У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Національний університет внутрішніх справ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

ОВЧАРЕНКО ІГОР МИКОЛАЙОВИЧ

УДК 340. 130

ЗАКОНИ У СИСТЕМІ ДЖЕРЕЛ (ФОРМ) ПРАВА

ТА ЇХ КЛАСИФІКАЦІЯ

Спеціальність 12.00.01. — теорія та історія

держави і права; історія політичних

і правових вчень

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Харків – 2004

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Національному університеті внутрішніх справ МВС України.

Науковий керівник: доктор юридичних наук, професор

Скакун Ольга Федорівна,

Національний університет внутрішніх

справ, професор кафедри теорії та історії

держави і права

Офіційні опоненти: доктор юридичних наук, професор

Мурашин Олександр Геннадійович,

Національна академія внутрішніх справ України, професор кафедри теорії та історії держави і права.

кандидат юридичних наук, доцент

Бенедик Іван Васильович,

Інститут підготовки кадрів для органів прокуратури України при Національній юридичній академії України ім. Ярослава Мудрого, директор.

Провідна установа: Одеська національна юридична академія України, кафедра теорії держави і права, Міністерство освіти і науки України, м.Одеса.

Захист відбудеться “27” лютого 2004 року о 10. 00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.700.03 Національного університету внутрішніх справ за адресою: 61080, м. Харків, пр. 50-річчя СРСР, 27.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного університету внутрішніх справ за адресою: 61080, м. Харків, пр. 50-річчя СРСР, 27.

Автореферат розісланий “27” січня 2004 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.Є. Кириченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження визначається потребою в удосконаленні законодавчої бази для демократичної трансформації українського суспільства і необхідністю створення оптимальної моделі закону як основного елемента правової реформи.

Незважаючи на існування значної кількості наукових робіт, присвячених окремим аспектам теорії закону, проблема комплексного теоретичного вивчення закону та його співвідношення з іншими формами (джерелами) права за умов існування України як незалежної держави ще не ставилася. Брак такого дослідження позначається на ефективності досягнення в Україні мети законодавчої влади – врегулюванні суспільних відносин на рівні правового закону.

Дотепер існують значні розбіжності між практикою демократичних перетворень та їх юридичною базою: очікують на законодавче закріплення зміни у сфері економіки, фінансів, земельних відносин; потребують коригування чинні базові закони, що за багатьма параметрами виявилися неякісними, набувають актуальності проблеми легальної відповідальності законодавця за якість прийнятого закону. Неузгодженість, суперечливість, численні зміни і доповнення призводять до неефективності закону, підривають принцип його верховенства, що суперечить закріпленим в Конституції України принципам пріоритету прав людини і верховенства права, оскільки навіть Конституція і чинні нормативно-правові акти не дають поняття про правовий закон і принципи його верховенства.

Комплексне дослідження теорії закону, включаючи науковий пошук сутності такого складного явища правової дійсності, як форма права, дає можливість суттєво підвищити авторитет закону. Вирішити цю проблему неможливо без подолання суперечностей, пов’язаних із тлумаченням терміна "форма (джерело) права" та недостатньою визначеністю ролі кожної окремої форми права в правовій системі суспільства. Багатогранність терміна "форма (джерело) права" та наявність різноманітних наукових підходів до визначення співвідношень закону з іншими формами права зумовлюють необхідність аналізу різних соціальних аспектів цього правового феномену. Такий аналіз розкриває перспективи теоретико-методологічного осмислення "живучості" у модифікованому вигляді всіх історичних форм права, виявлення шляхів їх утілення в різних національних правових системах і визначення закономірностей використання в залежності від конкретних історичних умов розвитку суспільства.

Пропоноване дослідження пов’язане з аналізом принципів класифікації законів, оскільки Конституція України обмежується короткою вказівкою на правові акти, прийняті різними органами держави, покладаючи їх подальшу стратифікацію на закон "Про нормативно-правові акти”, що дотепер лишається проектом. Однак строкате розмаїття як конституційних, так і звичайних законів вимагає визначення їх правової природи і юридичної чинності. Здійснення чіткої класифікації видів законів, виконане за коректними критеріями, дає змогу суттєво полегшити практику законотворчості в Україні, наблизити її до класичного варіанта створення законів.

Комплексне дослідження теорії закону дозволяє висунути науково обґрунтовані вимоги до законів, що розробляються. Ці вимоги, укладені з урахуванням актуальних потреб практики законотворення і правозастосування, мають на меті забезпечити ефективність законів у реальному регулюванні суспільних відносин та сприяти підвищенню правової культури суспільства через підвищення якості законів і досягнення їх відповідності праву.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами здійснюється у відповідності до "Тематики пріоритетних напрямків дисертаційних досліджень на період 2002-2005 рр." (п.1.22), затвердженої наказом МВС України № 635 від 30 червня 2002р., та згідно з "Головними напрямками наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ на 2001-2005 роки" (п.1.3), затвердженими Вченою Радою НУВС 23 березня 2001 р.

