У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Українська державна академія залізничного транспорту

САЛАХ ТУРКІ АТЕІВІ АЛЬ-РАВАШДЕХ

УДК 330.322:658.152

РОЗВИТОК МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському державному економічному університеті, Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник – | кандидат економічних наук, доцент

Клименко Володимир Ілліч,

Харківський державний економічний університет,

доцент кафедри інформаційних систем.

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Пушкар Олександр Іванович,

Харківський державний економічний університет, завідувач кафедри обчислювальної техніки та програмування;

кандидат економічних наук, професор

Коюда Павло Миколайович,

Харківський національний університет радіоелектроніки,

завідувач кафедри економіки і менеджменту.

Провідна установа – | Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", кафедра економіки і маркетингу, Міністерство освіти і науки України, м. Харків.

Захист відбудеться "_21_" _травня_ 2004 р. о 15-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.820.05 в Українській державній академії залізничного транспорту за адресою: 61050, м. Харків, пл. Фейєрбаха, 7, аудиторія 3.501

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Української державної академії залізничного транспорту за адресою: 61050, м. Харків, пл. Фейєрбаха, 7.

Автореферат розісланий "17_" ___квітня____ 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Чорнобровка І. В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Стратегія економічного розвитку України до 2010 року передбачає необ-хідність визначення оптимального вектора розвитку, обумовленого посиленням взаємозалежності, глобалізації економічних і політичних процесів, виявленням місця в міжнародному поділі праці.

Завдання ринкового реформування ускладнюються щораз більшою залежністю економіки України від місця в системі міжнародного поділу праці, обумовленої посиленням інтеграційних тенденцій у світових господар-ських зв’язках, економічних і політичних процесах. Стан виробничої бази, рівень його відповідності науково-технологічній моделі економічного зростан-ня, а також конкурентоспроможність національної економіки в цілому і її продук-ції зокрема, визначають місце країни в системі міжнародного поділу праці.

Як показує міжнародний досвід, значне зростання інвестиційно-іннова-ційної активності є характерною ознакою перехідної економіки. Разом з тим у періоди корінних економічних і політичних змін багато в чому заперечується те, що пов’язано з попереднім станом суспільства, зокрема навіть меха-нізми, які успішно використовувалися й раніше. Подібний процес стосується також планування. Перехід від загального планування до загальної безплановості вже дав свої результати. Разом з тим досвід економічно розвинутих країн свідчить, що, незважаючи на темпи змін, які зростають, більшість компаній звертається в такий чи інший спосіб до внутрішньовиробничого планування, наприклад, і страте-гічного. Причому важливою частиною їхньої загальної стратегії є інвестиційна діяльність, що дозволяє формувати відповідні зовнішнім змінам напрямки діяль-ності підприємства.

У Законі України "Про інвестиційну діяльність" наголошується, що держава повинна брати активну участь в інвестиційній діяльності з метою "…реалізації економічної, науково-технічної і соціальної політики" (стаття 11). При цьому державним підприємствам надаються гарантії та певні пільги. Таким чином, процеси, зв’язані з інвестиційною діяльністю підприємств, мають законодавчу базу.

Актуальність теми дослідження. Труднощі трансформаційного періоду в українській економіці зумовлені відсутністю єдиної науково виваженої концепції формування ринкових відносин і належного закордонного досвіду, який можна було б доцільно запозичити. Негативні наслідки має і недооцінка багатьма політиками та підприємцями теоретичного обґрунтування практичних рішень. Розвиток реформаційних процесів підтвердив неможливість такого під-ходу до вирішення завдань формування і розвитку ринкових відносин. Разом з тим стає очевидною необхідність глибоких наукових досліджень усього ком-плексу проблем перехідного періоду в економіці України.

В умовах, що склалися в цей час, зростає необхідність проведення подаль--шого теоретичного аналізу причин незавершеності ринкових перетво-рень, дослідження шляхів досягнення стратегічної перспективи економічного розвитку.

Комплекс проблем, пов’язаних із завданнями ринкового реформування та рівно-правного входження у світове співтовариство, обумовлює необхідність теоретичного узагальнення суті та ймовірних напрямків структурної трансфор-мації економіки України, розробки методологічних підходів до формування біз-нес-клімату, сприятливого для інвестиційно-інноваційної діяльності. Дослі-джен-ня у цьому напрямку виконують ряд наукових шкіл. Необхідно назвати дослі-дження таких вітчизняних й іноземних учених, як Акофф Р., Аукуціонек С., Богиня Д., Брейлі Р., Брігхем Ю., Гапенські Л., Гриньова В., Джеймс Л., Дронов Д., Коноваленко Н., Коюда П., Лапко О., Лукінов І., Майєрс С., Макфарлан Ф., Одинцова Г., Омельянчик Н., Орлов П., Панасюк Б., Перерва П., Погорєловська І., Пушкар О., Рудченко О., Смоляк С. А., Стороженко О., Фіннереті І., Ченг Ф. Чі, Чубів Н., Чумаченко Н., Шарп У., Яковлєв А. І. та ін.

