У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ УКРАИНЫ

МІНІСТЕРСТВО осВіти І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Міщенко Ірина Андріївна

УДК 338.467:796.03 (477)

СИНТЕЗ МЕХАНІЗМІВ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ,

що надає СПОРТИВНО-ОЗДОРОВЧІ ПОСЛУГИ

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк)

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Лисенко Юрій Григорович,

Донецький національний університет,

завідувач кафедри економічної кібернетики

(м. Донецьк)

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, доцент Сидорова Антоніна Василівна, Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економічної статистики (м. Донецьк);

кандидат економічних наук, доцент Лепа Роман Миколайович, Донецький університет економіки і права, завідувач кафедри інформатики та інформаційних технологій (м. Донецьк)

Провідна установа:

Інститут економічного прогнозування Національної академії наук України (м.Київ)

Захист відбудеться 8 червня 2004р. о 12.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 у Донецькому національному університеті за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, великий зал засідань

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24

Автореферат розіслано 7 травня 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Овечко Г.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сьогодні суспільство як ніколи зацікавлене в розширенні економічних досліджень в області спортивно-оздоровчих послуг. Держава має потребу в оперативному аналізі економічної ситуації для вибору відповідної економічної політики як у відношенні до галузі в цілому, так і до різноманітних фізкультурно-спортивних організацій і видів спорту.

Відсутність істотних вітчизняних розробок у сфері економічного управління підприємствами, що надають спортивно-оздоровчі послуги, а також новизна зазначеного бізнесу ставить тільки що створені дозвільні комплекси перед цілою низкою проблем. Велика частина цих проблем може бути розв’язана шляхом удосконалювання системи управління підприємством, що надає спортивно-оздоровчі послуги.

Об'єктивна необхідність вирішення зазначених питань обумовлена ще й тим, що поряд з назрілою економічною необхідністю активного розвитку сфери послуг, діяльність підприємств, що надають спортивно-оздоровчі послуги населенню, носить і соціальний характер – підвищення потенціалу здоров'я нації.

Слід зазначити, що окремі аспекти дослідження механізмів управління спортивно-оздоровчими підприємствами розглядалися в роботах вітчизняних і зарубіжних учених економістів, таких, як О.Апілат, Н.Внукова, Є.Жильцов, М.Зайдіє, В.Когутенко, В.Кузін, М.Кутепов, В.Макаров, А.Сидорова, Л.Ткаченко, К.Хаксевер, Б.Рендер та інш. Однак у науковій літературі відсутні цілісні й інтегровані дослідження питань синтезу механізмів управління спортивно-оздоровчим комплексом, а також підвищення ефективності систем управління на таких підприємствах, що обумовлює актуальність обраної теми, мету та завдання дисертації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано в рамках держбюджетних тем ДонНУ: “Моделювання динаміки виробничо-економічних систем” Г-00/54 (номер державної реєстрації 01001U001971), “Моделювання інформаційних і інфологічних систем” Г-00/29 (номер державної реєстрації 01001U001967).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка механізмів прийняття управлінських рішень, що забезпечують ефективність діяльності підприємств спортивно-оздоровчого комплексу. Для досягнення мети в роботі сформульовано і вирішено наступні задачі:

визначено соціально-економічне значення сфери спортивно-оздоровчих послуг населенню і напрямки її розвитку в Україні;

досліджено існуючі механізми управління економічною діяльністю підприємства сфери спортивних послуг для населення;

проведено аналіз особливостей формування ринку спортивно-оздоровчих послуг в Україні, а також особливостей ринку комерційних фітнес-послуг;

запропоновано концепцію синтезу механізмів управління підприємством, що надає спортивно-оздоровчі послуги;

розроблено механізми прийняття управлінських рішень у системі маркетингу послуг спортивно-оздоровчого підприємства;

побудовано економіко-математичної моделі управління потоками клієнтів спортивно-оздоровчого підприємства;

удосконалено механізм управління діяльністю спортивно-оздоровчого комплексу на основі принципів проектного менеджменту;

розроблено рекомендації з удосконалення організаційно-економічного механізму управління господарською діяльністю підприємств спортивно-оздоровчої сфери.

Об'єктом дослідження виступають процеси управління діяльністю спортивно-оздоровчих підприємств.

Предметом дослідження є механізми прийняття рішень у системі управління спортивно-оздоровчим підприємством.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою роботи стали розробки вітчизняних і зарубіжних дослідників з питань управління діяльністю підприємств сфери послуг, зокрема підприємств, що надають спортивно-оздоровчі послуги населенню.

