У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Нестерова Наталія Анатоліївна

УДК 519.714:65:338.49

СИНТЕЗ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ДІЯЛЬНІСТЮ

ПІДПРИЄМСТВ РИНКОВОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Овечко Галина Сергіївна,

Донецький національний університет

Міністерства освіти і науки України,

доцент кафедри економічної кібернетики

(м. Донецьк).

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Садєков Алімжан Абдуллович, проректор з наукової роботи Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник Лепа Микола Миколайович, директор Обчислювального центру Інституту економіки промисловості НАН України (м. Донецьк).

Провідна установа:

Запорізький державний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра економічної кібернетики (м. Запоріжжя).

Захист дисертації відбудеться 25 травня 2004 року о 14.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, великий зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24)

Автореферат розіслано 16 квітня 2004 року.

Виконуючий обов’язки вченого

секретаря спеціалізованої вченої ради Гузь М.Г.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Сучасний стан розвитку економіки України визначає важливість досліджень особливостей підприємницької діяльності в сфері послуг, орієнтованої на задоволення потреб населення та підприємств малого і середнього бізнесу, розвиток якого є задачею державної значимості.

Сфера послуг є важливішою складовою ринкової інфраструктури, вона постає провідним чинником економічного зростання та перебуває у безперервному розвитку, але питання ефективної організації діяльності підприємств сфери послуг вирішені ще не в повному обсязі. Значний потенціал з підтримки підприємництва мають регіональні центри розвитку бізнесу; дослідження проблеми організації управління діяльністю таких підприємств сфери ділових послуг виявляється науково перспективним і важливим для покращення системи підтримки регіонального підприємництва та підвищення рівня життя населення в цілому.

Значний вплив на формування наукового світогляду автора мали роботи вітчизняних та зарубіжних вчених, які досліджували проблеми формування ринку послуг: А. Аброскіна, О.В. Батури, Н.Н. Внукової, О.В. Гаврилюка, В.В. Граніша, М. Долішнього, А.В. Сидорової та інших, а також теоретичні дослідження в області управління Ю.Г. Лисенка, В.Л. Петренка, М.Г. Гузя, М.О. Кизима, Ст. Біра, Г. Хакена, інших, які дозволили побудувати авторську концепцію щодо організації управління діяльністю регіональних центрів розвитку бізнесу із застосуванням системного, логістичного підходу та інструментарію економіко-математичного моделювання, техніко-економічного аналізу, методів теорії прийняття рішень та системної динаміки.

Актуальність проблеми організації та управління діяльністю підприємств ринкової інфраструктури, зокрема центрів розвитку бізнесу, обумовила вибір теми та визначення мети й задач дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано в русі держбюджетних досліджень Донецького національного університету “Моделювання динаміки виробничо-економічних систем” Г-00/54 (номер державної реєстрації 0100U001971) та “Моделювання інформаційних і інфологічних систем” Г-00/29 (номер державної реєстрації 0100U001967).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка на теоретичному, методологічному та інструментальному рівні концепції організації системи управління діяльністю підприємств ринкової інфраструктури – центрів розвитку регіонального бізнесу.

Для досягнення цієї мети в дисертації було поставлено та вирішено такі задачі:

досліджено особливості формування та сучасного стану ринкової інфраструктури України;

проаналізовано тенденції розвитку регіональних підприємств ринкової інфраструктури, орієнтованих на підтримку малого та середнього бізнесу;

визначено теоретичні та методологічні засади концепції організації діяльності регіональних центрів розвитку бізнесу;

обґрунтовано доцільність та визначено сутність логістичного системного підходу до організації процесів управління діяльністю центрів розвитку регіонального бізнесу як підприємств ринкової інфраструктури;

розроблено методичні положення щодо визначення потреб у послугах регіональних центрів розвитку бізнесу;

розроблено теоретичні й методологічні основи організації процесу управління диверсифікаційною діяльністю підприємств ринкової інфраструктури;

проаналізовано діючі механізми і системи управління діяльністю підприємств ринкової інфраструктури;

синтезовано ефективну систему управління регіональним центром бізнесу з механізмами реалізації його діяльності;

розроблено інструментарій дослідження ефективної організації діяльності регіонального центра бізнесу як життєздатної системи, що реалізує стратегію диверсифікації.

Об’єктом дослідження виступають процеси організації діяльності підприємств ринкової інфраструктури.

Предметом дослідження дисертаційної роботи є системи та процеси управління діяльністю регіональних центрів бізнесу.

Теоретичну і методологічну основу дослідження складають наукові роботи українських, російських і зарубіжних вчених з проблем економічного розвитку, організації та управління підприємствами, економіки сфери послуг, стратегічного менеджменту, економічної кібернетики та її застосувань.