Мета дослідження полягає в теоретичному обґрунтуванні закону як найбільш авторитетної форми серед основних форм (джерел) права, диференціюванні законів незалежної України за певними класифікаційними ознаками та встановленні вимог, яким мають відповідати закони в умовах побудови демократичної правової соціальної держави.

Реалізація поставленої мети зумовила необхідність вирішення таких завдань:

- простежити виникнення та зміну уявлень людства про закон та інші формальні джерела права;

- розглянути розвиток наукових підходів до визначення категорії "закон" у вітчизняній юридичній літературі;

- охарактеризувати поняття і ознаки закону, відповідно до чинного законодавства та перспектив його розвитку;

- проаналізувати співвідношення понять форми та джерела права;

- визначити місце закону серед основних юридичних джерел права (судового прецеденту, правового звичаю та нормативно-правового договору), виявити позитивні та негативні ознаки кожного з джерел;

- укласти систему вимог до закону як до досконалої форми права;

- запропонувати класифікацію законів України за різними критеріями;

- проаналізувати та дати характеристику конституційним та звичайним законам України на підставі чинного законодавства та вивчення досвіду зарубіжних країн;

- розкрити поняття, ознаки та функції модельних законів в умовах уніфікації та гармонізації національних законодавств.

Об'єктом дослідження в роботі є закон у системі формальних джерел права.

Предмет дослідження – закономірності становлення та сучасного функціонування закону серед інших форм (джерел) права, види та класифікаційні ознаки законів України, критерії якості законів, що забезпечують його наступність, стабільність, ефективність.

Методологічна основа дисертації ґрунтується на комплексі сучасних методів дослідження. Це загальнонаукові методи: метод філософської діалектики, що дозволив визначити динаміку взаємної залежності законів держави; метод синергетики – з’ясувати неоднолінійність еволюції законодавства та механізмів його становлення; системний підхід – встановити систему формальних джерел права; метод структуралізму – виявити об’єктивно-суб’єктивну природу закону. З конкретних наукових методів теорії держави та права використовується формально-логічний метод, за допомогою якого сформульовані поняття і визначені властивості закону та інших джерел (форм) права; порівняльно-правовий метод, що необхідний для з’ясування загального та особливого в законі, правовому звичаї, судовому прецеденті, нормативному договорі, а також для зіставлення принципів їх реалізації в різних правових системах; метод герменевтики, що дав змогу конкретизувати значення використаних термінів та здійснити аксіологічний підхід до з’ясування причин неефективності законів та розробити пропозиції щодо покращення їх якості. Також використовуються історичний, соціологічний, статистичний та інші методи.

Теоретичною основою дослідження стали фундаментальні праці з проблем вивчення закону як джерела і форми права вітчизняних дореволюційних (М.Коркунов, Є.Спекторський, Г.Шершеневич та інші), радянських і сучасних вчених (Н.Александров, С.Алексєєв, В.Баранов, С.Бошно, С.Братусь, П.Євграфов, О.Зайчук, А.Заєць, С.Зівса, В.Іванова, С.Кечекьян, Д.Керімов, М.Козюбра, Р.Лівшиць, М.Марченко, А.Міцкевич, О.Мурашин, В.Нерсесянц, І.Новицький, В.Опришко, А.Піголкін, С.Полєніна, П.Рабинович, І.Самощенко, Л.Сюкияйнен, Ю.Тихомиров, М.Цвік, А.Шебанов та інші), а також зарубіжних авторів (Ж.-Л.Бержель, Г.Дж.Берман, Р.Давид, Х.Кетц, К.Цвайгерт), роботи з проблем класифікації законів видатних вчених (С.Алексєєв, М.Малєін, А.Міцкевич, С.Полєніна, Ю.Тихомиров та інші) і молодих науковців (А.Грищенко, Г.Дутка, Є.Євграфова, О.Лисенкова та інші).

Емпіричною базою дисертації є Конституція і чинне законодавство України, модельні закони країн СНД, нормативно-правові акти з історії України та зарубіжних країн, міжнародно-правові акти.

Наукова новизна одержаних результатів визначається тим, що дисертація є першим у незалежній Україні монографічним комплексним дослідженням закону як форми права. У роботі вперше послідовно й системно визначено місце і роль закону серед інших формальних джерел права, сформульовано вимоги до якості закону, виявлено основні ознаки ієрархічної системи законів України, класифіковано їх види, проаналізовано природу модельного закону та його значення для гармонізації національного законодавства. Зокрема:

- виявлені різні підходи до поняття закону в правових системах світу в різні епохи, встановлені історичні етапи інтелектуального і формального набуття законом ознак досконалої форми права в континентальній Європі (Аристотель, Фома Аквінський, Цицерон, Гроцій, Локк, Монтеск'є, Кант, Остін, Кельзен, Паунд, Месснер, Харт та ін.);

- на підставі аналізу досягнень вітчизняної науки, відносно природи закону, встановлені основні закономірності розвитку категорії “закон” за певними періодами (1917 р. – середина 50-х рр. ХХ ст.; кінець 50-х – 1985 р. ХХ ст.; 1985 р. – наші часи) щодо успадкування їх сучасною теоретико-правовою наукою для реального утвердження принципу верховенства права, який передбачає верховенство Конституції, міжнародних принципів і норм в галузі прав людини, прийняття правових законів;

