячних цін за 1 т фуражного зерна на позабіржовому ринку Запорізької та Дніпропетровської областей наведена на рис. 2.

Необхідно відмітити, що цінові ряди на ньому вказані для періоду з вересня по серпень місяць, тобто від урожаю до урожаю, що відповідає логіці планування забезпечення птиці кормами. Зміни цін на зерно у вересні-грудні є сезонними, а у січні-серпні - залежать від рівня очікуваної врожайності. Спираючись на вказане, нами запропоновано механізм прогнозування середньомісячних цін на фуражне зерно на наступний плановий період. Для цього насамперед необхідно модифікувати виведені нами і наведені нижче виробничі функції - таким чином, щоб розрахована за ними крива проходила через нуль в грудні місяці, тобто приймаються середні ціни грудня за базові. Тоді вони матимуть вигляд:

в період з вересня 2001 р. по серпень 2002 р.

(1)

в період з вересня 2002 р. по серпень 2003 р.

(2)

де х – порядковий номер місяця в періоді.

Рис. . Середньомісячні реалізаційні ціни на фуражне зерно на позабіржовому ринку Запорізької та Дніпропетровської областей, грн/т

На рис. 3. наведено залежність, що відповідає виробничій функції (1).

Нові умови господарювання вимагають від підприємств більш ретельної уваги до реалізації виробленої продукції. Аналіз показав, що в останні роки птахофабрики намагаються самостійно продавати вироблену ними продукцію, наслідком чого є: ріст витрат на транспортування і реалізацію продукції, утримання додаткового персоналу; роздрібна реалізація потребує, з одного боку, значно більшої кількості обліковців, а з іншого - не забезпечує належного оперативного контролю за ходом реалізації продукції при великомасштабному виробництві (усе це призводить до додаткових втрат і розкрадання продукції); практично жодна з птахофабрик не займається професійним дослідженням ринку (що вкрай необхідно при організації роздрібної торгівлі). У результаті птахофабрики втрачають частину свого прибутку.

Враховуючи все вищевикладене, необхідні принципово нові підходи до організації реалізації виробленої продукції. Одним з них є створення власної дилерської мережі, яка займається продажем продукції. У даному випадку дилер виступає не просто як посередник між птахофабрикою і кінцевим споживачем продукції, а є інструментом маркетингової політики свого підприємства.

Рис. . Сезонні зміни цін на фуражне зерно в період з вересня 2001 р. по серпень 2002 р.

Між дилером і птахофабрикою укладається відповідна угода, на підставі якої підприємство поставляє дилеру свою продукцію на пільгових умовах, а останній зобов’язується її реалізувати з жорстко визначеною комерційною націнкою. При цьому встановлюється система, за якою чим більше дилер продає продукції за визначений період часу, тим більше йому птахофабрика надає знижок з відпускної ціни.

Переваги даної системи очевидні:

- по-перше, птахофабрика реалізує свою продукцію оптовими партіями заздалегідь визначеному колу дилерів, що істотно знижує витрати на збут продукції;

- по-друге, поліпшується контроль і керованість процесом реалізації продукції та її кінцевою ціною;

- по-третє, дилер прямо зацікавлений в ефективній і швидкій реалізації продукції, тому що від цього залежить рівень його доходів.

В сучасних умовах необхідний принципово новий підхід і до механізму кредитування діяльності птахофабрики. Сьогодні самим доступним кредитним ресурсом є товарний кредит, який, однак, не виправдав себе, бо не забезпечує ефективної фінансово-економічної діяльності підприємств. До того ж цей вид запозичення засобів не є найбільш дешевим, навпаки, він ще в більшій мірі закріплює монопольні позиції постачальників пально-мастильних матеріалів, запасних частин, інших матеріальних ресурсів. Такий кредит не дозволяє задовольнити потреби птахофабрик у відсутніх у них оборотних коштах.

Що стосується банківського кредиту, то він, як і раніше, поки що залишається майже недоступним для сільськогосподарських товаровиробників. Його занадто висока кредитна ставка призводить до подорожчання кінцевої продукції, робить її неконкурентноспроможною. У зв’язку з цим нами пропонується в якості джерела поповнення оборотних коштів використовувати механізм вексельного кредитування, який передбачає залучення оборотних коштів на короткостроковий період. Він широко застосовується практично у всіх розвинутих країнах світу. Випуск векселів дозволяє: забезпечити короткострокове кредитування діяльності птахофабрики і підприємств-учасників асоціації; звести до мінімуму процентну ставку за користування позиковими коштами; здійснити розрахунки по зобов’язаннях перед постачальниками енергоносіїв, а також по податках та інших зборах.