В процесі дослідження було використано методи наукового пізнання: аналіз, синтез, абстрагування, метод аналогій. Базовими методами в роботі обрано системний, логістичний підхід, організаційне та економіко-математичне моделювання, використано можливості фінансового та техніко-економічного аналізу, методів теорії прийняття рішень, системної динаміки та інших.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертаційній роботі поставлено та вирішено нову актуальну задачу синтезу системи управління діяльністю регіональних центрів бізнесу. При цьому отримано такі основні наукові результати:

вперше на основі системного логістичного підходу досліджено нову предметну область управління діяльністю регіональних центрів розвитку бізнесу, що належать до класу підприємств ринкової інфраструктури та грають важливу роль у вирішенні державної проблеми підтримки розвитку підприємництва в Україні;

запропоновано авторську концепцію організації діяльності підприємств ринкової інфраструктури регіону, яка базується на теорії життєздатних систем управління, сполучає принципи координації, коаліціонізму та підприємницької вигоди та є методологічним проводом до побудови систем управління складних виробничо-економічних об’єктів досить широкого класу;

подальший розвиток одержав логістичний підхід до дослідження підприємств ринкової інфраструктури, завдяки якому було побудовано цілісну функціональну структуру, що реалізує ефективну діяльність життєздатної системи; його доповнює механізм вибору варіанту організації діяльності за бінарним деревом; запропоновано ієрархічно упорядковані загальносистемні характеристики якості організації логістичної системи; визначено закономірності диверсифікаційної діяльності центру як коаліційної життєздатної системи;

розроблено методичні положення щодо визначення прогнозних величин попиту на послуги регіонального центру бізнесу, що базуються на дескриптивній моделі, яка враховує фактор часу, характеристики життєвого циклу виду діяльності та результати маркетингових досліджень, - з наміром використання для прийняття рішень щодо диверсифікації діяльності та визначення портфеля видів діяльності центру; запропоновано комплексну схему організації досліджень ринку ділових послуг і логіко-структурну модель процесу диверсифікації діяльності центру бізнесу;

розроблено авторську модель організації гіпотетичної системи управління регіональним центром, яка базується на теорії життєздатних систем Ст. Біра та призначається для реалізації цілісного комплексу функцій управління логістичної системи, що побудована згідно з принципами координуємості, рекурсивності, коаліціонізму, використання інформації, що надходить по каналах зворотного зв’язку, та одержання синергетичного ефекту; система управління має у своєму розпорядженні набір необхідних механізмів виконання функцій у режимі ефективного функціонування та розвитку шляхом диверсифікації; розширено предметну область використання інструментарію дослідження: нові застосування одержали логістика, теорія життєздатних систем, імітаційне моделювання (метод системної динаміки), теорія організації та управління підприємствами.

Практичне значення результатів дослідження. Основні висновки та результати дисертації можна використовувати в практичній роботі центрів регіонального розвитку бізнесу. Особливе значення автором надається наступним доробкам:

1. Використанню у практиці управління регіонального центру понять і трактувань життєздатності, яка визначає стратегічну орієнтацію центра на розвиток.

2. Урахуванню принципів і закономірностей коаліціонізму, що забезпечують високий ступінь мотивації всіх учасників коаліції до економічно ефективної співпраці.

3. Логістичному підходу до організації діяльності регіонального центру як координуючого коаліцію елемента: при цьому забезпечується працездатність зворотних зв’язків та утворюється потенціал адаптації до підтримки стійкості зростання функцій доходу всіх учасників взаємодії.

4. Методичним положенням організації відстеження та прогнозування попиту на послуги центру, що знижує підприємницький ризик усіх складових коаліційної системи.

5. Логіко-структурній моделі процесу диверсифікації діяльності підприємства, що є основою для оперативного прийняття рішень, а також – запровадженню показника операційного левериджу для оцінки можливих наслідків диверсифікації.

6. Впровадженню у практику розробленої моделі системи управління, усі передбачені функції якої мають регулярно реалізовуватися у перебігу практичної діяльності центру.

7. Використанню можливостей імітаційного експерименту з моделлю організації діяльності центру бізнесу щодо визначення таких параметрів процесу функціонування, при яких може бути досягнуто стійкого зростання функцій доходів усіх учасників процесу взаємодії.

Запропоновані в дисертації методичні пропозиції мають універсальний характер і можуть бути застосовані для широкого кола підприємств ринкової інфраструктури.