- уточнені та розвинені дефініції "закон", "законодавство", "законодавчі акти", "верховенство закону", джерело права", "форма права", "нормативно-правовий договір", "конституція", "Конституція України", "конституційний закон", "модельний закон", "реформувальні закони", "названі (органічні) закони", "звичайні закони", "загальні закони", "спеціальні закони", "спеціалізовані закони";

- обґрунтовані пріоритетності закону над іншими формами права і визначені тенденції зростання ролі судового прецеденту і нормативно-правового договору в Україні як субсидіарних форм права, які особливого значення набувають у процесі нейтралізації або заблокування дії неправових законів;

- конкретизовані уявлення про досконалість закону, що виявляється через його якість, втілену у формі (нормативно-правовий акт) і змісті закону (норми права як регулятори суспільних відносин) з урахуванням системи зовнішніх факторів, які знаходяться за межами їх змісту;

- розроблена наукова класифікація системи законів України, які розподілено на підсистеми: основні (конституція, конституційні - "названі", або органічні та "реформувальні”) і звичайні закони;

- уточнено поділ законів в залежності від функціонального призначення на: закони, що регулюють певну сферу суспільних відносин, та закони, що закріплюють певну процедуру введення в дію іншого закону чи ратифікації міжнародних актів;

- запропонована класифікація звичайних законів на: а) такі, що матеріалізують зміст волі законодавця: загальні – закони, що регламентують визначену сферу суспільних відносин і поширюються на все населення (кодифіковані і некодифіковані, поточні); спеціальні – закони, що регламентують обмежену (спеціальну) сферу суспільних відносин і поширюються на частину населення, окрему сферу життя чи вид діяльності; б) такі, що матеріалізують форму закону або міжнародного публічного договору: спеціалізовані – закони, регулятивна природа яких обмежена введенням в дію інших законів і нормативно-правових договорів;

- уточнена і розвинена класифікація спеціальних законів за змістом (що регламентують обмежену сферу суспільних відносин та поширюються на частину населення, окрему сферу життя або вид діяльності) на види: статусні; тематичні; проблемно-ситуаційні; програмні, а також “реформувальні”;

- вперше дається визначення спеціалізованих законів як оперативно-забезпечувальних, що у свою чергу поділяються за об’єктом дії на: закони про введення в дію законів та закони про ратифікацію міжнародних договорів;

- запропонована і обґрунтована класифікація кодексів за ступенем модернізації (актуалізації) вміщених в них нормативних приписань: новаційні і традиційні;

- запропоновано закріпити в Законі України "Про регламент Верховної Ради України" положення про обов'язкове прийняття кодифікованих законів кваліфікованою більшістю депутатського корпусу парламенту та введення їх у дію спеціалізованими (забезпечувальними) законами, так само, як і конституційних законів ("реформувальних" та "названих" /органічних/);

- поглиблено класифікацію видів модельних законів за сферою діяльності, за обсягом викладених в них рекомендацій тощо;

- обґрунтована доцільність використання вітчизняним законодавцем міждержавного модельного закону (модельного закону співтовариств, членом яких є Україна) тільки у разі, якщо він не суперечить національним правовим цінностям і не деформує національну правову культуру.

Практичне значення одержаних результатів пов’язане із: доповненням загальної теорії закону; збагаченням знань про сутність, зміст та соціальну цінність закону; визначенням місця закону серед інших основних формальних джерел права; класифікуванням законів за різними критеріями; формуванням системи вимог до закону, необхідної для забезпечення якості його змісту та ефективності його реалізації; визначенням ролі модельного закону в зближенні національних законодавств. Висновки й рекомендації, що містяться у дисертації, можуть бути використані вченими, законодавцями, практикуючими юристами в процесі вдосконалення якості законів, їх гармонізації з законами співтовариств, членом яких є Україна, у підвищенні ефективності правозастосувальної діяльності. Теоретичні положення дисертації можуть бути використані в навчальному процесі під час викладання курсів теорії держави та права, інших галузевих навчальних дисциплін, спецкурсу "теорія закону", а також при удосконаленні наукових, науково-методичних та інших навчальних видань.

Апробація результатів дисертації відбувалася під час її виконання й обговорення на кафедрі теорії та історії держави і права Національного університету внутрішніх справ МВС України. Основні положення дисертації доповідалися на: Міжнародній науково-практичній конференції "Систематизація законодавства в Україні: проблеми теорії і практики" (Інститут законодавства Верховної Ради України, 6 – 7 жовтня 1999р., м. Київ); Міжнародній науково-практичній конференції “Актуальні проблеми державного управління та місцевого самоврядування” в Гуманітарному університеті “Запорізький інститут державного і муніципального управління” (15-16 листопада 2001 р., м. Запоріжжя); традиційному семінарі істориків держави і права "Джерелознавчі проблеми історико-юридичних досліджень" (Національний університет внутрішніх справ, 12 – 13 червня 1998 р., м. Харків); конференціях молодих вчених Національного університету внутрішніх справ МВС України (1998 – 2003 рр.).

