У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВВЕДЕНИЕ

Міністерство осВіти і науки України

Донецький національний університет

Сиволап Лариси Анатоліївни

УДК 339.727.22 (477)

ІНОЗЕМНИЙ КАПІТАЛ В ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ В УМОВАХ СПЕЦІАЛЬНОГО РЕЖИМУ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Спеціальність 08.05.01 – світове господарство і міжнародні економічні відносини

АВТОРЕФЕРАТ

на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2004

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі міжнародної економіки Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник - доктор економічних наук, професор,

Макогон Юрій Володимирович,

Донецький національний університет

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри міжнародної економіки

Офіційний опоненти:

доктор економічних наук, професор Гончаров Валентин Миколайович, Східноукраїнський національний університет ім. В.Даля Міністерства освіти і науки України (м. Луганськ), начальник департаменту міжнародних зв'язків

 

кандидат економічних наук Волощенко Лариса Михайлівна, Донецький державний університет управління Міністерства освіти і науки України, старший викладач кафедри фінансів

Провідна установа:

Київський національний економічний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра міжнародних фінансів

Захист дисертації відбудеться „_24_”_листопада_2004 р. о_15_ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К11.051.03 в Донецькому національному університеті за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінцев, 186.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24

Автореферат розісланий „_21_”_жовтня__2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, доцент С.П. Калініна

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. В процесі становленням ринкових відносин і інтеграції української економіки у світову істотно змінюються принципи функціонування економічної системи, що визначають умови діяльності вітчизняних промислових підприємств.

Це в першу чергу відноситься до інвестиційної сфери, яка є основою розвитку будь-якої економічної системи, відіграє визначальну роль у створенні високотехнологічного виробництва, здатного вирішувати багато економічних і соціальних проблем. У цих умовах виникає проблема підвищення ефективності системи управління інвестиційною діяльністю на мікрорівні, яка має бути здатною трансформувати інноваційні можливості в конкурентні переваги підприємства. Особливої актуальності набуває ця проблема в рамках процесу реалізації пільгового режиму діяльності в умовах функціонування спеціальних (вільних) економічних зон та территорій пріоритетного розвитку в Україні.

Питання, яким присвячено дисертаційну роботу було досліджено у працях і публікаціях відомих вітчизняних і закордонних економістів в області інвестиційної політики: В. Беренса, Дж. Кейнса, Ф. Модігліані, Д. Норткотта, А. Тобіна, У. Фішера, П.М. Хавранека, У. Шарпа, Білоруса О.Г., Бланка І.О., Грачової М.В., Губського Б.В., Ільїної Н.І, Книша М.І., Лук’яненко Д.Г., Макогона Ю.В., Новицького В.Є., Пахомова Ю.М., Шапіро В.Д. і ін.

Разом з цим, у вітчизняній економічній літературі проблеми управління інвестиційною діяльністтю підприємств в умовах спеціального режиму не знайшли достатнього висвітлення, а зарубіжний досвід вимагає адаптації до сучасних умов господарювання в Україні.

Недостатньо уваги приділено проблемам стратегічного управління інвестиційними процесами, малорозробленим залишається механізм виявлення й оцінки інвестиційних ризиків і формування конкурентних переваг за рахунок розробки і реалізації інвестиційних стратегій.

Вітчизняні підприємства мають потребу в науковообгрунтованих рекомендаціях в області організації інвестиційної діяльності, що забезпечували б підвищення ефективності функціонування підприємства, його виживання і сталий розвиток. Таким чином, об'єктивна необхідність подальшого розвитку теоретичних і методико-прикладних основ формування ефективних систем управління інвестиційною діяльністю на вітчизняних підприємствах з урахуванням особливостей сучасних соціально-економічних умов господарювання обумовила актуальність теми даної роботи, її цільову спрямованість і сутність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до тематики науково-дослідної роботи кафедри міжнародної економіки Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України: тем Г 96/3 “Методологічні питання регулювання зовнішньоекономічної діяльності на рівні регіону і розробка рекомендацій з її активізації” (номер держреєстрації 0196U021119) і Г 01/3 “Конкурентоспроможність підприємств Донецького регіону на міжнародних ринках і пошук шляхів її підвищення” (номер держреєстрації 0101U005723). В рамках названих тем здобувачем удосконалено підходи щодо створення в регіоні сприятливого інвестиційного клімату, функціонування вільних економічних зон та територій пріоритетного розвитку, інтеграції економіки України та її регіонів у систему світогосподарських зв’язків.

Дисертаційне дослідження виконувалось також відповідно до напрямків програми “Донецька область – 2010”, затвердженої рішенням Донецької обласної ради 22.10.1999 за №23/9 – 215, та Програми науково-технічного розвитку регіону “Донецька область – 2020”, в розробці якої приймав участь Донецький національний університет, про що є відповідні довідки.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертації є удосконалення механізму участі іноземного капіталу в економіці України в умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності.

