У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Актуальність теми

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

Шпаков Андрій Васильович

УДК 339.03:658.015:69.003

Формування та вибір корпоративних структур з управління будівельними інвестиціями

Спеціальність 05.23.08 –Технологія та організація

промислового та цивільного будівництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі організації і управління будівництвом Київського національного університету будівництва і архітектури.

Науковий керівник – доктор технічних наук, доцент, Поколенко Вадим Олегович, Київський національний університет будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри організації і управління будівництвом.

Офіційні опоненти :

доктор технічних наук, професор Бідюк Петро Іванович,

Навчально-науковий комплекс “Інститут прикладного системного аналізу” НАН України та Міністерства освіти і науки України, м. Київ, професор

кандидат технічних наук, доцент Тімінський Олександр Георгійович,

Київський національний університет будівництва і архітектури, доцент кафедри проектного менеджменту

Провідна установа :

Придніпровська державна академія будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України, м. Дніпропетровськ.

Захист відбудеться 19 січня 2005 р. о 1300 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.056.03 у Київському національному університеті будівництва і архітектури за адресою: м.Київ-03680, Повітрофлотський пр., 

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Київського національного університету будівництва і архітектури за адресою: м. Київ-03680, Повітрофлотський пр., 31.

Автореферат розісланий 17 грудня 2004 р.

Вчений секретар Погорельцев В.М.

спеціалізованої вченої ради

Д.26.056.03 к.е.н., доцент

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Розвиток ринкових відносин в Україні, прогрес у галузі будівництва змушує підприємства і організації галузі постійно змінювати напрямки діяльності, розширювати асортимент продукції що виробляється, покращувати рівень надання послуг, виконувати одночасно багато різноманітних проектів нового будівництва, реконструкції працюючих та створення нових виробництв різноманітних видів будівельної продукції в умовах жорстких договірних зобов'язань. Прийняття вірного рішення при виборі інвестиційних проектів до виробничої програми підприємств будівництва, в тому числі галузі будівельних матеріалів – неодмінна умова ефективного використання коштів організації та її ринкової стабільності і процвітання.

Від організації управління інвестиційними ресурсами у будівництві в основному залежить ефективність будівельного виробництва, що в свою чергу пов’язано з тим, наскільки ефективно цими інвестиціями розпорядяться керівники будівельних компаній. А це залежить в основному від рівня організації і управління ними, а також від методичного та аналітичного апарату, що застосовується при прийнятті управлінських та організаційних рішень в інвестиційно-технологічній сфері їх діяльності.

Незважаючи на існування численної кількості моделей організаційних структур, що виконують функції аналізу, відбору, прогнозування та управління інвестиційними проектами, в будівельному комплексі України ще не визначені та не виділені конкретні управлінські структури, які б мали у своїй сфері підпорядкування процеси управління інвестиційними проектами в галузі будівництва та проектами інноваційного розвитку підприємств.

Найбільшою мірою ризик будівельних інвестиційних проектів формується на стадії попередньої діагностики та відбору в корпоративний портфель інвестора. Це пред’являє високі операційно-якісні вимоги до структур що здійснюють управління та діагностику будівельних інвестиційних проектів в складі організації - інвестора.

Аналіз літературних джерел показав, що при оцінці ефективності функціонування апарату управління інвестиційними ресурсами організацій автори приділяють увагу в основному питанням аналізу результатів їх діяльності, причому розглядаються переважно економічні показники. Це не дає змоги проводити детальну організаційну оцінку діяльності цих спеціалізованих відділів будівельних організацій і обґрунтовано формувати напрямки реорганізації апарату управління інвестиціями.

При формуванні та реорганізації апарату управління інвестиційними ресурсами будівельних корпорацій необхідно враховувати вплив організаційних і ресурсних ризиків. Таким чином, розробка методів, моделей та інформаційних технологій комплексного оцінювання і удосконалення організаційних структур управління інвестиційними ресурсами будівельних організацій, основаних на спільному розгляді результатів, процесів управління, структурних властивостей при реалізації інноваційно-інвестиційних проектів, є актуальною науково-прикладною задачею.

Також існує наукова та практична потреба максимізації ефективності інвестиційної діяльності суб’єктів будівельного ринку в умовах жорсткої конкуренції. Необхідно підвести під цю діяльність наукову основу, що дозволить використовуючи відібрані часові, організаційні, системні та фінансові параметри своєчасно та оперативно оцінювати та коригувати роботу новостворюваних інвестиційно-діагностичних структур в складі великих будівельних корпорацій. В своїй діяльності їм слід врахувати дію факторів зовнішнього середовища, сукупності внутрішньо-організаційних, проектних факторів та водночас мати раціональну методику діагностики і прийняття до робочої інвестиційної програми будівельної корпорації найбільш перспективних інвестиційних проектів.

Отже актуальність даної дисертаційної роботи обумовлена нагальною науково-практичною потребою створення ефективних організаційних структур управління інвестиційними ресурсами будівельної корпорації та єдиної методики аналізу ефективності цих структур, а також алгоритму оцінки інноваційного потенціалу інвестиційно-будівельних проектів та оцінки на його основі конкурентних переваг проекту.