Обґрунтованість результатів дослідження, висновків і рекомендацій в галузі управління спортивно-оздоровчими підприємствами обумовлені використанням системного підходу. Також використовувалися методи економіко-математичного моделювання, на базі яких побудовано механізм управління потоками клієнтів; логічного та емпіричного пізнання при розробці механізмів проектного менеджменту та визначення вимог до інформаційної системи.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертаційній роботі проведено системний аналіз практики функціонування підприємств, що надають спортивно-оздоровчі послуги населенню, і підприємств сфери послуг у цілому, при цьому було отримано такі наукові результати:

вперше розроблено:

- концепцію синтезу механізмів управління спортивно-оздоровчим комплексом, що побудована на базі використання сучасних методів управління, що дозволяє підвищити ефективність функціонування підприємств зазначеної сфери за рахунок збільшення обсягу надання послуг;

- механізм оперативного управління потоками клієнтів спортивно-оздоровчого комплексу, створений з використанням основ теорії логістики і масового обслуговування, який дозволяє підвищити якість обслуговування та знизити собівартість послуг, що надаються, за рахунок скорочення простоїв обладнання;

удосконалено:

- механізм упровадження проектного менеджменту в організацію діяльності спортивно-оздоровчих підприємств, який забезпечує узгодження цілей і задач функціонування підприємств з наявною ресурсною базою і спрямований на сприяння використанню сучасних інноваційних розробок в сфері послуг, що дає змогу підвищити кількість наданих послуг;

дістало подальшого розвитку:

- комплекс вимог і схема організації інформаційно-обчислювальної системи спортивно-оздоровчого комплексу, які побудовані з урахуванням особливостей розглянутої сфери і запропонованих раніше механізмів, що забезпечує оперативність і достовірність інформації, необхідної для прийняття управлінських рішень та зниження управлінських витрат.

Практичне значення одержаних результатів дисертаційного дослідження полягає в тому, що теоретичні положення, викладені в роботі, доведені до рівня практичної реалізації. Розроблений комплекс механізмів впроваджено в діяльність спортивно-оздоровчого клубу "Легіон" (м. Донецьк), що підтверджується актом упровадження.

Окремі елементи запропонованої в роботі концепції синтезу механізмів управління спортивно-оздоровчим комплексом є універсальними і можуть бути використані при управлінні будь-яким підприємством сфери послуг з визначеними умовами господарювання.

Особистий внесок автора. Всі результати, що складають сутність роботи, одержані автором особисто. З наукової праці, опублікованої у співавторстві до дисертації включено механізм упровадження проектного менеджменту в організацію діяльності спортивно-оздоровчих підприємств, розроблений особисто автором.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися й знайшли схвалення на наукових семінарах кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету в 2002-2003 роках, VII Всеукраїнській науково-практичній конференції "Проблеми економічної кібернетики" (м. Запоріжжя, 2002р.), VIII Всеукраїнській науково-практичній конференції "Проблеми економічної кібернетики" (м. Алушта, 2003р.), Міжнародній науково-практичній конференції "Управління підприємствами: проблеми та шляхи їх вирішення" (м. Ялта, 2003р.).

Публікації. За матеріалами дослідження опубліковано 8 робіт загальним обсягом 2,9 д.а., з них особисто авторові належить 2,7 д.а.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку літератури з 129 найменувань і 2 додатків. Робота викладена на 152 сторінках тексту. Матеріали дисертації проілюстровані 11 рисунками і 18 таблицями.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, задачі, об'єкт, предмет і методологію дослідження, наукову новизну, показано теоретичну і практичну цінність роботи.

Розділ 1 – Методологічні основи управління діяльністю підприємств спортивно-оздоровчого комплексу. Розглянуто особливості функціонування ринку спортивно-оздоровчих послуг в Україні, механізми управління підприємствами спортивно-оздоровчого комплексу. Розроблено концепцію синтезу механізмів управління підприємствами спортивно-оздоровчого комплексу.

Новим і перспективним видом економічної діяльності в соціальній сфері є надання спортивно-оздоровчих послуг населенню, особливо послуг оздоровчого фітнесу. Поява і бурхливе зростання кількості підприємств у цій сфері обумовлений, у першу чергу, необхідністю забезпечення нормального відтворення робочої сили, а також виконання наступних функцій: виховної, оздоровчої, рекреаційної, інформаційно-розважальної і інш. Подальшому розвиткові зазначених підприємств приватного сектору також сприяє неможливість повноцінного фінансування спортивно-оздоровчих послуг з боку держави та наявність споживачів, зацікавлених в одержанні фітнес-послуг.

