У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

Вахович Інна Володимирівна

УДК 69.003.13:3385

СИСТЕМА ЕКОНОМІЧНИХ МЕТОДІВ ОПТИМІЗАЦІЇ БУДІВНИЦТВА

Спеціальність 08.07.03 – Економіка будівництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Науково-дослідному інституті будівельного виробництва Держбуду України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Міхельс Володимир Олександрович

Київський національний інститут будівництва і архітектури, професор кафедри економіки будівництва

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Бондаренко Євген Валентинович

ЗАТ “Укракадемінвест”, президент

кандидат економічних наук, доцент Закорко Олена Павлівна

Державний інститут управління та економіки водних ресурсів, проректор

Провідна установа:

Харківський державний технічний університет будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України, м. Харків

Захист відбудеться “_19_” __травня_ 2004 р. о _13_ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.056.03 у Київському національному університеті будівництва і архітектури за адресою: м. Київ – 03680, Повітрофлотський пр., 31, Київський національний університет будівництва і архітектури.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці КНУБА за адресою:

м. Київ – 03680, Повітрофлотський пр., 31, Київський національний університет будівництва і архітектури.

Автореферат розісланий “_16_” _квітня_ 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Погорельцев В.М.

Загальна характеристика роботи

Одна з нагальних проблем сучасного виробництва полягає в необхідності постійної модернізації продукції, що випускається.

У першу чергу це визначає реалізацію в кожному випадку нового підприємницького проекту Підприємницький проект – програма дій, заходів по реалізації конкретного соціально-економічного задуму, на основі ініціативної, самостійної діяльності від свого імені, на свій ризик, під свою відповідальність, що здійснюється фізичними і юридичними особами і спрямована на систематичне одержання доходу, прибутку від використання майна, продажу товарів, виконання робіт, надання послуг., що забезпечує можливість модернізації за рахунок нової технології та будівництва.

Таким чином, кожний підприємницький проект (як відповідь на необхідність модернізації продукції) завжди виконується на основі двох технологій: галузевої (відповідно до обраного виду продукції) і будівельної.

Основними учасниками підприємницького проекту є організації із законодавчо закріпленими за ними різними функціями: замовник (за договором з інвестором) і підрядчик.

Спільна організаційна діяльність замовника і підрядчика при реалізації підприємницького проекту, незважаючи на різні функціональні обов'язки, є загальною і неможлива без постійного узгодження спільних зусиль для досягнення загальної мети: введення в дію об'єкта підприємницької діяльності.

Однак, перед тим учасники повинні пройти суттєвий етап спільної діяльності – тендер, на якому і відбувається вибір підрядчика.

Спільна організаційна діяльність, природно, вимагає координації, кращим інструментом якої нами визнана загальна календарна модель будівництва об’єктів підприємницького проекту (надалі ЗКМБПП), тобто модель, у якій відображені взаємопов’язані дії замовника і підрядчика. Необхідності побудови такої моделі присвячено багато наукових праць.

Одна з першочергових груп дій замовника повинна складатися з організації проектування об'єктів підприємницького проекту, з дій по відводу земельної ділянки та інших дій, що регламентовані дозвільною системою Держбуду України.

Варто звернути увагу і на те, що відповідно з новими “Правилами визначення вартості будівництва”, основне завдання кошторисного нормування і ціноутворення в будівництві полягає в:

§

забезпеченні через систему ціноутворення в будівництві визначення вартості будівництва на всіх стадіях інвестування;

§

підвищенні ефективності капітальних вкладень.

Таким чином, кошторисна вартість будівництва повинна врахувати всі витрати підприємницького проекту, а перелік робіт в ЗКМБПП повинен відповідати номенклатурі зведеного кошторисного розрахунку (з необхідною деталізацією за видами спеціалізованих робіт).

Другий напрямок дій замовника, що має найважливіше значення, полягає в розрахунку кредитної лінії, без якої не повинна обходиться реалізація нового підприємницького проекту, розрахунку плати за кредит, яка не передбачена у ДБН-1.1-1-2000.

Інші дії замовника полягають у виділенні обігових коштів для підприємницького проекту, організації авторського і технічного нагляду за будівництвом, організації служби замовника, страхуванні ризику перевищення обсягів робіт, що враховані у кошторисній вартості будівництва.

Таким чином, в ЗКМБПП повинні бути відбиті п'ять груп дій замовника.

Не менш різноманітна і діяльність підрядчика, перша група дій якого полягає у виконанні спеціалізованих видів будівельно-монтажних робіт, календарний розклад яких визначає розподіл у часі потреби в істотній частині інвестицій.

Друга група дій підрядчика полягає у визначенні ризику зриву термінів виконання спеціалізованих видів будівельно-монтажних робіт.

Подальші групи дій підрядчика пов'язані з визначенням параметрів виконання окремих видів робіт, ризиком зриву термінів виконання субпідрядних робіт, розмірами компенсації за плановану нерівномірність їхнього завантаження, інших додаткових умов на виконання обсягів робіт. Отже конструкція ЗКМБПП повинна відповідати багатьом вимогам і мати нетрадиційні властивості, не висвітлені в літературі.