Мета роботи полягає в формуванні організаційних структур управління відділами будівельних корпорацій по наданню специфічних управлінських послуг, що формують комплекс управлінських дій по підготовці, прогнозуванню та впровадженню інвестиційних проектів в галузі будівництва з наступним втіленням результатів дослідження в практику діяльності будівельних корпорацій.

Досягнення мети дослідження забезпечується вирішенням наступного кола взаємозалежних та суміжних завдань, що в сукупності складають комплекс задач дослідження:

- формування концепції організаційної діяльності фірм та відділів будівельних корпорацій даного типу, як специфічних учасників інвестиційного процесу та розробка алгоритмів роботи фірм та відділів даного типу з основними та функціональними суб’єктами інвестиційного ринку ;

- розробка „нечіткої моделі” формування значень параметрів ефективності реорганізації структури управління інвестиціями будівельної корпорації та визначення оцінки ефективності її діяльності.

- визначення на її основі моделі напрямків вдосконалення існуючих корпоративних структур управління інвестиційними ресурсами та їх реалізація у вигляді ієрархічних рівнів системи управління інвестиціями;

- проектування організаційних структур управління фірмами по наданню послуг в будівельно-інвестиційній сфері та інвестиційно-діагностичних відділів будівельних корпорацій з наступним впровадження їх елементів до їх управлінських структур з метою підвищення якісного рівня управління інвестиційним процесом, та зниження рівня витрат по проектам;

- розробка моделі оцінки інноваційного потенціалу інвестиційних проектів.

Предметом дослідження є процес формування та вибору організаційних структур управління інвестиційною діяльністю будівельних корпорацій, розробка методик діагностики доцільності створення структур та привабливості будівельних проектів, які зазначені структури мають втілювати в життя.

Об’єктом дослідження є будівельні корпорації, будівельно-інвестиційні фонди, промислово-фінансові групи (ПФГ), фінансово-будівельні групи (ФБГ) та організації, що втілюють будівельні інноваційні проекти, а також фірми по наданню послуг з управління інвестиційними ресурсами, консультаційні, інжинірингові та фірми-дівелопери.

Методологія і методика проведення досліджень. Досягнення мети дисертаційної роботи та вирішення комплексу поставлених задач забезпечується упорядкованою та структурованою схемою з використанням надійних і апробованих методів. Для отримання першого наукового результату – системний та факторний аналіз, другого - теорія нечітких множин та метод експертних оцінок, третього - теорія ієрархічних багаторівневих систем, структурне моделювання, теорія нечітких множин та метод експертних оцінок. При вирішенні задач дослідження враховано сучасний вітчизняний та закордонний досвід інвестування будівельної галузі та управління інвестиційними та інноваційними проектами.

Наукова новизна полягає в визначенні місця фірм по наданню управлінських послуг, як нових учасників інвестиційного процесу, що діють як самостійно, так і інтегровано в структурі великих будівельних корпорацій, забезпечують раціональний вибір та втілення будівельно-інвестиційних проектів.

Науковими результатами є:

1) Основні положення формування, оцінки та вибору організаційних структур управління інвестиційною діяльністю будівельних корпорацій та фірм по наданню послуг з управління інвестиційними ресурсами, що на новій методологічній основі визначає роль та місце досліджуваних суб’єктів, як специфічних учасників інвестиційного процесу;

2) Методика оцінки та відбору будівельних проектів, що реалізуються будівельними корпораціями, на основі критерію „інноваційний потенціал”;

3) Проекти організаційних структур об’єктів, що досліджуються, які розроблені на інноваційній основі та яким будівельні корпорації делегують частину повноважень з управління власними інвестиційними ресурсами. Формування організаційних структур супроводжується розробленою методикою оцінки переваг новостворених та реорганізованих структур.

Теоретичне значення використання запропонованого критерію „інноваційний потенціал” для доцільного вибору інвестиційно-будівельних проектів та створення нових специфічних структур - учасників будівельно-інвестиційного процесу вкупі з оцінкою їх ефективності та використанням методів нечітких множин, експертного порівняння та аналізу дозволить підвищити рівень ефективності будівельного виробництва, а також сприятиме зростанню конкурентоспроможності будівельної продукції.

Практичне значення роботи полягає у виділенні організаційного апарату управління інвестиціями в будівництві як окремих провідних структур (фірми, відділи та департаменти), що скорочують час прийняття управлінських рішень з проблем інвестування будівельної індустрії, прискорюють процес відбору та реалізації інвестиційних проектів в будівництві. Методики оцінки переваг новостворених структур, що супроводжують ці проекти, а також методика оцінки та відбору будівельних проектів, на основі критерію "інноваційний потенціал" алгоритмізує та створює передумови скорочення трудомісткості проектних та аналітичних робот стосовно програми інвестиційної діяльності будівельної організації. Підвищується рівень адаптації та гнучкості використання інвестиційних ресурсів будівельної корпорації.

