У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кононов Олег Юрійович

УДК 330.4:658.15

МОДЕЛЮВАННЯ ДИНАМІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК

СТРУКТУРИ КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.03.02 – економіко-математичне моделювання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків - 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна,

Міністерство освіти та науки України.

Науковий керівник - | доктор економічних наук, професор

Клебанова Тамара Семенівна,

Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна,

професор кафедри економічної кібернетики.

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Пушкар Олександр Іванович,

Харківський державний економічний університет, завідуючий кафедрою обчислювальної техніки та програмування;

кандидат економічних наук, доцент

Іванов Сергій Миколайович,

Донецький національний університет, доцент кафедри математики та математичних методів в економіці.

Провідна установа - | Київський національний університет імені Тараса Шевченка,

кафедра економічної кібернетики,

Міністерство освіти і науки України.

Захист дисертації відбудеться “12” лютого 2004р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр К 64.055.02, у Харківському державному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Харківського державного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а

Автореферат розісланий “10” січня 2004р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Красноносова О.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Трансформаційний етап розвитку економіки України обумовлює динамічні зміни зовнішнього та внутрішнього середовищ виробничо-економічних систем (ВЕС), у т.ч. підприємств. Ці зміни визначаються значною різноманітністю дестабілізуючих факторів, а саме: нестабільністю податкової політики держави; нерозвиненістю ринку виробничих ресурсів; високим зносом основних виробничих фондів, що викликає збої в процесі виробництва; високими темпами інфляції; низьким рівнем купівельної спроможності, тощо.

Кожний із перерахованих вище факторів значно впливає на процеси формування різного роду накопичень у вигляді обладнання, виробничих площ, коштів, дебіторської і кредиторської заборгованості, матеріальних запасів сировини та готової продукції і т.д., що характеризують капітал ВЕС. Перераховані складові розглядаються як характеристики структури капіталу підприємства, що визначають його ефективність.

Аналіз функціонування українських ВЕС протягом ряду років показав, що вплив цих дестабілізуючих факторів призводить до значних диспропорцій у структурі капіталу. Так, рівень зносу основних фондів за різними галузями промисловості в середньому складає 60-70%, рівень кредиторської заборгованості перевищує рівень дебіторської в 2-7 разів і т.ін. Це викликає аритмію у русі фінансових і матеріальних потоків системи, зниження ефективності функціонування ВЕС, призводить до банкрутства підприємства.

Таким чином, управління структурою капіталу ВЕС в умовах високодинамічного зовнішнього середовища повинне ґрунтуватися на адаптивних принципах, які дозволяють здійснювати гнучке управління його характеристиками.

Значний внесок в теорію адаптивного управління внесли як вітчизняні, так і зарубіжні автори, а саме: Забродский В.А., Клебанова Т.С., Ковалёв В.В., Крейнина М.Н., Петренко В.Л., Скурихин В.И., Форрестер Дж. та ін. Однак деякі питання побудови адаптивних моделей управління структурою капіталу, що відображають вплив різних дестабілізуючих факторів, не знайшли належного відображення в наукових дослідженнях, що обумовлює виникнення ряду проблем в управлінні структурою капіталу українських ВЕС.

Актуальність даної проблеми на сучасному етапі розвитку України, її теоретичне та практичне значення, необхідність розробки інструментарію адаптивного управління структурою капіталу визначили вибір теми дисертаційної роботи, мети та задач дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідної роботи “Розробка теоретичних основ побудови гнучких систем управління” (номер державної реєстрації №0194U021394), що виконувалася на кафедрі економічної кібернетики Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка комплексу адаптивних моделей оцінки й аналізу динамічних характеристик структури капіталу ВЕС, спрямованих на підвищення ефективності їх функціонування.

Для досягнення цієї мети в дисертаційному дослідженні поставлені та вирішені наступні задачі:

проведено аналіз характеристик структури капіталу сучасних ВЕС;

проведено аналіз сучасних підходів до управління структурою капіталу ВЕС;

розроблено концептуальну модель управління динамічними характеристиками структури капіталу;

побудовано схему взаємодії підмоделей контуру оперативного управління структурою капіталу, що враховує впливи дестабілізуючих факторів як зовнішнього, так і внутрішнього середовищ;

розроблено алгоритм моделі аналізу й оцінки характеристик структури капіталу на різних етапах життєвого циклу підприємства;

побудовано схему прийняття рішень по управлінню характеристиками структури капіталу на різних етапах життєвого циклу підприємства;

побудовано модель формування динамічних характеристик структури капіталу ВЕС;

проведено імітацію варіантів формування структури капіталу в процесі реалізації різних стратегій управління капіталом.

Об'єкт і предмет дослідження. Об'єктом дослідження в дисертаційній роботі є процеси управління структурою капіталу виробничо-економічної системи.

