У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ПРОМИСЛОВОСТІ

УДК 65.015.3:621

Панков Віктор Андрійович

УПРАВЛІННЯ ВАРТІСТЮ

НАУКОЄМКОГО МАШИНОБУДІВНОГО ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і

управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

доктора економічних наук

Донецьк – 2004

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Інституті економіки промисловості НАН України

(м. Донецьк).

Науковий консультант – доктор економічних наук, професор,

академік НАН України,

заслужений діяч науки і техніки України

Чумаченко Микола Григорович,

Інститут економіки промисловості НАН України

(м.Донецьк), почесний директор інституту.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

академік НАН України

Буркинський Борис Володимирович,

Інститут проблем ринку та економіко-екологічних

досліджень НАН України (м.Одеса), директор інституту;

доктор економічних наук, професор,

заслужений діяч науки і техніки України

Бузько Ірина Романівна,

Східноукраїнський національний університет

імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України (м.Луганськ), завідуюча кафедрою

міжнародної економіки, проректор університету;

доктор економічних наук, професор

Орлов Олівер Олексійович,

Хмельницький державний університет Міністерства освіти і науки України (м.Хмельницький), завідуючий кафедрою економіки підприємства та підприємництва.

Провідна установа – Науково-дослідний економічний інститут

Міністерства економіки та з питань

європейської інтеграції України (м.Київ),

відділ проблем розвитку ринків промислової продукції та інвестиційної політики.

Захист відбудеться “ 25 ” травня 2004 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.151.01 в Інституті економіки промисловості НАН України за адресою: 83048, Донецьк, вул. Університетська, 77.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Інституту економіки промисловості НАН України за адресою: 83048, Донецьк, вул. Університетська, 77.

Автореферат розісланий “22 ” квітня 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Л.М. Кузьменко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Ринкові відносини обумовлюють необхідність прийняття нових управлінських рішень, які були б адекватні змінам, що відбуваються у зовнішньому середовищі. І успіх діяльності будь-якого підприємства повністю залежить від уміння оцінити свій потенціал, рівень узгодженості із зовнішнім середовищем і прийняти стратегічно вірні управлінські рішення щодо його підвищення. В умовах насиченості світового ринку високоякісною продукцією товаровиробники мають пропонувати цілий спектр своїх переваг. А для того, щоб створити такі виняткові можливості, необхідно забезпечити постійне зростання вартості підприємства.

Багато дослідників відмічають, що вартісна оцінка бізнесу є надзвичайно важливим і корисним інструментом щодо забезпечення ефективної діяльності підприємства. В той же час вони основну увагу приділили не проблемі управління вартістю, а розробці методів кількісної оцінки різних параметрів вартості компанії – структури капіталу; дивідендної політики; віддачі інвестованого капіталу; фінансового стану підприємства; оцінки вартості акціонерного капіталу; оцінки майнових комплексів та їх складових компонентів; оцінки дисконтованих грошових потоків; зростання активів. Така методична база, безумовно, потрібна, і з урахуванням розробок зарубіжних і вітчизняних фахівців вона достатньо глибоко відпрацьована. Кількісно оцінювати будь-які види діяльності підприємства надзвичайно важливо і тому актуальність всього комплексу розробленого методичного інструментарію, який дозволяє таку оцінку здійснювати, зростає. Однак в умовах жорсткої конкуренції та динамічних змін кон’юнктури ринку для того, щоб стати повноправним учасником світогосподарської системи і на рівних конкурувати з провідними зарубіжними компаніями, цього явно недостатньо. Вартістю підприємства, процесом створення його позитивного іміджу необхідно системно та цілеспрямовано управляти, розробляти для цього відповідний організаційно-економічний механізм, реалізація якого забезпечить досягнення оптимальної для споживачів якості продукції, перспективний сталий розвиток бізнесу та його конкурентоспроможність.

Зарубіжні фахівці підкреслюють, що у сучасних умовах оцінка ринкового потенціалу підприємства, його вартості та управління вартістю – ключові інструменти найбільш ефективного ведення бізнесу. Найбільш істотний вклад в розробку цієї проблеми внесли науково-дослідні групи І.Ансоффа, Т.Бешорнера, К.Боумена, Ю.Вебера, Дж.Грейсона, Ф.Гуіяра, П.Друкера, Дж.Келлі, Т.Коупленда, Т.Коллера, Н.Кноррена, Д.Муррина, Т.Норберта, К.О’Делла, К.Прохалада, М.Портера, М.Скотта, Г.Хамела. Різноманітні аспекти цієї проблематики отримали пророблення в наукових публікаціях ряду вітчизняних і російських учених і практиків – О.Амоші, В.Гейця, Б.Буркинського, І.Бузько, І.Бланка, І.Булєєва, І.Герцога, Ю.Єленової, О.Мендрула, Г.Скударя, М.Чумаченка, Л.Червової та ін. Водночас для вітчизняної практики господарювання проблема управління вартістю багато в чому є новою і в силу складності ці питання залишаються не до кінця відпрацьованими. Особливу актуальність має вирішення цих проблем для великих машинобудівних багатопрофільних виробничо-господарських комплексів, які випускають унікальну наукоємку індустріальну техніку та устаткування.

