У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Володимира Даля

ПОНОМАРЬОВА ГАЛИНА ОЛЕКСАНДРІВНА

УДК 338.26

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИПЕРЕДЖУВАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

Спеціальність 08.06.01- Економіка, організація і управління

підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Луганськ – 2004

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України (м. Луганськ).

Науковий керівник доктор економічних наук, професор,

заслужений діяч науки і техніки України

Бузько Ірина Романівна,

Східноукраїнський національний

університет імені Володимира Даля

Міністерства освіти і науки України,

завідуюча кафедрою міжнародної економіки.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Дороніна Майя Степанівна, Харківський національний економічний університет Міністерства освіти і науки України, завідуюча кафедрою соціології і психології управління (м. Харків);

кандидат економічних наук Зинченко Андрій Михайлович, Донбаський державний технічний університет Міністерства освіти і науки України, завідуючий кафедрою технології і організації машинобудівного виробництва (м. Алчевськ).

Провідна установа – Донецький державний університет управління Міністерства освіти і науки України, кафедра загального та адміністративного менеджменту (м. Донецьк).

Захист відбудеться 22 грудня 2004 р. о 15 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 29.051.01 у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: 91034, Луганськ-34, кв. Молодіжний, 20а.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля за адресою: 91034, Луганськ-34, кв. Молодіжний, 20а.

Автореферат розіслано 19 листопада 2002 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.В. Козаченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Характер і тенденції сучасного розвитку економіки України свідчать про те, що зміни, які відбуваються в зовнішньому середовищі функціонування підприємства, відрізняються високим ступенем невизначеності та динамізму. Тому виникає необхідність розглядати питання, пов'язані з вивченням процесів, що відбуваються в оточенні підприємства, і розробляти управлінські рішення щодо впливів зовнішнього середовища. Такі рішення повинні забезпечувати стабільне функціонування й перспективний довгостроковий розвиток підприємства з метою максимально повної реалізації його потенційних можливостей.

Стабільне функціонування та перспективний розвиток підприємства можливі при використанні в його діяльності принципів і методів випереджувального управління, яке спрямоване на захист підприємства від загроз та використання можливостей розвитку, що виникають у зовнішньому середовищі. Особливого значення при здійсненні випереджувального управління підприємством набуває його організаційно-економічне забезпечення за рахунок різних джерел та використання для цього найбільш прогресивних методів і принципів управління підприємством. Використання методів і принципів випереджувального управління відповідно до рівня невизначеності та нестабільності зовнішнього середовища функціонування підприємства зумовлює пошук нових засобів взаємодії суб’єкта господарювання з таким середовищем.

Аналіз наукової літератури, що присвячена дослідженню питань організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством, показав, що дотепер таким питанням як у теоретичному, так і в практичному аспектах приділяється недостатньо уваги. У зв'язку з цим виникає об'єктивна необхідність у науковому обґрунтуванні організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством і розробці методичної бази його ефективної практичної реалізації. Вирішенню цього науково-практичного завдання і присвячено дисертаційну роботу, що визначило актуальність її теми, наукову та практичну значущість для подальшого вдосконалення й розвитку організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до тематики держбюджетних науково-дослідних робіт. При виконанні теми ДН–12-00 „Дослідження і формування механізму забезпечення стійкості великомасштабних економічних систем” (Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, номер державної реєстрації 0100U006296) за участю автора розроблено принципи оцінки ймовірності реалізації плану випереджувальних заходів. Виконання теми ДН-39-03 “Дослідження і формування механізму забезпечення стійкості фінансових та промислових комплексів регіону” (Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, номер державної реєстрації 0103U000419) дозволило автору сформувати підходи щодо використання слабких сигналів у випереджувальному управлінні підприємством при врахуванні вимог до його інформаційного забезпечення.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних, методичних і практичних рекомендацій щодо формування організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством.

Для досягнення поставленої мети були вирішені такі основні завдання:

досліджено сутність випереджувального управління підприємством;

обґрунтовано необхідність організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством та визначено його основну ціль;

розглянуто можливість використання принципів та методів випереджувального управління в практичній діяльності промислових підприємств і сформовано підходи щодо його організаційно-економічного забезпечення;

розглянуто можливість формування організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством на основі слабких сигналів зовнішнього середовища його функціонування;

розроблено принципові підходи щодо формування стратегії випереджувального управління підприємством і виділено критерії вибору найбільш доцільного варіанта плану випереджувальних заходів;

упроваджено рекомендації щодо організаційно-економічного забезпечення процесу випереджувального управління підприємством.