Окремі результати дослідження були використані автором у навчальному процесі при проведенні занять з теорії держави і права та під час керівництва науково-дослідною роботою курсантів та слухачів Національного університету внутрішніх справ МВС України, а також при укладанні методичних вказівок щодо організації науково-дослідної роботи курсантів та слухачів.

Публікації. За темою дослідження опубліковано шість робіт (три з них – у фахових виданнях).

Структура й обсяг дисертації. Робота складається зі вступу, трьох розділів та висновків (200 сторінок тексту). Список використаних джерел містить 290 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність дослідження, визначено його об’єкт, предмет, мету і завдання, наукову новизну, теоретичне і практичне значення одержаних результатів, методологічну основу, теоретичну, нормативну і джерельну базу, надано відомості про апробацію результатів дослідження.

Розділ I "Теоретико-методологічні підходи до категорії "закон" – складається з двох підрозділів.

У підрозділі 1.1. “Основні віхи у розвитку уявлень людства про закон” висвітлено особливості формування закону в романо-германській правовій сім’ї, до якої належить Україна, з’ясовано об’єктивні причини переваг закону серед інших джерел (форм) права та тенденції подальшого зростання його пріоритетності. Простежено поетапне зростання знань про закон та їх відображення в законодавчій практиці, встановлено характер використання надбань минулого в сучасному, визначено теоретико-методологічні підходи до поняття “закон” у хронологічному вимірі та їх зв’язок з національно-історичними, соціокультурними, геополітичними чинниками.

У підрозділі 1.2. “Поняття “закону” у вітчизняній юридичній науці” простежено еволюцію категорії "закон" у вітчизняній юридичній думці. З урахуванням тенденцій розвитку суспільних відносин і національного законодавства, запропоновано таку дефініцію: закон – нормативно-правовий акт вищого представницького органу державної влади або самого народу, який регулює найбільш важливі суспільні відносини шляхом встановлення загальнообов’язкових правил (норм), що приймається із додержанням законодавчої процедури та має вищу юридичну силу. Найважливіші ознаки закону: нормативно-правовий акт за змістом; конкретний законодавчий акт, який відрізняється від підзаконних актів за ознакою виключності суб’єкта законодавчої процедури; приймається вищим представницьким органом країни або громадянським суспільством (безпосередньо народом) у порядку референдуму; має вищу юридичну силу в системі нормативно-правових актів та загальнообов’язковість; містить у собі, як правило, первинні норми права; встановлює права та обов’язки громадян у відповідності до загальновизнаних цінностей людства; характеризується формальною визначеністю; приймається у суворій відповідності до конституції та раніше прийнятих законів; не потребує додаткового затвердження; може бути змінений тільки законом та перевірений на відповідність Конституції тільки Конституційним Судом України.

Розділ II "Закон у системі форм права" складається з трьох підрозділів.

У підрозділі 2.1. “Поняття форми (джерела) права” узагальнено різноманітні підходи вітчизняних вчених до проблеми співвідношення форми та джерела права й обґрунтовано висновки, згідно з якими закон – це прояв права, форма його життєдіяльності, його формальне джерело, а форма права – набір певних засобів фіксування норм, які вже встановлені джерелом права. Визнано правомірність різних підходів до розуміння багатогранного поняття форма (джерело) права (матеріальний – економічні, соціальні умови життя населення, які зумовлюють державну владу та виступають як правоутворювальна сила суспільства; ідеологічний – сукупність ідей, теорії, концепції, правосвідомість, правове мислення; формальний – спосіб, яким державна влада надає правилу поведінки загальнообов’язкової сили, підносить у закон волю владних політичних сил; ретроспективний /історичний/ – спосіб пізнання історичних пам’ятників права, даних археології та ін.) і запропоновано дефініцію: форма права – спосіб виразу міри охоронюваного державою права. Будучи формою життя і мірою охоронюваного державою права, закони наділяють правові норми, що сформувалися в суспільстві, формальною визначеністю і загальністю – незалежно від того, наскільки вирішальним був вплив державного регулювання.

У підрозділі 2.2. “Співвідношення закону з іншими формами (джерелами) права” порівнюється роль і функції закону та інших форм (джерел) права: судового прецеденту, нормативно-правового договору, правового звичаю. Визначено важливе суспільне значення судового прецеденту, що в Україні реалізується через такий механізм: прийняття судового рішення – апробація рішення вищими судовими органами України (якщо рішення приймалося іншим судом) – опублікування рішення – застосування його іншими судами. Зростання ролі прецеденту обумовлене універсальністю закону і потребою додаткової конкретизації його положень, що підтверджено дискусією про правову природу рішень Конституційного Суду України. У дисертації обстоюється позиція, за якою рішення Конституційного Суду про відповідність законів держави, правових актів Верховної Ради, актів Президента України і Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради АР Крим чи їх окремих положень Конституції України є актами тлумачення, які можна вважати специфічними судовими прецедентами (прецедентами тлумачення), а не актами законодавчого характеру. У цих рішеннях виявляються законотворчі, а не законодавчі можливості органу конституційної юрисдикції, оскільки тільки Верховна Рада може надати рішенню (прецеденту тлумачення) Конституційного Суду законодавчого значення. Це дає підстави вважати, що в Україні потрібно легалізувати судовий прецедент як джерело (форму) права. До цього спонукає й те, що з прийняттям Закону "Про ратифікацію Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод 1950 року" Україна визнала юрисдикцію Європейського Суду з прав людини, рішення якого (у мотивувальній частині) є прецедентами, що повинні використовуватися в національній судовій практиці.