Апробація результатів дисертації. Основні наукові положення та результати дисертаційної роботи обговорювалися та одержали схвалення на наукових семінарах кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету та на науково-методичних конференціях: на VII Всеукраїнській науково-методичній конференції „Проблеми економічної кібернетики” (11-13 вересня 2002 р., м. Запоріжжя); на VIII Всеукраїнській науково-методичній конференції „Проблеми економічної кібернетики” (8-10 жовтня 2003 р., м. Алушта); на VII Міжнародній науково-практичній конференції “Наука й освіта – 2004” (10-24 січня 2004 р., м. Дніпропетровськ).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 9 наукових робіт (4,68 д.а., з яких особисто автору належить 3,9 д.а.), у тому числі 6 статей у фахових виданнях.

Обсяг і структура дисертаційної роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатку. Роботу викладено на 179 сторінках машинописного тексту. Матеріал дисертації ілюструють 25 рисунків, 12 таблиць, 2 додатки. Список використаної літератури включає 133 найменування.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, задачі, предмет, об’єкт і методологію дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення отриманих результатів, наведено загальну характеристику роботи.

У першому розділі – Аналіз стану ринкової інфраструктури і діяльності її підприємств в Україні та в окремому регіоні – виокремлено особливості формування та розвитку ринкової інфраструктури України, проаналізовано діяльність суб’єктів підприємництва в регіоні, визначені умови розгортання сітки регіональних центрів підтримки бізнесу та сформульовано основні положення наукової концепції організації діяльності таких підприємств ринкової інфраструктури в регіоні.

Ринкова інфраструктура являє собою складне структурне утворення, функціональне призначення якого полягає у виробництві комплексу послуг, потреба в яких виникає у ринковому середовищі.

Аналіз стану ринкової інфраструктури України свідчить про нерівномірне розміщення ресурсного потенціалу та промислового виробництва по території України. У промислово розвинутих областях – Донецькій, Запорізькій, Луганській, Дніпропетровській та центральній – Київській – зосереджена більшість об’єктів ринкової інфраструктури.

Суб’єктами ринкової інфраструктури виступають консалтингові, аудиторські, маркетингові фірми, підприємства, що виробляють інформаційні продукти та товари інформаційних технологій, а також послуги щодо працевлаштування, навчання, фінансові, лізингові компанії, тощо. У сучасних умовах ринок ділових послуг в Україні повільно розвивається, однак все ж таки відстає від російського, й не може характеризуватися як такий, що склався, та цивілізований. Більша кількість підприємств ринку ділових послуг належать до малого та середнього підприємництва (МСП), розвиток якого в Україні стримується непростою макроекономічною ситуацією та непослідовною політикою держави.

Суб’єктам ринку ділових послуг притаманна тенденція до упорядкування діяльності підприємств та намагання зменшити невизначеність умов подальшого розвитку ринкових відносин.

Вирішення сутності діяльності суб’єктів економічних відносин у регіоні, а також процесів управління нею, базується на методологічному твердженні, що реалізація принципу економічної доцільності діяльності фігурантів підприємництва повинна чітко узгоджуватися зі стратегією ринку регіону, яка, в свою чергу, відповідає цілям соціально-економічного розвитку держави.

Аналіз стану об’єктів інфраструктури, які здійснюють підтримку малого підприємництва в Донецькій області (табл. 1), не дає підстав для оптимістичної оцінки, якщо проаналізувати аналогічні показники по інших областях України.

Таблиця 1

Кількість об’єктів інфраструктури підтримки малого бізнесу

в Донецькій області (за станом на 01.07.2002 р.)

з/п | Об’єкти

інфраструктури | Кількість

(одиниць)

1. | Бізнес-центри | 11

2. | Бізнес-інкубатори | 2

3. | Технопарки | -

4. | Лізингові центри | 6

5. | Небанківські фінансово-кредитні установи, усього:

в тому складі - кредитні союзи (діючі) | 145

29

6. | Фонди підтримки підприємництва, усього:

в тому складі – регіональні,

створені за участю УСПП | 2

1

1

7. | Інвестиційні фонди та компанії | 50

8. | Інноваційні фонди та компанії | 1

9. | Інформаційно-консультаційні організації | 7

У ході аналізу виявлено, що види діяльності, яка систематично здійснюється, переважно містять виробництво послуг та організацію заходів, що не вимагають належного професіоналізму та відбуваються епізодично, причому на платній для учасників основі. У той час, як актуальність потреб у послугах по Україні в цілому характеризується певною шкалою оцінок значимості, відповідні пріоритети на рівні регіону мають значні відмінності (табл. 2).

Причинами цього є як недоліки державного регулювання МСП, так і почасти те, що тактика виживання суб’єктів бізнесу вимушена спиратися на власну ініціативу і потенціал.

