У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ РЕГІОНАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

ВОЛКОВ ЄВГЕН ГЕОРГІЙОВИЧ

УДК 331.5

ІНФОРМАЦІЙНО-ПРОГРАМНЕ

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА

Спеціальність 08.06.02 - Підприємництво, менеджмент

та маркетинг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів - 1998

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті регіональних досліджень НАН України.

Науковий керівник | - | кандидат економічних наук, доцент

Матковський Семен Олексійович,

Львівське обласне управління статистики Держкомстату України, начальник

Офіційні опоненти | - | доктор економічних наук, професор

Калитич Григорій Ілліч,

Український науково-дослідний інститут технічної і економічної інформації,

заступник директора

- | кандидат економічних наук, доцент

Мокій Анатолій Іванович,

доцент Львівської комерційної академії

Провідна установа | - | Інститут економічного прогнозування НАН України,

відділ секторальних прогнозів та кон’юнктури ринку

Захист дисертації відбудеться « 29 » грудня 1998 року о 14.30 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д.35.154.01 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора наук в Інституті регіональних досліджень НАН України за адресою: 290026, м.Львів,вул.Козельницька, 4.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту регіональних досліджень НАН України

за адресою: 290026, м.Львів, вул.Козельницька, 4.

Автореферат розіслано « 27 » листопада 1998 року.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук |

В.І.Жовтанецький

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність і ступінь розробленості теми. Впровадження ринкових відносин, утворення широкої мережі підприємницьких структур зумовлюють необхідність вдосконалення існуючої в Україні системи інформації про підприємство, його партнерів і конкурентів, про плани і ефективність його підприємницької діяльності. Така інформація для підприємства завжди була і є основою забезпечення організації виробництва.

Світова наука і практика виробили чимало знань про способи і методи організації інформації щодо окремих ланок діяльності підприємств. Проблеми організації інформації щодо прогнозування і планування виробництва висвітлювались в роботах українських вчених В.М.Геєця, М.І.Долішнього, С.Й.Вовканича, Г.І.Калитича, М.Г.Чумаченка та ін.; проблеми організації технологічної інформації підприємства - в роботах Є.І.Бойка, П.Ю.Бєлєнького, М.А.Козоріз, В.Б.Войцехівського та ін; проблеми організації фінансової і облікової інформації підприємства - в роботах О.Є.Кузьміна, Є.В.Мниха, І.О.Тивончука; проблеми вдосконалення статистичної інформації - в роботах С.О.Матковського, Я.О.Побурка; підходи до побудови інформаційно-логістичних систем - в роботах Є.В.Крикавського, А.І.Мокія та ін. Останнім часом з’явився ряд наукових праць як зарубіжних, так і вітчизняних авторів, що присвячені висвітленню методів бізнес-планування, планування на основі маркетингу та ін.

Однак форми і методи організації інформації як комплексу даних про підприємство, про його місце і роль на ринку збуту продукції вимагають додаткового вирішення. Слід враховувати також і те, що використання усталених в країнах розвиненої економіки підходів до вирішення зазначених проблем в Україні потребує уточнення з врахуванням специфіки перехідних процесів у системі вітчизняних економічних відносин.

Метою дисертаційного дослідження є розробка теоретичних положень та практичних рекомендацій щодо вдосконалення організації інформації про підприємницьку діяльність підприємства, включаючи інформацію про програми діяльності та плани роботи, ринок збуту його продукції, рекламу тощо.

Основними завданнями дослідження є:

·

обгрунтування доцільності розгляду сукупності даних, що необхідні для забезпечення функціонування та розвитку підприємства, як єдиного комплексу - «інформаційно-програмне забезпечення підприємства»;

·

обгрунтування методичних засад вдосконалення структури інформаційно-програмного забезпечення підприємства відповідно до вимог ринкових відносин;

·

аналіз тенденцій впровадження технологій інформаційно-програмного забезпечення, що властиві ринковим умовам господарювання;

·

розробка рекомендацій щодо вдосконалення методів розробки стратегії, політики та інвестиційних програм підприємства;

·

розробка рекомендацій щодо побудови регіонального інформаційного банку про інвестиційні програми підприємств.

