У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Сметанко Олександр Васильович

УДК 657.471:657.635

МЕТОДИКА ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ І АУДИТУ ВИТРАТ У ТУРИСТСЬКІЙ ГАЛУЗІ

(на прикладі туристських підприємств Автономної Республіки Крим)

Спеціальність 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

КИЇВ - 2004

Дисертацією є рукопис

Роботу виконано на кафедрі аудиту Київського національного економічного університету Міністерства освіти і науки України, м. Київ.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Петрик Олена Анатоліївна,

Київський національний економічний університет,

професор кафедри аудиту

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

Сопко Василь Васильович,

Київський національний економічний університет,

професор кафедри обліку підприємницької діяльності

кандидат економічних наук, професор,

Верига Юстина Андріївна,

Полтавський університет споживчої кооперації України, професор кафедри бухгалтерського обліку та аудиту

Провідна установа: Одеський державний економічний університет Міністерства

освіти і науки України, кафедра обліку та аудиту, м. Одеса

 

 

Захист відбудеться “27” вересня 2004 року о 1600 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.02 Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, ауд. 203.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, ауд. 201.

Автореферат розісланий 20 серпня 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук,

професор А.М. Поддєрьогін

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Туризм як вид економічної діяльності на сучасному етапі становлення набуває дедалі більшого значення для економіки України. Галузь туризму сприяє розвитку соціальної сфери, і зокрема таких секторів економіки, як транспорт, харчова промисловість, будівництво, сільське господарство, медицина, які впродовж активного туристського сезону надають додаткові послуги туристам.

Інтеграція України до Всесвітньої туристської організації потребує здійснення комплексу заходів, спрямованих на вдосконалення методики обліку витрат і калькулювання собівартості туристського продукту, поліпшення якості обслуговування туристів, приведення нормативно-законодавчої бази у відповідність до міжнародних вимог і стандартів. В сучасних ринкових умовах господарювання та жорсткої конкуренції на підприємствах туристської галузі АР Крим зростає роль обліку витрат і калькулювання собівартості туристського продукту. Визначення основних напрямів підвищення якості обслуговування туристів та зниження вартості туристського ваучеру неможливе без удосконалення систем обліку і контролю за витратами, які забезпечують менеджерів і керівників належною інформацією, необхідною для прийняття управлінських рішень.

З метою подальшого розвитку туризму в Україні прийнято постанову Кабінету Міністрів України “Про затвердження Державної програми розвитку туризму на 2002-2010 роки” від 29 квітня 2002 р. № 583, в якій особливу роль відведено провадженню ефективної інноваційної діяльності, а також підвищенню якості обслуговування та розширенню переліку туристських послуг. Потреба в подальшому економічному розвитку підприємств туристської галузі України та АР Крим зумовлена тим, що сьогодні вже недостатньо лише надавати певний перелік туристських послуг, потрібно виробляти турпродукт високої якості з конкурентоспроможною ціною.

Вивчення та аналіз наукової літератури і нормативно-законодавчої бази України дали змогу дійти висновку, що методичних рекомендацій і наукових досліджень з обліку витрат та калькулювання собівартості туристської продукції немає. Недостатній рівень розробки теоретичних і практичних питань обліку витрат на туристських підприємствах зумовив необхідність уточнення економічної сутності витрат, їх структури, ролі та впливу на формування й визначення собівартості туристського ваучеру з урахуванням вимог національних і міжнародних стандартів щодо обробки та надання облікової інформації. Слід зазначити що в роботах українських фахівців досить ґрунтовно досліджені облік витрат виробництва і калькулювання собівартості продукції на промислових підприємствах, але підприємства туристської галузі мають суттєву специфіку. Тому більшість методів та підходів щодо обліку витрат у промисловості неможливо, а іноді недоцільно застосовувати на підприємствах галузі туризму через своєрідну специфіку, пов’язану з формуванням турпродукту та наданням послуг туристам. Відсутність методичних рекомендацій щодо організації та методики обліку витрат і калькулювання собівартості туристського ваучеру (продукту, послуг) призводить до невиправданого завищення вартості турпродукту.

Для розробки й поглиблення теоретичних та організаційно-методичних принципів обліку витрат та калькулювання собівартості туристського ваучеру (продукту, послуг) потрібно використати накопичений зарубіжний досвід, впровадження якого на підприємствах туристської галузі України можливо лише з урахуванням особливостей вітчизняного обліку виробництва та контролю за витратами підприємства. Проблеми розвитку та удосконалення організаційних і методичних питань обліку витрат та калькулювання собівартості турпродукту на туристських підприємствах досліджували такі вітчизняні та зарубіжні вчені: А. Балабанов, Г. Бургунова, Н. Каморджанова, В. Керимов, Т. Козирєва, Л. Родигин, Р. Сухов, Н. Яновська.

Недостатній рівень розкриття теоретичних, методичних, організаційних та практичних питань обліку і аудиту витрат, а також калькулювання собівартості туристського ваучеру (продукту, послуг) на підприємствах туристської галузі України, визначили вибір теми, мету, завдання та основні напрями дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри аудиту Київського національного економічного університету за темою “Проблеми розвитку аудиту, державного контролю та інформаційних технологій як важливих інструментів ринкової економіки” (державний реєстраційний номер 0101U007344). Особисто автором підготовлено розділ “Організація обліку і аудиту витрат на підприємствах галузі туризму з використанням комп'ютерних систем і технологій”.

