У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реєстраційно-облікова картка

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

НІКІТІНА ЛЕСЯ ОЛЕГІВНА

УДК 352:336.1

ПРАВОВІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ

МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ

Спеціальність: 12.00.07 – теорія управління;

адміністративне право і процес; фінансове право;

інформаційне право

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Ірпінь – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Науково – дослідному інституті фінансового права Національної академії державної податкової служби України.

Науковий керівник – доктор юридичних наук, професор, академік Академії правових наук України Воронова Лідія Костянтинівна, заступник директора з наукової роботи Науково – дослідного інституту фінансового права Національної академії державної податкової служби України.

Офіційні опоненти:

доктор юридичних наук, професор Рябченко Олена Петрівна, професор кафедри адміністративного права та адміністративної діяльності органів внутрішніх справ Національного університету внутрішніх справ МВС України;

кандидат юридичних наук, доцент Пришва Надія Юріївна, доцент кафедри конституційного та адміністративного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Провідна установа: Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого, кафедра фінансового права.

Захист відбудеться ”9”червня 2004 р. о 12.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 27.855.02 в Національній академії державної податкової служби України за адресою: 08201, м. Ірпінь, Київська обл., вул. Садова, 53.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національної академії державної податкової служби України (08201, м. Ірпінь, вул. Карла Маркса, 31).

Автореферат розісланий ”6 ”травня” 2004 року.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради Г.Г. Забарний

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Соціально – економічні та політичні процеси, якi вiдбуваються сьогодні в Україні, потребують негайного реформування бюджетних відносин. Зокрема, мiсцевi бюджети мають бути достатніми для забезпечення виконання мiсцевими органами влади своїх власних i делегованих повноважень. Проблемою залишається існування статусу незалежності мiсцевих бюджетiв. Самостійність мiсцевих бюджетiв необхідно посилювати шляхом законодавчого врегулювання зміцнення доходної бази. Але все це вимагає певного часу i ретельного аналізу законодавства.

Для того, щоб мiсцевi органи влади мали належну фінансову базу, необхідно, перш за все, надати їм вiдповiднi повноваження, збiльшити коло прав у бюджетно – фiнансовiй сферi. Чільне місце серед бюджетних повноважень органiв мiсцевого самоврядування відводиться саме отриманню бюджетних доходiв. Цi повноваження є основою для створення матеріально – фінансової бази органiв мiсцевого самоврядування. З прийняттям Бюджетного кодексу України наша держава помітно наблизилася до моделі європейської демократії, законодавчо закріпивши механізми розподілу бюджетних повноважень мiж органами влади різних рiвнiв.

У контексті даного дослідження найменш розробленими в науковому плані є питання формування місцевих бюджетів базового рівня – міських, селищних, сільських а також довгострокової стратегії їх взаємовідносин з державним, обласними та районними бюджетами. Без з’ясування на науковій основі цих питань неможливе ефективне вирішення інших питань самоврядування. Регулювання державою процесів фінансового забезпечення місцевого самоврядування за таких обставин буде здійснюватися методом спроб та помилок. Відповідно, актуальність теми дисертаційного дослідження зумовлена необхідністю розробки науково обґрунтованих практичних рекомендацій щодо подальшого вдосконалення законодавства України про місцеве самоврядування та необхiднiстю посилення дохідної бази мiсцевих органiв влади, яка викликана не лише постiйно зростаючими потребами окремих територій держави у грошових ресурсах для фінансування за рахунок коштів мiсцевих бюджетів численних підприємств, установ i організацій, а й труднощами, що пов’язані з формуванням мiсцевих бюджетів, порушенням строків бюджетного процесу, змінами у фінансово – бюджетному та податковому законодавствi країни. Проблематика місцевих фінансів в цілому є предметом дослідження багатьох вчених вже впродовж майже двох сторіч. Питання бюджетних повноважень, формування та розподілу коштів бюджету місцевого самоврядування були предметом окремих наукових досліджень. В Україні безпосередньо до цих тем за останнє десятиріччя зверталися такі вчені, як О.Б. Заверуха, О.О. Майданник, О.Б.Мечинський та інші.

Зазначеним проблемам приділяли увагу у своїх працях і російські вчені: О.М. Горбунова, Ю.О. Крохіна, А.Д. Селюков.

