У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Київський національний торговельно-економічний університет

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Сушко Наталія Іванівна

УДК 657:336.145.008.3

РЕФОРМУВАННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

ВИКОНАННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ

Спеціальність 08.06.04 – бухгалтерський облік, аналіз і аудит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2004

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Київському національному торговельно-економічному університеті Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник | кандидат економічних наук, професор

Булгакова Світлана Олексіївна,

Київський національний торговельно-економічний університет, завідувач кафедри фінансів

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Сопко Василь Васильович,

Київський національний економічний університет, професор кафедри бухгалтерського обліку підприємницької діяльності

кандидат економічних наук, доцент

Базась Микола Федорович,

Інститут міжнародної економіки і фінансів ім. Л.М. Кравчука, завідувач кафедри обліку і аудиту

Провідна установа | Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, кафедра бухгалтерського обліку та аудиту, м. Київ

Захист відбудеться „ 5 ” березня 2004 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.055.01 у Київському національному торговельно-економічному університеті за адресою:

02156, м. Київ, вул. Кіото, 19, ауд. 227.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного торговельно-економічного університету за адресою:

02156, м. Київ, вул. Кіото, 19.

Автореферат розісланий “ 3 ” лютого 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради |

Н.І. Морозова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Бухгалтерський облік виконання державного бюджету, реалізація ефективної облікової політики у сфері державних фінансів та питання автоматизації бухгалтерського обліку за умов переходу економіки до ринкових відносин посідають достатньо важливе місце у процесі регулювання економічного розвитку держави. Світовий досвід переконує, що найдоцільніше організаційно зосередити функції, пов’язані з бухгалтерським обліком виконання державного бюджету, в системі органів казначейства, які мають стати “головним бухгалтером” держави. Це особливо актуально для країн з перехідною економікою, яким притаманна відносно нестабільна бюджетна ситуація, і які потребують концентрації ресурсів в єдиній системі. З цією метою в Україні при Міністерстві фінансів було утворено нову організаційну структуру – Державне казначейство України, однією із основних функцій якого є ведення бухгалтерського обліку виконання державного бюджету.

Окремі питання розвитку та становлення Державного казначейства розглядалися в публікаціях іноземних і українських науковців: Б. Аллена, С.О. Булгакової, О.С. Даневича, О.І. Кірєєва, М.Ф. Огданського, Т.Г. Нестеренко, П.Г. Петрашка, В.П. Тентюка, О.О. Чечуліної та інших.

Проблеми розробки теоретичних основ бухгалтерського обліку виконання державного бюджету, розгляду практичних аспектів бухгалтерського обліку і звітності виконання державного бюджету та автоматизації бухгалтерського обліку за умов переходу економіки до ринкових відносин висвітлено у працях таких зарубіжних та вітчизняних вчених, як Ю.А. Бабаєва, М. Ф. Базася, М.Т. Білухи, Ф.Ф. Бутинця, А. Бикової, С.Ф. Голова, Велш А. Глена, М.П. Вембера, В. Голощапова, Р.Т. Джоги, Є. Дєдкова, З.У. Жутової, В.В. Качаліна, Л.С. Кауцького, М.В. Кужельного, А.М. Кузьмінського, Л.Д. Маногова, Л.В. Нападовської, В.М. Опаріна, Ф. Пахомова, Г.О. Партина, А. Премчанда, Я.В. Соколова, В.В. Сопка, О.О. Чечуліної, В.Г. Швеця, С.І. Юрія, В.А. Ющенка та інших.

Актуальність проблеми визначається тим, що до теперішнього часу не досліджено теоретичні аспекти становлення, особливості та тенденції розвитку бухгалтерського обліку виконання державного бюджету органами Державного казначейства. Недостатньо розробленими на теоретичному рівні залишаються методологічні питання відображення в обліку операцій з виконання бюджету, що призвело до суттєвого відставання теорії від практики. За результатами проведеного дослідження встановлено недоцільність прямого копіювання зарубіжного досвіду із зазначених питань.

Отже, відсутність теоретичних напрацювань з методології відображення у бухгалтерському обліку операцій з виконання державного бюджету за доходами, видатками і визначенням результату його виконання за умови функціонування органів казначейства як учасників Системи електронних платежів Національного банку України і визначили актуальність теми дисертаційного дослідження. Питання створення автоматизованої системи обробки інформації з виконання державного бюджету, яка функціонує в режимі реального часу та реалізує відповідні контрольні функції органів казначейства в процесі обслуговування бюджету, є актуальним як для країн СНД, так і для інших країн світу.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Науково-методичні розробки, запропоновані в дослідженні стосовно адаптації нової системи виконання бюджету до загальноприйнятих у світовій практиці стандартів і вимог, застосування нового плану рахунків та методики відображення в обліку операцій з виконання бюджету, використовуються у навчальному процесі при викладенні дисциплін “Казначейська система виконання бюджету” та “Облік і звітність в системі казначейства” на кафедрі фінансів КНТЕУ.

Окремі положення дисертаційного дослідження використано в процесі виконання планової тематики науково-дослідних робіт Науково-дослідного фінансового інституту при Міністерстві фінансів України, затвердженої на 2003 рік Міністерством фінансів України (347.73 “Наукове обґрунтування методологічної бази для казначейського обслуговування місцевих бюджетів”; “Концепція реформування бухгалтерського обліку у державному секторі”).

