У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІНАНСІВ, ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ, МЕНЕДЖМЕНТУ І БІЗНЕСУ

Ковальська Юлія Георгіївна

 

УДК 658.821:339.137(043)

Формування конкурентної

стратегії підприємства

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук

Київ

2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Європейському університеті фінансів, інформаційних систем, менеджменту і бізнесу,

Міністерство освіти і науки України

Науковий керівник: | доктор економічних наук, професор

АРЕФ’ЄВА ОЛЕНА ВОЛОДИМИРІВНА

Європейський університет фінансів, інформаційних систем, менеджменту і бізнесу (м. Київ), зав. кафедрою економіки

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор,

Перерва Петро Григорович,

кандидат економічних наук, доцент

Ткаченко Юрій Володимирович

Провідна установа

Захист відбудеться 24.05.2004р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр К26.063.01 у Європейському університеті фінансів, інформаційних систем, менеджменту і бізнесу за адресою: 03115, м. Київ, бульв. Академіка Вернадського, 16-в

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Європейського університету фінансів, інформаційних систем, менеджменту і бізнесу за адресою: 03115, м. Київ, бульв. Академіка Вернадського, 16-в

Автореферат розісланий 23.04.2004р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук О.П. Луцій

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Докорінне реформування виробничих відносин, організаційно-господарські перетворення та зміни у економіко-соціальній сфері нашого суспільства справляють постійний вплив на результати діяльності сучасних підприємств. Тому таке важливе значення має адаптація останніх до мінливого зовнішнього середовища. Процес адаптованості передбачає застосування нових науково-обґрунтованих методичних підходів до прийняття і реалізації ефективних управлінських рішень, спрямованих на проведення стратегічних змін у виробничій, маркетинговій та фінансовій діяльності підприємств, на підвищення їхньої конкурентоспроможності, забезпечення створення конкурентних переваг в умовах нестабільності ринку та посилення конкурентного тиску.

Актуальність теми дослідження. Сьогодні в Україні процеси формування ринку відбуваються дуже активно, зокрема це стосується його визначальної рушійної складової - конкурентного середовища. Останнє потребує створення адекватних ринковим вимогам правил, методик, механізмів та інструментів стратегічного планування і управління відтворювальними процесами у сфері виробництва.

Створення ефективної концептуальної моделі формування і реалізації конкурентної стратегії підприємства можливе лише за умови адаптації до практичної діяльності як самих суб’єктів мікроекономічного рівня, так і сучасної теорії стратегічного планування та управління. Сьогодні ринок визнаний як цивілізаційна цінність, відтак могутність і добробут України залежить від того, чи буде розвиватися економіка і виробництво, та чи зможуть підприємства і підприємці пристосуватися до нових умов господарювання і розвитку у ринковій економічній системі. Ці завдання є одним з основних, першочергових елементів створення, існування та розвитку підприємства в умовах конкурентного середовища, що динамічно розвивається і формується на теренах національної економіки.

У промислово розвинених країнах питанням адаптованості підприємств приділяється чимало уваги, оскільки вся система світової економіки та її еволюційний розвиток побудовані на ринкових механізмах, економічній стратегії, конкуренції.

Сучасна теорія стратегічного управління, визначення її базових теоретичних, методичних та прикладних аспектів досить повно розроблена і досліджена відомими зарубіжними вченими Аккофом Р., Ансоффом І., Боуменом К., Гавелом Г., Брю С., Карлофом Б., Куінном Дж., Портером М., Прахаладом К., Стріклендом А., Томпсоном А., Чандлером Е. Роботи наведених вище авторів мають велику значущість з погляду вирішення нагальних проблем стратегічного планування і управління в умовах національної пост-трансформаційної економіки. Насамперед вони є науково-теоретичною базою для подальшого розвитку теоретичних і методологічних засад управління, побудови практично-орієнтованої моделі формування стратегічного розвитку вітчизняних підприємств, яка орієнтована на практичне використання, та для розробки методичних підходів щодо створення і реалізації конкурентних переваг.

Період економічних трансформацій в Україні охоплює десятирічний період. За цей час проблеми актуалізації науково-теоретичної бази, методології та практики формування і реалізації стратегій у конкурентному середовищі досліджувались і розроблялися такими вітчизняними вченими, як О.В. Ареф’єва, Ю.М. Бажал, В.М. Геєць, В.Г. Герасимчук, А.В. Шегда, П.Г. Перерва, В.С. Пономаренко, А.І. Яковлєв та ін.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Європейського університету: “Наукові основи економічної адаптації підприємництва в умовах трансформації економіки” (номер держ. реєстрації №0101U007351), а також “Економічні проблеми теорії і практики менеджменту сталого розвитку економічних систем” (номер держ. реєстрації №0101U007350).

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає у науково-теоретичному обґрунтуванні, уточненні наукових положень та розробці методичних рекомендацій і практичних пропозицій щодо формування й реалізації конкурентної стратегії підприємства у ринковому середовищі.

