У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ ВІЙСЬКОВИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ ВІЙСЬКОВИЙ УНІВЕРСИТЕТ

СОХАДЗЕ ДАВИД ІРАКЛІЙОВИЧ

УДК 159.96.345.211.1

ПРОФЕСІЙНИЙ ПСИХОЛОГІЧНИЙ ВІДБІР КАНДИДАТІВ ДЛЯ КОМПЛЕКТУВАННЯ ПІДРОЗДІЛІВ МИРОТВОРЧИХ СИЛ

19.00.09 – психологія праці в особливих умовах

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата психологічних наук

Харків – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі психології Військового гуманітарного факультету Національної академії оборони України, Міністерство оборони України.

Науковий керівник: доктор психологічних наук, професор

Корольчук Микола Степанович

Військовий гуманітарний факультет

Національної академії оборони України,

професор кафедри психології, м. Київ.

Офіційні опоненти: доктор психологічних наук, професор

Бочарова Світлана Петрівна

Українська інженерно-педагогічна академія,

завідуюча кафедрою психології, м. Харків;

кандидат психологічних наук, доцент

полковник Ліпатов Іван Іванович

Харківський військовий університет,

начальник кафедри психології та педагогіки.

Провідна установа: Інститут психології ім. Г.С. Костюка АПН

України, м. Київ.

Захист дисертації відбудеться “2” липня 2004 р. о 15 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.702.05 Харківського військового університету за адресою: 61043, м. Харків, вул. Динамівська, 6, ауд. Д-606.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського військового університету за адресою: 61043, м. Харків, майдан Свободи, 6.

Автореферат розісланий “1” червня 2004 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради

кандидат філософських наук, професор Мануйлов Є.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Рішення Збройними Силами Грузії задач підвищення бойової готовності, проведення антитерористичних і миротворчих операцій, що вимагають високого професіоналізму військовослужбовців у діяльності в стресових ситуаціях, зв'язано з необхідністю проведення якісного професійного психологічного відбору військовослужбовців для комплектування ними миротворчих підрозділів.

За даними психологічних досліджень М.С. Корольчука, О.О. Телічкіна, В.А. Бодрова встановлено, що у військовослужбовців миротворчих підрозділів через відсутність якісного професійного психологічного відбору і недостатньої сформованості психологічних якостей виникають різні емоціогені розлади, що знижують ефективність їх професійної діяльності.

У психології велике значення проблемі професійного психологічного відбору військовослужбовців приділяли С.П. Бочарова, В.А. Бодров, К.К. Платонов, Г.Т. Джамгаров, В.Ф. Ковалевский, І.А. Сапов, А.С. Солодков, Н.В. Макаренко, Г.В. Ложкін, М.С. Корольчук, І.І. Приходько, О.В. Тимченко й ін., які у своїх дослідженнях обґрунтували цілі, завдання, принципи, зміст, методи добору й умови його проведення. Однак, в основному об'єктом їх досліджень були професії, у яких взаємодія суб'єкт – об'єкт праці відбувається в системі “людини-техніка”: льотчики, космонавти, пожежники, оператори різних систем. Однак, особливості професійної діяльності військовослужбовців миротворчих підрозділів з урахуванням специфіки їх діяльності в особливих та екстремальних умовах, а також професійний відбір кандидатів в дані підрозділи досліджено недостатньо.

Тому, необхідним є розробка системи методів комплексного професійного психологічного відбору військовослужбовців для комплектування миротворчих підрозділів, особливо військовослужбовцями блок-постів і спостерігачами за припиненням вогню між ворогуючими сторонами, спеціальності яких відносяться до числа основних.

За результатами досліджень М.С. Корольчука, О.О. Телічкіна, О.В. Тимченко й ін. установлено, що якісний професійний психологічний добір кандидатів для служби в миротворчих підрозділах дозволяє підібрати найбільш підготовлених військовослужбовців з числа кандидатів для даної діяльності і в подальшому більш якісно сформувати необхідні професійно важливі якості для виконання миротворчих завдань у процесі їх професійного становлення та діяльності.

Таким чином, недостатня вивченість специфіки діяльності і розробленість системи професійного психологічного відбору для комплектування військовослужбовцями миротворчих підрозділів, з урахуванням професійно важливих якостей, необхідності підвищення ефективності виконання миротворчих задач обумовили актуальність дисертаційного дослідження з теми: “Професійний психологічний відбір кандидатів для комплектування підрозділів миротворчих сил”.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане в рамках науково-дослідної роботи “Професійне самовдосконалення майбутнього офіцера”, замовленої Головним управлінням виховної роботи Міністерства Оборони України, проведеної в Харківському військовому університеті. Одним з напрямків зазначеної роботи була розробка системи комплексного професійного психологічного обора військовослужбовців і визначення їх професійно важливих якостей з метою підвищення ефективності професійної діяльності.

Мета і задачі дослідження:

Мета дослідження: на основі вивчення особливостей професійної діяльності, професійно важливих якостей, що впливають на її ефективність, визначити структуру, критерії та методи комплексного професійного психологічного відбору для комплектування військовослужбовцями миротворчих підрозділів.

Задачі дослідження:

1.

Теоретично обґрунтувати систему і структуру професійного психологічного відбору військовослужбовців, розкрити сучасні технології вивчення професійної діяльності.

2.

Вивчити психологічні особливості професійної діяльності військовослужбовців миротворчих підрозділів.

3.