Актуальність теми. Розробка методики складання ЗКМБПП, незважаючи на наявність у літературі опису окремих ідей і пропозицій, являє собою істотний напрямок наукової діяльності, тому що графічна версія моделі ще не реалізована, а вона може допомогти значно збільшити ефективність капітальних інвестицій за рахунок:–

повного обліку всіх витрат на здійснення підприємницького проекту;–

зменшення плати за кредит;–

розподілу в часі потреби в інвестиціях і виконанні обсягів будівельно-монтажних робіт;–

особливих умов виконання генпідрядного договору тощо.

Викладені переваги ЗКМБПП визначають ефективність її застосування в складі документів, що забезпечують оптимізацію будівництва підприємницького проекту.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації тісно пов'язана з науковими дослідженнями НДІ будівельного виробництва Держбуду України: “Розробка проекту закону України “Про створення фінансово-інвестиційного механізму реконструкції житлового фонду із залученням позабюджетних коштів”, договір № від 16.06.2000 р., номер державної реєстрації 0100U004393; “Розроблення середньострокової програми сприяння інноваційній діяльності будівельного комплексу України на 2003–2007 роки”, договір № Н-5-1-03 від 01.06.2003 р., номер державної реєстрації 0103U006430; “Концепцією економічної стабілізації і росту благополуччя в Україні”; планами заходів щодо виконання Програми розвитку інвестиційної діяльності на 2002–2010 роки, схвалених КМУ, розпорядження № р від 09.08.2002 р.

Мета і задачі дослідження. Метою роботи є розробка системи економічних методів забезпечення оптимізації будівництва об’єктів підприємницьких проектів.

Для досягнення мети необхідно вирішити ряд об'ємних задач:

§

сформулювати необхідні властивості ЗКМБПП;

§

створити графічну версію ЗКМБПП;

§

розробити єдиний критерій ефективності інвестицій і оптимальності ЗКМБПП;

§

розробити методику і виявити закономірності побудови кредитної лінії для інвестора (замовника);

§

виявити закономірності зміни розмірів плати за кредит в залежності від черговості сплати елементів боргу;

§

визначити параметри статистичної моделі організації зведення окремого об'єкту, як частини підприємницького проекту;

§

удосконалити методику розрахунку параметрів календарної статистичної моделі організації будівництва окремого об’єкту (КСМОБОО), розрахувати нормативи її параметрів для об’єктів дослідження.

Об’єкт дослідження – діяльність інвестора (замовника) по інвестуванню підприємницьких проектів і підрядних будівельно-монтажних організацій по організації їх будівництва.

Предмет дослідження – календарні моделі інвестування, розрахунку кредитних ліній, організації будівництва об’єктів підприємницьких проектів та методи розробки і нормування параметрів таких моделей.

Методи дослідження – в дисертації, в основному, використані економічні і математико-статистичні методи дослідження.

До економічних методів належать методи складання укрупнених моделей, перелік робіт і витрат яких відповідає структурі зведеного і об’єктного кошторисних розрахунків, розрахунки і обґрунтування нових критеріїв оптимальності цих моделей, обґрунтування черговості плати заборгованості за кредит тощо.

До математико-статистичних методів слід віднести використані в роботі методи обробки результатів досліджень: регресійно-кореляційний аналіз, групування об’єктів досліджень по однорідних групах, визначення достовірності різниці середніх значень показників за групами, статистичних показників стандартного відхилення, коефіцієнту варіації тощо.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що вперше, на основі моделювання спільної діяльності замовника будівництва і підрядчика:

– сформульовані необхідні властивості ЗКМБПП;

– розроблена графічна версія ЗКМБПП, яка дозволяє використовувати всі переваги календарної побудови діаграм: загальної потреби підприємницького проекту в інвестиціях, кредиті, відсотках за кредит, завантаження спеціалізованих будівельних організацій, критеріїв ефективності капітальних інвестицій;

– виявлений єдиний критерій ефективності капітальних інвестицій, що замінює групу існуючих, які не здатні виконувати оцінку окремо один від одного та вимагають додаткової інформації;

– обґрунтовані методи групування показників вартості житлових будинків по однорідних групах;

– розроблені методика розрахунку та нормативи параметрів статистичної моделі організації зведення окремого об’єкту для групи житлових будинків;

– сформульовані принципи побудови кредитної лінії, які забезпечують суттєву економію плати за кредит;

– розроблений новий показник ефективності кредитної лінії – строк окупності кредиту;

– наведені докази необхідності відмови від першочерговості сплати боргу по відсотках за кредит;

Практичне значення одержаних результатів. Головним практичним результатом виконаного дослідження є те, що в ньому розроблена сукупність методів організації спільної діяльності замовника і підрядчика, яка дозволяє забезпечити можливість оптимізації будівництва, завдяки розробці системи економічних методів за рахунок а саме:

– складання ЗКМБПП, яка вміщує діаграми завантаження генпідрядної та субпідрядних організацій на весь період будівництва, забезпечуючи їх максимальну рівномірність;

– виконання розрахунку кредитної лінії згідно з правилами, використання яких гарантує суттєву економію плати за кредит;

– використання нового критерію ефективності інвестицій, який заміняє рекомендовані літературою чотири недосконалих критерії;

– застосування науково-обґрунтованих нормативів параметрів статистичної моделі будівництва окремого об’єкту (частини підприємницького проекту).