Для досягнення поставленої мети автором поставлено і виконано такі завдання:

- узагальнено теоретичні розробки і практичний досвід з питань управління формуванням конкурентних стратегій підприємства на сучасному етапі;

- визначено роль і місце конкурентної стратегії підприємства у системі управління підприємством;

- виявлено передумови створення інтеграційної моделі формування стратегій підприємства та розроблено методичні рекомендації;

- визначено принципи побудови конкурентної стратегії;

- сформовано концептуальні основи управління формуванням конкурентної стратегії підприємства;

- розроблено механізм побудови системи інформаційного обґрунтування визначення “вихідної” позиції підприємства у конкурентному середовищі;

- визначено роль цінової політики у конкурентної стратегії підприємства та обґрунтовано використання математичної моделі оптимізації ціни.

Об’єктом дослідження є процес формування конкурентної стратегії підприємства.

Предметом дослідження є теоретичні та прикладні засади формування конкурентної стратегії підприємства.

Методологія та методика дослідження. Теоретичну і методичну основу дослідження становлять наукові праці провідних вітчизняних і зарубіжних вчених з питань стратегічного планування і управління, інноваційного та ситуаційного менеджменту, системного аналізу, адаптивного управління, економіко-математичного моделювання і математичної статистики.

Робота виконана з урахуванням чинних законів України, нормативних актів Кабінету міністрів України і окремих міністерств. Для розрахунків, обґрунтування пропозицій та висновків у дисертації використанні матеріали Державного комітету статистики України, дані статистичної та оперативної звітності машинобудівних підприємств України, матеріали наукових та науково-практичних конференцій.

У процесі дослідження застосовувалися принципи поєднання логічного й історичного, дедукції та індукції, аналізу і синтезу, систематизації й узагальнення; використовувалися загальнонаукові методи спостереження, вимірювання та формалізації; методи математично-економічного аналізу та синтезу, декомпозиції, агрегації, експертних оцінок. З метою забезпечення вірогідності та обґрунтованості результатів дослідження були застосовані такі методи: логіко-діалектичний метод наукового пізнання та системного історичного підходу щодо вивчення тенденцій і принципів розвитку конкуренції, стратегічного планування і управління, метод логічного узагальнення та синтезу, експертних оцінок, формалізації, графоаналітичного моделювання, морфологічний метод, метод формалізації, декомпозиції та агрегації.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у комплексній розробці науково-теоретичного обґрунтування та практичної реалізації процесу формування конкурентної стратегії підприємства спрямованої на створення власного ринку споживчих вартостей.

Вперше

запропоновано механізм визначення конкурентного потенціалу підприємства на підставі виділення внутрішніх функціональних зон формування конкурентних переваг, що дозволяє підвищити рівень ефективності використання конкурентоутворюючих чинників, забезпечити рівень конкурентоспроможності підприємства адекватний вимогам ринкового середовища.

Удосконалено:

підхід щодо визначення місця підприємства в “конкурентному полі” в умовах ресурсообмеженої економіки, що спонукає його формувати конкурентну стратегію на перевагах “вищого рангу” (нематеріальні та організаційні активи);

методичний підхід формування конкурентної стратегії на базі використання розробленої інтеграційної моделі стратегій підприємства, який дозволяє комплексно охопити системозначущі елементи створення і досягнення конкурентних переваг;

методику оптимізації ціни, як визначального елементу конкурентної стратегії, що включає математичну модель формування і оптимізації ціни через мінімізацію витрат з врахування бар’єрних перешкод зарубіжних ринків та регіоналізацію національного простору.

Дістало подальший розвиток:

визначення ролі та місця сучасних керуючих підсистем стратегічного управління в створенні конкурентних переваг підприємства для обґрунтування напрямку його розвитку;

структуризація конкурентоутворюючих чинників підприємства з урахуванням впливу контрольованих факторів зовнішнього середовища, що дозволяє підвищити адаптивність та реактивність конкурентної стратегії.

Практичне значення отриманих результатів. Практична цінність дисертаційної роботи полягає в тому, що розроблені автором теоретичні положення управління формуванням конкурентної стратегії можуть бути використані у діяльності вітчизняних підприємств не залежно від форм їхньої власності та видів діяльності. Розроблені у дисертації пропозиції і підходи можуть використовуваться підприємствами для нарощування конкурентного потенціалу в умовах гіперконкуренції.

Практична цінність результатів дослідження та розроблених автором підходів, пропозицій та рекомендацій підтверджується їхнім використанням у діяльності ВАТ “Київський мотоциклетний завод” (довідка від 20 листопада 2003 р. № 249) та ВАТ "Конотопський завод з ремонту дизель-потягів" (довідка від 5 грудня 2003 р.№ 235/12)

Основні положення дисертації можуть використовуватись при викладанні у вищих навчальних закладах таких дисциплін, як “Стратегія управління підприємством”, “Стратегічне управління”, “Стратегічний менеджмент”, “Стратегічний маркетинг”.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є одноосібно виконаною науковою працею, основні наукові та практичні результати отримані дисертантом самостійно.

