У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ШАПОВАЛОВА ІНГА ОЛЕКСІЇВНА

УДК 631.115.75:334.012.65:(477.73)

ФОРМУВАННЯ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ НА СЕЛІ В РЕГІОНІ

08.07.02 - економіка сільського господарства і АПК

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Миколаїв-2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Миколаївському державному аграрному університеті Міністерства аграрної політики України.

Науковий керівник доктор економічних наук, професор

Топіха Іван Наумович

Миколаївський державний аграрний університет,

завідувач кафедри економіки сільського господарства.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Крисальний Олександр Васильович,

Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки”, завідувач відділу науково-організаційного забезпечення АПК;

кандидат економічних наук, доцент

Попович Василь Вікторович,

Одеський державний аграрний університет,

декан економічного факультету.

Провідна установа Дніпропетровський державний аграрний університет

Міністерства аграрної політики України, кафедра агробі-

знесу, м. Дніпропетровськ.

Захист відбудеться “29” жовтня 2004 року о 14,00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 38.806.01 у Миколаївському державному аграрному університеті за адресою: 54010, м. Миколаїв, вул. Паризької комуни, 9, конференцзала.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Миколаївського державного аграрного університету за адресою 54010, м. Миколаїв, вул. Карпенка, 73.

Автореферат розісланий 28” вересня 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Клочан В.Ф.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми досліджень. Агропромисловий комплекс України відіграє визначальну роль у забезпеченні продовольчої безпеки суспільства, яка є однією з основних умов стійкості і незалежності держави. Стабільність його розвитку залежить від ефективності діяльності нових організаційно-правових структур в аграрному секторі економіки, що вимагає вироблення таких теоретико-методологічних і практичних положень, які були б спрямовані в першу чергу на збільшення виробництва конкурентоспроможної продукції сільського господарства. Тому подальше формування і розвиток підприємництва в сільському господарстві, як структуроутворюючого елементу ринкової економіки, набуває особливого значення. До підприємницьких структур належать суб'єкти малого бізнесу, зокрема, особисті господарства громадян, селянські (фермерські) господарства, колективні сільськогосподарські підприємства (спілки селян, кооперативи, акціонерні об'єднання), приватно-орендні формування, державні підприємства. Досвід розвитку ринкової економіки в аграрній сфері України засвідчує, що на даному етапі малий бізнес є досить поширеним за кількістю та найбільшим за внеском у виробництво сільськогосподарської продукції (73%). Теорія, методологія і практика становлення і функціонування малих форм господарювання у процесі ринкових перетворень в аграрній економіці знайшли своє відображення в численних наукових працях вітчизняних учених Ю.Д. Білика, З.С.Варналія, В.М. Гейця, А.П. Кисельова, С. Мочерного, І.І. Лукінова, П.М. Макаренка, М.Й. Маліка, Л.Ю. Мельника, О.Ф. Міщенка, В.Я. Мессель-Веселяка, О.М. Онищенка, П.Т. Саблука, В.В. Юрчишина та багатьох інших [41-44]. Разом з тим окремі аспекти цієї багатогранної проблеми залишаються дискусійними і потребують подальшого дослідження. До них належать вивчення особливостей, місця і ролі малих форм господарювання на селі, визначення основних форм на перспективу, оптимізації їх діяльності, удосконалення фінансово-кредитного та інформаційно-консультаційного забезпечення.

Цим обґрунтовується вибір теми дисертаційного дослідження, її актуальність та практичне значення.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до напрямків науково-дослідних робіт Миколаївського державного аграрного університету 01.01.02 "Економічна ефективність виробництва в реформованих господарських формуваннях", яка є складовою програми Інституту аграрної економіки УААН на 2001-2005рр. "Розробити пропозиції по організації ефективного виробництва в господарських формуваннях ринкового типу" (ДР. 0102U000259).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка науково - методичних основ і обґрунтування комплексу організаційно-економічних заходів, спрямованих на підвищення ефективності функціонування підприємств малого бізнесу на селі. Поставлена мета обумовила необхідність вирішення наступних завдань:*

узагальнення теоретико-методичних основ сутності малого бізнесу на селі, визначення його місця і ролі в період ринкової трансформації економіки держави;*

проведення соціально-економічної оцінки сучасного розвитку малих форм господарювання на селі;*

виявлення основних тенденцій і проблем становлення малого бізнесу на селі; *

обґрунтування організаційних структур подальшого розвитку виробництва підприємств малого бізнесу;*

визначення основних напрямів створення малих підприємств на селі;*

розробка системи альтернативного виробництва для окремих форм малого бізнесу на селі;*

удосконалення системи фінансово-кредитного та інформаційно-консультаційного забезпечення діяльності підприємств малого бізнесу в сільському господарстві.