Актуальність теми дисертаційного дослідження обумовлена наявністю про-блеми удосконалення економічних відносин на рівні підприємств, необхід-ні-стю формування ринкових умов підвищення ефективності діяльності підприємств.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисерта-ційна робота виконувалася відповідно до плану науково-дослідницьких робіт кафед-ри інформаційних систем Харківського державного економічного університету "Роз-робка методів побудови і моделювання інформаційних систем для управ-ління організаціями в умовах ринку" (номер державної реєстрації 0102U005567).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка тео-ретичних положень і практичних рекомендацій з розвитку механізму управ-ління інвестиційною діяльністю підприємства.

Для досягнення цієї мети в дисертаційній роботі були поставлені такі завдання:

- обґрунтувати необхідність і розробити рекомендації щодо формування бізнес-клімату, сприятливого для інвестиційно-інноваційної діяльності на промисло-вих підприємствах, шляхом узагальнення теоретичних основ структурної транс-фор-мації економіки України;

- визначити взаємозв’язок між підвищенням ефективності ринкової реструк-туризації промислових підприємств і державною підтримкою інвестиційно-інноваційної діяльності;

- уточнити зміст і функції управління інвестиційним проектом на промис-ловому підприємстві;

- розробити методичні підходи до обґрунтування напрямків реальних інвес-тицій та умов їхнього здійснення;

- розробити методичні підходи до формування власних джерел фінансу-вання інвестиційного проекту промислового підприємства;

- удосконалити методичний підхід до поглибленого преферентивного аналі-зу ефективності системи інвестиційних проектів;

- розробити методику оптимізації програми реальних інвестицій підприємства;

- розробити методику аудита інвестиційного проекту з метою оцінки впливу факторів на зміну його ефективності;

- упровадити розроблені рекомендації на ВАТ "Турбоатом".

Об’єкт дослідження – інвестиційні процеси на підприємствах.

Предмет дослідження – механізм управління інвестиційними процесами на підприємстві.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертації є фундамен-тальні положення загальної економічної теорії, вітчизняні та закордонні розроб-ки вчених-економістів. В основу дослідження покладено узагальнення теорії струк-турної трансформації економіки України. Перехідну економіку України можна охарактеризувати як одночасне проходження від тоталі-тар-ної системи до ринку і від ринку до постринкової системи економічних відносин.

У роботі були використані методи: логічного узагальнення – для обґрун-тування теоретичних підходів до формування сприятливого для інвестиційно-інноваційної діяльності бізнес-клімату і напрямків удосконалення методики розробки інвестиційних програм промислового підприємства; аналізу і синте-зу– для формування підходу до управління проектом як системою управління; економіко-математичного аналізу – для вирішення завдання оптимізації програми реальних інвестицій підприємства й аудита; графічні – для вивчення граничної вартості потоку капіталу сукупності проектів; табличний – для аналізу фінан-сових можливостей підприємства.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативні документи Верховної Ради і Кабінету Міністрів України, публікації з питань інвестиційної та інноваційної діяльності підприємств, офіційні статистичні матеріали.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному:

вперше:

- запропоновано підхід до прийняття рішення про реалізацію інвести-цій-ного проекту на підприємстві залежно від положення точки байдужості стосовно точки беззбитковості;

- розроблено підхід до аудита інвестиційного проекту, що забезпечує враху-вання впливу різних чинників на зміну його ефективності;

удосконалено:

- методи визначення суперечностей структурної перебудови економіки України, що стримують реалізацію науково-технологічної моделі. Запропоновано розгля-дати їх із системних позицій причинно-наслідкових відносин;

- методику поглибленого преферентивного аналізу ефективності інвести-цій-них проектів;

отримали подальший розвиток:

- методика дослідження механізмів управління інвестиційним проектом;

- формулювання поняття "інвестиційний проект" у частині відображення в ній управлінського впливу на ресурси проекту.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що використання на практиці результатів дослідження дозволить при бізнес-пла-нуванні ефективно формувати інвестиційну політику підприємства, визначати ринкову доцільність вибору і впровадження конкретних нововведень. Практич-на цінність роботи полягає в обґрунтуванні методичних рекомендацій щодо підвищення якості інвестиційної діяльності промислових підприємств і забезпечення його економічної та соціальної ефективності.