Мета та завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає в удосконаленні існуючої класифікації витрат, організації та методики обліку й аудиту витрат і калькулювання собівартості туристського ваучеру (продукту, послуг).

Для досягнення визначеної мети в процесі дослідження були поставлені такі завдання:

уточнити економічну сутність витрат та здійснити їх класифікацію виходячи із галузевої специфіки діяльності туристських підприємств;

критично оцінити діючі методи обліку витрат та техніко-економічні розрахунки собівартості турпродукту й розробити рекомендації щодо їх удосконалення;

дослідити специфічні особливості діяльності підприємств туристської галузі, які впливають на організацію та методику обліку витрат і калькулювання собівартості туристського продукту;

дослідити особливості обліку витрат і обґрунтувати порядок використання субрахунків бухгалтерського обліку в туристських підприємствах;

обґрунтувати необхідність впровадження та визначити основні напрями використання новітніх комп’ютерних систем і технологій в обліку витрат на підприємствах галузі туризму;

внести пропозиції щодо удосконалення організації та методики аудиту витрат і калькулювання собівартості туристського ваучеру (продукту, послуг).

Об’єктом дослідження є чинна система обліку, контролю витрат і калькулювання собівартості туристського продукту на підприємствах галузі туризму АР Крим.

Предметом дослідження є методика та організація обліку й аудиту витрат на підприємствах туристської галузі з урахуванням вимог національних і міжнародних стандартів та положень.

Методи дослідження. Дисертаційне дослідження проводилось із застосуванням діалектичного підходу до вивчення сучасного стану обліку і аудиту витрат та калькулювання собівартості туристського продукту. В процесі дослідження організації та методики обліку витрат на підприємствах туристської галузі були використані загальнонаукові методи пізнання: поєднання абстрактного й конкретного, індукція та дедукція, аналіз і синтез, групування й порівняння, конкретизація. Для обробки даних, наведених у дисертації, було використано такі методичні прийоми: огляд, документальна перевірка, техніко-економічні розрахунки, аналітичні групування, структурний аналіз, узагальнення, підрахунок.

Інформаційною базою дослідження є праці вітчизняних і зарубіжних вчених з теорії, організації та методики обліку і аудиту витрат, фінансового менеджменту, економіки туризму, економічного аналізу, законодавчі акти, нормативні документи, довідкові, інструктивні, методичні матеріали та рекомендації міністерств і відомств, що стосуються досліджуваних питань, матеріали органів державної статистики, періодичні видання, матеріали науково-практичних конференцій, власні публікації автора.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в розроблених рекомендаціях і пропозиціях щодо вдосконалення методики обліку і аудиту витрат та калькулювання собівартості турпродукту на підприємствах галузі туризму.

Основні результати проведеного дослідження, які становлять наукову новизну, характеризуються такими теоретичними та практичними положеннями:

вперше запропоновано:

окремі робочі документи аудитора, використання яких під час проведення аудиту витрат на підприємствах туристської галузі дадуть змогу підвищити ступінь виявлення помилок, а також знизити рівень аудиторського ризику.

одержали подальший розвиток:

рекомендації щодо впровадження інформаційних систем і технології в обліку витрат та калькулювання собівартості туристського продукту і його просування з використанням глобальної мережі Інтернет. Використання технологій Інтернет і WEB-сайтів, дасть можливість мінімізувати витрати, пов’язані з рекламою турпродукту, бронюванням місць і розміщенням туристів, реалізацією туристського ваучеру;

методичні рекомендації та техніко-економічні розрахунки собівартості туристського продукту залежно від видів турпослуг, які є вихідною базою для планування та побудови аналітичного обліку і контролю за статтями витрат;

алгоритм роботи автоматизованої підсистеми обліку “Управлінський облік витрат” і методичні рекомендації щодо його впровадження та використання в практичній діяльності підприємств туристської галузі. Переведення автоматизованої системи управління туристської організації з локального на корпоративний рівень допоможе розмежувати повноваження між центрами відповідальності на рівні інтегровано-автоматизованої підсистеми управлінського обліку в інтерактивному режимі;

методика проведення аудиторських перевірок в умовах обробки облікової інформації в комп’ютерному середовищі, яка ґрунтується на пропозиціях, поданих у дисертації, щодо створення автоматизованої аудиторської програми і алгоритму її взаємодії з інтерактивними комп'ютерними системами замовника.

удосконалено:

методичні рекомендації із застосування робочого Плану рахунків, зокрема відкриття рахунків другого і вище порядку, призначених для відображення витрат і калькулювання собівартості турпродукту в бухгалтерському обліку;

форми облікових регістрів і звітів, які застосовують у фінансовому та управлінському обліку, в частині відображення основних фінансових показників діяльності туристських підприємств;

класифікацію витрат і номенклатуру статей калькуляції через визначення оптимальної структури та групування витрат за різними класифікаційними ознаками відповідно до потреб фінансового та управлінського обліку;

форми калькуляційних карток, використання яких у практичній діяльності приведе до підвищення точності розрахунку собівартості туристського продукту за об’єктами й статтями калькуляції;

організацію та методику аудиту витрат, що стосується перевірки правильності складання бухгалтерських записів, відображення та закриття витратних рахунків у облікових регістрах та їх віднесення до собівартості турпродукту.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що основні положення дисертації з питань організації та методики обліку і аудиту витрат спрямовані на вдосконалення існуючих систем обліку, контролю та методик калькулювання собівартості туристського продукту з використанням сучасних інформаційних систем і технології в управлінні туристським підприємством. Впровадження й застосування розроблених методичних рекомендацій та пропозицій дасть змогу здійснювати ефективне управління витратами та визначити шляхи зниження собівартості туристського продукту.