Результати дисертаційного дослідження використано під час реалізації Державним казначейством України заходів щодо розвитку бухгалтерського обліку виконання державного бюджету, реформування методики відображення у обліку операцій за доходами, видатками і визначенням результату виконання бюджету, що знайшло відображення у відповідних нормативно-правових актах, які регулюють бюджетний процес в Україні.

Мета і задачі дослідження полягають у розробці рекомендацій та пропозицій щодо удосконалення бухгалтерського обліку виконання державного бюджету за умови роботи органів Державного казначейства України в Системі електронних платежів Національного банку України з метою підвищення ефективності управління ресурсами для задоволення потреб розпорядників бюджетних коштів у межах встановлених їм бюджетних асигнувань.

Для досягнення поставленої мети були сформульовані такі задачі:

- дослідити теоретичні основи бухгалтерського обліку виконання державного бюджету та визначити чинники, що впливають на облікову політику виконання бюджету;

- проаналізувати сучасний стан бухгалтерського обліку виконання державного бюджету в органах казначейства, виявити недоліки в організації та методології, визначити напрями удосконалення обліку з метою управління бюджетними ресурсами;

- удосконалити план рахунків бухгалтерського обліку виконання бюджетів з метою його впровадження для роботи Державного казначейства в Системі електронних платежів Національного банку України та використання при розробці програмного забезпечення;

- сформулювати практичні рекомендації щодо узгодження діючого плану рахунків до нового плану рахунків бухгалтерського обліку виконання бюджету;

- проаналізувати форми ведення бухгалтерського обліку виконання бюджетів з метою їх удосконалення;

- розробити практичні рекомендації щодо методики відображення органами казначейства в обліку виконання державного бюджету операцій за доходами, видатками та визначенням результату виконання бюджету за умов функціонування автоматизованої (комп’ютерної) форми ведення бухгалтерського обліку.

Об’єктом дослідження є бухгалтерський облік виконання державного бюджету в органах Державного казначейства України.

Предметом дослідження є методика бухгалтерського обліку виконання державного бюджету.

Методи дослідження. У роботі застосовано сукупність методів і підходів, що дозволило реалізувати концептуальну єдність дослідження. Системний та структурний методи використано при розкритті економічної сутності бухгалтерського обліку виконання державного бюджету. За допомогою порівняльного і факторного методів досліджено особливості функціонування бухгалтерського обліку виконання бюджетів у країнах з розвинутою ринковою та перехідною економікою. На підставі математично-статистичних методів визначено тенденції відображення в обліку планових і фактичних показників доходної і видаткової частини державного бюджету. На основі діалектичного методу пізнання проведено вивчення та визначення напрямів удосконалення бухгалтерського обліку виконання державного бюджету.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у комплексному дослідженні основних методологічних аспектів бухгалтерського обліку виконання державного бюджету, відображення у обліку операцій за доходами, видатками та визначенням результату виконання державного бюджету в умовах трансформації економіки в Україні. В результаті дослідження були отримані основні наукові результати, які виносяться на захист, а саме: –

вперше розроблено методику відображення в обліку операцій з виконання державного бюджету за доходами, видатками та визначенням результату виконання бюджету за умов функціонування автоматизованої (комп’ютерної) форми ведення бухгалтерського обліку, що дає змогу органам казначейства створювати та використовувати інформаційну базу даних для прийняття управлінських рішень і здійснювати контрольні функції;–

удосконалено план рахунків бухгалтерського обліку виконання бюджетів органами Державного казначейства, який функціонує в Системі електронних платежів Національного банку України. Зазначений план рахунків є основою бухгалтерської моделі, покладеної в архітектуру програмно-технологічного комплексу виконання державного бюджету і забезпечує формування звітності користувачам;–

сформульовано практичні рекомендації щодо узгодження діючого плану рахунків до нового плану рахунків бухгалтерського обліку виконання бюджетів, які дозволили забезпечити повноту та прозорість перенесення інформації про виконання бюджету, яка склалася на дату переходу на нову методику; –

удосконалено методику формування балансу за певний період за умови функціонування автоматизованої (комп’ютерної) форми ведення бухгалтерського обліку;–

уточнено та конкретизовано зміст поняття “управлінський облік виконання бюджетів” з урахуванням практичного досвіду щодо його реалізації в Україні. Обґрунтовано взаємозв’язок запровадження управлінського обліку і єдиної інформаційно-аналітичної системи виконання бюджету;–

визначено напрями реформування бухгалтерського обліку у секторі державного управління, що дозволить формувати у режимі реального часу не тільки інформацію про фінансовий, а й майновий стан держави;–

дістало подальший розвиток застосування автоматизованої (комп’ютерної) форми ведення бухгалтерського обліку виконання бюджетів;

– згруповано та визначено перелік чинників, що впливають на облікову політику виконання бюджету, - зміни політики у сфері державних фінансів щодо підходів при формуванні та виконанні бюджетів; статус у загальнодержавній платіжній системі України органу, що здійснює обслуговування бюджетів; вимоги внутрішніх та зовнішніх користувачів до системи звітності про виконання державного бюджету;–

доведено переваги використання нової методики бухгалтерського обліку виконання бюджетів при побудові єдиної інформаційно-аналітичної системи бухгалтерського обліку, яка функціонує в режимі реального часу.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що теоретичні узагальнення, висновки та пропозиції є певним внеском до теорії і практики розвитку бухгалтерського обліку виконання державного бюджету та передумовою для подальшого удосконалення методології бухгалтерського обліку у секторі державного управління.