Об'єктом дослідження є організаційно-економічне забезпечення випереджувального управління підприємством. Предметом дослідження є принципи, методи та практичні аспекти формування організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційної роботи є діалектичний метод пізнання, положення економічної теорії, загальнонаукові принципи проведення досліджень. Теоретичною базою дослідження є наукові праці вітчизняних і закордонних учених в області стратегічного та випереджувального управління підприємством

Інформаційною базою дисертації є результати проведених автором наукових досліджень, офіційні статистичні дані про обсяги, динаміку виробництва та прибутковості підприємств, нормативні документи, що регламентують управління діяльністю підприємства.

У роботі використано: системно-структурний аналіз (при дослідженні особливостей систем та методів управління на українських підприємствах у сучасних умовах), метод логічного аналізу (при визначенні логіки дослідження сутності випереджувального управління), метод фактичного аналізу (при визначенні ступеня впровадженості та можливості використання принципів і методів організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління в діяльності промислових підприємств), процесний і ситуаційний підходи (при обґрунтуванні необхідності організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством), метод побудови графів та метод побудови дерева рішень (при виборі найбільш доцільного для реалізації варіанта плану випереджувальних заходів), методи динамічного моделювання (при формуванні процедури організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління на основі слабких сигналів).

Наукова новизна отриманих результатів. Основний науковий результат дослідження полягає в розробці принципових підходів щодо формування організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством та способів їх реалізації, які базуються на використанні принципів і методів теорії та практики управління підприємством і динамічному моделюванні.

Наукова новизна результатів виконаного дослідження, що виносяться на захист, полягає в такому:

уперше:

запропоновано розглядати організаційно-економічне забезпечення випереджувального управління підприємством як сукупність динамічних процедур, форм, методів та інструментів управління, використання яких дозволяє формувати й реалізовувати конкретну послідовність випереджувальних заходів, що спрямовані на стабільне функціонування підприємства, його стійкий перспективний розвиток;

удосконалено:

послідовність відбору факторів внутрішнього середовища підприємства, які можуть бути використані при розробці випереджувальних заходів із максимальним економічним чи соціальним ефектом, за допомогою використання методів побудови нейронних мереж, що дозволяє визначати прогнозовану зміну фінансово-економічного стану підприємства в процесі випереджувального управління;

принципові основи вибору найбільш доцільного варіанта плану випереджувальних заходів з визначенням припустимої помилки цього плану, що сприятимуть досягненню цілей випереджувального управління підприємством та його перспективному розвитку;

процедуру організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством, яка ґрунтується на виявленні, ідентифікації та сприйнятті слабких сигналів зовнішнього середовища за допомогою використання принципів динамічного моделювання;

дістало подальшого розвитку:

поняття „випереджувальне управління підприємством”, яке розглядається як процес формування взаємовідносин підприємства із зовнішнім середовищем його функціонування, що є нестабільним та слабко прогнозованим, на основі виявлення й ідентифікації слабких сигналів про можливі загрози та потенційні можливості розвитку підприємства;

основні напрями інформаційного забезпечення процесу випереджувального управління підприємством, які дають змогу побудувати динамічну модель взаємодії підприємства із зовнішнім середовищем його функціонування з метою визначення та ідентифікації слабких сигналів про зміни тенденцій розвитку такого середовища, що зумовлюють погрози та/чи потенційні можливості розвитку підприємства.

Практичне значення отриманих результатів. Розроблені в дисертації підходи, способи й отримані результати є методичною основою формування організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством на основі використання методів побудови нейронних мереж, методів динамічного моделювання та теорії і практики управління підприємством.

До результатів, що мають найбільше практичне значення, належать такі:

методичні рекомендації щодо відбору факторів внутрішнього середовища підприємства, які забезпечують найбільший економічний чи соціальний ефект у процесі розробки випереджувальних заходів відповідно до цілей випереджувального управління підприємством;

послідовність етапів реалізації випереджувального управління підприємством, яка сприяє ефективному впровадженню такого управління в практичну діяльність підприємств;

принципові підходи щодо інформаційного забезпечення випереджувального управління, які надають змогу отримувати інформацію про стан зовнішнього середовища, аналізувати її, та розробляти відповідні управлінські рішення;

алгоритм відбору інвестиційних проектів, які можуть бути реалізовані в процесі випереджувального управління підприємством, та джерел їх фінансування;