Апробація роботи. Основні теоретичні положення і практичні результати дисертаційної роботи доповідались і одержали схвалення на 2-й та 3-й міжнародних науково-практичних конференціях „Інноваційно-інвестиційні моделі трансформації перехідних суспільств”, 2003р, [19], [20] (Доповіді “Розробка нових організаційних інструментів інвестиційного менеджменту в структурі інвестиційно-будівельної корпорації” та “Методика комплексної діагностики привабливості галузей вкладень як методологічний інструмент раціоналізації інвестиційних процесів”), на 59-й науково-технічній конференції ХДТУБА (Доповідь “Організаційне забезпечення процесів корпоратизації будівельно-інвестиційної сфери на інноваційних засадах”) та 63-й, 64-й, 65-й науково-практичній конференції Київського національного університету будівництва і архітектури, (Доповіді “Модель організації внутрішньо фірмового планування в інтегрованих підприємницьких структурах”, “Організація інвестиційно-діагностичних підрозділів в складі будівельних корпорацій”, “Концептуальні основи реінжинірингу структур управління інвестиційним процесом у корпорації “Укрбудматеріали”” та “Функціональна реструктуризація організаційної складової будівельної компанії”).

Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Зміст та напрямок досліджень, що виконані в дисертаційній роботі спрямовані на вирішення задач, що поставлені „Державною концепцією економічної стабілізації і зростання в Україні”, Законом України “Про інвестиційну діяльність“, “Державною програмою організаційного та науково-технічного вдосконалення галузі будівництва, житлово-комунального господарства та будівельних матеріалів і виробів” та „Програмою розвитку інвестиційної діяльності на 2002-2010 роки”, Програмою “Інвестиційний імідж України”, а також планом науково-дослідних робіт Київського національного університету будівництва і архітектури.

Публікації. Основні положення, етапи, результати і висновки досліджень знайшли своє відображення у 22 публікаціях, з них 15 опубліковані у фахових виданнях, які входять до затвердженого ВАК України переліку. З опублікованих робіт 6 виконані одноосібно, решта у співавторстві. Зміст першого наукового результату розкрито в роботах [1], [13], [16], [18], [21], [22], другого - [2], [4], [8], [10], [14], [20], третього - [3], [5], [6], [9], [12], [15], [17], [23], [24], [26] апробація результатів дослідження подана в роботах [1], [2], [3], [10], [17], [24], [25], [27].

Структура роботи. Дисертація складається з вступу, чотирьох розділів, загальних висновків, списку використаних джерел з 225 найменувань та додатків. Обсяг основної частини дисертаційної роботи складає 163 сторінки, переліку використаних джерел - 24 сторінки, обсяг додатків - 12 сторінок. В основній частині дисертації нараховується 7 таблиць і 39 рисунків.

Основний зміст дисертації

У вступі розкривається актуальність теми дослідження, сформована мета та завдання дослідження, розкрито наукову новизну роботи і практичне значення результатів.

У першому розділі проведено критичний аналіз джерел літератури та статистичної інформації, в якому відображено вітчизняний та закордонний досвід здійснення та шляхи удосконалення інвестиційної діяльності будівельних фірм, корпорацій та інших учасників інвестиційного процесу у будівництві.

В процесі огляду джерел на основі робіт В.Федоренка, В.Торкатюка, В.Балицького, І.Бланка, І.Лукінова, О.Пересади, О.Кухленка, В.Поколенка, А.Чернявського, М.Чумаченка, Л. Шутенка були окреслені основні потреби та тенденції розвитку будівельно-інвестиційної сфери, які полягають в наступному:

- переозброєння виробництв галузі будівельних матеріалів та введення нових виробничих потужностей, на основі використання інноваційного потенціалу будівельно-інвестиційних проектів;

- зміни в організаційній структурі підрозділів будівельних компаній для їх більш ефективного функціонування;

- спрямування потоку інвестиційних коштів в галузь та вдосконалення процесу управління їх освоєнням, прогнозуванням наслідків впровадження інвестиційних проектів;

- стимулювання генерації інвестиційних та інноваційних ідей в самій будівельній компанії.

Забезпечення розвитку та вдосконалення інвестиційно-будівельного комплексу України, згідно з працями Р.Тяна, Г.Лагутіна, А.Безуха, В.Марюхіна, М.Денисенка, В.Федоренка, О.Кухленка та ін., слід пов’язати з такими зрушеннями, як:

- структурно-організаційна диференціація управління інвестиціями в будівельному комплексі;

- моніторинг нововведень і створення на його основі банку даних та пошук перспективних напрямків розвитку інноваційної стратегії будівельної компанії;

- впровадження та використання проектів трансферу новітніх технологій в галузі будівельних матеріалів та будівельної індустрії.

Питання створення систем з підтримки ухвалення управлінських рішень, інвестиційного аналізу та математичних методів дослідження інноваційної та інвестиційної діяльності викладені в роботах П.Бідюка, М.Друкованого, С.Ушацького, С.Бушуєва, В.Балицького, А.Крушевського, В.Міхельса, І.Бланка, М.Педана, В.Кірноса, В.Торкатюка, Р.Тяна, В.Федоренка, Ю.Блеха, Л.Шутенка, В.Поколенка, А.Борисова, М.Сугено, Р.Белмана, Л.Заде та ін., спрямовані на подолання недосконалості існуючих підходів до процесу попереднього аналізу, обґрунтування і відбору інвестиційних проектів до впровадження, склали базис даного наукового дослідження.

Отже, актуальність даної роботи визначається потребою забезпечити інвестору наукове обґрунтування для формування структур управління корпоративними будівельними проектами, які спроможні здійснити раціональний їх відбір та ефективно втілити у відповідності з обраною інвестором стратегією.