Основні результати дисертаційної роботи знайшли відображення та практичне застосування в діяльності провідних туристських і аудиторських організацій Автономної Республіки Крим, що підтверджено відповідними довідками. Зокрема, розроблені методичні рекомендації з обліку витрат і калькулювання собівартості туристського продукту використовуються у практичній діяльності ЗАТ “КримТур” (м. Сімферополь) (довідка від 30.01.2004 р. № 82/01); науково-методичні рекомендації з планування, просування туристського продукту з використанням глобальної мережі Інтернент і автоматизації обліку витрат використано у практичній діяльності Міністерства курортів і туризму АР Крим (м. Сімферополь) (довідка від 30.01.2004 р. № 01-38/112); окремі пропозиції і рекомендації дисертаційного дослідження впроваджено в практику роботи аудиторської фірми “Украудит – XXI – Крим” (м. Сімферополь) (довідка від 23.02.2004 р. № 040318).

Теоретичні положення, викладені в дисертаційній роботі, застосовують у навчальному процесі Кримського економічного інституту Київського національного економічного університету (м. Сімферополь) при підготовці навчально-методичних матеріалів для викладання курсів: “Облік у галузях народного господарства”, “Фінансовий облік”, “Аудит”, “Облік на підприємствах індустрії туризму” (довідка від 02.02.2004 р. № 20/01).

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи доповідались та дістали схвалення на 6 науково-практичних конференціях: VIII Міжнародній студентській школі-семінарі “Новые информационные технологии” (м. Судак, 1521 травня 2000 р.); другій Міжнародній науково-практичній конференцій “Туризм на пороге III тысячелетия” (м. Ялта, 2628 вересня 2001 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Управление социально-экономическим развитием регионов Украины и АР Крым” (м. Сімферополь, 17 травня 2002 р.); Міжнародній науково-методичній конференції “Трансформація курсу “Економічний аналіз діяльності підприємства” (м. Київ, 1617 травня 2002 р.); третій Міжнародній науково-практичній конференції “Туризм на пороге III тысячелетия” (м. Ялта, 1821 вересня 2002 р.); Міжнародній науково-практичній конференції з аудиту “Теорія і практика незалежного аудиту в Україні” (м. Київ, 17 жовтня 2002 р.).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковано в 12 наукових працях загальним обсягом 3,47 д.а., в тому числі 6 статей у фахових наукових журналах і збірниках наукових праць (2,36 д.а.), 6 – у матеріалах і тезах конференцій, інших виданнях (1,11 д.а.).

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг роботи становить 177 сторінок друкованого тексту, з них 5 таблиць на 3,5 сторінках, 19 рисунків на 9 сторінках, 37 додатків на 61 сторінці. Список використаних джерел містить 228 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі розкрито актуальність теми дисертаційного дослідження, його мету та завдання, визначено наукову новизну, теоретичне та практичне значення одержаних результатів, їх апробацію.

У розділі 1 “Економічна характеристика витрат на підприємствах галузі туризму” досліджено економічну сутність витрат, їх структуру, роль і вплив на формування та визначення собівартості туристського продукту.

Вивчення економічної сутності витрат на туристських підприємствах потребує врахування специфіки галузі туризму та визначення суб’єктів діяльності, які надають туристські послуги. Згідно із Законом України “Про туризм” у дисертації виокремлено суб'єктів підприємництва (туроператорів), які формують (безпосередньо виробляють) туристський ваучер (турпродукт, послуги), та турагентів, які здійснюють діяльність спрямовану на просування й реалізацію туристського ваучеру (продукту), сформованого туроператором. Залежно від того, ким виступає суб'єкт підприємництва (виробником турпродукту чи турагентом), формуються особливості обліку витрат і калькулювання собівартості туристського продукту (послуг). Особливістю галузі туризму є те, що туристські підприємства займаються як формуванням (виробництвом) туристського ваучеру (турпродукту), так і безпосередньо його просуванням на ринку туристських послуг.

Практичне дослідження специфіки діяльності туристських підприємств дало змогу поряд із узагальнюючою категорією “витрати” виділити окрему категорію “витрати з обслуговування туристів”, яка характеризує господарську діяльність підприємства з формування туристського продукту й обслуговування туристів. Необхідність її виділення була спричинена тим, що за чинною класифікацією витрати, пов'язані з обслуговуванням туристів (реклама і збут туристського продукту, оплата праці працівників, які надають додаткові послуги), “розчинені” як у виробничих (частково в загальногосподарських), так і у невиробничих витратах. Використання цієї категорії в практичній діяльності допоможе визначити суму витрат, понесених у процесі виробництва, просування турпродукту та надання низки додаткових послуг туристам, а також дасть змогу вирішити питання про включення до собівартості непродуктивних витрат, пов’язаних з рекламою та збутом туристського продукту.