Результати дослідження впроваджено на промислових підприємствах Луганської області, що підтверджується відповідними документами: ЗАТ „Луганський трубний завод” (акт впровадження № 01-583 від 15.04.04), ХК „Луганськтепловоз” (довідка про використання № 026 - 030/2 від 12.03.04), Гірничо-збагачувальна фабрика „Краснолуцька” (акт впровадження № 02 – 235 від 24.02.04).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки та висновки дисертаційної роботи є результатом самостійно проведеного автором дослідження в області формування організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством. Внесок здобувача в колективно опубліковані праці конкретизовано у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Отримані результати наукового дослідження, висновки та пропозиції доповідалися, обговорювалися й одержали схвалення на науково-практичному семінарі „Тенденції становлення й розвитку інформаційного бізнесу в Росії” (м. Тамбов, 1998 р.), на Другій Міжнародній – Третій Всеукраїнській науковій конференції студентів та молодих учених „Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання” (м. Донецьк, 2002 р.), на VIII Міжнародній науково-практичній конференції „Університет і регіон” (м. Луганськ, 2002 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Вплив ринку і державного регулювання на розвиток фінансово-кредитної системи України” (м. Харків, 2003 р.), Всеукраїнській науково-методичній конференції „Економічні проблеми адаптації та розвитку вищої школи в умовах ринку” (м. Донецьк, 2004 р.).

Публікації. Основні результати дослідження опубліковано в 15 наукових працях, серед яких – 7 статей у наукових журналах, 3 статті у збірниках наукових праць, 5 публікацій в матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій - 6,12 д.а., з яких особисто автору належать 5,22 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів і висновків, викладених на 223 сторінках машинописного тексту. Матеріали дисертації містять 25 таблиць та 25 рисунків, що займають повну сторінку, які подано на 50 сторінках. Список використаних джерел із 197 найменувань уміщено на 17 сторінках, 1 додаток – на 4 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертації на основі проведеного автором дослідження захищаються такі основні положення.

Розділ 1. Теоретичні засади організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством. Проведення в Україні радикальної економічної реформи, яка спрямована на створення сприятливих умов господарювання, потребує приведення системи й методів управління підприємством у відповідність з об’єктивною реальністю суспільних та економічних відносин, що змінюються. В наш час необхідним стає використання нових видів, методів та інструментів управління підприємством, які відповідають ступеню зростання динамічності, невизначеності та стохастичності зовнішнього середовища його функціонування й дозволяють підприємству стабільно функціонувати та перспективно розвиватися.

Однією з умов стабільного функціонування й ефективної реалізації напрямів розвитку підприємства є використання в його діяльності принципів і методів випереджувального управління. Під випереджувальним управлінням підприємством у дисертаційній роботі розуміється процес формування взаємовідносин підприємства з нестабільним і слабко прогнозованим зовнішнім середовищем на основі виявлення й ідентифікації слабких сигналів про можливі загрози або потенційні можливості розвитку підприємства.

Дослідження діяльності вітчизняних підприємств з точки зору ефективності методів управління, які використовують на практиці, показало, що у сформованих на даний час економічних умовах для підприємства можливі різні варіанти його поведінки, які принципово відрізняються за своєю сутністю та результатам функціонування. Очевидно, що найбільш доцільним варіантом є інтерактивна поведінка підприємства, тобто концентрація зусиль його керівництва та колективу на отриманні конкурентних переваг за рахунок виникнення нових можливостей розвитку в зовнішньому середовищі та запобігання негативним наслідкам його впливу шляхом реалізації програм і проектів розвитку підприємства різної спрямованості та складності

Принципові відмінності між випереджувальним управлінням та управлінням, що існує в практиці діяльності вітчизняних підприємств (табл.1), полягають в механізмах організації взаємодії підприємства та зовнішнього середовища.

Ефективне використання випереджувального управління неможливе без упровадження в роботу підприємства методів такого управління, які вказані в таблиці, та його організаційно-економічного забезпечення, що ґрунтується на тенденціях розвитку підприємства, враховує досягнутий науково-технічний рівень його розвитку, соціальні, правові та психологічні відносини в колективі підприємства в процесі управління. Очевидно, що від комплексного організаційно-економічного забезпечення та ефективного вибору методів випереджувального управління підприємством залежить чітка організація процесу випереджувального управління й усієї виробничо-економічної діяльності суб'єкта господарювання в цілому.

Розділ 2. Дослідження передумов організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством. Ефективність використання в діяльності підприємств випереджувального управління безпосередньо залежить від його організаційно-економічного забезпечення. Під організаційно-економічним забезпеченням випереджувального управління підприємством розуміється сукупність динамічних процедур, форм, методів та інструментів управління, використання яких дозволяє формувати й реалізовувати конкретну послідовність випереджувальних заходів, що спрямовані на стабільне функціонування підприємства, його стійкий, перспективний розвиток.

Задачі, функції та основні складові організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством (рис.1) спрямовані на встановлення співвідношення між стабільною діяльністю підприємства та його перспективним розвитком, яке реалізується завдяки вибору того чи іншого варіанта плану випереджувальних заходів.