Виявити професійно важливі якості і дослідити рівень їх розвитку у військовослужбовців миротворчих підрозділів.

4.

Розробити професіограми військовослужбовців контрольного блок-посту зони безпеки та спостерігача за припиненням ведення вогню і врегулювання взаємовідносин між ворогуючими сторонами.

5.

Розробити систему професійного психологічного відбору та організаційно-методичні рекомендації по комплектуванню військовослужбовцями миротворчих підрозділів.

Об'єкт дослідження: діяльність персоналу миротворчих підрозділів Грузії.

Предмет дослідження: сформованість професійно важливих психологічних якостей особистості військовослужбовця, необхідних в умовах служби в миротворчих підрозділах.

Теоретико-методологічну основу дослідження складають положення психологічної науки про єдність свідомості і діяльності (Л.С. Виготський, А.В. Запорожець, Г.С. Костюк, О.М. Леонтьєв, К.К. Платонов, С.Л. Рубінштейн, Т.М. Титаренко, П.М. Якобсон та ін.); принцип системно-структурного підходу до аналізу професійної діяльності (С.П. Бочарова, Б.Ф. Ломов, С.Д. Максименко, Г.Г. Шевченко, В.Д. Шадріков та ін.), а також наукові положення: про професійну діяльность в психології праці (Є.А. Климов, В.Г. Лоос, В.Д. Шадріков, В.А. Вайс--ман, Г. Мюнстерберг, О. Ліп-ма-н, В. Штер-н, Ф. Тей-лор С.Г. Гел-лер-штей-н, Б.Ф. Ломов, Ю.А. Кір-шин, В.Н. Бод-ров, В.Л. Покровский та ін.); про професійний психологічний відбір у військовій сфері (А.П. Москаленко, Н.В. Макаренко, М.С. Ко-роль-чук, В.А. Ко-раблін, І.І. Приходько, О.В. Тимченко, С.І. Яковенко, Т.М. Яковенко); у сфері управлінської діяльності (О.М. Бандурка, С.П. Боча-ро-ва, О.В. Землянська).

Для рішення поставлених задач використовувались такі методи дослідження: стандартизоване спостереження; психодіагностичні методики: “Таблиці Равена”, колірний тест М. Люшера, “Тепінг-тест” Є.П. Ільїна, “Діагностика ситуативної й особистісної тривожності” Ч.Д. Спілбергера-Ю.Л. Ханіна, “Потреба в досягненні” Ю.М. Орлова; тест на самооцінку стресостійкості особистості; багаторівневий особистісний опитувальник “Адаптованість”; опитувальник “Ціннісні орієнтації” М. Рокича; особистісний опитувальник “Шкала соціальної бажаності” Д. Кроун-Д. Марлоу; статистичні методи обробки отриманих даних – перевірки вірогідності відмінностей (критерій ?2, t - критерій Стьюдента).

Наукова новизна одержаних результатів.

1.

Вперше запропоновано комплекс професійно важливих психологічних якостей адекватних діяльності військовослужбовців миротворчих підрозділів в умовах виконання миротворчих завдань.

2.

Розширено уява:

про психологічні особливості професійної діяльності військовослужбовців в умовах служби у в миротворчих підрозділах;

про особливості професійного психологічного відбору та комплектування військовослужбовців миротворчих підрозділів.

3.

Дістали подальшого розвитку:

методологічні та методичні підходи до професійного психологічного відбору кандидатів для миротворчих підрозділів;

структурні елементи системи професійного психологічного відбору і комплектування військовослужбовців миротворчих підрозділів.

4. Визначена залежність ефективності діяльності військовослужбовців миротворчих підрозділів від рівня сформованості у них професійно важливих якостей.

Теоретичне значення дослідження полягає в узагальненні сучасного теоретичного й експериментального матеріалу з проблеми професійного психологічного відбору військовослужбовців; конкретизації та поглибленні змісту понять “професійний психологічний відбір” і “комплектування підрозділів миротворчих сил” у контексті проблеми діяльності персоналу миротворчих підрозділів; подальшому розвитку професіографічного підходу щодо вивчення особливостей професійної діяльності військовослужбовців контрольних блок-постів зони безпеки та спостерігачів за припиненням ведення вогню і врегулювання взаємовідносин між ворогуючими сторонами у виді професіограм даних спеціальностей.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці й обґрунтуванні системи, організаційно – методичних рекомендацій професійного психологічного відбору і комплектування військовослужбовцями миротворчих підрозділів; визначенні їх ефективності і доцільності використання в процесі підготовки спеціальних підрозділів силових структур для діяльності в особливих та екстремальних умовах.

Особистий внесок автора полягає в постановці проблеми, зборі емпіричного матеріалу і його інтерпретації. Наукові положення дисертації розроблені самостійно. Результати теоретичних і практичних досліджень і висновки належать винятково автору. Публікації, що відображають основний зміст дисертації, написані самостійно.

Апробація результатів дисертації. Результати дослідження неодноразово розглядалися на засіданнях кафедри психології Військового гуманітарного інституту Національної академії оборони України (2001 - 2004 рр.). Апробація результатів дослідження здійснювалася в доповідях і повідомленнях на: міжнародній науково-практичній конференції КІМУ „Подолання суперечностей в умовах Європейського шляху розвитку України”, Київ, 2003; конференції силових структур МО України в НАОУ „Морально-психологічне забезпечення професійної діяльності військових спеціалістів”, Київ, 2003; міжнародній науково-практичній конференції КІМУ „Шляхи євроінтеграції України”, Київ, 2004.

