У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Национальный аэрокосмический университет

ВАТ “Український науково-дослідний інститут

авіаційної технології” (УкрНДІАТ)

сляднЄв олег всеволодович

УДК 658.5: 629.7.002

управління проектами створення модифікацій

пасажирських і транспортних літаків

в умовах ринкової економіки

Спеціальність 05.13.22 – управління проектами

і розвиток виробництва

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ-2004

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Національному аерокосмічному університеті ім. М.Є. Жуковського “Харківський авіаційний інститут” Міністерства освіти і науки України і в Авіаційному науково-технічному комплексі ім. О.К. Антонова Міністерства промислової політики України

Науковий керівник: кандидат технічних наук, доцент

Король Володимир Миколайович,

АНТК “Антонов”,

Генеральний директор

Офіційні опоненти: доктор технічних наук, доцент

Гайдачук Олександр Віталійович,

Національний аерокосмічний університет

ім. М.Є. Жуковського “ХАІ”,

проректор з НДР

кандидат технічних наук

Матвієнко Валерій Андрійович

ВАТ “Український науково-дослідний інститут

авіаційної технології” (УкрНДІАТ),

заступник директора

Провідна установа: Східноукраїнський Національний університет

ім. В. Даля Міністерства освіти і науки України, м. Луганськ

Захист відбудеться 17 червня 2004 г. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д26.839.01 у ВАТ “УкрНДІАТ”, м. Київ, вул. Фрунзе, 19/21

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці ВАТ “УкрНДІАТ”, м. Київ, вул. Фрунзе, 19/21

Автореферат розісланий 11 травня 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Забашта В.Ф.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми дисертації. Після розпаду СРСР та здобуття незалежності в Україні залишився замкнутий цикл виробництва вітчизняних пасажирських і транспортних літаків, який включає в себе як самого продуцента – АНТК “Антонов”, розробників двигунів (ЗМКБ “Прогрес”), так і сучасні серійні заводи (ХДАВП, “Авіант”, “Мотор-Січ” і постачальників комплектуючих виробів.

Тому авіабудування України, що входить в десятку держав, які виробляють авіаційну техніку (АТ), здатне займати видне місце на вітчизняному і зовнішньому ринках авіаційного бізнесу.

Однак слабка державна фінансова підтримка авіаційного бізнесу в його двоєдиних секторах виробництва АТ і ринку повітряних перевезень, а також повільні становлення і розвиток самого ринку в умовах перехідної економіки породжують різні нестабільні форми авіаційного бізнесу, які не сприяють у повній мірі розробці та управлінню проектами створення та експлуатації повітряних суден (ПС) на вітчизняних і зарубіжних повітряних лініях.

В цих умовах становлення авіаційного бізнесу важливу роль, як одна з економічно ефективних форм розвитку літакобудування, що суттєво стримує прогресуючу вартість літака, повинні відігравати модифікації базових ПС, які зарекомендували себе.

Відомо, що вартість розробки модифікації не перевищує 15…30% вартості розробки літака. У зв’язку з цим представляється актуальною, особливо у сучасних умовах стану авіаційного бізнесу в Україні і країнах СНД, задача всебічного дослідження теоретичних основ модифікації в методологічному, технічному, економічному, організаційно-управлінському аспектах і розробки, базуючись на сучасних можливостях інформаційних технологій і системному підході, методології управління проектами створення модифікацій пасажирських і транспортних літаків в нестабільних умовах.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. В основу дисертації покладено матеріали, які узагальнюють дослідження автора в рамках реалізації науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, державних і галузевих програм і бізнес проектів, що виконуються в АНТК “Антонов” у відповідності з постановами Кабінету міністрів України “Про заходи щодо розвитку авіаційної промисловості” №53 від 5.02.94 р.; “Про пріоритети на 2000 р.” від 29.02.96 р.; “Про хід виконання Програми розвитку авіаційної промисловості України” від 2.09.97 р.; Державною комплексною програмою розвитку авіаційної промисловості України, затвердженої Постановою Кабінету міністрів України №1665-25 від 12.12.2001 р.; Постановою Кабінету міністрів України від 29.09.2002 р. №401 “Про використання повітряного простору України” та ін.

Мета і задачі дисертації. Метою даного дослідження є розробка форм і методів управління проектами авіаційного бізнесу модифікацій пасажирських і транспортних літаків і його розвитком в умовах нестабільних замовлень теперішнього етапу переходу до ринкової економіки.

Для досягнення цієї мети в дисертації були сформульовані і вирішені такі задачі:

1. Проведено аналіз стану і перспектив розвитку літакобудування України та авіаційного бізнесу.