Ефективність реалізації плану випереджувальних заходів залежить від правильного використання результатів соціально-економічного моніторингу стану підприємства (рис. 2), який розглядається як комплексна система спостережень за зовнішнім середовищем функціонування підприємства, задоволенням попиту споживачів його продукцією і послугами, економічним станом, а також станом внутрішніх і дочірніх структур підприємства, соціально-економічним становищем персоналу, містить оцінки результатів спостережень і розробку прогнозу змін економічного стану підприємства та пов'язаних з ним організацій.

Дослідження специфічних особливостей управління великими промисловими підприємствами Луганської області, зокрема галузі машинобудування, щодо використання в практиці їхнього господарювання методів та інструментів випереджувального управління дозволили зробити висновок, що методи випереджувального управління в діяльності таких підприємств застосовуються недостатньо. Підприємства здебільшого не використовують увесь спектр методів прогнозування та моделювання для виявлення слабких сигналів зовнішнього середовища про можливі загрози та/чи нові можливості розвитку. Це, в умовах високого динамізму та невизначеності зовнішнього середовища, призводить до нестабільності позитивних тенденцій розвитку досліджуваних підприємств, що підтверджується результатами діагностики їхнього фінансово-економічного становища та даними державної статистики. Така нестабільність зумовлює необхідність упровадження в діяльність промислових підприємств випереджувального управління за рахунок його комплексного організаційно-економічного забезпечення з метою формування нових взаємовідносин із зовнішнім середовищем.

Проведене дослідження за допомогою метода експертних оцінок дозволило згрупувати основні фактори зовнішнього та внутрішнього середовища за ступенем впливу на результативність функціонування підприємства (табл. 2).

Отримані результати засвідчили, що за ступенем впливу на ефективність діяльності підприємства перше місце посідають фактори його внутрішнього середовища. Підприємство, при реалізації перспективних напрямів свого розвитку, має можливість у першу чергу задіяти саме фактори внутрішнього середовища з метою повного використання їхніх резервів. У роботі визначено принципи та запропоновано послідовність відбору факторів внутрішнього середовища підприємства, які впливають на його фінансово-економічне становище в процесі формування та реалізації випереджувальних заходів відповідно до цілей випереджувального управління.

Кількість факторів внутрішнього середовища підприємства, які можуть бути задіяні в процесі випереджувального управління, досить велика. В роботі запропоновано методику формування математичної моделі взаємодії факторів внутрішнього середовища підприємства в процесі випереджувального управління на основі використання методів побудови нейронних мереж. Ця модель дає можливість оцінити параметри функціонування конкретного підприємства і розробити рекомендації щодо формування стратегії випереджувального управління підприємством, поєднати у своїй структурі математичні форми опису процесів з логічними та логіко-евристичними процедурами, допускаючи наявність випадкових впливів на досліджувані показники діяльності підприємства. Розроблена модель взаємодії факторів внутрішнього середовища підприємства використовується для прогнозування динаміки основних параметрів цих факторів, дозволяє визначати прогнозовану зміну фінансово-економічного становища підприємства в процесі випереджувального управління та ступінь відхилення фактичних результатів діяльності підприємства від планових величин.

Методичні рекомендації щодо відбору факторів зовнішнього середовища підприємства були апробовані й упроваджені на горно-збагачувальної фабрики „Краснолуцька” при складанні перспективного плану розвитку підприємства. Це дозволило комплексно врахувати вплив факторів внутрішнього середовища на очікуваний рівень рентабельності та визначити головні фактори, вплив яких на результативність діяльності підприємства необхідно посилити.

Дослідження передумов формування організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством визначило необхідність розробки основних напрямів такого забезпечення з метою його подальшого вдосконалення.

Розділ 3. Основні напрями організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством. Вирішення завдання розробки основних напрямів організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством залежить, по-перше, від його цілей, функцій та задач, а ,по-друге, - від визначення змісту та послідовності основних етапів випереджувального управління (рис. 3).

Запропонована процедура організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством (рис.4) здійснюється в контексті завдань, що вирішуються у дисертаційній роботі у вигляді загальної послідовності етапів, яка властива логіці поступової реалізації випереджувального управління підприємством.

Ефективна реалізація випереджувального управління підприємством залежить від орієнтації організаційно-економічного забезпечення на контроль факторів зовнішнього середовища з метою наступного управління ними. Такий контроль базується на зборі інформації про стан та тенденції зміни ключових факторів зовнішнього середовища, удосконаленні процесу зміни ключових факторів зовнішнього середовища, удосконаленні процесу передачі та обміну такої інформації, забезпеченні її збереження та конфіденційності, результатах аналізу динаміки факторів зовнішнього середовища, формуванні за такими результатами бази даних, необхідних для виявлення, ідентифікації та аналізу слабких сигналів зовнішнього середовища про можливі загрози та/чи нові можливості розвитку підприємства.