Публікації. Результати дисертаційного дослідження опубліковано в 5 працях, з них 3 статті у наукових фахових виданнях затверджених ВАК України.

Структура й обсяг дисертації визначаються метою та завданнями дослідження. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і 2 додатків. Обсяг роботи складає 199 сторінку (з них 168 сторінка основного тексту). Дисертація містить 12 таблиць, 3 рисунки. Список використаних джерел містить 224 найменувань розташованих на 19 сторінках. Додатки містяться на 12 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі міститься обґрунтування актуальності теми дослідження, її зв'язку з науковими програмами і планами, визначення мети і задач дослідження, об'єкта та предмета, теоретико-методологічної основи і методів дослідження, розкривається наукова новизна, практична значущість дослідження, апробація результатів, структура й обсяг роботи.

У першому розділі: “Проблема професійного психологічного відбору військовослужбовців для миротворчих підрозділів” розглянуті основні теоретико-методологічні підходи до дослідження проблеми професійного психологічного відбору та комплектування військовослужбовцями миротворчих підрозділів та наведено аналіз їх професійної діяльності.

Аналіз результатів досліджень професійної діяльності та проведення професійного психологічного відбору показав, що загальнотеоретичні аспекти проблеми наведені в роботах К.О. Абульханової-Славської, Б.Г. Ананьєва, С.П. Бочарова, О.М. Леонтьєва, Б.Ф. Ломова, С.Л. Рубінштейна, В.Д. Шадрікова та ін. Різноманітні аспекти цієї проблеми відображені в наукових працях, К.К. Платонова, Г.Т. Джамгарова, В.А. Бодрова, Г.В. Ложкіна, М.С. Корольчука, П.П. Криворучка, В.Ф. Ковалевського, Б.В. Кулагіна, Н.В. Макаренка, Є.О. Мілеряна, І.А. Сапова, А.С. Солодкова, І.І. Приходько, О.В. Тимченка та ін., в яких розкрито поняття “професійний психологічний відбір”, визначено його принципи, структура і система, подано сучасні підходи до дослідження професійного психологічного відбору. В дослідженнях В.А. Бодрова, А.О. Крилова, Б.Ф. Ломова, В.М. Макаренко, К.К. Платонова та ін., професійний психологічний відбір розглядається як система.

Встановлено, що основним методом вивчення професійного психологічного відбору є професіографія, яка дозволяє провести аналіз та описати професійну діяльність, відповідно до нашого дослідження, військовослужбовців миротворчих підрозділів в умовах виконання миротворчих завдань та скласти професіограму. Це дозволило з найбільшою вірогідністю визначити професійно важливі якості особистості адекватні їх професійній діяльності.

На основі досліджень М.С. Корольчука, І.В. Сапова, Ю.М. Бодрова, Н.В. Макаренко, О.О. Телічкіна визначені умови професійної діяльності військовослужбовців миротворчих підрозділів (емоціогеність обставин; постійна загроза життю, необхідність передбачення можливих нестандартних обставин між протиборчими сторонами; неприпустимість помилкових дій; строга регламентація дій та ін.) та стрес-фактори, які найбільш впливають на ефективність їх діяльності (клімато-географічні характеристики країни перебування; умови особистої безпеки; особливості організації службової діяльності; національно-мовні особливості; культурні особливості; інтимно-особистісні особливості життєдіяльності людини; побутові умови перебування в місії).

На основі аналізу психологічних досліджень та документів, які регламентують діяльність військовослужбовців при проведені миро-твор-чих операцій, визначені особливості комплектування миротворчих підрозділів: відбір фахівців високого класу, здатних виконувати задачі вчасно, акуратно і продуктивно; відбір емоційно-стійких осіб, виходячи з того, що тривале перебування військовослужбовців миротворчих підрозділів у складних емоціогених умовах виконання задач може привести до нервового зриву, а в окремих випадках і до психогенних розладів; відбір військовослужбовців, схильних до нормальної і підвищеної адаптації при виконанні місії; відбір військовослужбовців, що не мають соціальної спрямованості і здатні дотримуватись миротворчих принципів, володіючи при цьому високим ступенем витримки і емпатії; переважний відбір військовослужбовців для виконання завдань, що мали досвід, подібних завдань миротворчих місій; переважний відбір військовослужбовців що мають зовнішню візуальну подібність з населенням країни перебування, для зняття психологічних бар'єрів спілкування і взаємодії.

Проведений у першому розділі аналіз літератури дозволив зробити висновок, що проблема діяльності персоналу миротворчих підрозділів досліджена недостатньо; задача професійного психологічного відбору та комплектування військовослужбовцями миротворчих підрозділів залишається до кінця невирішеною.

Другий розділ: “Організація і методика дослідження особливостей професійного психологічного відбору військовослужбовців для комплектування миротворчих підрозділів” присвячений розробці професіограм військовослужбовців контрольних блок-постів зони безпеки та спостерігачів за припиненням ведення вогню і врегулювання взаємовідносин між ворогуючими сторонами, викладенню процедури та методів дослідження їх професійно важливих якостей у процесі професійного психологічного відбору.

На основі аналізу професійної діяльності військовослужбовців миротворчих підрозділів розроблені професіограми на спостерігача припинення ведення вогню і врегулювання взаємовідносин між ворогуючими сторонами (функції якого виконувалися автором особисто) і військовослужбовця контрольного блок-посту зони безпеки.