Результати проведеного дисертантом дослідження методики бухгалтерського обліку виконання державного бюджету апробовані експериментальним та практичним їх впровадженням в територіальних Управліннях Державного казначейства України (довідка №1-13/324 від 14.02.01), Державному казначействі України (довідка №01-04/9830 від 19.11.2003), а також при входженні Державного казначейства в Систему електронних платежів Національного банку України (довідка №12-208/1461-8022 від 03.11.2003).

Науково-методичні розробки дисертаційного дослідження апробовані в навчальному процесі Київського національного торговельно-економічного університету (довідка № 49/38 від 14.01.04) та використані в процесі виконання планової тематики науково-дослідних робіт Науково-дослідного фінансового інституту при Міністерстві фінансів України, затвердженої на 2003 рік Міністерством фінансів України (довідка №25/448 від 01.12.2003).

Пропозиції автора знайшли своє відображення в технічній програмі удосконалення системи державного управління в країнах, що здійснюють перехід до ринкової економіки, яка розроблялась спільно з Асоціацією з розвитку обмінів у сфері економічних і фінансових технологій (АДЕТЕФ) Міністерства економіки, фінансів та промисловості Франції (довідка АДЕТЕФ від 14.11.03).

Особистий внесок здобувача полягає в одноосібно виконаному науковому дослідженні, в якому викладено авторський підхід до реформування бухгалтерського обліку виконання державного бюджету. Особистий внесок у працях, що опубліковані у співавторстві, полягає: у роботі [3] визначені принципи бухгалтерського обліку і звітності виконання державного та місцевих бюджетів, структура плану рахунків та його класів, у роботі [7] запропоновані підходи щодо відображення у обліку операцій з виконання бюджету та створення бази даних у автоматизованому режимі, у роботі [8] запропоновано джерело здійснення інвестування підприємств, у роботі [9] визначені принципи, функції, мета, завдання бухгалтерського обліку виконання бюджету, характеристика плану рахунків і рахунків обліку, у роботі [10] запропоновано порядок відображення у обліку операцій з виконання бюджетів місцевого самоврядування та складання звітності їх розпорядниками коштів.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертаційного дослідження доповідались на: науково-практичній конференції “Проблеми і перспективи розвитку фінансової системи України на рівні регіонів та шляхи її кадрового і професійного забезпечення” (Дніпропетровськ, 2000); третій всеукраїнській науково-практичній конференції “Підвищення ролі фінансових відносин у комплексному соціально-економічному розвитку регіону” (Дніпропетровськ, 2002); Міжнародній науково-практичній конференції “Ідентифікація обліково-фінансових процесів та вдосконалення концепцій фінансового контролю в демократичній державі на досвіді зарубіжних країн” (Київ, 2002); 59 науковій конференції професорсько-викладацького складу і студентів Національного транспортного університету (Київ, 2003); наукових конференціях Київського державного торговельно-економічного університету за підсумками науково-дослідної роботи за 1997-1998 рр. (Київ, 1999), Київського національного торговельно-економічного університету за підсумками науково-дослідної роботи за 1999-2000 рр. (Київ, 2001) та Київського національного торговельно-економічного університету за підсумками науково-дослідної роботи за 2001-2002 рр. (Київ, 2003); Українсько-французькому семінарі “Перспективи та розвиток системи Держказначейства в галузі місцевих бюджетів, обліку зобов'язань та управління ресурсами” (Київ, 2002).

Наукові публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 14 праць загальним обсягом 5,8 друкованих аркушів, у тому числі 4 статей у фахових журналах, 8 - в інших виданнях, підручник у співавторстві (1,25 авт. д.а.), навчальний посібник у співавторстві, (1,2 авт. д.а.).

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Робота викладена на 255 сторінках машинописного тексту, в тому числі 49 таблиць та 27 рисунків, 14 додатків наведено на 55 сторінках, список використаних джерел включає 216 найменування загальним обсягом 18 сторінок.

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтована актуальність дисертаційного дослідження, сформульовано мету і основні завдання, визначено наукову новизну і практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі “Теоретичні основи бухгалтерського обліку виконання державного бюджету” досліджено теоретичні аспекти сутності бухгалтерського обліку виконання державного бюджету, обґрунтовано необхідність удосконалення цього процесу. Основою розвитку економічних реформ, створення соціально орієнтованої ринкової економіки, закріплення досягнутих темпів економічного зростання є політика у сфері державних фінансів, яка спрямована передусім на підвищення ефективності виконання бюджетів усіх рівнів.

Одним з ключових завдань реформування сфери державних фінансів є забезпечення переорієнтації бюджетного механізму, перетворення його в ефективний інструмент соціально-економічної стратегії. Такий підхід дозволить забезпечити належний рівень прозорості у секторі державного управління. Саме тому бухгалтерський облік має ґрунтуватися на надійних системах внутрішнього контролю, надавати можливість отримувати та відображати в обліку інформацію щодо здійснених операцій на усіх стадіях виконання бюджету. Звітні дані про виконання бюджету, які включають в себе детальну інформацію про доходи, видатки, бюджетні ресурси і фінансування дають можливість контролювати соціально-економічну ситуацію в державі та визначати основні напрями макроекономічної політики, спрямовані на забезпечення умов стійкого довготривалого зростання, яке б сприяло формуванню сприятливого інвестиційного середовища.