Надзвичайна значущість досліджуваної проблеми, відсутність системних розробок щодо її вирішення стосовно наукоємких підприємств важкого машинобудування визначили актуальність теми дисертаційної роботи, її мету та задачі.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано в Інституті економіки промисловості НАН України відповідно до планів наукових досліджень за темою "Наукові основи управління державним сектором промисловості" (номер державної реєстрації 0101U001125, 2000-2003рр.). У рамках названої науково-дослідної роботи автором виконано комплексний аналіз сучасних тенденцій і стратегії розвитку машинобудівного комплексу Донецької області та розроблено методичні рекомендації з визначення порівняльної цінності компаній (на прикладі підприємств машинобудівного комплексу). Крім того, розроблені у дисертації пропозиції і рекомендації щодо розвитку підприємства як продукуючої бізнес-системи знайшли відображення в матеріалах дослідження за темами Донбаської державної машинобудівної академії Міністерства освіти і науки України (м. Краматорськ) "Стратегія антикризового управління промисловим підприємством в умовах реформування економіки" (номер державної реєстрації 0198U009088, 1998–2000 рр.), а також "Організаційно-методичне забезпечення антикризового управління промисловим підприємством" (номер державної реєстрації 0100U5282, 2000–2002 рр.).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка та обґрунтування цілісної наукової концепції ціннісного підходу до управління вартістю великого наукоємкого машинобудівного підприємства для його перетворення в елітну фірму світового рівня.

Для реалізації мети дослідження було поставлено та вирішено такі задачі:

виконано комплексний аналіз стану машинобудівного комплексу України і Донецької області, виявлено та досліджено реальні передумови та можливості переходу до випуску складного високотехнологічного устаткування, яке здатне витримати конкуренцію сучасного ринку індустріальної техніки;

обґрунтовано визначення поняття "наукоємке підприємство";

обгрунтовано теоретико-методологічні основи вибору стратегії забезпечення сталого розвитку великих виробничих комплексів у діючих умовах сучасного ринку;

проаналізовано основні методичні підходи до оцінки вартості підприємства, які застосовуються у господарській практиці;

на підставі системного підходу уточнено трактування поняття "вартість підприємства", обґрунтовано концепцію ціннісного підходу до управління вартістю великого наукоємкого машинобудівного підприємства;

визначено сучасні тенденції перетворення організацій за критерієм зростання ринкового потенціалу, розроблено концепцію впровадження у корпоративний менеджмент великого наукоємкого машинобудівного підприємства організаційно-економічного механізму, адекватного вимогам інноваційного розвитку, в основу формування якого покладено сучасні інформаційні технології та модель біореінжинірінгу;

розроблено теоретичні та практичні рекомендації щодо формування інноваційної політики у контексті ціннісного підходу до управління вартістю підприємства;

обґрунтовано основні напрями та складові компоненти економічних трансформацій у корпоративному менеджменті, прикладні рекомендації щодо створення у рамках єдиної корпоративної інформаційної системи інтегрованої підсистеми забезпечення процесу управління ресурсами підприємства;

розроблено нові концептуально-методичні підходи до управління вартістю наукоємкої продукції;

розроблено стратегію, основні напрями і практичні інноваційні рішення щодо нарощування інтелектуального потенціалу великого наукоємкого машинобудівного підприємства як важливої складової системи максимізації його вартості.

Об’єкт дослідження – процес управління вартістю великих наукоємких підприємств важкого машинобудування, які випускають складну високотехнологічну техніку та устаткування.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні основи та прикладні аспекти формування ефективного організаційно-економічного механізму комплексної системи управління вартістю наукоємкого машинобудівного підприємства.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною базою дисертаційної роботи є класичні положення економічної теорії, фундаментальні труди вітчизняних та зарубіжних учених з проблем управління економікою, розвитку ринкових відносин, забезпечення конкурентоспроможності товаровиробників, оцінки ринкової вартості підприємств. В основу теоретичних досліджень та науково-методичних підходів до досягнення поставленої мети покладено концепції загальної теорії систем і стратегічного менеджменту.

Джерелом інформації є законодавчі акти Верховної Ради України, укази Президента України, постанови та директиви Кабінету міністрів України, рішення місцевих органів влади, офіційні статистичні матеріали, дані обліку і звітності підприємств важкого машинобудування, матеріали міжнародних і регіональних науково-практичних конференцій, результати власних досліджень.

З метою забезпечення достовірності та обґрунтованості одержаних результатів дисертаційного дослідження використовувався широкий спектр загальнонаукових методів: логічного узагальнення та комплексно-цільового підходу – для обґрунтування теоретичних і практичних рекомендацій щодо розробки концептуальної моделі та механізму реалізації ціннісного підходу до управління вартістю наукоємкого підприємства; порівняльного аналізу – у процесі дослідження, визначення та уточнення понять "вартість підприємства", "управління вартістю підприємства"; спеціальних методів статистичного і техніко-економічного аналізу (розрахункових коефіцієнтів, групування і синтезу, індексів, порівняльних оцінок) – у процесі аналізу стану і тенденцій розвитку машинобудівного комплексу країни та Донецького регіону; економіко-математичних методів – при розробці функціональних підсистем інтегрованої системи управління бізнес-процесами, моделей біореінжинірінгу підприємства, формування єдиної інформаційної інфраструктури великого акціонерного товариства. Для обробки економічної інформації, побудови таблиць, діаграм, графіків, блок-схем використано сучасні комп’ютерні технології і пакет прикладних програм Microsoft Excel.

Наукова новизна одержаних результатів. Результати виконаного дослідження у своїй сукупності вирішують важливу наукову проблему – розвиток і поглиблення теоретичних і науково-методичних основ розробки комплексної системи управління вартістю великого наукоємкого машинобудівного підприємства, яке випускає складну високотехнологічну техніку і устаткування, як підстави його перетворення в елітну фірму світового рівня із винятковими можливостями і високим ринковим потенціалом.