На підставі вивчених і проаналізованих умов миротворчої діяльності військовослужбовців, запропонованих професіограм, було визначено професійно важливі якості, необхідні миротворцям для успішного виконання поставлених завдань: емоційно-вольова стійкість і здатність знижувати вплив стресогених факторів обстановки; здібність до швидкого й оптимального розв’язання поставлених завдань; здібність до нормальної і підвищеної адаптації в умовах виконання завдань, а також позитивна мотивація на досягнення успішного результату, а не ухилення від проблем і труднощів.

Нами обґрунтовано і запропоновано комплекс методик дослідження рівня сформованості професійно важливих якостей особистості кандидатів в миротворчі підрозділи.

Експериментальна частина дослідження здійснювалася в два періоди. Перший період – предмісійний (комплектування військовослужбовцями миротворчих підрозділів та їх підготовка до місії) та другий – місійний (під час виконання миротворчих завдань місії). Найбільш складним і специфічним був другий період, тому що саме під час виконання миротворчих завдань місії військовослужбовці відчували надмірну психічну напруженість, тривогу, емоцію страху, які були зумовлені одночасно дією “набору” стрес-факторів екстремальності. Такі умови призводили до проявів у військовослужбовців різних за формами емоціогених розладів та впливали на зниження ефективності професійної діяльності при виконанні миротворчих завдань.

В дослідженні брали участь 131 військовослужбовець. Вони являлись кандидатами на посади спостерігача припинення ведення вогню і врегулювання взаємовідносин між ворогуючими сторонами і фахівця контрольного блок-посту зони безпеки.

Третій розділ: “Експериментальне дослідження професійного психологічного відбору військовослужбовців для комплектування миротворчих підрозділів” присвячений дослідженню рівнів сформованості професійно важливих якостей військовослужбовців, кандидатів для миротворчих підрозділів, а також розробці системи професійного психологічного відбору й організаційно - методичних рекомендацій з комплектування військовослужбовцями миротворчих підрозділів.

На основі теоретичного аналізу досліджуваної проблеми було проведено професійний психологічний відбір, основу якого склали професійно важливі якості військовослужбовців, кандидатів для миротворчих підрозділів.

Визначення рівнів сформованості професійно важливих якостей військовослужбовців в предмісійний та місійний періоди здійснювалося на основі психодіагностики наступних психологічних показників: ситуативної й особистісної тривожності, стійкості до стресу, загальної адаптованості особистості, інтелекту; сили нервової системи, мотивації потреби в досягненні, та мотивації схвалення. Дані, отримані у ході дослідження 131 кандидата, за допомогою визначених нами психодіагностичних методик були піддані математико-статистичній обробці та результати викладені в табл. 1.

Як видно з результатів викладених в табл. 1, серед загальної кількості кандидатів для миротворчих підрозділів багато осіб, які мають різні рівні сформованості досліджуваних індивідуально-психологічних особливостей, про що свідчить стандартне відхилення таких показників як: особистісна та ситуативна тривожність, стійкість до стресу, у яких завищені значення, і навпаки, значення мотивації і здібності до адаптування – занижені. Це дозволяє зробити висновок про необхідність проведення професійного психологічного відбору з числа кандидатів тих військовослужбовців, які мають необхідний рівень сформованості професійно важливих якостей.

Таблиця 1

Узагальнені результати психологічних показників кандидатів для миротворчих підрозділів

Психологічні показники | Математико - статистичні показники

Середньоариф-

метичне (X) | Стандартне відхилення (S) | Коефіцієнт варіативності признаку (V)

Особистісна тривожність (LT) | 36,9 | 8,6 | 23

Ситуативна тривожність (RT) | 38,7 | 10,1 | 26

Стійкість до стресу |

33,6 | 8,2 | 24

Інтелект |

49,6 | 4,9 | 9,9

Адаптованість |

32,3 | 21,1 | 42

Мотивація досягнення |

11,6 | 2,2 | 18,8

Мотивація схвалення |

9,0 | 3,2 | 35,8

Із чисельності обстежених кандидатів були відібрані 66 військовослужбовців, рівні сформованості професійно важливих якостей яких, відповідали вимогам професіограм військовослужбовців контрольного блок-посту зони безпеки та спостерігача припинення ведення вогню і врегулювання взаємовідносин між ворогуючими сторонами. Узагальненні результати психологічних показників вище зазначених військовослужбовців викладені в табл. 2.

З результатів дослідження наведених у табл. 1 та табл. 2 видно, що значення вимірюваних показників суттєво відрізняються між собою. Найбільша різниця відмічається між такими показниками, як адаптованість, особистісна і ситуативна тривожність та стійкість до стресу. Так, середньоарифметичне значення показника адаптованості військовослужбовців, відібраних з чисельності кандидатів для миротворчих підрозділів перевищує аналогічний показник кандидатів для миротворчих підрозділів на 17,8 бала.