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень, висновки і пропозиції, що містяться у дисертації, доповідалися та обговорювались на науково-практичних конференціях: Міжнародній науково-практичній конференції „Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі. Проблеми науки, практики і освіти” (ЄУФІМБ, м. Київ, 2001, 2002, 2003); Міжнародній науково-практичній конференції “Вплив ринку і державного регулювання на розвиток фінансово-кредитної системи України (м. Харків, 2003); Международной междисциплинарной научно-практической конференции “Современные проблемы гуманизации и гармонизации управления” (м. Харків, 2003).

Публікації. Основні результати досліджень опубліковані у 9 наукових працях загальним обсягом 2,19 д.а., у тому числі у 7 публікаціях, опублікованих у провідних наукових фахових виданнях загальним обсягом 1,95 д.а.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел - 129 назв та шести додатків. Загальний обсяг роботи становить 193 сторінок комп’ютерного тексту. Робота містить 42 таблиці, 22 рисунки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційного дослідження, визначено зміст проблеми, сформульовано мету, завдання, розкрито наукову новизну дисертації, практичну цінність положень і висновків, апробованість одержаних результатів.

У першому розділі “Теоретичні основи формування і управління стратегією підприємства” досліджено еволюцію науково-теоретичних підходів та розвитку сучасних концепцій стратегії підприємства, визначено економічний зміст конкурентної стратегії, її роль і місце у конкурентному середовищі.

В умовах невизначеності ринку стратегія має сприяти стабільності господарської діяльності, а стратегічне рішення – визначати стійкість доходу підприємства та його успіх. Інакше кажучи, економічна стратегія спрямована на досягнення цілей підприємства із застосуванням економічних методів.

Автором встановлено, що сьогодні, у час певної відносної загальноекономічної стабільності склалися сприятливі умови для подальшого розвитку підприємств, для формування ринкового конкурентного середовища, а також визначення форм, методів та інструментів досягнення конкурентних переваг. В роботі сформульовано ряд вимого, яким повинна відповідати економічна стратегія підприємстваі в яку мають бути комплексно включені:

- правила і засоби, які забезпечують економічно ефективне досягнення стратегічних цілей;

- можливість досягнення стратегічних цілей з врахуванням інтересів усіх учасників процесу розробки та реалізації стратегічних програм при ефективному виробництві, отриманні певної вигоди та реалізації місії підприємства на ринку.

В роботі обгрунтовано, що загальна стратегія підприємства (як базове поняття) може бути визначена як керована інтеграційна сукупність взаємодоповнюючих напрямів діяльності, кожний з яких є значущим елементом у системі стратегії. Таке визначення є результатом усвідомлення сутності теорії стратегічного управління, вихідною точкою для побудови концептуальної схеми, моделлю постановки проблеми, визначення напрямків та методів формування та реалізації конкурентної стратегії підприємства у мінливому та невизначеному зовнішньому середовищі. Кожен окремий елемент у свою чергу має свої цілі та відповідні способи їхнього досягнення і націлений на забезпечення конкурентних переваг у зовнішньому середовищі.

Конкурентна стратегія – це сукупність окремих взаємопов’язаних і взаємообумовлених складових елементів, об’єднаних єдиною глобальною метою – створення і підтримка високого рівня сталої конкурентної переваги підприємства.

Проведене дослідження дозволило зробити висновок, що досі не існує єдиного підходу до розгляду суті конкурентної стратегії в цілому, як немає його і при визначенні окремих функціональних складових, що забезпечують цю стратегію. Існуючі підходи щодо визначення функціональних стратегій традиційно спираються на матеріально-ресурсну функціональну сферу без урахування наявних нематеріальних ресурсних можливостей.

Як показано в роботі, при всій різноманітності підходів щодо визначення змісту загальноекономічних (корпоративних) стратегій підприємств та функціональних стратегій, їхня загальна сутність зводиться до досягнення визначальної головної мети – забезпечення довгострокових стійких переваг над конкурентами. Управління процесом формування конкурентної стратегії підприємства повинно здійснюватись з урахуванням сучасної теорії стратегічного планування і управління, практичного досвіду зарубіжних підприємств і особливостей національного економічного середовища.

Автором дисертаційного дослідження визначено і обґрунтовано положення, що формування активної конкурентної стратегії в умовах динамічного розвитку конкурентного середовища повинно спиратися на три основні складові: особливості макросередовища; специфіку впливу факторів безпосереднього оточення; особливості становлення стратегічного управління у внутрішньому середовищі підприємства.

Автором встановлено, що формування конкурентних стратегій повинно базуватись на дезагрегації усієї сукупності конкурентних відносин між суб’єктами ринку за певними рівнями (мікро-, мезо- та макрорівень).

Міжрівневий взаємозв’язок та взаємозалежність сукупності таких відносин формує так зване конкурентне поле, у межах якого функціонують підприємства. Особливістю конкурентного поля та його основною характерною рисою сьогодні є ресурсна обмеженість. Тому конкурентна боротьба між підприємствами зосереджена, передусім, навколо проблеми отримання максимального ефекту від наявних ресурсів або ж досягнення переваг у майбутньому за рахунок доступу до потенційних матеріальних ресурсів.