Предмет дослідження. Предметом дослідження є понятійний апарат, концепції, методи та способи організації інформації про підприємницьку дільність.

Об’єктом дослідження є інформація підприємств та організацій, що здійснюють підприємницьку діяльність, або надають інформаційні послуги.

Методологія та методика дослідження. Методологічною основою дисертаційного дослідження є положення системного підходу, класичні та сучасні розробки проблем програмування виробничої, збутової діяльності, організації реклами та ін. Дослідження грунтується на використанні методів аналізу, аналогій, порівняння, узагальнення.

Зв’язок роботи з науковими темами, програмами. Виконання даної роботи здійснювалось в межах планів науково-дослідних робіт Інституту регіональних досліджень НАН України. Матеріали дисертаційного дослідження використовувались при розробці науково-дослідної теми «Розробка концепції і методичних матеріалів вдосконалення регіональної статистики в Україні» (номер держреєстрації 01970012078).

Інформаційну базу дослідження становлять статистичні джерела Держкомстату України, Львівського обласного управління статистики, анкетні дані, зібрані за участю автора, опубліковані матеріали.

Наукова новизна дисертації полягає у наступному:

n

дано визначення місця і ролі інформаційного забезпечення в комплексі факторів розвитку підприємництва;

n дано класифікацію інформації підприємства за функціями управління, рівнем утворення, сферою функціонування, місцем утворення, способами використання, соціально-економічними результатами праці та ін. ознаками;

n сформульовано основне системоутворююче завдання організації інформації підприємства та запропоновано для використання в науковій і практичній діяльності термін «інформаційно-програмне забезпечення підприємництва»;

n зроблено аналіз адаптації інформаційно-програмного забезпечення українських підприємств до умов ринкового господарювання;

n розроблено метод визначення стабільності місця на ринку продукції підприємства;

n розроблено рекомендації щодо створення моніторингу стану підприємницької діяльності підприємства;

n розроблено рекомендації щодо організації регіонального інформаційного банку розвитку підприємництва;

n поглиблено поняття «стратегія підприємства», «політика підприємства», «план роботи підприємства».

Практичне значення отриманих результатів. Висновки, визначення понять та ін. результати можуть бути використані при розробці методик складання стратегічних, політичних і робочих планів підприємства, цільових програм та бізнес-планів вирішення конкретних проблем. Вони використані Львівським обласним управлінням статистики при розробці методики статистичного моніторингу інвестиційної діяльності підприємств (розділ «Тенденції розвитку комп’ютерних технологій обробки інформації») (№17/9 від 03.11.98 року); при розробці методичних матеріалів щодо техніко-економічної оцінки проектів та заходів Державної програми соціально-економічного розвитку Поділля; при розробці бізнес-плану створення торгово-виробничої компанії «Вест Вінд» (№146 від 14.10.98 року).

Особистий внесок здобувача. До основних наукових результатів, що становлять особистий внесок дисертанта і виносяться на захист, належать:

n

визначення місця і ролі інформаційного забезпечення в комплексі факторів розвитку підприємництва;

n класифікація інформації підприємства за функціями управління, рівнем утворення, сферою функціонування, місцем утворення, способами використання, соціально-економічними результатами праці та ін. ознаками;

n формулювання основного системоутворюючого завдання організації інформації підприємництва;

n пропозиція щодо використання в науковій і практичній діяльності терміну «інформаційно-програмне забезпечення підприємництва»;

n уточнення поняття «стратегія підприємства»;

n уточнення поняття «політика підприємства»;

n результати аналізу адаптації інформаційно-програмного забезпечення українських підприємств до умов ринкового господарювання;

n метод визначення стабільності місця на ринку продукції підприємства;

n рекомендації щодо створення моніторингу стану підприємницької діяльності підприємства;

n рекомендації щодо організації регіонального інформаційного банку розвитку підприємництва.

Апробація результатів дисертації. Результати дисертації пройшли апробацію на науково-практичному семінарі «Проблеми розвитку регіональної статистики в Україні» (2-3 жовтня 1997 р. м.Львів), на міжнародній науково-практичній конференції «Регіональна політика України: наукові основи, методи, механізми», 21-23 травня 1998 р. м.Львів.

Публікації. По темі дисертаційного дослідження опубліковано 7 наукових статей та методичні матеріали загальним обсягом 3.4 д.а., з яких 1.7 д.а. належить особисто автору.