Предмет і об'єкт дослідження. Об'єктом дослідження є процес становлення і розвитку багатоукладної економіки в аграрному секторі АПК на регіональному рівні.

Предметом дослідження є механізм формування і підвищення економічної ефективності функціонування підприємств малого бізнесу на селі.

Інформаційною базою дослідження є Закони України, Укази Президента України, Постанови Кабінету Міністрів України, офіційні статистичні дані Державного комітету статистики України та Миколаївської області, наукова і періодична література, дані анкетування на основі розроблених дисертантом анкет, звітність підприємств, особисті спостереження автора.

Методи дослідження. Теоретична і методологічна основа дослідження базується на діалектичному методі пізнання, використанні базових положень економічної теорії, наукових праць провідних вітчизняних і зарубіжних вчених з проблем сутності аграрного підприємництва, особливостей його становлення і розвитку в умовах переходу до ринкових механізмів.

Із спеціальних методів дослідження в роботі використовувалися: абстрактно-логічний і системного аналізу (теоретичні і методологічні узагальнення, визначення сутності, місця і ролі підприємств малого бізнесу, їх економічного потенціалу, проблем становлення і ефективності розвитку) - перший і другий розділи роботи; аналітичного прогнозування (визначення основних форм та перспектив подальшого розвитку малого бізнесу в аграрному секторі економіки Миколаївської області) - третій розділ роботи.

Наукова новизна одержаних результатів:*

дістали подальший розвиток теоретичні положення щодо сутності категорії малого бізнесу на селі (в контексті його місця і ролі в багатоукладній економіці), а також методичні підходи до застосування і розрахунку окремих показників ефективності малих форм господарювання (запропоновано застосування інтегрального показника для визначення використання виробничих ресурсів підприємств) ; *

зроблено прогноз соціальних, економічних та організаційних чинників подальшого розвитку форм малого бізнесу на селі;*

обґрунтовані напрями та зроблені розрахунки створення підприємств малого бізнесу на селі; *

удосконалено методичні підходи до розвитку кооперації в малому бізнесі (перш за все шляхом створення багатофункціональних кооперативів у сфері виробництва); обґрунтовані пропозиції по створенню кооперативу по транспортному обслуговуванню населення;*

знайшли подальший розвиток положення щодо розробки системи альтернативного виробництва для малих форм господарювання на селі (виходячи з розширення напрямів традиційних і нетрадиційних занять);*

обґрунтовано особливості та складові механізму удосконалення фінансово-кредитного та інформаційно-консультаційного забезпечення діяльності підприємств малого бізнесу в сільському господарстві на регіональному рівні.

Практичне значення отриманих результатів. Основні положення дисертаційного дослідження, висновки та пропозиції роботи використовуються в практичній діяльності суб'єктів малого бізнесу на селі в Миколаївській області. Зокрема, в Доманівському районі взято на впровадження методику прогнозування розвитку підприємств малого бізнесу (Довідка № 770 від 14 вересня 2004 р.), в Жовтневому районі - рекомендації щодо поглиблення спеціалізації та кооперації малого бізнесу на селі (Довідка № 01 - 642 від 14 вересня 2004 р.). Рекомендації щодо організації інформаційно-консультаційних центрів з наданням відповідних послуг дрібним і середнім сільськогосподарським товаровиробникам, пропозиції щодо удосконалення фінансово-кредитного обслуговування підприємств малого бізнесу в сільському господарстві, механізму створення багатофункціональних обслуговуючих кооперативів, а також розвитку альтернативного виробництва для малого бізнесу прийняті до впровадження головним управлянням сільського господарства і продовольства Миколаївської облдержадміністрації (Довідка № 2.2114 від 14 вересня 2004 р.). Важливість отриманих у дисертації результатів підтверджується ще й тим, що зроблені в роботі висновки використовуються на курсах "Організація сільськогосподарського виробництва" і "Основи підприємництва і агробізнесу" при вивченні питань організації малого бізнесу, спеціалізації і концентрації виробництва, розвитку кооперації в Миколаївському державному аграрному університеті (Довідка № 1648 від 14 вересня 2004 р.). Окремі ж пропозиції здобувача щодо удосконалення інформаційно-консультаційного забезпечення суб'єктів малого бізнесу на селі представляють інтерес і для інших регіонів України.

Особистий внесок здобувача. Основні положення, висновки та пропозиції дисертації отримані і обґрунтовані автором особисто. Усі наукові публікації одноосібні.