Таблиця 2

Узагальнені результати психологічних показників військовослужбовців (із чисельності кандидатів) відібраних для миротворчих підрозділів

Психологічні показники | Математико - статистичні показники

Середньоариф-

метичне (X) | Стандартне відхилення (S) | Коефіцієнт варіативності признаку (V)

Особистісна тривожність (LT) | 30,9 | 5,1 | 16,4

Ситуативна тривожність (RT) | 32,5 | 6,0 | 18,5

Стійкість до стресу |

27,6 | 4,7 | 16,9

Інтелект |

50,4 | 4,8 | 9,5

Адаптованість |

50,1 | 8,6 | 26,6

Мотивація досягнення |

18,15 | 2,1 | 17,8

Мотивація схвалення |

8,8 | 3,2 | 36,9

Різниця по показникам особистісної і ситуативної тривожності склала, відповідно - 6,0 та – 6,2 бала. Подібна різниця відмічається між показниками стійкості до стресу – 6,0 балу. Все це свідчить про те, що у відібраних військовослужбовців професійно важливі якості мають більш високий рівень сформованості і вони більш придатні до виконання завдань миротворчих місій.

З метою перевірки відповідності показників професійно важливих якостей відібраних військовослужбовців вимогам професіограм спеціальностей було проведено їх повторне діагностування у процесі виконання миротворчих завдань в місійний період з використанням методик професійного психологічного відбору. Отримані дані були піддані математико-статистичній обробці, результати якої наведені в табл. 3.

З табл. 3. видно, що у процесі виконання миротворчих завдань в місійний період відбуваються зміни психологічних показників професійно важливих якостей у порівнянні з предмісійним періодом. Так, динаміка середньоарифметичних значень ситуативної тривожності мала тенденцію до зростання, адаптивності та стійкості до стресу – до зниження, значущість яких підтверджена розрахунками t -критерію (при р<0.001).

Таблиця 3

Динаміка узагальнених результатів психологічних показників військовослужбовців в предмісійний та місійний періоди

Психологічні показники | Математико-статистичні показники

Середньоариф-

метичне (X)

в предмісійний період | Середньоариф-

метичне (X)

в місійний період | t-критерій Стьюдента

Особистісна тривожність (LT) | 30,9 | 32,7 | р<0,001

Ситуативна тривожність (RT) | 32,5 | 41,5 | р<0,001

Стійкість до стресу |

27,6 | 33,9 | р<0,001

Інтелект |

50,4 | 47,3 | p>0,001

Адаптованість |

32,3 | 24,45 | р<0,05

Мотивація досягнення |

18,15 | 12,0 | p>0,001

Мотивація схвалення |

8,8 | 6,75 | p>0,001

По іншим показникам зміни були не значними. Вище зазначене пояснюється негативним впливом стрес-факторів особливих та екстремальних умов професійної діяльності військовослужбовців.

В процесі теоретичного дослідження проблеми професійного психологічного відбору військовослужбовців для миротворчих підрозділів встановлено, що на ефективність їх професійної діяльності суттєво впливає така типологічна властивість нервової системи як її сила. Для діагностики сили нервової системи нами використовувався “Тепінг-тест” Є.П. Ільїна. Результати дослідження представлені в табл. 4.

З результатів представлених в табл. 4 видно, що кандидати для миротворчих підрозділів мають різні показники сили нервової системи, але переважаючими були велика (29,77%) та середня (46,65%) сила нервової системи. У процесі професійного психологічного відбору, враховуючи результати професіограм досліджуваних спеціальностей, нами були відібрані особи в основному з сильною та середньою силою нервової системи (76,42%). Однак, серед відібраних військовослужбовців була незначна частина осіб (3,03%), які мали слабку силу нервової системи. Це пояснюється тим, що дана психофізіологічна особливість нервової системи компенсувалася високими показниками професійно важливих якостей.

Таблиця 4

Результати досліджень сили нервової системи кандидатів та військовослужбовців в предмісійний і місійний періоди |

Кількість обстежуваних (%)

Сила нервової системи | Кандидати для миротворчих підрозділів | Військовослужбовці, відібрані для миротворчих підрозділів

Предмісійний

Період | Предмісійний період | Місійний

період

Велика | 29,77 | 50,00 | 45,45

Середня | 46,65 | 46,97 | 48,49

Мала | 23,58 | 3,03 | 6,06

ч2 | 2,09

При 0>?2>1, вибірки вважаються статистично різними.

З табл. 4 видно, що у процесі виконання миротворчих завдань в місійний період відбулися незначні зміни в силі нервової системи. Так, знизилась кількість військовослужбовців з великою силою нервової системи на – 4,55% (при р<0.001), і збільшилась кількість з середньою на – 1,52% та малою на – 3,03% (при р<0.001). Це пояснюється тим, що в тривалих стресових ситуаціях, незважаючи на стійкість даної типологічної властивості, в силі нервової системи можуть відбуватися незначні ситуативні зміни.

З метою визначення ефективності діяльності військовослужбовців в предмесійний і місійний періоди нами застосовувався показник роботоздатності, який визначався кольоровим тестом М. Люшера з використанням кількісного прийому обробки запропонованого А.М. Каpпухиної та В.І. Розова в 1993 році. Одержані результати представлені в табл. 5.

Таблиця 5

Результати досліджень рівня працездатності військовослужбовців в предмісійний і місійний періоди |

Військовослужбовці, що відібрані для миротворчих підрозділів(%) | Критерій ?2

Рівень працездатності

Предмісійний

Період | Місійний

період

Високий

(від 9-12) | 45,45 | 39,39 | p<0.001

Середній

(від 12-16) | 54,55 | 51,52 | p<0.001

Низький

(від 16-21) | - | 9,09 | p<0.001

Дані, приведені в табл. 5, свідчать про те, що в місійний період зменшується кількість осіб з високим і середнім рівнями та з’являється з низьким рівнем працездатності. Спостереження за досліджуваними показало, що у місійний період рівень працездатності в основному відповідав зафіксованому в предмісійний період. Потім, мірою адаптування до обставин у військовослужбовців підвищувалась ефективність роботи, що виявлялося в злагоджених і чітких діях, успішному рішенні миротворчих завдань. В подальшому, по мірі підвищення складності виконавчих завдань, порушення звичного біологічного ритму (відпочинок, пасивність - уночі; пильнування, активність – у день), нагромадження утоми приводило до зниження працездатності їх діяльності.