2. Проведено системний аналіз інтеграції створення літака в рамках авіаційного бізнесу (реалізуємості модифікацій ПС на ринку продажу).

3. Розроблено теоретичні основи модифікацій пасажирських і транспортних літаків та їх класифікація.

4. Синтезовано основні типові форми і проекти розвитку виробництва і поставки на ринок модифікацій літаків у сучасних схемах авіаційного бізнесу.

5. Впроваджено результати дослідження у формі розробки ексклюзивних проектів авіаційного бізнесу.

Об’єктом дослідження є організація і управління проектами авіаційного бізнесу пасажирських і транспортних літаків.

Предметом дослідження є розробка методів і моделей аналізу складних проектів авіаційного бізнесу.

Методи дослідження. При розробці та аналізі критеріїв попередньої оцінки експлуатаційної ефективності пасажирських і транспортних літаків на ринку продажу (розділ 2) застосовувались статистичні методи; при розробці системного образу авіаційного бізнесу (розділ 2) - евристичні методи і методи структурного системного аналізу і теорії множин; концептуальний підхід до формування проектів і програм реорганізації виробництва АТ і реалізуючі його залежності (розділ 2) отримані методами математичного і регресивного аналізу; при розробці класифікації модифікацій пасажирських і транспортних літаків (розділ 3) використано теорію класифікацій багаторівневих системних об’єктів і методи математичної логіки; при аналізі принципу і показника наступності в організації виробництва АТ і реалізації її на ринку продажу (розділ 3) і одержанні відповідних залежностей застосовувались методи системного і математичного аналізу; в процесі синтезу типових проектів авіаційного бізнесу (розділ 4) використовувались методи системного аналізу і теорії складних систем, інтуітивно-евристичні підходи, статистичні методи і методи математичного аналізу.

Наукова новизна отриманих результатів.

1. Запропоновано уточнені критерії попередньої оцінки експлуатаційної ефективності пасажирських і транспортних літаків на ринку продажу, які базуються на регресивних і статистичних залежностях, що дозволяють здійснити обґрунтований вибір ПС або розробити ТЗ на його модифікацію.

2. Уперше розроблено схему системного представлення угоди експлуатанта і продуцента ПС, а також реалізуючі її залежності, які дозволяють у першому наближенні оцінити ефективність довгострокових проектів авіаційного бізнесу і встановити аналітичний зв’язок між відносними витратами на основні складові робіт по організації виробництва від відносного терміну їх виконання.

3. Розкриті основні складові ефективного управління проектами створення модифікацій ПС і розроблено структурну схему їхніх взаємозв’язків, яка дозволяє в умовах нестабільності замовлень і слабо структурованого авіаційного бізнесу вибирати продуктивні варіанти модифікацій ПС.

4. Уперше у строгій відповідності до теорії класифікацій розроблено багаторівневу класифікацію модифікацій цивільних літаків на основі уточненого і доповненого визначення поняття класифікації, гармонізованого з Авіаційними правилами, яке відрізняється повнотою та однозначністю.

5. Уперше запропоновано нове функціональне визначення коефіцієнта наступності, одержано залежність для його визначення, яка відбиває його критеріальну роль в оцінці економічної ефективності ПС або його модифікації, запропоновано метод і алгоритм визначення оптимального коефіцієнта наступності.

6. Уперше синтезовані шість основних форм розвитку авіаційного бізнесу і управління його проектами в умовах перехідної і ринкової економіки, орієнтація на які забезпечує оптимальну концентрацію фінансових потоків, інтелектуальних і матеріальних ресурсів.

7. Отримано нові залежності для визначення пасажирообігу в будь-якому календарному році з врахуванням його циклічного характеру.

8. Запропоновано нову методику аналізу потенційної прибутковості авіаційного бізнесу для експлуатанта і продуцента ПС.

Практичне значення отриманих результатів.