Перелічені результати підготовлені для впровадження і можуть бути застосовані замовниками і підрядниками для повсякденного використання на всіх стадіях проектування і будівництва, а також на стадії конкурсного торгу (тендеру).

Апробація результатів. Результати дисертаційної роботи доповідалися на 62-й (2001 рік) 63-й (2002 рік) і 64-й (2003 рік) науково-практичних конференціях в Київському національному університеті будівництва і архітектури, на науковій конференції студентів та молодих учених в Міжгалузевому інституті управління (2002 рік)

Публікації. Основні результати дослідження викладено в 4 публікаціях, в тому числі 2 одноосібних. Усі публікації оприлюднені в фахових виданнях, що входять до переліку, затвердженому ВАК України.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, 5 розділів та 12 підрозділів, загальних висновків, списку використаної літератури з 173 найменувань та 2 додатків. Дисертація включає 45 таблиць та 21 рисунок. Загальний обсяг дисертації складає 204 сторінки, у тому числі текстова частина – 139 стор., таблиці – 35 стор., рисунки – 9 стор., список використаної літератури – 16 стор., додатки – 5 стор.

Основний зміст

Організація економічної діяльності по реалізації підприємницького проекту завжди передбачає взаємодію двох суб’єктів управління з різними інтересами: власника майна і апарату управління цим майном.

На стадії будівництва роль власника майна відіграє замовник, який, за договором з інвестором, виконує його обов’язки. Роль апарату управління підприємством на цій стадії відіграє підрядна будівельна організація.

Різні інтереси обох суб’єктів управління необхідно узгодити між собою. Це не проста, але не єдина проблема реалізації підприємницького проекту.

Друга, не менш важлива, проблема виникає з того, що впродовж усього строку будівництва замовник і підрядчик щоденно повинні узгоджувати між собою безліч питань будівництва, виникнення яких частково пов’язано також з якістю вирішення першої проблеми.

Між тим, вирішення обох, пов’язаних між собою, проблем потребує складання єдиного документу, який, за сучасними науковими поняттями, повинен бути економіко-математичною моделлю будівництва підприємницького проекту.

Вищенаведене викликало увагу науковців і, як наслідок, ряд наукових робіт, які ініціюють необхідність складання календарної моделі, що дозволить зіставити і привести в оптимальну відповідність інтереси замовника і підрядчика на стадії будівництва об’єктів підприємницького проекту, або інтереси засновника і апарату управління на стадії експлуатації.

Але література не деталізує як це зробити і, як свідчить її огляд, не вирішує наукових проблем, що виникають при спробі заглибитись у цю задачу.

Тому метою нашої роботи визначена розробка системи економічних методів оптимізації будівництва об’єктів підприємницького проекту.

Основною в роботі є розроблена графічна версія календарної моделі будівництва об’єктів підприємницького проекту, ідея якої в схематичному вигляді в літературі вже фігурувала.

Для цього виявлено десять властивостей моделі, якими вона повинна володіти і які повинні бути притаманні її конструкції (рис.1). Це перша і друга задачі роботи.

Ця графічна версія моделі відрізняється від усіх інших календарних моделей, що були представленими в літературі, тим, що в ній, з необхідною для впровадження деталізацією, відображені:

всі об’єкти (частини) підприємницького проекту, згідно з переліком зведеного кошторисного розрахунку, включаючи інші витрати;

потреба в інвестиціях на підприємницький проект, включаючи плату за кредит;

розрахункова кредитна лінія, що розроблена згідно з принципами, які забезпечують значну економію плати за кредит;

черговість введення в дію всіх об’єктів (частин) підприємницького проекту, які можуть забезпечити суттєве скорочення потреби в кредиті за рахунок підвищення інтенсивності грошового потоку на ранішніх етапах будівництва підприємницького проекту;

діаграми завантаження підрядних будівельно-монтажних організацій, критерію ефективності інвестицій в цілому і його складових частин.

Таким чином, ЗКМБПП відображає спільно узгоджені на календарній основі інтереси замовника (інвестора) і підрядчика на весь період будівництва підприємницького проекту.

Але для того, щоб скласти таку модель потрібно виконати ряд нетривіальних розробок, перелічених в задачах роботи.

Завдяки конструкції ЗКМБПП, яка передбачає побудову діаграм потреби в інвестиціях і грошового потоку, можна розрахувати економічну ефективність інвестицій в підприємницький проект.

При цьому треба пам’ятати, що теорія економічної ефективності інвестицій передбачає використання чотирьох критеріїв (NPV, PI, IRR, PP).

Для того щоб можна було прийняти проект з висновком, “економічно ефективний”, достатньо (згідно з теорією) мати приведені результати (притоки) такими, що дорівнюють приведеним витратам (відтокам), тобто NPV=0.

В цьому випадку строк окупності дисконтованих витрат (РР) буде дорівнювати часу від початку будівництва об’єкту підприємницького проекту (початок будівництва прийнятий в роботі, як момент часу до якого приводяться витрати (видатки) і результати) до тієї точки на календарній діаграмі грошового потоку, на якій підсумок приведених результатів стає рівним підсумку приведених витрат (інвестицій) і в якій, за визначенням, NPV=0.