Для досягнення цієї мети в дисертаційній роботі поставлено і вирішено наступні задачі:

уточнити зміст понять: “інвестиції”, “інвестиційна діяльність”, “інвестиційний потенціал”;

виявити специфіку, проблеми і можливості участі іноземного капіталу в економіці України в умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності;

визначити умови, що забезпечують стратегічну спрямованість інвестиційної діяльності в Україні;

виявити інвестиційні ризики промислових підприємств в умовах спецільного режиму діяльності і розробити рекомендацій щодо їх нівелювання;

провести дослідження інвестиційного клімату регіонів України на основі SNW-аналізу;

розробити методику діагностики інвестиційного потенціалу досліджуваних підприємств на основі комплексного і системного підходів; провести аналіз системи управління реалізацією інвестиційних проектів в умовах спецільного режиму на основі концепції життєвого циклу проекту (ЖЦП);

визначити основні напрямки удосконалення інвестиційної діяльності промислових підприємств в умовах спецільного режиму на основі концепції стратегічного менеджменту;

удосконалити методичні підходи щодо стратегічного управління інвестиційними ризиками в умовах спеціального режиму діяльності.

Об'єкт дослідження - промислові підприємства, що реалізують інвестиційні проекти з залученням іноземного капіталу в умовах ВЕЗ та ТПР Донецької області.

Предметом дослідження є інвестиційна діяльність промислових підприємств за участю іноземного капіталу в умовах спеціального режиму.

Методи дослідження. Теоретичну та методологічну основу дослідження становлять методи теоретичного узагальнення і системного аналізу, які було використано під час дослідження теоретичних основ і принципів ведення інвестиційної діяльності в умовах реформування економіки України; метод синтезу, статистичні та математичні методи аналізу та моделювання економічних процесів - при дослідженні практики інвестиційної діяльності в рамках режиму спеціальних економічних зон та територій пріоритетного розвитку в Донецькій області; методи експертних оцінок, опитувань і спостережень - при досліджені інвестиційного потенціалу та інвестиційних ризиків підприємств – суб’єктів інвестиційної діяльності СЕЗ та ТПР. Обробка статистичних матеріалів проводилася з використанням сучасних комп'ютерних технологій (пакети прикладних програм E-Views, Exсel та інші).

Інформаційною основою роботи є офіційні звіти та аналітичні публікації провідних міжнародних економічних організацій, українські та зарубіжні статистичні збірники, монографії та наукові публікації зарубіжних та вітчизняних вчених-економістів, закони України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України стосовно проблем інвестиційної діяльності за участю іноземного капіталу, дані Міністерства статистики України, Донецького обласного управління статистики, матеріали обстежень підприємств Донецької області.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що в роботі досліджено ряд теоретичних і практичних питань щодо управління інвестиційною діяльністю підприємств за участю іноземного капіталу в умовах спеціального режиму діяльності в Україні.

До конкретних наукових результатів, що характеризують наукову новизну проведеного дослідження, відноситься наступне:

отримав подальшого розвитку понятійний аппарат: уточнено з точки зору системного підходу поняття: "інвестиції", а саме запропоновано під інвестиціями розуміти капіталовкадення, одноразові витрати на здійснення науково-технічного прогресу та інші витрати, необхідні для реалізації проектів з метою досягнення економічного і соціального ефекту; уточнено поняття "інвестиційна діяльність", в яке автор пропонує включити, як в цілісний процес, поняття планування обсягів інвестицій, оцінки привабливості і фінансову підтримку проектів, створення інформаційної бази про новітні технології, оцінку інвестиційної активності і створення сприятливого інвестиційного клімату; запропоновано класифікацію інвестицій на основі узанальнення й уточнення ознак існуючих класифікацій;

удосконалено класифікацію інвестиційних ризиків шляхом виділення таких ознак, як ступінь передбачуваності, ступінь динамізму, сфера прояву, період виникнення;

удосконалено методи дослідження інвестиційного клімату в контексті залучення іноземного капіталу, а саме запропоновано проведення дослідження в два етапи: перший етап - аналіз інвестиційного макроклімату країни, який має включати оцінку політико-правових, економічних, соціальних, науково-технічних, геополітичних та екологічних факторів; другий етап - оцінка інвестиційного мікроклімату регіону за такими факторами, як природно-ресурсний потенціал, рівень загальноекономічного розвитку регіону, рівень розвитку інвестиційної інфраструктури, науково-інноваційний потенціал регіону, промисловий потенціал регіону;

запропоновано комплексну систему управління інвестиційною діяльністю підпримств, важливою складовою якої є система формування інвестиційного потенціалу підприємства, що структурно інтегрує в собі різні інвестиційні ресурси і можливості, а саме маркетингові, фінансові, інноваційні, виробничі, кадрові можливості, а також переваги місцерозташування, від гармонічної взаємодії яких залежить рівень розвитку інвестиційного потенціалу підприємства;

розроблено модель оцінки реалізації інвестиційного потенціалу підприємств в умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності, що дозволяє їх ранжувати з точки зору рівня даного показника та їх інвестиційної привабливості;

розроблено систему управління проектами із залученням іноземного капіталу в умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності в СЕЗ і ТПР з урахуванням їх стадії життєвого циклу в розрізі динамічного, функціонального і предметного аспектів, що дозволяє підвищити ефективність реалізації стратегії управління інвестиційним портфелем підприємств-суб’єктів СЕЗ та ТПР;

удосконалено методику дослідження інвестиційних ризиків шляхом розробки алгоритму аналізу інвестиційних ризиків іноземних інвесторів умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності в Україні та методики побудови профілю позиціювання інвестиційного ризику.