Предметом дослідження є комплекс адаптивних моделей оцінки й аналізу динамічних характеристик структури капіталу підприємства.

Методологія дослідження. У дисертаційній роботі використовувалися спеціальні методи емпіричного й теоретичного дослідження: системний підхід, теорія системної динаміки для побудови моделі формування динамічних характеристик структури капіталу, теорія адаптивного управління, методи фінансового аналізу, теорія життєвого циклу підприємства.

Наукова новизна отриманих результатів. У дисертації здійснені постановка і вирішення науково-практичної задачі моделювання динамічних характеристик структури капіталу. При цьому отримані наступні наукові результати:

вперше:

розроблена концептуальна модель управління динамічними характеристиками структури капіталу, яка заснована на адаптивних принципах, що дозволяє здійснювати гнучке формування керуючих впливів в умовах нестабільного середовища функціонування ВЕС;

розроблена модель формування динамічних характеристик структури капіталу, яка забезпечує структурну адаптацію характеристик, та дозволяє реалізовувати різні стратегії управління підприємством;

отримали подальший розвиток:

модель оперативного управління структурою капіталу, яка заснована на адаптивних принципах і теорії життєвого циклу підприємства, що дозволяє оперативно реагувати на нестабільні умови функціонування ВЕС;

модель управління структурою капіталу на основі теорії життєвого циклу, яка дозволяє здійснювати аналіз і оцінку характеристик капіталу у відповідністю з цілями та задачами різних етапів життєвого циклу ВЕС;

удосконалено:

класифікацію цілей і задач управління структурою капіталу на різних етапах життєвого циклу підприємства, на основі якої визначаються управляючі впливи, що забезпечують реалізацію різних стратегій управління структурою капіталу.

Обґрунтованість наукових положень і практичних рекомендацій, запропонованих у дисертаційному дослідженні, забезпечується використанням робіт вітчизняних і зарубіжних вчених, що займалися проблемами, розв'язуваними в роботі, а також великим обсягом статистичного матеріалу, на основі якого здійснювалися дослідження.

Наукове значення роботи полягає в тому, що отримані в роботі нові наукові положення і практичні рекомендації розширюють область знань, яка дозволяє вирішити наукову задачу моделювання динамічних характеристик структури капіталу підприємства.

Практичне значення і реалізація результатів дослідження. Основні наукові положення дисертації доведені до рівня методичних розробок, що дозволяє використовувати їх у практиці моделювання динамічних характеристик структури капіталу підприємства. Запропонований у дисертаційному дослідженні системний підхід до формування динамічних характеристик структури капіталу, а також відповідні методи та моделі є досить універсальними і дозволяють підвищити ефективність функціонування виробничо-економічних систем різного призначення.

Основні наукові результати дослідження були використані на підприємствах: ТОВ “Антарес-Ю.В.” (довідка про впровадження № 11/2 від 20.08.2003р.), ТОВ “Вест-Лабс Ltd.” (довідка про впровадження № 5/У від 22.08.2003р.).

Особистим внеском здобувача є сформульовані й обґрунтовані методологічні положення та практичні рекомендації щодо вирішення задачі моделювання динамічних характеристик структури капіталу підприємства. Усі результати отримані безпосередньо здобувачем і знайшли відображення в опублікованих роботах. У дисертації здобувач використовував власні ідеї, викладені в тому числі й у спільно опублікованих роботах.

Апробація результатів роботи. Матеріали дисертаційного дослідження докладалися і були схвалені на наступних конференціях:

- ІIІ Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених "Крок у майбутнє”, Національний технічний університет України "КПІ", м. Київ (2003р.);

- Міжнародній науково-практичній конференції “Україна наукова 2003”, Дніпропетровськ, 2003р.

Публікації результатів дослідження. Основні положення дисертації опубліковані в 10 наукових працях, 9 з яких належать особисто здобувачу. Загальний обсяг публікацій, що відбивають зміст дисертаційного дослідження, складає 2,71 друк. арк., з яких автору належить 2,54 друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел, додатків. Робота викладена на 175 сторінках машинописного тексту, матеріал дисертації ілюстрований 33 таблицями і 23 рисунками. Список використаних літературних джерел включає 130 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі розкрита суть, значення і стан проблеми, обґрунтована необхідність проведення наукового дослідження, його актуальність, сформульовані мета і задачі, описана загальна методологія вивчення проблеми, відображені наукова новизна і практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі – “Методологічні основи формування структури капіталу підприємства” – проведено аналіз процесу формування структури капіталу сучасних підприємств, сучасних підходів до управління динамічними характеристиками; сформульована концептуальна модель управління динамічними характеристиками структури капіталу.

Сучасний етап функціонування виробничо-економічних систем характеризується високою динамічністю як зовнішнього, так внутрішнього середовищ систем, що обумовлює виникнення значного розмаїття факторів, що справляють дестабілізуючий вплив на процес функціонування ВЕС. Вплив дестабілізуючих факторів відображається на структурі капіталу системи, що приводить до виникнення різних диспропорцій між його елементами.