Підсумки виконання Державного бюджету України 2002 року свідчать, що за звітний період до бюджету надійшло 45467,6 млн. грн. річний план за доходами (без трансфертів) виконано на 100,2 %, однак за деякими видами надходжень не виконано.

У 2002 році не забезпечено проведення видатків у затверджених обсягах. Видатки Державного бюджету України з урахуванням коштів, переданих місцевим бюджетам у вигляді дотацій, субвенцій, проведені у сумі 44348,2 млн. грн. або 89,5 відсотка річного плану. Недовиконання державного бюджету негативно вплинуло на здійснення першочергових завдань у соціальній сфері, зокрема, витрат на освіту, охорону здоров’я, соціальні компенсації, а також зниження рівня бідності та підвищення якості життя громадян. Серйозна політична стурбованість щодо витрачання державних коштів, а також забезпечення прозорості звітних даних на всіх рівнях державного управління обумовлюють необхідність удосконалення бухгалтерського обліку виконання державного бюджету.

Враховуючи існуючий світовий досвід в дисертації уточнено і конкретизовано визначення терміна „управлінський облік виконання бюджетів”. Запропоновано розглядати управлінський облік виконання бюджетів як систему, яка використовується керівниками різних рівнів для прийняття управлінських рішень. Оскільки на сьогодні в Україні система управлінського обліку виконання бюджетів тільки встановлюється, пропонується побудувати її шляхом створення єдиної інформаційно-аналітичної системи.

В дисертації визначено, що на еволюцію бухгалтерського обліку виконання державного бюджету впродовж двох останніх десятиріч впливає розвиток комп’ютерних технологій. Цей технологічний процес докорінно змінив ведення записів у обліку та надав можливість швидкого електронного спостереження за всіма операціями від їх початку до завершення, що, в свою чергу, забезпечує прозорість діяльності державних установ.

Проведене дослідження дозволяє зробити висновок, що на політику бухгалтерського обліку виконання бюджетів впливають: зміни політики у сфері державних фінансів; зміни підходів при формуванні та виконанні бюджетів; статус Державного казначейства України у загальнодержавній платіжній системі України; вимоги внутрішніх та зовнішніх користувачів до системи звітності про виконання державного бюджету.

У роботі запропоновано напрями реформи бухгалтерського обліку у секторі державного управління шляхом об’єднання двох існуючих в Україні планів рахунків з виконання бюджетів і кошторисів бюджетних установ. Використання єдиного плану рахунків органами казначейства, які обслуговують бюджети, та розпорядниками коштів цих бюджетів, а також створення на його основі інтегрованого програмного забезпечення, що буде використовуватися всіма учасниками бюджетного процесу, дозволить формувати у режимі реального часу інформацію і про майновий стан держави.

У другому розділі “Аналіз стану та напрямки розвитку бухгалтерського обліку виконання державного бюджету в Україні” на основі аналізу стану бухгалтерського обліку виконання державного бюджету запропоновано удосконалити форму ведення бухгалтерського обліку; доведено переваги використання нової методики при побудові автоматизованої форми ведення бухгалтерського обліку, що функціонує в режимі реального часу; запропоновано план рахунків бухгалтерського обліку виконання бюджетів органами казначейства.

За результатами проведеного аналізу стану бухгалтерського обліку виконання державного бюджету в органах казначейства були виявлені недоліки в його організації та методології. Зростала кількість рахунків та операцій, яку проводили органи Державного казначейства. Реєстрація у ручному режимі в обліку операцій не забезпечувала своєчасне формування бази даних для прийняття рішень щодо ефективного управління ресурсами. Дедалі відчутнішою поставала проблема автоматизації облікових процесів. Доведено необхідність побудови єдиної інформаційно-аналітичної системи бухгалтерського обліку, яка функціонує в режимі реального часу. Крім того в основі ефективного використання бюджетних ресурсів має бути своєчасний та якісний аналіз результативних показників, що характеризують виконання державного бюджету. Отримати такі показники можна лише за умови реформування системи бухгалтерського обліку виконання бюджету на основі запровадження нового плану рахунків та запровадження сучасних інформаційних технологій .

В роботі обґрунтовано, що надання органам Державного казначейства статусу учасника Системи електронних платежів Національного банку України було передумовою удосконалення бухгалтерського обліку виконання бюджету, одним із основних напрямів якого є розробка нового плану рахунків бухгалтерського обліку і методики відображення в обліку операцій за доходами, видатками бюджету.

Запропоновано план рахунків бухгалтерського обліку виконання бюджетів органами казначейства, який складається із 9 класів рахунків (рис.1).

Рис. 1. Структура плану рахунків бухгалтерського обліку виконання бюджетів.