Таблиця 2

Порівняльна характеристика рівнів розвитку різних форм підтримки

малого бізнесу по Україні та по Донецькій області (за даними 2002 р.)

з/п | Види потреб у послугах підприємств ринкової інфраструктури | Рівень розвитку форм

підтримки підприємництва згідно

зі шкалою оцінок пріоритетів

Середній по Україні | Фактичний по Донецькій області

1. | Інтеграційні потреби | 1,0 | 0,09

2. | Потреби в інформаційно-консалтингових послугах |

0,83 |

0,05

3. | Потреби в фінансово-кредитних послугах |

0,73 |

1,0

4. | Потреби в послугах кредитних союзів | 0,46 | 0,28

5. | Потреби в інвестиціях | 0,51 | 0,31

6. | Потреби в послугах інноваційних компаній |

0,17 |

0,007

7. | Потреби в послугах бізнес-центрів | 0,15 | 0,08

8. | Інші потреби | 0,21 | 0,07

Мета суб’єкта підприємництва захистити свій бізнес від несприятливих впливів зовнішнього середовища досягається шляхом утворення досконалої правової та нормативної бази, а також інтеграційними зусиллями захистити спільні інтереси. Специфічною формою спільноти є коаліції, які створюються на тимчасовій основі для досягнення конкретної, реальної, чітко визначеної цілі, яка висловлює певні інтереси учасників коаліції, актуальні для теперішнього періоду. Коаліції демонструють високий рівень взаємодії, оскільки вони є цілеспрямованими, проблемно орієнтованими організаціями, що надають додаткові можливості щодо забезпечення життєздатності за умов більшої мотивації до співробітництва. Дослідження характерних рис коаліцій привело до визначення необхідних для існування коаліцій умов, або принципів: виникнення нових критеріїв ефективності, які включають показники – стимули сумісної погодженої діяльності; підвищення інформаційної розмаїтості коаліційної системи порівняно з інформаційним потенціалом окремих елементів – принцип синергетичності; стійкість коаліції відносно стійкості корисного результату, що гарантується; релевантність коаліції, що означає обов’язковість учасників відносно прийнятих умов співпраці та централізацію управління нею, запобігання сепаративним діям та страхування ризиків усіх контрагентів коаліції.

Справедливість цього є запорукою життєвості ідеї підтримки підприємництва й створення цивілізованої ринкової інфраструктури шляхом підвищення значення регіональних центрів розвитку бізнесу, які мають діяти згідно з настановами: пріоритет соціально-економічних регіональних цілей; трансформація цілей діяльності в операційні проекти; автономність функціонування центрів, тобто самозабезпечення проектів необхідними ресурсами; продуктивність діяльності, тобто орієнтація на досягнення конкретних кінцевих результатів; скоординованість дій центрів з установами державного управління, іншими регіональними інститутами; адаптивність та гнучкість діяльності центрів, їх реактивність на зміни умов зовнішнього, насамперед регіонального середовища, що проявляється, зокрема, у високому рівні диверсифікуємості діяльності; стійкість та надійність створених структур, що означає можливість послідовного втілення цілей стратегічного розвитку територіальних центрів та „прозорість” їхньої діяльності.

Тільки за таких умов можна гарантувати державну підтримку, створення необхідного правового простору та сприятливого суспільного клімату для розвитку інтеграційних об’єднань підприємців.

Основою для ефективного функціонування регіональних центрів розвитку бізнесу має бути створення такої системи управління, яка здатна забезпечити стійке зростання функції доходу за рахунок скоординованості діяльності всіх складових системи, що діє згідно з принципами коаліціонізму.

Таким чином, методологічною основою концепції організації діяльності підприємств ринкової інфраструктури регіону постає теорія життєздатних систем управління, яка сполучає принципи коаліціонізму та підприємницької вигоди.

Центр розвитку бізнесу має забезпечувати свою життєздатність у процесі реалізації стратегії розвитку, при цьому координувати процеси становлення й зміцнення коаліцій виробників та споживачів ділових послуг та керувати процесом їхньої реалізації.

У другому розділі – Організація процесів управління діяльністю підприємств ринкової структури регіону – проводиться подальша деталізація концепції організації процесів та окремих підсистем управління діяльністю регіональних центрів підтримки бізнесу.

Регіональний центр бізнесу може бути представлений як складова логістичної системи (рис. 1), що дає змогу виділити цілісний комплекс функцій, необхідних для управління інформаційними та фінансовими потоками на підприємстві.

Задачі вибору виробників або видів послуг, що виникають в процесі реалізації функцій у логістичній системі, мають регулярний характер та супроводжуються невизначеністю ситуацій. Вирішення таких задач пропонується здійснювати на основі парнодомінатного порівняння за бінарним деревом.