Структура і обсяг роботи: Дисертація викладена на 184 сторінках, складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (141 найменувань), трьох додатків. У роботі представлено 18 рисунків і 16 таблиць.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обгрунтовується актуальність роботи, описуються мета, завдання та основні теоретичні і практичі результати.

У першому розділі дисертації «Теоретичні основи формування інформаційно-програмного забезпечення розвитку підприємництва» визначається місце і роль інформації у комплексі чинників розвитку підприємництва, обгрунтовується її основне системоутворююче завдання, обгрунтовується доцільність трактування як окремого об’єкту управління сукупності інформації, що здійснює програмне забезпечення функціонування розвитку підприємництва та описується її функціональна структура.

Управління розвитком підприємництва у всі часи опиралося на певні теоретичні концепції розуміння сукупності і комплексу факторів, що впливають на результати людської праці. Одним з перших дослідників-економістів, хто класифікував ці фактори був Адам Сміт. У своїй роботі «Дослідження природи і причин багатства», що була опублікована у 1776 році, Адам Сміт формулює засади забезпечення економічного росту, які тепер називають класичними (або засадами класичної школи). Це такі засади: поділ праці; накопичення капіталу; технологічний процес; стабільність правового середовища, у котрому могла б функціонувати «невидима рука» ринку; система вільної торгівлі між різними країнами.

Наступним кроком у розвитку теорії економічного росту є розширення складу факторів, що впливають на цей процес. Передусім до складу факторів долучено фактор «праця», фактор «людський капітал», тобто знання та вміння людей, що працюють у підприємництві. Саме використанням нових знань і навиків, вдалося пояснити економічний ріст підприємств при відсутності додаткових капіталовкладень в розвиток матеріальної частини виробництва. Ще один фактор, який запропоновано враховувати при моделюванні економічного росту, є інновації (капіталовкладення в науково-прикладні дослідження та розвиток).

Серед інших факторів економічного росту, які в даний час посилено вивчаються є: фактор економічної стратегії і політика підприємства.

У період становлення і розвитку ринкових відносин для розвитку підприємництва особливої цінності набуває точна, своєчасна і повна інформація як про внутрішні процеси на підприємстві, так і зовнішні, що пов’язані з ними і є базою для прийняття підприємницьких рішень, тобто інформаційне забезпечення функціонування розвитку підприємства. У дисертації обгрунтовується, що сучасна класифікація основних факторів розвитку підприємництва (факторів економічного росту) повинна включати також такий фактор як «інформаційне забезпечення» (рис. 1).

Класифікація факторів розвитку підприємництва

 

Рис.1. | Інформаційне забезпечення в системі факторів розвитку підприємництва

У дисертації обгрунтовуються такі найважливіші засади побудови інформаційного забезпечення розвитку підприємництва:

·

системності;

· ієрархічності;

· неперервності;

· приналежності до системи вищого порядку.

Очевидно, що хоча інформаційне забезпечення функціонування підприємництва є багатоаспектним, його побудова може здійснюватися за відомими принципами побудови системи.

Головною метою системи інформаційного забезпечення функціонування підприємства є, на нашу думку, формування програмних завдань для кожного з працівників підприємства. Інакше кажучи, виконання функції планування (програмування) є системоутворюючим завданням організації інформації підприємства. Це дає підстави розглядати як окремий об’єкт управління систему інформаційно-програмного забезпечення підприємницької діяльності підприємства. Система інформаційно-програмного забезпечення функціонування розвитку підприємництва являє собою сукупність інформації, з допомогою якої здійснюється оцінка стану підприємства, його місця на ринку тощо, а також сукупність правил, норм з допомогою яких визначаються напрямки і заходи його діяльності та розвитку на певний період часу. Однією з основних засад побудови інформаційно-програмного забезпечення функціонування розвитку підприємництва є інформаційне забезпечення неперервності програмування діяльності підприємства. Існує взаємозв’язок інформації, що необхідна для вирішення пов’язаних з цим завдань. У дисертації цей зв’язок названо інформаційною петлею функціонування і розвитку підприємства (рис.2). |

Програмування виробництва

Вивчення потреб

споживчого

ринку | Використання власних можливостей підприємства

Ініціювання новизни діяльності | Використання

можливостей

партнерства

Продаж

продукції

Рис. 2. Найважливі ланки інформаційної петлі програмного забезпечення функціонування і розвитку підприємництва

Реалізація засади ієрархічності вимагає ітеративного підходу до вирішення послідовно пов’язаних інформаційних задач: розробки стратегічного плану підприємства; розробки політики підприємства; розробки прогнозного плану; розробки середньотермінового плану; розробки короткотермінового плану; розробки плану виробництва на кожен день і т.д. (рис. 3).