Апробація результатів дослідження. Основні положення та результати роботи пройшли апробацію у виступах на міжнародних науково-практичних конференціях Луганському державному аграрному університеті і Харківському національному аграрному університеті ім.Докучаєва в 2004 р., Миколаївському державному аграрному університеті і облдержадміністрації в 2002р. і 2004 р., а також на регіональних конференціях Миколаївського державного аграрного університету в 2002 і 2003 рр.

Теоретичні і практичні розробки дисертаційного дослідження пройшли апробацію на засіданнях і семінарах головних спеціалістів аграрних підприємств Миколаївської області в 2001-2004 рр.

Публікації. Основні ідеї, положення та результати дослідження опубліковані у 6 одноосібних наукових статтях у фахових виданнях. Загальний обсяг публікацій становить 1,9 друк. арк.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Повний обсяг роботи 161 сторінка комп'ютерного тексту, з яких: 2 рисунка займають 2 сторінки, 3 схеми - 3 сторінки, 40 таблиць - 36 сторінок, список використаних джерел (190 найменувань) - 18 сторінок, 14 додатків - 14.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі "Теоретично-методичні основи ефективного ведення малого бізнесу на селі" розглянуто і обґрунтовано теоретичні положення розвитку малого бізнесу як окремої економічної категорії, проаналізовано вітчизняні та зарубіжні літературні джерела, що розкривають сутність малого бізнесу на селі, їх роль і місце в багатоукладній економіці.

Визначено, що малий бізнес формується та розвивається на засадах дрібнотоварного виробництва всіх форм власності і на сучасному етапі розвитку стає провідним сектором регіональної економіки.

Перевагою малого бізнесу над великим є: маневреність та гнучкість, здатність легко пристосовуватись до коливань попиту, швидко освоювати випуск нової високоякісної продукції, спроможність виживання при погіршенні економічної кон'юнктури ринку. До переваг малого бізнесу можна віднести також простоту створення та високу швидкість окупності витрат, невеликі капіталовкладення в інфраструктуру підприємства, його швидку організаційну перебудову.

Характерною особливістю малого бізнесу в Україні, у порівнянні з економічно розвинутими країнами, є те, що він в більшості випадків орієнтований на регіональні економічні інтереси.

Найпоширенішими формами малого бізнесу в АПК є особисті селянські господарства, селянські (фермерські) господарства, різноманітні товариства і кооперативи, малі та спільні підприємства.

Проаналізовані такі поняття як "бізнес", "підприємництво", "підприємство", "фірма" та показана їх різниця.

Досліджено принципи розвитку фермерства особистих селянських господарств. На думку автора принципи відображають фрагмент дійсності у формі певної вимоги або регулюючої норми. Вони повинні бути зорієнтовані на виявлення закономірностей розвитку та виважені підходи до їх вирішення.

Роль та значення малого бізнесу в період формування ринкових відносин в економіці визначають такі положення:*

створення нових робочих місць та поповнення загальнодержавного і регіонального бюджетів за рахунок сплати податків; *

поповнення ринку новими і потрібними товарами та послугами;*

сприяння підвищенню якості і зниженню цін товарів і послуг за рахунок кооперації;*

заповнення "пустих ніш" на ринку товарів і послуг.

Для оцінки динаміки і рівня ефективності виробництва автор пропонує застосовувати інтегральний показник ефективності використання виробничих ресурсів малих промислових формувань, який показує обсяг виробництва валової продукції на одиницю вкладених інвестицій. Зростання значення інтегрального показника виступатиме вимірником ефективності використання виробничих ресурсів і сприятиме прискоренню строку окупності вкладених інвестицій у виробництво, що позитивно вплине на розвиток малих формувань в АПК.

Діяльність малих підприємств по наданню послуг на селі пропонується оцінювати їх обсягом (в натуральному і вартісному виразі) та доходом в розрахунку на працівника.

У другому розділі "Становлення та розвиток малого бізнесу на селі в регіоні" виявлено основні тенденції становлення малого бізнесу та його роль на селі у Миколаївській області, розкрито проблеми функціонування, розвитку, трансформації малого бізнесу; показано динаміку та розкрито причини повільного збільшення обсягів виробництва продукції і послуг.

За результатами дослідження встановлено, що на селі в Миколаївській області формується малий бізнес по наданню послуг населенню при проведенні робіт в рослинництві, тваринництві, започатковуються перукарські послуги, будівництво, транспортне обслуговування населення, пекарська справа, переробка продукції тваринництва та рослинництва, інші види діяльності та послуг, набуває широкого розвитку торгівля.