Зіставлення результатів рівнів працездатності військовослужбовців у предмісійний та місійний періоди дозволяє зробити висновок про те, що незначне зниження рівнів працездатності в місійний період свідчить про адекватність професійного психологічного відбору розробленим професіограмам спеціальностей, а також обґрунтованому комплектуванню миротворчих підрозділів.

Спираючись на проведені нами дослідження, результати вивчення світового досвіду професійного психологічного відбору і комплектування миротворчих підрозділів, а також особистий досвід, нами запропоновано розроблені: система професійного психологічного відбору та комплектування військовослужбовцями миротворчих підрозділів; організаційно-методичні рекомендації по комплектуванню військовослужбовцями миротворчих підрозділів.

Система професійного психологічного відбору та комплектування військовослужбовцями миротворчих підрозділів включає три періоди: предмісійний, місійний і постмісійний. Кожен із періодів містить етапи.

Предмісійний - етапи: розробки професіограм спеціальностей військовослужбовців контрольного блок-посту зони безпеки та спостерігача припинення ведення вогню і врегулювання взаємовідносин між ворогуючими сторонами; професійного психологічного відбору кандидатів для миротворчих підрозділів; комплектування багатофункціональних миротворчих підрозділів; етап проведення спеціальної професійної психологічної підготовки сформованих миротворчих підрозділів.

Місійний - етап комплексного супроводження (психологічного, матеріально-технічного, духовного та ін.) діяльності військовослужбовців миротворчих підрозділів у процесі виконання миротворчих завдань.

Постмісійний - етапи: комплексної реабілітації (адаптації) військовослужбовців миротворчих підрозділів після виконання миротворчих завдань місії; визначення ступеня придатності ексмиротворців для зарахування до резерву миротворчих підрозділів.

Організаційно-методичні рекомендації з комплектування військовослужбовцями миротворчих підрозділів розроблялись на основі принципу відносності критеріїв професійної придатності індивідууму для виконання обов’язків та навчання. Вони включають до себе: розкриття сутності професійної придатності; розподіл кандидатів що відбираються у миротворчі підрозділи на чотири групи (безумовно придатні, придатні, умовно придатні та непридатні); критерії (сформованості професійно важливих якостей, визначення професійної придатності, комплектування військовослужбовцями миротворчих підрозділів); психологічне забезпечення виконання миротворчих завдань; розкривається система спеціальної психологічної підготовки військовослужбовців для виконання миротворчих завдань в різних ситуаціях; основні форми прояву нервово-психічних розладів; надаються заходи та прийоми подолання різних за проявом стрес-факторів особливих та екстремальних умов професійної діяльності.

ВИСНОВКИ

Теоретично обґрунтоване і запропоноване нове вирішення професійного психологічного відбору та комплектування військовослужбовцями миротворчих підрозділів фахівцями-військовослужбовцями контрольного блок-посту зони безпеки та спостерігача припинення ведення вогню і врегулювання взаємовідносин між ворогуючими сторонами.

1.

Професійний психологічний відбір є безперервним керованим процесом, що включає комплекс психодіагностичних заходів щодо виявлення рівня розвитку сукупності професійно важливих якостей особистості та наступного визначення придатності до ефективної професійної діяльності з обраної спеціальності в складі миротворчих сил.

2.

На основі аналізу професійної діяльності військовослужбовців миротворчих підрозділів (запобігання, стримування, регулювання зупинення військових дій між протиборчими сторонами, надання гуманітарної допомоги, роззброювання протиборчих сторін, розмінування території та ін.) встановлено її психологічні особливості: стресогеність, висока психічна напруженість, втома.

3.

Професіографічний аналіз діяльності військовослужбовців миротворчих підрозділів дозволив розробити професіограми фахівців-військовослужбовців контрольного блок-посту зони безпеки та спостерігача припинення ведення вогню і врегулювання взаємовідносин між ворогуючими сторонами, в яких відображено сутність, зміст та вимоги до цих спеціальностей.

4.

Конкретизовано поняття “професійно важливі якості”, яке визначено як інтегровані утворення, що включають у себе взаємозалежні критерії й ознаки та відбивають характер і особливості діяльності військовослужбовців миротворчих підрозділів.

5.

На підставі професіограм визначені професійно важливі якості військовослужбовців досліджуваних спеціальностей (емоційно-вольова стійкість, позитивна мотивація на досягнення успішного результату, а також здатності до: зниження впливу стресогених факторів обстановки, швидкого й оптимального розв’язання поставлених завдань, нормальної і підвищеної адаптації в екстремальних умовах) та обґрунтовані адекватні методи їх дослідження.

6.

Визначено психологічні показники та виявлено динаміку професійно важливих якостей військовослужбовців миротворчих підрозділів, яка мала тенденцію до зростання їх показників в місійний період: ситуативної тривожності, зниження адаптивності та стійкості до стресу, при незначних змінах особистісної тривожності інтелекту та мотиваційних показників і ситуативних змін такої типологічної властивості нервової системи як її сила, що в сукупності призводило до незначного зниження рівня працездатності військовослужбовців.