Узагальнення сучасних концепцій стратегічного управління, методичних підходів до практичної розробки і реалізації стратегій свідчить про критичну необхідність переходу на якісно нове підґрунтя усвідомлення базису стратегій. Це визначається тим, що у постіндустріальному суспільстві базовою складовою формування внутрішніх конкурентних переваг підприємства є їхня здатність використовувати переваги нематеріальних та організаційних активів (рис.1).

Рис. 1. Концептуальні засади формування конкурентної стратегії в індустріальному та постіндустріальному суспільстві

Такий підхід дозволяє розробити систему управління формуванням конкурентної стратегії підприємства, адекватної загальноекономічним тенденціям ринкового розвитку; а також переорієнтувати вітчизняні підприємства з використання конкурентних переваг нижчого рангу (ресурсних) на використання конкурентних переваг вищого рангу.

Враховуючи те, що стратегічноорієнтоване підприємство для реалізації власного конкурентного потенціалу повинно використовувати лише такий набір властивостей формування конкурентних переваг який абезпечуватиме йому конкурентоспроможність, у дисертації доведено доцільність створення варіативної системи управління стратегією, яка дозволяє вчасно реагувати на вплив факторів конкурентного оточення, які на певний момент не можна спрогнозувати.

У другому розділі роботи досліджено та визначено динамічність посттрансформаційних економічних процесів в Україні, що сприяють активному розвитку конкурентного ринкового середовища з тенденцією до формування середовища гіперконкуренції. З урахуванням ситуації, що склалася, наведено загальну характеристику основних показників конкурентоспроможності на макро-, мезо- та мікрорівнях, досліджені фактори і умови конкурентоспроможності підприємств та методи її оцінки.

Результати проведеного автором дослідження свідчать, що в реальних умовах доцільно використовувати підхід, запропонований Міжнародним економічним форумом. Проте, враховуючи інерційність економічних систем та “часовий лаг” між “індустріальним” типом розвитку національної економіки, автор пропонує при формуванні конкурентної стратегії визначати три базових блоки: ефективність економічної системи, розвиток науково-технічного потенціалу, трудові ресурси.

Одним із головних критеріїв, що визначає ефективність конкурентної стратегії, є конкурентоспроможність підприємства. З метою кількісної та якісної оцінки існуючих підходів до формування конкурентної стратегії підприємств досліджено та систематизовано сучасні методичні підходи та управлінські підсистеми, які забезпечують створення, реалізацію та оцінку ефективності конкурентних переваг.

Найпоширенішими серед них визначені: “CSF” (система аналізу практичних факторів успіху); “TBC” (система оцінки витрат “тимчасової конкуренції”); “ABC” (управління собівартістю); “ROI”(оцінка окупності інвестицій); “TTM” (час до виходу на ринок); “TCA” (система оцінки витрат на координацію процесів); “BSC” (збалансована система оцінки показників ефективності).

Аналіз та узагальнення існуючих методів оцінки конкурентоспроможності дозволяє зробити висновок про те, що за реальних умов господарювання адекватним для національної економіки є метод, заснований на теорії ефективної конкуренції. Перевага зазначеного методу полягає в тому, що він дає можливість комплексно оцінити і скоригувати діяльність підприємства при управлінні конкурентними перевагами нижчого рівня, тобто ресурсною складовою. На сучасному етапі це досить актуально, оскільки сьогодні ще не створені адекватні постіндустріальній економіці передумови для переходу до використання переваг вищого рівня. В дослідженні визначальні показники охоплюють чотири взаємопов’язані конкурентотворні групи оцінок: ефективність управління виробничим процесом; ефективність управління обіговими засобами; управління збутом; конкурентоспроможність і якість.

У дисертаційній роботі цей метод було використано для оцінки конкурентоспроможності таких підприємств, як ВАТ “Чугуївський завод турбокомпресорів”, ВАТ “Дергачівський завод турбокомпресорів”, ВО “Серп і молот”, ВАТ “Конотопський завод з ремонту дизельних потягів”, ВАТ “Лозовський кузнечно-механічний завод”. Розрахункові дані наведені в рис.2

Аналіз розрахунків показує, що в цілому спостерігається тенденція до зниження конкурентоспроможності, яка зумовлена двома головними чинниками: зовнішнім та внутрішнім. Вплив зовнішнього чинника зумовлений, перш за все відносною економічною стабільністю загальноекономічного стану і, як наслідок, активізацією конкурентів та урізноманітненням проявів конкурентної боротьби.

Рис. 2. Діаграма конкурентоспроможності підприємств

Для змістовнішого аналізу внутрішніх чинників, що впливають на конкурентоспроможність підприємств, у дисертації побудований “актуальний профіль” кожного підприємства. Це надало змогу дослідити динаміку змін у кожній з визначених конкурентотворних груп оцінок. Динаміка змін виявила велику нерівномірність навіть у середині кожного окремого підприємства протягом дослідженого періоду. В цілому це свідчить про неефективність управління конкурентоспроможністю, відсутність системи формування конкурентної стратегії.