Але, як показує аналіз функціонування більшості зазначених підприємств, організація процесу надання спортивних послуг ще не відповідає новим економічним і соціальним умовам, а підприємницька діяльність у цій сфері ще знаходиться на початковій стадії свого формування і розвитку (табл. 1).

Таблиця 1.

Зведені показники фінансово-господарської діяльності підприємств Донецької області, що надають фітнес-послуги (на кінець відповідного року)*

Найменування показника | 2001 | 2002

1. Маневреність власного капіталу | 0,0763 | 0,0890

2. Рентабельність активів | -0,0321 | -0,1916

3. Коефіцієнт фінансової стабільності | 2,1198 | 1,0488

4. Співвідношення необоротних активів і власного капіталу | 1,0058 | 1,5751

5. Співвідношення оборотних і необоротних активів | 0,2523 | 0,1789

6. Коефіцієнт абсолютної ліквідності | 0,0461 | 0,0190

7. Коефіцієнт проміжної ліквідності | 0,4336 | 0,2022

8. Коефіцієнт загального покриття | 0,5380 | 0,2955

9. Співвідношення поточних пасивів і власного капіталу | 0,4717 | 0,9535

* розраховано за даними Донецького обласного управління статистики для підприємств, діяльність яких пов'язана з забезпеченням догляду за тілом (код згідно КВЕД 93.04).

Аналіз показників діяльності підприємств, що надають фітнес-послуги (послуги догляду за тілом), у Донецькій області за період з 2001 по 2002 рр. (табл.1), показує, що у цій сфері потрібне впровадження серйозних розробок щодо удосконалення систем управління ними, зокрема: збільшення частки прибуткових видів послуг, підвищення чисельності клієнтів, розробка та реалізація високоприбуткових інноваційних проектів з фізичної культури та спорту.

Щоб вижити у складних економічних умовах і забезпечити стійке зростання у майбутніх цивілізованих ринкових відносинах, необхідна зміна стратегічних орієнтирів підприємництва за наступними основними напрямками: підвищення розмаїтості асортименту і поліпшення якості наданих видів послуг (наприклад, таких, як нетрадиційні методи оздоровлення); концентрація зусиль підприємництва на виявленні нових сегментів і ніш ринку (наприклад, більшого охоплення населення фізкультурно-оздоровчими послугами).

На основі вивчення існуючих теоретичних підходів автором була сформульована концепція синтезу механізмів управління спортивно-оздоровчим комплексом (рис. 1). Як видно з рис.1, ключові механізми управління діяльністю спортивно-оздоровчого комплексу ґрунтуються на урахуванні потреб клієнтів і цінності наданих послуг. У свою чергу, організація управління підприємством представлена у тісному взаємозв'язку відділів маркетингу, обслуговування і надання послуг.

Ключовим стратегічним напрямком функціонування підприємств, що надають спортивно-оздоровчі послуги в Україні, має бути забезпечення найбільш повного задоволення потреб у всьому комплексі дозвільних заходів, а також робота зі створення у населення мотиваційних факторів в сфері фізкультури та спорту.

Упровадження запропонованої концепції дасть можливість підвищити ефективність усієї системи управління спортивно-оздоровчим комплексом, а також комплексом по наданню окремих послуг дозвільного характеру, за рахунок підвищення якості обслуговування клієнтів – як першочергової задачі діяльності сервісних підприємств.

Розділ 2 – Синтез механізмів управління діяльністю підприємств сфери спортивно-оздоровчих послуг населенню. В розділі представлені механізми прийняття рішень і організаційні основи управлінської діяльності спортивно-оздоровчих підприємств, структурно-динамічна модель процесів управління потоком клієнтів. Запропоновано комплекс механізмів організації діяльності спортивно-оздоровчих підприємств на базі ідей проектного менеджменту.

Механізми, що засновані на логістичному підході в управлінні та теорії розкладів. У логістично організованих ланцюгах собівартість продукту, що доставляється кінцевому споживачеві, виявляється нижче собівартості того ж товару, що пройшов традиційним шляхом. Різниця, що з'являється, забезпечує учасникам ланцюга конкурентні переваги. Тому доцільним є застосування логістичного походу в процесі управління підприємством сфери послуг. Логістична концепція організації функціонування підприємств сфери послуг полягає у наступному: відмовлення від надлишкових і незатребуваних ресурсів; скорочення завищеного часу на виконання основних операцій підприємства; скорочення витрат і обсягів наданих послуг, що користуються низьким попитом; усунення простоїв устаткування; підвищення якості обслуговування клієнтів; формування у клієнтів зацікавленості в одержанні послуг.