У другому розділі здійснено постановку задачі та встановлено мету дослідження. Викладено перший науковий результат - концепцію організації управлінських послуг в будівельно-інвестиційній сфері.

Рис.1 Місце фірм з надання управлінських послуг в інвестиційно-будівельній сфері в загальній системі інвестування будівництва.

Другим науковим результатом є подана в третьому розділі методика оцінки та відбору корпоративних будівельних проектів, на основі комплексного критерію „інноваційний потенціал” (див. рис.2).

Рис.2 Ієрархічна модель оцінки інноваційного потенціалу k-того проекту запропонованого до розгляду

Цей критерій визначає рівень забезпечення стратегічних потреб інвестора в будівельному проекті, що реалізується, на основі багатоієрархічної системи детермінованих та неявних параметрів, в т.ч. з використанням інструментарію нечітких множин.

Схема проведення досліджень за методикою зображена на рис.3.

Рис.3 Алгоритмічна модель відбору будівельних проектів до реалізації на основі критерію „інноваційний потенціал”.

Основні етапи методики (див. рис.3) наступні:

1) здійснюється процедура парних порівнянь пропонованих проектів за окремими параметрами;

2) будуються матриці парних порівнянь за шкалою Сааті по кожному параметру з визначенням власного вектору матриці, який визначає пріоритети всіх проектів по окремим параметрам;

3) шляхом перерізу множин рішень по окремим параметрам визначається пріоритет проектів в межах групи;

4) щоб позбутись суб’єктивізму при встановленні пріоритетів між факторами в межах групи, знов звертаємось до процедури парних порівнянь з метою визначення вагових коефіцієнтів параметрів в групі;

5) з встановленими ваговими коефіцієнтами одержується нове рішення пріоритетів проектів в межах групи;

6) формуються матриці порівняльних пріоритетів проектів за групами;

7) подібно до пп. 4, 5 визначаються питомі внески групових оцінок до комплексного критерію;

8) подібно до п.3 шляхом перерізу множин рішень по окремим групам визначається пріоритет проектів за комплексним критерієм;

9) здійснюється ранжування проектів за комплексним критерієм;

10) методика дає підстави інвестору здійснити раціональний відбір будівельних проектів, що відповідають обраній ним інвестиційній стратегії, позбувшись при цьому значної частки проектних ризиків та суб’єктивізму експертів.

Перша складова третього наукового результату - методика оцінки структур корпоративного управління будівельними інвестиціями. Вона охоплює значимі організаційні, часові, вартісні та проектні параметри, що формують модель процесу діяльності інвестиційно-діагностичного відділу. Її параметри розподілені на дві групи – “неявні” та „кількісні”. Перша група параметрів оцінки структури визначається з використанням принципів нечіткої логіки і алгоритмів нечітких множин, через неможливість і нераціональність виміру таких оцінок в детермінованому вигляді .

На рис.4 зображені основні алгоритмічні блоки системи нечіткого логічного виводу, що використовується в методиці оцінки де:

X вхідний чіткий вектор;

x' - вектор нечітких множин, що відповідає вхідному вектору X;

y' - результат логічного виводу у вигляді вектора нечітких множин;

Y вихідний чіткий вектор.

Рис.4 Алгоритмічні блоки системи нечіткого логічного виводу.

Відібрані наступні параметри iord, які найбільшою мірою впливають на ефективність діяльності структури підрозділу з інвестиційної діагностики (див. табл. 1.).

Експертні лінгвістичні вислови, що відображують взаємозв'язок між факторами 1ord - nord та результуючою оцінкою ефективності структури інвестиційно-інноваційного управління Eord являють собою так звану „нечітку базу знань”, яку зручно представляти в вигляді таблиці (матриці знань), що в сукупності складає множину залежностей „вхід-вихід”.

Таблиця 1

Фактори, що використовуються для оцінки корпоративної структури управління будівельними інвестиціями.

Тип харак-теристик: | Індекс

[j] | Найменування характеристики результатів структурної реорганізації

Неявні

(порядкові) змінні | [1ord] | Ступінь інтеграції структур інвестиційного управління до загального апарату управління компанією

[2 ord] | Інформаційна ємність каналів передачи координаційної інформації між відділом та керівництвом

[3 ord] | Рівень задоволення персоналу інвестиційно-діагностичного відділу

[4 ord] | Ступінь кваліфікації обслуговуючого персоналу забезпечуючих інформаційних систем

[5 ord] | Швидкість отримання управлінською системою реакції на тестову управлінську дію

[6 ord] | Ступінь складності організаційної структури інвестиційного відділу

[7 ord] | Час затримки реалізації проектів на окремих рівнях управлінської системи

[8 ord] | Рівень поінформованості вузлів управлінської системи

[9 ord] | Рівень організації управлінської підсистеми

[10 ord] | Ступінь організаційних ризиків, що виникають на момент реорганізації

Кожен рядок матриці знань відповідає одному правилу. В кожному правилі використовують нечіткі логічні операції AND або OR та лінгвістичні вислови (наприклад, для 1ord {Дуже Висока (ДВ); Висока(В); Середня (С); Низька(Н); Дуже Низька(ДН)}. Для врахування різної міри впевненості експерта в адекватності правил використовуємо вагові коефіцієнти.