Отримані в роботі результати дозволили:

- виявити і обґрунтувати основні складові процесу інтеграції створення ПС і його експлуатації у двоєдину систему авіаційного бізнесу, серед яких принциповими є спеціалізація на пасажирських і транспортних літаках різної розмірності та їх модифікації, орієнтовані на інфраструктуру літакобудування України;

- використати отримані статистичні дані щодо структури і складових витрат в системах виробництва і експлуатації ПС при прогнозуванні оптимальної ціни, вартості, прибутку від експлуатації при регламентованій якості ПС, а також отримані залежності оцінки його експлуатаційної ефективності при аналізі в системних алгоритмах взаємоприйнятних для експлуатанта і продуцента умов угоди;

- враховувати виявлені складові, їхню структуру і взаємозв’язки при розробці и управлінні проектами модифікацій пасажирських і транспортних літаків;

- використовувати розроблену класифікацію модифікацій літаків в системі сучасних інформаційних (комп’ютерних) технологій поповнення банка даних для перспективних проектів;

- за запропонованими залежностями проводити розрахунок оптимального інтегрального показника наступності і його цілеспрямованого регулювання шляхом синтезу в рамках НДДКР, інноваційних конструктивно-техноло-гічних і організаційно-управлінських рішень;

- прогнозувати зі середньостатистичним ризиком 0,312% пасажирообіг в будь-якому календарному році з метою планування обсягу виробництва ПС, який вимагає ринок авіаперевезень;

- аналізувати потенційну прибутковість авіаційного бізнесу в його проектах з урахуванням інтересів продуцента і експлуатанта;

- синтезувати раціональні форми і структури управління проектами авіаційного бізнесу для конкретних етапів розвитку економіки держави;

- розробити методичні рекомендації для продуцента і експлуатанта по забезпеченню прибутковості авіаційного бізнесу в своїх секторах;

- реалізувати два проекти ексклюзивних модифікацій літака Ан-74 у запропонованих автором формах авіаційного бізнесу.

Особистий внесок здобувача складають сформульовані і вирішені ним науково-технічні задачі, які включають в себе концептуальний підхід до формування проектів і програм реорганізації виробництва і поставки на ринок продажу пасажирських і транспортних літаків та їх модифікацій [1], класифікацію модифікацій цивільних літаків [2, 9], основні складові ефективного управління проектами модифікацій пасажирських і транспортних літаків [3], синтез типових форм авіаційного бізнесу [4-5], які викладені у двох статтях без співавторства. В роботі [6] автору належать розвиток і реалізація ідеї принципу наступності у створенні АТ, сформульованої науковим керівником. В роботі [7] - загальні підходи і аналіз, в організаційно-технічних результатах [8] - розробка проектів та їх реалізація належать співавторам у рівних долях участі.

Реалізація. Результати досліджень було впроваджено в рамках виконання тристоронніх договорів: №13-74/04 від 7.06.2000 г. про реалізацію проекту на модифікацію літака Ан-74 у варіант Ан-74ТК-100С пасажирського літака між АНТК “Антонов”, АП “Газпромавіа” і Українсько-Угорським спільним підприємством “Олвест”; №А74-909-72 від 27.08.2002 г. на модифікацію літака Ан-74 у варіант Ан-74АТ пасажирського літака VIP класу між АНТК “Антонов”, ФДУП “Політ”, а також у вигляді рекомендацій з форм методологічного, методичному і алгоритмічному забезпеченню аналізу реалізуємості і прогнозу основних характеристик різних форм проектів авіаційного бізнесу модифікацій пасажирських і транспортних літаків для АНТК Антонов” і ТД “Політ”.

Апробація результатів роботи. Основні положення роботи доповідались на НТК професорсько-викладацького складу Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського “ХАІ” (м. Харків, 2000-2004 рр.), на НТР АНТК “Антонов” м. Київ, 2000-2004 рр.), на ТР ФДУП ВО “Політ” (м. Омськ, РФ, 2000-2003 рр.), на міжнародній школі-семінарі з перспективних систем управління (м. Алушта, вересень 2001 р.), на міжнародній науково-технічній конференції “Інтегровані комп’ютерні технології в машинобудуванні” (м. Харків, 2002 р.), на VI науково-технічній конференції “Людина і Космос” (м. Дніпропетровськ, квітень 2004 р.).

Публікації. За результатами дисертаційної роботи опубліковано 8 статей у спеціалізованих наукових виданнях Переліку ВАК України, двоє тез матеріалів конференцій.

Структура і обсяг роботи. Дисертацію викладено на 232 стор., які включають в себе 149 стор. основного тексту, 79 ілюстрацій, 19 таблиць, список джерел із 174 найменувань. Робота складається із вступу, п’яти розділів і висновків.

Основний зміст роботи

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, характеризується її наукова новизна і практична значимість результатів, особистий внесок автора, наведено відомості про апробації, публікації, структуру і обсяг дисертації.

У першому розділі проведено огляд і аналіз проблеми, сформульовані мета і задачі дисертації.

У другому розділі виявлені і сформульовані основні передумови системного аналізу процесу інтеграції створення літака та його експлуатації в двоєдиній формі авіаційного бізнесу, які включають в себе його основні складові (рис. 1).