Інформаційна база дослідження також включає норми Конституції й чинного законодавства України, що регулють суспільні відносини в галузі фінансової діяльності органів місцевого самоврядування, а також дослідження, монографії та публікації вчених – економістів: О.Богачової, О. Василика, І. Луніної, М. Ходоровича, практичних працівників фінансової системи України: С. Буковинського, М. Деркача, М. Пабата, І. Сала. Крім цього, використовувались праці зарубіжних дослідників проблем місцевих фінансів: Жака Міллера, Жан – Поля Годме, Чеслава Рудського – Лоренца та інших.

Наявність значної кількості авторів, які тією чи іншою мірою торкались проблем формування місцевих бюджетів, свідчить про безперечну актуальність та велике практичне значення порушених питань. Але слід зазначити, що вчені в основному зосереджували увагу на розробці загальних питань бюджетного права.

Необхідно констатувати, що труднощі формування місцевих бюджетів потребують ретельного, ґрунтовного вивчення й законодавчого удосконалення, і саме тому автором у дисертації проведено комплексне наукове дослідження інституту бюджетних повноважень органів місцевого самоврядування.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження знаходиться в руслі вивчення форм, методів і механізму формування місцевих бюджетів, забезпечення їх збалансованості та самодостатності. Тема дисертації пов’язана із науковими дослідженнями в сфері місцевих фінансів, які проводяться в Україні в зв’язку з реформуванням бюджетної системи після прийняття Бюджетного кодексу України. Актуальність напряму досліджень знайшла своє підтвердження в указі Президента України ”Про державну підтримку розвитку місцевого самоврядування в Україні” від 30 серпня 2001 р. № 749/2001 та Програмі державної підтримки розвитку місцевого самоврядування в Україні. Дисертаційне дослідження спрямоване на реалізацію Закону України від 21 травня 1997 року ”Про місцеве самоврядування в Україні” та Закону України від 5 квітня 2001 року ”Про державно – правовий експеримент розвитку місцевого самоврядування в місті Ірпені, селищах Буча, Ворзель, Гостомель, Коцюбинське Київської області”. Дисертація є складовою частиною наукових досліджень Науково – дослідного інституту фінансового права Національної академії державної податкової служби України (номер державної реєстрації 0103U007532). Тема дисертації затверджена на засіданні Вченої ради юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка 10 грудня 1997 року. Тема уточнена на засіданні Вченої ради Академії державної податкової служби України 4 січня 2002 року, протокол № 6.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в теоретичному обґрунтуванні та розробці практичних рекомендацій із створення відповідно до Бюджетного кодексу України механізму формування та розподілу коштів місцевих бюджетів, реформування міжбюджетних відносин, а також визначення основних практичних перспектив подальшого розвитку і вдосконалення організаційно – правових форм відносин, що виникають у процесі збирання, розподілу і використання фондів грошових засобів органів місцевого самоврядування.

Для досягнення запланованої мети в процесі роботи над дисертацією були поставлені такі завдання:

змістовно дослідити і визначити природу місцевих бюджетів, їх роль в діяльності органів місцевого самоврядування та в регіональному розвитку держави;

виявити ефективні критерії наповнення бюджетів місцевого самоврядування;

проаналізувати особливості порядку складання й розгляду проектів місцевих бюджетів, їх затвердження та виконання, виділити основні недоліки порядку формування бюджетів місцевого самоврядування, запропонувати шляхи їх удосконалення;

розробити основні напрями зміцнення фінансової бази органів місцевого самоврядування;

сформулювати пропозиції щодо вдосконалення правових основ порядку і механізму формування місцевих бюджетів.

Об’єктом дослідження виступають суспільні відносини, що виникають, розвиваються та удосконалюються в сфері фінансово – бюджетної діяльності органів місцевого самоврядування.

Предметом дослідження є правові норми, що регулюють процес формування й затвердження місцевих бюджетів та їх виконання.

Методологічну основу дисертаційного дослідження складає комплекс наукових методів, що дозволяють отримати теоретичні результати шляхом аналізу формування місцевих бюджетів, та здійснення органами місцевого самоврядування бюджетних повноважень.