Внутрішня норма доходності (IRR) визначається як ставка дисконтування, при якій NPV=0.

Четвертий критерій теорії ефективності інвестицій – індекс рентабельності (РІ), який є відношенням дисконтованих результатів (притоків) до дисконтованих витрат (відтоків), і при NPV=0 завжди дорівнює одиниці (РІ=1).

Незважаючи на бездоганність основного постулату теорії ефективності інвестицій – ефективний варіант інвестицій повинен характеризуватися позитивним результатом зіставлення дисконтованих результатів (притоків) і витрат (відтоків), – методи і показники (критерії) цього зіставлення мають недоліки. Ці недоліки, як свідчить література, виявляються в тому, що, при зіставленні, критеріальні показники обирають не єдиний варіант інвестиційного проекту.

В цьому разі може бути висунута гіпотеза про те, що є регресійно-кореляційний зв’язок між цими показниками (включаючи РР) і, універсальним для користувачів ЗКМБПП, показником інтенсивності інвестицій (часткою від ділення загального обсягу інвестицій на строк будівництва в місяцях – І тис. грн./міс.)

Така гіпотеза може бути доведена для двох випадків:

при NPV=0, PI=1, IRR=і, PP– різних значеннях за варіантами (перший випадок – РР=f (I));

NPV>0, PI>1, IRR>і, PP– різних значеннях за варіантами (другий випадок – РР=f (I), NPV=f (I), РІ=f (I)).

В роботі доведено цю гіпотезу, наслідком чого став висновок про те, що всі показники теорії ефективності інвестицій можуть бути замінені одним – показником інтенсивності капітальних інвестицій, тис. грн./міс. (рис. 2).

Для доведення гіпотези було складено 105 варіантів ЗКМБПП – по 5 варіантів для 21 житлового будинку.

Наведена обставина значно полегшує складання варіантів ЗКМБПП і робить модель доступною для широкого використання.

Простота методики складання ЗКМБПП також робить можливим і результативним розрахунок кредитної лінії для замовника за правилами, виконання яких забезпечує суттєву економію плати за кредит:

– кредит на будівництво підприємницького проекту необхідно брати в розрахунку місячної (чи двотижневої) потреби в інвестиціях, зумовленої відповідною діаграмою ЗКМБПП;

– об’єктами (частинами) ЗКМБПП, що підлягають першочерговому введенню в дію, повинні бути такі, що можуть діяти автономно (чи групою) і самостійно давати прибуток;

– час початку кредитування і потреби в основній масі кредиту повинен бути максимально наближеним до розрахункового (по ЗКМБПП) строку закінчення будівництва.

Вигода від виконання цих правил складає суттєву величину (економія плати за кредит досягає 30-50%) і викликана очевидними обставинами.

При розробці різних варіантів ЗКМБПП і, відтак, кредитних ліній потрібна оцінка останніх, що, у свою чергу, потребує конструювання критерію такої оцінки.

Такими критеріями можуть бути відомі показники:

загальний ітог плати за кредит;

загальна тривалість кредитування (Ткр).

Але ці обидва критерії для швидкого вибору варіантів мають недоліки:

загальний ітог плати за кредит для підрахунку потребує багато часу;

загальна тривалість кредитування не враховує кількості взятих кредитів і, відповідно, не реагує на їх загальний підсумок.

Тому в роботі був введений новий критерій – строк окупності кредиту (Ткрок), який реагує на обсяг (Кі) і тривалість (ti) кожного (і-го, і=1, 2…m) кредиту.

В роботі доведено, що цей критерій впливає на розмір плати за кредит і, таким чином, характеризує варіанти кредитної лінії, з яких треба вибрати кращий.

Перебір багатьох варіантів розрахунків кредитної лінії у складі ЗКМБПП сприяє її оптимізації, тобто вибору кращої лінії з багатьох.

Детальний розгляд можливостей оптимізації розрахунку кредитної лінії став генератором гіпотези про те, що загальноприйнята банківська практика стягування у першу чергу процентів за кредит, а повернення кредиту – у другу, призводить до значного прихованого фактичного збільшення ставки плати за кредит – рис. 3.

Ця гіпотеза в роботі доведена і результат цього доведення свідчить про те, що фактичне збільшення ставки плати за кредит при першочерговому погашенні відсотків за кредит, порівняно з першочерговим погашенням кредиту, при нарахуванні відсотків за методом простих відсотків (без відому дебітора) складає суттєву величину (до 26% річної договірної ставки плати за кредит).

Для доведення цієї гіпотези було розраховано 90 кредитних ліній при першочерговому погашенні кредиту та таких же 90, але за умови першочергового погашення відсотків за кредит.

На цьому закінчується перший дослідницький розділ роботи (розділ 3) і починається другий (розділ 4), присвячений побудові КСМОБОО, виявленню і розрахунку її параметрів.

Основою для розрахунків параметрів були фактичні графіки будівництва 32 житлових будинків, з побудованих в м. Києві в 1999-2002 роках “ВАТ трест КМБ-1”, “ВАТ трест КМБ-3”, “ВАТ ДБК-4”.