Наукові результати дисертаційної роботи використані в практичній діяль-ності промислових підприємств м. Харкова. Зокрема, у ВАТ "Турбоатом" роз-роблена автором методика поглибленого преферентивного аналізу ефективно-сті інвестиційного проекту, використана при обґрунтуванні бізнес-плану інвес-тиційного проекту "Технічне переозброєння ВАТ "Турбоатом" для організації виробництва турбін малої потужності".

Особистий внесок здобувача. Усі результати отримані здобувачем осо-бисто і знайшли відображення в публікаціях. У роботі [1] списку опублікованих праць автором обґрунтовуються напрямки реальних інвестицій. У роботі [2] запропоновано модель структурного грошового потоку інвестиційного проекту, визначений підхід до її аналізу. У роботі [3] автором запропоновано шляхи формування інвестиційного проекту промислового підприємства. У роботі [5] сформульована модель аудиту інвестиційного проекту.

Апробація результатів дисертації. Результати дисертаційного дослі-дження доповідалися на Всеукраїнській науковій конференції студентів, магіст-рів і аспі-рантів (Київ, ІАЕ УААН, 2003 р.), Міжнародній науково-практичній конфе-ренції "Наука й освіта – 2003" (20-24 січня 2003 р., Дніпропетровськ – Донецьк – Харків).

Наукові публікації. За темою дисертації опубліковано 10 наукових праць загальним обсягом 2,4 д. а., з них 6 - у фахових видан-нях обсягом 2 д. а. особисто автора 1,6 д.а.

Структура й обсяг дисертації. Відповідно до мети, завдань і логіки дослі-дження визначена структура роботи, що складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і 2 додатків. Загальний обсяг дисертації становить 171 сторінка, що містять 27 рисунків і 8 таблиць, список використаних джерел налічує 172 найменування.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтована актуальність теми дисертації, визначені мета, предмет та об’єкт дослідження, сформульовані завдання, відображені наукова новизна і практичне значення результатів, отриманих автором.

У першому розділі — "Ринкові умови реструктуризації промислових підприємств" — виокремлені основні характеристики, що визначають струк-туру перехідної економіки: інерційність і мінливість. Із взаємодії цих елементів випливають основні закономірності структури перехідної економіки: нестій-кість, альтернативність характеру розвитку, прискорення темпів структурних змін, спад виробництва і зниження рівня життя населення, зростаюча роль неекономічних чинників, посилення політичної активності тощо.

У дисертації показано, що стан структури економіки України характери-зується співіснуванням доіндустріальних, індустріальних і постіндустріальних структурних елементів при явному пануванні останніх. Такий стан визнача-ється насамперед рівнем розвитку матеріально-технічної бази країни, засно-ваної на примітивних ручних технологіях, високих технологіях кінця XX сто-річчя з перевагою великої машинної індустрії і масового конвеєрного виробни-цтва. Він не характерний для структури сучасної ринкової економіки. Проте органічно вписувався в планову адміністративно-командну систему, що існу-вала раніше, а також повинна залишитися в перехідному періоді.

У дисертації доведено, що:

а) поставлені урядом завдання інноваційної переорієнтації і переходу еко-номіки України на науково-технологічну модель економічного зростання ускладнені комплексом макроекономічних суперечностей посиленням диспропорцій у господарській структурі та глибокій структурній кризі;

б) чинниками поліпшення бізнес-клімату й пожвавлення інвестиційного процесу є: на мікрорівні – активізація завершення приватизаційних процесів; на макрорівні – зміна інструментарію державного регулювання підприємництва. Бажаним результатом повинна стати активізація підприємництва, зокрема в напрямку технологічної перебудови економіки;

в) переважна більшість підприємств унаслідок загострення суперечностей пере-хід-ного періоду змушена насамперед забезпечувати свою загальну стійкість. Для рішення цієї проблеми доцільно застосовувати методи зіставлення наборів стратегічних зон господарювання й оптимізації розподілу ресурсів між ними, а також комплекс чинників, зокрема, оцінка стратегічної гнучкості й синергізму;

г) досягнення загальної стійкості підприємства є передумовою плану-вання інвестиційно-інноваційної стратегії підприємства. У різних стратегічних зонах господарювання за допомогою екстраполяції сьогоднішньої ситуації та оцінки конкурентного статусу визначається стратегія поводження, обирається конкурентний статус, визначається необхідний обсяг інвестицій, можливості управління підприємством і формується загальна стратегія. Порівняння існую-чих ресурсів з поставленою метою дозволяє визначити можливості та перспек-тиви проникнення в нові стратегічні зони господарювання.

У другому розділі дисертації — "Функціональний підхід до управ-ління інвестиційним проектом" — автором пропонується уточнення поняття "інвес-ти-ційний проект" як захід, який передбачає здійснення комплексу будь-яких управ-лінських впливів, що уможливлює досягнення постав-лених цілей.