Диспропорції структури капіталу сприяють зниженню ефективності функціонування ВЕС в результаті виникнення аритмії матеріальних і фінансових потоків системи.

У результаті проведеного аналізу сучасних підходів до управління структурою капіталу було визначено, що існують проблеми управління структурою капіталу, пов'язані з відсутністю методів і моделей управління, основаних на адаптивних принципах, що є значним недоліком в умовах високодинамічного зовнішнього середовища.

Усунення даних недоліків реалізується шляхом побудови системи управління, в основу якої закладені наступні принципи:

управління динамічними характеристиками структури капіталу повинне здійснюватися на адаптивних властивостях, що забезпечує гнучке формування управляючих впливів по формуванню динамічних характеристик. Це стосується як оперативного, тактичного, так і стратегічного типів управління, що дозволить досягати найбільшого ефекту управління за рахунок забезпечення адаптації параметрів керуючих впливів системи;

опис процесу формування динамічних характеристик повинен здійснюватися на основі теорії системної динаміки. Це дозволить здійснювати адаптацію потоків формування динамічних характеристик, а також керуючих впливів до процесів функціонування будь-якої ВЕС;

управління процесом формування динамічних характеристик структури капіталу повинне здійснюватися у взаємозв'язку з цілями та задачами різних етапів життєвого циклу ВЕС, що дозволить підвищити ефективність функціонування системи у високодинамічних умовах зовнішнього середовища.

Концептуальна модель запропонованої системи управління динамічними характеристиками представлена на рис. 1.

Рис. 1. Концептуальна модель управління динамічними характеристиками

У зв'язку з тим, що середовище функціонування виробничо-економічних систем має високий ступінь динамічності та нестабільності, виникає необхідність у скоординованій взаємодії оперативного, тактичного й стратегічного управління процесами формування динамічних характеристик структури капіталу ВЕС. Необхідність опису такої взаємодії набуває особливої актуальності в сучасних умовах, тому що найчастіше у виробничо-економічної системи може бути визначений досить нетривалий горизонт планування, а вплив дестабілізуючих факторів зовнішнього середовища може взагалі кардинально змінити як стратегічні, так і тактичні плани ВЕС щодо формування динамічних характеристик.

На рис. 2 представлений взаємозв'язок моделей оперативного, тактичного і стратегічного видів управління моделі керуючого контуру М0 (рис. 1).

Рис. 2. Взаємозв'язок моделей оперативного, тактичного і стратегічного

видів управління моделі керуючого контуру

Управління структурою капіталу на основі приведених моделей (рис. 2) дозволяє здійснювати гнучку зміну впливів відносно управління динамічними характеристиками. Це забезпечується за рахунок узгодження оперативних, тактичних і стратегічних цілей управління динамічними характеристиками структури капіталу (ДХСК) на різних рівнях управління.

У другому розділі – “Комплекс адаптивних моделей управління структурою капіталу підприємства” – побудована схема взаємодії компонентів оперативного управління структурою капіталу, приведено опис моделі аналізу й оцінки структури капіталу підприємства, проведене моделювання динамічних характеристик на основі методів системної динаміки.

В умовах нестабільності середовища функціонування ВЕС горизонт планування є досить нетривалим, що визначає особливе значення оперативного управління динамічними характеристиками структури капіталу. На рис. 3 представлений опис схеми взаємодії ряду підмоделей контуру оперативного управління М0.3 (рис. 3)

Рис. 3. Схема взаємодії підмоделей контуру оперативного управління

динамічними характеристиками структури капіталу ВЕС

У результаті взаємодії приведених підмоделей реалізується процес прийняття рішень по управлінню динамічними характеристиками в умовах високодинамічних зовнішнього і внутрішнього середовищ. При цьому необхідно враховувати й те, що задачі управління структурою капіталу залежать від етапу життєвого циклу системи, який може змінюватися досить швидко в умовах нестабільного середовища.

На рис. 4 представлено схему прийняття рішень стосовно управління динамічними характеристиками на різних етапах життєвого циклу ВЕС.

Прийняття рішень відносно управління динамічними характеристиками здійснюється у декілька стадій. На першій стадії визначається етап життєвого циклу підприємства, відповідно до якого на другій стадії визначається множина цілей і задач функціонування підприємства. На третій стадії окреслюється множина динамічних характеристик, що підлягає аналізу й оцінці з метою визначення ефективності процесу досягнення цілей етапу. На четвертій стадії здійснюється вибір множин керованих динамічних характеристик, на основі яких здійснюється процес формування динамічних характеристик у рамках п'ятої стадії.