Із наявних в області підприємств малого бізнесу більше 80% припадає на фермерські господарства, 2,5% - на малі підприємства по переробці сільськогосподарської продукції, 1,3% - по обслуговуванню сільськогосподарського виробництва, 1,4% - по будівництву, 0,86% - транспортні послуги, 5,4% - торгівлі.

Площа земельних угідь в користуванні одного селянського (фермерського) господарства в Миколаївській області збільшилася за останні 5 років в 1,8 рази. Близько 5% фермерів області мають земельні наділи до 5 га, майже половина (47,8%) - від 20 до 50 га, 9,3% - від 100 до 300 га, і тільки 3,1% фермерів мають понад 300 га. Більше третини площ фермери орендують.

Виявлено, що порівняно на невеликій площі землі фермери висівають культури, які дають більше грошових надходжень - соняшник, кавуни та для власних потреб пшеницю чи ячмінь. Самовіддана праця такого фермера забезпечує виробництво продукції на середньорічного працівника до 40 тис. грн. і рентабельність виробництва до 34%.

Результати дослідження сучасного стану розвитку малого бізнесу в регіоні свідчать, що поголів'я худоби та птиці в області в основному зосереджено в приватному секторі (табл. 1). На початок 2004 року в Миколаївській області в приватному секторі було 75,7% великої рогатої худоби, в тому числі майже 86% корів, біля 50% свиней, 72 % овець і кіз та більше 73% птиці. Приватний сектор виробляє м'яса 77%, молока - 89%, яєць - 60%, вовни - 49%.

Вартість валової продукції в порівняльних цінах 2000 року в господарствах - суб'єктах малого бізнесу Миколаївської області зросла з 716,8 млн. грн. в 2000 році до 1076,6 млн. грн. в 2003 році, тобто на 58,6%. Вартість валової продукції рослинництва протягом 2000-2003 рр. зросла з 263,0 млн. грн. до 610,6 млн. грн., або ж 2,3 рази. Темпи зростання валової продукції тваринництва складають лише - 1,9 відсотка.

Встановлено, що найбільше сільськогосподарської продукції в порівняльних цінах виробляє Миколаївський район, питома вага якого в обласному обсязі виробництва становить 6,7%. Більше половини сільськогосподарської продукції виробляється у приватному секторі Березнегуватського, Березанського, Єланецького та Кривоозерського районів.

У 2003 році в більшості районів переважала продукція тваринництва. У Врадіївському та Новобузькому районах вона перевищила 70%, а в Очаківському та Березнегуватському становила майже 90%.

Методом групування було визначено вплив якості землі, кількості сільських жителів, яка припадає на один гектар сільськогосподарських угідь в особистих господарствах, та питомої ваги міського населення на обсяги виробництва продукції. Виявлено, що на найкращих за якістю землях (31,4 бала проти 30,2 балів у середньому в області) складається найвища продуктивність земельних угідь, зі збільшенням кількості їдоків і питомої ваги міського населення зростає виробництво продукції на 1 га.

Із застосуванням методів множинної кореляції встановлено, що коефіцієнт парної кореляції між у та х, становив: х1= 0,416, х2 = 0,950, х3 = 0,734.

Для визначення впливу чинників у фермерських (селянських) господарствах було вибрано такі, які дозволяє встановити діюча статистична база: рівень природної родючості землі, розмір площі сільськогосподарських угідь в фермерських (селянських) господарствах та вартість основних виробничих засобів на 100 грн. вартості валової продукції. Встановлено їх позитивний вплив на обсяг виробництва сільськогосподарської продукції у фермерських господарствах. Поряд з групуванням наведених даних було проведено їх кореляційно-регресійний аналіз. Встановлено, що коефіцієнти парної кореляції між у та х, становив: х1 = 0,42, х2 = -0,19 х3 = 0,929.

Наші дослідження свідчать, що проблема забезпечення фермерів матеріально-технічними засобами досі залишається не розв'язаною. Враховуючи досвід зарубіжних країн, автором запропоновані варіанти залучення техніки.

В третьому розділі "Основні організаційно-економічні напрямки формування і розвитку малого бізнесу на селі" обґрунтовано основні форми малого бізнесу на селі та поглиблення його спеціалізації і кооперації; викладено методичний підхід щодо подальших напрямків диверсифікації виробничої діяльності; запропоновано механізм створення багатофункціонального обслуговуючого кооперативу; запропоновано шляхи вдосконалення фінансово-кредитного та інформаційно-консультаційного забезпечення функціонування малих підприємств.