У рамках запропонованої нами до реалізації програми процентна ставка за векселем становить 10% річних (проте банк-контрагент одержує від вкладення грошей у котирування і викуп векселів до 30% річних, що забезпечує йому нормальну ставку прибутковості). Для надання векселю асоціації ліквідності передбачається наступне його забезпечення: застава товарами в обороті; гарантія банку-контрагента; гарантія районної адміністрації (на суму податкових платежів підприємств-учасників асоціації); прийняття районною адміністрацією векселя як засобу платежів по податках і зборах та інших зобов’язаннях.

Усе викладене дозволить створити зручну систему ефективного ведення птахофабрики і досягнути вирішення проблеми поповнення її потреби в оборотних коштах.

ВИСНОВКИ

1. Під ефективністю функціонування підприємства в ринкових умовах господарювання доцільно розуміти раціональний, обґрунтований процес перетворення на основі інновацій вхідних ресурсів у вихідну продукцію - з урахуванням системного впливу на нього комплексу внутрішніх і зовнішніх факторів та потреб (що дозволяє йому задовольняти покупців краще, ніж його конкуренти).

2. При розрахунку узагальнюючого показника ефективності функціонування сільськогосподарських підприємств в ринкових умовах в якості його чисельника найбільш прийнятним є застосування прибутку. В якості ж знаменника доцільно використовувати загальну вартість виробничих ресурсів. Крім того, для аналізу фінансово-економічного стану підприємства в якості головного слід використовувати показник фінансової стійкості, що дає можливість обґрунтовано порівнювати ефективність використання виробничих та фінансових ресурсів.

3. Інновації є реакцією підприємства на прогнозовані чи фактичні зміни в середовищі його існування. Причому це явище є більше соціально-економічним, ніж технічним. Мета кожного інноваційного рішення - підвищити віддачу вкладених ресурсів.

4. За період з 1990 по 2002 рр. в Україні відбулося зниження загальних обсягів виробництва продукції птахівництва: м’яса - на 59,3%, яєць - на 26,3%. При цьому темпи зниження виробництва перевищують темпи зменшення споживання: м’яса - на 7,1%, яєць - на 3,1%. У розрахунку на одну особу в 2002 році в країні було вироблено 34,2 кг м’яса і 234 шт. яєць, а спожито лише відповідно 32,6 кг. і 209 шт.

На початку 90-х років минулого століття птахівництво країни було досить прибутковою галуззю, а у 1993-1999 рр. відбувалось зменшення обсягів виробництва продукції галузі в 2-3 рази, рівень збитковості м’ясного птахівництва досягав 33-45%), а починаючи з 2000 року спостерігається покращення ситуації - поступово зростають обсяги виробництва, яєчне птахівництво стало рентабельним, а збитковість м’ясного птахівництва знизилася до 1,1%. Тенденції розвитку галузі в Дніпропетровській, Донецькій та Запорізькій областях аналогічні загальноукраїнським.

5. Одним з найбільш потужних птахівничих підприємств із стабільним виробництвом та доходом, яке змогло пристосуватись до ринкових умов господарювання, є ЗАТ “Птахокомбінат “Дніпровський”. Але і воно, як показав аналіз, відчуває необхідність у подальшому оновленні матеріально-технічної бази, вдосконаленні виробничого процесу (шляхом створення замкнутого циклу виробництва, вирішення проблем його забезпечення кормами і поточними оборотними коштами), а також системи реалізації продукції. Враховуючи сказане, для цього підприємства обґрунтовано економічну доцільність створення на основі інновацій племінного репродуктора другого порядку і розроблено відповідний бізнес-план. Впровадження даного проекту свідчить, що він відрізняється значною економічною ефективністю. Розрахунковий річний прибуток після виходу на повну потужність складе 1100 тис. дол. США, що дозволить окупити інвестиційні витрати за 27 місяців.