До переліку параметрів, що досліджуються увійшли:

обсяг і-х (i=1, 2…m) видів спеціалізованих будівельно-монтажних робіт (Kij, %) по j-му (j=1, 2 …n) об’єкту;

тривалість і-х окремих спеціалізованих видів робіт на j-му об’єкті (Tij, міс.);

заділ, тобто обсяг і-го виду спеціалізованих будівельно-монтажних робіт, який необхідно виконати для можливості початку і+1-го виду робіт на об’єкті j, у відсотках до і-го виду робіт (?Kji,i+1, %).

По-перше, всі об'єкти потрібно було розподілити за однорідними групами так, щоб висновки щодо одного з них були придатні для інших об'єктів групи.

Для розподілу об’єктів, що увійшли в перелік досліджуваних (32 об’єкти), за однорідними групами спочатку потрібно було висунути гіпотезу: однорідними житловими будинками, тобто такими, що мають приблизно однакові величини параметрів КСМОБОО, слід вважати такі, які забезпечують найточнішу залежність між вартістю одного м2 загальної площі квартир та середньою площею квартир одного поверху.

Результати перевірки цієї гіпотези, (рис. 4), дозволили розділити всю сукупність об’єктів на три групи:

перша група – 21 будинок з вартістю одного м2 загальної площі квартир в договірних цінах у межах ?1,1 тис. грн./м2 і ?2,0 тис. грн./м2;

друга група – 3 будинки з вартістю одного м2 загальної площі квартир ?2,0тис. грн./м2;

третя група – 8 будинків з вартістю одного м2 загальної площі квартир ?1,1тис. грн./м2;

В літературі, присвяченій розрахунку параметрів, розподіл будинків за однорідними групами не наводиться.

Тому є підстава продовжити дослідження по наведених трьох групах житлових будинків, не стверджуючи, що це ідеальні групи. Зупинимося на таких трьох групах оскільки вони задовольняють нашим потребам: точність кореляційно-регресійних моделей в цих групах знаходиться у межах 3,57?10,12%, що відповідає вимогам необхідної точності економіко-математичних моделей.

Додаткова перевірка наведеного розподілу на три групи показників вартості одного м2 загальної площі квартир показала, що різниця між цими показниками достовірна (р?0,9973) і викликана суттєвими причинами, а коефіцієнти варіації цих показників в групах перебувають у межах ?=4,43ч13,68%.

Такі характеристики не дають гарантії оптимального розподілу житлових будинків на групи, але збільшують впевненість дослідника в його якості.

Ще більшої певності можна досягти перевіркою груп на однорідність структури обсягів укрупнених видів робіт та їх тривалості, тобто за основними параметрами.

Перед цією перевіркою в фактичних графіках будівництва всіх житлових будинків спеціалізовані види робіт були укрупнені (14 видів робіт були об’єднані в 8 видів робіт). Об’єднувалися роботи з малими обсягами, схожі за технологічною спеціалізацією, але так, щоб без втрат обсягів робіт.

Структура обсягів робіт, що залишилась (нульовий цикл, загальнобудівельні, електромонтажні, сантехнічні роботи, монтаж ліфтів, слаботочні мережі, зовнішні мережі і благоустрій, озеленення) повністю характеризує основні роботи по будівництву житлового будинку.

Перевірка на однорідність груп за наведеними обсягами укрупнених видів робіт і їх тривалості проводилась методами рангової кореляції. Вона показала, що структура об’єктів по групах відрізняється незначним чином (р=0,72?0,895). Така ж перевірка проводилась і методом визначення достовірності різниці середніх величин. Ймовірності, що характеризують цю достовірність здебільшого мають величини, що перевищують довірчу ймовірність (р?0,95) чи близькі до неї.

Таким чином, численні перевірки виділених нами груп житлових будинків на однорідність свідчать про те, що розробка нормативів параметрів, що досліджуються, в цих групах можлива, виправдана, доцільна і не містить якихось протиріч.

Весь процес групування житлових будинків виконувався заради одного: обґрунтування нормативів параметрів.

Під нормою розуміють середню чи граничну величину, а під нормативом її конкретну, в більшості, питому величину. Нормативи мають статистичне походження і коли вони (як в нашому випадку) встановлюються за середньоарифметичною, то мають бути рекомендаційними і мати діапазон коливання.

Таким діапазоном коливання може бути величина , де – середньоарифметична величина показника, який нормується, а m – похибка цієї середньоарифметичної, яка характеризує відхилення вибіркової середньоарифметичної від середньоарифметичної генеральної сукупності.

Коливання норматива у межах , гарантує, що для 68,27% (р=0,6827) випадків фактична величина показника влучить у цей діапазон, у межах – для 95,45%, а у межах – для 99,73% випадків.

У більшості випадків (де m?10-15% середньоарифметичної) рекомендований діапазон нормативу знаходиться у цих межах, у решти випадків, особливо у ІІ-ій та ІІІ-ій групах, що потребують доповнення (збільшення), ми користувалися евристичною величиною .

Приклад розроблених нормативів параметрів укрупнених видів робіт для
І групи житлових будинків наведено в таблиці 1.