Багатоукладність господарювання належить до важливих принципів аграрної політики в Україні, невід'ємною частиною глибоких соціально-економічних перетворень на селі. Вона відображає рівноправний розвиток різних типів власності - приватної і суспільної, з яких модифікуються певні форми, створюються відповідні підприємницькі структури - суб'єкти малого бізнесу, зокрема, особисті господарства громадян, селянські (фермерські) господарства, колективні сільськогосподарські підприємства (спілки селян, кооперативи, акціонерні об'єднання), приватно-орендні формування, державні підприємства. Тільки в Миколаївській області за 2003 рік фермерських господарств збільшилось на 30, малих підприємств по обслуговуванню сільськогосподарського виробництва - в 1,6 рази, по наданню індивідуальних та інших послуг - в 1,4 рази. Основні напрями послуг, які надаватимуть малі підприємства на селі показані на рис.1.

В роботі нами обґрунтовано методичні підходи щодо напрямів формування малих підприємств на селі які були апробовані в Доманівському районі (рис.2).

Не виключається можливість розширення діяльності існуючих малих підприємств, а також створення нових по обслуговуванню сільськогосподарського виробництва.

Але їх не обов'язково мати в кожному населеному пункті. На нашу думку, вони повинні мати більш міцну матеріально-технічну базу, як і пункти по капітальному ремонту сільськогосподарської техніки. А мобільність техніки дає можливість розширити радіус обслуговування сільськогосподарських підприємств без підвищення собівартості послуг.

Необхідну інформацію щодо створення малих підприємств та напрямів надання послуг майбутнім підприємцям повинні надавати консультативні центри.

Рис.1. Основні напрями послуг малих підприємств на селі

Нами визначені і розраховані для Доманівського району основні показники надання послуг населенню: обсяг вироблених послуг та середньооблікова чисельність штатних працівників.

Враховуючи сформовану ситуацію в приватному секторі економіки області та чинники, що обмежують його розвиток, автором запропоновано власникам підприємств малого бізнесу створювати обслуговуючі багатофункціональні кооперативи.

Розроблено бізнес-план створення багатофункціонального обслуговуючого кооперативу для Доманівського району. Необхідними джерелами фінансування для функціонування кооперативу є пайові внески членів кооперативу, позика її членів та кредити банків.

Рис. 2. Необхідна кількість підприємств малого бізнесу
на селі в Доманівському районі

Для підприємств малого бізнесу кооператив є єдиним засобом позбавитися залежності від великого сільськогосподарського підприємства або сусіднього фермера, коли власник особистого господарства бажає обробити свою земельну площу, або зібрати врожай, уникнути важкої ручної праці та підвищити продуктивність праці, знайти вигідні канали реалізації сільськогосподарської продукції.

Для затвердження всього вище наведеного нами розроблено транспортний обслуговуючий кооператив власників фермерських господарств в Жовтневому району Миколаївської області.

За нашими розрахунками членам кооперативу економічно вигідно користуватися його послугами, адже платня встановлена лише на рівні відшкодування поточних витрат по використанню технічних засобів дозволить більш ніж в 4 рази зменшити витрати на транспортні послуги.

Особливе місце в формуванні та розвитку малого бізнесу на селі в роботі відводиться інформаційно-консультаційній службі, проект якої нами розроблений і запропонований для Миколаївської області.

Вона має тісний зв'язок з вищими учбовими та науковими закладами і залучає їх викладацький та матеріально-ресурсний потенціал, необмежена у використанні різних джерел фінансування, співпрацює з обласним і районними органами влади і має чітке визначення обов'язків кожної ланки.

Діяльність такого центру при вищому навчальному закладі може здійснюватися шляхом заснування неприбуткової організації, що не суперечить діючому законодавству та відповідає ресурсним та фінансовим можливостям держави, а також забезпечує належний рівень компетентності інформаційно-консультаційного обслуговування внаслідок поєднання науково-дослідних та викладацьких ресурсів. В Україні існує необхідність стабільної державної фінансової та програмної підтримки розвитку інформаційно-консультаційних служб у разі заснування їх при вищих аграрних навчальних закладах з метою інформаційного забезпечення аграрної сфери та надання консультаційних послуг суспільно-корисного характеру.

Одним з важливих напрямків діяльності сільських консультаційних пунктів є демонстраційна діяльність. Вона ґрунтується на запровадженні нових технологій виробництва у рослинництві та тваринництві, нової техніки тощо. Цю діяльність доцільно проводити в господарствах, що мають невеликі ділянки або групи тварин, на яких апробують нові технології, внесення добрив, гербіцидів, утримання та годівлі тварин.

Одним із нових напрямів формування малого бізнесу можуть бути нетрадиційні виробництва - розведення страусів, нутрій, кролів, коней, раківництво, рибництво, вермікультури, вирощування грибів. При створенні належних умов і дотримання відповідних технологій можна отримувати високі показники економічної ефективності господарювання.