До складу плану рахунків бухгалтерського обліку включені рахунки, призначені для обліку: грошових коштів бюджетів та розпорядників бюджетних коштів; боргових зобов’язань, доходів, видатків і результатів бюджетів; асигнувань отриманих та переданих розпорядниками коштів; коштів бюджету отриманих та переданих; планових показників за доходами і асигнуваннями бюджету, кошторисними призначеннями розпорядників коштів, а також зобов’язань розпорядників бюджетних коштів. Запропонований у дисертації План рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів дозволить продовжити процес реформування бюджетного процесу в Україні та вдосконалити нормативну базу бухгалтерського обліку у відповідності до вимог Міжнародної системи бухгалтерського обліку та основних положень законодавства Євросоюзу.

Сформульовані рекомендації щодо переходу від діючого до нового плану рахунків шляхом здійснення бухгалтерських проведень. Запропоновано використовувати окремі рахунки у діючому та новому плані рахунків, що забезпечило прозорість та повноту перенесення залишків за рахунками, які склалися на момент переходу на нову методологію.

На підставі проведеного дослідження у дисертації запропоновано запровадження автоматизованої (комп’ютерної) форми ведення обліку, яка надасть можливість: електронного спостереження за всіма операціями від їх початку до завершення, забезпечить прозорість бюджетного процесу на стадії виконання і контроль за цільовим спрямуванням бюджетних коштів; суттєво прискорить період проходження платежів; своєчасно відображати у обліку операції з виконання бюджету і створити інформаційну базу даних для прийняття рішень органами управління. Запропоновано будувати автоматизовану (комп’ютерну) форму ведення бухгалтерського обліку виконання державного бюджету органами казначейства із використанням таких прийомів бухгалтерського обліку як рахунок, подвійний запис та балансовий метод узагальнення. Такий підхід дає можливість поопераційного відображення у обліку операцій з виконання бюджетів.

На основі проведених досліджень організації бухгалтерського обліку виконання бюджету у системі органів Державного казначейства удосконалено порядок формування балансу за відповідний період при функціонуванні автоматизованої (комп’ютерної) форми ведення обліку. Формування балансу в режимі реального часу дозволить володіти інформацією про поточний стан виконання бюджету за показниками синтетичного і аналітичного обліку, яка є основою для прийняття своєчасних управлінських рішень.

У третьому розділі “Удосконалення методики бухгалтерського обліку операцій з виконання державного бюджету” запропонована нова методика обліку операцій за доходами, видатками і результатом виконання бюджету в органах Державного казначейства.

За результатами проведеного дослідження для обліку операцій за доходами і видатками державного бюджету запропоновано використовувати рахунки плану рахунків бухгалтерського обліку, наведені у таблиці 1.

Таблиця 1

Перелік рахунків, які використовуються для обліку операцій за

доходами і видатками державного бюджету

Номер балансового рахунку |

Назва рахунку |

Призначення рахунку

1111 | Єдиний казначейський рахунок | Облік коштів на єдиному казначейському рахунку, відкритому в Національному банку України на балансовому рахунку 3240 „Кошти Державного казначейства України”

3111 | Надходження до загального фонду державного бюджету | Облік коштів за надходженнями до загального фонду державного бюджету

Продовження таблиці 1

3121 | Надходження коштів спеціального фонду державного бюджету, які направляються на спеціальні видатки | Облік коштів за надходженнями до спеціального фонду державного бюджету

3521 | Реєстраційні рахунки розпорядників за коштами загального фонду державного бюджету | Облік коштів розпорядників коштів державного бюджету за загальним фондом державного бюджету

3522 | Реєстраційні рахунки розпорядників за коштами спеціального фонду державного бюджету | Облік коштів розпорядників коштів державного бюджету за спеціальним фондом державного бюджету

6111 | Доходи загального фонду державного бюджету | Облік доходів загального фонду державного бюджету

6112 | Доходи спеціального фонду державного бюджету, які направляються на спеціальні видатки | Облік доходів спеціального фонду державного бюджету (в частині цільових надходжень)

6114 | Власні кошти розпорядників коштів державного бюджету | Облік доходів спеціального фонду державного бюджету (в частині власних надходжень)

6911 | Контррахунок за операціями за доходами бюджетів | Технічний рахунок для відображення операцій методом подвійного запису за рахунками 6 класу

7111 | Видатки загального фонду державного бюджету | Облік видатків загального фонду державного бюджету

7121 | Видатки спеціального фонду державного бюджету | Облік видатків спеціального фонду державного бюджету

7911 | Контррахунок за видатковими операціями | Технічний рахунок для відображення операцій методом подвійного запису за рахунками 7 класу

9111 | Поточні кошторисні призначення за коштами загального фонду державного бюджету | Облік планових показників за кошторисом в частині загального фонду державного бюджету

9112 | Поточні кошторисні призначення за коштами спеціального фонду державного бюджету | Облік планових показників за кошторисом в частині спеціального фонду державного бюджету

9131 | Поточні призначення з державного бюджету за планом асигнувань | Облік планових показників по загальному фонду кошторису відповідно до плану асигнувань

9311 | Поточні планові показники за доходами загального фонду державного бюджету | Облік планових показників за доходами загального фонду державного бюджету

9312 | Поточні планові показники за доходами спеціального фонду державного бюджету | Облік планових показників за доходами спеціального фонду державного бюджету

9413 | Фінансові зобов’язання розпорядників бюджетних коштів за коштами загального фонду державного бюджету | Облік у органах казначейства фінансових зобов’язань розпорядників коштів за загальним фондом кошторису