Отже, розглянувши методи побудови загальної та об’єктної календарних моделей, критеріїв їх оптимальності, кредитної лінії та виявлення нормативів їх параметрів, ми можемо обмежитись цими дослідженнями, і вважати, що цей етап роботи завершено.

Таблиця 1

Нормативи параметрів укрупнених видів робіт І групи житлових будинків

Назва укрупненого виду робіт | Обсяг виду робіт
(у % від загального обсягу робіт), Ку | Тривалість виконання виду робіт (у % від загальної тривалості будівництва), Tij | Заділ (% обсягу попереднього виду робіт, який необхідно виконати для початку цього виду роботи), ДKij, i+1

середн. | min | max | середн. | min | max | середн. | min | max

Нульовий цикл | 2,23 | 1,97 | 2,49 | 52,23 | 40,92 | 63,54

Загальнобудівельні | 79,43 | 78,20 | 80,66 | 93,87 | 89,31 | 98,43 | 32,35 | 29,12 | 35,59

Електромонтажні | 7,19 | 6,58 | 7,80 | 51,00 | 40,05 | 61,95 | 23,63 | 15,59 | 31,67

Сантехнічні | 6,89 | 6,28 | 7,50 | 35,76 | 27,66 | 43,86 | 34,45 | 23,02 | 45,88

Зовнішні мережі | 3,10 | 2,57 | 3,63 | 24,90 | 16,83 | 32,97 | 57,34 | 45,85 | 68,84

Всього | 98,84 | 95,6 | 102,08

висновки

1.

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі, що виявляється в розробці системи економічних методів оптимізації будівництва об’єктів підприємницьких проектів;

2.

Відповідність структури ЗКМБПП зведеному кошторисному розрахунку його вартості забезпечує врахування повної потреби в розподілених у часі капітальних інвестиціях;

3.

Загальноприйняті критерії ефективності капітальних інвестицій (NPV, PI, IRR, PP), використання яких призводить до різних результатів, незважаючи на бездоганність теорії, можуть бути замінені (зі значною ймовірністю –р=0,65?0,95) єдиним критерієм – показником їх інтенсивності;

4.

Інтенсивність капітальних інвестицій, як критерій їх ефективності, має переваги перед загальноприйнятими показниками: є єдиним і аддитивним та надає інформацію про нерівномірність потреби в них;

5.

Розроблений метод розрахунку кредитної лінії у складі ЗКМБПП дозволяє досягти значної економії плати за кредит (до 50%);

6.

Строк окупності кредиту, вперше застосований в розрахунках, як критерій ефективності кредитної лінії, характеризує кореляційну залежність від нього плати за кредит показником кореляційного відношення ?=0,915ч0,991;

7.

Загальноприйнята першочерговість сплати відсотків за кредит обумовлює позадоговірне (приховане) фактичне її збільшення (до 26% від річної договірної ставки);

8.

Нормативи параметрів укрупнених видів робіт носять рекомендаційний характер і наведені діапазонами їх значень, у відсотках до загальних величин на конкретних об’єктах;

9.

Розподіл житлових будинків за однорідними групами має статистичну значущість (р?0,95);

10.

Наведені діапазони нормативів укрупнених видів робіт (вісім видів) дають можливість побудувати календарну модель окремого об’єкту, як частини ЗКМБПП, без порушень технологічних і організаційних принципів будівництва;

11.

Подальші дослідження, з нашої точки зору, мусять бути спрямовані на вирішення проблем:

складання формального алгоритму побудови ЗКМБПП;

пошуку критерію оптимальності ЗКМБПП, що задовольнив би два основних суб’єкти користування нею (замовника і підрядчика);

подальшої розробки методів оптимізації розрахунків кредитних ліній;

удосконалення методів стимулювання претендентів на конкурсних (тендерних) торгах у будівництві.

Список опублікованих праць за темою дисертації

Статті у фахових виданнях, які входять до переліку, затвердженого ВАК України

1.

Вахович І. В. Створення календарної економічно-організаційно-технологічної основи реалізації підприємницького проекту // Будівельне виробництво. – 2002. – Вип. 43. – С. 97-101

2.

Вахович І. В. Методика визначення параметрів статистичної моделі будівництва окремого об’єкту // Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин: Зб. наук. пр. – К.:КНУБА, 2003. – № . – С. –28.

3.

Міхельс В. А., Вахович І. В. Визначена першочерговість сплати відсотків за кредит – джерело їх перебільшення // Банківська справа. – 2003. – № . – С. 47–54.

До особистого внеску здобувача належить доказ гіпотези про те, що визначена банками практика першочергової сплати відсотків за кредит призводить до скритого фактичного перебільшення договірної ставки плати за кредит.

4.

Михельс В. А., Вахович И. В. Интенсивность капитальных инвестиций – в предпринимательский проект – критерий их эффективности // Будівельне виробництво. – 2001. – Вип. 42. – С. 68-72

До особистого внеску здобувача належить виявлення єдиного критерію ефективності капітальних інвестицій – інтенсивності капітальних інвестицій, що замінює групу існуючих, які не здатні виконувати оцінку окремо один від одного та вимагають додаткової інформації.

Додаткові публікації, матеріали конференцій та семінарів

1.

Михельс В. А., Вахович И. В. Внедоговорное увеличение ставки платы за кредит – скрытая практика банковской системы // Финансы и кредит. – 2003 – № . – С. .