Створена методика оцінки структур управління будівельними інвестиціями дозволяє мінімізувати витрати на організацію нових структур, витрати передінвестиційної та інвестиційної фази, операційні витрати інвестора, а також створює належні умови для ефективного поточного моніторингу інвестором продуктивної роботи створеної структури.

У четвертому розділі викладено другу складову третього результату - проекти структур управління корпоративним інвестиційним процесом. При формуванні структур використано переваги наведеної вище методики. Запропоновано ряд проектів організаційних структур управління для комплексних та спеціалізованих фірм-дівелоперів, (один з варіантів подано на рис.5), фірм з інвестиційного позиціонування будівельних проектів, (рис.6).

Відповідно до специфіки завдань комплексної Ф.-Д. здійснено її структуризацію за такими підрозділами:

ь відділ системно-програмного забезпечення;

ь відділ інвестиційного прогнозування і статистики;

ь інвестиційного бізнес-планування;

ь організаційно-адміністративний відділ.

Рис.6 Організаційна структура фірми з інвестиційного позиціонування проектів.

Наступним ступенем розвитку структур управління будівельними інвестиціями є формування та впровадження в діяльність будівельних корпорацій інвестиційно-діагностичних відділів (див. рис.7). Інвестиційно-діагностичний відділ здійснює оцінку інвестиційного клімату, попередній аналіз інвестиційних параметрів об’єктів вкладень з урахуванням намірів, потреб і можливостей замовника, виконує техніко-економічне дослідження; інвестиційне бізнес-планування та здійснює загальне управління будівельними інвестиційними та інноваційними проектами з використанням методик що викладені в третьому розділі дисертації.

Рис.7 Організаційна структура інвестиційно-діагностичного відділу корпорації.

Подана на рис.7 схема організаційної структури має переваги механістичних, функціонально розгалужених структур. Нездатність до швидких нововведень долається введенням до складу структури відділу ряду елементів структур проектного управління. Але зазначена схема теж може бути вдосконалена шляхом залучення до структури відділу також й елементів матричних структур (рис.8).

Юридичний відділ | Планово-економіч-

ний відділ | Відділ маркетингу | Фінансовий відділ | Технологічний відділ | Відділ кадрів | …

Рис.8 Сполучення елементів традиційної, матричної та проектної моделі управління в структурі управління інвестиційно-діагностичного відділу корпорації.

В новій редакції організаційної структури відділу вдається уникнути традиційних проблем матричних структур: анархії серед співробітників, що виникає в загальному випадку матричної структури за умов накладання вертикальних та горизонтальних повноважень. Це поліпшення досягається шляхом делегування всієї повноти повноважень „координаційному центру інвестиційних проектів”, до складу якого залучені керівники функціональних секторів: аналізу ємності і структури ринку інвестиційних послуг; сектора інвестиційних гарантій та страхування; ціноутворення, оцінки надходжень і обслуговування фінансових потоків. Об’єднання функцій керівників проектів в координаційному центрі інвестиційних проектів зберігає основний принцип організації управління - принцип єдиного керівництва. Кількісний та якісний склад персоналу секторів не є постійним і може змінюватись в часі в залежності від кількості проектів, що знаходяться в розробці та від галузевої спрямованості інвестиційних проектів, що розглядаються.

Отже, запропоновані структури, як довели результати їх впровадження, підтвердили можливість раціоналізувати процеси втілення інвестицій, особливо на етапі інвестиційної діагностики та інвестиційного маркетингу.

висновки

1. Аналіз джерел з галузі дослідження виявив, що основними проблемами організації управління будівельними інвестиціями є:

- техніко-економічна застарілість проектів, мало виправдані великі терміни будівництва виробничих об’єктів та низький рівень ефективності капітальних вкладень;

- низький кваліфікаційний рівень інвестиційного менеджменту та управління будівельними проектами;

- недостатній рівень алгоритмічно-аналітичного інформаційного забезпечення інноваційної та інвестиційної діяльності організацій будівельної галузі;

- недостатнє використання проектів трансферу новітніх технологій в галузі будівельних матеріалів та будівельній індустрії;

- практична відсутність розробок організаційних структур управління будівельними інвестиціями.

Провідними шляхами подолання зазначеного кола проблем є створення нових організаційних структур з управління будівельними інвестиціями та інформатизація їхньої діяльності, а також створення алгоритмічно-методичних основ інвестиційної діяльності будівельних організацій та галузі будівельних матеріалів.

2. Запропонована концепція організації управлінських послуг в будівельно-інвестиційній сфері на інноваційній методологічній основі визначає роль та місце досліджуваних суб’єктів: інвестиційно-діагностичних відділів будівельних корпорацій, фірм з інвестиційної діагностики, фірм з інвестиційного позиціонування проектів, фірм з надання управлінських послуг в інвестиційному процесі, як специфічних учасників інвестиційного процесу.

3. Для вдосконалення структур управління інвестиційним процесом в будівництві доцільно інтегрувати інвестиційно-діагностичний відділ до структури управління будівельною корпорацією. Структурування відділу відображає виконання відділом функцій з інвестиційної діагностики, планування та управління інвестиційними проектами на основі проектних та матричних структур.