Практична значимість отриманих результатів. Розроблені в дисертації рекомендації щодо оцінки привабливості інвестиційних проектів, вибору стратегій управління інвестиційними ризиками на основі визначення ризик-позиції підприємства, комплексну систему управління інвестиційною діяльністю підприємства з залученням іноземного капіталу були впроваджені в практику підприємствами та установами Донецької області: АТ „ММК ім. Ілліча” (довідка про впровадження № 18/56-11.10.2004), Маріупольським відділенням Донецької торгівельно-промислової палати (акт про впровадження №214/16-01.07 від 07.09.2004), Відділом промисловості, праці, агропромислового комплексу та ринкових відносин Маріупольської міської ради (акт про впровадження №176/02-03.08 від 13.09.2004), Маріупольським державним гуманітарним університетом (довідка про впровадження № 153/01-20/05 від 10.09.2004).

Окремі результати дисертаційного дослідження використовуються в навчальному процесі у Маріупольському державному гуманітарному університеті при викладанні дисциплін : „Міжнародна інвестиційна діяльність”, „Регіональне економічне співробітництво та вільні економічні зони”, „Зовнішньоекономічна діяльність”.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є результатом самостійних наукових досліджень автора. Теоретичні узагальнення і положення, висновки і рекомендації отримані автором самостійно на основі проведеного дослідження системи управління інвестиційною діяльністтю із залученням іноземного капіталу на промислових підприємствах Донецької області в умовах СЕЗ та ТПР.

Апробація результатів роботи. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися і отримали схвалення на наукових конференціях і семінарах: науково-практичній конференції викладачів ДонДУЕТ за підсумками науково-дослідної роботи за 2000-2001 р., на 5 міжнародних та всеукраїнських наукових конференціях: 6-му Міжнародному науково-практичному семінарі "Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв'язків і залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект" (м. Слов’яногірськ, 2000 р.); Міжнародній науково-практичної конференції "Методологія і практика менеджменту на порозі XXI сторіччя: загальнодержавні, галузеві і регіональні аспекти" (м. Полтава, 2000 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції "Шляхи посилення фінансово-економічної самостійності регіонів України" (м. Дніпропетровськ, 2000 р.); Міжнародному науково-практичному семінарі “Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв'язків і залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект” (Слав’яногірськ, 2002 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції "Тенденції глобалізації і регіоналізації соціально-економічного розвитку (інвестиційна і інноваційна політика, ринкові механізми і структури)" (м. Херсон, 2001 р.)

Публікації. За темою дослідження автором опубліковано 15 наукових праць загальним обсягом 6,55 д.а., з яких особисто автору належить 6,55 д.а., в тому числі у наукових фахових виданнях - 14 статей загальним обсягом 6,35 д.а., з яких особисто автору належить 6,35 д.а.

Структура роботи. Дисертація складається зі вступу, 3-х розділів, висновків, списку використаних джерел (178 найменувань) загальним обсягом 180 сторінок основного тексту, а також 15 таблиць на 24 сторінках, 7 малюнків на 7 сторінках і додатків.

Зміст дисертації

У вступі обґрунтовано актуальність теми, мету та задачі дослідження, сформульовано наукову новизну та висновки щодо практичного значення одержаних результатів, описано форми їх апробації та використання.

У першому розілі „Теоретичні основи і принципи інвестиційної діяльності в умовах реформування економіки України” розглядаються методологічні засади формування механізму участі іноземного капиталу в економіці України в умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності.

Дослідження показало, що в економічній літературі не існує єдиної думки щодо сутності категорій „інвестиції” та „інвестиційна діяльність”. Так, поняття “інвестиції” ототожнюється з капітальними вкладеннями, “інвестиційна діяльність” – з інвестуванням. Однак ці поняття за своєю сутністю й економічним змістом не однозначні.

Автором було уточнено поняття "інвестиції". Ми пропонуємо розуміти під інвестиціями капіталовкладення, одноразові витрати на здійснення заходів науково-технічного прогресу (НДДКР) та інші витрати, необхідні для реалізації проектів, з метою досягнення економічного і соціального ефекту.

В даний час розроблено багато моделей, метою яких є описати вплив іноземних інвестицій на економічне зростання (моделі Ченері-Страута, Ньюліна, Ромера, Даннінга). Велика частина досліджень основних припущень теорії траєкторії інвестиційного розвитку, що використовували кроссекційну статистику, підтверджують існування систематичного взаємозв'язку між позицією по іноземних інвестиціях із країни та у країну і рівнем ВВП на душу населення.

Зростання ступеня ризику в сучасних умовах пов'язано із зростаючою невизначеністю і швидкою мінливістю економічної ситуації в країні в цілому і на інвестиційному ринку зокрема.

З урахуванням усіх задач, що постають перед інвестиційним менеджментом, ми визначили систему його основних функцій (рис. 1). При цьому ми виходили з того, що загальні функції менеджменту мають особливості і специфіку на різних стадіях життєвого циклу інвестиційного проекту.