Основні наукові результати, які мають наукову новизну, такі:

уперше:

розроблено комплексно-цільову програму та модель прискореного еволюційного розвитку великого наукоємкого машинобудівного акціонерного товариства з метою створення конкурентоспроможного елітного підприємства світового рівня;

обґрунтовано концепцію ціннісного підходу до системи управління вартістю великого наукоємкого машинобудівного підприємства, формування його іміджу за критерієм значущості на світових ринках споживачів, згоди провідних західних фірм не тільки купувати індустріальну техніку, яку випускає підприємство, але й працювати з ним на взаємовигідних умовах;

запропоновано нові концептуальні положення і розроблено адекватний вимогам інноваційного розвитку та забезпечення практичної реалізації ціннісного підходу до управління вартістю підприємства організаційно-економічний механізм, в основу формування якого покладено використання сучасних інформаційних технологій та модель біореінжинірінгу – синтез двох методів перетворення підприємства: організаційного розвитку, зосереджуваного на соціальній підсистемі організації, та реінжинірігу, який акцентує основну увагу на техніко-технологічній компоненті виробництва;

розроблено стратегію і модель єдиної інформаційної інфраструктури великого наукоємкого машинобудівного підприємства із подальшим розвитком процесу його інтеграції у світову інформаційну систему з метою підтримки сталого розвитку корпоративного бізнесу, забезпечення переходу від комп’ютеризованого підприємства до інформатизованого;

розроблено методичні рекомендації щодо порівняльної оцінки машинобудівних підприємств за критерієм цінності результатів їхньої діяльності і досягнутим рівнем провідних світових компаній;

удосконалено:

концептуальну схему і модель перетворення основних, організаційно-управлінських та забезпечувальних бізнес-процесів за трьома ключовими напрямами: продуктивність, якість, витрати за критерієм "як має бути" з урахуванням ключової задачі перетворення великого акціонерного товариства у елітне підприємство світового рівня;

структуру і складові компоненти економічних трансформацій у корпоративному менеджменті, інтегровану підсистему управління ресурсами підприємства, яка охоплює усі рівні та функції економічного механізму системи внутрішньофірмового управління;

корпоративну систему управління вартістю складної наукоємної машинобудівної продукції як важливішу складову комплексної системи управління вартістю підприємства із забезпеченням жорсткого контролю рівня витрат у процесі проектування та виробництва;

дістали подальшого розвитку:

методичні підходи до формування товарної стратегії за критерієм вимог світового ринку індустріальної техніки;

методи підвищення експортного потенціалу підприємства на підставі інноваційної моделі його розвитку;

стратегія формування нової парадигми управління персоналом і модель корпоративної системи інноваційно-кадрового менеджменту як підстави розвитку та нарощування інтелектуального потенціалу підприємства – найважливішої складової системи управління вартістю наукоємкого машинобудівного підприємства.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення одержаних результатів дисертаційної роботи полягає в тому, що на основі теоретичних положень і обґрунтованої цілісної наукової концепції ціннісного підходу до управління вартістю великого наукоємкого машинобудівного підприємства запропоновано нові методичні рекомендації та конкретні прикладні рішення щодо впровадження розробленого організаційно-економічного механізму у систему корпоративного менеджменту. Особливу практичну значущість мають такі розробки, як комплексно-цільова програма і модель прискореного розвитку великого акціонерного товариства у елітне підприємство світового рівня; методологія і модель біореінжинірінгу наукоємкого підприємства та механізм її реалізації; система управління товарної стратегії з урахуванням вимог ринку споживачів та система управління вартістю наукоємкої продукції; прикладні рекомендації щодо формування комплексної програми інвестиційної діяльності акціонерного товариства, удосконалення економічного механізму та інноваційно-кадрового менеджменту; створення єдиної інформаційної системи управління підприємством.

Результати виконаного дослідження у повному обсязі запроваджено в практику ЗАТ "НКМЗ" – одного з провідних підприємств машинобудівного комплексу України.

Вони були використані у процесі підготовки "Програми соціально-економічного розвитку регіону "Донецька область – 2010" і розробці "Програми науково-технічного розвитку Донецької області до 2020 р.", а також знайшли відображення у пропозиціях і доповідях Донецької обласної організації Українського союзу промисловців і підприємців, які на протязі 2000-2003 рр. було надіслано до Донецької обласної держадміністрації, Міністерства промислової політики, Кабінету Міністрів та Верховної Ради України.

Використання результатів дослідження на інших підприємствах галузі буде сприяти підвищенню їх ринкового потенціалу, зростанню обсягів продажу, адаптації заводів важкого машинобудування до стандартів світового ринку індустріальної техніки, зміцнення іміджу вітчизняного виробника у сфері ділового бізнесу.

Практичну значущість одержаних результатів дослідження та ефективність їх використання у господарській практиці підтверджено відповідними довідками: Міністерства промислової політики України (№ 01/7-2-1812 від 12.12.2003 р.); Міністерства освіти і науки України (№ 1/11-3808 від 04.09. 2003р.); Донецької облдержадміністрації (№ 1-9я-3542 від 31.12.2003 р.); Донецької обласної організації Українського союзу промисловців та підприємців (№ 01-79 від 09.12. 2003 р.); Інституту економіко-правових досліджень НАН України (№ 299/556 від 22.07.2003 р.); Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (№ 14/6-9.0-49 від 14.02.2003 р.); ЗАТ "НКМЗ" (№ 010/672 від 12.12.2003 р.).