ВИСНОВКИ

1. Досвід свідчить, що провідним сектором економіки розвинутих країн є малий бізнес. Україна формує ринкову економіку і в ній також започаткований розвиток малого бізнесу. До таких в Україні відносяться підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний рік не перевищує п'ятдесяти осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції, робіт, послуг за цей період не перевищує суми, еквівалентної п'ятистам тисячам євро за середньорічним курсом національного банку України відносно гривні.

Найпоширенішими формами малого бізнесу на селі в Україні є особисті підсобні господарства, селянські (фермерські) господарства, кооперативи, малі та спільні підприємства.

2. Із наявних в області підприємств малого бізнесу більше 80% припадає на фермерські господарства, 2,5% - на малі підприємства по переробці сільськогосподарської продукції, 1,3% - по обслуговуванню сільськогосподарського виробництва, 1,4% - по будівництву, 0,86% - транспортні послуги, 5,4% - торгівлі. Тільки за 2003 рік кількість фермерських господарств збільшилось на 30, малих підприємств по обслуговуванню сільськогосподарського виробництва - в 1,6 рази, по наданню індивідуальних та інших послуг - в 1,4 рази.

Площа земельних угідь в користуванні одного селянського (фермерського) господарства в Миколаївській області збільшилася за останні 5 років в 1,8 рази. Більше третини землі господарства орендують, найбільша кількість фермерів (47,8%) мають від 20 до 50 га землі, близько 5% мають земельні наділи до 5 га, 9,3% - від 100 до 300 га, і тільки 3,1% фермерів мають понад 300 га.

В приватному секторі зосереджено 75,7% великої рогатої худоби, в тому числі майже 86% корів, біля 50% свиней, 72 % овець і кіз та більше 73% птиці. Приватний сектор виробляє м'яса 77%, молока - 89%, яєць - 60%, вовни - 49%.

3. Вартість валової продукції в порівняльних цінах 2000 року в господарствах - суб'єктах малого бізнесу Миколаївської області зросла з 716,8 млн.грн. в 2000 році до 1076,6 млн.грн. в 2003 році, тобто на 58,6%, в тому числі продукції рослинництва - на 132,8%. Значно нижчі темпи зростання валової продукції тваринництва - 1,9 відсотка.

На невеликій кількості землі фермери вирощують культури, які дають більше грошових надходжень, це соняшник, кавуни та для власних потреб пшеницю чи ячмінь. Самовіддана праця такого фермера забезпечує виробництво продукції на середньорічного працівника до 40 тис. грн. і рентабельність виробництва - до 34%.

4. Проблема забезпечення селянських (фермерських) господарств матеріально-технічними ресурсами не розв'язана. Для її вирішення використовуючи досвід зарубіжних країн, можна виділити наступні варіанти залучення техніки: міжфермерська кооперація по використанню сільськогосподарської техніки; кооперація фермерських господарств з підприємствами інших форм господарювання; прокат (оренда) техніки районних сервісних підприємств, що створені, як правило, на базі ремонтно-технічних структур АПК; розвиток малих підприємств, що виконують спеціальні види механізованих робіт на замовлення фермерів.

5. Виходячи з того, що в Миколаївській області на 10 тис. населення є 61 мале підприємство, нами обґрунтовано формування малих підприємств в селах Доманівського району. На першому етапі їх кількість повинна збільшитись в 6 разів і становити 132 підприємства.

З розвитком діяльності наявних малих підприємств в селах району будуть створюватися нові напрямки обслуговування населення: ремонту побутової техніки, поточний ремонт сільськогосподарської техніки, постачально-збутові операції, парикмахерські послуги і т.п.

6. Враховуючи сформовану ситуацію в приватному секторі економіки та чинники, що обмежують його розвиток, вважаємо доцільним власникам підприємств малого бізнесу створювати обслуговуючі багатофункціональні кооперативи. Саме через кооперативи дрібні сільськогосподарські товаровиробники можуть покращити своє становище на ринку: отримати прямий доступ до споживачів або переробників, знайти прибуткові канали збуту своєї продукції, отримати інші необхідні послуги, що приведе до зміцнення їх фінансового стану.

Нами розроблена документація та бізнес-план по створенню обслуговуючого багатофункціонального кооперативу для аграрних товаровиробників Доманівського району та обслуговуючого кооперативу по транспортному забезпеченню фермерів Жовтневого району Миколаївської області.