У роботі проведено групування цілей і задач управління характеристиками на різних етапах життєвого циклу, а також виділення множини динамічних характеристик, що підлягають аналізу та оцінюванню у рамках кожного етапу життєвого циклу.

Рис. 4. Схема прийняття рішень щодо управління динамічними характеристиками на різних етапах життєвого циклу ВЕС

На основі виділеної множини керованих характеристик будується модель їхнього формування (рис. 5), структура якої є досить динамічною та визначається цілями моделювання.

Використання теорії системної динаміки при побудові моделі формування динамічних характеристик (див. рис. 5) дозволяє адаптувати її до специфічних умов функціонування будь-якого підприємства за рахунок структурної адаптації рівнів моделі, а також структурної і параметричної адаптації функцій рішень. Найменування рівнів та їх умовні позначення наведені на рис. 5. Функції рішень, які формують рівні, наведені у табл. 1 та нижче: KZDS(t) – кошти кредиту, який залучається; NDS(t) – погашення заборгованості держави перед підприємством; DSN(t) – погашення податкових обов'язків підприємства; DSKZ(t) – погашення кредиторської заборгованості; DSTZ(t) – закупівля товарних запасів; DSZP(t) – кошти фонду оплати труда; TZNP(t) – кошти, які переходять у виробничий процес; NPGP(t)- об'єм виробництва; OSA(t) – амортизаційні відрахування; AGP(t) – амортизація в готовій продукції; ZPGP(t) – заробітна платня у готовій продукції; DZGP(t) – повернення дебіторської заборгованості. Значення наведених рівнів залежить від множин керуючих параметрів , де .

Рис. 5. Модель формування динамічних характеристик

У третьому розділі – “Реалізація комплексу моделей управління структурою капіталу підприємства” – проведена побудова моделі формування динамічних характеристик підприємства ТОВ “Антарес-Ю.В.”, її оцінка та імітація різних стратегій управління динамічними характеристиками, спрямованих на підвищення ефективності функціонування підприємства.

У ході аналізу процесу формування динамічних характеристик підприємства ТОВ “Антарес-Ю.В.” була побудована діаграма причинно-наслідкових зв'язків, що приведена на рис. 6.

Рис. 6. Діаграма причинно-наслідкових зв'язків

На основі проведеного аналізу були визначені параметри моделі, приведеної на рис. 5, які описують вплив внутрішнього і зовнішнього середовищ на процес формування динамічних характеристик структури капіталу підприємства ТОВ “Антарес-Ю.В.”, в результаті чого була побудована модель формування характеристик структури капіталу (рис. 7). Наведені на рисунку умовні позначення відображені в табл. 1. На рис. 7 наведено декілька елементів взаємодії з зовнішнім середовищем, а саме: Zarpl – виплата зарплатні, OplNalog – оплата податків, Zakaz – надходження замовлення, Vukdr – залучення кредиту, Vkdr – виплата кредиту, а FOT - є допоміжною перемінною.

Таблиця 1

Умовні позначення моделі підприємства ТОВ "Антарес-Ю.В."

Позначення | Опис

Рівні капіталу

DS | Грошові кошти

TPZ | Товарно-виробничі запаси

PZ | Виробничі витрати

NPZ | Невиробничі витрати

GP | Готова продукція

DZ | Дебіторська заборгованість

OS | Основні засоби

KZ | Кредиторська заборгованість

N | Податкові відрахування

ZOT | Заборгованість по оплаті праці

Темпи

GPDS | Об'єм грошових коштів від реалізації

DZDS | Об'єм грошових коштів реалізації з відстрочкою платежу

VK | Об'єм грошових коштів залучених як кредит

NA | Відрахування на погашення податкових обов'язків

VKR | Відрахування на погашення кредиторської заборгованості

DSOS | Закупівля та модернізація основних засобів

DSTPZ | Закупівля товарних запасів

FOTPZ | Грошові кошти, спрямовані на формування фонду оплати праці (виробничий персонал)

FOTNPZ | Грошові кошти, спрямовані на формування фонду оплати праці (адміністрації)

TPZPZ | Об'єм товарних запасів, які направлені у виробництво

PZGP | Об'єм виробництва

OSPZ | Об'єм амортизаційних відрахувань (виробниче обладнання)

OSNPZ | Об'єм амортизаційних відрахувань (невиробниче обладнання)

GPDZ | Реалізація продукції з відстрочкою платежу

GPY | Списання браку виробництва

DSPZ | Витрати іншого характеру на виробництво

DSNPZ | Витрати, які не відносяться на виробництво

NPZGP | Включення невиробничих витрат до розходів

ZP | Потік виплати заробітної плати

ZAK | Аванси по замовленню

Параметри

Множини керуючих параметрів функцій рішень, де ()

Математична модель задається у вигляді кінцево-різницевих рівнянь рівнів і виду функцій рішень темпів потоків моделі (табл. 2).