Дослідження ролі і місця звичаю в його співвідношенні з законом призводить до висновку, що звичай стає правовим: 1) у результаті санкції держави, коли норма-звичай включається в законодавчий акт – у цьому випадку відбувається його легалізація (узаконення), що властиво для романо-германської і звичаєво-общинної сім'ї (типу) правових систем; 2) унаслідок визнання його таким, що захищається судом, коли звичай є підставою для вирішення спору – в цьому випадку відбувається його легітимація, він існує не в законі, а в судовому або адміністративному рішенні, що характерно для англо-американської сім'ї (типу) правових систем. Водночас в дисертації наголошується, що у випадку санкціонування норми-звичаю відбувається легалізація не шляхом формулювання державою нової правової норми (у такому випадку норма-звичай виступає лише як мотив для створення такої норми), а через дозвіл, згоду на дію, державне “благословення” чи офіційне визнання норми-звичаю. Таке санкціонування, посилання на норму-звичай в нормативно-правовому акті перетворює цю соціальну норму в юридичну та вимагає, щоб компетентні державні органи вирішували справи на основі санкціонованого звичаю, а не на основі інших первинних норм, що містяться в нормативно-правових актах держави. Визначення ознак подібності й відмінності між законом і правовим звичаєм дає підстави для висновку, що в Україні правовий звичай як формальне джерело права має допоміжний характер і не може ставитися в рівень із законом.

На відміну від правового звичаю, роль правового договору у співвідношенні з законом в Україні зростає. Дослідження дає підстави вважати, що нормативно-правовий договір стане однією з важливих та перспективних (після закону) юридичних форм права.

До певних теоретико-правових пошуків проблеми нормативно-правового договору як форми права автора спонукала відсутність фундаментальних досліджень у цій галузі, а також перспектива виникнення стабільних договірних відносин, що обумовлена конституційним закріпленням (ч.2 ст.5 Конституції України) двох рівнів публічної влади – держави і самоврядування. На науковий розсуд у роботі виноситься дефініція нормативно-правового договору: забезпечений державою договірний правовий акт, що встановлює за взаємною згодою сторін формально-обов’язкові правила поведінки (норми права) загального характеру, які є підставою для видання правових актів, здійснення інших юридично значущих дій.

Враховуючи специфіку розвитку правової системи України, автор репрезентує класифікацію форм права (на підставі пріоритетності використання, а не законодавчого проголошення) у такому вигляді: первинні – нормативно-правові акти (перш за все закони); вторинні – нормативно-правові договори, правові звичаї, судові прецеденти. Це, однак, не означає, що міжнародно-правові договори та внутрішньодержавні договори між вищими органами влади (наприклад, Конституційний Договір між Президентом України і Верховною Радою України) займають другорядне місце. Міжнародно-правові договори є пріоритетними перед національними законами, а внутрішньодержавні договори конституційного характеру дорівнюють конституції, що проектується, і існують до моменту її прийняття.

У підрозділі 2.3. “Вимоги до закону як до досконалої форми права” аналізуються вимоги, дотримання яких дозволяє кваліфікувати закон як досконалу форму права. Встановлюється зв’язок понять "досконалість", "якість", “оптимальність”, що дозволяє розглядати якість закону як оптимальний варіант правового регулювання, що є актом прямої дії і який не потребує конкретизації його положень підзаконними актами.

Розглядаються різні підходи до проблеми якості закону, виділяється головний фактор якості – закон повинен бути правовим, тобто відповідати невід'ємним, невідчужуваним правам людини як безпосередньо діючому праву. Наголошується, що закон як джерело правового регулювання вищої форми, має спиратися на гармонійне поєднання всіх інших джерел права, між якими існують складні зв'язки взаємодоповнюваності.

Відзначаючи низьку якість та ефективність законів України, автор узагальнює конкретні вимоги, що обумовлюють якість закону, як от: закон повинен відповідати концепції, його зміст та форма мають бути науково обґрунтованими; підзаконні акти не можуть підміняти закони; законодавець має виявляти та враховувати законоутворювальні інтереси, виражати згоду всіх соціальних верств суспільства, їх толерантність; у процесі розробки законопроектів потрібно вміло використовувати юридичні засоби-інструменти з метою встановлення на нормативному, модельному рівні прав, обов'язків, заборон, санкцій, заохочень та ін., тобто важливо інструментально-технологічно забезпечувати проголошені цілі законів; кількість законів, що приймається, повинна бути науково обґрунтованою; упорядкування законодавства має відбуватися не тільки шляхом видання нових законів, а й внесенням необхідних змін у чинні закони; підготовка та прийняття законів повинна здійснюватися за принципом "юридичної домінанти" в системі нормативних актів — із дотриманням їх ієрархії, яку утворюють формальні моменти (форма, а не зміст) тощо.