Зміст концептуальних положень свідчить про те, що логістичний підхід в організації роботи найбільш прийнятний для "ринку покупця". У таких умовах важливим є раціональна організація процесу одиничного обслуговування. У рамках підприємства сфери послуг необхідно, з одного боку, забезпечення повноти і високої якості обслуговування, а з іншої – створення умов для оперативної реалізації управлінських рішень.

Побудова системно-динамічної моделі управління потоками клієнтів спортивно-оздоровчих центрів базується на використанні сукупності рівнів, що представляють собою формалізовані частини окремих елементів організаційної структури по безпосередньому обслуговуванню клієнтів (рис. 2).

Створення і розвиток комерційних відносин у сфері спортивно-оздоровчих послуг, а також подальша активна маркетингова діяльність, сприяють збільшенню числа споживачів підприємств галузі. У таких умовах ефективність функціонування підприємств, і у першу чергу фітнес-центрів, полягає в найбільш повному забезпеченні запитів споживачів при якості обслуговування, що перевищує конкурентну. Особливість сфери послуг у цілому і спортивно-оздоровчих підприємствах зокрема, полягає також і в тому, що у визначений момент часу може обслуговуватися обмежена кількість клієнтів, число користувачів послуг визначається існуючими виробничими потужностями.

Рис. 1. Концепція синтезу механізмів управління спортивно-оздоровчим комплексом

Рис. 2. Структурно-логічна схема моделі забезпечення клієнтів окремою

спортивно-оздоровчою послугою

Зазначені обмеження обумовлюють необхідність дослідження можливостей оперативного управління процесом надання високоякісних послуг на основі пропозиції альтернативних заходів. Одним з таких заходів є механізм теорії розкладів.

У діяльності спортивно-оздоровчого комплексу задача теорії розкладів може бути реалізована в управлінні потоком клієнтів, виробничими приміщеннями, комплексом занять, які передбачають послідовне використання визначених приладів. При постановці задачі кожному клієнтові (вимозі) зіставляється деяка безліч приладів, на яких вони обслуговуються. Будемо розглядати випадок, коли кожний клієнт повинен бути обслугований на усіх із пропонованих комплексом приладів, тобто обслуговування клієнта проходить m фаз. Прикладом можуть служити тренажерний зал, басейн і деякі інші.

Припустимо також, що кожен прилад одночасно не може обслуговувати більш, ніж одного клієнта, а переривання обслуговування не відбувається. Зазначимо, що ці умови відповідають параметрам функціонування типового спортивно-оздоровчого комплексу з визначеним числом підрозділів. У такому випадку матриця рішень може бути наочно представлена в наступному виді (рис. 3).

Як видно з рис. 2, кожний клієнт, що відвідує спортивно-оздоровче підприємство, використовує тренажер на одній з j фаз. Цільовим критерієм у розглянутій задачі може виступати функція сумарного часу перебування клієнтів на підприємстві, або сумарна тривалість очікування клієнтами.

Рис. 3. Матриця розкладів функціонування тренажерного залу з урахуванням особливостей комплексу виконуваних вправ

Для вирішення такої задачі можуть бути використані методи, розроблені для розкладів з одною машиною, тому що всі прилади за призначенням ідентичні, і кожний виконує роботу незалежно від іншого. Для цього необхідно: упорядкувати роботи (запити клієнтів) відповідно до зростання директивних термінів і перенумерувати їх; потім упорядкувати роботи за зростанням тривалості їх виконання на кожній фазі і побудувати розклад, починаючи з роботи, що має найменшу тривалість.

Використання даної моделі дозволяє забезпечити оперативне управління процесом задоволення запитів клієнтів у мінімально можливий термін, а, отже, скоротити період очікування і переривання послідовності заходів.

Механізми організації діяльності підприємств спортивно-оздоровчого комплексу, що побудовані на основі проектного менеджменту. Одним з перспективних напрямків узгодження дефіциту ресурсів з необхідністю досягнення заданих цілей є проектний менеджмент. Найважливішим напрямком використання механізмів проектного менеджменту в сфері фізкультури і спорту є впровадження інноваційних стратегій (проектів, програм) діяльності спортивно-оздоровчих підприємств. Методологія проектного менеджменту в даному випадку включає наступні складові: аналіз ефективності виконання попередньої стратегії, розробка нової програми діяльності на визначений період часу.