Результати дослідження реального стану і динаміки конкурентоспроможності діючих підприємств дають підставу для такого узагальнення: існує нагальна потреба в пошуку концептуальних засад та методики формування конкурентної стратегії, адекватної досягненню визначеної мети підприємства, з одного боку, та визначення впливу факторів конкурентного середовища на господарюючий суб’єкт, з іншого боку.

Створення внутрішньої системи формування і реалізації конкурентних переваг, втілених у визначену стратегію, повинно базуватись на інтеграційному поєднанні різноспрямованих факторів у поєднанні з ресурсним потенціалом підприємства.

У третьому розділі “Удосконалення системи управління формуванням конкурентної стратегії підприємства” розроблено концептуально-методичні засади формування ефективної конкурентної стратегії підприємства, спрямованої на створення і реалізацію конкурентних переваг на основі системного підходу до побудови інтеграційної моделі формування стратегії.

Розроблені пропозиції базуються на усвідомленні конкурентної стратегії як такої, що зосереджена на цілеспрямованому створенні власного ринку споживних вартостей.

Першою складовою запропонованої у дисертації концепції є визначення вихідної (стартової) позиції підприємства. Для цього пропонується модель, яка складається з: визначення системи інформаційно-аналітичного забезпечення сильних та слабких сторін; оцінки ризиків і очікувань; виділення можливостей і прогнозування змін у ринковому середовищі. Така модель є попереднім елементом формування конкурентної стратегії.

Наступна складова передбачає визначення внутрішніх функціональних зон формування конкурентних переваг. Автором визначено шість таких зон, структура і зміст яких показані на рис. 3.

Рис. 3. Внутрішні функціональні зони формування конкурентних переваг підприємства.

Ця пропозиція взаємопов’язана і добре вписується в існуючі моделі оцінки конкурентних позицій підприємств.

Автором дослідження доведено і обґрунтовано тези, що однією із найважливіших складових конкуренції є організаційна поведінка підприємства, яка визначається, у тому числі, механізмом управління стратегією. Виходячи з цього, у роботі розроблено третю складову концепції організаційно-економічного механізму управління конкурентною стратегією підприємства. Основними складовими такого механізму є ресурсне забезпечення (інформаційне, кадрове, матеріальне, сировинне, фінансове).

Для формування і управління реалізацією ефективної конкурентної стратегії автор пропонує методику її розробки, яка включає створення адекватного механізму досягнення визначених стратегічних цілей. Для розробки такої методики нами визначено основні її складові, які комплексно охоплюють цілі підприємства, фактори та умови реалізації стратегії, складові елементи стратегічного рішення. Кожна із складових враховує мінливість зовнішнього середовища та реальний стан підприємств. Такий інтегрований підхід забезпечує реалізацію виділених принципів самовизначення, адаптації та інноваційності підприємства, нарощування потенціалу, створення конкурентних переваг та досягнення стратегічних цілей.

Виходячи з цього, нами запропонована інтеграційна модель формування стратегії підприємства, яка враховує не тільки конкурентні чинники, а й контрольовані фактори конкурентної стратегії (рис. 5). За таким підходом підприємства повинні визначати зміст окремих базових складових, встановлювати взаємозв’язок та ієрархічність побудови моделі з погляду її керованості.

Рис. 4. Інтеграційна модель формування стратегій підприємства.

Реалізуючі конкурентну стратегію у зовнішньому середовищі, підприємство тим самим справляє вплив на ринкову кон'юнктуру через цінову політику на свою продукцію, яка є невід’ємною складовою конкурентної стратегії.

Виходячи з цього, в дисертації запропоновано методику оптимізації ціни з урахуванням особливостей регіональних та зарубіжних ринків, а також бар’єрних перешкод між ними на підставі побудови математичної моделі.

Для встановлення оптимального обсягу виробництва і продажів у кожній країні, а разом з ними й цін на продукцію, необхідно мінімізувати різницю загального валового доходу від продажів та валових витрат, як функцію n змінних. Вихідними даними для моделі є qi – обсяг продажів в і-тій країні, ВДі – валовий доход після сплати ввізного мита від продажу qi одиниць продукції в і-тій країні, СДі – попит на продукцію компанії в і-тій країні - середній доход після сплати ввізного мита в і-тій країні, ВТВі – валові транспортні витрати з доставки qі одиниць продукції до і-тої країни, СТВі – відповідні середні транспортні витрати, n – кількість національних ринків, на яких компанія продає свою продукцію.

Для визначення точки максимального прибутку у довільній точці Q автор пропонує використовувати таку модель:

,

де .

Результати розрахунків свідчать про ефективність запропонованого підходу, завдяки якому загальний валовий прибуток збільшується майже на 35%. Тому у методиці формування конкурентних переваг як центральний елемент використано підходи до обґрунтування цінової політики підприємств. Запропонована модель ціноутворення зорієнтована на збільшення прибутку підприємств з урахуванням регіонального чинника реалізації продукції та можливостей її експорту.