Проведено прогнозування експлуатаційної ефективності літака, в процесі якого виконано аналіз собівартості одиниці роботи пасажирського і транспортного парків літаків; факторів, що впливають на собівартість авіаперевезень, структури і складових експлуатаційних витрат у вітчизняній і зарубіжній практиці; критеріїв оцінки експлуатаційної собівартості, а також конструктивно-технологічної досконалості ПС, в результаті якого запропоновано на першому

Рис. 1. Структурна схема інтегрованого ринку АТ

етапі маркетингу ринку АТ застосовувати відкоректовану регресивну залежність для експлуатаційної собівартості , в якій витрати, що залежать від маси і типу ПС, зведені до трьох інтегральних параметрів:

, дол/рік (1)

де - кількість міст у літаку, годинна витрата палива і річний наліт ПС.

Прийнятна ціна ПС на ринку визначається за формулою

дол. (2)

На другому етапі маркетингу запропоновано використовувати залежність собівартості тонно-кілометру від довжини потрібної для даного ПС злітно-посадочної смуги , яка базується на виявленій О.К. Антоновим закономірності

, (3)

де - константа.

Розроблено системний алгоритм типової угоди експлуатанта і продуцента авіаційної техніки, який орієнтується на наступні етапи управління проектами створення пасажирських і транспортних літаків і авіаційного бізнесу (рис. 2) і потребує нового концептуального підходу до формування програм і принципів реорганізації існуючого виробництва авіаційної техніки та її реалізації на ринку продажу.

Запропонований і проаналізований новий концептуальний підхід до формування програм раціонального виробництва і поставки на ринок продажу літаків, а також реалізуючі його залежності

, (4)

де - витрати на реалізацію проекту випуску нового ПС або його модифікації; - кількість крісел або тон вантажу у ПС; - доля вартості купованих виробів; - умовні витрати на одну тону перевезень в процесі виробництва і при продажу ПС;

, (5)

Рис. 2. Схема алгоритму угоди у сфері авіаційного бізнесу

де - годинна ставка робітника авіабудування у СНД і на фірмах-лідерах світового авіабудування в період, що розглядається; - виробіток продукції на одного робітника авіабудування у СНД і на світових фірмах.

Ці залежності дозволяють у першому наближенні оцінити ефективність довгострокових проектів і програм, розкрити основні складові інформаційного насичення запропонованого підходу.

На основі статистичної обробки зарубіжних даних щодо потрібних витрат на організацію виробництва одержані залежності їх від відносного терміну виконання для відносних витрат: на розробку конструкторської документації , технологічну підготовку виробництва , на управління проектами і сумарних відносних витрат у вигляді багаточленів третього ступеня

, (6)

де - середньостатистичні коефіцієнти.

Виявлені та обґрунтовані основні складові ефективного управління проектами модифікацій пасажирських і транспортних літаків, а також структура їх взаємозв’язків (рис. 3). Подальший розвиток цього перспективного напрямку пов’язаний з науковим аналізом і розвитком теоретичних основ модифікацій досліджуємих класів літаків і розробкою інформативної класифікації модифікацій.

У розділі 3 розроблено багаторівневу штучну класифікацію модифікацій цивільних літаків, що включає 4 види, 35 класів, 3 підкласи, 12 груп і відповідні їм підгрупи і передбачає резервування складових ділення поняття на кожному рівні його членування (рис. 4).

В дисертації наведені найменування і коди складових усіх рівнів класифікації, уточнено і доповнено на змістовному рівні визначення поняття класифікації літака. Воно гармонізоване з авіаційними правилами України, але відрізняється повнотою і однозначністю.

Рис. 3. Структурна схема зв’язків складових успішного управління

проектами модифікацій ПС

Рис. 4. Класифікаційна багаторівнева схема модифікацій літака:

1 – рівень видів (верхній ієрархічний рівень): В1…В4;

2 – рівень класів: К1В1, К2В2, К3В3, К4В4, (К101…К109, К201…К203, К301…К303, К401…К412);

3 – рівень підкласів: ПК1К1К2К3К4, ПК2К1К2К3К4, ПК3К1К2К3К4;

4 – рівень груп: Г1ПК1, Г2ПК2, Г3ПК3;

5 - рівень підгруп: ПГ

Запропонована класифікація модифікацій літаків передбачає її ефективне застосування в системі сучасних інформаційних технологій при формуванні і використанні банка даних для цілей управління проектами модифікацій пасажирських і транспортних літаків і пошуку найбільш економічно ефективних варіантів виробництва і поставки на ринок при різних схемах авіаційного бізнесу.