Розділ III "Класифікація законів України" складається з трьох підрозділів, у яких на доктринальному рівні пропонується класифікація усіх законів України за багатоманітністю підстав.

У підрозділі 3.1. “Критерії класифікації законів. Види конституційних законів” констатується той факт, що з двох офіційних (юридичних) способів закріплення переліку основних нормативно-правових актів та їх видів – в конституції та в законах про нормативно-правові акти – в Україні існує перший (дотепер Закон "Про нормативно-правові акти України" не прийнятий парламентом країни, оскільки без внесення певних змін до Конституції України його прийняття унеможливлене).

Аналіз світового та вітчизняного досвіду в галузі інтеграції законів (об'єднання однорідних законів у окремі блоки) дає можливість провести диференціацію їх за юридичною силою (що є однією із значущих підстав класифікації) і водночас згрупувати закони за предметом, колом суспільних відносин, які ними регламентуються.

Позиція автора щодо неможливості ототожнення конституцій та конституційних законів зумовлює висновок про те, що система законів України за юридичною силою поділяється на підсистеми: Конституція України; конституційні закони; звичайні закони. Спростовується існуюче в науковій юридичній літературі віднесення конституції до конституційних законів, визначаються негативні наслідки такого підходу, як для теорії закону (відбувається зведення нанівець особливого місця конституції у структурі національного законодавства), так і для практики правового регулювання (веде до суттєвих ускладнень в діяльності Конституційного Суду України щодо нагляду за відповідністю усіх нормативних актів нормам Конституції України). Акцентується увага на особливій ролі конституцій, пропонується узагальнююче поняття терміну "конституція", на основі якого можна визначати дефініцію конституції конкретної держави з наголосом на її специфіці, зокрема Конституції України.

Системно-структурний та герменевтичний розгляд норм Конституції України та норм Регламенту Верховної Ради України дає підстави стверджувати, що в Україні існують (за відсутності спеціального визначення відповідного терміна) конституційні закони двох видів: закони, які вносять зміни та доповнення в Основний Закон (реформувальні); закони, які названі в Конституції України і які органічно розвивають та конкретизують її суттєві положення (названі або органічні). Пропонується визначення конституційного закону як законодавчого акту, що походить від конституції, має на меті конкретизацію названих конституційних положень шляхом регулювання найважливіших суспільних відносин або внесення до неї (конституції) змін, приймається із дотриманням особливої ускладненої процедури кваліфікованою більшістю голосів та має стосовно інших нормативних актів, крім конституції, вищу юридичну силу. Диференціація вищих законів держави на конституцію і конституційні закони, припускає їх спільність — виникнення в результаті процесу конституцієдавства. Конституція і конституційні закони утворюють конституцієдавчу підсистему правової системи.

У підрозділі 3.2. “Основні види звичайних законів” дається визначення поняття звичайних законів: це є акти поточного законодавства, які присвячені регулюванню найважливіших сфер суспільних відносин, прийняті парламентом країни або народом у порядку референдуму відповідно до конституції і конституційних законів і мають вищу юридичну чинність стосовно підзаконних актів. Визначаються основні риси та види звичайних законів. Особлива увага звертається на правову природу Конституції АР Крим; на основі аналізу чинного законодавства вноситься пропозиція вважати Конституцію АР Крим кодифікованим статутним законом, що займає певне місце в ієрархічній системі національного законодавства, і не є тотожним конституції суб'єкта федерації, якщо здійснювати їх порівняння.

Класифікація звичайних законів проводиться на підставі, насамперед, поділу цих актів у залежності від форми та ступеня концентрації нормативних приписів (кодифіковані та некодифіковані, поточні). Розглядаючи сучасну законотворчу практику, автор підкреслює той факт, що кодифіковані закони (кодекси, Основи законодавства), хоча й відносяться за юридичною силою до звичайних законів, але за своїм значенням для розвитку національної системи законодавства повинні підпорядковуватися тільки Конституції та конституційним законам України, і процедура прийняття кодифікованих законів потребує уточнення (кваліфікована більшість голосів).

З метою подолання існуючої в національному законодавстві безсистемності та встановлення стабільності в законодавчій діяльності автор репрезентує власну узагальнену класифікацію некодифікованих законів. Підставою для такої класифікації є поділ звичайних законів у залежності від функціонального призначення норм права, які складають зміст відповідних законів, а саме: 1) закони, що регулюють певну сферу суспільних відносин (матеріалізують зміст волі законодавця); 2) закони, що закріплюють певну процедуру введення у дію іншого закону та ратифікують міжнародні акти (матеріалізують форму закону та міжнародного договору). Для повноти розкриття класифікації першої групи законів автор пропонує розділити їх за сферою дії на: 1) загальні, що регулюють певну сферу суспільних відносин та поширюються на все населення (кодифіковані та некодифіковані, поточні); 2) спеціальні, що регламентують обмежену сферу суспільних відносин та поширюються на частину населення, окрему сферу життя або вид діяльності. Серед останніх в дисертації виділено такі: статутні, тематичні, проблемно-ситуаційні, реформувальні, орієнтаційні (установчі і програмні). До другої групи законів (матеріалізують форму) віднесені спеціалізовані (особливі) закони, які названі автором оперативно-забезпечувальними (або забезпечувальними). На відміну від звичайних законів, вони не містять норм права, які призначені для регулювання суспільних відносин. Їх зміст складають норми (частіше – норма), роль яких полягає в оперативному підтвердженні міжнародних договорів чи введенні в дію законів. Крім того, вони не існують самостійно – їх поява залежить від тих законів, які матеріалізують зміст волі законодавця (або волі учасників міждержавних договорів).