У процесі дослідження автором використовувалась низка методів, основними з яких є: метод системного і порівняльно-правового аналізу (для визначення можливостей впливу бюджетів на соціально – економічний розвиток територій, взаємовідносин місцевих і державного бюджетів). Метод дав змогу дисертанту проаналізувати нормативні акти, теоретичні положення та матеріали юридичної практики у сфері бюджетних повноважень країн з розвинутою економікою, що відкрило значні можливості для більш глибокого вивчення особливостей інституту бюджетних повноважень органів місцевого самоврядування та виявлення його особливостей, розробки шляхів та напрямів подальшого законодавчого удосконалення й зміцнення фінансової бази органів місцевого самоврядування.

Дисертантом застосовувався метод статистичної обробки фактичного матеріалу, який на підставі аналізу опрацьованого матеріалу дозволив встановити певні тенденції та закономірності розвитку багатьох факторів та явищ правової дійсності; ідеї та судження, що представлені в науковій літературі й пов’язані з темою даного дисертаційного дослідження, нормативні акти стосовно формування місцевих бюджетів та бюджетного регулювання. Дослідження здійснювалось із застосуванням методу поєднання історичного та логічного підходів (у вивченні еволюції та прогнозній оцінці розвитку бюджетів самоврядування).

Брались до уваги статистичні матеріали, наведені в роботах вітчизняних та зарубіжних авторів, дані органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, матеріали наукових та науково – практичних конференцій, семінарів з досліджуваної тематики.

Використання вищезгаданих методів у процесі дослідження теми дозволили вирішити теоретичні та практичні завдання, що ставились в роботі.

Наукова новизна дисертаційного дослідження визначається як самою постановкою проблеми дослідження, так і сучасним підходом до її вирішення з використанням нових ідей і тенденцій у сфері правового регулювання, а також недостатньою дослідженістю тематики в теоретичному й організаційно – правовому аспектах.

У результаті дисертаційного дослідження автором обґрунтовано та сформульовано нові теоретичні висновки і практичні рекомендації:–

встановлено, що місцеві бюджети необхідно розглядати у двох основних аспектах. Насамперед, як важливу фінансову категорію, основу якої становить система фінансових відносин між бюджетами і господарськими структурами, що функціонують на даній території; між бюджетом і населенням певної території, що складаються при мобілізації й витрачанні коштів місцевих бюджетів; між місцевими бюджетами різних рівнів щодо перерозподілу фінансових ресурсів; між місцевими бюджетами і державним бюджетом. Як організаційна форма мобілізації доходів і здійснення витрат місцевими органами самоврядування, місцеві бюджети – це балансові розрахунки, які відповідають вимогам складання балансів, тобто вони мають дохідну й видаткову частини, в їх основу покладено принцип збалансування. Тому можна стверджувати, що місцеві бюджети – це балансові розрахунки доходів і витрат, які мобілізуються й витрачаються на відповідній території;–

доведено, що поряд із законодавчим визначенням понять місцевого самоврядування та територіальної громади, в чинних нормативно – законодавчих актах не міститься положення про визнання саме територіальних громад суб’єктами права на місцевий бюджет, а не місцевих рад чи адміністративно – територіальних одиниць, тому запропоновано закріпити в законодавстві термін ”бюджети територіальних громад”, які відповідно б і лягали в основу назви рішень про місцеві бюджети; –

визначено, що економічна ефективність, відповідність видатків, покладених на місцевий бюджет необхідними для їх фінансування дохідними джерелами та стимулювання додаткової мобілізації доходів місцевих бюджетів є критеріями наповнення бюджетів місцевого самоврядування. Як один із чинників зміцнення місцевих бюджетів та розширення їхньої фінансової самостійності визначено принцип самостійності місцевих бюджетів, який може сприяти зростанню ролі місцевих податків і збільшення частки доходів за їх рахунок;–

встановлено, що доходи між різними ланками бюджетної системи повинні розподілятися на підставі забезпечення кожного бюджету достатньою доходною базою, створенням сприятливих умов, для зацікавленості місцевих органів самоврядування в збільшенні бюджетних ресурсів та рівномірності надходжень до бюджету;–

аргументовано, що зміцнення місцевих бюджетів безпосередньо залежить від їх фінансової автономії, і лише у випадку, коли основу фінансової бази мiсцевого самоврядування складатимуть доходи з власних джерел, мiсцеве самоврядування реально вiдповiдатиме сутi термiна i будь – який вплив на нього, втручання в його справи стане можливим лише у випадках i межах, визначених законом. Таким чином, основним напрямом зміцнення місцевих бюджетів визначено підвищення ролі місцевих податків і зборів та збільшення частки доходів за їх рахунок;–

обґрунтовується необхідність запровадження, існування та функціонування багатоканальної системи формування бюджету на основі якої, кожна ланка бюджетної системи матиме власні закріплені доходи, їхній обсяг повинен бути достатнім для забезпечення тих завдань та обов’язків, які визначені в законодавстві.