Розроблено нову концепцію принципу наступності в організації і реалізації виробництва АТ. Суть концепції є в тому, що коефіцієнт наступності розглядається не за його формальним визначенням як відношення числа параметрів, що використовуються в базовому об’єкті , до загального числа параметрів, які характеризують новий об’єкт, а в аспекті його функціонального визначення.

Функціональним визначенням є відношення добутку термінів реалізації -ї діїПід дією розуміють технологічні операції, процеси, цикли, організаційно-технічні, організаційно-структурні, економічні та інші заходи, що пов’язані з термінами їх реалізації і відповідними витратами.

і відповідних витрат на їх реалізацію в базовому варіанті до цих параметрів, які відносяться до виконання всієї гами дій, що складають розглядаємий проект

. (7)

Коефіцієнт наступності проекту визначається як сума дій підмножин , що характеризують проект, і підмножин організаційно-економічного виду

, (8)

де - кількість дій відповідного виду.

В розділі викладено метод визначення оптимального інтегрального коефіцієнта наступності

. (9)

де - відносний регламентований термін поставки на ринок партії АТ , що визначається портфелем замовлень з урахуванням коефіцієнта перевищення ціни над витратами ; - регламентовані відносні витрати на виробництво партії АТ, що поставляється в термін , який визначається терміном насичення ринку. Невиконання нерівності (9) свідчить про відсутність у продуцента АТ ресурсів для її поставки на ринок в плануємому обсязі і послідовності.

У четвертому розділі розкриті і проаналізовані шість основних форм розвитку літакобудівельного виробництва і авіаційного бізнесу в умовах ринкової економіки, орієнтованих на поставку: одиничних модифікацій базових літаків; малі партії модифікацій базових літаків і їх модифікацій; довгострокову реалізацію національної програми розвитку авіабудування України; форму авіаційного бізнесу у сфері продуцента в умовах корпоративної розробки проектів літаків, їх виробництва і поставки на ринок, а також перспективну форму авіаційного бізнесу у міжкорпоративній системі з країнами, що розвиваються (рис. 5).

Показані місце і роль кожної із форм розвитку виробництва і авіаційного бізнесу на конкретному етапі перехідної і ринкової економіки в аспекті їх ефективності (продуктивності), що забезпечує концентрацію фінансових потоків в сегменті раціональної форми бізнесу, а також своєчасний перехід (переорієнтацію) на інші форми.

Одержані залежності для визначення абсолютного росту пасажирообігу з урахуванням циклічного характеру його щорічних прирощень; аналізу характеру прирощень абсолютного росту пасажирообігу за календарними роками , які дозволили прогнозувати з визначеним середньостатистичним ризиком (=0,32%) абсолютну величину і характер цих прирощень в будь-якому календарному році, для якого виконується прогноз

, (10)

де - пасажирообіг сегмента або всього ринку авіаперевезень в базовому році (1971); - календарний рік, для якого виконується прогноз.

Розроблено методику аналізу потенційної прибутковості авіаційного бізнесу для експлуатанта і продуцента ПС, яка базується на теорії ризиків і дозволяє ОПР прийняти обґрунтоване УР безпосередньо в результаті аналізу альтернатив або з наступним залученням точних методів підтримки УР.

Запропонований і обґрунтований концептуальний підхід до управління проектами АБ авіаперевезень та їх забезпечення, який базується на загальній теорії складних систем; розроблено структурну схему регуляторної політики держави (Укравіатрансу) в рамках складу цивільної авіації України; виділено основні сегменти АБ авіаперевезень і проаналізовано динаміку і характер їх реструктуризації за весь період незалежності України.

Проведено синтез основних форм управління проектами авіаційного бізнесу, який інтегрує сектори створення і експлуатації ПС:

- розроблені функціональні схеми реалізації проектів всіх основних форм АБ;

- синтезовано структуру АБ, її основні складові і обмеження (рис. 6).

У п’ятому розділі наведено реалізацію деяких ексклюзивних проектів авіаційного бізнесу на основі модифікацій базового літака Ан-74.

Рис. 5. Схема форми авіаційного бізнесу, орієнтованого

на реалізацію національної програми розвитку авіабудування України: а – базується на державних інвестиціях всіх учасників авіаційного бізнесу (початковий етап); б – базується на державних інвестиціях сфери виробництва ПС; в - базується на державних інвестиціях сфери експлуатації (авіаперевезень)

Рис. 6. Структура авіаційного бізнесу

та її основні складові і обмеження

Висновки

На основі проведених в дисертації досліджень одержано наступні результати.