Ще одна основна засада побудови інформаційно-програмного забезпечення розвитку підприємства - це забезпечення входження її до систем інформаційно-програмного забезпечення підприємництва регіону, галузі, корпорації тощо, через такі підсистеми як «зовнішнє середовище - підприємство», «виробництво - продаж» тощо. При цьому важливо використовувати міжнародні стандарти, правила та класифікації.

У другому розділі «Адаптація інформаційно-програмного забезпечення підприємства до умов ринкового господарювання» досліджуються основні напрямки формування в сучасній Україні інформаційних мереж.

|

Розробка стратегії

Розробка політики

Розробка прогнозного плану

Розробка середньотермінового плану

Розробка

короткотермінового плану

Розробка плану виробництва на кожен день

Результати діяльності

Рис.3. | Ієрархічна послідовність розробки інформаційного забезпечення щодо функціонування та розвитку підприємства

Аналіз, що проведений в дисертації показав, що ця адаптація здійснюється декількома шляхами, основним з яких є вдосконалення інформаційних мереж у системах «виробництво - продаж» та «зовнішнє середовище - підприємство». Передусім слід відзначити, що з метою забезпечення якісного та глобального розвитку інформаційних мереж підприємництва в Україні Верховною Радою України прийнято ряд законів: «Про друковані засоби масової інформації (пресу) України», «Про інформацію», «Про науково-технічну інформацію», «Про захист інформації в автоматизованих системах», «Про інформаційні агентства», «Про телебачення та радіомовлення», «Про статистику України», які регулюють даний вид послуг. Ці закони в основному створюють правове поле для функціонування інформаційного забезпечення підприємств та розвитку підприємництва.

Важливим напрямком розвитку системи інформаційного забезпечення в державі стала організація інформаційних агентств. Створено певне коло підприємств, що пропонують різноманітні інформаційні послуги - від надання одиничних довідок, продажу друкованих каталогів - до комплексного розв’язання питань впровадження інформаційних технологій. Поступово формується ринок інформаційно-технологічних систем. Споживачам пропонуються різні інформаційно-довідкові системи різноманітного змісту тощо.

Важливою складовою частиною інформаційних мереж підприємництва із входженням України в ринкові умови господарювання стала державна статистична інформація. В останні роки органами державної статистики вдосконалена система статистичних публікацій за рахунок інформації, що характеризує найважливіші аспекти підприємництва. Так, Львівським обласним управлінням статистики регулярно публікуються дані про кількість підприємницьких суб’єктів, ціну на продукцію, обсяги виробництва продукції та послуг, ефективність господарювання та ін. У 1997 році опубліковано понад 30 тис. сторінок статистичних щорічників, місячних бюлетенів тощо.

Разом з тим, як показав наш аналіз, статистична інформація є ще мало доступною для використання у практиці управління діяльністю господарських суб’єктів. Інформація, що публікується, подається з запізненням, а отже не є адекватною реальній ситуації. Для того, щоб державна статистична інформація могла використовуватися при прийнятті рішень необхідно, щоб вона була більш оперативною. Необхідно ширше запроваджувати моніторингові системи статистичних спостережень.

Одним із підтверджень входження підприємств України в ринкові відносини є стрімкий розвиток інформаційних мереж «виробництво-продаж». З допомогою засобів масової інформації (газет, радіо, телебачення), спеціальних рекламних щитів тощо в Україні створено початки системи рекламних комунікацій. Прикладом розвитку рекламних комунікацій може бути зростання обсягу реклами промислових товарів у 20-ти виданнях засобів масової інформації. Аналіз ефективності такої реклами у першому півріччі 1998 року показано в дисертації. Так, за перше півріччя 1998 року з рекламного напрямку «промислові товари» прорекламувалося 40 видів товарів. Вартість реклами становила 5.8 млн. грн. (табл.1).