4. Визначений в роботі перелік технологічних, організаційних, конкурентних та фінансових факторів забезпечує інвестору спроможність найбільш повно відобразити інноваційну складову будівельного проекту в галузі будівельних матеріалів. До цих потреб адаптовано розроблену в роботі методику оцінки та відбору корпоративних будівельних проектів. Методика на основі комплексного критерію “інноваційний потенціал” дозволяє визначити рівень забезпечення стратегічних потреб інвестора в будівельному проекті з використанням інструментарію нечітких множин.

5. Для достовірного аналізу відповідності структури управління інвестиціями потребам інвестора слід переважну частину організаційних параметрів подати у вигляді неявних параметрів. Для аналізу цих факторів доцільно використати теорію нечітких множин. Створена методика оцінки структур управління будівельними інвестиціями дозволяє мінімізувати витрати на організацію нових структур управління, їх реорганізацію та адаптацію, передінвестиційну та інвестиційну фази, операційні витрати інвестора, а також створює належні умови для ефективного поточного моніторингу інвестором продуктивної роботи створеної структури.

6. Використання запропонованого критерію „інноваційний потенціал” для доцільного вибору інвестиційно-будівельних проектів та створення нових специфічних структур - учасників будівельно-інвестиційного процесу вкупі з оцінкою їх ефективності та використанням методів нечітких множин, експертного порівняння та аналізу дозволяє підвищити рівень ефективності будівельного виробництва, а також сприятиме зростанню конкурентоспроможності будівельної продукції.

7. У відповідності з розробленою концепцією організації управлінських послуг в будівельно-інвестиційній сфері розроблено ряд проектів організаційних структур управління. Переваги вищезазначених структур доведені позитивними результатами їх впровадження в практику діяльності корпорації “Укрбудматеріали”, ВАТ “Київводоканал”.

Список опублікованих праць за темою дисертації. Монографії, статті у фахових виданнях, які входять до переліку, затвердженого ВАК України:

1. Ушацький С.А., Поколенко В.О., Лагутін Г.В., Шпаков А.В. Фінансово-будівельні групи – нові учасники інвестиційного процесу. Монографія. К.: КНУБА, 2002.-168 с. (В монографії особисто автору належить розділ 6.-С.19-42).

2. Поколенко В.О., Шпаков А.В. Модель організації інвестиційно-діагностичного відділу в складі будівельної корпорації. // Будівельне виробництво. - Міжвідомчий науково-технічний збірник.-Вип. 43 .К.:НДІ БВ- 2002 .-С.94-97.(Автору належить проект структури діагностичного відділу).

3. Поколенко В.О., Безух А.В., Шпаков А.В. Втілення інноваційної моделі управління інвестиціями в структурі інвестиційно-будівельної корпорації. // Будівельні матеріали та вироби.-2003, №3.-С.13-19. (Автору належить модель оцінки інноваційного потенціалу проектів).

4. Федоренко В.Г., Безух А.В., Удовенко М.М., Поколенко В.О., Шпаков А.В., Федоренко С.В. Прикладна методика оцінки потенціалу інвестиційного портфелю за допомогою ситуаційних моделей. // Будівництво України.-2003, № 11.-С.18-24. (Автору належить перелік та зміст факторів, що оцінюються з використання нечітких множин).

5. Поколенко В.О., Шпаков А.В., Федоренко С.В. Проблеми впровадження та економічної діагностики інновацій в будівельному комплексі України. // Будівництво України, №2.-2003.-С.23-26. (Автором викладені зміст та фрагменти програмних продуктів методики оцінювання структур управління інвестиціями).

6. Поколенко В.О., Шпаков А.В. Організація діагностики інноваційного потенціалу проектів. // Коммунальное хозяйство городов.-Вып.51.-Cерія: технічні науки і архітектура.-К.:Техніка,2003.-С.199-203.(Подано результати використання методики оцінювання інноваційних проектів до проблем оновлення комунального господарства).

7. Поколенко В.О., Шпаков А.В. Стохастичний алгоритм оцінки ризику при поточному кредитуванні будівельних підрядних організацій. // Комунальное хозяйство городов.- Вип.40.- 2002.-С.41-49. (Використано розроблені автором неявні параметри оцінювання проектів).

8. Шпаков А.В. Модель визначення параметрів ефективності реорганізації структури управління інвестиціями будівельної корпорації. // Зб.наук.праць "Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин", Вип.13.- К.:КНУБА, 2004.- С.197-204.

9. Шпаков А.В. Організаційні складові внутрішньофірмового планування в інтегрованих підприємницьких структурах. // Зб.наук.праць "Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин", Вип.9.- К.:КНУБА, 2001.- С.265-271.

10. Шпаков А.В. Організаційне проектування фірм по наданню управлінських послуг в інвестиційній сфері та основи їх ефективного функціонування. // Зб.наук.праць "Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин", Вип.10.- К.:КНУБА, 2002.- С.35-44.

11. Шпаков А.В. Перспективна модель функціонування інвестиційно-діагностичного відділу в складі будівельної корпорації. // Зб.наук.праць "Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин", Вип.11.- К.:КНУБА, 2002.- С.54-58.

12. Шпаков А.В. Використання сітьових моделей "роботи-вершини" в практиці відбору проектів інвестиційно-діагностичними підрозділами корпорацій. // научно-технический сборник "Коммунальное хозяйство городов", Вып.49.-К.:"Техніка", 2003.- С.253-258.