9414 | Фінансові зобов’язання розпорядників бюджетних коштів за коштами спеціального фонду державного бюджету | Облік у органах казначейства фінансових зобов’язань розпорядників коштів за спеціальним фондом кошторису

9911 | Контррахунок для активних рахунків позабалансового обліку | Технічний рахунок для відображення методом подвійного запису операцій за рахунками 9 класу

9921 | Контррахунок для пасивних рахунків позабалансового обліку | Технічний рахунок для відображення методом подвійного запису операцій за рахунками 9 класу

Вперше було запропоновано відображати в обліку операції з виконання державного бюджету за доходами і видатками із використанням одночасних проведень за відповідними рахунками балансового (1, 3 клас), бюджетного (6, 7 клас), управлінського (8 клас) та позабалансового (9 клас) обліку (рис.2). Облік доходів передбачає облік планових показників за доходами, який ведеться в розрізі надходжень до державного бюджету відповідно до розпису бюджету за доходами. Облік видатків передбачає облік планових показників за кошторисом і планом асигнувань розпорядників коштів бюджету, фінансових зобов’язань розпорядників коштів, який ведеться в розрізі розпорядників бюджетних коштів та бюджетної класифікації видатків. Кількість здійснюваних одночасних проведень залежить від об'єкта обліку державного бюджету та контрольних функцій, що забезпечують органи казначейства в процесі обслуговування бюджету за доходами та видатками.

В роботі запропоновано параметри кодування рахунків аналітичного обліку. Усі рахунки кодуються з використанням ідентичних параметрів аналітичного обліку, основним з яких є бюджетна класифікація за доходами і видатками. Основними параметрами аналітичних рахунків, призначених для обліку доходів є код бюджетної класифікації за доходами, код органу адміністрування податків, зборів (обов’язкових платежів) та код органу казначейства. Основними параметрами аналітичних рахунків, призначених для обліку видатків є коди бюджетної класифікації за видатками (відомчої та програмної), код розпорядника за мережею головного розпорядника бюджетних коштів та код органу казначейства.

Запропоновані у дисертації підходи щодо відображення в обліку операцій та кодування рахунків аналітичного обліку стали підґрунтям при побудові програмно-технічного комплексу Державного казначейства України виконання державного бюджету АС “Казна”. Водночас це дозволить запровадити жорсткий контроль за використанням державних фінансів, який відповідав би принципам і нормам фінансового контролю в країнах Євросоюзу, що, в свою чергу, дозволить частково вирішити питання відповідальності за здійснення бюджетних правопорушень. Створення автоматизованої обробки інформації на трансакційній основі, завдяки якій жоден платіж, жодна казначейська операція не залишаться поза обліковою системою, дозволяє впровадити нові підходи до формування показників фінансової звітності.

В дисертаційній роботі запропоновано комплексний підхід щодо визначення результату виконання державного бюджету на центральному рівні. Консолідація інформації про всі отримані доходи та проведені видатки держави на рівні Державного казначейства України

Загальний фонд | Спеціальний фонд

Дебет | Кредит | Цільові кошти | Власні кошти розпорядників бюджетних коштів

3521 | 1111 | Дебет | Кредит | Дебет | Кредит

7111 | 7911 | 3522 | 1111 | 3522 | 1111

9111 | 9921 | 7121 | 7911 | 7121 | 7911

9131 | 9921 | 9112 | 9921 | 9112 | 9921

9413 | 9921 | 9414 | 9921

 

Загальний фонд | Спеціальний фонд

Дебет | Кредит | Цільові кошти | Власні кошти розпорядників бюджетних коштів

3521 | 1111 | Дебет | Кредит | Дебет | Кредит

7111 | 7911 | 3522 | 1111 | 3522 | 1111

9111 | 9921 | 7121 | 7911 | 7121 | 7911

9131 | 9921 | 9112 | 9921 | 9112 | 9921

9413 | 9921 | 9414 | 9921

(центральному рівні ) дає можливість визначити результат виконання державного бюджету шляхом списання доходів і видатків на результат.

Висновки

у дисертаційній роботі наведено теоретичне й практичне узагальнення наукового доробку вітчизняних і зарубіжних вчених та власних досліджень бухгалтерського обліку виконання державного бюджету. Запропоновано нове вирішення наукової задачі, яка полягає в обґрунтуванні необхібності реформування бухгалтерського обліку виконання державного бюджету, удосконаленні методики відображення в обліку операцій за доходами, видатками та визначенні результату виконання державного бюджету. Виявлені особливості та тенденції розвитку бухгалтерського обліку у секторі державного управління, розроблені рекомендації щодо шляхів його удосконалення. За результатами проведеного дослідження можна зробити наступні висновки:

1. Уточнено та конкретизовано зміст поняття “управлінський облік виконання бюджетів” як системи збору облікової інформації, яка використовується керівниками різних рівнів для прийняття управлінських рішень.

2. Виходячи з результатів проведеного аналізу обґрунтовано взаємозв’язок запровадження управлінського обліку зі створенням єдиної інформаційно-аналітичної системи виконання бюджету, що дає можливість створити інформаційну базу даних для прийняття управлінських рішень.