Таблиця 1

Рейтинг розподілу коштів 20-ти найбільш рекламованих видів промислових товарів у засобах масової інформації України у I півріччі 1998 року

№ п/п |

В и д | Загальна вартість реклами, тис. грн. | Загальна площа реклами, см.кв.

1 | Комп’ютерна техніка | 817.5 | 73110

2 | Автомототехніка | 740.4 | 50002

3 | Парфумерія і косметика | 612.7 | 30175

4 | Побутова техніка | 587.9 | 36496

5 | Медичні товари | 384.8 | 25941

6 | Засоби зв’язку | 352.9 | 20218

7 | Будматеріали | 297.8 | 18368

8 | Промислова хімія | 254.5 | 22928

9 | Меблі | 249.2 | 15307

10 | Автозапчастини | 190.0 | 16424

11 | Засоби особистої гігієни | 164.5 | 7826

12 | Текстиль | 128.5 | 10938

13 | Сантехніка | 120.0 | 5761

14 | Оргтехніка | 98.0 | 6483

15 | Аудіовідеотехніка | 71.9 | 4853

16 | Побутова хімія | 62.2 | 3182

17 | Електрообладнання | 61.8 | 4715

18 | Обладнання для сфери послуг | 60.0 | 4650

19 | Поліграфічне обладнання | 56.0 | 8833

20 | Фототовари | 49.3 | 2508

Однак загальний обсяг рекламних комунікацій в Україні залишається низьким - менше 2 доларів США на одного жителя країни. Тоді як у розвинених країн, за даними деяких публікацій цей показник сягає $200-400.

Істотна адаптація інформаційних систем підприємств України до ринкових умов господарювання відбувається через розробку, презентацію і впровадження бізнес-планів інвестиційних проектів. Завдяки цьому інвестиційні проекти ряду українських підприємств є об’єктом вивчення провідних компаній світу. Разом з тим практика вітчизняного бізнес-планування має ще ряд недоліків, зокрема таких як: недостатнє врахування фактору кооперації праці та інвестиційного менеджменту, нечіткість формулювання стратегії та політики підприємства, що здійснює інвестиційний проект і ін.

У третьому розділі дисертації «Напрямки вдосконалення інформаційно-програмного забезпечення підприємництва» формулюються пропозиції щодо побудови структури інформації про стратегію та політику підприємства, щодо методики створення систем моніторингу стану підприємництва, щодо структури регіональних інформаційних банків підприємництва.

Аналіз зроблений автором дисертації показав, що методи розробки стратегії і політики підприємства в українській літературі не є достатньо чітко розробленими.

У дисертації обгрунтовується підхід, згідно якого стратегія підприємства - це організаційно-економічні засади діяльності підприємства, що об’єднують цілі розвитку виробництва та засоби досягнення цих цілей відносно навколишнього підприємницького середовища.

До цілей, що ставляться розробкою стратегії підприємства, слід віднести інформаційне обгрунтування способів збільшення прибутків, завоювання ринку збуту певних видів товарів тощо. До засобів - диверсифікацію, спеціалізацію, кооперування, впровадження досягнень науково-технічного прогресу та ін.

Одним із найважливіших програмних документів підприємства має бути «стратегічний план підприємства», чи «стратегія підприємства».

За розумінням автора стратегічним планом має бути документ, в якому фіксуються: цілі і завдання підприємства, розмежовуються сфери діяльності, встановлюються основні засоби досягнення цілей. До таких документів можуть бути віднесені: Статут підприємства, Положення про підприємство (філію підприємства), Угода про заснування підприємства тощо. У цих документах вказуються предмет діяльності, цілі (місія) підприємства, окреслюються сегмент ринку для продукції, що виготовлятиметься підприємством та ін. Однак, названі документи визначають лише основні характеристики стратегії підприємства. У них не формулюється кількісна оцінка завдання та цілей, що їх ставить перед собою підприємство та ін. Тому для опису стратегії підприємства крім засновницьких документів (статут, положення) слід розробляти спеціальний документ, в якому би описувались: мета діяльності, кількісна оцінка результатів, що їх планує отримати підприємство через 5-10 років, подавались основні види ресурсів, що будуть використовуватися для цього та орієнтовні джерела їх поступлення тощо.