У другому розділі „Дослідження практики інвестиційної діяльності в рамках режиму спеціальних економічних зон та територій пріоритетного розитку” розглядаються проблеми практики формування інвестиційних проектів, діагностики управління інвестиційними проектами, оцінки їх ризиків в умовах СЕЗ та ТПР Донецького регіону.

Специфіка інвестиційної діяльності в Донецькій області визначається значною роллю цього регіону в економіці країни, особливостями сформованої в ньому галузевої структури. Частка Донецького регіону в загальнонаціональних обсягах інвестицій в середньому складає 14,7%.

Донецька область стала однією з перших , де законодавчими актами введено режим спеціальної інвестиційної діяльності в ТПР і регламентовано створення СЕЗ.

На 1.10.2003 р. Радою з питань спеціальних економічних зон (СЕЗ) і спеціального режиму інвестиційної діяльності в Донецькій області схвалено 175 проектів на загальну суму 1785,4 млн. доларів США. З них реалізується 145 проектів.

Рис. 1 Система функцій інвестиційного менеджменту

Галузева структура схвалених інвестиційних проектів для реалізації на територіях пріоритетного розвитку Донецької області в спеціальному режимі переважно включає металургію та металообробку, добичу енергетичних матеріалів, харчову промисловість, виробництво машин та обладнання, хімічне виробництво.

Дослідження інвестиційної діяльності територій пріоритетного розвитку нами було проведено за наступними напрямками:

-

аналіз мікроклімату територій пріоритетного розвитку;

-

аналіз надходження інвестицій у ТПР;

-

оцінка освоєння інвестицій у ТПР;

-

оцінка ефективності інвестиційної діяльності досліджуваних ТПР;

характеристика інвестиційного портфеля ТПР.

Рис. 2. Підсумки реалізації інвестпроектів у рамках СЕЗ та ТПР Донецької області на 1.10.2003

Вивчаючи специфіку й оцінюючи ефективність інвестиційної діяльності підприємств, необхідно розглядати її в загальному контексті інвестиційної привабливості регіону. Нами здійснено оцінку інвестиційного мікроклімату досліджуваних територій пріоритетного розвитку на засадах SNW-аналізу, за підсумками якого можливо ранжувати ТПР Донецької області з точки зору сприятливості інвестиційного мікроклімату наступним чином: ТПР – м. Донецьк, ТПР – м. Маріуполь, ТПР – м. Артемовськ, ТПР – м. Макіївка, ТПР – Слов'янський район.

Нами було проведено кореляційно-регресійний аналіз припливу внутрішніх і зовнішніх інвестицій у території пріоритетного розвитку та вільні економічні зони в Донецькій області в залежності від обсягу виробленої продукції в містах, чисельності населення, кількості виконаних будівельних і підрядних робіт, а також кількості приватизованих підприємств і підприємств недержавних форм власності. Дані показники відбивають прояв факторів привабливості регіонів (територій) відповідно до методики, запропонованої І.О. Бланком.

Оцінена модель може бути представлена наступним чином:

(1)

де, У1 – обсяг внутрішніх і зовнішніх інвестицій, що надійшли,

Х1 – обсяг виробленої промислової продукції,

Х2 – чисельність населення в містах області (ТПР),

Х3 – обсяг виконаних будівельних робіт, наданих підрядних послуг,

Х4 – кількість приватизованих підприємств і підприємств недержавних форм власності.

В отриманій системі одночасних рівнянь всі коефіцієнти є значущими (при рівні значущості 0,9). Видно, що максимальний вплив на обсяг інвестицій здійснює кількість приватизованих підприємств. Зокрема, при збільшенні кількості приватизованих підприємств на 1 одиницю, обсяг інвестицій може в середньому вирости на 0,8502*1318,968 = 1121,39 тис дол. США. Крім того, як уже було відзначено вище, для інвесторів привабливими є великі міста. Так збільшення чисельності населення на 1 тис. чоловік у середньому збільшить розмір інвестицій на 0,8502*213,781 = 181,76 тис дол. США.

Інвестиційний потенціал підприємства залежить від ряду факторів, що визначають його формування, розвиток і рівень використання. На процес формування інвестиційного потенціалу впливають в основному такі фактори, як: стан інвестиційного клімату регіону діяльності підприємства, особливості інвестиційної діяльності підприємства, розвиненість і гнучкість оргструктури керування інвестиційною діяльністю, системи маркетингу, оптимізація комплексу маркетингу. Рівень використання інвестиційного потенціалу, у свою чергу, залежить від якості прийнятих інвестиційних рішень на кожній стадії життєвого циклу проекту.

Нами було проведено експертну оцінку стану використання і нвестциійного потенціалу на підприєствах ТПР м. Донецьк.

Результати дослідження свідчать про те, що повною мірою можливості инвестицонного потенціалу не використовуються в жодному з досліджуваних підприємств. Так, на ТПР м. Донецька рівень використання інвестиційного потенціалу вар’юється від 44% до 65%. Оцінка заелементного використання можливостей інвестиційного потенціалу підприємствами даної ТПР представлена на рис. 3.

Рис. 3 Діаграма ступеня використання інвестиційних можливостей підприємствами ТПР м. Донецька.