Практичне значення отриманих результатів полягає у розробці конкретних рекомендацій з удосконалення бюджетної діяльності органів місцевого самоврядування. Головним результатом дослідження є можливість використання його результатів у розробці відповідних нормативно – правових актів України, у практичній діяльності працівників органів місцевого самоврядування. Одержані результати дисертаційного дослідження можуть бути використані та використовуються у навчальному процесі при підготовці відповідних розділів підручників, навчальних і методичних посібників з курсу ”Фінансове право”, ”Фінансово – правовий механізм формування дохідної частини бюджетів” під час викладання даної дисципліни (акт впровадження № 560 від 01.03.2004 р.).

Деякі пропозиції дисертанта реалізовані під час розробки та прийняття бюджетів органів місцевого самоврядування базового рівня в Вінницькій та Кіровоградській областях (акт впровадження № 39 від 30.10.2003 року; акт впровадження № 2714/10/8-13 від 30.10.2003 року).

Теоретичні висновки і положення можуть використовуватись у подальших наукових дослідженнях.

Апробація результатів дослідження. Результати дисертаційного дослідження доповідались (обговорювались) на міжнародному науково – практичному семінарі ”Проблеми нормативно – правового забезпечення бюджетно – податкової політики держави” в Науково-дослідному інституті фінансового права Академії державної податкової служби України (м. Ірпінь 22 листопада 2002 року); міжнародній науково – практичній конференції ”Стан і проблеми трансформації фінансів та економіки регіонів у перехідний період” у Хмельницькому інституті бізнесу (15 травня 2003 року); науково-практичній конференції “Бюджетно – податкова політика: теорія, практика, проблеми” в Національній академії державної податкової служби України (м. Ірпінь 18 – 19 грудня 2003 року); всеукраїнській науковій конференції ”Юридичні читання молодих вчених” в Національному педагогічному університеті імені П.М. Драгоманова (23 квітня 2004 року); у виступах на засіданнях кафедри фінансового права Національної академії ДПС України;

Публікації. Основні положення дисертації викладені в трьох статтях, що опубліковані у збірнику наукових праць, що входить до переліку фахових видань, затверджених Вищою атестаційною комісією України.

Структура та обсяг дисертації визначається змістом наукової проблеми і спрямована на досягнення поставленої мети. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, які об’єднують 9 підрозділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг роботи 207 – сторінок. Обсяг основного тексту роботи – 162 сторінки. Список використаних джерел нараховує 283 найменування.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі дисертації обґрунтовується актуальність теми дослідження, визначається рівень наукової розробки проблеми, мета, основні завдання, об’єкт і предмет, теоретична й методологічна база дослідження, практичне та теоретичне значення роботи та формулюються положення, що виносяться на захист.

У першому розділі ”Права місцевих органів самоврядування на власні бюджети” проводиться аналіз історичного розвитку бюджету, становлення його як економічної та юридичної категорії, аналіз сутності та функцій бюджету. Крім того, наводиться теоретичне узагальнення наукових позицій щодо поняття бюджету як економічної та юридичної категорії.

Бюджет – найважливіша ланка в системі фінансових планів, тому він є основним планом розвитку місцевого самоврядування та юридичним документом.

На думку автора, досліджуючи проблеми місцевих бюджетів їх необхідно розглядати у двох аспектах. По – перше, як організаційну форму мобілізації частини фінансових ресурсів у розпорядженні місцевих органів самоврядування. По – друге, як систему фінансових відносин, що складаються між місцевими та державним бюджетами, а також у середині місцевих бюджетів.

Пропонується водночас розглядати місцеві бюджети як важливу фінансову категорію, основу якої становить система фінансових відносин, а саме:

відносини між місцевими бюджетами і господарськими структурами, що функціонують на даній території;

відносини між бюджетом і населенням даної території, що складаються під час мобілізації й витрачання коштів місцевих бюджетів;

відносини між місцевими бюджетами різних рівнів щодо перерозподілу фінансових ресурсів;

відносини між місцевими бюджетами і державним бюджетом.