В останні роки в Україні склалася сприятлива ринкова ситуація для здійснення великих проектів у сфері фізичної культури і спорту. В основу реальної і перспективної інноваційної переваги пропонованих послуг можуть бути покладені наступні принципи: орієнтація на інтереси споживача; упровадження нововведень фітнес-індустрії; розширення кола додаткових послуг; висока якість обслуговування на основі всебічної мотивації персоналу і контролю за встановленою технологією обслуговування.

Першочерговим аспектом у діяльності спортивно-оздоровчого підприємства є наявність відповідного спорудження і устаткування. У фітнес-проєкті, орієнтованому на високий рівень послуг, питанню якості і безпеки спортивного устаткування необхідно приділяти першорядну увагу. Як правило, можливо обійтися призначенням конкретної особи, відповідальної за схоронність і перевірку стану приладів та інвентарю. Інші учасники проекту зобов'язані повідомляти відповідальній особі про необхідність змін в оснащенні підприємства.

Найбільш важливим аспектом фітнес-проекту є кваліфікація персоналу. Підбір, навчання, підтримка і підвищення кваліфікації персоналу є основою успіху фітнес-клубу. У першу чергу необхідно визначити профільну спрямованість фахівців для обслуговування окремих спортивно-оздоровчих програм, а саме: директорів фітнес-програми, інструкторів по оздоровчому фітнесу, консультантів, секретаря, лікарів, інструкторів занять, дієтолога, фахівців з устаткування та подібне. В ході прийому на роботу приділяється увага освітньому рівню і особистим якостям майбутніх співробітників, вирішуються питання конкретних функціональних обов'язків і відповідальності працівників.

Ключовим питанням успішної реалізації інноваційного фітнес-проекту є відповідна система маркетингу. У потенційних користувачів спортивно-оздоровчих послуг необхідно формувати зацікавленість у продуктах даного підприємства, а також максимально полегшувати процес вступу в члени фітнес-центру. Задача системи маркетингу підприємства в рамках проекту зводиться до створення у споживача вірного стереотипу, що сприяє полегшенню сприйняття й адаптації до пропонованих продуктів (потім – торговельної марки).

Інформаційно-обчислювальний комплекс підтримки прийняття рішень. Перш ніж розпочати процес розробки і впровадження систем автоматизації управлінської діяльності в спортивно-оздоровчому комплексі, необхідно представити зазначену організацію як системний об'єкт, що у результаті регулюючих впливів переходить у новий стан і оцінюється новими кількісними або якісними показниками, обраними як показники стану організації. Для забезпечення адекватною інформацією менеджерів у сфері спортивно-оздоровчих послуг необхідно розглянути ключові елементи функціонування автоматизованої системи, а саме: внутрішні і зовнішні джерела інформації, масиви використовуваних вхідних даних; обсяг і вид вихідної інформації; напрямки впровадження елементів автоматизації процесів прийняття рішень з урахуванням особливостей конкретного підприємства.

З урахуванням особливостей синтезу механізмів управління спортивно-оздоровчим комплексом основним масивом вхідних даних для реалізації механізмів прийняття рішень є загальна характеристика споживачів. Остання включає: динаміку і кількість клієнтів підприємства, графік відвідування, найбільш популярні види послуг, час найбільшого навантаження на устаткування і таке інше. Другою групою вхідної інформації в управлінні комплексом є дані фінансово-господарської діяльності. Як загальні (показники виторгу, рентабельності, собівартості), так і пов'язані з кількісними характеристиками потреб клієнтів (рівень розрахунків за надані послуги).

Необхідний потік вихідних даних являє собою результат комплексної оцінки й економічного аналізу необхідних характеристик, а також застосування окремих економіко-математичних моделей. Усі зазначені результати, з урахуванням використання автоматизованої системи, дають можливість прийняття оперативних управлінських рішень з високим ступенем адекватності в сфері спортивно-оздоровчих послуг населенню.

Прийняття рішень про впровадження, або перехід на конкретну автоматизовану систему, для кожного підприємства сфери послуг необхідно здійснювати з урахуванням специфіки його діяльності, а також можливих витрат на придбання, адаптацію і впровадження програмних продуктів. Так, з погляду мінімізації вартості автоматизованої системи управління, на окремих етапах управлінської роботи може розглядатися можливість використання комплексних офісних пакетів, що характеризуються універсальністю. Однак використання таких програмних засобів може зажадати додаткових ресурсів на їхню адаптацію і впровадження, що найчастіше призводить до невиправданих, особливо для великих спортивно-оздоровчих комплексів, витрат.