7.

Розроблені: система професійному психологічному відбору та комплектуванню військовослужбовцями миротворчих підрозділів; організаційно – методичні рекомендації по комплектуванню військовослужбовцями миротворчих підрозділів.

7.1. Система включає комплекс заходів: в предмісійний період – з розробки професіограм, діагностування, диференціації відносно професійної придатності, комплектування миротворчих підрозділів, організацію і проведення спеціальної і психологічної підготовки; в місійний період – з комплексного супроводження у процесі виконання миротворчих завдань; в постмісійний період - з проведення комплексної реабілітації, визначення ступеня придатності ексмиротворців для зарахування до резерву миротворчих підрозділів.

7.2. Організаційно-методичні рекомендації включають до себе: розподіл кандидатів у миротворчі підрозділи на чотири групи (безумовно придатні, придатні, умовно придатні та непридатні); критерії (сформованості професійно важливих якостей, визначення професійної придатності); психологічне забезпечення виконання миротворчих завдань; розкривається спеціальна психологічна підготовка військовослужбовців для виконання миротворчих завдань в різних ситуаціях; основні заходи та прийоми подолання різних за проявом форм нервово-психічних розладів та стрес-факторів особливих та екстремальних умов професійної діяльності.

8.

Запропоновані система, організаційно – методичні рекомендації по професійному психологічному відбору та комплектуванню військовослужбовцями миротворчих підрозділів зарекомендували себе, як високоефективні і знайшли своє практичне застосування при формуванні миротворчих підрозділів Грузії і доборі кадрів у дипломатичні представництва. Окремі елементи системи професійно-психологічного відбору та комплектування використовуються в військово-навчальних закладах при підготовці фахівців спеціальних підрозділів силових структур.

Основні положення і результати дослідження відображені в публікаціях:

1. Сохадзе Д.І. Психологічні і організаційні особливості формування військових підрозділів миротворчих сил: Збірник наукових праць / Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України, – К., 2003, Т.5 частина 2. – С. 227-232.

2. Сохадзе Д.І. Методологія і досвід професійного відбору збройних сил: Збірник наукових праць / Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України, – К., 2003, Т.5 частина 4. – С. 315-320.

3. Сохадзе Д.І. Форми забезпечення системи військово-професійного психологічного відбору військовослужбовців /Актуальні проблеми психології. Соціальна психологія. Психологія управління. Організаційна психологія: Зб. наукових праць Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України /За ред.. Максименка С.Д., Карамушки Л.М. – К., 2003. – Т. 1 частина 10. – С. 115-117.

4. Сохадзе Д.І. Проблемы, принципы, особенности комплектования и использования военных подразделений миротворческих сил //Локальні війни та збройні конфлікти сучасності: проблеми розвитку теорії і практики: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції (12 грудня 2002 року). – К.: 2003. – С. 82-91.

5. Сохадзе Д.І. Психологічні особливості функцій і завдань діяльності миротворчих підрозділів на сучасному етапі // Шляхи євроінтеграції України: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції Київський міжнародний університет, м. Київ, 17-18 квітня 2004 р. – К., 2004. – С. 224-231.

АНОТАЦІЇ

Сохадзе Д.І. Професійний психологічний відбір кандидатів для комплектування підрозділів миротворчих сил. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук за спеціальністю 19.00.09 – психологія праці в особливих умовах. – Харківський військовий університет, Харків, 2004.

Дисертація присвячена проблемі професійного психологічного відбору військовослужбовців для комплектування підрозділів миротворчих сил. В роботі виявлені основні теоретико-методологічні підходи до дослідження професійного психологічного відбору військовослужбовців. Проведено аналіз професійної діяльності військовослужбовців при виконанні миротворчих завдань. Досліджено її цілі, завдання, умови та психологічні особливості. На основі методу професіографії розроблено професіограми основних спеціальностей військовослужбовців миротворчих підрозділів, що дозволило визначити професійно важливі якості необхідні військовослужбовцям при виконанні миротворчих завдань.

Досліджено динаміку професійно важливих якостей з використанням їх психологічних показників, а також рівнів працездатності, що свідчить про адекватність професійного психологічного відбору розробленим професіограмам досліджуваних спеціальностей, а також обґрунтованому комплектуванню миротворчих підрозділів.

Розроблені система, організаційно – методичні рекомендації по професійному психологічному відбору та комплектуванню військовослужбовцями миротворчих підрозділів.

Ключові слова: професійний психологічний добір, фахівці миротворчих підрозділів, комплектування.

Сохадзе Д.И. Профессиональный психологический отбор кандидатов для комплектования подразделений миротворческих сил. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата психологических наук по специальности 19.00.09 – психология труда в особых условиях. – Харьковский военный университет, Харьков, 2004.