Основний елемент структури проекту – це учасники проекту, тому що саме вони забезпечують реалізацію задуму й досягнення цілей.

Залежно від типу проекту в його реалізації можуть брати участь від однієї до декількох десятків організацій. У кожної з них свої функції, ступінь участі в проекті та міра відповідальності за його реалізацію.

У дисертації підхід до розробки і реалізації промислового інвестиційного проекту – від початкової ідеї до експлуатації на об’єкті впровадження – поданий у вигляді циклу, що містить три окремі фази: передінвести-ційну, інвестиційну та експлуатаційну. Кожна з цих фаз, передусім, підроз-діляється на стадії, а деякі з них охоплюють такі важливі види діяльності, як кон-сультування, проектування та виробництво.

Реалізація проекту вимагає виконання певної сукупності заходів, зв’язаних із проробленням можливості реалізації проекту, розробкою техніко-економічного обґрунтування і робочого проекту, контрактною діяльністю, орга-нізацією і фінансуванням робіт із проекту, створенням нових технологій, пла-нуванням ресурсів і руху робіт над проектом, закупівлею матеріалів і устатку-вання, а також будівництвом і здаванням готових об’єктів до експлуатації.

Роботи з реалізації проекту можуть бути об’єднані в блоки. Можна виді-лити два великих блоки робіт:

- основна діяльність за проектом;

- забезпечення проекту.

До основної діяльності за проектом належать передінвестиційні дослі-джен-ня; планування проекту; розробка проектно-кошторисної документації; про-ве-ден-ня торгів і висування контрактів; будівельно-монтажні роботи; вико-нання пуско-нала-го-джувальних робіт; здавання проекту; експлуатація проекту, випуск продукції; ремонт устаткування і розвиток виробництва; демонтаж уста-ткування (закриття проекту).

До діяльності із забезпечення проекту належать: організація робіт; забез--печення правової коректності; добір кадрів; складання фінансових планів; мате-рі-ально-технічне забезпечення; проведення маркетингу; інформаційне забез-печення.

Однак, на думку автора, такий поділ робіт не збігається з розбивкою про-ектів на фази й етапи, оскільки й основна діяльність, і діяльність, що забезпе-чує, можуть сполучатися в часі.

Діяльність стосовно реалізації проектів, які здійснюється на різ-них організаційних рівнях і в різних частинах проектів, має потребу в керу-ванні. У цьому також виявляються властивості управління реалізацією проектів як системи.

Встановлено, що для оптимізації руху фінансових і грошових потоків, а також ефективного вирішення проблем, що виникають між господарськими суб’єктами в процесі реалізації інвестиційного проекту, необхідна ефективна система управління проектом.

Оптимізація системи управління інвестиційним проектом потребує чіткого визначення її структури й функцій кожного компонента, що без системного підходу неможливе.

В умовах переходу до ринкових відносин управління проектом повинне розглядатися як форма підприємництва, сутність якого виражається в обміні: гроші управління проектом гроші зі збільшенням. Сферою додатка управ-ління проектом є інвестиційна діяльність підприємства.

Одним із відповідальних етапів передінвестиційних досліджень є робота з визначення ефективності інвестиційного проекту. Вона охоплює детальний аналіз та інтегральну оцінку всієї техніко-економічної й фінансової інформації, зібраної та підготовленої для аналізу на попередніх етапах передінвестиційних досліджень.

У третьому розділі — "Напрямки удосконалювання методики роз-робки інвестиційних програм для промислового підприємства" - обґрунтовано напрямки реальних інвестицій та умови їх здійснення, запропоновано методичні підходи до формування власних джерел фінансу-вання інвестиційного проекту, а також названо варіанти оптимізації програми реаль-них інвестицій підприємства.

Доведено, що в процесі прийняття скринінгових рішень фінансовому менеджеру варто зосереджувати увагу не на "точці беззбитковості", як прийня-то в традиційному аналізі, а на "точці байдужості" проекту, що є ключовим елементом при оцінці доцільності інвестицій на стадії скринінгових рішень.

Запропоновано рішення задачі вибору оптимального вектора амортиза-ційної політики, що максимізує сумарний дисконтований чистий грошовий потік за період амортизації. Модель задачі вибору оптимального вектора амортизаційної політики має вигляд:

, (1)

де U – сфера обмежень, що задається співвідношеннями:

; (2)

; ( – задано); (3)

; (4)

; (5)

; (5)

. (6)

У моделі прийняті такі позначення:

q – дисконтна ставка;

d – екзогенний параметр, що характеризує ефективність використання підприємством чистого грошового потоку;

вектор, складові якого – це амортизаційні відраху-вання за відповідний період часу;

n – значення податкової ставки;

СТп – первісна вартість основних фондів;

СТл – їх ліквідаційна вартість;

НП – чистий прибуток;

величина податкових відрахувань;

оподатковуваний прибуток;

величина чистого грошового потоку;

структурний грошовий потік.