Виходячи з того, що зміст конкурентної стратегії спрямований на формування власного ринкового простору, максимально недосяжного для конкурентів, головне завдання підприємства полягає у ефективному використанні конкурентних переваг при створенні нової (додаткової) споживної вартості.

Шляхом порівнянь зводимо розрахункові результати у табл.1.

Таблиця 1

Прибуток при оптимальних обсягах випуску та цінах

Країна | Чехія | Польща | Словаччина

Оптимальний обсяг, тис. шт. | 475,29 | 800,38 | 580,23

Оптимальна ціна, грн. | 10,10 | 9,60 | 9,10

Валовий доход, млн. грн. | 7,800 | 7,683 | 5,279

Транспортні витрати, млн. грн. | 1,426 | 1,601 | 0,580

Валові витрати виробництва, млн. грн. | 2,099 | 3,543 | 2,562

Валовий прибуток, млн. грн. | 1,275 | 2,548 | 2,137

Загальний валовий прибуток, млн. грн. | 5,960

Для реалізації цієї мети конкурентна стратегія повинна розроблятися за певною методикою, яка забезпечуватиме контрольованість і керованість внутрішніх конкурентних факторів: інформаційних, ресурсних, фінансових, техніко-технологічних, маркетингових, організаційно-структурних. Сукупність цих факторів є складовим елементом внутрішніх функціональних сфер формування конкурентних переваг.

Висновки

У дисертаційній роботі досліджена актуальна проблема формування і реалізації конкурентних стратегій підприємств, що є основою для узагальнюючих висновків і пропозицій стосовно подальшого розвитку теорії стратегічного планування і управління, а також вирішення практичних аспектів формування і реалізації конкурентних переваг у ринковому середовищі.

1. В сучасних умовах в Україні сформувалися досить сприятливі умови для реалізації потенційних можливостей вітчизняних підприємств, використання сучасних принципів, методів та інструментів з метою створення і досягнення конкурентних переваг підприємств.

В цілому формується єдиний підхід до визначення конкурентної стратегії як сукупності окремих взаємопов’язаних, взаємозалежних і взаємообумовлених елементів, об’єднаних однією стратегічною метою – створення і підтримка конкурентної переваги підприємства. При цьому конкурентна стратегія є елементом економічної стратегії, яка перебуває під впливом дії таких об’єктивних закономірностей, як: цілісність, інтеграційність, коммунікативність, адаптивність, синергійність.

2. Виявлено, що в умовах подальшого впливу процесів глобалізації на економічний розвиток, суттєво змінюються підходи до формування конкурентних переваг. З одного боку, визначальною стає здатність підприємств використовувати нематеріальні активи і організаційні переваги, а з іншого - в реальних умовах національної економіки ефективнішим стає традиційний підхід до орієнтації на матеріально-ресурсну складову. Однак, такий підхід натикається на ресурсну обмеженість, що спричиняє зосередження конкурентної боротьби вітчизняних підприємств навколо проблеми отримання максимального ефекту від наявних ресурсів або навколо досягнення переваг стосовно доступу до потенційних ресурсів.

3. Визначено, що управління формуванням конкурентної стратегії підприємства є інформаційно-аналітичним та економіко-управлінським завданням, вирішення якого потребує комплексного та системного підходів.

З метою побудови такої системи та методики формування конкурентної стратегії підприємства у дисертаційній роботі визначені внутрішні функціональні сферу формування конкурентних переваг та обґрунтовано їхню значимість у забезпеченні ефективності конкурентної стратегії.

4. Доведено, що для визначення конкурентоспроможності підприємств ефективним є метод, заснований на теорії ефективної конкуренції. Суть обраного методу полягає в тому, що він дає змогу комплексно оцінити як економічну ефективність усіх внутрішніх елементів підприємства, так і їхню організаційну взаємодію. Ефективність конкурентної стратегії визначається рівнем конкурентоспроможності підприємства.

5. Зважаючи на те, що конкурентна стратегія зорієнтована передусім на формування власного ринкового простору, максимально недосяжного для конкурентів, головне завдання підприємства полягає у ефективному використанні конкурентних переваг для створення нової (додаткової) споживної вартості. Для реалізації цієї мети конкурентна стратегія повинна розроблятися за певною методикою, що забезпечуватиме контрольованість і керованість внутрішніх конкурентних факторів: інформаційних, ресурсних, фінансових, техніко-технологічних, маркетингових, організаційно-структурних. Сукупність цих факторів є складовим елементом внутрішніх функціональних сфер формування конкурентних переваг.

6. З урахуванням ступеню розвитку національного ринкового середовища, стану підприємств виробничої сфери, визначено, що в умовах сьогодення основна увага при визначенні і реалізації конкурентних переваг зосереджується на перевагах нижчого рангу (вартісні характеристики матеріально-сировинних трудових ресурсів, енергоносіїв та кінцевого продукту). У підсумку це відіграє визначальну роль для кінцевої вартості продукту, який потрібен споживачеві. Виходячи із цього у методиці формування конкурентної стратегії як центральний елемент, використано підходи до обґрунтування цінової політики підприємств.