3. Базуючись на проведеному аналізі було згруповано та визначено чинники, що впливають на облікову політику виконання бюджету, а саме:

- зміни підходів при формуванні та виконанні бюджетів;

- статус у загальнодержавній платіжній системі України органу, що здійснює обслуговування бюджетів, тобто Державного казначейства України;

- вимоги внутрішніх та зовнішніх користувачів до звітності.

4. Удосконалено план рахунків бухгалтерського обліку виконання бюджетів органами Державного казначейства, який: функціонує в Системі електронних платежів Національного банку України паралельно із планами рахунків бухгалтерського обліку Національного банку та установ банків України; є основою бухгалтерської моделі, покладеної в архітектуру єдиного програмно-технологічного комплексу виконання державного бюджету АС „Казна”; враховує всі вимоги бюджетного процесу щодо відображення в обліку операцій та формування звітності користувачам.

5. За результатами досліджень дістало подальший розвиток у роботі органів Державного казначейства запровадження автоматизованої (комп’ютерної) форми ведення бухгалтерського обліку виконання бюджетів. Запровадження єдиної інформаційно-аналітичної системи бухгалтерського обліку, яка функціонує в режимі реального часу дозволило забезпечити:

- функціонування органів Державного казначейства в Системі електронних платежів Національного банку України та Внутрішньої платіжної системи Державного казначейства;

- запровадження управлінського обліку;

- реєстрацію всіх операцій про виконання бюджетів та складання звітності;

- контроль за цільовим спрямуванням бюджетних коштів;

- управління ресурсами.

6. Удосконалено методику формування в автоматичному режимі при функціонуванні автоматизованої (комп’ютерної) форми ведення бухгалтерського обліку балансу за відповідний період, який відповідає вимогам бухгалтерського обліку виконання бюджетів, що дозволяє відображати операції про виконання державного бюджету у режимі реального часу і створити інформаційну базу даних.

7. За результатами досліджень подано рекомендації щодо впровадження щоденного балансу в практику роботи органів Державного казначейства, що служить джерелом інформації для прийняття своєчасних рішень органами управління.

8. Вперше розроблено методику відображення в обліку операцій з виконання державного бюджету за доходами, видатками та визначенням результату виконання бюджету за умов функціонування автоматизованої (комп’ютерної) форми ведення бухгалтерського обліку, яка забезпечить: здійснення органами казначейства контрольних функцій щодо зарахування надходжень до бюджету та цільового спрямування бюджетних коштів на стадії платежу; прозорість облікових процесів та оперативність у формуванні звітності для прийняття управлінських рішень.

9. Запропоновані у роботі підходи щодо відображення органами казначейства у обліку операцій за доходами і видатками державного бюджету доцільно застосувати при відображенні у обліку операцій з виконання місцевих бюджетів. Це дозволить реалізувати принцип єдності бюджетної системи в частині ведення бухгалтерського обліку і складання органами казначейства звітності про виконання бюджетів.

10. У рамках реформування бухгалтерського обліку у секторі державного управління визначені наступні напрями розвитку: об’єднання плану рахунків бухгалтерського обліку виконання бюджетів із планом рахунків з виконання кошторисів бюджетних установ; розробка і запровадження національних стандартів бухгалтерського обліку у державному секторі, які гармонізують із міжнародними стандартами та системою національних рахунків; створення єдиного інтегрованого програмного забезпечення, яке буде використовуватися всіма учасниками бюджетного процесу. Реалізація запропонованих підходів дозволить у режимі реального часу володіти інформацією не тільки про фінансовий, а й про майновий стан держави.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У фахових виданнях:

1.

Сушко Н.І. Удосконалення плану рахунків бухгалтерського обліку виконання бюджету // Вісник КДТЕУ. – 1999. - №4. – С.10-18.

2. Сушко Н.І. Подвійний запис у системі бухгалтерського обліку виконання державного бюджету // Вісник КНТЕУ. – 2000. - №5. – С.83-90.

3. Сушко Н.І., Чечуліна О.О. Коментар до системи бухгалтерського обліку з виконання державного та місцевих бюджетів // Бухгалтерський облік і аудит. – 1998. – № 4. – С. 3-8.

4. Сушко Н.І. Реформування системи бухгалтерського обліку виконання бюджетів // Вісник КНТЕУ. – 2003. - №1. – С.33-40.

В інших виданнях:

1. Сушко Н.І. План рахунків бухгалтерського обліку виконання бюджетів // Казна. – 2001. - №1. – С.24-25.

2. Сушко Н.І. Реформування форм бухгалтерського обліку виконання бюджету // Казна. – 2001. - №5. – С.13-14.

3. Сушко Н.І. Особливості казначейського обслуговування місцевих бюджетів // Казна. – 2002. - №12. – С.5-8.

4. Сушко Н.І. Порядок ведення бухгалтерського обліку та складання звітності про виконання місцевих бюджетів органами Державного казначейства // Казна. – 2002. - №12. – С.9-10.

5. Сушко Н.І. Органічний закон – це фінансова інституція Франції // Казна. – 2002. - №12. – С.15-17.

6. Сушко Н.І. Бюджетна статистика як основа інформаційного забезпечення удосконалення формування бюджетів // Матеріали Третьої Всеукраїнської науково-практичній конференції “Підвищення ролі фінансових відносин у комплексному соціально-економічному розвитку регіону”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. – 284 с. – С.128-130.