Дана модель може бути зведена до задачі лінійного програмування, розв’язком якої є оптимальний варіант амортизаційної політики підприємства.

Структурна модель грошового потоку наведена на рис. 1. Вона відображає зміни структури грошового потоку залежно від коливань амортизаційних відрахувань. Зокрема чистий прибуток, податкові платежі, чистий грошовий потік змінюються пропорційно ставки оподаткування.

Існують інші підходи до оцінювання величини дисконтної ставки залеж-но від дії різних чинників. У дисертації пропонується такий підхід, що також можна назвати параметричним. Поряд з дисконтною ставкою облік дії на фінансову частину процесу реалізації інвестиційного проекту будемо прово-дити за допомогою так званого екзогенного параметра.

Якщо позначити суму чистого прибутку й амортизації через : , то, як показано вище,

, (7)

де індекс "1" - індекс часу.

Запропоновано два принципових припущення. По-перше, екзогенний параметр зв’язаний з і співвідношенням:

. (8)

По-друге, екзогенний параметр структурно діє так само, як і ставка дисконту, тобто

. (9)

Використане співвідношення (7)-(9) показало, що має місце рівність

, (10)

у якій відбито дію екзогенного параметра у часі.

Стосовно властивостей екзогенного параметра, то з ураху-ванням (3) і (8) одержано

; (11)

. (12)

Припустімо, що має місце сталість (стабільність) економічних про-цесів у державі і на підприємстві, то співвідношення (12) матиме такий вигляд:

. (13)

Звідси одержано . Отже, екзо-генний параметр в умовах стабільності економіки завжди є більшим від оди-ниці. Оцінку його величини можна одержати, наприклад, шляхом накопичення статисти-ки конкретних значень і використання середнього арифметичного. .

Таким чином, побудовано модель структурного динамічного грошового потоку, в якій поряд з дисконтною ставкою і ставкою податку запропоновано використовувати екзогенний параметр, котрий впливає на величину грошового потоку різних чинників.

Такі методичні підходи спрямовані на удосконалення меха-нізму створення власного інвестиційного фінансового потенціалу підпри-ємства.

Запропонований підхід дозволяє теоретично розподілити сфери прийняття інвестиційних і фінансових рішень. При цьому реальна практика здійснення інвестиційної діяльності підприємств не дозволяє розглядати їх окремо, особливо, коли при розгляді інвестиційних проектів з різним рівнем ризику і структурою формування капіталу фактично неможливо елімінувати вплив численних чинників (рис. 2). Так, наприклад, підприємство, що розглядає кілька інвестиційних альтернатив, зіштовхується з проблемою взаємозумовле-ності інвестиційних і фінансових рішень, тобто з проблемою сполученого пла-нування інвестиційної і фінансової політики.

Рис. . Вартість капіталу як ланка в логічному ланцюзі між структурою інвестиційного портфеля та структурою капіталу підприємства

У дисертації розроблено модель, котра дозволяє робити імітаційні розра-хунки для різних значень параметрів зовнішнього середовища, напрямків інвес-тицій-ної політики, що характеризується ефективністю величини первісної та лікві-даційної вартості використовуваних основних фондів і терміну їх життя.

На підставі розрахунків, наведених у таблиці 1, розроблено графіки гранич-ної вартості капіталу.

Вдосконалено методику поглибленого преферентивного аналізу ефективно-сті системи інвестиційних проектів, яка базується на використанні розра-хунку точки рівноваги інвестиційних і фінансових рішень (рис. 3).

Результатом перетинання графіка граничної вартості капіталу і графіка інвестиційних альтернатив є точка рівноваги інвестиційних і фінансових мож-ливостей (рис. 3).

Результатом є рекомендація щодо включення в портфель проектів A, B, C.

Для обох альтернативних програм інвестування при даних фінансових можливостях точка рівноваги відповідає значенню Q* = 12 , тобто опти-мальний обсяг інвестування – 12 тис. долл. США.

При цьому інвестиційний портфель повинен містити:

I варіант – проекти А, С;

II варіант – проекти В, С.

Для того, щоб вибрати одну альтернативу з двох взаємозаперечних, варто розрахувати значення NPV для проектів А і В.

Оптимальний портфель повинен містити проект, що має більше зна-чення NPV.

Рівень дисконтної ставки, необхідний для розрахунку NPV, відповідає вели-чині середньозваженої вартості капіталу в точці рівноваги, тобто q = 0,144 (14,4 %). У таблиці 1 виділено напівжирним шрифтом.

Таким чином, зроблені всі необхідні розрахунки для коректного визна-чення NPV проектів А і В:

тис. у. о., тис. у. о.