Основні положення щодо інформаційного забезпечення випереджувального управління підприємством було використано при розробці стратегічних напрямів розвитку ХК „Луганськтепловоз”, що дозволило забезпечити можливість організації надходження інформації про стан зовнішнього середовища на підприємство, аналіз такої інформації та підготовку відповідних управлінських рішень.

Найбільш ефективними методами виявлення слабких сигналів у зовнішньому середовищі підприємства, які дозволяють йому запобігти загрози або скористатися з можливості отримати конкурентну перевагу на ранній стадії виникнення таких сигналів, визнано методи динамічного моделювання. На основі таких методів побудовано модель взаємодії підприємства із зовнішнім середовищем функціонування, яка забезпечуватиме своєчасне визначення слабких сигналів про зміни тенденцій розвитку цього середовища з урахуванням сформованої системи аналітичних гіпотез.

Результатом використання випереджувального управління в діяльності підприємства є розробка й реалізація випереджувальних заходів, які можуть бути як оперативними, що не вимагають залучення додаткових коштів і реалізуються за рахунок наявних ресурсів та резервів самого підприємства, так і стратегічними, що потребують формування певної стратегії випереджувального управління. В дисертаційній роботі визначено послідовність етапів формування та реалізації такої стратегії, яка заснована на виборі стратегічної зони господарювання у відповідності з результатами аналізу стратегічного потенціалу підприємства і спрямована на максимально повне використання його інноваційних можливостей.

У процесі формування стратегії випереджувального управління перед підприємством постає питання вибору найбільш доцільного варіанта плану випереджувальних заходів, який забезпечить досягнення цілей такого управління з мінімальними витратами та максимальним ефектом. У роботі визначено послідовність етапів вибору такого варіанта плану за допомогою використання методів побудови „дерева помилок”, „дерева рішень” і методу побудови графів, що забезпечують розрахунок та оцінку його показників.

У сучасних умовах господарювання виникло багато нових способів фінансування стратегічних напрямів розвитку підприємств і теоретично розширилися можливості залучення коштів для такого фінансування, однак вітчизняні підприємства втратили колишні джерела фінансування свого розвитку. Для повного й ефективного економічного забезпечення стратегії випереджувального управління підприємством визначено послідовність етапів такого забезпечення, яка складається з формування переліку інвестиційних проектів, що можуть бути реалізовані підприємством для досягнення цілей випереджувального управління, установлення певних обмежень, вибору найбільш доцільного інвестиційного проекту та визначення джерела його фінансування.

Правильний вибір джерела фінансування інвестиційного проекту, що може бути реалізований у процесі випереджувального управління підприємством, дозволить з більшим ступенем ефективності розробити й реалізувати випереджувальні заходи, що спрямовані на підтримку стабільного функціонування і перспективного розвитку підприємства.

Розроблені в роботі методичні основи щодо економічного забезпечення випереджувального управління підприємством були апробовані та впроваджені в ЗАТ „Луганський трубний завод” при розробці перспективного плану інноваційної діяльності. Використання методичних основ дозволило комплексно врахувати значення показників інвестиційного проекту щодо забезпечення виробництва оцинкованих труб для оцінки його ефективності, визначити джерело фінансування такого проекту у формі внесків іноземного інвестора у статутний фонд підприємства та ефективно використати інноваційні можливості підприємства відповідно до перспективного плану інноваційного розвитку.

ВИСНОВКИ

У дисертації на основі проведеного дослідження здійснено теоретичне обґрунтування та практичне вирішення актуального науково-практичного завдання щодо вдосконалення організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством. Основні висновки та результати, які одержано в ході дослідження, зводяться до такого.

1. Доведено необхідність трансформації існуючих підходів щодо управління підприємством та визначено, що однією з умов стабільного функціонування й ефективної реалізації напрямів розвитку підприємства є використання в його діяльності принципів і методів випереджувального управління. Під випереджувальним управлінням підприємством розуміється процес формування взаємовідносин підприємства з нестабільним і слабко прогнозованим зовнішнім середовищем на основі виявлення й ідентифікації слабких сигналів про можливі загрози або потенційні можливості розвитку підприємства.

2. Обґрунтовано необхідність організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством, яке базується на тенденціях розвитку підприємства, враховує досягнутий науково-технічний рівень його розвитку, соціальні, правові та психологічні відносини в колективі підприємства в процесі управління.