7. Одним із нових напрямів формування малого бізнесу можуть бути нетрадиційні виробництва - розведення страусів, нутрій, кролів, коней, раківництво, рибництво, вермікультури, вирощування грибів. При створенні належних умов і дотримання відповідних технологій можна отримувати високі показники економічної ефективності господарювання.

Альтернативні виробництва дозволяють налагодити безвідходне виробництво в замкнутому екологічно безпечному циклі.

8. Кредитування малого бізнесу може вирішуватися двома шляхами: створення системи кредитних спілок, як форми фінансової взаємодопомоги населення; удосконалення механізму системи кредитування шляхом створення інституту захисту прав власників об'єктів застави; запровадження календарної звітності платежів за наданими кредитами; зниженням норми резервування для комерційних банків з тим, щоб зменшити співвідношення суми застави і кредиту; спрощення процедури отримання банківського кредиту.

9. Особливе місце в формуванні та розвитку малого бізнесу на селі відводиться інформаційно-консультаційній службі, проект якої розроблений і запропонований для Миколаївської області. Вона передбачає тісний зв'язок з вищими учбовими та науковими закладами і залучає їх викладацький та матеріально-ресурсний потенціал, необмежена у використанні різних джерел фінансування, співпрацює з обласним і районними органами влади, має чітке визначення обов'язків кожної ланки.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

1. Шаповалова І.О. Передумови розвитку малого бізнесу на селі //Вісник аграрної науки Причорномор'я - 2002. - №6(20). - С. 112-116.

2. Шаповалова І.О. Щодо підвищення ефективності виробництва в підприємствах малого аграрного бізнесу //Вісник аграрної науки Причорномор'я - 2004. - №1(25). - С. 61-65.

3. Шаповалова І.О. Стан і головні фактори ефективності виробництва в малих формах господарювання на селі // Економіка АПК. -2004. - №5. - С. 61-63.

4. Шаповалова І.О. Удосконалення інформаційно-консультаційного забезпечення діяльності підприємств малого бізнесу в сільському господарстві // Вісник аграрної науки Причорномор'я - 2004. - №6(20). - С. 336-341.

5. Шаповалова І.О. Організаційно-економічний зміст міжфермерської кооперації при використанні техніки //Вісник Харківського національного аграрного університету. Серія "Економіка АПК і природокористування". - 2004. - №8.

6. Шаповалова І.О. Удосконалення фінансово-кредитного забезпечення діяльності підприємств малого бізнесу в сільському господарстві //Вісник Дніпропетровського державного аграрного університету. - 2004. - №2. с. 167-169

АНОТАЦІЯ

Шаповалова І.О. Формування та ефективність розвитку малого бізнесу на селі в регіоні. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.02 - економіка сільського господарства і АПК. - Миколаївський державний аграрний університет, м. Миколаїв, 2004.

У дисертації обґрунтовано теоретико-методологічні засади формування та розвитку малого бізнесу як окремої економічної категорії, розкрито його роль та місце в економіці регіону, виявлені основні функції малого бізнесу, досліджено організаційно-економічну діяльність підприємств малого бізнесу на селі в умовах переходу до ринкової економіки.

Визначено основні напрямки формування малих підприємств на селі. Обґрунтовано особливості та складові механізму удосконалення фінансово-кредитного та інформаційно-консультаційного забезпечення діяльності підприємств малого бізнесу в сільському господарстві.

Ключові слова: малий бізнес, мале підприємство, селянські (фермерські) господарства, особисті підсобні господарства, економічна ефективність, організація, вдосконалення.

АННОТАЦИЯ

Шаповалова И.А. Формирование и эффективность развития малого бизнеса на селе в регионе. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.02 - Экономика сельского хозяйства и АПК. - Никола-евский государственный аграрный университет, г.Николаев, 2004.

Диссертация посвящена углублению исследований организационно-экономической сущности малых форм хозяйствования на селе.

В диссертации обоснованы теоретико-методологические основы формирования и развития малого бизнеса как отдельной категории, раскрыто его роль, место в экономике региона, выявлены основные функции малого бизнеса, исследована организационно-экономическая деятельность предприятия малого бизнеса на селе в условиях перехода к рыночной экономике в регионе.

На основе обобщения различных точек зрения на сущность понятий "предпринимательства" и "бизнес" уточнено рыночное толкование и содержания.

Установлено, что малый бизнес, как форма хозяйствования, основывается на принципах конкуренции и саморегулирования.

Осуществлен глубокий анализ современного уровня развития аграрных предприятий малого бизнеса региона по широкому комплексу экономических показателей. На основе анализа получила дальнейшее развитие оценка эффективности производственной деятельности малых форм хозяйствования на селе. Определена их роль в обеспечении сельского населения сельскохозяйственной продукцией и услугами.