Значення NPVB перевищує NPVA, отже, оптимальний інвестиційний порт-фель повинен містити проекти В, С. Природно, проекти А, Е повинні бути від-хилені.

Запропонована методика формування оптимального інвестиційного портфеля дозволяє не тільки здійснювати цей процес при заданих фінансових можливостях, а й також, після розрахунку точки рівноваги, досліджувати мож-ливості удосконалення фінансування розробленої інвестиційної програми, іншими словами – провести постоптимізацію фінансових рішень.

У розглянутому прикладі оптимальний обсяг інвестицій становить 12 тис. у. о., у той час як вихідні дані припускають додаткове залучення пози-кових засобів в обсязі 6 тис. у. о., що приведе до зро-стання обсягу фінансових засобів до рівня 16 600 тис. у. о.

Отримане в процесі постоптимізації збільшення середньозваженої варто-сті капіталу на 9% дозволить збільшити площу між графіками інвестиційних потреб і граничної вартості капіталу за формованим портфелем на 2,8%, а від-повідним чином і його прибутковість.

Таким чином, вирішуючи питання сполученого планування інвестиційної та фінансової діяльності, оптимізуючи інвестиційну програму, обсяг і струк-туру використання фінансових ресурсів, підприємство забезпечує найбільш ефек-тивний інвестиційний режим, що сприяє економічному розвитку під-приємства.

У результаті проведеного аналізу чутливості функції чистого грошового потоку і її аудиту стосовно змін екзогенного параметра, дисконтної і податкової ставок встановлені можливі напрямки зростання грошового потоку. Вони можуть бути використані для створення сценаріїв інвестиційної діяльності. Найбільший практичний інтерес становить такий результат: 5% зміна (збільшення) грошового потоку може бути спричинена 6% зменшенням дис-контної ставки і 0,9% збільшенням екзогенного параметра.

Спроба аудита грошового потоку на основі пари {екзогенний параметр, податкова ставка} має певний інтерес і визначає інші можливі напрямки змін параметрів, що можуть бути використані як сценарні..

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено новий підхід до теоретичного обґрунтування суті й характеру інвестиційної політики промислових підприємств як об’єктивно обу-мовленого напрямку їх реструктуризації, адекватного умовам ринкового реформування. Запропоновано методичне забезпечення основних напрямків розробки інвестиційних програм для промислового підприємства. Проведене комплексне дослідження цієї наукової проблеми дає можливість для визна-чення таких теоретичних узагальнень і практичних висновків:

1. У дисертації теоретично обґрунтовані сутність і характер інвестиційної політики промислових підприємств, орієнтованої на їх реструктуризацію в умовах ринкового реформування, розроблено методичне забезпечення основ-них напрямків формування інвестиційних програм для промислового під-приємства.

2. У роботі встановлений взаємозв’язок між державною підтримкою інве-стиційно-інноваційної діяльності й ефективності ринкової реструктуризації промислових підприємств.

3. Запропоновано уточнення змісту і функцій управління інвестиційним проектом в сучасних умовах.

4. З метою підвищення мотивації інвестиційної діяльності розроблено мето-дичні підходи до обґрунтування напрямків реальних інвестицій і вияв-ленню умов їх здійснення.

5. Оскільки в цей час власні джерела фінансування інвестиційних про-ектів промислового підприємства переважають, у роботі запропоновано мето-дичні підходи до їх формування.

6. У дисертації запропоновано удосконалення методичного підходу до поглибленого преферентивного аналізу ефективності системи проектів, який полягає у використанні "точки рівноваги".

7. У роботі запропонована методика аудиту інвестиційного проекту, за допомогою якої виявляється можлива розробка сценаріїв його здійснення.

ПЕРЕЛІК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у фахових виданнях

1. Клименко В. І., Салах Туркі. Обґрунтування напрямків реальних інвес-тицій і умов їхнього здійснення // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. - Випуск 159. – Дніпропетровськ: ДНУ. - 2002.– С. 111-120. - 0,49 д. а.

2. Клименко В. І., Салах Туркі. Методичний підхід до формування влас-них джерел фінансування інвестиційного проекту промислового підприємства // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. - Випуск. 168. – Дніпро-петровськ: ДНУ. - 2003. – С. 108-116. - 0,47 д. а.

3. Клименко В. І., Салах Туркі. Формування власних джерел фінансу-вання інвестиційного проекту промислового підприємства // Вісник ХДЕУ. – 2003. – № 1. – С. 92-96. - 0,23 д. а.

4. Салах Туркі Атеіві Аль-Равашдех. Структурні протиріччя в економіці України і шляхи їхнього подолання // Вісник економіки транспорту і промисло-вості. – № 3. – Х.: УКРДАЗТ. - 2003. – С. 194-203. - 0,44 д. а.