6. Як показав аналіз, забезпечення птахофабрик зернофуражем власного виробництва є безперспективною, хибною справою, такий підхід призводить до відволікання оборотних коштів і зростання неплатоспроможності підприємства. Для вирішення проблеми із забезпеченням птахофабрики кормами нами запропоновано налагодження кооперативних зв’язків в середині територіального утворення (без створення додаткових юридичних і організаційних надбудов). Для цього в роботі пропонується створити асоціацію сільськогосподарських товаровиробників. Рівень її внутрішніх цін дозволяє птахокомбінату зекономити до 6% вартості зернофуражу, тобто приблизно 180 тис. грн. на рік (за умов звичайної врожайності). Навіть у важких умовах 2003 року, коли рівень цін продажу фуражного зерна в зимово-весняний період піднявся в середньому на 50%, ЗАТ “Птахокомбінат “Дніпровський” завдяки створенню асоціації зміг зекономити 1655 тис. грн.

7. Запропонована в роботі методика прогнозування сезонних змін у ціні на фуражне зерно дасть змогу оптимізувати планування витрат на кормозабезпечення.

8. Встановлено, що намагання птахофабрик самостійно реалізовувати вироблену ними продукцію призводить до втрати частини прибутку, бо пов’язана зі значними додатковими витратами і непередбаченими втратами. Необхідні нові підходи до реалізації, одним з яких може бути створення власної дилерської мережі. Запропонований автором механізм взаємовідносин дилера і адміністрації птахофабрики дозволить оптимізувати їх партнерські відносини. Загальна сума економічного ефекту від впровадження дилерської мережі реалізації продукції складатиме 279 тис. грн.

9. Розроблений нами механізм кредитування діяльності птахофабрик передбачає в якості джерела поповнення оборотних коштів використання вексельного кредитування. Для цього запропоновано і обґрунтовано відповідну схему вексельного обороту.

Список публікацій за темою дисертації

Опубліковані у провідних фахових виданнях.

1. Кузнецов О.О. Економічні аспекти державної підтримки інновацій // Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: фінанси і кредит. - 2003. - №2. - С. 135-138.

2. Кузнецов О.О. Інноваційна політика підприємства // Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: фінанси і кредит. - 2002. - №2. - С. 230-234.

3. Кузнецов О.О. Маркетингові основи управління інноваційною політикою сільськогосподарських підприємств // Держава та регіони. Серія: економіка та підприємництво. - 2002. - № 3. - С. 105-107.

4. Кузнецов О.О. Стан інноваційної діяльності у птахівничих господарствах Донецької, Дніпропетровської та Запорізької областей // Вісник аграрної науки Причорномор’я. - 2003. - Випуск 2. - С. 60-64.

5. Кузнецов О.О. Формування оборотних коштів підприємств промислового птахівництва за допомогою векселів // Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: фінанси і кредит. - 2003. - №1 - С. 54-56.

6. Дацій О.І., Кузнецов О.О. Розвиток інновацій у птахівництві // Економіка АПК. - 2004. - №1. - С. 89-93.

Опубліковані за матеріалами конференцій.

7. Кузнецов О.О. Інноваційний розвиток підприємств як об’єкт управління // Держава та регіони. Серія: державне управління. - 2002. - № 1. - С. 80-82.

8. Кузнецов О.О Розвиток інжинірингових підприємств // Вісник Академії економічних наук України. - 2002. - №2. - С. 142.

9. Кузнецов О.О. Державне регулювання інноваційного розвитку //Тиждень економіки ДНУ: матеріали доповідей. Випуск 2. - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. - 132 с.

10. Кузнецов О.О. Механізм впровадження та реалізації інноваційних проектів // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених "Україна у світовій економічній спільноті". - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. - С. 96-97.

11. Кузнецов О.О. Проблема економічного зростання: соціальний аспект // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених "Фінансово-кредитна система України: проблеми та шляхи вирішення". - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. - С. 163-164.

12. Кузнецов О.О. Регіональні аспекти управління інноваційним процесом // Матеріали Третьої Всеукраїнської науково-практичної конференції „Підвищення ролі фінансових відносин у комплексному соціально-економічному розвитку регіону”. - Том 2. - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. - С.23-24.

13. Кузнецов О.О. Роль регіональних органів управління в інноваційних процесах// Матеріали міжнародної науково-практичної конференції "Наука і освіта 2000". Том 30. Економіка. - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2000. - С. 9-11.

14. Кузнецов О.О. Стратегічні орієнтири інноваційного розвитку підприємств // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених "Економіка підприємства: проблеми теорії та практики". - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. - С. 53-55.