Інформаційною базою для прийняття управлінських рішень має стати науково та економічно ефективно розроблена класифікація витрат за різними ознаками. В основу класифікації та групування витрат за статтями й економічними елементами покладено управлінську класифікацію витрат за такими напрямами: для визначення собівартості туристського продукту й отриманого прибутку; для прийняття управлінських рішень і планування; для контролю й регулювання; за цільовим призначенням. Використання цієї класифікації дає змогу прогнозувати витрати та управляти ними, а також визначити шляхи зниження собівартості турпродукту і витрат в цілому по туристському підприємству.

У роботі доведено, що основною складовою обліку витрат на створення турпродукту в розрізі статей і елементів витрат виступає калькуляція як спосіб відображення впливу чинників економічного та організаційно-технічного характеру через здійснення порівняльного аналізу структури собівартості туристської продукції (послуг).

У дисертації здійснено систематизацію існуючих методів обліку витрат у галузі туризму залежно від форм власності, а також проведено градацію туристських організацій з виділенням основних методів обліку для кожної групи суб'єктів господарювання. Виконаний аналіз чинних систем і методів обліку витрат та калькулювання собівартості туристського продукту дав змогу дійти висновку, що найефективнішим є нормативно-позамовний метод. За допомогою цього методу можна з досить високою точністю скласти калькуляцію собівартості туристського ваучеру (продукту, послуг). У роботі доведено, що нормативно-позамовний метод слід використовувати за центрами відповідальності на основі розроблених бюджетів і нормативів.

Для туристських підприємств ефективність використання системи обліку витрат (вітчизняної або зарубіжної), прямо залежить від ступеня організації системи управлінського обліку.

У розділі 2 “Методика обліку витрат у туристській галузі” розкрито чинну систему обліку виробництва турпродукту та калькулювання його собівартості, подано рекомендації й внесено пропозиції щодо удосконалення форм первинних документів і калькуляцій з формування туристських послуг, робочого Плану рахунків і відображення операцій у бухгалтерських записах; виділено основні напрями автоматизації облікового процесу із застосуванням інформаційних систем та комп’ютерних технологій в обліку витрат з використанням глобальної мережі Інтернет.

З метою поліпшення інформаційного забезпечення процесу управління витратами розроблено відповідні рекомендації щодо структури і побудови робочого Плану рахунків та його використання в практичній діяльності туристських підприємств. Для цього запропоновано відкриття окремих рахунків та субрахунків (рис. 1):

Рис. 1. Схема відображення витрат у туристській організації

1) до рахунку 23 “Виробництво” рахунки другого та вище порядку з метою групування витрат і їх деталізації за функціональним призначенням і основними калькуляційними об’єктами: 231 “Формування туристського ваучеру”; 232 “Екскурсійна діяльність”; 233 “Формування рекламно-інформаційної продукції”; 234 “Формування туру”; 235 “Формування додаткових туристських послуг”. Ведення обліку за цими субрахунками допоможе отримати повну інформацію як про туристський продукт, так і про окремо взяті туристські послуги;

2) до субрахунку 841 “Витрати на якість обслуговування”, призначеного для відображення витрат, пов'язаних з поліпшенням якості туристського продукту запропоновано відкривати рахунки третього і вище порядку: 841.1 “Витрати на якість обслуговування туристів”; 841.2 “Витрати на підготовку та перепідготовку обслуговуючого персоналу”; 841.3 “Витрати на поліпшення номерного фонду та туристських баз”; 841.4 “Інші витрати, спрямовані на забезпечення якості туристського продукту і послуг”. Використання рахунку 841 “Витрати на якість обслуговування” в розрізі субрахунків дає змогу виділити та виокремити витрати, пов'язані з якістю обслуговування туристів, з метою їх деталізації та визначення доцільності віднесення до собівартості туристського продукту;

3) до рахунку 26 “Готова продукція” субрахунок 261 “Випуск туристського продукту”, призначений для інтеграції вітчизняних систем обліку із зарубіжними. На цьому субрахунку пропонуємо відображувати планові витрати з подальшим їх зіставленням із фактичними витратами, пов'язаними з формуванням та просуванням туристського продукту.

У дисертації виділено основні показники, які застосовують при складанні калькуляцій з обслуговування туристів та розрахунку собівартості туристського продукту: людино-день, туро-день, ліжко-день, туристсько-рекламна продукція.

У процесі дослідження було вдосконалено та розроблено формули для розрахунку собівартості туристського продукту (ваучеру) і окремих видів туристських послуг з подальшим відображенням отриманих даних у калькуляційних картках, а саме: “Собівартість обслуговування транспортного засобу на 100 км пробігу”, “Калькуляційна картка туристського маршруту”, “Калькуляційна картка вартості обслуговування одного дня екскурсійної групи”, “Собівартість обслуговування туристів”.

Застосування запропонованих методик обліку витрат і калькулювання собівартості туристського продукту потребує впровадження новітніх комп’ютерних систем і технологій для автоматизації робочих місць та ділянок обліку на відповідних рівнях системи управління туристським підприємством. У роботі подано розроблену схему функціонування корпоративної автоматизованої системи управління туристським підприємством, а також виділено основні етапи, напрями та послідовність обробки облікової інформації з використанням комп'ютерних систем і технологій.

В основу корпоративної системи обліку та управління туристським підприємством покладено алгоритм введення й обробки даних автоматизованою підсистемою “управлінський облік витрат”. Завдяки цьому можливе підвищення аналітичності обліку на підприємстві, що дає змогу здійснювати всебічний контроль за введенням даних в інформаційну базу, обробкою інформації та управлінням витратами й собівартістю туристського продукту як по структурних підрозділах, так і по організації в цілому в інтерактивному режимі.