5. Масленнікова О.В., Салах Туркі Атеіві Аль-Равашдех. Моделювання аудиту амортизаційної політики підприємства. // Вісник НТУ “Харківський політехнічний інститут”. Зб. Наук. Праць. Тематичний випуск: Технічний прогрес і ефективність виробництва. – Харків: НТУ “ХПІ”. – 2003. – № 20, т.1. –С. 66-69. – 0,21 д.а.

6. Салах Туркі Атеіві Аль-Равашдех. Про одну модель структурного грошового потоку // Вісник економіки транспорту і промисловості. – № 4. – Х.: УКРДАЗТ. - 2003. – С. 138-140. - 0,1 д. а.

Тези доповідей

7. Салах Туркі. Управління інвестиційним проектом промислового під-приємства // Ринкова трансформація економіки: стан, проблеми, перспективи // Матеріали Всеукраїнської наукової конференції студентів, магістрів та аспі-рантів: У двох томах. – Т. 2. – К.: ІАЕ УААН, 2003. – С. 125-127.

8. Салах Туркі. Джерела інвестицій промислового підприємства // Мате-ріали міжнародної науково-практичної конференції "Наука й освіта – 2003".– Дніпропетровськ-Донецьк-Харків. – Т.22. Економіка. – Дніпропетровськ, Наука і освіта. – 2003. - С. 44-47.

9. Салах Туркі Атеіві Аль-Равашдех. Підхід до аудита інвестиційного проекту // Вплив ринку і державного регулювання на розвиток фінансово-кре-дитної системи України. Матеріали міжнародної науково-практичної конфе-рен-ції. – Харків: ХІБМ, 2003. - С. 227-230.

10. Салах Туркі Атеіві Аль-Равашдех. Про принципи планування і управ-ління інвестиційним проектом // Праці IV міжнародної науково-практичної конференції "Дослідження й оптимізація економічних процесів "Оптимум – 2003". – Харків, 2003. – С. 40-41.

АНОТАЦІЯ

Салах Туркі Атеіві Аль-Равашдех. Розвиток механізму управління інвестиційною діяльністю підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Українська державна академія залізничного транспорту, Харків, 2004.

Дисертація присвячена теоретичному обґрунтуванню суті і характеру інвес-тиційної політики промислових підприємств як об’єктивно обумовленого напрямку їх реструктуризації, адекватного умовам ринкового реформу-вання. У роботі запропоновано методичне забезпечення основних напрямків роз-робки інвестиційних програм для промислового підприємства. Подано визна-чення інвестиційного проекту як документа, що містить систему організа-ційно-право-вих і розрахунково-фінансових документів, які містять комплекс заходів, які забезпечують досягнення поставлених цілей у часі та просторі. Система управ-ління проектом являє собою визначення, установлення, регу-лювання і розвиток зв’язків між елементами проекту, що забезпечують досяг-нення поставлених перед проектом цілей. В умовах переходу до ринкових відносин управління проектом повинно розглядатися як форма під-приємництва, сутність якого вира-жається в обміні: гроші управління проек-том гроші зі збільшенням. Сфе-рою управління проектом є інвестиційна діяльність фірми.

Розроблена класифікація проектів за напрямками інвестицій і запропоно-вана методика розрахунку "точки байдужості" на основі розрахованих число-вих параметрів, що характеризують скринінгові стандарти, дозволяють кон-кретному підприємству спростити рішення проблеми вибору інвестиційного проекту за рахунок уведення стадії попереднього відбору на базі скринінгових рішень.

Ключові слова: інвестиційний проект, амортизаційна політика, префе-рен-тивний аналіз, точка рівноваги, інвестиційно-інноваційна політика, підпри-ємство, скринінгові рішення, аудит.

АННОТАЦИЯ

Салах Турки Атеиви Аль-Равашдех. Развитие механизма управления инвестиционной деятельностью предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление пред-приятиями. – Украинская государственная академия железнодорожного транспорта, Харьков, 2004.

Диссертация посвящена теоретическому обоснованию сути и характера инвестиционной политики промышленных предприятий как объективно обу-словленного направления их реструктуризации, адекватного условиям рыноч-ного реформирования. В работе предложено методическое обеспечение основных направлений разработки инвестиционных программ для промышленного пред-приятия. Дано определение инвестиционного проекта как документа, содержа-щего систему организационно-правовых и расчетно-финансовых документов, содержащих комплекс мероприятий, которые обеспечивают достижение постав-ленных целей во времени и пространстве. Система управления проектом представляет собой определение, установление, регулирование и развитие свя-зей между элементами проекта, обеспечивающих достижение поставленных перед проектом целей. В условиях перехода к рыночным отношениям управле-ние проектом должно рассматриваться как форма предпринимательства, сущ-ность которого выражается в обмене: деньги управление проектом деньги с приращением. Сферой приложения управления проектом является инвести-ционная деятельность фирмы.