Підрозділ 3.3. “Модельний закон як важливий інструмент зближення національних законодавств” присвячений визначенню місця модельного закону в запропонованій класифікації законів. З цією метою дається узагальнювальна теоретико-правова характеристика модельного закону, розкривається його поняття, види, робиться спроба визначити раціональність його застосування (використання) в Україні.

Пропонуються дефініції загального модельного закону, внутрішньодержавного (у федераціях) і міждержавного модельних законів; підкреслюється, що на відміну від закону держави, обов'язкового для її громадян, міждержавний модельний закон розробляється, як правило, міжнародними організаціями, які не вправі нав'язувати його державі.

Аналізується ряд модельних законів СНД (кримінально-виконавчий, кримінальний, цивільний), визначаються позитивні моменти та недоліки їх створення, узагальнюються рекомендації щодо якості їх розробки. Зазначено, що закони, у тексті яких вказується, що вони розроблені на основі відповідного модельного акта, повинні застосовуватися і тлумачитися як акти національного законодавства для забезпечення однакового режиму регулювання в певній сфері суспільних відносин. При їх тлумаченні поряд з іншими обставинами, повинні братися до уваги положення першооснови (тексту модельного акта). Посилання на модельний закон, на основі якого розроблений акт національного законодавства, є легальною підставою для правозастосування (якщо національний закон не має істотних відхилень від модельної основи).

Із висновків, що зроблено в дисертації, найбільш загальними і важливими, на думку автора, є такі:

Усі держави світу у сфері правового регулювання, в тій чи іншій мірі, використовували закон, звичай, прецедент. Закон з давніх часів став пріоритетною формою романо-германського права. У наш час зростає його роль в англо-американській, змішаній та традиційно-общинній сім'ях правових систем.

Закон як міра охоронюваного державою права є найбільш ефективним виразником права та його досконалою формою. Судовий прецедент, як і нормативно-правовий договір, дають менше можливостей для врахування думки громадськості, що, однак, не заважає прояву тенденції до зростання їх ролі як субсидіарних джерел (форм) права.

Пріоритетна роль закону забезпечена його досконалістю, досягти якої можна у разі дотримання конкретних вимог до закону як до форми (джерела) права (нормативно-правового акту), так і до норм права, що утворюють зміст закону (регуляторів суспільних відносин). Головною вимогою до якості закону є його відповідність праву, невідчужуваним правам людини, що в основному зафіксовані в міжнародно-правових документах ООН, в принципах і нормах міжнародного права, в конституціях і конституційних законах цивілізованих держав.

Особлива роль закону обумовлена тим, що при його створенні можливе найбільш повне та точне урахування й закріплення усвідомлених суспільством потреб, які є морально виправданими. Приписи закону повинні мати точного соціального адресата: якщо закон не виконує своєї функції з упорядкування соціальних конфліктів і закріплення нормативно-правової моделі їх вирішення, не відповідає моральним принципам, він позбавлений потенційних можливостей ефективної реалізації. На перший план тут виходить діалектика взаємозв’язків юридичної форми та її матеріального змісту – суспільних відносин та моральних потреб, які формують право. Закон як результат прояву влади в державі не є силою, що створює право, а виступає формою, в якій право знаходить свій зовнішній прояв. Пріоритетність правового закону серед інших форм (джерел) права і в системі нормативно-правових актів дає можливість реалізувати принцип верховенства права.

Конкретизовано класифікацію звичайних законів на види за юридичною чинністю: кодифіковані і некодифіковані (поточні); поточних законів за часом дії на: постійні, тимчасові, надзвичайні. Аналіз звичайних законів дозволив виділити серед законів, що матеріалізують зміст волі законодавця, – загальні (кодифіковані і некодифіковані, поточні) та спеціальні; серед законів, що матеріалізують форму закону або міжнародного публічного договору — спеціалізовані. Визначено спеціальні закони за змістом: статусні, тематичні, проблемно-ситуаційні, орієнтаційні (установчі і програмні) та реформувальні. Проведено класифікацію спеціалізованих законів за об'єктом дії на: закони про введення в дію (скасування) законів і закони про ратифікацію міжнародних договорів; запропоновано називати їх оперативно-забезпечувальними або забезпечувальними законами.