Нами була апробована запропонована й описана в підрозділі 3.2. методика оцінки інвестиційних ризиків в наступній послідовності:

1. Ідентифікація інвестиційних ризиків у залежності від стадії життєвого циклу проекту.

2. Оцінка ризиків на основі експертного методу.

3. Ранжирування інвестиційних ризиків по зонах на основі побудови

профілю позиционирования ризику.

Як показав аналіз, найвища частка інвестиційного ризику припадає на експлуатаційну стадію ЖЦП, на якій проект виводиться на рівень повної віддачі й одержання прибутку. Автором було виявлено основні інвестиційні ризики в залежності від сфери прояву.

Практично у всіх досліджуваних проектах на цій стадії виявляються фінансово-економічні ризики, до яких відносяться:

- неплатоспроможність споживачів;

- зростання цін на сировину, матеріали, перевезення;

- недолік оборотних коштів.

У третьому розділі „Шляхи удосконалення управління інвестиційною діяльністю за участю іноземного капіталу в умовах спеціального режиму господарювання” запропоновано підходи щодо удосконалення механізму реалізації інвестиційних проектів, підвищення ефективності інвестиційної діяльності в умовах СЕЗ та ТПР, комплексний підхід до системи управління інвестиційною діяльністю та реалізації ризик-менеджменту.

Як показали дослідження, у сучасних умовах необхідним є системний комплексний підхід до управління інвестиційною діяльністю. Саме з позицій комплексного і системного підходів стає можливим управління складною структурою інвестиційного процесу в умовах, що змінюються, при значній нестабільності і невизначеності зовнішнього середовища.

Комплексну систему управління інвестиційною діяльністю, запропоновану автором, представлено на рис. 4.

Основними підсистемами комплексної системи управління інвестиційною діяльністю є:

-

підсистема управління інвестиційним потенціалом підприємства;

-

підсистема управління інвестиційним портфелем;

- підсистема управління інвестиційними ризиками підприємства.

В рамках комплексної системи управління інвестиційною діяльністю особливого значення набуває підсистема управління інвестиційним потенціалом підприємства, яка структурно інтегрує в собі різні інвестиційні ресурси і можливості, від гармонічної взаємодії яких залежить рівень розвитку інвестиційного потенціалу підприємства.

Слід зазначити, що оцінка інвестиційного потенціалу, поряд з оцінкою фінансового становища підприємства, дозволяє визначити ступінь інвестиційної привабливості підприємства для інвестора. Нами було розроблено модель оцінки реалізації інвестиційного потенціалу в умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності, що дозволяє ранжувати їх за рівнем розвитку даного показника:

n

Pi

і=1

У інв.п. = * 100 % (2)

Рmax

де, Уінв.п. - рівень використання інвестиційного потенціалу підприємства;

Pi - експертна оцінка використання i-того елемента інвестиційного потенціалу, бали;

Рmax – максимальне значення використання інвестиційного потенціалу, бали.

Управління реалізацією інвестиційним проектом має специфічні особливості в залежності від того, на якій стадії життєвого циклу знаходиться проект. Для забезпечення найбільш ефективного досягнення проектних цілей необхідно, щоб управління здійснювалось на кожній стадії життєвого циклу проекту.

Зміст управління інвестиційним проектом на кожній стадії життєвого циклу на основі динамічного, функціонального і предметного підходів розкрито на рис. 5.

Рис.5. Система управління проектами з залученням іноземного капіталу в умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності в СЕЗ і ТПР

Оскільки ризики постійно пронизують всю інвестиційну діяльність, управління підприємством необхідно здійснювати з урахуванням здатності системи регулярно виконувати функції виявлення ризиків, їх аналізу і нівелювання. Таким чином, на наш погляд, одним з найважливіших елементів комплексної системи управління інвестиційною діяльністю є підсистема управління інвестиційними ризиками.

Запропонований автором алгоритм аналізу інвестиційних ризиків іноземних інвесторів в умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності в Україні передбачає реалізацію таких етапів, як: виявлення внутрішніх і зовнішних факторів, впливаючих на конкретний вид ризику; розробку переліку можливих ризиків за всіма етапами та ключовими стадіями рішення, що реалізується; оцінка впливу конкретного виду ризику на результати інвестиційної діяльності підприємства; визначення рівня небезпеки кожного ризику відносно прийнятого управлінського рішення по досягненню поставленої цілі; визначення рівня важливості ризику; оцінку конкретного виду ризику інвестиційного проекту; оцінку чутливості інвестиційного проекту до ризику; встановлення допустимого рівня ризику; розробка комплексу заходів по зниженню ризика на основі методів управління ризиками: відхилення, локалізації, компенсації.

Таким чином, можна зробити висновок, що підприємства зможуть забезпечити перспективу свого функціонування в умовах СЕЗ та ТПР тільки на основі стратегічного управління, одним з найважливіших компонентів якого є процеси формування і реалізації стратегій управління інвестиційним потенціалом, інвестиційним портфелем і інвестиційними ризиками підприємства. При цьому ефективність інвестиційної діяльності підприємства буде залежати від ступеня інтеграції даних стратегій.