Наведену в дисертації схему роботи підсистеми “управлінський облік витрат” побудовано у вигляді семирівневої архітектурної системи, де введення й обробка інформації відбувається на 29 основних етапах. Доведено, що її ефективне використання можливе лише за умов чіткого розмежування повноважень і функцій між різними центрами відповідальності за доступом, введенням і обробкою облікової інформації.

Впровадження поданих рекомендацій, дасть можливість створити єдиний комплекс інформаційного забезпечення, спрямований на управління витратами та собівартістю туристської продукції в розрізі основних калькуляційних одиниць та за центрами відповідальності.

У розділі 3 “Аудит витрат в галузі туризму” досліджено організаційні та методичні питання, пов’язані із здійсненням аудиторських перевірок на підприємствах туристської галузі.

Вивчення практичного досвіду проведення аудиту витрат на підприємствах туристської галузі дало змогу дійти висновку, що в більшості випадків собівартість турпродукту (послуг) невиправдано завищується внаслідок неправильного розподілу та необґрунтованого включення до собівартості витрат, пов'язаних з оплатою праці і соціальним страхуванням, витратами на рекламу, підготовкою й перепідготовкою кадрів, амортизацією туристського обладнання та інших операційних витрат.

З метою вдосконалення методики аудиту витрат та калькулювання собівартості туристського продукту було уточнено основні етапи проведення перевірки та напрями обробки облікової й управлінської інформації, що підвищить ефективність аудиторської перевірки. Доведено, що в процесі аудиту рівень аудиторського ризику невиявлення помилок можна знизити за умов професійно розробленого плану перевірки, адекватно обраних процедур, належного документального оформлення, систематизації та відображення аудиторських доказів у робочих документах. Аудиторські докази доцільно групувати з подальшим відображенням основних відхилень у запропонованій формі робочого документа “Аудит обліку витрат і калькулювання собівартості туристського продукту”. Застосування у практичній діяльності аудиторських фірм наведених у дисертації робочих документів аудитора, специфічних методів і процедур дасть змогу підвищити якість та ефективність аудиторських перевірок.

Впровадження й використання комп'ютерних систем та технологій в обліку дає поштовх для розвитку й створення спеціальних автоматизованих аудиторських програм.

При проведенні аудиторських перевірок в умовах використання комп'ютерної техніки потрібно визначити, наскільки складний процес обробки облікової інформації на підприємстві. В дисертації виділено низку критеріїв, які дають змогу визначити ступінь складності комп'ютерної системи замовника. Їх практичне застосування дозволить максимально знизити аудиторський ризик, пов'язаний з використанням автоматизованих методів проведення перевірки, а також визначити необхідність залучення експерта з питань оцінки комп’ютерних систем.

У дисертації запропоновано модель та алгоритм роботи аудиторської програми, які незалежно від програмного забезпечення замовника дозволить проводити збір та обробку аудиторських доказів (рис. 2).

Рис. 2. Модель взаємодії аудиторської програми з інтерактивними

комп'ютерними системами замовника

Основною перевагою запропонованої моделі аудиторської програми поряд з існуючими є те, що в процесі аудиту витрат і калькулювання собівартості турпродукту аудитор має можливість виявити важливі тенденції в діяльності підприємства, знайти незначні відхилення та диспропорції показників витрат у розрізі основних видів наданих туристських послуг. Завдяки впровадженню такого алгоритму обробки облікової інформації можна налагодити систему з урахуванням специфіки діяльності туристського підприємства, що приводить до:

- підвищення ефективності аудиту за рахунок скорочення строків перевірки;

- збільшення обсягу аудиторської вибірки як за окремими статтями витрат, так і безпосередньо за калькуляційними одиницями. При цьому можна здійснювати адекватний контроль над обробкою журналів, форм звітності та первинних документів; визначити відхилення від планових показників і основних чинників, що вплинули на них; звірку та взаємоув’язку форм звітності, отриманих з комп’ютерної інформаційної системи туристської організації, з даними, отриманими за допомогою обробки інформаційного масиву аудиторською програмою.

У дисертації доведено, що застосування автоматизованих методів обробки даних у процесі аудиту буде найбільш ефективним при чіткій координації роботи незалежних аудиторів, бухгалтерів та внутрішніх аудиторів клієнта.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі подано теоретичне узагальнення й запропоновано нове вирішення наукового завдання, яке полягає в удосконаленні методичних та організаційних засад та інструментарію обліку і аудиту витрат та калькулювання собівартості турпродукту на підприємствах туристської галузі. Одержані результати свідчать про досягнення поставленої мети і дають змогу зробити такі висновки:

1. Розвиток галузі туризму має пріоритетний напрям в економіці України, який полягає в забезпеченні потреб внутрішнього ринку та більш широкого освоєння міжнародного ринку туристських послуг для поповнення державного бюджету валютними коштами. Виконання цих функцій значною мірою залежить від удосконалення організації та методики обліку витрат і калькулювання собівартістю туристського продукту через впровадження новітніх інформаційних систем та технологій в управлінні туристським підприємством.