13. Шпаков А.В. Апробація зарубіжного досвіду регулювання інвестиційно-будівельної діяльності. // "Науковий вісник будівництва", Вип.15.- Харків:ХДТУБА ХОТВ АБУ, 2001.- С.247-250.

14. Лагутін Г.В., Шпаков А.В., Золотова Н.М., Сухонос М.К. Особливості підготовки проектів до інвестиційного портфеля в будівельній галузі. // научно-технический сборник "Коммунальное хозяйство городов", Вып.47.-К.:"Техніка", 2003.- С.80-84. (Автором визначено неявні параметри при моделюванні підготовки будівельних проектів).

15. Лагутін Г.В., Шпаков А.В., Сухоніс М.К. Розмежування повноважень інвесторів та організацій дівелоперів щодо інвестиційного портфелю. // Зб. наук. праць “Актуальні проблеми державного управління”, №2(17).-Харків: “Магістр”, 2003.- С.80-83. (Визначена концепція організації управлінських послуг в будівельно-інвестиційній сфері).

Додаткові публікації, матеріали конференцій, де здійснено апробацію роботи:

16. Федоренко В.Г., Безух А.В., Поколенко В.О., Шпаков А.В. Інвестиційна політика України. // Фондовий ринок.-Вип.№37-2003.-С.38-43. (Подано функціональну роль фірм-дівелоперів в інвестиційному середовищі).

17. Федоренко В.Г., Безух А.В., Поколенко В.О., Шпаков А.В., Федоренко С.В. Адаптація організаційних інструментів інвестиційного менеджменту до потреб економічної трансформації. // Інвестиції України.-Вип.3,2003.-С.2-8. (Використано проекти структур по наданню управлінських послуг в будівництві).

18. Федоренко В.Г., Безух А.В., Поколенко В.О., Шпаков А.В., Федоренко С.В. Інвестиційна політика України. // Фондовий ринок.-Вип.42,2003.-С.7-15. (Автором викладено пропозиції щодо інтеграції фірм-ділоперів з корпоративними структурами).

19. Безух А.В., Поколенко В.О., Шпаков А.В., Федоренко С.В. Розробка нових організаційних інструментів інвестиційного менеджменту в структурі інвестиційно-будівельної корпорації. // ”Інноваційно-інвестиційні моделі трансформації перехідних суспільств.” - Тези доповідей міжнародної науково-практичної конференції.-Вип.3.-К.:Мінекономіки,Держбуд України, ІПК ДСЗ України, 2003.-443 с.-С.194-214.

20. Безух А.В., Поколенко В.О., Шпаков А.В., Федоренко С.В. Методика комплексної діагностики привабливості галузей вкладень як методологічний інструмент раціоналізації інвестиційних процесів. // ”Інноваційно-інвестиційні моделі трансформації перехідних суспільств.”-Доповіді міжнародної науково-практичної конференції.-Вип.4-Біла Церква, ЕШКЕ, 2003-289с.-С.156-162.

21. Поколенко В.О., Шпаков А.В. Концептуально-статистичний аналіз організаційних форм та механізмів залучення прямих іноземних інвестицій в економіку України. // Український спеціалізований журнал “Будмайстер”, №6, березень 2003.-С.31-49. (Автором здійснено узагальнену оцінку інноваційного потенціалу будівельних проектів, що втілюються за участю іноземних інвесторів).

22. Федоренко В.Г., Поколенко В.О., Шпаков А.В., Федоренко С.В. Організаційні форми та механізми залучення прямих іноземних інвестицій в економіку України. // "Будмайстер", №8,травень 2003.- С.26-41.(Подано структури по залученню іноземних інвестицій, з ознаками віртуальних корпорацій, розроблені автором до потреб втілення будівельних проектів управління).

23. Шпаков А.В. Організаційне забезпечення процесів корпоратизації будівельно-інвестиційної сфери на інноваційних засадах. // Програма 59-й науково-технічній конференції ХДТУБА.-Х: 2004- С.29.

24. Шпаков А.В. Модель організації внутрішньо фірмового планування в інтегрованих підприємницьких структурах. // Програма 63-й науково практичній конференції КНУБА.-К.: 2002.-С.55.

25. Шпаков А.В. Організація інвестиційно-діагностичних підрозділів в складі будівельних корпорацій. // Програма 64-й науково практичній конференції КНУБА.-К.: 2003.-С.54.

26. Поколенко В.О., Лагутін Г.В., Шпаков А.В. Функціональна реструктуризація організаційної складової будівельної компанії // Програма 65-й науково практичній конференції КНУБА.-К.: 2004.-С.55.

27. Безух А.В., Шпаков А.В., Поколенко В.О. Концептуальні основи реінжинірингу структур управління інвестиційним процесом у корпорації “Укрбудматеріали” // Програма 65-й науково практичній конференції КНУБА.-К.: 2004.-С.55.

Анотація

Шпаков А.В. Формування та вибір корпоративних структур з управління будівельними інвестиціями.- Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.23.08 – Технологія та організація промислового та цивільного будівництва. - Київський національний університет будівництва і архітектури, Київ, 2004.