За формою цей документ повинен співпадати, в основному, з традиційним бізнес-планом підприємства. При цьому слід враховувати, що:

·

стратегічне планування, як правило, розглядає підприємство як єдине ціле;

·

стратегічне планування орієнтоване на довготермінову перспективу;

·

стратегічне планування визначає основні напрямки розвитку підприємства, обрамлює місце на ринку продукції, що виготовляється підприємством;

·

основна мета стратегічного планування полягає в забезпеченні потенціалу майбутньої діяльності підприємства.

Процес стратегічного планування може бути представлений у виді ряду етапів. На першому етапі аналітичними, експертними методами, методами аналогій та ін. встановлюються стратегічно важливі сфери діяльності підприємства, місце продукції підприємства на ринку товарів. На другому етапі проводиться оцінка цілей та результатів підприємства, що будуть досягатися через 5-10 років. Така оцінка може бути виражена часткою обсягів виробництва підприємства в загальному випуску продукції в державі, орієнтовною величиною прибутку та ін.

При цьому важливою є оцінка стабільності підприємства у вибраному сегменті товарного ринку. Таку оцінку стабільності продукції підприємства на ринку пропонується визначати як відношення коефіцієнтів конкурентоздатності продукції у поточному році і попередньому:

I1 S Ц

a = ; I =

I0 е Цсер.

де | a | - | індекс стабільності товару на ринку;

I | - | показник конкурентоздатності товару підприємства;

Цсер. | - | середньозважена ціна даного виду товару на ринку;

Ц | - | ціна товару підприємства;

S | - | обсяг продаж підприємством товару на ринку в натуральному виразі;

е | - | сумарний обсяг продаж товару усіма продавцями в натуральному виразі.

Чим вищого значення набуває показник a, тим вищою є стабільність підприємства на ринку. Завдання підприємства полягає в тому, щоб домогтися максимізації коефіцієнта стабільності.

До третього етапу розробки стратегічного плану підприємства слід віднести оцінку джерел поступлення ресурсів для виготовлення продукції, визначення партнерів, встановлення наявних і потенційних конкурентів та ін. Вибір партнерів, вибір джерел поступлення ресурсів повинні враховувати перспективу 5-10 років.

На думку автора, політика підприємства, так само як і стратегія підприємства включає формулювання цілей та засобів, з допомогою яких вони реалізовуються, але, в основному, тих, що є в сфері управління та менеджменту підприємства. Це стосується добору кадрів, способів організації виробництва, способів організації збуту продукції тощо.

Розробка політики фірми включає не тільки перелік засобів, але і правил прийняття рішень в залежності від конкретних обставин. Тому вона має суттєві відмінності від розробки стратегії підприємства. Вона розробляється як засіб реалізації вибраних рішень щодо розвитку підприємства в цілому, так і його підрозділів.

До документів, з допомогою яких формулюється політика фірми належать посадові інструкції для посадових осіб, програми і проекти розвитку підприємства, його підрозділів тощо.

Важливою складовою формування ефективного інформаційно-програмного забезпечення підприємництва в Україні є запровадження моніторингу стану підприємництва як в цілому, так і за окремими учасниками економічного процесу. На думку автора, цей моніторинг повинен мати такі напрямки як:

·

дослідження інформації про обсяги виробництва, ціну та якість продукції;

·

відслідковування активності як потенційних партнерів, так і конкурентів на ринку реалізації;

·

регулярні обстеження тенденцій розвитку підприємницьких намірів.

Проведення моніторингу стану ринку доцільно здійснювати, зокрема, шляхом спеціальних анкет. Структура анкети з обстеження перспектив споживання в Україні продукції складної побутової техніки приведена в дисертації. Результати обстежень за цією анкетою послужили основою розробки стратегії розвитку компанії «Вест Вінд».

Велика роль у розвиткові підприємництва повинна належати регіональним інформаційним банкам підприємницьких проектів. При розробці питань створення таких банків необхідно виходити з інформаційно-функціональних завдань, яким цей банк повинен задовільняти.