До персонального внеску здобувача належить визначення розміру перебільшення фактичної ставки за кредит порівняно з договірною (до 26% річної ставки). Розмір цього перевищення, як доведено здобувачем, залежить від обсягів кредиту та грошового потоку, що направляється на його погашення.

2.

Вахович І. В. Оптимізація взаємодії інвестора і підрядника на основних стадіях реалізації підприємницького проекту // Програма 62-ї науково-практичної конференції. – К.: КНУБА, 2001. – С. 54.

3.

Вахович І. В. Інтенсивність капітальних інвестицій, критерій їх ефективності // Програма 63-ї науково-практичної конференції. – К.: КНУБА, 2002. – С. 56.

4.

Вахович І. В. Визначена першочерговість сплати за кредит – джерело їх перебільшення // Програма 64-ї науково-практичної конференції. – К.: КНУБА, 2003. – С. 56.

5.

Вахович И. В. Определение эффективности капитальных инвестиций с помощью критерия интенсивности капитальных инвестиций // Наукова конференція студентів та молодих учених. Тези доповідей. – К.:МІУ, 2002.– С.40-42.

Анотація

Вахович І. В. Система економічних методів оптимізації будівництва. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.03 – “Економіка будівництва”. – Науково-дослідний інститут будівельного виробництва, Київ, 2004.

Економічна діяльність по реалізації підприємницького проекту передбачає постійну взаємодію двох суб’єктів управління з різними інтересами: власника майна та апарату управління ним. На стадії будівництва роль власника майна відіграє замовник, а апарату – підрядчик.

Найкращою моделлю, яка спроможна відповісти на об’єднані потреби замовника і підрядчика є загальна календарна модель будівництва об’єктів підприємницького проекту (ЗКМБПП), з діаграмою загальної потреби в інвестиціях, вбудованою в неї кредитною лінією, діаграмами завантаження будівельних організацій і діаграмами розрахунку економічної ефективності.

Все це дозволяє розробити багато варіантів ЗКМБПП і вибрати кращий. Розроблені принципи розрахунку кредитної лінії дозволяються досягти суттєвого скорочення плати за кредит, а встановлення необхідності першочергового погашення кредиту, а не заборгованості за відсотками за кредит (всупереч прийнятого порядку в банківській системі) дозволяє додатково її зменшити.

Значну роль відіграє розроблена методика визначення нормативів параметрів статистичної моделі організації будівництва окремого об’єкту.

Ключові слова: система економічних методів, будівництво об’єктів підприємницьких проектів, взаємовідносини замовника і підрядчика, кредитна лінія, нормативи параметрів укрупнених видів робіт

Аннотация

Вахович И.В. Система экономических методов оптимизации строительства. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.03 – “Экономика строительства”. – Научно-исследовательс-кий институт строительного производства, Киев, 2004.

Экономическая деятельность по реализации предпринимательского проекта предусматривает постоянное взаимодействие двух субъектов управления с разными интересами: собственника имущества и аппарата управления ним. На стадии строительства роль собственника имущества сыграет заказчик, а аппарата – подрядчик.

Наилучшей моделью, которая способна объединить потребности заказчика и подрядчика является общая календарная модель строительства объектов предпринимательского проекта (ОКМСПП), с диаграммой общей потребности в инвестициях, встроенной в нее кредитной линией, эпюрами загрузки строительных организаций и эпюрами расчета показателей экономической эффективности.

В работе сформулированы десять основных свойств общей календарной модели, которыми она должна обладать, чтобы наилучшим образом учесть интересы заказчика и подрядчика во время строительства.

Все это позволяет разработать множество вариантов ОКМСПП и выбрать наилучший из них. Разработанные принципы расчета кредитной линии позволяют достичь существенного сокращения платы за кредит, а установление необходимости первоочередного погашения кредита, а не задолженности по процентам за кредит (вопреки принятому порядку в банковской системе) позволяет дополнительно ее уменьшить.

В качестве критерия выбора наилучшего варианта строительства предлагается использовать интенсивность капитальных инвестиций, которая находится в тесной корреляционной зависимости со всеми четырьмя классическими показателями оценки экономической эффективности проекта: чистым приведенным доходом (NPV), индексом прибыльности (PI), внутренней нормой рентабельности (IRR) и сроком окупаемости затрат с учетом дисконтирования (PP). Необходимость замены этих критериев одним обуславливает то обстоятельство, что для выбора варианта инвестирования его нужно оценивать по всем четырем показателям одновременно, которые не всегда дают однозначный ответ.

Новый критерий удобен не только для заказчика (инвестора), но и для подрядчика, поскольку несет информацию не только об экономической эффективности инвестиций, но и об ожидаемой загрузке строительно-монтажной организации.

Для доказательства гипотезы про существование тесной корреляционной зависимости между интенсивностью капитальных инвестиций и традиционными показателями эффективности инвестиций – чистым приведенным доходом (NPV), индексом прибыльности (PI), внутренней нормой рентабельности (IRR) и сроком окупаемости затрат с учетом дисконтирования (PP), были составлены 105 вариантов общей календарной модели строительства жилых домов.