Результати дослідження використовуються у навчальному процесі при підготовці спеціалістів у Донбаській державній машинобудівній академії Міністерства освіти і науки України. За участю автора підготовлено і видано навчальні посібники "Економіка підприємства", "Економіко-фінансовий аналіз діяльності підприємства" (лист № 035–05–1818 від 10.12.2003 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є результатом самостійно виконаних наукових досліджень автора. Теоретичні узагальнення, наукові положення, висновки і рекомендації одержані дисертантом на підставі багаторічних особистих наукових досліджень та комплексних науково-прикладних розробок, виконаних у сфері стратегічного менеджменту та управління вартістю підприємства. Особистий внесок автора в наукові роботи, виконані у співавторстві, конкретизовано у списку публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційного дослідження та його результати неодноразово обговорювалися на засіданнях Науково-технічної і економічної ради при Правлінні ЗАТ "НКМЗ", Асоціації керівників промислових підприємств Донецького регіону, Донецької обласної організації Українського союзу промисловців і підприємців та їх відділення у м. Краматорську, доповідалися автором і були схвалені на науково-практичній конференції "Проблеми і практика управління в економічних системах" (Дніпропетровськ, 1998 р.); регіональній науково-практичній конференції "Стратегия управления социально-экономическим развитием региона на период до 2010 года (Донецкая область – 2010) " (Донецьк, 1999 р.); науково-практичній конференції "Економіка України на порозі третього тисячоліття" (Краматорськ, 2000 р.); всеукраїнській науково-практичній конференції "Теорія та практика управління у трансформаційний період" (Донецьк, 2001 р.); міжнародній науково-практичній конференції "Проблеми формування ринкової економіки" (Київ, 2001 р.); українсько-індійському бізнес-форумі (Делі, 2002 р.); міжнародному семінарі "Solid Works –2003. Новітні технології САПР – підприємствам України і Росії" (Краматорськ, 2003р.); виїзному засіданні профільного комітету Верховної Ради України з промислової політики і підприємництва (Краматорськ, 2002 р.); міжнародному семінарі металургів (Москва, 2003 р.); науково-практичній конференції "Корпоративна культура організацій ХХІ століття" (Краматорськ, 2003 р.); міжнародних конференціях "Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект" (Слов’яногірськ, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 рр.).

Публікації. Основні положення дисертаційної роботи викладено в 45 наукових працях, із них у 5 монографіях, у тому числі 2 індивідуальних, 26 статтях у наукових фахових виданнях, а також методичних рекомендаціях, 3 брошурах, 2 навчальних посібниках, матеріалах науково-практичних конференцій. Загальний обсяг публікацій 113,5 д.а., з них 70,5 д.а. належить особисто автору.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, 5 розділів, висновків. Її повний обсяг – 482 сторінки, у тому числі основний текст 374 сторінки, 22 таблиці, 49 рисунків, список використаних джерел із 282 найменувань на 25 сторінках, 1 додаток на 12 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

Розділ 1. Теоретико-методологічні основи і концепція ціннісного підходу до управління вартістю великого наукоємкого підприємства. Матеріали виконаного дослідження свідчать, що в умовах сучасних глибоких непередбачуваних змін у зовнішньому середовищі фірми-лідери світового ринку індустріальної техніки пов'язують довгострокове стійке зростання своєї конкурентоспроможності насамперед з переходом на інноваційний шлях розвитку. Світовий ринок насичений високоякісною технікою і устаткуванням, що обумовлює жорсткі умови конкуренції товаровиробників і особливу складність інтеграції в світогосподарську систему вітчизняних машинобудівних підприємств.

Незважаючи на визначені позитивні зміни, що відбуваються останнім часом у машинобудівному комплексі України, зокрема подоланні стійкої тенденції зниження обсягів виробництва і забезпечення його зростання, високоефективну роботу провідних машинобудівних заводів – ЗАТ "НКМЗ", ВАТ "Азовмаш", ЗАТ "Група "НОРД", Краматорського заводу важкого верстатобудування, "Енергомашспецсталь", у цілому положення справ у цій ключовій галузі промисловості істотно відстає від вимог сучасної управлінської парадигми. Вкрай низьким залишається питома вага машинобудування в галузевій структурі виробництва: якщо в 1990 р. вона становила 30,7 %, то в 2001 р. – 11,5 %, а в 2002 р. – 12,2 % відповідно. Недостатньо ефективним є процес відновлення і випуску високотехнологічної наукоємкої продукції, впровадження інновацій і інвестиційної діяльності. Значною є питома вага збиткових підприємств галузі.

Багато в чому таке положення визначилося кризою платоспроможності споживачів продукції машинобудування, а також тим, що підприємства галузі стали заручником гонки цін у видобувних і енергетичних галузях, оскільки в собівартості продукції машинобудування вартість енергоносіїв становить 25–35 % і більше.

У той же час результати виконаного дисертаційного дослідження дозволяють стверджувати, що причини недостатньої ефективності і конкурентоспроможності вітчизняних товаровиробників та їхньої слабкої адаптації до жорстких умов світового ринку варто шукати не тільки на макроекономічному рівні, але насамперед у самому базисі економіки – безпосередньо на підприємствах. Саме тут необхідно зробити і провести кардинальні перетворення в системі корпоративного менеджменту, оскільки удосконалення макроекономічних методів і важелів – це тільки передумови створення сприятливих умов для стабільної роботи. Щоб інтегруватися у світове інноваційно-конкурентне ринкове господарство, необхідно не тільки забезпечити на рівні світових стандартів якість продукції, що випускається, винятковість її ціннісних характеристик, низьку вартість і високі конкурентні переваги, але й проектувати стратегічний розвиток підприємства на довгострокову перспективу, цілеспрямовано управляти процесом нарощування його ринкового потенціалу на базі систематизованої інноваційної діяльності, вироблення і реалізації політики змін.

Особливу значущість і надзвичайну складність представляє вирішення цих задач для великих наукоємких машинобудівних підприємств з індивідуальним і дрібносерійним характером виробництва, які випускають складну унікальну техніку.

За результатами дослідження уточнено визначення поняття "наукоємке підприємство" – це підприємство з високотехнологічним і наукоємким характером виробництва, могутньою технічною базою, що дозволяє виконувати будь-яке замовлення і випускати високотехнологічну наукоємку продукцію, яке володіє комплексною інтегрованою системою управління виробництвом та активно впроваджує сучасні інформаційні технології в процеси проектування і виготовлення продукції, корпоративний менеджмент, а також має високий рівень інтелектуального потенціалу підприємства, розвитку корпоративної науки і культури, високий рівень творчості й самовдосконалення у всіх ланках діяльності.

Саме великі наукоємкі підприємства повинні та можуть реалізувати стратегію прориву в майбутнє, стати могутнім "локомотивом" підтягування машинобудівної галузі до вимог сучасної світогосподарської системи і тим самим стати міцним фундаментом підйому конкурентоспроможності економіки України.