1. Виявлені і сформульовані основні передумови системного аналізу процесу інтеграції створення літака та його експлуатації у двоєдиному середовищі авіаційного бізнесу, серед складових якого принциповою є спеціалізація на відносно вузькому колі літаків (пасажирські і транспортні) різної розмірності та орієнтація на інфраструктуру авіаційної промисловості України.

2. Проведено статистичний аналіз критеріїв оцінки експлуатаційної собівартості, а також критеріїв конструктивної і технологічної досконалості пасажирської авіації, запропоновані і обґрунтовані відкоректовані залежності Російської транспортно-клірингової палати і О.К. Антонова для попередньої оцінки експлуатаційної ефективності пасажирських і транспортних літаків на ринку продажу.

3. Розроблено схему системного образу експлуатанта і продуцента ПС, яка орієнтована на наступні етапи управління авіаційним бізнесом і базується на новому концептуальному підході до формування програм раціонального виробництва і поставки на ринок продажу літаків, а також реалізуючі його залежності, що дозволяють у першому наближенні оцінити ефективність довгострокових проектів і розкрити основні складові інформаційного насичення запропонованого підходу.

4. Встановлено, що найбільш ефективним напрямком на сучасному етапі розвитку авіаційного бізнесу в Україні є створення модифікацій базових літаків, які отримали широке визнання. Виявлені і обґрунтовані основні складові ефективного управління проектами модифікацій пасажирських і транспортних літаків, а також структура їхніх взаємозв’язків.

5. У точній відповідності до теорії класифікацій розроблено багаторівневу класифікацію модифікацій цивільних літаків, яка включає 4 види, 35 класів, 3 підкласи, 12 груп і відповідні їм підгрупи. Враховано і доповнено у змістовному аспекті визначення поняття класифікації модифікацій, яке гармонізоване з Авіаційними правилами і відрізняється повнотою і однозначністю.

6. Проведено аналіз ролі і місця принципу наступності у створенні і експлуатації АТ і запропоновано нову функціональну залежність визначення коефіцієнта наступності, яка відзеркалює його критеріальну роль в оцінці економічної ефективності ПС або його модифікації як відношення додатку терміну реалізації дії і відповідних йому витрат в базовому варіанті до цих параметрів, віднесених до виконання всієї гами дій, що складають розглядаємий проект. Запропоновано метод визначення оптимального коефіцієнта наступності літака і алгоритм його реалізації.

7. Синтезовані шість основних форм розвитку авіаційного бізнесу і управління його проектами в умовах ринкової економіки, які орієнтовані на: одиничні (ексклюзивні) модифікації базових літаків; малі партії базових ПС та їх модифікацій; довгострокову реалізацію національної програми розвитку літакобудування України і державні замовлення; форму розвитку бізнесу у сфері продуцента; корпоративну розробку проектів авіаційного бізнесу, а також на перспективну міжкорпоративну систему в міжнародній сфері. Орієнтація учасників авіаційного бізнесу на ці форми в аспекті їх ефективності в рамках відповідних етапів розвитку економіки забезпечує концентрацію фінансових потоків, інтелектуальних і матеріальних ресурсів в сегменті найбільш продуктивної форми бізнесу і своєчасний перехід на інші форми.

8. На основі статистичного аналізу пасажироперевезень у світовому авіаційному бізнесі за весь період його існування розкриті теоретичні передумови їх прогнозування в проектах різної тривалості реалізації:

- одержано залежності для визначення абсолютного росту пасажирообігу із врахуванням його циклічного характеру, які дозволяють прогнозувати з визначеним ризиком величину і характер прирощень в прогнозуємому календарному році;

- запропоновано нову методику аналізу потенційної прибутковості авіаційного бізнесу для експлуатанта і продуцента ПС, яка дозволяє прийняти обґрунтоване рішення.

9. Запропоновано і обґрунтовано новий концептуальний підхід до управління проектами авіаційного бізнесу сектору авіаперевезень, який базується на загальній теорії складних систем: розроблено структурну схему регуляторної політики держави (Укравіатрансу) в рамках складу цивільної авіації; виділені основні сегменти авіаційних перевезень і розкриті їх основні проблеми, які вирішуються в рамках основних форм управління проектами авіаційного бізнесу, що інтегрує сектори створення і експлуатації ПС.

10. Результати проведених досліджень реалізовано у вигляді рекомендацій і у двох проектах ексклюзивних модифікацій літака Ан-74, які виконані за запропонованими автором формами авіаційного бізнесу і показали, що ці форми є необхідними в умовах становлення і розвитку авіаційного бізнесу в Україні.