15. Кузнецов О.О. Управління інноваційним процесом // Актуальні питання удосконалення фінансово-кредитного механізму в Україні. Збірник наукових праць науково-практичної конференції 29-30 травня 2002 р. - Запоріжжя, 2002. - С. 135-136.

16. Кузнецов О.О. Шляхи поповнення оборотних коштів підприємств промислового птахівництва із застосуванням вексельної форми гарантії платежів // Збірник тез дрповідей учасників “Тижня науки” в Гуманітарному університеті “ЗІДМУ”. - Т. 2, ч. 5: Науково-практична конференція “Соціально-економічні проблеми сучасного суспільства та шляхи їх подолання”. 30-31 жовтня 2003 р. - Запоріжжя: ГУ “ЗІДМУ”, 2003. - 40 с.

Анотація

Кузнецов О.О. Організаційно-економічне обґрунтування ефективного розвитку промислового птахівництва на основі інновацій. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 - економіка, організація та управління підприємствами. - Миколаївський державний аграрний університет, Миколаїв, 2004.

Дисертація присвячена розробці обґрунтованих науково-методичних положень та практичних рекомендацій щодо забезпечення ефективного розвитку підприємств промислового птахівництва. Досліджено теоретичні аспекти ефективного розвитку аграрного виробництва, визначено методичні підходи до планування й оцінки ефективного розвитку підприємств в умовах здійснення інновацій із урахуванням особливостей промислового птахівництва. Проведено ретроспективний аналіз розвитку та ефективності функціонування птахівничих підприємств - з використанням адаптованої до ринкових умов і особливостей галузі методики. Виявлено невикористані резерви і визначено стратегічні напрямки розвитку птахівничих підприємств, серед яких: зміцнення матеріально-технічної бази і удосконалення технології виробництва; подальший розвиток кооперації і удосконалення системи економічних відносин; створення стабільного господарського середовища і організація ефективної реалізації виробленої продукції. Проведено економічну оцінку запропонованих заходів по забезпеченню ефективної діяльності підприємств галузі.

Ключові слова: промислове птахівництво, економічні відносини, ефективний розвиток, інновації, кооперація, організаційно-економічне обґрунтування, реалізація продукції.

АннотацИя

Кузнецов О.А. Организационно-экономическое обоснование эффективного развития промышленного птицеводства на основе инноваций. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 - экономика, организация и управление предприятиями. - Николаевский государственный аграрный университет, Николаев, 2004.

Диссертация посвящена разработке обоснованных научно-методических положений и практических рекомендаций, направленных на обеспечение эффективного развития предприятий промышленного птицеводства

Доказано, что все экономические процессы должны рассматриваться в неразрывном единстве продуктивных сил и производственных отношений, их аспекты (экономический, социально-политический, технико-экономический и экологический) должны быть органично увязаны между собой. Понятие экономической эффективности следует рассматривать как единую категорию, которая имеет разные аспекты и формы выражения. В работе сформулирована сущность экономической эффективности функционирования отдельного предприятия в рыночных условиях.

Для анализа финансово-экономического состояния предприятия предложено использовать размер прибыли на единицу ресурсного потенциала и показатель финансовой стойкости, который дает возможность объективно сравнивать эффективность использования производственных и финансовых ресурсов.

Обоснована экономическая целесообразность внедрения племенного репродуктора второго порядка на бройлерных птицефабриках больших и средних размеров и разработан бизнес-план такого проекта.

Анализ обеспечения птицефабрик зернофуражом собственного производства показал бесперспективность данного направления. На примере ЗАО “Птицекомбинат “Днепровский” доказано, что такой подход приводит к отвлечению оборотных средств и росту неплатежеспособности предприятия. Для решения проблемы обеспеченности птицефабрики кормами предлагается налаживание соответствующих кооперативных связей внутри территориального образования, без дополнительных юридических и организационных надстроек. Для эффективного решения этой проблемы предлагается создание ассоциации сельскохозяйственных товаропроизводителей.

Установлено, что попытки птицефабрик самостоятельно реализовывать произведенную ими продукцию приводят к утрате части прибыли на дополнительных затратах, потерях и разворовывании продукции. Одним из наиболее рациональных подходов к вопросам сбыта производимой птицефабриками продукции является организация их дилерской сети, которая профессионально занимается реализацией продукции. В данном случае дилер выступает не просто как посредник между птицефабрикой и конечным потребителем продукции, а является инструментом политики маркетинга птицефабрики. Предложены условия сотрудничества между дилерами и птицефабрикой, которые позволят оптимизировать партнерские отношения.