Таблиця 2

Кінцево-різницеві рівняння рівнів моделі

рівня | Найменування | Опис рівня

1 | Кошти

2 | Товарно-матеріальні запаси

3 | Виробничі витрати

4 | Невиробничі витрати

5 | Готова продукція

6 | Дебіторська заборгованість

7 | Основні засоби

8 | Кредиторська заборгованість

9 | Податкові відрахування

10 | Заборгованість по оплаті праці

Як видно з приведених вище кінцево-різницевих рівнянь, значення кожного рівня в момент часу залежить від значення цього ж рівня в момент часу , а також від потоків, що визначають збільшення та зменшення рівня. Визначення функцій рішень темпів зазначених потоків ґрунтується на описі параметрів середовища функціонування підприємства ТОВ “Антарес-Ю.В.”. Так, наприклад, рівень коштів визначається потоком закупівлі товарно-матеріальних запасів , потоком закупівлі основних засобів , виплати заробітної плати (), сплати податкових платежів у бюджет () і т.д. На прикладі підприємства, що досліджувалося, були побудовані потоки, один із яких приведений нижче:

.

Наведений вище потік описує стратегію закупівлі товарно-матеріальних запасів підприємством, яка визначається об'ємом замовлення , коефіцієнтом схильності до накопичення , матеріалоємності , об'ємом коштів на сучасний момент часу.

Оцінка побудованої моделі на основі розрахунку показників відхилення дозволила зробити висновок про її адекватність реальним процесам формування динамічних характеристик. Так, дані, наведені в табл. 2, показують, що траєкторія розрахункових значень рівнів моделі близька до їх практичних значень, отриманих у результаті агрегування статей балансу підприємства.

Рис. 7. Модель формування динамічних характеристик

підприємства ТОВ “Антарес-Ю.В.”

Фрагмент одержаних результатів розрахунків по моделі наведено у табл. 3.

Таблиця 3

Розрахункові і фактичні значення рівнів , ,

На основі побудованої імітаційної моделі проведено ряд експериментів, що визначають різні шляхи підвищення ефективності функціонування підприємства в результаті застосування різних стратегій управління.

Так, на етапі життєвого циклу “ріст”, у рамках якого функціонує підприємство, стратегія максимізації прибутку (обсягу коштів) може бути реалізована шляхом мінімізації залишків товарно-матеріальних запасів на складі, реалізації заходів, спрямованих на повернення заборгованості з бюджету, податку на додаткову вартість, стягнутого з експортованої продукції, виплаті дивідендів за залишковим принципом, відстрочці у сплаті єдиного 6%-го податку до критичної дати сплати. Визначення вищевказаних напрямків у вигляді керуючих параметрів моделі дозволило одержати в результаті імітації ряд розрахункових даних, що свідчать про наявність схованих резервів підвищення прибутковості підприємства (табл. 4).

Таблиця 4

Розрахункові і фактичні значення рівня

Таким чином, розроблена модель формування динамічних характеристик підприємства ТОВ “Антарес-Ю.В.” дозволила виявити ряд заходів, спрямованих на підвищення ефективності функціонування системи. Впровадження цієї моделі на підприємстві дозволило якісно покращити ефективність функціонування підприємства за рахунок підвищення гнучкості і маневреності прийняття рішень щодо процесу формування динамічних характеристик структури капіталу.

ВИСНОВКИ

У роботі сформульовані основні підходи щодо формування динамічних характеристик виробничо-економічних систем. На основі проведених досліджень розроблено комплекс адаптивних моделей оцінки й аналізу динамічних характеристик структури капіталу підприємства, що спрямовані на підвищення ефективності функціонування виробничо-економічних систем.

Основні науково-практичні результати сформульовані в наступних висновках:

1. Аналіз статистичних даних показав, що під час економічної кризи в країні в 90-х роках ефективність функціонування виробничо-економічних систем значно знизилася, про що свідчить негативна динаміка валового національного продукту країни. Однією з основних причин зниження ефективності функціонування підприємств є наявність дестабілізуючих факторів зовнішнього і внутрішнього середовищ підприємства, що визначають виникнення певних диспропорцій у структурі капіталу. Ці диспропорції викликають аритмію в русі фінансових і матеріальних потоків, яка призводить до зниження ефективності функціонування ВЕС та їх банкрутства.

2. Аналіз характеристик структури капіталу виробничо-економічних систем показав, що структура капіталу має значні диспропорції, які сприяють зниженню ефективності функціонування підприємств. Так, на переважній більшості українських підприємств рівень зносу основних виробничих фондів уже перевищив їхній амортизаційний період; у структурі дебіторської заборгованості значне місце займає безнадійна заборгованість, імовірність повернення якої надзвичайно мала; у структурі кредиторської заборгованості значний обсяг займає заборгованість, пов'язана з виплатою заробітної платні та пов'язаними з нею бюджетними відрахуваннями і т. ін. Зазначені диспропорції сприяють тому, що на підприємстві існує хронічна нестача вільних оборотних коштів, яка усугубляє існуюче кризове становище структури капіталу більшості ВЕС.