Основний зміст дисертації відображено у наступних публікаціях:

1.

Сляднев О.В. Концептуальный подход к формированию проектов и программ реорганизации производства и поставки на рынок продаж отечественных пассажирских и транспортных самолетов // Вопросы проектирования и производства конструкций летательных аппаратов: Сб. науч. трудов Нац. аэрокосм. ун-та им. Н.Е. Жуковского “ХАИ”. - Харьков: НАКУ “ХАИ”, 2003. – Вып. 34(3). - С. 20-30.

2.

Сляднев О.В. Классификация модификаций гражданских самолетов // Вопросы проектирования и производства конструкций летательных аппаратов. Сб. науч. трудов Нац. аэрокосмич. ун-та им. Н.Е. Жуковского “ХАИ”.– Харьков: НАКУ “ХАИ”, 2003. - Вып. 35(4). - С. 80-93.

3.

Сляднев О.В. Основные составляющие эффективного управления проектами модификаций пассажирских и транспортных самолетов // Открытые информационные и компьютерные интегрированные технологии: Сб. науч. трудов Нац. аэрокосм. ун-та им. Н.Е. Жуковского “ХАИ”. – Харьков: НАКУ “ХАИ”, 2004. - Вып.22. – С. 30-37.

4.

Сляднев О.В. Основные формы развития авиационного бизнеса в современных условиях Украины // Авиационно-космическая техника и технология: Научно-техн. журнал Нац. аэрокосмич. ун-та им. Н.Е. Жуковского “ХАИ” 2004. – Вып. 2(10). – С. 68—74.

5.

Сляднев О.В. Синтез основных форм управления проектами авиационного бизнеса // Вопросы проектирования и производства конструкций летательных аппаратов: Сб. научн. трудов Нац. аэрокосмич. ун-та им. Н.Е. Жуковского “ХАИ”.– Харьков, 2004. - Вып. 36 (1). - С. 50-58.

6.

Король В.М., Сляднев О.В. Принцип преемственности в создании авиационной техники // Открытые информационные и компьютерные интегрированные технологии: Сб. науч. трудов Нац. аэрокосмич. ун-та им. Н.Е. Жуковского “ХАИ”. – Х.: НАКУ “ХАИ”, 2003. - Вып.21. – С. 13 - 20.

7.

Король В.Н., Сляднев О.В. Состояние самолетостроения Украины и авиационного бизнеса // Авиационно-космическая техника и технология: Научно-технич. журнал Нац. аэрокосмич. ун-та им. Н.Е. Жуковского “ХАИ” – Харьков: ХАИ, 2004. – Вып. 1(9), - С. 15-23.

8.

Реализация некоторых эксклюзивных форм авиационного бизнеса на основе модификаций базового самолета Ан-74 / В.Н. Король, Ю.И. Повалий, О.В. Сляднев, С.А. Филь // Вопросы проектирования и производства конструкций летательных аппаратов: Сб. научн. трудов Нац. аэрокосмич. ун-та им. Н.Е. Жуковского “ХАИ”.– Харьков, 2004. - Вып. 36 (1). - С. 7-17.

9.

Сляднев О.В. Управление проектами развития авиаперевозок в Украине // Міжнародна науково-технічна конференція “Інформаційні комп’ютерні технології в машинобудуванні ІКТМ’2002”: Тези доповідей – Харків: ХАІ, 2002. – С. 47.

10.

Сляднев О.В. Многоуровневая классификация модификаций летательных аппаратов // Тези доповідей VI міжнародної науково-практичної конференції “Людина і космос”. – Дніпропетровськ: НЦАОМУ, 2004. – С. 325.

Аннотация

Сляднев О.В. Управление проектами создания модификаций пассажирских и транспортных самолетов в условиях рыночной экономики. Диссертация является рукописью, представленной на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.22 – управление проектами и развитие производства. – ОАО “Украинский научно-исследовательский институт авиационной технологии “УкрНИИАТ”, Киев, 2004 г.

Диссертация посвящена разработке общей концепции управления проектами авиационного бизнеса Украины в условиях перехода к рыночной экономике и ее реализации. Содержит теоретические и практические результаты, включающие в себя анализ состояния и перспектив развития самолетостроения Украины в условиях рынка, системный анализ интеграции создания самолета и авиационного бизнеса, классификацию и анализ эффективности модификаций пассажирских и транспортных самолетов, синтез основных типовых форм проектов развития производства и поставки на рынок модификаций самолетов и схем авиационного бизнеса.