Окремо можна розглядати комплекси автоматизації процесів проектного менеджменту. Велика частина спеціалізованих програмних продуктів мають високу вартість, і розглядати питання автоматизації проектного менеджменту підприємства можна лише у випадку регулярного (не одиничного) застосування таких механізмів або для цілей реалізації великого проекту.

З урахуванням визначених особливостей функціонування інформаційно-обчислювальних комплексів підтримки процесу прийняття рішень в управлінні спортивно-оздоровчим підприємством можна побудувати наступну узагальнену схему його організації (рис. 4).

Розділ 3 – Економічна оцінка механізмів удосконалювання керування діяльністю спортивно-оздоровчого комплексу "Легіон". Зроблено впровадження й проведена оцінку економічного ефекту від використання запропонованих механізмів.

У роботі визначено наступні організаційно-економічні результати від реалізації концепції синтезу механізмів управління спортивно-оздоровчим клубом "Легіон" на базі сучасних механізмів і методів, що дозволило підвищити ефективність функціонування комплексу як системи (табл. 2).

1. Розробка бізнес-плану створення спортивно-оздоровчого (дозвільного) комплексу на базі механізмів проектного менеджменту. Віддача від упровадження проекту дозвільного комплексу "Легіон" у 2002 році склала 2723 тис.грн. (валовий фінансовий результат) і забезпечило рентабельність продажів функціонуючого підприємства 50%.

2. Розробка і впровадження інформаційно-обчислювального комплексу підтримки прийняття рішень. Основою останнього є збір кількісної інформації про динаміку користування окремими послугами спортивно-оздоровчого клубу "Легіон" і визначення пікових значень для їх подальшого аналізу, у тому числі, на базі економіко-математичних моделей. Використання інформаційно-обчислювального комплексу дозволило виявити значні простої устаткування в ранкові години роботи комплексу (з 7:00 до 11:00).

3. Використання механізмів теорії масового обслуговування і теорії розкладів для виявлення "вузьких" місць у діяльності спортивно-оздоровчого клубу "Легіон", а саме – можливих ділянок, на яких можуть з'являтися черги, що знижує якість обслуговування на підприємстві в цілому. Зокрема використання системно-динамічної моделі, реалізованої на базі даних спортивно-оздоровчого клубу "Легіон" за перше півріччя 2002 року показало, що подальше зростання кількості клієнтів може призвести до утворення заторів щодо блоку додаткових послуг уже при чисельності клієнтів, що перевищує 150 осіб на день. Що й підтвердилося подальшою практикою функціонування клубу.

Таблиця 2.

Економічний ефект від реалізації механізмів управління

спортивно-оздоровчого клубу "Легіон" у 2002-2003 роках

№ | Найменування показника | Значення

(тис.грн.)

1. | Валовий прибуток від реалізації бізнес-плану будівництва дозвільного комплексу у 2002 році | 2723,43

2. | Рентабельність продажу послуг у 2002 році | 50%

3. | Планове значення валового прибутку у 2003 році | 3470,80

4. | Планова рентабельність продажу послуг у 2003 році | 58%

5. | Разом сума прибутку за 2002-2003 роки | 6194,23

6. | Економія (приріст прибутку) у 2003 році | 470,14

7. | Витрати на впровадження нових механізмів управління | 280,00

8. | Економічний ефект від упровадження нових механізмів управління в 2003 році | 210,14

9. | Плановий строк окупності витрат заходів, проведених у 2003 році (роки) | 0,57

Рис. 4. Схема організації інформаційно-обчислювального комплексу підтримки прийняття управлінських рішень в управління спортивно-оздоровчим комплексом

Як видно з даних табл. 2, у результаті впровадження сучасних механізмів управління в діяльність конкретного підприємства по наданню спортивно-оздоровчих послуг – спортивно-оздоровчого клубу "Легіон" – отримана істотна віддача, економічний ефект за 2003 рік склав 210,14 тис.грн.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі на теоретичному, методичному й практичному рівнях поставлено та вирішено задачу синтезу механізмів управління спортивно-оздоровчим підприємством. У результаті проведеного дослідження отримано такі результати:

1. На основі аналізу ринку спортивно-оздоровчих послуг в Україні виявлена тенденція до його постійного розширення, а також комплекс обмежень ринку споживання з боку попиту. Так у структурі споживання послуг населенням України все ще велику частку займають комунальні послуги. З урахуванням узагальненої оцінки діяльності фітнес-підприємств Донецької області зроблено висновок про низьку ефективність їх функціонування в останні роки.