ВИСНОВКИ

В результаті проведеного дослідження здійснено вирішення важливої наукової задачі розробки ряда теоретичних і практичних питань щодо управління інвестиційною діяльністю підприємств за участю іноземного капіталу в умовах спеціального режиму діяльності в Україні, а саме зроблено такі висновки:

1. В умовах ринкової економіки істотно зростає роль інвестиційної діяльності підприємств. Інвестиційна діяльність являє собою цілісний процес, що охоплює планування обсягів інвестицій, оцінку привабливості і фінансову підтримку проектів, створення інформаційної бази про новітні технології, оцінку інвестиційної активності і створення сприятливого інвестиційного клімату.

2. Удосконалено методи дослідження інвестиційного клімату в контексті залучення іноземного капіталу, а саме запропоновано проведення дослідження в два етапи: перший етап - аналіз інвестиційного макроклімату країни, який має включати оцінку політико-правових, економічних, соціальних, науково-технічних, геополітичних та екологічних факторів; другий етап - оцінка інвестиційного мікроклімату регіону за такими факторами, як природничо-ресурсний потенціал, рівень загальноекономічного розвитку регіону, рівень розвитку інвестиційної інфраструктури, науково-інноваційний потенціал регіону, промисловий потенціал регіону.

3. Інвестиційний потенціал підприємства залежить від ряду факторів, що визначають його формування, розвиток і рівень використання. На процес формування інвестиційного потенціалу впливають в основному такі фактори, як: стан інвестиційного клімату регіону діяльності підприємства, особливості інвестиційної діяльності підприємства, розвиненість і гнучкість оргструктури керування інвестиційною діяльністю, системи маркетингу, оптимізація комплексу маркетингу. Рівень використання інвестиційного потенціалу, у свою чергу, залежить від якості прийнятих інвестиційних рішень на кожній стадії життєвого циклу проекту.

4. Найвища частка інвестиційного ризику припадає на експлуатаційну стадію життєвого циклу проекту, на якій проект виводиться на рівень повної віддачі й одержання прибутку. Практично у всіх досліджуваних проектах на цій стадії виявляються фінансово-економічні ризики, до яких відносяться:

- неплатоспроможність споживачів;

- зростання цін на сировину, матеріали, перевезення;

- недолік обігових коштів.

5. Запропоновано комплексну систему управління інвестиційною діяльністю підпримств, важливою складовою якої є система формування інвестиційного потенціалу підприємства, що структурно інтегрує в собі різні інвестиційні ресурси і можливості, а саме маркетингові, фінансові, інноваційні, виробничі, кадрові можливості, а також переваги місцерозташування, від гармонічної взаємодії яких залежить рівень розвитку інвестиційного потенціалу підприємства.

6. Розроблено модель оцінки реалізації інвестиційного потенціалу підприємств в умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності, що дозволяє їх ранжувати з точки зору рівня даного показника та їх інвестиційної привабливості.

7. Розроблено систему управління проектами з залученням іноземного капіталу в умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності в СЕЗ і ТПР з урахуванням стадій їх життєвого циклу в розрізі динамічного, функціонального і предметного аспектів, що дозволяє підвищити ефективність реалізації стратегії управління інвестиційним портферем підприємств-суб’єктів СЕЗ та ТПР.

8. Запропнований автром алгоритм аналізу інвестиційних ризиків та методика побудови профілю позиціювання дозволяє розробити ефективну стратегію управління інвестиційними ризиками підприємств, які реалізують інвестиційні проекти з залученням іноземного капіталу в умовах спеціального режиму діяльності СЕЗ та ТПР України.

Список опублікованих праць за темою дисертації

Публікації у наукових фахових виданнях

1. Сиволап Л.А. Комплексная система управления инвестиционной дея-тельностью предприятия // Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект. Сб. науч. тр.-Донецк: Донеччина, 2004.- с.361-364 (0,4 д.а.)

2. Сиволап Л.А. Стратегический риск – менеджмент инвестиционной деятельности предприятий // Проблемы и перспективы развития сотрудничества между странами Юго-Восточной Европы в рамках Черноморского экономического сотрудничества и ГУУАМ. – Сборник научных трудов. Донецк: ДонНУ, 2003г. - с.411- 415 (0,35 д.а.)

3. Сиволап Л.А. Стратегическая направленность – основа эффективного управления инвестиционной деятельностью на современном этапе.// Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект. Сб. науч. тр.- Донецк: Донеччина, 2003.- с. 439-445 (0,7 д.а.)

4. Сиволап Л.А. SNW-подход к оценке инвестиционной привлекательности территорий приоритетного развития // Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект. Сб. науч. тр.- Донецк: Донеччина, 2002.- с.534-537 (0,4 д.а.)

5. Сиволап Л.А. Пути активизации инвестиционной деятельности на региональном уровне // Сборник научных трудов. - Одесса: Институт проблем рынка и экономико-экологических исследований НАН Украины, 2001.- С.67-74 (0,4 д.а.)

6. Сиволап Л.А. Чинники, що впливають на активізацію інвестиційної діяльності в умовах перебудови господарських механізмів.// Торгівля і ринок України. Тематич. зб. наук. тр. з проблем торгівлі і громадсько-го харчування. Випуск 12. Том 1 - Донецьк: ДонДУЕТ, 2001.- С 156-163 (0,4 д.а.)