3. Під організаційно-економічним забезпеченням випереджувального управління підприємством, розуміється сукупність динамічних процедур, форм, методів та інструментів управління, використання яких дозволяє формувати й реалізовувати конкретну послідовність випереджувальних заходів, що спрямовані на стабільне функціонування підприємства, його стійкий, перспективний розвиток. Визначено завдання, функції та основні складові організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством, які знаходяться в чіткій відповідності з цілями та завданнями такого управління.

4. Обґрунтовано, що задачі організаційно-економічного забезпечення спрямовано на встановлення співвідношення між стабільною діяльністю підприємства та його перспективним розвитком, яке реалізується завдяки вибору того чи іншого варіанта плану випереджувальних заходів. Ефективність реалізації такого плану залежить від правильного використання результатів соціально-економічного моніторингу стану підприємства. Сформульовано цілі, завдання, зміст і послідовність здійснення такого моніторингу.

5. Дослідження факторів зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства за допомогою метода експертних оцінок дозволило згрупувати основні фактори за ступенем їх впливу на результативність функціонування підприємства. Визначено принципи та запропоновано послідовність відбору факторів внутрішнього середовища підприємства, які впливають на його фінансово-економічне становище в процесі формування та реалізації стратегії випереджувального управління підприємством за допомогою методів побудови нейронних мереж.

6. Визначено зміст і послідовність процедури організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством в контексті задач, що вирішуються, у вигляді загальної послідовності етапів, яка властива логіці поступової реалізації випереджувального управління підприємством.

7. За допомогою методів динамічного моделювання побудовано модель взаємодії підприємства із зовнішнім середовищем його функціонування з метою забезпечення своєчасного виявлення слабких сигналів про зміни тенденцій розвитку цього середовища з урахуванням сформованої системи аналітичних гіпотез.

8. Результатом використання випереджувального управління в діяльності підприємства є розробка та реалізація випереджувальних заходів, які можуть бути як оперативними, які не вимагають залучення додаткових коштів і реалізуються за рахунок наявних ресурсів та резервів самого підприємства, так і стратегічними, що потребують формування певної стратегії випереджувального управління. Визначено послідовність етапів формування та реалізації такої стратегії, а також найбільш доцільного варіанта плану випереджувальних заходів, з яких складається стратегія випереджувального управління.

9. Визначено послідовність етапів економічного забезпечення стратегії випереджувального управління підприємством, яка складається з формування переліку інвестиційних проектів, що можуть бути реалізовані підприємством для досягнення цілей випереджувального управління підприємством, встановлення певних обмежень, вибору найбільш доцільного інвестиційного проекту та визначення джерела його фінансування.

ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях

1. Пономарева Г.А. Анализ опыта адаптации отечественных предприятий к изменяющимся экономическим условиям // Вісник Східноукраїнського державного університету. – 1997. – №3(7). – С. 72-75.

2. Пономарева Г.А. Основы формирования системы антикризисного управления в сфере предпринимательства // Менеджер. Вестник Донецкой государственной академии управления. – 2000. – № 5 (12). – С. 82-87.

3. Пономарева Г.А. Механизмы приспособления предприятий к неблагоприятным условиям хозяйствования // Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Зб. наук. праць Східноукраїнського державного університету. Вип. 1 (1). – Луганськ: СДУ, 2000. – С. 220-223.

4. Пономарева Г.А. Внутренние и внешние источники финансовой стабилизации предприятия в системе методов антикризисного управления // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2001. – №12 (46). – С. 161-167.

5. Пономарева Г.А. Оценка воздействия государственной налоговой системы на деятельность предприятия // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2002. – №5 (51). – С. 205-213.

6. Пономарева Г.А. Основные направления организационно-экономического обеспечения упреждающего управления предприятиями // Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Зб. наук. праць Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Вип. 9 ч.(II) – Луганськ: СНУ ім. В. Даля, 2002. – С. 114-120.

7. Пономарева Г.А. Использование слабых сигналов в системе упреждающего управления предприятием // Прометей. Региональный сб. науч. тр. по экономике. Вип. 3 (12). – Донецк: ООО “Юго-Восток, Лтд.”, 2003. – С. 253-259.

8. Пономарева Г.А. Упреждающее управление как одно из условий стабильного функционирования и развития предприятия // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2003. – № 3 (61). – С. 116-120.

9. Пономарева Г.А. Принципы организации упреждающего управления в условиях временных ограничений // Организатор производства. – 2003. – №1 (16). – С. 25-28.

10. Пономарева Г.А. Основные принципы упреждающего управления предприятием // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2003. – №1 (59). – С. 244-249.

Друковані праці наукових конференцій, статті в інших виданнях

11. Пономарева Г.А. Финансовая информация как фактор снижения риска // Материалы научно-практического семинара “Тенденции становления и развития информационного бизнеса в России”. Часть 1. – Тамбов: ТГТУ, 1998. – С. 218-221.