Сформульовано ряд пропозицій, в тому числі – закріпити в Законі України "Про нормативно-правові акти України" ієрархічну субординацію усіх законодавчих актів і внести відповідні зміни до Конституції України.

За темою дисертації опубліковані такі роботи:

1.

Овчаренко І.М. Роль закону на етапі створення сучасної держави // Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях моло-дих учених. Вип. 1: Матеріали наукової конференції молодих учених Університету внутрішніх справ. – Харків: УВС, 1996. – С. 10-12.

2.

Овчаренко І.М. Місце конституційних законів у системі за-конодавства України // Вісник Запорізького юридичного інституту, 1999. – №4. – С. 46-51.

3.

Овчаренко І.М. Лобізм – реальність сучасного процесу за-конотворення // Вісник Університету внутрішніх справ, 1999. – Вип. 7. – Ч. 3. – С. 55-58.

4.

Овчаренко І.М. Шляхи розвитку кодифікаційного законо-давства в Україні // Систематизація законодавства в Україні: проблеми теорії і практики. Матеріали міжнародної науково-практичної конфе-ренції. – К.: Інститут законодавства Верховної Ради України, 1999. – С. 182-183.

5.

Скакун О.Ф., Овчаренко І.М. Місце актів місцевого самоврядування в системі нормативно-правових актів громадянського суспільства і держави // Держава і регіони. Науково-виробничий жур-нал. Серія “Право”. Гуманітарний університет “Запорізький інститут державного та муніципального управління”, 2001. – №3. – С. 47-52.

6.

Скакун О.Ф., Овчаренко І.М. Модельний закон як фактор гармонізації національних законодавств // Вісник Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна: ІІ Політологічні читання “Глобалізація світу та вибір моделі розвитку сучасної України”, Питання політології. – Х., 2003. – № 592. – С. 249-258.

АНОТАЦІЇ

Овчаренко І.М. Закони у системі джерел (форм) права та їх класифікація. — Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.01 – теорія та історія держави і права; історія політичних і правових вчень. – Національний університет внутрішніх справ. Харків, 2004.

Дисертація присвячена дослідженню закону як форми права, його місця і ролі серед інших формальних джерел права, вимог до його якості; визначенню класифікаційних ознак законів України (конституція, конституційні, звичайні: загальні, спеціальні, спеціалізовані), характеристиці їх видів відповідно до певних критеріїв класифікації, а також природи та значення модельного закону для гармонізації національного законодавства. Обґрунтовано, що закон є пріоритетною формою права в системі інших форм (джерел) права та відмічено тенденцію зростання ролі судового прецеденту і нормативно-правового договору в Україні як субсидіарних форм права, які набувають особливого значення у процесі нейтралізації або заблокування дії неправових законів.

Формулюються пропозиції закріпити в Законі України "Про нормативно-правові акти" ієрархічну субординацію усіх законодавчих актів та внести відповідні зміни до Конституції України.

Ключові слова: закон, законодавство, форма права, джерело права, конституція, конституційні закони, звичайні закони, модельний закон, правовий звичай, судовий прецедент, нормативно-правовий договір.

Овчаренко И.Н. Законы в системе источни-ков (форм) права и их классификация. — Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата юриди-ческих наук по специальности 12.00.01 – теория и история госу-дарства и права; история политических и правовых учений. – На-циональный университет внутренних дел. Харьков, 2004.

Диссертация посвящена исследованию закона как формы права, его места и роли среди других формальных источников права, требований к его качеству; определению классификацион-ных признаков законов Украины (конституция, конституционные, обыкновенные), характеристике их видов в соответствии с опреде-ленными критериями, а также природы и значения модельного закона для гармонизации национального законодательства.

В диссертации анализируется процесс развития идей о законе и практика их реализации в правовых системах континентальной Ев-ропы вообще, и Украины в частности. Сопоставление за-кона и нормативно-правового договора, закона и судебного преце-дента, закона и правового обычая дает возможность утверждать, что закон является приоритетной формой права среди других форм (источников) права. Отмечается тенденция возрастания роли судеб-ного прецедента и нормативно-правового договора в Украине как субсидиарных форм права: они приобретают особое значение в процессе нейтрализации или блокирования действия неправовых законов. Обеспечению приоритетной роли закона способствует его совершенство. Главным требованием к качеству закона является его соответствие праву, неотчуждаемым правам человека.

Уточнена следующая классификация обыкновенных законов по юридической силе – кодифицированные и некодифицированные (те-кущие); по действию во времени – постоянные, временные, чрезвы-чайные. Законы, которые материализуют содержание воли законо-дателя, предложено классифицировать на виды: а) общие — за-коны, которые регламентируют определенную сферу общественных отношений и распространяются на все население (кодифицирован-ные и некодифицированные, текущие); специальные — законы, ко-торые регламентируют ограниченную (специальную) сферу обще-ственного отношения и распространяются на часть населения, от-дельную сферу жизни или вид деятельности (статусные; тематиче-ские; проблемно-ситуационные; учредительные; программные; ре-формирующие). А законы, которые материализуют форму закона и международного публичного договора, предложено называть спе-циализированными (обеспечительными), поскольку их


Сторінки: 1 2