У дисертації обґрунтовано, що у сучасних умовах ринкової трансформації господарювання реальними передумовами вирішення глобальної задачі підвищення ефективності діяльності великих наукоємких машинобудівних підприємств, забезпечення стабільного зростання їх науково-технічного потенціалу є:

розробка з урахуванням світових тенденцій і досвіду провідних зарубіжних компаній концепції бачення майбутнього стратегічного розвитку підприємства, основою формування якої повинні стати такі ключові положення, як випуск унікальної наукоємкої висококонкурентної продукції і створення виняткових можливостей для її виготовлення;

концептуально нове трактування поняття "вартість підприємства";

ціннісний підхід до управління вартістю наукоємкого підприємства як основи його перетворення у фірму з винятковими можливостями і високим ринковим потенціалом.

За результатами дослідження тенденцій розвитку нових типів високоорганізованих підприємств розроблено комплексно-цільову програму і модель прискореного еволюційного перетворення великого наукоємкого машинобудівного підприємства – ЗАТ "НКМЗ" з метою його перетворення у елітне підприємство світового рівня, блок-схема якої представлена на рис. 1. Основні техніко-економічні показники, що характеризують стратегічні кількісні параметри розробленої комплексно-цільової програми до 2015 р. наведено в табл.1.

Дослідження показало, що використані в сучасній теорії стратегічного менеджменту і на практиці методи оцінки вартості бізнесу мають безліч модифікацій і формалізованих способів розрахунків, однак вони в основному орієнтовані на оцінку вартості підприємства в умовах його купівлі-продажу, приватизації, ліквідації чи реструктуризації, емісії акцій, страхування майна, одержання кредиту під заставу майна, оцінки фінансового стану, тобто базуються на концепції вартості капіталу. Такий методологічний інструментарій необхідний, проте для підтримки стійкої конкурентоспроможності підприємства на сучасному ринку індустріальної техніки, реалізації довгострокової стратегії його майбутнього розвитку явно недостатній. Управління вартістю компанії тільки за ринковим критерієм не відображає цінності підприємства для широкого кола споживачів результатів його діяльності і не адекватно характеризує конкурентоспроможність і можливості зростання.

Таблиця 1

Основні стратегічні показники Програми прискореного

еволюційного розвитку ЗАТ "НКМЗ"

Найменування показника | Етапи

I

2000-2003 рр. | II

2003-2005 рр. | III

2005-2010 рр. | IV

2010-2015 рр.

1. Обсяг випуску товарної продукції, млрд.грн. | 0,8 | 1,2 | 1,35 | 1,5

2. Обсяг продажу, млрд.грн. | 0,9 | 1,2 | 1,5 | 1,9

3. Питома вага експортних постачань в обсязі продажу, % | 57,0 | 62,8 | 65,0 | 69,2

4. Питома вага наукоємкої продукції в загальному випуску, % | 61,3 | 65,5 | 68,1 | 70,3

5. Обсяг інвестицій у техпереозброєння, млн.грн. | 80,0 | 96,0 | 180 | 300,0

6. Питома вага сертифікованої продукції, % | 48,3 | 50,5 | 57,2 | 61,7

7. Обсяг продажу на одного робітника, тис.грн. | 66,2 | 95,2 | 141,5 | 190,0

8. Середньомісячна зарплата одного робітника, грн. | 950 | 1350 | 1600 | 2400

9. Кількість автоматизованих робочих місць (АРМ), одиниць | 2100 | 2600 | 3100 | 4300

У дисертації доведено, що трактувати поняття "вартість підприємства" необхідно з позиції системного підходу, визначаючи його за критерієм цінності, значущості підприємства в соціально-економічному розвитку суспільства і середовищі світових споживачів, на ринках яких воно працює, зацікавленості провідних зарубіжних компаній у придбанні цінностей, закладених у споживчі характеристики продукції, що випускається, їхньої згоди активно співпрацювати з даним підприємством на взаємовигідних умовах. Саме таке співробітництво і оцінка потенційних можливостей підприємства формують його імідж у діловому світі бізнесу, створюють і підтримують конкурентні переваги, підвищують імідж фірми, її вартість як виробника техніки майбутнього.

Виходячи з цього, обґрунтовано висновок, що з урахуванням нинішніх реалій об'єктивно необхідним є перехід до нової ідеології корпоративного стратегічного менеджменту як комплексно-цільової системи управління вартістю великого наукоємкого підприємства на підставі ціннісного підходу, що передбачає підпорядкування всіх підпроцесів функціонального і лінійного управління пріоритетним цілям створення граничної корисності техніки, що випускається, визначення потенційних інтересів і формування потреб замовників, розвиток бізнесу у напрямі створення майбутніх ринків збуту.

Для практичної реалізації ціннісного підходу до управління вартістю підприємства необхідно забезпечити:

розробку ефективного організаційно-економічного механізму управління створенням довгострокових цінностей;

правильний вибір факторів вартості, тобто тих параметрів діяльності, що сприяють збільшенню вартості підприємства і на які доцільно чинити управлінські впливи для досягнення цієї мети;

чітке визначення на основі вибору факторів вартості ключових стратегічних сфер компетентності, що формують здатність підприємства генерувати нові цінності для споживачів і здійснювати це найбільш ефективно в порівнянні з конкурентами.

У дисертації обґрунтовано концептуальні положення і розроблено організаційно-економічний механізм системи управління вартістю великого наукоємкого машинобудівного підприємства, в основу формування якого покладено сучасні інформаційні технології і модель біореінжинірінгу – синтез двох методів перетворення організації: реінжинірінгу, що робить основний акцент на удосконаленні техніко-технологічної компоненти виробництва, і організаційного розвитку, який зосереджує основну увагу на перетворенні соціальної підсистеми організації (рис.2).