7. Сиволап Л.А. Инвестиционный климат Украины: особенности формирования и пути улучшения // Вісник Донецького університету. Серія В. Економіка і право. -№2.-2001.-С.93-98 (0,4 д.а.)

8. Сиволап Л.А. Приоритеты создания благоприятного инвестиционного климата для иностранного инвестирования // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск № 87.- Дніпропетровськ: ДНУ, 2001.-С.32-39 (0,4 д.а.)

9. Сиволап Л.А. Принципы подготовки и анализа инвестиционных проектов // Науковий журнал. Економіст. №1 Січень 2001р. - С60-61 (0,3 д.а.)

10. Сиволап Л.А. Инвестиционная политика в контексте экономической самостоятельности регионов // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 63.-Дніпропетровськ: ДНУ, 2000.- С.45-50 (0,4 д.а.)

11. Сиволап Л.А. Методика оценки эффективности инвестиционных проектов // Вісник технологічного університету Поділля. Частина 2, Економічні науки. - №4, 2000.- с 145-150 (0,7 д.а.)

12. Сиволап Л.А. Менеджмент внешнеэкономи-ческих операций // Регіональні перспективи. Квітень 2000р., №2-3 С. 172-175 (0,7 д.а.)

13. Сиволап Л.А. Учет внешнеэкономических операций // Вісник Донецького університету. Серія В. Економіка і право. -№1.-2000.-С.125-130 (0,4 д.а.)

14. Сиволап Л.А. Проблеми організації зовнішньоекономічних операцій у комерційній діяльності в Україні // Торгівля і ринок України. Тематич. зб. наук. тр. з проблем торгівлі і громадсько-го харчування. Випуск 10. Том 1 – Донецьк: ДонДУЕТ, 2000.-С 155-160 (0,4 д.а.)

Публікації в інших виданнях:

1. Сиволап Л.А. Инвестиционная политика в контексте экономической самостоятельности регионов // Тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної конференції "Шляхи зміцнення фінансово-економічної самостійності регіонів України". - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2000. - С. 143-144. (0,2 д.а.)

АНОТАЦІЯ

Сиволап Л.А. „Іноземний капітал в економіці України в умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності”. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.05.01 – світове господарство і міжнародні економічні відносини. – Донецький національний університет, Донецьк, 2004

Дисертацію присвячено удосконаленню механізму участі іноземного капіталу в економіці України в умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності. В роботі уточненино сутності понять: “інвестиції”, “інвестиційна діяльність”, “інвестиційний менеджмент”, “інвестиційний потенціал”; виявлено сутність, специфіку, проблеми і можливості участі іноземного капіталу в економіці України в умовах спеціального режиму інвестиційної діяльності; визначено умови, що забезпечують стратегічну спрямованість інвестиційної діяльності в Україні. Автром проведено аналіз інвестиційних ризиків промислових підприємств в умовах спецільного режиму діяльності і розроблено рекомендацій щодо їх нівелювання; досліджено інвестиційний клімат регіонів України на основі SNW-аналізу; розроблено методику діагностики інвестиційного потенціалу досліджуваних підприємств на основі комплексного і системного підходів. В роботі також визначено основні напрямки удосконалення інвестиційної діяльності промислових підприємств в умовах спеціального режиму на основі концепції стратегічного менеджменту; удосконалено методичні підходи щодо стратегічного управління інвестиційними ризиками в умовах спеціального режиму діяльності на основі аналізу чутливості інвестиційних проектів.

Ключові слова: інвестиції, інвестиційна діяльність, іноземний капітал, спеціальниій режим інвестиційної діяльності, інвестиційний клімат, інвестиційний потенціал, управління інвестиційними ризиками.

АННОТАЦИЯ

Сиволап Л.А. „Иностранный капитал в экономике Украины в условиях специального режима инвестиционной деятельности”. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.05.01 – мировое хозяйство и международные экономические отношения. – Донецкий национальный университет, Донецк, 2004

В экономической литературе не существует единого мнения относительно сущности категорий „инвестиции” и „инвестиционная деятельность”. Так, понятие “инвестиции” отождествляется с капитальными вложениями, “инвестиционная деятельность” – с инвестированием. Однако эти понятия по своей сущности и экономическому содержанию не однозначны.

Автором предлагается понимать под инвестициями капиталовложения, одноразовые затраты на осуществление мероприятий научно-технического прогресса (НИОКР) и прочие затраты, необходимые для реализации проектов, с целью достижения экономического и социального эффекта.

В процессе принятия стратегических инвестиционных решений необходимо систематически проявлять и оценивать инвестиционные риски и возможности предприятия. Возрастание степени риска в современных условиях связано с возрастающей неопределенностью и скоростью изменения экономической ситуации в стране в целом и на инвестиционном рынке в частности.

Исследование инвестиционной деятельности территорий приоритетного развития было проведено по следующим направлениями:

-

анализ микроклимата территорий приоритетного развития;

-

анализ поступления инвестиций в ТПР;

-

оценка освоения инвестиций в ТПР;

-

оценка эффективности инвестиционной деятельности исследуемых ТПР;

-

характеристика инвестиционного портфеля ТПР.