7. Сушко Н.І., Куценко Ю.Ю. Перспективи реформування фінансової звітності виконання державного бюджету України // 59 наукова конференція професорсько-викладацького складу і студентів Національного транспортного університету. Тези доповідей. – К: НТУ, 2003. – 121 с. С.103.

8. Сушко Н.І., Куценко Ю.Ю. Деякі аспекти інноваційної політики держави з виконання бюджету // 59 наукова конференція професорсько-викладацького складу і студентів Національного транспортного університету. Тези доповідей. – К: НТУ, 2003. – 121 с. С.103-104.

9. Сушко Н.І., Булгакова С.О., Базанова Н.В., Єрмошенко Л.В., Чечуліна О.О / Казначейська система виконання бюджету: Підручник. – К. – Київський національний торговельно-економічний університет. – 2000. – 249 с.

10. Сушко Н.І., Мельник С.І., Ільїних С.Б., Щербина І.Ф., Анісімова А.Н., Луценко З.М., Гес Дж., Хансен Дж., Тріск У., Лідс С., Терес В.М., Лісниченко О.І. Виконання місцевих бюджетів на основі положень Бюджетного кодексу України: Навчальний посібник. – К.: Міленіум. – 2002. – 280с.

АНОТАЦІЯ

Сушко Н.І. Реформування бухгалтерського обліку виконання державного бюджету. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз і аудит – Київський національний торговельно-економічний університет, Київ, 2004.

У роботі досліджено з урахуванням зарубіжного досвіду зміни і теоретичні основи бухгалтерського обліку виконання державного бюджету. Уточнено та конкретизовано зміст поняття “управлінський облік виконання бюджетів” і визначено чинники, що впливають на облікову політику виконання бюджетів. Доведено необхідність удосконалення бухгалтерського обліку.

Розроблено план рахунків бухгалтерського обліку виконання державного і місцевих бюджетів, який функціонує в системі електронних платежів Національного банку України, є основою бухгалтерської моделі, покладеної в архітектуру програмно-технологічного комплексу виконання державного бюджету АС “Казна”. Сформульовано практичні рекомендації щодо узгодження діючого та нового плану рахунків бухгалтерського обліку, що дозволило забезпечити повноту та прозорість перенесення інформації на нову методологію.

Обґрунтовано застосування автоматизованої (комп’ютерної) форми ведення бухгалтерського обліку. Розроблено нову методику відображення у обліку операцій з виконання державного бюджету за доходами, видатками і визначенням результату виконання бюджету.

Визначені наступні напрями реформування бухгалтерського обліку у секторі державного управління.

Ключові слова: бюджет, виконання бюджету, доходи, видатки, результат виконання бюджету, казначейство, бухгалтерський облік, план рахунків, методика обліку операцій.

АННОТАЦИЯ

Сушко Н.И. Реформирование бухгалтерского учета исполнения государственного бюджета. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – Бухгалтерский учет, анализ и аудит – Киевский национальный торгово-экономический университет, Киев, 2004.

В работе исследованы с учетом зарубежного опыта изменения и теоретические основы бухгалтерского учета исполнения государственного бюджета. Уточнено и конкретизировано определение “управленческий учет исполнения бюджетов” и определены факторы, влияющие на учетную политику исполнения бюджетов.

В работе также доказана необходимость усовершенствования бухгалтерского учёта в связи с функционированием органов Госказначейства Украины в Системе электронных платежей Национального банка Украины.

Разработан план счетов бухгалтерского учета исполнения государственного и местных бюджетов органами казначейства, который функционирует в системе электронных платежей Национального банка Украины, является основой бухгалтерской модели, заложенной в архитектуру программно-технического комплекса исполнения государственного бюджета АС “Казна”. План счетов состоит из 9 классов счетов: 1 “Активы”; 2 ”Обязательства”; 3 “Средства бюджетов и распорядителей бюджетных средств; 4 ”Расчеты”; 5 ”Результат исполнения бюджета”; 6 “ Доходы бюджета”; 7 “Расходы бюджета”; 8 “Управленческий учет”; 9 “Внебалансовый учет”. В состав плана счетов включены счета, предназначенные для учета: денежных средств бюджетов и распорядителей бюджетных средств; долговых обязательств; доходов, расходов и результатов бюджетов; ассигнований полученных и переданных распорядителями средств; плановых показателей по доходам и расходам в соответствии с росписью бюджета и сметами распорядителей средств. Сформулированы практические рекомендации по согласованию существующего и нового плана счетов бухгалтерского учёта, что позволило обеспечить полноту и прозрачность перенесения информации на новую методологию.

Обосновано применение автоматизированной (компьютерной) формы ведения бухгалтерского учета, работающей в режиме реального времени. Предложен комплексный подход открытия счетов с использованием программного обеспечения. В основу аналитических параметров счетов, которые используются при кодировании, положены коды бюджетной классификации доходов и расходов (ведомственная и программная).

Разработана новая методология пооперационного отражения в учете операций по исполнению государственного бюджета по доходам, расходам и определению результата исполнения бюджета. Сущность предложенной методики состоит в одновременном отражении операции на счетах балансового, бюджетного, управленческого и внебалансового учета. Количество одновременных бухгалтерских проводок зависит


Сторінки: 1 2