На підставі визначених блоків організаційно-економічного механізму управління процесом створення довгострокових цінностей, що у своїй сукупності характеризують фактори максимізації вартості наукоємкого машинобудівного підприємства, до переліку ключових стратегічних компетенцій рекомендується включати: створення нової техніки; технічне переозброєння; організаційно-економічний потенціал; диверсифікованість виробництва; інформаційні технології; кадровий потенціал і організацію праці; ринковий потенціал; відносини з органами влади та самоуправління (обсяг і своєчасність податкових платежів, охорона навколишнього середовища, спонсорство і добродійність); фінансовий менеджмент.

За результатами дослідження обґрунтовано, що в умовах ринку для будь-якої фірми динаміка внутрішніх оцінок вартості є одним з основних критеріїв якості управлінських рішень, які приймаються. У той же час необхідність бачення перспектив розвитку підприємства, його конкурентоспроможності в середовищі світового бізнесу об'єктивно вимагає порівняльної оцінки цінності компанії зі світовими досягненнями по ключових сферах компетентності. Для великих наукоємких заводів важкого машинобудування таке зіставлення має особливу значущість.

З урахуванням цього обґрунтовано концепцію і розроблено комплексну технологію оцінки результатів діяльності машинобудівних підприємств, що органічно поєднує під загальним кутом зору в аналітичній моделі оцінки такі методичні підходи:

по-перше, метод коефіцієнтної оцінки по ключових параметрах діяльності підприємства, що дозволяє судити про зміну його конкурентоспроможності. Динаміка коефіцієнтів зростання таких показників, як обсяг продажу, чистий прибуток, рівень експортних постачань, питома вага наукоемкої інтелектуальної продукції в загальному обсязі її випуску, питома вага сертифікованої продукції підприємства, а також згода провідних вітчизняних і зарубіжних фірм співпрацювати з підприємством буде наочно свідчити про підвищення і " швидкість зростання" його вартості, позитивний імідж в діловому світі бізнесу;

по-друге, методологію і методичні підходи порівняльної оцінки результатів діяльності підприємства не з власною базою, а з досягненнями зарубіжних івітчизняних фірм-лідерів, що посідають провідні позиції в світовому бізнесі. Таку оцінку рекомендується проводити шляхом застосування системи експертних оцінок і методології побудови узагальнюючих рейтингів як для кожного об'єкта оцінки, так і за сукупністю досліджуваних об'єктів. Джерелами інформації є офіційні web-сайти підприємств, спеціалізовані фінансові і промислові web-сайти, публікації у відкритому друці даних про структуру балансу, фінансові результати діяльності.

Розрахунок узагальненого рейтингу за сукупністю експертних оцінок показників по кожному об'єкту оцінки (r) пропонується робити по формулі:

де – вага і-го показника;

– середня арифметична оцінка експертів по і-му показнику для кожного об'єкта оцінки;

m – кількість показників даної ключової стратегічної сфери компетентності.

Інтегральну оцінку порівняльної цінності компанії (R) рекомендується визначати за сукупністю узагальнених рейтингів у розрізі ключових стратегічних сфер компетентності по формулі:

де – вага i-го узагальненого рейтингу по ключовій стратегічній сфері компетентності;

– узагальнений рейтинг по ключовій стратегічній сфері компетентності;

k – кількість ключових стратегічних сфер компетентності.

Виконані розрахунки ключових показників роботи ЗАТ "НКМЗ" за 1999-2003 рр. свідчать про значне зростання ціннісних характеристик підприємства, зміцнення його позицій на світовому ринку індустріальної техніки та збільшення обсягу продажу споживачам України (табл.2).

Розрахунок інтегральних рейтингів по ряду провідних підприємств машинобудівного комплексу України за 2002 р. також показав, що ЗАТ "НКМЗ" має найбільш високий рейтинг у групі порівнюваних заводів: ВАТ "Турбоатом" – 13,38; ВАТ "Сумське НВО ім.Фрунзе" – 14,18; ВАТ "СКМЗ" – 7,58; ВАТ "Гідросила" – 15,25 і ЗАТ "НКМЗ" – 18,86. Однак зіставлення розрахованих рейтингів вітчизняних заводів з максимальним рейтингом у 40 пунктів найбільш динамічно розвинених фірм-лідерів світового бізнесу ("SMS–Demag", "Фест–Альпине", "Шлеманн Зимаг", "Маннесманн Зимаг", "Мантакрафт") свідчить, що незважаючи на успішну стабільну діяльність такого заводу, як ЗАТ "НКМЗ", його рейтинг у 2 рази нижчий у порівнянні з провідними світовими компаніями, які випускають індустріальну техніку.

Таблиця 2

Динаміка ключових показників результатів діяльності ЗАТ "НКМЗ"

за 1999-2003 рр.

Показники | 1999 р. | 2000 р. | 2001 р. | 2002 р. | 2003 р.

Обсяг продажу, тис.грн. | 322587 | 494496 | 706662 | 640980 | 846640

Чистий дохід, тис.грн. * | 6599 | 33729 | 161287 | 136482 | 97338

Рівень експортних постачань в обсязі продажу, % | 39,0 | 58,9 | 59,4 | 59,9 | 57,7

Питома вага наукоємкої продукції в загальному обсязі її випуску, % | 25,4 | 34,6 | 54,3 | 52,4 | 65,5

Питома вага сертифікованої продукції, % | 30,6 | 38,6 | 43,4 | 49,7 | 50,5

* нерозподілений залишок прибутку

Розділ 2. Реалізація стратегії забезпечення максимальної вартості великого наукоємкого підприємства. Обґрунтований у дисертації методичний підхід до формування моделі біореінжинірінгу як ключового компонента організаційно-економічного механізму системи управління вартістю великого наукоємкого машинобудівного підприємства базується на таких принципових положеннях:

в умовах дивізіональної організаційно-структурної схеми корпоративного управління модель біореінжинірінгу повинна розроблятися таким чином, щоб виключити фрагментарний підхід та забезпечити одночасне перетворення всіх елементів організації в їхньому взаємозв'язку і взаємозалежності;

повинна бути забезпечена можливість абсолютної керованості процесом одночасного перетворення усіх систем бізнесу на всіх ієрархічних рівнях менеджменту, чітко визначена роль і відповідальність керівників і спеціалістів, що беруть участь у процесі змін;

наявність оновленої системи знань усього персоналу підприємства, освоєння працівниками нової філософії ведення бізнесу в сучасних реаліях ринкових відносин, створення необхідних передумов для розвитку їх творчої ініціативи;

максимальне використання якісно нових можливостей, які надаються сучасними інформаційними технологіями.