Изучая специфику и оценивая эффективность инвестиционной деятельности предприятий, необходимо рассматривать ее в общем контексте инвестиционной привлекательности региона. Нами осуществлена оценка инвестиционного микроклимата исследуемых территорий приоритетного развития по предложенной методике . По результатам проведенного нами SNW-анализа инвестиционного микроклимата исследуемых территорий приоритетного развития их можно ранжировать следующим образом: ТПР – г. Донецк, ТПР – г. Мариуполь, ТПР – г. Артемовск, ТПР – г. Макеевка, ТПР – Славянский район.

В рамках комплексной системы управления инвестиционной деятельностью особое значение приобретает подсистема управления инвестиционным потенциалом предприятия, которая структурно интегрирует в себе разные инвестиционные ресурсы и возможности, от гармоничного взаимодействия которых зависит уровень развития инвестиционного потенциала предприятия.

Следует отметить, что оценка инвестиционного потенциала, наряду с оценкой финансового положения предприятия, позволяет определить степень инвестиционной привлекательности предприятия для инвестора. Автором была разработана модель оценки инвестиционной привлекательности объектов инвестирования, которая позволяет ранжировать их по уровню развития данного показателя, в контексте реализации инвестиционного потенциала в условиях специального режима инвестиционной деятельности.

Автором проведен анализ инвестиционных рисков промышленных предприятий в условиях специального режима деятельности и разработаны рекомендации по их нивелированию; исследован инвестиционный климат регионов Украины на основе SNW-анализа; разработана методика диагностики инвестиционного потенциала исследуемых предприятий на основе комплексного и системного подходов. В работе также определены основные направления совершенствования инвестиционной деятельности промышленных предприятий в условиях специального режима на основе концепции стратегического менеджмента; усовершенствованы методические подходы относительно стратегического управления инвестиционными рисками в условиях специального режима деятельности на основе анализа чувствительности инвестиционных проектов.

Ключевые слова: инвестиции, инвестиционная деятельность, иностранный капитал, специальный режим инвестиционной деятельности, инвестиционный климат, инвестиционный потенциал, управление инвестиционными рисками.

ANNOTATION

Sivolap L.A. „The Foreign Capital in Economy of Ukraine in Conditions of a Special Mode of Investment Activity ”. - the Manuscript.

The dissertation on reception of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a speciality 08.05.01 - the world economy and the international economic relations. - Donetsk National University, Donetsk, 2004

The dissertation is devoted to improvement of the mechanism of participation of the foreign capital in economy of Ukraine in conditions of a special mode of investment activity. In work the essence of concepts is specified: “investments "," investment activity "," investment management "," investment potential ”; the essence, specificity, problems and opportunities of participation of the foreign capital in economy of Ukraine in conditions of a special mode of investment activity is revealed; conditions which provide a strategic orientation of investment activity in Ukraine are determined. The author carries out the analysis of investment risks of the industrial enterprises in conditions of a special mode of activity and recommendations on their levelling are developed; the investment climate of regions of Ukraine is investigated on the basis of the SNW-analysis; the technique of diagnostics of investment potential of the researched enterprises is developed on the basis of complex and system approaches. In work the basic directions of perfection of investment activity of the industrial enterprises in conditions of a special mode also are determined on the basis of the concept of strategic management. Methodical approaches concerning strategic management of investment risks in conditions of a special mode of activity are advanced on the basis of the analysis of sensitivity of investment projects.

Key words: investments, investment activity, the foreign capital, a special mode of investment activity, an investment climate, investment potential, management of investment risks.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

МЕТОД ЗОВНІШНЬОГО СТАНДАРТУ ПРИ ДОСЛІДЖЕННІ І КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ЛІКАРСЬКИХ ПРЕПАРАТІВ - Автореферат - 21 Стр.
МОРФОЛОГія та реактивні зміни мотонейронів спинного мозку в умовах ауто- та алопластики сідничого нерва - Автореферат - 25 Стр.
МИХАЙЛО БОЙЧУК ТА ЙОГО КОНЦЕПЦІЯ РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОГО МИСТЕЦТВА (перша третина ХХ ст.) - Автореферат - 49 Стр.
МЕТОДИ ТА МОДЕЛІ ІНТЕГРОВАНОЇ КОМПОНЕНТНО-ОРІЄНТОВАНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ СТВОРЕННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АВТОМАТИЗОВАНИХ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ - Автореферат - 20 Стр.
ВПЛИВ РІВНЯ АКТИВНОСТІ СЕНСОРНИХ ФУНКЦІЙ НА УДОСКОНАЛЕННЯ РУХОВИХ ЗДІБНОСТЕЙ ШКОЛЯРІВ СЕРЕДНІХ КЛАСІВ - Автореферат - 23 Стр.
математичне моделювання впливу техногенних навантажень на еКОЛОГічні СИСТЕМи - Автореферат - 38 Стр.
ЛІПІДНИЙ СКЛАД АПІКАЛЬНОЇ МЕМБРАНИ ЕНТЕРОЦИТІВ ТОНКОЇ КИШКИ ЩУРІВ ЗА ДІЇ ІОНІЗУЮЧОЇ РАДІАЦІЇ - Автореферат - 28 Стр.