3. Аналіз характеристик структури капіталу виявив їхню надзвичайну динамічність, що зумовлюється не тільки впливом дестабілізуючих факторів зовнішнього і внутрішнього середовищ, але й ступенем впливу зміни однієї характеристики на іншу.

4. Проведено аналіз сучасних підходів до управління структурою капіталу виробничо-економічних систем, на основі якого виділено ряд недоліків, а саме: відсутність методів і моделей управління структурою капіталу, заснованих на адаптивних принципах, відсутність моделей, що дозволяють здійснювати системне моделювання структури капіталу підприємства. Усунення приведених недоліків реалізується шляхом побудови концептуальної моделі управління динамічними характеристиками структури капіталу.

5. Розроблено концептуальну модель управління динамічними характеристиками структури капіталу, яка включає комплекс пов'язаних між собою моделей. Реалізація даної моделі дозволяє підвищити якість прийняття управлінських рішень на різних етапах життєвого циклу ВЕС, управляти існуючим дисбалансом структури капіталу, створювати різні резерви, що забезпечують довгострокове підвищення ефективності функціонування ВЕС, а також здійснювати адаптацію параметрів керуючих впливів до дестабілізуючих факторів зовнішнього середовища.

6. Розроблено схему взаємодії компонентів моделі оперативного управління, яка дозволяє більш ефективно керувати динамічними характеристиками структури капіталу на різних етапах життєвого циклу підприємства у відповідності з його цілями та задачами. Це дозволяє оперативно реагувати на зміну умов функціонування підприємства на різних етапах його життєвого циклу.

7. Проведено групування цілей і задач управління характеристиками на різних етапах життєвого циклу системи, а також систематизацію динамічних характеристик, які аналізуються та оцінюються, що дозволяє акцентовано підходити до визначення стану характеристик, які відображають процес досягнення цілей відповідно до етапу життєвого циклу ВЕС.

8. На основі теорії системної динаміки розроблено модель формування динамічних характеристик структури капіталу, яка дозволяє описувати природу формування характеристик структури капіталу виробничо-економічних систем. Таке представлення структури капіталу найбільш повно відображає її динамічні властивості, дозволяючи включати нові елементи і виключати вже існуючі. Це дозволяє формувати таку структуру капіталу, яка відповідає специфічним особливостям функціонування ВЕС різних галузей промисловості на різних етапах життєвого циклу. Процес структурної і параметричної адаптації керуючих впливів також надає широкі можливості щодо прийняття рішень у нестабільних і високодинамічних умовах функціонування ВЕС.

9. Побудовано модель формування динамічних характеристик структури капіталу на основі підприємства ТОВ "Антарес-Ю.В.".

10. На основі експериментів проведено верифікацію моделі. Розраховані значення коефіцієнтів адекватності свідчать про те, що модель динамічних характеристик структури капіталу точно відображає реальні процеси та може використовуватися в господарчій діяльності.

11. Показано, що імітація різних стратегій управління дозволяє підвищити ефективність процесу формування динамічних характеристик структури капіталу за рахунок вибору такого варіанту управління, який найбільш повно відповідає критеріям ефективності структури капіталу на різних етапах життєвого циклу.

Таким чином, практична реалізація результатів, отриманих у рамках дисертаційного дослідження, дозволяє підвищити ефективність процесу формування динамічних характеристик структури капіталу та керуючих впливів в умовах високодинамічного і нестабільного зовнішнього середовища, забезпечуючи гнучкість та маневреність динамічних характеристик структури капіталу виробничо-економічних систем.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Кононов О.Ю. Моделирование структуры капитала предприятия на основе методов Форрестера // Зб. наук. праць “Моделі управління в ринковій економіці”. Вип.4. – Донецьк: ДонНУ, 2000. – С. 116-119.

2. Кононов О.Ю. Некоторые аспекты управления ПЭС в условиях переходной экономики Украины // Зб. наук. праць “Економіка: проблеми теорії та практики”. Вип.126. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. – С. 28-32.

3. Кононов О.Ю. Адаптивный подход при формировании динамических характеристик структуры капитала ПЭС // Зб. наук. праць “Економіка: проблеми теорії та практики”. Вип.132. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. – С. 211-217.

4. Кононов О.Ю. Некоторые аспекты управления структурой капитала на различных этапах жизненного цикла ПЭС // Зб. наук. праць “Економіка: проблеми теорії та практики”. Вип.139. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. – С. .

5. Кононов О.Ю. Модель управления процессом формирования динамических характеристик структуры капитала ПЭС // Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна: Економічна серія. – 2002. – №575: С. .