Ґрунтуючись на викладеному вище методичному підході, у процесі дослідження розроблено концептуальну модель біореінжинірінгу великого наукоємкого машинобудівного підприємства і механізм її практичної реалізації.

Модель біореінжинірінгу структуровано в розрізі всіх рівнів корпоративного менеджменту – стратегічному (Правління акціонерного товариства, генеральний директор), системному (функціональні служби підприємства), тактичному (Центри прибутку, Центри відповідальності), оперативному (Центри витрат, виробничі цехи) і включає чотири основні системні елементи перетворення організації:

перетворення свідомості – вироблення бачення перспективи, розкриття корпоративної свідомості, наповнення її рішучістю до змін і їхньої підтримки;

реструктуризація – реінжинірінг бізнес-процесів, побудова фінансово-економічної моделі адаптації підприємства до динамічних змін зовнішнього оточення і кон'юнктури ринку;

пожвавлення – концентрація зусиль трудового колективу на потребах ринку індустріальної техніки, створення ексклюзивних технологій і нових видів бізнесу, розвиток інформаційної інфраструктури;

відновлення – розвиток організації з метою її перетворення в елітну фірму світового рівня, реорганізація системи навчання і перенавчання кадрів, удосконалення механізму трудової мотивації.

У дисертаційній роботі обґрунтовано висновки про те, що в основу формування механізму реалізації біореінжинірігу великого наукоємкого машинобудівного заводу повинний бути покладений перехід на процесоорієнтоване управління, при якому підприємство розглядається як бізнес-система, що представляє собою органічно взаємозалежну множину основних, організаційно-управлінських і забезпечувальних бізнес-процесів, метою перепроектування яких є підвищення ефективності діяльності за рахунок оптимізації функцій, що виконуються у рамках бізнес-процесів.

У методології перетворення підприємства на основі біореінжинірінгу виділено такі етапи: декомпозиція функцій на кожному робочому місці по всіх бізнес-процесах у всіх підрозділах заводу, побудова моделей "як є" і визначення ключових показників для кожного з них; розробка рекомендацій щодо реінжинірінгу бізнес-процесів і побудова моделей "як має бути" з урахуванням стратегічної мети перетворення підприємства в елітну фірму світового рівня; розробка проектів удосконалення бізнес-процесів по досягненню ключових показників відповідно до моделей "як має бути"; впровадження нових бізнес-процесів.

Для практичної реалізації програми перетворення бізнес-системи великого наукоємкого підприємства важкого машинобудування в процесі дисертаційного дослідження розроблено схему організації робіт, яка забезпечує високий ефект синергії. Загальне керівництво усім комплексом робіт біореінжинірінгу повинно здійснювати Правління акціонерного товариства за допомогою спеціально створених Координаційної ради по прискореному еволюційному розвитку підприємства на основі біореінжинірінгу, служби стратегічних досліджень, бізнес-діагностики, прогнозування і розвитку, а також методичної групи по забезпеченню практичної реалізації програми робіт з перетворення бізнес-системи підприємства. Функції розробки моделей бізнес-процесів "як є" і програм їхнього перетворення по моделях "як має бути" виконують призначені зі складу керівників вищої ланки "власники бізнес-процесів", а також сформовані у всіх структурних підрозділах заводу із залученням висококваліфікованих фахівців цільові мультидисциплінарні (міжфункціональні) команди і дослідницькі робочі групи.

У дисертації обґрунтовано принциповий висновок про те, що при використанні сучасних інформаційних технологій для підтримки моделі біореінжинірінгу великого наукоємкого підприємства надзвичайно важливо забезпечити органічне об'єднання цих двох процесів – проводити спільне рівнобіжне перепроектування бізнес-системи та інформаційної інфраструктури як невід'ємних складових компонентів організаційно-економічного механізму системи управління вартістю підприємства. Рішення цієї задачі досягається створенням єдиної наскрізної корпоративної блоково-модульної інформаційної системи управління процесом перетворення організації, що охоплює в єдиному інформаційному просторі всі стадії управлінських процедур по всьому циклу виготовлення продукції.

Найважливішим складовим компонентом єдиної інформаційної системи є модель інтегрованої підсистеми управління ресурсами підприємства, що представляє собою сукупність 10-ти модулів (рис.3), кожний з яких, охоплюючи свій бізнес-процес, функціонує в тісній взаємодії один з одним і забезпечує інформаційну підтримку інтеграції усіх функцій економічного механізму.

Практичне функціонування інтегрованої підсистеми управління ресурсами дозволяє вирішувати як пріоритетні такі особливо важливі для наукоємких машинобудівних підприємств задачі, як комплексне дослідження й аналіз зовнішнього середовища і забезпечення інформаційної підтримки прийняття стратегічних управлінських рішень з метою приведення потенціалу підприємства у відповідність із вимогами зовнішнього середовища; створення системи швидкого реагування на запити замовників; формування комп'ютерної системи перетворення стратегії розвитку підприємства в елітну фірму світового рівня в тактичні й оперативні плани дій для досягнення поставлених цілей; забезпечення ефективної координації процесів і ресурсів заводу від укладення контракту і до відвантаження продукції, що випускається, з метою забезпечення максимальної вартості підприємства.