Блок аналізу логістичної системи оцінює якість організації роботи системи за допомогою сукупності загальносистемних характеристик, серед яких виділяються інтегруючі показники життєздатності та ефективності коаліції.

Для цілей планування в роботі запропонована дескриптивна модель динаміки попиту на послуги центру бізнесу у вигляді різницевих рівнянь, яку покладено в основу методики прогнозування величини майбутнього попиту на товар центру, який запроваджує стратегію диверсифікації.

Динаміка потенційного попиту визначається зокрема фактором, що характеризує тенденцію розвитку, яка залежить від етапу життєвого циклу товару – послуги. У термінах моделі сформульовані умови доцільності продовження діяльності або необхідності прийняти диверсифікаційне рішення. Визначено параметри, які впливають на формування портфелю видів діяльності.

Схема організації досліджень ринку послуг (рис. 2) визначає послідовність робіт, їх розподіл між суб’єктами управління, які виконують певні функції і задачі контуру управління логістичної системи.

Система управління регіональним центром, що проводить диверсифікаційну політику, передбачає організацію процесу попереднього аналізу рішення щодо диверсифікації (рис. 3).

Орієнтація центру бізнесу на розвиток передбачає, що диверсифікація постає необхідним засобом, основним критерієм доцільності якого виступає показник ефективності приросту кількісних та якісних характеристик діяльності, а обмеження диктуються ресурсами центру, стратегічними можливостями коаліції та часом.

Стратегія диверсифікації полягає в організації нових видів діяльності та утворенні нових коаліцій. Якщо центр диверсифікує діяльність у межах наданої компетенції, на основі накопиченого досвіду, реалізує свої переваги та розвиває суміжні види діяльності, коаліція одержує гарантований синергетичний ефект. Узагальнена схема процесу диверсифікації приведена на рис. 4.

Стратегія диверсифікації є важливим засобом реструктуризації інфраструктури регіону і підвищення конкурентноздатності центру. На ефективність диверсифікації негативно впливають фактори інформаційної невизначеності щодо видів діяльності, в які завбачено здійснити диверсифікацію, та дезінтеграція в процесі управління, яка призводить до зниження якості управління центром та, як наслідок, до зниження ефективності його функціонування. Виникає ситуація, коли розмаїтість об’єкту управління перевищує розмаїтість системи, що здійснює управління, порушується закон Р. Ешбі необхідної розмаїтості. В роботі пропонується оцінювати не кількісну оцінку розмаїтості об’єкту управління, як таку, але наслідки впливу збільшення різноманіття видів діяльності.

Тому для оцінки наслідків диверсифікації використовується показник операційного левериджу, який визначається відношенням відсотку змінювання прибутку до відсотку змінювання продажів.

Вплив диверсифікації на рівень операційного левериджу здатний зменшити операційний леверидж центру, оскільки сукупний операційний леверидж для диверсифікованого об’єкту визначається зваженою сумою операційних левериджів за кожним видом діяльності підприємства. Зауважимо, що диверсифікація є засобом підвищення гнучкості підприємства та зростання його адаптивності. Використання такого підходу дозволяє збалансувати розмаїтості об’єкта та суб’єкта управління.

В розділі 3 – Дослідження системи управління діяльністю підприємств ринкової інфраструктури – згідно з концепцією удосконалення організації управління діяльністю підприємств на основі аналізу різноманітних систем управління синтезовано систему управління для регіонального центру певного характеру діяльності.

У межах системного логістичного підходу задачі аналізу та синтезу чергуються як два етапи цілісного циклу дослідження. Аналіз предметної області – діяльності регіональних центрів бізнесу, що відзначаються досить тривкою стійкістю на ринку ділових послуг України та Росії, - дозволив дослідити процеси організації систем управління, процесів, структур та механізмів генерації управляючих впливів на функціонування та розвиток підприємств ринкової інфраструктури.

Було обґрунтовано висновок, що життєздатність центрів бізнесу забезпечується адаптаційним потенціалом, який нарощується в ході реалізації ефективної стратегії диверсифікації, а також ефективної координації у системі управління.

Було зафіксовано, що рівень автономності, або незалежності підприємств забезпечує можливості маневрування та впливає на підприємницький ризик центрів.

Ретельне обстеження конкретного центру бізнесу, який більш, ніж 7 років ефективно діє на регіональному Донецькому ринку освітньо-навчальної діяльності, довів, що „Екопом”, при тому, що його диверсифікаційні здатності мають значний потенціал, не користується визначеною стратегією розвитку і вимагає організаційної перебудови для підвищення ефективності функціонування та перспектив розвитку.