Колективом співробітників ІРД НАН України, за нашою участю, розроблені методичні рекомендації щодо обгрунтування інвестиційних проектів Державної програми «Поділля», проекту Програми державної підтримки комплексного розвитку м.Львова, які грунтуються на підходах UNIDO до складання проектів. Інформація, що готуватиметься за даною схемою може складати основу регіонального інформаційного банку про інвестиційні проекти. Структура інформаційного банку, що пропонується в дисертації включає такі розділи:

1.Інформація про підприємство (установу) - основного виконавця проекту.

2.Інформація про мету та технічне здійснення проекту, його екологічну нешкідливість.

3.Інформаця про рівень розробки проекту (сформульована ініціативна ідея, пропозиція, бізнес-план і т.д.).

4.Інформація про потреби в інвестиціях і можливі джерела поступлення (в т.ч. загальна сума інвестицій вітчизняних та іноземних, структура кредитів і умови їх надання, призначення інвестицій, видатки на основні фонди, видатки на підготовку виробництва).

5.Інформація про потреби в сировині, матеріалах, напівфабрикатах для реалізації проекту, потреби в устаткуванні, потреби в транспортних засобах, потреби в спеціалізованих роботах тощо.

6.Інформація про оцінку ринку, попиту на продукцію (послуги), що вироблятимуться за проектом (в т.ч. оцінка рівня задоволення попиту на продукцію, що пропонується до виробництва даним проектом на українському ринку; прогноз нарощування обсягів виробництва (продажу) продукції за даним проектом; частка продукції, що призначається на експорт; країни, в які експортується і в які передбачається експорт продукції).

7.Інформація про витрати на продукцію, що передбачена проектом (в т.ч. ціна сировини та напівфабрикатів, що використовуються при виготовленні продукції (наданні послуг), що передбачені проектом; вартість витрат на річну потребу в сировині та напівфабрикатах на продукцію (послуги), що передбачені проектом; витрати на комунальні послуги; потреба в персоналі (чоловік); оплата праці персоналу на річну програму продукції (послуг); інші можливі витрати на річну програму; сумарні витрати на річний випуск продукції).

8.Інформація про прогнозну оцінку прибутку від реалізації продукції (послуг) (в т.ч. прогноз доходу від реалізації продукції (послуг); прогноз прибутку).

В И С Н О В К И

1. У комплексі чинників забезпечення функціонування і розвитку сучасного підприємництва як в межах окремого підприємства, так і регіону та держави в цілому провідне місце належить організації належного інформаційного забезпечення.

2. В останні роки відбулася певна адаптація інформаційних систем підприємств України до умов і вимог функціонування в ринковому просторі: утворені певні мережі, що здатні надавати інформаційні послуги, сформувалися засади функціонування рекламних комунікацій тощо. Однак ця адаптація має переважно фрагментарний характер. Є гостра потреба у реалізації системних підходів до організації інформації підприємства.

3. В якості основного системоутворюючого завдання системи інформаційного забезпечення функціонування і розвитку підприємництва в дисертації обгрунтовується завдання формування програмних завдань для кожного з працівників підприємства. Запропоновано для використання термін «інформаційно-програмне забезпечення функціонування та розвитку підприємництва».

4. У дисертації пропонуються основні засади побудови інформаційно-програмного забезпечення (системності, ієрархічності, неперервності, приналежності до систем вищого порядку) та обгрунтовуються шляхи реалізації цих засад.

5. Важливими напрямками вдосконалення існуючої системи інформації підприємства є розробка: |

5.1. | інформації про стратегію підприємства, як комплекс цілей і напрямків діяльності підприємства в системі інших підприємств галузі, регіону, держави;

5.2. | інформації про політику підприємства, як комплексу цілей та засобів, що реалізовуються в сфері управління підприємством;

5.3. | інвестиційних планів (бізнес-планів) вирішення окремих завдань розвитку підприємства чи створення підприємства в цілому;

5.4. | інформації про споживачів, та інформації про партнерів виготовлення продукції підприємства, для збирання якої підприємству необхідно здійснювати моніторингові спостереження.

6. На базі інформації підприємств доцільним є створення регіональних інформаційних банків підприємницьких проектів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

1.