Місцеві бюджети є фінансовою базою органів місцевого самоврядування та вирішальним фактором регіонального розвитку.

В розділі проводиться комплексний аналіз та досліджуються принципи побудови бюджетної системи України. Запропоновано розширену класифікаційну характеристику, проаналізовано їх теоретичні аспекти та порівняльний аналіз з принципами, які діяли до прийняття Бюджетного кодексу України та принципами побудови бюджетної системи Російської Федерації.

З урахуванням принципів місцевого самоврядування визначено критерії наповнення бюджетів місцевого самоврядування, а саме: економічна ефективність досягається встановленням, з одного боку, відповідальності і зацікавленості органів місцевого самоврядування у повній мобілізації бюджетних доходів, їх цільовому та економному витрачанні, а з іншого боку – забезпечення умов для подальшого розвитку підприємств, установ, організацій (юридичних осіб) – платників податків, створенням можливостей для покращення добробуту громадян, які є платниками податків; відповідність видатків, покладених на місцевий бюджет, необхідними для їх фінансування доходними джерелами; стимулювання додаткової мобілізації доходів місцевих бюджетів шляхом спрощення процедури зарахування частини понад планових надходжень державного бюджету, встановлених для відповідної територіальної одиниці.

Досліджено порядок розподілу доходів та видатків місцевих бюджетів, класифіковані доходи бюджетів за різними ознаками, визначено роль місцевих податків і зборів у наповненні дохідної частини місцевих бюджетів.

У цьому розділі висвітлено один із нових проблемних аспектів розвитку місцевих фінансів, а саме, згідно із статтями 16 – 18, 72 Бюджетного кодексу України місцевий бюджет Автономної Республіки Крим та міст районного підпорядкування може прийматися з дефіцитом, який покривається за рахунок запозичень у фінансово-кредитних установах на термін до трьох місяців, але у межах поточного бюджетного періоду.

Існування в Україні такого джерела для покриття дефіциту бюджету, як місцеві позики, без достатнього правового регулювання лише провокує місцеву владу та недобросовісних кредиторів на оформлення неефективних позичок, що може призвести до банкрутства територіальної громади.

У другому розділі ”Формування місцевих бюджетів” досліджується поняття, сутність та правовий статус суб’єктів процесуальних бюджетних повноважень органів місцевого самоврядування, пропонується класифікаційна характеристика цих повноважень. На підставі Бюджетного кодексу та чинного законодавства України детально проаналізовано повноваження місцевих рад та їх виконавчих органів у процесі реалізації кожної стадії бюджетного процесу, зокрема, складання проекту місцевого бюджету відповідно до основних напрямів бюджетної політики та його розгляду; затвердження місцевого бюджету; виконання бюджетів та контроль за цільовим, економним та ефективним використанням виділених бюджетних коштів, а також складання, розгляд та затвердження звіту про виконання бюджету.

Для глибшого розкриття змісту поняття “процесуальні бюджетні повноваження органів місцевого самоврядування”, не лише дається юридичне значення терміна ”процесуальні бюджетні повноваження”, а й з’ясовується, яке коло суб'єктів задіяне в галузі бюджетного процесу, тобто наділене законом процесуальними бюджетними повноваженнями.

Зазначається, що формування державного та мiсцевих бюджетiв повинно здiйснюватись згiдно із закрiпленим в чинному законодавствi України перелiку власних i делегованих повноважень бюджетiв усiх рiвнiв.

Розкривається сутність запровадження в Україні інституту делегованих державою повноважень, визначено механізм фінансування цих повноважень органами місцевого самоврядування, розмежування власних повноважень органів місцевого самоврядування та делегованих державою повноважень і їх закріплення за кожним з рівнів самоврядної влади. Також запропоновано розширену класифікацію бюджетних повноважень, поняття бюджетних повноважень органiв мiсцевого самоврядування.

З метою усунення неоднозначності, що iснує, з приводу тлумачення поняття бюджетних повноважень, запропоновано його визначення в широкому та вузькому розумiннi.

Бюджетнi повноваження органiв мiсцевого самоврядування в широкому розумiннi – це сукупнiсть їхнiх прав та обов’язкiв у галузi бюджетної дiяльностi, що регулюються нормами чинного законодавства та реалiзуються вiдповiдними представницькими i виконавчими органами мiсцевого самоврядування.