Згідно з концепцією життєздатних систем управління, конкретно для центру „Екопом” було синтезовано еталонну систему управління з механізмами взаємодії коаліціонерів та координації діяльності підсистем у поточному режимі й розробки стратегії розвитку центру на перспективу. Було запропоновано перерозподіл функцій та задач управління, принципово новою була пропозиція щодо створення в межах центру аналітично-координаційного підрозділу з функціями прогнозування.

Аналітичним інструментарієм дослідження синтезованої структури було обрано імітаційне моделювання: на основі методу системної динаміки було розроблено модель для визначення рівнів прибутку для чотирьох підсистем – центру, органів регіонального управління, споживачів та виробників товару – ділових послуг. Реалізацією моделі було доведено можливість визначення таких вартісних параметрів, при яких функції ефективності контрагентів – операційні левериджі – демонструють стійке зростання, що свідчить про можливість сполучення принципів коаліціонізму та підприємницької вигоди.

ВИСНОВКИ

Аналіз стану ринкової інфраструктури України, діяльності її підприємств у цілому та у розрізі регіонів виявив недостатній рівень теоретичних і методологічних досліджень ринку ділових послуг, що має обслуговувати потреби підприємницького сектору економіки.

Необхідність вирішення важливої задачі державного значення – підтримки вітчизняного підприємництва – визначає актуальність проблеми створення цивілізованої ринкової інфраструктури шляхом посилення ролі регіональних центрів розвитку бізнесу.

Дослідження стану підприємств ринкової інфраструктури, що орієнтовані на підтримку МСП, теоретичні пошуки дозволили сформулювати методологічну концепцію організації діяльності центрів розвитку бізнесу регіону, що базується на теорії життєздатних систем управління та поєднує принципи коаліціонізму та підприємницької вигоди.

Теоретичний зміст концепції складає ідея синтезу життєздатної системи, орієнтованої на розвиток, у якій функціонування коаліцій споживачів і виробників ділових послуг координується центром розвитку бізнесу, що виконує функції керівництва процесами виробництва, задоволення попиту, взаємодіє з регіональними владними органами та забезпечує стійкість зростання функції доходу.

Методологічною основою втілення ідеї створення ефективної системи управління регіональними центрами виступає логістичний підхід, який забезпечує системність дослідження цілісного набору функцій і задач центру, що представлено як логістичну систему, та розвиває можливості управління інформаційними та фінансовими потоками.

Інструментальним засобом вирішення задачі організації конкретного виду діяльності пропонується використовувати метод вибору за бінарним деревом. Для оцінки якості роботи логістичної системи запропоновано інтегральну оцінку ефективності роботи регіонального центру, що грає роль квазіхарактеристики діяльності логістичної коаліційної системи і висвітлює факт виникнення синергетичного ефекту.

Розвиток методики прогнозування попиту на послуги підприємств ринкової інфраструктури досягнуто завдяки розробленій дескриптивній моделі динаміки попиту, яка поєднує кількісні та якісні методи дослідження ринку ділових послуг, а також за рахунок синтезованої схеми організації дослідження ринку, що вбудовується в організаційно-функціональну структуру центру бізнесу. Схема, що пропонується, є досить універсальною та має неабияке практичне значення.

Диверсифікація діяльності центру розглядається в роботі як процес прийняття управлінського рішення та як система, що розширює предметну область використання диверсифікації як засобу підвищення системної ефективності та розвиває методичні підходи до диверсифікації за рахунок систематизації процесу аналізу рішення щодо диверсифікації діяльності центру, узагальнення логіко-структурної моделі процесу диверсифікація діяльності підприємства, а також – пропозиції використання показника операційного левериджу для оцінки наслідків диверсифікації.

Найважливішим результатом дисертаційного дослідження постає синтезована гіпотетична, або еталонна система управління діяльністю регіонального центру бізнесу, її теоретичну основу склала теорія життєздатних систем, область використання якої одержала таким чином подальше поширення. Практичними та емпіричними передумовами, що доводять необхідність, можливість і змістовність процедури синтезу, постають результати аналізу систем управління підприємств ринкової структури України та Росії, зокрема регіонального центру „Екопом”, що спеціалізується в галузі економічного навчання споживачів Донецької області.

Розробка моделі організації діяльності регіонального центра як координатора коаліційної логістичної системи базується на інструментарії імітаційного моделювання. Модель системної динаміки регіонального центру бізнесу доведена до рівня програмної реалізації та поширює область використання імітаційного підходу, що має практичне значення. Імітація процесу функціонування логістичної системи дозволяє знайти такі вартісні параметри процесу, що функції доходу кожного учасника коаліції демонструють стійке зростання.