12. Бузько И.Р., Пономарева Г.А. Индикативное планирование в системе упреждающего управления предприятием // Праці Другої Міжнародної – Третьої Всеукраїнської наукової конференції студентів та молодих учених „Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання”. Частина II. – Донецьк: ДонГУ, 2002. – С. 184-186.

Особистий внесок здобувача: визначено місце прогнозування в процесі планування, як першої обов’язкової його стадії та необхідність використання порогових значень індикаторів про стан підприємства.

13. Пономарева Г.А. Стадии формирования системы упреждающего управления предприятием // Матеріали VIII Міжнародної науково-практичної конференції „Університет і регіон”. Частина II. Луганськ: СНУ ім. В. Даля, 2002. – С. 213-214.

14. Пономарева Г.А. Оценка вероятности реализации плана упреждающих воздействий // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції „Вплив ринку і державного регулювання на розвиток фінансово-кредитної системи України”. – Харків: ХІБМ, 2003. – С. 107-112

15. Бузько И.Р., Пономарева Г.А. Этапы выбора оптимального варианта плана упреждающих воздействий // Матеріали Всеукраїнської науково-методичної конференції „Економічні проблеми адаптації та розвитку вищої школи в умовах ринку”. Частина 1. – Донецьк: ІЕПД НАНУ. – 2004. – С. 47-52.

Особистий внесок здобувача: визначено головні етапи вибору найбільш доцільного варіанта плану випереджувальних заходів та встановлено їхню послідовність.

АНОТАЦІЯ

Пономарьова Г.О. Організаційно-економічне забезпечення випереджувального управління підприємством. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01. – Економіка, організація і управління підприємствами. – Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, Луганськ, 2004.

Обґрунтовано необхідність використання випереджувального управління в діяльності вітчизняних підприємств на сучасному етапі. Подано загальну характеристику цілей, завдань і функцій випереджувального управління підприємством. Визначено, що основною метою випереджувального управління підприємством є забезпечення стабільного функціонування підприємства та його перспективного розвитку. Доведено необхідність організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством. Визначено основні складові, завдання та функції організаційно-економічного забезпечення випереджувального управління підприємством. Розроблено методичні основи вибору факторів внутрішнього середовища підприємства для ефективного використання їх в процесі випереджувального управління. Обґрунтовано доцільність використання принципів і методів динамічного моделювання та побудови нейронних мереж для досягнення цілей випереджувального управління підприємством. Визначено основні етапи випереджувального управління підприємством відповідно до яких розроблено методичні основи формування організаційного забезпечення його стратегії. Виділено основні етапи економічного забезпечення стратегії випереджувального управління підприємством.

Ключові слова: випереджувальне управління, організаційно-економічне забезпечення, метод, принципи, мета, стратегія, алгоритм, динамічне моделювання.

АННОТАЦИЯ

Пономарева Г.А. Организационно-экономическое обеспечение упреждающего управления предприятием. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. – Восточноукраинский национальный университет имени Владимира Даля Министерства образования и науки Украины, Луганск, 2004.

Обоснована необходимость использования упреждающего управления в деятельности предприятий на современном этапе, который характеризуется высокой степенью неопределенности и нестабильности внешней среды функционирования. Представлена общая характеристика целей, задач и методов упреждающего управления. Определены отличия в принципах использования упреждающего управления и принципах управления, которое используется в практической деятельности украинских предприятий в настоящее время. Проанализированы различные варианты поведения отечественных предприятий в современных экономических условиях. На основе такого анализа сделан вывод о необходимости трансформации существующих подходов к управлению предприятиями и внедрения в практику их функционировании принципов и методов упреждающего управления. Доказано, что для эффективного достижения целей упреждающего управления, которое направлено на обеспечение стабильного функционирования предприятия и его перспективное развитие, необходимо комплексное организационно-экономическое обеспечение такого управления.

Установлено, что эффективность использования в деятельности предприятия упреждающего управления зависит в первую очередь от его организационно-экономического обеспечения. Определены основные составляющие, задачи и функции организационно-экономического обеспечения упреждающего управления предприятием, которое направлено на установление соотношения между стабильной деятельностью предприятия и его перспективным развитием.

Проведено исследование особенностей управления крупными промышленными предприятиями Луганской области. На основании такого исследования сделан вывод о том, что принципы и методы упреждающего управления недостаточно используются в практической деятельности исследуемых предприятий, что приводит к нестабильности положительных тенденций их развития. Разработаны методические основы выбора факторов внутренней среды предприятия для эффективного использования их в процессе упреждающего управления. Сформирована модель взаимодействия факторов внутренней среды предприятия в процессе упреждающего управления на основе использования методов построения нейронных сетей.