2. Запропоновано концепцію синтезу механізмів управління спортивно-оздоровчим комплексом, що базується на сучасних механізмах і методах управління підприємством (проектний менеджмент, економіко-математичне моделювання, автоматизація інформаційного забезпечення та деякі інші) і націлена на більш повне задоволення потреб споживачів. Реалізація зазначеної концепції дозволить підвищити ефективність функціонування системи управління підприємством без істотних витрат на розробку окремих механізмів.

3. На основі запропонованої концепції розроблено комплекс механізмів удосконалювання системи управління підприємством сфери спортивно-оздоровчих послуг, а саме механізм управління потоками клієнтів (побудований на базі теорії масового обслуговування і теорії розкладів з його подальшою реалізацією в середовищі системно-динамічного моделювання); механізм впровадження елементів проектного менеджменту при розробці інноваційних програм діяльності спортивно-оздоровчого підприємства; концепцію організації інформаційно-обчислювального комплексу підтримки прийняття управлінських рішень в управління спортивно-оздоровчим комплексом.

4. На базі застосування механізмів проектного менеджменту розроблено бізнес-план створення дозвільного комплексу спортивно-оздоровчої спрямованості "Легіон", розрахований на один рік. Реалізація зазначеного проекту пройшла успішно, і за результатами 2002 року отримано валовий прибуток у розмірі 2723,43 тис.грн.

5. Розроблений комплекс механізмів удосконалювання системи управління спортивно-оздоровчим підприємством реалізовано на базі спортивно-оздоровчого клубу "Легіон" у 2003 році. Зокрема впроваджено інформаційно-обчислювальний комплекс підтримки прийняття управлінських рішень, і на його базі реалізовано механізми управління потоками клієнтів клуба. Економічний ефект від упровадження зазначених механізмів дорівнює 210,14 тис.грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ праць

за ТЕМою ДИСЕРТАЦІЇ

У фахових виданнях:

1. Мищенко И.А. Стратегия обучения населения пользованию оздоровительными услугами фитнес-центров // Новое в экономической кибернетике: (Сб.научн.ст.) Под общ. ред. Ю.Г.Лысенко; Донецкий нац. ун-т.// Дистанционное обучение. – Донецк: ДонНУ, 2002. – №1. – С.103-108.

2. Мищенко И.А. Моделирование логистических процессов в управлении спортивно-оздоровительным комплексом // Новое в экономической кибернетике: (Сб.научн.ст.) Под общ.ред. Ю.Г.Лысенко; Донецкий нац.ун-т // Моделирование в логистике. – Донецк: ДонНУ, 2002. – №2. – С.123-130.

3. Ищенко А.А., Мищенко И.А. Проектный менеджмент в организации деятельности предприятий, оказывающих спортивно-оздоровительные услуги населению // Модели управления в рыночной экономике: (сб. науч. тр.) Общ. Ред. Ю.Г.Лысенко; Донецкий нац. ун-т. – Донецк: ДонНУ, 2002. – спец. выпуск. – С.334-340. (Особистий внесок здобувача: розроблено механізм упровадження проектного менеджменту в організацію діяльності спортивно-оздоровчих підприємств).

4. Мищенко И.А. Моделирование процессов обслуживания клиентов спортивно-оздоровительного комплекса на основе теории расписаний // Економіка. Менеджмент. Підприємництво. – 2003. - №10. – С.229-234.

5. Мищенко И.А. Информационное обеспечение механизмов управления спортивно-оздоровительным комплексом // Модели управления в рыночной экономике: Сб. научн. тр. / Общ. ред. и предисл. Ю.Г.Лысенко; Донецкий нац. ун-т. – Донецк: ДонНУ, 2003. – Вып. 6. – С.297-304.

За матеріалами конференцій:

6. Мищенко И.А. Проектный менеджмент на предприятиях, оказывающих спортивно-оздоровительные услуги населению // Тези доповідей VII Всеукраїнської науково-практичної конференції „Проблеми економічної кібернетики”. – Запоріжжя, 2002. – С.128-129.

7. Мищенко И.А. Механизмы управления предприятиями спортивно-оздоровительного комплекса в Украине // Тези доповідей VIII Всеукраїнської науково-методичної конференції „Проблеми економічної кібернетики” присвячена 35-річчу кафедри кібернетики Донецького національного університету 6-8 жовтня 2003р. м.Алушта. – Донецк: ТОВ „Юго-Восток, Лтд”, 2003. – С.94-95.