Бюджетнi повноваження органів мiсцевого самоврядування у вузькому розумiннi – це сукупнiсть прав та обов’язкiв представницьких та виконавчих органiв мiсцевого самоврядування з мобiлiзацiї, розподiлу i використання бюджетних коштiв у зв’язку з виконанням ними передбачених Конституцією та іншими законами завдань та функцiй, якi реалiзуються в процесi складання, розгляду, затвердження та виконання мiсцевого бюджету.

Проводиться аналіз поняття, сутності, правової природи та правових засад фінансування делегованих повноважень.

Автор доходить до висновку, що розподіл повноважень між центральними та місцевими органами та їх делегування повинні здійснюватись за принципами субсидіарності, доцільності й ефективності та повинно базуватися на тому переконанні, що певне коло завдань буде виконуватись повніше та краще саме тими органами, яким таке право делегується.

Аналізуючи чинне законодавство й даючи визначення бюджетного процесу, автор виділяє його стадії та їх послідовність зазначаючи, між іншим, що чітке закріплення процесуальних бюджетних повноважень за кожним із суб'єктів бюджетного процесу та визначення самого кола суб'єктів у законодавстві України відсутнє. Висвітлено недоліки визначення поняття ”бюджетний процес”, даного у ст. 2 Бюджетного кодексу України.

В другому розділі розкривається також сутність бюджетного процесу на стадії виконання бюджету та затвердження звіту про його виконання. Особлива увага приділяється способу організації касового виконання місцевих бюджетів та обґрунтовується доцільність його запровадження. Як один із оптимальних шляхів підвищення ефективності видатків місцевих бюджетів розглядається казначейське обслуговування місцевих бюджетів.

У третьому розділі ”Напрямки зміцнення фінансової бази органів місцевого самоврядування” висвітлюється компетенція органів місцевого самоврядування по відношенню до своїх бюджетів та бюджетів нижчого рівня.

Проблема нормативно – правового закріплення власних та закріплених доходів місцевих бюджетів частково вирішується Бюджетним кодексом України, але все ж потребує більш ґрунтовної та детальної розробки у законодавстві України, а підвищення рівня власних доходів бюджетів територіальних громад слід визнати одним з найважливіших заходів для вдосконалення міжбюджетних відносин. Але нині частка власних доходів місцевих бюджетів є недостатньою для ефективного здійснення самоврядними органами своїх функцій.

Здійснюється аналіз практики застосування місцевих податків і зборів, що свідчить про неефективне їх функціонування в Україні на сучасному етапі.

Аналіз досвіду розвинутих держав дозволяє зробити наголос на тому, що характерною особливістю низових територіальних одиниць є наявність достатньо розвинутої системи місцевого оподаткування з високим рівнем юридичної самостійності щодо введення місцевих податків і зборів, визначення порядку їх нарахування та стягнення.

Дисертант стверджує, що обмеженість права представницьких органів місцевого самоврядування у регулюванні ставок місцевих податків та зборів, неповнота їх переліку, недієвість в Україні такого традиційного для багатьох країн місцевого податку, як податок на нерухомість, який міг би забезпечити істотні надходження до місцевих бюджетів, не дозволяють перетворити місцеві податки і збори на вагоме джерело поповнення місцевих бюджетів.

Особливу увагу приділено власним надходженням місцевих бюджетів, а саме місцевим податкам і зборам. Доводиться, що головним напрямом зміцнення місцевих бюджетів, розширення їх фінансової автономії є підвищення ролі місцевих податків і збільшення частки доходів за їхній рахунок. Ефективне використання інституту місцевих податків і зборів є важливим інструментом зміцнення всієї фінансової системи України.

Дисертантом висвітлено зарубіжний досвід оподаткування місцевими податками і зборами.

На основі передового досвіду оподаткування місцевими податками в зарубіжних країнах автор пропонує: розширити в розумних межах як перелiк мiсцевих податкiв i зборiв, так i повноваження органiв мiсцевого самоврядування щодо їх запровадження i справляння. При цьому встановлений законодавством України перелiк податкiв не повинен обмежувати податкову iнiцiативу органiв мiсцевої влади; необхідно також визначити обов’язковий перелiк мiсцевих податкiв i зборiв, який має запроваджуватися на всiй території України, в кожнiй територiальнiй громадi.