Таким чином, в дисертаційній роботі на теоретичному, методологічному та інструментальному рівні вирішено задачу організації системи управління діяльністю підприємств ринкової інфраструктури – центрів розвитку бізнесу. Основні результати дисертаційного дослідження запроваджено на підприємстві Центр просвітньо-освітньої діяльності „Екопом” й привели до збільшення щорічного доходу центру на 175 тис. грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ РОБІТ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у фахових виданнях:

1. Нестерова Н.А. Математическая модель феноменологического описания процесса диверсификации деятельности фирмы // Новое в экономической кибернетике (Сб.науч.статей) / Под общ. ред. Лысенко Ю.Г.; Донецький нац. ун-т. – Донецк: ДонНУ, 2001. – Вып. 4 (Модели экономических процессов трансформационной экономики). – С. 155 – 161.

2. Нестерова Н.А. Предпосылки разработки концепции синтеза системы управления деятельностью регионального центра // Модели управления в рыночной экономике (Сб. науч. тр.) Общ. ред. и предис. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. – Донецк: ДонНУ, 2002. – Спец. вып. – С. 60 – 64.

3. Нестерова Н.А. Логистический подход к управлению деятельности регионального центра информатизации // Новое в экономической кибернетике: (Сб. науч. ст.) / Под общ. ред. Лысенко Ю.Г.; Донецкий нац. ун-т. – Донецк: ДонНУ, 2002. – Вып. 2 (Моделирование в логистике). – С. 55 – 63.

4. Нестерова Н.А., Овечко Г.С. Системный анализ маркетинговых коммуникаций коалиционной системы // Новое в экономической кибернетике (Сб. науч. Ст.) / Под общ. ред. Лысенко Ю.Г.; Донецкий нац. ун-т. – Донецк: ДонНУ, 2002. – Вып. 3 (Моделирование коммуникационных процессов в маркетинге). – С.72-88. (Особистий внесок здобувача: визначення характеристик коаліційної системи, побудова системи зв’язків у коаліції).

5. Нестерова Н.А. Имитационная модель функционирования регионального центра // Модели управления в рыночной экономике (Сб. науч. тр.) / Общ. ред. и предис. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. – Донецк: ДонНУ, 2003. – Вып. 6 – С. 50-60.

6. Нестерова Н.А. Модели определения потребностей в услугах дискреционного ценра бизнеса //Вестник Восточноукраинского национального университета им. В.Даля – 2003 - №7(65) – С.165-178.

за матеріалами конференцій:

7. Нестерова Н.А. Коалиционный подход к управлению деятельностью регионального центра обучения // Тези доповідей VII Всеукраїнської науково-методичної конференції “Проблеми економічної кібернетики”, м. Запоріжжя, 11-13 вересня 2002 р. – С. 133-134.

8. Нестерова Н.А. Модель прогнозирования спроса на услуги предприятия рыночной инфраструктуры // Тези доповідей VIII Всеукраїнської науково-методичної конференції “Проблеми економічної кібернетики”, м. Алушта, 8-10 жовтня 2003 р. – С.101-102.

9. Нестерова Н.А., Овечко Г.С. Модели и методы управления деятельностью предприятий рыночной инфраструктуры // Материалы VII Международной научно-практической конференции “Наука і освіта 2004”, г.Днепропетровск, 10-24 февраля 2004. (Особистий внесок здобувача: характеристика методів та моделей управління діяльністю конкретного регіонального центра).

АНОТАЦІЯ

Нестерова Н.А. Синтез системи управління діяльністю підприємств ринкової інфраструктури. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2004 р.

У дисертаційній роботі здійснено постановку та вирішення актуальної задачі синтезу системи управління діяльністю регіональних центрів розвитку бізнесу.

На основі концепції організації діяльності підприємств ринкової інфраструктури регіону, яка базується на теорії життєздатних систем управління, сполучає принципи координації, коаліціонізму та підприємницької вигоди, синтезовано ефективну систему управління діяльністю регіонального центру на ринку ділових послуг, що проводить стратегію розвитку за рахунок диверсифікації діяльності.

Ключові слова: регіональний центр розвитку бізнесу, принципи коаліціонізму, ринок ділових послуг, стратегія розвитку, диверсифікація діяльності.

АННОТАЦИЯ

Нестерова Н.А. Синтез системы управления деятельностью предприятий. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2004 г.

В диссертационной работе осуществлено постановку и решение актуальной задачи синтеза системы управления деятельностью региональных центров развития бизнеса.

Анализ состояния предприятий рыночной инфраструктуры Украины позволил выявить недостаточный уровень развития инфраструктуры поддержки отечественного предпринимательства.