2. На сучасному етапі розвитку стан галузі туризму АР Крим не можна вважати задовільним. Проведені практичні дослідження дали змогу дійти висновку, що, з одного боку, вироблений туристський продукт за якістю поступається європейським, азіатським і далекосхідним турпослугам, а з другого, – собівартість вітчизняного продукту досить висока, тоді як якість обслуговування туристів незадовільна. При цьому спостерігається суперечність між двома основними критеріями – ціною й якістю. Вихід з такої ситуації вбачаємо в раціональному управлінні витратами та собівартістю туристського продукту з урахуванням вимог щодо якості обслуговування туристів.

3. Одним із найважливіших питань системи управління туристським підприємством є розкриття сутності й змісту категорії “витрати”, її структури, ролі та впливу на формування й визначення собівартості туристського продукту. На основі практичного дослідження доведено, що поряд з категорією “витрати” на підприємствах туристської галузі потрібно виділяти окрему категорію, яка характеризує господарську діяльність підприємства з формування турпродукту й обслуговування туристів: “витрати з обслуговування туристів”. Саме вона має стати інструментом оперативного впливу в процесі формування й просування турпродукту як на внутрішньому, так і на міжнародному ринку туристських послуг.

4. На побудову обліку витрат і калькулювання собівартості туристського продукту впливає рівень спеціалізації галузі туризму. Особливості обліку витрат на підприємствах туристської галузі зумовлюються техніко-економічними розрахунками, які залежать від виду туристських послуг і ринку їх збуту.

5. Для визначення вартості туристського ваучеру, яка б повною мірою відшкодовувала витрати туристських підприємств, пов’язані з його виробництвом і реалізацією, а також забезпечувала необхідний рівень прибутку, потрібна управлінська інформація про повну собівартість турпослуг, що надаються туристам на внутрішньому і міжнародному ринках збуту. В роботі подано техніко-економічні розрахунки та способи включення витрат до собівартості туристського ваучеру (продукту, послуг).

6. З урахуванням практичної діяльності та досвіду туристських підприємств запропоновано здійснювати групування витрат у робочому документі “Калькуляція собівартості обслуговування туристів”.

7. Важливим завданням системи управління витратами підприємств туристської галузі АР Крим є раціональна їх класифікація. У роботі запропоновано витрати туристських підприємств класифікувати за чотирма напрямами: для визначення собівартості туристського продукту й отриманого прибутку; для прийняття управлінських рішень і планування; для контролю і регулювання; за цільовим призначенням.

8. Результати проведеного дослідження свідчать про те, що форма власності, підпорядкованість і структурна належність туристського підприємства визначає вибір та використання в обліковій практиці методів обліку витрат і калькулювання собівартості турпродукту. В роботі здійснено градацію туристських організацій за формою власності та методами обліку, які застосовуються у виділених групах суб'єктів господарювання.

Доведено, що на підприємствах галузі туризму АР Крим облік витрат доцільно здійснювати за нормативно-позамовним методом. Використання цього методу дає змогу з досить високою точністю скласти калькуляцію собівартості туристського ваучеру (продукту, послуг).

9. Дослідження практичної діяльності підприємств галузі туризму показали, що організація й методика обліку витрат та калькулювання собівартості турпродукту тісно пов’язані з визначенням науково обґрунтованих та оптимальних калькуляційних об’єктів і одиниць: екскурсійна діяльність, туристський продукт (ваучер), тур, додаткові туристські послуги. Основними кількісними показниками, які використовують при складанні калькуляції обслуговування туристів, виступають людино-день, туро-день, ліжко-день, туристсько-рекламна продукція.

10. Важливою передумовою вдосконалення обліку витрат є правильно розроблений робочий План рахунків. У процесі вивчення питань обліку витрат і калькулювання собівартості туристського продукту розроблено методичні рекомендації щодо використання та застосування в практичній діяльності туристських підприємств:

- рахунку 23 “Виробництво” і субрахунків до нього, призначених для відображення витрат, пов'язаних з формуванням туристського продукту, в розрізі основних калькуляційних напрямів;

- субрахунку 841 “Витрати на якість обслуговування”, призначеного для відображення витрат, пов'язаних з поліпшенням якості туристського продукту (послуг). Використання цього субрахунку дасть змогу виділити, деталізувати та визначити доцільність віднесення наведених у дисертації витрат до собівартості туристського продукту;

- субрахунку 261 “Випуск туристського продукту”. На цьому субрахунку запропоновано відображувати планові витрати з подальшим їх зіставленням із фактичними витратами, пов'язаними з формуванням туристського продукту.

Використання запропонованих рахунків та субрахунків дасть змогу підвищити аналітичність обліку витрат і калькулювання собівартості турпродукту.

11. Точність розрахунків собівартості туристських послуг можна підвищити запровадивши калькуляційні картки. Для документального оформлення розрахунку собівартості окремих видів туристських послуг у роботі розроблено й удосконалено формули та форми первинних документів, які забезпечують точність розрахунків і контроль за статтями витрат у процесі планування, обліку витрат і калькулювання собівартості туристської продукції.

12. За результатами проведеного дослідження розроблено методичні рекомендації щодо впровадження в практичну діяльність туристських підприємств новітніх інформаційних систем і технологій, використання яких дасть змогу підвищити точність розрахунків і забезпечить оперативність обробки облікової інформації. З метою оптимізації системи управління підприємством у дисертації запропоновано алгоритм роботи автоматизованої підсистеми обліку витрат “управлінський облік витрат”, а також обґрунтовано переведення бухгалтерських програм із локального на корпоративний рівень обробки інформаційних потоків. Застосування корпоративних автоматизованих систем обробки інформації та прийняття управлінських рішень в інтерактивному режимі розширить контрольні функції і підвищить якість наданої обліково-аналітичної інформації.