6. Кононов О.Ю. Анализ и оценка динамических характеристик структуры капитала // Зб. наук. статей “Управління розвитком”. Вип.1’2003. – Харків: ХДЕУ, 2003. – С. 100-103.

7. Кононов О.Ю. Определение эффективного уровня платежеспособности и ликвидности капитала ПЭС // Зб. наук. праць “Економіка: проблеми теорії та практики”. Вип.174. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. Том І. – С. 75-79.

8. Клебанова Т.С., Кононов О.Ю. Адаптивная модель управления структурой капитала ПЭС // Економічна кібернетика. – Донецьк, 2003. – №3-4: С. .

9. Кононов О.Ю. Схема управления структурой капитала в зависимости от этапа жизненного цикла ПЭС // Матеріали ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Крок у майбутнє”, м. Київ: Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут”, 2003. - С.151-152

10. Кононов О.Ю. Схема определения состояния структуры капитала ПЭС // Тези доповідей: Міжнародна науково-практична конференція “Україна наукова ‘2003”, м. Дніпропетровськ, 2003. – С. .

АНОТАЦІЇ

Кононов О.Ю. Моделювання динамічних характеристик структури капіталу підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 – економіко-математичне моделювання. – Харківський державний економічний університет, Харків, 2004.

Дисертацію присвячено дослідженню питань управління структурою капіталу, розробці комплексу взаємозалежних економіко-математичних моделей управління динамічними характеристиками структури капіталу, направлених на підвищення ефективності функціонування систем в умовах високодинамічного зовнішнього середовища.

У рамках даного дослідження проведено аналіз процесів формування характеристик структури капіталу ВЕС; проведено аналіз сучасних підходів до управління динамічними характеристиками; розроблено концептуальну модель управління динамічними характеристиками; розроблено схему взаємодії компонентів моделі оперативного управління структурою капіталу, що враховує дестабілізуючі впливи середовища функціонування; приведено опис моделі аналізу й оцінки характеристик структури капіталу на різних етапах життєвого циклу; проведено систематизацію цілей і задач управління динамічними характеристиками на різних етапах життєвого циклу системи; побудовано модель формування динамічних характеристик структури капіталу ВЕС; проведено імітацію варіантів формування структури капіталу в процесі реалізації різних стратегій управління капіталом.

Ключові слова: управління, структура капіталу, адаптація, динамічні характеристики, модель.

Кононов О.Ю. Моделирование динамических характеристик структуры капитала предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – экономико-математическое моделирование. – Харьковский государственный экономический университет, Харьков, 2004.

Диссертация посвящена исследованию вопросов управления структурой капитала, разработке комплекса взаимосвязанных экономико-математических моделей управления динамическими характеристиками структуры капитала, направленных на повышение эффективности функционирования систем в условиях высокодинамичной внешней среды.

Современные производственно-экономические системы функционируют в условиях высокой нестабильности и динамичности как внутренней, так и внешней среды, которая определяется большим числом дестабилизирующих факторов, вызывающих аритмию материально-финансовых потоков системы. Это приводит к возникновению определенных диспропорций в структуре капитала, а следовательно, к снижению эффективности функционирования производственно-экономических систем и, в некоторых случаях, к их банкротств. Такое состояние обуславливает необходимость модельного подхода к управлению динамическими характеристиками структуры капитала на основе комплексного использования методов и средств кибернетики, экономико-математического моделирования, результатов современных исследований по управлению структурой капитала.

В рамках данного исследования проведен анализ процессов формирования характеристик структуры капитала ПЭС, который выявил следующее: во-первых, значительное разнообразие дестабилизирующих факторов внешней и внутренней среды, существенным образом воздействует на динамику материальных и финансовых потоков предприятия, определяющих процесс формирования его структуры капитала; во-вторых, структура капитала описывается характеристиками, которые в условиях нестабильность среды функционирования обладают высокой динамичностью. Данная динамичность определяется тем, что изменение характеристик осуществляется в результате воздействия факторов внешней и внутренней среды функционирования производственно-экономической системы, а так же тем, что воздействие одной характеристики приводит к динамическому изменению других характеристик.

Проведенный анализ современных подходов к управлению динамическими характеристиками выявил ряд их недостатков, а именно: отсутствие методов и моделей основанных на адаптивных принципах; отсутствие связи методов управления динамическими характеристиками с этапом жизненного цикла; отсутствие моделей, позволяющих осуществлять моделирование характеристик в комплексе, отражая суть процесса формирования структуры капитала предприятия. Эти недостатки привели к тому, что динамические характеристики структуры капитала отечественных ПЭС обладают существенными диспропорциями, что приводит к снижению эффективности их функционирования.

Устранение недостатков реализуется путем построения концептуальной модели управления. На основе разработанной концептуальной модели осуществляется адаптивное управления динамическими характеристиками, позволяющее реагировать изменяющимся условиям внешней и внутренней среды под воздействием различных дестабилизирующих факторов.