Определено, что решение задач организационно-экономического обеспечения упреждающего управления предприятием зависит от его целей, задач и функций и от последовательности основных этапов упреждающего управления предприятием. В соответствии с такой последовательностью, которая была усовершенствована в диссертационной работе, и с использованием методов динамического моделирования разработана процедура организационно-экономического обеспечения упреждающего управления предприятием, которая ориентирована на выявление, идентификацию и анализ слабых сигналов внешней среды функционирования предприятия.

Разработаны основные этапы формирования и реализации стратегии упреждающего управления предприятием, которая базируется на определении стратегической зоны хозяйствования предприятия в соответствии с результатами анализа его стратегического потенциала. Разработаны принципиальные подходы к выбору наиболее целесообразного варианта плана упреждающих мероприятий, которые реализуются в рамках стратегии упреждающего управления предприятием. Такой выбор основан на сопоставлении предполагаемых результатов реализации плана упреждающих мероприятий и затрат на его осуществление.

Установлена последовательность этапов экономического обеспечения стратегии упреждающего управления, использование которой в деятельности предприятия позволило выбрать наиболее эффективный инвестиционный проект и определить источник его финансирования.

Ключевые слова: упреждающее управление, организационно-экономическое обеспечение, метод, принцип, цель, стратегия, алгоритм, динамическое моделирование.

ANNOTATION

Ponomaryova G.O. Organization-economic providing of the forecasting enterprise management. – Manuscript.

Thesis presented for the academic degree of the candidate of economic science on specialty 08.06.01 – Economics, organization and management of enterprise. – East-Ukrainian National University named after Volodymir Dal of the Ministry of education and science of Ukraine, Lugansk, 2004.

The necessity of the using the forecasting enterprise management at the activity of the national enterprises at the modern stage is grounded. The general characteristics of the aims, tasks and functions of the forecasting enterprise management are done. It’s defined that the aim of the forecasting enterprise management is the providing the stable functioning of the enterprise ant its perspective development. The necessity of the organization-economic providing of the forecasting enterprise management is grounded. The main structure elements, tasks and functions of the organization-economic providing of the forecasting enterprise management are defined. The methodical basis of the choosing the internal enterprise environment’s factors are developed for the best their usage at the forecasting management process. Advisability of the using the principles and methods of the dynamic modeling and the building the neuron nets for gaining the aim of the forecasting enterprise management is grounded. The main stages of the forecasting enterprise management are defined, and according to them the methodical basis of the forming the organizational providing of its strategies are developed. The main stages of the economic providing the strategy of the forecasting enterprise management are defined.

Key words: forecasting management, organization-economic providing, methods, principle, aim, strategy, algorithm, dynamic modeling.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

МІСТИЧНИЙ ДОСВІД В КОНТЕКСТІ ОСЯГНЕННЯ МОРАЛІ ЯК ДУХОВНОГО ФЕНОМЕНА - Автореферат - 24 Стр.
МОВНА ОБ’ЄКТИВАЦІЯ КОНЦЕПТУ БОГ В АНГЛІЙСЬКОМУ ДИСКУРСІ XIV-XX СТОЛІТЬ - Автореферат - 27 Стр.
ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДІВ І ЗАСОБІВ ВИМІРЮВАННЯ ПАРАМЕТРІВ ЕЛЕКТРОННО-ПРОМЕНЕВОЇ БЕЗТИГЕЛЬНОЇ ЗОННОЇ ПЛАВКИ - Автореферат - 22 Стр.
ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ БАКТЕРИЦИДНОЇ ДІЇ ДЕЗІНФІКУЮЧИХ ПРЕПАРАТІВ НА МІКОБАКТЕРІЇ - Автореферат - 26 Стр.
ПОРУШЕННЯ МЕТАБОЛІЗМУ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ ПРИ ГЕНЕРАЛІЗОВАНОМУ ПАРОДОНТИТІ У ЖІНОК З ПОСТКАСТРАЦІЙНИМ СИНДРОМОМ ТА ШЛЯХИ ЙОГО КОРЕКЦІЇ (ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНО - КЛІНІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ) - Автореферат - 27 Стр.
МЕТОД БАГАТОШАРОВОЇ ДЕКОМПОЗИЦІЇ ПРЕДИКАТІВ ТА ЙОГО ЗАСТОСУВАННЯ У СИСТЕМАХ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - Автореферат - 26 Стр.
АУТОАГРЕСИВНА ПОВЕДІНКА: ПАТОГЕНЕТИЧНІ МЕХАНІЗМИ ТА КЛІНІКО-ТИПОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ДІАГНОСТИКИ І ЛІКУВАННЯ - Автореферат - 47 Стр.