Основу мiсцевого оподаткування повиннi складати майновi податки: податок на майно, податок на транспортнi засоби. Як рiзновид місцевих податків доцiльно розглядати податок на прибуток пiдприємств. За умови надання таким податкам статусу мiсцевих вони почнуть відігравати суттєву роль у формуваннi доходiв бюджетiв мiсцевого самоврядування. Збільшення податкових надходжень до бюджету також відбудеться i за рахунок зростання динамiки фінансово – господарського обороту через створення соціально-економічної інфраструктури в певних адміністративно – територіальних одиницях.

Розглядається можливість використання інституту комунальної власності як один із шляхів наповнення місцевих бюджетів. Ефективність місцевого самоврядування залежить від його матеріальної, економічної та фінансової основи, яку становить комунальна власність.

Основними джерелами надходжень до місцевих бюджетів від комунальної власності є :

прибутки від діяльності підприємств, що перебувають у комунальній власності відповідної територіальної громади;–

надходження від продажу, оренди або іншого використання земельних ділянок, що перебувають в комунальній власності територіальних громад.

З - поміж дискусійних питань, висвітлених в цьому розділі, виділяється проблема спільного майна територіальних громад, визначення прав і обов’язків рад щодо такої власності. Залишається несформованою також спільна власність територіальних громад на рівні районів і областей з урахуванням зацікавленості в об’єкті власності кожної територіальної громади та її спроможності брати участь в фінансовому та матеріальному забезпеченні діяльності об’єкта власності.

Автором висвітлено повноваження органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами комунальної власності (приватизацію) як один із шляхів покращення процесу наповнення дохідної бази місцевих бюджетів.

ВИСНОВКИ

У висновках містяться узагальнені результати дисертаційного дослідження. Зазначається, що автором було зроблено спробу комплексно дослiдити законодавство України і, в тому числі, особливості норм Бюджетного кодексу України про формування доходів мiсцевих бюджетiв.

1. Мiсцевi бюджети мають бути достатнiми для забезпечення виконання мiсцевими органами влади своїх власних i делегованих повноважень. Проблемою залишається існування статусу незалежності мiсцевих бюджетiв. Самостійність мiсцевих бюджетiв необхідно посилювати шляхом законодавчого врегулювання зміцнення дохідної бази. Однак все це вимагає певного часу i ретельного аналізу законодавства.

2. Для того, щоб мiсцевi органи влади мали належну фінансову базу, необхідно, перш за все, надати їм вiдповiднi повноваження, розширити права у бюджетно – фiнансовiй сферi.

3. Найменш розробленими в науковому плані є питання формування місцевих бюджетів базового рівня – міських, селищних сільських, довгострокової стратегії їх взаємовідносин з державним, обласними та районними бюджетами. Без з’ясування на науковій основі цих питань неможливе ефективне вирішення інших питань самоврядування.

4. Наукове осмислення проблеми необхідне для вирішення таких практичних завдань, як створення фінансової бази, достатньої для виконання органами місцевого самоврядування своїх завдань, створення гарантованих передбачуваних та довгострокових доходних джерел бюджетів самоврядних громад переважно за рахунок власних та прирівняних до них доходів, розробки нормативних актів щодо подальшого вдосконалення форм і методів регулювання бюджетних процесів в Україні.

5. Доведено, що головним напрямом зміцнення місцевих бюджетів, розширення їхньої фінансової автономії є підвищення ролі місцевих податків і збільшення доходів за їх рахунок.

Список опублікованих робіт:

1. Нікітіна Л.О. Принцип самостійності в бюджетній діяльності органів місцевого самоврядування // Актуальні проблеми міжнародних відносин: Збірник наукових праць. Вип. 33. Частина I. – Київ. – 2002.– С.164 – 169.

2. Нікітіна Л.О. Проблеми та напрямки зміцнення фінансової бази органів місцевого самоврядування // Актуальні проблеми міжнародних відносин: Збірник наукових праць. Випуск 36.Частина II. – Київ. – 2002. – С. 145 – 148.

3. Нікітіна Л.О. Бюджетні повноваження органів місцевого самоврядування в процесі формування місцевих бюджетів // Актуальні проблеми міжнародних відносин: Збірник наукових праць. Випуск 38.Частина II. – Київ – 2002.– С. 211 – 213.

АНОТАЦІЇ

Нікітіна Л.О. Правові засади формування місцевих бюджетів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.07 – теорія управління; адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право. – Національна академія державної податкової служби України. – Ірпінь, 2004.