Волков Є. «Новий вітер» («Нью Вінд») - стратегія ринкової орієнтації. //Регіональна економіка, додаток «Інвестиційних вісник». - Львів: Інститут регіональних досліджень НАН України. 1998. - №2. - С.37-42.

1.

Волков Є., Побурко О. Програмно-інформаційне забезпечення в комплексі факторів підприємництва в регіоні. /Соціально-економічні дослідження в перехідний період (Щорічник наукових праць). - Львів: Інститут регіональних досліджень НАН України. 1997. - Вип.2. - С.314-317.

Особистий внесок - класифікація факторів розвитку підприємництва в регіоні.

1.

Матковський С., Волков Є. Вартість споживчого кошика у Львові та ціни на деякі товари у західних областях України. //«Регіональна економіка». Додаток «Інвестиційний вісник» №1 1998, С.26-30.

Особистий внесок - класифіковано структуру інформації, за якою характеризується споживчий кошик.

1.

Побурко О.Я., Волков Є.Г., Ганусяк І.Б. Стратегія формування капіталу підприємства. /Збірник наукових праць за матеріалами доповідей міжнародної науково-практичної конференції в трьох частинах /НАН України Інститут регіональних досліджень. Відповідальний редактор М.Долішній. Львів. 1998, С.388-392.

Особистий внесок - визначення поняття стратегії підприємства.

1.

Пушак Я.Я., Михалюк Є.В., Волков Є.Г. Методичний підхід до вивчення підприємницької діяльності в регіоні. /Збірник наукових праць за матеріалами доповідей міжнародної науково-практичної конференції в трьох частинах /НАН України Інститут регіональних досліджень. Відповідальний редактор М.Долішній. Львів. 1998, С.250-258.

Особистий внесок - пропозиції щодо напрямків підприємницької діяльності.

1.

Волков Є., Пушак Я. Порівняння регіональних тематичних статзбірників щодо розвитку підприємництва (на прикладі тематичних збірників Львівської області та Опольського воєводства Польщі. /Збірник наукових праць за матеріалами науково-практичного семінару «Проблеми розвитку регіональної статистики в Україні» /ІРД НАН України, НДІ статистики Держкомстату України. Київ, 1997, С.24-28.

Особистий внесок - критерії порівняння інформаційно-статистичних публікацій.

1.

Волков Є., Струк Н. Про статистичну оцінку ділового партнерства підприємств. /Збірник наукових праць за матеріалами науково-практичного семінару «Проблеми розвитку регіональної статистики в Україні» /ІРД НАН України, НДІ статистики Держкомстату України. Київ, 1997, С.53-54.

Особистий внесок - структура інформації порівняння ділового партнерства.

1.

Я.Побурко, В.Карпінський, В.Олійник. Є.Волков, Б.Макух. Методичні матеріали щодо оцінки можливостей реалізації інвестиційних проектів /Інститут регіональних досліджень НАН України. Львів, 1996, 25 с.

Особистий внесок - структура показників оцінки економічної ефективності інвестиційного проекту.

Волков Є.Г. Інформаційно-програмне забезпечення розвитку підприємництва. - Рукопис.

Досліджуються методи розробки систем інформації, метою яких є формулювання програмних завдань для підприємств і підприємців.

Обгрунтовуються пропозиції щодо вдосконалення структури і способів продукування інформації про стратегію, політику, виробничі програми підприємств, та пропозиції щодо структури інформаційних банків підприємницьких проектів.

Ключові слова: інформація, підприємництво, стратегія, програма.

Волков Е.Г. Информационно-программное обеспечение развития предпринимательства. - Рукопись.

Исследуются методы разработки систем информации, целью которых есть определение программных заданий для предприятий и предпринимателей.

Обосновываются предложения относительно усовершенствования структуры и методов продуцирования информации о стратегии, политике, производственных программах предприятий и предложения о структуре информационных банков предпринимательских проектов.

Ключевые слова: информация, предпринимательство, стратегия, программа.

Wolkov J.G. The Informational Program of the Development of Enterprise. - Manuscript.

The methods of working out of the informational systems are research the am of the systems is to form the program tasks for enterprising.

The propositions for structure vimproving and the ways of the informational producting of strategy, policy business programs for firms and proposition about structure of informational base of enterprising projects are substantiate.

The key words: informational, business, strategy, program.