В качестве критерия выбора наилучшего варианта построения кредитной линии в работе предлагается срок окупаемости кредита, который реагирует на изменения объема и продолжительности каждого из кредитов, которые составляют кредитную линию.

Значительную роль играет разработанная методика определения нормативов параметров статистической модели организации строительства отдельного объекта. Она состоит из нескольких частей: группировка объектов по однородным группам, проверка однородности групп объектов методами ранговой корреляции, определение достоверности разности среднеарифметических значений параметров (объемов укрупненных видов работ, их продолжительности и заделов).

Для разработки нормативов параметров статистической модели организации строительства отдельного объекта использовались фактические графики строительства жилых домов, построенные в г. Киеве в 1999-2002 годы “ЗАТ трест КГС-1”, “ЗАТ трест КГС-3”, “ЗАТ ДСК-4”. Всего были обработаны данные о строительстве 32 жилых домов. В результате группировки были выделены такие группы:

первая группа – 21 дом со стоимостью одного м2 общей площади квартир в договорных ценах в пределах ?1,1 тыс. грн./м2 і ?2,0 тыс. грн./м2;

вторая группа группа – 3 дома со стоимостью одного м2 общей площади квартир ? 2,0тыс. грн./м2;

третья группа – 8 домов со стоимостью одного м2 общей площади квартир ?1,1тыс. грн./м2;

Параметры определялись для укрупненных видов работ: специализованные виды работ в фактических графиках строительства были укрупнены до 8 видов. Объединению подлежали работы с небольшими объемами, похожие по технологической специализации, но так, чтобы не было потерь объемов работ.

Структура оставшихся объемов работ – нулевой цикл, общестроительные, электромонтажные, сантехнические работы, монтаж лифтов, слаботочные сети, внешние сети, благоустройство и озеленение – полностью характеризует основные работы по строительству жилого дома.

Полученные нормативы несут рекомендационный характер.

Разработанные методы разрешают выбрать наилучший вариант строительства объектов предпринимательского проекта.

Ключевые слова: система экономических методов, строительство объектов предпринимательских проектов, взаимоотношения заказчика и подрядчика, кредитная линия, нормативы параметров укрупненных видов работ

summary

Vakhovich I. System of economic methods of optimization of construction. – Manuscript.

The dissertation on competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences in speciality 08.07.03 – “Economy of construction”. – Research institute of building manufacture, Kyiv, 2004.

The economic activity on realization of the enterprise project provides constant interaction of two subjects of management with different interests: the proprietor of property and device of management by it. At a stage of construction the role of CCMCEP, with the diagram of common need for the investments which have been built – in it by the demand line of credit, the diagramsof loading of building organizations and the diagrams of account of an economic efficiency.

All this allows to develop set of variants CCMCEP and to choose best from them. The developed principles of account of the demand line of credit allow to achieve essential reduction of a payment for the credit, and the establishment of necessity of prime repayment of the credit, instead of debts on interests for the credit (contrary to the accepted order in bank system) allows in addition it to reduce.

The significant role is played by the developed technique of definition of the specifications of parameters of statistical model of organization of construction of separate object. It consists of several parts: a grouping of objects on homogeneous groups, check of uniformity of groups of objects by methods rang of correlation, definition of reliability of a difference average arithmetic of meanings of parameters (volumes of the integrated kinds of works, their duration). The developed methods permit to choose the best variant of construction of objects of the enterprise project.

Key words: system of economic methods, construction of objects of the enterprise projects, mutual relation of the Customer and contractor, demand line of credit, specifications of parameters of the integrated kinds of works.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФУНКЦІОНАЛЬНІ МОДЕЛІ ТА МЕТРИЧНІ ВУЗЛИ ДЛЯ ОПЕРАТОРІВ, ЩО БЛИЗЬКІ ДО НОРМАЛЬНИХ - Автореферат - 13 Стр.
ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЛІЗИНГОВИХ УГОД НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Автореферат - 25 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ВНУТРІШНЬОФІРМОВИХ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН У РИНКОВИХ УМОВАХ (НА ПРИКЛАДІ ПІДПРИЄМСТВ БАВОВНЯНОЇ ГАЛУЗІ) - Автореферат - 22 Стр.
ФОРМУВАННЯ ПРИЙОМІВ ЕВРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ НА УРОКАХ ГЕОМЕТРІЇ В КЛАСАХ З ПОГЛИБЛЕНИМ ВИВЧЕННЯМ МАТЕМАТИКИ - Автореферат - 29 Стр.
СТВОРЕННЯ КОЛЕКЦІЇ ДЖЕРЕЛ МОРФОЛОГІЧНИХ МАРКЕРНИХ ОЗНАК СОНЯШНИКУ І ВИВЧЕННЯ ЇХ ГЕНЕТИЧНОГО КОНТРОЛЮ - Автореферат - 21 Стр.
Етіологічні та патогенетичні основи емпіричної і спрямованої антибіотикотерапії у хворих на сепсис - Автореферат - 25 Стр.
УДОСКОНАЛЕНІ ЕЛЕКТРОМАГНІТИ СИСТЕМ БЕЗПЕКИ АТОМНИХ ЕЛЕКТРИЧНИХ СТАНЦІЙ - Автореферат - 20 Стр.