13. Для успішного проведення аудиту витрат та калькулювання собівартості турпродукту важливе значення має розуміння аудитором специфіки діяльності підприємств туристської галузі тобто обізнаність, у питаннях, пов’язаних із складанням калькуляцій та відображенням витрат на рахунках і в облікових регістрах.

14. З метою удосконалення методики проведення аудиту витрат і калькулювання собівартості турпродукту пропонуємо виділяти основні етапи, процедури та послідовність проведення перевірок з подальшим відображенням аудиторських доказів і відхилень у робочому документі “Аудит обліку витрат і калькулювання собівартості туристського продукту”.

Аудит витрат на підприємствах галузі туризму потрібно здійснювати за такими напрямами: аудит матеріальних витрат; аудит витрат на оплату праці та соціальне страхування; аудит амортизаційних відрахувань; аудит інших витрат, у тому числі тих, які не включають до собівартості туристського продукту.

15. Аудит калькуляційних розрахунків треба виконувати за окремими видами туристських послуг через виділення та відокремлення статей витрат, які відносяться до собівартості туристських послуг, і статей витрат, що відносяться на фінансові результати діяльності підприємства, з подальшим їх відображенням у робочих документах аудитора.

16. У роботі запропоновано модель аудиторської комп’ютерної програми, а також наведено алгоритм її роботи, основні етапи, послідовність збору та обробки аудиторських доказів за умов її взаємодії з бухгалтерськими програмами та масивами даних, які є на жорсткому диску замовника. Застосування на практиці такого алгоритму комп'ютерної обробки дає низку переваг і додаткових можливостей, серед яких варто виділити: можливість збільшення обсягу аудиторської вибірки як за окремими статтями витрат, так і безпосередньо за калькуляційними одиницями без додаткових витрат часу; підвищення ефективності аудиту за рахунок скорочення строків перевірки.

17. Ефективне проведення аудиту витрат на підприємствах туристської галузі в умовах використання автоматизованих методів обробки облікових даних можливе лише при чіткій координації роботи аудиторів і обліково-контрольного персоналу клієнта.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Сметанко А.В. Калькулирование себестоимости экскурсионной деятельности // Экономика и управление. – 2001. – № 6 (30). – С.31-33. – 0,3 др. арк.

2. Сметанко А.В. Особенности учета затрат и формирования себестоимости тура // Культура народов Причерноморья. – 2001. – № 24. – С.54-57. – 0,3 др. арк.

3. Сметанко А.В. Особенности учета затрат и калькулирования себестоимости информационно-туристического продукта // Культура народов Причерноморья. –2001. – № 25. – С.25-28. – 0,35 др. арк.

4. Сметанко О.В. Класифікація витрат та їхній облік в організаціях, що займаються туристичною діяльністю // Схід. – 2002. – № 3(46). – С.19-25. – 0,62 др. арк.

5. Сметанко О.В. Організаційні питання автоматизації обліку витрат на підприємствах різних форм власності // Економіка та підприємництво: Зб. наук. праць молодих учених та аспірантів. Вип. 6 / Відп. ред. С. I. Дем'яненко, – К.: КНЕУ. – 2001. – С.237-241. – 0,24 др. арк.

6. Сметанко О.В. Організація проведення автоматизованого аудиту та основні положення методики аудиту витрат з використанням комп'ютерних технологій // Схід. – 2003. – №1(51). – С.50-56. – 0,55 др. арк.

В інших виданнях:

1. Сметанко А.В. Автоматизация бухгалтерского учета на малых предприятиях с помощью технологий MS-Excel и MS-Access // “Новые – информационные технологии”. Тезисы докладов VIII Международной студенческой школы-семинара (м. Судак, 1521 травня 2000 р.). – М.: МГИЭМ, 2000. – С.399-400. – 0,06 др. арк.

2. Сметанко А.В. Снижение затрат на рекламу и продвижение туристического продукта с использованием Интернета // Сборник материалов второй Международной научно-практической конференции “Туризм на пороге III тысячелетия” ( г. Ялта, 2628 сентября 2001 г.). – С.106-108. – 0,15 др. арк.

3. Сметанко А.В. Основные направления совершенствования методики учета затрат на предприятиях туристской отрасли АР Крым // Материалы Всеукраинской научно-практической конференции “Управление социально-экономическим развитием регионов Украины и АР Крым” (г. Симферополь, 17 мая 2002 г.). – Симферополь: Таврида, 2002. – С.74 -77. – 0,23 др. арк.

4. Сметанко А.В. Реализация проблемного подхода на примере изучения темы “Анализ затрат и расчет точки безубыточности на предприятиях туристической отрасли АР Крым” // Трансформація курсу “Економічний аналіз діяльності підприємства”: Тези доповідей міжнар. наук.-метод. конф., м. Київ, 1617 травня 2002 р./ Відп. за вип. Л. М. Кіндрацька. – К.: КНЕУ, 2002. – С.470-476. – 0,36 др. арк.

5. Сметанко А.В. Аспекты автоматизации управленческого учета затрат и финансовых результатов на предприятиях туристической отрасли АР Крым // Сборник материалов третьей Международной научно-практической конференции "Туризм на пороге III тысячелетия (г. Ялта, 1821 сентября 2002 г.). – С.75-78. – 0,18 др. арк.