Дальнейшее повышение эффективности малых форм хозяйствования должно базироваться, прежде всего, на опережающем росте окупаемости их ре-сурсного потенциала через рыночный ценовой механизм.

Определены основные пути формирование малых предприятий на селе. Разработаны предложения и произведены расчеты по их развитию в предостав-лении услуг в каждом населенном пункте Доманевского района Николаевской области. Разработаны также предложения по созданию кооператива транспортного обслуживания сельского населения.

Особое место в роботе отведено дальнейшему расширению производст-венных услуг аграрным предприятиям. Для этого в роботе предлагается созда-ние мелкими сельскохозяйственными товаропроизводителями многофункцио-нальных обслуживающих кооперативов. Через эти кооперативы последние упрощают себе доступ к потребителям их продукции, нахождения более выгод-ных каналов ее реализации, а также получения других услуг, что в конечном итоге окажет положительное влияние на их финансовое положение.

Обоснованы особенности и составные механизма усовершенствования финансово-кредитного и информационно-консультационного обеспечения деятельности предприятий малого бизнеса в сельском хозяйстве, определены особенности методики прогнозирования развития предприятий малого бизнеса на селе.

Разработаны предложения по созданию информационно-консультационных служб в сельской местности, которые призваны обеспечить предоставления необходимых услуг правового, экономического и организаци-онного характера.

Особенное место в работе занимает разработка научно - методических основ и обоснование организационных и экономических мер повышения эффективности аграрных предприятий малого бизнеса. В диссертации нашли дальнейшее развитие положения относительно углубления специализации и кооперации предприятий малого бизнеса, а также расширение производственной диверсификации на селе, исходя из расширение направлений деятельности и традиционных и нетрадиционных занятий.

Ключевые слова: малый бизнес, малое предприятие, крестьянские (фермерские) хозяйства, личные подсобные хозяйства, экономическая эффективность, организация, усовершенствование.

SUMMARY

I.O. Shapovalova. Forming and efficiency of development of small business on a mud flow in a region. Manuscript.

The thesis of an applicant for the Candidate's degree in Economics, Speciality 08.07.02 - Economics of Agriculture and Agro-Industrial Complex. - Mykolayiv State Agrarian University, Mykolayiv, 2004.

In dissertation there are сonsidered theoretical-methodological bases of forming and development of small business as a separate economic category, his role and place is exposed in the economy of region, the exposed basic functions of small business, organizational-economic activity of enterprises of small business is xplored on a mud flow in the conditions of transition to the market economy.

Basic directions of forming of small enterprises are definite on a mud flow. The сonsidered features and constituents of mechanism of improvement of the finansovo-creditnogo and informative-consultative providing of activity of enterprises of small business in agriculture. The author argues in favour of alternative and waste-tree production on full-time and part-time farms by using also traditional and non - traditional types of farming.

Key words: small business, small enterprise, peasant (farmer) economies, personal subsidiary economies, economic efficiency, organization, perfection.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

МУЗИЧНЕ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ В НІМЕЧИННІ (друга половина ХХ століття) - Автореферат - 26 Стр.
ФОРМУВАННЯ СТРУКТУРИ І ЕЛЕКТРОФІЗИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПЛІВОК НА ОСНОВІ V, Cr, Co І Nі ПРИ ФАЗОУТВОРЕННІ ТА ВЗАЄМНІЙ ДИФУЗІЇ - Автореферат - 21 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ТА ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА ПОСТХОЛЕЦИСТЕКТОМІЧНИЙ СИНДРОМ З ДЕФІЦИТОМ МАСИ ТІЛА ТА ОЖИРІННЯМ - Автореферат - 26 Стр.
РОЛЬ ЕВОЛЮЦІЙНО-СИНЕРГЕТИЧНОЇ ПАРАДИГМИ В ОСМИСЛЕННІ СОЦІУМУ - Автореферат - 23 Стр.
Формування стратегії економічного розвитку авіатранспортних підприємств - Автореферат - 24 Стр.
СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНИЙ РОЗВИТОК РИМСЬКОЇ ІМПЕРІЇ В ІІІ СТОЛІТТІ Н.Е. - Автореферат - 55 Стр.
СТАН МІКРОЕЛЕМЕНТНОГО ГОМЕОСТАЗУ ТА ЗАХИСНОГО СЛИЗОВОГО БАР’ЄРУ ШЛУНКА ПРИ ХРОНІЧНОМУ ГАСТРОДУОДЕНІТІ У ДІТЕЙ - Автореферат - 27 Стр.