Запропонована модель ціноутворення спрямована на збільшення прибутку підприємств з урахуванням реалізації продукції регіонами та можливості її експорту.

Перевагою запропонованої методики є можливість оперування значною кількістю резонансних параметрів, які враховують вплив факторів зовнішнього середовища і внутрішніх можливостей підприємства. З урахуванням сучасного стану забезпечення підприємств ПЄОМ ця методика може стати прикладним інструментом у вирішенні реальних завдань реалізації конкурентної стратегії.

7. Управління формуванням ефективної конкурентної стратегії підприємства повинно бути направленим на комплексне системне використання внутрішніх потенційних можливостей створення конкурентних переваг, що забезпечуватимуть адекватну реакцію на зміни факторів зовнішнього середовища, упереджуватимуть заходи конкурентів і сприятимуть сталому розвитку підприємства у визначеному стратегічному періоді.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Ковальська Ю.Г. Значення малих підприємств у процесі ринкової трансформації економіки // Науковий вісник Національного аграрного університету: Випуск № 23. - Київ – 2000 р. – С. 57 – 62. (0,3 д.а.)

2.

Ковальська Ю.Г. Основные составляющие диагностики предприятия при формировании стратегии / Економіко-організаційний механізм економічного розвитку промисловості України // Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. Серія економічна. – Вип. №503’2001. – Харків: ХНУ ім. В.Н.Каразіна, 2001. – С. 114 - 116. (0,2 д.а.)

3.

Ковальська Ю.Г. Основні принципи стратегічної поведінки підприємств // Погляди вчених економістів на розвиток України: минуле, теперішнє, майбутнє // Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. Серія економічна. – Вип. №578. – Харків: ХНУ ім. В.Н.Каразіна, 2002. – С. 78-81. (0,25 д.а.)

4.

Ковальська Ю.Г. Інноваційна складова формування конкурентної стратегії підприємства // Економіка і управління – 2003. – № 4. – С. 62-65. (0,2 д.а.)

5.

Ковальська Ю.Г. Диагностика внутренней среды предприятия / Вплив ринку і державного регулювання на розвиток фінансово-кредитної системи України. – ХІБМ: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції 16 травня 2003 р. Харків: ХІБМ, 2003. – С. 78-80. (0,12 д.а.)

6.

Ковальська Ю.Г. Стратегія підприємства – аналіз передумов і визначення вихідної позиції / Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі: Матеріали VIII Міжнародної науково-практичної конференції (12-13 грудня 2002 року, Київ). – К., 2003. – С. 126-129. ( 0,2 д.а.)

7.

Ковальська Ю.Г. Конкуренті стратегії підприємства / Сучасні проблеми гуманізації та гармонізації управління: Матеріали 4-ї Міжнародної міждисциплінарної науково-практичної конференції (3-9 листопада 2003 р., м. Харків). – Х., 2003. – С. 79-80. (0,12 д.а.)

8.

Ковальська Ю.Г. Методичні аспекти сучасних підходів щодо формування конкурентних стратегій / Націоналізація і приватизація: минуле, теперішнє, майбутнє // Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна Серія економічна. – Вип. №613. – Харків: ХНУ ім. В.Н.Каразіна, 2003. – С. 61-67. (0,45 д.а.)

9.

Ковальська Ю.Г. Інтеграційна модель формування стратегії підприємства // Актуальні проблеми гуманізації та гармонізації управління та регулювання економікою // Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. Серія економічна. – Вип. №612. – Харків: ХНУ ім. В.Н.Каразіна, 2003. – С. 51-56. (0,35 д.а.)

АНОТАЦІЯ

Ковальська Ю. Г. Формування конкурентної стратегії підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Європейський університет, Київ, 2004.

У дисертації досліджено науково-теоретичні та практичні проблеми формування конкурентної стратегії підприємства у ринковому середовищі.

Розкрито зміст і сутність конкурентної стратегії підприємства, визначено її рівні, фактори та умови формування і реалізації. Досліджено показники конкурентоспроможності підприємства, обґрунтовано роль і місце цінової політики у конкурентній стратегії.

Вивчено динаміку конкурентоспроможності діючих підприємств з використанням методу, заснованого на теорії ефективної конкуренції.

На підставі узагальнення науково-теоретичних підходів та вивчення практичного досвіду підприємств розроблено концептуальні підходи до визначення конкурентного поля, внутрішніх функціональних сфер формування конкурентних переваг, побудови інтеграційної моделі формування стратегій підприємств та організаційно-економічний механізм управління конкурентною стратегією підприємства. Запропоновано методичні підходи щодо оптимізації ціни на продукцію підприємства з урахуванням бар’єрних перешкод та регіоналізації ринків.

Ключові слова: конкуренція, конкурентна стратегія, зовнішнє середовище, оптимізація ціноутворення, система, організаційно-економічний механізм, інтеграційна модель.

АННОТАЦИЯ

Ковальская Ю. Г. Формирование конкурентной стратегии предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. – Европейский университет, Киев, 2004.