Диссертация посвящена проблеме профессионального психологического отбора военнослужащих для комплектования подразделов миротворческих сил. В работе выявлены основные теоретико-методологические подходы к исследованию профессионального психологического отбора военнослужащих. Проведен анализ профессиональной деятельности военнослужащих при выполнении миротворческих задач. Исследованы ее цели, задачи, условия и психологические особенности. На основе метода профессиографии разработаны профессиограммы основных специальностей военнослужащих миротворческих подразделений: специалиста - военнослужащего контрольного блок-поста зоны безопасности и наблюдателя за прекращением ведения огня и урегулирования отношений между враждующими сторонами. Это позволило определить профессионально важные качества: эмоционально-волевая устойчивость, положительная мотивация на достижение благоприятного исхода, а также способности к: снижению влияния стрессогенных факторов обстановки, быстрого и оптимального решения поставленных задач, нормальной и повышенной адаптации в экстремальных условиях, необходимые военнослужащим при выполнении миротворческих задач.

Исследована динамика профессионально важных качеств на основе использования их психологических показателей (личностная и ситуативная тревожности, устойчивость к стрессу, интеллект, адаптивность, мотивации достижения и одобрения, и типологическое свойство нервной системы, ее сила), а также уровней работоспособности, которые свидетельствуют об адекватности профессионального психологического отбора разработанным профессиограммам исследуемых специальностей, и обоснованному комплектованию миротворческих подразделов.

С целью оптимизации комплектования миротворческих подразделений Грузии разработаны: система профессионального психологического отбора и комплектования военнослужащими миротворческих подразделений; организационно – методические рекомендации по комплектованию миротворческих подразделений. Система включает комплекс мероприятий: в предмиссионный период – по разработке профессиограмм, диагностировании, дифференциации относительно профессиональной пригодности, комплектованию миротворческих подразделений, организации и проведению специальной и психологической подготовке; в миссионный период – по комплексному психологическому сопровождению в процессе выполнения миротворческих задач; в постмиссионный период - по проведению комплексной реабилитации, определению степени пригодности эксмиротворцев для зачисления в резерв миротворческих подразделений.

Организационно-методические рекомендации включают в себя: распределение кандидатов в миротворческие подразделения на четыре группы (безусловно пригодные, пригодные, условно пригодные и непригодные); критерии (сформированности профессионально важных качеств, определение профессиональной пригодности); психологическое обеспечение выполнения миротворческих задач; раскрывается содержание специальной психологической подготовке военнослужащих для выполнения миротворческих задач в разных ситуациях; основные мероприятия и приемы преодоления разных по проявлениям форм нервно-психических расстройств и стресс-факторов особых и экстремальных условий профессиональной деятельности.

Ключевые слова: профессиональный психологический отбор, специалисты миротворческих подразделений, комплектование.

SohadtheProfessional psychological selection at the candidates for peacekeeping units was. - Manuscript.

The theses for a candidate’s degree in speciality 19.00.09 – Psychology of activities in specific conditions. - The Kharkov military university, Kharkov, 2004.

In this thesis the system of professional psychological selection of key specialists of peacekeeping units was developed and presented, the models of their professiograms were defined and methodic recommendations for PPS (professional psychological selection) for manning of special units of Georgian army were presented.

The general conditions which substantially predetermine the effectiveness of professional activity of peacekeepers were determined – climate and geographical characteristics of a country of residence, the conditions of personal security, the peculiarity of organization of service, national, language and cultural features, intimate and personal peculiarities, the duration of stay, life conditions in mission.

The professiographics analysis of peacekeepers activity gave the possibility to determine the professional quality of specialists – peacekeepers and to prove the adequate investigation methods.

We proved and presented complex of research methods of the personality for peacekeeper candidate.

According to results of expert judgments the success of professional activity not depending on ranking specialty, it depends first of all on level of professionalism and previous experience in participation in peacekeeping operations, then on ability of personality to adopt, the level of physical training, the lack of asocial orientation of development and behavior, visual similarity, with people of a country of residence.

Key words: professional psychological selections; specialists of peacekeeper’s units, recruiting.

Відповідальний за випуск:

доктор психологічних наук, професор Корольчук М.С.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВПЛИВ ВИСОКОДИСПЕРСНИХ ПІРОГЕННИХ КРЕМНЕЗЕМІВ НА ПРОЦЕСИ ФОТОПОЛІМЕРИЗАЦІЇ ОЛІГОЕФІРАКРИЛАТІВ ТА ВЛАСТИВОСТІ ОДЕРЖАНИХ КОМПОЗИТІВ - Автореферат - 24 Стр.
СТРУКТУРА ПРОТОПЛАНЕТНИХ ДИСКІВ ЗА ДАНИМИ ФОТОПОЛЯРИМЕТРИЧНОГО МОНІТОРИНГУ МОЛОДИХ ЗІР - Автореферат - 16 Стр.
ОЦІНКА СИЛОВОГО ПОЛЯ МОЛЕКУЛ СИМЕТРІЇ С2V, C3V, D?h В ВІЛЬНОМУ ТА КОНДЕНСОВАНОМУ СТАНІ. - Автореферат - 21 Стр.
Вібраційний модуль на оболонках високого тиску для пресування порошкових матеріалів - Автореферат - 20 Стр.
СУЧАСНА УКРАЇНСЬКА ТЕРМІНОЛОГІЯ МАРКЕТИНГУ: СЕМАНТИКА ТА ПРАГМАТИКА - Автореферат - 32 Стр.
ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ПІДРОЗДІЛАМИ ПОДАТКОВОЇ МІЛІЦІЇ УКРАЇНИ - Автореферат - 28 Стр.
ЕКОНОМІКО–ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ РАЦІОНАЛІЗАЦІЇ ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ (НА ПРИКЛАДІ АПК КИЇВСЬКОГО РЕГІОНУ) - Автореферат - 30 Стр.