Дисертація присвячена створенню ефективних організаційних структур управління інвестиційними ресурсами будівельної корпорації та єдиної методики аналізу ефективності цих структур, а також алгоритму оцінки інноваційного потенціалу інвестиційно-будівельних проектів та оцінки на його основі конкурентних переваг будівельного інвестиційного проекту. Створені методики та проекти структур дозволяють здійснити раціональний відбір будівельних проектів, скоротити витрати на організацію нових структур, операційні витрати інвестора, а також створити належні умови для ефективного поточного моніторингу інвестором продуктивної роботи створеної структури.

Запропонована концепція організації управлінських послуг в будівельно-інвестиційній сфері на інноваційній методологічній основі визначає роль та місце досліджуваних суб'єктів: інвестиційно-діагностичних відділів будівельних корпорацій, фірм з інвестиційної діагностики, фірм з інвестиційного позиціонування проектів, фірм з надання управлінських послуг в інвестиційному процесі, як специфічних учасників інвестиційного процесу.

Практична цінність роботи підтверджена впровадженням наукових результатів в корпорації “Укрбудматеріали” та ВАТ “Київводоканал”.

Ключові слова: будівельні інвестиції, корпоративні структури управління будівельними інвестиціями, нечіткі множини, терми, інноваційний потенціал, адаптація структур управління організації-інвестора.

Аннотация

Шпаков А.В. Формирование и выбор корпоративных структур управления строительными инвестициями. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата технических наук по специальности 05.23.08 – Технология и организация промышленного и гражданского строительства. Киевский национальный университет строительства и архитектуры, Киев, 2004.

Диссертация посвящена созданию эффективных организационных структур управления инвестиционными ресурсами строительной корпорации и единой методики анализа эффективности этих структур, а также алгоритма оценки инновационного потенциала инвестиционно-строительных проектов и оценки на его основе конкурентных преимуществ строительного инвестиционного проекта. Созданные методики и проекты структур позволяют осуществить рациональный отбор строительных проектов, сократить затраты на организацию новых структур, операционные затраты инвестора, а также создать надлежащие условия для эффективного текущего мониторинга инвестором продуктивной работы созданной структуры.

Предложенная концепция организации управленческих услуг в строительно-инвестиционной сфере на инновационной методологической основе определяет роль и место исследуемых субъектов: инвестиционно-диагностических отделов строительных корпораций, фирм по инвестиционной диагностике, фирм по инвестиционному позиционированию проектов, фирм по предоставлению управленческих услуг в инвестиционном процессе - как специфических участников инвестиционного процесса.

В ходе исследования было доказано что для усовершенствования структур управления инвестиционным процессом в строительстве целесообразно интегрировать инвестиционно-диагностический отдел в структуру управления строительной корпорацией. Структурирование отдела отображает выполнение отделом функций по инвестиционной диагностике, планированию и управлению инвестиционными проектами на основе преимуществ проектных и матричных структур.

Определенный в работе перечень технологических, организационных, конкурентных и финансовых факторов обеспечивает инвестору возможность наиболее полно отобразить инновационную составную строительного проекта в области строительных материалов. К этим потребностям адаптирована разработанная в работе методика оценки и отбора корпоративных строительных проектов. Методика на основе комплексного критерия “инновационный потенциал” позволяет определить уровень обеспечения стратегических потребностей инвестора в строительном проекте с использованием инструментария нечетких множеств.

Для достоверного анализа соответствия структуры управления инвестициями потребностям инвестора следует преобладающую часть организационных параметров подать в виде неявных параметров. Для анализа этих факторов целесообразно использовать теорию нечетких множеств. Созданная методика оценки структур управления строительными инвестициями позволяет минимизировать затраты на организацию новых структур управления, их реорганизацию и адаптацию, прединвестиционную и инвестиционную фазы, операционные затраты инвестора, а также создает надлежащие условия для эффективного текущего мониторинга инвестором продуктивной работы созданной структуры.

Практическая ценность работы подтверждена внедрением научных результатов в корпорации “Укрбудматериалы” и ОАО “Киевводоканал”.

Ключевые слова: строительные инвестиции, корпоративные структуры управления строительными инвестициями, нечёткие множества, термы, инновационный потенциал, адаптация структур управления организации-инвестора.

ANNOTATION

Shpakov A. Corporative building investments management structures‘ forming and choosing. - Manuscript.

The thesis on competition of scientific degree of the candidate of engineering science on specialty 05.23.08 - "Technology and organization of industrial and civil construction".- The Kyiv national university of construction and architecture, Kyiv, 2004.

The thesis is dedicated to creation of effective organizational structures of investment resources' control of building corporation and unified assay techniques of efficiency of these structures, and also algorithm of an estimation of the innovation potential of building investment projects and estimation on its basis of competitive advantages of the building investment project. The built techniques and projects of structures allow to make rational selection of building projects, to reduce costs to organization of new management structures, operational costs of investor, and also to create adequate conditions for effective current monitoring of productive activity of the built structures by the investor.

The offered concept of administrative services organization in a construction and investment field on innovation methodological basis determines a role and place of the studied subjects: investment-diagnostic departments of building corporations, corporations from investment diagnostic, corporations from investment project positioning, firms granting administrative service in investment process, as specific participants of investment process.

The practical value of the work is affirmed by introduction results of scientific result in corporation “Ukrbudmaterialy” and ACO “Kyivvodokanal”.

Keywords: building investments, сorporate structures of building investments management, fuzzy sets, therms, innovation potential, management structures adaptation of the investor-organization.