Розділ 3. Концептуально-методичні підходи до управління вартістю наукоємкої машинобудівної продукції. При створенні високотехнологічної машинобудівної продукції витрати на її виробництво закладаються, як правило, у такій пропорції: на стадії конструкторського проектування – 80-85%, при технологічному проектуванні – 10-15%, при виготовленні – до 10%. Однак характерним для багатьох машинобудівних заводів є та обставина, що на етапі розробки технічної документації конструкторські і технологічні підрозділи практично не беруть участь у зниженні витрат, не виконується вартісна оцінка повідомлень на внесення змін у конструкцію, технологію виробництва продукції, що впливають на рівень її собівартості.

У дисертації концептуально обґрунтовано висновки про те, що для створення механізму діючого контролю за всім спектром витрат великого наукоємкого машинобудівного підприємства, включаючи передпроектні і усі виробничі процеси, аж до відвантаження готової продукції, у рамках комплексно-цільової системи управління вартістю підприємства повинна бути створена як її ключовий органічний компонент інтегрована система управління вартістю продукції.

Основна ідея розробки системи управління вартістю складної наукоємкої машинобудівної продукції полягає в послідовному, на базі використання сучасних інформаційних технологій, формуванні і багаторівневому у режимі реального часу аналізі витрат, що дозволяють в остаточному підсумку запропонувати замовнику високоякісну продукцію з прийнятною для нього ціною на основі досягнення вигідного для підприємства співвідношення "цінність продукції/витрати".

У процесі дослідження розроблено модель корпоративної системи управління вартістю наукоємкої продукції, яка являє собою модульну структуру і включає такі модулі: пророблення запитальних аркушів на стадії технічної підготовки; нормування і контролю рівня витрат на етапі розробки технічної документації; обліку фактичних витрат і калькулювання контрактної (різниця між ціною, обумовленої з урахуванням кон'юнктури ринку і планованим прибутком за контрактом), нормативної, планової і фактичної собівартості; ціноутворення. Інтегрована система управління вартістю продукції забезпечує можливість комплексного аналізу і регулювання витрат на рівні цехів, Центрів прибутку і заводу в цілому. Важливою відмінною її особливістю є можливість саморегулювання нормативно-технологічних витрат по всіх переділах і досягнення оптимізації витрат вже на початковому етапі одержання замовлення, тобто недопущення перевищення нормативної собівартості над контрактною (СнСк).

Створення інтегрованої системи управління вартістю наукоємкої продукції дає можливість в умовах великого машинобудівного заводу оперативно, на будь-якій стадії виготовлення техніки і на будь-якому її об'єкті, одержати потрібну інформацію на рівні всіх управлінських структур і тим самим підвищити ступінь відповідальності усіх робітників підприємства за забезпечення його конкурентостійкості на світовому ринку, а також впровадити ціннісний підхід у корпоративну систему ціноутворення.

Практичне рішення цієї задачі досягається шляхом створення модуля "Ціноутворення", функціонування якого дозволяє поетапно здійснювати ряд взаємозалежних процесів, що забезпечують вигідне для підприємства співвідношення витрат і продажних цін: збір інформації і формування бази даних товарів-аналогів фірм-конкурентів у розрізі номенклатури продукції, що випускається; створення матриці ціннісних властивостей продукції підприємства; розрахунок рівня конкурентоспроможності продукції, що випускається; визначення досяжної ціни продукції підприємства на визначеному ринку.

Як показав аналіз, промислова експлуатація інтегрованої системи управління вартістю продукції в ЗАТ "НКМЗ" забезпечила підприємству одержання економічного ефекту за 2000-2003 рр. у сумі 37259,2 тис.грн.

Розділ 4. Формування інноваційної політики в контексті ціннісного підходу до управління вартістю підприємства. Для вирішення проблеми створення і продажу висококонкурентних машин і устаткування, що відповідає вимогам максимізації вартості наукоємкого підприємства, основою розробки його інноваційної стратегії повинні бути такі основні принципи:

чітка орієнтація товарної політики на


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

СЕМАНТИКО-ФУНКЦІОНАЛЬНА ПРИРОДА ФРАЗЕОЛОГІЗМІВ У ХУДОЖНІЙ ПРОЗІ ЗАКАРПАТОУКРАЇНСЬКИХ ПИСЬМЕННИКІВ (40-90 рр. ХХ ст.) - Автореферат - 29 Стр.
АГРОЕКОЛОГІЧНІ ОСНОВИ СТВОРЕННЯ ПАСОВИЩНОГО КОНВЕЄРА ДЛЯ МОЛОДНЯКУ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ МЯСНОГО НАПРЯМКУ ПРОДУКТИВНОСТІ В УМОВАХ РАДІОАКТИВНОГО ЗАБРУДНЕННЯ ПОЛІССЯ УКРАЇНИ - Автореферат - 32 Стр.
РОЛЬ КОРИ МОЗКУ Й ПІДКОРОВИХ АМІНЕРГІЧНИХ СТРУКТУР В ОРГАНІЗАЦІЇ ЦІЛЕСПРЯМОВАНОГО ПОВЕДІНКОВОГО АКТУ - Автореферат - 43 Стр.
ТЕПЛОМАСООБМІН В ГЛИБОКОВОДНих генераторах водню НА ОСНОВІ ГІДРОРЕАГУЮЧИХ РЕЧОВИН - Автореферат - 24 Стр.
ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ НЕУСКЛАДНЕНИХ НЕСВІЖИХ ТА ЗАСТАРІЛИХ УШКОДЖЕНЬ ШИЙНИХ ХРЕБЦІВ - Автореферат - 31 Стр.
ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ - Автореферат - 24 Стр.
ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ НА ОСНОВІ УТИЛІЗАЦІЇ ЕНЕРГІЇ ОХОЛОДЖЕННЯ ОБЕРТОВИХ ПЕЧЕЙ, ЯКЕ РЕГУЛЮЄТЬСЯ - Автореферат - 43 Стр.