8. Мищенко И.А. Механизмы управления деятельностью предприятий, предоставляющих спортивно-оздоровительные услуги // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції „Управління підприємствами: проблеми та шляхи їх вирішення”. Том 1. - Донецьк: ДонДУЕТ, 2003. – С.100-103.

АНОТАЦІЯ

Міщенко І.А. Синтез механізмів управління підприємством, що надає спортивно-оздоровчі послуги. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. Донецький національний університет, Донецьк, 2004.

У дисертації здійснені постановка і вирішення нової актуальної задачі підвищення ефективності управління підприємствами, що надають спортивно-оздоровчі послуги. Розроблена концепція синтезу систем управління такими підприємствами на базі сучасних методів менеджменту: логістичного підходу, економіко-математичного моделювання обслуговування клієнтів, , проектного менеджменту та інших. У роботі вдосконалено механізм проектного менеджменту і сформульовано комплекс вимог до створення і розвитку інформаційної системи підприємств спортивно-оздоровчої сфери.

Реалізація запропонованої концепції синтезу системи управління підприємством, що надає спортивно-оздоровчі послуги, дозволяє забезпечити якісно новий рівень функціонування цих підприємств у сучасної української економіці, а також забезпечити підвищення здоров'я нації в цілому.

Ключові слова: спортивно-оздоровчі підприємства, синтез системи управління, моделі обслуговування клієнтів, інформаційно-обчислювальний комплекс, логістичний підхід, проектний менеджмент.

Аннотация

Мищенко И.А. Синтез механизмов управления предприятием, оказывающим спортивно-оздоровительные услуги. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. Донецкий национальный университет, Донецк, 2004.

В диссертации осуществлена постановка и решение новой актуальной задачи повышения эффективности управления предприятиями по предоставлению спортивно-оздоровительных услуг. Рассмотрено современное состояние сферы услуг и спортивно-оздоровительной деятельности, выявлены проблемы и особенности функционирования указанных предприятий в Украине.

В диссертации разработана концепция совершенствования системы управления предприятием, предоставляющим спортивно-оздоровительные услуги, на базе современных методов менеджмента: логистического подхода, экономико-математического моделирования, проектного менеджмента и некоторых других.

Впервые разработана имитационная модель управления потоком клиентов предприятия сферы услуг, базирующаяся на методе системной динамики и позволяющая выявить и оценить возможные перебои процесса обслуживания, в первую очередь, образование очередей, а также оптимизировать ценовую политику предприятия, уточнить график работы и повысить качество обслуживания в целом.

В работе усовершенствован механизм проектного менеджмента и сформулирован комплекс требований к созданию и развитию предприятий спортивно-оздоровительной сферы в Украине. Предложенный механизм позволяет с наименьшими затратами реализовать дорогостоящие инновационные проекты в сфере оздоровительного фитнеса нашей страны.

Исследованы и получили дальнейшее развитие механизмы автоматизации процессов управления на предприятии. Сформулирован комплекс требований и структурная схема построения и функционирования информационно-вычислительного комплекса в условиях спортивно-оздоровительного предприятия.

Реализация предложенной концепции синтеза системы управление предприятием, предоставляющим спортивно-оздоровительные услуги позволяет обеспечить качественно новый уровень функционирования спортивных предприятий в современной украинской экономике, а также обеспечить повышение здоровья нации в целом.

Ключевые слова: спортивно-оздоровительные предприятия, синтез системы управления, модели обслуживания клиентов, информационно-вычислительный комплекс, логистический подход, проектный менеджмент.

The summary

Mischenko I.А. Synthesis of mechanisms of management of enterprise offering sports services. – Manuscript.

Thesis on competition for the candidate degree of economic sciences on speciality 08.06.01 – Economics, organization and management of enterprises. Donetsk national university, Donetsk, 2004.

In a thesis the statement and solution of a new actual problem of an increase of a management efficiency of the enterprises offering sports services is carried out. The concept of an improvement of a management system of the enterprise offering sports services on the basis of modern methods of management is developed: the logistics approach, economic-mathematical modelling, project management and some others. In the work the mechanism of design management is improved and a complex of requests to creation and development of the information system of the enterprises offering sports services is formulated.

The realization of the concept offered on synthesis of a system of management of enterprises offering sports services allows to provide a new level of functioning of the sports enterprises in the modern Ukrainian economy, and also to provide an increasing of health of a nation in general.

Key words: sports and health enterprises, synthesis the management system, models of providing clients with services, information system, logistics approach, project management.