Задача создания цивилизованного рынка тесно связана с необходимостью развития таких форм поддержки малого и среднего предпринимательства, которые представлены региональными центрами развития бизнеса, представляющими широкий спектр деловых услуг и имеющими значительный потенциал роста.

В работе предложена методологическая концепция организации деятельности предприятий рыночной инфраструктуры, которая базируется на теории жизнеспособных систем управления. Теоретическое содержание концепции составляет идея организации жизнеспособной системы управления, ориентированной на развитие, которая реализует полный комплекс функций управления, выделенный на основе логистического подхода, а также воплощает идею коалиционного объединения предприятий – производителей деловых услуг, субъектов предпринимательской деятельности, генерирующих спрос, регионального центра, важнейшей функцией которого является координация взаимодействия участников коалиционной системы, а также органов регионального управления.

На основе концепции организации деятельности предприятий рыночной инфраструктуры региона синтезирована эффективная система управления деятельностью регионального центра на рынке деловых услуг, который проводит стратегию развития за счет диверсификационной деятельности.

В диссертационной работе представлены методические вопросы, определяющие процедуру выбора производителей деловых услуг, сравнения конкурирующих видов деятельности, расчета интегральной оценки эффективности работы регионального центра.

В работе представлена дескриптивная модель динамики спроса для прогнозирования будущего спроса на различные виды деловых услуг на основе оценок потенциала регионального рынка.

Развитие деятельности региональных центров предлагается осуществлять путем диверсификации. Разработаны схемы процесса принятия решений о диверсификации, логико-структурная модель проведения процедуры диверсификации деятельности. Оценивать последствия решений об открытии новых видов деятельности предлагается на основе определения показателей операционного левериджа.

Для обоснования эффективности работы коалиционной системы построена имитационная модель на основе метода системной динамики и доведена до программной реализации.

Ключевые слова: региональный центр развития бизнеса, принципы коалиционизма, рынок деловых услуг, стратегия развития, диверсификация деятельности.

SUMMARY

Nesterova N.A. Synthesis of infrastructure enterprise’s activity management system. - Manuscript.

Thesis on competition for the candidate degree of economic sciences on speciality 08.06.01 – Economics, organization and management of enterprises. Donetsk National University Ministry of Education and Science of Ukraine, Donetsk, 2004.

The thesis sets and resolves actual problem of synthesis the management system of regional business development centers’ activity.

On the basis of conception of regional market infrastructure enterprises activity organization that is based on viable management systems theory, aggregate principles of coordination, coalitions and entrepreneur gain was synthesized the effective management system of regional center activities at business services market that pursue the development strategy at the expense of diversification.

Key words: regional business development center, coalition principle, business services market, development strategy, activity diversification.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЕКОНОМІЧНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ РОЗВИТКУ СЕРЕДНЬОГО КЛАСУ - Автореферат - 25 Стр.
ЦИРКАДНА ДИНАМІКА СТРУКТУРНИХ ЗМІН ГІПОТАЛАМО-ГІПОФІЗАРНО-ГОНАДНОЇ СИСТЕМИ ТА ЕПІФІЗА ПТАХІВ ПІСЛЯ ВВЕДЕННЯ МЕЛАТОНІНУ ТА БЛОКАТОРІВ ДОФАМІНОВИХ РЕЦЕПТОРІВ - Автореферат - 23 Стр.
ІНДИВІДУАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ КОГНІТИВНО-СТИЛЬОВИХ ХАРАКТЕРИСТИК НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТІВ - Автореферат - 29 Стр.
ПОШУК ЗАСОБІВ ПРОФІЛАКТИКИ ГІПОКСІЇ ЗАМКНУТОГО ПРОСТОРУ - Автореферат - 28 Стр.
СПАДКОВИЙ ФАКТОР І БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПУХЛИННОГО РОСТУ У ХВОРИХ НА РАК ЯЄЧНИКА - Автореферат - 28 Стр.
ГУМАНІСТИЧНО-ЗОРІЄНТОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ НАВЧАННЯ дисциплін ПРИРОДНИЧОГО Циклу В загальноосвітнІЙ школІ (кінець ХХ – початок ХХІ століття) - Автореферат - 29 Стр.
ЗАДАЧІ МАРШРУТИЗАЦІЇ В ГІБРИДНІЙ МЕРЕЖІ ПЕРЕДАЧІ ДАНИХ ЄДИНОЇ СУПУТНИКОВОЇ СИСТЕМИ ПЕРЕДАЧІ ІНФОРМАЦІЇ УКРАЇНИ - Автореферат - 23 Стр.