Разработана схема взаимодействия компонентов модели оперативного управления структурой капитала, учитывающая дестабилизирующие воздействия среды функционирования и позволяющая адаптировать решения по управлению динамическими характеристиками изменяющимся условиям с целью повышения эффективности функционирования систем. Так же приведено описание модели анализа и оценки динамических характеристик структуры капитала на различных этапах жизненного цикла производственно-экономических систем.

Проведена систематизация целей и задач управления динамическими характеристиками на различных этапах жизненного цикла системы, а так же систематизация анализируемых и оцениваемых характеристик, что позволяет более эффективно управлять структурой капитала в соответствие с потребностями ПЭС на различных этапах её жизненного цикла.

Построена модель формирования динамических характеристик структуры капитала ПЭС на основе теории системной динамики, позволяющая исследовать влияния факторов внешней и внутренней среды на процесс формирования всех характеристик в комплексе. Такая модель может быть адаптирована условиям функционирования любой ПЭС, с целью проведения многовариантных расчетов по формирования характеристик в процессе реализации различных стратегий управления капиталом системы.

Для модели формирования динамических характеристик структуры капитала проведена ее практическая реализация, верификация и имитация вариантов формирования структуры капитала в процессе реализации различных стратегий управления капиталом.

Разработанная концептуальная модель управления динамическими характеристиками представляет собой комплекс моделей, обеспечивающих эффективное управление структурой капитала в высокодинамичных условиях функционирования. Ключевые модели из представленного комплекса детально разработаны и описаны, представляя собой инструментарий, позволяющий повысить качество принятия решений по управлению динамическими характеристиками структуры капитала.

Предложенные в диссертационном исследовании подходы по использованию инструментария экономико-математического моделирования, теории системной динамики и адаптивного управления позволят повысить эффективность функционирования производственно-экономических систем в условиях высокодинамичной и нестационарной среды функционирования систем.

Ключевые слова: управление, структура капитала, адаптация, динамические характеристики, модель.

Kononov Оleg “Modeling of company's capital structure dynamic characteristics”. – Manuscript.

Thesis for a candidate degree, speciality 08.03.02 - economic-mathematical modelling. – Kharkiv State Economic University, Kharkiv, 2004.

The thesis studies the problem of capital structure management, elaboration of a complex of economical and mathematical interrelated models of capital structure dynamic characteristics management aimed to increase the effectiveness of systems functioning in the dynamic environment.

Within this research there were carried out an analysis of forming processes of capital structure dynamic characteristics; analysis of modern approaches towards dynamic characteristics management; there was created a conceptual scheme of dynamic characteristics management; there was developed a model description of day-to-day capital structure management which can consider disturbing influence of functioning environment; there was developed a model of analysis and assessment of capital structure on different stages of company's life cycle; there was carried out objectives systematization of dynamic characteristics management on different stages of system cycle; there was built a model of forming of capital structure dynamic characteristics; there was carried a simulation of different ways of forming capital structure during the realization of different strategies of capital management.

Key words: management, capital structure, adaptation, dynamic characteristics, model.

Кононов Олег Юрійович

МОДЕЛЮВАННЯ ДИНАМІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК

СТРУКТУРИ КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.03.02 – економіко-математичне моделювання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск | Дубровіна Н.А.

Підп. до друку

Папір офсетний

Тираж 100 прим. | Формат 60х90/16

Друк офсетний.

Ум.-др. арк.

| Обсяг

Обл.-вид. арк.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

КАТАЛІТИЧНЕ РОЗКЛАДЕННЯ ОКСИДІВ АЗОТУ В ОКИСЛЮВАЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Автореферат - 18 Стр.
МЕТОДИ І ПРИСТРІЙ КОНТРОЛЮ ВІБРОПРИСКОРЕНЬ СТІНОК ПАЛИВОПРОВОДУ ВИСОКОГО ТИСКУ ДИЗЕЛЬНИХ АГРЕГАТІВ - Автореферат - 21 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОЇ КОН’ЮНКТУРИ - Автореферат - 29 Стр.
МОДЕЛЮВАННЯ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ У ДЕРЖАВНІЙ СИСТЕМІ ОСВІТИ - Автореферат - 23 Стр.
Динамічні властивості та фазові стани двовимірних гейзенбергівських та негейзенбергівських магнетиків - Автореферат - 23 Стр.
ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ АГРАРНОЇ НАУКИ І ВИЩОЇ ОСВІТИ - Автореферат - 27 Стр.
ВЛАСТИВОСТІ ХІМІЧНО МОДИФІКОВАНИХ ВИСОКОДИСПЕРСНИХ КРЕМНЕЗЕМІВ З ГІДРОФІЛЬНО-ГІДРОФОБНОЮ ПОВЕРХНЕЮ - Автореферат - 24 Стр.