Дисертацію присвячено дослідженню повноважень у галузі бюджетної діяльності місцевих органів самоврядування. У дисертації здійснено комплексне теоретичне дослідження законодавства України і, зокрема, особливостей норм Бюджетного кодексу України про формування доходів мiсцевих бюджетiв.

Проводиться аналіз історичного розвитку бюджету, становлення його як економічної та юридичної категорії, сутності та функцій бюджету; принципів побудови бюджетної системи України.

Досліджується природа місцевих бюджетів та їх роль в діяльності органів місцевого самоврядування, виходячи із принципів місцевого самоврядування визначено критерії наповнення бюджетів місцевого самоврядування.

Визначається сутність бюджетного процесу на стадії виконання бюджету та затвердження звіту про його виконання.

Ключові слова: місцевий бюджет, бюджетна система, бюджетні повноваження, місцеве самоврядування, органи місцевого самоврядування, повноваження органів місцевого самоврядування.

Никитина Л.О. Правовые основы формирования местных бюджетов. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.07 – теория управления; административное право и процесс; финансовое право; информационное право. – Национальная академия государственной налоговой службы Украины. – Ирпень, 2004.

Диссертация посвящена исследованию полномочий в сфере бюджетной деятельности местных органов самоуправления. В диссертации осуществляется комплексное теоретическое исследование законодательства Украины и особенностей норм Бюджетного кодекса Украины, которые посвящены формированию доходов местных бюджетов.

Исследуется природа местных бюджетов и их роль в деятельности органов местного самоуправления; исходя из принципов построения бюджетной системы Украины, предлагается расширенная классификационная характеристика.

Рассмотрен порядок распределения доходов и расходов местных бюджетов, существенно классифицированы доходы бюджетов за различными признаками, определена роль местных налогов и сборов в наполнении доходной части местных бюджетов, проведен сравнительный анализ с зарубежными системами местного самоуправления.

Для того, чтобы раскрыть понятие “процессуальные бюджетные полномочия органов местного самоуправления”, автор определяет не только юридическое значение термина “процессуальные бюджетные полномочия”, но и выясняет круг субъектов задействованных в сфере бюджетного процесса, то есть наделенных законом процессуальными бюджетными полномочиями.

Анализируются полномочия местных советов и их исполнительных органов в процессе реализации стадии бюджетного процесса. Раскрывается сущность института бюджетных полномочий органов местного самоуправления.

Разработаны основные направления по усилению финансовой базы органов местного самоуправления и сформулированы предложения по усовершенствованию правовых основ порядка и механизма формирования местных бюджетов.

Раскрывается суть бюджетного процесса на стадиях исполнения бюджета и утверждении отчета об его исполнении. Особое внимание в контексте анализа опыта ряда европейских стран, автор уделяет способу организации кассового исполнения местных бюджетов. Казначейское обслуживание местных бюджетов определено одним из оптимальных методов эффективности расходов местных бюджетов.

Исследовав практику развитых стран автор настаивает на том, что характерной особенностью низовых территориальных единиц является наличие достаточно развитой системы местного налогообложения с высокой степенью юридической самостоятельности, при введении местных налогов и сборов, определении порядка их начисления и взыскания.

Ключевые слова: местный бюджет, бюджетная система, бюджетные полномочия, местное самоуправление, органы местного самоуправления, полномочия органов местного самоуправления.

Nikitina L.O. Legal aspects of the local budgets forming. – Manuscript.

Dissertation on obtaining the scientific degree of the candidate of law on specialty 12.00.07 – theory of management; administrative law and procedure; financial law, informational law. – National Academy of the State Tax Service of Ukraine. – Irpin, 2004.

The dissertation is devoted to the reseach of the local bodies authorities in the sphere of budget activity. The complex theoretical investigation of the Ukrainian legislation and in particular the Budget Code of Ukraine norms, which regulate the local budgets incomes forming is done in the dissertation.

The historical development of the budget, its formation as economical and legal category, essence and functions of the budget, the principles of the budget system of Ukraine are analysed.

The nature of the local budgets and their role in the local self – government bodies activity is investigated, the criteria of the local budgets filling are defined based on the principles of the local self – government.

Key words: local budget, budget system, budget authorities, local self – government, local self – government bodies, local self – government bodies authorities.