Вскрыты и сформулированы предпосылки системного подхода интеграции секторов авиационного бизнеса.

Предложены модифицированные критерии оценки эксплуатационной себестоимости и конструктивно-технологического совершенства воздушного судна.

Разработан системный алгоритм сделки в сфере авиационного бизнеса.

Предложен новый концептуальный подход к формированию программ производства и поставки на рынок самолетов, а также реализующие его зависимости.

Сформулированы основные составляющие эффективного управления проектами модификаций пассажирских и транспортных самолетов, структурная схема их взаимосвязей.

Разработана многоуровневая классификация модификаций гражданских самолетов.

Предложено новое функциональное определение коэффициента преемственности в организации и реализации производства новой или модифицированной авиационной техники и получена его зависимость от относительных сроков и затрат, связанных с ее созданием.

Разработано шесть основных форм развития авиационного бизнеса и их структурные модели.

Получены зависимости для определения абсолютного роста пассажирооборота с учетом колебательного характера его приращений в любом календарном году, а также методика анализа потенциальной прибыльности авиационного бизнеса, основанные на теории рисков.

Проведен синтез основных форм управления проектами авиационного бизнеса, интегрирующего секторы создания и эксплуатации воздушных судов, разработаны функциональные структурные модели реализации проектов основных форм авиационного бизнеса, синтезирована его структура, ее основные составляющие и ограничения.

Результаты диссертации внедрены на АНТК “Антонов” и ПО “Полет” (г. Омск, РФ) в виде реализованных эксклюзивных проектов авиационного бизнеса на основе модификаций базового самолета Ан-74 и ряда рекомендаций.

Ключевые слова: авиационный бизнес, управление проектами, пассажирские и транспортные самолеты, модификации, системный анализ, критерии эффективности, структурные модели.

Анотація

Сляднев О.В. Управління проектами створення модифікацій пасажирських і транспортних літаків в умовах ринкової економіки. Дисертація є рукописом, представленим на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.22 – управління проектами і розвиток виробництва. – ВАТ “Український науково-дослідний інститут авіаційної технології “УкрНДІАТ”, Київ, 2004 р.

Дисертацію присвячено розробці загальної концепції управління проектами авіаційного бізнесу України в умовах переходу до ринкової економіки та її реалізації. Містить теоретичні і практичні результати, які включають в себе аналіз стану і перспектив розвитку літакобудування України в умовах ринку, системний аналіз інтеграції створення літака та авіаційного бізнесу, класифікацію та аналіз ефективності модифікацій пасажирських і транспортних літаків, синтез основних типових форм проектів розвитку виробництва и поставки на ринок модифікацій літаків и схем авіаційного бізнесу.

Результати дисертації впроваджено на АНТК “Антонов” і ВО “Політ” (м. Омськ, РФ) у вигляді реалізованих ексклюзивних проектів авіаційного бізнесу на основі модифікацій базового літака Ан-74 і ряду рекомендацій.

Ключові слова: авіаційний бізнес, управління проектами, пасажирські і транспортні літаки, модифікації, системний аналіз, критерії ефективності, структурні моделі.

Summary

Sljadnev О.V. Management of passenger and cargo airplanes modification creation projects under market economics conditions. The dissertation is a manuscript submitted on competition for scientific degree of doctor of engineering on specialty 05.13.22 - project management and manufacturing development. – OAS “Ukraine scientific-research institute of aviation technology “UkrSRIAT”, Kiyiv, 2004 y.

The dissertation is devoted to development of general concept of aviation business project management of Ukraine under conditions of switching to market economics and it implementation. Contains theoretical and practical results, including analysis of state and future of Ukrainian aircraft manufacturing under market economic conditions, system analysis of integration of aircraft creation and aviation business, cargo and passenger airplane modification efficiency analysis and classification, generation of major standard project types of manufacture development and supplying the airplane modifications and aviation business schemes.

The results of work were implemented at ASTC “Antonov” and factory “Poliot” (Omsk, Russia) as implemented exclusive aviation business projects on based on modification of base airplane An-74 and a sequence of recommendations.

Key words: aviation business, project management, passenger and cargo airplanes, modifications, system analysis, efficiency criteria, structure models.

Відповідальний за випуск Кириченко В.В.

Підписано до друку

Ум. друк. арк. 1,0. Замовлення №

Тираж 100 прим. Безкоштовно

Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського“

Харківський авіаційний інститут”

61070, Харків-70, вул. Чкалова, 17

Видавницький центр “ХАІ”

61070, Харків-70, вул. Чкалова, 17“

ХАІ”