В диссертации исследуются научно-теоретические и прикладные аспекты формирования конкурентной стратегии предприятия в рыночной среде, определены факторы и условия формирования и реализации стратегии. Выделены роль и место предприятия в конкурентной среде, исследованы показатели конкурентоспособности предприятия, обоснованы значение и роль ценовой политики в конкурентной стратегии.

Уточнено смысловое содержание понятия “стратегия” как комплексной интегрированной совокупности взаимодополняющих направлений деятельности предприятия, каждое их которых является системообразующим элементом стратегии как единого целого. На основе обобщения современных концепций стратегического управления показано, что в современных условиях существует критическая необходимость перехода на качественно иной базис формирования конкурентной стратегии, в основу которого должны быть положены конкурентные преимущества нематериальных и организационных активов предприятия, что отвечает принципами экономики постиндустриального типа.

На основе фактических данных действующих предприятий определена динамика их конкурентоспособности с использованием метода, основанного на теории эффективной конкуренции. Это позволило комплексно оценить четыре группы конкурентообеспечивающих показателей, выявить внутренние факторы и условия формирования эффективной конкурентной стратегии. Обосновано, что на данном этапе развития национальной экономики формирование такой стратегии должно базироваться на интегрированном подходе, учитывающем одновременное разнонаправленное воздействие факторов внешней и внутренней среды и ресурсного потенциала предприятия.

В диссертации обоснована необходимость выделения на предприятии внутренних функциональных зон формирования конкурентных преимуществ, которые являются базовой платформы стратегии, направленной на создание собственного рынка потребительных стоимостей. Для управления процессом формирования стратегии автором предложен организационно-экономический механизм, основными составляющими элементами которого являются информационный, кадровый, материально-сырьевой и финансовый.

На основе обобщения современных научно-методических подходов и изучения практической деятельности отечественных предприятий в диссертации показаны определяющие роль и место политики ценообразования в конкурентной стратегии. Предложена математическая модель оптимизации цены и количества продукции с учетом регионализации рынков и существующих межрыночных барьеров.

В диссертационном исследовании определено содержание конкурентной стратегии, заключающееся в направленности на формирование собственного рыночного пространства, недоступного для конкурента. При этом главной целью стратегии является создание конкурентных преимуществ и их использование. Для реализации данного подхода в работе предложена интеграционная модель и методика формирования конкурентной стратегии предприятия, которая объединяет как конкурентообразующие факторы, так и контролируемые условия обеспечения их эффективности. Предложенный подход позволяет предприятиям определять содержание соответствующих базовых элементов модели, учитывать их взаимосвязь и структурировать иерархичность ее построения с точки зрения управляемости.

Ключевые слова: конкуренция, конкурентная стратегия, внешняя среда, оптимизация ценообразования, система, организационно-экономический механизм, интеграционная модель.

SUMMARY

Covalska Y.G. Forming the Enterprise Competitive Strategy. – Manuscript.

The dissertation to award the scientific degree of a candidate of economic sciences in specialty 08.06.01 – economy, organization and management of enterprises. – European University, Kyiv, 2004.

Scientific, theoretical and practical issues of forming the enterprise competitive strategy in the market environment are studied in the dissertation.

The content and nature of the enterprise competitive strategy are revealed, and its levels, factors, formation and realization conditions are determined. Enterprise competitive activities are investigated, the role and place of the price policy in the competitive strategy are given prove.

The dynamics of the competitiveness of the operating enterprises is studied with the use of the method based on the theory of efficient competitiveness.

Key words: competition, competition strategy, surroundings, optimization political of the price, system, integral model.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ - Автореферат - 26 Стр.
ТЕХНОЛОГІЯ ОДЕРЖАННЯ ШИХТОВОЇ ЗАГОТОВКИ З ЛИВАРНИХ ВІДХОДІВ ЖАРОМІЦНИХ КОРОЗІЙНОСТІЙКИХ СПЛАВІВ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ЛОПАТОК ГТД - Автореферат - 23 Стр.
МОДЕЛІ МОН-ТРАНЗИСТОРІВ ДЛЯ СХЕМОТЕХНІЧНОГО ПРОЕКТУВАННЯ СУБМІКРОННИХ ІНТЕГРАЛЬНИХ СХЕМ - Автореферат - 18 Стр.
ФОТОМЕТРІЯ АСТЕРОЇДІВ, ЩО НАБЛИЖАЮТЬСЯ ДО ЗЕМЛІ - Автореферат - 26 Стр.
ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ТА АНАЛІЗУ ЗОБРАЖЕНЬ В ОБЛАСТІ ДРОБОВОГО ФУР’Є-ПЕРЕТВОРЕННЯ - Автореферат - 20 Стр.
Розробка методів збереження сексуальної функції після простатектомії з приводу доброякісної гіперплазії простати - Автореферат - 24 Стр.
ЕЛЕКТРОФОРЕЗ ЦИТОСТАТИЧНИХ ПРЕПАРАТІВ У КОНСЕРВАТИВНІЙ ТЕРАПІЇ ХВОРИХ НА РАК СТРАВОХОДУ - Автореферат - 22 Стр.