Рекомендован и новый механизм кредитования деятельности птицефабрики. В качестве источника пополнения оборотных средств предлагается использовать вексельное кредитование. Выпуск векселей позволяет: обеспечить краткосрочное кредитование деятельности птицефабрики и предприятий-участников ассоциации; свести к минимуму процентную ставку за пользование заемными средствами; осуществить расчеты по обязательствам перед поставщиками энергоносителей, а также по налогам и прочим сборам. В связи с этим разработана автором и обоснована схема вексельного оборота. Для придания векселю ассоциации ликвидности предусматривается следующее его обеспечение: залог товарами в обороте; гарантия банка-контрагента; гарантия районной администрации (на сумму налоговых платежей предприятий-участников ассоциации); принятие районной администрацией векселя как средства платежей по налогам и сборам.

Предложена методика прогнозирования сезонных изменений цен на фуражное зерно, которая дает возможность оптимизировать процесс планирование затрат на обеспечение кормами.

Ключевые слова: промышленное птицеводство, экономические отношения, эффективное развитие, инновации, кооперация, организационно-экономическое обоснование, реализация продукции.

The summary

Kuznetsov O.O. Organizational-economic basis of efficient development of an industrial poultry farming оn the basis of innovations. - Manuscript.

The thesis for economic sciences master on directionon 08.06.01 - economy and management of entertament. - Nikolaev state farm university, Nikolaev, 2004.

The thesis is dedicated to the elaboration of the reasonable scientific-methodical bases, practical proposals and recommendations concerning improvement of an economic control mechanism by the poultry enterprises of management under market conditions. Theoretical and methodological aspects of management of a poultry faring under marketing conditions, methodological and methodical approaches to the analysis of a financial and economic condition of the agricultural enterprises are studied. Tendencies of development and a feature of operation of an agriculture in Ukraine and Dnepropetrovsk range are analyzed. The complex technique of a market analysis of a financial and economic condition is adapted to features of the poultry enterprise and on its basis the assessment of activity of integrated poultry farms of Dnepropetrovsk range are studied. Strategic reference points of development of the poultry enterprise and the mechanism of its operation under market conditions are determined. The assessment of efficiency of offered measures on increase of outcomes of activity of the poultry enterprises is conducted.

Key words: industrial poultry farming, economic relations, effective development, innovations, cooperation, an organizational-economic substantiation, realization of production.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

МУЗИЧНИЙ ТЕАТР ДЖАКОМО ПУЧЧІНІ В МИСТЕЦЬКОМУ КОНТЕКСТІ ПЕРШОЇ ЧВЕРТІ ХХ СТОЛІТТЯ (на матеріалі пізньої творчості композитора) - Автореферат - 26 Стр.
ТЕОРЕТИЧНІ ПРИНЦИПИ БАГАТОЕЛЕКТРОННИХ ПРОЦЕСІВ ВІДНОВЛЕННЯ І ФОРМУВАННЯ ЕАЧ В ІОННИХ РОЗПЛАВАХ - Автореферат - 36 Стр.
ПЕРИНАТАЛЬНІ ЧИННИКИ РИЗИКУ РОЗВИТКУ АЛЕРГІЇ У НЕМОВЛЯТ - Автореферат - 30 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ТЕПЛОВОЗіВ УДОСКОНАЛЮВАННЯМ АЕРОДИНАМІЧНОЇ СХЕМИ ОХОЛОДжуючого ПРИСТРОЮ - Автореферат - 19 Стр.
ГЕОМЕТРИЧНЕ ТА КОМП'ЮТЕРНЕ МОДЕЛЮВАННЯ КОМПОНУВАННЯ ОБЛАДНАННЯ СПЕЦІАЛЬНОЇ ТЕХНІКИ ШВИДКОГО РЕАГУВАННЯ - Автореферат - 23 Стр.
ВИКОРИСТАННЯ НЕПРЯМИХ ВИПАРНИХ ПОВІТРООХОЛОДЖУВАЧІВ У ТЕПЛОТЕХНОЛОГІЯХ - Автореферат - 27 Стр.
СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ХАРАКТЕРИСТИК ВИПАДКОВИХ ВЕЛИЧИН ПО СПОСТЕРЕЖЕННЯХ ІЗ СУМІШІ - Автореферат - 13 Стр.