6. Сметанко О.В. Проблема оформлення робочої документації аудиту витрат на підприємствах туристської галузі АР Крим // Теорія і практика незалежного аудиту в Україні. Збірник тез і текстів доповідей на міжнародній науково-практичній конференції з аудиту (м. Київ, 17 жовтня 2002 р.). – Київ, 2002. – С.121-123. – 0,13 др. арк.

АНОТАЦІЯ

Сметанко О.В. Методика та організація обліку і аудиту витрат у туристській галузі (на прикладі туристських підприємств Автономної Республіки Крим). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит. – Київський національний економічний університет, Київ, 2004.

Дисертаційну роботу присвячено дослідженню та вдосконаленню існуючої класифікації витрат, організації та методики обліку і аудиту витрат на виробництво й калькулювання собівартості туристського ваучеру (продукту, послуг).

У роботі уточнено економічну сутність витрат, а також подано методичні рекомендації щодо: групування витрат за різними класифікаційними ознаками; удосконалення обліку витрат, які стосуються уточнення структури робочого плану рахунків та відображення витрат на рахунках бухгалтерського обліку через відкриття субрахунків; практичного застосування формул і калькуляційних карток у процесі розрахунку собівартості турпродукту.

Розроблено алгоритм роботи корпоративної автоматизованої системи управління туристським підприємством стосовно обліку витрат і калькулювання собівартості туристського продукту та його просування на вітчизняному й світовому ринках туристських послуг з використанням глобальної мережі Інтернет.

Удосконалено методику та організацію проведення аудиторських перевірок із застосуванням ручних і автоматизованих методів обробки облікової інформації та збору аудиторських доказів.

Ключові слова: туристський продукт, облік витрат, туристська послуга, калькуляція, якість обслуговування, туристський ваучер, туроператор, турагент, аудит.

АННОТАЦИЯ

Сметанко А.В. Методика и организация учета и аудита затрат в туристской отрасли (на примере туристских предприятий Автономной Республики Крым). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – Бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Киевский национальный экономический университет, Киев, 2004.

Диссертационная работа посвящается исследованию и усовершенствованию существующей классификации затрат, организации и методики учета и аудита затрат на производство и калькулирования себестоимости турпродукта, проведения аудиторских проверок на предприятиях туристской отрасли АР Крым.

Рациональное управление затратами и себестоимостью турподутка возможно лишь при условии разработки оптимальной системы сбора, регистрации и предоставления необходимой информации всем заинтересованным пользователям для принятия управленческих решений.

Проведен критический анализ действующих методов учета и классификаций затрат, что позволило осуществить классификацию затрат, адаптированную под специфику деятельности туристских предприятий с учетом требований национальных стандартов. Предлагаемая классификация затрат построена по базовым направлениям: классификация затрат для определения себестоимости туристского продукта и полученной прибыли; классификация затрат для принятия управленческих решений и планирования; классификация затрат для контроля и регулирования; классификация затрат по целевому назначению.

В диссертации выделены основные направления интеграции нормативно-позаказного метода с зарубежными системами учета, использование которых на практике даст возможность повысить точность калькуляционных расчетов и усилить контрольную функцию, что позволит управлять статьями затрат туристской организации.

Для оптимизации учетного процесса внесены предложения и разработаны методические рекомендации по созданию рабочего Плана счетов, его структуре, назначению и порядку отражения затрат туристских предприятий на счетах бухгалтерского учета.

Разработаны формулы, учетные регистры и калькуляционные карточки, использование которых позволит минимизировать временные затраты, связанные с формированием статистической, финансовой и управленческой отчетности.

С целью усиления контроля и повышения оперативности обработки информации предложен алгоритм работы корпоративной автоматизированной системы учета затрат, калькулирования себестоимости туристского продукта и его


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

МЕТОДИКА ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ КУРСАНТІВ-ШТУРМАНІВ ДО ДІЙ В ЕКСТРЕМАЛЬНИХ УМОВАХ - Автореферат - 24 Стр.
ІДЕНТИФІКАЦІЯ ГЕНУ GCR1, ЩО КОНТРОЛЮЄ КАТАБОЛІТНУ РЕПРЕСІЮ У МЕТИЛОТРОФНИХ ДРІЖДЖІВ HANSENULA POLYMORPHA - Автореферат - 27 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СУХОЇ ОЧИСТКИ ГАЗІВ ЗА ДОПОМОГОЮ ІНЕРЦІЙНИХ АПАРАТІВ - Автореферат - 34 Стр.
МЕТОДИЧНА СИСТЕМА РЕАЛІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО СТАНДАРТУ З АНАЛІТИЧНОЇ ГЕОМЕТРІЇ У ПЕДАГОГІЧНИХ УНІВЕРСИТЕТАХ - Автореферат - 29 Стр.
Технологія плазмохімічного рідкофазного вилучення іонів полівалентних металів з відходів гальванічних та травильних виробництв - Автореферат - 25 Стр.
РЕГУЛЯЦІЯ ДОЗРІВАННЯ ООЦИТІВ ТА ВІДТВОРЮВАЛЬНОЇ ФУНКЦІЇ КОРІВ ПРИ ДІЇ ГОРМОНІВ IN VITRO ТА IN VIVO - Автореферат - 23 Стр.
ДОГОВІР КРЕДИТУВАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЖИТЛОВОГО БУДІВНИЦТВА - Автореферат - 27 Стр.