Разработанная классификация проектов по направлениям инвестиций и предлагаемая методика расчета "точки безразличия" на основе рассчитанных числовых параметров, характеризующих скрининговые стандарты, позволяют конкретному предприятию упростить решение проблемы выбора инвестицион-ного проекта за счет введения стадии предварительного отбора на базе скри-нинговых решений.

Эффективность инвестиционного проекта в значительной степени зави-сит от качества решений по привлечению и использованию финансовых ресур-сов для его реализации.

В связи с тем, что финансовое состояние большинства предприятий Украи--ны находится под воздействием кризисных процессов, а становление финансового рынка и, в частности, вторичного рынка ценных бумаг, про-ходит начальную фазу, для предприятий существенно сужаются возмож-ности полно-ценного использования всех источников финансирования инвес-ти-ционных про-ектов. В условиях ограниченности возможностей привлечения финансовых ресур-сов за счет акционерного капитала и долгосрочных кредитов оптимизация политики формирования собственных инвести-ци-онных ресурсов становится важнейшей задачей финансового менеджмента. При этом основными источни-ками являются прибыль и амортизационные отчисления.

Регулирование характера и интенсивности динамического процесса накоп-ления амортизационных отчислений и их использования находится под влиянием многих факторов. В свою очередь, этот процесс оказывает влияние на интенсивность денежных потоков предприятия, а, следовательно, и на объем его собственных инвестиционных ресурсов. В данной работе рассматривается проблема оптимизации амортизационной политики, предлагается методический подход для ее решения.

Формирование оптимальной инвестиционной программы предприятия является сложным многоэтапным процессом, в котором должны быть ин-тегри-рованы оценки инвестиционных и финансовых возможностей пред-приятия.

Процесс формирования портфеля инвестиционных проектов включает этапы генерации инвестиционных идей, первичного анализа коммерческого, институционального и технического аспектов их осуществления. Сформиро-ванная в результате этого этапа совокупность инвестиционных альтернатив может содержать как совместимые, так и взаимоисключающие проекты в зави-симости от целей и ресурсов, необходимых для их осуществления.

Предложенная методика формирования оптимального инвестиционного портфеля позволяет не только осуществлять этот процесс при заданных финан-совых возможностях, но также предоставляет возможности совершенствования финансирования разработанной инвестиционной программы, иными словами провести постоптимизацию финансовых решений.

Поскольку реализуемость инвестиционных проектов, эффективность кото-рых установлена, в силу ряда причин всегда находится под угрозой срыва, в работе предложен подход к аудиту инвестиционного проекта, обеспечиваю-щий его реакцию на воздействие внешних и внутренних факторов.

Ключевые слова: инвестиционный проект, амортизационная политика, преферентивный анализ, точка равновесия, инвестиционно-инновационная политика, предприятие, скрининговые решения, аудит.

ANNOTATION

Salah Turki Ateiwi Al-Rawashdeh. Development of Investment Activity Management Mechanism of Company. - Manuscript.

The dissertation for the academic degree of Candidate of Economic Sciences (Ph.D. (Economics)) specializing in Economics, Organization and Management of Companies - 08.06.01. Ukrainian state academy of a railway transportation, Kharkov, 2004.

The dissertation is devoted to theoretical substantiation of the essence and nature of investment policy of industrial companies as the objectively stipulated trend of their restructuring adequately to conditions of market reformation. It gives methodical support to main features of investment program development for industrial companies. This research gives definition of the investment project as a document containing a system of organizational-and-legal and payment-and-financial documentation containing a set of measures providing achievement of the set goals in time and space. The project management system provides specification, determination, regulation and development of connections between the project elements, and this facilitates achievement of the set aims of the project. In the conditions of transition to the market relations the project management is to be considered as a form of business the main point of which is as follows: Money -> Project Management -> Money with Surplus. The scope of project management covers investment activity of companies.

The prepared classification of projects as to the investment activities and the proposed methods of calculation of the “point of indifference”, based on calculated numerical parameters that characterize screening standards, enable a certain company to simplify solving the problem of choosing the investment project by introducing the stage of preliminary selection based on screening decisions.

Key words: investment project, amortization policy, preferential analysis, break-even point, investment-and-innovation policy, company, screening solutions, audit.

САЛАХ ТУРКІ АТЕІВІ АЛЬ-РАВАШДЕХ

РОЗВИТОК МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск Кліменко В.І.

Підписано до друку Формат 60 90 1/16

Папір офсетний. Друк офсетний Обсяг 1,0 обл.-вид. арк.

Тираж 100 прим. Зам. №